Schrijven Op Taalniveau B1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schrijven Op Taalniveau B1"

Transcriptie

1 Schrijven Op Taalniveau B1 Stefan Smeenk 19 april 2017

2 IS IEDERE BRIEF OF EEN VISITEKAARTJE?

3 Vanavond in je brievenbus Een brief over de beleggingsmogelijkheden van jouw overlijdensrisicoverzekering. Een vakantiekaart. Een brief over de uitgebreide mogelijkheden die je bank heeft om een telefoonabonnement te koppelen aan je betaalpas. De kaart van de meteropnemer van jouw energiemaatschappij. De nieuwe TV-gids. Een reclamefolder van een doe-het-zelf-zaak. Een brief over de voordelen van het overzetten van het besturingssysteem van jouw PC naar Linux.

4 Lezen is een economisch proces De lezer haakt af. De lezer heeft te weinig kennis van het onderwerp. De tijd en moeite staan niet in verhouding tot de opbrengst. De lezer geeft op. De lezer heeft een te laag taalniveau voor deze tekst. De lezer wil misschien wel, maar kan niet investeren... Lezer economisch proces Tekst De lezer stopt. De lezer is niet geïnteresseerd in het onderwerp. Zijn/haar belang is te klein om tijd en moeite te investeren.

5 Welk taalniveau heeft deze tekst? Dit is het aandachtsgebied waarbij aandoeningen worden behandeld waarbij de bloedvaten zijn beschadigd als gevolg van ziekteprocessen. Deze beschadiging van de bloedvaten brengt een verminderd functioneren van de bloedvaten en beschadigingen in de structuur van de bloedvaten met zich mee. Bij deze aandoeningen kan er ook hypertensie ontstaan maar dit is niet altijd het geval. Het vaatstelsel bestaat uit een arterieel deel (de slagaders die bloed vervoeren van het hart naar de organen en weefsels van het lichaam) en een veneus deel (de aders) waardoor het bloed teruggevoerd wordt naar het hart. Bron: website Radboudumc

6 Welk taalniveau heeft deze tekst? Jongen krijgt klap van tandarts Een jongen van 12 vindt dat zijn tandarts straf moet krijgen. Die heeft hem geslagen tijdens de behandeling. De tandarts geeft toe dat hij de jongen een zachte klap op de wang heeft gegeven. Dat deed hij, omdat de jongen heel druk en paniekerig deed, legt hij uit. De tandarts heeft zijn excuses aangeboden, maar de ouders van de jongen waren daar niet tevreden mee. Ze zijn naar de politie gegaan. Bron:

7 Wij houden op 8 september een ouderavond. U kunt op de ouderavond met de leraar van uw zoon praten. Komt u naar de ouderavond? U vult het strookje onderaan deze brief in. Uw zoon geeft het strookje aan zijn leraar. U moet dan om op 8 september om uur in de klas van uw zoon zijn. U praat 10 minuten met de leraar van uw zoon. Komt u niet naar de ouderavond? U hoeft niets te doen. Met vriendelijke groet, Bron: basisschool De Bosschuil

8 Een test: welk taalniveau is dit? Ten aanzien van de betekening van het verzoek tot echtscheiding aan de vrouw is de Verordening nummer 1348/2000 van de Raad van 29 mei 2000 inzake de Betekening en Kennisgevingen in de lidstaten van gerechtelijke stukken in Burgerlijke of in Handelszaken (1348/2000), ook genoemd de EG-betekeningsverordening, van toepassing, nu het een burgerlijke zaak betreft en de vrouw in een lidstaat woont en aldaar een bekend adres heeft. Op verzoek van de man heeft de deurwaarder het verzoekschrift tot echtscheiding en twee afschriften van het exploot op [datum] ter betekening aan de vrouw uit kracht van artikel 56 Rv en conform het bepaalde in afdeling I van genoemde EG-verordening verzonden aan het Amtsgericht Hamburg te Sievekingplatz 1 te Hamburg, Duitsland.

9 ?????????? van de?????????? van het??????? tot echtscheiding aan de vrouw is de??????????? nummer 1348/2000 van de Raad van 29 mei 2000?????? de?????????? en?????????????? in de????????? van??????????????????? in?????????? of in???????????? (1348/2000), ook???????? de??-????????????????, van???????????, nu het een??????????? zaak??????? en de vrouw in een???????? woont en?????? een bekend adres heeft. Op??????? van de man heeft de deurwaarder het???????????? tot echtscheiding en twee afschriften van het??????? op [datum]?????????????? aan de vrouw uit?????? van??????? 56?? en??????? het???????? in afdeling I van genoemde??-????????????? verzonden aan het?????????? Hamburg te Sievekingplatz 1 te Hamburg, Duitsland. Bron: website rechtspraak.nl

10 Waaraan herken je een tekst op B1 niveau? DUIDELIJKHEID

11 Hoeveel procent van de woorden moet je kennen om de tekst te begrijpen? 60% van de woorden? We moeten -, zei een - uit Singapore tegen -. We hebben geen - meer. Singapore is maar een - - met een We - met - - dat we niet - kunnen. - - ik iedereen een - met een - aan - -, het - er -. Voor de - mensen is dit nog - de - - van -, maar dat is een niet meer te - - geworden.

12 70% van de woorden? We moeten -, zei een - uit Singapore tegen -. We hebben geen - meer. Singapore is maar een klein - met een sterk - -. We - met zo n - dat we niet anders kunnen. - - ik iedereen een huis met een - aan - -, het - er -. Voor de - mensen is dit nog steeds de - - van -, maar dat is een niet meer te - - geworden.

13 80% van de woorden? We moeten -, zei een - uit Singapore tegen me. We hebben geen - meer. Singapore is maar een klein - met een sterk groeiende bevolking. We - met zo n - dat we niet anders kunnen. - - ik iedereen een huis met een - aan beide -, het liefst er -. Voor de meeste mensen is dit nog steeds de - wijze van wonen, maar dat is een niet meer te - - geworden.

14 We moeten omhoog, zei een architect uit Singapore tegen me. We hebben geen keuze meer. Singapore is maar een klein eiland met een sterk groeiende bevolking. We kampen met zo n ruimtegebrek dat we niet anders kunnen. Vanzelfsprekend gun ik iedereen een huis met een tuin aan beide zijden, het liefst eromheen. Voor de meeste mensen is dit nog steeds de ideale wijze van wonen, maar dat is een niet meer te verwezenlijken droom geworden.

15 Welk taalniveau heeft tekst 1?

16

17 De uitgangspunten van B1 1. Het woordgebruik is algemeen. 2. Het taalgebruik is concreet. Kun je iets goed omschrijven? Doe dat dan! 3. Het woordgebruik is frequent. 4. Gebruik verzorgde spreektaal (niet te formeel, en niet te informeel). 5. Voorkom gebruik van figuurlijke taal. Bijvoorbeeld: alles uit de kast halen. 6. Voorkom (teveel) zinnen waarin de hoofdgedachte achteraan staat. 7. Voorkom (teveel) zinnen met meer dan 1 boodschap. 8. De tussenkoppen geven de lezer direct inhoudelijke informatie.

18 Stap voor stap een duidelijke brief of Structuur 1. Wat moet de lezer weten? 2. Vertaal de boodschappen naar vetgedrukte koppen 3. Formuleer de onderbouwing van de boodschap 4. Schrijf de inleiding 5. Kies eenvoudige woorden 6. Schrijf het slot 7. Maak korte zinnen

19 Stap 1 Wat moet de lezer weten?

20

21 Tenslotte wijzen wij u er op, dat het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening zonder vergunning van ons college niet is toegestaan om op uw woning met behulp van een opschrift, aankondiging of afbeelding in welke vorm dan ook, die vanaf de weg zichtbaar is, handelsreclame aan te brengen. Dit verbod geldt niet ten aanzien van opschriften en aankondigingen betrekking hebbend op het beroep, de dienst of het bedrijf dat in de woning wordt uitgeoefend mits deze opschriften en aankondigingen gezamenlijk geen grotere oppervlakte hebben dan 0.50m2 en geen van alle een grotere afmeting in de richting hebben dan 1.00 meter en mits aangebracht op of aan het onroerend goed. Hoogachtend,

22 U mag een bord op uw woning aanbrengen Aan het plaatsen van het bord zijn drie voorwaarden verbonden: 1. Het bord heeft betrekking op uw praktijk. 2. Het bord is niet langer of hoger dan een meter. 3. Het totale oppervlak van het bord is kleiner dan een halve vierkante meter. Dit kunt u nalezen in artikel 5 van de Algemene Plaatselijke Verordening. <website> Wilt u een groter bord op uw woning aanbrengen? Dan heeft u een vergunning nodig. Deze kunt u aanvragen Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact met mij op. Mijn nummer is (012) Veel succes met uw praktijk! Met vriendelijke groet,

23 Interesse-, kennis- en taalniveau 1. Wat is het taalniveau van je lezer? (overschat je lezer niet!) 2. Wat weet je lezer over het onderwerp? 3. Is je lezer in het onderwerp geïnteresseerd? Het antwoord op deze drie vragen bepaalt: hoe moeilijk de taal is die je in je brief kunt gebruiken; hoeveel boodschappen je in je brief kunt bespreken; hoeveel ruimte je nog hebt voor extra boodschappen.

24 Bepaal je kernboodschappen 1. Wat wil de lezer weten? Wat is het doel van de tekst? Wat gebeurt er als de lezer dit niet weet? 2. Wat moet je zelf nog kwijt? Wat gebeurt er als de lezer dit niet weet? Wat moet ik van de wet vertellen? 3. Wat is fijn om te weten voor de lezer? Wat vindt de lezer prettig om te weten?

25 Stap 2 Vertaal de kernboodschap. naar een vetgedrukte kop

26

27 Vliegeren Een krant is beter dan een weekblad. Het strand is een betere plaats dan de straat. In het begin kan men beter rennen dan lopen. Het is mogelijk dat men het verschillende keren moet proberen. Er is enige vaardigheid voor nodig, maar men kan het makkelijk leren. Zelfs jonge kinderen kunnen er plezier aan beleven. Als het eenmaal lukt zijn de complicaties minimaal. Vogels komen zelden te dicht in de buurt. Je hebt een hoop ruimte nodig. Het kan zeer vredig zijn. Bij losbreken zul je evenwel geen nieuwe kans krijgen.

28 Kies je kop Kernzinkop Uw afspraak is op 1 april 2017 om 20:30 Vraagzinkop Heeft u nog vragen? Themakop Onze afspraak

29 Stap 2: gebruik koppen Zorg ervoor dat je kop: Kort is het liefst begint met u ; 1 betekenis heeft.

30 De brief Kijk naar de tekst van Johan. Deel de tekst op in koppen. Schrijf alleen de koppen op.

31 Formuleer van de boodschap

32 Als ik zeg: trek je rode trui aan! Wat zeg jij dan? We trekken morgen allemaal onze rode trui aan! Hoezo dan? Daar word je blij van. Hoezo dan? Bij het zien van rood, maken je hersens een stofje aan waar je blij van wordt. Waar blijkt dat uit? Dit was de conclusie uit het onderzoek naar kleureffecten van de universiteit.

33 Onderbouwen Kernboodschap dus want Argument dus want Onderbouwing dus want Bewijsvoering Waarom? Hoezo dan? Waar blijkt dat uit?

34 Bouw de volgende informatie logisch op Vraag klant: Komt mijn woning in aanmerking voor een nieuw dak? Uw dak is pas 11 jaar oud Dit staat in artikel 2.4 van de voorwaarden Bij 15 jaar heeft u recht op een nieuw dak Het dak is nog niet aan vervanging toe U krijgt geen nieuw dak.

35 Stap 3: de onderbouwing Kijk eens naar de tekst van Johan Schrijf onder iedere kop de onderbouwing.

36 Stap 3: de onderbouwing De onderbouwing: Heeft de belangrijkste informatie bovenaan staan Is maximaal 1 korte alinea (maximaal 8 regels) Gaat over 1 onderwerp Is in heldere taal geschreven

37 Stap 4 Schrijf de inleiding

38 Tijd voor een experiment! Geachte meneer/mevrouw, Bedankt voor het reinigen van mijn gevel. Echter zie ik dat er waterschade is ontstaan. Hier heb ik toch nog wat vragen over. Kunt u mij hierover bellen? Mijn telefoonnummer is Met vriendelijke groet, Pieter Storms

39 Stap 4: Schrijf een inleiding 1. Benoem het soort contact dat is geweest. a. schreef u ons een brief. b. Gisteren belde u ons. c. sprak u met mijn d. Vorige week was u bij ons op kantoor. 2. Herhaal de vraag van de klant. a. U vraagt daarin of b. U wilt graag informatie c. U stelt daarin dat u. d. U gaf toen aan dat u een klacht wilt indienen

40 En wat nu als je geen contact hebt gehad? 1. Benoem de relatie a. U levert al jarenlang kantoorartikelen bij ons. b. Op dit moment herstellen we stoepen van de straat waarin u woont. c. U parkeert uw auto op de parkeerplaats aan 2. Beschrijf de situatie a. Vanaf dit b. Vorige week is daarbij asbest ontdekt. c. Wij hebben hier klachten over ontvangen.

41 Schrijf een inleiding voor de tekst van Johan

42 Bij een inleiding Val je niet niet meteen met de deur in huis. Dat doe je in een gesprek ook niet. De telefoonmethode is je hulpmiddel. De voordelen van de telefoonmethode? Je hebt geen clichés meer nodig. Je benadert de klant veel persoonlijker. Je opening is altijd pakkend en leidt je verhaal goed in. Je gebruikt geen moeilijke woorden of lange zinnen meer. Dus: laat die afstandelijke schrijftaal varen!

43 Stap 5 kies voor simpele woorden

44 Kies eigentijdse woorden Vermijd oubollige woorden Vermijd jargon

45 alvorens conform berichten doch gezien het feit dat indien inzake retourneren in dier voege omtrent c.q. desalniettemin teneinde aanvankelijk ten behoeve van momenteel werkzaam zijn verzoeken pogen dermate aangezien middels voordat volgens laten weten maar omdat als over terugsturen zodanig over of toch om eerst voor op dit moment werken vragen proberen zo omdat via

46 Terug naar de brief Kijk naar de tekst van Johan Zijn er woorden die iemand met taalniveau b1 niet begrijpt? Vervang ze dan.

47 Stap 5: Het slot Stap 6 Het slot

48 Schrijf een slot in 2 stappen 1. Een terugblik of samenvatting... In deze heeft u gelezen wat we van u verwachten. Ik ontvang de getekende formulieren graag vóór <datum> van u. Zodra ik het formulier heb ontvangen, starten we het onderzoek. 2. Het contact voor de toekomst Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met <naam>. Zijn telefoonnummer is <telefoonnummer>.

49 Voorbeeld slot Stel mij gerust uw vragen Daarvoor kunt u mailen naar [x]. Of belt u naar [y]. U bereikt mij op maandag tot vrijdag van tot uur. Ik help u graag. Ik wens u veel plezier met [Q]!

50 Mogelijkheden om iets extra s mee te geven? Denk dan ook eens aan afsluiten met gevoel Prettig weekend Fijne feestdagen Veel plezier met

51 De brief Schrijf het slot Kan je afsluiten met gevoel?

52 Stap 7 Maak korte zinnen

53 Hoe leest dit? Motorvoertuigen, niet zijnde motorvoertuigen van categorie A, waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, niet meer bedraagt dan 3500 kg en die niet zijn ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen, de bestuurder daaronder niet begrepen, alsmede door genoemde motorvoertuigen voortbewogen aanhangwagens of opleggers, waarvan het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, niet meer bedraagt dan 750 kg, dan wel meer bedraagt dan 750 kg, mits in dat geval het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, van de aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan het ledig gewicht van het motorvoertuig en het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen, van het samenstel van trekkend motorvoertuig en aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan 3500 kg.

54

55 Vergelijk het hier mee

56 Zo ziet een rijbewijs er nu uit

57 Stap 7: maak korte zinnen Tips voor korte zinnen Maak zinnen niet langer dan 15 woorden 1 boodschap per zin! Gebruik geen aanloopzinnen ( Omdat ) Zet een punt bij en of bij de komma Begin met de belangrijkste informatie Maak gebruik van opsommingen

58 De brief Herschrijf de lange zinnen in jullie herschrijving. Zitten die er niet in? Dan heb je de smaak goed te pakken.

59 Gratis 40 dagen tips! Pak je telefoon erbij en download de gratis app 1. Download de LVE-app in de Google Play Store of de App Store op je telefoon. Je vindt de app door te zoeken op Loo van Eck. 2. Open de app en klik op trainingstips 3. Klik op Voeg een training toe 4. Vul bij de gevraagde code in: ESCLOOVANECK 5. De training komt dan tevoorschijn in je scherm.

60 Succes met schrijven! en heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje:

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven Herken je dit? Tenslotte wijzen wij u er op, dat het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening zonder vergunning van ons college niet is toegestaan om op uw woning met behulp van een opschrift, aankondiging

Nadere informatie

Welkom bij de training Heldere brieven schrijven

Welkom bij de training Heldere brieven schrijven Welkom bij de training Heldere brieven schrijven Herken je dit? Tenslotte wijzen wij u er op, dat het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening zonder vergunning van ons college niet is toegestaan

Nadere informatie

B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom!

B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom! B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom! B1 Schrijven O Welkom! O Wat gaan we vandaag doen O Demonstreren O Discussiëren O Doen O Jouw ervaringen? B1 Schrijven O O O We noemen taalniveau B1 eenvoudig

Nadere informatie

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright 2007-2016 tekstmodel.nl Voel je vrij om dit document te delen in je netwerk. Maar zonder de inhoud te veranderen. Dankjewel! tekstmodel www.tekstmodel.nl

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk ik offerteteksten: 3 niveaus Macro: 1. Herkenning? 2. Krijgt de klant advies op maat? 3. Welke

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

Communicatie over palliatieve zorg in eenvoudig Nederlands

Communicatie over palliatieve zorg in eenvoudig Nederlands Communicatie over palliatieve zorg in eenvoudig Nederlands 5 e Nationaal Congres Palliatieve Zorg 28 november 2014 Wessel Visser Waarom communicatie in eenvoudig Nederlands? Joris Waarom communicatie in

Nadere informatie

Workshop inschrijven op aanbestedingen

Workshop inschrijven op aanbestedingen Workshop inschrijven op aanbestedingen Training vandaag. 1. Structuur van je tekst 2. Klant centraal zetten 3. Helder taalgebruik 4. SMART schrijven 1. Structuur. 1. Volgorde 2. Alinea s 3. Opsommingen

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg 11 511 AV s-hertogenbosch Tel. 073 850 51 85 mail: ron@myxt.nl Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web 3 1.1 Lezen

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Afasie Wat u moet weten.

Afasie Wat u moet weten. Afasie Wat u moet weten www.nwz.nl Inhoud Wat is afasie? 3 Hoe ontstaat afasie? 3 Wat is een CVA? 4 Wat merkt u van afasie? 5 Afasie in het dagelijks leven 5 Spontaan herstel 5 Revalidatie 6 Logopedie

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer,

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer, Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven Beste lezer, Betrokken, dichtbij, toonaangevend. Hoe zie je dat terug in de brieven en e-mails die jullie klanten ontvangen? >> Bekijk de bijlage

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Weet wat je leest! woordenschat in relatie met begrijpend lezen. Bas van Eerd

Weet wat je leest! woordenschat in relatie met begrijpend lezen. Bas van Eerd Weet wat je leest! woordenschat in relatie met begrijpend lezen Bas van Eerd www.leesvaardig.nl de banaan label concept Wat is woordenschat? opbouw in je hoofd LABELS = communiceren = lezen CONCEPTEN =

Nadere informatie

Jouw gratis weggever maken

Jouw gratis weggever maken a Jouw gratis weggever maken Deel waardevolle kennis en help meer mensen. Cliënten aantrekken met e-mailmarketing Opdracht 1: Onderwerp en opzet van jouw gratis weggever Vul antwoord in op de onderstaande

Nadere informatie

Profielscan. Jouw online eerste indruk! Waar ik vooral op let: Aan de slag

Profielscan. Jouw online eerste indruk! Waar ik vooral op let: Aan de slag Profielscan Jouw online eerste indruk! Middels deze scan voorzie ik je met veel plezier van waardevolle informatie: een professionele en objectieve kijk op jouw LinkedIn profiel. Nadat je zelf al een en

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Handleiding voor een goede inrichting van jouw YouTube kanaal. Door Theo de Kleijn Helpt zelfstandig ondernemers met videomarketing Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

MemoryHome Snel aan de slag (v1.0)

MemoryHome Snel aan de slag (v1.0) MemoryHome Snel aan de slag (v1.0) In dit document vind je een Snel aan de slag -gids zodat je vlot aan de slag kunt met MemoryHome, een app die als doel heeft om de communicatie tussen mensen met dementie

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG Van voorbereiding tot uitvoering WHITEPAPER 2016 TIPS VOORDAT JE GAAT SCHRIJVEN Het schrijven van een goede blog kan een behoorlijke uitdaging zijn. Met deze tips en structuur

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

SCHRIJVEN VOOR JE LEZER

SCHRIJVEN VOOR JE LEZER SCHRIJVEN VOOR JE LEZER MET DEZE ONMISBARE TIPS KUN JIJ DAT OOK! auteur: Isabelle Brus Brus TEKST 2016 www.brustekst.nl / info@brusproducties.nl Wat doe je absoluut wel? En wat doe je zeker niet? Lezersgericht

Nadere informatie

Welkom bij het VCA Examen

Welkom bij het VCA Examen Welkom bij het VCA Examen Je hebt 2 minuten per vraag stilte tijdens het Examen vereist Vraag 1 Wat is van invloed op het letsel als gevolg van stroomdoorgang door het menselijk lichaam? A. De weg die

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Tips helder taalgebruik

Tips helder taalgebruik Tip 1: Een goede tekst geeft antwoord op alle mogelijke vragen van de lezer Zorg dat in de tekst een antwoord op de volgende vragen staat. Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe? Tip 2: Eén hoofdonderwerp

Nadere informatie

Handleiding aanmaken LinkedIn profiel

Handleiding aanmaken LinkedIn profiel Handleiding aanmaken LinkedIn profiel Jij wilt ook een profiel op LinkedIn aanmaken en dezelfde mogelijkheden ontdekken als alle 5 miljoen anderen in Nederland die al actief zijn op LinkedIn? Een goede

Nadere informatie

6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen

6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen 6. Een nieuw bericht in Nieuws & acties plaatsen Deze instructie is geschreven om een bericht te maken in de categorie Nieuws & acties. Het plaatsen van berichten op deze pagina gaat op een andere wijze

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs

Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Handboek NT2 in het volwassenenonderwijs Lesmateriaal hoofdstuk 4 Spreken Oefeningen uit Voorbereiding op Werk De volgende tien oefeningen zijn afkomstig van de website behorende bij: Verboog, M. & Adèr,

Nadere informatie

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase

Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken. Introductiefase Les 2 Integratie Leestekst: Begeleid Werken "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige les hebben we weer met een kaart gewerkt. Daarop stonden alle 4 de vragen die we de vorige lessen gebruikt hebben

Nadere informatie

10 Tips voor nóg meer opdrachten

10 Tips voor nóg meer opdrachten Geen tweede kans voor een eerste indruk & Interesse in je klant Professionele opnames, Aantekeningen & De winnende offerte Pagina 2 Pagina 3 Materiaalkennis & Hoe praat je met je klant? Marketing & Wat

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

JANTIEN010's SCHRIJFCHALLENGE

JANTIEN010's SCHRIJFCHALLENGE JANTIEN010's SCHRIJFCHALLENGE Dit werkboek is van:... Ben je er klaar voor? We gaan beginnen! Wat super dat je meedoet! Vanaf maandag 8 augustus ontvang je: - filmpjes - 7 schrijfoefeningen Elke dag geef

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden?

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? week 9 24 februari 2014 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 21. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 17, 18, 19 en 20. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden.

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden. week 11 10 maart 2014 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet

Nadere informatie

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B De deur op slot Wonen: Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Zonder verhaal heb je niets te vertellen. Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken

Zonder verhaal heb je niets te vertellen. Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken Zonder verhaal heb je niets te vertellen Van verkoop naar verleiding workshop presentatietechnieken Arjan Hoek - 29 november 2018 1. Presenteren met impact 2. De kernboodschap 3. De pitch 4. Tot slot 3

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Maak je eigen app met Thunkable!

Maak je eigen app met Thunkable! Maak je eigen app met Thunkable! We gebruiken hiervoor de webapplicatie https://thunkable.com/. Elk kind moet nu een account aanmaken via e-mail of zijn/haar Google-account. FASE 1 DE APP BEDENKEN (max

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE!

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE! MEER WINST MET JE WEBSITE! Wat is het doel van jouw website? Wat wil je dat de bezoekers doen? En doen ze dat nu ook? Of kijken ze doelloos rond om daarna weer te verdwijnen. Vandaag gaan we kritisch naar

Nadere informatie

Admintraining #1. Zoeken en filteren met de taxonomie

Admintraining #1. Zoeken en filteren met de taxonomie Admintraining #1 Zoeken en filteren met de taxonomie Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is de taxonomie? 4 Waarom een taxonomie? 5 Documenten 6 Mensen 10 Plek sociaal intranet - Admintraining #1 - Zoeken en

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Smartschool berichtgeving brieven netiquette

Smartschool berichtgeving brieven netiquette Smartschool berichtgeving brieven netiquette Halle, 2018 09 14 Smartschool berichtgeving brieven netiquette Geachte ouders Beste Leerling Vanaf dit schooljaar zullen we nog intensiever gebruikmaken van

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Employee Self Service app en Web.

Gebruikershandleiding Employee Self Service app en Web. De app downloaden: Gebruikershandleiding Employee Self Service app en Web. Ga naar de App of Play store en download de app ORTEC ESS (Employee Self Service). Heb je de app wel, zorg er dan voor dat de

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

CVO Persprotocol. Definitieve versie,

CVO Persprotocol. Definitieve versie, Definitieve versie, 171006 Dit persprotocol bevat afspraken met betrekking tot de perswoordvoering binnen CVO en de CVO-scholen. In de bijlage vind je tips voor een persgesprek, een persbericht en algemene

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

Breng je. Talent kaart

Breng je. Talent kaart 2 Breng je Talent kaart 3 Inhoud 6 7 9 23 33 37 39 47 57 65 67 80 Inleiding Even iets anders Ontdekken Dromen Doen! Even iets anders Waardenkaarten Talentenkaarten Voorwaardenkaarten Even iets anders Notities

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start

Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Aan de slag met de Mobiel Bankieren App voor iphone & ipad (ios) Met deze handleiding kunt u simpel van start Mobiel bankieren met ING U gaat aan de slag met onze Mobiel Bankieren App. We helpen u om stapsgewijs

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 2

Praktijkgericht Lezen 2 Praktijkgericht Lezen 2 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 2 is gericht op het aanleren van de vaardigheden die nodig zijn informatie van alledag te begrijpen. Doelgroep Praktijkgericht Lezen 2 Het programma

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie