Achtergronddocument Landschapsontwerp Verbinding Hoorneboeg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Achtergronddocument Landschapsontwerp Verbinding Hoorneboeg"

Transcriptie

1 Achtergronddocument Landschapsontwerp Verbinding Hoorneboeg November 2014, versie 8 Kenmerk:

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanpak 3. Uitgangspunten ecologie en landschap 4. Uitgangspunten recreatie en landschapsbeleving 5. Uitgangspunten landschap en cultuurhistorie 6. Randvoorwaarden aardkunde en archeologie 7. Inrichtingsmaatregelen 8. Fasering 9. Stappenplan 10. Consultatie stakeholders en communicatie 11. Instandhoudingbeheer en beheerkostenontwikkeling 1. Inleiding Het Goois Natuurreservaat heeft een landschapsontwerp gemaakt voor de Verbinding Hoorneboeg getiteld Verbinding Hoorneboeg; Voorlopig Ontwerp versie 1.3.4, november Dit document beschrijft de achtergronden van de tot standkoming ervan en dient in samenhang met het landschapsontwerp te worden gelezen. De Verbinding Hoorneboeg past in de Heuvelrugvisie om de bos- en heidegebieden van het Gooi met die van Utrechtse Heuvelrug te verbinden. Deze verbinding is onderdeel van het Nederlands Natuurnetwerk/EHS en heeft als doel kwantitatief en kwalitatief goed leefgebied te bieden en voor de fauna uitwisseling mogelijk te maken tussen verschillende leefgebieden op regionale schaal. De verbinding is uitgewerkt binnen de eigendomsgrenzen van het Goois Natuurreservaat. De aansluiting op natuurgebieden in de nabijheid cq het Utrechtse valt buiten de opdracht. Er zijn niettemin goede mogelijkheden om op de verbindingszone aan te sluiten. De verbindingszone loopt van bosgebied De Zuid, aan de oostkant van de A27, via de ecoducten over de A27 en de spoorlijn Hilversum-Utrecht, tussen de landgoederen Uytwijck en Zwaluwenberg door, en over het ecoduct over de provinciale weg N417, naar de deelgebieden Zwarte Berg en de Hoorneboegse heide. Bij de besluitvorming over de ecoducten in het recente verleden, is de opgave betrokken om de aansluiting van de ecoducten en inpassing in de aanliggende natuurgebieden te optimaliseren. Dat betekent dat er voor het Goois Natuurreservaat een opdracht ligt om het aandeel open landschap van heide, stuifzand en schraalgraslanden te vergroten en in een logische landschapsstructuur te ontwikkelen. Het voorliggende landschapsontwerp geeft daaraan invulling. In het Natuurbeheerplan 2014 van de Provincie Noord-Holland is de verbindingszone opgenomen in de Ambitiekaart (figuur 1). Het betreft omvorming van Dennen-, eiken- en beukenbos (natuurtype N15.02, donker groen) naar droge heide (natuurtype N07.01, paars). Uitwerking en realisatie past derhalve in het provinciale natuurbeheerbeleid. Kenmerk:

3 Figuur 1: Ambitiekaart, Natuurbeheerplan 2014 De verbinding maakt het mogelijk dat diersoorten van de bos/heidelandschappen kunnen migreren en/of dat geïsoleerde (deel)populaties weer onderling in contact komen en genetisch materiaal kunnen uitwisselen. De populaties van de voorkomende soorten worden hierdoor duurzaam vergroot, versterkt en veerkrachtiger. Ook wordt herkolonisatie mogelijk in gebieden waar soorten zijn verdwenen. De uitwerking van de verbindingszone betekent in de praktijk dat bestaand bos plaats moet maken voor ontwikkeling van een open landschap (met een mozaiek) van heide, open zand, schraal grasland en de nodige overgangsmilieus. Voor de bosgebieden die in het plan blijven bestaan, geldt onverkort de beheerdoelstelling dat deze door geleidelijke omvorming verder ecologisch ontwikkeld worden. Het beheerplan voor het Goois Natuurreservaat geeft daarvoor de visie en de gewenste maatregelen; in dit plan wordt dit verder niet uitgewerkt. De wandel-, fiets- en ruiternetwerken evenals de recreatiezonering zijn nader onder de loep genomen en wijzigingen daarin, zijn in het landschapsontwerp verwerkt. 2. Aanpak Er is een logische plangebiedgrens en een kaartuitsnede gekozen zodat zowel de terreindelen waar veranderingen plaatsvinden als de aansluitende (natuur)gebieden in beeld komen evenals de aansluiting op de ecoducten. Uiteraard in het besef dat de natuur niet ergens ophoudt maar telkens relaties heeft met naastgelegen natuurrijke gebieden. Hieronder zijn de deelgebieden weergegeven. Kenmerk:

4 Figuur 2: Deelgebieden De verbindingszone heeft een sterk ecologische grondslag. Echter, er zijn daarnaast ook recreatieve, landschappelijke, cultuurhistorische, aardkundige en archeologische waarden aan de orde waar bij de uitwerking, zoveel als mogelijk, rekening mee is gehouden. Alle aspecten zijn in samenhang bekeken. Aardkundige en archeologische waarden vormen belangrijke randvoorwaarden. Het landschapsontwerp borduurt voort op het rapport Natuur- en landschapsplan De Zuid, Bosgroep Midden Nederland, januari Uitgangspunten ecologie Het gehele plangebied is onderdeel van de EHS, het Nederlands Natuurnetwerk. Zowel het westelijk als het noordoostelijk deel van het plangebied heeft de status van beschermd natuurmonument op grond van de Natuurbeschermingswet (BN Hoorneboegse Heide resp. BN Hilversums Wasmeer). De ecologische verbindingszone Zwaluwenberg is opgenomen in de structuurvisies van resp. Provincie Noord-Holland en gemeente Hilversum. Kenmerk:

5 Figuur 3: Begrenzingen natuurbeschermingswet Figuur 4: Begrenzing EHS De verbindingszone is gericht op het ontwikkelen van leefgebied en het bieden van uitwisselingsmogelijkheden voor de fauna van de biotopen bos, ven, natte heide, droge heide, heischraal grasland, poelen en stuifzand. Bij het vormgevingsproces van het plan zijn keuzes gemaakt over: - de gewenste verhouding in arealen tussen de biotopen - de ligging van de biotopen - de maatvoering van de biotopen. De leefwijzen van doelsoorten geven hiervoor uitgangspunten en zijn bij het ontwerp richtinggevend. Kenmerk:

6 Er is voor zover mogelijk rekening gehouden met het actueel voorkomen van specifieke soorten en dus de bestaande ecologische waarden. De gegevens zijn ontleend aan veldbezoeken, inventarisatiegegevens en informatie van specialisten, veldonderzoekers, medewerkers GNR en diverse rapportages. Bij het zoekproces naar zones waar bos omgevormd dient te worden tot open landschap is het uitgangspunt gehanteerd dat percelen met inheemse loofboomsoorten zoveel mogelijk worden gespaard en omvorming naar biotopen van open landschap bij voorkeur wordt gerealiseerd in bospercelen met uitheemse soorten, zoals Corsicaanse den, douglas, fijnspar en Amerikaanse eik. Doelsoorten De keuzes die gemaakt zijn ten behoeve van het landschapsontwerp zijn primair afhankelijk van de eisen die kenmerkende doelsoorten stellen aan de genoemde biotopen bos, droge heide, heischraal grasland, open zand, ven en natte heide. Ook minder kritische soorten zullen profiteren van de genomen maatregelen. De doelsoorten waarop de ecoducten zijn gedimensioneerd en ingericht zijn: ree, das, boommarter, zandhagedis, levendbarende hagedis, hazelworm, rode bosmier, heivlinder, heideblauwtje en loopkever. Hieraan moet de inrichting van de verbindingszone dan ook minimaal voldoen. Ontwerpopgave verbindingszone De ontwerpopgave richt zich op de vraag hoe het landschap ingericht moet worden tussen a. het Hilversums wasmeer en het ecoduct Zwaluwenberg en b. Hoorneboegse heide en ecoduct Utrechtseweg. De inrichting van beide ecoducten en de ertussen gelegen bos-heidezone worden als vaststaand beschouwd. Volgens de gangbare benadering (Handboek Robuuste verbindingen, Alterra 2001) is gewerkt met het concept van corridors en stapstenen. Hieraan zijn de habitateisen van de kenmerkende doelsoorten ontleend. Stap 1 Hoofdlijn; maatvoering stapstenen en corridors De eerste stap van de ontwerpopgave is dus de invulling van een stelsel van stapstenen en corridors voor de zone tussen Hoorneboeg en ecoduct Utrechtseweg respectievelijk tussen Hilversums wasmeer en ecoduct Zwaluwenberg. Stapstenen Stapstenen voor bovengenoemde droge heide en schraal graslandsoorten hebben een minimale oppervlakte van 5,5 ha. Er wordt ook ruimte gereserveerd (15-20 m) voor een zoom/mantel bij de bosranden. Daarrmee komt de oppervlakte voor een stapsteen op minimaal 6,25 ha. Corridors De 2 ecoducten Utrechtseweg en Zwaluwenberg worden beschouwd als een corridor. De minimale maat van corridors voor de doelsoorten van droge heide bedraagt 25 m. Als uitgegaan wordt van een combinatie met schraal grasland, open zand en zomen/mantels kan de minimale corridorbreedte oplopen tot 80 m. De lengte van corridors mag voor deze soorten maximaal 500 m bedragen. Modelmatig ziet dit er als volgt uit: Kenmerk:

7 Figuur 5: Modelmatige invulling stapstenen en corridors in het plangebied Vertaald naar het plangebied ziet dat er als volgt uit. Figuur 6: Invulling stapstenen en corridors in het plangebied Kenmerk:

8 Stap 2. Verbijzondering In aanvulling op de bovenbeschreven benadering vanuit de doelsoorten van bos en het open landschap van heide, stuifzand en schraal graslanden, wordt ook specifiek rekening gehouden met amfibieën en reptielen, in het bijzonder met de kamsalamander. De achtergrond is dat er rondom Hilversum een netwerk van poelen en wateren aanwezig is die voor amfibieën en reptielen van belang is. Ook de ringslang komt voor in het Hilversums wasmeer. Op de ecoducten zijn poelen gerealiseerd en in het bosgebied De Zuid zijn diverse poelen aanwezig. Voor een goede onderlinge uitwisseling geldt een maximale afstand van 500 m. Dat betekent dat tussen de Blokhutpoel en de Laportepoel in de Zuid één of twee extra poelen gewenst zijn. Daarnaast is aan de hand van geomorfologische-, bodem- en actuele hoogtekaarten vastgesteld dat er reliëf aanwezig is dat samenhangt met voormalige stuifzanden. De bodemvorming is hier nog initieel. Dit zijn uitstekende locaties om biotoop van open zand te creëren en zijn als zodanig in het voorlopig ontwerp opgenomen. Figuur 7: Geomorfologie Kenmerk:

9 Figuur 8: Bodem Figuur 9: Actuele Hoogtekaart Nederland Stap 3. Afronding dimersionering In het landschapsontwerp is de verbindingszone ruimer gedimensioneerd dan volgens de minimale eisen nodig is. Dit is gedaan om de kans te vergroten dat de verbinding geschikt is voor kritische soorten en om voldoende maat over te houden zodat zich na verloop van tijd zoom- en mantelvegetaties kunnen ontwikkelen op de overgang van heide en (bestaand) bos. Daarnaast is van belang dat de verbindingszone goed in stand kan worden gehouden en kan worden beheerd. De spontane opslag van bomen en struiken in de verbindingszone treedt minder op en zal beter beheerst kunnen worden met een ruimere opzet. Bij de ontwikkeling van corridors en stapstenen is rekening gehouden met het feit dat biotoop bos en de doelsoorten die daar voorkomen, voldoende ruimte krijgen. Kenmerk:

10 Localisering verbindingszone ten opzichte van de actuele aanwezigheid van diverse soorten De verbindingszone is zodanig gelokaliseerd en gemodelleerd dat rekening is gehouden met bijzondere soorten/waarden. Locaties met een dassenburcht of roofvogelnesten, maar ook bosvakken met inheemse (loof)boomsoorten, worden gevrijwaard van ingrepen. Zoals eerder aangegeven is het Natuur- en landschapsplan De Zuid, Bosgroep Midden Nederland, januari 2010 leidend. Rondom dassenburchten wordt het bos gespaard met een minimale afstand van 50 tot 100 meter. Er zijn verspreid in het gehele plangebied vele rode bosmierennesten aanwezig. Aanwezige mierennesten zijn geïnventariseerd en hebben aanleiding gegeven tot wijzigingen in het voorlopig ontwerp; naar verwachting zullen ook na wijziging nog enkele mierennesten moeten worden verplaatst. 4. Uitgangspunten vanuit recreatie en landschapsbeleving Zowel het westelijke als het oostelijke deelgebied is toegankelijk voor recreanten, wandelaars, fietsers en ruiters/aanspanningen op de daarvoor bestemde paden. Er is een uitgebreid padennetwerk. Dit padenpatroon stamt uit de tijd dat er optimale toegankelijkheid in het belang van de bosexploitatie aan de orde was. Er zijn meerdere gemarkeerde routes aanwezig en het gebied is bereikbaar via parkeerplaatsen in de omgeving. Het ecoduct N417/Utrechtseweg is voorzien van een gecombineerd wandel/fietspad en een ruiterpad. Het ecoduct Zwaluwenberg is voorzien van een ruiterpad. Wandelaars en fietsers hebben daar de beschikking over een aparte brug (genaamd Zwaluwenberg) over de spoorbaan en rijksweg A27. In het ontwerp is ervoor gekozen om paden met gemarkeerde wandelroutes, de fietspaden en paden voor ruiters en aanspanningen zo veel mogelijk te handhaven. In de delen die worden omgevormd tot open landschap zal de dichtheid van het padennetwerk worden teruggebracht. Ook in het te behouden bosgedeelte zal de dichtheid van de padenstructuur worden teruggebracht om meer rust te creëren en voor een optimale bosontwikkeling. De gemarkeerde wandelroutes Voetstappenpad, Hoorneboeg-Zwarte Berg en De Zuid zullen ter plaatse van de toeloop aan de oostzijde van de natuurbrug Zwaluwenberg worden verlegd om verstoring te beperken. Kenmerk:

11 Figuur 10: Op te heffen paden (als rode lijn weergegeven) Figuur 11: Te verleggen wandelroutes (oude route gestippeld, nieuwe route dikke lijn) Kenmerk:

12 Het creëren van de verbindingszone naast het behouden van boskernen, leidt tot een meer afwisselend landschap. Dat is (na de aanleg- en primaire ontwikkelingsfase) aantrekkelijk uit een oogpunt van landschapsbeleving door bezoekers. Dit wordt versterkt door de situering van verbindingszone langs de bij recreanten populaire oude bosweg Geneverpad. Er zullen diverse doorkijken en vergezichten ontstaan vanuit het bos in het nieuwe heidelandschap. Ook het zichtbaar worden van de in het bos verstopte poelen, het reliëf van voormalige stuifduinen en andere hoogteverschillen, evenals de eikenbeplantingen op de houtwallen die diverse paden begeleiden, zullen naar verwachting leiden tot een verrijking van het landschapsbeeld. 5. Uitgangspunten voor landschap en cultuurhistorie Op de historische kaart van 1740 is het hele plangebied aangegeven als heide of stuifzand. Voor die tijd moet het Erfgooiersbos, het laatste fragment oud oerbos, in het plangebied hebben gelegen. Het ven het Hilversums Wasmeer is als een natte laagte op de kaart te herkennen. Figuur 12: Topografische kaart 1850 Op de topografische kaart van rond 1850 zijn al veel van de huidige structuren van wegen en percelen zichtbaar. Ook het Hilversums Wasmeer en Landgoed De Hoorneboeg zijn aangegeven. Ruim de helft van het gebied bestaat uit heide, zoals rond het Hilversums Wasmeer en een strook ten oosten van het Geneverpad. De Hoorneboegse Heide is ruim twee keer zo groot als in de huidige situatie. In de 19 e eeuw heeft er op grote schaal bosaanplant plaatsgevonden. De oudste nog levende bomen in het plangebied dateren van de tweede helft van de 19 e eeuw (Grove den). Kenmerk:

13 Figuur 13: Topografische kaart 1900 Op de topografische kaart van rond 1900 is inmiddels de spoorlijn dwars door het gebied verschenen. Een strook heide ligt nu ten westen van het Geneverpad. Ter hoogte van Zwaluwenberg en rond Zwarte Berg is wat meer bos ontstaan. De bosaanplant duurde tot begin 20 e eeuw. Ruim de helft van het gebied bestaat nog steeds uit heide. Uit de bodemkaart is op te maken dat op ruime schaal bodemverstoring heeft plaatsgevonden waarschijnlijk samenhangend met de heideontginning tot bos cq de aanplant van de bomen. Figuur 14: Topografische kaart 1955 Het kaartbeeld rond 1955 laat grote veranderingen zien. Het hele gebied bestaat nu uit bos, met uitzondering van de Hoorneboegse heide, een strook heide ter plaatse van de voormalige Kenmerk:

14 dagcamping en een zeer beperkte oppervlakte vochtige heide rond het Hilversums Wasmeer. In De Zuid liggen verspreid een aantal graslandjes met een heischraal karakter (deels voormalige wildakkers). Een deel van bovengenoemde opbouw en structuren, zoals het Hilversums Wasmeer, Hoorneboeg en de oude padenstructuren is nog steeds in het gebied herkenbaar aanwezig. In het landschapsontwerp is hiermee rekening gehouden. Cultuurhistorisch waardevolle structuren (zoals grenswallen, een grafheuvel, lanen, solitaire karakteristieke bomen) worden gehandhaafd. Dit geldt ook voor de begeleidende laanbeplanting, wallen met zomereiken en de oude beukenlaan langs de Weg van s Graveland naar de Vuursche. Naar verwachting zullen deze sterk bijdragen aan de landschappelijke kwaliteit en de landschapsbeleving omdat ze door het creëren van een open landschap veel beter zichtbaar worden. 6. Uitgangspunten aardkunde en archeologie Op de indicatieve kaart van archeologische waarden is sprake van drie categorieën, te weten: Het zuidelijk deel van De Zuid en een groot deel van het westelijk deelgebied vallen in de categorie hoge trefkans Het middendeel van De Zuid, inclusief het Hilversums Wasmeer, een strook ten zuidoosten van Hoorneboeg vallen in de categorie middelhoge trefkans. Het noordoostelijk deel van De Zuid en een paar smalle stroken in het westelijk deelgebied vallen in de categorie lage trefkans. De grenzen vallen ongeveer samen met geomorfologische grenzen. Kenmerk:

15 Figuur 15. Archeologische waardenkaart Een deel van de Hoorneboegse Heide is archeologisch monument in de zin van de Monumentenwet en is aangegeven als gebied met zeer hoge archeologische waarde, beschermd. Het betreft een complex van grafheuvels. In dit gebied worden geen wijzigingen aangebracht. Kenmerk:

16 Figuur 16. Archeologisch monument In de Provinciale Milieuverordening zijn de Hoorneboegse Heide en Zwarte Berg opgenomen als aardkundig monument. De Zuid en het Hilversums Wasmeer zijn aangegeven als gebieden met aardkundige waarden. Figuur 17: Aardkundig monument Op de Hoorneboegse Heide zijn in 2013 binnen het rijksmonument, restanten van raatakkers vastgesteld. De raatakkers zijn in de loop der tijd sterk gedegradeerd als gevolg van plaggen in de afgelopen eeuwen; ze zijn in het veld met het blote oog niet herkenbaar. Uit digitale kaartbewerking van de Actuele Hoogtekaarten van Nederland blijkt dat er binnen het Kenmerk:

17 plangebied wellicht nog meer restanten van raatakkerssystemen aanwezig zijn, bijvoorbeeld tussen Landgoed De Hoorneboeg en de Utrechtseweg. Figuur x18: Bewerkte AHN (door dhr. R. Wortelboer); mogelijke raatakkerstructuren Zwarte Berg, Een bodemkundige veldoriëntatie (Jan Sevink/Poul Hulzink, 27 juni 2013) hiernaar, heeft geen bevestiging opgeleverd. Als er al raatakkerrestanten aanwezig zijn, betreft het waarschijnlijk sterk gedegradeerde restanten. Er is geen sprake van een goed herkenbare raatakkerstructuur en bijbehorende bodemkenmerken. Als uitgangspunt ten aanzien van de archeologische en aardkundige waarden wordt gekozen dat uiterste zorgvuldigheid bij de voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden aan de orde is, om beschadiging van het bodemarchief te voorkomen. Het omvormen van bos naar Kenmerk:

18 het open landschap gaat gepaard met verwijdering van bomen, struiken en bosstrooisel. Stobben worden niet verwijderd. Verwijdering van struiken betekent beperkte omwoeling in de bovenste 20 cm. Verwijdering bosstrooisel vindt plaats tot de minerale bodem. Microreliëf wordt gespaard door gebruik te maken van graafmachines met kantelbak. 7. Inrichtingsmaatregelen De technische maatregelen om de heideverbinding te realiseren bestaan in hoofdzaak uit: a. Verwijderen van struiken vnl. am. Vogelkers, door rooien en afvoeren b. Verwijderen van struiken vnl. am. Vogelkers, door afzagen en stobben insmeren met glfyfosaat c. Verwijderen van opgaande bomen, inclusief afvoeren stam-, tak- en tophout d. Verwijderen en afvoeren van de bosstrooisellaag (organisch materiaal) e. Plaggen en verwijderen van het bosstrooisel inclusief enkele cm s minerale bovengrond f. Nemen van soortgerichte maatregelen Verplaatsen mierennesten en bescherming leefgebieden/nesten/burchten tijdens de uitvoering. Graven extra poelen g. uitstrooien heide-choppermateriaal op de minerale bodem Om de kans op en snelheid van hervestiging van heideplantensoorten te vergroten, wordt op een deel van de oppervlakte heide-choppermateriaal uitgestrooid. h. Verwijderen van paden en omzetten van routemarkeringen Voetstappenpad en wandelroutes de Zuid. i. Landschappelijke maatregelen Snoei, aanplant, herstel grondlichaam van houtwallen e.d. De kwaliteit van de werkzaamheden worden geborgd door het opstellen en hanteren van een kwaliteitsaspectenlijst die naast en in aanvulling op een ecologisch, aardkundig en archeologisch werkprotocol (al dan niet voortvloeiend uit vergunning- of ontheffingvoorwaarden), bij de uitvoering zal worden betrokken. Omvang van heideontwikkeling/boskap Eerste kolom is waar gekapt wordt (donker paars op de kaart), tweede kolom waar ook strooisel verwijderd wordt (met stippeltjes over het donkerpaars). Het verschil, ca. 10 ha, heeft betrekking op boskap waar strooisel in overgangen bos-te ontwikkelen heide niet verwijderd wordt. Bosverwijderen strooisel verwijderen Deelgebied Waterparel Hilversums Wasmeer 11,4 ha 11,4 ha Heideverbinding De Zuid 19,0 ha 19,0 ha Toeloop Natuurbrug Zwaluwenberg oostzijde 27,5 ha 27,0 ha Toeloop Natuurbrug Zwaluwenberg westzijde 28,0 ha 28.0 ha Totaal nog uit te voeren (ex. Natuurbrug) 85,9 ha 85,4 ha Ecoduct Utrechtseweg en Natuurbrug Zwaluwenberg (getekende heide/gerealiseerd) 8.2 ha nvt TOTAAL 94,1 ha 85,4 ha Kenmerk:

19 8. Fasering Realisatie van de natuurverbinding Hoorneboeg vindt gefaseerd plaats. De besluitvorming, communicatie en financiën zijn hierbij sturend. Vooralsnog geldt de volgende fasering: o Waterparel Hilversums wasmeer vanaf winter o Toeloop Natuurbrug Zwaluwenberg - westzijde vanaf winter o Toeloop Natuurbrug Zwaluwenberg - oostzijde vanaf winter o Heideverbinding De Zuid vanaf winter Op figuur 2 zijn de deelgebieden weergegeven die in de fasering worden genoemd. 9. Consultatie stakeholders en communicatieplan Het schetsontwerp is (eind november 2014) besproken a. In de Klankbordgroep Gebruikers Goois Natuurreservaat februari 2014 b. In een workshop met natuurkenners uit de regio c. Met de 2 groepen natuurvrijwilligers Hoorneboeg d. In een workshop met collega bos- en natuurbeheerders uit de directe omgeving e. Separaat met een reptielendeskundige en zoogdierdeskundige. Vrijwel alle personen en partijen begrijpen de plannen van bosomvorming naar open heidelandschap en steunen deze ontwikkeling. Wel wordt in bijzondere mate aandacht gevraagd voor communicatie. Het schetsontwerp is op diverse punten aangepast zoals het vrijwaren van maatregelen rondom de locatie hoge dichtheden hazelwormen in het Hilversums wasmeer. Ook voor diverse andere soorten zijn beperkte aanpassingen gepleegd. De collegebeheerders hebben aangegeven dat er aansluitingen zijn op de vlinderbermen van het Maartensdijkse bos (Utrechts Landschap en de halfopenbos-heidezone in het Cronebos (Natuurmonumenten). De beheerders onderschrijven de wenselijkheid van het in de toekomst uitbreiden van de heideverbinding richting heidegebied De Stulp. Het schetsontwerp wordt op dit moment al gebruikt in de publieksvoorlichting o.a. bij de Open Monumentendag op Landgoed zwaluwenberg dat nabij het plangebied ligt. Er heeft een terreinbezoek plaatsgevonden naar een gebied waar een vergelijkbaar project heeft gespeeld te weten heiderijk in het Rijk van Nijmegen. In de jaarvergadering van Vereniging Utrechtseweg is gemeld dat GNR met de voorbereiding bezig is en te zijnertijd de plannen aan haar leden zal presenteren. Er dient nog overleg en afstemming plaats te vinden met gemeente Hilversum uit een oogpunt van archeologie en erfgoed. Er zal een communicatieplan worden opgesteld ter begeleiding van de werkzaamheden. 10. Stappenplan Hieronder worden de stappen weergegeven die worden doorlopen. Afronden voorontwerpfase tot Definitief Ontwerp Kenmerk:

20 Vooronderzoek o Uitwerking maatregelenkaart, bestek, project- en besteksraming (Bosgroep MN) Besluitvorming o Bestuur Goois Natuurreservaat, december 2014 en voorjaar 2015 ter besluitvorming Communicatie o Opstellen communicatieplan Vergunningen o vooroverleg en aanvragen Bestek o Opstellen bestek en besteksraming Aanbesteding o Aanbesteding o Directievoering en toezicht Uitvoering o Mitigerende maatregelen o Ecologische en archeologische begeleiding 11. Instandhoudingbeheer en beheerkostenontwikkeling Na de aanleg van de heideverbinding is door het verwijderen van bos, Amerikaanse vogelkers en de strooisellaag sprake van een kale zandbodem. Het opbrengen van heidechoppermateriaal heeft tot doel zaden in te brengen en stimuleert derhalve de heideontwikkeling. Er is al met al sprake van een sterk gewijzigde beheersituatie. Overgangsbeheer Er zal de eerste jaren veel bosopslag aan de orde zijn van voornamelijk naaldbomen. Ook zullen in de bodem achtergebleven wortels van de Amerikaanse vogelkers, opnieuw uitlopen. Spontane naaldbosverjonging en worteluitlopers dienen om de 2 jaar te worden verwijderd. Dit zal gebeuren door combinatie van begrazing, uittrekken/uitsteken en bosmaaien. In een randzone van m zal opslag van inheemse soorten als toekomstige mantel/zoom worden gehandhaafd. Er zal dus enkele jaren een fase met overgangsbeheer aan de orde zijn alvorens het in een beheerfase terecht komt. Beheerfase Na enkele jaren zal er een min of meer gesloten vegetatiedek zijn ontstaan en zal de opslag van bomen en struiken sterk afnemen. In deze beheerfase zal extensieve begrazing plaatsvinden en periodiek (eens per 5 jaar gefaseerd per deelgebied) opslag worden verwijderd en op de langere termijn (om de jaar) te plaggen. Beheerkostenontwikkeling en dekking De omvorming van bos naar heide in de verbindingszone vloeit o.a. voort uit het Natuurbeheerplan 2014 van de Provincie Noord-Holland. In het kader van vaststelling van Natuurbeheerplan 2015 zal de provincie worden geïnformeerd over de omvorming van bos naar heide, inculsief de verwachte fasering. Op grond daarvan zal door het Goois Kenmerk:

21 Natuurreservaat verzocht worden om een daarmee samenhangende wijziging, lees verhoging, van de SNL bijdrage. Omvorming van bos naar heide levert een hogere SNL-bijdrage op van 8.500,= per jaar (op basis van de realisatie van gehele verbindingszone)*. Beheerbudget Het beheerbudget op basis van SNL wordt daardoor 90 ha x 181,= ,= per ha per jaar. Dat is afdoende om jaarlijks het gebied te ontdoen van opslag van bomen en struiken en in later stadium te plaggen. Begrazing vindt al plaats; er zijn geen extra begrazingsvoorzieningen nodig. * (Verschil tussen SNL 7452/N15.02 Dennen, eiken, beukenbos bos en 7361/N07.01 droge heide bedraagt: 181/ha - 87/ha = 94 x 90 ha = 8.500,=) Bronnen Natuur- en landschapsplan De Zuid, Bosgroep Midden Nederland, januari 2010 Handboek Natuurdoeltypen, Expertisecentrum LNV, 2001 Handboek Robuuste verbindingen, Alterra, 2001 Natuurbrug Laarderhoogt, Inrichtingsplan, Landschappartners, 2014 Natuurbrug Laarderhoogt, ecologische toetsing van plannen voor een Nationaal Tenniscentrum en crematorium nabij de natuurbrug, Alterra, 2013 Notitie Heideherstel, Beleidskader voor omvorming van bos naar open natuur in de provincie Utrecht, Provincie Utrecht, 2004 Kort verslag veldbezoek Hoornboegse heide, Jan Sevink/Poul Hulzink, 27 juni 2013 Kaartbewerking en toelichtende notitie Lokale hoogteverschillen in de heidegebieden Hoorneboeg en Noordsche Veld berekend met AHN 2, Rick Wortelboer, Kenmerk:

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016

VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016 VRAAG EN ANTWOORD (Q en A) Natuurverbinding Hoorneboeg, Versie 18 maart 2016 1. Waarom is dit project nodig? De ontwikkeling van een open heidelandschap betekent meer leefgebied en betere kansen voor dieren

Nadere informatie

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417).

05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). 05-09-2006 Beknopte notitie over varianten Ecologische verbinding over de Utrechtse weg (N417). Aanleiding Stichting Goois Natuurreservaat, Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum zijn voornemens de Utrechtse

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen

3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen 3.3 Zonering: natuurlijk en functioneel groen In dit bedrijfsnatuurplan wordt een hoofdzonering aangebracht tussen 'natuurlijk groen' en 'functioneel groen'. In het natuurlijke groen is de natuurwaarde

Nadere informatie

1 achtergrondnotitie. ter kennisneming ter meningsvorming ter besluitvorming participanten overig, te weten:

1 achtergrondnotitie. ter kennisneming ter meningsvorming ter besluitvorming participanten overig, te weten: BESTUUR Onderwerp: advies van de adviesgroep Natuurverbinding Hoorneboeg Vergaderdatum 21 juni 2018 Agendapunt nr. 5 Kenmerk: 18-9736-81.03.02 Eventuele bijlagen: 1 achtergrondnotitie Behandelwijze Vervolg

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: oktober 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Vlinders 5. Overig 6. Colofon Wat dragen de ecoducten bij de Zwaluwenberg bij aan

Nadere informatie

1. Uitgebreide onderbouwing van het voorstel 2. Bestuursbesluit

1. Uitgebreide onderbouwing van het voorstel 2. Bestuursbesluit BESTUUR Onderwerp: Verwerving en beheer Landgoed Nieuw Cruysbergen Vergaderdatum 22 juni 2017 Agendapunt nr. 5 Kenmerk 17-9187-7.04.11 Bijlagen: 1. Uitgebreide onderbouwing van het voorstel 2. Bestuursbesluit

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: januari 2015 Ringslang bij het Wasmeer Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Erosie 5. Internationaal 6. Colofon Wat dragen de ecoducten

Nadere informatie

Rucphen. Achtmaalsebaan 22. Inrichtingsplan ir. J.J. van den Berg. auteur(s):

Rucphen. Achtmaalsebaan 22. Inrichtingsplan ir. J.J. van den Berg. auteur(s): Rucphen Achtmaalsebaan 22 Inrichtingsplan identificatie planstatus projectnummer: datum: 401144.20160583 03-02-2017 projectleider: ing. J.A. van Broekhoven opdrachtgever: PO Schijf v.o.f. auteur(s): ir.

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Versie: juni 2018 Een levendbarende hagedis die een onderkomen heeft gevonden in een van de camerakasten van het onderzoek Inhoud 1. Inleiding 2. PIT-tag 3. genetisch

Nadere informatie

Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer

Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer Nota van beantwoording Natuurbeheerplan 2017 herziene versie natuurbeheer Ten behoeve van de zienswijzen ingediend op het Ontwerp Natuurbeheerplan 2017 herzien versie natuurbeheer provincie Utrecht Pagina

Nadere informatie

Quick-scan van enkele bosterreinen in de Gemeente Uden De waarde van begroeiingen met bomen en struiken

Quick-scan van enkele bosterreinen in de Gemeente Uden De waarde van begroeiingen met bomen en struiken Quick-scan van enkele bosterreinen in de Gemeente Uden De waarde van begroeiingen met bomen en struiken N.C.M. (Bert) Maes Ecologisch Adviesbureau Maes Utrecht In opdracht van Bosgroep Zuid is op 15 juli

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

MEER HEIDE OP DE HEUVELRUG

MEER HEIDE OP DE HEUVELRUG MEER HEIDE OP DE HEUVELRUG Bert Geerdes Vergeleken met heidevelden in Drenthe, de Veluwe en Brabant is de Utrechtse heide bescheiden van omvang. Zelfs de grootste terreinen op de Heuvelrug van noord naar

Nadere informatie

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Inleiding Het vakantiepark Miggelenberg is gelegen op de Veluwe. Het ligt in een bebost gebied

Nadere informatie

Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen

Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen Resultaten Uitgangssituatie Algemeen Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen Projectnummer: 2010_009 Projectnaam: Kleinschalig heidebeheer maatregelen diverse terreinen PMJP: B2 Kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Buro Maerlant. Boxtel Halderheiweg tussen nummer 3 en 5. Historische verkenning en waardering vijver

Buro Maerlant. Boxtel Halderheiweg tussen nummer 3 en 5. Historische verkenning en waardering vijver Buro Maerlant L a n d s c h a p, E c o l o g i e & R u i m t e l i j k e O r d e n i n g BM-NOTITIE 2015 Boxtel Halderheiweg tussen nummer 3 en 5 Historische verkenning en waardering vijver J. van Suijlekom,

Nadere informatie

Realisatie Eckeltse vennen

Realisatie Eckeltse vennen Uitgangssituatie Algemeen Realisatie Eckeltse vennen Projectnummer: 2008_008 Projectnaam: Realisatie Eckeltse vennen PMJP: B1 Inrichting verworven EHS Natuurdoel: Inrichting van 5 voedselarme licht gebufferde

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS

Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 318407.ehv.341.N001 3 februari 2012 RVS Betreft Actualisatie natuurcompensatieplan Waalre-Noord Fase 1 1 Algemeen De gemeente Waalre is voornemens woningbouw te realiseren

Nadere informatie

Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed. Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten

Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed. Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten Project Pelle, Schoolkaterdijk Landschappelijke onderbouwing Rood voor Rood en Nieuw Landgoed Bijkerk c.s. tuin- en landschaparchitecten Colofon Bijkerk c.s. tuin- landschapsarchitecten Hengelosestraat

Nadere informatie

Bert Dijkstra. Pingo Programma Drenthe, Beheer en beleid; 23 november VBNE

Bert Dijkstra. Pingo Programma Drenthe, Beheer en beleid; 23 november VBNE Bert Dijkstra Pingo Programma Drenthe, Beheer en beleid; 23 november VBNE Aanleiding Pingoruïnes hebben diverse functionaliteiten; - Belangrijkste functies zijn natuur en agrarisch met een eigen focus

Nadere informatie

Indeling lezing. Herstel van leefgebieden voor de gladde slang. Ringslang. Gladde slang. Adder

Indeling lezing. Herstel van leefgebieden voor de gladde slang. Ringslang. Gladde slang. Adder Indeling lezing Herstel van leefgebieden voor de gladde slang De gladde slang; uiterlijk, verspreiding en habitat Beheer Monitoring Jeroen van Delft Bladel, 13 september 2013 2/31 Ringslang Slanke bruine

Nadere informatie

Consultatiebijeenkomst Inrichtingsvisie Anna's Hoeve, 13 mei 2014 Resultaten paralelle sessies

Consultatiebijeenkomst Inrichtingsvisie Anna's Hoeve, 13 mei 2014 Resultaten paralelle sessies Consultatiebijeenkomst Inrichtingsvisie Anna's Hoeve 13 mei 2014 Resultaten paralle sessies Recreatie (2 sessies in Trouwkamer) geen rechtstreekse overloop vanuit woonwijk naar park AH intensieve recreatie

Nadere informatie

Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg

Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg Versie: december 2016 Uitwerpsel van de boommarter die voornamelijk uit lijsterbessen bestaan Inhoud 1. Inleiding 2. BBC interview 3. Natuurbrug Hoorneboeg

Nadere informatie

Projectplan GOB. Datum: Oktober /16

Projectplan GOB. Datum: Oktober /16 Projectplan GOB Object: De Riggen Datum: Oktober 2015 1/16 Inleiding Aanvrager: Projectnaam: Voorgeschiedenis Stichting het Noordbrabants Landschap Perceel de Riggen - Pannenhoef Perceel was een oude boomkwekerij

Nadere informatie

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK

NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK NOTITIE BOMENKAP GASLEIDINGTRACE ODILIAPEEL - MELICK Opgesteld door: Ing. D. Heijkers In opdracht van: N.V. Nederlandse Gasunie Datum: 14 november 2011 Inleiding De Gasunie is voornemens een aardgastransportleiding

Nadere informatie

MMC Scherpenberg Lieren. Programma van Eisen

MMC Scherpenberg Lieren. Programma van Eisen MMC Scherpenberg Lieren Programma van Eisen Dienst Landelijk Gebied Zwolle, mei 2009 Uitgangspunten Scherpenberg Voor het ontwerp op de Scherpenberg zijn de volgende zaken als input gebruikt: Vigerende

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Ecologische corridor De Groene Schakel en HOV-verbinding op Anna s Hoeve

Ecologische corridor De Groene Schakel en HOV-verbinding op Anna s Hoeve Ecologische corridor De Groene Schakel en HOV-verbinding op Anna s Hoeve Advies voorkeurstracé en ontsnipperende maatregelen bij infrastructuur E.A. van der Grift HOV We go v er An na s Ho ev e eco passage

Nadere informatie

1. Uitbreiding EHS met 73 ha door particuliere natuurrealisatie

1. Uitbreiding EHS met 73 ha door particuliere natuurrealisatie Versie 25/08 Voor de voorselectie dient te worden voldaan aan de volgende criteria 1. Uitbreiding EHS met 73 ha door particuliere natuurrealisatie - u dient eigenaar of erfpachter van de gronden in de

Nadere informatie

Winterswijk Beerninkweg 2

Winterswijk Beerninkweg 2 Winterswijk Beerninkweg 2 Schetsmodel 21-09-2011 definitief colofon Opdrachtgever: WAM & VanDuren Bouwprojecten iov E. Wiechers Ontwerp: Bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres:

Nadere informatie

Verzoek wijziging bestemmingsplan

Verzoek wijziging bestemmingsplan Verzoek wijziging bestemmingsplan Percelen Rucphen O 225 en O 433 Ruimtelijke onderbouwing kwaliteitsverbetering omgeving Rozenven Inleiding Sinds 2011 is Vereniging Natuurmonumenten eigenaar van natuurgebied

Nadere informatie

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap

Life+ Together for Nature. samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap Life+ Together for Nature samen werken aan herstel van heidelandschap TOGETHER? TOGETHER staat voor TO GET HEath Restored: we zetten

Nadere informatie

Bosbeheer voor reptielen en amfibieën. Jeroen van Delft

Bosbeheer voor reptielen en amfibieën. Jeroen van Delft Bosbeheer voor reptielen en amfibieën Jeroen van Delft Opbouw lezing Habitateisen herpetofauna Gesloten bos Open plekken en brede bermen Randen, mantels en zomen Dood hout Water in en bij het bos Steilkanten,

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen

Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Archeologie en cultuurhistorie Strijpsche Kampen Bijlage 3 bij Nota van Uitgangspunten Strijpsche Kampen Definitief Gemeente Oirschot Grontmij Nederland bv Eindhoven, 11 mei 2007 Verantwoording Titel :

Nadere informatie

Natuurontwikkelingsplan, Beerens BV. Pastoorsmast 3 en 5 te Nuenen. Rapportnummer

Natuurontwikkelingsplan, Beerens BV. Pastoorsmast 3 en 5 te Nuenen. Rapportnummer Natuurontwikkelingsplan, Beerens BV Pastoorsmast 3 en 5 te Nuenen Rapportnummer 14-0220 www.starobv.nl Natuurontwikkelingsplan, Beerens BV Pastoorsmast 3 en 5 te Nuenen juni 2015 Rapportnummer: 14-0220

Nadere informatie

Compensatieaanpak N794 Heerderweg i.r.t EHS en Boswet

Compensatieaanpak N794 Heerderweg i.r.t EHS en Boswet Compensatieaanpak N794 Heerderweg i.r.t EHS en Boswet (dd 12 mei 2014) Samenvatting Het plan N794 Heerderweg heeft als doel verhogen van de verkeersveiligheid van fietsers en automobilisten door de aanleg

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer

OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer Beslisnota GS OPENBAAR documentnummer Zaaknummer verwijsnummer 19018071 *19018071* onderwerp Verzoek tot bestemmingsplanwijziging boscompensatielocatie 's-heer Arendskerke voorgesteld besluit Het college

Nadere informatie

Ecologische begeleiding

Ecologische begeleiding Ecologische begeleiding Afvangactie heideblauwtje, Vliegveld Twente Projectnummer: 6629.2016 Datum: 25-8-2016 Projectleider: G. Lubbers Opgesteld: C.E. Onnes & G. Lubbers Aanleiding In verband met ruimtelijke

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers.

Kamerstructuren. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Lanen en houtwallen kunnen op de voormalige heidegronden zorgen voor een robuust landschap met kamers. Kamerstructuren 110 De nieuwe kaart van Apeldoorn Kamerstructuren 111 Door wanden van lanen en houtwallen

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182

Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0055696 16 februari 2012 313182 Betreft Actualisatie locatieonderzoek natuurwaarden 1 Aanleiding In 2007 is door Grontmij het Locatieonderzoek natuurwaarden Projectlocatiegebied

Nadere informatie

Beschrijving plangebied bron: Koopman & Ingberg (2009)

Beschrijving plangebied bron: Koopman & Ingberg (2009) NOTITIE Aan : Ministerie van Defensie, Dienst Vastgoed Defensie T.a.v. : De heer S. van der Meulen Van : Drs. R. Felix Datum : 19 september 2012 Ons kenmerk : 12-125 Uw kenmerk : 3001528 Onderwerp : QS

Nadere informatie

Antwoordnota Natuurverbinding Hoorneboeg.

Antwoordnota Natuurverbinding Hoorneboeg. Antwoordnota Natuurverbinding Hoorneboeg. Het Goois Natuurreservaat heeft tijdens de presentatiefase van het project Natuurverbinding Hoorneboeg een reactiemogelijkheid gegeven. Hierdoor kon iedereen die

Nadere informatie

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle

Archeologietoets. locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets locatie kerkstraat 57 Riel gemeente Goirle Archeologietoets Locatie Kerkstraat 57, Riel projectleider: B. van Spréw Datum: 13 oktober 2006 Uitgevoerd in opdracht van SAB Eindhoven contactpersoon:

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

Monitoring natuurverbinding Hoorneboeg, Laarderhoogt en Zwaluwenberg

Monitoring natuurverbinding Hoorneboeg, Laarderhoogt en Zwaluwenberg Monitoring natuurverbinding Hoorneboeg, Laarderhoogt en Zwaluwenberg Versie: januari 2019 Impressie van de noordelijke toeloop van natuurbrug Laarderhoogt. Inhoud 1. Droogte 2. Vroege vogels 3. Mierenonderzoek

Nadere informatie

BESTUUR. Mededelingen

BESTUUR. Mededelingen BESTUUR Mededelingen Vergaderdatum 4 juli 2019 Agendapunt nr. 6 Bijlagen: - Behandelwijze: openbaar 6a. Overdracht Landgoed Nieuw Cruysbergen Stichting Goois Natuurreservaat en gemeente Gooise Meren hebben

Nadere informatie

Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg Plannen voor Vliegbasis Soesterberg (2009-2012) Aan de ruimtelijke planvorming voor de Vliegbasis Soesterberg is de afgelopen jaren hard gewerkt door de betrokken overheden en verschillende gebiedspartijen.

Nadere informatie

Landgoed Setersheike

Landgoed Setersheike Praedium maakt het werkelijk Landgoed Setersheike Een robuuste verbinding tussen twee natuurgebieden Datum: november 2011 1 2 Opdrachtgever: Dhr. W. Vugts Ruiting 10a 5076 RA Haaren Inhoudsopgave: 1. Initiatief

Nadere informatie

Natuurverbinding Hoorneboeg

Natuurverbinding Hoorneboeg Natuurverbinding Hoorneboeg Verkenning en vergelijking van vier scenario s F.L.A. Brekelmans J.W. Röell G.J. Brandjes M.M. Visser Natuurverbinding Hoorneboeg Verkenning en vergelijking van vier scenario

Nadere informatie

Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010

Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010 Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010 Natuurwerk wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Europese Unie, met name het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Vlaams Gewest

Nadere informatie

Pierikstraat 16 Gaanderen

Pierikstraat 16 Gaanderen Pierikstraat 16 Gaanderen Inrichtingsplan Pierikstraat 16 te Gaanderen Onderdeel van de bestemmingswijziging VOF Wisselink Loonbedrijf Colofon Hoog-Keppel : 7 juli 2014 Rapportnummer : 1414 Projectnummer

Nadere informatie

Landgoed Nabbegat inrichtingsschets

Landgoed Nabbegat inrichtingsschets Landgoed Nabbegat inrichtingsschets Legenda inrichtingsschets Woningen Herbergier Laanbeplanting Bos Bossingels en kleinschalige bosjes Houtwal of houtsingel Watergang en poel Natuurlijk grasland Paden

Nadere informatie

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden 2015 2035 Publiekssamenvatting Inleiding Sinds Jonkheer Meijster landgoed Nimmerdor in 1640 liet aanleggen, genieten al vele generaties bezoekers van de bosgebieden

Nadere informatie

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied onderdelen presentatie Proces wat ging vooraf? waar staan we nu? wat gaat komt er hierna? Voorlopig Ontwerp hydrologisch

Nadere informatie

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude)

Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) 1 Natuurcompensatieplan aanleg gasontvangststation nabij Halfweg (gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude) Opdrachtgever Stedin, Rotterdam Referentie Heijden, E. van der 2015. Natuurcompensatieplan aanleg

Nadere informatie

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning. Barry Wopereis Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018

Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning. Barry Wopereis Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018 Notitie / Memo Aan: Barry Wopereis Van: Edwin Hondorp Datum: 20 februari 2018 Kopie: archief Ons kenmerk: T&PBF6720-101-100N001F0.1 Classificatie: Alleen voor intern gebruik HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie

Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Provincie Gelderland 10 december 2010 Definitief Documenttitel Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Verkorte documenttitel Verkenning N345 Voorst Status

Nadere informatie

Cultuurhistorisch onderzoek Sportpark Van den Wildenberg

Cultuurhistorisch onderzoek Sportpark Van den Wildenberg Cultuurhistorisch onderzoek Sportpark Van den Wildenberg projectnr.3398-196264 definitief december 2009 Auteur(s) Véronique Maronier Opdrachtgever Afdeling Ontwikkeling Postbus 17 5050 AA Goirle datum

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Bestuurlijke informatiebrief

Bestuurlijke informatiebrief Bestuurlijke informatiebrief 2017-1 Van: Het bestuur van de Stichting Goois Natuurreservaat Kenmerk: 17-9207-1.01.49 Datum: 29 juni 2017 Informatie bij: De mw. Telefoonnummer: 035 621 45 98 Naar aanleiding

Nadere informatie

NOTITIE HATTEM BERG EN BOS STEDEN- BOUWKUNDIGE STRUCTUUR

NOTITIE HATTEM BERG EN BOS STEDEN- BOUWKUNDIGE STRUCTUUR NOTITIE HATTEM BERG EN BOS STEDEN- BOUWKUNDIGE STRUCTUUR Notitie Hattem Berg en Bos stedenbouwkundige structuur Code 1016302.01 / 13 november 2012 GEMEENTE HATTEM 1016302.01 / 13 NOVEMBER 2012 NOTITIE

Nadere informatie

: Ruud Tak. MEMO/Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk 1. 1 artikel 3.1. Verordening ruimte provincie Brabant 2014

: Ruud Tak. MEMO/Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk 1. 1 artikel 3.1. Verordening ruimte provincie Brabant 2014 Onderwerp : Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk Projectnummer : 211x07649 Datum : 22 mei 2015, aangepaste versie van 25 maart 2015. Van : Ruud Tak Bij het toestaan van een

Nadere informatie

Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant,

Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant, Herstel biodiversiteit in Noord-Brabant, hoe doen we dat en werkt het? Wiel Poelmans Programma Natuur Provincie Noord-Brabant Wat komt er aan de orde? Positie biodiversiteit in natuurbeleid Waarom, wat,

Nadere informatie

Betreft Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling Dijkverbetering Horstermeer Zuid

Betreft Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling Dijkverbetering Horstermeer Zuid Notitie Kenmerk SWNL0189709 351962 Betreft Aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling Dijkverbetering Horstermeer Zuid 1 Inleiding 1.1 Aanleiding Het dijktraject V269-001 ( Ringdijk Horstermeer-Zuidwest; huidig

Nadere informatie

Herbegrenzing van de EHS/GHS-Natuur in relatie met de uitbreiding Van de Wijgert te Tilburg

Herbegrenzing van de EHS/GHS-Natuur in relatie met de uitbreiding Van de Wijgert te Tilburg Herbegrenzing van de EHS/GHS-Natuur in relatie met de uitbreiding Van de Wijgert te Tilburg Opdrachtgever: Firma Van de Wijgert Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Tracébesluit. N50 Ens-Emmeloord. Landschapsplan. Datum 3 april 2014

Tracébesluit. N50 Ens-Emmeloord. Landschapsplan. Datum 3 april 2014 Tracébesluit N50 Ens-Emmeloord Landschapsplan Datum 3 april 2014 Status definitief Colofon Referentienummer RW1929-28/14-007.031 Uitgegeven door Rijkswaterstaat Midden-Nederland Informatie Telefoon Fax

Nadere informatie

Gemeente Hilversum dhr. R. van Wessel postbus GM Hilversum. maak / /DimEm

Gemeente Hilversum dhr. R. van Wessel postbus GM Hilversum. maak / /DimEm Ecologie & landschap NOTITIE Gemeente Hilversum dhr. R. van Wessel postbus 9900 1201 GM Hilversum DATUM: 1 september 2015 ONS KENMERK: maak 15578/15.005010/DimEm UW KENMERK: 268311 AUTEUR: drs. D. Emond

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk

Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk Gemeente Beesel Definitief NIBA NV Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 mei 2013 Verantwoording Titel : Inrichtingsplan natuurcompensatie

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Ecologische analyse en visie

Ecologische analyse en visie Ecologische analyse en visie Buitenplaats Hoorneboeg, Hilversum Projectnummer: 7344 Datum: 29-9-2015 Projectleider: Nelleke Manschot Opgesteld: Rob van Dijk en Jac Hakkens Inleiding Op buitenplaats Hoorneboeg,

Nadere informatie

Oplegnotitie Mitigatie en Compensatieplan

Oplegnotitie Mitigatie en Compensatieplan Oplegnotitie Mitigatie en Compensatieplan A27/A12 Ring Utrecht Deze oplegnotitie is tevens een bijlage bij de Nota van Wijziging bij het tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht Datum december 2016 Status definitief

Nadere informatie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie In onderstaand kader is een uitsnede van de cultuurhistorische waardenkaart van provincie Noord-Brabant opgenomen. Voor de locatie aan de Kerkstraat

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 6. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document Archeologisch Advies Plangebied Bestemmingsplan t Zand Noord, t Zand, gemeente Schagen Adviesnummer 17153 Opsteller(s) C.M. Soonius (regio archeoloog) Datum 30-08-2017 Advies Vrijgeven fase 1

Nadere informatie

1 ONDERZOEK EN TOETSING NATUURNETWERK NEDERLAND

1 ONDERZOEK EN TOETSING NATUURNETWERK NEDERLAND 1 ONDERZOEK EN TOETSING NATUURNETWERK NEDERLAND 1.1 Inleiding Het netwerk van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen EHS) is het Nederlands netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden.

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Wij hopen dat het rapport "Biodiversiteit in Zundert" en deze korte samenvatting u zullen inspireren tot het nemen van maatregelen om de biodiversiteit in Zundert

Nadere informatie

Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop. 3 oktober

Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop. 3 oktober Toetsingsadvies over het Milieueffectrapport Uitbreiding Dierenpark Amersfoort en de aanvulling daarop 3 oktober 2002 1179-104 ISBN 90-421-1030-9 Utrecht, Commissie voor de milieueffectrapportage. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg 37 6999 DP Hummelo Opdrachtnemer: Agrarische Natuurvereniging t Onderholt G.J. de

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan

Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan Heidekamp BV Uitbreiding Heidekamp Mitigatieplan ACHTRGROND Het voornemen Heidekamp BV is voornemens het recreatiepark Heidekamp aan de Koeweg 16 te Otterlo, uit te breiden. Het uitbreidingsperceel hierna

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012

Structuurvisie Losser. Commissie Ruimte 24 april 2012 Structuurvisie Losser Commissie Ruimte 24 april 2012 Doel en status nwro verplicht gemeenten een structuurvisie op te stellen waarin het ruimtelijk beleid in hoofdzaak vastligt en de samenhang met andere

Nadere informatie

Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam

Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam Stappen landschapsplan / OTB 1e Ontwerpronde voor noord (31/10): aftrap landschapsplan, afzonderlijke sessies Uitwerking, afstemming derden

Nadere informatie

Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg

Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg Monitoring Natuurverbinding Hoorneboeg & Zwaluwenberg Versie: september 2017 Kale rode bosmier foeragerend op nectar van wilgbloesem Inhoud 1. Inleiding 2. Bosmieronderzoek 3. Vegetatie 4. Herpetofauna

Nadere informatie

Informatiebrief juni 2015

Informatiebrief juni 2015 In de laatste informatiebrief kreeg u informatie over de inrichting van de bosranden langs het nieuwe fietspad over het Oude Spoorbaantracé. In deze informatiebrief vindt u de huidige stand van zaken m.b.t.

Nadere informatie

Landschapsplan Kerkdijk 6 te Vragender

Landschapsplan Kerkdijk 6 te Vragender Landschapsplan Kerkdijk 6 te Vragender Plan voor de landschappelijke inpassing van nieuwe functies Zelhem, mei 2011 Rapportnummer 1170 Projectnummer 1626 opdrachtgever René Plaggenburg Kerkdijk 6 7134

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie