Jakkedoe Preventiedienst Stad Menen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jakkedoe Preventiedienst Stad Menen"

Transcriptie

1 Sinds: 1997 Jakkedoe Preventiedienst Stad Menen Frederik Bostyn 056/ Preventiedienst Stad Menen Yv. Serruysstraat Menen 1.1 De werking en algemene beschrijving van het project Jakkedoe is een ontmoetingsruimte bedoeld voor jongeren tussen 12 en 25 jaar maar deze leeftijdsgrenzen zijn geen vaste grenzen. Jongere kinderen kunnen al eens komen piepen en krijgen zo de smaak te pakken. Ook oudere jongvolwassenen zijn welkom. Door zolang actief te zijn is het voor veel jongeren die nu al werken en samenwonen toch een beetje thuiskomen als ze binnenwippen in de werking, ook voor de begeleiders werkt dit stimulerend. Naast het gegeven van te weten wat er van een jongere geworden is helpen ze ook vaak bij het bijsturen van jongeren. Bij Jakkedoe staan de deuren iedere woensdagnamiddag tussen 13u30 en 16u30 open. Tijdens de schoolvakanties is dit op maandagwoensdag- en vrijdagnamiddag. Ook is er éénmaal in de maand op vrijdagavond een openingsmoment. Tijdens ieder openingsmoment zijn er minimum 2 begeleiders aanwezig. Iemand van de preventiedienst die de werking trekt en iemand van het JAC. Daarnaast springt de jeugdwelzijnswerker van de jeugddienst binnen wanneer hij niet op straat gaat. Wanneer hij op straat gaat maakt hij ook de werking bekend bij jongeren. Jakkedoe richt zich naar alle jongeren van Menen maar heeft extra aandacht voor jongeren die op één van hun levensdomeinen een kwetsuur opliepen. Het is niet de bedoeling om jongeren van straat te halen en hen zinvol bezig te houden, ontmoeting staat centraal. Dit zowel tussen de jongeren onderling als tussen de jongeren en de begeleiding. De aanwezigheid van de begeleiders is er niet enkel voor de controle op het naleven van de (beperkte regels) of om te zien dat er zich geen problemen of schermutselingen voordoen. Nee ze zijn ook aanwezig om te luisteren naar de verhalen van de jongeren en dit onvoorwaardelijk. Dit kunnen gesprekken zijn die gaan over hun weekend, liefjes of wat er gebeurde op facebook. Maar ook de moeilijke gesprekken kunnen gevoerd worden. Deze gaan dan over familiaal geweld, druggebruik, vechtpartijen, slechte ervaringen op school,.

2 Jongeren kunnen hun verhaal vertellen zonder dat er een oordeel volgt op wat ze vertelden. Ze kunnen hun verhaal vertellen zonder dat er direct een batterij aan hulpverleners klaar staat om in te grijpen. Onvoorwaardelijk wil niet zeggen dat we niks doen en alles goedkeuren. Het blijft wel de jongere die in zijn kunnen en laten kan beslissen wat er gebeurt. Wat wij doen is informeren en bekijken wat er voor hem of haar eventueel kan werken. Wil hij/zij hulpverlening dan kunnen we contacten leggen of zelfs meegaan naar diensten. Wil hij/zij dit niet dan is de jongere nog steeds welkom en blijven de begeleiders wel contact houden met de jongere. Jongeren die de regels overtreden krijgen een sanctie, maar de week erop zijn ze terug welkom en is het aan de begeleiders om met de jongere in gesprek te gaan en te kaderen waarom hij een sanctie kreeg. Om dit mogelijk te maken moet er respect zijn van beide kanten, pas dan kunnen we een gesprek of discussie aangaan. Dit wil niet zeggen dat we de jongeren moeten overtuigen, zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen beslissingen maar wat ze ook beslissen er is steeds bereidheid om erover te praten. Tijdens de vakanties zijn er ook activiteiten, deze organiseren we om de jongeren een plezante tijd te geven, kennis te laten maken met elkaar en de begeleiders. 1.2 De partners en hun rol Preventiedienst (Stadsbestuur Menen): organisatie, evaluatie, boekhouding, begeleiding JAC (CAW Zuid-West-Vlaanderen): evaluatie, begeleiding Jeugddienst (Stadsbestuur Menen): evaluatie, begeleiding VZW Uit De Marge: ondersteuning jeugdwelzijnswerker jeugddienst VOS vzw (Vlaams Overleg Straathoekwerk): ondersteuning preventie 1.3 De doelstellingen Door de ontmoeting centraal te stellen is het in contact komen en luisteren naar jongeren de belangrijkste doelstelling van Jakkedoe. Door te investeren in de relatie met de jongeren krijgen we een goed beeld op de leefwereld van de jongeren. Wanneer nodig kunnen we informatie geven of hen doorverwijzen naar een geschikte dienst.

3 Door de relatie met de jongeren komt de informatie toch net iets anders over dan dat die informatie komt van een flyer, een hulpverlener, politie, 1.4 De kostprijs De jaarlijkse kost Loon tussenkomst voor JAC- medewerkers: 7750,00 EUR Aankoop materiaal, activiteiten, : 3750,00 EUR Personeelskosten (stadsbestuur): EUR (afhankelijk van het aantal uren) De oorsprong van de middelen Loon tussenkomst voor JAC- medewerkers: Stadsbestuur Menen & Vlaanderen Personeel: Stadsbestuur Menen & SVPP (BiZa) Aankoop materiaal, activiteiten: Stadsbestuur Menen & Vlaanderen 1.5 De doelgroep Alle jongeren van Menen tussen 12 en 25 jaar (of wat ruimer) maar met extra aandacht voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. 1.6 De bekendmaking van het project bij het grote publiek en het doelpubliek Jaarlijks is er een promotour in de verschillende middelbare scholen van Menen. Daarnaast hebben we een facebookpagina en staan we vermeld op de stadswebsite. Maar de grootste instroom komt voornamelijk door de mond-aan-mondreclame van de jongeren zelf. 1.7 De evaluatie Evaluatie: hoe en door wie Maandelijks is er een evaluatie-vergadering met de begeleiders (preventiedienst, jeugddienst, JAC-medewerkers). Op deze vergadering word de maand overlopen en bekeken of er problemen waren, hoeveel jongeren er kwamen, waar we moeten bijsturen,. Het is wel zo dat er geen persoonlijke informatie over de jongeren tussen de begeleiders wordt uitgewisseld.

4 1.7.2 De concrete resultaten Uit het jaarverslag van de werking moet blijken dat men ver boven het geanticipeerde aantal bereikte jongeren zit. Het mag dus gezegd dat het project oplevert. Daarnaast merkt men op in 2014 dat de lange termijnvisie van de jongerenwerking zijn vruchten begint af te werpen wat contact en vertrouwen met jongere betreft maar ook op vlak van het netwerk. We merken op dat de eerste generatie jongeren die initieel deel uit maakten van Jakkedoe ook al aan kinderen beginnen en dat deze kinderen op hun beurt de jongerenwerking beginnen opzoeken. We merken ook op dat jongere broers en zussen hun weg vinden naar de werking. De jongerenontmoetingsruimte bereikt 100% van de jongeren die ze moet bereiken. Ondanks de verschillende personeelswissels binnen de verschillende diensten kon de werking, buiten de maand augustus, verder doorgaan. Het is een constant zoeken tussen kwantiteit en kwaliteit. Dit wil niet zeggen dat het één het ander uitsluit maar de kwaliteit is sterk afhankelijk van wat er gebeurt tijdens de werking. De sfeer onder de jongeren onderling en tussen de jongeren en de begeleiders zit goed. De nieuwe begeleiders van CAW en jeugddienst zijn nog op zoek naar hun plaats binnen de werking. De gesprekken met de jongeren gaan over alles. Over school, relatie met ouders of liefje, over seks, tewerkstelling, Ook moeilijkere thema s zoals zelfdoding, slaag krijgen thuis en radicalisering komen aanbod De direct zichtbare resultaten Hieronder sommen we graag wat resultaten op die zich reeds hebben voorgedaan: 1. Jongeren die de overstap maken naar deeltijds onderwijs i.p.v. te stoppen met school 2. Jongeren waarvan iedereen zei "dat komt niet goed", zien we nu terug, stellen het goed en erkennen dat Jakkedoe hen toch heeft geholpen bij het nemen van bepaalde beslissingen. 3. Jongeren correcte informatie geven over druggebruik en achteraf vernemen dat ze dit ook doorgeven aan hun vrienden. 4. Ouders die met hun zoon komen en vragen of hij mag komen omdat ze zien dat de buurjongen er baat bij heeft. 5. Nog voor de mediastorm rond radicalisering waren er al gesprekken over geloof, zingeving, religie, politiek, geweld, weerbaarheid, etc.

5 1.8 De originaliteit Door het feit dat het project eigenlijk oubollig is, is het vernieuwend. Jongeren krijgen er terug tijd om hun verhaal te brengen (positief en negatief), worden niet veroordeeld voor hun daden en kunnen de gasten een relatie opbouwen met een begeleider. Door die nabijheid, respect, onvoorwaardelijkheid en tijd kunnen we dingen bespreken die anders niet aan bod zouden kunnen komen. Daarnaast werken we met een zeer beperkt budget voor een grote groep niet georganiseerde jongeren. 1.9 De verplaatsbaarheid Het project kan je in iedere gemeente inplanten. Je hebt enkel gemotiveerde begeleiders nodig, een ruimte en wat budget. Hierbij kan je volgende vragen stellen: Hoeveel middelen gaan er naar georganiseerde jeugd? Hoeveel gaat er naar de niet-georganiseerde jeugd? Daarnaast vraagt dergelijk project ook tijd. Tijd om de jongeren te leren kenen. Tijd dat de jongeren de begeleiders leren kennen. Tijd om te werken aan de relatie. Tijd om bij te sturen. Tijd om Ook is het zeer belangrijk dat de doelstellingen voor het project zeer duidelijk zijn zodat verwachtingen van beleid, organisatie, begeleiders en jongeren op elkaar zijn afgestemd Communicatie Belgische Prijs De quote van het project JAKKEDOE DAT IS ONVOORWAARDELIJK ONTMOETEN Online informatie over het project De samenvatting van het project Het jongerenontmoetingshuis Jakkedoe is een plek in Menen waar ontmoeting en vrijetijdsbesteding voor jongeren van 12 tot 25 jaar wordt georganiseerd. Jakkedoe biedt een ontmoetingsplaats waar jongeren op een speelse en vrije manier contacten kan leggen met andere jongeren en begeleiders. Door het opbouwen van relaties tussen jongeren en begeleiders wordt het mogelijk om over diverse thema's openlijk te communiceren. Deze communicatie gebeurt op een onvoorwaardelijke en respectvolle manier.

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden Zelfdoding in het jeugdwerk Na een overlijden 33 Ik verneem het nieuws dat iemand overleden is door zelfdoding Luister naar het verhaal. Plan zo snel mogelijk een eerste overleg met de hoofdbegeleider

Nadere informatie

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Sinds: januari 2015 Eva Prouvé 011/23 94 66 eva.prouve@hasselt.be Preventiedienst stad Hasselt Groenplein 1 3500 Hasselt 1.1 De werking en algemene beschrijving

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

Luister meer naar ons. Nood aan ontmoetingsplaats in Nieuw Gent 16/03/15

Luister meer naar ons. Nood aan ontmoetingsplaats in Nieuw Gent 16/03/15 Blaisantvest 70 9000 Gent Rerum Novarumplein 25 9000 Gent marlies@dezuidpoortgent.be Luister meer naar ons. Nood aan ontmoetingsplaats in Nieuw Gent 16/03/15 1. Auteur De Zuidpoort vzw 2. Samenvatting

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist

Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist Sinds: 2007 Annie Dhondt 050 630 474 annie.dhondt@knokke-heist.be Preventiedienst

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 EEN KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL 2 TELEFONISCHE EN CHATHULP TELEFONISCHE HULP 24 uur op 24 uur 7 dagen op 7 Via het gratis

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Verstandelijke beperking en middelengebruik Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Johan woont al enkele jaren zelfstandig. Als begeleider ga jij twee

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie Deelnameformulier 1/9

Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie Deelnameformulier 1/9 Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie 2015 Deelnameformulier 1/9 Deelnemingsvoorwaarden 1: U bent actief binnen een Belgische stad of gemeente, een Belgische politiezone, een Belgische provincie,

Nadere informatie

Gezond (t)huis Knokke-Heist Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen

Gezond (t)huis Knokke-Heist Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen Gezond (t)huis Knokke-Heist Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen Sinds: 6 maart 2015 Ludo Popelier 050 630 367 ludo.popelier@zone1.be Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen Siemenslaan 8 8020 Oostkamp 1.1

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Folder voor leraren en jeugdwerkers

Folder voor leraren en jeugdwerkers Folder voor leraren en jeugdwerkers Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou Deze folder is de korte versie van de TERRA handleiding Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou. In deze

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Ambulante ondersteuning Wie zijn we? Tweb biedt ambulante ondersteuning aan mensen met een beperking die zelfstandig wonen of willen gaan wonen in de regio Vlaamse Ardennen. Wij worden gesubsidieerd door

Nadere informatie

DVD Jongeren en schulden

DVD Jongeren en schulden DVD Jongeren en schulden Werkwijze: De leerlingen bekijken het filmpje. Daarna krijgen zij een vragenlijst die ze beginnen invullen zo ver ze kunnen. Daarna wordt de film opnieuw bekeken in drie delen

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

leeftijdsladder Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

leeftijdsladder Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

Zelf aan de slag! Met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties Voorbeelden Voor het jeugdwerk Handige tips Spelen kostprijs? vertrouwens figuur www.jeugdwerkvoorallen.be vragen@jeugdwerkvoorallen.be

Nadere informatie

Functieprofiel. Wat is het?

Functieprofiel. Wat is het? Functieprofiel Wat is het? Een functieprofiel is een omschrijving van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een functie binnen een organisatie. Het zorgt ervoor dat discussies worden vermeden

Nadere informatie

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2017 BIC ABNA NL 2A IBAN NL18 ABNA

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Basiscursus Outreach voor leidinggevenden. Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016

Basiscursus Outreach voor leidinggevenden. Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016 Basiscursus Outreach voor leidinggevenden Marie Van der Cam Sandra Beelen Cis Dewaele 21/04/2016 Inhoud 1. Kennismaking 2. Waarom outreach 3. Quickscan 4. Definitie 5. Visie en doel 6. Doelgroep 7. Houding

Nadere informatie

Dikke vrienden. samenwerking jeugddienst - OCMW

Dikke vrienden. samenwerking jeugddienst - OCMW Dikke vrienden samenwerking jeugddienst - OCMW Wie is wie en wie doet wat? Opdrachten: Opdracht jeugddienst Ontwikkelen en uitvoeren van een jeugd(werk)beleid Verzorgen en s=muleren van con=nue inspraak

Nadere informatie

JEUGDWERK VOOR ALLEN. Zelf aan de slag. in maatschappelijk kwetsbare situaties. Met kinderen en jongeren

JEUGDWERK VOOR ALLEN. Zelf aan de slag. in maatschappelijk kwetsbare situaties. Met kinderen en jongeren JEUGDWERK VOOR ALLEN Zelf aan de slag Met kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties 02 Spelen Mobiel speelaanbod Om meer kinderen uit de buurt te bereiken kan je een mobiel speelaanbod

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

Waar kan ik terecht met vragen?

Waar kan ik terecht met vragen? Waar kan ik terecht met vragen? Je kan gratis en anoniem terecht voor een gesprek bij volgende organisaties. De Opvoedingslijn 078 15 00 10 of opvoedingslijn@groeimee.be De Opvoedingswinkel 03 236 29 39

Nadere informatie

Ons restaurant? Een goed recept om alle kinderen en jongeren te bereiken

Ons restaurant? Een goed recept om alle kinderen en jongeren te bereiken Ons restaurant? Een goed recept om alle kinderen en jongeren te bereiken Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Jan Naert, Stafmedewerker, Vzw Jong 1. Wie honger heeft kan niets meer

Nadere informatie

Budgetcoach Functieprofiel

Budgetcoach Functieprofiel Budgetcoach Functieprofiel Datum: //20... Naam Budgetcoach:... Doelstelling van de functie Budgetcoach De vrijwilliger biedt een aanvullende hulpverlening, waarbij op maat van de cliënt gewerkt wordt dit

Nadere informatie

DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN

DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR MEERDAAGSE UITSTAPPEN VOOR SCHOLEN DEEL I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: basis Om scholen te ondersteunen bij het aanbieden van meerdaagse uitstappen voorziet de stad Antwerpen

Nadere informatie

Samenvatting dialoogtafels Week van de Dialoog

Samenvatting dialoogtafels Week van de Dialoog Samenvatting dialoogtafels Week van de Dialoog De uitkomsten van de dialoogtafels van de Week van de Dialoog zijn naast elkaar gelegd. Er bleken veel overeenkomsten te zijn over het begrip gastvrijheid,

Nadere informatie

Budgetcoach Functieprofiel

Budgetcoach Functieprofiel Budgetcoach Functieprofiel Datum: //20... Naam Budgetcoach:... Doelstelling van de functie Budgetcoach De vrijwilliger biedt een aanvullende hulpverlening, waarbij op maat van de cliënt gewerkt wordt dit

Nadere informatie

Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers

Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers Dilemma-café Richard Anthone Dialogisch gesprek met Sociaal werkers 25 April 2019 Dilemma-café Mensen komen samen om zelf-ingebrachte dilemma s te bespreken Dilemma-café Volgens methodiek van moreel beraad:

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY Inleiding Steeds meer kinderen hebben al op jongere leeftijd te maken met overgewicht. Dit gaat niet altijd automatisch over wanneer zij in de puberteit komen en

Nadere informatie

Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche

Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche Sinds: september 2013 Commissaris Vanlerberghe Rudi 050/25.26.29-0498/93.92.87 rudi.vanlerberghe@hethoutsche.be PZ Het

Nadere informatie

PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN

PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN Bijzondere procesdoelen 1.1. Groei naar volwassenheid 1.2. Zelfstandig denken 1.3. Zelfstandig handelen 1.4. Postconventionele instelling 1.1 Groei

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Algemeen Gemeente: Stad Gent Provincie: Oost Vlaanderen Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Contactgegevens: Danny Verdonck, danny.verdonck@stad.gent, 09/268 20 82 Werkingsgebied: Stedelijk

Nadere informatie

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN

TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN TOOLS I.F.V. EEN VLOT VERLOOP VAN DE CSR DIALOOGGROEP BIZ CENTRAAL- & ZUID-WEST-VLAANDEREN Op de agenda Welk traject legden we reeds af met BIZ? Toelichting van de ontwikkelde tools Brainstorm in groepjes

Nadere informatie

Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere

Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere In armoede moeten leven is veel meer dan geen geld hebben. Het gevoel

Nadere informatie

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners Houthalen-Helchteren De achtergrond De gemeente Houthalen-Helchteren wenst een sportaanbod

Nadere informatie

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties

Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Wil je stoppen met het kijken naar kinderporno? Wil je stoppen met seksueel kindermisbruik? Start het gesprek en voorkom seksueel kindermisbruik *Ook voor naasten en professionals/publieke instanties Voor

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld Samenvatting Dit onderzoek heeft tot doel algemene informatie te verschaffen over slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland. In het onderzoek wordt ingegaan op de vraag met welke typen van huiselijk

Nadere informatie

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters

LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters LEZINGENREEKS SESSIE II π donderdag 6 oktober 2011 17.00 uur π Universiteit Antwerpen π Stadscampus Grauwzusters ucsia vestigt met deze lezingenreeks de aandacht op de noden van groepen en mensen in de

Nadere informatie

Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde

Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde Elke Cole Katrien Sel Franky D Oosterlinck Stijn Vandevelde 1. Situering 2. Theoretisch kader 3. Onderzoeksmethodologie 4. Resultaten 5. Besluit 6. Uit te werken in de toekomst 1. Situering Het samengaan

Nadere informatie

Crisisnetwerken Regio Kortrijk

Crisisnetwerken Regio Kortrijk Crisisnetwerken Regio Kortrijk 2017 1 Inhoud A. Aanmeldingen... 3 1. Profiel van de cliënten... 3 2. Verwijzers... 4 3. Hoofdreden van opname in crisisnetwerk... 5 B. Weigeringen... 5 1. Aantal weigeringen...

Nadere informatie

CROSS-OVER 2/12/2014

CROSS-OVER 2/12/2014 CROSS-OVER 2/12/2014 SKILLVILLE: Alcohol, tabak en cannabis Historiek Start Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) september 2012 Impact van het ontwikkelen en inzetten van een educatieve game ter

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

basiseducatie Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Heb je problemen met lezen, schrijven of rekenen? Je bent niet alleen! In Vlaanderen heeft 1 op 7 mensen er moeite mee. Bij Basiseducatie kan je opnieuw bijbenen. Er zijn 13 Centra voor

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s

Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s In dit jaarverslag wordt verantwoording afgelegd van de activiteiten en organisatie van stichting De Kroko s in 2016. pagina 2 van 9 Inhoudsopgave Voorwoord van het

Nadere informatie

Jongerenhulp op het wereld wijde web. een rough guide

Jongerenhulp op het wereld wijde web. een rough guide Jongerenhulp op het wereld wijde web een rough guide Jongeren Advies Centrum zo laagdrempelig mogelijk informatie, advies en begeleiding jongeren van 12 tot 25 jaar gratis en anoniem, beroepsgeheim Jongeren

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E

E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E DELEN VAN SCHOOLINFRA - STRUCTUUR E E N P R A K T I J K V O O R B E E L D H. - H A R T C O L L E G E WA R E G E M J. M. N O R E I L L I E 1. Hoe project aanpakken? 2. Hoe samenwerken tussen school en stad?

Nadere informatie

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS

LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS HOW TO: LEIDING GEVEN AAN JONGE MEDEWERKERS Een handleiding vol met tips om te communiceren en leiding te geven aan jonge medewerkers voor een optimaal bedrijfsresulltaat. L1NDA 1 Introductie In de horeca

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen Wat feiten en cijfers: Feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland)

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen

De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen De aanpak en betekenis van Thuiscompagnie: een krachtgerichte (praktische) ondersteuning bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen Mieja Engelen, projectcoördinator Thuiscompagnie Directie Mens, Provincie

Nadere informatie

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Verslag werkgroep 2A: Arbeidsmarktcommunicatie Opmerking: de thema s/voorstellen werden in een andere volgorde behandeld; twee werden er samengenomen 1. ACTIE

Nadere informatie

INHOUD. Wat is een signaal

INHOUD. Wat is een signaal INHOUD Wat is een signaal Gebruikers Organisaties Beleid Signaleren: tussen vertrouwen, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid Zorgzaam werken: je houding als vrijwilliger Doorverwijzen 2 3 SIGNALEN Signalen

Nadere informatie

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd

Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Clientervaringsonderzoek Wmo & Jeugd Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelgroep 4 1.2 Methode 4 1.3 Respons 4 2. Resultaten Wmo 5 2.1 Contact en toegankelijkheid van hulp of ondersteuning

Nadere informatie

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor.

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor. Beeldvorming Welk beeld heeft men van ons? De kijk van de buitenwereld (buren, school, vrienden, ) op hen. Een onderwerp dat ook geen kaartje nodig had om naar boven te komen tijdens de gesprekken. Jongeren

Nadere informatie

Een evenement is een activiteit afgebakend in tijd en ruimte en mag geen besloten privéactiviteit zijn, noch mag deze (louter) commercieel zijn.

Een evenement is een activiteit afgebakend in tijd en ruimte en mag geen besloten privéactiviteit zijn, noch mag deze (louter) commercieel zijn. Jeugd Evenementen Subsidie reglement Merksem (JES Merksem) Het district Merksem wil jeugdverenigingen en jongeren financieel ondersteunen bij het organiseren van evenementen en fuiven. Doel van de toelage

Nadere informatie

Jong & Van Zin EVELIEN SELOS * VORMINGSWERKER EN PROCESBEGELEIDER

Jong & Van Zin EVELIEN SELOS * VORMINGSWERKER EN PROCESBEGELEIDER Jong & Van Zin EVELIEN SELOS * VORMINGSWERKER EN PROCESBEGELEIDER Jong & Van Zin biedt kinderen, jongeren en hun begeleiders expertise over relaties en seksualiteit, weerbaarheid en pesten, identiteit,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2018 STICHTING ALMEERSE HANDEN INEEN

BELEIDSPLAN 2018 STICHTING ALMEERSE HANDEN INEEN ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2018 STICHTING ALMEERSE HANDEN INEEN In 2015 hebben wij een non-profit organisatie opgericht, genaamd Stichting Almeerse Handen Ineen. Wij werken laagdrempelig en in huiselijke sfeer.

Nadere informatie

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam)

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) 1 ste graad 2 de graad 3 de graad Communicatie manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal uiten. manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT

DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT DRAAIBOEK PROJECT ROMA T WERKT Het project Roma t Werkt werd uitgeschreven door Odice vzw en de OCMW s van Beveren, Sint- Niklaas en Temse. Het project werd gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fond

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen

GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen GO tegen gezinsarmoede Een onderzoek naar de werking en resultaten van het gezinsondersteuningsteam in Mechelen Laatst bijgewerkt: 7 juni 2019 Het GO-team in Mechelen pakt kinder- en gezinsarmoede op een

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be THEMABUNDEL CONTEXTBEGELEIDING: ADVIEZEN VAN OUDERS EN HULPVERLENERS (Dialoogdag 2014) Standpunten van ouders

Nadere informatie

Ouders over de hulpverleners

Ouders over de hulpverleners Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel 09/224.09.15. - fax 09/233.69.49. e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ouders over de hulpverleners april 2005

Nadere informatie

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst

BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING. Bijeenkomst BIO training VOOR BEGELEIDERS IN OPLEIDING Bijeenkomst 6 2018-2019 Welkom Antwoord op de vraag: ik ben een goede BIO omdat.. Uitdaging: iets anders noemen over jezelf waarin jij uitblinkt als BIO dan de

Nadere informatie

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM?

OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? OUDERS, GRAAG GEZIEN OP SCHOOL! HOE EN WAAROM? VLAAMSE CONFEDERATIE VAN OUDERS EN OUDERVERENIGINGEN, 2006 GEBASEERD OP DE BROCHURE VAN SCHOOLOPBOUWWERK BRUSSEL WAT IS EEN OUDERRAAD? Een ouderraad is een

Nadere informatie

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.

KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12. KETNET LANCEERT DE CHECKLIST 50 dingen die je echt wil gedaan hebben voor je 12 de Een mobiliserend project voor kinderen tot 12 jaar - vanaf 12.1 Een boomhut bouwen; een berg beklimmen; naar een concert

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Welkom bij De Jutters De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 Hoofdlocatie Postadres De Jutters Dr. van Welylaan 2 2566 ER Den Haag Een volledig overzicht van

Nadere informatie

Zingroepen. Voorbereidingsformulier. Magda Vanderheere WERKCOLLEGE PASTORAAT 14 EN 28 OKTOBER 2016 PSYCHISCHE KWETSBAARHEID EN ZINGROEPEN I EN II

Zingroepen. Voorbereidingsformulier. Magda Vanderheere WERKCOLLEGE PASTORAAT 14 EN 28 OKTOBER 2016 PSYCHISCHE KWETSBAARHEID EN ZINGROEPEN I EN II WERKCOLLEGE PASTORAAT 14 EN 28 OKTOBER 2016 PSYCHISCHE KWETSBAARHEID EN ZINGROEPEN I EN II Zingroepen. Voorbereidingsformulier Magda Vanderheere 1. Thema Welk onderwerp breng je aan bod? EENZAAMHEID 2.

Nadere informatie

Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding. Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw

Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding. Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw Aandacht voor jonge nabestaanden na zelfdoding Joke Vandenhoute Suïcidepreventiewerker van de CGG PassAnt vzw Werkgroep verder In Vlaanderen elk jaar + 8.000 nabestaanden na zelfdoding Direct betrokkenen

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering Motiverende gespreksvoering Naam Saskia Glorie Student nr. 500643719 SLB-er Yvonne Wijdeven Stageplaats Brijder verslavingszorg Den Helder Stagebegeleider Karin Vos Periode 04 september 2013 01 februari

Nadere informatie

WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET

WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET WAKOSTA?! App De WEGWIJZER in jouw BUDGET INLEIDING Deze app kwam tot stand met de steun van Streekfonds West-Vlaanderen, BIZ Vlaanderen, BIZ Brussel en SAM, steunpunt Mens en Samenleving vzw WA is BIZ?

Nadere informatie