BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM"

Transcriptie

1 BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM!! 24 Omdat veiligheid iedereen aanbelangt 1. Politie- feedback BIN oproepen. Op 08/04/2015 werden alle BIN s van Edegem geactiveerd en dit naar aanleiding van een onrustwekkende verdwijning van een 14 jarig meisje. Het meisje verdween omstreeks uur vanuit het Middelheim Ziekenhuis. Onmiddellijk werd er gestart met opsporingen op het terrein in de onmiddellijke omgeving en op plaatsen waar zij graag komt. Een getuige heeft gemeld dat hij het meisje had gezien op een lijnbus. Na deze getuigenis werd de persoonsbeschrijving van het meisje door gegeven aan alle bestuurders van De Lijn. Omstreeks uur wordt ze door een bestuurder van De Lijn vermoedelijk opgemerkt in de Drie Eikenstraat, Edegem richting Edegem centrum. Hierna werd beslist om de BIN s op te starten. Lokale opsporingen binnen Edegem hadden geen resultaat. De verdwijning is gelukkig goed afgelopen. Het meisje werd opgemerkt door een vrouw in de onmiddellijke omgeving van het ziekenhuis waar zij blijkbaar doelloos rondliep. Het meisje werd onmiddellijk terug opgenomen in het ziekenhuis Op 10/04/2015 heeft Akodad Yamal het UZA verlaten zonder toestemming van de behandelende geneesheer. Betrokkene is sinds dat ogenblik spoorloos. Ieder nazicht bij andere leden van zijn familie en vrienden is tot op heden negatief. Hij heeft geen dringende medische zorgen nodig maar toch beschouwen wij deze verdwijning als onrustwekkend. Beschrijving AKODAD Yamal: 42 jaar oud - getaande huidskleur - 1m75 mager - witte nike schoenen - lichtblauw hemd met fijne lijntjes - blauwe jeansbroek - beige jas. Op 11/04/2015 werd deze opgemerkt te Edegem omgeving Varenblok. Opsporingen bleven voorlopig zonder resultaat. De vermiste zelf heeft geen adres te Edegem maar zou wonen te Wilrijk Op 16/04/2015 werd een bewoner in de Drie Eikenstraat (deel centrum) gealarmeerd door geluiden op de eerste verdieping van de woning. De bewoner stelde vast dat er twee onbekende personen tot op het plat dak van zijn woning waren geklommen.

2 Deze namen onmiddellijk de vlucht nadat zij door hadden dat ze betrapt waren door de bewoner. De twee mannelijk verdachten voldeden aan de volgende beschrijving: - 1 man drager van handschoenen, een zwart kostuumvest, wit hemd en een blauwe baseballpet. - 1 man drager van een blauwe trainingsjas, snor, baard Zijn weggelopen in de richting van het park in het centrum van Edegem. Getuigen hebben daar een voertuig aan hoge snelheid horen vertrekken. Dank zij de alerte reactie van betrokken bewoner hebben deze inbrekers onmiddellijk de vlucht genomen. Die nacht werden er geen andere bijkomende eigendomsdelicten gepleegd te Edegem Liesbet Laevaert, Hoofdinspecteur, wijk- en onthaaldienst te Edegem (PZ hekla) Tel. 03/ Postbode aan de deur!!! Nieuwe oplichting truc. Er zijn mensen die bezoek kregen van een postbode (nog niet gesignaleerd in onze regio). Deze kwam een pakketje brengen van Welzorg (een bestaande organisatie). Hiervoor waren portokosten verschuldigd. Op het pakketje stond het verzoek deze 1,60 niet contant te betalen, maar te pinnen in verband met veiligheid. Deze postbode had een "mobiel pinapparaat" bij zich. Deze mensen overhandigden het pasje en toetsten de pincode in. De postbode liet de pinpas "per ongeluk" uit zijn handen vallen, bukte zich en gaf het pasje terug. Na een tijdje voelden deze mensen toch nattigheid. Raadpleegden hun bank en hun rekening bleek te zijn leeggehaald. Direct in de portemonnee gekeken en zagen de gedupeerden dat men niet het eigen pasje had terug gekregen, maar dat van hoogstwaarschijnlijk een eerder slachtoffer (reeds geblokkeerd). Het volgende slachtoffer zal ongetwijfeld opgezadeld worden met het pasje van één van deze mensen. Laat dit niet gebeuren en waarschuw onmiddellijk 101 wanneer je me deze truc wordt geconfronteerd. 3. Valse politie e- mails. Eén van de BIN- coörddinatoren werd deze week tot tweemaal toe geconfronteerd met onderstaande e- mail. Weet dat de politie nooit dergelijke zaken verstuurt. We geven uw het bericht weer zoals het door onze collega werd ontvangen. Ga hier nooit op in.

3 Factuurnummer: 9384POL7627T Dienst Verkeer Datum van het feit Datum: 24/01/2015 Geachte bestuurder, Federale politie wendde zich tot ons inzake de hieronder vermelde vordering welke nog niet door u is voldaan, hoewel de betalingstermijn reeds is overschreden. De vordering is aan ons bureau overgedragen met het verzoek de schuld te incasseren, eventueel middels een gerechtelijke procedure. Informatie over de overtreding en de opgelegde administratieve sanctie Omschrijving overtreding Overschrijding maximum snelheid op autosnelwegen, met 24 km/h Datum 24 januari 2015 Openstaand bedrag 71,97 Incassokosten 31,53 Te betalen 103,50 Thans delen wij u mede dat wij u in gebreke stellen. Wij sommeren u om het totaalbedrag binnen 3 dagen te betalen via 3V Payment Group, onder vermelding van uw factuurnummer. mocht betaling uitblijven dan zult u door ons negatief worden geregistreerd, waardoor u in de toekomst mogelijk voor bepaalde aankopen, krediet- en/of hypotheekvoorzieningen zal worden uitgesloten. 3V Payment Group U dient hier het bovenstaande bedrag te voldoen, nadat de betaling is afgerond ontvangt u een unieke 19- cijferige code die u dient te registreren op onze website. Vergeet niet dat u het factuurnummer moet vermelden bij de registratie. "Registreren" In afwachting onder reserve van alle rechten en weren, Hoogachtend Gert Overveen Federale Politie

4 4. Uw autopapieren. Een BIN- lid stuurde ons naar aanleiding van een artikel in het BIN- bulletin nr. 22 (punt 5) voorkom diefstal uit je auto volgende mail. Het is veiliger om Uw originele autopapieren thuis te laten en kopie's mee te nemen in België. Na controle kan men binnen de 24uur de originele papieren ter controle aanbieden op het politiebureel. Inderdaad. Vroeger moest men de originelen in de wagen hebben. Nu schrijft men een Pv van waarschuwing of zelfs niets meer omdat de politie dit meestal rechtsreeks kan controleren via databanken. Enkel het verzekeringsdocument blijft best origineel - heeft geen waarde voor onbevoegden. In het buitenland : alles origineel doch de raad wordt gegeven om het mapje met de originelen steeds mee te nemen als men het voertuig ergens parkeert/stationeert. 5. Bedrog &oplichting; herkennen en alert reageren (bron European Consumer Center Belgium). Als bijlage hebben we een brochure gevoegd met bovenstaande titel. In deze brochure wordt omschreven hoe u bedrog kunt herkennen én vermijden, met enkele tips en tricks om valkuilen te ontwijken Tips & Tricks om internetoplichting te voorkomen. Op vraag van een aantal burgers, schotelen wij u graag een aantal tips en tricks om internetoplichting te voorkomen voor. Wees op uw hoede voor mails met veel schrijffouten. Open geen mails van mensen die u niet kent en klik zeker niet op bijlagen in deze mails. Controleer hun naam, telefoonnummer en adres door ze in te geven in een zoekrobot Banken of overheidsbedrijven zullen u nooit via om persoonlijke gegevens vragen. Wis meteen alle mails die hierom vragen. Als u echt twijfelt neem dan contact op met de instelling in kwestie. Wees alert voor mails die geen boodschap met uw naam in bevatten, maar beginnen met "geachte klant". Vertrouw de zaak niet wanneer u onmiddellijk gehoor moet geven aan de . Stel de spamfilter zodanig in dat verdachte mailberichten automatisch worden verwijderd. Als de site waarnaar u wordt verwezen met en de naam van een erkende organisatie begint, dan zit u doorgaans goed. Als de link subtiele verschillen bevat met de originele link (andere schrijfwijze, andere extensie,, wees dan op uw hoede. Voer regelmatig updates van uw besturingssysteem uit en zorg dat de computer goed beveiligd is met een recente virusscanner en een firewall. Zorg ook dat ze up- to- date zijn. Maak regelmatig back- ups van programma s en gegevens en bewaar ze veilig. Gebruik enkel originele software en werk ze regelmatig bij.

5 Betaal of aanvaard nooit geld via een transfersysteem van het type Western Union of Moneygram, gebruik deze systemen enkel als u de persoon in kwestie kent. Deze gulden regel geldt voor alle types van oplichtingen (veilingsites, valse erfenissen, loterijen, ). Negeer alle berichten die u veel geld beloven, u kunt immers nooit winnen van een loterij waaraan u niet hebt deelgenomen. Hetzelfde geldt voor mails die u beloven dat u een grote erfenis of bedrag krijgt. Mensen komen uitgerekend bij u terecht omdat de spammail naar miljoenen mensen tegelijk werd gestuurd. Stort uw bijdrage aan goede doelen die u kent. Indien u via mail wordt gecontacteerd door een gekende hulporganisatie, controleer dan de bankgegevens op de website van de hulporganisatie in kwestie. Wees alert wanneer een kandidaat- partner om geld begint te vragen. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van uw kandidaat- partner op het internet door ze in te geven in een zoekrobot. Contacteer de persoon in kwestie, wanneer u een vreemd bericht krijgt van iemand die u persoonlijk kent. Zijn/haar mailaccount werd dan immers vermoedelijk gehackt. De afgelopen dagen werden verschillende mensen in ons land opgebeld door fraudeurs die zich voordoen als medewerker van softwarebedrijf Microsoft. De afgelopen weken zijn er meerdere mensen het slachtoffer geworden van de telefonische gesprekstruc van de fraudeurs. Dat laat Microsoft weten in een persbericht. Ook vorig jaar in maart was er een toevloed van dergelijke telefoontjes. Smoes De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer. Zo vragen ze bijvoorbeeld om Windows 8.1 terug te zetten naar Windows 8 of maken ze het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan. De oplichters proberen uiteindelijk het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een bepaalde website. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters van op afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer. Ook in de toekomst nog slachtoffer Aangezien de oplichters de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo

6 kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing. Wat te doen indien je wordt opgebeld? Zowel Microsoft als de federale politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op deze telefoontjes. Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e- mail naar abonnees van ons programma voor beveiligingsberichten. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen. Doordat software steeds beter beveiligd is, hebben cybercriminelen minder succes om computers ongemerkt te infecteren met malware. Vandaar dat ze personen bellen om hun veiligheid prijs te geven of hen de slechte software te laten installeren, reageert Caroline Wouters, bij Microsoft verantwoordelijk voor de klantentevredenheid. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie raadt aan de telefoon gewoon in te haken en in geen geval de opgedragen opdrachten uit te voeren. Er wordt ook uitdrukkelijk gevraagd zeker geen gevoelige informatie te geven via telefoon (zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of kredietkaart- of bankgegevens). Wat te doen indien je computer al onder controle is geweest van de oplichters? Indien je al toegang tot je computer hebt gegeven, koppel dan de computer onmiddellijk los van het internet en voer een volledige scan uit met een recente en up- to- date virusscanner en verwijder de ontdekte malware. Je kan indien nodig je computer ook opnieuw laten installeren. Wijzig zeker ook alle wachtwoorden, zowel van de computer als van alle internetaccounts (mailbox, Facebook, Twitter,...). Wijzig ook de veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts vergeet. Dit advies geeft Microsoft mee in zijn persbericht. Wat te doen indien je schade hebt geleden? Heb je naar aanleiding van dit type van oplichting schade geleden, dan kun je een klacht indienen voor hacking en sabotage van je computer bij je lokale politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feiten en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee naar de politie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Criminaliteit op internet: Ransomware Kwaadaardige software blokkeert PC's van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele maanden blijken steeds

Nadere informatie

Deze negen tips besparen je een hoop ellende

Deze negen tips besparen je een hoop ellende Contact: Lieke Maalderink 020 670 22 32 Maart 2015 Hoe voorkom je phishing en andere veel voorkomende vormen van betaalfraude? Phishing is een vorm van internetfraude waarbij fraudeurs op verschillende

Nadere informatie

NIEUWSFLASH 20-06- 12

NIEUWSFLASH 20-06- 12 NIEUWSFLASH 20-06- 12 NR 44-B Voor KAMMENSTRAAT en OMGEVING (Kammenstraat-Hondsberg-Hemelrijkweg-Lazaret-Schuurblok-Kloosterstraat-Grensstraat-Handelsstraat-Hemelrijklaan- Statievelden) Noodnummer: 101

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014

Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014 Massafraude Frederik Cousin 13 maart 2014 http://economie.fgov.be Wat is massafraude Alle vormen van fraude die gebruik maken van massacommunicatietechnieken zoals telemarketing, internet en massamailings

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen?

Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen? OPMAAK BR OUDEREN correctie 12 9 2 12-09-2006 13:20 Pagina 1 Oplichting aan de deur... Wat kunnen we er aan doen? OPMAAK BR OUDEREN correctie 12 9 2 12-09-2006 13:20 Pagina 2 Een keurige heer verschijnt

Nadere informatie

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen. Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018

Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen. Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018 Herkennen van phishing-mails, cryptolockers en hoaxen Bart Denys Karel Titeca 12 juni 2018 Wie zijn wij Karel Titeca Verantwoordelijke Communicatie, Servicepunt & Opleiding bij ICTS Géén security-expert

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

& sms-oplichting

& sms-oplichting Informatie en tips over (poging tot) oplichting via e-mail en tekstberichten. Berichten die afkomstig zijn van een officiële organisatie, zoals een gerechtsdeurwaarderskantoor, blijken soms vals te zijn.

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet

5. Veilig e-mailen en bestellen op internet 125 5. Veilig e-mailen en bestellen op internet Mogelijk ontvangt u regelmatig ongewenste e-mail. Voorbeelden daarvan zijn phishingmails, spam, hoaxes en kettingbrieven. Veel van deze e-mails worden tegenwoordig

Nadere informatie

Virussen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

Virussen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN Virussen VIRUSSEN Met dit werkblad leer je wat een virus is en wat de gevolgen kunnen zijn voor je computer. Je kunt de opdrachten alleen maken of samen met anderen. Opdracht 1 Zoek op internet de definitie

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM

BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM BUURTINFORMATIENETWERKEN EDEGEM!! 17 Omdat veiligheid iedereen aanbelangt De leden van de stuurgroep BIN-Edegem, wensen u en uw familie, aangename én vooral veilige eindejaarsfeesten toe. 1. HEKLA- nieuws

Nadere informatie

Veilig bankieren. Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

Veilig bankieren. Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Veilig bankieren Rabobank leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Chantal van Scherpenzeel en Eric Schuiling, 17 april 2013 Inleiding Visie Rabobank Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Wij willen de meest verbonden

Nadere informatie

Dienst voor Gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Dienst voor Gezinszorg en aanvullende thuiszorg Geachte mevrouw, Geachte heer, Deze fiche vermiste personen is gegroeid vanuit de bezorgdheid om onze kwetsbare medeburgers met dementie. Met deze fiche willen we het u makkelijker maken om iemand die

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

eilig handelen via internet Hoe zorg je voor een veilige (ver)koop?

eilig handelen via internet Hoe zorg je voor een veilige (ver)koop? eilig handelen via internet Hoe zorg je voor een veilige (ver)koop? Steeds meer mensen hebben het plezier en gemak van HANDELEN via internet ontdekt. Of je nu je auto wilt verkopen, een tweedehands kinderwagen

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

FAQ AcceptEmail. Antwoorden op veelgestelde vragen

FAQ AcceptEmail. Antwoorden op veelgestelde vragen FAQ AcceptEmail Antwoorden op veelgestelde vragen 1. Antwoorden op veelgestelde vragen 1.1. Wat is AcceptEmail? AcceptEmail is de opvolger van de papieren acceptgiro. Betalen kan veilig en snel met ideal,,

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

Bescherm uw onderneming tegen fraude.

Bescherm uw onderneming tegen fraude. Bescherm uw onderneming tegen fraude. 1 Fraude aan bedrijven 1 Fraude aan bedrijven 3 Welke informatie vindt u in deze brochure? Hoe gebruikt u deze brochure? 2 Social engineering of CEO-fraude 4 Wat is

Nadere informatie

Tips. Senioren & Veiligheid

Tips. Senioren & Veiligheid Tips Senioren & Veiligheid 2 3 Tips Veilig met financiën Tips Veilig pinnen Geef nooit uw eigen pinpas en pincode aan iemand mee, als u zelf niet meer in staat bent om te pinnen of geld te halen. Ook niet

Nadere informatie

Op school maken we jaarlijks zowat 1 000 000 fotokopieën. U hoort het goed! We willen graag minder papier verbruiken. U moet er immers voor betalen.

Op school maken we jaarlijks zowat 1 000 000 fotokopieën. U hoort het goed! We willen graag minder papier verbruiken. U moet er immers voor betalen. Mevrouw, Mijnheer Op school maken we jaarlijks zowat 1 000 000 fotokopieën. U hoort het goed! We willen graag minder papier verbruiken. U moet er immers voor betalen. WAT GAAN WE PRECIES DOEN? We sturen

Nadere informatie

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing

Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing Handleiding voor de registratie in de ConstruBadge toepassing U vindt hieronder een beschrijving van de stappen die u moet volgen om uw bedrijf te registreren in de ConstruBadge toepassing. 1. Kijk na

Nadere informatie

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN ONLINE PRIVACY & VEILIGHEID Met 28 onlineinstructievideo s VINCENT VAN AMERONGEN VINCENT VAN AMERONGEN INHOUD Inleiding 7 1 Privacy 9 1.1 Privacy? Lekker belangrijk! 10 1.2 De wereld na Snowden 11 1.3

Nadere informatie

Computerveiligheid. Welkom

Computerveiligheid. Welkom Computerveiligheid Welkom 14 november 2013 1 Planning 19:15 Ontvangst 19:30 Lezing computer veiligheid 20:30 Het beantwoorden van vragen 21:30 Afsluiting 2 Onderwerpen Virussen Updates Wachtwoorden Spam

Nadere informatie

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Via de portal Mijn SKP bieden wij u de mogelijkheid om zelf als abonnee uw gegevens, e-mailadressen en telefonie-instellingen te beheren. Ook is het mogelijk uw gesprekskosten

Nadere informatie

Voorwaarden en licentieovereenkomst voor gebruikers van Vodafone Contacts

Voorwaarden en licentieovereenkomst voor gebruikers van Vodafone Contacts Voorwaarden en licentieovereenkomst voor gebruikers van Vodafone Contacts Dit is een licentieovereenkomst tussen jou, de eindgebruiker van Vodafone Contacts, en Vodafone voor het gebruik van de Vodafone

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

Protocol Internetgebruik leerlingen

Protocol Internetgebruik leerlingen Protocol Internetgebruik leerlingen Inleiding De huidige tijd kenmerkt zich door een overvloed aan informatie die op eenvoudige wijze bereikbaar is. Sommige beelden en programma s zijn ongeschikt voor

Nadere informatie

Fraudepreventiebrief FAQ

Fraudepreventiebrief FAQ Fraudepreventiebrief FAQ Onderstaande vragen richten zich enkel tot de kaarthouders die onlangs een brief ontvangen hebben waarin hen gemeld werd dat hun kaart omwille van een frauderisico geblokkeerd

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal!

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 13/12/2014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

welkom bij BASE 9901687 BASE_USERGUIDE_ALL_NL_V1_KPN.indd 1 9/4/09 4:06:00 PM

welkom bij BASE 9901687 BASE_USERGUIDE_ALL_NL_V1_KPN.indd 1 9/4/09 4:06:00 PM welkom bij BASE a b 9901687 BASE_USERGUIDE_ALL_NL_V1_KPN.indd 1 9/4/09 4:06:00 PM 2 3 zo maak je je gsm gebruiksklaar 1. Plaats je simkaart in je gsm. Zet je gsm aan, toets de pincode 1111 in en druk op

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend

wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend wat te doen wat niet te doen valkuilen wat moet u rapporteren hoe blijft u overtuigend 1. Laat u niet misleiden door het weggeven van vertrouwelijke informatie Reageer nooit op e-mails of telefoontjes

Nadere informatie

Cryptolocker virussen

Cryptolocker virussen Cryptolocker virussen V1.0 25 april 2017 pagina 2 Inhoudsopgave Over deze handleiding... 3 Wat is een cryptolocker virus?... 4 Hoe word je besmet?... 5 Gekende manieren van besmetting... 5 Hoe merk je

Nadere informatie

Werkinstructie thuiswerken voor het installeren van de software en handleiding. Gemeente Beverwijk

Werkinstructie thuiswerken voor het installeren van de software en handleiding. Gemeente Beverwijk Werkinstructie thuiswerken voor het installeren van de software en handleiding Gemeente Beverwijk Inleiding. De infrastructuur van het netwerk van de Gemeente Beverwijk biedt de mogelijkheid tot thuiswerken.

Nadere informatie

Antispambeheer. Wat is spam? Hoe wordt spam opgespoord? Het Gemeenschapsonderwijs weert spam. Antispam zelf beheren? Het kan!

Antispambeheer. Wat is spam? Hoe wordt spam opgespoord? Het Gemeenschapsonderwijs weert spam. Antispam zelf beheren? Het kan! Antispambeheer Wat is spam? Er bestaat geen eenduidige definitie van spam. Over het algemeen verwijst de term naar ongevraagde en vrijwel altijd ongewenste e-mail. Meestal is het een reclameboodschap en/of

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus INSTALLATIEHANDLEIDING Microsoft Office 365 ProPlus Klik op de downloadlink die zowel in je e-mail als productkluis vermeld staan. Je komt dan uit op een registratiepagina waar je een @surfspot.nu of een

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

Handleiding Groenhuysenpas

Handleiding Groenhuysenpas Handleiding Groenhuysenpas Inhoudsopgave Manieren van Opwaarden 1 e keer... 2 Optie 1: Met Pinpas bij de kassa... 2 Optie 2: Via het internet... 2 Stap 1: De website... 2 Stap 2: Registratie... 3 Stap

Nadere informatie

Betekenis woord phishing

Betekenis woord phishing Phishing 1 Betekenis woord phishing Het woord 'phishing' is een samentrekking van de eerste letters van 'password harvesting', oftewel wachtwoorden oogsten, en 'fishing', wat vissen betekent. Het heeft

Nadere informatie

KMO-PORTEFEUILLE. Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid.

KMO-PORTEFEUILLE. Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid. KMO-PORTEFEUILLE Onze rijschool is erkend als opleidingsverstrekker bij de Vlaamse Overheid. Kleine en Middelgrote ondernemingen kunnen in dat geval genieten van 50 % steun op de in aanmerking komende

Nadere informatie

Helaas voor U heb je bovenstaande updates gedownload (zeker de KB905474) indien je bij het opstarten deze melding krijgt:

Helaas voor U heb je bovenstaande updates gedownload (zeker de KB905474) indien je bij het opstarten deze melding krijgt: Wat staat je te doen indien je die vervelende melding krijgt dat je over een illegale versie van WINDOWS XP beschikt. Of hoe je dat kunt voorkomen. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Doe mee! Horen Zien Bellen

Doe mee! Horen Zien Bellen Horen Zien Bellen Doe mee! Een veilige woon- en leefomgeving. Met Burgernet kunnen we daar samen wat aan doen. De gemeente en de politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Maar, we kunnen uw

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN. Virussen

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN. Virussen Virussen VIRUSSEN Met dit werkblad leer je wat een virus is en wat de gevolgen kunnen zijn voor je computer. Je kunt de opdrachten alleen maken of samen met anderen. Opdracht 1 Zoek op internet de definitie

Nadere informatie

Aan : Betreffende : inbraken/weetjes/melding door bin-leden!!!

Aan : Betreffende : inbraken/weetjes/melding door bin-leden!!! POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 BIN-BERICHT PREVENTIEF Datum : 14/12/2014 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

VEILIG INTERNET 1-2 HET PERSPECTIEF PCVO

VEILIG INTERNET 1-2 HET PERSPECTIEF PCVO VEILIG INTERNET 1-2 HET PERSPECTIEF PCVO Veilig internet 1-2 Pagina 1 van 9 INHOUD 1 INLEIDING & TERMINOLOGIE... 2 1.1 Digitale media... 2 1.2 Mediawijsheid... 2 1.3 Account... 2 1.4 Profiel... 3 1.5 Digitale

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Neem maatregelen tegen woninginbraak!!!

Aan : Betreffende : Neem maatregelen tegen woninginbraak!!! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 30/04/20014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Bewustwording Ransomware Virussen

Bewustwording Ransomware Virussen L'Unité, het Franse woord voor eenheid, oftewel 'Eenheid in Automatisering' sinds 1991... Virussen L Unité Groep Nijverheidsweg 18 info@lunite.nl 035 75 11 900 1271 EA Huizen www.lunite.nl Inleiding Gezien

Nadere informatie

Digitale producten. Een nest van oplichters?

Digitale producten. Een nest van oplichters? Digitale producten. Een nest van oplichters? De wereld van de digitale producten is voor veel mensen een wereld van oplichters. Toch hoef je als potentiële koper van digitale producten niet per definitie

Nadere informatie

Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015

Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015 Handleiding ANWB Parkeren versie 1.2 2015 Inhoud ANWB Parkeren in heel Nederland 3 Hoe ANWB Parkeren werkt 3 Klaar om te parkeren? 3 Parkeren met de app 3 ANWB Parkeren met je telefoon 4 Ben ik klaar om

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord Handleiding myworkandme Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord 22 juli 2013 Inhoudsopgave 1. Nieuwe gebruiker? Je profiel activeren... 3 1.1 Klik op de link in de activatiemail... 3 1.2 Geef je e-mailadres

Nadere informatie

Nieuwsmail Juni 2014

Nieuwsmail Juni 2014 Tips voor op reis Sluit uw auto altijd goed af en laat nooit waardevolle spullen in de auto achter, ook niet als u maar heel even weg bent! Laat waardevolle spullen in ieder geval nooit in zicht liggen.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij Delta Lloyd Bank. Deze voorwaarden hebben wij zo duidelijk

Nadere informatie

Privacyverklaring Mevrouw Alfabet Versie 2.0

Privacyverklaring Mevrouw Alfabet Versie 2.0 Privacyverklaring Mevrouw Alfabet Versie 2.0 Deze pagina is voor het laatst aangepast op 7-3-2018 Deze privacyverklaring is opgesteld in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

4. Hoe herken ik een echte AcceptEmail? U kunt een AcceptEmail van Nordwin College als volgt herkennen:

4. Hoe herken ik een echte AcceptEmail? U kunt een AcceptEmail van Nordwin College als volgt herkennen: FAQ over AcceptEmail De meest gestelde vragen over AcceptEmail 1. Waarom krijg ik een AcceptEmail? 2. Ik heb me niet opgegeven voor AcceptEmails, mag Nordwin College die dan zomaar sturen? 3. Is AcceptEmail

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Uniforme veiligheidsregels particulieren

Uniforme veiligheidsregels particulieren Uniforme veiligheidsregels particulieren De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft samen met de Consumentenbond regels opgesteld voor veilig elektronisch bankieren en betalen. Deze veiligheidsregels

Nadere informatie

Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet.

Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet. Een vreemde meldde zich aan op MSN, die je telefoonnummer vroeg. Je verwittigde je ouders. Die vreemde mail smeet je gelukkig meteen in de prullenbak. Je kent die persoon ook niet. Je hebt websites bezocht

Nadere informatie

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00).

Skype 5. In een laptop is vaak alles aanwezig. Zo nodig kunt u een webcam met ingebouwde microfoon kopen (prijs vanaf 15.00). 1 Skype 5 Wat heeft u nodig: Een computer met luidsprekers De computer mag Windows of Linux gebruiken of Mac zijn. Microfoon Camera (webcam) als u met beeld wilt skypen 11-4-2011 In een laptop is vaak

Nadere informatie

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s.

Het ISD is voortdurend in ontwikkeling. Er zullen regelmatig uitbreidingen en/of wijzigingen zijn in de keuzemenu s. 1. Het Internet Schooldossier (ISD) Het Internet Schooldossier (ISD) is een beveiligde website van de Inspectie van het Onderwijs waarlangs de onderwijsinstellingen gegevens met de Inspectie kunnen uitwisselen.

Nadere informatie

Als u een gebruiker bent van de website, zullen we informatie over u vergaren als u:

Als u een gebruiker bent van de website, zullen we informatie over u vergaren als u: MEDICAL BOOKING GARANDEERT UW PRIVACY PRIVACYBELEID ALGEMEEN Vertrouwen en veiligheid is erg belangrijk voor Medical Booking. Wij zijn, hoewel we een gepersonaliseerde dienst aanbieden, vastbesloten om

Nadere informatie

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Lesbrief 1 Inleiding Digiveilig en Mediawijs Aan het eind van alle lesbrieven ben je digiveilig en mediawijs: je weet dan hoe je veilig moet omgaan met je computer en het internet.

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE PHISHING-TEST 2017 GEORGANISEERD DOOR AUDIT VLAANDEREN

BESCHRIJVING VAN DE PHISHING-TEST 2017 GEORGANISEERD DOOR AUDIT VLAANDEREN BESCHRIJVING VAN DE PHISHING-TEST 2017 GEORGANISEERD DOOR AUDIT VLAANDEREN Dit document beschrijft het verloop en de aanpak van de phishing-test die Audit Vlaanderen in 2017 organiseerde voor gemeenten,

Nadere informatie

Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer)

Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer) Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer) Information Security and Risk Management (ISRM) McKesson Europe AG Wat is phishing Phishing is wanneer mensen proberen

Nadere informatie

ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/

ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/ ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/ ACTUEEL? Bron: deredactie.be ACTUEEL? ACTUEEL? Gerecht onderzoekt cyberspionage bij Belgische topbedrijven Bron: De Tijd 26/08/2014 Bron: De Standaard Actueel?

Nadere informatie

Gedragscode voor leerlingen ivm het gebruik van laptops, computers en internet op school

Gedragscode voor leerlingen ivm het gebruik van laptops, computers en internet op school Gedragscode voor leerlingen ivm het gebruik van laptops, computers en internet op school 1. Gedragscode: Wat is dat? Waarom is ze er? 2. Regels en afspraken ICT-lokaal. 3. Regels en afspraken internetgebruik

Nadere informatie

PREVENTIEF BIN BERICHT

PREVENTIEF BIN BERICHT POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PREVENTIEF BIN BERICHT Datum : 07/03/2014 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing!

Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing! Clinic Observeren en signaleren Oplettende burgers van Weesp, als actieve partners in opsporing! Wat kunt U deze avond verwachten? Afwijkend gedrag herkennen, Een verdachte situatie herkennen, Situaties

Nadere informatie

HANDLEIDING. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via

HANDLEIDING. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via HANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Doe een top up van uw On Board Unit (OBU) In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018 Veilig internetbankieren Wil Veugelers 15 november 2018 Programma Veilig internetbankieren Wat doet de bank Wat kunt u zelf doen Valse e-mails Wat is phishing Herkennen van valse e-mails Veilig software

Nadere informatie

Samen sterker 4875 GOOD THRU

Samen sterker 4875 GOOD THRU Handleiding Moneycard Samen sterker 4875 GOOD THRU Start gebruik Moneycard U heeft een Moneycard en bijbehorende pincode in twee gesloten enveloppen ontvangen. U kunt uw Moneycard nu direct gebruiken samen

Nadere informatie

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP

Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Handleiding zelfserviceportal Mijn SKP Via de portal Mijn SKP heeft u de mogelijkheid om zelf uw abonneegegevens te beheren. Ook kunt u tvpluspakketten aan- en uitzetten. SKP 3in1- en internetabonnees

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012. Rapportnummer: 2012/190

Rapport. Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012. Rapportnummer: 2012/190 Rapport Rapport over een klacht over het CAK. Datum: 28 november 2012 Rapportnummer: 2012/190 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het CAK hem in het kader van zijn eigen bijdrage Zorg met Verblijf lange

Nadere informatie

Procedure activeren van de MFA applicatie op een mobiele telefoon

Procedure activeren van de MFA applicatie op een mobiele telefoon Procedure activeren van de MFA applicatie op een mobiele telefoon Benodigdheden: - Mobiele telefoon. o Sta push berichten of meldingen, gebruik van de camera en dergelijke toe. Dit kun je onder instellingen

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Met Onegini kunnen gebruikers die SURFconext willen gebruiken maar niet verbonden zijn aan een instelling die is aangesloten op SURFconext (

Met Onegini kunnen gebruikers die SURFconext willen gebruiken maar niet verbonden zijn aan een instelling die is aangesloten op SURFconext ( Onegini Met Onegini kunnen gebruikers die SURFconext willen gebruiken maar niet verbonden zijn aan een instelling die is aangesloten op SURFconext ( bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven die deelnemen aan

Nadere informatie

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem

HANDLEIDING. Emjee ICT diensten Ticketsysteem HANDLEIDING Emjee ICT diensten Ticketsysteem Inhoud Snel aan de slag... 3 Wachtwoord opvragen... 3 Inloggen... 4 Ticket aanmaken... 4 Schermopbouw... 4 Inleiding... 5 Ticket maken of bellen?... 5 Inloggen...

Nadere informatie

In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.3 is geïnstalleerd.

In deze lesbrief gaan we er wel van uit dat het besturingssysteem ios 8.3 is geïnstalleerd. Instelling ipad Een ipad biedt niet alleen veel mogelijkheden, maar ook veel verleidingen. Het is aan ons als volwassenen, ouders en docenten, om die verleidingen zo nodig weg te nemen of in te perken.

Nadere informatie

Office 365 In Outlook

Office 365 In Outlook Office 365 In Outlook Inhoud Inleiding... 3 Voor het eerst aanmelden... 4 Aanmeldgegevens... 4 Stappen bij de eerste keer aanmelden... 4 Lync... 4 Bureaubladinstallatie... 4 Naar je e-mailberichten gaan...

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

U kunt per abonnement vijf e-mailadressen aanmaken met elk een mailbox van 100Mb. Per te verzenden e- mailbericht kunt u ca. 10Mb versturen.

U kunt per abonnement vijf e-mailadressen aanmaken met elk een mailbox van 100Mb. Per te verzenden e- mailbericht kunt u ca. 10Mb versturen. E-mailadressen beheren via Mijn SKP Via de portal Mijn SKP kunt u zelf e-mailadressen aanmaken, wijzigen, verwijderen of een alias toevoegen. Mijn SKP kunt u bereiken via www.kabeltvpijnacker.nl en dan

Nadere informatie

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving Internetbeveiliging Dienstbeschrijving Per april 2014 Inhoudsopgave 1. Wat is Internetbeveiliging? 4 1.1 Waarom Internetbeveiliging? 4 1.2 Pakketten Internetbeveiliging 4 1.2.1 Anti-virus 5 1.2.2 Anti-spyware

Nadere informatie