Stad Sint-Niklaas haalt Kyoto-norm met openbare verlichting Evolutie en evaluatie van 10 jaar openbare verlichting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stad Sint-Niklaas haalt Kyoto-norm met openbare verlichting Evolutie en evaluatie van 10 jaar openbare verlichting"

Transcriptie

1 Toelichtende nota dienst landbouw - patrimonium contactpersoon: Filip Brokken, diensthoofd filip.brokken@sint-niklaas.be tel , fax datum Stad Sint-Niklaas haalt Kyoto-norm met openbare verlichting Evolutie en evaluatie van 10 jaar openbare verlichting Inleiding Gemeenten hebben van oudsher de taak de openbare wegen te voorzien van openbare verlichting om aldus de openbare (verkeers)veiligheid te waarborgen. Deze opdracht werd wettelijk vastgelegd in de gemeentewet (1836). De uitbreiding van het stedelijk patrimonium ingevolge woonprojecten, industriezones, sportinfrastructuur e.d., gecombineerd met de vraag van de inwoners naar een verlichte leefomgeving, heeft ertoe geleid dat de stad Sint-Niklaas ondertussen ca lichtpunten telt. Het totaal geïnstalleerd vermogen bedraagt ca kw. Door de vrijmaking van de energiemarkt en de recente stijging van de energieprijzen neemt openbare verlichting een belangrijk aandeel in de stadsbegroting. In 2011 werd hiervoor ca EUR uitgegeven. De energie-kosten voor openbare verlichting bedragen 43,5 % van de totale elektriciteitskosten van alle stedelijke inrichtingen samen. De eerste initiatieven Een 10-tal jaar geleden werd het stadsbestuur voor het eerst geconfronteerd met een kritische noot in verband met openbare verlichting. Daarbij werden 2 flagrante gevallen van lichthinder en energieverspilling naar voor geschoven: de verlichting van een sportcomplex in de landelijke deelgemeente Sinaai en de monumentverlichting van het stadhuis op de Grote Markt. Deze terechte bemerkingen van de plaatselijke sterrenkundige vereniging Antares waren de onmiddellijke aanleiding om voldoende aandacht te besteden aan openbare verlichting. Monumentverlichting toren stadhuis Grote Markt Sint-Niklaas (toestand 2002)

2 Het moment van bezinning was gunstig: in 2003 stond de stad voor een aantal ingrijpende projecten, waar ook het aspect openbare verlichting een belangrijk onderdeel van zou gaan uitmaken, nl. - stationsproject met volledige herinrichting Stationsplein (2003) - bouw Waasland Shopping Center met verlichte parkeerplaatsen (2004) - volledige heraanleg Grote Markt (2005) - aanleg 3 verlichte kunstgrasvoetbalterreinen (2004 en 2007) Lichtkoepel boven de sportterreinen van Sinaai Een nieuwe verlichting voor de Grote Markt Samen met Cepezed, een architectenbureau uit het Nederlandse Delft, en Uitrusting Schréder werd een nieuwe verlichtingsconcept uitgewerkt waarin de verschillende vereisten voor het plein, het verkeer, de promenade, het stadhuis en andere waardevolle gebouwen en monumenten waren vervat. Op het marktplein zelf werden geen lichtmasten geplaatst, om hierdoor het polyvalent gebruik voor luchtballons, circussen, kermissen, concerten, niet te hinderen. Alle lichtmasten werden dus rond het plein geplaatst. Het centrale gedeelte van de markt wordt verlicht met behulp van 13 masten met lichtpunthoogte 15 meter, voorzien van Neos 3 schijnwerpers met metaaljodidelampen van 250 W. De gemiddelde verlichtingssterkte bedraagt 19,4 lux bij een totaal vermogen van slechts nagenoeg 3 kw. De voetgangerszone op de houten promenade wordt verlicht met telkens 2 schijnwerpers Neos 2 met lampen 70W, te bevestigen op dezelfde 13 masten. Een gemiddelde verlichtingssterkte van 40,2 lux geeft voldoende verlichting in verhouding tot het intensieve gebruik van deze voetgangerszone. De armaturen op de 13 masten kunnen in 2 circuits aan- en uitgeschakeld worden in functie van evenementen die op de Grote Markt plaatsvinden (o.a. lantaarnballet). Alle armaturen staan horizontaal opgesteld zodat geen opwaartse lichtverspreiding ontstaat. Bij de materialenkeuze werd gebruik gemaakt van technieken die geen aparte verlichting noodzaken. Zo werden de niveauverschillen op de houten promenade voorzien van inox banden die het licht reflecteren. De autobusinfrastructuur heeft een doorzichtig dak, zodat interne verlichting overbodig is. Ook de 4 imposante luifels op de oversteekplaatsen hebben een volledig doorzichtig dak. De ondergrondse parking is bovenaan deels open, wat besparend is voor de binnenverlichting. De verlichting van het stadhuis en de dienst toerisme/cipierage vormden vroeger een bron van lichthinder. Dankzij de installatie van aangepaste armaturen (in hoofdzaak de Corus) worden alleen nog de belangrijkste architectorale hoofdlijnen geaccentueerd. Er ontstaat aldus een subtiele, energievriendelijke verlichting, die qua effect even sterk is gebleven. Het benadrukken van de gebouwlijnen zorgt voor een duidelijke herkenning. De enkele grondspots die in de monumentverlichting opgenomen zijn, werden zodanig geöriënteerd dat lichthinder voorkomen wordt. Het standbeeld

3 Het Woord wordt van bovenuit verlicht door 2 smalbundel-schijnwerpers (Focal), geplaatst op 2 aanpalende appartementsgebouwen. Kan het nog beter? Inderdaad, aanpalend aan de Grote Markt bevinden zich de Houtbriel en het Sint-Nicolaasplein. Beide pleinen zijn aangelegd in het jaar 2000 en hebben in de projectfase de energie- en lichthindertoets nog niet moeten ondergaan. Het verschil met de goede verlichting van de Grote Markt is dan ook veelzeggend. De verlichting met witte toortsen is weinig doelmatig, de verouderde projectorverlichting van de Sint-Nicolaaskerk te energieverslindend, de lage paaltjes ter afboording van de voetgangerszone te overdadig Momenteel wordt een ontwerp voorbereid om de verlichting van de Sint-Nicolaaskerk te vervangen door een subtiele verlichting met grondspots, die zodanig geöriënteerd staan dat geen lichthinder wordt gecreëerd. Tegelijkertijd hoopt de stad hiermee ontradend te werken voor de wildplassers die s avonds en s nachts gebruik maken van de kerkgevels. Voor de verlichting van gebouwen en monumenten wordt voortaan geopteerd voor een subtiele verlichting met accentuering van de karakteristieke elementen en lijnen van het gebouw. Voor zover mogelijk wordt steeds gekozen voor led-verlichting. Dit principe zal o.a. gehanteerd worden voor de verlichting van de waardevolle gebouwen in de Stationsstraat. Verlichting gemeentehuis Belsele en dorpspomp (2006) Ondertekening Kyoto-protocol Door de ondertekening van het lokaal Kyoto-protocol eind 2007 verbond de stad zich ertoe de CO 2 -uitstoot tegen 2012 met 7,5% te doen dalen. Vanaf 2007 werden verschillende initiatieven genomen om het energieverbruik op vlak van openbare verlichting te doen dalen. Deze initiatieven hebben betrekking op het gebruik van best-beschikbare technieken op vlak van verlichtingsarmaturen (hoogrendement spiegeloptiek), lampen (led en wit-licht gasontladingslampen) en de brandduurregeling (o.a. dimming).

4 Energiebesparende maatregelen Deze maatregelen hebben uiteraard niet alleen een ecologisch motief (vermindering CO²-uitstoot), maar zeker een economische reden. De elektriciteitsprijs is op 10 jaar tijd verdrievoudigd met in 2003, ingevolge de vrijmaking op Europees niveau van de energiemarkt, een verdubbeling van de prijs. 1. Relighting Parklaan (uitvoering maart 2007) De Parklaan is in de jaren 50 aangelegd door de Belgische staat als verbinding tussen de rijksweg 14 (nu N70) en de Grote Markt. De bestaande verlichting is dan ook door de federale (en later Vlaamse) overheid geplaatst. De verlichting bestond uit palen met een lichtpunthoogte van 12 meter lampen van 400 W (geel licht). Deze lampen stonden in refractorarmaturen met beperkte spiegelwerking die het licht zeer sterk diffuseren. De gevels van de appartementen van de Parklaan en het aanpalende park waren hierdoor quasi volledig permanent verlicht. In 1992 werd de Parklaan ingelijfd bij het gemeentewegennet, zodat de stad zelf beheerder van de weg en zijn verlichting is geworden. De verlichting van de Parklaan bestond uit 64 armaturen met een totaal geïnstalleerd vermogen van ca. 500 W. Dit gaf een totaal vermogen van 32 kw, wat best als zeer hoog mocht aanzien worden. Het geïnstalleerd vermogen op deze 1 km lange weg bedroeg 2% van het vermogen van de totale openbare verlichting van de stad Sint-Niklaas. Het was bijgevolg zeer noodzakelijk de verouderde armaturen met hoog-vermogen-lampen te vervangen en tegelijkertijd de lichtkleur aan te passen aan de verlichting van de vernieuwde Grote Markt. Tevens werd gekozen voor lichthindervriendelijke armaturen. De bestaande lampen werden vervangen door lampen van 250 W (319 W totaal geïnstalleerd vermogen), hetgeen een vermindering betekent van het geïnstalleerd vermogen van 11,392 kw of 0,95% van het totaal geïnstalleerd vermogen van de openbare verlichting. De prognose van 0,95% werd toen niet volledig gehaald omdat in 2007 het stedelijk patrimonium werd uitgebreid met diverse woonwijken: Destelwijk, Boomezelstraat, Eeckelaerthof (KMO-zone).

5 2. Vernieuwing kerstverlichting (uitvoering november 2007): Alle bestaande kerstmotieven van het stadscentrum (Plezantstraat, Parkstraat, Hofstraat, O.L.Vrouwstraat en plein, Ankerstraat, Truweelstraat, Kokkelbeekstraat en Nieuwstraat) werden eind 2007 voorzien van leds (light-emitting-diodes). Leds zijn veel zuiniger dan de bestaande gloeilampen en gaan tot 10 maal langer mee. Bovendien kunnen deze lichtkransen aangesloten worden op het openbaar verlichtingsnet. Door de vervanging van de lampen werd het geïnstalleerd vermogen teruggebracht op 10%. Deze investeringen hebben tot onmiddellijk resultaat geleid. Het effect van deze investering is meteen duidelijk bij de eindcijfers voor het energieverbruik 2007: er werd voor het eerst een trendbreuk vastgesteld. Ten opzichte van 2006 werd 0,7% van het totale energieverbruik (en CO 2 - uitstoot) bespaard en werd een einde gesteld aan de jaarlijkse stijging van het energieverbruik voor openbare verlichting. 3. Relighting Kon. Elisabethlaan (uitvoering april 2008): Ook hier bestond de openbare verlichting uit dezelfde verouderde armaturen als de Parklaan met een totaal geïnstalleerd vermogen van ca. 500 W. De 34 armaturen werden vanaf eind april 2008 vervangen door armaturen met lampen van 150 W (195 W totaal geïnstalleerd vermogen) hetgeen een vermindering betekent van het geïnstalleerd vermogen van 9,966 kw of 0,84% van het totaal geïnstalleerd vermogen van de openbare verlichting. 4. Aanpassen brandduurregeling (uitvoering april-juli 2008): Ongeveer 20% van de lampen van de openbare verlichting, van het totaal van ca. lampen om precies te zijn, die op het grondgebied van Sint-Niklaas staan (excl. gewestwegen) zijn geprogrammeerd op avondregime met herontsteking. Deze lampen doven tot op heden om uur en worden ontstoken om 5.00 uur. Medio 2008 werden deze lampen gedoofd om uur en werden deze terug ontstoken om 6.00 uur. De energiewinst bedroeg kwh of 4,9% van het totaal energieverbruik voor openbare verlichting in Een concreet voorstel tot uitbreiding van het avondregime met herontsteking zal in 2012 nog verder uitgewerkt te worden.

6 5. LED-verlichting Colliestraat (maart 2010) Voor de verlichting van de Colliestraat, een fiets- en landbouwweg, werd voor het eerst gebruik gemaakt van de led-technologie voor openbare verlichting. De stad werkte hiervoor samen met constructeur Philips die tegen standaardprijs 25 led-armaturen type Iridium met een totaal geïnstalleerd vermogen van 31 Watt (24 leds) ter beschikking stelde. De energiebesparing ten opzichte van de gewone standaardverlichting (Philips Cosmopolislamp 45 Watt) bedraagt 40% of kwh op jaarbasis. 6. Dimming pilootproject Beenaertwijk (2011) Vanaf 2011 wordt in nieuwe verlichtingsinstallaties gebruik gemaakt van elektronische voorschakelapparatuur (VSA) in plaats van de klassieke ballasten (spoelen). Dit houdt in dat de lampen voortaan kunnen worden gedimd. Medio 2010 werd een proef uitgevoerd in de Destelwijk waarbij een 10-tal verlichtingspunten tussen uur en uur tot 50% van het vermogen werden gedimd, zodat de vergelijking kon gemaakt worden met het doven van 1 van 2 lampen zoals in de rest van de wijk wordt toegepast. Deze proef werd gunstig geëvalueerd. Het dimmen van alle lampen behoudt de uniformiteit van de verlichting en zorgt niet voor donkere plaatsen. Bij geel licht (NaHP) wordt gedimd tot 50%; bij wit licht (MHHP) wordt gedimd tot 70%. Vanaf 2011 wordt in alle nieuwe projecten dimming standaard wordt toegepast. De Beenaertwijk is de eerste woonwijk waar dit systeem momenteel functioneert. In de riodossiers Hogenakkerstraat en Vleeshouwersstraat, twee relighting-projecten met halvering van het energieverbruik door gebruik van nieuwe armaturen, werd dit jaar ook reeds dimming toegepast. Resultaten Als deze inspanningen hebben tussen 2006 en 2011 geleid tot een vermindering van het energieverbruik van kwh tot kwh, of een vermindering met 12,5%, dus ruimschoots de Kyoto-norm. Deze cijfers dienen zowel in positieve als negatieve zin genuanceerd te worden. Ze zijn zeker positief gezien de uitbreiding van het verlicht stedelijk patrimonium met een hele reeks woonprojecten, (o.a. Waterjufferstraat, Destelwijk, Sint-Rochushof, Rootputstraat), KMO-zones (o.a. Eeckelaerthof, Anthonis de Jonghestraat en Atomiumstraat) en trage wegen (voetweg op de begraafplaats Tereken, fietspad langsheen de spoorlijn Antwerpen-Gent tussen Westerplein en Hoge Bokstraat, Kleine Uilenwegel, voetweg in de Molenwijk).

7 De spectaculaire daling van 2010 naar 2011 vindt zijn oorzaak in hoofdzaak in het zeer zonnige najaar van Zo werd de zonneschijnduur in oktober 2011 door het KMI als uitzonderlijk beoordeeld (1/30 jaar) en voor november 2011 als zeer uitzonderlijk (1/100 jaar). Aangezien de verlichting via sensoren pas opstart wanneer het verlichtingsniveau onder de 40 lux daalt, zorgen zonnige dagen ervoor dat de verlichting s avonds minder snel moet worden ontstoken. Relatie met lichthinder Bij het plaatsen van energiezuinige verlichting wordt tegelijkertijd geopteerd voor lichthindervriendelijke verlichting. Dit is verlichting die enkel neerwaarts het licht verspreid. Oude armaturen met refractorkappen of met bolvormige kappen worden vervangen door armaturen met spiegeloptiek en vlakke of licht gebogen kappen die horizontaal geplaatst worden. Ook bij de verlichting van sportterreinen wordt hieraan aandacht besteed. Zo werd voor het kunstgrasterrein van Sportkring Sint-Niklaas geopteerd voor 6 palen met telkens 2 armaturen van W, die een gelijkmatige, 100% neerwaartse verlichting geven. De aandacht voor de lichthinderproblematiek is niet nieuw. In 2005 ontving de stad de 1 ste prijs van de International Dark-Sky Association (IDA). De stad ging daarbij het eiland Formentera (SP) en een aantal bergdorpjes in de buurt van Bergamo (IT) vooraf.

Energiebesparing openbare verlichting

Energiebesparing openbare verlichting Energiebesparing openbare verlichting provinciehuis Brugge 26 november 2013 Filip Brokken kabinetschef burgemeester/diensthoofd patrimonium Missie Met toepassing van de best bruikbare technieken op het

Nadere informatie

Sint-Niklaas LICHT goed in de markt Openbare verlichting bekroond met 1ste Europese prijs

Sint-Niklaas LICHT goed in de markt Openbare verlichting bekroond met 1ste Europese prijs datum 29-04-2005 Sint-Niklaas LICHT goed in de markt Openbare verlichting bekroond met 1ste Europese prijs Een belangrijke opdracht De verlichting van wegen en pleinen is steeds een belangrijke opdracht

Nadere informatie

Sint-Niklaas belicht. dinsdag 22 november Filip Brokken diensthoofd landbouw - patrimonium

Sint-Niklaas belicht. dinsdag 22 november Filip Brokken diensthoofd landbouw - patrimonium Sint-Niklaas belicht dinsdag 22 november 2005 Filip Brokken diensthoofd landbouw - patrimonium Programma A. Inleiding: bevoegheidsverdeling B. Enkele kencijfers C. Stedelijk beleid D. Praktische werkwijze

Nadere informatie

Een verlichtingsvisie kan moeilijk losgooien worden van de gemeenten rond ons en daarom past deze ook in een bredere regiovisie (Oost-Waasland).

Een verlichtingsvisie kan moeilijk losgooien worden van de gemeenten rond ons en daarom past deze ook in een bredere regiovisie (Oost-Waasland). Onze Openbare Verlichtingsvisie Beste lezer, Openbare verlichting is in de laatste jaren van een saai en noodzakelijk gegeven, geëvolueerd naar een belangrijke beeldvormende bouwsteen binnen een duurzame

Nadere informatie

Datum 29 september 2011

Datum 29 september 2011 Beleidsnotitie duurzame openbare verlichting 2011-2016 Kerngegevens Projectleider Afdeling B.I.C. Stolk Ruimte 3 Datum 29 september 2011 3 Behandeling Gemeenteraad Planstatus Casenummer Vastgesteld AB11.00502

Nadere informatie

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat Fietspad/wandelpad Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties >> Als het gaat om energie en klimaat Kenmerken van de weg Het fietspad wordt gebruikt voor woon-, werken schoolverkeer. Het pad is 3

Nadere informatie

Openbare verlichting in Avelgem

Openbare verlichting in Avelgem Openbare verlichting in Avelgem Lut Deseyn Schepen van Milieu Lut.deseyn@avelgem.be 1. Inleiding 2. Duiding 2. Het project 3. Kosten en Besparing 5. Opvolging en evaluatie 6. Conclusie 7. Vragen Agenda

Nadere informatie

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT Kennisplatform Openbare Verlichting West-Vlaanderen met als hoofdthema Verbruik Openbare Verlichting. Presentatie Rationeel Energie Gebruik

Nadere informatie

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp

Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp Doorlichting van monumentverlichting 2 cases in Blankenberge en Oostkamp Kennisplatform Openbare Verlichting Brugge, 26 november 2013 Presentatie van en uitgevoerd door Stijn Vanderheiden Regelgeving Vlarem

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Maart 2013 Sector Stedelijk Beheer Wegen, Groen en Water 1. Aanleiding In november 2012 is het Beleidsplan Openbare Verlichting door de gemeenteraad vastgesteld. In

Nadere informatie

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007MME03 Afdeling : Mobiliteit Commissie : MME Registratienummer : 2007JNT202790i Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel : Verantwoord

Nadere informatie

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst

Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Duurzame openbare verlichting: praktijkgetuigenis stad Aalst Steven Ghysens, directeur cluster Facility, stad Aalst Sven Linthout, industrieel ingenieur, stad Aalst 1 Inhoud Deel 1: Openbare verlichting

Nadere informatie

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe Beleidsuitgangspunten openbare verlichting Midden-Drenthe 26 maart 2013 INHOUD AANLEIDING Pagina 3 OPENBARE VERLICHTING (functies) Pagina 4 KADERS EN ONTWIKKELINGEN Pagina 5 BELEID Pagina 7 FINANCIËN EN

Nadere informatie

Led verlichting en dimmen.

Led verlichting en dimmen. Led verlichting en dimmen. Inleiding. Waarom Led verlichting? Masterplan verlichting Knokke-Heist. Aantal lichtpunten in de gemeente. Waarom dimmen i.p.v. doven? Brengt dimmen met Led verlichting dan nog

Nadere informatie

EINDRAPPORT ENERGIE-AUDIT OPENBARE VERLICHTING

EINDRAPPORT ENERGIE-AUDIT OPENBARE VERLICHTING EINDRAPPORT ENERGIE-AUDIT OPENBARE VERLICHTING Beschouwde periodes: 2005-2010 2014 Inhoud Inleiding... 3 1. De kengetallen van de openbare verlichting... 4 1.1 Het totaal opgesteld vermogen... 5 1.2 Het

Nadere informatie

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt

Schréder, partner van steden en gemeenten. Nijvel Grote Markt Schréder, partner van steden en gemeenten Nijvel Grote Markt Een realisatie van Schréder waarbij een gezellig plein hand in hand gaat met energiebesparingen De Grote Markt van Nijvel in de spotlights De

Nadere informatie

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES Bijlage 3 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van 12 INHOUDSOPGAVE 1 TOELICHTING

Nadere informatie

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne Notitie Betreft Grootschalige ledvervanging Stormpolder Kenmerk LH/01160İVS3 Van Aan L. Hoebink R. Briënne Datum 28 november 2016 Inleiding In de afgelopen periode heeft de gemeente zich gefocust op de

Nadere informatie

ENCON INGENIEURSBUREAU

ENCON INGENIEURSBUREAU ENCON INGENIEURSBUREAU ENERGIE - CONSULTANCY ENCON Ingenieursbureau Studiedag milieu&energie Technieken verlichting Case studies Relighting VERLICHTING RELIGHTING Meer licht met minder energie! Energiebesparing

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder.

Woongebieden. Foto: Steven van Beusichemlaan, eerst scheen de lamp in het huis, nu met de nieuwe gerichte ledverlichting is dit veel minder. Woongebieden Culemborg heeft diverse woonwijken. Sommige ouder dan andere. Door de datum van aanleg zijn er verschillen in opbouw van de wijk. Bijvoorbeeld de breedte van de weg of de parkeerplekken. Functies

Nadere informatie

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL)

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Inleiding De primaire functie van openbare verlichting is een bijdrage te leveren aan verkeersveiligheid en de sociale veiligheid op

Nadere informatie

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Datum: 19 mei 2016 Status: definitief Samenvatting In deze rapportage worden

Nadere informatie

Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013. Masterplan Openbare Verlichting

Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013. Masterplan Openbare Verlichting Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013 Masterplan Openbare Verlichting 1. Achtergrond 2. Aandeel OV in gemeentelijk energieverbruik 3. Quickscan / Quickwins 4. Masterplan 5. Stand van zaken 6. Toekomst

Nadere informatie

Beoordeling van de Lichthinder Project: SC Valburg

Beoordeling van de Lichthinder Project: SC Valburg A. Hak Zuid B.V. Afdeling Verlichtingstechniek Postbus 101 5460 AC Veghel Lage Landstraat 6 5462 GJ Veghel T 0413-362 926 F 0413-362 929 I www.a-hak.nl K.v.K. nr. 16029034 ING Bank rek. nr. 67.72.94.948

Nadere informatie

Sportveldverlichting EEN STAND VAN ZAKEN. Hoevelaken, 29 januari 2015

Sportveldverlichting EEN STAND VAN ZAKEN. Hoevelaken, 29 januari 2015 Sportveldverlichting EEN STAND VAN ZAKEN Hoevelaken, 29 januari 2015 Introductie Boudewijn Lie Technisch directeur Aerolux Nederland BV Lid kernteam outdoor van NSVV Lid NEN-normcommissie verlichting 351005

Nadere informatie

UW WINKEL IN EEN NIEUW KLEEDJE?

UW WINKEL IN EEN NIEUW KLEEDJE? UW WINKEL IN EEN NIEUW KLEEDJE? Premieleidraad voor het kernwinkelgebied Premies voor een fraai straatbeeld Mooie, verzorgde woningen en handelspanden maken de stad aantrekkelijk. Het stadsbestuur wil

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter?

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Factsheets OVL lampenkwaliteitsprofielen Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Openbare verlichting hebben we nodig voor onze verkeersveiligheid, sociale veiligheid en het aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Colofon: Uitgave van: Natuur en Milieufederatie Drenthe Tekst: Natuur en Milieufederatie Drenthe Foto s: Sotto le Stelle, Wim Schmidt

Nadere informatie

via gemeentelijke klachtendienst worden meest voorkomende klachten aangepakt

via gemeentelijke klachtendienst worden meest voorkomende klachten aangepakt Impact ruimtelijke projecten - aandacht voor ontsnipperingsmaatregelen en kansen voor natuurverbinding - bij inrichting woonuitbreidingsgebieden Werchter en Bergenhof aanwezig groen zoveel mogelijk behouden

Nadere informatie

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren

LED OP HET LICHT OP STRAAT. Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren LED OP HET LICHT OP STRAAT Openbare verlichting voor veiligheid maar houdt ook rekening met nachtdieren Met de diverse belangengroeperingen uit de gemeente Hardenberg is uitgebreid gediscussieerd over

Nadere informatie

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. Conventioneel Winst NOW! vergoeding LED Armaturen kopen hoeft niet meer Met NOW! bieden we u licht aan in de vorm van een service. U krijgt het beste licht voor uw

Nadere informatie

Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting. Lichtscenografie

Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting. Lichtscenografie Onafhankelijk adviesbureau Openbare verlichting & Lichtscenografie Licht in de openbare ruimte F H B V Herinrichting Gemeenteplein te Putte Herinrichting Gemeenteplein te Putte Herinrichting Gemeenteplein

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Gedeputeerde Staten Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Beantwoording schriftelijke Statenvragen Statenlid Van der Veer (Partij voor de Dieren) over energiezuinige

Nadere informatie

Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode

Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode Datum: 28-1-14 Onderwerp Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode 2014-2018 Status Besluitvormend Voorstel Het Beleidsplan Openbare Verlichting 2014-2018 vast te stellen als geactualiseerde

Nadere informatie

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015

*ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 *ZE9F6A93BD7* Raadsvergadering d.d. 26 mei 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-32500/DV.15-471, afdeling Ruimte. Sellingen, 18 mei 2015 Onderwerp: Uitwerking bezuinigingsdoelstellingen Openbare Verlichting

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Verlichtingsmiddelen Martin Springer / 8 Juli 2013 Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Bezuinigingen Wet & Regelgeving Kwaliteit & Kosten Verlichting

Nadere informatie

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16 Verlichtingsscan Gemeente Koggenland Juli 2012 Pagina 1 van 16 Opdrachtgever opdrachtgever : Gemeente Koggenland contactpersoon : Dhr. R. Gotjé Opdrachtnemer opdrachtnemer : Ziut Advies B.V. contactpersoon

Nadere informatie

Technieken. Foto: De West in Dronten. Licht brandt op volle sterkte tot uur.

Technieken. Foto: De West in Dronten. Licht brandt op volle sterkte tot uur. Technieken De technologische ontwikkelingen gaan snel op het gebied van de openbare verlichting. De gemeente Dronten overweegt altijd duurzame en energiezuinige oplossingen. Per situatie bepalen we wat

Nadere informatie

80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn. Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Ledbuis - T5 Adapters / EcoTL

80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn. Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Ledbuis - T5 Adapters / EcoTL 80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Led - T5 Adapters / EcoTL ILP-International BV www.ilp-international.com mei 2013 INLEIDING Nu-Air Ventinox

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Zitting van 9 september 2019 Besluit Samenstelling: Aanwezig: de heer Lieven Dehandschutter, burgemeester-voorzitter (N-VA); de heer Wout De Meester, schepen (Groen);

Nadere informatie

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting gemeente Bunnik 1 Notitie vervanging openbare verlichting In deze bijlage wordt meer en gedetailleerder informatie gegeven over de vervanging van een groot deel van de openbare verlichting in de gemeente

Nadere informatie

CASE STUDY VERLICHTING

CASE STUDY VERLICHTING CASE STUDY VERLICHTING DAVY BREULS ENCON PROGRAMMA Wie is de sportpaleis groep Kandidatuurstelling organisatie EK volleybal dames 2015 (26 sept 04 oct 2015) Eisen Europese volleybalbond mbt verlichting

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV 21 februari 2019 Agenda Inleiding Masterplan OV Fase 1 : analyse Fase 2 : visie Fase 3 : strategie Fase 4 : impactstudie Fase 5 :

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

Lichtvisie voor de Vlaamse gewestwegen

Lichtvisie voor de Vlaamse gewestwegen voor de Vlaamse gewestwegen Grontmij ism Light To Light AWV Expertise Verkeer en Telematica An Vanhulle - Grontmij 2 Lichtvisie Centrale visie NIET VERLICHTEN (geen verlichtingsinstallatie) 3 Lichtvisie

Nadere informatie

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012 CO2 emissie gemeente Kerkrade Afdeling Milieu en Bouwen gemeente Kerkrade januari 2013 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 12 september 2013 Agendapuntnummer : XII, punt 5 Besluitnummer : 1049 Portefeuillehouder : Wethouder Henk Lammers Aan de gemeenteraad Onderwerp: Beleidsplan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Beleidsplan Openbaar

Nadere informatie

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18.

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18. Wegen We kennen diverse soorten wegen in onze gemeente die beschreven staan in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVPP) Dit zijn: - Stroomwegen, bijvoorbeeld de N34; - Gebiedsontsluitingswegen,

Nadere informatie

Veilig, duurzaam en energiezuinig

Veilig, duurzaam en energiezuinig Openbare Verlichting in Tilburg Veilig, duurzaam en energiezuinig Gem. Tilburg, afd. Ruimtelijke uitvoering Jos van Groenewoud Inleiding Energiemanagement Wit Licht LED toepassingen Innovaties en duurzaamheid

Nadere informatie

INTERACTIEVE MARKTCONSULTATIE OPENBARE VERLICHTING EN DATA

INTERACTIEVE MARKTCONSULTATIE OPENBARE VERLICHTING EN DATA INTERACTIEVE MARKTCONSULTATIE OPENBARE VERLICHTING EN DATA Versie 2.1 Datum 25-02-2017 SAMENVATTING De gemeente Renkum heeft een oud areaal en wil dit moderniseren. De gemeente wil een opdrachtnemer voor

Nadere informatie

Gemeente Bernheze. Evaluatierapport

Gemeente Bernheze. Evaluatierapport Gemeente Bernheze Dynamische Verlichting Fietspad Nistelrodeseweg Evaluatierapport NOBRA TECHNISCH ADVIESBUREAU B.V. Bunderstraat 22A 5481 KD Schijndel Telefoon: 073-5479351 Telefax: 073-5495936 E-mail:

Nadere informatie

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: Onderwerp: Vaststellen beleidsplan openbare verlichting 2010-2013 Commissie:, nr. Raadsvoorstel: 13-10-2009, nr. 177 RAADSVOORSTEL status: commissiestuk Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Laat uw lichtmasten promoveren

Laat uw lichtmasten promoveren Laat uw lichtmasten promoveren De besparing kan nu beginnen Adviesrapport verlichting sportvereniging Documentversie: 1.2 Datum: 22 maart 2016 Contactpersonen: Harold ter Avest, harold@ltg-europe.com 06-43999155

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Deurne Versie: V1_0 Status: Definitief 10 december 2014 Deze bijlage behoort bij het Beleidsplan Openbare Verlichting Deurne. Colofon Beleidsplan

Nadere informatie

Technieken. De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel.

Technieken. De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel. Technieken De technologische ontwikkelingen op het gebied van de openbare verlichting gaan snel. Technisch kan er al heel veel. 1. Dimmen Op veel locaties wordt al sinds enkele jaren de openbare verlichting

Nadere informatie

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat:

Een overzicht van de huidige geïnstalleerde vermogens geeft het volgende resultaat: Analyse van de huidige situatie: In de analyse zijn de gangen van de mall opgenomen. Het betreft 990 downlighters van 2 x 26W PL ( 4-pins lamp) met elektronisch VSA en 38 pendel klokken met 400W HPI. De

Nadere informatie

Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012

Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012 Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012 WELKOM in s-hertogenbosch Wethouder Ruud Schouten Piet van de Hoef, Hoofd afdeling Realisatie en Beheer Themamiddag Agentschap.nl: bestuurlijke

Nadere informatie

Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat

Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Lichtplan, huldigt de Stad Gent de nieuwe duurzame LED-sfeerverlichting in de Belfortstraat in.

Nadere informatie

Openbare Verlichting. gemeente Tilburg. Veilig, duurzaam en energiezuinig

Openbare Verlichting. gemeente Tilburg. Veilig, duurzaam en energiezuinig Openbare Verlichting gemeente Tilburg Veilig, duurzaam en energiezuinig Veilig verlicht, duurzaam én energiezuinig? Het KAN! Het MOET!! Jos van Groenewoud Ingenieursbureau gemeente Tilburg LED toepassingen

Nadere informatie

Technieken. 2. Telemanagementsysteem

Technieken. 2. Telemanagementsysteem Technieken Technisch is er veel mogelijk qua openbare verlichting. Hieronder staan de huidige technieken beschreven. De ontwikkelingen gaan echter snel waardoor nieuwe technologieën hier wellicht nog niet

Nadere informatie

Titel van de presentatie

Titel van de presentatie 1 Titel van de presentatie Dagdeel 2 Lamptechnologie & dimmen.. of.. doven Johan T Jonck KCOV Infrax 13 februari 2014 Agenda Bij Openbare Verlichting en Sfeerverlichting energiebesparen met : Toepassingen

Nadere informatie

Sportveldverlichting. Besparen met LED-verlichting?

Sportveldverlichting. Besparen met LED-verlichting? Sportveldverlichting Besparen met LED-verlichting? 1 Introductie Boudewijn Lie Technisch directeur Aerolux Nederland BV Lid kernteam outdoor lighting van NSvV Lid NEN-normcommissie verlichting 351005 Lid

Nadere informatie

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL.

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. TAUREO EEN OVERSTAP DIE DE MOEITE WAARD IS. Als u het verlichtingssysteem in uw productiehallen, logistieke centra of magazijnen wilt vervangen, is het LEDlichtlijnsysteem

Nadere informatie

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Nummer : 12-02.2010 Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Korte inhoud : Elke 5 jaar wordt het Beleidsplan Openbare Verlichting opnieuw vastgesteld. In februari 2009 zijn hiervoor de kaders

Nadere informatie

Verantwoord Verlichten. Roger van Ratingen, Consultant Ziut

Verantwoord Verlichten. Roger van Ratingen, Consultant Ziut Verantwoord Verlichten Roger van Ratingen, Consultant Ziut Beleid: sociaal veilige openbare ruimte Uitvoering: Meer blauw op straat. Reflectie: Meer blauw op straat. Inhoud verbinden van beleid en uitvoering

Nadere informatie

Openbare verlichting in Heuvelland

Openbare verlichting in Heuvelland Openbare verlichting in Heuvelland Jean-Pierre Geelhand de Merxem Schepen van Milieu Jeanpierre.geelhanddemerxem@heuvelland.be Caroline Oost Milieuambtenaar Caroline.oost@heuvelland.be Project doven openbare

Nadere informatie

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart.

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Vervang oude fluorescentielampen door energiezuinige verlichting

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Huidige situatie, Reden van verzoek tot aanpassen/wijziging, Gewenste situatie, Conclusie. Visser Elektrotechniek - Havenstraat NP Beverwijk

Huidige situatie, Reden van verzoek tot aanpassen/wijziging, Gewenste situatie, Conclusie. Visser Elektrotechniek - Havenstraat NP Beverwijk Wijzigen c. q aanpassen van het kunstmatig verlichten van delen van het trainingscentrum van Golfcentrum Amsteldijk aan de Ringdijk Boven Polder 4 te Amstelveen. Huidige situatie, Reden van verzoek tot

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Zitting van 20 augustus 2018 Besluit Samenstelling: Aanwezig: de heer Lieven Dehandschutter, burgemeester-voorzitter; mevrouw Christel Geerts, schepen; de heer Peter

Nadere informatie

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water.

Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. Elke dag verdient een Nacht van de Nacht! Bewonersinitiatief. Alleen licht op straat, niet in de lucht, in groengebieden en boven water. 40 natuurbeschermingsorganisaties roepen in hun 10-puntenplan onder

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Zitting van 19 november 2018 Besluit Samenstelling: Aanwezig: de heer Lieven Dehandschutter, burgemeester-voorzitter; mevrouw Christel Geerts, schepen; de heer Peter

Nadere informatie

Wase Klimaattop. Openbare verlichting. 14 oktober

Wase Klimaattop. Openbare verlichting. 14 oktober Wase Klimaattop 14 oktober 2016 jeroen.delandtsheer@eandis.be Inhoud Inleiding Ledverlichting en dynamische sturing Mogelijkheden voor energiebesparing 2 14-10-2016_Wase Klimaattop Wijzigende context Aangepaste

Nadere informatie

Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth (periode 2012 t/m 2014).

Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth (periode 2012 t/m 2014). Reg.nr. Z.11462 INT.12645 Pagina 1 van 12 Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth 2011-2020. (periode 2012 t/m 2014). Datum; 05 november 2015 Redactie; R.M.J. Jacobi, Afd. Ruimte &Samenleving,

Nadere informatie

CONCEPT Uitgangspuntennotitie Licht in de openbare ruimte in Asten

CONCEPT Uitgangspuntennotitie Licht in de openbare ruimte in Asten CONCEPT Uitgangspuntennotitie Licht in de openbare ruimte in Asten 1. Inleiding Het beleidsplan openbare verlichting van de gemeente Asten loopt tot 2020. Echter door alle technologische ontwikkelingen

Nadere informatie

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Opgesteld door: Arjan Goedhart Verseonnummer: 1283290 Datum: 9 februari 2018 Inhoud Voorwoord... 3 1 Onze visie op openbare verlichting... 4 2 Onze uitgangspunten...

Nadere informatie

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten Agendapunt nr.: 10 Raadsvoorstel Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2014-2018 Datum voorstel: 14 januari 2014 Vergaderdatum: 25 februari 2014 Registratienr.: Opsteller: J. van Bekhoven Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Commissievergadering: 1-9-2015 Voorstel:. Agendapunt:. Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 19 augustus 2015

Nadere informatie

!!!! " #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2!

!!!!  #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2! " #$%&'( ) * +$%&$, ) +# * $%&'( $%&$, - $%&'( *# $%&$, *.$%&'( # $%&$, * /$%&'( # - 00 )+- #* * ** # $%&'( #. % 1 2 1 ) #+2 2 . $%&$, # * 3 3 #* )$%&4& + - * #. 0* * 0)$%&$, +.* # 56 # * ) + # - ** #

Nadere informatie

Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting

Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting 2014-2024 Eric Vos, Infra-lux. Stand van zaken t.o.v. Beleidsplan 2004: 2 begrotingsposten: - Exploitatie(klein onderhoud): 160.000,- waarvan 60.000,- energiekosten

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN Zitting van 10 september 2018 Besluit Samenstelling: Aanwezig: de heer Lieven Dehandschutter, burgemeester-voorzitter; mevrouw Christel Geerts, schepen; de heer Peter

Nadere informatie

Openbare verlichting led pilot Kom Noord Utrechtse Heuvelrug

Openbare verlichting led pilot Kom Noord Utrechtse Heuvelrug Openbare verlichting led pilot Kom Noord Utrechtse Heuvelrug De Kruijter Openbare Verlichting oktober 2013 Colofon Project: Openbare Verlichting Led Pilot Kom Noord gemeente Utrechtse Heuvelrug Opdrachtgever:

Nadere informatie

Looppiste Spanjaardbeek Kortemark Pilootproject Infrax

Looppiste Spanjaardbeek Kortemark Pilootproject Infrax Looppiste Spanjaardbeek Kortemark Pilootproject Infrax Johan T Jonck KCOV Infrax 23 september 2014 Agenda Pilootproject : LED toestellen dimmen d.m.v. naderingsdetectie Beschikbare besparende maatregelen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting Reg.nummer: 2016/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting Reg.nummer: 2016/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting 2017-2020 Reg.nummer: 2016/052071 1. Inleiding Er is geen domein in de openbare ruimte waar de technologische ontwikkelingen zo snel gaan als bij de

Nadere informatie

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Beleid Openbare verlichting (OVL) 2008-2020 Gemeente Stadskanaal Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Ca 12.000 ha Ca 34.000 inwoners 6 dorpen SMOAMV Stadskanaal ca 20.000

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

CityTouch. Openbare verlichting. 4 redenen om te kiezen voor slimme verlichting

CityTouch. Openbare verlichting. 4 redenen om te kiezen voor slimme verlichting CityTouch Openbare verlichting 4 redenen om te kiezen voor slimme verlichting Ik doe meer met minder geld Wist je dat je na een overstap op LED voor je straatverlichting nog veel meer op energie kunt besparen?

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

De Paravang Blankenberge

De Paravang Blankenberge De Paravang Blankenberge Evaluatie van de monumentverlichting Het terreinbezoek Voorafgaande info De vrijwilligers van Preventie Lichthinder vzw bezoeken de omgeving van het monument wanneer de verlichting

Nadere informatie

1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde).

1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde). 1 Inventaris monumentenverlichting en sportveldenverlichting in de gemeente Kruibeke (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde). Quickscan: Leden AW Mercator (V.Heyman, I.Demeulenaere, S. Kleber, K. Schoeters, J. Pauwels)

Nadere informatie

Openbare verlichting: Uitdoven of beheren?

Openbare verlichting: Uitdoven of beheren? Openbare verlichting: Uitdoven of beheren? R. Lorphèvre 11.09.13 Date Openbare verlichting en verkeersveiligheid een oud verhaal Schréder, M. Detiffe Eerste installatie in België in 1938 «Het verlichten

Nadere informatie

Industriehallen verwarmen en verlichten met minder energie. Wat doen we? actief als onafhankelijk studiebureau voor een duurzaam energiegebruik.

Industriehallen verwarmen en verlichten met minder energie. Wat doen we? actief als onafhankelijk studiebureau voor een duurzaam energiegebruik. Industriehallen verwarmen en verlichten met minder energie Patrick Hacour bvba, Gent www..be Even voorstellen Wat doen we? actief als onafhankelijk studiebureau voor een duurzaam energiegebruik. Onze missie

Nadere informatie

Branded beacon of light

Branded beacon of light LED luifelverlichting Branded beacon of light LED Luifelverlichting Uw merk... een baken van licht Het voorterrein is een zeer belangrijk onderdeel van uw benzinestation; het biedt een visueel gastvrije,

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Raadsvergadering: 17-9-2015 Voorstel: 6.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 10 september 2015

Nadere informatie