Decompressieziekte < aangeboren afwijking Diepte/duiktijd: 15 m 60 min.; 20 mei 20 m 40 min. bodemtijd. Duiker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Decompressieziekte < aangeboren afwijking Diepte/duiktijd: 15 m 60 min.; 20 mei 20 m 40 min. bodemtijd. Duiker"

Transcriptie

1 Duikongevallen 2004 In deze geanonimiseerde beschrijvingen van ongevallen wordt altijd gesproken over duiker en hij. Dit kan zowel een vrouw als een man zijn. Voor publicatie van deze omschrijvingen is toestemming verleend door de melders. Hieronder treft u een selectie aan uit de meldingen. Decompressieziekte!Duiker maakt duik naar 18 meter met een duikduur van 30 min. Tijdens opstijgen krijgt de duiker klachten van tintelingen in beide benen, bij bovenkomst raakt hij bewusteloos. De duiker wordt overgebracht naar een recompressietank waar hij in de recompressietank bij bewustzijn komt. De duiker heeft verlamming beide benen en rechter arm, spraak- en geheugenstoornissen. Duiker maakt dagelijks twee tot drie duiken vanaf een boot tot maximaal 45 meter. Die dag werden drie duiken gemaakt, waarvan de laatste naar 45 meter. De volgende dag(en) pijn in schouder, tintelingen in onderarm en hand. Heeft met deze klachten doorgedoken. De duiker zoekt later contact met duikarts en behandeling in recompressiekamer volgt. Decompressieziekte Duiker maakt gedurende enkele dagen meerdere duiken per dan. 45 minuten na de laatste duik ontstonden tintelingen in beide armen en benen en krachtsverlies in het linkerbeen. Met speedboot naar de wal gebracht, alwaar behandeling volgde. Lichte restklachten in beide onderbenen. Duikverbod voor 3 maanden.!duiker maakt gedurende vijf dagen 2 tot 3 maal per dag een duik, vaak dieper dan 35 meter. Na de derde duik op de laatste dag wordt de duiker na een uur na bovenkomst onwel met neurologische klachten en bewusteloosheid. Hij is pas na 30 min. weer aanspreekbaar. Zonder hyperbare therapie volledig hersteld. Decompressieziekte < aangeboren afwijking Diepte/duiktijd: 15 m 60 min.; 20 mei 20 m 40 min. bodemtijd. Duiker

2 maakt aan het einde van een duik naar 15 meter diepte met een duiktijd van 60 minuten een gecontroleerde opstijging. Na de opstijging raakt de duiker bewusteloos. Met boot naar haven gebracht, waar ziekenauto gereed stond. Hier wordt zuurstof en vocht toegediend waarna de duikerweer bij kennis komt. Per helikopter wordt de duiker naar een recompressiekamer gebracht waar hij behandelt wordt. De duiker houdt neurologische restklachten en krijgt het advies om nooit meer te duiken. Decompressieziekte < matige conditie en overgewicht Duiker maakt twee duiken op een dag, een naar 18 meter en een naar 12 meter diepte. Duiker krijgt twee uur na bovenkomst toenemende tintelingen in beide handen en voeten, pijnklachten in beide knieën en duizeligheid en misselijkheid. Duiker wordt behandelt in recompressiekamer voor neurologische decompressieziekte. Neuroligische klachten Duiker maakt meerdere duiker per dag gedurende enkele dagen achter elkaar. Alle duiken zijn probleemloos verlopen. Drie dagen na laatste duik teruggevlogen naar huis zonder problemen. Volgende ochtend wakker geworden met hoofdpijnklachten, lichtflitsen en tintelingen in gelaat. Consultatie duikarts volgt waarbij doorverwezen wordt naar neuroloog. Materiaal schade Duiker merkt dat ademautomaat na een onderhoudsbeurt buitengewoon zwaar ademt. De tweede trap geeft bijna geen lucht. Bij onderzoek bleek dat de midden drukslang beschadigd was. De buitenmantel was volledig los gescheurd bij de montage mof aan de kant van de eerste trap. Dit werd zichtbaar na verwijdering van de slangbeschremer. De slang moest vervangen worden. Ongecontroleerde opstijging < losraken apparatuur Duiker maakt duik naar 33 meter met duikduur van 33 meter. Op diepte van raakt een riem van de jacket van de duiker los, waardoor hij onstabiel wordt in het water. Er wordt gestegen tot 14 meter (31 minuten). Op hier verliest de duiker alle controle over de opstijging en schiet ongecontroleerd naar de oppervlakte. Beide duikers zwemmen

3 aan de oppervlakte naar de oever en besluiten hier op 3 meter nog 5 minuten door te brengen. Geen van beide duikers vertoont symptomen maar zoeken preventief contact met hyperbaar centrum. Er volgt een preventieve behandeling met zuurstof. Middenoor barotrauma!duiker maakt duik naar 29 meter met een duikduur van minuten. Een uur na het beëindigen van de duik klaagt de duiker over een drukgevoel en pijn in het rechter oor.!hij besluit direct naar duikarts te gaan voor controle. Er wordt een zeer licht middenoor barotrauma gediagnostiseerd. Decompressieziekte < gemiste stops Duiker maakt duik naar 37 meter met duikduur van 34 minuten. Tijdens het stijgen valt de duiker zonder lucht op 25 meter diepte. Er wordt een poging ondernomen om buddybreathing te doen, maar dit mislukt. Noodstijging volgt naar de oppervlakte. De decompressiestop van 6 minuten op 3 meter wordt gemist. Duikers zoeken contact met duikarts waarna een preventieve hyperbare zuurstof behandeling volgt. Trommelvliesperforatie Snorkelduiker maakt hoekduik naar 10 meter diepte. Tijdens de afdaling scheurt het trommelvlies. De snorkelduiker wordt aan wal gebracht. Controle bij arts leert dat de het trommelvlies gescheurd is op de plaats waar eerder een ontsteking was geweest. < gemiste stop Duiker maakt tijdens duikvakantie twee duiken per dag. Op derde dag worden er duiken gemaakt eerst tot 29 meter, en een tweede duik tot 17 meter. s Nachts 17 uur na de laatste duik wordt duiker wakker met pijn rechter elleboog en gevolgd door tintelingen in de R hand en rechter tenen. Weer later ook pijn rechter knie. Er wordt contact gezocht met het duikarts en een recompressie behandeling volgt. Duiker houdt lichte restverschijnselen in de vorm van tintelingen en licht reflexverschil in een been. Bij analyse van de duikcomputer blikt dat er een veiligheidsstops werd gemist ten gevolge van verkeerd aflezen gegevens display.

4 Snelle opstijging < defecte inflator!tijdens duik op 32 meter diepte blaast duiker middels de inflator een beetje lucht in het trimvest. De inflator blijft hangen en het trimvest vult zich helemaal. De duiker blaast het trimvest af, maar dit helpt niet. De duiker grijpt de buddy vast en samen maken zij een opstijging waarbij het trimvest constant wordt afgeblazen. De inflator blijft nog steeds hangen. Het laatste deel van de opstijging laat de duiker de buddy los en stijgt te snel op. Door mededuikers wordt eerste hulp verleend. De duiker heeft last van hoofdpijn. Telefonisch consult bij duikarts. Geen reden tot recompressie behandeling. Trommelvliesperforatie < te strak zittende cap Duiker maakt een duik. Op 9 meter tijdens het klaren bemerkt hij pijn aan zijn rechter oor. Een arts constateert een trommelvlies perforatie. Een te strak zittende kap is de mogelijke oorzakelijk. Bijna verdrinking < Verstrikt in boeilijn Duiker maakt een hoekduik naar 10 meter zonder perslucht. De duiker komt daarbij in een strakke boeilijn vast te zitten met clip van zijn vin. Bij bovenkomst bewusteloos raakt de duiker, echter door reanimatie in het water weer snel spontaan ademen. Duiker werd opgenomen in ziekenhuis ter observatie. Uitglijden Duiker gaat na buddycheck te water en glijdt uit over met algen begroeid betonnen trapje, wat net onder water lag. Komt te vallen en blesseert zijn linkerbeen dusdanig, dat hij met ambulance naar ziekenhuis moest worden vervoerd. Daar constateert men een ernstige kneuzing. Paniek < hyperventilatie!duiker maakt een duik tot 5 meter. Daar doemt een donker gat naar een dieper gedeelte op. Duiker wordt duizelig en reageert niet op signalen van zijn buddy. De duiker ademt snel en maakt heftige bewegingen onder water. Even later verliest de duiker kort het bewustzijn. Duiker wordt door buddy naar oppervlakte gebracht en met enkele andere duikers naar de kant. Hier verdwijnen de klachten.

5 Decompressieziekte Duiker maakt duik naar 42 meter met een duiktijd van 55 minuten. Tijdens de duik werd een verticale opstijging gemaakt van 40 meter naar 15 meter zonder de stijgsnelheid van 10m/min te overschrijden. Direct werd deze stijging gevolgd door een daling naar 42 meter. Hierop werd onmiddellijk een langzame opstijging via de bodem gemaakt. Verplichte decompressiestops volgens de duikcomputer 8 minuten op 3 meter. Er werd in totaal 15 minuten decompressiestop gemaakt op 3 meter. Na de duik jeukende, warme, verheven rode huiduitslag ter hoogte van bovenrug en beide schouders. Duiker bezoekt hyperbaat centrum waar hij handelt wordt. Longbarotrauma Duiker maakt een duik tot 15 meter diepte. Vervolgens wordt vanaf 10 meter een reddingsoefening uitgevoerd. Duiker komt met buddy slecht los. Tijdens de opstijging krijgt duiker het gevoel geen adem te krijgen. Boven gekomen is duiker erg benauwd, heeft een blauwe gelaatskleur en klaagt over tintelende lippen. Duiker krijgt zuurstof en wordt naar het ziekenhuis vervoerd. Aldaar wordt vocht op de longen geconstateerd ten gevolge van. overrekking van longblaasjes. Decompressieziekte < stop gemist Duiker maakt duik naar 41 meter diepte. Bij aankomst op diepte direct rechtsomkeert gemaakt en via de bodem terug willen stijgen. In de richting waar de duikers naartoe zwommen, bleef de diepte 40 meter. Na 24 minuten op 40 meter te hebben gezocht naar de kant, was de luchtvoorraad van de duiker bijna op. De duikcomputer gaf op dat moment reeds een opstijgtijd van 20 minuten aan. De buddy heeft dan besloten om een verticale stijging te maken. Bij aankomt op 3 meter hebben ze een decompressiestop van 5 minuten uitgevoerd op 1 duikfles. Op het moment dat de beide flessen leeg waren zijn ze boven gekomen en hebben ze een decompressiestop gemist van 16 minuten! Ongeveer 15 minuten na het bovenkomen zijn ze met 1 nieuwe duikfles terug naar 3 meter gegaan en hebben ze een 20 tal minuten natte recompressie uitgevoerd. Nadien hebben ze beiden 30 minuten zuurstof geademd.

6 < dehydratatie Duiker maakt duik naar 30 meter met een duiktijd van 51 minuten. Geen problemen of incidenten tijdens deze duik. De duiker maakt na een oppervlakte interval een duik naar 30 meter diepte met een duiktijd van 58 minuten. Geen problemen of incidenten tijdens deze duiken. Tussen de twee duiken in de zon gelegen en twee blikjes frisdrank gedronken. Na de tweede duik een glas bier gedronken. Een uur na de tweede duik krijgt de duiker last van jeuk en rode vlekken op de buik. Vlekken waren verheven en onregelmatig van vorm. Ook klaagt de duiker over pijn ter hoogte van het rechter bovenbeen. Advies van de instructeur waarmee hij gedoken had: afwachten en als het erger wordt moet je naar een duikarts. De duiker maakte de voorgaande dagen 17 duiken, het meerendeel naar 30 meter en dieper. De duiker gaat later naar een duikarts en wordt behandelt in een recompressiekamer. < dehydratatie Duiker maakt duik naar 18 meter met een duikduur van 20 minuten. Na een oppervlakte interval van ruim vijf uur maakt de duiker een tweede duik naar een diepte van 26 meter met een duikduur van 45 minuten. Tussen de duiken blootstelling aan felle zon en een zeer beperkte vochtopname. Duiker was vermoeid na de eerste duik en wat gestresseerd voor de tweede duik. De voorgaande dagen had de duiker zes duiken gemaakt. Een uur na de tweede duik krijgt de duiker klachten aan de rechter arm, schouder en nek. Buddy is direct gestart met toedienen van 100% zuurstof en water. Onmiddellijk transport naar recompressiecentrum waar behandeling volgt. Na behandeling klachtenvrij maar wel een voorlopig duikverbod. Duiker maakt in twee dagen tijd drie duiken respectievelijk 26, 20 en 31 meter diepte. Na het verlaten van het water klaagt de duiker over drukkend gevoel op de borst en slapend gevoel in beide benen. De duiker rijdt zelf het de auto naar huis. In de loop van de avond toename van de klachten met gevoelsverlies in beide benen en niet meer kunnen urineren. De duiker wordt overgebracht naar recompressiecentrum waar hij behandelt wordt.

7 Decompressieziekte Duiker maakt duik naar 30 meter diepte. Tijdens de duik werd een reddingsoefening uitgevoerd: slachtoffer ophalen van 30 meter tot 10 meter. Oefening niet gelukt: redding afgebroken op 15 meter (reden onbekend). Enkele uren na de duik klaagt de duiker over pijn in de enkel. Hij neemt telefonisch contact op met duikarts en krijgt het advies om onmiddellijk naar het behandelcentrum te komen voor een eventuele behandeling. De duiker komt niet opdagen in het behandelcentrum. Duiker maakt meerdere duiken in enkele dagen. De laatset duik naar 45 meter met een duiktijd van 39 minuten. Tijdens de duik verlies van juiste kompasrichting. Zeer lange bodemtijd alvorens opstijging te beginnen. Veel stroming. Beide duikers zonder lucht waardoor gemiste decostops op 9, 6 en 3 meter. Totaal gemiste opstijgtijd 44 minuten. Traumaheli en ambulance ter plaatse gestart met behandeling. Beide duikers worden behandelt in recompressiekamer. Duikers volledig herstelt. Duiker maakt een duikvakantie. Na duik op derde duikdag krijgt duiker pijn bovenarmen en rug. Valt later 's nachts flauw. Duiker drinkt veel en neemt een pauze van twee dagen. Klachten verdwijnen en duiken wordt voortgezet. Na vijf duikdagen met dagelijks 2 tot 3 duiken van 25 tot 49 meter krijgt duiker opnieuw klachten. Hij krijgt een doof tintelend gevoel in vingers en later ook tenen en onderarm. Bewustzijn is gestoord en er ontstaan verlammingsverschijnselen in armen en benen en bloeddruk blijkt laag. De klachten verdwijnen na verloop van tijd. Thuis gekomen wordt duikarts geraadpleegd. Decompressieziekte Duiker maakt een duikvakantie. Er worden die dag duiken gemaakt tot 18 en 12,5 meter. Ongeveer 3 uur na de tweede duik van die dag tintelen en gevoelloosheid in armen en benen, duizeligheid en dubbelzien. Duiker krijgt een reco tank behandeling. Hierop verdwijnen de klachten. Wel zijn er nog restklachten in de vorm van spierpijn en vermoeidheid.

8 Decompressieziekte!Duikers maken duik naar 41 meter diepte met duikduur van 54 minuten. Verplichte decompressiestops van 5 minuten op 6 meter uitgevoerd. 21 minuten decompressiestop op 3 meter niet gemaakt omdat daarvoor de lucht ontbrak. Twee uur na de duik optreden van klachten bij beide duikers in de vorm van krampen in benen en armen. De duikers worden overgebracht naar een recompressiekamer waar zij behandelt worden. Decompressieziekte Duiker maakt duik naar 43 meter met duikduur van 34 minuten. Enkele minuten na het einde van de duik klaagt de man over pijn in de rug en in het rechter been. Direct gestart met ademen van zuurstof. Met ambulance naar recompressiekamer gebracht voor behandeling. Duiker maakt twee duiken op een dag naar en diepte van 31 meter met duikduur 38 minuten en 16 meter met duikduur van 39 minuten. Tijdens het beëindigen van de duik stijgt de duker zeer snel op vanaf 4 meter. De duiker heeft direct na de duik last van evenwichtsstoornissen, volledige blindheid en krachtsverminderig in de ledematen. De buddy is direct gestart met toedienen van zuurstof. Met ambulance naar recompressiekamer gebracht voor behandeling. Defect trimvest infaltor Duiker constateert dat trek-snelontluchting die in de vouwslang van het trimvest is gebouwd, niet meer werkt. Bij reparatie blijkt dat de borgpen in het kunststof mondstuk dat aan de vouwslang zit los was. Bij meting bleek deze borgpen 1 mm te kort te zijn waardoor deze los kon komen uit de bevestiging. De borgpen vervangen door een langer exemplaar. Hartinfarct!Duiker krijgt na opstijging benauwdheidsklachten. Nadat duiker met behulp van een klaarliggende boot aan de kant is gehaald, is er geen hartslag en ademhaling meer te constateren. Duiker is blauw en heeft schuim op de mond. Er vindt reanimatie plaatst. Ambulance neemt

9 het slachtoffer mee, zonder dat het slachtoffer bij kennis is gekomen. Uiteindelijk komt duiker weer bij kennis in het ziekenhuis. Later overgebracht naar recompressiekamer en behandeld. De duiker overlijdt later in het ziekenhuis. Bij sectie blijkt een hartinfarct de oorzaak. Hyperventilatie!Duiker maakt duik naar 29 meter. Tijdens de duik werd er een opstijgingsoefening uitgevoerd wat zonder problemen verliep. Na de duik zijn er vage klachten van duizeligheid, tintelingen aan een hand en misselijkheid. Op de uitdraai van de duikcomputer is een te snelle opstijging te zien. De duiker wordt naar een recompressiekamer gebracht waar de duiker een angstige indruk maakt en hyperventileert. Symptomen zijn verdwenen. Te strak droogpak Duiker maakt naar 20 meter diepte met een duikduur van 60 minuten. Op einde van de duik bij het opstijgen, verhoogd luchtverbruik door terugvallen. Geen veiligheidsstop uitgevoerd. Geen verplichte decompressiestops uit te voeren. Aan boord korte tijd duizeligheid die spontaan over gaat. Een uur na de duik tijdens het terug rijden krijgt de duiker een beklemmend gevoel in beide onderarmen, een gloeiende hand rechts. Bij thuiskomst een tijd lang geschilderd. Zes uur na de duik pijn in de schouder (arm waarmee geschilderd werd). Duikarts wordt geraadpleegd. Er zijn op dat moment geen klachten meer aanwezig die wijzen op een decompressie ongeval. Beklemmend gevoel in de armen en de hand, waarschijnlijk door te strak zittend droogpak. Decompressieziekte Duiker maakt duik naar 28 meter diepte. Tijdens de duik op 22 meter optreden van hyperventilatie. Opgestegen, op 12 meter krampen in beide benen, verder gestegen tot oppervlakte. Na 8 uur en 50 minuten na deze duik gaat hij terug naar 3 meter en blijft daar 8 minuten. Reden voor deze duik is onduidelijk, waarschijnlijk een poging om zichzelf te behandelen. De duiker raadpleegt duikarts en behandeling in recompressiekamer volgt. Na behandeling klachtenvrij.

10 Paniek < verslikking tijdens buddybreathing Duikers oefenen geassisteerde opstijging waarbij eerst op de bodem buddybreathing wordt geoefend en vervolgens met gebruikmaking van de octopus wordt opgestegen. De eerste vier opstijgingen gaan probleemloos. Tijdens de vijfde oefening krijgt de duiker water binnen in plaats van lucht tijdens het buddybreathen. De duiker stijgt gelijk op vanaf de bodem. De duiker kan niet verder stijgen dan de lengte van de buddylijn. De begeleidende instructeur grijpt in en weet na twee weigeringen zijn ademautomaat in de mond van de duiker te stopen. Een gecontroleerde opstijging volgt. De duiker kan zijn gedrag niet verklaren.

Snelle opstijging Duiker maakt duik naar 40 meter diepte met duikduur van 30 minuten.

Snelle opstijging Duiker maakt duik naar 40 meter diepte met duikduur van 30 minuten. Duikongevallen 2005 In deze geanonimiseerde beschrijvingen van ongevallen wordt altijd gesproken over duiker en hij. Dit kan zowel een vrouw als een man zijn. Voor publicatie van deze omschrijvingen is

Nadere informatie

een voorlopig duikverbod.

een voorlopig duikverbod. Duikongevallen 2006 In deze geanonimiseerde beschrijvingen van ongevallen wordt altijd gesproken over duiker en hij. Dit kan zowel een vrouw als een man zijn. Voor publicatie van deze omschrijvingen is

Nadere informatie

Ongecontroleerde opstijging I licht

Ongecontroleerde opstijging I licht Ongecontroleerde opstijging I licht Door een te gehaaste voorbereiding van de duik was de configuratie van de gebruikte uitrusting niet op elkaar afgestemd. Bij het oefenen met de decompressieboei raakte

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Diepduiken

Advanced Open Water Diver. Diepduiken Advanced Open Water Diver Diepduiken DIEPDUIKEN Activiteiten en doelstellingen Reglementen Apparatuur Technieken Stikstofnarcose Decompressieziekte Activiteiten en doelstellingen Waarom NIET diep duiken?

Nadere informatie

Niveau A. Niveau B. Niveau C. Niveau D. oom. autono. el hulp. hulp OW. Autonoom. Ervaren + NEEN, hulp nodig of? Maar beetje hulp nodig?

Niveau A. Niveau B. Niveau C. Niveau D. oom. autono. el hulp. hulp OW. Autonoom. Ervaren + NEEN, hulp nodig of? Maar beetje hulp nodig? Flowchart Niveau (her)bepalen? JA + geslaagd theorie 2*D Autonoom Ervaren + duiken? Redden? NEEN, hulp nodig? JA Niveau A NEEN 1ste niv.? Niveau B Maar beetje hulp nodig? JA Niveau C Jaarlijkse herevaluatiee

Nadere informatie

..Module Diepduiken.. Diepduiken. Rocco Schimmel & Diana van den Wollenberg. Manta 2*

..Module Diepduiken.. Diepduiken. Rocco Schimmel & Diana van den Wollenberg. Manta 2* Diepduiken Rocco Schimmel & Diana van den Wollenberg 1 Agenda Waarom diep(er) duiken? Risico s van diep(er) duiken Risico s verkleinen Tabellen Luchtberekening Materiaal 2 Risico s van diep(er) duiken

Nadere informatie

Gecontroleerde afdaling in het blauw

Gecontroleerde afdaling in het blauw Gecontroleerde afdaling in het blauw Doel: de cursist kan op een beheerste, kalme wijze afdalen met een buddy. Bij deze afdaling wordt geen referentie zoals een bodem of een lijn gebruikt. Dit noemen we

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen

Open Water Diver. Voorkomen en behandelen van problemen Open Water Diver Voorkomen en behandelen van problemen VOORKOMEN EN BEHANDELEN VAN PROBLEMEN Inleiding Redding aan de oppervlakte Herkennen van problemen Helpen van een andere duiker Probleem behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Theorie Examen Level 2 Duiker

Theorie Examen Level 2 Duiker Theorie Examen Level 2 Duiker Naam Cursist : Vraag 1: Waar dient reserve materiaal voor gebruikt te worden Om bij kapot materiaal niet de duik te hoeven af te breken Om eventuele kapotte dingen te kunnen

Nadere informatie

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Spoedgevallendienst Hyperventilatie G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Inhoud Voorwoord...5 1. Wat is hyperventilatie...6 2. Welke verschijnselen kunnen optreden?...6

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop Welke drie functies zijn van direct levensbelang en hoe noemen we deze functies? Hersenfunctie

Nadere informatie

Brevetdoelstelling 3-sters duiker

Brevetdoelstelling 3-sters duiker Manta 3-sters Brevetdoelstelling 3-sters duiker Het doel van de opleiding tot het brevet Duiker is, dat de cursist zich voorbereidt op het duiken, waarbij het begeleiden van duikers en het beheersen van

Nadere informatie

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen...

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen... Hyperventilatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ademhaling... 1 Hyperventilatie... 1 Oorzaak van hyperventilatie... 2 Klachten bij hyperventilatie... 3 Wat kunt u zelf doen... 4 Tot slot... 5 Inleiding Deze

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

Model duikplan niveau 2*-duiker

Model duikplan niveau 2*-duiker Model duikplan niveau 2*-duiker Stap Hoe doe je dat? Resultaat 1. Bepaal je maximale duikdiepte (MDD) 2. Bepaal je maximale duiktijd (MDT) Spreek met je buddy af hoe diep jullie bij deze duik maximaal

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

1.Set opbouwen, materiaalcontrole, set omhangen en buddycheck 2. Ademautomaat uitdoen en weer terugvinden 3. Ademen uit een blazende automaat 4.

1.Set opbouwen, materiaalcontrole, set omhangen en buddycheck 2. Ademautomaat uitdoen en weer terugvinden 3. Ademen uit een blazende automaat 4. 1.Set opbouwen, materiaalcontrole, set omhangen en buddycheck 2. Ademautomaat uitdoen en weer terugvinden 3. Ademen uit een blazende automaat 4. Overgaan van snorkel naar automaat en andersom 5. Klaren

Nadere informatie

Duikteam Heerenveen. Duiklog. paar nummer datum Druk Flesinh. In Uit minuten meter. Locatie: Datum: Aanvang duik: Einde duik:

Duikteam Heerenveen. Duiklog. paar nummer datum Druk Flesinh. In Uit minuten meter. Locatie: Datum: Aanvang duik: Einde duik: Duiklog Locatie: Datum: Aanvang duik: Einde duik: Buddy Naam Logboek Brevet Keuring Luchtvoorraad Tijd DT MDD HGG paar nummer datum Druk Flesinh. In Uit minuten meter 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Duikjournaal

Nadere informatie

Duik Ongevallen Statistiek en Analyse Missie: Duiken veiliger maken!

Duik Ongevallen Statistiek en Analyse Missie: Duiken veiliger maken! Duik Ongevallen Statistiek en Analyse Missie: Duiken veiliger maken! wil duiken veiliger maken! Hoe wil dat doen? Registreren van incidenten (Laten) onderzoeken van incidenten Analyseren van incidenten

Nadere informatie

Vragenlijst: Symptomen bij personen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis

Vragenlijst: Symptomen bij personen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis Vragenlijst: Symptomen bij personen met een verhoogd risico op reumatoïde artritis Mogelijk heeft u één of meer van de volgende symptomen ervaren in relatie tot uw huidige periode van gewrichtsproblemen.

Nadere informatie

Examen Duiker Level 1

Examen Duiker Level 1 ADIP: Examen Duiker Level 1 KANDIDAAT DETAILS Voornaam : Naam : Adres : Postcode : City : Land : Telefoon (prive) : Telefoon (prof.) : E-mail : Geboortedatum : ENKELE RICHTLIJNEN Neem de tijd om de vragen

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent

Reanimatie bij Kinderen. David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Reanimatie bij Kinderen David Van Grembergen Urgentie arts AZ Sint-Lucas Gent Doel van deze avond Herkennen van ademhalings en/of hartstilstand Tijdig hulp roepen Starten met Basic Life Support Hartmassage

Nadere informatie

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta)

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta) Noodgevallen Kinderen met Marfan blijven gewoon kind en moeten (en mogen) worden aangemoedigd om gewoon mee doen met de activiteiten in de klas en met een aangepast gym programma zoals bepaald door ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Inhoud. Yellow Diving School. Duikonderricht. 1*Duiker

Inhoud. Yellow Diving School. Duikonderricht. 1*Duiker Inhoud 1. Inleiding & belang van de les 2. Herhaling 3. De soorten duikongevallen 4. De Barotraumatismen a. Oren b. Sinussen c. Tanden d. Maskersquize e. Duikerskollieken f. Longoverdruk 5. Het Decompressieongeval

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best

Stoornissen in het bewustzijn. AG eerste hulp opleidingen Best Stoornissen in het bewustzijn AG eerste hulp opleidingen Best Beoordeel het bewustzijn Kniel naast het slachtoffer aan de gezichtszijde. Spreek het slachtoffer aan en schud voorzichtig aan de beide schouders.

Nadere informatie

HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND

HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND HERSENSCHUDDING BIJ EEN KIND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind heeft een licht letsel aan de schedel of de hersenen opgelopen, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval. Deze folder geeft u meer informatie

Nadere informatie

Open Water Diver FYSICA. Aanpassing aan de onderwaterwereld

Open Water Diver FYSICA. Aanpassing aan de onderwaterwereld Open Water Diver FYSICA Aanpassing aan de onderwaterwereld INHOUD Dichtheid Zicht Geluid Warmte Beweging Ademhaling DICHTHEID Onder water is zien, horen, warm blijven, bewegen en ademhalen helemaal anders

Nadere informatie

Ongevalsimulatie. Oefencases

Ongevalsimulatie. Oefencases Ongevalsimulatie Oefencases In de lessen van de 2*-duikopleiding leren duikers de meest voorkomende duikaandoeningen te herkennen en hoe te handelen. Ook oefenen leerlingen bij elke opleiding weer verder

Nadere informatie

Test je kennis INCIDENT 1

Test je kennis INCIDENT 1 Test je kennis INCIDENT 1 De duiker Deze 42 jaar oude man is sinds 1992 gebrevetteerd. Sinds die tijd heeft hij meer dan 80 duiken gemaakt, waarvan 11 in het laatste jaar. Zijn regelmatige bewegingsprogramma

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Herceptin

Patiënteninformatie. Herceptin Patiënteninformatie Herceptin 2 Inhoud Inleiding... 4 Omschrijving en doel van de behandeling... 4 Wat is Herceptin?... 4 Hoe wordt Herceptin toegediend?... 4 Waar wordt de therapie toegediend?... 4 Verwikkelingen...

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM WAALRE

MEDISCH CENTRUM WAALRE MEDISCH CENTRUM WAALRE Narcose Anesthesie Om een ingreep mogelijk te maken, is er een vorm van verdoving nodig, dit wordt anesthesie genoemd. Afhankelijk van de ingreep krijgt u een regionale of algehele

Nadere informatie

Informatie over. nietreanimeren

Informatie over. nietreanimeren Informatie over nietreanimeren Informatie over reanimeren De niet-reanimerenpenning: wat moet u weten? U heeft bij de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, informatie aangevraagd

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar

Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Naam: Niels Ruiter Datum: 27 januari 2014 School : De Ambelt (Kampen) Groep: KE Leeftijd: 10 jaar Ik doe mijn spreekbeurt over duiken, omdat ik duiken heel leuk vind. Ik duik met FUNDIVING. Speciaal voor

Nadere informatie

Hartkwalen Gasping. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart 22-1-2012

Hartkwalen Gasping. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart 22-1-2012 Hartkwalen Gasping De belangrijkste klachten zijn: vermoeidheid kortademigheid (vooral bij inspanning) opgezette benen en enkels onrustig slapen en s nachts vaak plassen 4 Hartfalen sen Hartspierziekte

Nadere informatie

Open Water Scuba Diver

Open Water Scuba Diver Open Water Scuba Diver Theorie voor autonome duikers Fysica & decompressieziekte Duikuitrusting Fysiologie en de duikomgeving Noodgevallen & duikplanning Open Water Scuba Diver Geluid heeft dus weinig

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace

Patiënteninformatie. Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Patiënteninformatie Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Oefeningen en instructies bij een bovenarmbrace Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon (050) 524 5810 Polikliniek Orthopedie, route

Nadere informatie

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator

Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator Basale reanimatie inclusief de Automatische Externe Defibrillator LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u borstcompressies en beademing

Nadere informatie

GEBROKEN SLEUTELBEEN BREUK VAN DE CLAVICULA

GEBROKEN SLEUTELBEEN BREUK VAN DE CLAVICULA GEBROKEN SLEUTELBEEN BREUK VAN DE CLAVICULA Inleiding U hebt uw sleutelbeen gebroken. Deze folder geeft u een overzicht van adviezen ten aanzien uw behandeling. Het is goed u te realiseren dat bij het

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

Hyperventilatie, patiëntenfolder

Hyperventilatie, patiëntenfolder Hyperventilatie, patiëntenfolder Hyperventilatie betekent letterlijk teveel ademen. Om te begrijpen wat er bij hyperventilatie aan de hand is, is het noodzakelijk eerst iets te vertellen over de ademhaling.

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Hyperventilatie

Eerste Hulp Bij Hyperventilatie 1 Eerste Hulp Bij Hyperventilatie Uitleg en 5 waardevolle tips www.hyperventilatiecoach.nl 2 Eerste Hulp Bij Hyperventilatie Waarschijnlijk heb je gehoord van je arts of zelf gemerkt dat je last hebt van

Nadere informatie

NELOS infomap. 12 Theoretisch examen

NELOS infomap. 12 Theoretisch examen NELOS infomap o 12 Theoretisch examen 12.1 Voorafgaande opmerkingen Het Duikonderricht wenst het theoretische duikonderricht in ons landsgedeelte te uniformiseren en tegelijkertijd zekere excessen in de

Nadere informatie

Naam Datum. Kennistoets Module Een Beantwoord de volgende vragen en neem de antwoorden mee naar de volgende theorieles.

Naam Datum. Kennistoets Module Een Beantwoord de volgende vragen en neem de antwoorden mee naar de volgende theorieles. Naam Datum Kennistoets Module Een Beantwoord de volgende vragen en neem de antwoorden mee naar de volgende theorieles. 1. Waar of niet waar. Een voorwerp heeft een neutraal drijfvermogen wanneer het een

Nadere informatie

Oorzaken syncopale afspraak op 7 meter: Longsqueeze. Totale longinhoud. Zwembad black-out. Longsqueeze. Syncopale afspraak op 7 meter.

Oorzaken syncopale afspraak op 7 meter: Longsqueeze. Totale longinhoud. Zwembad black-out. Longsqueeze. Syncopale afspraak op 7 meter. Verwachtingen 2*D en 3*D Gevaren van het vrijduiken Veiligheidsmaatregelen bij het beoefenen van vrijduiken Mechanisme van hyperventilatie Gevaren van hyperventilatie Zwembad black-out Longsqueeze Syncopale

Nadere informatie

Herhalingsvragen Duiken in bergmeren

Herhalingsvragen Duiken in bergmeren Naam Herhalingsvragen Duiken in bergmeren Aan de leerling: Beantwoord de volgende vragen en lever deze herhalingsvragen in tijdens je volgende sessie met de instructeur. Definieer "duiken in bergmeren"

Nadere informatie

Model duikplan niveau 1*-duiker

Model duikplan niveau 1*-duiker Model duikplan niveau 1*-duiker Stap Hoe doe je dat? Resultaat 1. Bepaal je maximale duikdiepte (MDD) 2. Bepaal je maximale duiktijd (MDT) Spreek met je buddy af hoe diep jullie bij deze duik maximaal

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

Duikgeneeskunde. Een duik in het onbekende? Gorinchem Goes Venetië November 2016

Duikgeneeskunde. Een duik in het onbekende? Gorinchem Goes Venetië November 2016 Duikgeneeskunde Een duik in het onbekende? Gorinchem Goes Venetië November 2016 Inhoud Even voorstellen. Geschiedenis. Het moderne duiken. Duikfysiologie (beknopt). Duikersziekten. Behandeling van een

Nadere informatie

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior

Europese Reanimatieraad. Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior Basale reanimatie en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillatior LEERDOELEN Aan het einde van deze cursus kunt u demonstreren: Hoe u een bewusteloos slachtoffer benadert. Hoe u hartmassage en

Nadere informatie

RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) Risico Maatregel JA NEE Opmerking

RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) Risico Maatregel JA NEE Opmerking Commissie Duikonderricht Duikorganisatie Duikorganisatie Zeeland Commissie Duikonderricht (Dit formulier kan ook gebruikt worden voor duikorganisaties in wateren buiten de regio Zeeland) Algemene informatie

Nadere informatie

Telefoon / Privé : Werk: 1. Wat verstaat u onder duizeligheid en/of evenwichtsstoornis? (max. 2 aankruisen)

Telefoon / Privé : Werk: 1. Wat verstaat u onder duizeligheid en/of evenwichtsstoornis? (max. 2 aankruisen) Vragenlijst 1 sticker Telefoon / Privé : Werk: VRAGENLIJST DUIZELIGHEID / EVENWICHTSSTOORNISSEN (* doorhalen wat niet van toepassing is en de overige vragen zo kort mogelijk beantwoorden) 1. Wat verstaat

Nadere informatie

Theoriekennis NELOS 2012

Theoriekennis NELOS 2012 egrippen: WE (weten), KE (kennen), TO (kunnen toepassen), IN (integreren - geïntegreerd hebben) en INF (informatief). 1-stersduiker 2-stersduiker 3-stersduiker Decompressietechnieken Bijzondere bepalingen

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Richtlijnen voor veilig duiken

Richtlijnen voor veilig duiken Richtlijnen voor veilig duiken Veilig duiken doe je zo! Dit is een lijst, in alfabetische volgorde, met richtlijnen voor veilig duiken zoals deze door Duikteam Loosdrecht worden aanbevolen voor het duiken

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 Eerste deel van de cursus: HANDLEIDING OM LETSELS T.G.V. VALPARTIJEN TE HERKENNEN EN EVT. TE HANDELEN Tweede deel van de cursus: KUNNEN HANDELEN BIJ ONWELWORDING/

Nadere informatie

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Wat is de oorzaak van hyperventilatie? Hyperventilatie 2 Wat is hyperventilatie? Hyperventilatie betekent overmatige ademhaling. Iemand die hyperventileert haalt te snel en te diep adem. Het lichaam reageert hierop. Dit geeft verschillende

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang.

Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang. Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang. Datum: Betreft: Informatie over anafylaxie bij kinderen en gebruik van adrenaline auto injector Naam: Geboortedatum: Allergie voor: Medicatie die patiënt heeft

Nadere informatie

Demonstratievaardigheden

Demonstratievaardigheden Bron: G:\Nob Tekst\Clubweb\04 Instructeursopleidingen\G10 Demonstratievaardigheden.doc Demonstratievaardigheden Iedereen die leert duiken moet eerst een aantal basisvaardigheden aanleren. Je kunt daarbij

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Stromingsduiken

Advanced Open Water Diver. Stromingsduiken Advanced Open Water Diver Stromingsduiken STROMINGSDUIKEN Voordelen en aandachtspunten Omgevingen Typen stromingen Apparatuur Technieken en procedures Begin van de duik Afdalen, opstijgen en uit het water

Nadere informatie

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Uitzaaiingen in de wervelkolom Oncologie Uitzaaiingen in de wervelkolom Inleiding Kwaadaardige gezwellen (tumoren) kunnen soms uitzaaien naar andere delen van het lichaam. We spreken dan van uitzaaiingen of metastasen. Uitzaaiingen

Nadere informatie

MEDISCHE VRAGENLIJST

MEDISCHE VRAGENLIJST MEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket Reden van onderzoek : Vragen die onduidelijk

Nadere informatie

Rescue Diver. Materiaal

Rescue Diver. Materiaal Rescue Diver Materiaal MATERIAAL Materiaal overwegingen (en uitrustingsproblemen) Materiaal bekendheid Sluitingen OVERWEGINGEN Algemeen Problemen met de uitrusting kunnen bijdragen tot stress, wat, indien

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLOEG DUIKPLAATS ADRES DUIKPLAATS UUR HW / LW CHECK DE STEK OPMERKINGEN METEO / VERWACHTINGEN

VEILIGHEIDSPLOEG DUIKPLAATS ADRES DUIKPLAATS UUR HW / LW CHECK DE STEK OPMERKINGEN METEO / VERWACHTINGEN VEILIGHEIDSPLOEG Veiligheidsploeg bestaat uit 2 duikers met volledige uitrusting in de nabijheid en 1 walverantwoordelijke Walverantwoordelijke coördineert Twee duikers in duikpak met uitrusting in directe

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Reden van onderzoek O Verplichte keuring voor O Advieskeuring omdat Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken

Nadere informatie

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ALGEMEEN DE VOORBEREIDING Zwemmen in open water is heel anders dan in een zwembad. Het is handig om een paar keer in open water gezwommen te hebben voordat je aan

Nadere informatie

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Hyperventilatie Hyperventilatie betekent een te snelle en/of een te diepe ademhaling. Wat is ademhalen? Door middel van de borstkas en de buikspieren ademen wij lucht in en

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest.

Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding op een competentietest. Deze presentatie is voor personen die in het bezit zijn van een reanimatie diploma. Doel van deze presentatie: het op peil houden van kennis en vaardigheden met betrekking tot de reanimatie en als voorbereiding

Nadere informatie

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten.

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. Algemeen 1 ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. 95% van de trajecten succesvol. Blik op Werk gecertificeerd: Gemiddelde cliënttevredenheid 2012 8,4 Gemiddelde opdrachtgever

Nadere informatie

INTAKE ADEMSPECIALIST

INTAKE ADEMSPECIALIST INTAKE ADEMSPECIALIST Datum: Voornaam.. Geboortedatum Achternaam......... Beroep. Adres...... Postcode en Plaats Telefoon (overdag) ( s avonds) E-mail adres Huisarts.. BSN. Medisch specialist MEDISCHE

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Ademhalingsoefeningen Er zijn twee soorten oefeningen voor longpatiënten: oefeningen om benauwdheid te verminderen oefeningen om vastzittend

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Behandeling met Xolair

Behandeling met Xolair Behandeling met Xolair Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen U krijgt binnenkort een behandeling met Xolair. Het doel van de behandeling met het medicijn Xolair, ook wel omalizumab genoemd, is het onder

Nadere informatie

Tasigna - Nilotinib. Product Informatie Fiche. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Tasigna - Nilotinib. Product Informatie Fiche. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Tasigna - Nilotinib Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk

Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk Procedure Calamiteiten tijdens Kerkdiensten Nederlandse Hervormde Kerk Stolwijk Doel: Het zo effectief en gestructureerd mogelijk handelen bij calamiteiten tijdens kerkdiensten. Mensen: Leden van het EHBO

Nadere informatie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie

Informatie. Allergische reactie bij kinderen. Anafylaxie Informatie Allergische reactie bij kinderen Anafylaxie Inleiding In deze folder krijgt u informatie over de behandeling van een ernstige allergische reactie (anafylaxie). Wat is anafylaxie? Een anafylactische

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Geschreven door Administrator vrijdag 20 februari 2009 23:30 - Laatste aanpassing vrijdag 20 februari 2009 23:45

Geschreven door Administrator vrijdag 20 februari 2009 23:30 - Laatste aanpassing vrijdag 20 februari 2009 23:45 De wet van Boyle Bij gelijkblijvende temperatuur varieert het volume van een gas omgekeerd evenredig met de absolute druk. P1 x V1 = P2 x V2 Hetgeen gebruikt kan worden bij het berekenen van het luchtverbruik.

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van de facetgewrichtjes

Pijncentrum. Behandeling van de facetgewrichtjes Pijncentrum Behandeling van de facetgewrichtjes Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een behandeling van de facetgewrichtjes (steungewrichtjes).

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

E.H.B.O. bij motorongevallen

E.H.B.O. bij motorongevallen E.H.B.O. bij motorongevallen Doel Inzicht in (voorkomen) ongevallen Basiskennis van EHBO bij motorongevallen Achtergrond informatie Bestuurder < 20 jaar heeft 50% meer kans op een ongeval dan bestuurder

Nadere informatie

Richtlijnen voor veilig duiken

Richtlijnen voor veilig duiken Richtlijnen voor veilig duiken Naam: Versie: 4.0 Pagina 1 van 13 Nassaustraat 12, 3583 XG Utrecht, T 030 251 70 14, F 030 251 07 37, I www.onderwatersport.org Richtlijnen voor veilig duiken Veilig duiken

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit Rijtechniek Springen p Fases van de sprong en verlichte zit Doelstelling van de les De student kan de verschillende fases van de sprong benoemen en herkennen. De student kan aangeven hoe de houding van

Nadere informatie

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG Eerste Hulp en stembandlozen NSvG Larynx = strottenhoofd Ectomeren = operatief verwijderen! In uw opleiding Eerste Hulp heeft u wellicht weinig of niets gehoord over eerstehulpverlening aan gelaryngectomeerden

Nadere informatie