Maatschappelijk probleem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijk probleem"

Transcriptie

1 Audit Maatschappelijk probleem

2 Alles is goed. Alles moet kunnen. privacy vrijheid van meningsuiting verloedering ABN schelden / vloeken algemene acceptatie individualsime

3 Meer of minder Marokkanen? - Geert Wilders

4

5

6 Artikel 147 Wetb.V.Strafr. Wet inzake smalende godslastering Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft: 1 hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, door smalende godslasteringen op voor godsdienstige gevoelens krenkende wijze uitlaat; 2 hij die een bedienaar van de godsdienst in de geoorloofde waarneming van zijn bediening bespot; 3 hij die voorwerpen aan een eredienst gewijd, waar en wanneer de uitoefening van die dienst geoorloofd is, beschimpt. Ingesteld door minister van Justitie Jan Donner in 1932 als reactie op publicaties van het blad De Tribune met artikelen en spotprenten tegen de godsdienst.

7 Vloeken. Kijken we er nog van op? Dagelijks gebruikt als stopwoord wanneer er iets misgaat. Het komt overal voor in de Nederlandse samenleving: op straat, thuis, Internet, televisie. Bond Tegen Vloeken heeft als doel: Nederland mooier maken wat betreft taalgebruik.

8

9

10 Veel posters e.d. van BTV. Maar nog steeds gevloek. Hoe komt dit? Waarom doen mensen het? Werkt de strategie van BTV niet goed genoeg? Of is er een andere oorzaak waarom mensen nog steeds vloeken? Is er überhaupt iets tegen te doen of is het verweven met het algemene taalgebruik?

11 Wat is vloeken? vloeken 1 heiligschennende, godslasterende uitdrukking 2 vervloeking 3 ramp, straf schelden 1 beledigende woorden uitspreken 2 lelijke, boze woorden zeggen

12 Plan Van Aanpak Interviews Vragen: Vloekt u wel eens? Wat zegt u dan? Bij wat voor momenten komt dit voor, en wanneer terugkerend? Weet u wat u zegt als u vloekt? Vloekt u opzettelijk of is het een gewoonte geworden? Zou u iets anders zeggen als krachtterm als het u niet uitmaakt?

13 Interventies in de openbare ruimte

14 Interventie d.m.v. bord Verboden te vloeken

15

16

17 Ik sta er niet altijd bij stil bij wat ik zeg, maar het is wel erg inderdaad. Ik kwets er anderen mee. Maar het bekt zo lekker..!

18 Misschien is het geen godslastering, maar geloofslastering. Een heel verschil hè! Vloeken is een gebrek aan woorden.

19 Ik weet dat als je bij moslims enzo de profeet Mohammed afbeeld of iets erover zegt, dat ze dat pijn doet en heel boos maakt. Maar ik wist niet dat dat hetzelfde effect geeft bij christenen!

20 Ik vloek bijna nooit. En als ik het doe doe ik het in mijn eigen taal. Maar geen gvd ofzo. Dan zeg ik: Neuk je moeder! of Ik neuk je Ook niet goed, ik weet het. Maar toch.

21 Als iedereen zou gaan proberen er rekening mee te houden (opletten met vloeken) dan zou het een heel stuk schelen voor de algemene samenleving. Kleine moeite, groot verschil.

22 Wat mij opvalt in de reacties: Bijna elke persoon die ik heb gesproken WEET wat ze zeggen, wanneer ze gvd zeggen. Namelijk God, verdoem mij!

23 Interessant: Men ziet de taal in Nederland verslechteren op het gebied van respect hebben voor elkaar. De meesten vinden RESPECT VOOR ELKAAR meer wegen dan de VRIJHEID VAN MENINGSUITING. Het is niet erg om buiten, in de samenleving, aan regels gebonden te zijn. Dus ook regels die verbieden dat je anderen mag kwetsen.

24 Interessant: Opvallend en nieuw voor mij is dat gvd / vloeken meer een common sense is geworden. Het heeft niet meer de lading die het vroeger had, dus datgene wat het echt betekend en het met die reden zeggen. Voor de mens van deze tijd is het meer een krachtterm zonder verdere inhoud. Als je er zelfs wat van zegt, kijken anderen je aan van Wat doe je moeilijk?!

25 Interventie Arriva Vloekvrije coupé

26 Conducteur Arriva Actie is reactie. Als ik tegen mensen zeg dat de benen van de bank afmoeten, dan weet ik zeker dat daarna de voeten er weer gelijk op gaan als ik wegloop. Het is een aanleiding om het juist lekker wel te doen. Verboden zijn er om overtreden te worden. Om een interventie te doen in de trein moet je door de administratieve molen heen van de instantie, in dit geval Arriva. Dit kost veel tijd en procedures vertelde de machinist.

27 Interventie Affiches Vloek(vrije) zones

28

29 Video wat laat zien dat men eromheen loopt en geen aandacht besteed aan de affiches. Wel was er een man die een goede boodschap heeft voor de mensheid: Neem niet zomaar dingen over die je hoort. Maar denk na bij wat je zegt en wat je hoort, dat is belangrijk.

30 De Affiches werken minder sterk dan het uithangbord met een duidelijk signaal verboden te vloeken, wat herkenning opriep. Mensen kijken er niet van op, lachen erom. Wanneer je ze er echter naar vraagt, vinden ze wel dat het niet kan.

31 Interventie Overheid Her-invoering Artikel 147 WvSr De wet is er geweest, en december 2013 weer afgeschaft. Laten we het weer invoeren!

32 Video die het volgende laat zien: Brief vanuit het Ministerie van Justitie waarin wordt aangekondigd dat de regel weer wordt ingevoerd. Een mevrouw die reageert dat ze dat niet ziet zitten als oplossing om het gevloek/slecht taalgebruik tegen te gaan. Ze vind dat Nederland juist zo waardevol is met de vrijheid van meningsuiting. Daarbinnen moet wel altijd respect zijn voor de ander. Een oplossing voor het probleem is volgens haar dat het meer gewoongoed wordt dat mensen elkaar erop aanspreken waarmee je de andere kant laat zien van Hoe zou jij het vinden als iemand dat tegen jou zou zeggen? Een mevrouw die denkt dat het wel gaat helpen om het verbod in te voeren, want je hebt vele geloven en die moeten allemaal vrij zijn om dat zo te uiten als zij dat willen en daar niet in beperkt zijn. Een audio-opname waarin een man vertelt dat hij vindt dat het bij de opvoeding hoort dat men normaal leert spreken en met respect praat. De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen; het respect in de gaten blijven houden. Een vrouwelijke jurist die vindt dat (mocht het verbod ingevoerd worden) het wel uitgebreid moet worden met de hedendaagse vloeken, zoals kanker en tering e.d. En duidelijker dat het in het verbod niet alleen over christenen gaat (zoals het vaak geïnterpreteerd wordt), maar dat het ook voor de moslims geld. Een mannelijke jurist die vindt dat we in Nederland een soort gemakzucht hebben om het allemaal maar te gooien op het conto van vrijheid van meningsuiting. Grof en ongemanierd praten heeft hier niks mee te maken. Hij vindt dat we best regels mogen hebben om het taalgebruik te bewaken, net als dat ze in Rusland hebben.

33 Beleving Hoe ervaren christenen het vloeken? Hoe ervaren zij het vloeken? Valt het hun nog op en doet het nog wat met ze? Zou je het verbod willen uitbreiden naar de huidige tijd toe?

34 Minder zwaar vloekwerk gaat langs me heen. Op tv stoor ik me er wel degelijk aan. Ik neem er zeker aanstoot aan, en ik hoor het regelmatig. Ik heb ook het idee dat niet-christenen het niet hebben op (met name het grove) vloeken. Het wordt gezien als iets onbeschofts. Als het goed is zal je vloeken als christen ook niet snel normaal vinden of accepteren. Een oplossing? Nee eigenlijk niet, het gaat om de normen en waarden. Het zit in de cultuur. Bond Tegen het Vloeken doet al wat kan, naar mijn idee.

35 Vraag: Waarom vloekt men? Weet men wat ze zeggen? Middel: Welk middel werkt goed om in gesprek te komen over het vloeken? Resultaat: Wat levert de input op om het goed door te vertalen naar nieuwe intereventies?

36 Conclusie Uit de interventies en interviews blijkt wel dat het vloeken een lastig onderwerp is en blijft. Men probeert het tegen te gaan, zoals de Bond Tegen Het Vloeken en elkaar erop aanspreken en er zelf op te letten. Vloeken is, zoals velen zeggen, common sense geworden. Iedereen doet het. Het heeft ook de lading niet meer die het eerst had. Echter vindt men wel dat vloeken niet goed is en dat het beter zou zijn als we er allemaal meer op zouden letten. Elkaar aanspreken op het taalgebruik. Respect boven vrijheid van meningsuiting. Dat zou Nederland een stuk mooier maken.

37 Confronteren Mensen aanspreken op hun gedrag Bewustwording: Mensen duidelijk maken van wat ze eigenlijk zeggen. En dat dat niet gewenst is. Activatie: Andere mening creëren wat moet gaan leiden tot gedragsverandering.

38 Persoonlijke reflectie Anticiperen op de input die gegeven wordt door de geïnterviewde, en deze informatie nuttig verder gebruiken in andere gesprekken Open een gesprek aangaan en het onderwerp leidend laten zijn in het gesprek, zonder mijn eigen mening erin te mengen. Verschillende communicatiemiddelen geven een andere boodschap af. Het is de manier waarop je het brengt en het gesprek ingaat wat bepalend is voor de uitkomst. Door blijven zoeken naar andere middelen geeft vernieuwende uitkomsten, nieuwe mogelijkheden. Een bestaand iets naar je eigen hand zetten (het verbod op vloeken) en dat gebruiken vanuit een andere rol werkt goed. Verschillende rollen aannemen in de gesprekken helpt om een breder onderzoek te krijgen en bredere antwoorden / uitkomsten. Door het zoeken naar antwoorden door de vragen vooraf op te stellen voor de gesprekken, kon ik de opgedane informatie sorteren, analyseren en vervolgens weer toepassen in de gesprekken. Voorbeeld: het standpunt van velen dat de vrijheid van meningsuiting hier in Nederland zo ontzettend belangrijk is en we daar geen regels voor moeten instellen om die te beperken. Maar dat we aan de andere kant wel vinden dat wat we denken te mogen zeggen mogen interpreteren als vrijheid van meningsuiting, terwijl respect voor elkaar hebben nog belangrijker is. Dat standpunt en die informatie heb ik toegepast in de daaropvolgende gesprekken. Na dit project kijk ik anders tegen vloeken aan, namelijk veel breder en genuanceerder. Ik weet nu dat mensen het niet bedoelen om christenen / andere geloven te kwetsen, maar dat ze het gebruiken als krachtterm. Nog steeds erg dat ze vloeken, maar we zijn wel dichter naar elkaar toegekomen door de gesprekken. De Bond Tegen Het Vloeken is goed bezig, maar zou de boodschap breder moeten trekken dan vloeken alleen. Het zou moeten gaan over het hele taalgebruik van de samenleving die verloedert. Niet alleen op gvd e.d. gericht houden, maar ook andere scheldwoorden/vloeken. Met respect met elkaar omgaan, ook in taal.

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO

Lessenserie over Taal & Respect. Klas 1 - VMBO Lessenserie over Taal & Respect Klas 1 - VMBO Hallo, In deze lessenserie ga je samen met je klasgenoten en je docent nadenken over de effecten van grof taalgebruik en het respectvol omgaan met de ander.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

W o o r d e n. KlasseTaal. Woordzoeker. Allemaal!

W o o r d e n. KlasseTaal. Woordzoeker. Allemaal! Woordzoeker In deze wegstreeppuzzel staan allemaal woorden die op de een of andere manier te maken hebben met grof en goed taalgebruik! De overgebleven letters vormen een zin! Schrijf de slogan in de verticale

Nadere informatie

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014

Enquete resultaten Normen en Waarden 2014 Enquete resultaten Normen en Waarden 214 Deze enquête is afgenomen in de derde en vierde klas op de middelbare school de Guido de Bres in Amersfoort. Dit zijn de statistieken van de anwoorden die de leerlingen

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Kennisles Mediawijs: Wat is waar?

Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Kennisles Mediawijs: Wat is waar? Wat is nu eigenlijk de waarheid? In het woordenboek staat: Iets dat waar is. Woorden overeenstemmen met feiten. Het probleem is alleen dat er maar heel weinig sprake is

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 8. Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen. Materiaal. Voortaak d e n k o n t w i k k e l i n g Taal Kringgesprek Ik ben bang... Doelen 1 De kleuters kunnen communiceren over gevoelens en ze benoemen. (15) (WO 3.1) 2 De kleuters kunnen hun gevoelens uitdrukken door

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

WOORDEN TAAL. 2 lessen over praten. Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden. Effect van woorden

WOORDEN TAAL. 2 lessen over praten. Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden. Effect van woorden WOORDEN TAAL 2 lessen over praten Les 1. gastdocent (KlasseTaal) Les 2. schooldocent (Gomarus) Betekenis van woorden Effect van woorden Les 1. gastdocent (KlasseTaal) 2 lessen over praten Betekenis van

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Informatie spreekbeurtpakket voor het VO

Informatie spreekbeurtpakket voor het VO Informatie spreekbeurtpakket voor het VO Tips voor het maken van een spreekbeurt over KlasseTaal vind je op de laatste pagina Geschiedenis KlasseTaal is opgericht in 2012. Wat is KlasseTaal? KlasseTaal

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN Pesten door; Luna, Kayleigh, Maartje en Tim WAT IS PESTEN Wat is pesten? Pesten is een vorm van vervelend doen. Tegen anderen bijvoorbeeld slaan, schoppen, uitschelden noem maar op. Maar een ding is zeker

Nadere informatie

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort?

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort? God wat is dat? Het Vormsel. Je geeft je er voor op. Maar weet je wat het is? Natuurlijk niet. In 1980 wist iedereen wat dat was. Dat is lang geleden! Toen gingen bijna alle jongeren nog wel eens naar

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Praten met je kind over seksualiteit

Praten met je kind over seksualiteit Informatie voor ouders van kinderen van 10 tot 14 jaar Praten met je kind over seksualiteit Lastig en spannend! Seks? Is mijn kind daar al aan toe? Wanneer begin je erover? Wacht je vragen af? Hoe breng

Nadere informatie

Vraag 1 Corné geeft in deze scène feedback aan Mirjam. Leg uit waarom dit feedback is. Typ het antwoord in in het antwoordformulier.

Vraag 1 Corné geeft in deze scène feedback aan Mirjam. Leg uit waarom dit feedback is. Typ het antwoord in in het antwoordformulier. Vragen bij Feedback geven en ontvangen Vraag 1 Corné geeft in deze scène feedback aan Mirjam. Leg uit waarom dit feedback is. Vraag 2 Welke twee functies heeft feedback en hoe herken je deze functies in

Nadere informatie

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren

Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Motivational Interviewing: ontdek de kracht van motiveren Stijn van Merendonk Trainer @stijnvmerendonk Visie Visie Definitie Motivational interviewing is: Een gespreksmethodiek die gericht is op het versterken

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT INHOUD Je wilt je grenzen stellen en neen zeggen Actie!

ASSERTIVITEIT INHOUD Je wilt je grenzen stellen en neen zeggen Actie! ASSERTIVITEIT 1 INHOUD Fight, Flight, Freeze of assertiviteit? De communicatiestijlen De spelregels van assertiviteit 3 situaties waarin assertief communiceren nuttig is Je wilt feedback geven en ontvangen

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Veenendaal, 20 mei Geachte heer, mevrouw,

Veenendaal, 20 mei Geachte heer, mevrouw, Veenendaal, 20 mei 2014 Geachte heer, mevrouw, Eind vorig jaar heeft de Eerste Kamer ingestemd met het schrappen van het verbod op smalende godslastering (art. 147 Sr.). In de een door deze Kamer aangenomen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Verbindende Communicatie werkt.

Verbindende Communicatie werkt. Verbindende Communicatie werkt. Doel van Verbindende Communicatie Effectief communiceren Veel van anderen gedaan krijgen. Uw ding kunnen zeggen. Anderen begrijpen. Gezond en gelukkig zijn. Programma De

Nadere informatie

Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid Publicatiedatum: 22-01-2015 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Toestemmingsverklaring: Ik heb informatie gekregen over de inhoud, methode en het doel van het onderzoek. Ik weet dat de gegevens en resultaten van het onderzoek alleen anoniem en vertrouwelijk gebruikt

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1820 woorden 26 januari 2005 4,5 1 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Leed van boeddhist is diep én anders Hoe denken de Boeddhisten

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden.

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Luisteren Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Voor meer informatie Vida Niazian Karakteroloog, HeartMath Resilient Educator 06 215

Nadere informatie

Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen. Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos

Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen. Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos Een eerlijk gesprek over gezond gewicht met ouders uit alle culturen Marjolein Keij Pharos Coryke van Vulpen Pharos Een eerlijk gesprek Coryke van Vulpen en Marjolein Keij Pharos JOGG : Programma Netwerken,

Nadere informatie

De Sociaal maatschappelijke dimensie

De Sociaal maatschappelijke dimensie De Sociaal maatschappelijke dimensie 1.1 Wie ben ik? Niemand is precies gelijk aan jou. Je bent uniek. Alles wat er over jou te vertellen is, bepaalt je identiteit. Dat is wie jij bent. Hoe je eruitziet,

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Pestprotocol Bavinckschool

Pestprotocol Bavinckschool Pestprotocol Bavinckschool Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017

Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Gedragscode Versie: januari 2016 Vastgesteld: januari 2016 Door: Coördinatieteam Netwerk Gewoon Samen Evaluatiedatum: Januari 2017 Beste vrijwilliger van Netwerk Gewoon Samen, Netwerk Gewoon Samen heeft

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Interne gedragscode voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties Wat is een interne gedragscode? Een gedragscode beschrijft expliciet de gedragsnormen en regels voor medewerkers (inclusief vrijwilligers

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

17 februari 2019 Bron Lucas 6: Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wees barmhartig, zoals jullie Vader barmhartig is.

17 februari 2019 Bron Lucas 6: Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wees barmhartig, zoals jullie Vader barmhartig is. 17 februari 2019 Bron Lucas 6: 27-38 Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wees barmhartig, zoals jullie Vader barmhartig is. Dat klinkt prachtig! Een warme tekst, Een warm woord barmhartigheid.

Nadere informatie

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting.

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting. Lesidee: Inwisselbaarheid: wat zou jij doen? Stel.. Jij bent Hertha (een Joods meisje) of Teun (een jonge Nederlandse, niet Joodse bewaker) en je bent verliefd. Hoe goed of hoe fout kun je zijn in zo n

Nadere informatie

Plak jij een etiket op mensen?

Plak jij een etiket op mensen? Plak jij een etiket op mensen? Een vooroordeel is erger dan je denkt 1 Iedereen ziet er verschillend uit. Er zijn geen twee mensen precies hetzelfde. Iedereen is anders Iedereen is anders. Bekijk de kinderen

Nadere informatie

Normen en waarden: wat is het verschil?

Normen en waarden: wat is het verschil? Normen en waarden: wat is het verschil? Normen en waarden zijn niet hetzelfde Ze worden vaak achter elkaar in één adem genoemd: normen en waarden. In het verleden is deze discussie, met name onder het

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

VERSLAG HUURDERSRAADPLEGING WESTLAND 25 APRIL 2019

VERSLAG HUURDERSRAADPLEGING WESTLAND 25 APRIL 2019 VERSLAG HUURDERSRAADPLEGING WESTLAND 25 APRIL 2019 Rudy wildeman van de Huurdersraad in gesprek met huurders van Westland Donderdagavond 25 april was het zover: de Huurdersraadpleging Westland vond toen

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind moeilijk lerend is en wat 3

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

ook op straat en zelfs thuis regelmatig gebruikt. Ondanks deze beangstigende gedachte wordt in mijn lokaal niet meer met kanker gescholden.

ook op straat en zelfs thuis regelmatig gebruikt. Ondanks deze beangstigende gedachte wordt in mijn lokaal niet meer met kanker gescholden. Artikel 1 B eter 299.000 in de zee dan 1 hier in het land, lees ik in een reactie onder een artikel op de site van De Telegraaf, over de groeiende vluchtelingenstroom naar Europa. Mensen zijn slimmer dan

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Recht op vrije meningsuiting

Recht op vrije meningsuiting 10 Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. Recht op vrije meningsuiting Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting,

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Respectvol Taalgebruik

Respectvol Taalgebruik Informatie gastlessen Respectvol Taalgebruik voor het VO/MBO Informatie gastlessen Respectvol Taalgebruik voor het VO/MBO Een vriend van mij noemt alles kanker. Als ik dat woord hoor, moet ik steeds aan

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Q&A intervieuw. Nieuws. Blog. Kruiswoordpuzzel

Q&A intervieuw. Nieuws. Blog. Kruiswoordpuzzel Q&A intervieuw Nieuws Kruiswoordpuzzel Blog Q&A intervieuw Blog Nieuws Kruiswoordpuzzel Q & A Als Ervaringswerker TOS geven we psycho- educatie door het hele land. Wij beantwoorden de vraag: Hoe vinden

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant

Werkblad Seksuele Diversiteit. KaartjesspeL voorkant KaartjesspeL voorkant Kaartjesspel achterkant Wat betekent LHBT? Ben je in de war als je bi bent? Hoe word je homo? Wat is coming out? Op welke leeftijd ontdek je dat je homo of lesbisch bent? Op welke

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Uitslag ouderenenquête over logo, naam en posters Bond tegen het vloeken

Uitslag ouderenenquête over logo, naam en posters Bond tegen het vloeken Uitslag ouderenenquête over logo, naam en posters Bond tegen het vloeken - Totaal aantal respondenten: 186 - Gemiddelde leeftijd respondenten: 68,3 jaren - Meetdagen: 3 t/m 7 november + 9 november - Berekening,

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Pedagogische nazorg. Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname

Pedagogische nazorg. Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname Pedagogische nazorg Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname 1 Pedagogische nazorg Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Weer thuis 2 Algemene adviezen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 2 Deel 1 Beïnvloeden van gedrag - Zeg wat je doet en doe wat je zegt - 3 Interactie Het gedrag van kinderen is grofweg in te delen in gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is gedrag dat we

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie