geheimen van online zelfverdediging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "geheimen van online zelfverdediging"

Transcriptie

1 geheimen van online zelfverdediging DR. Marc

2 INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken. ➍ Controleer uw bankrekening. ➎ Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op. Voor Marga Hang op! Klik weg! Bel uw bank!

3 INLEIDING Internetcriminelen proberen op slinkse wijze toegang te krijgen tot uw bankrekening Als u geld overmaakt, wilt u zeker weten dat dit naar de juiste rekening gaat. En dat het bedrag dat u overmaakt, ook echt het bedrag is dat wordt afgeschreven. Ook wilt u er zeker van zijn dat er niemand meekijkt als u online geld overmaakt. Helaas is dat niet altijd het geval... Internetcriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om uw computer te kraken en uw persoonlijke codes te ontfutselen. Met mijn boek Geheimen van online zelfverdediging weet u waar u op moet letten. Ik leer u hoe u zich zo goed mogelijk beschermt tegen internetcriminelen. Met praktische tips waar u direct iets mee kunt. Ook leest u wat u moet doen als u iets verdachts ziet. Banken doen enorm hun best. 24 uur per dag zijn experts bezig met het veilig houden van de banksystemen. Verdachte websites worden opgespoord en ontmanteld. Er zijn ook dingen die uw bank niet doet. Naar uw inloggegevens vragen bijvoorbeeld. Let dus altijd goed op met wie u te maken heeft! De banken hebben 5 principes voor veilig internetbankieren opgesteld. Lees ze door en volg ze op. En als er iets verdachts gebeurt: Hang op! Klik weg! En bel uw bank!

4 1 Houd uw **** beveiligingscodes geheim Als u zelf een beveiligingscode kunt kiezen, zorg dan dat die niet gemakkelijk te raden is. Kies bijvoorbeeld geen geboortejaar, naam van een familielid of postcode. Zorg ervoor dat niemand kan meekijken als u uw beveiligingscodes intikt. Het gaat hier niet alleen om uw pincode, maar ook om alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van internet- en mobielbankieren. Geef nooit een beveiligingscode door per telefoon, of op een andere wijze dan de bank u heeft voorgeschreven. Dat geldt ook als u telefonisch, per of persoonlijk door iemand wordt benaderd die aangeeft medewerker van de bank te zijn. De bank zal u op deze wijze nooit om beveiligingscodes vragen. Checklist Iemand van uw bank zal NOOIT vragen om uw PIN of inlogcodes voor online bankieren! Zorg ervoor dat beveiligingscodes nooit aan een ander bekend kunnen worden. Beveiligingscodes zijn niet alleen de pincode die u in combinatie met de bankpas gebruikt. Het zijn ook alle andere codes die u moet gebruiken om elektronische betalingen te doen en/of gebruik te maken van interneten mobielbankieren. Dat kunnen bijvoorbeeld de codes zijn die een door de bank verstrekte codecalculator aangeeft. Uw beveiligingscodes zijn strikt persoonlijk. Geef ze nooit aan anderen, zelfs niet aan uw eigen partner. U mag uw beveiligingscodes alleen zelf gebruiken. U moet dat doen op de manier die de bank aangeeft. Schrijf of sla de codes niet op. Of, als het echt niet anders kan, alleen in een voor anderen onherkenbare vorm die alleen door uzelf is te ontcijferen. Bewaar in dit geval versleutelde informatie niet bij uw bankpas of bij apparatuur waarmee u uw bankzaken regelt. LET OP! DIT IS WAT ZE DOEN: Hang Op! U benaderen om uw bankrekening om te zetten naar IBAN Ongevraagd bellen om uw gegevens te controleren Bellen om een verkeerde betaling te annuleren Mailen dat uw internetbankier-account afgesloten wordt als u niet reageert Klik weg! Bel uw bank!

5 2 3 Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander apparatuur die u gebruikt gebruikt wordt Zorg voor een goede beveiliging van de voor uw bankzaken Checklist Houd uw bankpas in de gaten! Laat u niet afleiden als u de bankpas gebruikt en controleer of u uw eigen bankpas daarna terugkrijgt. Berg de bankpas altijd op een veilige plaats op en zorg ervoor dat u hem niet gemakkelijk kunt verliezen. Controleer regelmatig of u de bankpas nog in uw bezit heeft. LET OP! DIT IS WAT ZE DOEN: Uw pincode afkijken en daarna uw tas of bankpas rollen. Wees alert als u geld uit de muur haalt, een treinkaartje koopt of bij een parkeerautomaat staat. Let extra goed op als mensen u aanspreken als u nét uw pas heeft gebruikt! Soms ruilen internetcriminelen ongemerkt uw pas om. Controleer dus altijd of u uw eigen pas nog in bezit heeft. NB! Kunt u door medische of andere omstandigheden zelf geen geld opnemen of betalingen verrichten? Informeer uw bank, deze heeft hier oplossingen voor. Checklist Gebruik altijd recente updates voor uw software en browser. En installeer een virusscanner. Zorg dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/of smartphone, die u voor het regelen van uw bankzaken gebruikt, is voorzien van actuele (beveiligings) updates. Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem en beveiligingsprogramma s, zoals een virusscanner en een firewall. Installeer geen illegale software. Beveilig de toegang tot de apparatuur die u gebruikt voor het regelen van uw bankzaken met een toegangscode. Zorg er daarnaast voor dat door de bank verstrekte toepassingen op de apparatuur die u gebruikt voor het regelen van uw bankzaken niet door onbevoegden kunnen worden gebruikt. Log altijd uit als u klaar bent met het regelen van uw bankzaken.

6 Meer weten over anti-virussoftware en firewalls? Een firewall beschermt uw computer extra tegen hackers. Controleer zelf of er een firewall is opgenomen in uw besturingssysteem of anti-virussoftware. Kijk voor meer informatie op de website van uw bank, veiligbankieren.nl of digibewust.nl. 4 Controleer uw bankrekening Check regelmatig uw rekeningoverzicht. Ziet u een vreemde afschrijving? Bel uw bank! Controleer altijd zo spoedig mogelijk uw elektronische of papieren rekeninginformatie of u transacties ziet waarvoor u geen toestemming heeft gegeven. Doe dit in ieder geval elke twee weken als de bank voor u elektronische rekeninginformatie ter beschikking stelt. Als u alleen rekeninginformatie op papier ontvangt, controleer deze dan in ieder geval binnen twee weken na ontvangst. Als er schade voor de bank ontstaat doordat het voor u enige tijd onmogelijk is geweest uw rekeninginformatie te controleren, dan kan de bank u vragen aan te tonen dat dit in alle redelijkheid niet mogelijk was. BOEVEN ZIJN HET! DIT IS WAT ZE DOEN: Uw rekening kan op verschillende manieren misbruikt worden. Allereerst kan er ingebroken worden en geld van uw rekening worden afgeschreven. Ook kan uw rekening gebruikt worden als tussenstation. Check daarom regelmatig uw bij- en afschrijvingen. Let op! Internetcriminelen kunnen ook geld op uw rekening storten en u vragen dit over te boeken naar een andere rekening. Niet doen! Terwijl u het misschien niet weet, bent u strafbaar zodra u het geld doorsluist.

7 5 Checklist Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op Is uw smartphone gestolen? Bel uw bank! Neem in de volgende gevallen in elk geval direct met de bank contact op: U heeft uw bankpas niet meer in uw bezit of weet niet waar deze is. U weet of vermoedt dat iemand anders uw beveiligingscode kent of heeft gebruikt. U ziet dat er transacties op uw bankrekening hebben plaatsgevonden zonder dat u daar toestemming voor heeft gegeven. U heeft uw mobiele apparaat met betaaltoepassing van de bank niet meer, tenzij u dit apparaat aan een ander heeft overgedragen en eerst de betaaltoepassing heeft verwijderd. Neem ook direct contact op met de bank bij iets dat u als vreemd of ongebruikelijk ervaart, zoals een andere manier van inloggen. De bank kan zorgen voor een blokkade om (verdere) schade te voorkomen. Als de bank u aanwijzingen geeft, bijvoorbeeld om nieuwe incidenten te voorkomen, dan moet u deze aanwijzingen opvolgen. Ook hierbij zal de bank u nooit om beveiligingscodes vragen. LET OP! bel uw bank als: - Uw smartphone, tablet of laptop is gestolen. - U uw bankpas kwijt bent. - U een vreemd telefoontje heeft gekregen van een bankmedewerker. - U vreemde afschrijvingen ontdekt. - de website van uw bank/de inlogpagina van uw internetbankieren er anders uit ziet dan u gewend bent. Hang Op! Klik weg! Bel uw bank!

8 LET OP! Internetcriminelen verzinnen steeds weer nieuwe manieren om uw gegevens te ontfutselen of malware op uw computer te krijgen. Zelfs populaire internetfilmpjes kunnen besmet zijn. Daarom zijn de richtlijnen in dit boek geen garantie voor de toekomst. Blijf alert en geef nooit uw persoonlijke inloggegevens af! En als u het niet vertrouwt: Hang op! Klik weg! En bel uw bank! EN DAT IS NOG LANG NIET ALLES! Ook als u gaat internetbankieren is het zaak goed op te letten. Bent u écht op de site van uw bank? Controleer daarom altijd het hangslotje in uw browserbalk. Meer weten? Lees dan verder op veiligbankieren.nl. Doe ook de spoedcursus ONLINE ZELFVERDEDIGING

Algemene voorwaarden voor betaalrekeningen en betaaldiensten van de Rabobank 2015

Algemene voorwaarden voor betaalrekeningen en betaaldiensten van de Rabobank 2015 Algemene voorwaarden voor betaalrekeningen en betaaldiensten van de Rabobank 2015 1 Leeswijzer en informatie over de Rabobank 2 Uitleg gebruikte woorden 3 Algemeen 4 Veiligheid 5 Online diensten 6 Betaaldiensten

Nadere informatie

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen

Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen Algemene Handleiding Zakelijk & Handleiding Zakelijk Betalen ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK & HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING ZAKELIJK... 3 HANDLEIDING ZAKELIJK BETALEN...24 VERSIE

Nadere informatie

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen

Algemene Handleiding & Handleiding Betalen Algemene Handleiding & Handleiding Betalen & HANDLEIDING BETALEN Inhoud ALGEMENE HANDLEIDING... 3 HANDLEIDING BETALEN...29 VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015 2 Algemene Handleiding VERSIE 3.1, 6 AUGUSTUS 2015

Nadere informatie

VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening. Delta Lloyd Bank NV. INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden?

VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening. Delta Lloyd Bank NV. INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden? VOORWAARDEN Delta Lloyd Internet Spaarrekening Delta Lloyd Bank NV ONDERDEEL Retail Banking INHOUDSOPGAVE 1 Waarvoor zijn deze voorwaarden? 2 Hoe opent u de Internet Spaarrekening? 3 De Internet Spaarrekening

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Stap voor stap bankieren. Samen sterker

Stap voor stap bankieren. Samen sterker Stap voor stap bankieren Samen sterker Belangrijke telefoonnummers Inhoudsopgave +31 (0)88 722 6767 Bent u uw bankpas kwijt en wilt u uw bankpas laten blokkeren? Interhelp (088) 722 6767 Vanuit het buitenland

Nadere informatie

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start Internetbankieren met Mijn ING Zo gaat u eenvoudig van start Mijn ING Met Mijn ING bankiert u waar en wanneer u wilt. U kunt op elk moment precies zien hoeveel geld er op uw rekening staat. Bovendien hoeft

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen. Leeswijzer en informatie over de Rabobank. Gebruik van betaaldiensten. Bankpassen en creditcards, algemene regels

Inhoudsopgave. Bijlagen. Leeswijzer en informatie over de Rabobank. Gebruik van betaaldiensten. Bankpassen en creditcards, algemene regels Algemene voorwaarden voor betaalrekeningen en betaaldiensten van de Rabobank 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk

Nadere informatie

Veilig op het internet

Veilig op het internet Verslag van de bijeenkomst over Veilig op het internet (met enkele eenvoudige maatregelen) gehouden op 22 mei 2015 in Prinsenhof te Best Veilig op het internet (met enkele eenvoudige maatregelen) Themabijeenkomst

Nadere informatie

Voorwaarden voor Private Banking bij. Van Lanschot Bankiers

Voorwaarden voor Private Banking bij. Van Lanschot Bankiers Voorwaarden voor Private Banking bij Van Lanschot Bankiers U hebt of sluit een overeenkomst met Van Lanschot Bankiers. Bij deze overeenkomst horen afspraken. Deze afspraken noemen we voorwaarden. De belangrijkste

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX

Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Juni 2014 1 Veelgestelde Vragen Veilig Online Pakket van HISCOX Bescherming Verzekering Service Juni 2014 2 Inhoud 1. Waarom biedt Hiscox in samenwerking met ABN AMRO het Veilig Online Pakket aan? 3 2.

Nadere informatie

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d

hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d hoe digibewust bent u? bent u? T i p s v o o r i n d e o n l i n e w e r e l d Bent u digibewust? BENT u d i g i b e w u s t Internet en e-mail zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Thuis,

Nadere informatie

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.38 Centraal Meldpunt Identiteitsfraude bronnen www.bprbzk.nl, maart 2009 Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude is een initiatief van de Nederlandse overheid.

Nadere informatie

De Knab Visa Card in het kort

De Knab Visa Card in het kort De Knab Visa Card in het kort De Knab Visa Card in het kort Gemakkelijk en veilig betalen in binnen- en buitenland. Dat kan met de Knab Visa Card. Of je nu een etentje in een restaurant afrekent of een

Nadere informatie

Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen

Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen Overeenkomst en Voorwaarden Zakelijk Betalen Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 1 VOORWAARDEN ZAKELIJK BETALEN... 3 1. Wat hoort er bij de overeenkomst?... 3 2. Welke algemene regels gelden voor je zakelijke

Nadere informatie

Reglement Allianz Spaar- en Depositorekening

Reglement Allianz Spaar- en Depositorekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Reglement Allianz Spaar- en Depositorekening Versie 1.1 Augustus 2014 1 Inhoudsopgave Waarvoor dit reglement? 3 Wat is het doel van de Allianz Spaar- en Depositorekening?

Nadere informatie

Reglement Allianz Bankspaarhypotheekrekening

Reglement Allianz Bankspaarhypotheekrekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Reglement Allianz Bankspaarhypotheekrekening Versie 1.1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Waarvoor dit reglement? 4 Wat is het doel van de Allianz Bankspaarhypotheekrekening?

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer

Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer Inhoud Overeenkomst en voorwaarden Vermogensbeheer... 1 JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 4 VOORWAARDEN VERMOGENSBEHEER... 6 1. Wat hoort er bij Knab Vermogensbeheer?...

Nadere informatie

Saldolijn. Zo werkt het

Saldolijn. Zo werkt het Saldolijn Zo werkt het Saldolijn Met de Saldolijn kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bankieren. U kunt uw saldo checken, geld overmaken, sparen of geld opnemen van uw lening. Dit kan met uw vaste

Nadere informatie

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik

Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Spam/Nepmail Internetcafé Mei - Veilig PC Gebruik Gevaren Spyware Cookies Hacking Identiteitsroof Virus Diefstal Phishing Overmacht 100% Veilig PC Gebruik? Definities Virus - Computerprogramma wat zichzelf

Nadere informatie

12 TIPS OM VEILIGER ONLINE TE ZIJN

12 TIPS OM VEILIGER ONLINE TE ZIJN 12 TIPS OM VEILIGER ONLINE TE ZIJN Deze Gids voor Veiliger Internet is bedoeld voor non-profitorganisaties, goede doelen en NGO's. U bent afhankelijk van de goodwill van uw donateurs, leden en achterban

Nadere informatie

Reglement Allianz Beleggersrekening

Reglement Allianz Beleggersrekening Allianz Nederland Asset Management B.V. Reglement Allianz Beleggersrekening Versie 1.2 December 2014 Inhoudsopgave Waarvoor dit reglement? 4 Wat is het doel van de Allianz Beleggersrekening? 4 Hoe werkt

Nadere informatie

ABN AMRO Gold Card. Handleiding voor een bijzonder exclusieve en complete creditcard. Informatie:

ABN AMRO Gold Card. Handleiding voor een bijzonder exclusieve en complete creditcard. Informatie: Informatie: ABN AMRO Creditcard Services 0900-80 16 (lokaal tarief) www.abnamro.nl/creditcards ABN AMRO Gold Card Handleiding voor een bijzonder eclusieve en complete creditcard 75373/AAB/BRO31 augustus

Nadere informatie

Voorwaarden Betaaldiensten Zaken

Voorwaarden Betaaldiensten Zaken Voorwaarden Betaaldiensten Zaken Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Onderwerp en toepasselijke voorwaarden 1.1. Onderwerp 1.2. Overige toepasselijke voorwaarden 1.3. Toepasselijkheid wettelijke bepalingen

Nadere informatie

U bent openbare aanbieder......wat betekent dat voor u?

U bent openbare aanbieder......wat betekent dat voor u? U bent openbare aanbieder......wat betekent dat voor u? Waarom krijgt u deze folder? Uw onderneming is bij ons geregistreerd als aanbieder van openbare elektronische communicatieactiviteiten. Daarom moet

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor medewerkers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor medewerkers 2 Inleiding Iedereen maakt steeds

Nadere informatie

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl

Arrix Automatisering Heideanjer 2 9202 PG DRACHTEN Tel. (0512) 54 32 21 www.arrix.nl 10 security tips Security wordt vaak als hinderlijk ervaren. Wachtwoorden worden vergeten en software wordt niet geupdate. Kortom, men ziet niet altijd het belang van informatiebeveiliging en voelt zich

Nadere informatie

Naslag voor de security issues uit de game

Naslag voor de security issues uit de game Naslag voor de security issues uit de game Issue Advies Denk goed na waar je gevoelige informatie neerzet. Bij voorkeur op de beheerde netwerkomgeving van de instelling: die is beveiligd en wordt automatisch

Nadere informatie

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! ICT Veiligheid VirusAlert 25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx'

Nadere informatie

Overeenkomst en voorwaarden Gemaksbeleggen

Overeenkomst en voorwaarden Gemaksbeleggen Overeenkomst en voorwaarden Gemaksbeleggen INHOUD Overeenkomst en voorwaarden Gemaksbeleggen... 1 JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 4 VOORWAARDEN GEMAKSBELEGGEN... 6 1. Wat hoort er bij Knab Gemaksbeleggen?...

Nadere informatie