JAARVERSLAG. Van Deursenstraat EN Naaldwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG. Van Deursenstraat 25 2671 EN Naaldwijk"

Transcriptie

1 2007 JAARVERSLAG Van Deursenstraat EN Naaldwijk

2 Inleiding Op 22 maart 2000 is Cliëntenraad Woonbegeleiding opgericht. Stichting Woonbegeleiding heeft een aantal fusies achter de rug en heet vanaf 1 januari 2007 Stichting PerspeKtief. De Cliëntenraad Woonbegeleiding is in 2007 hard bezig geweest om de Cliëntenraad oude stijl aan te passen aan de nieuwe organisatie PerspeKtief. Naast allerlei voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn om een Cliëntenraad om te bouwen, wordt vanaf 3 mei 2007 de naam Cliëntenraad i.o. PerspeKtief gevoerd. In die hoedanigheid behartigde de Cliëntenraad de belangen van alle cliënten die bij PerspeKtief horen. De Cliëntenraad was gesprekspartner van de Raad van Bestuur van PerspeKtief en van de manager Dagbesteding. De Cliëntenraad bracht, gevraagd of ongevraagd, adviezen uit over zaken die op welke manier ook, de cliënten van PerspeKtief en Dagbesteding raakten. Een en ander volgens de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ). De Cliëntenraad zag het als hoofdtaak om zaken vanuit het cliëntenperspectief te benaderen en te onderzoeken. Hierbij waren de belangrijkste aandachtspunten: 1. Autonomie 2. Cliënt centraal 3. Respect voor de cliënt 4. Vermaatschappelijking 5. Eigen verantwoordelijkheid 6. Ervaringsdeskundigheid De Cliëntenraad heeft in 2007 geprobeerd aan de hand van deze uitgangspunten te zorgen dat cliënten binnen de organisatie als volwaardig mens worden gezien, dat ze de zorg krijgen die ze verdienen en dat ze met respect worden behandeld.

3 Van oud naar nieuw Woonbegeleiding wordt PerspeKtief 2007 is een fusiejaar waarin heel veel dingen veranderden. Woonbegeleiding, met eerst de divisies Dagbesteding en Woonbegeleiding/Maatschappelijke Opvang, is uitgebreid met andere cliëntengroepen en geeft nu als Stichting PerspeKtief hulp aan mensen die voor korte of langere tijd opvang, begeleiding of ondersteuning nodig hebben. Stichting PerspeKtief helpt mensen die geen dak boven hun hoofd hebben, vrouwen die mishandeld of bedreigd worden, mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en mensen die geen dagactiviteiten hebben. De grotere organisatie is daarom vanaf 1 januari 2007 opgesplitst in drie regio s. Op grond van de geografische locatie van de diverse vestigingen en woonvormen is PerspeKtief tot deze indeling gekomen. In de drie regio s is sprake van verschillende doelgroepen. Dagbesteding? Naast de drie nieuwe regio s van Stichting PerspeKtief is ook de module Dagbesteding actief in de regio Delft, Westland, Midden-Delfland en Oostland. Dagbesteding heeft een bijzondere status: de aansturing vindt plaats door de twee Raden van Bestuur van PerspeKtief en GGZ Delfland. De Cliëntenraden van beide organisaties vormen een Samenwerkingsverband. In 2006 was de verzelfstandiging van Dagbesteding in gang gezet en deze zou in 2007 zijn beslag moeten krijgen. Een zelfstandige Stichting Dagbesteding zou ook een eigen Cliëntenraad Dagbesteding inhouden. Cliëntenraad Woonbegeleiding moest in 2007 niet alleen Cliëntenraad PerspeKtief worden maar moest ook rekening houden met een mogelijke verzelfstandiging van Dagbesteding. Voorbereidingen Om de overgang van Cliëntenraad Woonbegeleiding naar Cliëntenraad PerspeKtief goed te laten plaatsvinden, heeft de raad tijdelijk extra ondersteuning aangevraagd bij de Raad van Bestuur. Dit verzoek is gehonoreerd en ruim 90 uur extra ondersteuning is ingekocht bij de LPR. Begin 2007 is een stappenplan ontwikkeld dat vervolgens met de Raad van Bestuur is besproken en door hen is goedgekeurd. In dit Stappenplan is aangegeven hoe de inspraak van de cliënten uitgewerkt wordt. De Cliëntenraad zal gaan werken volgens het drielagenmodel: - op de locaties vergaderen de cliënten met hun locatiecoördinator. - in de regioraden wordt er vergaderd met de Regiomanager - in de Centrale Cliëntenraad is overleg met de Raad van Bestuur. Daarnaast blijven de Commissie Dagbesteding en het Samenwerkingsverband Dagbesteding gewoon bestaan en hun eigen vergaderstructuur houden.

4 Om het een en ander goed te kunnen begeleiden is aangegeven dat structurele uitbreiding van ondersteuning noodzakelijk zal zijn. Uitwerking Nadat het Stappenplan was goedgekeurd door de Raad van Bestuur, is de Cliëntenraad begonnen om de medezeggenschap aan te passen aan de nieuwe organisatie van PerspeKtief. ieuwe naam Op 3 mei 2007 is de Cliëntenraad gaan werken onder de nieuwe naam Cliëntenraad i.o. PerspeKtief. I.o. staat voor in ontwikkeling. Op het moment dat de nieuwe Samenwerkingsovereenkomst met de Raad van Bestuur wordt afgesloten en de raad een nieuw Huishoudelijk Reglement heeft opgesteld, verdwijnen deze letters uit de naam. Tournee, presentaties en brochures De Cliëntenraad heeft een tweetal powerpoint presentaties gemaakt en heeft brochures samengesteld waarin de Cliëntenraad nieuwe stijl zichtbaar wordt. Vanaf juli is de raad bezig om afspraken te maken met alle leidinggevenden en alle cliënten in de organisatie om aan de hand van de powerpoint presentatie en met behulp van het foldermateriaal uit te leggen hoe de medezeggenschap van de cliënten geregeld zal worden. In het laatste halfjaar van 2007 werd hier behoorlijk veel tijd in geïnvesteerd. Uitbreiding ondersteuning Een formeel verzoek voor uitbreiding van ondersteuningsuren is begin oktober aan de Raad van Bestuur gericht zodat per 1 januari 2008 de Cliëntenraad nieuwe stijl van start kan gaan. Overgangsjaar 2007 Het jaar 2007 zal bij de Cliëntenraad de geschiedenis ingaan als een overgangsjaar: enerzijds werden veranderingen ingezet, anderzijds werd nog gewerkt op de oude wijze van de Cliëntenraad Woonbegeleiding. De Cliëntenraad heeft gekozen voor het zwaan-kleef-aan principe: de twee commissies (Commissie Wonen en Begeleiden en Commissie Dagbesteding) waar de Cliëntenraad altijd al mee gewerkt heeft, bleven in 2007 gewoon bestaan. In de Commissie Wonen en Begeleiden stroomden in de loop van dit jaar de cliënten van de nieuwe fusiepartners in. Aan het eind van het jaar 2007 moet de groep dusdanig groot zijn dat per 1 januari 2008 gestart kan worden met de drie Regioraden die maandelijks gaan vergaderen. De Commissie Dagbesteding bleef, zolang er geen nieuws is over de toekomst van Dagbesteding, in tact.

5 Werkwijze van de Cliëntenraad De Cliëntenraad i.o. PerspeKtief bestaat uit een Centrale Cliëntenraad en 2 commissies: Commissie Dagbesteding en Commissie Wonen en Begeleiden. Vanuit de Centrale Cliëntenraad is een Dagelijks Bestuur gekozen dat de dagelijkse zaken afhandelt. Vergaderstructuur In 2007 vergaderden de Centrale Cliëntenraad, de Commissie Wonen en Begeleiden en de Commissie Dagbesteding één keer per maand. In de zomer is vanaf half juli tot half augustus niet vergaderd. Centrale Cliëntenraad In de Centrale Cliëntenraad zitten afgevaardigden van de Commissie Wonen en Begeleiden en van de Commissie Dagbesteding. De Centrale Cliëntenraad neemt besluiten en stelt adviezen op. Een en ander in nauw overleg met de commissies. Een afvaardiging van de Centrale Cliëntenraad vergadert om de maand met één van de leden van de Raad van Bestuur van PerspeKtief. Eveneens wordt om de maand door een afvaardiging van de Centrale Cliëntenraad met de Manager van Dagbesteding vergadert. Op het gebied van Dagbesteding vormt onze Cliëntenraad een Samenwerkingsverband Dagbesteding met de Cliëntenraad Delft (GGZ). Dagbesteding In de Commissie Dagbesteding worden zaken besproken die te maken hebben met de module Dagbesteding. In de Commissie Dagbesteding zitten mensen die zoveel mogelijk de verschillende doelgroepen vertegenwoordigen waar dagbesteding wordt gegeven. De Commissie houdt zich voornamelijk met uitvoerende zaken bezig. De vergaderingen worden bijgewoond door een Cluster Manager van Dagbesteding. Het Samenwerkingsverband vergadert om de maand met de Manager Dagbesteding en in dit Samenwerkingsverband zitten afgevaardigden van de Cliëntenraad PerspeKtief en van de Cliëntenraad Delft. Alle beleidsmatige aangelegenheden die dagbesteding betreffen worden in dit Samenwerkingsverband aan de orde gesteld en in behandeling genomen. Andere cliëntengroepen In de Commissie Wonen en Begeleiden zaten tot 2007 alleen cliënten die woonden in een Beschermde Woonvorm of die als Begeleid Zelfstandige Wonende cliënten zorg kregen van PerspeKtief. Vanaf 1 januari 2007 is deze groep uitgebreid met cliënten die gebruik maken van de andere zorg en opvang die PerspeKtief biedt Ook in deze Commissie worden zaken besproken met de Regiomanager die een uitvoerend karakter hebben. De Commissie Wonen en Begeleiden heeft in 2007 vergaderd met de Regiomanagers die om beurten bij de vergadering aanwezig zijn. In de commissies worden zaken in beweging gezet en worden mensen betrokken bij de besluitvorming van zaken die bij hun commissie horen. Zonodig worden voor bepaalde onderwerpen werkgroepen in het leven geroepen.

6 Bezetting Cliëntenraad Qua bezetting is het beeld wisselend en leden zijn soms voor langere tijd afwezig. De nieuwe cliëntengroepen van PerspeKtief zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de vergaderingen van de cliëntenraad. Met name de leden van het Dagelijks Bestuur zijn druk bezig om de Cliëntenraad op de kaart te zetten. De toeloop van nieuwe leden komt traag en moeizaam op gang. Cliëntenraadswerk is niet voor alle cliënten interessant ondanks het feit dat de Cliëntenraad aardige vergoedingen kan bieden. De verwachtingen van nieuwkomers zijn vaak hooggespannen en zij denken in korte tijd veel te kunnen veranderen. Maar zaken gaan vaak niet zoals raadsleden willen en dit kan frustraties oproepen. De mensen die in de Cliëntenraad zitten, voelen zich niet altijd serieus genomen door de Raad van Bestuur. Overbelasting van de huidige leden moet voor alles voorkomen worden en er moet rekening mee worden gehouden dat mensen vaak last hebben van allerlei psychische en lichamelijke klachten. Draagkracht en draaglast zijn constante factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Wisseling leden Om persoonlijke redenen en om de in de vorige alinea genoemde redenen, hebben leden de Cliëntenraad verlaten en heeft de Cliëntenraad nieuwe mensen welkom geheten: In 2007 kwamen als nieuwe leden bij de raad: Frans Verbakel, Chantal J., Ellen Hamelink en Ton Kuipers zijn na een proeftijd lid geworden van de Cliëntenraad. We namen afscheid van Gitty V. en van Carola Tanke die secretaris was van de Centrale Cliëntenraad. Dagelijks Bestuur Het Dagelijks Bestuur bestond in 2007 uit de volgende personen: Cok de Vreede, voorzitter Dick Koster, vice voorzitter Piet Groot, penningmeester Carola Tanke, secretaris (tot medio 2007) Rob de Rijk is vanaf medio 2007 administratief medewerker op het kantoor van de Cliëntenraad. Deskundigheidsbevordering Om hun kennis te vergroten is door verschillende leden van de Cliëntenraad deelgenomen aan cursussen die georganiseerd zijn door Odyssee en de LPR. Zo is ingeschreven op de cursussen Starten met Raden, Versterk jezelf, Werken in Raden en Commissies en WMCZ. Een aantal cursussen waarvoor onze leden zich hadden opgegeven werd geannuleerd in verband met te weinig deelnemers.

7 Belangenbehartiging van de cliënten Belangrijkste bezigheid van de Cliëntenraad is het behartigen van de belangen van cliënten die zich tot PerspeKtief hebben gewend voor begeleiding en ondersteuning. Buiten de organisatie PerspeKtief spant de Cliëntenraad zich in om de positie van de GGZ-cliënt te versterken. Overlegvormen binnen de organisatie Raad van Bestuur PerspeKtief/Raad van Toezicht Om de maand wordt er structureel vergaderd met één van de leden van de Raad van Bestuur. Daarnaast zijn er in 2007 weer diverse extra besprekingen geweest. In november is er een vergadering geweest met zowel de Raad van Toezicht als de Raad van Bestuur. In oktober was de Cliëntenraad aanwezig bij een Workshop van PerspeKtief over beschermde woonvormen voor verslaafden. In november heeft de Cliëntenraad deelgenomen aan de HKZ-audit. Manager Dagbesteding Ook is zes keer met de manager Dagbesteding vergaderd in de samenstelling van het Samenwerkingsverband (Cliëntenraden PerspeKtief & Delft). Daarnaast heeft op 18 september een afvaardiging van de Cliëntenraad PerspeKtief deelgenomen aan de Beleidsdag van Dagbesteding en hebben alle leden van de commissie Dagbesteding actief meegedaan aan het diner pensant dat deze keer in het teken stond van cliëntgestuurde projecten. In november zijn de uitkomsten van het Tevredenheidonderzoek bij Dagbesteding gepresenteerd aan de leden van het Samenwerkingsverband. Overlegvormen buiten de organisatie RPCP en werkgroep GGZ De vergaderingen van de werkgroep GGZ van het RPCP die om de 6 weken worden gehouden, worden door vaste raadsleden bijgewoond. Onderwerpen zoals lokale versterking en kwartiermaken hebben bijzonder veel aandacht gekregen van onze vertegenwoordigers. De RPCP is op 31 december overgegaan in Zorgbelang. WMO-raden De voorzitter van Cliëntenraad PerspeKtief is lid van de WMO-Raad Westland. De penningmeester neemt deel aan de op te richten WMO-raad in Pijnacker. Beiden vertegenwoordigen de GGZ-cliënten in de desbetreffende gemeentes. LPR Regelmatig was er in 2007 contact tussen de helpdesk van de LPR en de Cliëntenraad. De raadsleden zijn naar de regionale bijeenkomst geweest die door de LPR georganiseerd is en in november bezocht het hoofd c/o de Cliëntenraad in Naaldwijk. De LPR is op 31 december gefuseerd met de LOC en heet vanaf die datum LOC-LPR.

8 De drie RIBW s In verband met de werving voor een Cliëntenvertrouwenspersoon voor RIBW Den Haag, Fonteijnenburg en PerspeKtief hebben de raden gezamenlijk deelgenomen aan de sollicitatiegesprekken. Stadsdiaconaat Delft De Cliëntenraad is actief betrokken geweest bij de Kerstviering in de Maria van Jessekerk in Delft waar een jaarlijkse viering in het teken staat van de dak- en thuislozen in deze regio. Contacten met de achterban Vergaderingen op locatie De Commissie Dagbesteding vergadert iedere maand op een andere locatie van Dagbesteding. Helaas zijn niet overal de vergaderruimtes voor mensen met een handicap toegankelijk. Ook de Commissie Wonen en Begeleiden vergaderde dit jaar nog op verschillende woonlocaties. Voorbereidingen zijn in gang gezet om vanaf 2008 met drie verschillende Regioraden aan het werk te gaan die op een vaste vergaderlocatie gaan vergaderen. ieuwsbrief Cliëntenraad De nieuwsbrief van de Cliëntenraad is in 2007 drie maal verschenen en in een oplage van bijna 1000 stuks verspreid. Informatiefolder De Cliëntenraad heeft een eigen informatiefolder waarin wordt uitgelegd wat een Cliëntenraad is, welke werkzaamheden plaats vinden in een raad en hoe dat binnen onze organisatie in zijn werk gaat. Deze folder geeft uitleg hoe de Cliëntenraad werkt aan zijn nieuwe opzet na de fusie en hoe in de toekomst gewerkt zal worden. Voor de module Dagbesteding is een aparte folder gemaakt. Powerpoint presentatie Met twee verschillende powerpoint presentaties laat de Cliëntenraad zien hoe de medezeggenschap vorm moet krijgen in de nieuwe organisatie. Eén presentatie is bestemd voor de leidinggevenden, de andere is bestemd voor de cliënten. Sinds de zomer is de raad actief bezig om de nieuwe werkwijze aan de man te brengen. Bezoekjes aan locaties resulteren in levendige gesprekken met bezoekers en/of bewoners. Op deze manier probeert de Cliëntenraad nieuwe leden te werven. Het is niet altijd gemakkelijk om een ingang te vinden bij de doelgroepen die na de fusie aangesloten zijn bij PerspeKtief. Deelnemers- en bewonersbijeenkomsten Raadsleden wonen zo veel mogelijk deelnemersbijeenkomsten bij in dagactiviteitencentra (Schakels, Forum) en bewonersvergaderingen op woonlocaties en koppelen dit terug naar de Cliëntenraad. De Cliëntenraad vindt dat medezeggenschap zo laag mogelijk in de organisatie moet plaatsvinden. Dat betekent dat de cliënten maandelijks met hun locatiecoördinator rond de tafel moeten zitten. Dit moet een gezamenlijke inspanning zijn van management en Cliëntenraad.

9 Website In 2007 is een begin gemaakt aan de website voor de Cliëntenraad. Deze zal de lucht ingaan als Advieswerk De Cliëntenraad heeft dit jaar weer diverse adviezen uitgebracht: gevraagd en ongevraagd. In veel gevallen werden speciale werkgroepen ingesteld (vanuit commissie en Cliëntenraad) die zich met een specifiek onderwerp bezighielden en hierover rapporteerden aan de Cliëntenraad. Onderstaand een opsomming van de uitgebrachte adviezen: Adviezen PerspeKtief Vertrouwenspersoon De gezamenlijke cliëntenraden van de RIBW Den Haag, Fonteijnenburg en PerspeKtief hebben met elkaar in een sollicitatieprocedure een Cliëntenvertrouwenspersoon uitgekozen. Sollicitatieprocedures locatiecoördinatoren/teamcoördinatoren De Cliëntenraad maakte deel uit van de sollicitatiecommissie voor een Locatiecoördinator voor de Voorstraat en de Spoorsingel/ Brasserskade evenals voor de Teamcoördinator voor Regio Delft 2. Ook is de Cliëntenraad betrokken geweest bij de sollicitatieprocedure voor Locatiecoördinator van het Dienstencentrum. Klachtencommissie Na een verschil van mening in 2006 hebben de gezamenlijke Raden van Bestuur een nieuw Reglement voor de Klachtencommissie opgesteld. Grootste wijziging was dat de Cliëntenraden geen voordrachten meer konden doen maar verzwaard adviesrecht kregen bij de aanstelling van zowel de onafhankelijke voorzitter als de overige leden. Onze Cliëntenraad is akkoord gegaan met dit nieuwe voorstel op voorwaarde dat de raad op een dusdanig tijdstip betrokken zou worden dat de raad mogelijk nog invloed kan uitoefenen op de uiteindelijke besluitvorming. De Cliëntenraad wil vroegtijdig op de hoogte worden gebracht van de sollicitatieprocedure. Technische Dienst De Cliëntenraad heeft een ongevraagd advies uitgebracht: enerzijds om de Technische dienst te ontlasten waardoor klachten over lange wachttijden zouden oplossen, anderzijds om cliënten zelf meer klussen te laten uitvoeren en de locaties meer autonomie te geven. Op dit advies is nog niet officieel gereageerd. Vervoersbegeleiding De Cliëntenraad heeft aangedrongen op begeleiding van zieke cliënten die moeten reizen naar ziekenhuis en/of behandelend arts. De Cliëntenraad is van mening dat dit tot de zorgplicht behoort van de zorgaanbieder. Op dit ongevraagd advies is negatief gereageerd.

10 Sollicitatieprocedures (werving en selectie) De Cliëntenraad vindt dat hij te weinig en te laat betrokken wordt bij sollicitatieprocedures. Daarnaast is er regelmatig onduidelijkheid over de interpretatie van de WMCZ. Daartoe is in een ongevraagd advies uitbreiding van het adviesrecht aangevraagd en is verduidelijkt hoe de sollicitatieprocedure eruit zou moeten zien en welke functies in aanmerking komen voor verzwaard dan wel gewoon adviesrecht. De Raad van Bestuur heeft voorlopig negatief gereageerd. Roken De Cliëntenraad heeft een ongevraagd advies uitgebracht over het roken in de woonvormen en andere locaties. De Cliëntenraad is van mening dat de Raad van Bestuur te weinig inspanningen heeft gedaan om uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om de vele verstokte rokers in de psychiatrie tegemoet te komen. Inmiddels heeft de Raad van Bestuur een technisch en financieel onderzoek laten instellen. Medio 2008 worden de resultaten bekend. Personele Bezetting De Cliëntenraad heeft na talloze klachten van cliënten over de slechte personeelsbezetting, een verontruste brief doen laten uitgaan aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur was niet overtuigd van het alarm uit de Cliëntenraad omdat de MIB-meldingen geen reden tot bezorgdheid gaven. Begroting PerspeKtief Het advies voor de begroting 2007 is in juli bij de Cliëntenraad binnengekomen.om die reden en omdat stukken en onderbouwing ontbraken, is een negatief advies gegeven. Vrijwilligersbeleid In het huidige Vrijwilligersbeleid is de rol van de cliënt nihil. De Cliëntenraad is van mening dat als met vrijwilligers gewerkt gaat worden en deze mensen ingezet worden ten behoeve van de cliënten, dezelfde cliënten inspraak moeten hebben bij de selectie van de vrijwilligers. De Raad van Bestuur heeft toegezegd het een en ander te willen bekijken. Ondersteuning Cliëntenraad Een organisatie die groter wordt, heeft meer personeel nodig. Een Cliëntenraad die de belangen moet behartigen van veel meer cliënten en meer en anders moet gaan vergaderen, heeft ook extra ondersteuning nodig. Een verzoek is ingediend in oktober en het is nog niet duidelijk in hoeverre de aanvraag voor 24 uur extra ondersteuning wordt gehonoreerd.

11 Adviezen Dagbesteding Samen met Cliëntenraad Delft vormt de Cliëntenraad i.o. PerspeKtief het Samenwerkingsverband Dagbesteding. Het Samenwerkingsverband brengt gevraagd en ongevraagd adviezen uit aan het management van Dagbesteding. Wijziging organisatiestructuur Het Samenwerkingsverband heeft een positief advies afgegeven over de wijziging van de organisatiestructuur waarbij gewerkt gaat worden met locatiecoördinatoren. ieuwbouw Jorisweg Over de bouw van de kas heeft het Samenwerkingsverband een positief advies gegeven in maart Sollicitatieprocedures Gedurende het hele jaar waren raadsleden betrokken bij sollicitatieprocedures van ITB ers, een medewerker Educatie en een medewerker Horeca. Ook waren raadsleden aanwezig bij het selectieproces van de Locatiecoördinatoren. Tevredenheidonderzoek De vragen van het tevredenheidonderzoek zijn kritisch bekeken door het Samenwerkingsverband en positief beoordeeld. Jaarplannen 2007 In maart heeft het Samenwerkingsverband een positief advies gegeven over de Jaarplannen van Dagbesteding. Het Forum Als Cliëntenraad i.o. PerspeKtief hebben wij aangedrongen op een evaluatie van Het Forum omdat er onrust is gesignaleerd over de samenwerking tussen de 3 partners en over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de medezeggenschap van cliënten. ORT Het Samenwerkingsverband heeft een advies uitgebracht om de Onregelmatigheidstoeslag (ORT) te verhogen naar 1,40 per uur. Het Management heeft positief gereageerd op dit verzoek. Ingangsdatum is Verhuizing Gids Het Samenwerkingsverband heeft een negatief advies uitgebracht over de voorgenomen verhuizing van Informatiewinkel Gids naar de Oostpoort. De verhuizing heeft geen doorgang gevonden.

12 Sluiting Dagbestedingactiviteiten Het Samenwerkingsverband heeft zijn ongerustheid uitgesproken over het feit dat regelmatig dagbestedingactiviteiten gesloten worden of geen doorgang vinden omdat geen personeel aanwezig is. Het Samenwerkingsverband heeft gevraagd om maatregelen te nemen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Overige activiteiten van de Cliëntenraad in 2007 De Cliëntenraad was aanwezig bij Nieuwjaarsrecepties en bij diverse afscheidsrecepties. Bezichtigingen en openingen van nieuwe locaties werden bijgewoond. Aan landelijke bijeenkomsten over de WMO is deelgenomen en aan themabijeenkomsten die over diverse onderwerpen in het land werden georganiseerd, is actief meegedaan. Voor het thermometeronderzoek heeft de Cliëntenraad aanvullende vragen opgesteld. In mei heeft de Cliëntenraad op een feestelijke manier zijn nieuwe naam in gebruik genomen bij de Wereldzaak in Delft. Regelmatig werd het vergaderen afgewisseld met het gezellig eten van een broodje. Halverwege het jaar werd de vakantieperiode ingeluid met een zomerse gezamenlijke lunch en aan het eind van het jaar was er de traditionele kerstborrel.

13 Samenstelling Cliëntenraad per 31 december 2007 Cok de Vreede, voorzitter ) Dick Koster, vice voorzitter ) dagelijks Carola Tanke, secretaris tot juli 2007 ) bestuur Piet Groot, penningmeester ) Rob de Rijk, admin. medewerker Arie Paauwe, lid Sandra Bos, lid Aad Koolschijn, lid Tom Stipdonk, lid Commissie Dagbesteding Dick Koster, voorzitter Sandra Bos, secretaris Arie Paauwe, lid Piet Groot, lid Bernhard Huurman, lid Tom Stipdonk, lid Gitty, lid Cok de Vreede, lid Rob de Rijk, lid Lotte (leeslid) (Mw. Bal en Peter v.d. Knaap vanuit C.R. Delft) Commissie Wonen en Begeleiden Aad Koolschijn, voorzitter Carola Tanke, tijd. secr. Paul van Bemmelen, lid Rinus v.d. Born, lid Joke Hoogendoorn, lid Nel de Jong, lid Tom Stipdonk, lid Chantal, lid Frans Verbakel, lid Rob de Rijk, lid Ton Kuipers, asp. lid Vanna Peracchia, asp. lid Alphons Rueck, asp. lid Charles Oomens, asp. lid Ondersteuner: Ria Goudswaard

Inleiding. 1. Autonomie 2. Cliënt centraal 3. Respect voor de cliënt 4. Vermaatschappelijking 5. Eigen verantwoordelijkheid 6. Ervaringsdeskundigheid

Inleiding. 1. Autonomie 2. Cliënt centraal 3. Respect voor de cliënt 4. Vermaatschappelijking 5. Eigen verantwoordelijkheid 6. Ervaringsdeskundigheid 2008 JAARVERSLAG 1 Inleiding Stichting PerspeKtief is een organisatie die niet alleen hulp biedt bij het wonen, werken en een zinvolle dagbesteding/vrijetijdsbesteding maar er wordt ook opvang geboden

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012

Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012 Jaarverslag Cliëntenraad Stichting Onder Een Dak 2012 2 Voorwoord De cliëntenraad heeft zich het afgelopen jaar volop ingezet voor de cliënten van de Stichting u kunt meer over onze werkzaamheden lezen

Nadere informatie

IEUWSBRIEF SEPTEMBER 2008

IEUWSBRIEF SEPTEMBER 2008 IEUWSBRIEF SEPTEMBER 2008 I LEIDI G Ondanks het kwakkelende weer, zal de zomer van 2008 bij ons de annalen ingaan als de lange hete zomer van PerspeKtief. Een zomer die we niet snel meer zullen vergeten.

Nadere informatie

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad & Dagbesteding

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad & Dagbesteding Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad & Dagbesteding Wie betaalt de zorg? Gezondheidszorg is iets waar we allemaal recht op hebben in onze verzorgingsstaat. Daarom wordt de meeste zorg

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI 2009

NIEUWSBRIEF MEI 2009 NIEUWSBRIEF MEI 2009 INLEIDING Dachten we aan het begin van het jaar dat zo rond deze tijd er uitzicht zou zijn op meer duidelijkheid en rust in de organisatie, dan moeten we nu helaas constateren dat

Nadere informatie

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Wie betaalt de zorg? Gezondheidszorg is iets waar we allemaal recht op hebben in onze verzorgingsstaat. Daarom wordt de meeste zorg betaald door

Nadere informatie

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Wie betaalt de zorg? Gezondheidszorg is iets waar we allemaal recht op hebben in onze verzorgingsstaat. Daarom wordt de meeste zorg betaald door

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 VAN DE VOORZITTER Beste mensen, Bij deze wil ik u allemaal een gelukkig en gezond 2010 toewensen. Dat al uw wensen mogen uitkomen en dat rampen en tegenspoed u bespaard mogen blijven!

Nadere informatie

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten.

De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. Beste cliënten, In deze folder leggen we uit wat medezeggenschap is, wat de cliëntenraad (CR) doet, hoe wij werken en wie wij zijn. De cliëntenraad bestaat uit cliënten en is er voor cliënten. 2 Wat doen

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Jaarverslag 2018 Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Vastgesteld April 2019 Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Veluwe & Veluwe Vallei 1. Inleiding Vanuit de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorg)

Nadere informatie

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad

Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Alles wat je altijd al wilde weten over de Cliëntenraad Wie betaalt de zorg? Gezondheidszorg is iets waar we allemaal recht op hebben in onze verzorgingsstaat. Daarom wordt de meeste zorg betaald door

Nadere informatie

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D Belangenbehartiging voor u C L I Ë NTE N R A A D Cliëntenraad Als u ouder wordt en u krijgt te maken met beperkingen, wilt u het liefste in uw eigen woning en omgeving blijven. Helaas is dat niet voor

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Adviezen.. pag

Nadere informatie

VA DE VOORZITTER. Cok de Vreede, voorzitter

VA DE VOORZITTER. Cok de Vreede, voorzitter IEUWSBRIEF MEI 2010 1 VA DE VOORZITTER Ik vraag me af of het aan het slechte weer ligt, mijn ziekte of juist aan mijn gezonde verstand. De laatste tijd zie ik alleen maar donkere wolken boven PerspeKtief

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 Cliëntenraad Delft

Jaarverslag 2007 Cliëntenraad Delft Jaarverslag 2007 Cliëntenraad Delft 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Cliëntenraad in 2007... 4 3. Overzicht activiteiten... 6 4. Raad van Bestuur GGZ Delfland... 7 5. Uitgebrachte adviezen in 2007...

Nadere informatie

Cliëntenraad Mediant Postbus 775 7500 AT Enschede Cliëntenraad.03.2015. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant

Cliëntenraad Mediant Postbus 775 7500 AT Enschede Cliëntenraad.03.2015. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Cliëntenraad Mediant Postbus 775 7500 AT Enschede Cliëntenraad.03.2015 Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Doel folder Deze folder is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd

Nadere informatie

Cliëntenraad. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant

Cliëntenraad. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Cliëntenraad Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Doel folder Deze folder is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van de Cliëntenraad. De folder geeft

Nadere informatie

Centrale Cliëntenraad 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Centrale Cliëntenraad 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Samenstelling Centrale Cliëntenraad.. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Scholing. pag 3 Wat doet de Centrale Cliëntenraad?. pag 3 Inspanningen van de Centrale Cliëntenraad.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST

JAARVERSLAG 2015 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST JAARVERSLAG 2015 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST Augustus 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Taak 2 Leden 2 Mutaties 2 Samenstelling Cliëntenraad 3 Resultaten 3 Contact met de achterban Adviezen

Nadere informatie

Jaarverslag Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad. (CFM-raad) GGZ-NHN

Jaarverslag Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad. (CFM-raad) GGZ-NHN Jaarverslag 2018 Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad (CFM-raad) GGZ-NHN Waarom ik raadslid ben Ik wil dat de stem van de mensen die gebruik maken van een GGZ-behandelaar wordt gehoord. In Heerhugowaard

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Jaarverslag 2017 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie de Speulbrink 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie de Speulbrink 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen

Nadere informatie

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat

Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad Woonzorgcentrum Veldspaat Cliëntenraad De Cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle cliënten van de Veldspaat en streeft naar een optimale zorg en dienstverlening voor

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 2 februari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 2 februari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen... pag 4 Adviezen... pag

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant

JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant JAARVERSLAG 2013 Van de Cliëntenraad Thuiszorg West - Brabant Correspondentieadres: T.a.v. secretariaat cliëntenraad Postadres: Postbus 1116 4700 BC ROOSENDAAL 088-56 02 00 clientenraad@twb.nl Inhoud 1.

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie

Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden

Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden Picto versie (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden bij SDW De woorden waar een streep onder staat worden uitgelegd

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Naamswijzging pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 24 februari 2016 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wendhorst 24 februari 2016 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Vorming Centrale

Nadere informatie

*Dhr. Jan Luesink nieuw Lid Thuiszorg algemeen 1 e termijn eindigt mei 2021 Mw. Wilma Radstake Ambtelijk Secretaris Ondersteunend

*Dhr. Jan Luesink nieuw Lid Thuiszorg algemeen 1 e termijn eindigt mei 2021 Mw. Wilma Radstake Ambtelijk Secretaris Ondersteunend MARKENHEEM CENTRALE CLIËNTENRAAD JAARVERSLAG 2018 1. Voorwoord De Centrale Cliëntenraad van Stichting Markenheem (hierna te noemen de CCR ) legt in dit jaarverslag verantwoording af over haar activiteiten

Nadere informatie

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Waar geldt de wet? De wet geldt in: - de langdurige zorg (Wlz), - de zorg via de Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Cliëntenraad. Specialistisch Centrum Ouderenzorg (SCO) JAARVERSLAG 2016

Cliëntenraad. Specialistisch Centrum Ouderenzorg (SCO) JAARVERSLAG 2016 Cliëntenraad Specialistisch Centrum Ouderenzorg (SCO) JAARVERSLAG 2016 Cliëntenraad Jaarverslag 2016 1 Inhoud Cliëntenraad (CR)... 3 De taak van de cliëntenraad... 3 Bevoegdheden... 3 Samenstelling cliëntenraad...

Nadere informatie

JAARVERSLAG Cliëntenraad 2016

JAARVERSLAG Cliëntenraad 2016 JAARVERSLAG Cliëntenraad 2016 Naam document: Jaarverslag 2016 Document beheerder: Coördinator Communicatie Status document: definitief Vastgesteld door: cr 30-3-2017 en 22-5-2017 Versie: 1 Goedgekeurd

Nadere informatie

Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018

Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018 Maart 2018 WERKPLAN CLIËNTENRAAD 2018 Inhoudsopgave werkplan Cliëntenraad 2018 1. Inleiding 2. Doelstelling van de Cliëntenraad 3. Samenstelling en werkwijze van de Cliëntenraad 4. Aandachtspunten van

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Doesburg

Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Doesburg Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Doesburg St. Elisabeth De Hessegracht Attent Zorg Thuis 1. Inleiding De instelling van cliëntenraden vloeit voort uit de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz).

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie de Klaarbeek 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6

Cliëntenraad Viattence locatie de Klaarbeek 28 januari 2015 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Jaarverslag 2014 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave... pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen pag 3 Jaarvergadering. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad.. pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen..

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

Samenstelling en mutaties pag 4. Vergaderingen.pag 4. Wat doet de Cliëntenraad pag 4. Scholing Cliëntenraad pag 5. Onderwerpen..

Samenstelling en mutaties pag 4. Vergaderingen.pag 4. Wat doet de Cliëntenraad pag 4. Scholing Cliëntenraad pag 5. Onderwerpen.. Cliëntenraad Wezep Jaarverslag 2018 Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave pag 3 Samenstelling en mutaties pag 4 Vergaderingen.pag 4 Wat doet de Cliëntenraad pag 4 Scholing Cliëntenraad pag 5 Onderwerpen..pag 5

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde maart 2019 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Heerde maart 2019 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2018 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen... pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen pag 4 Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2014 Maart 2015 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

Dialoog belanghebbenden. Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum:

Dialoog belanghebbenden. Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum: Document Uitgiftedatum: Juli 2015 Definitief Concept Revisienummer: Datum vaststelling directie overleg: Evaluatiedatum: Dialoog belanghebbenden Inleiding De belanghebbenden van SGL zijn op centraal niveau

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei

Jaarverslag Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Jaarverslag 2017 Cliëntenraad GGz Centraal Veluwe & Veluwe Vallei Opsteldatum : 26 januari 2018 Jaarverslag 2017 Clientenraad Veluwe en Veluwe-Vallei Inleiding : De cliëntenraad V&VV behartigt de belangen

Nadere informatie

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN

REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN Cliëntenraad Rgc 1 REGIONAAL GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CENTRUM (Rgc) ZEEUWS - VLAANDEREN INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Pagina 3 HOOFDSTUK 1 Pagina 4 Organisatie, samenstelling en taakstelling cliëntenraad.

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Cliëntenraad. MC Groep

Jaarverslag 2011. Cliëntenraad. MC Groep Jaarverslag 2011 Cliëntenraad MC Groep Inhoud Voorwoord... 3 Contact... 3 Samenstelling Cliëntenraad per 31 december 2011... 4 Toelichting samenstelling Cliëntenraad... 4 Doelstelling en visie... 5 Werkwijze...

Nadere informatie

Adviezen Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland. De cliëntenraad

Adviezen Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland. De cliëntenraad Jaarverslag 2015 Cliëntenraad MEE Noordwest-Holland De cliëntenraad MEE Noordwest-Holland kent grote waarde toe aan een goed functionerende cliëntenraad. Om de cliëntenraad in haar adviserende en signalerende

Nadere informatie

JAARVERSLAG Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de cliëntenraad.

JAARVERSLAG Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de cliëntenraad. JAARVERSLAG 2011 De doelstelling van de Cliëntenraad Wsw Venlo, Beesel en Bergen De doelstelling van de cliëntenraad Wsw is om op te komen voor de belangen van alle mensen met een Wsw-indicatie in de gemeenten

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Wezep 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave pag 2 Samenstelling en mutaties pag 3 Vergaderingen. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad. pag 3 Scholing Cliëntenraad pag 4 Onderwerpen... pag 4 Centrale Cliëntenraad.

Nadere informatie

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad & CENTRALE CLIËNTENRAAD 2018 Inleiding Dit is het jaarverslag van de Centrale Cliëntenraad. Hierin lees je wat wij in 2018 hebben gedaan. Veel

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers.

Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en Bureau Beckers. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraad en B. Inleiding In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) wordt genoemd dat er tussen de cliëntenraad en B een samenwerkingsovereenkomst moet zijn.

Nadere informatie

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf 2 Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Centrale Cliëntenraad maart 2018 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 5

Centrale Cliëntenraad maart 2018 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Samenstelling Centrale Cliëntenraad.. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Scholing. pag 3 Wat doet de Centrale Cliëntenraad?. pag 3 Inspanningen van de Centrale Cliëntenraad.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 CLIENTENRAAD ZIEKENHUIS AMSTELLAND

JAARVERSLAG 2012 CLIENTENRAAD ZIEKENHUIS AMSTELLAND JAARVERSLAG 2012 CLIENTENRAAD ZIEKENHUIS AMSTELLAND Amstelveen, 10 september 2013 Voorwoord De cliëntenraad van Ziekenhuis Amstelland doet hierbij verslag van haar activiteiten over het jaar 2012. De cliëntenraad

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager Handleiding Adviseren bij benoeming Directeur of Manager Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt

Nadere informatie

Groenbuifsen. Jaarverslag 2018 en werkplan Cliëntenraad Heidestede. Centrum voor Wonen & Zorg. Handtekening voorzitter cliëntenraad

Groenbuifsen. Jaarverslag 2018 en werkplan Cliëntenraad Heidestede. Centrum voor Wonen & Zorg. Handtekening voorzitter cliëntenraad Groenbuifsen Centrum voor Wonen & Zorg Jaarverslag 2018 en werkplan 2019 Cliëntenraad Heidestede Documentstatus Status Auteur Datum Versie verslag Christine Konings management Ter kennisgeving Definitief

Nadere informatie

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD. Stichting Zorgboeren Zuid Holland

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD. Stichting Zorgboeren Zuid Holland HUISHOUDELIJKE REGLEMENT CLIËNTENRAAD Stichting Zorgboeren Zuid Holland Doel van de CR: Meedenken, meepraten en adviseren over zaken die met de zorg/ begeleiding te maken hebben. Taken van de CR: Vergaderen

Nadere informatie

Cliëntenraad Viattence locatie Vaassen 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5

Cliëntenraad Viattence locatie Vaassen 28 februari 2017 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Naamsverandering...pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad.

Nadere informatie

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven.

In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. In het kort de taken en werkwijze van de cliëntenraad. In de statuten staan deze uitgebreid beschreven. Doel De Wilde Haan. Aantal leden : Behartigen van de belangen van de cliënten van Stichting Buurderij

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide

Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Verpleeghuis Bergweide Voskuilenweg 12 6416 AK Heerlen Tel. 045-5741515 info@verpleeghuisbergweide.nl www.verpleeghuisbergweide.nl Verpleeghuis Bergweide 1 Inhoud 1.Inleiding...

Nadere informatie

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking.

Hieronder een korte samenvatting van de Wmcz 2018 en een aantal opmerkingen gekeken naar de zorg voor mensen met een beperking. Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) gaat veranderen, er is al een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst in 2016. Op die tekst

Nadere informatie

Inhoud. Jaarverslag Centrale Cliënten Raad SDW 2014 Pagina 2 van 9

Inhoud. Jaarverslag Centrale Cliënten Raad SDW 2014 Pagina 2 van 9 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Wie zit er in de CCR?... 3 3. Werkwijze... 4 4. Overlegvormen... 4 5. Informatie-uitwisseling... 5 6. Adviesaanvragen... 6 7. Contacten binnen en buiten SDW... 6 8. Activiteiten

Nadere informatie

Jaarplan Centrale cliëntenraad Regioraden Maastricht Heuvelland, Parkstad, Westelijke Mijnstreek

Jaarplan Centrale cliëntenraad Regioraden Maastricht Heuvelland, Parkstad, Westelijke Mijnstreek Jaarplan Centrale cliëntenraad Regioraden Maastricht Heuvelland, Parkstad, Westelijke Mijnstreek Voorwoord Voor u ligt het jaarplan van de Centrale Cliëntenraad en regioraden van de Levantogroep. Ook het

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD

JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD JAARVERSLAG 2012 CLIËNTENRAAD Jaarverslag Cliëntenraad De Pieter Raat Stichting 2012 1 Jaarverslag Cliëntenraad De Pieter Raat Stichting 2012 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 5 Doelstelling 6 Samenstelling van

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten

Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting De Schavuiten Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordiger van de cliënten en stichting Partijen: stichting te Leiden, vertegenwoordigd door mevrouw J.I. van Oostveen als zijnde voorzitter van de raad van bestuur,

Nadere informatie

Samenstelling en mutaties. pag 3. Vergaderingen. pag 3. Jaarvergadering.. pag 3. Wat doet de Cliëntenraad pag 3. Scholing Cliëntenraad.

Samenstelling en mutaties. pag 3. Vergaderingen. pag 3. Jaarvergadering.. pag 3. Wat doet de Cliëntenraad pag 3. Scholing Cliëntenraad. 1 Inhoudsopgave. pag 2 Samenstelling en mutaties. pag 3 Vergaderingen. pag 3 Jaarvergadering.. pag 3 Wat doet de Cliëntenraad pag 3 Scholing Cliëntenraad. pag 4 Onderwerpen pag 4 Centrale Cliëntenraad..

Nadere informatie

Cliëntenraad Jaarverslag 2018

Cliëntenraad Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Jaarverslag 2018 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama

Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Jaarverslag 2016 Centrale Cliëntenraad Kalorama Inhoudsopgave 1. Voorwoord pag. 3 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad pag. 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad pag. 5 4. Activiteiten 4.1 Vergaderingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD

Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD Jaarverslag 2015 CLIËNTENRAAD De Cliëntenraad van het Meander Medisch Centrum bevordert proactief de belangen van patiënten en andere bezoekers binnen het ziekenhuis. Voorwoord Begin 2015 was de Cliëntenraad

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp

Jaarverslag Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp Jaarverslag 2012 Cliëntenraad De Friese Wouden Extramuraal en De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp JAARVERSLAG 2012 VAN DE CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG EN DE FRIESE WOUDEN HUISHOUDELIJKE HULP Cliëntenraad

Nadere informatie

Cliëntenraad. De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp

Cliëntenraad. De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp Cliëntenraad De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Huishoudelijke Hulp Kwadrantgroep B.V. Burgemeester Wuiteweg 31C 9203 KA Drachten Tel: 088-5120072 E-mailadres: clientenraad@kghh.nl

Nadere informatie

Centrale Cliëntenraad. Jaarverslag 2018

Centrale Cliëntenraad. Jaarverslag 2018 Centrale Cliëntenraad Jaarverslag 2018 vastgesteld in de CCR vergadering d.d. 19 maart 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina 2 1. Inleiding pagina 3 2. Werkzaamheden centrale cliëntenraad pagina 3 a.

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 Jaarverslag Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 INHOUDSOPGAVE BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de Cliëntenraad 4 Samenstelling van de Cliëntenraad 5 Behandelde adviesaanvragen

Nadere informatie

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAP CLIENTEN EN VERWANTEN ZOZIJN. Periode juni 2018 mei 2019

JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAP CLIENTEN EN VERWANTEN ZOZIJN. Periode juni 2018 mei 2019 JAARVERSLAG MEDEZEGGENSCHAP CLIENTEN EN VERWANTEN ZOZIJN Periode juni 2018 mei 2019 Inhoudsopgave Medezeggenschap bij Zozijn... 3 Centrale cliëntenraad (CCR) en centrale verwantenraad (CVR)... 3 Uitgebrachte

Nadere informatie

Lokale cliëntenraden en Centrale Cliëntenraad

Lokale cliëntenraden en Centrale Cliëntenraad Lokale cliëntenraden en Centrale Cliëntenraad De cliëntenraden komen op voor de belangen van de cliënten. Zij kenmerken zich door betrokkenheid, humaniteit en open communicatie. Zorgeloos verder Binnen

Nadere informatie

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 De cliëntenraad vergadert gemiddeld zes keer per jaar. Daarnaast heeft de cliëntenraad ook zes maal per jaar een overlegvergadering met de raad van bestuur.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh

Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh Jaarverslag 2013 Cliëntenraad revalidatiecentrum Roessingh Februari 2014 Cliëntenraad In maart 1999 is in revalidatiecentrum Roessingh een Cliëntenraad (CRR) ingesteld door de Raad van Bestuur op grond

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG DE FRIESE WOUDEN 2011 Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden Postbus 181 9200 AD Drachten Tel.: 088-5120072 E-mail-adres: clientenraad@friesewouden.nl

Nadere informatie

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering

Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Wmo - WI Adviesraad Adviesraad Wet Maatschappelijke Ondersteuning en Wet Inburgering Gemeente Wageningen Jaarverslag 2013 10 mei 2014 Inleiding De Wmo/WI-adviesraad van Wageningen werd augustus 2007 opgericht.

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Dieren

Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Dieren Jaarverslag 2018 Cliëntenraad Dieren Intermezzo Hofstaete Beverode De Oude Plataan Attent Zorg Thuis 1. Inleiding De instelling van cliëntenraden vloeit voort uit de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner

CLIËNTENRAAD. Beleidsplan. Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode De cliënt als partner Beleidsplan Cliëntenraad Martini Ziekenhuis Periode 2012 2016 De cliënt als partner 1 Inleiding De cliënt als partner In de afgelopen beleidsperiode heeft er in het Martini Ziekenhuis een verandering van

Nadere informatie

Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015

Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015 Cliëntenraad Sint-Annaland, oktober 2015 Inhoud Waarom een Cliëntenraad?... 3 Wat doet de Cliëntenraad?... 4 Wie zijn de leden?... 5 Rechten en plichten... 6 Frequentie van overleg... 7 Wat te doen bij

Nadere informatie

INFORMATIE CLIËNTENRAAD RUMAH KITA

INFORMATIE CLIËNTENRAAD RUMAH KITA INFORMATIE CLIËNTENRAAD RUMAH KITA VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Kennismaking met de cliëntenraad van Rumah Kita: geeft bewoners een stem! Sinds 1996 is bij wet vastgesteld dat elke zorgaanbieder een cliëntenraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST

JAARVERSLAG 2016 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST JAARVERSLAG 2016 CLIËNTENRAAD STICHTING ZORGGROEP AMSTERDAM OOST April 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Taak 2 Leden 2 Mutaties 2 Samenstelling Cliëntenraad 3 Contact met de achterban 3 Adviezen 2016 4 Overige

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 WMO-adviesraad Nieuw-West

Jaarverslag 2013 WMO-adviesraad Nieuw-West Jaarverslag 2013 WMO-adviesraad Nieuw-West Inleiding In 2011 heeft de vorming van een WMO-adviesraad in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zijn beslag gekregen. De WMO-adviesraad adviseert het Dagelijks

Nadere informatie

De cliëntenraad. Uw mening horen wij graag!

De cliëntenraad. Uw mening horen wij graag! Zorgcentrum Horizon De cliëntenraad Uw mening horen wij graag! De cliëntenraad Inhoud Uw mening horen wij graag Uw mening 4 Wat is een cliëntenraad 4 Lid worden van de cliëntenraad? 5 Wat doet een cliëntenraad?

Nadere informatie

DE CLIËNTENRAAD. Uw mening horen wij graag. mei 2016

DE CLIËNTENRAAD. Uw mening horen wij graag. mei 2016 DE CLIËNTENRAAD Uw mening horen wij graag mei 2016 Cliëntenraad Horizon Zorgcentrum Boeier 2 1721 GA Broek op Langedijk Tel. 0226 314430 info@horizonzorgcentrum.nl www.horizonzorgcentrum.nl Uw mening Uw

Nadere informatie

Inleiding 3. Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4. Portefeuilleverdeling 4. Vergaderingen / bijeenkomsten 5

Inleiding 3. Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4. Portefeuilleverdeling 4. Vergaderingen / bijeenkomsten 5 INHOUD Pagina Inleiding 3 Samenstelling cliëntenraad (per 31 december) 4 Portefeuilleverdeling 4 Vergaderingen / bijeenkomsten 5 Onderwerpen die besproken zijn in 2015 6 Overig 7 Vooruitblik 2016 7 Status:

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad SVRZ locatie De Molenhof te Zaamslag.

Jaarverslag 2016 Cliëntenraad SVRZ locatie De Molenhof te Zaamslag. Jaarverslag 2016 Cliëntenraad SVRZ locatie De Molenhof te Zaamslag. Leden van de Cliëntenraad op 1 januari 2016. Dhr. Piet Jansen - voorzitter Dhr. Jaap Meertens - vice-voorzitter Mevr. Joke Franse - penningmeester

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Cliëntenraad Reinier de Graaf

JAARVERSLAG 2014 Cliëntenraad Reinier de Graaf JAARVERSLAG 2014 Cliëntenraad Reinier de Graaf Inleiding Met dit jaarverslag beschrijft de Cliëntenraad (CR) van het Reinier de Graaf Ziekenhuis de activiteiten in 2014. De missie van de CR is een bijdrage

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 CCR. JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad

Jaarverslag 2018 CCR. JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad JAARVERSLAG 2018 Centrale Cliëntenraad Februari 2019 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Centrale Cliëntenraad 3. Reguliere overleggen van de Centrale Cliëntenraad 4. Overige overleggen 5. Scholing/presentaties

Nadere informatie

INFORMATIE CLIENTENRAAD RUMAH KITA

INFORMATIE CLIENTENRAAD RUMAH KITA INFORMATIE CLIENTENRAAD RUMAH KITA UITGAVE JANUARI 2015 VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Vertegenwoordigers cliëntenraad Kennismaking met de cliëntenraad van Rumah Kita: Bart Kreefft Kleinschalig wonen Marja Morskieft

Nadere informatie

Zo samen mogelijk. Jaarverslag 2018 Centrale Vertegenwoordigersraad

Zo samen mogelijk. Jaarverslag 2018 Centrale Vertegenwoordigersraad Zo samen mogelijk. Jaarverslag 2018 Centrale Vertegenwoordigersraad 1. Communicatie met de achterban van start. 2. Besproken onderwerpen. 5 7 3. Onderwerpen nader toegelicht. 4. Uitgebrachte adviezen 8

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015 JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD 2015 0 DE CLIËNTENRAAD VAN HET RODE KRUIS ZIEKENHUIS TE BEVERWIJK BIEDT U HIERBIJ HET JAARVERSLAG OVER 2015 AAN. Inhoud Inhoud... 1 1. Voorwoord... 2 2. Doelstelling... 3 3. Samenstelling

Nadere informatie

Verordening Wmo-raad

Verordening Wmo-raad Verordening Wmo-raad De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013, gelet op de artikelen 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018

CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 CLIENTENRAAD HORNERHEIDE JAARPLAN 2018 Horn, november 2017 Inleiding De cliëntenraad heeft tot taak om binnen het kader van de doelstellingen van de organisatie de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland

Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Jaarverslag van de cliëntenraad DZS 2013 Diabetes Zorgsysteem West-Friesland Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Cliëntenraad 4 3. Bevoegdheden van de cliëntenraad 5 4. Activiteiten in 2013 6 5. Adviezen 7

Nadere informatie

Evaluatie Stimuleringsprogramma Lokaal Centraal juli oktober 2006

Evaluatie Stimuleringsprogramma Lokaal Centraal juli oktober 2006 Evaluatie Stimuleringsprogramma Lokaal Centraal juli oktober 2006 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Geplande activiteiten en gebruikte middelen... 4 Het bereik van Lokaal Centraal in 2006... 4 Samenwerking...

Nadere informatie

Sterk Betrokken Samen

Sterk Betrokken Samen Jaarverslag 2016 Sterk Betrokken Samen Laat je stem horen voor cliënten! Cliëntenraad Flevoland clientenraadflevoland@ggzcentraal.nl Opsteldatum : 31 januari 2017 Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Flevoland

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie