Verslag algemene vergadering Mondiale Raad dinsdag 27 mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag algemene vergadering Mondiale Raad dinsdag 27 mei 2014"

Transcriptie

1 Verslag algemene vergadering Mondiale Raad dinsdag 27 mei 2014 Aanwezig: Maarten Venken, Frans Ceelen, Miel Nuyens, Jet Van Mierlo, An Willems, Bieke Suykerbuyk, Marc Boogers, Peter Segers, Veronique Vanonckelen, Leen Van den Putte Verontschuldigd: Rudy Elst, Wendy Dijckmans, Stien Van Mierlo, Salome, Jef Van der AA, Annemie Van Roy 1. Advies Mondiale Raad mbt Cuvée Turnhout - De Mondiale Raad had een advies geformuleerd betreffende de Cuvée Turnhout, een samenwerking met Delhaize waarbij een gemeente een wijn selecteert en een etiket krijgt genoemd naar de gemeente. Eén euro per verkochte fles wordt afgestaan aan een lokaal goed doel, in dit geval t Torenke in Turnhout. De wijn was echter een wijn uit Latijns-Amerika, niet fair trade en niet bio. En dus ook niet lokaal. De Mondiale Raad heeft een advies geschreven aan het Turnhoutse stadsbestuur met de vraag om in de toekomst bij dergelijke acties met derden rekening te houden met het fair trade gegeven, of bio, of lokaal. Antwoordbrief van de Stad: Geachte Mevr. Suykerbuyk, Het College van burgemeester en schepenen heeft uw brief met de opmerking van de Mondiale Raad betreffende de actie Cuvée Turnhout goed ontvangen. Graag bezorgen we hieronder ons antwoord. Verschillende jaren reeds lanceert Delhaize samen met gemeenten de Cuvée-actie ; een actie waarbij een fles wijn uit het aanbod van Delhaize de naam krijgt van de partnergemeente, zoals de Cuvée Turnhout. Per verkochte fles gaat 1 euro naar een lokaal goed doel. Vorig jaar werd de Stad Turnhout gecontacteerd door Delhaize met de vraag om deel te nemen aan deze actie. Stad Turnhout is vervolgens mee ingestapt in de actie. Stad Turnhout heeft zich in het verleden geëngageerd rond Fair Trade en doet dat nog steeds, zowel binnen haar eigen diensten als naar de bevolking toe. Wat acties van derden binnen de gemeente betreft, is het niet steeds gemakkelijk om hen te bewegen tot het gebruik van fair trade. Uw brief indachtig zal de Stad Turnhout hier in de toekomst - wanneer er een samenwerking wordt aangegaan met een Turnhoutse partner meer aandacht aan geven.

2 Om u en onze bekommernissen betreffende duurzaamheid en fair trade tegemoet te komen, zal er vanuit de dienst Gelijke Kansen contact opgenomen worden met Delhaize, om hen hierover te informeren. Er werd eveneens een dergelijke brief verstuurd naar Delhaize Turnhout. De gérante van Delhaize Turnhout stond open voor de suggestie om voortaan een fair trade wijn, biowijn of lokalere wijn te nemen. Zij moest toch nog wel aftoetsen met de mensen in Brussel. In principe kiest de gemeente die samenwerkt met Delhaize uit een aantal wijnen haar Cuvée uit. De keuzewijnen zijn wel steeds wijnen die niet te duur zijn en goed verkopen. - Suggestie: kan Fairtradegemeente ook geen contact opnemen met Delhaize hieromtrent? Leen geeft tip door aan hen. - Duurzaamheidsdraad: zit verwoven doorheen beleid van de Stad (binnen bestuursakkoord) 2. Fair Trade acties: evaluatie en geplande acties - Fair Trade@ work: 8 mei. Dienst Gelijke Kansen wint de fair trade wedstrijd voor diensten van de Stad. Zij genoten op donderdag 8 mei van een (h)eerlijk ontbijt. Diensten konden deelnemen door een 4-tal meerkeuzevragen over Turnhout als Fair Trade Gemeente te beantwoorden: sinds wanneer is Turnhout FTG?, waar kan je overal FT krijgen? Een klein 90 medewerkers deden mee met de wedstrijd. - Internationale dag van de eerlijke handel: zaterdag 10 mei Er werden suikerspinnen met een eerlijke boodschap uitgedeeld in de Gasthuisstraat.

3 Mensen konden ondertussen de Zuidpoll tekenen, waarmee aan de politiek gevraagd werd om aandacht te hebben voor het Zuiden (nav de verkiezingen) De actie was goed, maar door een elektriciteitspanne in het begin in de ganse Gasthuisstraat en het slechte weer werden niet veel mensen bereikt. Naar aanleiding van de verkiezingen trokken de vrijwilligers van Wereldwinkels Kempen naar lokale politici die mee opkwamen. Zij kregen een suikerpakket overhandigd en de vraag of ze als politieker de Zuidpoll wilden ondertekenen. 8 van de 11 Turnhoutse politiekers die opkwamen ondertekenden de Zuidpoll! Een mooi resultaat. Met dank aan Maarten Venken en An Willems! - OKRA op MOOOV OKRA werkt net als vorig jaar rond het thema duurzaamheid. Zij konden naar een film op MOOOV en daarna een eerlijk tasje koffie gaan drinken met een eerlijk stukje cake (gebakken door de Muylenberg, met lokale appels, lokale bio-eieren, fair trade ingrediënten en bio-ingrediënten). Een 34 ouderen namen deel aan de actie, waarvan er verschillende nog nooit hadden deelgenomen aan het festival. Er werden voor deze actie Fair trade vlaggetjes gemaakt op een prikkertje met als tekst Turnhout Fair Trade Gemeente, die ook gebruikt kunnen worden voor andere acties. Alle mensen die om uur naar de film kwamen tijdens het filmfestival kregen na de film een gratis tasje eerlijke koffie of thee, met een stuk cake. Ook zij kregen dus een stukje eerlijke cake met Fair trade vlaggetje.

4 - Opening toeristisch seizoen:27 april Tijdens de opening van opening toeristisch seizoen werd een standje opgesteld door de FT trekkersgroep, met als voornaamste doel fair trade fans te zoeken (laten registreren via I- pad) en fair trade producten bekend te maken via een drankenstand. Deze stand kwam er op vraag vanuit Dienst Toerisme en Uit om deel te nemen. Turnhout moet fair trade fans registeren om een ster te verdienen binnen de 5- sterren campagne binnen Fairtradegemeente (Fairtradegemeente 2.0= voor gemeenten die de titel van Fairtradegemeente reeds hebben). Andere sterren die verdiend kunnen worden: kijk op - Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor jeugdbewegingen van Turnhout: duurzaam op kamp. De jeugdbewegingen kunnen verschillende acties doen om hun kamp zo duurzaam mogelijk te maken, aanduiden welke acties ze ondernomen hebben en de bewijzen (foto s, rekeningen aankopen, ) inleveren na hun kamp. De jeugdbeweging die het duurzaamst geleefd heeft, wint de hoofdprijs (aankoopbon WW 250 euro). Elke jeugdbeweging die deelneemt en minstens de helft van de punten (20 op 40) behaald krijgt een waardebon van 50 euro van de WW. Maarten is de wedstrijd gaan toelichten op de jeugdraad van april. Leen stuurt nog eens een herinnering naar alle jeugdbewegingen. - Fair trade Maand (= oktober)

5 o Er werd de vraag gesteld aan Illuminata (de vereniging die de seven 2 one party s organiseert in de Futur) om op donderdag 9 oktober een fair trade Afterwork party te organiseren. Zij gaan dit verder bekijken. Bijkomende vraag: welke producten fair trade biedt de Futur standaard aan? Leen vraagt na o Het idee is gegroeid om in een leegstaand pand in Turnhout een fair trade bistro te openen gedurende de maand van de eerlijke handel. Voorstel komt van iemand van de dienst lokale economie. Eerste gedacht locatie: leegstaand vroeger H&M pand : Elk weekend open in de maand oktober Fair trade dranken aanbieden Elke week iets anders om te eten, ism horecazaken eventueel bv. een pompoenensoep (seizoensgebonden), Wel goed nagaan hoe het zit met de voedselinspectie. Meubilair van t WEB Organisaties vragen om iets te doen in een weekend, bv. transitiegroep, Mooov (kortfilmpjes vertonen Mooov in de kast ), Repaircafé, Organisaties, bedrijven, winkels, die iets duurzaam doen, kunnen dit aankondigen in de bistro Er zou een werkgroep opgericht moeten worden om dit verhaal te trekken. Zeker genoeg vrijwilligers nodig om de bistro te bemannen/-vrouwen. Leen volgt intern verder op, samen met Dean van dienst lokale economie. o Er wordt voorgesteld om toch ook de bestaande acties, o.a. actie met de horecazaken en met de bib, verder te zetten in de maand oktober. Horecazaken die deelnemen krijgen dan ook reclame via de bistro. 3. Klimaatplan: stavaza - IOK heeft een verslag gemaakt van de workshop voor ambtenaren op maandag 31 maart. Het verslag is niet echt een plan geworden, maar eerder een opsomming van verschillende puntjes die aangehaald werden op de bijeenkomst (inspiratienota). Moeten dus nog in een plan gegoten worden. Leen heeft de planning ivm het klimaatplan opgevraagd bij Lina: o 5 juni: inspiratienota + stappenlan ter goedkeuring aan college o Zomer: Lina zit samen met de verschillende diensten om een plan op te maken, met als basisdocument de inspiratienota

6 o September november: voorleggen plan aan adviesraden o December: goedkeuring door de gemeenteraad o 24/02/2015: deadline indienen plan bij Europa campagne - Korte toelichting van de campagne: infofiche zie bijlage of op - Website actief vanaf 9 juni: hierop kunnen verschillende acties geregistreerd worden - Hoe zit het met de voedselinspectie? : Leen vraagt na bij De wereld draait door ook in jouw gemeente? - Inspiratienota over gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking: zie bijlage - Gegroeid vanuit een overleg met NZ-ambtenaren, en VVSG - 7 thema s binnen gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking komen aan bod. - GROSSEN (gemeentelijke adviesraden ontwikkelingssamenwerking) kunnen reageren tot 18 juni op de nota - Zaterdag 7 juni zitten volgende personen hierrond samen: An Willems, Veronique, Jet, Miel en Bieke S.. Eventuele opmerking worden doorgegeven aan Varia: - Vorming 4 de pijlers in Lille (10 mei): was interessant maar vooral voor de mensen die nog niet ver stonden in hun project. Er is de mogelijkheid om vormingen te organiseren voor 4 de pijlers. Als dit over de gemeentegrenzen heen gaat, dan bestaan er vanuit de Provincie subsidies om dit te doen. - Ziekenhuis in Fataki: Leen heeft dit nagekeken. Is geen privé-ziekenhuis. Wel ook ondersteund door Memisa, een grotere NGO. 4 de pijlerreglement herbekijken - Caritas International heeft een oproep verstuurd voor noodhulp aan Oost-Europa (overstromingen). Noodhulp 250 euro ok

7 - Lezingenreeks multiculturaliteit/superdiversiteit: eerst goed nadenken voor wie doen we het?. Dit bespreken op beleidsgroepje van 7 juni. - Enkele cijfers ivm verkleuring van Turnhout: o Hoe jonger de leeftijd hoe meer mensen met vreemde nationaliteit o 4 op de 10 geboortes zijn van een moeder met vreemde nationaliteit o 30 procent van de geboortes is in een gezin waar de thuistaal niet het Nederlands is o ¼ van de inwoners van Turnhout is van niet-belgische origine. Zonder de Nederlanders is dit 16 procent. Bij kinderen tussen 0 en 5 jaar is de helft van niet- Belgische origine. Dit neemt af naarmate de leeftijd stijgt o De armoede in Turnhout stijgt. Hier is een verband met de verkleuring van de Stad. 15 procent van de kinderen zijn arm. - Leen maakt een doodle om nog eens te gaan eten met de mensen van de Mondiale Raad

1 Subsidiereglement voor scholen en verenigingen: aanpassing

1 Subsidiereglement voor scholen en verenigingen: aanpassing Verslag algemene vergadering Mondiale Raad Woensdag 2 april 2014 Aanwezig: Patrick Hens, Jef Van der Aa (Intal), Stien Van Mierlo, Miel Nuyens, Maarten Venken, Frans Ceelen, Bieke Suykerbuyk, Myriam Talboom,

Nadere informatie

Verontschuldigd: Peter Segers, Peter Gevers, Rudy Elst, Pascale de Kort, Myriam Talboom, Wendy Dijckmans

Verontschuldigd: Peter Segers, Peter Gevers, Rudy Elst, Pascale de Kort, Myriam Talboom, Wendy Dijckmans Verslag algemene vergadering Mondiale Raad maandag 3 februari 2014 Aanwezig: Maarten Venken, Frans Ceelen, Marc Boogers, Miel Nuyens, Veronique Vanonckelen, Annemie Van Roy, Jet Van Mierlo, An Willems,

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 30 januari 2013

Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 30 januari 2013 Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 30 januari 2013 Aanwezig: Jet Van Mierlo, Stien Van Mierlo, Annemie Van Roy, Veronik Vanonckelen, Maarten Venken, Frans Ceelen, Marc Boogers, Abdel Kerkab,

Nadere informatie

Verslag vergadering algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 27 maart 2013

Verslag vergadering algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 27 maart 2013 Verslag vergadering algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 27 maart 2013 Aanwezig: Britt, Stien Van Mierlo, Frans Ceelen, Peter Gevers, Marc Boogers, Veronique Vanonckelen, Maarten Venken, Jet Van

Nadere informatie

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van:

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van: FairTradeGemeente Een campagne van: FairTradeGemeente? Een TITEL die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame productie en consumptie een warm hart toedragen

Nadere informatie

Op weg naar een 5 sterren FairTradeGemeente

Op weg naar een 5 sterren FairTradeGemeente Op weg naar een 5 sterren FairTradeGemeente De nieuwe FairTradeGemeente campagne is nu echt gestart! Heel wat gemeenten zijn op weg naar hun 5 sterren. Zij willen fair trade een mooiere plaats geven in

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

BROS. Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

BROS. Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. BROS Beringse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. BROS De BROS is een adviesraad, erkend door het stadsbestuur, die Noord en Zuid op de stedelijke agenda plaatst. Ze bestaat uit vrijwilligers van organisaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel

Jaarverslag 2014 (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel Jaarverslag (Goedgekeurd op de algemene vergadering van dinsdag 28 april 2015) GEMEENTELIJKE RAAD ONTWIKKELINGSSAMENWERKING GROS-Mortsel ACTITVITEITENVERSLAG De Gemeentelijk Raad Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO. Parel van de Kempen

Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO. Parel van de Kempen Westerlo zet zich in voor het zuiden en jij kan ons hierbij helpen GEMEENTE WESTERLO Parel van de Kempen 2 Inhoudsopgave - Westerlo zet zich in voor het Zuiden - werelddienst - wereldraad - subsidies vanuit

Nadere informatie

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten voor ontwikkelingssamenwerking, elk jaar voorzien in de begroting van de stad, worden toelagen uitgekeerd aan initiatieven,

Nadere informatie

Sessie 9. Een lokaal mondiaal beleid via intergemeentelijke samenwerking

Sessie 9. Een lokaal mondiaal beleid via intergemeentelijke samenwerking Sessie 9. Een lokaal mondiaal beleid via intergemeentelijke samenwerking Leen van Den Putte Turnhout Kirsten Vanhooydonck Essen Brigitte Becu LoWaZoNe 1 - VVSG - Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst

Nadere informatie

Algemene vergadering Mondiale Raad Dinsdag 8 september 2015

Algemene vergadering Mondiale Raad Dinsdag 8 september 2015 Algemene vergadering Mondiale Raad Dinsdag 8 september 2015 Aanwezig: Maarten Venken, Myriam Talboom, Veronique Vanonckelen, Marc Boogers, Annemie Van Roy, Frans Ceelen, Disna Handunnetithi, An Willems,

Nadere informatie

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN

SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN SAMENWERKING OVER DE GEMEENTEGRENZEN HEEN Met 156 FairTradeGemeenten (november 2014) en nog eens 75 gemeenten op weg naar de titel is de campagne na 10 jaar nog steeds volop op gang. Al deze trekkersgroepen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Vormingsavond FairTradeGemeente. Jabbeke 22 mei 2013

Vormingsavond FairTradeGemeente. Jabbeke 22 mei 2013 Vormingsavond FairTradeGemeente Jabbeke 22 mei 2013 Programma Welkom 1. Nieuwtjes vanuit FairTradeGemeente 2. Kennismaking 3. Hoe engageer je middenstand? 4. Hoe valoriseer je deze deelnemers? 5. Afsluiter

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking Reglement Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking Vastgesteld door de gemeenteraad op 24 september 2015 HOOFDSTUK I : ALGEMENE BEPALINGEN ARTIKEL 1 Het college van burgemeester en schepenen kan subsidies

Nadere informatie

Dagelijks Bestuur Jeugdraad Verslag

Dagelijks Bestuur Jeugdraad Verslag Dagelijks Bestuur Jeugdraad Verslag Wanneer: Maandag 16 januari 2012 om 19u00 Waar: Joc Kortrijk - Den Allee Wat: De agendapunten: 1. Welkom 2. Overleg met Sofie Strobbe van de jeugddienst. - Openbaarheid

Nadere informatie

Legislatuur 2014 2019

Legislatuur 2014 2019 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ SU BSI DI EREGLEM ENT TER ONDERSTEU NI NG VAN ERKENDE VERENI GI NGEN VOOR ONTWI KKELI NGSSAM ENWERKI NG EN I NTERNATI ONALE SOLI DARI TEI T

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte

Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking gemeentebestuur Zulte Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Gemeente Zulte (goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25 juni 2009) Dit subsidiereglement omvat: 1. Werkingstoelagen voor verenigingen aangesloten bij de

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen

Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal voor kwaliteitsonderwijs en vorming voor iedereen 2018-2019 Art 1. Doelstelling van dit wedstrijdreglement De stad Mechelen wil met haar mondiaal beleid solidair zijn

Nadere informatie

VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD

VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD VERSLAG KINDER- EN JONGERENRAAD Woensdag 22 april - 12u. 13u. Raadzaal gemeentehuis 1. Voorstelling kinder- en jongerenraad Op dinsdag 21 april keurde de gemeenteraad de kinder- en jongerenraad goed. Dat

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout

SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout SUBSIDIEREGLEMENT: 4de pijler in Turnhout Wat is 4 de pijler? De actoren die optreden in het domein van de ontwikkelingssamenwerking worden vaak onderverdeeld in 4 pijlers. De 1ste pijler wordt gevormd

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

Algemene vergadering Mondiale Raad Woensdag 28 oktober 2015

Algemene vergadering Mondiale Raad Woensdag 28 oktober 2015 Algemene vergadering Mondiale Raad Woensdag 28 oktober 2015 Aanwezig: Veronique Vanonckelen, Jef Van der Aa, Annemie Van Roy, Frans Ceelen, Bert Driessen, Miel Nuyens, Myriam Talboom, Britt Stessens, Maarten

Nadere informatie

ACTIVITEIT WAT FT-INFO FT-PROD. TELLING VIA #FANS

ACTIVITEIT WAT FT-INFO FT-PROD. TELLING VIA #FANS Vergadering GROS Verslag vergadering 3 10 juni 2015 Aanwezig De Lange Hendrik, Coussens Ria, Laureys Bart, Raveel Freddy, Van De Sompel Diane, Decock Anniek, Van Nieuwenhuize Antoine, Vanbiervliet Wim,

Nadere informatie

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld.

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. Raad voor Internationale Samenwerking Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. De raad voor internationale samenwerking van Aalst brengt naar aanleiding

Nadere informatie

Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren. 4 december 2014 VERSLAG

Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren. 4 december 2014 VERSLAG Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren 4 december 2014 VERSLAG Aanwezige bestuursleden: Van Bastelaere Pieter (voorzitter), De Meulemeester Ingeborg (schepen), De Block Neel (secretaris),

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven

Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZ-initiatieven Assenede 1 Huishoudelijk reglement van de GROS voor verdeling van de subsidies voor NZinitiatieven Assenede 1 Algemene

Nadere informatie

De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen. SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018

De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen. SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018 De SD-wat? Tips om aan SDG-sensibilisering te doen SDG-forum Brussel, 23 oktober 2018 SDGs & de lokale besturen VVSG - SDG's SDG-sensibilisering VVSG - SDG's SDG-piloottraject VVSG - SDG's SDG-piloottraject

Nadere informatie

Verslag algemene vergadering Jeugdraad Beerse-Vlimmeren. Vrijdag 04 maart 2016

Verslag algemene vergadering Jeugdraad Beerse-Vlimmeren. Vrijdag 04 maart 2016 Aanwezig: Verslag algemene vergadering Jeugdraad Beerse-Vlimmeren Vrijdag 04 maart 2016 DB Lentekind Jeugdconsulent Don Bosco JH Korridor KSA KLJ Wiedes VIB Eveline Van Bogaert Nathalie Van Bogaert Lore

Nadere informatie

Wat na de verkiezingen?

Wat na de verkiezingen? Wat na de verkiezingen? The next step(s)! De verkiezingen zijn voorbij, de stemmen geteld en wie weet al een bestuur geklonken. Vanaf 1 januari 2019 kan de nieuwe gemeenteraad en het college van burgemeester

Nadere informatie

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden.

jeugdhuis: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplaats voor jongeren waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd worden. Subsidiereglement jeugdbeleid gemeente Borsbeek Inhoud Art. 1: Begrippen p.1 Art. 2: Subsidies jeugd p.2 Art. 3: Uitbetaling p.2 Art. 4: Voorwaarden tot uitbetaling p.2 Art. 5: Inwerkingtreding p.7 Art.

Nadere informatie

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst) Terugsturen naar Mondiale Raad tav Leen Van den Putte Campus Blairon 200 2300 Turnhout noordzuid@turnhout.be Formulier aanvraag subsidie 4 de pijler Project in een Laag of Middeninkomensland (DAC-lijst)

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Verslag vergadering Mondiale Raad dinsdag 28 mei 2013

Verslag vergadering Mondiale Raad dinsdag 28 mei 2013 Verslag vergadering Mondiale Raad dinsdag 28 mei 2013 Aanwezig: Myriam Talboom, Tine De Wilde, Peter Gevers, Disna H., An Willems, Annemie Van Roy, Maarten Venken, Veronique Vanonckelen, Miel Nuyens, Frans

Nadere informatie

Volgende personen maken tijdens het werkingsjaar deel uit van de algemene vergadering van de gemeentelijke jeugdraad.

Volgende personen maken tijdens het werkingsjaar deel uit van de algemene vergadering van de gemeentelijke jeugdraad. Verslag van de zitting van de algemene vergadering van 1 oktober 2016, 10.00 uur, jeugdlokalen KLJ Ravels-Eel Aanwezig: Ruben Van Nooten (jeugdconsulent, secretaris), Patrick Van den Borne (schepen), Tom

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 maart 2017 WELZIJN _GR_00069 Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - hernieuwing - Goedkeuring

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 maart 2017 WELZIJN _GR_00069 Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - hernieuwing - Goedkeuring Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 6 maart 2017 WELZIJN 1 2017_GR_00069 Subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking - hernieuwing - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer Luc Hermans; de

Nadere informatie

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking

Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Zuid-samenwerking Stad Brugge Noord-Zuiddienst Subsidiereglement voor projecten in het Zuiden in het kader van Noord-Zuid Zuid-samenwerking Zetel: Stadhuis, 8000 Brugge Correspondentieadres: Noord-Zuiddienst, Oostmeers

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Zorgraad Oosterzele. Vergadering van 11 oktober 2011 om 20 uur in het OCMW gebouw te Balegem.

Zorgraad Oosterzele. Vergadering van 11 oktober 2011 om 20 uur in het OCMW gebouw te Balegem. Vergadering van 11 oktober 2011 om 20 uur in het OCMW gebouw te Balegem. Aanwezig: Hilde De Sutter (voorzitter) Willy Van De Putte (ziekenzorg Balegem) Lieve Dewaele (Kind en Preventie) Martine Verdonck

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Vergadering GROS. Afwezig Vande Velde Hilde, Dirk Vanroose. Opvolging FairTrade-Campagne

Vergadering GROS. Afwezig Vande Velde Hilde, Dirk Vanroose. Opvolging FairTrade-Campagne Vergadering GROS Verslag vergadering 2 25 april 2017 Aanwezig Van Boven Sien, Marc Claeys, Laureys Bart, Delfosse Philippe, Van De Sompel Diane, Decock Anniek, Vlassenbroeck Walter, Philippe Van Petegem,

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang Titel I. Algemene bepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

van de vergadering van de projectwerkgroep Verkeerssituatie in de straat

van de vergadering van de projectwerkgroep Verkeerssituatie in de straat Verslag van de vergadering van de projectwerkgroep Verkeerssituatie in de straat Datum: 24/02/2015 Plaats: bij Nele, Opvoedingstraat 16 Aanwezig: Jean, Martine, Nele, Thei Verslag: Nele Agenda Bespreken

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

Vergaderverslag. Er zijn geen opmerkingen. Het verslag wordt goedgekeurd.

Vergaderverslag. Er zijn geen opmerkingen. Het verslag wordt goedgekeurd. Vergaderverslag Groep: Raad voor lokale economie Datum: 7 december 2016 Uur: 20u Plaats: Infopunt Aanwezig: Dirk Baele, Christophe Lostrie (voorzitter gemeenteraadscommissie), Filip Luwaert, Steven Schalck,

Nadere informatie

EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST

EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST Twee cursisten werken samen aan een presentatie. Ze schrijven een e-mail naar elkaar om af te spreken. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mails op blad 2. 2. Beantwoord de vragen

Nadere informatie

Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld

Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld Subsidiereglement ontwikkelingsprojecten in de wereld ART 1. DOELSTELLING VAN DIT SUBSIDIEREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden, gesteund

Nadere informatie

Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 20 januari 2016

Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 20 januari 2016 Verslag algemene vergadering Mondiale Raad woensdag 20 januari 2016 Aanwezig: Louis Michielsen (voorzitter Turnhoutse milieuraad, gastspreker), Leo Versteynen (4 de pijler, gastspreker), Stien Van Mierlo,

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen.

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen. GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENT Betreffende de ondersteuning van lokale NGO-afdelingen. Artikel 1: Begrippen. - Gemeentebestuur: Het Kuurnse gemeentebestuur, bestaande uit de Kuurnse gemeenteraad en het

Nadere informatie

Maatschappelijke oriëntatie

Maatschappelijke oriëntatie Maatschappelijke oriëntatie De maatschappelijke oriëntatie is er om je een beeld te geven wat er allemaal in de maatschappij is. Om erachter te komen waarom er bepaalde winkels, diensten of zorg zijn.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2017 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van TOV te Tiel. Stichting jij bent TOV bestaat sinds Februari 2015. Dit is alweer het

Nadere informatie

De spaarkaartenactie

De spaarkaartenactie De spaarkaartenactie De Week van de Fair Trade 2013 stond volledig in het teken van de spaarkaartenactie. Daarmee wilden we de verscheidenheid van het fairtrade-assortiment aantonen. Via een spaarkaartenactie

Nadere informatie

Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie. Naam steller Afdelingsmanager Afdeling

Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie. Naam steller Afdelingsmanager Afdeling B en W Voorblad Onderwerp Verankeren gebruik fairtrade producten gemeentelijke organisatie Datum B en W datum 29 januari 2014 4 februari 2014 Naam steller Afdelingsmanager Afdeling Yvonne Jeuken Ilse Rutten

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten

Aanvraagformulier tot stedelijke ondersteuning voor culturele initiatieven en activiteiten Cel cultuurcoördinatie Dries Peeters Cultuurbeleidscoördinator Elisabethlaan 103 3200 Aarschot 016 63 02 80 dries.peeters@aarschot.be DP/CBC Voorbehouden aan de administratie 76230/332-02 Schepencollegebeslissing

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 3 van woensdag 20 september 2017 om 19:30 uur Aanwezig: De Smet Annick - voorzitter Der Kinderen Annemie, Van de Poel Katrien, Roes Peter, Gevers Dimitri, De Wilde Tine, Grooten

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009

Basisvorming. Sensibilisatie van mensen raken tot activeren. Dinsdag 17 maart 2009 Basisvorming Sensibilisatie van mensen raken tot activeren Dinsdag 17 maart 2009 Inleiding Kennismakingsronde Doel basisvorming sensibilisatie: Wat is sensibilisatie? Doel sensibilisatie? Verschillende

Nadere informatie

RIS Actieplan / Fairtrade (Dirk)

RIS Actieplan / Fairtrade (Dirk) RIS Actieplan 2017 1/ Fairtrade (Dirk) Acties worden maximaal geconcentreerd rond de drie grote RIS momenten: MOOV, t Zuiden Zindert Feest/Vijverfestival en Week van de FT. 1.1. Sensibiliseren van burgers

Nadere informatie

Divers personeelsbeleid: personen met een arbeidshandicap

Divers personeelsbeleid: personen met een arbeidshandicap Divers personeelsbeleid: personen met een arbeidshandicap Kennismaking Sophie De Wintere HR consulent diversiteit Dienst Personeelsmanagement Elke Deforce Diensthoofd bureau voor diversiteitsmanagement

Nadere informatie

Memorandum Turnhoutse adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (Mondiale Raad) n.a.v. gemeenteraadsverkiezingen oktober 2012

Memorandum Turnhoutse adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (Mondiale Raad) n.a.v. gemeenteraadsverkiezingen oktober 2012 Memorandum Turnhoutse adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (Mondiale Raad) n.a.v. gemeenteraadsverkiezingen oktober 2012 Denk globaal, handel lokaal! Ontwikkelingssamenwerking of internationale samenwerking

Nadere informatie

Fairtrade kerk Maarssen

Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade presentatie 7 februari 2012 Over Fairtrade producten Informeren Inspireren Invullen Iedereen Missie Het bevorderen van eerlijke handel, in hoofdzaak door de exploitatie

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././ Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Van belofte naar beleid Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Debat Gents Milieufront Debat Gents Milieufront Natuurpunt - Betonrapport Natuurpunt - Betonrapport Kieswijzer Gents Milieufront Meer memoranda

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Verslag GO!ouders 15 mei 2018

Verslag GO!ouders 15 mei 2018 Verslag GO!ouders 15 mei 2018 Aanwezig: Liesbet, Pipke, Els, Lieve, Eef, Joke, Nel (met heerlijk ijs), juf Melaney en Kris (verslag) Verontschuldigd: meester Jimmy, juf Shari, Anne en Leen 1. Goedkeuring

Nadere informatie

Agenda. Tussentijdsverslag stand van zaken Gebiedsgerichte Mobiliteitsstudie Noorderkempen

Agenda. Tussentijdsverslag stand van zaken Gebiedsgerichte Mobiliteitsstudie Noorderkempen Agenda - Goedkeuring verslag vorige vergadering - Zebrapad Boomgaardstraat Vergadering Commissie 1 woensdag 16 november 2011 - Mobiliteit: studie Noorderkempen - Wijziging personeelsformatie - Aankoop

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 5 van dinsdag 13 juni 2017 om 19:30 uur

VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 5 van dinsdag 13 juni 2017 om 19:30 uur VERSLAG VERGADERING COMMISSIE 5 van dinsdag 13 juni 2017 om 19:30 uur Aanwezig: Starckx Wannes - voorzitter Breugelmans Stef, Der Kinderen Annemie, Gevers Dimitri, Meeus Paul, Versmissen Tom, Van Damme

Nadere informatie

8 september 2015 19.30u Scoutslokaal

8 september 2015 19.30u Scoutslokaal JEUGDRAAD ZINGEM ALGEMENE VERGADERING 8 september 2015 19.30u Scoutslokaal AANWEZIGHEDEN aanwezige leden: KSA: Jeroen, Kristof & Ann-Sophie SCOUTS: Anke KLJ: Kim, Tom & Elissa Speelplein: / aanwezige waarnemers:

Nadere informatie

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM?

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? VLAAMSE CONFEDERATIE VAN OUDERS EN OUDERVERENIGINGEN, 2006 GEBASEERD OP DE BROCHURE VAN SCHOOLOPBOUWWERK BRUSSEL WAT IS EEN OUDERRAAD? Een ouderraad is een

Nadere informatie

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden.

Communicatie. Optimaliseren van de communicatievaardigheden. Communicatie Doelstelling Communicatie is zeer belangrijk in het dagelijkse leven. Bijna in alle activiteiten wordt hierop beroep gedaan. Uit onderzoek blijkt dat er heel wat mensen zijn die hiermee problemen

Nadere informatie

Inter-gemeentelijke samenwerking met v.z.w. Palliatieve Thuiszorg

Inter-gemeentelijke samenwerking met v.z.w. Palliatieve Thuiszorg Persmap 23 september 2010 Kook Je Fit Inter-gemeentelijke samenwerking met v.z.w. Palliatieve Thuiszorg OCMW Aalst Gasthuisstraat 40 9300 Aalst Tel. 053 77 24 24 e-mail: info@ocmwaalst.be website: www.ocmwaalst.be

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE STAD TIENEN Zitting van 19 december 2013 OPENBARE ZITTING

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE STAD TIENEN Zitting van 19 december 2013 OPENBARE ZITTING UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE STAD TIENEN Zitting van 19 december 2013 De zitting wordt geopend onder het voorzitterschap van de heer Marcel Logist. Zijn

Nadere informatie

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie.

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie. Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal duurzaamheid 2016-2017 ART 1. DOELSTELLING VAN DIT WEDSTRIJDREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden.

Nadere informatie

Stilstaan bij armoede

Stilstaan bij armoede Naam: Klas: Kan jij de vicieuze cirkel van armoede aanvullen? 1 De rijke en de arme tafel Schrijf in de ballonnen hoe jij je voelde tijdens het tafelmoment? Waar wil jij werk van maken in de toekomst?...

Nadere informatie

Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017

Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017 Verslag Vergadering GROS 17 mei 2017 Braekevelt Helene (Trias) De Durpel Marc (ACW Wereldsolidariteit) De Maertelaere Linda (Vrienden van Senegal) De Mol Marie-Rose (Sabine Bogaert) De Pue Bart (Werkgroep

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

Milieuraad Eeklo. 1. Bestaande reglementen. Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur. Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009

Milieuraad Eeklo. 1. Bestaande reglementen. Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur. Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009 Milieuraad Eeklo Jaarverslag van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur 1. Bestaande reglementen Gemeente Stad Eeklo Jaar waarover gerapporteerd wordt 2009 Reglement Aanwezig? Datum bekrachtiging

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Ruil jouw auto in voor een elektrische fiets Versie: augustus 2015

Ruil jouw auto in voor een elektrische fiets Versie: augustus 2015 Wedstrijdreglement Ruil jouw auto in voor een elektrische fiets Versie: augustus 2015 1. Organisator Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Vlaamse Radio en Televisieomroep, Radio 2, waarvan de maatschappelijke

Nadere informatie

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit Vergadering Commissie 1 dinsdag 26 februari 2013 Agenda - Buitengewone Algemene Vergadering IVCA - Statutenwijziging Audio - Omvorming AGB - Wijziging toelagereglement buurt en wijk - Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

Verslag vergadering oudercomité donderdag 23 februari 2017

Verslag vergadering oudercomité donderdag 23 februari 2017 Verslag vergadering oudercomité donderdag 23 februari 2017 Aanwezig: Alain Verelst, Eric Dugailliez, Wim Van Grunderbeeck, Eric Vanden Bempt, Els Reygaert, Daniel (vader van een meisje uit OKAN A), Heidi

Nadere informatie

Verslag ouderraad nr. 1

Verslag ouderraad nr. 1 Verslag ouderraad nr. 1 Aanwezig KS/LS Marlies, Camille OR Nele, Hanne, Nadia, Caroline, Souad, David, Wouter, Aziz, Mario, Marc N, Marc G, Annemieke DIR / Verontschuldigd KS/LS / OR DIR Katrijn, Geert,

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe

Gemeente Schaarbeek. 1. Algemeen principe Gemeente Schaarbeek Voor het eerst in 2015, heeft de gemeente Schaarbeek een begrotingskrediet voor de Noord-Zuid samenwerkingsprojecten te ondersteunen ingeschreven. De gemeente wil de lokale initiatieven

Nadere informatie

NOTULEN VERGADERING GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD SOZKO

NOTULEN VERGADERING GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD SOZKO NOTULEN VERGADERING GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD SOZKO Datum: 24 juni 2013 Locatie: Joannes XXIII, Neckardreef 115 Aanwezig: Joannes XXIII: Ronald Koopman (directeur), Mohamed Ait Abdellah (ouder),

Nadere informatie