Bouwen aan een organisatie die staat als een huis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwen aan een organisatie die staat als een huis"

Transcriptie

1 Bouwen aan een organisatie die staat als een huis

2 Inhoud Inleiding 1. Uw organisatie in beweging Herijken koers, strategie en organisatieverandering Strategie en organisatieverandering Beleidsontwikkeling HRM HRM beleid Competentieontwikkeling en -toetsing Competenties Functiebeschrijving en -waardering Functies: beschrijven en waarderen Beloningsvraagstukken Beloning Werving en selectie Werving en selectie 2. Uw medewerkers in beweging Assessments en competentieonderzoek Assessment Professionalisering van leraren en leidinggevenden; coaching en opleiding Coaching en opleiding

3

4 Inleiding Scholen sterker maken, dat is onze kernopdracht. We hebben diensten ontwikkeld om scholen te helpen waarbij we ons richten op competente leerkrachten en leidinggevenden. Zij zijn degenen die zorgen voor organisatieontwikkeling. Zij vormen het menselijk kapitaal van de organisatie dat de gewenste kwaliteit van het onderwijs moet realiseren

5 Onderwijs is hard werken, complexe krachtenvelden en continu uitdagingen, maar bovenal zinvol werk met grote maatschappelijke waarde. De organisatie moet daarbij dienen en ondersteunen. Scholen staan voor flinke uitdagingen als het gaat om strategisch HRM-beleid. Door de toegenomen kwaliteitseisen verandert de organisatie van de school en daar moet een ieder die er werkt vanuit eigen kracht een bijdrage aan leveren. Nieuwe beroepsstandaarden Voor zowel leerkrachten als leidinggevenden in het onderwijs zijn nieuwe beroepsstandaarden geformuleerd waarin deze kwaliteitseisen weerspiegeld staan. Wij helpen scholen om hun medewerkers te kunnen laten voldoen aan de beroepsstandaarden en om organisatieveranderingen te realiseren zoals het opnieuw inrichten van het functiebouwwerk en bijhorende functiewaarderingen. Op strategisch niveau denken we mee over bijvoorbeeld vergrijzing en vervanging of toenemende krimp in de regio. Functiemix Ook ondersteunen we organisaties bij competentiemeting en talentontwikkeling van medewerkers. Wij denken mee op zowel beleidsniveau als op het niveau van selectie en competentiemeting. Van management tot onderwijsondersteuner: met onze assessments en scans kunnen scholen gerichter werken aan een sterk team. Onze adviseurs zijn ervaren beleids- en selectieadviseurs en assessoren. We hebben jarenlange ervaring binnen en buiten het onderwijs. We zijn pragmatisch en vooral praktisch. We helpen niet alleen door te praten, maar vooral door te doen. Planmatig, stap voor stap, om steeds beter te worden. Dat doen we met veel plezier en dat doen we al jaren goed. De zeven Cedeoonderscheidingen die we daartoe kregen onderstrepen dit. Samenwerking Marant Interstudie NDO Sinds april 2013 is Interstudie NDO (adviesbureau voor onderwijsmanagement en ontwikkeling) onderdeel van Marant. Deze nieuwe samenwerking biedt beide partijen mogelijkheden om de dienstverlening aan scholen verder te verbreden en uit te breiden. Interstudie NDO zorgt voor uitbreiding van het aanbod van Marant, met hoogwaardige producten en diensten op het gebied van leiderschap, HRM en onderwijsontwikkeling. Wilt u meer weten over onze nieuwe samenwerking? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen u er graag meer over.

6 Hoofdstuk 1 Uw organisatie in beweging De wereld om ons heen is continu in ontwikkeling en bestaande zekerheden en structuren worden steeds meer in twijfel getrokken. Veranderingen in de omgeving, of het nu bijvoorbeeld gaat om demografische ontwikkelingen, bezuinigingen of wet- en regelgeving, geven aanleiding om de koers van de organisatie regelmatig tegen het licht te houden en de organisatie aan te passen op nieuwe eisen en verwachtingen. Daarnaast verandert de organisatie ook op basis van interne ontwikkelingen: nieuwe ambities, toegenomen professionaliteit, voortschrijdend inzicht op bepaalde kwesties of nieuwe initiatieven. Regelmatig moet de organisatie de maat worden genomen en moet worden beoordeeld of bestaand beleid, bestaande structuren en werkwijzen of werkvormen nog voldoende tegemoet komen aan de nieuwe eisen en wensen.

7 Strategie en beleid geven richting en houvast, maar staat bovenal open voor veranderingen. Nu en toekomst veranderen immers elke dag opnieuw en daarmee ook de basis voor strategie en beleid. Herijken koers, strategie en organisatieverandering Wij ondersteunen organisaties bij het herijken van de koers en brengen overzicht aan in alle bewegingen in de organisatie. Dit doen we vanuit co-creatie: we nemen het proces niet van u over, maar gaan samen met u aan de slag om tot (nieuwe) inzichten en passende antwoorden te komen. Door middel van gesprekken, werkconferenties of (omgevings)onderzoek verhelderen we de huidige stand van zaken, scherpen we gewenste ontwikkelingen aan en komen we, samen met u, tot nieuwe prioriteiten. Met deze uitkomsten kunnen we u adviseren of ondersteunen bij het opstellen van veranderingsplannen, nieuwe koersdocumenten en implementatieplannen. Concreet kan het gaan om: uitvoeren van onderzoek (concurrentie, tevredenheid, kwaliteit e.d.); fungeren als kritische gesprekspartner; begeleiden van bijeenkomsten en werkconferenties; herontwerpen van de organisatie (inrichting, functiebouwwerk, overlegstructuren); vastleggen en prioriteren van te ondernemen acties; opstellen van (beleids)documenten en invoeringsplannen.

8 Hoofdstuk 1 Beleidsontwikkeling HRM Ontwikkelen van een integraal personeelsbeleidsplan of personeelsbeleid, gaan werken met competenties of het formuleren van scholingsbeleid. Dit zijn allemaal voorbeelden van belangrijke HRM-trajecten met verstrekkende gevolgen voor uw school en uw medewerkers. Hoe groot de interne expertise ook is en of u nu zelf beleidsadviseurs in dienst heeft of niet, soms is er behoefte aan een blik van buiten en aan ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuw beleid op HRM. Wij helpen organisaties actueel en eigentijds HRM-beleid te ontwikkelen. Onze kracht zit vooral in het vertalen van de brede ontwikkelingen in de organisatie naar consequenties voor uw medewerkers en het verbinden van deze twee terreinen. We kunnen u onder andere ondersteunen bij het opstellen van functiebeschrijving en -waardering, beloningsvraagstukken, competentieontwikkeling en -toetsing en bij vraagstukken rondom werving en selectie.

9 Competentieontwikkeling en -toetsing Onderwijsvernieuwing, invoeren van andere onderwijsvormen; veel scholen zijn volop in beweging. Natuurlijk leren, probleemgestuurd onderwijs, zelfverantwoordelijk leren of competentiegericht onderwijs, allemaal nieuwe vormen die nieuwe, of andere eisen aan leerlingen stellen. De rol van de leraren en leidinggevenden is hierbij cruciaal. Zij moeten die onderwijsvernieuwing vormgeven. Is het duidelijk over welke competenties zij daarvoor moeten beschikken? Competentiemanagement is in essentie het koppelen van de missie en visie van de organisatie, de hieruit voortkomende doelen en de ontwikkeling en inzet van personeel. Met andere woorden: wat betekenen de missie, visie en doelstellingen voor de activiteiten of taken die binnen de organisatie verricht moeten worden? In de bekende taak- of functieprofielen zijn concrete taken vastgelegd. Maar de verwachtingen aan medewerkers zijn minstens zo belangrijk. Deze verwachtingen kunnen, centraal en/of per functie of functiegroep, worden vastgelegd in competentieprofielen. Zo n profiel geeft een beeld van wat iemand moet kunnen om taken uit te voeren en een bijdrage te leveren aan het bereiken van de organisatiedoelstellingen. Het geeft een beeld van de gewenste situatie en geeft daarmee een ontwikkelingsrichting aan, maar is ook bruikbaar als communicatie- of selectie-instrument. Interstudie NDO ontwerpt, ontwikkelt en implementeert competenties en competentieprofielen voor diverse functies (leerkrachten en docenten, onderwijs ondersteunend personeel en leidinggevenden), waarbij de koppeling met de doelen die de organisatie wil bereiken altijd centraal staan én we aansluiten bij de landelijke profielen. Vervolgens kunnen wij op basis van deze competentieprofielen instrumenten bieden om de huidige situatie binnen uw organisatie in beeld te brengen: welke competenties hebben uw medewerkers al en welke moeten nog worden ontwikkeld? Voorbeelden van zulke instrumenten zijn: verschillende vormen van 360 graden feedbackinstrumenten; zelfanalysevragenlijsten; psychologisch onderzoek; assessment; criteriumgerichte interviewtechnieken. Allemaal instrumenten die ingebed zijn in integraal personeelsbeleid: ze zijn op elkaar afgestemd en ook bruikbaar voor selectie, beoordelings-, begeleidings- en ontwikkelingsdoeleinden.

10 Hoofdstuk 1 Functiebeschrijving en -waardering Een belangrijke basis voor een professionele en gezonde schoolorganisatie is het functiebouwwerk. Een belangrijke basis voor een proffessionele en gezonde schoolorganisatie is het funtiebouwwerk. Met een goed ingericht bouwwerk kan de school aan de juiste zaken werken om doelen te realiseren en te werken aan de kwaliteit van onderwijs. Als u het functiebouwwerk (opnieuw) wilt inrichten, vergt dit een bezinning op de werkzaamheden en taken binnen uw organisatie. Van daaruit kunt u taken logisch groeperen in eenheden: de functies. Deze vormen samen het functiebouwwerk waarbij uiteraard duidelijk moet worden waar sprake is van samenhang, samenwerking en afstemming: hoe lopen de organisatorische lijnen. Gekoppeld aan het inrichten van het functiebouwwerk en het beschrijven van losse functies, is de beloningsvraag. Wat betekenen taken en verantwoordelijkheden voor de inschaling? Interstudie NDO begeleidt organisaties bij het proces van functiebeschrijving en -waardering. Of het nu gaat om het inrichten van een compleet functiebouwwerk, het beschrijven en waarderen van losse functies of het uitvoeren van second opinions en bezwaarprocedures. Wij hebben jarenlange ervaring met het gebruik van de verschillende funtiewaarderingssystemen (FUWA) en beschikken over een uitgebreide databank van voorbeeldfuncties. Wij zijn SPO-gecertificeerd en kunnen ondersteunen bij onder andere: opstellen van een plan van aanpak invoering FUWA; ontwerpen van het functiebouwwerk; uitvoeren van interviews om functies te onderzoeken; beschrijven en waarderen van de functies; opstellen van functiefamilies (in plaats van losse beschrijvingen); certificeren van functiebeschrijvingen.

11 Beloningsvraagstukken Bij het inrichten van uw organisatie en ontwikkelen van functies komt onherroepelijk de beloningsvraag aan de orde: hoe groot is de bijdrage van deze functie aan de organisatie, hoe zwaar is het taken- en verantwoordelijkheidspakket en wat betekent dit voor de inschaling? Met behulp van de FUWA-systematiek en vergelijkingsonderzoek ondersteunen wij om te komen tot een passende beloning voor management en bestuur, onderwijzend personeel en onderwijs ondersteunend personeel. Daarbij kunnen wij u ook adviseren over een geschikt pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. U wilt medewerkers immers binden en boeien, maar ook passend belonen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de positie van de bestuurder. Met de komst van de verschillende cao s voor bestuurders zijn de overkoepelende kaders verduidelijkt, maar ontstaat er regelmatig verschil van mening over de toepassing van deze kaders. Ook over het vraagstuk van resultaatbeloning wordt steeds meer nagedacht. Wij kunnen de landelijke kaders voor u verduidelijken en vertalen naar de situatie van uw organisatie. Het gaat daarbij onder andere om: toepassen reguliere cao of bestuurders-cao; werkingssfeer; concrete inschaling; procedure voor toekennen van periodieken; mogelijkheden resultaatbeloning; de relatie governance - beloning.

12 Hoofdstuk 1 Werving en selectie Leidinggevenden werven en selecteren is een moeilijke en tijdrovende zaak. Bestuurders en leden van benoemingsadviescommissies voelen de zware verantwoordelijkheid die met selectiebeslissingen gepaard gaat. Reden om de hulp van ervaren selectieadviseurs in te roepen die op verschillende manieren en in verschillende rollen in het proces ingezet kunnen worden. Afhankelijk van uw behoefte kunnen wij bij werving en selectie verschillende activiteiten voor u verrichten. Een ervaren selectieadviseur kan bijvoorbeeld procesbegeleider zijn voor de werving en selectie en onafhankelijk voorzitter van de BAC. Op die manier kunt u binnen uw school optimale objectiviteit en onafhankelijkheid garanderen. De begeleider legt verantwoording voor de werkzaamheden van de BAC af aan de bestuurders en aan de OR of MR en onderhoudt uit naam van de opdrachtgever contact met de kandidaten. De BAC-leden worden ondersteund in het nemen van hun selectiebeslissingen aan de hand van het gehanteerde competentieprofiel. In dat proces kunnen we ondersteunen bij de volgende onderdelen: inrichting van de procedure; werving van kandidaten en advies over te gebruiken media; brievenselectie; voorselectie; selectieondersteuning; training BAC in verschillende gesprekstechnieken: - het cv- en motivatie-interview - het criteriumgericht-interview - het casuïstiek-interview voordracht kandidaten met een voordrachtsverslag en nazorg. Een goed begin: de juiste kandidaat op de juiste plek in de school

13

14 Hoofdstuk 2 Uw medewerkers in beweging Voor een effectief HRM-beleid is talentontwikkeling een belangrijke pijler. Goed gekwalificeerde medewerkers zijn de belangrijkste sleutel om de doelen van uw organisatie te realiseren. Met de huidige ontwikkelingen wordt het belang hiervan alleen maar groter. Heeft u goed zicht op de talenten van uw medewerkers? Hoe bepaalt u of een kandidaat geschikt is voor uw school? En hoe geeft u vervolgens vorm aan ontwikkeling van talenten?

15 Competentieonderzoek Interstudie NDO kan u helpen talenten inzichtelijk te maken met verschillende vormen van competentieonderzoek; onder andere met assessments. Met zeven Cedeo-erkenningen, waaronder voor assessment, staat Interstudie NDO garant voor kwaliteit. Onze assessments zijn gericht op de onderwijspraktijk en contextgericht. Onze visie is dat glasheldere en betrouwbare beelden van mensen cruciaal zijn om uitspraken te doen over geschiktheid en ontwikkeling. Verstevigen van zelfinzicht staat daarbij centraal als voorwaarde en motor voor persoonlijke groei. We bouwen deze beelden op door: gedegen systematiek met valide, betrouwbare en innovatieve instrumenten; persoonlijke benadering: het gaat immers om mensen en hun toekomst; uw vragen samenhangend te benaderen en te adviseren vanuit de bredere context. Wij werken vanuit de situatie van de onderwijssector, de context van uw organisatie en uw specifieke vraagstelling. Onze adviseurs gaan op verschillende manieren met kandidaten de diepte in waardoor we echt onder de huid komen. Onze assessments zijn modulair opgebouwd. Het meest eenvoudige assessment bestaat uit één module, de psychologische tests met bijbehorende rapportage. Het meest uitgebreide assessment bestaat uit zes modules. In het bijgevoegde schema kunt u globaal zien uit welke modules onze assessments bestaan. Ontwikkelinstrumenten Daarnaast beschikt Interstudie NDO over een breed scala aan ontwikkelingsinstrumenten voor leraren en leidinggevenden. Of het nu gaat om een individuele coaching, een kweekvijver voor aanstormend talent, opleiding LC/LD of een professionaliseringtraject voor het hoger management, wij hebben hierin een brede expertise opgebouwd. In onze professionaliseringsactiviteiten werken we vanuit uw context; we onderzoeken uw ondersteuningsbehoeften en adviseren vervolgens over een passende aanpak die gericht is op het bereiken van de door u gewenste opbrengsten. Een passend assessment voor iedere vraag Praktijksimulatie(s) Case: visie/strategie of plannen/organiseren Multimedia-assessment SQ-L Competentiegericht interview Portfolio opdracht (EVC) Multimedia-assessment SQ-L Competentiegericht interview Portfolio opdracht (EVC) Multimedia-assessment SQ-L Psychologische tests Psychologische tests Psychologische tests Psychologische Light Scan Basic Assessment Center Onderwijs Basis Assessment Center Onderwijs Plus

16 Hoofdstuk 2 Wat zoekt u? Zoekt u ondersteuning bij: - het opstellen van een POP; - ontwikkelgesprekken; - selectie en beoordeling? Dan is Light een geschikt hulpmiddel. Zoekt u ondersteuning bij: - het opstellen van een POP; - ontwikkelgesprekken; - oriëntatie op een functie; - beperkte functioneringsvragen of -problemen; - hbo+ meting. Dan is Basic een geschikt hulpmiddel. Zoekt u ondersteuning bij: - selectie en beoordeling; - frictiedossiers (functioneringsproblematiek)? Dan is ACO Basis een geschikt hulpmiddel. Wat is het? Light is bedoeld als reflectietool en bestaat uit: - cognitieve tests (hbo(+) niveau); - persoonlijkheidsvragenlijsten. Het geeft inzicht in cognitie en persoonlijkheidsaspecten die van belang zijn voor de functie. Basic is bedoeld als reflectietool en bestaat uit: - cognitieve tests (hbo(+) niveau) - uitgebreidere persoonlijkheidsvragenlijsten - multimediaal onderzoek naar sturend gedrag en stijlen van sturing, beïnvloeding en coaching. Deze vorm van assessment kent verschillende mogelijkheden. We richten het assessment, zowel wat betreft inhoud als rapportagevorm, in op basis van uw specifieke vraag en doelstellingen. De Assessment Center Onderwijs Basis (ACO Basis) bestaat uit: - cognitieve tests (hbo(+) niveau); - uitgebreidere persoonlijkheidsvragenlijsten; - multimediaal onderzoek naar sturend gedrag en stijlen van sturing, beïnvloeding en coaching; - een hoofdlijn EVC-onderzoek; - een interview. De rapportage bevat een conclusie en advies met, indien gewenst, beoordelende uitspraken. Het ACO kent verschillende varianten en mogelijkheden en wordt, zowel wat betreft inhoud als rapportagevorm, ingericht op basis van uw specifieke vraag en doelstellingen. Zoekt u ondersteuning bij: - selectie en beoordeling van (nieuwe) leidinggevenden; - een start van managementontwikkeling; - diepere vragen rondom functioneren? Dan is ACO Plus een geschikt hulpmiddel. De Assessment Center Onderwijs Plus (ACO Plus) bestaat uit: - cognitieve tests (hbo(+) niveau)/uitgebreidere persoonlijkheidsvragenlijsten; - multimediaal onderzoek naar sturend gedrag en stijlen van sturing, beïnvloeding en coaching; - een hoofdlijn EVC-onderzoek; - een interview; - simulaties zodat gedrag in de praktijk kan worden waargenomen; - een strategie-, (be)sturings- of planoefening. Het ACO Plus combineert het ACO Basis met expertise vanuit verschillende disciplines (psychologie, organisatiekunde). Er wordt een uitgebreide en competentiegerichte rapportage opgesteld. Indien het assessment ontwikkelingsgericht is, besteden we in het rapport veel aandacht aan ontwikkeladviezen. Ook kunnen dan ontwikkelgesprekken worden ingezet.

17 Assessments voor leraren De kwaliteit van het onderwijs valt of staat bij de kwaliteit van de leraren. Door te investeren in de professionalisering van uw leerkrachten of docenten, bouwt u direct aan de kwaliteit van de school. Hoe meer zicht u heeft op de sterke punten of de ontwikkelpunten van uw mensen, hoe beter u uw leraren kunt stimuleren en faciliteren. Klassenobservaties en gesprekken geven hier goed zicht op, maar ook assessmens voor leraren kunnen erg waardevol zijn. Leerkrachtassessments zorgen voor extra informatie en een objectieve externe blik. Ze helpen de leerkracht te reflecteren op eigen competenties en gedrag en kunnen de leidinggevende steunen om heel gericht gesprekken te voeren in de IPB-cyclus, of te beoordelen. Een leerkrachtassessment kan nuttig zijn in werving- en selectieprocedures voor nieuwe leerkrachten, maar ook in het kader van de functiemix. Bij dit laatste is er speciale aandacht voor de hbo+ meting en het maken van een goede match tussen medewerkers en de profielen voor leerkracht LB/LC. Afhankelijk van uw vraag, behoefte en budget, bieden wij verschillende docent- of leerkrachtassessments aan. Van een quickscan tot en met een uitgebreid assessment. Dit kan op de breedte van de leerkrachtcompetenties, maar eventueel ook gericht op specifieke vragen in relatie tot pedagogiek en didactiek, taalbeheersing, interactie leerkracht-leerling, of persoonlijkheid. Ook voor frictiedossiers voeren wij regelmatig assessments uit. Voor hoge onderwijskwaliteit is de organisatie ondersteunend, kwaliteit van leiderschap van groot belang en kwaliteit van leraren is essentieel

18 Hoofdstuk 2 Assessments voor onderwijs ondersteunend personeel De onderwijsondersteunende medewerkers spelen een belangrijke rol in het onderwijs- en organisatieproces. Zij ondersteunen leraren en managers, zorgen ervoor dat ondersteunende processen goed verlopen en zijn vaak de stille kracht in de organisatie. Het is een heel brede en diverse doelgroep: onderwijsassistenten, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, administratieve medewerkers, conciërges, stafhoofden, financieel medewerkers of bijvoorbeeld controllers. Ze zijn werkzaam binnen verschillende contexten en er wordt een beroep gedaan op een breed scala aan competenties. Het aantal ondersteunende functies en het belang ervan is de laatste jaren in alle onderwijssectoren toegenomen. Interstudie NDO heeft een passend instrumentarium ontwikkeld om ook voor de onderwijs ondersteunende medewerkers competentieonderzoeken uit te kunnen voeren. Of het daarbij nu gaat om een zwaar selectieassessment voor een hoofd P&O of een didactische toets voor onderwijsassistent. Wij beschikken over normgroepen op diverse niveaus en een breed scala aan passende praktijksimulaties. Door onze diepe kennis van de onderwijssector kunnen we de onderzoeksresultaten vanuit die context interpreteren.

19 Competentiescans Soms is er geen behoefte aan een zwaar beoordelend assessment, maar wel aan inzicht in persoonlijke competenties. Bijvoorbeeld in relatie tot loopbaanperspectief of als ondersteuning in selectieprocedures. Interstudie NDO biedt hiervoor verschillende competentiescans aan die op dit soort vragen antwoord geven. Een voorbeeld is de Scan Oriëntatie op Management (SOM). Via meting van het leidinggevende inzicht, werk- en denkniveau en persoonlijkheidsprofiel, krijgt u op eenvoudige wijze een scherp beeld van het leidinggevende potentieel. Daarnaast hebben we scans voor (aankomend) leraren; vaak gebruikt in selectietrajecten of bij ontwikkelvragen. Een ander voorbeeld van een van onze scans is Reflexis: een scan die specifiek bedoeld is om de houdbaarheid van een assessment te vergroten. Door inzet van instrumenten en een ontwikkelgesprek, maken we een jaar na het assessment de balans op. We lichten onze verschillende scans graag persoonlijk toe.

20 Hoofdstuk 2 Hbo+ meting in het primair onderwijs De cao-afspraken over de functiemix hebben als doel verhoging van kwaliteit van onderwijs, onder andere door meer leerkrachten in de LB/LC-functie te plaatsen. De sociale partners hebben de afspraken over de versterking van de functiemix in de cao verankerd en hebben daarbij ook afspraken gemaakt over de criteria voor de toekenning van deze functies: leerkrachten moeten een hbo+ werk- en denkniveau hebben om in aanmerking te komen voor een LB/LC functie. Of een leerkracht aan dit niveau voldoet, kan worden aangetoond door opleiding, maar ook door erkenning van huidige werkervaring en competenties (EVC). Met het hbo+ assessment van Interstudie NDO kunt u onderzoeken of een leerkracht voldoet aan het hbo+ niveau en wordt een leerkracht in de gelegenheid gesteld om dit niveau aan te tonen. Het assessment is ontwikkeld door analyse van landelijke regelgeving rondom hbo+ en functiemix, veelgebruikte functieprofielen voor LB/LC en de systematiek van het FUWA-PO. Ook wordt met dit assessment duidelijk op welke gebieden nog verdere ontwikkeling nodig is. Vooral wanneer een masteropleiding ontbreekt, er twijfels zijn over het werk- en denkniveau en u de leerkracht wel (ontwikkel)kansen wilt geven, is het hbo+ assessment een geschikt instrument. Ook voldoet u hiermee aan de inspanningsverplichting om het hbo+ niveau objectief te (laten) beoordelen. Levenslang leren betekent een combinatie van werken en leren. Dat vraagt kansen om in de werkomgeving te ontwikkelen en om verworven competenties te erkennen.

21 360º feedbackanalyse De 360º feedbackanalyse is een instrument dat u kunt gebruiken bij de beoordeling en ontwikkeling van medewerkers. Bij dit instrument gaat het om het verkrijgen van feedback van een aantal personen met een verschillend perspectief. Het begrip 360º geeft dat al aan: feedback vanuit een cirkel van mensen om de deelnemer heen. De centrale persoon is de deelnemer zelf. Voor een goed beeld is het belangrijk om deze cirkel van mensen zorgvuldig te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de leidinggevende(n), naaste collega s, eventueel mensen aan wie wordt leiding gegeven of andere stakeholders. Het gebruik van meerdere beoordelaars (multirating) maakt dat er, mits wordt voldaan aan bepaalde basisprincipes, betrouwbare informatie wordt verkregen. Wetenschappelijk onderzoek onderbouwt dit keer op keer. De 360º feedbackanalyse van Interstudie NDO verloopt geheel webbased. Wij nodigen de feedbackgevers uit en bewaken het proces en deadlines. Als voldoende invullers hebben gereageerd, stellen we een rapportage op voor de deelnemer, die via tekst, tabellen en figuren de resultaten inzichtelijk weergeven. Eventueel voeren we gesprekken over het rapport en kunnen onze adviseurs ondersteunen bij de interpretatie.

22 Hoofdstuk 2 Development@work Leidinggeven is een uitdagende en complexe baan, waarin soms te weinig tijd is voor reflectie. Door drukte en alle ontwikkelingen die op leidinggevenden afkomen is tijd en energie voor een stevige opleiding moeilijk te vinden en tijd om met collega s te sparren is beperkt. Juist voor deze situaties hebben wij Development@work ontwikkeld. Een combinatie van korte en krachtige interventies met een groot leereffect. Development@work is een ontwikkeltraject speciaal voor leidinggevenden die aantoonbaar willen werken aan de eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling. Die daarin initiatief nemen en met ondersteuning van buitenaf in korte tijd tot opbrengsten willen komen op professioneel en persoonlijk vlak. Uniek aan dit traject is de directe gerichtheid op de eigen context en werkplek waardoor resultaten direct toepasbaar zijn in de praktijk. In een flexibel tijdsbestek, waarbij we standaard uitgaan van een half jaar, komen we tot de volgende opbrengsten: kwaliteitenprofiel en sterkte zwakte analyse; verstevigen van zelfinzicht en -reflectie (als basis voor groei en ontwikkeling); concrete aangrijpingspunten voor ontwikkeling: persoonlijk ontwikkelplan; leeractiviteiten (persoonlijk en inhoudelijk); opbrengstmeting: stand van zaken, de groei inzichtelijk gemaakt, evt. nieuwe ontwikkelpunten. Development@work sluit altijd af met een eindmeting met behulp van een online 360º feedbackmethode. Dat geeft inzicht in de huidige stand van zaken, de ontwikkeling in de afgelopen periode en eventuele nieuwe ontwikkeltips.

23 Professionalisering van leraren en leidinggevenden; coaching en scholing Leiderschap is geen vaststaand gegeven, maar is iets dat ontstaat in de relatie. Het is een sociaal proces dat er in verschillende contexten en situaties anders uitziet. Gelet op de complexe uitdagingen én de belangrijke taak van de onderwijsmanager is het voor scholen niet alleen belangrijk dat de juiste persoon op de goede plek staat, maar is het ook noodzakelijk om te investeren in de ontwikkeling van het (toekomstig) management. Interstudie NDO helpt scholen om ontwikkelingsgericht te werk te gaan en kwaliteiten van het management verder te versterken. Wij bieden hiervoor verschillende mogelijkheden: oriëntatie op leiderschap en leidinggevende kweekvijvertrajecten; leidinggevende opleiding op diverse niveaus (leraren met sturende/coördinerende taken, projectleiding, middenmanagement en hoger management); thematische scholing en workshops; begeleiding van directieteams; individuele coaching.

24 Marant Adviseurs in leren & ontwikkeling Nieuwe Aamsestraat 84a 6662 NK Elst Postbus AD Elst (Gld) T F E post@marant.nl W maart 2014 marant 2014

mt&v HR Services mt&v Assessment Services

mt&v HR Services mt&v Assessment Services mt&v HR Services Organisaties hebben ambities. Het concretiseren van de ambitie van een organisatie door middel van een heldere, missie, met concrete doelstellingen en strategie, is cruciaal voor elke

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Informatie Talent in Balans. Talentenonderzoeken

Informatie Talent in Balans. Talentenonderzoeken Informatie Talent in Balans Talentenonderzoeken Inhoudsopgave Talent in Balans... 3 Evenwichtig meten en ontwikkelen... 3 Landelijke dekking... 3 Duurzame Ontwikkeling... 3 Visie... 4 Talentenonderzoeken...

Nadere informatie

Kenneth Smit Consulting 1

Kenneth Smit Consulting 1 Competences Assessment is een effectieve manier om kwaliteiten en ontwikkelbaar potentieel van (nieuwe) medewerkers zeer betrouwbaar en objectief in kaart te brengen middels de inzet van professionele

Nadere informatie

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten HR in control In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Doel en stappen In 7 stappen de personeels- en organisatieontwikkeling afgestemd. Handvatten voor: Opleidingsbehoefte Performancemanagement,

Nadere informatie

Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt

Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt Competentiemanagement in zorg en welzijn Als kwaliteit van medewerkers telt potaard e Auteur: Annelies Kooiman Eindredactie: Afdeling communicatie Fotografie: istock Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie &

Nadere informatie

Inleiding. Begrippenkader

Inleiding. Begrippenkader Beleidsplan opbrengstgericht personeelsmanagement bij De Veenplas Beleid en doelen voor het thema Personeel voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Wij beschouwen onze leerkrachten als

Nadere informatie

Het onderzoeken van Persoonlijke Kwaliteiten

Het onderzoeken van Persoonlijke Kwaliteiten Het onderzoeken van Persoonlijke Kwaliteiten De Leeuw Consult Leerdam Persoonlijke kwaliteiten zijn bepalend voor succes De kwaliteiten en mogelijkheden (capaciteiten, persoonlijkheid en vaardigheden)

Nadere informatie

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM is een all round adviesbureau. Onze dienstverlening richt zich op het bereiken van maatschappelijke doelen. Wij zijn actief in het verbeteren van de zorg en

Nadere informatie

Dunamare Onderwijsgroep, Haarlem Hoofd HR Dunamare Onderwijsgroep

Dunamare Onderwijsgroep, Haarlem Hoofd HR Dunamare Onderwijsgroep Organisatie- en functieprofiel Dunamare Onderwijsgroep, Haarlem Hoofd HR Dunamare Onderwijsgroep (S14 CAO-VO) Versie 17/04/2015 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Erwin van Rooijen,

Nadere informatie

Experts in resultaatgericht HRM

Experts in resultaatgericht HRM Experts in resultaatgericht HRM HRM CONSULTANCY - DEVELOPMENT CENTER - E-HRM SYSTEEM 1 MENSEN BEPALEN UW RESULTAAT VISIE STRATEGIE DOELEN Steeds vaker wordt vastgesteld dat de wijze waarop het menselijk

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Steeman HRD Assessment Centers

Steeman HRD Assessment Centers Steeman HRD Wijk bij Duurstede www.steemanhrd.com info@steemanhrd.com tel: +31 (0)6 2367 1321 Steeman Human Resource Development ondersteunt individuele medewerkers, teams en organisaties bij het formuleren,

Nadere informatie

Competenties in kaart

Competenties in kaart Cito Bedrijven en overheden Competenties in kaart Eerlijk en betrouwbaar beoordelen Zicht op competenties Uw medewerkers beschikken over kennis en vaardigheden die van onschatbare waarde zijn voor uw organisatie.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...3. 4. Eisen aan competentiemodellen...14

Inhoudsopgave. 1. Inleiding...3. 4. Eisen aan competentiemodellen...14 Deel I INTRODUCTIE IN COMPETENTIES EN COMPETENTIEMODELLEN 2. Een korte geschiedenis...4 2.1 De 20ste eeuw... 4 2.2 Kerncompetenties... 6 3. Het begrip competentie...9 3.1 Het competentiebegrip gedefinieerd...

Nadere informatie

Hoe kies je de juiste persoon voor de organisatie en voor een specifieke functie?

Hoe kies je de juiste persoon voor de organisatie en voor een specifieke functie? Hoe kies je de juiste persoon voor de organisatie en voor een specifieke functie? Welke ontwikkelmogelijkheden heeft de medewerker? www.chainworksopleidingen.nl 1 De kracht van assessments Wat doet ChainWorks?

Nadere informatie

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD

Functieprofiel. VOORZITTER EN LID RAAD VAN TOEZICHT Fidarda - SKOD bezoekadres Stationsstraat 29 a 9401 KW Assen postadres Postbus 479 9400 AL Assen telefoon (0592) 30 84 58 fax (0592) 33 15 35 e-mail info@ypsylon.nl KvK Friesland 56.48.77.54 www.ypsylon.nl Functieprofiel

Nadere informatie

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES

GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES GLOBAL TALENT SOLUTIONS HEALTHCARE PHARMACEUTICALS & MEDICAL DEVICES HUDSON RECRUITMENT & TALENT MANAGEMENT DE BESTE PROFESSIONALS VOOR SALES, MARKETING, HR EN GENERAL MANAGEMENT Ze zijn schaars: professionals

Nadere informatie

Organisatie- en functieprofiel Onderwijsadviseur met lef! Dynamiek Scholengroep Gemeenten Horst aan de Maas en Venray

Organisatie- en functieprofiel Onderwijsadviseur met lef! Dynamiek Scholengroep Gemeenten Horst aan de Maas en Venray Organisatie- en functieprofiel Onderwijsadviseur met lef! Dynamiek Scholengroep Gemeenten Horst aan de Maas en Venray Datum: 7 juni 2019 Vooraf en inhoud Onderdeel van de BeteoR-aanpak bij search, werving

Nadere informatie

Toezicht en Handhaving:

Toezicht en Handhaving: HR services Toezicht en Handhaving: People make Senze... Dat is waar Senze voor staat. Sinds de oprichting van Senze als trainings- en adviesbureau staan mensen en hun ontwikkeling centraal in onze dienstverlening.

Nadere informatie

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd

Concretere eisen om te (kunnen) voldoen aan relevante wet- en regelgeving zijn specifiek benoemd >>> Overgang Maatstaf 2016 Onderstaand overzicht bevat de selectie van de geheel nieuwe eisen uit de Maatstaf 2016 en de eisen waarbij extra of andere accenten zijn gelegd, inclusief een korte toelichting.

Nadere informatie

NERF HRM-implementatie

NERF HRM-implementatie NERF HRM-implementatie informatie over het NERF functiewaarderingssysteem NERF HRM-implementatie Nerf visie op HRM Highlights NERF functiewaarderingssysteem Gezichtspunten NERF functiewaarderingssysteem

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject

Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Succesvolle toepassing van 360 graden feedback: De keuze van het 360 instrument en de voorbereiding op het 360 traject Augustus 2011 Waar werknemers onderdeel zijn van een organisatie, wordt beoordeeld.

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING

AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM CONSULTANCY MANAGEMENT COACHING AICOM laat mensen en organisaties groeien! AICOM is een all round adviesbureau, actief in de zorg en maatschappelijke dienstverlening. Wij werken vanuit het perspectief

Nadere informatie

Directeur onderwijsinstituut

Directeur onderwijsinstituut Directeur onderwijsinstituut Doel College van van Bestuur Zorgdragen voor de ontwikkeling van het facultair en uitvoering en organisatie van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande

Nadere informatie

Zorgvuldiger selecteren, gerichter ontwikkelen en objectiever beoordelen

Zorgvuldiger selecteren, gerichter ontwikkelen en objectiever beoordelen Zorgvuldiger selecteren, gerichter ontwikkelen en objectiever beoordelen Personeel zorgvuldiger selecteren, gerichter ontwikkelen en objectiever beoordelen. Dat kan nu bij HR Coach die hiervoor HR Organizer

Nadere informatie

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Opgemaakt februari 2019 door de VO-raad Ter ondersteuning van scholen die de Spiegel gaan inzetten. De Spiegel wat is het? Het realiseren van onderwijskundige

Nadere informatie

ORGANISATIEONTWIKKELING ORGANISEREN & PRESTEREN. Voorbeelden opdrachten:

ORGANISATIEONTWIKKELING ORGANISEREN & PRESTEREN. Voorbeelden opdrachten: ORGANISATIEONTWIKKELING ORGANISEREN & PRESTEREN Voorbeelden opdrachten: Begeleiding bij reorganisatie en reductie van het personeelsbestand, zoals: sociaal plan, afspiegelingsoverzicht, functie-overgangsmatrix,

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren

Medezeggenschap verzilveren Steven van Slageren Medezeggenschap verzilveren 2 maart 2010 OR-ervaring niet meenemen in je loopbaan is een vorm van kapitaalsvernietiging Medezeggenschap verzilveren Stappenplan/spoorboekje/handleiding:

Nadere informatie

Checklist EVC-procedure voor organisaties

Checklist EVC-procedure voor organisaties Checklist EVC-procedure: voor organisaties Checklist EVC-procedure voor organisaties Eén van de instrumenten uit de toolbox van het kwaliteitsmodel EVC is de checklist voor organisaties. Met behulp van

Nadere informatie

Hoofd Personeel & Organisatie

Hoofd Personeel & Organisatie Organisatie- en functieprofiel Hoofd Personeel & Organisatie Stichting Eenbes Basisonderwijs Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Rien Fait, tel. 06-53 41 53 56; rien.fait@beteor.nl. Sollicitatie:

Nadere informatie

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v!

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! Teamleden van RPCZ werken aan een gezamenlijke ambitie. Deze is gebaseerd op passie, creativiteit, respect, vertrouwen, relatie en plezier. Onze ambitie is om in Zeeland

Nadere informatie

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop werken. e-loo was vooral

Nadere informatie

Rijnconsult & Assessments

Rijnconsult & Assessments Rijnconsult & Assessments 'Rijnconsult is in staat om in korte tijd de persoon achter de medewerker te achterhalen en die te plaatsen in de context, cultuur, structuur en ambities van de organisatie.'

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Assessment en loopbaanontwikkeling

Assessment en loopbaanontwikkeling Assessment en loopbaanontwikkeling Assessment Beter inzicht in uw menselijk kapitaal Onze visie Wij zien assessments als het meest betrouwbare instrument om talenten en ontwikkelpunten van individuele

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid?

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid? Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU

Nadere informatie

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken Wil je samen met ons hard werken aan de groei en ontwikkeling van leraren, pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en daarmee die van kinderen,

Nadere informatie

Leergang Hoger Management

Leergang Hoger Management Leergang Hoger Management Ontwikkelen van leiderschap in het voortgezet onderwijs 1 Een samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland. 2 De samenwerking tussen Marant Interstudie en Kennisland verbindt

Nadere informatie

HR professionaliseringstraject het nieuwe aanbod 2016

HR professionaliseringstraject het nieuwe aanbod 2016 HR professionaliseringstraject het nieuwe aanbod 2016 Het aanbod bestaat uit de modules van 2015 om iedereen de gelegenheid te bieden deze eventueel nog te volgen. Er is een aantal nieuwe modules en een

Nadere informatie

Reflect Personeelsadvies

Reflect Personeelsadvies Werving & Selectie 1 Reflect Personeelsadvies Reflect Personeelsadvies is een onafhankelijk adviesbureau dat zich sinds 1993 bezighoudt met loopbaanontwikkeling, individuele coaching en persoonlijke vaardigheidstrainingen.

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

toolbox voor scholen

toolbox voor scholen toolbox voor scholen Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Voor het vergroten van menselijk kapitaal Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Uw praktijk en personeel op een hoger niveau Spaarne Coaching Donkere spaarne 14 rd 2011 JG Haarlem Tel. 06-53123185

Nadere informatie

Overheid in Verbinding. Workshop: Talentmanagement

Overheid in Verbinding. Workshop: Talentmanagement Overheid in Verbinding Workshop: Talentmanagement Door wie? Helma Verhagen Organisatieadviseur HR/Ontwikkeling/Verandering ipv. Martine Peper Organisatie Adviseur HR / Ontwikkeling Désirée Veer Strategisch

Nadere informatie

Zorgeloos uitbesteden!

Zorgeloos uitbesteden! Zorgeloos uitbesteden! Zorgeloos uitbesteden! Zorgeloos uitbesteden is bij ons geen loze kreet. Met het inschakelen van onze adviseurs kunt u al uw werkzaamheden en vragen op het brede terrein van Personeel

Nadere informatie

Hoofd Personeel & Organisatie

Hoofd Personeel & Organisatie Organisatie- en functieprofiel Hoofd Personeel & Organisatie Stichting Markland College Eindhoven, 5 februari 2012 Drs. M.J. (Rien) Fait Vooraf Het organisatie- en functieprofiel wordt door BeteoR opgesteld

Nadere informatie

CompetenceTool DÉ DIGITALE OPLOSSING VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING EN HET VERKRIJGEN VAN FEEDBACK

CompetenceTool DÉ DIGITALE OPLOSSING VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING EN HET VERKRIJGEN VAN FEEDBACK CompetenceTool DÉ DIGITALE OPLOSSING VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING EN HET VERKRIJGEN VAN FEEDBACK Voor het toetsen van huidige competenties aan de gewenste competenties en voor het ondersteunen van feedback

Nadere informatie

Wervingsprofiel. Hoofd Onderwijs & Kwaliteit

Wervingsprofiel. Hoofd Onderwijs & Kwaliteit Wervingsprofiel Hoofd Onderwijs & Kwaliteit 3 mei 2019 Opdrachtgever De heer S. Maas, Hoofd P&O, MBO Utrecht Voor meer informatie over de functie Jessica van den Brink, senior adviseur Leeuwendaal Telefoon

Nadere informatie

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid

Introductie in de Spiegel. Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Introductie in de Spiegel Inzichtelijk krijgen van de huidige staat van het HR-beleid Programma presentatie Kennismaking met (S)HRM HR-beleid op scholen en eigen HR-beleid De Spiegel Personeel en School:

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

School- en functieprofiel Rector Comenius College. CVO t Gooi Hilversum

School- en functieprofiel Rector Comenius College. CVO t Gooi Hilversum School- en functieprofiel Rector Comenius College CVO t Gooi Hilversum Versie 1 maart 2019 Vooraf en inhoud Onderdeel van de BeteoR-aanpak bij search, werving en selectie is een dag waarop we diverse sleutelfunctionarissen

Nadere informatie

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Profiel Strategisch HR adviseur 8 december 2015 Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 evt. mobielnummer

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) STENDEN HOGESCHOOL Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid

Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid Functiebeschrijving Manager Personeelsbeleid Binnen O2A5 staat een belangrijke verandering voor de deur, namelijk de invoering van zgn. onderwijsteams. Voor een succesvolle implementatie van deze organisatieverandering

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Functiebeschrijving manager Bedrijfsvoering

Functiebeschrijving manager Bedrijfsvoering Functiebeschrijving manager Bedrijfsvoering Doel Is verantwoordelijk voor de afdeling Bedrijfsvoering, waartoe behoren datakwaliteit, informatisering en analyse, registratie en boekhouding, compliance

Nadere informatie

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden

Profiel. Strategisch beleidsadviseur HRM. 29 april 2016. Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Profiel Strategisch beleidsadviseur HRM 29 april 2016 Opdrachtgever Stichting Christelijke Onderwijsgroep Vallei & Gelderland-Midden Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN

De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN M.11i.0419 De ontwikkeling van de Mondriaan methode VISIE OP PROFESSIONALISEREN versie 02 M.11i.0419 Naam notitie/procedure/afspraak Visie op professionaliseren Eigenaar/portefeuillehouder Theo Bekker

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers

Tabel Competenties docentopleiders/-trainers Tabel Competenties docentopleiders/-trainers In deze tabel zijn de competenties van de docentopleider/trainer (1) opgenomen. Deze zijn verder geconcretiseerd in bekwaamheidseisen of indicatoren en uitgewerkt

Nadere informatie

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid.

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid. Gedragsanalyses Haal meer uit je mensen Waarom functioneert de ene medewerker beter in een bepaalde functie dan de andere? Waarom voelt de ene medewerker zich thuis in zijn werkomgeving en is de ander

Nadere informatie

Profiel directeur bedrijfsvoering/ loco-gemeentesecretaris gemeente Nieuwegein

Profiel directeur bedrijfsvoering/ loco-gemeentesecretaris gemeente Nieuwegein Profiel directeur bedrijfsvoering/ loco-gemeentesecretaris gemeente Nieuwegein Over de gemeente Nieuwegein Nieuwegein is een van de jongste steden van Nederland, maar met historische accenten. Er wonen

Nadere informatie

Organisatieontwikkeling. en Training. Organisaties veranderen...

Organisatieontwikkeling. en Training. Organisaties veranderen... Organisatieontwikkeling en Training Organisaties veranderen... Organisatieontwikkeling en Training...wanneer mensen veranderen, en veranderen van organisaties doet mensen veranderen. De wederzijdse beïnvloeding

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS De ondersteuner passend onderwijs is werkzaam in een team van professionals dat wordt aangestuurd door een ondersteuningsmanager. De ondersteuner passend

Nadere informatie

Leraar basisonderwijs LB

Leraar basisonderwijs LB Leraar basisonderwijs LB Functiewaardering: 43343 43333 43 33 Salarisschaal: LB Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en bedrijfsvoeringsondersteunende werkzaamheden, overdragen

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

Generieke competenties bepalen

Generieke competenties bepalen Generieke competenties bepalen Wilt u de generieke competenties voor uw organisatie bepalen? Generieke competenties zijn die eigenschappen die je van alle medewerkers verwacht zodat de organisatie haar

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE MANAGEMENT & BESTUURSONDERSTEUNING DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VERSIE 3 APRIL 2017 Directeur bedrijfsvoering Doel Zorgdragen voor de beleidsontwikkeling en, na vaststelling van het te voeren beleid door anderen, voor beleidsimplementatie en -evaluatie van (deel)processen in de bedrijfsvoering

Nadere informatie

Beoordelingsformulier leerkracht Meerkring

Beoordelingsformulier leerkracht Meerkring Beoordelingsformulier leerkracht Meerkring Ervaren leerkracht Datum beoordeling: Naam medewerker: Beoordelaar: School: Gewerkt wordt met een driepuntsschaal: 1 = beneden gestelde eisen 2 = voldoet aan

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

DIRECTEUR BELEID EN STRATEGIE

DIRECTEUR BELEID EN STRATEGIE FUNCTIEPROFIEL DIRECTEUR BELEID EN STRATEGIE HOGESCHOOL LEIDEN Inhoudsopgave 1 Hogeschool Leiden 3 De organisatie 3 De structuur 3 De thema s 4 2 4 Plaats in de organisatie 4 Taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen Zinthese Plus is een bureau gespecialiseerd in het gedrag van mensen in hun werkomgeving.

Nadere informatie

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Programma en doelgroep Your Career in Control voorziet in de ontwikkelbehoefte van potentials in de logistieke en supply chain omgeving. Het

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter en lid college van bestuur

Profielschets. Voorzitter en lid college van bestuur Profielschets Voorzitter en lid college van bestuur September 2018 Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) Tot het Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) behoren 19 scholen, goed verspreid over

Nadere informatie

Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018

Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018 Validering op basis van leeruitkomsten, de validatiemeetlat! Landelijke bijeenkomst leerwegonafhankelijk toetsen en validering, 7 maart 2018 Evelien Leurs Margreet Engelhart e.t.leurs@saxion.nl m.h.engelhart@saxion.nl

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Medior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK

GEMEENTE UDEN VITAAL REGIE OP EIGEN OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALENTGEBRUIK GEMETE UD VITAAL Samen in beweging Onderdeel REGIE OP EIG OPLEIDING, ONTWIKKELING & TALTGEBRUIK Duurzaam opleidingsbeleid gemeente Uden 2013 2016 versie 2 (vastgesteld 04-02-2014) 1 Gemeente Uden Vitaal

Nadere informatie

De OR competentiescan

De OR competentiescan De OR competentiescan 17 april 2012 Helen Hol Benjamin van der Waart FNV Formaat Zelfstandig trainingsbureau in Woerden 70 professionals met diverse specialiteiten: Trainers Coaches van groepen en individuen

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017)

ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) ACTIEPUNTEN 2015 (uit de onderlegger A3 meerjaren beleidsplan Poolster 2014-2017) 1 1a) Leiderschap / Coachend leiderschap vormgeven vanuit de geformuleerde visie (sbf 1) 7.1 Project SPP: Basiscompetenties

Nadere informatie