GLB & Bio Verslag infosessie 24 november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GLB & Bio Verslag infosessie 24 november 2014"

Transcriptie

1 GLB & Bio Verslag infosessie 24 november 2014 Op 24 november organiseerde BioForum Vlaanderen een informatiesessie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en wat dat betekent voor bio. In dit verslag vind je de vragen die toen gesteld zijn en de antwoorden door de Vlaamse ambtenaren in kwestie. Presentatie 1 Agro-milieumaatregelen en hectaresteun voor de biologische productiemethode (Yasmine Delaedt) Je vindt de presentatie "#$%. VLINDERBLOEMIGEN Moet je verplicht jaarlijks maaien, om voor de subsidie voor teelt van vlinderbloemigen in aanmerking te komen? En moet je verplicht een verkoopsfactuur kunnen voorleggen? Neen. Verplicht maaien is niet in de voorwaarden opgenomen, en dus is er ook geen verplichting van verkoopsfactuur. Komt wisselteelt grasklaver / erwten in aanmerking voor deze steun? Ja. VEZELHENNEP Komt dubbeldoelhennep in aanmerking voor de subsidie "teelt van vezelhennep met verminderde bemesting"? Neen. Alleen vezelhennep. De hennep mag niet gebruikt worden als veevoer, de doelstelling is om het te telen voor de vezel. Ben je verplicht om de hennep te verkopen? Je moet een verkoopcontract kunnen voorleggen of verwerkingsverbintenis kunnen voorleggen.

2 LOKALE RASSEN Mag je voor de subsidie "behoud van lokale rundveerassen" het aantal bekijken over de verschillende rassen heen? Ja. BIOHECTAREPREMIE Vervalt de premie voor biologisch grasland als je natuurgebieden beheert? "Grassen in natuurbeheer" is niet meer opgenomen in de terminologie. Vanaf 2015 geef je aan "grasland" of "natuurlijke graslanden". Grasland komt nog in aanmerking voor de biologische hectarepremie. Natuurlijke graslanden niet, maar in tegenstelling tot vroeger, komen natuurlijke grassen (als er een minimumactiviteit is) wél in aanmerking voor de betaalrechten en pijler 1-steun. Ter verduidelijking: Natuurlijke graslanden zijn gronden met ruige grassen, grassen met een belangrijke aanwezigheid van mossen, kruidachtige gewassen of andere weinig voedzame grassoorten, of ouder weidegras met een zekere graad van veronkruiding. Minimumactiviteit is het jaarlijks maaien van de percelen voor 1/10 van het campagnejaar waarbij het maaisel wordt afgevoerd, of het laten begrazen van de percelen.

3 Presentatie 2 Beheerovereenkomsten (Hylke Colpaert) Je vindt de presentatie "#$%. Zijn er beperkingen m.b.t erosieranden en grasstroken? Ze kunnen niet aangelegd worden langs VHA-waterlopen (Vlaamse hydrografische atlas). Presentatie 3 Vergroeningsmaatregelen, biohectarepremie en agromilieu- en klimaatmaatregelen: hoe dubbelfinanciering vermijden (Katleen Butaye) Je vindt de presentatie "#$%. De combinatietabellen zijn beschikbaar via &$'$(#)*en &$'$(#)*. De link met de vergroeningspremie is alleen van belang voor landbouwers met betalingsrechten (de vroegere toeslagrechten). Enkel die landbouwers kunnen mogelijk geconfronteerd worden met dubbelfinanciering voor vergroening enerzijds en de biohectarepremie anderzijds. Heb je als boer betalingsrechten, maar beschik je over minder dan 15 ha bouwland? Dan is dit ook niet van tel. Opmerking bij de combinatie VLI (subsidie vlinderbloemigen) en tegelijkertijd aangeven als ecologisch aandachtsgebied stikstoffixeerders: Heb je het perceel vlinderbloemigen nodig om te kunnen voldoen aan je vergroeningsvereiste, dan zal je geen uitbetaling krijgen van je VLI-premie. Maar, je mag het perceel wel aangeven om te voldoen aan de verbintenisoppervlakte voor VLI. M.a.w je voldoet dan nog steeds aan de verbintenisvoorwaarde voor je VLI. Als bioboer (met betalingsrechten en meer dan 15 ha bouwland) sta je voor de keuze: ofwel word je automatisch vrijgesteld van vergroening maar dan krijg je misschien minder biohapremie. Ofwel neem je daar afstand van en bewijs je dat je aan de vergroeningsvoorwaarden voldoet. De gevolgen van deze keuzes zijn op dit moment nog niet helemaal gekend. Vlaanderen heeft Europa om verduidelijking gevraagd en hoopt snel antwoord te krijgen.

4 Moeten voedererwten en bonen drooggeoogst worden? Nee, voor de subsidie maakt dat niets uit. Als je intekent voor VLI voor 3 ha bonen, mag ik dan volgend jaar intekkenen voor 6 ha? In dat geval kan je je verbintenis voor 3 ha stopzetten en een nieuwe verbintenis afsluiten. Je moet het dan wel 5 jaar blijven doen. Als er opslag is van granen in m'n bonen, dan heb ik geen zuivere bonenteelt meer. Word ik daar dan op gestraft? Bv. als de triticale van het jaar ervoor erdoor komt? Dat zal geen probleem zijn. Je moetaan de hand van facturen aantonen dat je wel degelijk bonen hebt aangekocht (met de juiste zaadhoeveelheid). Bijkomende opmerking: Graan wordt ingezet als onkruidbestrijding, het is jammer dat de combinatie met graan niet in aanmerking komt. Presentatie 4 VLIF en bio (Luc Uytdewilligen) Je vindt de presentatie "#$%. Nieuw is de steun voor niet-productieve investeringen. Vroeger was dat een bevoegdheid van VLM. Daardoor valt de aanleg van kleine landschapselementen nu onder VLIF, terwijl het onderhoud onder de agromilieumaatregelen valt. Ook nieuw is steun voor de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven en innovatie in de landbouw. De definitie van een landbouwer is net als vroeger anders dan bij pijler 1 (zie p. 19 van powerpointpresentatie). Het min. bruto bedrijfsresultaat is nu wel gezakt tot euro. De spreker merkt op dat ook bedrijven die eigen producten verwerken en commercialiseren dat als een landbouwactiviteit kunnen beschouwen. Dat valt dus onder landbouwinvesteringssteun. Dat geldt ook voor machines die je nodig hebt voor de verwerking. Anders is het met producten die je niet zelf hebt geproduceerd, omdat dit een zuivere handelsactiviteit is. Vlaanderen heeft die keuze gemaakt in Omdat er veel landbouwers waren die nog andere activiteiten hadden (slacht, schrijnwerkerij,...)

5 heeft men toen bijkomende voorwaarden gesteld. Vlaanderen stelt nu dat verkoop van producten van derden wel kan als dit occasioneel gebeurt. Daarom is er een grensbedrag bepaald; alles daarboven wordt beschouwd als handelsactiviteit. We realiseren ons dat verruiming en verbreding nodig is om aan het nodige cliënteel te geraken. Verkoop van producten van collega's-hoeveproducenten is mogelijk maar de herkomst van het veld of bedrijf moet herkenbaar zijn (bv. pudding of paté wel, maar slagroom in spuitbus of schoonmaakmiddelen niet). Gaat het om een plattelandssupperette, dan is het beter om de activiteit af te splitsen. Hoe blijf je op de hoogte van de calls? Het e-loket wordt het communicatiemedium. Calls zullen ook in de pers worden aangekondigd. Het e-loket is continu open en om de drie maanden zullen we het bekijken. Op het einde van zo'n periode wordt alles vastgeklikt en worden de selectiecriteria (op basis van duurzaamheid, good governance (terugverdientijd), leeftijd) toegepast. Per tijdsblok gaan we een enveloppe toekennen. Maar ook als er voldoende middelen zijn, kunnen de laagste scores eraf vallen. We zullen werken met een geautomatiseerd systeem, waardoor je heel snel antwoord krijgt of je bij de selectie hoort of niet. Er is wel nog een beperkte controle van de selectie door de administratie. Je kan verder ook herkansen bij een volgende blok. Je kan daarvoor je originele dossier gebruiken of het herschrijven. Krijg je ook de redenen waarom je niet geselecteerd bent? Dat is niet voorzien. Maar sowieso zal bio hoog scoren. Investeringen in bio krijgen immers 30% steun. Investeringen die onder de 30% vallen scoren op zich al beter op vlak van duurzaamheid, waardoor hun slaagkansen om geselecteerd te worden hoger zijn. Voor investeringen van 15% is de kans groter dat je eruit valt. Hoe worden subthema s bepaald? Er is geen raadgevend comité meer, maar we hebben wel nog andere overlegfora, zoals op het Technisch Overleg ALV-MIB. BioForum is daar ook vertegenwoordigd. Hoe wordt beslist of iets innovatief is? AMS heeft een studie gemaakt om het innovatieve karakter van een dienst of investering te beoordelen. Waar nodig zal er een panel aan te pas komen, maar dat heeft niet de voorkeur: we vinden het m.n belangrijk dat men dingen kan uitproberen en er kansen worden gegeven, ook al kunnen die mislukken. Deze maatregel rond innovatie biedt interessante kansen voor de biosector. We verwachten dat jullie sector hier vaak een beroep op kan doen. Achteraf heeft Bioforum bij AMS gepolst naar de studie, maar die blijkt "intern" te zijn en wordt dus niet verspreid.

6 Mag je al gestart zijn met je project? Neen, je mag wel de eventuele bouw- en milieuvergunning al hebben, maar je mag niet starten. Als je gestart bent (of als de offertes al ondertekend zijn), dan gaat Europa er immers van uit dat je de investering sowieso zou doen en je dus de steun niet nodig hebt. Zijn vervangingsinvesteringen mogelijk? Alleen als ze ouder dan 10 jaar zijn. Kan tweedehandsmateriaal aangekocht worden? Europa laat dit niet toe. Het is immers niet onwaarschijnlijk dat het materiaal eerder al subsidies heeft gekregen. Het is niet de taak van de overheid om uit te zoeken of dat zo is. Vroeger hebben we dat nog een periode toegelaten, maar dat werd toen sterk in vraag gesteld. In de toekomst zal dit niet meer mogelijk zijn, niet binnen het PDPO en ook niet met staatsteun. De investering moet tenminste euro bedragen. Hoe zit dat dan met biologische fokdieren? Moet je dan voor minstens euro kopen? Wat als ik jaarlijks een aantal dieren aankoop? Ik vrees dat dit niet mogelijk zal zijn. De steun zal vooral dienen in het kader van overnamesteun, bij de opstart van het bedrijf. Merk wel op dat de biosector hier sowieso bevoordeeld wordt. Gangbaar krijgt geen steun voor de aankoop van dieren, zelfs niet bij infecties e.d. Waar kan ik meer info bekomen over de randvoorwaarden? We werken nog aan een gedetailleerde toelichting. In het geval van investeringen door jonge boeren: wat als vader en zoon in het bedrijf zitten als medeaandeelhouder. Wiens leeftijd telt dan? De jongste. Die moet wel ten minste 25% aandelen hebben en mee beslissen (mee in het bestuur zitten). Europa vindt het belangrijk dat de jongere het mee voor het zeggen heeft. Hoeveel calls zullen er zijn voor de innovaties? Er zullen er meerdere per jaar zijn. De oproep gebeurt telkens via een Ministerieel Besluit. De eerste keer zal voor Pasen van volgend jaar zijn.

7 Discussie Welke teelt telt er eigenlijk bij de subsidieaanvraag? Stel ik heb rogge, ik oogst dat op 1 juni en zet een vervolgteelt maïs. Of ik heb rogge en daarna erwt. Wat is dan de teelt waar de subsidie zich op baseert? De teelt die er staat op 31 mei geldt als hoofdteelt. Als er dan nog geen teelt staat, dan is het de eerstvolgende teelt. Voor de terugbetaling van de controlekosten moet je de optie aanvinken. Waarom wordt dat niet automatisch ingevuld? Sinds kort is er een blokkerende opmerking om die keuze te maken, net om te vermijden dat die zou worden vergeten. De biohectarepremie vervalt voor je perceel als het product geschorst wordt. Bv. ik maak stroop van appelen, de stroop wordt geschorst. Krijg ik dan geen biohectarepremie meer? Er moet een link zijn met het perceel. Dit is een punt die we nog aan het uitklaren zijn. Wat als declassering gebeurt als gevolg van drift afkomstig van buren? Dat wordt dan als overmacht gezien. Wat met bedrijven in omschakeling, die wel percelen laten controleren voor de productie van biologisch voer, maar de veestapel nog gangbaar houden? Gaat dit een probleem opleveren? Er wordt altijd naar de percelen gekeken. De verbintenisoppervlakte was vroeger altijd vijf jaar. Nu is het maar 2 jaar voor omschakeling en 5 jaar voor bedrijven die reeds bio zijn. Betekent dit dat iemand er na 2 jaar de brui aan kan geven en terug gangbaar kan boeren? Ja, dat kan. Je kan stoppen na je omschakeling, maar je kan dan niet meteen opnieuw beginnen omschakelen. Voor de omschakelingspremie mag je perceel immers de voorafgaande 5 jaren niet bio (of in omschakeling) geweest zijn. Kan je er uit gaan en dan de biopremie aanvragen? Nee, hij zal moeten wachten. Dit houdt wel risico op misbruiken We zijn ons daar van bewust en zullen dit goed opvolgen.

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB)

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) Herent 8 december 2014 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV) Afdeling Markt- en Inkomensbeheer

Nadere informatie

Agromilieumaatregelen. Infosessie verzamelaanvraag 2015 Landbouwconsulenten 26 februari 2015

Agromilieumaatregelen. Infosessie verzamelaanvraag 2015 Landbouwconsulenten 26 februari 2015 Agromilieumaatregelen Infosessie verzamelaanvraag 2015 Landbouwconsulenten 26 februari 2015 PDPO-maatregelen in verzamelaanvraag Agromilieuklimaatmaatregelen Agromilieumaatregelen Landbouw beheersdienst

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL /

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / 10.02.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Pascal Braekman Departement Landbouw & Visserij Johan & Kris Aelterman Doelstelling Gemeenschappelijk LandbouwBELEID (GLB) Sturen WAT er geproduceerd wordt! GEkoppeld

Nadere informatie

COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING

COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING 24 november Infosessie Bioforum Katleen Butaye Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL /

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / 19.03.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

- Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen

- Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen - Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen Studiedag Agriflanders - 15 januari 2015 Katrien Nijs DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Agromilieumaatregelen bij

Nadere informatie

Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015

Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015 Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015 Inhoudstafel: - Mestdecreet Algemeen moet onder titel Mestbankaspecten komen - Paginanummer van Mestbankaspecten is 79 i.p.v. 80 Fiche Verzamelaanvraag

Nadere informatie

Infosessies nieuw GLB: Vergroening

Infosessies nieuw GLB: Vergroening Infosessies nieuw GLB: Vergroening 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er

Nadere informatie

INTERREGIONALE LANDBOUWERS

INTERREGIONALE LANDBOUWERS DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INTERREGIONALE LANDBOUWERS Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII

Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII Alex De Vliegher In samenwerking met K. Nijs, H. Hernalsteen en G. Rombouts (Dept LV Vlaanderen) Juni 2016 Alex De Vliegher tel 09 272 26 95 alex.devliegher@ilvo.vlaanderen.be

Nadere informatie

Subsidie voor boslandbouwsystemen

Subsidie voor boslandbouwsystemen Subsidie voor boslandbouwsystemen 2 en 5 september 2014 Els Bonte Els.bonte@lv.vlaanderen.be Agentschap voor Landbouw en Visserij Inleiding en disclaimer Subsidie voor aanplant van boslandbouwsystemen

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal /

Subsidiabiliteit van landbouwareaal / Subsidiabiliteit van landbouwareaal / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4;

Gelet op het decreet van 8 december 2000 houdende diverse bepalingen, artikel 4; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 27 maart 2015 betreffende het combineren van agromilieumaatregelen, beheerovereenkomsten, biohectaresteun en ecologisch aandachtsgebied met toepassing van het Vlaams

Nadere informatie

AGROMILIEUMAATREGELEN EN HECTARESTEUN VOOR BIOLOGISCHE PRODUCTIEMETHODE

AGROMILIEUMAATREGELEN EN HECTARESTEUN VOOR BIOLOGISCHE PRODUCTIEMETHODE AGROMILIEUMAATREGELEN EN HECTARESTEUN VOOR BIOLOGISCHE PRODUCTIEMETHODE Infosessie BioForum 24 november 2014 Yasmine Delaedt Deze presentatie is door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin?

Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Agrobiodiversiteit in Vlaanderen Hoe ondersteunt, stimuleert en verplicht de overheid hierin? Abts Mathias Departement Landbouw en Visserij Inhoudstafel * Inleiding: wat is duurzame landbouw? * Verplichtingen

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN

AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Het nieuwe GLB - Vergroening: wat zijn passende keuzes voor uw melkveebedrijf?

Het nieuwe GLB - Vergroening: wat zijn passende keuzes voor uw melkveebedrijf? Het nieuwe GLB - Vergroening: wat zijn passende keuzes voor uw melkveebedrijf? Studienamiddagen Meerhout Oostkamp 28 en 30 juni 2016 Roel Vaes Adviseur rundvee studiedienst BB 1 Nieuw GLB Vanaf 2015 is

Nadere informatie

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber Inhoud Invullen eva 2015 op e-loket Nieuwe schermen n.a.v. nieuw GLB Samenvatting nieuw GLB Vragen Invullen eva 2015 op e-loket eva2015:

Nadere informatie

Subsidie voor boslandbouwsystemen

Subsidie voor boslandbouwsystemen Subsidie voor boslandbouwsystemen 17 augustus 2012 Yasmine Delaedt Inleiding Subsidie voor aanplant boslandbouwsystemen Eénmalige aanplantsubsidie Onderdeel van het Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017 Actualiteiten en Ervaringen met het nieuwe GLB Ninove 10/01/2017 Betalingen Reeds uitgevoerd en nog te verwachten Bedrijfstoeslag en crisissteun Bedrijfstoeslag Alle landbouwers met betalingsrechten: Basisbetaling

Nadere informatie

Vergroening Infosessie VA /02/2018 Brussel Sanne Habets

Vergroening Infosessie VA /02/2018 Brussel Sanne Habets Vergroening Infosessie VA 2018 23/02/2018 Brussel Sanne Habets Sanne.habets@lv.vlaanderen.be Inhoud Vergroening E-loket vergroening algemeen Gewasdiversificatie VA 2018 Algemeen Wijzigingen E-loket Blijvend

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017 Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

- Agromilieumaatregelen. - Bio-hectaresteun - Boslandbouw. Infosessie 1 oktober 2015

- Agromilieumaatregelen. - Bio-hectaresteun - Boslandbouw. Infosessie 1 oktober 2015 - Agromilieumaatregelen - Bio-hectaresteun - Boslandbouw Infosessie 1 oktober 2015 Europees kader Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid: 2 pijlers Pijler 2 van GLB = plattelandsmaatregelen ( pijler

Nadere informatie

Studieavond industriebloemkool. 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij

Studieavond industriebloemkool. 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij Studieavond industriebloemkool 19/2/2018 Bart Debussche Departement Landbouw en Visserij Overzicht * Inleiding * Programma * Actualiteiten Programma Actualiteiten: VLIF projectsteun innovatie Agromilieumaatregel

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bio zoe zo k e t k Boer

Bio zoe zo k e t k Boer Bio zoekt Boer 19 oktober 2011 PCG Sofie Hoste 1 2 3 4 5 Aanpak neutraal discreet zoeken naar kansen toegankelijk 6 Resultaten t Biozoekt Boer 28 21 22 0 0 2007 2008 2009 2010 2011 7 Steunmaatregelen bio

Nadere informatie

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt

Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Biedt de nieuwe GLB kansen voor voedergewassen? L.Tjoonk Kennisontwikkelaar ruwvoerteelt Hervorming Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid Toeslagrechten 2014 Betalingsrechten 2015 Nationale invulling

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL /

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / 31.07.2015 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ///////////////////////////////////

Nadere informatie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie Agenda 20.15u Opening 20.20u GLB-beleid: De vergroeningseisen 21.15u Pauze 21.30u GLB-beleid: hoogte premie en kortingen 21.50u Aandachtspunten bij invullen gecombineerde opgave 22.15u Vragen en discussie

Nadere informatie

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten /

Veelgemaakte fouten / Veelgemaakte fouten / 15.02.2016 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// AANPASSINGEN

Nadere informatie

- Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen

- Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen - Agromilieumaatregelen - Hectaresteun biologische productie methode - Boslandbouwsystemen Studienamiddag 24 maart 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Aanplantsubsidie boslandbouwsystemen Agromilieumaatregelen

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Beheerovereenkomsten PDPOIII: 2014-2020 Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Algemeen Wat is een beheerovereenkomst? Vrijwillige overeenkomst tussen landbouwer en VLM Doel: behouden en verbeteren

Nadere informatie

Directe steun LV. Versie: 09/01/2015. Vergroening Blijvend grasland

Directe steun LV. Versie: 09/01/2015. Vergroening Blijvend grasland Directe steun LV Vergroening Blijvend grasland Versie: 09/01/2015 Via de vergroening van directe steun wil Europa landbouwers betalen voor drie praktijken die van groot maatschappelijk nut zijn, maar niet

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Beheerovereenkomsten PDPOIII: 2014-2020 Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Algemeen Wat is een beheerovereenkomst? Vrijwillige overeenkomst tussen landbouwer en VLM Doel: behouden en verbeteren

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren BEHEEROVEREENKOMSTEN Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren LANDBOUW + NATUUR i.p.v. landbouw vs. natuur 13/03/2017 2 Beheerovereenkomsten Wat? Vrijwillig Overeenkomst VLM -

Nadere informatie

Blijvend grasland datum /

Blijvend grasland datum / ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VEELGESTELDE VRAGEN Blijvend grasland

Nadere informatie

Gevolgen van de slechte weersomstandigheden voor diverse steunmaatregelen en voor de mestbankverplichtingen

Gevolgen van de slechte weersomstandigheden voor diverse steunmaatregelen en voor de mestbankverplichtingen pagina 1 van 7 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ NL Home > Nieuws > Gevolgen van de slechte weersomstandigheden voor diverse steunmaatregelen en voor de mestbankverplichtingen Gevolgen van de slechte weersomstandigheden

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

PDPO III - maatregelen. Samenwerken i.f.v. VLIF-maatregelen

PDPO III - maatregelen. Samenwerken i.f.v. VLIF-maatregelen PDPO III - maatregelen Samenwerken i.f.v. VLIF-maatregelen Diverse VLIF maatregelen Investeringssteun Overnamesteun Steun aan de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven Steun aan niet-productieve investeringen

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017

Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017 Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2017 kiezen voor 1 of meer van de volgende elementen van het Veldleeuwerikpakket.

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket /

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Omschakelen naar een biologisch melkveebedrijf Studiedag Over koetjes en kalfjes Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische

Nadere informatie

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Sedert 1 april 2014 is er en adviseringssysteem in de biologische landbouw in voege gegaan die toelaat

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Laatst gewijzigd 28 februari 2019 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2019 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE PREMIESIMULATIE AGROMILIEUMAAT- REGELEN EN ANDERE PLATTELANDSMAATREGELEN

TOELICHTING BIJ DE PREMIESIMULATIE AGROMILIEUMAAT- REGELEN EN ANDERE PLATTELANDSMAATREGELEN TOELICHTING BIJ DE PREMIESIMULATIE AGROMILIEUMAAT- REGELEN EN ANDERE PLATTELANDSMAATREGELEN beheerd door het Agentschap voor Landbouw en Visserij campagne 2014 Deze toelichting heeft geen rechtswaarde

Nadere informatie

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service Effecten van het nieuwe GLB Vlas en Hennep.NL Erik Beumer Beumer Agro Service 30 oktober 2014 1 Programma Introductie; Van bedrijfstoeslag naar betalingsrechten; Huren van land en betalingsrechten; Vergroening;

Nadere informatie

VLIF : kers op de taart!? Feed the Future jongeren congres

VLIF : kers op de taart!? Feed the Future jongeren congres VLIF : kers op de taart!? Feed the Future jongeren congres Wat is het VLIF? Welke steunmogelijkheden zijn er bij het VLIF? Tips and tricks Steunmogelijkheden Vestigingssteun = overname-steun voor jonge

Nadere informatie

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Voorwaarden Stikstofbindende gewassen 1.0 a. Eén van de toegestane

Nadere informatie

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015

Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015 Disclaimer Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015 Het Vlaams Gewest heeft deze presentaties met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de beschikbare informatie.

Nadere informatie

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf

Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Omschakelen naar een biologisch rundveebedrijf Toeren voor Boeren: Veetournee Sander Van Haver Innovatiesteunpunt Stimuleren van de omschakeling van gangbare land- en tuinbouwers naar de biologische productie

Nadere informatie

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB 2014-2020 Herman Snijders Gemeenschappelijk landbouwbeleid Eerste pijler, Markt en inkomensondersteuning Tweede pijler, Plattelands- Ontwikkeling o.a. Producenten organisaties

Nadere informatie

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Vanaf 1 april 2014 Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Peeters een nieuwe regelgeving goedgekeurd die landbouwers

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Studiedag Vlaams Ruraal Netwerk 24 maart 2015

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Studiedag Vlaams Ruraal Netwerk 24 maart 2015 Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Studiedag Vlaams Ruraal Netwerk 24 maart 2015 GLB = Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Beleid gestuurd vanuit Europa sinds 1962 1962 1970 1980 1990 2000 2010 Oprichting GLB:

Nadere informatie

AKKERRANDEN. Hoe? Wat? Waar?

AKKERRANDEN. Hoe? Wat? Waar? AKKERRANDEN Hoe? Wat? Waar? 1. Wetgeving & controles 2. Inrichting 3. Beheer 4. Relatie tot waterloop WETGEVING & CONTROLES 4 Wetgeving Controles Alle oppervlaktewaterlichamen Waterlopen ingetekend op

Nadere informatie

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting 27 oktober 2015, Eeklo 30 oktober 2015, Diksmuide Hubert Hernalsteen Infosessie historisch permanent grasland

Nadere informatie

Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015

Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Disclaimer Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de beschikbare

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

VLIF investeringssteun. (focus verbreding)

VLIF investeringssteun. (focus verbreding) VLIF investeringssteun (focus verbreding) Inhoud VLIF algemeen dossierverloop Selectieprocedure VLIF voorwaarden met focus op verbreding (link met vernieuwde afzetvormen) VLIF Algemeen - dossierverloop

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd BELGISCH STAATSBLAD Ed. 3 MONITEUR BELGE

Belgisch Staatsblad dd BELGISCH STAATSBLAD Ed. 3 MONITEUR BELGE 100228 BELGISCH STAATSBLAD 08.12.2014 Ed. 3 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID [C 2014/36845] 24 OKTOBER 2014. Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de voorschriften voor de rechtstreekse betalingen

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SNEL AAN DE SLAG MET DE VERZAMELAANVRAAG 2017

SNEL AAN DE SLAG MET DE VERZAMELAANVRAAG 2017 SNEL AAN DE SLAG MET DE VERZAMELAANVRAAG 2017 In dit document vindt u in een notendop informatie over hoe u zich moet aanmelden op het e- loket, hoe u de verzamelaanvraag moet opstarten en hoe u de verzamelaanvraag

Nadere informatie

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE Omschakeling naar biologische varkenshouderij 1 www.vlaanderen.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Omschakeling naar biologische varkenshouderij in Vlaanderen... 3 2.1

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten. Campagne 2018

Veelgemaakte fouten. Campagne 2018 Veelgemaakte fouten Campagne 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// AANPASSINGEN

Nadere informatie

VERGROENING BINNEN HET NIEUWE GLB; ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING BINNEN HET NIEUWE GLB; ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED VERGROENING BINNEN HET NIEUWE GLB; ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED - Regionaal overleg Milieu- 16 maart 2017 Pieter Verdonckt pieter.verdonckt@inagro.be Landbouw & Maatschappij, Inagro Vergroening: algemeen

Nadere informatie

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht Melding van een volledige bedrijfsoverdracht MIB-REF-101ID-150326 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Blijvend grasland: een teelt met veel gezichten

Blijvend grasland: een teelt met veel gezichten Blijvend grasland: een teelt met veel gezichten Geert Rombouts, Hubert Hernalsteen, Kris De Ridder Departement Landbouw en Visserij Meerdere soorten gras vormen een dichte zode en kunnen gedurende meerdere

Nadere informatie

Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014)

Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014) Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014) Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld met antwoorden op individuele vragen die ook voor anderen van nut kunnen zijn. Indien u ook een (bijkomende)

Nadere informatie

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men GLB update 10 maart 2014 Het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) is op 1 januari 2014 van start gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat alles al duidelijk is. Er zitten nog verrassingen in de pijplijn.

Nadere informatie

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Treeport café Zundert 22 januari 2015 John Bal, ZLTO Arie de Jong, Van Oers Agro Programma ZLTO: Wat heeft (Z)LTO voor u

Nadere informatie

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015 Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 215 Uw gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer E-mailadres Relatienummer Aanvraagnummer C. de Visser Boshoekweg 1 OOSTKAPELLE 11859184

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Katrien Neudt Bedrijfsplanner

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Katrien Neudt Bedrijfsplanner BEHEEROVEREENKOMSTEN Katrien Neudt Bedrijfsplanner Uitdaging LANDBOUW + NATUUR i.p.v. landbouw vs. natuur 31/08/2018 3 Beheerovereenkomsten Wat? Vrijwillig Overeenkomst VLM - landbouwer 5 jaar Start 1

Nadere informatie

Vergroening binnen het GLB

Vergroening binnen het GLB Vergroening binnen het GLB Een meerwaarde voor wild en akkerfauna? > > Tekst: Kathleen Vanhuyse Foto s: Willy Mortier, Willy Van Leemputte en Peter Van Hoey. In 1962 ging Europa van start met een Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes PERSMEDEDELING Dinsdag 26 mei 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes De resultaten van een eerste verwerking van de perceelsaangifte zijn bekend. Landbouwers

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET OVERZICHT AFKEURINGEN EN SANCTIES DEROGATIE 2016

TOELICHTING BIJ HET OVERZICHT AFKEURINGEN EN SANCTIES DEROGATIE 2016 TOELICHTING BIJ HET OVERZICHT AFKEURINGEN EN SANCTIES DEROGATIE 2016 www.vlm.be INHOUD 1 Sanctie van het voorgaande jaar... 3 2 Onregelmatigheden vastgesteld door administratieve controles... 3 2.1 Algemene

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten Campagne 2017

Veelgemaakte fouten Campagne 2017 Veelgemaakte fouten Campagne 2017 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Algemeen

Nadere informatie

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten Jan Moggré ZLTO advies Ontwikkeling GLB 1960 1980 Markt- en prijsbeleid 1980-1990 2000; Produktiebeperking, afbouw markt- en prijsbeleid, gekoppelde inkomenssteun

Nadere informatie

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE Omschakeling naar biologische schapen en geitenhouderij www.vlaanderen.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Omschakeling naar biologische schapen- en geitenhouderij in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70768 12 december 2017 Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 december 2017, nr.

Nadere informatie

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber Inhoud Invullen eva 2015 op e-loket Aanpassingen t.o.v. eva2014 Nieuwe schermen n.a.v. nieuw GLB Samenvatting nieuw GLB Vragen eva2015:

Nadere informatie

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee Regelingen Doc.12 Geef aan voor welke regelingen u in 2018 in aanmerking wilt komen, of waarvoor u uitbetaling wilt aanvragen. Informatie over de voorwaarden van de regelingen kunt u vinden op mijn.rvo.nl/gecombineerde-opgave

Nadere informatie

Vergroening binnen het nieuwe GLB

Vergroening binnen het nieuwe GLB Vergroening binnen het nieuwe GLB Studiedag: Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Info over vergroening en agromilieu-klimaatmaatregelen 24 maart 2015, Brussel Disclaimer Deze presentaties zijn door het Vlaams

Nadere informatie

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Rijnsburg, 13 oktober 2014 Inhoud in vogelvlucht Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Toegang tot nglb Basispremie + vergroening op hoofdlijnen Voorbereiding

Nadere informatie

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp.

Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Wijzigingen Gecombineerde opgave 2018 Wat is er gewijzigd in de Gecombineerde opgave 2018? U ziet in dit overzicht de wijzigingen per onderwerp. Onderwerpen Relatiegegevens Werk Familieleden die meewerken

Nadere informatie

eva 2015 Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Kaat De Cubber

eva 2015 Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Kaat De Cubber eva 2015 Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Kaat De Cubber eva2015: nieuwe campagne 2015 Start nieuwe campagne 2015: Het voorbereidingsformulier eva2015 (met fotoplannen) gaat op de post op woensdag

Nadere informatie

GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013

GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013 GLB-onderhandelingen; stand van zaken april 2013 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid, Herman Snijders Ontwikkelingen en structuur GLB 2 Ontwikkeling van het GLB van start tot nu 1960 ca 1980: Markt-

Nadere informatie

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij

SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij SALV Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij ADVIES Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw SALV, 18 januari 2013 (nr.2013-02) Contactpersoon SALV: Dirk Van Guyze SALV-advies over bedrijfsadvisering

Nadere informatie

EXTRA INFO OVER TEELTCODES

EXTRA INFO OVER TEELTCODES DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ EXTRA INFO OVER TEELTCODES Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie