Hoe zuur ben jij? Raak jij je afvalstoffen goed kwijt? Vivre Vitaliteit I Armanda Versluijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe zuur ben jij? Raak jij je afvalstoffen goed kwijt? Vivre Vitaliteit I Armanda Versluijs"

Transcriptie

1 Vivre Vitaliteit I Armanda Versluijs

2 Ben ik te zuur? Hoe zuur ben jij? Wat is dat nu precies, verzuring? En waarom is dat niet goed voor je lichaam? Hoe raak je verzuurd? En nog belangrijker, wat kan je er zelf tegen doen? Het is voor veel mensen niet bekend dat verschillende lichamelijke klachten voort kunnen komen uit het verzuren van je lichaam. In dit E-book geef ik je inzicht in de belangrijkste items rondom verzuring. Stofwisseling Je bloed staat centraal in je stofwisseling. Het verbindt 100 miljard cellen in je lichaam tot één geheel. Continue wordt via je bloed alle cellen van zuurstof, voedingsstoffen en vitaliserende stoffen voorzien. Maar je bloed zorgt er ook voor dat de overtollige zuren en afvalstoffen in je lichaam worden opgeruimd. Een evenwichtige zuur-base balans is naast een basis voor het goed functioneren van je bloed ook van belang voor alle stofwisselingsprocessen en functies in je lichaam. Je hormonen, enzymen en je immuunsysteem kunnen in een te zuur milieu niet meer optimaal functioneren. Met alle gevolgen van dien. Bij een te laag ph gehalte kunnen enzymen niet actief worden. Deze enzymen zijn nodig in je stofwisselingsprocessen en verantwoordelijk voor alle activiteiten in je lichaam. Wat is nu zuur? De zuurgraad wordt uitgedrukt in een ph waarde. De ph waarde van je bloed schommelt tussen de 7,35 en 7,45. Dit noemen we licht basisch. Een ph waarde van 7 noemen we neutraal. Een lagere waarde noemen we zuur.

3 In je lichaam zijn verschillende ph waarden te meten. Zo is je maagsap erg zuur, met een ph waarde tussen de 1,2 en 3. Dit is ook nodig om de voedsel goed te verteren. De gal produceert een sap met een ph waarde van ongeveer 8,8 en ook vruchtwater is basisch met een ph waarde tussen de 8,0 8,5. Dit wordt als een optimale zuurgraad gezien, een baby tje verblijft hierin namelijk 9 maanden. Je lichaam zal er alles aan doen om je bloed ph waarde zo constant mogelijk te houden tussen de 7,35 7,45. Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Ook in je omgeving treffen we verschillende gifstoffen aan waar je, al dan niet bewust, je lichaam mee belast. Je lichaam wil de gifstoffen en afvalzuren zo snel mogelijk kwijt om de zuurgraad van je bloed op een constant niveau te houden. De afvalzuren die je lichaam zwaar kunnen belasten zie je in onderstaand overzicht. In de tweede kolom zie je hoe deze zuren in je lichaam kunnen komen.

4 Afvalzuur Product - Activiteit Koolzuur drank, oppervlakkige ademhaling, te weinig beweging Azijnzuur azijn, wit meel, suikers, zoetigheden, vetten Mierenzuur zoetstoffen Fosforzuur soft en energie drinks, smeerkaas, vis, eieren Melk- azijn en urinezuur overdreven sporten Melk- urine en zoutzuur stress Zoutzuur keukenzout, zoute snacks, kant en klaar maaltijden, stess, angst, ergenis Urinezuur vlees Zwavelzuur vlees, kaas, kwark, eieren, ingehouden winden Salpeterzuur gepekelde vlees- en worstwaren, ingehouden winden Acetylsalicylzuur pijnstillers Looizuren koffie en zwarte thee Nicotinezuur roken Tabel 1: Overzicht afvalzuren De diverse gifstoffen die onze gezondheid belasten zie je in het volgende overzicht. Gifstoffen Gifstoffen in milieu - nicotine - herbiciden / insecticiden - alcohol - pesticiden - medicijnen, narcose, inentingen - uitlaatgassen - kleur- geur en smaakstoffen in voeding - chemische stoffen in vloerbedekking, kleding, uit meubelen Tabel 2: Overzicht belastende gifstoffen

5 Een overdaad aan zuren kan je stofwisseling niet meer goed afbreken en uitscheiden. Je uitscheidingsorganen worden dan te zwaar belast. Daarbij kunnen sommige zuren niet door je stofwisseling afgebroken worden. Door ons huidige voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten, suikers, vetten, koffie en frisdranken en door onze onregelmatige en vaak stressvolle levensstijl produceert je lichaam veel zure afvalstoffen. Hoe treedt verzuring op? Normaal gesproken is je lichaam in staat om de zuren die we via onze voeding of op andere wijze binnen krijgen te neutraliseren of uit te scheiden. Dit gebeurt via je belangrijkste uitscheidingsorganen zoals je nieren, darmen en de longen. Om deze zuren en gifstoffen te neutraliseren verbruikt je lichaam de mineralen uit je huid, haren, nagels, tanden, gewrichten en botten. Als gevolg hiervan treedt bijvoorbeeld haaruitval, cariës, osteoporose of een hernia op.

6 Het overschot aan zuren en gifstoffen dat niet door je nieren, darmen of longen kan worden uitgescheiden, wordt met mineralen geneutraliseerd en meestal gebonden aan water en/of vet. Deze zuren en gifstoffen worden bijvoorbeeld als slakken afgezet in je lichaam of veroorzaken reuma, gal-, nier- en blaastenen. De voortdurende belasting met zuren en gifstoffen belast je nieren, darmen en longen. Maar ook de mineralendepots in je lichaam raken uitgeput. Je hebt, vooral na je 40e levensjaar, steeds meer behoefte aan mineralen en vitaliserende stoffen. Indien de mineralendepots in je lichaam uitgeput raken, ontstaan er allerlei verouderingsklachten. Vitaliserende stoffen Mineralen I Vitaminen I Groenten Fruit I Plantaardige aminozuren Plantaardige vetzuren Daarnaast bevorderen weinig drinken, weinig bewegen, een slechte doorbloeding en een lage lichaamstemperatuur de afzetting van slakken op benen, heupen, billen en buik.

7 Klachten door verzuring Bij lichte verzuring treden in het begin vage klachten op zoals hoofdpijn, migraine, voortdurende moeheid en concentratieproblemen, regelmatige infecties en huidproblemen. Deze klachten worden vaak genegeerd en niet serieus genomen. Aan verzuring als achterliggende oorzaak wordt vaak niet gedacht. In een volgende fase kan, al naar gelang de aanleg hiervoor, de verzuring leiden tot chronische stofwisselingsaandoeningen zoals artrose, jicht, artritis, verhoogde bloeddruk, fibromyalgie, verhoogd cholesterol en osteoporose. In onderstaande tabel staat een overzicht ingedeeld in de categorieën uitscheidingsklachten, demineralisatie klachten en aantastingsklachten. Uitscheidings- Demineralisatie Aantastingsklachten orgaan Allergieën Gewrichtsklachten Maagzweer Tandplak Breekbare nagels Gastritis Acne Verouderde huid Ziekte van Crohn Eczeem Haaruitval Colitis Steenpuisten Rimpels Diabetes Zweetvoeten Osteoporose Artritis Psoriasis Spataders Artrose Aambeien Parodontose Ziekte van Alzheimer Schimmelinfecties Amandelontstekingen Ziekte van Parkinson Overgangsklachten Maagwandontsteking Hoge bloeddruk Jeuk Cariës Fibromyalgie

8 Wat kun je zelf doen tegen verzuring? Het vinden en houden van een goede lichamelijke en geestelijke balans is één van de grootste uitdagingen in het leven. Lekker in je vel zitten is niet zomaar vanzelfsprekend en zeker niet altijd eenvoudig. Een ongezonde voeding, mineralentekort, medicijngebruik, maar ook stress, straling en luchtvervuiling zijn voorbeelden van vervelende invloeden die je lichaam dagelijks gemakkelijk uit balans kunnen brengen. Vaak zonder dat je daar zelf erg in hebt. Zoals hiervoor aangegeven, zijn er verschillende factoren van invloed op verzuring. Deze oorzaken van verzuring kun je in drie categorieën verdelen. Voeding Stress Straling vleesproducten angsten tablets / computer alcohol onzekerheid mobiele telefoon kleurstoffen ergernis electronica fastfood spanning zendmasten frisdranken frustratie hoogspanningsdraden suikers hectiek draadloze telefoon Voeding Het is van belang om je voeding zo evenwichtig mogelijk samen te stellen. Vermijd zo veel mogelijk verzurende voeding zoals te veel suikers, kant- en klaar maaltijden, frisdranken en bewerkte voeding. Dat lukt natuurlijk niet altijd en je hebt ook belangrijke voedingsstoffen nodig uit voedingsmiddelen die een enigszins verzurend effect hebben.

9 Probeer dit echter zo veel mogelijk te compenseren met basenrijke voeding zoals veel verse groeten en fruit, rauwkost, salade, noten, aardappelen en kruidenthee. Een basenrijke voeding met vitaliserende stoffen neutraliseert de gifstoffen en zuren en ondersteunt je lichaam met het afvoeren hiervan. Ook het drinken van veel water verdunt de concentratie van de opgeloste schadelijke stoffen. Daarnaast helpt water drinken bij de afvoer en uitscheiding van zuren en afvalstoffen via de nieren en je huid. Stress Naast voeding is stress een belangrijke factor in het verzuringsproces. Voortdurend onder stress staan is net zo schadelijk als ongezonde voeding. De verschillende vormen van stress hebben een dubbele negatieve werking. Ten eerste zorgt stress voor verzuring. Stress zet zich namelijk vast op je spieren, waardoor er afvalstoffen in je spieren gevormd worden en de ph waarde er van daalt. Ten tweede remt stress de ontzuring af, het verbruikt mineralen en vitaliserende stoffen die zo hard nodig zijn bij het ontzuringsproces. Denk bij stress ook aan intensief sporten en bijvoorbeeld een val. Je lichaam heeft dan extra mineralen en vitaliserende stoffen nodig om te herstellen.

10 Straling De invloed van straling staat nogal eens ter discussie. Tegenwoordig hebben we allemaal bronnen van wifi en diverse electronica om ons heen. Dit kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, spierklachten, angsten, slaapstoornissen, bedplassen en allergieën. Uit een dossier in de Telegraaf komt onderstaande stukje. Radiogolven van mobiele telefoons kunnen in bepaalde omstandigheden menselijke lichaamscellen beschadigen. Dat blijkt uit een studie die is verricht in opdracht van de Europese Unie. Bron: Gsm-straling beschadigt cellen, Telegraaf dinsdag 21 december 2001 Dossier: Wetenschap Straling heeft een grotere invloed op je gezondheid dan je je kunt voorstellen. Diverse bronnen van straling blokkeren je celcommunicatie. Het is daarom verstandig om je hier van bewust te zijn en eens goed te bedenken welke stralingsbronnen jou omringen. Hoeveel elektronische apparatuur heb jij in huis? Gebruik je een tablet of telefoon naast je bed? Hoe vaak gebruik je de magnetron? Woon je in de buurt van hoogspanningskabels of een zendmast?

11 Wanneer heb je behoefte aan extra vitaliserende stoffen? Zoals je onder het kopje stress al hebt kunnen lezen zijn er verschillende factoren en omstandigheden die er voor zorgen dat je lichaam extra behoefte heeft aan mineralen en vitaliserende stoffen. Naast stress en een val heb je ook extra behoefte aan vitaliserende stoffen: bij intensief sporten bij zwangerschap en het geven van borstvoeding bij vrouwen in de overgang bij kinderen en jongeren op hogere leeftijd in situaties met veel stress en spanning bij symptomen die gerelateerd zijn aan verzuringssymptomen tijdens een ontslakkingskuur Hoe nu verder? Als je de schadelijke zuren en gifstoffen uit je lichaam verwijdert, kunnen veel chronische klachten afnemen en zelfs verdwijnen. Een ontzuurd lichaam is veel minder vatbaar voor ziektes en zorgt voor mobiliteit, vitaliteit en dagelijkse energie. In dit E-book heb je inzicht gekregen in de oorzaken van verzuring en de items die hierop van invloed zijn. Sommige zaken zijn niet altijd te voorkomen, maar indien je je daarvan bewust bent, kun je hier wel rekening mee houden.

12 Hoe kun je verzuring voorkomen en je lichaam ontgiften? voldoende gezonde voeding eten voldoende water drinken vermijd zoveel mogelijk stress vermijd gifstoffen vermijd straling indien nodig aanvullen van de vitamines- en mineralendepots zorg voor een goed werkende microcirculatie ondersteun het ontzuringsproces met kruidenthee, basische baden, of andere ontzurende middelen Wil je na het lezen van deze tips nog meer weten over de mogelijkheden om je lichaam verder in balans te brengen? B i j Vivre Vitaltiteit g a a n we naast het opsporen van belastingen door verzuring en het vinden van de juiste ondersteuning, ook op zoek naar andere verstoringen in je lichaam.

13 krijg inzicht in het effect van voeding op je lichaam verbeter je darmflora ontgift je lichaam versterk je immuunsysteem krijg inzicht in de tekorten van mineralen, vitaminen en antioxidanten hef verstoringen op door schimmels, bacteriën, parasieten verbeter aan- en afvoer tussen je organen en weefsels verbeter je bloedcirculatie verbeter je slaapkwaliteit ondersteun genezing van wonden en blessures verminder gevolgen van stress verhoog je belastbaarheid Wil je kennismaken met Vivre Vitaliteit? Neem contact op via of

14 Over Armanda Ik help graag anderen inzicht te krijgen in het ontstaan van verschillende vervelende klachten, omdat ik weet hoe frustrerend het is om last te hebben van vage klachten en niet te weten wat je daar aan kunt doen. Door de klachten van mijn dochter en mijzelf ben ik enkele jaren geleden met bioresonantie in aanraking gekomen. Eindelijk werd er naar de oorzaak van onze klachten gekeken en niet alleen aan symptoombestrijding gedaan. Momenteel werk ik alweer enige jaren als orthomoleculair bioresonantieen darmtherapeut. Het is mijn missie om jouw levenskracht en vitaliteit te activeren. Zodat je weer stralend en energiek in het leven staat. Warme groet, Armanda

Ben ik te zuur? E-book over verzuring. Armanda Versluijs I Vivre Praktijk voor Bioresonantie

Ben ik te zuur? E-book over verzuring. Armanda Versluijs I Vivre Praktijk voor Bioresonantie Ben ik te zuur? E-book over verzuring 1 Ben ik te zuur? Wat is dat nu precies, verzuring? En waarom is dat niet goed voor je lichaam? Hoe raak ik verzuurd? En nog belangrijker, wat kan ik er zelf tegen

Nadere informatie

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar Verzuring: hoe werkt het? Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Zuur-Base. Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren

Zuur-Base. Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren Zuur-Base In een gezond lichaam is er een goed zuur-basen evenwicht. Een overschot aan basen ontstaat dan ook niet vaak. Een overschot aan zuren gebeurt

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

Medicinale dranken - Chlorophyl

Medicinale dranken - Chlorophyl Medicinale dranken - Chlorophyl Chlorophyl (water) Een wonder van de natuur. Chlorophyl en de balans zuren en base Giffen, schadelijke stoffen en andere milieubelastende stoffen, zoals een onevenwichtige

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Mineralen basisch mineralen complex

Mineralen basisch mineralen complex Mineralen basisch mineralen complex Zuur-base in balans! Draagt bij tot een gezond zuur-base evenwicht * Vegan Gentechvrij Lactosevrij Glutenvrij *Zink Ben jij zuur? Jouw gezondheid op lange termijn Onze

Nadere informatie

Verzuring is veroudering!

Verzuring is veroudering! Verzuring is veroudering! De stofwisseling, ofwel de verbranding van voeding om energie beschikbaar te krijgen, bovenmatige sportieve prestaties, stress en slechte omgevingsfactoren produceren zure afvalstoffen

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Cosmetica en huidverzorgingsproducten: deze bevatten vaak allerlei chemische bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen waar je huid niet tegen kan

Cosmetica en huidverzorgingsproducten: deze bevatten vaak allerlei chemische bestanddelen zoals geur- en kleurstoffen waar je huid niet tegen kan 1 Huidproblemen ontstaan vaak als reactie op een tekort aan vitamines en mineralen, vergiftigingen, oxidatieve stress of ontstekingsprocessen in je lichaam. De belangrijkste oorzaken zijn: Voeding: gluten,

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut Indicaties: Verdrijft reumatische pijnen en beperkingen in de beweging van de gewrichten, ledematen en spieren, veroorzaakt door kou, vochtigheid en wind. Made in Holland by Tweaklite BV www.tweaklite.com

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Ontgiften is belangrijk, detoxen met appelazijn reinig je lichaam Ontgiften en reinigen van je lichaam is de manier om gezond en fit te blijven en om ziekten te voorkomen en tegen te gaan. Zeker in deze

Nadere informatie

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS.

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. HET IS GEWOON, NORMAAL, ORDINAIR WATER. Water is een

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Levercirrose. Interne Geneeskunde

Levercirrose. Interne Geneeskunde 00 Levercirrose Interne Geneeskunde 1 De lever De lever is een groot orgaan dat rechtsboven in de buik ligt. De lever is te vergelijken met een chemische fabriek. Er worden veel stoffen aangemaakt, afgebroken

Nadere informatie

Dieetadvies bij jicht

Dieetadvies bij jicht VOEDING & DIEET Dieetadvies bij jicht ADVIES Dieetadvies bij jicht Jicht ontstaat als urinezuur in het lichaam wordt opgehoopt, vooral in de gewrichten. De behandeling die u krijgt, heeft tot doel de hoeveelheid

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Colofon. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon.  Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei 2016 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Par 4.1 voedsel Voedsel is leven Een deel van je voeding wordt in je lichaamscellen verbrand.

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

Zeezout verkregen uit de Dode Zee bevat een veel hoger percentage mineralen en sporenelementen dan zeezout verkregen uit andere zeeën en oceanen

Zeezout verkregen uit de Dode Zee bevat een veel hoger percentage mineralen en sporenelementen dan zeezout verkregen uit andere zeeën en oceanen extenso wellness De natuur biedt een groot reservoir waardevolle mineralen, minerale zouten, vitaminen, sporenelementen en aminozuren welke grote overeenkomsten vertonen met ons lichaam. Extenso Wellness

Nadere informatie

Verzuring is veroudering! Oplossing Drink Kangen Water. Verzuring. Verzuring, een continu proces waaraan niet valt te ontkomen!

Verzuring is veroudering! Oplossing Drink Kangen Water. Verzuring. Verzuring, een continu proces waaraan niet valt te ontkomen! Verzuring is veroudering! Oplossing Drink Kangen Water. De stofwisseling, ofwel de verbranding van voeding om energie beschikbaar te krijgen, bovenmatige sportieve prestaties, stress en slechte omgevingsfactoren

Nadere informatie

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht

Afdeling Diëtetiek. Voedingsadvies bij jicht Afdeling Diëtetiek Algemeen U heeft jicht. In deze folder vindt u een aantal algemene adviezen die eventuele klachten kunnen voorkomen of verminderen. Wat is jicht? Jicht is een aandoening die behoort

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen

Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen Water 1 Onderwerpen Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen 2 Hoe werkt ons lichaam? Belangrijkste functie van de nieren/bijnieren: - filteren

Nadere informatie

voor gezonde voeten én mooie nagels

voor gezonde voeten én mooie nagels Alka Voet & Nagel voor gezonde voeten én mooie nagels Een 20-dagen kuur Door het volgen van de 20 dagen Alka Voet & Nagel kuur gaat u uw voeten en nagels intensief ontdoen van zure afvalstoffen. U ontzuurt

Nadere informatie

7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis

7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis 7 Geheimen voor een gezond leven. Elizabeth Versluis 5 Schrijver: Elizabeth Versluis Coverontwerp: ISBN: 9789402129168 2014 Elizabeth Versluis 6 Medullaza 2 7 Geheimen voor een gezond leven. Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie

Zorg bij maagklachten en misselijkheid

Zorg bij maagklachten en misselijkheid Zorg bij maagklachten en misselijkheid Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer moet je een arts raadplegen 5 Voorkomen van maagklachten 6 Wat kun je er zelf aan doen 6 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Maagklachten en misselijkheid. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Maagklachten en misselijkheid Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Maagklachten 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen

Nadere informatie

REDUCE STRESS by UNPLUGGING.nl UNPLUGGING.nl

REDUCE STRESS by UNPLUGGING.nl UNPLUGGING.nl REDUCE STRESS by Stress Er zijn meerdere definities of omschrijvingen van stress. Soms wordt de term stress gebruikt als aanduiding van een bepaalde situatie of prikkel. Maar soms wordt onder stress ook

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.5

niveau 2, 3, 4 thema 5.5 niveau 2, 3, 4 thema 5.5 Gezonde voeding Inleiding Wanneer eet je gezond? Hoeveel moet ik dagelijks eten? Wat is een goed lichaamsgewicht? Onder- en overgewicht Inleiding Goede voeding levert de dagelijks

Nadere informatie

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen: Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:. Een OPS patiënt. Wat is OPS en klachtenlijst? Oorzaken van OPS. Waar komt dat gif terecht? Natuurlijke ontgifting. Bioresonantie

Nadere informatie

Botontkalking. Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2014 pavo 0298

Botontkalking. Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2014 pavo 0298 Botontkalking Albert Schweitzer ziekenhuis oktober 2014 pavo 0298 Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u (mogelijk) botontkalking heeft. De medische benaming voor botontkalking is osteoporose. In

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Welzijn: gezond genieten van het leven

Welzijn: gezond genieten van het leven 1 Welzijnsevaluatie Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan: is uw lichaam in balans? Voedingsanalyse Vrijblijvend advies hoe u uw voeding kunt optimaliseren 2 Welzijn: gezond genieten van het leven

Nadere informatie

Welzijnsevaluatie FitCheck. Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid

Welzijnsevaluatie FitCheck. Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid Welzijnsevaluatie FitCheck Relatie tussen voeding en gezondheid Bodyscan Voedingsanalyse Proeven TRY-OUT mogelijkheid Er wordt meer van ons lichaam gevraagd Hierdoor vervuilt ons lichaam en heeft ons lichaam

Nadere informatie

Voedingenwondzorg. Hanneke van Beek Diëtist

Voedingenwondzorg. Hanneke van Beek Diëtist Voedingenwondzorg Hanneke van Beek Diëtist 30-1-2018 Disclosure Hanneke van Beek, diëtist Groene Hart Dieetadvies, gelieerd aan het Groene Hart Ziekenhuis Inhoud -Wonden - Doel behandeling - Voedingstoestand

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

H.366781.0614. Osteoporose (bij behandeling voor borstkanker)

H.366781.0614. Osteoporose (bij behandeling voor borstkanker) H.366781.0614 Osteoporose (bij behandeling voor borstkanker) 2 Inleiding U wordt behandeld voor borstkanker, dit heeft invloed op uw botverlies. U krijgt praktische tips om uw botten gezond te houden.

Nadere informatie

Handleiding lever- en nierreiniging.

Handleiding lever- en nierreiniging. 1 Handleiding lever- en nierreiniging. Het reinigen van de lever - het grootste ontgiftende orgaan in ons lichaam - en de nieren, het uitscheidingsorgaan voor urine, is één van de oudste en één van de

Nadere informatie

Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde

Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde Behandeling van osteoporose (botontkalking) Afdeling Interne geneeskunde Wat is osteoporose? Osteoporose betekent letterlijk poreus of broos bot. De botten zijn broos doordat er te weinig mineralen, voornamelijk

Nadere informatie

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten Chronische pijn, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten en andere onverklaarbare klachten. De huisarts kan niets voor u doen en u komt er maar niet verder mee. Deze situatie

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

thalasso EXTENSO NATURAL SEA SALTS

thalasso EXTENSO NATURAL SEA SALTS extenso wellness De natuur biedt een groot reservoir waardevolle mineralen, minerale zouten, vitaminen, sporenelementen en aminozuren welke grote overeenkomsten vertonen met ons lichaam. Extenso Wellness

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Stress

Gezonde Leefstijl: Stress Gezonde Leefstijl: Stress 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Wat is stress? Stressoren Gevolgen van teveel stress Tips bij stress Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Jaarlijks worden 30.000 mensen afgekeurd wegens

Nadere informatie

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen.

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen. 0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen 0 Struviet steen 2 3 0 Urinezuurstenen 0 Cystinestenen 4 5 7 8 9 10 1 2 Bij u zijn nierstenen vastgesteld.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Je moet er niet teveel van hebben!

Je moet er niet teveel van hebben! Vrije radicalen, Je moet er niet teveel van hebben! Inleiding In deze brochure wordt in het kort uitgelegd wat vrije radicalen zijn, hoe ze ontstaan en wat ze kunnen doen. Ook wordt ingegaan op manieren

Nadere informatie

Inleiding. Wat is osteoporose?

Inleiding. Wat is osteoporose? Botontkalking Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u (mogelijk) botontkalking heeft. De medische benaming voor botontkalking is osteoporose. In deze folder leest u meer over osteoporose. Wat is osteoporose?

Nadere informatie

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen.

0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen. 0 Struviet steen. 0 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet) 0 Calcium Oxalaat Di-hydraat (Wheddeliet) 0 Calciumfosfaatsteen 0 Struviet steen 0 Urinezuurstenen 0 Cystinestenen 6 8 9 10 12 1 2 Bij u zijn nierstenen vastgesteld.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Dieetadvies bij niersteenpatiënten

PATIËNTEN INFORMATIE. Dieetadvies bij niersteenpatiënten PATIËNTEN INFORMATIE Dieetadvies bij niersteenpatiënten Inhoud Welke soort steen heeft u?... 3 Algemene richtlijnen die voor alle nierstenen patiënten gelden... 3 Calcium Oxalaat Monohydraat (Wheweliet)...

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o

M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN C h a r l o t t e t e G u s s i n k l o M I J N 3 G O U D E N T I P S V O O R E E N GEZOND LEVEN Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Leven Praktijk www.gezondlevenpraktijk.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften

Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften Wat kun je zelf doen voor ondersteuning. Ontgiften Een gezond lichaam heeft een herstellend vermogen. Door belasting van het lichaam met o.a giftige en schadelijke stoffen ( die o.a. in onze voeding zit,

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Hoofdstuk. Gezonde voeding.

Hoofdstuk. Gezonde voeding. Hoofdstuk 6 Gezonde voeding 1 Vijf reden opsommen waarom we voedsel nodig hebben 2 Vijf fouten in onze voedingsgewoonten opsommen 3 Een voorbeeld geven om het gebruik van groenten en fruit te bevorderen

Nadere informatie

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt Vitaliteitspakket: Vitaliteit in breedste zin van het woord is mijn passie. Zou jij je vitaler, fitter, meer in balans willen voelen? Of heb je (vage) klachten waar je niet goed weet waar het vandaan komt?

Nadere informatie

Botontkalking. Chirurgie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Botontkalking. Chirurgie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Botontkalking Chirurgie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u (mogelijk) botontkalking heeft. De medische benaming voor botontkalking

Nadere informatie

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten?

Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Zwangerschap wat kun je wel en niet eten? Gezond zwanger Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER. Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker. Snel, pijnloos en effectief!

GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER. Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker. Snel, pijnloos en effectief! GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker Snel, pijnloos en effectief! klantenservice@optimalegezondheid.com GEHEIMEN EN GEVAREN VAN SUIKER Door Robert Jan Hendriks

Nadere informatie

Bloedarmoede. Oorzaken, behandeling en voeding

Bloedarmoede. Oorzaken, behandeling en voeding Bloedarmoede Oorzaken, behandeling en voeding 1 Inhoud Inleiding 3 Waar bestaat bloed uit? 3 Wat is bloedarmoede? 3 Oorzaken van bloedarmoede 3 Rol van ijzer bij bloedarmoede 4 IJzervoorraad en ijzertekort

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop

Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop Chronische ontsteking zet de medische wereld op zijn kop Zo luidde de kop van het tijdschrift Health Matters in 2004. De Time verwoordde het op de voorpagina als volgt: 'Verstopte moordenaar, de verrassende

Nadere informatie

Europa Ayurveda Centrum

Europa Ayurveda Centrum HANDLEIDING LEVER- EN NIERREINIGING Europa Ayurveda Centrum Witharen, The Netherlands WWW.AYU.NL EAC 2015 versie 7 Inhoud HANDLEIDING LEVER- EN NIERREINIGING... 1 DE NIEREN... 3 HANDLEIDING VOOR LEVER-

Nadere informatie

Beknopte informatie voor iedereen die in PKU geïnteresseerd is

Beknopte informatie voor iedereen die in PKU geïnteresseerd is Beknopte informatie voor iedereen die in PKU geïnteresseerd is Inleiding Gezond en toch ziek Wat is phenylketonurie of PKU? Wat is phenylalanine voor een stof? Wat gebeurt er bij patiënten met PKU? De

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen. Voorwoord Al een aantal keren heb ik zelf een detox week gedaan specifiek om mijn lever te reinigen. Deze detox was behoorlijk zwaar en ik was in het weekend wel uitgeblust. Ondanks de zware detox voelde

Nadere informatie

INDEX. 7 Wanneer kun je resultaat verwachten? 8 Wat kan Zest for Life je bieden in dit traject?

INDEX. 7 Wanneer kun je resultaat verwachten? 8 Wat kan Zest for Life je bieden in dit traject? INDEX 1 Wat is verzuring? 2 Uitleg zuur-base-evenwicht 3 Hoe ontstaat verzuring? 4 Het verloop a. demineralisering b. verzuring, vergiftiging c. verslakking 5 Welke klachten ontstaan daardoor? a. Aantastingsziekten

Nadere informatie

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het Samenvatting door R. 1946 woorden 10 maart 2016 7 37 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Bio samenvatting H9 9.1 WAT WORDT ER BINNENIN JE LICHAAM GEREGELD? Je lichaam probeert vanbinnen om constant

Nadere informatie

Behandeling van osteoporose Botontkalking.

Behandeling van osteoporose Botontkalking. Behandeling van osteoporose Botontkalking www.nwz.nl Inhoud Wat is osteoporose? 3 Wie krijgen osteoporose? 3 Behandeling van osteoporose 4 Wat kunt u doen om uw botten te beschermen? 4 Het is belangrijk

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting door L. 718 woorden 5 maart 2016 7,9 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voedingsstoffen à stoffen die je lijf nodig heeft Voedingsmiddelen

Nadere informatie

15 Voedingsregels voor een betere gezondheid.

15 Voedingsregels voor een betere gezondheid. 15 Voedingsregels voor een betere gezondheid www.fitpsel.nl Alsjeblieft; de 15 voedingsregels voor een betere gezondheid gratis voor jou! Door toepassing van deze eenvoudige regels reduceer je chronische

Nadere informatie

DETOX GUIDE GOED IDEE! Wat, hoe en waarom

DETOX GUIDE GOED IDEE! Wat, hoe en waarom DETOX GUIDE Wat, hoe en waarom GOED IDEE! Denk jij na over een detoxkuur? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en weet wat je doet. In deze gids geven we je meer informatie over een verstandige en gezonde

Nadere informatie

10-02-2013 LEZING. Carola Engbers

10-02-2013 LEZING. Carola Engbers 10-02-2013 LEZING Met Voeding in je kracht Mesologie Orthomoleculaire Geneeskunde PNI DE KLACHT Reguliere Geneeskunde Grondige medische kennis als basis voor de integratie van de andere vakken. Chinese

Nadere informatie