Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth (periode 2012 t/m 2014).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth (periode 2012 t/m 2014)."

Transcriptie

1 Reg.nr. Z INT Pagina 1 van 12 Evaluatie beleidsplan openbare verlichting gemeente Nuth (periode 2012 t/m 2014). Datum; 05 november 2015 Redactie; R.M.J. Jacobi, Afd. Ruimte &Samenleving, cluster beheer openbare ruimte (BOR).

2 Reg.nr. Z INT Pagina 2 van 12 Samenvatting; De raad is in haar vergadering van 05 Oktober 2010 akkoord gegaan met het beleidsplan openbare verlichting Hierin worden een aantal uitganspunten geformuleerd en zijn ook -extra- financiële investeringen toegekend (reg.nr. FLO/2010/10687). Na de vaststelling van voornoemd beleidsplan is door de afdeling Ruimte & Samenleving, cluster beheer en onderhoud, dit beleid vertaald naar een concreet uitvoerings- en beheerplan, en gekeken bij welke partij de uitvoering hiervan het beste kon worden uitgezet. We zijn toen tot de conclusie gekomen dat dit de firma Ziut (fusie tussen Liandyn (Alliander) en IP Lighting (Enexis) zou zijn. Vervolgens hebben we het college -middels aanbesteding- verzocht een overeenkomst aan te gaan met Ziut, om hen het vastgestelde beleid uit te laten voeren. Het college heeft hiermee middels collegevoorstel FLO/2012/13977 op 17 oktober 2012 ingestemd. De overeenkomst met Ziut bevat het onderhoud, beheer en vervanging van de openbare verlichting over de periode De overeenkomst is door beide partijen getekend op 13 december Het meest in het oog springend in deze overeenkomst is dat Ziut -bovenop het ons beschikbare jaarlijkse investeringsbudget voor uitwisselingen- een voorfinanciering doet, hetgeen heeft geresulteerd in dat wij meer - dan wat met alleen het ons beschikbare investeringsbudget mogelijk was-, lichtmasten kunnen uitwisselen naar ledverlichting. Op 13 december 2012 is Ziut gestart met de uitvoering van de overeenkomst in onze gemeente, zijnde het onderhoud- en het vervangingsprogramma van de openbare verlichting conform het beleids- en uitvoeringsplan openbare verlichting Om de raad op de hoogte te houden van de vorderingen (voortgangscontrole) hebben we de raad toegezegd om in de tweede helft van 2015 een evaluatie aan te bieden. In de memo van 10 september jl. (reg.nr. Z INT.11831) hebben we u toegezegd deze evaluatie in de raadsvergadering van 22 december 2015 voor te leggen, waaraan we bij deze voldoen. In de evaluatie geven wij u puntsgewijs de stand van zaken (tot ) met betrekking tot de doelstellingen zoals gesteld in het beleidsplan openbare verlichting Doelstelling / Beoogd effect; In voornoemd beleidsplan openbare verlichting zijn de volgende doelstellingen geformuleerd; 1) Adequate openbare verlichting tegen zo laag mogelijke kosten 2) Geen vervangingsachterstand in ) Maximale besparing op energie en onderhoudskosten 4) Voldoen aan de doelstelling van het klimaatverdrag van Kyoto en de Taskforce openbare verlichting 5) Geen overbodige verlichting en onnodige lichtvervuiling Puntsgewijs zetten wij de voortgang op een rij over de behaalde resultaten over de periode 2012 Tm 2014);

3 Reg.nr. Z INT Pagina 3 van 12 1) Adequate openbare verlichting tegen zo laag mogelijke kosten; Conform het beleidsplan is gekeken om, daar waar het mogelijk en verantwoord is, het aantal lichtmasten in onze gemeente te reduceren, hierbij de NSvV norm in achtgenomen,. Ook mocht de veiligheid op de weg en sociale veiligheid c.q. het veiligheidsgevoel bij de burgers niet in het geding komen. Dit heeft geresulteerd in een reductie van tot nu een veertig tal lichtmasten, veelal in het buitengebied. Als gevolg van deze reductie, het grote aantal lichtmasten welke wij hebben kunnen omzetten van conventionele verlichting naar Ledverlichting middels het ingezette vervangingsprogramma, alsook een aangepast brand/dimschema, is ook een financiële reductie c.q. besparing gerealiseerd. Ter verduidelijking, het brand/dimschema behelst de programmering van de verlichtingsintensiteit per brandduur van de lichtmast, oftewel het dimmen van de lichtmast op voorgeprogrammeerde tijden. Dit brand/dimschema is alleen van toepassing op de lichtmasten welke met een Led armatuur zijn uitgerust. In Nuth hanteren wij brandschema 3, hetgeen inhoud dat de lichtmasten van ; - inschakelen lichtmast uur 100% lichtintensiteit - 22:00-24:00 uur 70% lichtintensiteit - 24:00 05:00 uur 50% lichtintensiteit - 05:00 06:00 uur 70% lichtintensiteit - 06:00 uitschakelen lichtmast 100% lichtintensiteit Het in- en uitschakelen van de lichtmast is afhankelijk van het jaargetijde dan wel het tijdstip van de zon op- en ondergang, welke in de zomer natuurlijk anders is dan in de winter. In de hierna volgende grafieken wordt het aantal ledverlichting en aantal gedimde verlichtingsarmaturen weergegeven;

4 Reg.nr. Z INT Pagina 4 van 12 Aantal Ledverlichting t.o.v. areaal; Tabel 1; Tabel; 1 geeft het aantal lichtmasten weer welke van Ledverlichting zijn voorzien ten opzichte van het totale areaal. Nog niet in bovenstaande tabel opgenomen zijn de vervangingen naar LED-armaturen in Totaal zullen dit 280 lichtmasten zijn hetgeen een extra stijging van ongeveer 6,15 % t.o.v betekent, zodat het totaal percentage per op ~ 27,75 % van het totale areaal zijn. De bijlagen 1 Tm 6 geven grafisch aan waar in de periode van Tm de conventionele lichtmasten en/of armaturen naar LED verlichting zijn uitgewisseld. In deze weergave zijn de uitwisselingen van 2015 nog niet helemaal grafisch verwerkt. Wel staan op de overzichtstekeningen -in het oranje gekleurd- de gebieden- waar de conventionele lichtmasten/armaturen naar Ledverlichting in 2015 reeds zijn, of thans nog uitgewisseld worden.

5 Reg.nr. Z INT Pagina 5 van 12 Aantal gedimde lichtmasten ; Tabel 2; Tabel; 2 geeft aan dat het aantal gedimde lichtmasten gedurende de jaren is gestegen, hetgeen een elektriciteitsbesparing oplevert ten opzichte van de conventionele lichtmasten. Dit betekent dus ook een aanzienlijke reductie in CO2 uitstoot, alsook een reductie in de lichtvervuiling. Ook zijn in de bovenstaande tabel de vervangingen naar LED-armaturen in 2015 met dimmer niet opgenomen, maar is de stijging gedimde masten vrijwel* op het totale areaal evenredig aan de stijging van het aantal LED masten op het totale areaal, prognose ~6,55 % meer dan in * omdat in verband met de (sociale) veiligheid niet iedere mast gedimd wordt c.q. het niet verstandig is om iedere lichtmast te dimmen.

6 Reg.nr. Z INT Pagina 6 van 12 Energieverbruik in KWh; Het energieverbruik en daarmee de energiekosten zijn afhankelijk van een viertal factoren; 1) Het aantal minder energie verbruikende led lichtmasten in het totale areaal (tabel ; 1). 2) Het aantal branduren van de lichtmasten (afhankelijkheid jaargetijden (in- en uitschakeling masten). 3) Het aantal gedimde lichtmasten in het totale areaal (tabel; 2). 4) Het totaal wattage (opgenomen/opgesteld vermogen) van alle lichtmasten in het areaal (tabel; 3). Tabel 3 Tabel; 3 geeft een inzicht in het totaal opgenomen vermogen in KW (Kilowatt) van het areaal. Ook wordt hierin duidelijk de reductie van het opgenomen vermogen in de periode 2012 Tm 2014 hetgeen vervolgens weer resulteert in de reductie van opgenomen vermogen per uur (het energieverbruik in KWh). Ter verduidelijking; het opgenomen/opgesteld vermogen is het totaal vermogen (wattage) van alle lampen. De blauwe kolom geeft aan het opgenomen/opgestelde vermogen van het gehele areaal lichtmasten als deze met 100% lichtintensiteit branden. De rode kolom geeft aan het opgenomen/opgestelde vermogen van het gehele areaal lichtmasten in de uren dat deze met gedimde lichtintensiteit branden. Ons doel is om het aantal gedimde lichtmasten/armaturen t.o.v. niet gedimde lichtmasten/armaturen te laten stijgen, immers hoe meer gedimde lichtmasten, hoe hoger de besparing energie c.q. elektriciteitsverbruik. Het opgenomen/opgesteld vermogen en het hieraan gerelateerde energieverbruik zal in 2015 wederom afnemen, met als resultaat een verdere financiële besparing op de energiekosten.

7 Reg.nr. Z INT Pagina 7 van 12 Tabel 4 Tabel 4a Tabel 4b Tabel; 4, 4a en 4b geeft de reductie c.q. besparing weer van het elektriciteitsverbruik (KWh) in 2013 en 2014 ten opzichte van Dit behelst een besparing van; ten opzichte van 2012; KWh totaal = ~ 1,90 % ten opzichte van 2013; KWh totaal = ~ 2,75 % ten opzichte van 2012; KWh totaal = ~ 4,65 % Voor 2015 zijn helaas nog geen gegevens bekend omdat het elektriciteitsverbruiksjaar thans nog loopt en wij dus nog geen eindafrekening hiervan hebben ontvangen. De meest logische en realistische prognose is echter, dat de energiebesparing in 2015 t.o.v zich in gelijke trend doorzet. In de beleidsnota openbare verlichting is ook als doel gesteld om, (conform de doelstelling van de Taskforce openbare verlichting in 2020) een reductie van 30% energieverbruik t.o.v te bewerkstelligen. Op 01 december 2010 hebben we het certificaat van koploper schap energiezuinige openbare verlichting van de Taskforce Verlichting projectgroep OVL ontvangen, waarop we trots mogen zijn. De prognose is dusdanig dat wij middels het huidige beleid zoals gesteld in het beleidsnota openbare verlichting , de Taskforce doelstelling zullen halen. We zijn goed op weg. De reductie energieverbruik in de periode 2011 tm 2014 bedraagt; Jaar Energieverbruik in KWh Reductie in KWh t.o.v. jaar daarvoor 2011? = ~ 1,90 % = ~ 2,75 % Voor 2015 zal de reductie in energiebesparing positief doorzetten en zal het percentage reductie energiekosten stijgen.

8 Reg.nr. Z INT Pagina 8 van 12 2) Geen vervangingsachterstand in 2020; Conform het beleidsplan openbare verlichting is als doel gesteld om tot 2020 een tal oude conventionele lichtmasten te vervangen naar ledverlichting. Zoals u in onderstaande tabel; 5 ziet, halen wij ruimschoots het gestelde doel, sterker nog, hebben wij in de jaren 2013, 2014 en zeker ook in 2015 een fors aantal meer lichtmasten kunnen voorzien van een LED-armatuur. Hoe is deze forse stijging t.o.v. de raming c.q. de doelstelling te verklaren? Hierbij hebben een drietal factoren meegespeeld. 1) De meer dan verwachte uitwisseling naar LED-armaturen heeft kunnen plaatsvinden doordat bij de oorspronkelijke doelstelling wij ervanuit zijn gegaan dat met het Led armatuur, ook de mast zelf uitgewisseld moest worden. Echter, nu is gebleken dat dit niet helemaal juist is ingeschat. Een groot aantal masten hebben nog een aanzienlijke te verwachten levensduur zodat alleen het lichtarmatuur uitgewisseld hoefde te worden, en niet ook de lichtmast zelf. Dit leverde een aanzienlijke besparing op (de aankoopkosten van de lichtmast zelf), maar ook de kosten voor verwijdering, herplaatsen en af- en aansluiten van de lichtmasten 2) Door de jaren heen worden Led armaturen veel meer gekocht en geplaatst en heeft ook de innovatie in de LED technologie zijn weerga niet gekend. Hierdoor zijn de lichtarmaturen niet alleen kwalitatief beter geworden maar ook nog eens goedkoper. 3) De gunstige overeenkomst met Ziut. Middels voorfinanciering door Ziut (bovenop ons beschikbare jaarlijkse investeringsbudget) hebben wij meer lichtmasten naar Led kunnen uitwisselen. Hier hebben wij ten volle van kunnen profiteren. Nu al kunnen wij vaststellen, dat het beoogde aantal van stuks ledverlichting in zoals gesteld in de beleidsnota op het totaal areaal lichtmasten-, nu al vrijwel is gehaald. Dit zal in 2020 en verder resulteren in een nog hogere besparing op de onderhouds- en energiekosten van de openbare verlichting alsook een hogere reducering van CO2, dan de doelstelling. De gemeente mag zich hierbij gerust zelf op de borst kloppen en zien als voorloper t.o.v. veel andere gemeenten. Tabel; 5 geeft u inzicht in het aantal - conform het beleidsplan- uit te wisselen conventionele lichtarmaturen naar ledverlichting (doel) en het aantal daadwerkelijk uitgevoerde wisselingen. Jaar Doelstelling vervanging lichtmasten Jaar Werkelijk vervangen lichtmasten en/of LED-armaturen Nog te vervangen lichtmasten en/of LED-armaturen / opmerkingen Start vervanging naar LED Programma loopt thans nog In voorbereiding Totaal 1000 Totaal 824 ( per : 1054 Led) Tabel 5

9 Reg.nr. Z INT Pagina 9 van 12 De onderhoudskosten per lichtmast per jaar; Buiten de besparing aan energiekosten is ook reductie in de onderhoudskosten per lichtmast gerealiseerd. Dit is gerealiseerd door oude -onderhoud intensieve- conventionele lichtmasten/ armaturen te vervangen naar Ledverlichting, met als resultaat minder storingen en onderhoud, waardoor de onderhoudskosten per lichtmast konden dalen. Tabel 6 Tabel; 6 betreft de onderhoudskosten en reductie per lichtmast/per jaar weer van het totale areaal lichtmasten. Zoals u ziet zijn deze onderhoudskosten gedurende de gemonitorde periode 2012,2013 en 2014 gedaald. Meest logisch en verwacht is dan ook, dat wederom in 2015 de onderhoudskosten per lichtmast minder zullen dalen. 4) Maximale besparing op energie en onderhoudskosten; Hierbij verwijzen wij u naar voorgaande tekst en tabellen 1 Tm 6. Hierin kunt u in een oogopslag zien, dat mede door; 1. de geïntensiveerde uitwisseling van oude (energie en onderhoudskosten verslindende) lichtmastarmaturen naar Ledverlichtings-armaturen, 2. de voorfinanciering door Ziut (financieel middel voor extra sneller en meer uitwisselen naar Ledverlichting) 3. alsook de door uw raad gefiatteerde investeringen middels het geaccordeerde beleidsplan openbare verlichting , dit ons de mogelijkheid heeft gegeven om veel doelstellingen zoals gesteld in voornoemd beleidsstuk, sneller en ruimschoots te halen.

10 Reg.nr. Z INT Pagina 10 van 12 5) Voldoen aan de doelstelling van het klimaatverdrag van Kyoto; Tabel 7 In tabel; 7 ziet u dat mede door de grote aantallen uitgewisselde lichtmasten naar Ledverlichting (tabel; 5) alsook het gebruik maken van de dimfunctie (zoals hiervoor uiteengezet in het brand/dim schema) een aanzienlijke reductie in de uitstoot CO2 heeft plaatsgevonden. De prognose is dat in 2015 wederom een hogere reductie CO2 t.o.v zal plaatsvinden. Gesteld kan dan ook worden dat we in deze forse sprongen vooruit hebben gezet. In voornoemde beleidsnota openbare verlichting is uw raad reeds geïnformeerd met het behalen van de norm zoals gesteld in het klimaatverdrag van Kyoto. Hierin wordt als doel aangegeven een reductie van nagenoeg gelijk aan de reductie energieverbruik). -voor Nederland- 6 % CO2. (De reductie CO2 staat In 2012 is een einde gekomen aan het Kyotoprotocol en zal het nieuwe Klimaatverdrag in werking treden. Binnen dit nieuwe verdrag worden hogere eisen gesteld en gelden hogere doelstellingen om de uitstoot van de broeikasgassen verder terug te brengen. We stellen voor om het energieverbruik in Nuth in relatie tot dit nieuwe klimaatverdrag in de volgende evaluatie openbare verlichting (medio 2018) verder toe te lichten. Bij de uitwisseling van de lichtmasten maken we in het kader van Europese besluitvorming over duurzaamheid, al gebruik van stalen met keramische poedercoating voorziene lichtmasten en niet meer van de verzinkte masten, hetgeen de CO2 reductie ten goede komt.

11 Reg.nr. Z INT Pagina 11 van 12 6) Geen overbodige verlichting en onnodige lichtvervuiling; Door de reductie van het aantal lichtmasten en de gerichte lichtstraling op die plekken waar dit vereist is, wordt overbodige en onnodige lichtvervuiling voorkomen. In tegenstelling tot de conventionele verlichting werkt Ledverlichting met gecontroleerde lichtbundels middels spiegels. Dit voorkomt dat onnodig spreidlicht en dus lichtvervuiling ontstaat en de plaats waar het licht daadwerkelijk nodig is, wordt geoptimaliseerd. Het wegverkeer heeft hierdoor beter zicht op de weg en is daar waar Ledverlichting staat, de (verkeers-)veiligheid naar een hoger niveau getild. Uiteraard heeft de reductie van lichtmasten plaatsgevonden door toetsing met de geldende regelgeving; de referentie de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor openbare verlichting (NPR ) en het politie keurmerk Veilig Wonen in de gebieden met hoofdzakelijke woon- en verblijfsfunctie en bedrijventerreinen met woningen. In de centrumgebieden met bijzondere functie is en wordt, in overleg met inrichtingsdeskundigen, maatwerk toegepast. Maar ook de buitengebieden hebben onze aandacht gehad en zijn uitsluitend daar waar mogelijk en verantwoord, lichtmasten verwijderd. Verkeersveiligheid en sociale veiligheid c.q. het veiligheidsgevoel bij de burgers is hierbij niet uit het oog verloren. Juridische aspecten; - Aansprakelijkheid wegbeheerder bij tekortkomingen aan verlichtingsniveau mogelijk op basis van het Burgerlijk wetboek artikel 6:174 en 6:162 - Doelstelling Klimaatverdrag van Kyoto (vanaf 2012 het nieuwe klimaatverdrag) en de Taskforce openbare verlichting met betrekking tot energievermindering en emissie broeikasgassen. Planning; Planning is om het ingeslagen beleid zoals gesteld in het beleidsplan openbare verlichting voort te zetten. Evaluatiemomenten / Rapportages aan de raad; Uw Raad medio 2018 wederom een evaluatie over de jaren 2015, 2016 en te laten toekomen. Conclusie; Concluderend kunnen wij stellen dat het ingezette beleid openbare verlichting door uw raad vastgesteld op 05 oktober 2010 (reg.nr. FLO/2010/10687), alsook de voor ons gunstige overeenkomst met Ziut een goede keuze was, en de uitvoering hiervan derhalve gecontinueerd dient te worden.

12 Reg.nr. Z INT Pagina 12 van 12 Bijlagen; - 6 bijlagen; In de bijlagen 1 Tm 6 geven wij u grafisch aan waar in de periode van Tm de conventionele lichtmasten en/of armaturen naar LED verlichting zijn uitgewisseld. Ook geven wij u hierin aan waar in 2015 de conventionele lichtarmaturen naar Ledverlichting is of nog wordt uitgewisseld. Het vervangingsprogramma 2015 is thans nog in uitvoering. Legenda grafische weergave bijlage 1 Tm 6; Groene bolletjes; Zwarte en blauwe bolletjes; conventionele lichtarmaturen, geen ledverlichting. reeds uitgewisselde lichtarmaturen naar ledverlichting. Oranje gekleurde vlakken en Rode bolletjes;. van conventionele verlichting naar ledverlichting in 2015

*D13.001408* D13.001408

*D13.001408* D13.001408 MEMO Van: Afdeling Ruimte en Groen Datum: 29 januari 2013 Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting 2013-2017 Bijlagen: Verlichtingsscan, beleidsplan OVL 2013-2017 en beheersplan *D13.001408* D13.001408

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting Reg.nummer: 2016/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting Reg.nummer: 2016/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting 2017-2020 Reg.nummer: 2016/052071 1. Inleiding Er is geen domein in de openbare ruimte waar de technologische ontwikkelingen zo snel gaan als bij de

Nadere informatie

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne Notitie Betreft Grootschalige ledvervanging Stormpolder Kenmerk LH/01160İVS3 Van Aan L. Hoebink R. Briënne Datum 28 november 2016 Inleiding In de afgelopen periode heeft de gemeente zich gefocust op de

Nadere informatie

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting gemeente Bunnik 1 Notitie vervanging openbare verlichting In deze bijlage wordt meer en gedetailleerder informatie gegeven over de vervanging van een groot deel van de openbare verlichting in de gemeente

Nadere informatie

Datum 29 september 2011

Datum 29 september 2011 Beleidsnotitie duurzame openbare verlichting 2011-2016 Kerngegevens Projectleider Afdeling B.I.C. Stolk Ruimte 3 Datum 29 september 2011 3 Behandeling Gemeenteraad Planstatus Casenummer Vastgesteld AB11.00502

Nadere informatie

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: Onderwerp: Vaststellen beleidsplan openbare verlichting 2010-2013 Commissie:, nr. Raadsvoorstel: 13-10-2009, nr. 177 RAADSVOORSTEL status: commissiestuk Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers.

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers. Aan de Raad. No. : 9/1 Muntendam : 30 januari 2014 Onderwerp : Vaststellen Meerjarenplan Openbare verlichting 2014-2020 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Maart 2013 Sector Stedelijk Beheer Wegen, Groen en Water 1. Aanleiding In november 2012 is het Beleidsplan Openbare Verlichting door de gemeenteraad vastgesteld. In

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar).

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Voorgesteld besluit 1. Instemmen met het ontwerp beleidsplan openbare verlichting met de onder punt 3 voorgestelde gewijzigde aanpak voor

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Beleidsbeheerplan openbare verlichting 2016 gemeente Boekel

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Beleidsbeheerplan openbare verlichting 2016 gemeente Boekel GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 12 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Beleidsbeheerplan openbare verlichting 2016 gemeente Boekel Samenvatting Er

Nadere informatie

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL)

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Inleiding De primaire functie van openbare verlichting is een bijdrage te leveren aan verkeersveiligheid en de sociale veiligheid op

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 29 februari Voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met het beleidsplan OVL

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 29 februari Voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met het beleidsplan OVL Aan: de gemeenteraad Vergadering: 29 februari 2016 Onderwerp: BW vaststelling beleidsplan openbare verlichting 2016-2023 Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met

Nadere informatie

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012 CO2 emissie gemeente Kerkrade Afdeling Milieu en Bouwen gemeente Kerkrade januari 2013 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Beleidsplan Openbaar

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

Onderwerp Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder

Onderwerp Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder Te besluiten om 1. Kennis te nemen van en in te stemmen met het voorstel grootschalige vervanging ledverlichting

Nadere informatie

Onderwerp: Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder

Onderwerp: Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Grootschalige vervanging ledverlichting Oud Krimpen en Stormpolder Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te

Nadere informatie

Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting

Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting Presentatie Beleidsplan Openbare verlichting 2014-2024 Eric Vos, Infra-lux. Stand van zaken t.o.v. Beleidsplan 2004: 2 begrotingsposten: - Exploitatie(klein onderhoud): 160.000,- waarvan 60.000,- energiekosten

Nadere informatie

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16 Verlichtingsscan Gemeente Koggenland Juli 2012 Pagina 1 van 16 Opdrachtgever opdrachtgever : Gemeente Koggenland contactpersoon : Dhr. R. Gotjé Opdrachtnemer opdrachtnemer : Ziut Advies B.V. contactpersoon

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Deurne Versie: V1_0 Status: Definitief 10 december 2014 Deze bijlage behoort bij het Beleidsplan Openbare Verlichting Deurne. Colofon Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten Agendapunt nr.: 10 Raadsvoorstel Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2014-2018 Datum voorstel: 14 januari 2014 Vergaderdatum: 25 februari 2014 Registratienr.: Opsteller: J. van Bekhoven Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Beleid Openbare verlichting (OVL) 2008-2020 Gemeente Stadskanaal Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Ca 12.000 ha Ca 34.000 inwoners 6 dorpen SMOAMV Stadskanaal ca 20.000

Nadere informatie

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Ridderkerk, 20 februari 2018 Inhoud Voorwoord... 3 1 Onze visie op openbare verlichting... 4 2 Onze uitgangspunten... 4 2.1 Beleid... 4 2.2 Richtlijnen openbare

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Raadsvergadering: 17-9-2015 Voorstel: 6.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 10 september 2015

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele Datum: 11-09- Versie: 2 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 (1) Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES Bijlage 3 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van 12 INHOUDSOPGAVE 1 TOELICHTING

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2017-2021 Programma : Wonen Voorstelnummer : 17.04 Info bij

Nadere informatie

nieuwkoop raadsvoorstel G G.A.H. Eikhuizen Beheer Openbare Ruimte ( Frans Lamfers/Cees Tas)

nieuwkoop raadsvoorstel G G.A.H. Eikhuizen Beheer Openbare Ruimte ( Frans Lamfers/Cees Tas) Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel G14.1166 portefeuillehouder opgesteld door Reg i strat ien ummer G.A.H. Eikhuizen Beheer Openbare Ruimte ( Frans Lamfers/Cees

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Opgesteld door: Arjan Goedhart Verseonnummer: 1283290 Datum: 9 februari 2018 Inhoud Voorwoord... 3 1 Onze visie op openbare verlichting... 4 2 Onze uitgangspunten...

Nadere informatie

Aan de raad, Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Aan de raad, Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Aan de raad, Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2013-2018 Voorstel: 1. Het Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2018 vaststellen 2. Instemmen met financiering van het Beleidsplan Openbare Verlichting

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 13/2014 Datum : 16 januari 2014 B&W datum : 16 januari 2014 Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : Openbare verlichting Aanleiding Naar aanleiding van toezeggingen

Nadere informatie

Agendapunt Onderwerp 6 Beleidsplan openbare verlichting

Agendapunt Onderwerp 6 Beleidsplan openbare verlichting Raadsvoorstel Raadsvergadering Afdeling en opsteller 21 september 2015 Leefomgeving/L. Kinds 0578 699 494 l.kinds@heerde.nl Commissie Ruimte Portefeuille 31 augustus 2015 Van Dijk Programma Beheerplan

Nadere informatie

Footprint eerste helft 2014:

Footprint eerste helft 2014: September 2014 Vanaf vorig jaar november is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de vorderingen. Pilkes heeft

Nadere informatie

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Datum: 19 mei 2016 Status: definitief Samenvatting In deze rapportage worden

Nadere informatie

Beantwoording vragen raadscommissie 2 september 2014 inzake Beleid en beheerplan openbare verlichting

Beantwoording vragen raadscommissie 2 september 2014 inzake Beleid en beheerplan openbare verlichting Beantwoording vragen raadscommissie 2 september 2014 inzake Beleid en beheerplan openbare verlichting 2014 2018 Dhr. Aan de Wiel (GL) Implementatie LED verlichting: Er is in een convenant afgesproken dat

Nadere informatie

Monitoring Energieakkoord. Snel gids Invullen monitoringslijst. Snel gids Monitoring OVLVRI Energieakkoord September 2014 Pagina 1

Monitoring Energieakkoord. Snel gids Invullen monitoringslijst. Snel gids Monitoring OVLVRI Energieakkoord September 2014 Pagina 1 Monitoring Energieakkoord Snel gids Invullen monitoringslijst Snel gids Monitoring OVLVRI Energieakkoord September 2014 Pagina 1 Inleiding In het Energieakkoord dat in 2013 is ondertekend door ruim veertig

Nadere informatie

SAMENVATTING Provinciaal Lichtmastenplan Programma Energie

SAMENVATTING Provinciaal Lichtmastenplan Programma Energie SAMENVATTING Provinciaal Lichtmastenplan 2013-2015 Programma Energie Openbare Verlichting -/- 50% energieverbruik bubeko -/- 25% energieverbruik bibeko = veiligheid +/+ duisternis Datum : 11 december 2012

Nadere informatie

Energie(management) actieplan

Energie(management) actieplan Energie(management) actieplan 2018-1 Conform NEN 50001 Mineralis B.V. 18 april 2017 Verantwoordelijke voor dit verslag is Mineralis 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Reductiedoelstellingen...4 2.1 Kwalitatieve

Nadere informatie

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe Beleidsuitgangspunten openbare verlichting Midden-Drenthe 26 maart 2013 INHOUD AANLEIDING Pagina 3 OPENBARE VERLICHTING (functies) Pagina 4 KADERS EN ONTWIKKELINGEN Pagina 5 BELEID Pagina 7 FINANCIËN EN

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/3 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15-12-2015 Nummer voorstel: 2016/3 Voor raadsvergadering d.d.: 12-01-2016 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeente Schinnen. Openbare Verlichting gemeente Valkenburg a/d Geul

Gemeente Schinnen. Openbare Verlichting gemeente Valkenburg a/d Geul Gemeente Schinnen Openbare Verlichting gemeente Valkenburg a/d Geul 10 Mei 2016 Agenda 1. Huidige beheerder 2. Huidige werkzaamheden 3. Huidige beleids-uitgangspunten 4. Huidige situatie 5. Doelstellingen

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 Datum: 17 december 2018 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

Holstein BV. Energie(management) actieplan Conform NEN april Holstein BV. Verantwoordelijke voor dit verslag is Holstein BV

Holstein BV. Energie(management) actieplan Conform NEN april Holstein BV. Verantwoordelijke voor dit verslag is Holstein BV Energie actieplan Holstein BV - Energie(management) actieplan -1 Conform NEN 50001 Holstein BV 16 april Holstein BV Verantwoordelijke voor dit verslag is Holstein BV 5 Energie actieplan Holstein BV - Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten

Raadsvoorstel Voorstel Inleiding Beoogd doel Argumenten Agendapunt nr.: Raadsvoorstel Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2020 Datum voorstel: 16 december 2015 Vergaderdatum: 26 januari 2016 Registratienr.: Opsteller: Jeroen van Bekhoven Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlage 2. Plan van Aanpak Duurzaamheid. Gemeente Teylingen. November Pagina 1 van 9

Bijlage 2. Plan van Aanpak Duurzaamheid. Gemeente Teylingen. November Pagina 1 van 9 Bijlage 2 Plan van Aanpak Duurzaamheid Gemeente Teylingen November 2011 Pagina 1 van 9 Opdrachtgever opdrachtgever : Gemeente Teylingen contactpersoon : Dhr. E. Schreve Opdrachtnemer opdrachtnemer : Ziut

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 Datum: 20 december 2017 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015

Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015 Aan de Raad Raad Made, 22 april 2015 Agendapuntnummer: 6 Raadsvergadering 28 mei 2015 Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2015-2019 Registratienummer: 15int01566 Casenr: 15.00616 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Nummer : 12-02.2010 Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Korte inhoud : Elke 5 jaar wordt het Beleidsplan Openbare Verlichting opnieuw vastgesteld. In februari 2009 zijn hiervoor de kaders

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Gedeputeerde Staten Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Beantwoording schriftelijke Statenvragen Statenlid Van der Veer (Partij voor de Dieren) over energiezuinige

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0010588* 15.0010588 Commissievergadering: 1-9-2015 Voorstel:. Agendapunt:. Onderwerp Aanpassen openbare verlichting naar LED Datum 19 augustus 2015

Nadere informatie

Halfjaarverslag CO2-prestatieladder

Halfjaarverslag CO2-prestatieladder Halfjaarverslag CO2-prestatieladder Maart 2018 Halfjaarverslag sept. 2017 maart 2018 1 Een terugblik op de afgelopen 6 maanden Aan de Stegge Twello is sinds 1 maart 2013 gecertificeerd op de CO2-prestatieladder,

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 Datum: 14-5-2019 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang op haar CO

Nadere informatie

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT Kennisplatform Openbare Verlichting West-Vlaanderen met als hoofdthema Verbruik Openbare Verlichting. Presentatie Rationeel Energie Gebruik

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/618540 Besluitnummer: 27-6.1 Onderwerp: Verlengen contract openbare verlichting met Ziut Advies: 1. In te stemmen met

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 12 september 2013 Agendapuntnummer : XII, punt 5 Besluitnummer : 1049 Portefeuillehouder : Wethouder Henk Lammers Aan de gemeenteraad Onderwerp: Beleidsplan

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200387 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Uitvoeringsplan openbare verlichting. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten Juli 216 Extern Vanaf januari is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de -Prestatieladder. Dit is het hoogste niveau op de ladder. Inmiddels is er een nieuwe versie van de norm, de -Prestatieladder

Nadere informatie

drs A.J. Ditewig 26 september 2013

drs A.J. Ditewig 26 september 2013 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 september 2013 Datum voorstel 06 augustus 2013 Agendapunt Onderwerp Beleid openbare verlichting De raad wordt voorgesteld te besluiten: in

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.1019 B.15.1019 Landgraaf, 7 september 2015 ONDERWERP: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016 t/m 2020 Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Bureau Openbare Verlichting. Lek - Merwede

Bureau Openbare Verlichting. Lek - Merwede Bureau Openbare Verlichting Lek - Merwede Traject Beleidsplan 2017-2026 Beheerplan 2017-2026 Uitvoeringsplannen 15 juni 2017 presentatie Beleids- en Beheerplan 2 Doel beleidsplan Genereren kwaliteit Openbare

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele Datum: 17-08-2016 Versie: 1 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2016 H1 Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Verantwoord Verlichten. Roger van Ratingen, Consultant Ziut

Verantwoord Verlichten. Roger van Ratingen, Consultant Ziut Verantwoord Verlichten Roger van Ratingen, Consultant Ziut Beleid: sociaal veilige openbare ruimte Uitvoering: Meer blauw op straat. Reflectie: Meer blauw op straat. Inhoud verbinden van beleid en uitvoering

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen

CO2-reductiedoelstellingen CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 20-02-2017 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige energiemanagementsysteem,

Nadere informatie

sßk Aan de raad van de gemeente Emmen emmen,nl Geachte leden van de raad,

sßk Aan de raad van de gemeente Emmen emmen,nl Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl sßk Aan de raad van de gemeente Emmen Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling en Infrastructuur

Nadere informatie

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat Fietspad/wandelpad Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties >> Als het gaat om energie en klimaat Kenmerken van de weg Het fietspad wordt gebruikt voor woon-, werken schoolverkeer. Het pad is 3

Nadere informatie

Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012

Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012 Themamiddag Duurzame Openbare Verlichting 27 augustus 2012 WELKOM in s-hertogenbosch Wethouder Ruud Schouten Piet van de Hoef, Hoofd afdeling Realisatie en Beheer Themamiddag Agentschap.nl: bestuurlijke

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 22-08-2018 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan en beheerplan gemeente Goeree-Overflakkee. Versie: V2_0 Status: definitief 7 december Vught, Apeldoorn, Leek

Startnotitie beleidsplan en beheerplan gemeente Goeree-Overflakkee. Versie: V2_0 Status: definitief 7 december Vught, Apeldoorn, Leek Startnotitie beleidsplan en beheerplan 2015-2024 gemeente Goeree-Overflakkee Vught, Apeldoorn, Leek Lux-Groep T 073 6840445 F 073 6840446 Versie: V2_0 Status: definitief 7 december 2014 Postbus 2200 5260

Nadere informatie

Inventarisatie verlichting

Inventarisatie verlichting Inventarisatie verlichting Bedrijven Uitgevoerd Jeroen van Wijnen Onlangs heeft een van onze adviseurs uw bedrijf bezocht voor een inventarisatie van de verlichting. Het doel van dit bezoek is om meer

Nadere informatie

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn

Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn Landelijke regelgeving Openbare Verlichting en Borger-Odoorn Een aantal landelijke regels zijn van belang voor de openbare verlichting. Wat belangrijk is om te weten: In Nederland bestaat geen wettelijke

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 23 april 2013 Agendanr. 12. Onderwerp: Verduurzamen openbare verlichting (MIP 1201)

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 23 april 2013 Agendanr. 12. Onderwerp: Verduurzamen openbare verlichting (MIP 1201) *ZE93DF127ED* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 23 april 2013 Agendanr. 12. Aan de Raad No.ZA.13-21769/DV.13-179, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 april 2013 Onderwerp: Verduurzamen openbare verlichting

Nadere informatie

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007MME03 Afdeling : Mobiliteit Commissie : MME Registratienummer : 2007JNT202790i Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel : Verantwoord

Nadere informatie

De tijd is rijp. Een intelligent LED verlichtingssysteem voor de hogere ruimtes. Ieder afzonderlijk armatuur is draadloos bestuurbaar.

De tijd is rijp. Een intelligent LED verlichtingssysteem voor de hogere ruimtes. Ieder afzonderlijk armatuur is draadloos bestuurbaar. De tijd is rijp Een intelligent LED verlichtingssysteem voor de hogere ruimtes. Ieder afzonderlijk armatuur is draadloos bestuurbaar. STOP DIE HOGE ENERGIEKOSTEN! Intelligentie brengt de LED-technologie

Nadere informatie

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014

CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 CO2-prestatieladder Periodieke voortgangsrapportage 1e helft 2014 Verheij Infra b.v. Prisma 89 3364 DJ Sliedrecht Tel : 0184-433095 Getekend: Email Site : info@verheijsliedrecht.nl : www.verheijsliedrecht.nl

Nadere informatie

CityTec Ketenanalyse. Energiebesparing. Gebruik LED bij openbare verlichting

CityTec Ketenanalyse. Energiebesparing. Gebruik LED bij openbare verlichting CityTec Ketenanalyse Energiebesparing Gebruik LED bij openbare verlichting Status: Final Datum van uitgifte: 01-08-2015 Datum van ingang: 01-08-2015 Versienummer: 1.0 Copyright CityTec Voor nadere informatie:

Nadere informatie

Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO

Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO 2014 Evaluatie en Voortgangsrapportage BRANDWIJK PROMO Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Energieverbruik en CO 2 -footprint... 3 2.1 Referentiejaar... 3 2.2 CO 2 Footprint, doelstellingen en trendanalyse...

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V.

CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. Datum: 31 maart 2017 Versie: 2 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang op haar CO 2-reductiedoelstellingen beschrijven. Hierbij wordt

Nadere informatie

Doelstelling scope 2: IDDS wil in 2020 ten opzichte van %

Doelstelling scope 2: IDDS wil in 2020 ten opzichte van % Doelstellingen CO2-reductie IDDS 2014-2020 Het niveau waarop IDDS opereert inzake CO2-reductie en een CO2-bewuste bedrijfsvoering voldoet aan de eisen die de SKAO en CO2-prestatieladder stellen aan niveau

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 18-08-2017 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

Ontwikkelen. Beleidsplan. Openbare verlichting. Gemeente Haren

Ontwikkelen. Beleidsplan. Openbare verlichting. Gemeente Haren Ontwikkelen Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Haren Programma 15/20 januari 2015: 19.30 uur: Welkomstwoord wethouder M. Sloot 19.35 uur: Presentatie Henk Ensing 20.05 uur: Pauze/invullen enquête

Nadere informatie

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Verlichtingsmiddelen Martin Springer / 8 Juli 2013 Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Bezuinigingen Wet & Regelgeving Kwaliteit & Kosten Verlichting

Nadere informatie

Halfjaarlijkse inventarisatie CO2 emissie: uitgevoerd Evaluatie CO2 reductiedoelstellingen o.b.v. deze inventarisatie

Halfjaarlijkse inventarisatie CO2 emissie: uitgevoerd Evaluatie CO2 reductiedoelstellingen o.b.v. deze inventarisatie Inventarisatie 2016 Aanleiding Halfjaarlijkse inventarisatie CO2 emissie: 2016-2 uitgevoerd Evaluatie CO2 reductiedoelstellingen o.b.v. deze inventarisatie Vragen aan MT: Kennisname van inventarisatie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/15

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/15 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 27-1-2015 Nummer voorstel: 2015/15 Voor raadsvergadering d.d.: 17-02-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Emissies aantal FTE 23,6

Emissies aantal FTE 23,6 Pagina 1 van 7 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 30 januari 2015 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang

Gemeente Breda. Waardering LED-verlichting. SSC Onderzoek en Informatie. Achtervang Gemeente Breda SSC Onderzoek en Informatie Waardering LED-verlichting Achtervang Publicatienummer: 1537 Datum: Maart 2009 In opdracht van: Gemeente Breda, Directie Buitenruimte afd. technisch maatschappelijk

Nadere informatie

Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een

Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een kolencentrale, dan wordt indirect uitstoot van CO2 veroorzaakt. Dit

Nadere informatie

Footprint 1 ste helft 2018

Footprint 1 ste helft 2018 Oktober 218 Extern Sinds november 213 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 215 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal.

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal. Juli 2018 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Laat uw lichtmasten promoveren

Laat uw lichtmasten promoveren Laat uw lichtmasten promoveren De besparing kan nu beginnen Adviesrapport verlichting sportvereniging Documentversie: 1.2 Datum: 22 maart 2016 Contactpersonen: Harold ter Avest, harold@ltg-europe.com 06-43999155

Nadere informatie

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder.

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder. MDB B.V. 5 Memo Onderwerp CO 2 prestatieladder nieuwsbrief MDB en SSC Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 prestatieladder. Scope 1, directe CO 2emissies door aardgas,

Nadere informatie

Energie(management) actieplan

Energie(management) actieplan Energie(management) actieplan -2 Conform NEN 50001 Mineralis B.V. 30 november Verantwoordelijke voor dit verslag is Mineralis 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Reductiedoelstellingen... 4 2.1 Kwalitatieve

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014

Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014 Review CO 2 reductiedoelstellingen 2014 Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Datum: 10 febuari 2015 Referentie: 90005 Versie: 1.1 Status: Definitief Logitech B.V. Review CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2013 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie