FORMULIER RAADSVRAGEN. VRAAG Betreft het kranten Artikel in de Nieuwsbode 30 dec. van dat er niet meer in Zwembad gebakken zou mogen worden??

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FORMULIER RAADSVRAGEN. VRAAG Betreft het kranten Artikel in de Nieuwsbode 30 dec. van dat er niet meer in Zwembad gebakken zou mogen worden??"

Transcriptie

1 FORMULIER RAADSVRAGEN 10VRAAG008 Datum : Soort : Vragen ex artikel 37 RvO Vragensteller : Seyst.nu Roy Luca Onderwerp : Frituur in Dijnselburg VRAAG Betreft het kranten Artikel in de Nieuwsbode 30 dec. van dat er niet meer in Zwembad gebakken zou mogen worden?? 1. Is dit in overleg gegaan en is dit geen groot risico financieel? 2. En is er door gerekend wat dit direct voor gevolg met zich mee brengt in evt. nieuwe opzet? 3. En is niet gedacht over een overgang periode met evaluatie met vraag van de consument? 4. Zijn dit onderbouwde stappen met cijfers/ of imago stuipen? 5. En gaat dit voor alle andere Kantines bij andere sport gelegenheden? 6. Is er in de markt iets bekend van zulke resolute veranderingen? Geeft dit niet gelijk tekorten voor het runnen van de kantine? ANTWOORD 1&2 De pilot Zwembad Dijnselburg is programmaonderdeel uit de beleidsnota Gezond(er) in Zeist. In het plan wordt een koppeling gemaakt met het landelijke convenant Gezond Gewicht. De doelstelling van het convenant luidt: Nederlandse jongeren zijn over vijf jaar de gezondste van Europa. In het voorjaar heeft het college van B&W enthousiast ingestemd met het idee en de verdere ontwikkeling van het gezonde zwembad". Op 7 december 2009 heeft het college het idee als pilot en de kosten die daarmee samenhangen geaccordeerd. Voor de pilot van 1 jaar is een investeringskrediet van euro aangevraagd. De investeringen hebben betrekking op met name de aanschaf van keukenmeubelen en -apparatuur die een directe relatie hebben met de bereiding van verse producten. Marketing- & opleidingskosten komen ten laste van de zwembad exploitatie. Gedurende de pilot zal de focusgroep de ontwikkeling van bedrijfsgegevens monitoren. Gederfde inkomsten maken daarvan onderdeel uit. Evaluatie zal plaats vinden aan het einde van de pilot met als belangrijkste criteria; (maatschappelijk) effect op de gezondheid van mn kinderen, klanttevredenheid en omzetcijfers. 3. Er is niet gekozen voor een overgangsfase maar voor een pilot. Deze pilot wordt vervolgens geëvalueerd. 4. Er is geen sprake van imagostuipen hoewel niet uitgesloten kan worden dat deze nieuwe insteek een positieve uitstraling heeft op de gehele gemeente Zeist.

2 Omdat sprake is van een novum in de nederlandse zwembaden waren er geen ervaringscijfers die als basis konden dienen voor een nadere onderbouwing. 5. Vooralsnog beperkt de pilot zich tot de kantine van het zwembad. Indien de uitkomsten van de evaluatie daartoe aanleiding geven, zullen wellicht ook andere gemeentelijke voorzieningen volgen. 6. Er bestaan geen ervaringen van soortgelijke beleidswijzigingen bij zwembaden. Het is met name om deze reden dat het zwembad wordt bijgestaan door externe deskundigheid op het gebied van gezonde voeding en op het gebied van marketing. Inmiddels is er bestuurlijk een band met de Apenheul in Apeldoorn opgebouwd waar nauwe commerciëlen en inhoudelijke samenwerking verder wordt uitgebouwd. Ook bestaan er lijnen met andere gemeenten, Snowworld Zoetermeer en Health City.

3 Datum : Soort : Vragen ex artikel 37 RvO Vragensteller : SP - Duquesnoy Onderwerp : Frituur in Dijnselburg VRAAG Toelichting: In het jaarplan 2009 van de beleidsnota gezond(er) in Zeist wordt als een van de onderdelen het overgewicht bestrijden genoemd. Als een oplossingsrichting wordt genoemd het "bevorderen van een gezond kantinebeleid in scholen en sportaccommodaties. In de beleidsnota worden daarvoor initiatieven genoemd "door stimuleren van afname project gezonde kantine" en "doorverstrekken van vignetten en bijbehorende methodiek aan sportverenigingen". het jaarplan 2009 noemt de pilot in de kantine van zwembad Dijnselburg. Volgens het jaarplan is het doel "om in het restaurant een aanbod te creëeren van gezonde, aantrekkelijke en toegankelijke producten". Verder stelt het jaarplan dat daarbij het accent zal liggen op ouders en kinderen, maar het aanbod zal ook gericht zijn op sporters en andere voorbijgangers. "In samenwerking met zwembad Dijnselburg zal de uitvoering van deze pilot verder worden uitgewerkt", ook deze tekst komt uit het jaarplan. Vanaf 14 december zal geen patat en andere gefrituurde producten meer verkrijgbaar zijn. Deze mededeling hangt in de kantine van zwembad Dijnselburg. De SP heeft hierbij de volgende vragen aan het college: 1. Interpreteerd het college de doelstelling "aanbod creëren van gezonde, aantrekkelijke en toegankelijke producten" als de optie "de deksel gaat op de frituurpan"? 2. Heeft het college nog meer ideeën of uitwerkingen op welke manier dat gezonde aanbod kan worden gemaakt? 3. Kan het college aangeven of ditzelfde kantinebeleid van "de deksel op de frituurpan" ook wordt gedaan of geeist indien het zwembad wordt geprivatiseerd? 4. Heeft het college al in beeld hoe de kosten, bijvoorbeeld een inkomstenderving, zijn en zijn de middelen hiervoor beschikbaar. Met welke orde van grootte van deze kosten wordt rekening gehouden? ANTWOORD Achtergrond De pilot Zwembad Dijnselburg is programmaonderdeel uit de beleidsnota Gezond(er) in Zeist. In het plan wordt een koppeling gemaakt met het landelijke convenant Gezond Gewicht. De doelstelling van het convenant luidt: Nederlandse jongeren zijn over vijf jaar de gezondste van Europa. In het voorjaar heeft het college van B&W enthousiast ingestemd met het idee en de verdere ontwikkeling van het gezonde zwembad". Op 7 december 2009 heeft het college het idee als pilot en de kosten die daarmee samenhangen geaccordeerd. 1&2 De pilot heeft betrekking op Zwembad Dijnselburg. De belangrijkste doelstellingen luiden:

4 - Aanpassen van het assortiment. Ongezonde producten worden vervangen door gezonde verse producten. - Opleiden van personeel. Het personeel wordt conform de horecarichtlijnen opgeleid om gezonde producten te kunnen maken en verkopen. - Beter zichtbaar maken van gezonde producten. Door een duidelijke en mooie presentatie zullen klanten eerder geneigd zijn deze gezonde producten te kiezen. - Combinaties met arrangementen, zoals kinderfeestjes. - Marketingplan. Gedurende januari 2010 zal de gezonde voeding breed onder de aandacht worden gebracht van de inwoners van de regio Zeist en van de zwembadbezoekers. 3 De veranderingen in het kantinebeleid hebben in eerste instantie betrekking op de looptijd van de pilot. De looptijd betreft het jaar Eisen in het geval van privatisering hebben geen betrekking op de pilot. 4 Gedurende de pilot zal de focusgroep de ontwikkeling van bedrijfsgegevens monitoren. Gederfde inkomsten maken daarvan onderdeel uit. Evaluatie zal plaats vinden aan het einde van de pilot met als belangrijkste criteria; (maatschappelijk) effect op de gezondheid van mn kinderen, klanttevredenheid en omzetcijfers. Voor de pilot is een investeringskrediet van ,- aangevraagd. De investering zal een duurzame waardevermeerdering van het zwembad betekenen. Marketing- en opleidingskosten zullen ten laste komen van de exploitatie van Zwembad Dijnselburg.

5 Datum : Soort : RvO 37 (schriftelijk beantwoorden) Vragensteller : Ad van Strien Bodes de Vries / PvdA Onderwerp : gevolgen staken patatverkoop zwembad VRAAG Aan het College van Burgemeester en Wethouders van Zeist. Naar aanleiding van onrust is de gemeenschap en berichten daar over inde pers. In het kader van het beleidstreven onze locale gemeenschap een gezonde gemeenschap te doen zijn en het terugdringen van zwaarlijvigheid te bevorderen, heeft Uw college heeft besloten om de menukaart dan wel het aangeboden assortiment warme snacks in het zwembad per 1 januari drastisch te wijzigen. Over de kwaliteit van het verwijderde menu en haar ingrediënten en of dat van het nieuwe, wil de fractie geen oordeel uitspreken. Evenmin heeft de fractie bezwaar tegen een overheid beleid dat te terug dringen van zwaarlijvigheid nastreeft. Wel heeft zij de volgende vragen over deze specifieke maatregel. 1. Is het juist dat wat de frituurkeuken uit het zwembad is verwijderd en is vervangen door een geheel nieuwe inventaris? En dat daarmee o.a. een gewoon portie frites niet meer te krijgen is? 2. Is het juist dat de investering gemoeid met de wijziging van keuken en aangeboden assortiment opgebracht moet worden uit de exploitatie van het zwembad? 3. Is het juist dat de exploitatie cijfers de laatste jaren positief beïnvloed werden door de opbrengsten uit bar en buffet? 4. Is voor dat dit besluit om drastisch het bestaande buffetbeleid te wijzigen, een projectbegroting gemaakt waaruit blijkt dat de algemene bedrijfsexploitatie niet wordt geconfronteerd zal worden met een lastenverzwaring? 5. Wat was er op tegen om het buffetaanbod uit te breiden met gezonde snacks een daarmee haar burgers en ander gebruikers van de voorziening in de gelegenheid te stellen bewuste keuzes te maken 6. Is het college voornemens het meenemen en consumeren van chips en andere versnaperingen door gasten op het terrein van het zwembad en of ander gemeentelijk sportvoorzieningen te verbieden en daar dan ook op te gaan handhaven? ANTWOORD Achtergrond De pilot Zwembad Dijnselburg is programmaonderdeel uit de beleidsnota Gezond(er) in Zeist. In het plan wordt een koppeling gemaakt met het landelijke convenant Gezond Gewicht. De doelstelling van het convenant luidt: Nederlandse jongeren zijn over vijf jaar de gezondste van Europa. In het voorjaar heeft het college van B&W enthousiast ingestemd met het idee en de verdere ontwikkeling van het gezonde zwembad". Op 7 december 2009 heeft het college het idee als pilot en de kosten die daarmee samenhangen geaccordeerd..

6 1. Dit is juist 2. De investering wordt gefinancierd met een investeringssubsidie. De wijzigingen in het aanbod worden opgebracht uit de exploitatie van het zwembad. 3. Dit is juist 4. De veranderingen in het kantinebeleid hebben in eerste instantie betrekking op de looptijd van de pilot. De looptijd betreft het jaar Gedurende de pilot zal de focusgroep de ontwikkeling van bedrijfsgegevens monitoren. Gederfde inkomsten maken daarvan onderdeel uit. Evaluatie zal plaats vinden aan het einde van de pilot met als belangrijkste criteria; (maatschappelijk) effect op de gezondheid van mn kinderen, klanttevredenheid en omzetcijfers. Voor de pilot is een investeringskrediet van ,- aangevraagd. De investering zal een duurzame waardevermeerdering van het zwembad betekenen. De voorzieningen zijn zo gemaakt dat de oude situatie hersteld kan worden als de pilot geen succes is. Marketing- en opleidingskosten zullen ten laste komen van de exploitatie van Zwembad Dijnselburg. 5. De gemeente Zeist wil een bijdrage leveren aan het welzijn (gezonde voeding en beweging) van haar burgers. In de beleidsnota Gezond(er) in Zeist wordt de ambitie uitgesproken om toename van overgewicht een halt toe te roepen. Het percentage kinderen met overgewicht dient te dalen en het percentage volwassenen met overgewicht dient minimaal gelijk te blijven. Het voeren van een kantine met uitsluitend gezond voedsel draagt beter bij aan de doelstellingen uit de beleidsnota dan een kantine met een gemengd aanbod van gezond en ongezond voedsel. 6. De pilot heeft betrekking op het voedselaanbod van zwembad Dijnselburg voor het jaar Andere gemeentelijke sportterreinen zijn niet bij deze pilot betrokken. In de pilot is geen sprake van een verbod, maar alleen van een wijziging in het voedingsaanbod. Van handhaving is derhalve geen sprake.

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines

Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen over rookvrije sportaccommodaties en gezonde sportkantines Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Op

Nadere informatie

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project:

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Sportprojectmanager Alida Pasveer en sportconsulent Britt Tjalma, werkzaam voor JOGG Meppel Situatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is de

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het bericht Toename overgewicht in achterstandswijken (2015Z08832).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het bericht Toename overgewicht in achterstandswijken (2015Z08832). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 11 ONDERWERP Keijzers, Huub ALG-R S1 RAD: RAD151125 woensdag 25 november 2015 BW: BW151103 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 25 november 2015 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 207313 1 oktober 2018 Regeling subsidie sport gemeente Oisterwijk 2019 Sport én bewegen dragen in positieve zin bij aan fysieke en psychische

Nadere informatie

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012 Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten september 2012 Achtergrond Met behulp van een online vragenlijst is de waardering en beoordeling van de gasten ten aanzien van de dienstverlening

Nadere informatie

VOEDINGSBELEID KWC VOEDINGSBELEID KWC. Koningin Wilhelmina College. dgadg

VOEDINGSBELEID KWC VOEDINGSBELEID KWC. Koningin Wilhelmina College. dgadg VOEDINGSBELEID KWC dgadg Koningin Wilhelmina College Inhoud Inleiding... 4 Uitgangspunten bij uitvoeren van het beleid... 5 Ambitie Schooljaar 2016-2017... 6 Voedingsbeleid KWC Pagina 3 Inleiding Het

Nadere informatie

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT JONGEREN OP GEZOND GEWICHT Over vijf jaar zal de JOGG-aanpak in 75 gemeenten ingevoerd zijn. We willen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van Europa wordt. Paul Rosenmöller Voorzitter Convenant Gezond

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen.

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0300EA3652* Registratienummer : Z -14-27201 / 2896 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 5 juni

Nadere informatie

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht

ambitieakkoord stichting jongeren op gezond gewicht akkoord stichting jongeren op gezond gewicht De stichting Jongeren Op Gezond Gewicht en haar partners verbinden zich met dit akkoord gezamenlijk, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, in de periode

Nadere informatie

Uitkomsten Nationaal Sport Onderzoek najaar 2013

Uitkomsten Nationaal Sport Onderzoek najaar 2013 Gezonde kantine? Uitkomsten Nationaal Sport Onderzoek najaar 2013 Janine van Kalmthout Remko van den Dool Mulier Instituut, Utrecht Februari 2014 Inleiding Het samenwerkingsverband Convenant Gezond Gewicht

Nadere informatie

Beleidsmonitor Team:Fit 2018

Beleidsmonitor Team:Fit 2018 Beleidsmonitor Team:Fit 2018 Jorien Slot-Heijs Janine van Kalmthout Februari 2019 Mulier Instituut Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Methode 4 3. Niveau van de kantine 5 4. Huidige situatie kantine

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 54 66 Agendapunt: 16 ONDERWERP. Garantstelling voor financiering van investeringen door sportverenigingen in accommodaties.

Doorkiesnummer : (0495) 57 54 66 Agendapunt: 16 ONDERWERP. Garantstelling voor financiering van investeringen door sportverenigingen in accommodaties. Verheijen, Peter OCSW S2 RAD: RAD150325 woensdag 25 maart 2015 BW: BW150224 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 25 maart 2015 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

VEDABELEIDSPLANDEGEZONDESCHOOLKANTINE

VEDABELEIDSPLANDEGEZONDESCHOOLKANTINE Beleidsplan De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding 20160901VEDABELEIDSPLANDEGEZONDESCHOOLKANTINE Inhoud 1. Het vignet De Gezonde School... 3 2. De Gezonde Schoolkantine... 3 3. Hoe borgt

Nadere informatie

Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam

Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam Inleiding Met ingang van 2013 geven Spurd, Sportraad Purmerend en Stichting Gehandicaptensport Waterland samen met een divers aantal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Eindrapportage onderzoek capaciteit binnensportaccommodaties 2009. Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Inhoudsopgave November 2012 1. Aanleiding 3 2. Huidige situatie 4 2.1 Huidig tarievenbeleid 4 2.2 Afwijkende afspraken

Nadere informatie

CDA: Er zouden geen kosten aan verbonden zijn voor de gemeente om het zwembad open te houden. Kunt u dat uitleggen?

CDA: Er zouden geen kosten aan verbonden zijn voor de gemeente om het zwembad open te houden. Kunt u dat uitleggen? Link naar het integrale audioverslag: http://zeist.raadsinformatie.nl/?commissie=2624&vergadering=35641 DE INLOOP datum: 08 oktober 2013 vergaderruimte: 0.02 Onderwerp Inbreng medewerkers zwembad De Waterman

Nadere informatie

Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020)

Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020) Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2016-2020) Aanleiding De school is een belangrijke vindplek van de jeugd en heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedings- en drankenaanbod op scholen

Nadere informatie

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Beleidsplan De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Inhoud 1. Het vignet De Gezonde School 2. De Gezonde Schoolkantine 3. Hoe borgt

Nadere informatie

Gezonde voedingskeuzes stimuleren onder mbo-studenten; ontwikkeling van een app

Gezonde voedingskeuzes stimuleren onder mbo-studenten; ontwikkeling van een app Gezonde voedingskeuzes stimuleren onder mbo-studenten; ontwikkeling van een app Codename Future, Waag Society en De Haagse Hogeschool Hebben de handen ineengeslagen om een prototype te ontwikkelen van

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

LeusdenFit

LeusdenFit LeusdenFit 2016-2018 Aanleiding Toezegging om in het najaar het meerjarenprogramma LeusdenFit te presenteren Cijfers Leusden Monitor Schoolkracht Startfoto LeusdenFit Senioren/Volwassenen monitor Ambitie

Nadere informatie

sportorganisaties

sportorganisaties SPORTAANBOD 40.000 sportorganisaties 27.000 sportverenigingen/ 4 miljoen leden/ 1miljoen vrijwilligers 2.000 fitness clubs/ 2 miljoen leden 800 zwembaden/ 80 90 miljoen bezoekers Speeltuinen, Cruijffcourts

Nadere informatie

22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT

22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT 22 CENTRUM VOOR JEUGD EN GEZIN EN JONGEREN OP GEZOND GEWICHT In dit hoofdstuk staan twee aspecten centraal die met jeugd en gezin verband houden: in het eerste deel wordt ingegaan op de bekendheid met

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Raadsstuk. 166/ september VVH/vhr 08/154674

Raadsstuk. 166/ september VVH/vhr 08/154674 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 166/2008 9 september VVH/vhr 08/154674 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake werkervaringstages

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018

2 de bijeenkomst Contactraad SRM. 19 maart 2018 2 de bijeenkomst Contactraad SRM 19 maart 2018 AGENDA 1. Opening & toelichting oproep politiek en inspreekbeurt bij Beeldvormende Avond 2. Verslag vorige Contactraad 26 februari jl. 3. Terugblik op BVA

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Gezondere maatschappij met meer inzet en lef

Gezondere maatschappij met meer inzet en lef Gezondere maatschappij met meer inzet en lef Overijsselse Sportontmoeting 4 november 2011 Marjan Boos projectbureau voor gezonde leefstijl en voeding Overgewicht Ca. helft Nederlandse volwassenen, BMI

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel algemeen belangvaststelling Wet Markt en Overheid

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel algemeen belangvaststelling Wet Markt en Overheid gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00827 Beslisdatum B&W 6 mei 2014 Dossiernummer 14.19.751 Raadsvoorstel algemeen belangvaststelling Wet Markt en Overheid Inleiding Op 1 juli 2012 is de Wet Markt en

Nadere informatie

Aan het college van B&W Postbus GZ s-hertogenbosch

Aan het college van B&W Postbus GZ s-hertogenbosch Aan het college van B&W Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch s-hertogenbosch,25 januari 2013 Betreft: Vragen ex art 39 R.v.O. Bezuinigingen in de zorg Geacht College, Het kabinet gaat miljarden bezuinigingen

Nadere informatie

1 Onderwerp Voortgangsrapportage Nieuwegein Beweegt 2010-2013

1 Onderwerp Voortgangsrapportage Nieuwegein Beweegt 2010-2013 > - Nieuwegein Gemeenteraad c J Onderwerp Voortgangsraj Datum : 5 oktober 2013 rtage Nieuwegein Beweegt Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Port euillel r R.C. Blom 1 Onderwerp

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' (GNL) gestart: met subsidie van

Nadere informatie

WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE

WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE WAAROM DOEN WE DIT? WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE 1 op de 8 kinderen is te zwaar Obesitas en diabetes neemt enorm toe Ongezonde voeding heeft effect op de ontwikkeling en prestaties van kinderen en

Nadere informatie

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid

Startnotitie. Voorstelnummer RV/16/00658. Startnotitie leesstimulering en laaggeletterdheid Datum vergadering gemeenteraad 5 april 2016 Voorstelnummer RV/16/00658 Agendapunt 8 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp J.G. Marringa S. van Alfen Samenlevingszaken

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018

3 de bijeenkomst Contactraad SRM. 14 mei 2018 3 de bijeenkomst Contactraad SRM 14 mei 2018 AGENDA 1. Opening en verslag vorige Contactraad 19 maart jl. 2. Verkiezing voorzitter Contactraad 3. AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) 4. Sportnota

Nadere informatie

We hebben ervoor gekozen om eerst onze aandacht te richten op de beleidsthema s: Voeding Roken, alcohol en drugs Bewegen en sport

We hebben ervoor gekozen om eerst onze aandacht te richten op de beleidsthema s: Voeding Roken, alcohol en drugs Bewegen en sport 2018-2019 Visie Gezonde leerlingen hebben meer kans op goede schoolprestaties. Goede schoolprestaties dragen op langere termijn bij aan een goede gezondheid en maatschappelijk succes. Ook voor medewerkers

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0634., d.d. 2 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier. Onderwerp Tarieven verhuur tennisbanen BESLUITEN1Behoudens advies van de commissie 1 Kennis te nemen van het verzoek van de Stichting Leidse

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Reglement inzake de Projectcheque " ONDERNEEM IN IZEGEM "

Reglement inzake de Projectcheque  ONDERNEEM IN IZEGEM STADSBESTUUR IZEGEM Reglement inzake de Projectcheque " ONDERNEEM IN IZEGEM " Artikel 1 Projectcheque Onderneem in Izegem Binnen de perken van het jaarlijks door de Gemeenteraad vastgestelde budget kunnen

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen

Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Voorstel Sociaal Cultureel Centrum/ Multifunctioneel Centrum Den Asseldonk in Bergen Visie: Een actieve levensstijl maakt mensen gezonder en gelukkiger. Daar draagt Optisport door middel van haar diensten

Nadere informatie

BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD. Datum: 29 september 2015

BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD. Datum: 29 september 2015 BESLUITEN VAN COLLEGE VAN DE GEMEENTE LELYSTAD Datum: 29 september 2015 Aanwezig: burgemeester Horselenberg (voorzitter), wethouders Fackeldey, Sparreboom, Rentenaar, Van den Heuvel en Van Wageningen alsmede

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie van de inzet buurtsportcoach Geeske van Asperen, Marco Barten (Kenniscentrum Sport) en Tonnie Floor (Sportservice Ede) 16 februari 2017 Programma Algemeen Waarom monitoren en evalueren?

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING BESLISSING BIJKOMENDE INFO BIJ HET BESLUIT. Vergadering van 24 februari 2015 VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 24 februari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00155 Onderwerp: Raadsmededeling over: motie armoedebeleid - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Bij de behandeling van de

Nadere informatie

Subsidieregels Cultuurfonds

Subsidieregels Cultuurfonds Subsidieregels Cultuurfonds Op deze subsidieregels is de algemene subsidieverordening Borger-Odoorn van toepassing. Deze subsidieregels horen als bijlage bij de Beleidsregels Cultuur en Welzijn 2004-2008

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg Leidschendam-Voorburg Jaarplan 2016 Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg, Postbus 566, 2270 AD Voorburg. Tel: 070-7803376. E-mail: info@leergeldleidschendam-voorburg.nl Doelstelling Stichting Leergeld

Nadere informatie

V. Reintjes. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. wethouder De Weger

V. Reintjes. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. wethouder De Weger VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 16A.01241 Datum: 12 december 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

FORMULIER RAADSVRAGEN

FORMULIER RAADSVRAGEN FORMULIER RAADSVRAGEN Datum : 10 maart 2016 Soort : Te behandelen/beantwoorden tijdens Debat thema Bestuur 15 maart 2016 Vragensteller : Koos van Gemeren Onderwerp : Betaald parkeren in Zeist De fractie

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Verordening sportsubsidies gemeente Steenwijkerland.

Verordening sportsubsidies gemeente Steenwijkerland. Nummer: 2002/194 Steenwijk: 17 december 2002 Onderwerp: Verordening sportsubsidies Gemeente Steenwijk Steenwijkerland Uitgegaan: De raad van de gemeente Steenwijk, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van 100% Groningen over het vermelden van. uitkeringsbedragen in bruto en armoedeval.

Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van 100% Groningen over het vermelden van. uitkeringsbedragen in bruto en armoedeval. Onderwerp Steller Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van 100% Groningen over het vermelden van uitkeringsbedragen in bruto en armoedeval. S. Ploeg De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Nadere informatie

FACTSHEET JOGG JULI 2012

FACTSHEET JOGG JULI 2012 FACTSHEET JOGG JULI 2012 Convenant Gezond Gewicht en deelconvenant JOGG Het Convenant Gezond Gewicht is een uniek samenwerkingsverband van in totaal 27 partijen afkomstig van (rijks- en lokale) overheden,

Nadere informatie

1. F.T.J.M. Backhuijs 22 januari 2013

1. F.T.J.M. Backhuijs 22 januari 2013 BESLUITENLIJST OPENBARE VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 1. F.T.J.M. Backhuijs 22 januari 2013 der 1 TVL 2013/23 Onderwerp: Beantwoording artikel 42-brief PvdA inzake handhaving leeftijdsgrenzen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016

JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 JOGG HELLEVOETSLUIS 2014 2016 Afdeling Samenlevingszaken, november 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Achtergrond... 4 2.1. Gezondheidsbevordering... 4 2.2. Integrale aanpak... 4 3. Probleemstelling... 5

Nadere informatie

Fruit4Sport kan straks oogsten Goal!

Fruit4Sport kan straks oogsten Goal! Conceptwijzer December 2012 2013 Innovatie- Netwerk InnovatieNetwerk genereert grensverleggende vernieuwingen in landbouw, agribusiness, voeding en groene ruimte en zorgt ervoor dat die door belanghebbenden

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

Rotterdam, 17 april 2012.

Rotterdam, 17 april 2012. Rotterdam, 17 april 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden R. Buijt (Leefbaar Rotterdam) en J.L. Ton (Leefbaar Rotterdam) over vervolgvragen verklaring omtrent gedrag

Nadere informatie

no.1 in Gezond Frituren

no.1 in Gezond Frituren no.1 in Gezond Frituren A healthy story Kan een nieuw product een bewezen succes zijn? Ja. Romi introduceerde als eerste Gezond Frituren en werd daarmee voortrekker van een succesvolle trend. Een trend

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 9 november 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie

Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira. Van M&O naar Bedrijfseconomie Drs. J. van der Span Dr. Q. Elvira Van M&O naar Bedrijfseconomie De meerwaarde van het nieuwe programma? De wereld om ons heen wordt steeds complexer Financiele kwesties worden steeds lastiger De kleine

Nadere informatie

D66. Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Datum: 24 September fonderwerp : Forse stijging OZB. Geacht college,

D66. Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Datum: 24 September fonderwerp : Forse stijging OZB. Geacht college, D66 Schriftelijke vragen aan het college (art 33 RvO) Datum: 24 September 2018 fonderwerp : Forse stijging OZB Geacht college, D66 heeft diverse signalen ontvangen dat ondermeer besturen van dorpshuizen

Nadere informatie

Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine

Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine Aan de slag met De Gezonde Schoolkantine Schoolkantine Brigade - Schoolbezoek Helpt concreet toe te werken naar een gezonder aanbod Kosteloos advies op maat Scholen ontvangen rapport met bevindingen en

Nadere informatie

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019

: 13 mei 2019 : 27 mei 2019 më i 2 7 MEI 2019 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 mei 2019 : 27 mei 2019 Zaaknummer

Nadere informatie

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede

Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Voorbeeld monitoring en evaluatie gemeente Enschede Lees het volledige stappenplan voor alle informatie en tips over het monitoren en evalueren van het beleid rondom de inzet van buurtsportcoaches of raadpleeg

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 26 april 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00333 Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Raadslid

Nadere informatie

2) Voor de periode is teruggaaf verleend tot een bedrag van exclusief heffingsrente.

2) Voor de periode is teruggaaf verleend tot een bedrag van exclusief heffingsrente. Collegevoorstel In november 2011 zijn de regels met betrekking tot btw verrekening voor wat betreft uitgaven voor de buitensport versoepeld. Bij de behandeling van het voorstel over de tariefsaanpassing

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - DIGITAAL AFSCHRIFT 2013_BW_00203 OPSCHRIFT Vergadering van 2 april 2013 Bevoegde portefeuillehouder: Karin Lambrechts Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake:

Nadere informatie

Nr Houten, 20 maart Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) WWB Inkomensdeel

Nr Houten, 20 maart Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) WWB Inkomensdeel Raadsvoorstel Nr. 2012-019 Houten, 20 maart 2012 Onderwerp: Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) WWB Inkomensdeel 2012-2014. Beslispunten: In te stemmen met het indienen van een aanvraag voor

Nadere informatie

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Achtergrond De gemeente is in een andere periode terecht gekomen sinds het meest recente sportbeleid, dat dateert uit 2009. Meer en meer wordt duidelijk

Nadere informatie

Aan de leden van de raad. Geachte leden van de raad,

Aan de leden van de raad. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de leden van de raad. Dienst Publiek ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) afdeling 07.31233

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen gemeente Eindhoven Sport & Bewegen Raadsnummer Inboeknummer 11bst00629 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.753 Oplegvel Raadsvoorstel Beëindiging schoolzwemmen jvv/mc11012741 gemeente Eindhoven

Nadere informatie

1. Wat is het oordeel van het college over de vindbaarheid van voorzieningen voor Haarlemse burgers op internet aan de hand van deze casus?

1. Wat is het oordeel van het college over de vindbaarheid van voorzieningen voor Haarlemse burgers op internet aan de hand van deze casus? Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie ChristenUnie t.a.v. de heer F. Visser Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 4 april 2017 2017/152252

Nadere informatie

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR

venlo -====::?: ;\ A /~ Raadsconsultatie 7. - GEMEENTEBESTUUR venlo Raadsconsultatie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Re nummer 2017 collegevergadering d.d. raadsvergadering d.d. fatale termijn programma portefeuillehouder Nieuw transparant en laagdrempelig tarievenbeleid

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad

Voorstel Gemeenteraad *16vra00082* 16vra00082 Voorstel Gemeenteraad Datum B&W vergadering: 09-05-2016 Datum Raadsvergadering: 07-07-2016 Afdeling: WZO Raadscie: Portefeuillehouder: Steller: P.P.M.H. Voncken Onderwerp Raadsvoorstel

Nadere informatie

College van Burgermeester en Wethouders gemeente Moerdijk

College van Burgermeester en Wethouders gemeente Moerdijk Artikel 35 vragen fractie BBM Aan: College van Burgermeester en Wethouders gemeente Moerdijk Datum: 19 december 2017 Betreft: Vitaliteit Geacht College, BBM is er een groot voorstander van dat ouderen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 29 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres: Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt

Uitbreiding deelname Programma Sport en Bewegen in de Buurt gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen Maurits van Tubergen Lotgering (023 5676632 ) Registratienummer 2012.0068182

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

Active Healthy Platform

Active Healthy Platform Active Healthy Platform Gezondheid is een vitale menselijke waarde Statistieken: 25% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek..> aantal neemt toe! Ook het aantal 65+ neemt toe De gemiddelde leeftijd

Nadere informatie

Verruiming BTW- Sportvrijstelling. 14 maart Peter van Poortvliet MinVWS - DUS-I

Verruiming BTW- Sportvrijstelling. 14 maart Peter van Poortvliet MinVWS - DUS-I Verruiming BTW- Sportvrijstelling 14 maart 2019 Peter van Poortvliet MinVWS - DUS-I Aan de inhoud van deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Stimulering sport en beweging Tot 1 jan 2019

Nadere informatie

Stadspartij Knillis heeft de volgende vragen ex artikel 39 aan het College.

Stadspartij Knillis heeft de volgende vragen ex artikel 39 aan het College. Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente s-hertogenbosch Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch s-hertogenbosch, 2 april 2013 Betreft: Vragen ex art 39 RvO Realisatie sortiebrug Geacht

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0427 d.d. 13-4-2010 BB.nr. 10.033 d.d. 13-4-2010 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Convenant ter ondersteuning van de kandidatuur van de gemeente Den Haag als Europese Culturele

Nadere informatie

Raadsvoorstel Sportvisie

Raadsvoorstel Sportvisie gemeente Eindhoven 16R7018 Raadsnummer Inboeknummer 16bst01331 Beslisdatum B&W 18 oktober 2016 Dossiernummer 16.42.751 Raadsvoorstel Sportvisie Inleiding We bieden u bijgaand de nieuwe Sport en Beweegvisie

Nadere informatie

Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis:

Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis: Algemene beschouwingen 2018 Voorzitter, geachte collega raadsleden en leden van het college, beste bezoekers hier in de zaal en kijkers thuis: Graag wil ik beginnen met het schetsen van ons toekomstperspectief

Nadere informatie

gehoord hebbend de toezegging van het college tijdens de raadsvergadering van ; BESLUIT:

gehoord hebbend de toezegging van het college tijdens de raadsvergadering van ; BESLUIT: Nr: 11b /10 De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen de motie van de fractie van de PvdA bij het voorstel van burgemeester en wethouders, inzake de begroting 2014; gehoord hebbend de toezegging van

Nadere informatie

Akkoord Gezonde Voeding op Scholen

Akkoord Gezonde Voeding op Scholen Akkoord Gezonde Voeding op Scholen Agenda Jongeren op Gezond Gewicht: aanpak en resultaat Het Akkoord Rolverdeling Jongeren op Gezond Gewicht en Voedingscentrum Uitleg richtlijnen en uitvoering monitor

Nadere informatie