Oka-reglement. Algemeen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oka-reglement. Algemeen"

Transcriptie

1 Oka-reglement Algemeen Een operatie is een zeer complex gebeuren met nood aan hoogtechnologische infrastructuur en vereist een zeer interactieve samenwerking. Onder de operatie verstaan we ook de preoperatieve beoordeling, de opname en de Oka-planning, de voorbereiding, de uitvoering van de operatie in de operatiezaal en de zorgen in de ontwaakzaal. Het naleven van dit reglement zal er toe bijdragen dat dit complex proces optimaal kan verlopen en dat de patiëntveiligheid, tijdens deze hoog risicovolle kernactiviteit, zal verhoogd worden. Bovendien is door de betrokkenheid van vele personen uit meerdere disciplines informatie en communicatie een wezenlijk onderdeel van het operatieve proces. Daarom zal in dit reglement ook aandacht worden besteed aan de communicatie en overdracht van gegevens die noodzakelijk zijn voor het verlenen van verantwoorde en veilige zorg. Het Oka-reglement werd opgesteld en goedgekeurd door het Oka-bestuur (23/09/2014) en het directiecomité (13/10/2014). Wijzigingen en aanvullingen kunnen steeds geagendeerd worden op het Oka-bestuur. OKa bestuur Samenstelling Oka-bestuur Voorzitter: prof. dr. P. De Leyn, voorzitter competentiecentrum heelkunde Ondervoorzitter: prof. dr. M. Van de Velde, diensthoofd anesthesie Secretaris: L. Torbeyns, administratief manager kritieke zorgen Operationeel directeur: N. Vansteenkiste Verpleegkundig manager operatiekwartier: G. De Voldere/P. Luysmans Medisch coördinator OKa I: dr. G. Poortmans, prof. S. Rex Medisch coördinator OKa II: prof. dr. G. Bogaert, dr. A. Teunkens Diensthoofden snijdende disciplines campus GHB Opdracht van Oka-bestuur Het Oka-bestuur heeft als doel de performantie en de kwaliteit van het peri-operatieve proces in Oka1 en CDC continu te bevorderen door: Het opstellen en permanent actualiseren van het Oka-reglement en toezicht houden op de uitvoering ervan. Toewijzen van operatiezaaltijden aan de verschillende chirurgische diensten op basis van opvolging van capaciteitsbenutting. Bovendien wordt er rekening gehouden met de bestaande wachtlijsten. Het voeren van een permanente kwaliteit- en veiligheidsopvolging voor alle activiteiten in het operatiekwartier. Bespreken en goedkeuren van de werkingskosten en investeringen. Voorbereiden en bespreken van begrotingsdossier omtrent het Oka. Het opnemen van een ondersteunende opdracht naar de operationele leiding van het operatiekwartier. Ad hoc overleg met ondersteunende diensten; technische diensten, medische administratie, apotheek, laboratoria, radiologie, ruimteplanning, voor advies en opvolging van Oka gerelateerde projecten.

2 Werking van het Oka-bestuur Het Oka-bestuur vergadert maandelijks, uitgezonderd in juli en aug, telkens op de 4 de donderdag van de maand, van 12:30uur tot 14:00uur. Het Oka-bestuur rapporteert aan het DC. Beslissingen worden in consensus genomen. Indien er geen volledige consensus bereikt wordt, zal er worden gestemd en is een meerderheid vereist. Het verslag is beschikbaar op: s.aspx Het goedgekeurd verslag wordt via mail opgestuurd naar de stafleden van alle betrokken snijdende disciplines en de hoofdverpleegkundigen. Het Oka-bestuur delegeert een aantal beleidsvoorbereidende aspecten aan het Oka-bureau. Het Okabureau neemt geen beslissingen. Samenstelling Oka-bureau Voorzitter: prof. dr. P. De Leyn Ondervoorzitter: prof. dr. M. Van de Velde Secretaris: L. Torbeyns, administratief manager kritieke zorgen Operationeel directeur: N. Vansteenkiste Verpleegkundig manager operatiekwartier: G. De Voldere/P. Luysmans Medisch coördinator OKa I: dr. G. Poortmans Het Oka-bureau komt 2 maal per maand samen als voorbereiding op het Oka-bestuur. Ad hoc kunnen - voor het bespreken van specifieke agendapunten - anderen (vb. stafleden, hoofdverpleegkundigen, ) uitgenodigd worden. Communicatie van het Oka-bestuur De agenda en het goedgekeurd verslag worden rondgestuurd naar hoofdverpleegkundigen en alle stafleden waarvan vertegenwoordiging in het Oka-bestuur. Algemeen gedrag, attitude Een heelkundige ingreep is een complex proces in een hoog risico milieu waar snel en efficiënt dient gehandeld te worden. Dit vereist een goede teamwerking. Daarom wordt er over gewaakt dat iedereen, werkzaam in het Oka, zich gedraagt conform de regels van elementaire beleefdheid, collegialiteit en wederzijds respect. Punctualiteit, sereniteit, beroepsernst, motivatie en inzet vormen de basis voor de ontwikkeling van een correct werkklimaat. Attitudes die hier systematisch van afwijken worden gesignaleerd aan de voorzitter van het Oka-bestuur of aan de verpleegkundig manager die dit op zijn/haar beurt doorgeeft aan de voorzitter van het Oka-bestuur. Attitudes Er wordt van alle medewerkers een elementaire beleefdheid verwacht, collegialiteit en wederzijds respect. Er wordt verwacht dat alle medewerkers stipt op het geplande tijdstip in het operatiekwartier aanwezig zijn zodat de ingrepen tijdig kunnen starten en de verliestijden tot een minimum beperkt blijven. Er wordt een realistische planning opgemaakt, rekening houdend met de beschikbare capaciteit. De gesuggereerde tijd van de Oka-planner geldt als standaardtijd! De juiste omschrijving van de ingreep wordt gebruikt.

3 Afwijkingen van het programma (wijzigen van volgorde, urgente ingrepen, verwachte extreem lange duurtijd van ingreep, type ingreep, ) worden tijdig gecommuniceerd aan de medisch coördinator en de betrokken hoofdverpleegkundige of zijn/haar vervanger. Er wordt van alle medewerkers een maximale inzet verwacht opdat het geplande operatieprogramma op een zo efficiënt mogelijke manier kan worden uitgevoerd. Eten en drinken is enkel toegelaten in het rust en ontspanningslokaal van het operatiekwartier. Er mogen onder geen enkele voorwaarde etenswaren, dranken en handtassen meegebracht worden tot in de operatiezalen of middenkernen. Afwijkend gedrag wordt op volgende manieren behandeld: Voor artsen: de voorzitter van het Oka-bestuur neemt contact op met het betrokken diensthoofd en staflid om het probleem te bespreken. Bij aanhoudend niet-tolereerbaar gedrag volgt een gesprek met de hoofdgeneesheer en/of de CEO. Voor niet-artsen wordt er een overleg gepland met de rechtstreeks verantwoordelijke en betrokken personeelslid. Bij aanhoudend niet-tolereerbaar gedrag volgt een gesprek met de betrokken verpleegkundig manager en de personeelsmanager. Operationele leiding van het operatiekwartier De dagdagelijkse operationele leiding valt onder de verantwoordelijkheid van de medisch coördinator Oka, onder supervisie van diensthoofd anesthesie, en de verantwoordelijke (adj)hoofdverpleegkundige, onder supervisie van de verpleegkundig manager kritieke zorgen. Hiervoor wordt binnen het team van (adj)hoofdverpleegkundigen tussen 07:00u en 19:00u een verantwoordelijke aangesteld. Deze is telefonisch te bereiken op dect De dagelijkse aansturing gebeurt zo veel mogelijk op kernniveau, waarbij het overleg tussen chirurgen, anesthesisten en (adj)hoofdverpleegkundigen zeer belangrijk is. De verpleegkundig manager, onder supervisie van operationeel directeur, is verantwoordelijk voor het pro actief beleid rond zaalgebruik (planning van zaalactiviteit > 24 uur). Taken medisch coördinator, hoofdverpleegkundige Bewaken en afstemmen van personele middelen en medische activiteiten. Verantwoordelijk voor inpassen van (semi)urgente ingrepen in het electieve programma. Verantwoordelijk voor zaalafbouw vanaf 16:00uur i.f.v. beschikbare personele middelen, aanbod van (semi)urgenties en electief programma. Oplossen van bestaffingsproblemen: verschuivingen van personele middelen tussen de verschillende kernen. Behandelen van vragen voor extra zaaltijd/ingrepen op dag 0 en/of dag +1 (binnen de 24 uur). Toezicht houden op correct toepassen van Oka-reglement en richtlijnen die gelden voor het Oka.

4 Pro actief zaalbeleid (planning > 24 uur) Taken van verpleegkundig manager Pro actief bekijken van zaalinvulling, overboekingen, onderbenutting en dit communiceren naar de betrokken diensthoofden. Inventariseren van beschikbare zaaltijd. Beschikbare zaaltijd omwille van afwezigheden van chirurgen herverdelen zodat optimaal zaalgebruik kan worden nagestreefd. Opmaken van zaalgebruik tijdens vakantieperiodes. Beheer van elektronisch Oka planningsmodule (KWS Oka-planner). Behandelen van vragen voor extra zaaltijd/ingrepen die niet (semi)urgent zijn maar kunnen worden uitgevoerd minstens 48 uur na de aanvraag (toekennen van tijdelijke extra zaaltijd). Werking De leidinggevende met N1 shift overloopt s morgens het programma en inventariseert de nog beschikbare personele middelen en bekijkt of dit een hypotheek legt op het Oka-programma. Indien een aanpassing van het electief programma noodzakelijk is, bv. na transplantatiechirurgie, ziektemeldingen, overlegt de leidinggevende met de medisch coördinator die bepaalt welk programma on hold moet worden gezet. De medisch coördinator communiceert dit aan de betrokken chirurg. Om 13:30uur is er dagelijks, op weekdagen, een kort overleg tussen de medisch coördinator en de hoofdverpleegkundigen. Indien een hoofdverpleegkundige afwezig is, wordt deze vervangen door een dagverantwoordelijke van de betrokken kern. Op dit overleg wordt de huidige stand van het Okaprogramma besproken en kunnen reeds afspraken gemaakt worden i.v.m. het verder programma en/of zaalafbouw tijdens de avonduren. De verantwoordelijke verpleegkundige tijdens de avonddienst (A shift) is, samen met de medisch coördinator verantwoordelijk voor het afwerken van het programma en voor een gecontroleerde zaalafbouw. Eventueel uitstel van ingreep wordt steeds duidelijk besproken en door de medisch coördinator gecommuniceerd aan het betrokken staflid. Oka planning Electieve ingreep Elke electieve ingreep wordt in de Oka-planner ingevoerd. De volgorde is bekend ten laatste op dag -1 om 16:00uur. Bij de planning is het zeer belangrijk dat de juiste ingreep wordt vermeld, eventueel aangevuld met vrije tekst via het varia veld. De Oka-tijd (zaal in zaal uit) wordt zo nauwkeurig mogelijk weergegeven en is default aangegeven met het gemiddelde van deze ingreep over de voorbije 6 maanden. Belangrijke informatie, nodig voor een vlotte procedure, wordt op de Oka-aanvraag weergegeven: infectie, materialen, specifieke vereisten,. Er wordt rekening gehouden met de beschikbare Oka-tijd. Indien onvoldoende Oka-tijd beschikbaar is, wordt dit tijdig gemeld aan de verpleegkundig manager, die de mogelijkheid bekijkt om extra ingrepen uit te laten voeren.

5 Urgente ingreep Een urgente ingreep wordt op dezelfde manier in het KWS ingevuld. Klik nadien in het Oka-aanvraagformulier op urgent en selecteer Oka I of Oka II. Elke urgente ingreep wordt onmiddellijk aangemeld bij de medisch coördinator (tel ), die na overleg met de betrokken chirurg en verpleegkundigen bepaalt waar, wanneer en in welke zaal deze urgentie zal doorgaan. Tijdens de daguren moet de aanmelder bovendien de verantwoordelijke anesthesist van de betrokken kern verwittigen. Niet dringende extra ingreep Elke niet dringende extra ingreep die wordt nagemeld (vanaf 07:00uur op de dag van de ingreep), wordt beschouwd als bijkomend en niet prioritair. De ingreep moet zo snel mogelijk worden gemeld aan de medisch coördinator en de hoofdverpleegkundige van de betrokken kern. De ingreep kan enkel doorgaan indien er voldoende zaalcapaciteit en voldoende personele middelen beschikbaar zijn. Volgorde ingrepenlijst De chirurg bepaalt de volgorde van de te opereren patiënten. De volgorde wordt aangeduid in de Okaplanner en is ten laatste om 16:00uur de dag voor de ingreep vastgelegd. Eventuele wijzigingen in de volgorde worden telefonisch doorgegeven aan de verantwoordelijke verpleegkundige van de kern. Bij het bepalen van de volgorde moet rekening gehouden worden met: Beschikbaarheid van materiaal. Beschikbaarheid van perfusie/medische beeldvorming. Aanwezigheid van patiënt (1 ste pat. op de lijst in Oka I wordt de dag voordien opgenomen). Preoperatief gezien door de anesthesist. Eventuele bijkomende zorg, vb. pijnpomp. Kinderen en uitgestelde ingrepen hebben bij voorkeur voorrang. Geïnfecteerde ingrepen worden bij voorkeur als laatste gepland. Plannen van besmette ingrepen De nodige informatie over de infectie, eventueel de kiem en de overdrachtsweg worden genoteerd in het medisch dossier, op de anesthesiefiche, op de preoperatieve checklist en op het Okaaanvraagformulier in KWS en wordt mondeling doorgegeven bij het oproepen of bij het aanmelden van de patiënt aan de receptie. Bij de planning wordt rekening gehouden met de septische ingreep om het operatieschema niet nodeloos te vertragen door tijdrovende reinigings- en ontsmettingsprocedures na de ingreep. Een septische ingreep wordt daarom bij voorkeur als laatste op het programma geplaatst. Ook bij opeenvolgende septische ingrepen moeten de voorgeschreven reinigings- en ontsmettingsprocedures na iedere ingreep worden toegepast. De patiënt wordt zo snel mogelijk en bij voorkeur rechtstreeks tot in de operatiezaal gebracht. Hierbij worden de specifieke voorzorgsmaatregelen die op de verpleegeenheid toegepast werden verder opgevolgd. Indien een patiënt op de verpleegeenheid omwille van de ingestelde isolatiemaatregelen een masker dient te dragen bij het verlaten van de kamer, wordt dit masker gedragen tot op het ogenblik van de intubatie. Zodra de patiënt in de zaal is, dragen alle gezondheidswerkers een masker. Het bedlinnen wordt in de zaal verwijderd. Het bed wordt buiten de operatiezaal ontsmet en opgedekt.

6 Er wordt getracht een binnenomloop- en een buitenomloopverpleegkundige aan te stellen. De binnenomloopverpleegkundige en de anesthesist dragen niet-steriele beschermende kleding (masker, gele schort en handschoenen). Plannen van ingrepen bij patiënten met latexallergie Plan de operatie bij voorkeur als eerste van de dag. Breng een waarschuwingsteken aan op de deur van de operatiezaal. Verwijder alle materiaal dat latex bevat uit de operatiezaal en de voorbereidingsruimte (handschoenen, ). Breng geen latexhoudend materiaal naar binnen. Maak gebruik van de kar met latexvrij materiaal. Was de handen vóór elk fysiek contact. Draag latexvrije handschoenen. Zie procedure: Voorzorgsmaatregelen bij een patiënt met latexallergie Toegangscontrole niet Oka personeel Personeel UZ Leuven Artsen, verpleegkundigen, studenten van diensten buiten het Oka melden zich aan de receptie van het operatiekwartier. Naargelang hun doelstelling worden zij doorverwezen naar de wachtruimte, naar de kleedruimte of worden zij verzocht een groene disposable overjas en muts aan te trekken. Personeel niet UZ Leuven Vertegenwoordigers, artsen en verpleegkundigen van buiten de UZ Leuven melden zich aan de receptie van het operatiekwartier. Administratief personeel checkt of de bezoeker verwacht wordt. De bezoeker geeft zijn identiteitskaart aan het personeel van de medische administratie en krijgt in ruil een badge met de identiteit van bezoeker en betrokken kern. Bezoekers worden doorverwezen naar de kleedruimte of, bij kortdurend bezoek, wordt hen gevraagd om een disposable jas en muts aan te trekken. Na het bezoek krijgt de bezoeker, in ruil voor de badge, de identiteitskaart terug. Vertegenwoordigers medische firma s Hiervoor gelden dezelfde afspraken als voor personeel niet-uz Leuven. Bovendien zal de vertegenwoordiger enkel op uitnodiging of na goedkeuring toegelaten worden in het operatiekwartier. Personeel van het onthaal/receptie contacteert desbetreffende hoofdverpleegkundige die op zijn/haar beurt het verantwoordelijk staflid contacteert, die al dan niet toegang verleent tot het Oka. Begeleiding in het Oka door derden In een aantal gevallen kan toegang tot het Oka toegestaan worden aan personen die er beroepshalve niet dienen aanwezig te zijn. Bij kinderen van 0 tot 15 jaar wordt de mogelijkheid voorzien dat de moeder of vader (of een andere vertrouwenspersoon zoals oma of opa) het kind begeleidt tot in de operatiezaal. Zij worden in de voorbereidingszone voorzien van muts en disposable groene jas en worden door de verpleegkundige van het operatiekwartier begeleid tot aan de operatiezaal. De ouder (of vertrouwenspersoon) blijft bij het kind tot het slaapt. Na de inductie verlaat de ouder het Oka. De verpleegkundige begeleidt de ouder terug naar de uitgang van het operatiekwartier. Wanneer het gaat om een patiënt, ouder dan 15 jaar, met een zware fysieke of mentale handicap kan begeleiding door derden (vertrouwenspersoon) toegestaan worden na akkoord van de chirurg en anesthesist.

7 Patiëntveiligheid Informed consent Het informed consent werd preoperatief reeds bekomen door de behandelende arts. De registratie ervan is beschikbaar in het patiëntdossier vooraleer de patiënt naar het operatiekwartier wordt getransporteerd. Time Out Voor de start van de chirurgische procedure wordt er een time out procedure uitgevoerd door alle betrokken zorgverleners. Na het beëindigen van de procedure wordt de sign out procedure uitgevoerd (tellen compressen, ). Patiëntidentificatie Elke (dag)gehospitaliseerde patiënt draagt steeds een armbandje. Indien om één of andere reden het armbandje voor een heelkundige ingreep dient verwijderd te worden, wordt er een nieuw armbandje aangedaan vooraleer de patiënt de ruimte (vb. operatiezaal) verlaat. Patiëntenrechten en privacy Het operatiekwartier is enkel toegankelijk voor die medewerkers en artsen die werkzaam zijn in het Oka, en beschikken over een elektronische toegangsbadge (alle andere bezoekers zie toegangscontrole niet Oka personeel) Alle personeelsleden werkzaam in het Oka houden zich strikt aan de deontologische regels met betrekking tot het respecteren van het medisch beroepsgeheim en de privacy. Planning hybride zaal (E7) Ingrepen kunnen op weekdagen in de hybride zaal (E7) gepland worden. Indien ingrepen worden gepland in de hybride zaal, wordt er gelijktijdig een andere zaal van de betrokken dienst gesloten zodat dit personeel (anesthesist en verpleegkundige) mee kan instaan voor het uitvoeren van de ingreep in E7. Met de betrokken diensten wordt een weekschema uitgewerkt. Diensten die occasioneel wensen gebruik te maken van de hybride zaal, melden dit aan de verpleegkundig manager die hiervoor beschikbare zaaltijd zoekt. Ingrepen buiten de daguren dienen te worden afgesproken met de medische coördinator en de verantwoordelijke voor medische beeldvorming. Planning robotzaal (E2) Indien ingrepen worden gepland in de robot zaal wordt er gelijktijdig een andere zaal van de betrokken dienst gesloten zodat dit personeel (anesthesist en verpleegkundige) mee kan instaan voor het uitvoeren van de ingreep in F5. Met de betrokken diensten wordt een weekschema uitgewerkt. Diensten die occasioneel wensen gebruik te maken van de robotzaal, melden dit aan de verpleegkundig manager die hiervoor beschikbare zaaltijd zoekt.

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek Beste ouder, Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een dagopname.

Nadere informatie

Evoluties in IV-katheterbeleid: ook uw zorg? Optimale voorbereiding Efficiënte katheterplanning L. Van Roy

Evoluties in IV-katheterbeleid: ook uw zorg? Optimale voorbereiding Efficiënte katheterplanning L. Van Roy Evoluties in IV-katheterbeleid: ook uw zorg? Optimale voorbereiding Efficiënte katheterplanning L. Van Roy Optimale voorbereiding Pre-op assessment A aanvragende arts aangepaste katheter aanvraagbon akkoord

Nadere informatie

Informatiebrochure: kind onder narcose

Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: kind onder narcose Informatiebrochure: Bezoeker in het operatiekwartier (begeleidende ouders) Door deze brochure goed door te nemen, kunt u uw kind reeds thuis voorbereiden op de ziekenhuisopname,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol REVISIENUMMER: 0 Huishoudelijk Reglement Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol Goedgekeurd door Uitvoerend Comité Mol op 03/07/2018, revisienummer

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR ASO s, Coassistenten & Stagiairs 2017 Inhoud Algemene voorzorgsmaatregelen Specifieke voorzorgsmaatregelen MDRO beleid Infectieknop I. Algemene voorzorgsmaatregelen:

Nadere informatie

Chirurgische dagkliniek kinderen

Chirurgische dagkliniek kinderen Chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling De chirurgische dagkliniek voor kinderen bevindt zich op de 1 e verdieping van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, campus Henri Serruys. De dienst is open

Nadere informatie

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis tel Informatie voor patiënten

Chirurgisch dagcentrum. Voor een dag naar het ziekenhuis  tel Informatie voor patiënten Chirurgisch dagcentrum Voor een dag naar het ziekenhuis www.uzleuven.be/cdc tel. 016 34 23 24 Informatie voor patiënten WELKOM 3 BEREIKBAARHEID 4 Adres Parkeren Openingsuren Verantwoordelijken verpleegkundig

Nadere informatie

Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders

Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders Kinderen op de spoedopname Informatiebrochure voor ouders copyright 2017 AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/473/v1.0 WELKOM Wanneer u met uw kind op de spoedopname komt, brengt dit vaak heel

Nadere informatie

Stagemap het preoperatief consult (POC)

Stagemap het preoperatief consult (POC) Stagemap het preoperatief consult (POC) Voettekst 1/7 Inhoud Welkom... 3 Voorstelling van de preoperatieve consultatie... 4 1 Het preoperatief consult... 4 Stageverloop... 5 2 Uurrooster studenten... 5

Nadere informatie

verpleegeenheid orthopedie

verpleegeenheid orthopedie verpleegeenheid orthopedie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid orthopedie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

Ontwikkeling en implementatie van een protocol ter verbetering van de patiëntveiligheid in een operatiekwartier.

Ontwikkeling en implementatie van een protocol ter verbetering van de patiëntveiligheid in een operatiekwartier. Ontwikkeling en implementatie van een protocol ter verbetering van de patiëntveiligheid in een operatiekwartier. Pierre Luysmans, UZ Leuven 5 febr 2010 Inleiding: november 1999 To err is human Adverse

Nadere informatie

Profielschets Operatiekwartier

Profielschets Operatiekwartier Algemene gegevens Afdelingshoofd: Sophie Bertrand 4704 Hoofdverpleegkundige: Ann De Troetsel 3686 Verantwoordelijk cluster 1: Anja Wils 4715 Verantwoordelijk cluster 2: 4716 Verantwoordelijk cluster 3:

Nadere informatie

verpleegeenheid geriatrie

verpleegeenheid geriatrie verpleegeenheid geriatrie Hartelijk welkom in de verpleegeenheid geriatrie Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf van

Nadere informatie

Pre-operatieve consultatie versie 2.0

Pre-operatieve consultatie versie 2.0 Pre-operatieve consultatie versie 2.0 AZ Alma Ringlaan 15 9900 Eeklo vzw AZ Alma, maatschappelijke zetel Ringlaan 15 9900 Eeklo Ond.nr. 0463.862.908. Preoperatieve consultatie VOORSTELLING POC = preoperatieve

Nadere informatie

Informatie over uw hospitalisatie bij een heelkundige NKO ingreep

Informatie over uw hospitalisatie bij een heelkundige NKO ingreep Informatie over uw hospitalisatie bij een heelkundige NKO ingreep Dr. G. Claes Prof. Dr. J. Claes Dr. M. De Cock Dr. J. Van Haesendonck Afspraken rond de concrete modaliteiten van uw ingreep In principe

Nadere informatie

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure

Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Informatiebrochure Pagina 1 Datum van de ingreep:./... /. Uur waarop u met uw kind in het ziekenhuis moet zijn:. Uw kind moet nuchter zijn vanaf././. Uur: Afdeling: kinderafdeling (2

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat Diest

Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat Diest Algemeen Ziekenhuis Diest Afdeling algemene pediatrie Hasseltsestraat 29 3290 Diest Beste ouder(s) en kind, Binnen enige tijd worden jullie opgenomen op de afdeling algemene pediatrie voor een heelkundige

Nadere informatie

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier

Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Begeleiden van uw kind in het operatiekwartier Beste ouder, Met deze informatiebrochure willen we u voorbereiden op de dag van de operatie van uw kind. Op de consultatie van de chirurg krijgt u een informatieboekje

Nadere informatie

Veiligheid. Beste ouders

Veiligheid. Beste ouders Beste ouders Een ziekenhuisopname is voor een kind en het gezin steeds een ingrijpende gebeurtenis. Toch doen wij ons best om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Onze artsen, verpleegkundigen,

Nadere informatie

Heelkunde 2. informatiebrochure

Heelkunde 2. informatiebrochure Heelkunde 2 informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Dagindeling en bezoekuren 4. Verloop van de operatie 5. Verpleegkundige verzorging 6. Medische opvolging

Nadere informatie

Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier

Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier Studie over de implementatie en het gebruik van de Safe Surgery Checklist in het operatiekwartier Individuele feedback Ziekenhuis : AZ Monica Erkenningsnummer : 682 Contactpersoon : Greet.Peeters@azmonica.be

Nadere informatie

Opname Afspraak opname volwassenen

Opname Afspraak opname volwassenen Opname Afspraak opname volwassenen U heeft zojuist samen met uw arts besloten dat u geopereerd wordt. Hoe gaat het nu verder? Afspraak maken bij de anesthesist Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie

VOORKOMEN VAN POSTOPERATIEVE INFECTIES

VOORKOMEN VAN POSTOPERATIEVE INFECTIES VOORKOMEN VAN POSTOPERATIEVE INFECTIES WELKE MAATREGELEN WORDEN IN AZ OUDENAARDE GENOMEN OM POSTOPERATIEVE WONDINFECTIES TE VOORKOMEN? - Patiëntinformatie - 2 Binnenkort word je in het AZ Oudenaarde opgenomen

Nadere informatie

Opname AFSPRAAK OPNAME KIND EN JEUGD

Opname AFSPRAAK OPNAME KIND EN JEUGD Opname AFSPRAAK OPNAME KIND EN JEUGD U heeft zojuist samen met uw arts besloten dat uw kind geopereerd wordt. HOE GAAT HET NU VERDER? AFSPRAAK MAKEN BIJ DE ANESTHESIST Het is belangrijk dat uw kind goed

Nadere informatie

CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS B1-04 K12E-04

CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS B1-04 K12E-04 Sector Kritieke Diensten CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS B1-04 K12E-04 CHIRURGISCHDAGZIEKENHUISB104K12E04 17-8-2009 1 CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS UZ GENT 1. Concept Uit bekommernis om kwaliteitszorg en rekening

Nadere informatie

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De dagkliniek bevindt zich op de 3e verdieping van het AZ. St. Jan Brugge- Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van

Nadere informatie

De chirurgische dagkliniek kinderen

De chirurgische dagkliniek kinderen De chirurgische dagkliniek kinderen Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De chirurgische dagkliniek bevindt zich op de 3 e Brugge-Oostende, campus Henri Serruys.. verdieping van het St. Jan De dienst

Nadere informatie

Dagopname Infobrochure

Dagopname Infobrochure Dagopname Infobrochure Dagopname Infobrochure Inleiding Een ziekenhuisopname is voor een kind en z n familie een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zowel bij u als bij uw kind veel vragen oproepen. In deze

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde

Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde Vlaams Indicatoren Project VIP²: Veilige heelkunde Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject opgericht.

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Inhoudsopgave Wat brengt u mee? 2 De opname 3 Bij opname de dag vóór de operatie 3 Bij opname de dag van de operatie zelf 4 Net vóór

Nadere informatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling Heelkunde Orthopedie (A6) 3 2. Praktische info over onze afdeling 4 3. Ons team 5 4. Dagschema op de

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Algemeen Het Eepos voert over de verschillende afdelingen heen één gezamenlijk opnamebeleid, waarbij de verschillende ondersteuningsfuncties flexibel kunnen worden aangeboden. We streven er naar dat de

Nadere informatie

Intensieve Zorgen. Algemeen

Intensieve Zorgen. Algemeen 2 De intensieve zorgen afdeling is een gespecialiseerde dienst met 8 bedden gelegen op de 3 verdieping in de A-vleugel van het ziekenhuis. Een deskundig team van artsen, verpleegkundigen, kinesisten en

Nadere informatie

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE

Nationaal Actie Plan d A ction N ational HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE Nationaal Actie Plan d A ction N ational - NAPAN Task Force HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NAPAN TASK FORCE VERSIE 2.0 GOED GEKEURD DOOR DE NTF OP 02/04/2015 Artikel 1. Definities Er wordt verstaan onder

Nadere informatie

Echografie. informatie voor patiënten

Echografie. informatie voor patiënten Echografie informatie voor patiënten 2 WAT IS EEN ECHOGRAFIE? Echografie is een techniek die gebruikmaakt van onschadelijke geluidsgolven. Die geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam en weerkaatsen

Nadere informatie

Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN

Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN Opname AFSPRAAK OPNAME VOLWASSENEN U heeft samen met uw arts besloten dat u geopereerd wordt. Hoe gaat het nu verder? AFSPRAAK MAKEN BIJ DE ANESTHESIST Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid

Nadere informatie

Magnetische resonantie (MR)

Magnetische resonantie (MR) Magnetische resonantie (MR) informatie voor patiënten 2 WAT IS MAGNETISCHE RESONANTIE (MR)? MR is een onderzoeksmethode waarbij geen röntgenstralen gebruikt worden. Bij dit onderzoek worden met behulp

Nadere informatie

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker info voor de patiënt en de bezoeker bloed, ademhaling & spijsvertering Verpleegafdeling Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde Verpleegafdeling Voorstelling De verpleegafdeling

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde

Dagziekenhuis heelkunde Dagziekenhuis heelkunde Infofolder daghospitalisatie Zorg dragen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname

Nadere informatie

Chirurgisch Dagziekenhuis. Campus Henri Serruys

Chirurgisch Dagziekenhuis. Campus Henri Serruys Voorstelling van het chirurgisch dagziekenhuis Volg route 274 voor de dagkliniek van het AZ. St. Jan Brugge-Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot

Nadere informatie

Klachtenprocedure. Ombudsfunctie Klachtenbehandeling Sint-Franciscusziekenhuis

Klachtenprocedure. Ombudsfunctie Klachtenbehandeling Sint-Franciscusziekenhuis Klachtenprocedure Ombudsfunctie Klachtenbehandeling Sint-Franciscusziekenhuis Lotte Wilms Werkjaar 2018 Uitgavedatum: 2018 Klachtenprocedure Alle formele klachten worden door de ombudspersoon volgens een

Nadere informatie

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID

WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID WEEK VAN DE PATIËNTVEILIGHEID UZ Leuven vindt het belangrijk om de verwachtingen van u als patiënt of familie te kennen. Zo kunnen we werken aan voortdurende verbetering van onze patiëntenzorg. Sinds eind

Nadere informatie

Welkom. in het kinderdagziekenhuis

Welkom. in het kinderdagziekenhuis Welkom in het kinderdagziekenhuis Beste ouders, Het kinderdagziekenhuis van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius heet u van harte welkom. Uw kind komt weldra naar het kinderdagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Overzicht (formele) interne overlegorganen Bestuur: Algemene vergadering Raad van bestuur Dagelijks bestuur Overleg algemene werking en beleid: Beleidsteam Aanmeldingen en opnamebeleid: Aanmeldingsteam

Nadere informatie

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure

Verwijderen van wijsheidstanden. Informatiebrochure Verwijderen van wijsheidstanden Informatiebrochure Inhoud 1 Wat u vooraf moet weten en/of doen 3 2 Voorbereiding op de narcose 5 2.1 Verpleegafdeling 2.2 Opname-uur 2.3 Nuchter zijn 2.4 Preoperatieve vragenlijst

Nadere informatie

Studentenbrochure. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Operatiekwartier algemeen Moorselbaan Aalst Tel. 053/

Studentenbrochure. Hier komt titel van persbericht. OLV Ziekenhuis Operatiekwartier algemeen Moorselbaan Aalst Tel. 053/ Studentenbrochure Hier komt titel van persbericht OLV Ziekenhuis Operatiekwartier algemeen Moorselbaan 164 9300 Aalst Tel. 053/721375 Pagina 1 Verwelkoming Gedurende jullie stageperiode hier bij ons op

Nadere informatie

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder

Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis Kinder Informatiebrochure Kinderdagziekenhuis 2 Beste ouder Uw kind wordt weldra opgenomen op het kinderdagziekenhuis. Wij heten u van harte welkom en doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te

Nadere informatie

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg.

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING (2004) PREOPERATIEVE ZORG De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. Doel Het doel van het anesthesiologische

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

Afdeling 3 Samenstelling van de Verkeerscommissie

Afdeling 3 Samenstelling van de Verkeerscommissie statuten van de gemeentelijke Afdeling 1 Algemeen kader verkeerscommissie versie 25/04/2013 Artikel 1 Het gemeentebestuur van Laarne richt een professionele verkeerscommissie in, die het bestuur adviseert

Nadere informatie

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN

ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN ADVIESRAAD LOKALE ECONOMIE HAACHT STATUTEN Art 1 Art. 2 De gemeentelijke raad voor de belangen van alle Haachtse ondernemers draagt als naam Adviesraad lokale economie Haacht, hierna genoemd de raad. Het

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers. Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers. Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers Doelstelling: De doelstelling van dit document is om een basisdocument te bezorgen voor alle hulpverleningszones die de wettelijke verplichting

Nadere informatie

NIET VERPLEEGKUNDIGEN OP OK MONIQUE VAN HIEL

NIET VERPLEEGKUNDIGEN OP OK MONIQUE VAN HIEL Een standpunt NIET VERPLEEGKUNDIGEN OP OK MONIQUE VAN HIEL Wie? Chirurgen Anesthesisten Assistenten Stagiaires Administratie Logistiek Techniekers Vroedvrouwen Kinesitherapeuten Zorgkundigen Vertegenwoordigers

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsdienst OMBUDSDIENST. Ombudspersoon Kim Moors

Huishoudelijk reglement ombudsdienst OMBUDSDIENST. Ombudspersoon Kim Moors Ombudspersoon Kim Moors Dit huishoudelijk reglement is ter inzage beschikbaar aan de onthaalbalie van het ziekenhuis voor de patiënten, de medewerkers van de instelling en iedere belangstellende. Wettelijke

Nadere informatie

Dienst hartziekten Cardioversie. Informatiebrochure voor de patiënt

Dienst hartziekten Cardioversie. Informatiebrochure voor de patiënt Dienst hartziekten Cardioversie Informatiebrochure voor de patiënt copyright AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/405/v1.0 WAT IS CARDIOVERSIE? Elektrische cardioversie is een procedure die

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. onthaalbrochure

PATIËNTEN INFORMATIE. onthaalbrochure PATIËNTEN INFORMATIE M i d c a r e onthaalbrochure Beste patiënt en familie Midcare is een afdeling van het AZ Lokeren waar patiënten opgenomen worden waarbij de gezondheidstoestand een continue opvolging

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Ouderraad Mater Dei Erps-Kwerps

Huishoudelijk Reglement Ouderraad Mater Dei Erps-Kwerps 1. Benaming Huishoudelijk Reglement Ouderraad Mater Dei Erps-Kwerps Onder de benaming "Ouderraad van de Vrije Basisschool Mater Dei te Erps-Kwerps wordt een feitelijke vereniging opgericht. 2. Zetel De

Nadere informatie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie Inleiding Uw gynaecoloog heeft beslist dat u een curettage nodig heeft. Een curettage is een ingreep waarbij er weefsel uit de

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken)

INformatiebrochure. Heelkunde van de nek. s Herenbaan Rumst. tel: (algemeen) tel: (afspraken) Heelkunde van de nek s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) INformatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 3 beste patiënt, 1. Woord vooraf

Nadere informatie

Amandeloperatie bij volwassenen

Amandeloperatie bij volwassenen Amandeloperatie bij volwassenen Bij opname Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich aan bij het onthaal. De onthaalmedewerker bezorgt u een identificatiebandje, geeft u het kamernummer en verwijst

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ADMINISTRATIE WZC Administratief medewerker WZC 1. Plaats in de organisatie De administratief medewerker werkt

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname

Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname Algemeen Afdeling Kortverblijf en dagverpleging, aanvulling Informatie over uw opname www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KVB001 / Afdeling Kortverblijf

Nadere informatie

Tandheelkundige ingreep onder narcose

Tandheelkundige ingreep onder narcose Tandheelkundige ingreep onder narcose Tandheelkundige ingreep onder narcose Inleiding Een ziekenhuisopname is voor een kind en z n familie een ingrijpende gebeurtenis. Het kan zowel bij u als bij uw kind

Nadere informatie

Intern medisch reglement Specialisme CARDIOLOGIE

Intern medisch reglement Specialisme CARDIOLOGIE Specialisme CARDIOLOGIE Versie juni 2015 Regionaal Ziekenhuis H. Hart vzw Naamsestraat 105 3000 Leuven T 016 20 92 11 F 016 20 92 69 www.hhleuven.be Inhoudsopgave 1.Procedureblad medische permanentie 7d

Nadere informatie

verpleegeenheid heelkunde

verpleegeenheid heelkunde verpleegeenheid heelkunde Hartelijk welkom in de verpleegeenheid heelkunde Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf van

Nadere informatie

Implementatie en gebruik van de checklist in het operatiekwartier Rapport 2013

Implementatie en gebruik van de checklist in het operatiekwartier Rapport 2013 Implementatie en gebruik van de checklist in het operatiekwartier Rapport 2013 Individuele feedback 2013 Naam van het ziekenhuis : - UNIVERSITAIR ZIEKENHUIS ANTWERPEN (EDEGEM) Erkenningsnummer : Contactpersoon

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel

Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel Huishoudelijk reglement ombudsfunctie UZ Brussel Wettelijk kader: De wet van 22 augustus 2002 op de patiëntenrechten bepaalt dat elke patiënt klacht kan neerleggen bij de bevoegde ombudsfunctie met betrekking

Nadere informatie

Lijst deontologische code: zorgvuldig omgaan met het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Lijst deontologische code: zorgvuldig omgaan met het elektronisch patiëntendossier (EPD) Lijst deontologische code: zorgvuldig omgaan met het elektronisch patiëntendossier (EPD) Naam student Afdeling Discipline/afstudeerrichting Datum Handtekening ZORGVULDIG OMGAAN MET HET ELEKTRONISCH PATIENTENDOSSIER

Nadere informatie

Heelkunde. trajectopname. C-plateau

Heelkunde. trajectopname. C-plateau Heelkunde trajectopname C-plateau Inhoud C-plateau 3 Heelkunde 1 3 Heelkunde 2 3 Dag-hospitalisatie 3 Preoperatieve consultatie 4 Wachtzaal 4 Voorbereiding 5 Dagopname 5 Verblijfsopname 5 Verblijf 6 Bezoekuren

Nadere informatie

CT colonografie (virtuele coloscopie) informatie voor patiënten

CT colonografie (virtuele coloscopie) informatie voor patiënten CT colonografie (virtuele coloscopie) informatie voor patiënten 2 WAT IS EEN CT COLONOGRAFIE? Bij een CT colonografie maken we met een CT-scan röntgenbeelden van het abdomen (de buik). De bekomen beelden

Nadere informatie

Profielschets Operatiekwartier

Profielschets Operatiekwartier 1 Algemene gegevens OK-Manager: Michaël Vanmechelen 4462 Hoofdverpleegkundige: Ann De Troetsel 3686 Verantwoordelijk cluster 1: Anja Wils 4715 Verantwoordelijk cluster 2: Kirsten Leemans 4716 Verantwoordelijk

Nadere informatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling Heelkunde Orthopedie (A6)... 3 2. Praktische info over onze afdeling... 4 3. Ons team... 5 4. Dagschema

Nadere informatie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie

Daghospitaal Pediatrie. ziekenhuis maas en kempen. Dienst Pediatrie Daghospitaal Pediatrie ziekenhuis maas en kempen Dienst Pediatrie Welkom op pediatrie In samenspraak met uw geneesheer hebt u afgesproken dat uw kind een behandeling zal ondergaan in het dagziekenhuis

Nadere informatie

INFO BETREFFENDE STRUCTUUR GEBRUIKERSRAAD

INFO BETREFFENDE STRUCTUUR GEBRUIKERSRAAD Interne afsprakennota GAW Het Molenhof bijlage 2 INFO BETREFFENDE STRUCTUUR GEBRUIKERSRAAD 1. Waarom gebruikersraad Op initiatief van de V.Z.W. werd er binnen het Molenhof een gebruikersraad opgericht.

Nadere informatie

financiële- en sociale dienst O.C.M.W.

financiële- en sociale dienst O.C.M.W. O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT administratief medewerk(st)er financiële- en sociale dienst O.C.M.W. 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

Oskar in de operatiekamer

Oskar in de operatiekamer Oskar in de operatiekamer Informatie voor patiënten Binnenkort word je geopereerd. Hiervoor ga je met mama, papa, oma of opa voor 1 dag naar een groot ziekenhuis... net zoals Oskar. Oskar stopt de dag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen Patiënteninformatie Multiresistente kiemen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over multiresistentie kiemen... 3 Wat zijn multiresistente kiemen?... 3 Hoe kunt u een multiresistente kiem krijgen?...

Nadere informatie

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008.

Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie. Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. Afsprakennota tussen het bestuur en de administratie Overeenkomstig artikel 86 2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008. A - Afspraken over de samenwerking van de raadsleden met de leden van het managementteam.

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER

ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER INFORMATIE voor de patiënt ONTHAALBROCHURE VERLOSKWARTIER Dienstverantwoordelijke: prof. dr. L. Gucciardo Hoofdvroedvrouw: Mevr. L. Devalckeneer Verloskwartier 02 477 77 24 Het team van vroedvrouwen en

Nadere informatie

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg

verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg verpleegeenheid MiCS medium care / hartbewaking / eenheid voor acute beroertezorg Met deze brochure willen wij u kennis laten maken met de verpleegeenheid, het team en allerlei zaken die tijdens uw verblijf

Nadere informatie

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1: naam De Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen wordt in dit reglement genoemd: FZO-VL. Artikel 2: maatschappelijke zetel FZO-VL heeft als

Nadere informatie

Afsprakennota hemodialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper

Afsprakennota hemodialyse N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat Ieper Afsprakennota hemodialyse 92.019N Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 Bij de opstart van hemodialyse houden wij eraan om een aantal richtlijnen

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure

Dagziekenhuis heelkunde. Informatiebrochure Dagziekenhuis heelkunde Informatiebrochure 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname zal beperkt worden tot

Nadere informatie

Surgical Safety Checklist

Surgical Safety Checklist Surgical Safety Checklist Noodzaak tot mentaliteitsverandering Dr. Casper Sommeling, Luc De Cock, Dimitri Dewaele, Dominique Verheyen Doel Surgical Checklist Streven van de WGO om de veiligheid van de

Nadere informatie

Reglement: Opnamereglement WZC Zonnig Huis Woonzorg

Reglement: Opnamereglement WZC Zonnig Huis Woonzorg Reglement: Opnamereglement WZC Zonnig Huis 14.10.2014 Woonzorg OPNAMEREGLEMENT WOONZORGCENTRUM «ZONNIG HUIS» Dit reglement werd goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn tijdens de vergadering

Nadere informatie

1. Juridische Achtergrond

1. Juridische Achtergrond Inhoudsopgave 1. Juridische Achtergrond... 2 2. Het huishoudelijk Reglement... 2 2.1 Bepalingen omtrent de werking... 2 2.2 Toepassingsgebied... 3 2.3 Bereikbaarheid van de ombudsdienst... 3 2.4 Onderwerp

Nadere informatie

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie.

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Welkom Geachte patiënt Geachte familie U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Wellicht roept deze behandeling bij u toch wel wat vragen op. Met deze brochure

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie