Voor aankondiging Cursussen 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor aankondiging Cursussen 2018"

Transcriptie

1 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Voor aankondiging Cursussen Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair. De Trauma Academie! Eigenlijk wist je het altijd al...

2 Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke chronische Traumatisering (CELEVT) Vorselaarstraat 30, 1066 NN Amsterdam E info@celevt.nl T W De Trauma Academie! Eigenlijk wist je het altijd al... Vooraankondiging Cursussen Hou de website in de gaten. 2 Eind september 2018 alle cursussen online. Colofon Uitgave, CELEVT juli 2017 De publicatie is te downloaden op Copyricht Alle rechten voorbehouden. Plaatsing op andere sites, veelvuldig op welke wijze dan ook kopiëren en/ of commercieel gebruik is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van CELEVT.

3 Woord vooraf De Trauma Academie! Eigenlijk wist je het altijd al... Vernieuwende opleidingen Nederland staat bekend als een van de vooraanstaande landen binnen het vakgebied van de diagnostiek en behandeling van de psychische gevolgen van Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering. De toegenomen kennis over neurofysiologische, psychologische en sociale processen die optreden bij chronische traumatisering in de kinderjaren biedt de mogelijkheid om de relatie tussen traumatische ervaringen in de kindertijd en psychische stoornissen in de volwassenheid steeds beter te begrijpen en valide diagnostische instrumenten en kwalitatief hoogwaardige behandelmethoden te ontwikkelen. Verschillen overbruggen 3 De Trauma Academie wil deze kennis breed beschikbaar maken en ook invulling geven aan het overbruggen van de verschillen in klinische en wetenschappelijke benaderingen. Daarbij doorbreken wij de traditionele scheidslijnen en spelen wij in op de actuele beweging om opleidingen te realiseren die dicht aansluiten bij de integrale vraag van de cliënt en de huidige ontwikkelingen in de zorg. Vooraanstaande experts Wij zijn heel trots om samen te mogen werken met vooraanstaande experts binnen het vakgebied die ieder hun sporen breed verdiend hebben! Binnen het in ontwikkeling zijnde vakgebied kunnen zij allen de verschillende inhoudelijke benaderingen, de actuele ontwikkelingen hierin en de discussie tussen wetenschap en de dagelijkse behandelpraktijk integreren en overdragen. Zo combineren wij praktijk en wetenschap met kennis en innovatie. Wij kijken uit naar een mooie en inspirerende opleiding! Mevr. Drs. G.M. (Martijne) Rensen Martijne Rensen Directeur CELEVT en Programma-ontwikkelaar Trauma Academie

4 De Trauma Academie! Eigenlijk wist je het altijd al... Cursussen in voorbereiding Vooraanmelding mogelijk 22 plaatsen en meer beschikbaar. Start vanaf januari Met meest 4/5 accreditaties Circa 200,00 euro per dag 4 Lees de Notitie Uitgangspunten VCT_Traumabehandeling volwassenen voor zover relevant voor de Academie voor de achtergrond van de 1-jarige Post- Academische Nascholing. Download:

5 Vooraankondiging Cursussen worden vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via 1. Secundaire traumatisering en projectieve identificatie in het werken met in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen. Fenomenen om te herkennen en te zorgen dat je als therapeut psychisch gezond blijft. Drs. Angeline Donk. 2. Diagnostiek bij cliënten met een vermoeden van complexe Dissociatieve Stoornissen; De afname van de Structured Interview for DSM- IV Dissociative Disorders (SCID-D). Drs. Renate Geuzinge De therapeutische relatie bij ernstig vroegkinderlijk getraumatiseerde patienten; het omgaan met gedesorganiseerde hechtingspatronen in de opvolgende behandelfasen. Dr. Anton Hafkenscheid. 4. Van vermijden naar realiseren. Omgaan met dissociatieve delen van de persoonlijkheid in het kader van de traumabehandeling met Geleide Realisatie en Geleide Synthese bij cliënten met een complexe Dissociatieve Stoornis. Prof. Dr. Onno van der Hart. 5. Diagnostiek bij cliënten met een vermoeden van Post Traumatische StressStoornis (CPTSS) met prominent aanwezige dissociatieve symptomen; De afname van de Clinician Administered PTSD Scale- 5 (CAPS-5)/ KIP en verder. Docent volgt. En nog cursussen over Positieve psychologie [Wendy Pots] en Lichaamsgerichte therapie [Mia Scheffers].

6 Cursus 1. [Vooraankondiging] Cursus wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via Secundaire traumatisering en projectieve identificatie in het werken met in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen. Fenomenen om te herkennen en te zorgen dat je als therapeut psychisch gezond blijft. 6 Docent: Drs. Angeline Donk. Angeline Donk is klinisch psycholoog en psychotherapeut, organisatieadviseur en trainer. Introductie Bij de behandeling van vroeg-getraumatiseerde cliënten moeten therapeuten zich bewust zijn van het risico van secundaire traumatisering van de therapeut. De cliënten hebben doorgaans een achtergrond van extreme mishandeling, verwaarlozing en/of seksueel misbruik. Zij kunnen in hun lijden een intens emotioneel appel doen op de behandelaar. Niet alleen de traumageschiedenis, maar ook zelfdestructief, suïcidaal en soms agressief gedrag kan impact hebben op de behandelaar. De individuele behandelaar moet vaak ook intense emoties en gevoelens van onmacht van de cliënt kunnen verdragen, de therapeutische relatie wordt op tal van manieren getest. Door projectieve identificatie en de intensiteit van overdrachts- en tegenoverdracht fenomenen kunnen therapeuten ook de neiging hebben om over-betrokken te raken of zich juist te afstandelijk op te stellen. Gezien de intensiteit van deze fenomenen is het kunnen hanteren belangrijk zodat dat de therapeut verschijnselen van [dreigende] secundaire traumatisering kan hanteren.

7 Cursus 2. [Vooraankondiging] Cursus wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via Diagnostiek bij cliënten met een vermoeden van complexe Dissociatieve Stoornissen; De afname van de Structured Interview for DSM- IV Dissociative Disorders (SCID-D). Docent: Drs. Renate Geuzinge Renate Geuzinge is GZ-psycholoog en psychotherapeut. 7 Introductie Van de verschillende gestructureerde klinische diagnostische instrumenten om dissociatieve symptomen te inventariseren, is de SCID-D het meest bekend en het meest betrouwbare en valide diagnostische instrument voor het vaststellen van Dissociatieve Stoornissen. De SCID- D is een semigestructureerd interview bedoeld voor getrainde clinici met kennis van psychiatrische stoornissen en psychopathologie om de proposities fals-positieve en falsnegatieve zo klein mogelijk te houden. In de SCID- D zijn vijf symptoomgroepen geoperationaliseerd: amnesie, depersonalisatie, derealisatie, identiteitsverwarring en identiteitswijziging. Het bevat een ernstindex voor de symptomen van de vijf dissociatieve stoornissen. De aard en de ernst van de symptomen wordt vastgesteld. Organische oorzaken, hersenletsel, alcohol- en druggebruik worden uitgesloten, evenals lichte vormen van dissociatie van voorbijgaande aard. Er zijn ook vragen naar stemmingswisselingen, leeftijdsregressie en stemmen horen en het vaststellen van verschillende identiteiten.

8 Cursus 3. [Vooraankondiging] Cursus wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via De therapeutische relatie bij ernstig vroegkinderlijk getraumatiseerde patiënten; het omgaan met gedesorganiseerde hechtingspatronen in de opvolgende behandelfasen. Docent 8 Dr. Anton Hafkenscheid is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Introductie De therapeutische relatie vraagt bij ernstig vroegkinderlijk getraumatiseerde patiënten vaak om nog meer specifieke zorg en aandacht dan bij andere patiënten het geval is. De therapeutische relatie is interpersoonlijk, en vroegkinderlijke traumatisering manifesteert zich in overwegende mate op een interpersoonlijke wijze. Enerzijds moet de therapeut goed op de hoogte zijn van inzichten over de algemene interpersoonlijke fenomenen, die in de therapeutische relatie naar voren komen. Anderzijds wordt ook specifieke kennis en sensitiviteit gevraagd over de interpersoonlijke fenomenen die specifiek kenmerkend zijn voor vroegkinderlijk getraumatiseerde mensen. Therapeuten lopen aan tegen overdracht- en tegenoverdracht fenomenen die soms lastig te hanteren zijn zoals afweermechanismen, weerstand, overdracht en tegenoverdracht, projectie en projectieve identificatie, wantrouwen, angst, boosheid, behoefte aan controle en re-enactment. Ook stuit de therapeut vaak op eigen angst, vermijdingsgedrag en projecties, het kunnen reflecteren op eigen gevoelens en gedragingen is van essentieel voor het werken aan een goede therapeutische relatie.

9 Cursus 4. [Vooraankondiging] Cursus wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via Van vermijden naar realiseren. Omgaan met dissociatieve delen van de persoonlijkheid in het kader van de traumabehandeling met Geleide Realisatie en Geleide Synthese bij cliënten met een complexe Dissociatieve Stoornis. 9 Docent: Prof. Dr. Onno van der Hart. Onno van der Hart is psycholoog en psychotherapeut in ruste, en emeritus-hoogleraar psychopathologie van chronische traumatisering, Universiteit Utrecht. Introductie Indien de traumatische herinneringen van cliënten met complexe dissociatieve stoornissen niet geïntegreerd worden, blijven zij kwetsbaar voor de reactivatie van deze traumatische herinneringen door zogenoemde triggers. Wat ook de specifieke therapeutische techniek is, het doel is de cliënt bij te staan deze eindeloze herhalingen wel tot een einde te brengen, tot het realiseren van deze ervaringen, tot hun transformatie tot narratieve autobiografische herinneringen. Naarmate bij de cliënt traumatisering vroeger is begonnen, vaker herhaald is en langer heeft geduurd, wordt de therapeut in de regel meer geconfronteerd met het bestaan van trauma-gerelateerde dissociatieve delen van de persoonlijkheid bij de cliënt die ook in de zitting hun aanwezigheid kenbaar kunnen maken. Een veel gestelde vraag, zowel voor de cliënt als voor de therapeut, is hoe met deze verschillende delen therapeutisch om te gaan binnen het kader van traumabehandeling met Geleide Realisatie en Geleide Synthese.

10 Cursus 5. [Vooraankondiging] Cursus wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via Diagnostiek bij cliënten met een vermoeden van Post Traumatische StressStoornis (CPTSS) met prominent aanwezige dissociatieve symptomen; De afname van de Clinician Administered PTSD Scale- 5 (CAPS-5)/ KIP en verder. Docent: 10 Volgt Introductie De Clinician Administered PTSD Scale -5 (CAPS-5) wordt beschouwd als standaard voor het stellen van de diagnose PTSS. De CAPS-5 is een semigestructureerd interview, in Nederland vertaald als het Klinisch Interview voor PTSS (KIP). De vragenlijst kan door de cliënt zelf worden ingevuld maar vaak heeft het de voorkeur de lijst samen door te nemen. Zowel dichotone (wel / niet) als continue gegevens (ernst en frequentie op een schaal van 1-5) worden verzameld op symptoomniveau. De CAPS-5 vraagt, naast zeventien PTSSsymptomen, acht geassocieerde symptomen uit waaronder schuldgevoelens en dissociatieve klachten. De CAPS-5 vraagt naar de afgelopen maand, maar heeft ook de mogelijkheid om life-time uit te vragen als de periode duidelijk vaststaat. Het interview begint met enkele vragen naar de aanwezigheid van potentieel traumatische gebeurtenissen. Voor het diagnosticeren van het DSM-5 subtype aanwezige dissociatieve symptomen is een PTSS diagnose vereist.

11 Overige Cursussen in voorbereiding. [Vooraankondiging] Cursussen wordt vanaf september of oktober 2018 op de website gepubliceerd. Vooraanmelding is mogelijk bij Nathalie de Kruijff via Positieve psychologie in de behandeling van cliënten met een Complexe Post Traumatische StressStoornis (CPTSS) en cliënten met een complexe Dissociatieve Stoornis; van klachtgericht werken naar bevorderen van veerkracht en welbevinden. Docent: Dr. Wendy Pots. Wendy Pots is klinisch psycholoog en psychotherapeut. 11 Lichaamsgerichte therapie bij cliënten met een voorgeschiedenis van Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering. Docent: Drs. Mia Scheffers, bewegingswetenschapper, psychomotorisch therapeut/integratief bewegingstherapeut en seksuoloog.

12 Opleidingslocatie Opleidingslocatie: Gebouw NEST Laan van Kronenburg AS Amstelveen De locatie is goed bereikbaar per Openbaar Vervoer en per auto per auto. Gratis ruime parkeergelegenheid. Goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 12

13 Informatie en overleg Contact Mevr. Drs. G.M. (Martijne) Rensen, directeur CELEVT, programma-manager Trauma Academie. Tel f Mail. Postadres CELEVT Vorselaarstraat NN Amsterdam. Website en Web: Mail: 13 24/7 online Bezoek onze website voor nieuwe ontwikkelingen Infodesk cursusadvies Voor advies of vragen over onze opleidingsactiviteiten kunt u bellen op telefoonnummer Indien u uw naam en telefoonnummer inspreekt, bellen wij u zo spoedig mogelijk terug. LinkedIn Via LinkedIn wisselen wij kennis uit over actuele ontwikkelingen rond Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering, de late effecten, diagnostiek, behandeling en herstel. Sluit u aan! CELEVT openbaar STRAKX - voor (BIGgeregistreerde) professionals

14 Aantekeningen 14

CELEVT TRAUMA ACADEMIE Register Zoek VCT Behandelaar

CELEVT TRAUMA ACADEMIE Register Zoek VCT Behandelaar Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Informatie 1 CELEVT TRAUMA ACADEMIE Register Zoek VCT-Behandelaar

Informatie 1 CELEVT TRAUMA ACADEMIE Register Zoek VCT-Behandelaar Informatie 1 CELEVT TRAUMA ACADEMIE Register Zoek VCT-Behandelaar Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke chronische Traumatisering (CELEVT) Vorselaarstraat 30, NN Amsterdam E info@celevt.nl T 020 364 26

Nadere informatie

Informatie 1-Jarige Postacademische Nascholing

Informatie 1-Jarige Postacademische Nascholing Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Informatie 1-Jarige Postacademische Nascholing

Informatie 1-Jarige Postacademische Nascholing Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Supervisie Teamtraining Schaduwmanagement

Supervisie Teamtraining Schaduwmanagement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

TIP Conferentie = 4

TIP Conferentie = 4 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Accreditatiereglement

Accreditatiereglement Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010)

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010)

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering

Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering UITNODIGING voor alle congres deelnemers om tijdens de plenaire afsluiting van het CELEVT congres aanwezig te zijn bij de: FEESTELIJKE START van de Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke

Nadere informatie

Cursus Basiskennis Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (VCT) signalering, screening en eerste stabilisatie begeleiding

Cursus Basiskennis Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (VCT) signalering, screening en eerste stabilisatie begeleiding Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Trauma Academie Algemene informatie

Trauma Academie Algemene informatie Adverse childhood experiences are the most basic and longlasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Vierdaagse Vervolgcursus Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) bij Volwassenen.

Vierdaagse Vervolgcursus Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) bij Volwassenen. Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Klacht Procedure

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Klacht Procedure 1 Adverse childhood experiences are the most basic and longlasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

1- Jarige Post Master HBO nascholing Cursus

1- Jarige Post Master HBO nascholing Cursus 1- Jarige Post Master HBO nascholing Cursus 1 Re-integratie Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair.

Nadere informatie

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het HART-College Cursussen, workshops, gespreksgroepen, symposia voor mensen met traumatische ervaringen in de kindertijd en hun naasten over:

Nadere informatie

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies.

Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. 16 mei, 17 mei 2019 Vroeg trauma en borderline problematiek: moeilijke patiënten? Relationship management, bejegening en concrete behandelinterventies. Introductie Zelfs voor ervaren professionals roept

Nadere informatie

Basiscursus Integraal signaleren, gevalideerde screening en eerste stabilisatiebegeleiding.

Basiscursus Integraal signaleren, gevalideerde screening en eerste stabilisatiebegeleiding. Basiscursus Integraal signaleren, gevalideerde screening en eerste stabilisatiebegeleiding. Waarom? Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering (VCT) waaronder emotionele verwaarlozing en mishandeling,

Nadere informatie

Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V)

Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde 20 juni, 21 juni, 27 juni 2019 Bewegings- en lichaam- georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde cliënten.

Nadere informatie

1-jarige Post Academische Nascholing. Cursus 4. Re-integratie

1-jarige Post Academische Nascholing. Cursus 4. Re-integratie 1-jarige Post Academische Nascholing 1 Cursus 4. Re-integratie Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair.

Nadere informatie

Voor wie doen we de Meldactie NZa?

Voor wie doen we de Meldactie NZa? Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

1- Jarige Post Academische Nascholing. Cursus 3. Traumaverwerking

1- Jarige Post Academische Nascholing. Cursus 3. Traumaverwerking 1- Jarige Post Academische Nascholing 1 Cursus 3. Traumaverwerking Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair.

Nadere informatie

Post Academische Nascholing Cursus Fase 3

Post Academische Nascholing Cursus Fase 3 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Postacademische nascholing

Postacademische nascholing Brochure 1-Jarige 1 Postacademische nascholing Voor [Big-geregistreerde] Psychiaters, Klinisch Psychologen, Psychotherapeuten en gz-psychologen. Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse

Nadere informatie

Geaccrediteerde Cursussen Postacademische nascholing VCT Expert [Level 1] met Sprokkelroute

Geaccrediteerde Cursussen Postacademische nascholing VCT Expert [Level 1] met Sprokkelroute Geaccrediteerde Cursussen Postacademische nascholing VCT Expert [Level 1] met Sprokkelroute Voor [Big-geregistreerde] Psychiaters, Klinisch Psychologen, Psychotherapeuten en gz-psychologen en zij die daarvoor

Nadere informatie

Hoe kun je melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Hoe kun je melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Masterclass

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Masterclass Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

1-jarige PostMaster HBO Nascholing 1 Cursus 1. Screening en indicatiestelling

1-jarige PostMaster HBO Nascholing 1 Cursus 1. Screening en indicatiestelling 1-jarige PostMaster HBO Nascholing 1 Cursus 1. Screening en indicatiestelling Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch

Nadere informatie

PostMaster HBO nascholing

PostMaster HBO nascholing Brochure 1-Jarige 1 PostMaster HBO nascholing Voor [Big-geregistreerde] psychologen, artsen, verpleegkundigen [specialisten], agogen, orthopedagogen, vaktherapeuten, haptotherapeuten, fysiotherapeuten,

Nadere informatie

1- Jarige Nascholing PostMaster HBO Cursus 2. Stabilisatie en symptoomreductie

1- Jarige Nascholing PostMaster HBO Cursus 2. Stabilisatie en symptoomreductie 1- Jarige Nascholing PostMaster HBO Cursus 2. Stabilisatie en symptoomreductie Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch

Nadere informatie

Top Referent TraumaCentrum

Top Referent TraumaCentrum GGzE centrum psychotrauma Top Referent TraumaCentrum Informatie over behandeling van mensen met ernstige traumagerelateerde stoornissen Algemene informatie >> BIJ HET TOP REFERENT TRAUMACENTRUM WORDEN

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> Complexe trauma s kunnen grote

Nadere informatie

GGzE centrum psychotrauma

GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma GGzE centrum psychotrauma Mensen helpen met complexe traumaproblematiek en het (her)vinden van hun weg in de samenleving. Algemene informatie >> COMPLEXE TRAUMA S KUNNEN GROTE

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. 1. Wat zijn trauma-gerelateerde stoornissen, dissociatieve stoornissen en

Nederlandse samenvatting. 1. Wat zijn trauma-gerelateerde stoornissen, dissociatieve stoornissen en Nederlandse samenvatting 1. Wat zijn trauma-gerelateerde stoornissen, dissociatieve stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen? Van de trauma- en stressorgerelateerde (kortweg trauma-gerelateerde) stoornissen

Nadere informatie

1- Jarige Post Academische Nascholing. Cursus 1. Diagnostiek

1- Jarige Post Academische Nascholing. Cursus 1. Diagnostiek 1- Jarige Post Academische Nascholing 1 Cursus 1. Diagnostiek Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair.

Nadere informatie

Geaccrediteerde cursussen PostMaster HBO Nascholing met Sprokkelroute

Geaccrediteerde cursussen PostMaster HBO Nascholing met Sprokkelroute Geaccrediteerde cursussen PostMaster HBO Nascholing met Sprokkelroute Voor [Big-geregistreerde] [dan wel bij een vakvereniging aangesloten] psychologen, verpleegkundigen (specialisten), artsen, agogen,

Nadere informatie

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen

Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Stabilisatiecursus Scelta Nijmegen Informatie voor cliënten Inleiding Als iemand zich onveilig heeft gevoeld tijdens de jeugd of later in een intieme relatie, kan dat in zijn of haar verdere leven klachten

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Paul Blokhuis. Postbus EA Den Haag. Ons kenmerk: CELEVT_TIP_2018

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Paul Blokhuis. Postbus EA Den Haag. Ons kenmerk: CELEVT_TIP_2018 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Staatssecretaris Paul Blokhuis Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ons kenmerk: CELEVT_TIP_2018 Amsterdam, 1 mei 2018 Geachte heer Blokhuis, Met deze brief vragen

Nadere informatie

Kindermishandeling; Wel of geen diagnose? Drs. A van Dijke Drs. M. Reijns

Kindermishandeling; Wel of geen diagnose? Drs. A van Dijke Drs. M. Reijns Kindermishandeling; Wel of geen diagnose? Drs. A van Dijke Drs. M. Reijns Impact afhankelijk van aantal factoren: Eigenschappen van trauma zelf Eigenschappen van het kind Eigenschappen van omgeving Eigenschappen

Nadere informatie

RINO Amsterdam :30 16: Psy-zo! :30 16:30 24

RINO Amsterdam :30 16: Psy-zo! :30 16:30 24 218467 Narratieve Exposure Therapie (NET) Psy-zo! info@psy-zo.nl 17-02-2016 22-09-2016 9:30 16:30 24 206424 Narratieve Exposure Therapie (NET) (4-daagse cursusuitvoering) 226837 Beknopte Eclectische Psychotherapie

Nadere informatie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie TSCYC Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen HTS Report ID 15890-3156 Datum 18.07.2017 Ouderversie Informant: Jeroen de Vries Vader INLEIDING TSCYC 2/8 Inleiding De TSCYC is een vragenlijst

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 134 Nederlandse samenvatting De inleiding van dit proefschrift beschrijft de noodzaak onderzoek te verrichten naar interpersoonlijk trauma en de gevolgen daarvan bij jongeren in

Nadere informatie

Terugkomdag Workshop Woede Wrok en Wraak Buvoo :30 16:30 6

Terugkomdag Workshop Woede Wrok en Wraak Buvoo :30 16:30 6 218530 Workshop EMDR-protocol Woede, Wrok en Wraak Buvoo info@buvoo.nl 05-09-2016 05-09-2016 09:00 16:30 6 254225 Traumagerichte behandeling bij CPTSS Centrum voor Psychotherapie en 226713 Workshop EMDR

Nadere informatie

DSM-5: Nieuw, maar ook beter? Arq Herfstsymposium vrijdag 25 november 2016

DSM-5: Nieuw, maar ook beter? Arq Herfstsymposium vrijdag 25 november 2016 DSM-5: Nieuw, maar ook beter? Arq Herfstsymposium vrijdag 25 november 2016 Psychotrauma en stressorgerelateerde stoornissen Marloes de Kok, GZ-psycholoog Marthe Schneijderberg, orthopedagoog Psychotrauma

Nadere informatie

Jaap Chrisstoffels Symposium 2017

Jaap Chrisstoffels Symposium 2017 Jaap Chrisstoffels Symposium 2017 Vergroten van regulatievaardigheden bij meervoudig interpersoonlijk getraumatiseerde adolescenten: Vóór, dóór of EN na na PTSS-behandeling? Rik Knipschild, GZ-psycholoog,

Nadere informatie

Trauma Academie Uitgangspunten

Trauma Academie Uitgangspunten Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

De Posttraumatische Stressstoornis in de DSM-5

De Posttraumatische Stressstoornis in de DSM-5 De Posttraumatische Stressstoornis in de DSM-5 Ruud Jongedijk Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) in de DSM-5 ten opzichte van DSM-IV. In dit artikel

Nadere informatie

TSCYC Ouderversie. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. Jeroen de Groot. ID 256-18 Datum 24.12.2014. Informant:

TSCYC Ouderversie. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. Jeroen de Groot. ID 256-18 Datum 24.12.2014. Informant: TSCYC Ouderversie Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen ID 256-18 Datum 24.12.2014 Informant: Mieke de Groot-Aerts moeder TSCYC Inleiding 2 / 10 INLEIDING De TSCYC is een vragenlijst die

Nadere informatie

Het geïntegreerd behandelen van verslavingsproblematiek en PTSS

Het geïntegreerd behandelen van verslavingsproblematiek en PTSS Het geïntegreerd behandelen van verslavingsproblematiek en PTSS Dag van de Inhoud Den Haag 28 september 2017 Ante Lemkes, GZ-psycholoog in opleiding tot Specialist Inleiding Introductie van mezelf, jullie

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Een positieve omgeving kan de schadelijke gevolgen van vroegkinderlijk trauma omkeren

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Een positieve omgeving kan de schadelijke gevolgen van vroegkinderlijk trauma omkeren Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

E M D R een inleiding

E M D R een inleiding E M D R een inleiding Lucinda Meihuizen GZ-psycholoog Zorgpartners Midden-Holland lucinda.meihuizen@zorgpartners.nl Wietske Soeteman GZ-psycholoog Pro Persona w.soeteman@propersona.nl Wat haal je uit deze

Nadere informatie

Posttraumatische-stressstoornis en NET therapie. Sabina Brinkman, verpleegkundig specialist i.o Khady Sagna, sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Posttraumatische-stressstoornis en NET therapie. Sabina Brinkman, verpleegkundig specialist i.o Khady Sagna, sociaal psychiatrisch verpleegkundige Posttraumatische-stressstoornis en NET therapie Sabina Brinkman, verpleegkundig specialist i.o Khady Sagna, sociaal psychiatrisch verpleegkundige Even voorstellen Arq Psychotrauma Expert Groep is een groep

Nadere informatie

TRAUMA EN LVB. Kajak werkcafé 13 mei Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo

TRAUMA EN LVB. Kajak werkcafé 13 mei Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo TRAUMA EN LVB Kajak werkcafé 13 mei 2019 Carina van Kregten Pluryn/Intermetzo Waar staan we?? In ontwikkeling: handreiking trauma en LVB: Kajak In ontwikkeling: richtlijn trauma-gerelateerde problemen:

Nadere informatie

Realiteit versus beleving

Realiteit versus beleving Realiteit versus beleving hoe houdt men de balans? de praktijk Primaire (dissociatieve) symptomen - Amnesie - Depersonalisatie - Derealisatie - Identiteitsverwarring - Identiteitswijziging Dissociatieve

Nadere informatie

EMDR. Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie

EMDR. Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie EMDR Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Wat is EMDR? Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van

Nadere informatie

Traumaverwerkingskliniek. Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis

Traumaverwerkingskliniek. Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis Traumaverwerkingskliniek Voor mensen met een posttraumatische stressstoornis Wij zijn er voor mensen in heel Nederland die last hebben van een (complexe) posttraumatische stressstoornis (PTSS). 2 Naast

Nadere informatie

1- Jarige Post Master HBO. Nascholing Cursus 3. Traumabehandeling

1- Jarige Post Master HBO. Nascholing Cursus 3. Traumabehandeling 1- Jarige Post Master HBO 1 Nascholing Cursus 3. Traumabehandeling Wij verbinden expertise van voortrekkers in de dagelijkse behandelpraktijk met academische inzichten. Vernieuwend, eclectisch en multidisciplinair.

Nadere informatie

Boek Slapende honden? Wakker maken!

Boek Slapende honden? Wakker maken! Boek Slapende honden? Wakker maken! A.Struik, ontwikkelingspsycholoog/ systeemtherapeut Joany Spierings Drie testen Weinig theorie en veel praktijk CD-Rom/ werkbladen Formulier zes testen Geen protocol

Nadere informatie

Hou dat vast! EMDR bij mensen met ( C ) PTSS en een laag IQ

Hou dat vast! EMDR bij mensen met ( C ) PTSS en een laag IQ Hou dat vast! EMDR bij mensen met ( C ) PTSS en een laag IQ 16-06-2017 info@poli-plus.nl Kan ik wel..? De PTSS wel goed diagnosticeren? De EMDR behandeling bij deze patiënt wel doen? (anders?) Juist inschatten

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie

Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie Groot Perinataal Overleg preventie en cliënten participatie 20-11-2017 MARJA REXWINKEL, KLINISCH PSYCHOLOOG INFANT MENTAL HEALTH SPECIALIST 1001 kritieke dagen groei van het brein, ontstaan van veilige

Nadere informatie

COMPLEX TRAUMA. Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud

COMPLEX TRAUMA. Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud COMPLEX TRAUMA Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud HAND-OUT BIJ PRESENTATIE VAN AD OUD OVER COMPLEX TRAUMA Definitie van CT van Judith Herman (1997): 1. Geschiedenis van onderworpen zijn aan

Nadere informatie

Diagnose en classificatie in de psychiatrie

Diagnose en classificatie in de psychiatrie Diagnose en classificatie in de psychiatrie Klinische Validiteit Research Betrouwbaarheid Prof dr Bert van Hemert psychiater en epidemioloog Afdelingshoofd psychiatrie DBC Kosten-baten 2 Diagnosen in de

Nadere informatie

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010)

Prof. dr. Vincent Felitti, Onderzoeker ACE Studies (2010) Adverse childhood experiences are the most basic and longlasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Over de Multidisciplinaire Integrale Traumabehandeling bij vroeggetraumatiseerde volwassenen; een nieuw behandelperspectief

Over de Multidisciplinaire Integrale Traumabehandeling bij vroeggetraumatiseerde volwassenen; een nieuw behandelperspectief Over de Traumabehandeling bij vroeggetraumatiseerde volwassenen; een nieuw behandelperspectief Drs. G.M. (Martijne) is sociaal wetenschapper, directeur Centrum Late Effecten Vroegkinderlijke Traumatisering

Nadere informatie

Post-BIG opleiding seksuologie

Post-BIG opleiding seksuologie Post-BIG opleiding seksuologie Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan het hele complex van lichamelijke, psychische en sociale facetten van seksualiteit. Je maakt je deze kennis en kunde op

Nadere informatie

Screening Diagnostiek

Screening Diagnostiek Screening Diagnostiek CPTSS & Dissociatieve Stoornissen Nimet Elmaci, TRTC Transit n.elmaci@ggzcentraal.nl Doel Workshop Differentiatie CPTSS, DS NAO en DIS Herkennen van een dissociatieve stoornis Screening

Nadere informatie

MedPsych Center Voor poliklinische patiënten

MedPsych Center Voor poliklinische patiënten MedPsych Center Voor poliklinische patiënten Brengt medische en psychische kennis samen MedPsych Center voor poliklinische patiënten 1. Inleiding 3 2. Welke patiënten kunnen bij de MPC terecht? 4 3. Diagnostiek

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

Medische Psychologie

Medische Psychologie Medische Psychologie Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en behandeling plaats (van kinderen, volwassenen

Nadere informatie

Meer informatie MRS 0610-2

Meer informatie MRS 0610-2 Meer informatie Bij de VGCt zijn meer brochures verkrijgbaar, voor volwassenen bijvoorbeeld over depressie en angststoornissen. Speciaal voor kinderen zijn er brochures over veel piekeren, verlatingsangst,

Nadere informatie

Post Academische Nascholing Diagnostiek

Post Academische Nascholing Diagnostiek Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

EMDR bij adolescenten

EMDR bij adolescenten EMDR bij adolescenten Een vorm van traumabehandeling Marijke de Koning-Groothuizen ZMC Kinderen en Jongeren van de Gelderse Roos Voorbeelden uit de praktijk Sofie, 16 jaar. Klachten, sinds ongeveer een

Nadere informatie

Ons brein wordt gevormd én geheeld in interactie.

Ons brein wordt gevormd én geheeld in interactie. Ons brein wordt gevormd én geheeld in interactie. Maak kennis met drs. Renate Geuzinge. Interviewer en schrijver Dr. Sonja Leferink. Ons brein wordt gevormd én geheeld in interactie, vat Renate Geuzinge

Nadere informatie

Probleemgedrag versus psychiatrie. Congres Simea 7 april 2017

Probleemgedrag versus psychiatrie. Congres Simea 7 april 2017 Congres Simea 7 april 2017 voorstellen Pro Persona- de Riethorst; afdeling doven en slechthorenden Alma Gerritsen Maatschappelijk werker en beleidsadviseur afdeling doven en slechthorenden de Riethorst

Nadere informatie

Profielbeschrijving TRTC Transit

Profielbeschrijving TRTC Transit Profielbeschrijving TRTC Transit TRTC Transit Top Referent Trauma Centrum Transit is onderdeel van GGz Centraal en vormt een organisatorische eenheid met het Centrum Voor Psychotherapie. TRTC Transit is

Nadere informatie

Aardbevingen en psychische klachten

Aardbevingen en psychische klachten Aardbevingen en psychische klachten (Karin Folkers, Klinisch Psycholoog) Jantien Mast, Verpleegkundig Specialist Peter Pijper en Coosje Klootwijk, verpleegkundigen Bouke Koopmans, psychiater Loppersum,

Nadere informatie

Post Academische Nascholing Cursus Fase 2

Post Academische Nascholing Cursus Fase 2 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!!

TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! TRTC (Top Referent TraumaCentrum) Trauma samen ver(der)dragen!!! Tom Horemans Psychiater Programmamanager/Centrummanager GGzE (Eindhoven/Nederland) 17 september 2014 Wie zijn onze cliënten? 100 aanmeldingen

Nadere informatie

Accepteren en betekenis geven aan stemmen. De Maastrichtse benadering

Accepteren en betekenis geven aan stemmen. De Maastrichtse benadering Accepteren en betekenis geven aan stemmen De Maastrichtse benadering praatkaffee psychose De Stem, 27-11-2018 Introductie Inhoud Uitgangspunten Een systematische aanpak, het Maastrichtse model Interview

Nadere informatie

Achtergrond informatie bij de Meldactie NZa

Achtergrond informatie bij de Meldactie NZa Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

Workshop behandeling doorgaand georganiseerd misbruik. Wat werkt?

Workshop behandeling doorgaand georganiseerd misbruik. Wat werkt? Workshop behandeling doorgaand georganiseerd misbruik. Wat werkt? Wieke Hensbroek, Beeldend therapeut Aernoud v.d. Knoop, GZ-psycholoog & psychotherapeut 24 november 2018 1 Opzet van de workshop Definitie

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek:

Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek: Patiënteninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek: Virtual reality exposure therapy (VRET) voor slachtoffers van seksueel kindermisbruik in de kindertijd Geachte heer/mevrouw, Wij

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

CLINICIAN-ADMINISTERED PTSD SCALE FOR DSM-5

CLINICIAN-ADMINISTERED PTSD SCALE FOR DSM-5 Aanvullende instructies CAPS-5 Pagina 1 CLINICIAN-ADMINISTERED PTSD SCALE FOR DSM-5 AANVULLENDE INSTRUCTIES AFNAME EN SCORING Disclaimer en Copyright: zie psychotraumadiagnostics.centrum45.nl Uitgave:

Nadere informatie

EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring

EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring EMDR Therapie voor mensen met een traumatische ervaring Wat is EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Addendum A 173 Nederlandse samenvatting Het doel van het onderzoek beschreven in dit proefschrift was om de rol van twee belangrijke risicofactoren voor psychotische stoornissen te onderzoeken in de Ultra

Nadere informatie

Dissociatief Subtype van PTSS - Interview (DSP-I) VOOR DSM-5

Dissociatief Subtype van PTSS - Interview (DSP-I) VOOR DSM-5 Dissociatief Subtype van PTSS - Interview (DSP-I) VOOR DSM-5 Naam: Leeftijd: ID#: Datum: Geslacht: Hoogst genoten opleiding: Interviewer: Disclaimer en Copyright: zie psychotraumadiagnostics.centrum45.nl

Nadere informatie

Narratieve Exposure Therapie

Narratieve Exposure Therapie Narratieve Exposure Therapie MANP jubileumcongres Patricia Strijk Even voorstellen Wat doet Stichting Centrum 45: Diagnostiek en behandeling complexe psychotraumaklachten VS-GGZ: Werkzaam op de polikliniek

Nadere informatie

Afdeling Medische Psychologie

Afdeling Medische Psychologie Patiënteninformatie Afdeling Medische Psychologie rkz.nl Inleiding U bent door één van de medisch specialisten hier in het ziekenhuis verwezen naar onze afdeling. Op onze afdeling vindt diagnostiek en

Nadere informatie

Postmaster cursus medische psychologie

Postmaster cursus medische psychologie Postmaster cursus medische psychologie Hoe bied je psychosociale begeleiding aan mensen die geconfronteerd worden met een ernstige chronische somatische aandoening als kanker of MS? In deze cursus leer

Nadere informatie

VERSLAVING EN TRAUMAGERELATEERDE STOORNISSEN

VERSLAVING EN TRAUMAGERELATEERDE STOORNISSEN STUDIEDAG PROJECT LiNK 22 maart 2012 - Niet te vatten! Verslaafd? Gestoord? Beperkt? VERSLAVING EN TRAUMAGERELATEERDE STOORNISSEN ANNE VERMEIRE - BIPE 1. Wat is TRAUMA? TRAUMA TRAUMATOGENE GEBEURTENIS

Nadere informatie

STRAKX is NU werken aan een nieuwe toekomst

STRAKX is NU werken aan een nieuwe toekomst Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroeg kinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

Adverse Childhood Experiences:

Adverse Childhood Experiences: Adverse Childhood Experiences: Mentale en fysieke gevolgen bij jeugdigen met een verstandelijke beperking Jaarcongres Kinder- en jeugdpsychiatrie 30 oktober 2018 Esther Moonen, Verpleegkundig Specialist

Nadere informatie

Posttraumatische stressstoornis na uitzending

Posttraumatische stressstoornis na uitzending Posttraumatische stressstoornis na uitzending Factsheet Inleiding Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking (ongeveer 80%) krijgt ooit te maken met één of meer potentieel traumatische gebeurtenissen.

Nadere informatie

Traumatische jeugdervaringen zijn belangrijke risicofactoren

Traumatische jeugdervaringen zijn belangrijke risicofactoren Samenvatting De minister van VWS heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de stand van wetenschap inzake therapieën waarbij hervonden herinneringen aan traumatische jeugdervaringen, in het bijzonder

Nadere informatie

Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten)

Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) Dagbehandeling SOLK (Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) Deze folder geeft u informatie over de dagbehandeling SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Voor wie?

Nadere informatie