Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten"

Transcriptie

1 Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 5 juni 2012 Juni 2012

2 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de voortgangsrapportage (voorgenomen projecten). Op verzoek van uw raad is deze door het college samengesteld. De vraag vanuit de raad is om dit 4 keer per jaar aan u te presenteren. Dit is nu de tweede keer in 2012.

3 3 Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Datum:.5 juni 2012 Programma Bestuur Project Status Planning Raming Besteed Gevolgen Bestuursakkoord Begroting/bezuinigingen Kerntakendiscussie Implementatie i-nup Krimp, vergrijzing, ontgroening en gevolgen 1 Toelichting op voortgang (t.o.v. vorige rapportage): Bestuursaccoord: Wet werken naar vermogen Het jaar 2012 is een overgangsjaar richting de invoering van de Wet werken naar vermogen per 1 januari De Wet werken naar vermogen is een samenvoeging van de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet investeren in jongeren (WIJ), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wet Wajong (Wet Arbeidsongeschiktheid Jonggehandicapten). De Wsw en de Wet Wajong blijven ook ná 2013 bestaan, maar alleen voor de groep die geen verdiencapaciteit heeft. De middelen worden ontschot, maar tegelijkertijd wordt er fors op bezuinigd. De huidige personen in de Wsw behouden hun rechten en dat legt een forse claim op het ontschotte budget. Schatting is dat de gemeenten in 2013 nog circa één derde zullen overhouden van het werkdeel 2011 (voor de gemeente Noord-Beveland circa euro). Er zijn zelfs gemeenten voor wie geldt dat ze, ná aftrek van de verplichtingen Wsw, niets meer overhouden voor reïntegratie van uitkeringsgerechtigden. In 2012 zal verder duidelijk worden hoe de financiële kaders voor de Wet werken naar vermogen en de uitwerking van de wetgeving er verder uit komen te zien. Belangrijke ontwikkeling voor 2012 is de wetswijziging van de samenvoeging van de WWB en de WIJ (zie voor meer informatie de hoofdlijnennotitie die op de agenda voor de raad in januari heeft gestaan). Begeleiding AWBZ naar Wmo (zie ook presentatie en stukken raad januari 2012) Vanaf 2013/2014 zijn gemeenten verantwoordelijk voor: nieuwe cliënten cliënten waar de indicatie in 2013/2014 afloopt cliënten waarbij de situatie verandert en daarom een nieuwe indicatie nodig hebben. Vanaf 2014 voor alle cliënten. Taakstelling van 5% opgelegd door het Rijk. Voorbereidingen vanaf februari door de regio s met een gezamenlijk actieplan; Walcheren(projectleider) Oosterschelderegio (projectleider) Zeeuws Vlaanderen(werkgroep) Provinciaal vormen deze een team met als taak;

4 4 Afstemming van actieplan Provinciale samenwerking op onderwerpen Afstemming /rapportage aan landelijk transitieteam Eind 2012 heeft iedere gemeente (lokaal, regionaal of provinciaal afgestemd): Lokale visie op Wmo ondersteuning Financiële kaders voor de financiering Standpunt PGB Afspraken over de toegang / vraagverheldering / keukentafel Een gewijzigde Wmo verordening, inclusief standpunt eigen bijdragen Afspraken over communicatie met burgers en adviesraden Er zijn afspraken / contracten met leveranciers / ondernemers Afspraken over vervoer Jeugdzorg/Transitie jeugdzorg In het Regeerakkoord 2010 is een ingrijpende wijziging van het jeugdstelsel afgesproken. Het kabinet brengt uiterlijk in 2016 alle vormen van jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Zo kunnen gemeenten sturen op lokaal samenhangende zorg voor gezinnen en jeugdigen. Conform de Bestuursafspraken worden gemeenten verantwoordelijk voor de huidige provinciale (geïndiceerde) jeugdzorg incl. de jeugdbescherming en de jeugdreclassering, de jeugdzorgplus (gesloten jeugdzorg), geestelijke gezondheidzorg voor jeugdigen (jeugd-ggz), zorg voor jeugd met een licht verstandelijk beperking (jeugd-lvb). Met de verschuiving van de jeugdzorg naar gemeenten wil het kabinet ervoor zorgen dat het jeugdstelsel eenvoudiger wordt. Dat is nodig om een snellere en effectievere inzet van ondersteuning of hulp mogelijk te maken. In Zeeland wordt de decentralisatie gezamenlijk door de Zeeuwse gemeente en de Provincie opgepakt. De afstemming vindt plaats via de TaskForceJeugd. Vanuit de taskforce jeugd is namens de gemeenten een transitiemanager aangesteld, daarnaast is er een Provinciale transitiemanager aangesteld. Dit jaar moet duidelijk worden hoe de transitie de komende jaren wordt opgepakt, daarnaast wordt er een start gemaakt met de transitie. Begroting/bezuinigingen: Van de in 2011 opgestelde lijst met bezuinigingsmogelijkheden zijn er ook in 2012 voor een bedrag structureel in de begroting meegenomen. Verder is een groslijst opgesteld, deze lijst zal worden meegenomen (indien nodig) bij de opstelling van de begroting Kerntakendiscussie: In het najaar 2011 heeft er een debat met het maatschappelijk middenveld plaatsgevonden. Implementatie i-nup 2012: Met de andere Bevelandse gemeente zijn we dat aan het oppakken. In 2012 zal de e-coördinator dit verder oppakken. Krimp: Project Ontgroening en vergrijzing op Noord-Beveland. Projectstructuur is gemaakt; o begeleidingscommissie raad o projectgroep (ambtelijk) o werkgroep Wonen (ambtelijk, bestuurlijk)

5 5 o werkgroep Leefbaarheid (ambtelijk, bestuurlijk) o werkgroep Zorg & welzijn (ambtelijk, bestuurlijk en Wmo adviesraad). Planning leefbaarheidsbijeenkomsten vanaf 29 februari tot en met 11 april in alle kernen op Noord-Beveland. Notitie rondom de leefbaarheid op Noord-Beveland wordt direct na de bijeenkomsten geschreven en eerste notitie oplevering voor de raad van juni. Wmo Beleidsplan wordt in de periode januari 2012 t/m april 2012 geschreven met ondersteuning van de werkgroep zorg en welzijn. In raad juni Wet werken naar vermogen Stand van zaken mei/juni 2012 Afschaffen Huishoudinkomenstoets in de WWB. Deze maatregel uit het regeer- en gedoogakkoord (onderdeel van het WWB pakket) wordt teruggedraaid. De huishoudinkomenstoets wordt met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 afgeschaft. De door gemeenten gewenste afschaffing van de toets leidt eventueel tot uitvoeringskosten die door de gemeenten zelf opgevangen zullen worden. Geen doorgang wetsvoorstel Werken naar vermogen. De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben afgesproken dat de Wet Werken naar Vermogen geen doorgang vindt. Het is en blijf voorlopig onzeker hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Wij zullen de raad steeds voorzien van de nieuwste informatie als daar aanleiding toe is. Begeleiding AWBZ naar Wmo Stand van zaken mei/juni 2012 Terugdraaien IQ-maatregel 60. De IQ-maatregel (beperken doelgroep AWBZ) die op termijn een besparing van 250 mln. moest realiseren, wordt ingetrokken. Terugdraaien overheveling begeleiding naar de Wmo. De geplande overheveling van begeleiding naar de Wmo per 2013 wordt terug gedraaid. Het is en blijf voorlopig onzeker hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Wij zullen de raad steeds voorzien van de nieuwste informatie als daar aanleiding toe is.

6 6 Programma Economie Project Status Planning Raming Besteed UFA 1 RIP II ev Winkelverbeterplan Toelichting op voortgang (t.o.v. vorige rapportage): Rip II Het bestemmingsplan is gereed. Bouwrijp maken echter één jaar uitgesteld omdat er gezien de economische situatie in 2011 geen interesse in koop bedrijfsgrond te Kamperland is gebleken. Winkelverbeterplan Op basis van de Winkelstudie Noord-Beveland 2011 wordt momenteel uitgewerkt hoe een toekomstbestendige winkelsetting bereikt kan worden in de kernen Wissenkerke, Colijnsplaat, Kortgene en Kamperland. Voor deskundige input zijn de adviesbureaus Kardol en RBOI ingeschakeld. Kardol met name voor de individuele advisering en begeleiding van de ondernemers en RBOI met name voor de ruimtelijke planvorming, het onderzoeken van de haalbaarheid en het bepalen van de (o.a. ruimtelijke en financiële) randvoorwaarden. De klankbordgroep onder voorzitterschap van de raadsprimus en met een afvaardiging van de ondernemersverenigingen is drie keer bijeen geweest. Dit jaar nog moeten voor de kernen helder worden hoe de winkelverbeterplannen voor de kernen er uit komen te zien.

7 7 Programma Bouwen en Ruimte Project Status Planning Raming Besteed Gebiedsontwikkeling Veerse 2 Dam Landgoed Groote Duynen e.v. Residence Ruiterplaat Veerse Muze Havengebied Kamperland e.v. incl. plan Compagnie Oude C1000 locatie Kamperland Woningbouw Nieuwstraat e.v. Kamperland Kamperland IV 5/ Natuurresort Bokkegat / plan Vlietenburgh Centrumplan Wissenkerke Woningbouw sportvelden 5 Wissenkerke Woningbouw Akkerrand e.v. Wissenkerke Woningbouw sportveld Geersdijk Stadspolder Kortgene Molenweg Colijnsplaat Parc Ganuenta 5 Zorghotel Deltaweg 3 Rondom Wissenkerke Rondom Colijnsplaat 1 Sept 2012: inventarisatie stakeholders Havengebied Kats Kreekpad Kats 5 Toelichting op voortgang (t.o.v. vorige rapportage): Gebiedsontwikkeling Veerse Dam Mede door de veranderde marktomstandigheden, wordt het planconcept van het hotel momenteel door de initiatiefnemer nog eens goed tegen het licht gehouden. Landgoed De Groote Duynen Het bestemmingsplan is onherroepelijk. De schetstekeningen voor de lodges zijn gereed. Residence Ruiterplaat Verkoop wordt binnenkort weer gestart. Veerse Muze (Ouwe Veerstoep) Ontwikkelaar heeft een nieuw bouwplan ingediend. Havengebied Kamperland Fase 1a (Landbouwhaven): De bouw op het havenplateau is vertraagd. De herinrichting van de openbare ruimte wordt zo mogelijk in 2012 opgepakt, maar we proberen dit ook af te stemmen op de bouwwerkzaamheden.

8 8 Fase 1b (Bruine vloot): De werkzaamheden worden voorbereid. Fase 2 (Oostoever havenkanaal): In overleg met de raad is de ontwikkelstrategie bepaald. Fase 3 (Pit Beton): De onderhandelingen over fase 3 (Pit Beton) zijn nog gaande. Oude C1000 locatie Kamperland Bouwvergunning is verleend. De ontwikkelaar is nu aan zet. Woningbouw Nieuwstraat Kamperland Grond is overgedragen aan RWS/Marsaki. Verkoop van de woningen lukte niet, dus perceel is voorlopig ingezaaid met gras. Kamperland IV: De eerste fase is afgerond en overgedragen aan de gemeente. Het resterende gebied wordt ingevuld afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt, binnen de kaders van het bestemmingsplan. Natuurresort Bokkegat / plan Vlietenburgh Dit planonderdeel van Rondom Wissenkerke betreft een marktontwikkeling waarbij de gemeente faciliterend is. De beoogde ontwikkelaar heeft inmiddels een visie gepresenteerd in de openbare informatieve raadsbijeenkomst van januari jl. Momenteel worden de kaders nader vastgelegd en nadere gesprekken gevoerd zowel voor de benodigde grondaankoop ten behoeve van de vereiste integrale gebiedsontwikkeling, als voor de draagvlakvorming bij natuurorganisaties en provincie. Ballast heeft het plan bestuurlijk gepresenteerd bij de Provincie. De projectgroep met vertegenwoordigers van Provincie en natuurorganisaties is ook weer bij elkaar geweest. Nu wordt gezamenlijk bezien op welke wijze natuur en landschap op de meest effectieve wijze in het plan kunnen worden geïntegreerd. Ook is gereageerd op de (on)mogelijkheden in het ontwerp-omgevingsplan. In mei vervolgoverleg met projectgroep. Centrumplan Wissenkerke In het kader van het winkelverbeterplan Noord-Beveland wordt momenteel ook bekeken hoe een Aldi supermarkt, eventueel in combinatie met andere functies, het beste ingepast kan worden. Het voornemen is om na de zomer de planologische procedure hiervoor te starten. Woningbouw Sportvelden Wissenkerke Op 10 december 2011 is de gezamenlijke verkoop gestart. De verkoop van de 5 seniorenwoningen loopt. Woningbouw Akkerrand Wissenkerke Er is onlangs weer één perceel verkocht. Er zijn nog 6 kavels te koop. Woningbouw sportveld Geersdijk In overleg met RWS onderzoeken we de mogelijkheden om passende woningen (huur/koop) te realiseren. Hierin wordt ook de dorpsraad betrokken. Stadspolder Kortgene Thuisvester is bezig met de afronding van het haalbaarheidsonderzoek voor sociale woningbouw en maatschappelijk voorzieningen. Het voorontwerpbestemmingsplan is in principe gereed. Beide producten zullen worden voorgelegd aan de raad, waarna de vervolgstappen kunnen worden vastgelegd. Colijnsplaat De verkoop van woningen aan de Valle leidt niet tot bouwontwikkelingen. De verkochte aantallen zijn voor de ontwikkelaar onvoldoende om tot de bouw over te gaan. We blijven zoeken naar mogelijkheden om dit project van de grond te krijgen.

9 9 Parc Ganuenta Colijnsplaat: De bouw van de eerste fase is gestart. Zorghotel Deltaweg Dit initiatief is tot op heden, mede als gevolg van de economische crisis, niet tot een haalbaar plan gekomen op basis waarvan een planologische procedure gevoerd kan worden. Het college geeft de ontwikkelaar de tijd tot juli Rondom Wissenkerke In 2009 is een structuurvisie-uitwerking vastgesteld die een zestal onderdelen omvat. De prioritaire onderdelen zijn de recreatieve routestructuren, het centrumplan Wissenkerke en het natuurresort Bokkegat, een integrale gebiedsontwikkeling. Centrumplan Wissenkerke en Natuurresort Bokkegat worden onder andere programma s toegelicht. De recreatieve routestructuren bestaat uit de onderdoorgang Oost-westweg, aanleg rotonde kruispunt Hoveijn en aanleg vrijliggend fietspad tussen Wissenkerke en Geersdijk. De onderdoorgang en de rotonde zijn provinciale projecten en op afrondingspunten na gereed. De gemeente draagt financieel bij aan de onderdoorgang. Het vrijliggende fietspad is een waterschapsproject waar de gemeente eveneens financieel aan bijdraagt. Het project routestructuren kan in 2012 worden beëindigd. Rondom Colijnsplaat: Met de belanghebbers in en rondom Colijnsplaat zijn inventariserende gesprekken gevoerd. Op basis hiervan is een kansenkaart, met bijbehorende fasering, voorgelegd aan de raadscommissie en is ook teruggekoppeld naar de belanghebbers. De uitkomsten hiervan zullen de basis vormen voor een startnotitie, die in het derde/vierde kwartaal 2012 ter besluitvorming zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Havengebied Kats Het conceptbestemmingsplan is. In ontwikkeling. Kreekpad Kats Het eerste deel is woonrijp afgerond en overgedragen aan de gemeente. Het resterende gebied wordt ingevuld, binnen de kaders van het bestemmingsplan. Voorstel De stand van zaken ter kennis nemen. Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Noord-Beveland De secretaris, De burgemeester,

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Raadsvergadering 12 juni 2014. Nr. 16. Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 12 juni 2014 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de eerste voortgangsrapportage (voorgenomen)

Nadere informatie

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Raad: 4 december 2014; no. 11 Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 25 november 2014 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de derde voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht. Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname

Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht. Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname Aan de leden van de gemeenteraad Sliedrecht Datum 31 mei 2012 Hierbij bieden wij u bijgevoegde stukken aan voor: besluitvorming zienswijze kennisname Geheimhouding op grond van de Wet openbaarheid van

Nadere informatie

Aan de raad. No. 4. Wissenkerke, 27 november Voor kennisgeving aannemen van de eindrapportage Uitwerking Winkelverbeterplan Noord- Beveland.

Aan de raad. No. 4. Wissenkerke, 27 november Voor kennisgeving aannemen van de eindrapportage Uitwerking Winkelverbeterplan Noord- Beveland. Raadsvergadering d.d. 6 december 2012 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel (0113) 377377 Fax (0113) 377300 No. 4. Wissenkerke, 27 november 2012 Onderwerp: Eindrapportage

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg.

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Onderwerp Decentralisatie Jeugdzorg Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Inleiding Gemeenten worden verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Juli 2012 Het college van Reimerswaal vindt het belangrijk om de gemeenteraad mee te nemen in de transitie van de jeugdzorg. Het geven van goede informatie hoort hier

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 11-2-2016 Aan de Raad No. 8. Wissenkerke, 26-01-2016 Onderwerp: Voorstel bouw appartementencomplex

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling transitiearrangement (RTA) regio Noordoost Brabant. Nummer: 6f. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 oktober 2013 Aanleiding Door de decentralisatie

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Raad: 8 december 2016. Voorstel: 10. Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 18-11-2016 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de laatste voortgangsrapportage (voorgenomen)

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Vergadering: 11 maart 2014 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar Tina Bollin, 0595-447776 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Tina Bollin) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant.

Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Zaaknummer Documentnummer Z-12-02024 INT/005217 Raadsvergadering : 9 december 2013 Agendapunt : 8 Onderwerp : Transitiearrangement Jeugdzorg regio Noordoost Brabant. Samenvatting voorstel Door de decentralisatie

Nadere informatie

Advies: De raadsinformatiebrief met de Update week 24, 2014 ter informatie aan de raad zenden.

Advies: De raadsinformatiebrief met de Update week 24, 2014 ter informatie aan de raad zenden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD EN RAADSINFORMATIEBRIEF Van: L. Boeij Tel.nr.: 06-20094926 Nummer: 14A.00483 Datum: 12 juni 2014 Team: Onderwijs Welzijn en Zorg Tekenstukken:

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013

Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken. Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Decentralisaties in het sociaal domein Stand van Zaken Informatieve raadssessie 23 mei 2013 Uitbreiding van het Sociaal Domein 2007: Invoering Wmo 2015: Participatiewet 2015: Jeugdzorg 2015: AWBZ Bedreiging:

Nadere informatie

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 16-11-2015 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de vierde voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten van het jaar 2015. Gezien de

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode Beilen, 14 juni 2012

Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode Beilen, 14 juni 2012 Strategische agenda gemeenteraad gemeente Midden-Drenthe Periode 2011 2014 Beilen, 14 juni 2012 1. De sociale omgeving 1. Beleid WMO Henk van De WMO is een brede wet: een groot deel van het welzijns- en

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 Doel: Informeren over proces tot nu toe Informeren over vervolgstappen Opbouw presentatie Wat is er aan de hand? Wat hebben we tot nu toe

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL *D * D

RAADSVOORSTEL *D * D RAADSVOORSTEL *D14.005150* D14.005150 DATUM 6 oktober 2014 AGENDAPUNT 9 ONDERWERP Beleidsplan Sociaal Domein 'Koggenland voor elkaar' 2015-2016 INLEIDING Op 1 januari 2015 decentraliseert het Rijk een

Nadere informatie

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W.

a Tľz T; * b m M» * W. Hompe rvu Postregistratienr(s) Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Portefeuillehouder W. Gemeente Geldermalsen Onderwerp: Regionaal Plan van aanpak Transitie Jeugdzorg Voorstel beslispunten (1 t/m...) 1. In te stemmen met het Regionaal plan van aanpak Transitie Jeugdzorg 2. Het plan van aanpak

Nadere informatie

Financiën Sociaal Domein

Financiën Sociaal Domein Financiën Sociaal Domein VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Hans Giesing september 2013 Decentralisatie Sociaal Domein (1) Bouwen op de eigen kracht van burgers Motto: één gezin, één plan, één regisseur

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1110466 Datum: 28 januari 2014 Behandeld door: M. Megens Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel bij beleidsplan jeugdzorg Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014

Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014 Spoorboekje Voorbereiding transities 2013 en 2014 De drie transities op de terreinen jeugdzorg, AWBZ/WMo en Participatiewet uit het Regeerakkoord Rutte II zorgen er voor dat de taken op het sociaal domein

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Raad: 10 september 2015 Nr. 10 Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 24-8-2015 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de tweede voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601

Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601 Raadsvoorstel nr.: Raad d.d.: Portefeuillehouder: J.A. de Boer Budgethouder: W.J. Krijgsman Registratienummer: 07.51601 Onderwerp: Modernisering WSW en Op/maat: overgangsjaar 2008 Financiële dekking: WSW-budget

Nadere informatie

Raadsmededeling - openbaar

Raadsmededeling - openbaar Raadsmededeling - openbaar Nummer : 7/2011 Datum : 4 januari 2011 B&W datum : 11 januari 2011 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Vragen GB over zorg Aanleiding Op 23 december 2010 heeft de fractie

Nadere informatie

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld

Weth. Schreurs, E. van den Elshout, B. Visser, E. van Andel, J. Zwaneveld VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Gabriel Tel.nr. : Datum: 19 augustus 2014 8522 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Ruimtelijke Plannen Weth. Schreurs,

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten

Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten Aan de raad Wissenkerke, 18-2-2016 2 Inleiding Aan de raad. Voor u ligt de eerste voortgangsrapportage (voorgenomen) projecten van het jaar 2016. Gezien de

Nadere informatie

Grondprijsbrief 2017

Grondprijsbrief 2017 Grondprijsbrief 2017 Vastgesteld bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van Noord- Beveland d.d., nummer, Gepubliceerd in het Noord-Bevelands advertentie- en informatieblad van week,

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden

Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden Startnotitie procedure bestemmingsplan Brediusgronden 1. Inleiding Het college heeft op 17 juli 2013 besloten om een intentieoverkomst met Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Inventarisatie, analyse en visie Visie en keuzen Concept verordeningen en bestek

Inventarisatie, analyse en visie Visie en keuzen Concept verordeningen en bestek Memo aan onderwerp De Gemeenteraad Stand van Zaken 3 decentralisaties van Marion Suijker dienst blv Maatschappelijk Beleid afdeling telefoon datum 26 maart 2012 Memo Geachte leden van de raad, Op 1 februari

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-016 Houten, 18 maart 2014 Onderwerp: Raadsvoorstel Invoeringsstrategie Partcipatiewet Beslispunten: 1. De Invoeringsstrategie Participatiewet Lekstroom vast te stellen

Nadere informatie

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015

- 2 - Datum vergadering Nota openbaar: Ja. Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven en Beleidsregels PGB 2015 - 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05604 in MUIiiii min mui Datum vergadering Nota openbaar: Ja 02DEC.201Ĥ Onderwerp: Besluit jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2015, systematiek PGB-tarieven

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2005/16502

Raadsvoorstel 2005/16502 Raadsvoorstel 2005/16502 Plan van aanpak Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gemeente Portefeuillehouder M. Steffens-van de Water/ H. Tuning Steller J. Sinke Collegevergadering 21 juni 2005 Raadsvergadering

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Noord-Beveland Agenda Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: H. van Kooten, P.L. de Putter, C.M. van der Weele, A.G. van der Maas en drs. D. Sinke (secretaris) Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 18 december

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 83380 Datum : 23 september 2014 Programma : Jeugd, Welzijn en Werk en Inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Grondprijsbrief 2017

Grondprijsbrief 2017 Grondprijsbrief 2017 Vastgesteld bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van Noord- Beveland d.d. 17 januari 2017, nummer 17.0000040, Gepubliceerd in het Noord-Bevelands advertentie-

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

Decentralisaties. Ingangsdatum 1 januari 2015: Jeugdzorg (behandeling in 1e kamer ws in feb 2014) Wmo 2015 / AWBZ. Participatiewet

Decentralisaties. Ingangsdatum 1 januari 2015: Jeugdzorg (behandeling in 1e kamer ws in feb 2014) Wmo 2015 / AWBZ. Participatiewet WIJeindhoven: landingsbaan 3D s Decentralisaties Ingangsdatum 1 januari 2015: Jeugdzorg (behandeling in 1e kamer ws in feb 2014) Wmo 2015 / AWBZ Participatiewet WIJeindhoven: landingsbaan 3D s Jeugdzorg

Nadere informatie

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND?

VOORGESCHIEDENIS / WAT IS ER AAN DE HAND? Aan de Raad Made, 13 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Modernisering Wet sociale werkvoorziening (Wsw) Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: M. Vos - Kroeze Ambtelijke

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W. nr. 12.1154 d.d. 27-11-2012 Onderwerp Gewijzigd proces beleidsplan MO als gevolg van regeerakkoord Rutte II Besluiten:Behouden s advies van de commissie 1. Bijgaande

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013

Transitie en transformatie Jeugdzorg. Themabijeenkomst 16 september 2013 Transitie en transformatie Jeugdzorg Themabijeenkomst 16 september 2013 Agenda Film: Transitie jeugdzorg Jeugdwet en Wetstraject Film: Regionaal transitie arrangement Regionaal transitie arrangement Film:

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend

Commissienotitie. Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Onderwerp De Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van: - de adviezen in de Ontwerpnota Wet Werken naar vermogen (WWnv) - het Overzicht Participatiebudget

Nadere informatie

resen ati tie Onderhandelaarsakkoord

resen ati tie Onderhandelaarsakkoord Presentatie ti Onderhandelaarsakkoord Hoofdlijnen Akkoord Focus op: Decentralisatie operaties (principes en proces) Financiële verhoudingen Bestuurlijke verhoudingen en omgangsvormen Daarnaast beperkt

Nadere informatie

Termijnagenda gemeenteraad Nederweert 26 september 2017

Termijnagenda gemeenteraad Nederweert 26 september 2017 26 sept 2017 Strategische Agenda 14-3-2017 HES Ivm ambtelijke ondersteuning om op 10 sep de Dag van de Lambertustoren te organiseren wordt de Strategische Agenda doorgeschoven naar de vergadering van 14

Nadere informatie

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen

Over welke taken jeugdzorg gaat het? Jeugdzorg Jeugdbescherming en Jeugdreclassering Jeugd GGZ Zorg aan licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen Transitie Jeugdzorg Inhoud Waar gaat het over? Over welke taken jeugdzorg gaat het? Waarom een transitie? Om welke cliënten gaat het? Wie zijn betrokken? Wanneer vindt de transitie plaats? Financiële aspecten

Nadere informatie

6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012

6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012 6 februari 2012 Voortgang Transitie Jeugdzorg Raadsinformatieavond Haaren februari 2012 WELKE OUDERS EN KINDEREN? GGZ voor jeugd Licht verstandelijk beperkte jeugdigen Jeugdstrafrecht Jeugdzorg en Jeugdbescherming

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY INLEIDING Met ingang van 1 januari 2015 krijgen gemeenten een groot aantal taken overgeheveld, de zogeheten decentralisaties AWBZ-Wmo, de Jeugdwet en de

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio West-Brabant Oost Oktober 2012 Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr:

Raadsvoorstel Zaaknr: Raadsvoorstel Zaaknr: 43.979 Onderwerp: Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg regio Noordoost-Brabant Samenvatting: Door de decentralisatie van de jeugdzorg met ingang van 1 januari 2015 worden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 COMMISSIE Burgers op 13 oktober 2014 Onderwerp: Voorstel over Beleidsplan jeugdhulp in de Peelregio 2015-2016 en de verordening jeugdhulp peelgemeente

Nadere informatie

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten.

bijlage 1 fax (0591) onderwerp Aanbieding projectopdracht decentralisatie, budgettaire risico's decentralisatie en aankondiging bijeenkomsten. Raadhuisplein 1 7811 APEmmen t. 14 0591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. www.emmen.nl

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl Datum 27 oktober 2010 Onderwerp Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Telefoonnummer 070-3738602 Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Grondprijsbrief 2018

Grondprijsbrief 2018 Grondprijsbrief 2018 Vastgesteld bij besluit van het college van burgemeester en wethouders van Noord- Beveland d.d., nummer, Gepubliceerd in het Noord-Bevelands advertentie- en informatieblad van week,

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Algemeen en Dagelijks Bestuur Modernisering Wsw 2008 Inleiding Per l januari 2008 wordt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Om deze modernisering

Nadere informatie

Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd

Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd 1. Inleiding De WWB, (een gedeelte van) de Wajong en de Wsw zijn opgegaan in de Participatiewet. De gemeenten zijn daarmee verantwoordelijk voor zowel de uitkering

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

De ondersteuning en zorg voor kinderen en hun opvoeders wordt in het huidige stelsel gefinancierd door meerdere partijen:

De ondersteuning en zorg voor kinderen en hun opvoeders wordt in het huidige stelsel gefinancierd door meerdere partijen: Bijlage DECENTRALISATIE JEUGDZORG Aanleiding tot de decentralisatie jeugdzorg De ondersteuning en zorg voor kinderen en hun opvoeders wordt in het huidige stelsel gefinancierd door meerdere partijen: Financiering

Nadere informatie

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014

Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 5 Vaststellen Verordening maatschappelijke ondersteuning Peelgemeente Someren 2014 Datum 31 december 2013 1. Samenvatting Een uniforme Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen kan er meer vast te stellen. Raadsvoorstel Aan : Gemeenteraad Datum vergadering : 15 oktober 2014 Agenda nummer : 2014-07-13997 Portefeuillehouder : K. Krook Onderwerp : Vaststelling beleidsplan Wmo 2015 en Jeugdwet 2015 en 2016 Samen

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. Pag 1 INDIENING Vragensteller: Ida Sabelis, Co Leuven, GroenLinks Onderwerp: Decentralisatie

Nadere informatie

Gemeente Peel en Maas

Gemeente Peel en Maas Agenda Opiniërende Raadsvergadering Leeswijzer verordeningen De agendapunten 6 tot en met 14 zijn geplaatst in volgorde van de knoppennotitie, die als leidraad kan worden gebruikt bij het behandelen van

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland BEN is een lokale politieke beweging, onafhankelijk van landelijke partijen, die toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking van alle politieke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen.

Bijgaande raadsinformatiebrief over het proces rond het aanstellen van een POH jeugd- GGZ aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: A. de Leeuw Tel nr: 06-35113543 Nummer: 17A.01343 Datum: 12 december 2017 Team: Sociaal Beleid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie)

Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Grote stelselwijzigingen (Transities/ Transformatie) Bestuursakkoord Rijk-VNG Overheveling van taken Jeugdzorg AWBZ Wmo Onderkant arbeidsmarkt Passend onderwijs Ontstaanswijze problematiek AWBZ AWBZ (volks)verzekering

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013

GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013 Reg.nr:Z.04308 INT.03606 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 17 december 2013 Agendapunt: RTG: 4 december 2013 AAN DE RAAD Onderwerp: Decentralisatie jeugdzorg; Regionaal transitiearrangement jeugd Zuid

Nadere informatie