Overzicht workshops en lezingen Kennisdag Werken aan Geluk, 27 november 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht workshops en lezingen Kennisdag Werken aan Geluk, 27 november 2017"

Transcriptie

1 Overzicht workshops en lezingen Kennisdag Werken aan Geluk, 27 november Dovencultuur Annemieke van Kampen Koninklijke Kentalis Ieder dove en slechthorende cliënt kan zijn geluk niet op met wat begrip en inleving voor zijn doofheid. Ook voor dove, slechthorende en horende collega's is het een basis om prettiger met elkaar samen te werken. Kortom: Een workshop Dovencultuur om met elkaar ervaringen uit te wisselen, gecombineerd met theorie. 2 De communicatie is gelukt! José Bentvelzen en Leonora v.d.beek Koninklijke Kentalis Zie jij wel eens de frustratie bij cliënten? Ze worden niet begrepen, ze begrijpen niet wat een ander wil en kunnen het zelf niet vertellen. Dit kan zorgen voor allerlei problemen. Wist jij dat je hiervoor communicatieonderzoek kan doen? In deze workshop leggen we uit hoe het communicatieonderzoek eruit ziet en wat je daarna kunt doen met de cliënt. 3 Werken aan geluk, daar hoort seksualiteit bij! Saskia Voortman Koninklijke Kentalis Seksualiteit hoort bij het leven! Ook als je een beperking hebt. Voor communicatie over seksualiteit moet de professional kennis hebben over de seksuele ontwikkeling, hoe ziet het ontwikkelingsverloop eruit? Wat is op een bepaalde kalenderleeftijd wel of niet gewoon? Een belangrijk onderwerp om goed op je netvlies te hebben als je met cliënten met een verstandelijke en communicatieve beperking werkt. Bij het onderwerp seksualiteit komt natuurlijk ook altijd het woord gevoel om de hoek kijken, hoe voelt het? Voelt het fijn? Of juist niet goed? Uit de methodiek Hallo Ik maak je kennis met het Ja en Nee gevoel zoals je dat van binnen kunt laten voelen en maak je kennis met een manier om daarover in gesprek te gaan.

2 4 Hoe versta je moeilijk verstaanbaar gedrag? Nicole Troost en Christel van Dueren den Hollander Koninklijke Kentalis Net als geluk zit de kwaliteit van communicatie in kleine dingen. Op Weerklank zijn we gewend om ons bezig te houden met basale communicatievormen. Het moeilijk verstaanbare gedrag van sommige cliënten vraagt daarbij specifieke deskundigheid. In deze workshop gaan we daarom ook back to basics. En wat verstaan we onder communicatie? Communicatie is veel meer is dan taal (gesproken taal of gebarentaal) en voor geslaagde communicatie moet ook de omgeving van de cliënt veranderen. En welke mogelijke valkuilen doen zich voor? Sta je in je dagelijks werk bewust stil bij hoe je communiceert en wat er communiceert in de omgeving van de cliënt? We delen graag onze expertise en laten praktisch zien hoe we te werk gaan. 5 Visualisaties, simpel en snel zelf maken Anne Lise Roos & Tesja van Galen - Philadelphia We kennen allemaal de collega's die snel een afspraak visueel maken, zodat de cliënt het ook echt begrijpt. Hoe doen ze dat nou en kan ik dat ook leren? Ja dat kan! In deze workshop nemen we je mee in het maken van visualisaties. Hoe maak je een afspraak visueel, maar ook hoe maak je een stappenplan of een communicatieboekje. 6 Het inzetten van het sociaal netwerk van de cliënt Geraline Groenewegen - Philadelphia Een sociaal netwerk draagt bij aan de kwaliteit van iemands bestaan. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je kennen, waarderen en naar je omzien. Philadelphia heeft een methodiek ontwikkeld om het sociale netwerk in kaart te brengen. Het in kaart brengen geeft inzicht en overzicht en kan een eerste stap zijn naar versterken van het netwerk. In de workshop krijg je uitleg over 'mijn sociaal netwerk' en ga je met elkaar brainstormen over de toepasbaarheid bij je eigen doelgroep en mogelijkheden om het netwerk uit te breiden.

3 7 De dove oudere en ik; begrijpen we elkaar? Dorien de Graaf en Mandy van der Horst De Gelderhorst Ouderdom gerelateerde gezondheidsvoorlichting, diagnostiek ten aanzien van dementie en belevingsgerichte zorg bij cliënten met dementie vergt bij de vroeg dove ouderen met een lichtverstandelijke beperking een specifieke aanpak. Hoe sluit je goed aan bij de wijze van communiceren en de eigenheid van de cliënt in relatie tot de dovencultuur? 8 Elk talent op de juiste plek. En dan leren werken. Francis Holweg & Lineke v. Turennout - Philadelphia Hoe fijn zou het zijn wanneer jouw cliënt werk kan gaan doen dat bij hem/haar past? Door middel van de act-me meeting krijg je inzicht in de talenten van jouw cliënten. En wat doen wij vervolgens binnen een Leerwerktraject, wat leren onze deelnemers en wat hebben ze hieraan voor de toekomst. Wij vertellen het graag samen met onze deelnemers. 9 Iedereen kan communicatie ondersteunen! Klaske de Greeuw Jens Ramdor Koninklijke Kentalis In deze workshop willen wij jullie kennis laten maken met het uiteenlopende aanbod aan ondersteunende communicatiemiddelen. Ondersteunende communicatiemiddelen? Ja! En wat is dat dan allemaal? Wat moet ik er mee? Wat kán ik er mee? Precies hierop willen wij samen met jullie proberen een antwoord te geven. Na deze workshop hebben jullie een overzicht van wat er is, wat je er mee in je dagelijkse werk kan en waar je terecht kan voor meer informatie. Kortom, hoe zet je communicatiemiddelen in om te werken aan geluk.

4 10 Uitdagend spel Resi Henderikx Kentalis In deze workshop leer je de verschillende spelniveaus te onderscheiden, wat je met spelen kunt bereiken en doe je ideeën op voor je praktijk. 11 Turks met gebaren, kan ik dat ook? Andrea Hubbers Koninklijke Kentalis Dove kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking verblijven vaak in een omgeving die gericht is op het optimaliseren van de onderlinge communicatie. Er wordt gebruik gemaakt van NGT, Nederlands, mengvormen, en allerlei ondersteunde communicatiemiddelen. Veel cliënten die thuis nog een andere taal gebruiken, zoals Turks of Arabisch, gebruiken dus vaak wel drie talen in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld in het contact met hun ouders of door te kijken naar anderstalige televisiezenders. Toch hebben wij er vaak weinig aandacht voor. We beheersen die taal zelf niet, en kunnen dan al die talen niet goed een plek geven in het dagelijks leven van de cliënt. Toch kunnen we hen gelukkiger maken door hen zich ook hun eigen taal te helpen ontwikkelen, begrijpen en uiten. 12 Communicatie stimuleren met Zintuigenverhalen Rita Gerkema Koninklijke Kentalis Zintuigenverhalen zijn een vorm van voorlezen/verhalen vertellen waarbij alle zintuigen aangesproken worden. Hierdoor stimuleer je interactie en kunnen communicatiemogelijkheden uitgebreid worden. Deze vorm van samen verhalen maken, die ontstaan is bij cliënten met een meervoudig communicatieve beperking, kun je ook goed toepassen bij cliënten met een lichte of matige verstandelijke beperking. Uit de praktijk en uit onderzoek blijkt dat met Zintuigenverhalen positieve contactmomenten gecreëerd wordt waarin vaak beide personen plezier beleven. Een mooie manier om met alle zintuigen geluksmomenten te ervaren!

5 13 Praktisch aan de slag met verlies en rouw Jelly Douma & Petra Wesseling - Philadelphia Binnen deze workshop wordt uitleg gegeven over verlies- en de rouwtaken en worden je verschillende handvatten geboden om met verlies en rouw aan de slag te kunnen gaan. 14 De sleutelrol van groepsbegeleiding in een psychiatrische behandeling van een cliënt Ilona Scheper - GGMD Deze workshop gaat in op de samenwerking van de GGZ en jou als woonbegeleider ten behoeve van het geluk van je cliënt. Als begeleider heb je een sleutelrol in het effect van de psychiatrische behandeling van de cliënt. Heb je een cliënt die behandeld wordt in de GGZ, en/of wil je meer weten wat je van de GGZ kan verwachten met betrekking tot de samenwerking met jou als begeleider? En hoe jij handvatten kunt geven aan de behandeling van jou cliënt in de woonvorm? Schrijf je dan in op deze workshop. 15 Jezelf en anderen beter leren kennen! Kennis maken met ons draaiboek themagesprek Iris Neeleman & John Peters - Pro Persona We gaan jullie laten zien hoe wij een gesprek tussen heel verschillende mensen en van heel verschillend ontwikkelingsniveau op gang brengen. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst. Deze lijst is in eenvoudige taal, met grote letters en soms ook met tekeningen opgesteld. De vragen kunnen gaan over alledaagse onderwerpen zoals: kleding, het weer of sport maar ook over persoonlijke dingen zoals: beslissingen nemen, grenzen stellen, eenzaamheid of verdriet.

6 16 Zie jij wat ik zie? Herkennen van problemen met zien. Anne Schoone & Marga Leefkens Koninklijke Kentalis Het hebben van een auditieve beperking is van grote invloed op de wijze waarop je elkaar en de wereld om heen waarneemt en op de communicatie met elkaar. Het zien is een belangrijk zintuig om de auditieve beperking te compenseren. Maar wist je dat juist bij mensen met een auditieve beperking relatief meer visuele problemen voorkomen dan bij mensen die goed horen? Vaak blijven deze problemen ook langer onontdekt, zeker bij mensen met een verstandelijke beperking. Terwijl het juist heel belangrijk is om vroeg adequaat te kunnen handelen! Hoe zeker weet jij of de mensen waar jij mee werkt goed zien? Hoe herken je signalen die kunnen wijzen op slechtziendheid? Wat kan dit voor gevolgen hebben en wat kun jij als professional hierin betekenen? Inzicht hierin helpt om elkaar te begrijpen en toe te werken naar geluk. Kortom: Zie jij wat ik zie?! 17 Zeggenschap & regie in je leven, een recept voor geluk Martine Alink Philadelphia, Rosina Kortenoever & Kim Brekelmans - Ipse de Bruggen Wat drijft mensen, wat maakt hen gelukkig, wat maakt dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen? Zeggenschap hebben over je leven geeft je een eigen identiteit. Het is één van de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkig leven volgens internationaal onderzoek. Naast nog twee belangrijke andere. Dat geldt voor ons als medewerkers, maar ook voor de mensen die wij ondersteunen. We zeggen het; de cliënt heeft de regie, we hebben het zo georganiseerd. Maar hoe zorg je dat het ook echt werkt!? En welke rol spelen de drie ingrediënten voor een gelukkig leven daarbij? We delen graag onze ervaringen en die van onze cliënten. En gaan samen met je aan de slag met de door ons ontwikkelde tools. 18 Het vergroten van de regie van de cliënt door gebruik van het digibord? Marcel van Barlingen, Ronald van Eijk & Yvette Boonstra - Odion "Ik ben blij met het bord zegt Joris. Ik kan nu zelf dingen opzoeken, die hoef ik niet meer te vragen. Nu ben ik volwassen". Tijdens deze workshop ga je zien hoe dat nieuws, het werkschema van Joris; wie werkt wanneer; of wat eet Joris vandaag; digitaal oproepbaar zijn voor Joris.

7 19 Oog voor jezelf: hoe kun je als begeleider werken aan je eigen geluk? Evelien Groen - Philadelphia Hoe kijk jij naar de werkelijkheid? Hoe sta je in het leven, in je werk? Hoe kijk jij naar geluk? In deze workshop laat ik je zien hoe een ieder op zijn eigen manier naar de werkelijkheid kijkt. De manier, waarop je naar de werkelijkheid kijkt, bepaalt ook de manier waarop je communiceert. Ik laat je zien dat je hier zelf invloed op uit kunt oefenen. Als je zelf invloed hebt op de manier, waarop je in het leven staat, dan heb je ook invloed op je eigen geluk! 20 Het belang van betekenisvolle relaties voor eigen regie en ontwikkeling. Paula Sterkenburg - Universitair Docent / gz-psycholoog De afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijk bewijs geleverd voor het belang van veilige betekenisvolle relaties. Veilige en geborgen relaties vormen een buffer tegen stress en angst. Bij afwezigheid van veilig geborgen relaties ontstaat er bij kinderen een hoger risico voor: relatieproblemen, leerproblemen, gedragsproblemen, een laag gevoel van eigenwaarde en een laag zelf-concept. Omdat het aangaan en onderhouden van betekenisvolle relaties met mensen met een zintuigelijke - en/of verstandelijke beperking niet vanzelf gaat, is het heel belangrijk om als ouder en professional aandacht te hebben voor vertrouwensrelaties. Door bewust handelen en sensitief reageren op signalen van mensen met zintuigelijke - en/of verstandelijke beperkingen kunnen zij zich veilig en geborgen voelen in de relatie met hun ouders en professionals. Binnen deze betekenisvolle relaties ervaren zij minder stress en angst en vervolgens meer mogelijkheden tot het nemen van eigen regie en tot het ontwikkelen van hun eigen mogelijkheden.

8 21 Dan is geluk niet gewoon. Dr. Inez Sleeboom Koninklijke Kentalis Psychiatrische problemen bij jongeren en volwassenen met zowel een auditieve als een verstandelijke beperking verzwaren de taak van de begeleiding aanzienlijk. De problemen worden vaak geuit in afwijkend gedrag, omdat men niet goed kan verwoorden wat men voelt en denkt. De begeleidingsstijl die de begeleiding gewend is, werkt niet altijd goed uit op het gedrag van deze groep mensen. Psycho-educatie over het ziektebeeld, de symptomen, de complicaties, het verloop, de behandeling zoals medicatie met de mogelijke vervelende bijwerkingen en vooral ook de benadering is voor de begeleiding belangrijk om zich competent te voelen in het werk van alledag. Gevoelens van competentie bij de begeleiding kunnen op zichzelf positief uitwerken op de persoon die begeleid wordt. Deelnemers aan deze lezing worden uitgenodigd om vooraf een anonieme casus in te brengen.

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller

Lichaamstaal en sekspraat. Leonora van der Beek en Esther Keller Lichaamstaal en sekspraat Leonora van der Beek en Esther Keller Even voorstellen Leonora van der Beek Communicatiedeskundige Kentalis, regio west, Zoetermeer Werkzaam binnen de doelgroep Communicatief

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel

Zingeving en geluk. Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Zingeving en geluk Inleiding Wat is zingeving Wat is geluk Elementen zinvolleven Er TOE doen Verkenningsvragen Carrousel Inleiding Wie zijn wij Jolanda Verschuren Brigitte Kruik Lerende praktijk zingeving

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 2 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 2 Auteurs:

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn

THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn THUIS Als het stormt of als het regent in weer en wind en bij zonneschijn De plek vertrouwd en veilig waar je helemaal jezelf mag zijn Je eigen woonplezier vergroten. Joke Wens en An Peeters PVT De Liereman

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Schuingedrukt de thema s die gaan over de relationele ontwikkeling van kinderen. Vetgedrukt de thema s

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek

Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek Specialistische begeleiding (Vroeg)dove burgers met bijkomende complexe problematiek Informatie voor gemeenten Zelf en samen redzaam Als gemeente wilt u de zorg en ondersteuning van uw burgers zo goed

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie

De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden. Algemene informatie De Riethorst GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Algemene informatie 2 De Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden Pro Persona de Riethorst, GGZ-centrum voor doven & slechthorenden, biedt

Nadere informatie

welzijn LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van:

welzijn LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van: welzijn e LESBRIEF Factor-E Welzijn is een uitgave van: Lesbrief Factor-E Welzijn Kwaliteit van bestaan Illustratie: Jan Willem Klaassen Klinkt Schalock depri? Het moet juist geluk(kig) maken! INLEIDING

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 3 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 3 Auteurs:

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken

Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken Jouw Omgeving - Nieuwe gesprekken creatieve en flexibele inzet

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met TOS: Het belang van emotionele competentie

De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met TOS: Het belang van emotionele competentie De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met TOS: Het belang van emotionele competentie Neeltje van den Bedem Universiteit Leiden & Koninklijke Kentalis Doel EmoTOS onderzoek Doel vandaag Taal =

Nadere informatie

Waardevolle zorg. is ook JONG!

Waardevolle zorg. is ook JONG! Waardevolle zorg is ook JONG! www.loc.nl 2 Visie LOC-jeugd LOC Jeugd heeft een visie op de zorg. Die heet Waardevolle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt omdat die gaat over dingen die

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING?

HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING? HOE STIMULEREN WIJ DE SOCIAAL- EMOTIONELE ONTWIKKELING? Siméa congres, 6 april 2017 Lizet Ketelaar & Sigrid Kok 1 VANDAAG Deel 1: Theoretische introductie Onderzoeksuitkomsten Deel 2: Behandelervaringen

Nadere informatie

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen doven, mensen met een hoorprobleem en hun naasten met advies,

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Lezen, doe het maar! Ria van Adrichem 16 januari Over lezen en leesstrategieën vanuit een groeimindset en eigenaarschap van leren.

Lezen, doe het maar! Ria van Adrichem 16 januari Over lezen en leesstrategieën vanuit een groeimindset en eigenaarschap van leren. Lezen, doe het maar! Ria van Adrichem 16 januari 2019 Over lezen en leesstrategieën vanuit een groeimindset en eigenaarschap van leren. Voorstellen Ria van Adrichem schrijver/uitgever De Stiep Educatief

Nadere informatie

Datum: 8 maart 2017 Locatie: Hotel Casa Amsterdam Eerste Ringdijkstraat 4 Amsterdam

Datum: 8 maart 2017 Locatie: Hotel Casa Amsterdam Eerste Ringdijkstraat 4 Amsterdam Datum: 8 maart 2017 Locatie: Hotel Casa Amsterdam Eerste Ringdijkstraat 4 Amsterdam PROGRAMMA Dagvoorzitter: Chris de Rijdt 09:00 uur Registratie 09:00 uur Ontvangst met koffie/thee 10:00 uur Opening door

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg

Informatie voor jongeren. Deeltijdbehandeling Radioweg Informatie voor jongeren Deeltijdbehandeling Radioweg Fornhese Almere, kinder- en jeugdpsychiatrie De deeltijdbehandeling Radioweg is een samenwerkingsproject tussen Fornhese, Nieuw Veldzicht en Eduvier.

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Werkboek faith-methode Module 2, Attention ATTENTION. 1 de faith-methode Online Werkboek Module 2, ATTENTION

Werkboek faith-methode Module 2, Attention ATTENTION. 1 de faith-methode Online Werkboek Module 2, ATTENTION ATTENTION 1 de faith-methode Online Werkboek Module 2, ATTENTION Dit is het tweede werkboek de van faith-methode online. Je hebt net het filmpje gezien over aandacht. Waar gaat jouw aandacht eigenlijk

Nadere informatie

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut

Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen. Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut Ouderen en AutismeSpectrumStoornissen Rosalien Wilting, klinisch psycholoog - psychotherapeut 1 Autisme? AutismeSpectrumStoornis (ASS) Een andere manier van informatie verwerken We spreken niet meer van

Nadere informatie

Floorplay. Een behandelmethode om de communicatieve en sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen te stimuleren

Floorplay. Een behandelmethode om de communicatieve en sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen te stimuleren Floorplay Een behandelmethode om de communicatieve en sociaalemotionele ontwikkeling van kinderen te stimuleren Mariska van Buuren-Bijland en Francoise Moser 10 februari 2017 Indeling workshop - Informatie

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen Workshops en lezingen Donderdag 16 maart 2017 van 19:00 tot 21:45 uur Workshop Inhoud Doelgroep Voor Voor wie? 1. Ervaringscircuit Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een te hebben.

Nadere informatie

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kernkwadranten Kernkwadranten, wat is jouw uitdaging? Weet jij wat jouw eigenschappen zijn? Waar ben jij sterk in en wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je dit weet, kun je hier rekening mee houden.

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

Artikel Dynamisch Complimentenspel

Artikel Dynamisch Complimentenspel Artikel Dynamisch Complimentenspel Speelse feedback voor je collega s en jezelf Jij kan altijd zo hartelijk zijn! Meen je dat? Dat gaat vanzelf hoor. Nee, echt: weet je nog toen we laatst die nieuwe klanten

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

Werken met jouw eigen omgangsstijl

Werken met jouw eigen omgangsstijl Brandon in het nieuws... Werken met jouw eigen omgangsstijl Arno Willems, GZ-psycholoog MFCG awillems@koraalgroep.nl 06-51396341 Begeleiderscongres oktober 2011 1 Begeleiderscongres oktober 2011 2 Meningen

Nadere informatie

Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink

Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink Kenniscafe ouder wordende bewoner 16 februari 2017 Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink Welkom Marieke Vriesema Annemiek ten Voorde Marieke Mooibroek Marloes Hermelink

Nadere informatie

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen verblijven in een woonvorm.

Nadere informatie

Onderlinge verbondenheid. begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen

Onderlinge verbondenheid. begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen Onderlinge verbondenheid begeleiding en zorg voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperkingen Onderlinge verbondenheid Alleen in verbondenheid met de ander kan je mens zijn. Door de ander ontdek

Nadere informatie

INLEIDING. Inleiding

INLEIDING. Inleiding INLEIDING 13 Inleiding Je hebt besloten dit boek te lezen. Waarschijnlijk heb je op dit moment een relatie. En waarschijnlijk ben je benieuwd hoe je je relatie kunt verbeteren: je begrijpt je partner niet

Nadere informatie

Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019

Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019 Zelfbewust in het leven staan? Siméa-congres 12 april 2019 Corina Burggraaf - Maljers Doel Wat is identiteit? Ontwikkeling van identiteit Welke middelen en mogelijkheden zijn er hiervoor? 2 Wat is identiteit?

Nadere informatie

Het leven leren leven

Het leven leren leven Rouwbegeleiding in de praktijk Het leven leren leven Karin van der Plas Themabijeenkomst IDPZ 31 oktober Programma Welkom Theorie over rouw Bespreking casus/ luisteroefening Wat is Levenskunst? Tijd voor

Nadere informatie

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig?

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig? Esther Leenstra Humanitas DMH Voelt Bram zich gelukkig? Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 1 Wie zijn wij en wat doen wij Humanitas DMH is een landelijk verspreide en lokaal verankerde organisatie. Bij

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Signaalkaart Werkgeluk

Signaalkaart Werkgeluk Naam: Datum: Herman Westerhof 16 februari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2. Herman Westerhof... 3. Toelichting op de uitslag... 4. Tot slot... 3 5 6 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Op 16 februari 2013 heb

Nadere informatie

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning

Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Workshop Stressmanagement Workshop Stressmanagement, minder werkdruk en meer ontspanning Stress op de werkvloer is onoverkomelijk. Wel kun je leren hiermee om te gaan. Tijdens de workshop Stressmanagement

Nadere informatie

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen

Beter door de dag. met doofheid of hoorproblemen Beter door de dag met doofheid of hoorproblemen GGMD staat voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Wij helpen mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben, en hun naasten.

Nadere informatie

De hermeneutische cirkel

De hermeneutische cirkel De hermeneutische cirkel Over beeldvorming en het formuleren van passende ondersteuningsvragen. Esther Keller, kennisdag D-SH/ CMB 1 december 2016 Beeldvorming 2 2 Beeldvorming is niet alleen de ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Workshop Netwerken Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Breekt het zweet je uit als je het woord netwerken hoort? Toch netwerken we overal, ook jij: in de rij bij de bakker,

Nadere informatie

Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis

Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis Voor veel mensen voelt het echt als thuiskomen als ze in De Gelderhorst in Ede komen wonen, het enige woonzorgcentrum voor oudere doven in

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Jouw gratis weggever maken

Jouw gratis weggever maken a Jouw gratis weggever maken Deel waardevolle kennis en help meer mensen. Cliënten aantrekken met e-mailmarketing Opdracht 1: Onderwerp en opzet van jouw gratis weggever Vul antwoord in op de onderstaande

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt?

Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt? Hoe help je iemand die aan zelfmoord denkt? Bel bij accuut gevaar meteen Stel de vraag Als je denkt dat iemand aan zelfmoord denkt, vraag er dan naar. Kies de vraag die bij jou past. Of kies je eigen woorden,

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Wat je deze week gaat doen: - Een visie creëren voor jouw praktijk - Doelen stellen - Een blog schrijven - Dagelijkse succes acties

Wat je deze week gaat doen: - Een visie creëren voor jouw praktijk - Doelen stellen - Een blog schrijven - Dagelijkse succes acties Wat je deze week gaat doen: - Een visie creëren voor jouw praktijk - Doelen stellen - Een blog schrijven - Dagelijkse succes acties Doelen stellen voor je praktijk: Je gaat nu doelen stellen voor jouw

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding

Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Workshopronde 1 Workshopronde 2 Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding Geraakt door zingeving!? * Aanknopingspunten voor verbinding In de contacten met ouders van kinderen met NCL

Nadere informatie

Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks. Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen

Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks. Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen GGD Amsterdam: Anne Ausema Welkom! Doel Inzicht geven

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie