Communication Skills for Integration of Migrants. Handleiding voor (taal) docenten!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communication Skills for Integration of Migrants. Handleiding voor (taal) docenten!!"

Transcriptie

1 Communication Skills for Integration of Migrants Handleiding voor (taal) docenten!!

2 METHODIEK VAN DE MULTIMEDIA LEARNING KIT (1)! De WelComm Multimedia Learning Kit (MLK) maakt gebruik van de affectief humanistische benadering:" aandacht besteden aan de behoeftes van de leerlingen" taal gebruiken als een instrument voor zelfexpressie en sociale interactie" leren beschouwen als een constructief proces waarin leerlingen actief moeten worden betrokken " bewust zijn van verschillen tussen leerlingen en deze verschillen kunnen waarderen"

3 METHODIEK VAN DE MULTIMEDIA LEARNING KIT(2)! Total Physical Response (TPR) als onderdeel van Affectief Humanistische benadering:" Geschikt voor beginners en jonge leerlingen" Leerkrachten geven commando's in de doeltaal en leerlingen antwoorden door middel van lichamelijke acties" Luisteren en reageren door acties heeft twee doelen:" Snel de betekenis van het woord herkennen" Passief de structuur van de taal leren"

4 METHODIEK VAN DE MULTIMEDIA LEARNING KIT(3)! Activiteiten gebaseerd op spelletjes als onderdeel van de Affectief Humanistische benadering:" Leerlingen worden geholpen door samen te leren werken" Leerlingen ontwikkelen zelfvertrouwen en eigenwaarde" Leerlingen verbeteren sociale vaardigheden (taal voor integratie) " Activiteiten gebaseerd op spelletjes combineren de volgende componenten:" affectief (plezier beleven) " sociaal (team, groep, naleving van de regels) " motorisch en psychomotorisch (beweging, coördinatie, balans)" cognitief (ontwikkelen van spelstrategieën, leren van regels)" emotioneel (spanning, uitdaging, vrijheid, angst) " cultureel (specifieke regels en procedures voor reactie) " intercultureel"

5 MULTIMEDIA LEARNING KIT! De kit kan gebruikt worden door onderwijzers en/of ouders om kinderen te helpen de lesstof op school beter te begrijpen, hun interesse in het leren te vergroten en hen te motiveren om de taal te leren." De kit bevat een verscheidenheid aan leermaterialen om de taal te leren met o.a.: geanimeerde films, stripverhalen, bewegingsspelletjes, bordspelletjes en kleurboeken." Alle materialen zijn met elkaar te combineren om Nederlands te kunnen leren en te oefenen, en bevatten de volgende themaʼs: familie, huis, voeding, school, spelletjes, nummers, kleuren, het menselijk lichaam, dieren, planten, de seizoenen, enz." Alle thema's worden gepresenteerd als leeractiviteiten waarin de leerlingen betrokken worden op de principes 'learning-by-doingʼ en ʻknowing-by-playingʼ." De kit heeft als doel om basiscommunicatievaardigheden in het Nederlands te vergroten." De onderdelen van de MLK zijn met elkaar verbonden om het leren, oefenen en het introduceren van nieuw lesmateriaal mogelijk te maken."

6 ANIMATIEFILM (MINI-SERIES)! De film bestaat uit 5 miniseries en behandelt telkens een ander thema: familie, huis, voeding, school en spelletjes. De film is gefocust op de Welcomm familie met hoofdpersonages Ami en Menno WelComm, die telkens in grappige situaties terecht komen." De miniseries zijn onderling met elkaar verbonden en verwijzen naar verdere thema's voor het leren van de taal - getallen, kleuren, delen van het menselijk lichaam, dieren, planten, enz." De animatiefilm kan gebruikt worden in combinatie met de taalspelletjes en het stripboek." De animatiefilm is beschikbaar als DVD in de WelComm GameBox en op de website ( "

7 TAALSPELLEN! 6 taalspellen ontwikkeld in de vorm van:" " Bewegingsspel" Bordspel" Kaartspel" Puzzel " Kleurboek" " De spelletjes kunnen worden gespeeld als vervolg op de miniseries om de geleerde woordjes te oefenen en op een speelse manier nieuwe woorden te leren."

8 1. LUISTER EN BEWEEG (bewegingsspel)! Het spel kan gespeeld worden als een follow-up van de animatiefilms en bevat woorden van de 5 series." MATERIALEN:! demonstratievideo in 4 delen" een verteller geeft commandoʼs en een kind voert deze uit" DOEL VAN HET SPEL: Basis werkwoorden leren en oefenen door middel!!!!!! van associatie! HOE SPEEL JE HET:! Kinderen kijken naar de video en associëren de commandoʼs met de betreffende actie" De begeleider geeft een commando en de kinderen moeten de actie herhalen " Nieuwe werkwoorden kunnen geïntroduceerd worden in de loop van het spel" Het spelletje kan zowel individueel als groepsgewijs gespeeld worden"

9 2. FAMILIESTAMBOOM (bordspel)! Het spel kan gespeeld worden als vervolg op aflevering 1 van de WelComm animatiefilms" MATERIALEN:!! Een speelbord welke een familiestamboom voorstelt met in kleuren gemarkeerde lege plekken. Een dek van 9 kaarten met plaatjes van familieleden in verschillende kleuren." DOEL VAN HET SPEL: Woorden leren en oefenen die te maken hebben met het onderwerp ʻfamilieʼ" HOE SPEEL JE HET:! Kinderen leren en oefenen onder begeleiding woorden door de kaarten met familieleden op de juiste plaats van de familiestamboom te plaatsen." De kleuren van de kaarten corresponderen met de kleuren op het speelbord." De begeleider legt de relatie tussen de verschillende familieleden." Het spelletje kan zowel individueel als groepsgewijs gespeeld worden."

10 2. FAMILIESTAMBOOM (bordspel)! Het spel kan ook gespeeld worden om woorden te leren die te maken hebben met kleuren, planten, lichaamsdelen, familienamen, etc. Dit door vragen te stellen als:" " " Welke andere kleuren ken je?! Welke andere planten ken je?! Elke boom heeft blad(eren), wortel(s), tak(ken) etc.! In welk(e) seizoen(en) zijn de bladeren van een boom groen/bruin/geel?! Kun je de delen van het menselijk gezicht benoemen? ogen, oren, neus, mond, haar, etc.! Heb je een broer/zus?! Wat is de naam van je moeder/vader?!

11 3. MEMORY (bordspel)! Het spel kan gespeeld worden als vervolg op afleveringen 1 en 2 van de WelComm animatiefilms." MATERIALEN:! een deck van 15 kaarten:" 10 kaarten met plaatjes van 5 dingen die je in huis vindt van elke kaart zijn er 2 gelijken (2x5)." 5 kaarten met de nummers 1 tot en met 5." DOEL VAN HET SPEL: Woorden leren en oefenen die te maken hebben met het onderwerp ʻhuisʼ en ʻcijfersʼ!! HOE SPEEL JE HET!! Het spelletje kan zowel individueel als groepsgewijs gespeeld worden."

12 3. MEMORY (bordspel)! HOE SPEEL JE HET:! Versie 1:! De 10 kaarten met plaatjes worden gehusseld en met het plaatje naar beneden op een tafel of een vloer neergelegd." De spelers openen per keer twee kaarten. Als het plaatje op de twee kaarten overeenkomt, blijven ze open." Als ze niet overeenkomen dan worden ze weer omgekeerd totdat er een koppel is gevonden. Doel van het spel is om alle 5 de kaarten te verzamelen door hun plek te onthouden en de naam van de afbeelding op het kaartje te herhalen." Versie 2:! De 5 kaarten met verschillende afbeeldingen worden gemixt met de 5 kaarten met de nummers 1 tot en met 5 erop. " Het verloop van het spel is hetzelfde, maar de spelers moeten nu een plaatje koppelen aan het nummer van het aantal voorwerpen op een kaart een tafel, twee stoelen, drie lampen, vier ramen, vijf klokken. "

13 3. MEMORY (bordspel)! " Het spel wordt voorzien van uitleg door de begeleiders, die nieuwe woorden uit de onderwerpen Huis en Cijfers kunnen toevoegen en deze mixen met andere reeds geleerde onderwerpen zoals:" " Welke andere voorwerpen vind je in een huis?" Welke nummers volgen op nummer 5 (6, 7 )?" Hoeveel kamers zijn er in jouw huis?" Hoeveel mensen wonen er in jouw huis?" Hoeveel broers/zussen heb je?" Welke kleur heeft de tafel, stoel, lamp? " Het spel kan zowel individueel als groepsgewijs worden gespeeld."!

14 4. DOMINO (bordspel)! Het spel kan worden gespeeld als vervolg op afleveringen 1, 3 en 4 van de WelComm animatiefilms! MATERIALEN:! Dek van 10 kaarten, dubbelzijdig geprint. " De ene zijde van de kaarten bevat illustraties van fruit en groente, op de andere kant staan de cijfers 1 tot en met 10." DOEL VAN HET SPEL: Woorden leren en oefenen die te maken hebben met de onderwerpen Voeding, Cijfers en Kleuren.! HOE SPEEL JE HET:! Versie 1:! Eén kant van elke kaart bevat een plaatje van een groente en van een fruit. " De spelers moeten de kaarten ordenen door een fruit aan een fruit te leggen en een groente aan een groente en de woorden daarbij te herhalen."

15 4. DOMINO (bordspel)! HOE SPEEL JE HET:! Versie 2:! Eén kant van elke kaart bevat een plaatje van een groente en van een fruit. " De spelers moeten de kaarten ordenen door de kleuren van de verschillende groentes en fruit aan elkaar te koppelen.! Versie 3:! De andere zijde van elke kaart bevat twee nummers van 1 tot 10. " De spelers moeten de kaarten ordenen door de nummers in de goede volgorde te leggen en deze te herhalen."!

16 4. DOMINO (bordspel)! " " Het spel wordt voorzien van uitleg door de begeleiders, die nieuwe woorden uit de onderwerpen Voeding, Cijfers en Kleuren kunnen toevoegen en deze mixen met andere reeds geleerde onderwerpen door vragen als:" Wat voor fruit ken je nog meer?" Welke andere groentes ken je?" Welke kleur heeft een appel, tomaat, wortel?" Wat is nog meer rood, groen, oranje?! Het spel kan zowel individueel als groepsgewijs worden gespeeld."

17 5. KLAAR VOOR SCHOOL (bordspel)! Het spel kan gespeeld worden als vervolg op aflevering 4 van de WelComm animatiefilms. " MATERIALEN:! Een speelbord dat in tweeën is verdeeld: de ene kant stelt een klaslokaal voor en de andere een schooltas. Beide kanten hebben markeringen waar bepaalde voorwerpen kunnen worden geplaatst." Een dek van 13 kaarten met illustraties van voorwerpen die gerelateerd zijn aan het onderwerp School. "! DOEL VAN HET SPEL: Woorden leren en oefenen die te maken hebben met de onderwerpen School." HOE SPEEL JE HET:! De spelers moeten de kaarten met voorwerpen op de juiste plek in het bord plaatsen - in de tas of het lokaal en de namen van de woorden herhalen." Het spel kan zowel individueel als groepsgewijs worden gespeeld."

18 5. KLAAR VOOR SCHOOL (bordspel)! Het spel wordt voorzien van uitleg door de begeleiders, die nieuwe woorden uit het onderwerp School kunnen toevoegen en deze mixen met andere, reeds geleerde onderwerpen door vragen als:" Wat kan er nog meer in een schooltas?" Wat vind je nog meer in een klaslokaal?" Wat kun je doen met een boek, kleurboek, speelgoed, pen? - lezen, kleuren, spelen, schrijven " Welke spellen speel je op school?"

19 " 6. KLEURBOEK"! Een kleurboek met zwart-witte sjablonen met scènes uit alle 5 de afleveringen van de Welcomm animatiefilms. " Met behulp van een begeleider kan een kind verschillende taalvaardigheden leren uit de verschillende onderwerpen - kleuren, familieleden, huis, voeding, dieren, school, leven etc."

20 STRIPBOEK! Het stripboek bevat twee aangepaste sprookjes in het Nederlands: ʻRoodkapjeʼ en ʻDe Held van Haarlemʼ. " Het stripboek kan gebruikt worden door docenten en door ouders/verzorgers, om de inhoud van de animatiefilms en taalspellen te oefenen en om een aantal culturele aspecten van Nederland uit te leggen." Beide stripverhalen kunnen gebruikt worden om woorden te leren van de themaʼs familie, lichaamsdelen, dieren, planten, kleuren, nummers etc." De stripverhalen kunnen gebruikt worden door ouders en/of begeleiders om aan de kinderen voor te lezen."

21 STRIPBOEK! Het stripverhaal ʻDe Held van Haarlemʼ kan gebruikt worden om specifieke culturele onderwerpen over Nederland uit te leggen, bijvoorbeeld:" Nederland is een klein land." Nederland ligt lager dan de zee." Mensen bouwen hoge heuvels om de zee buiten te houden. " Ze noemen deze heuvels ʻdijkenʼ." Als een dijk breekt kan de zee het land overspoelen." Begeleiders kunnen aan de hand van het verhaal uitleggen wat een ʻheldʼ betekent. " "

22 Thank you! Thank you! " Communication Skills for Integration of Migrants

WelComm: Communicatievaardigheden. voor integratie van migranten. September 2014 Augustus 2016

WelComm: Communicatievaardigheden. voor integratie van migranten. September 2014 Augustus 2016 WelComm: Communicatievaardigheden voor integratie van migranten September 2014 Augustus 2016 PROJECT PARTNERS Pressure Line (NL) coordinator EURORESO KU TU Ltd. (BG) Synthesis (CY) IFES (ES) UNISTRASI

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2

Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2 Absolute beginners: hoe vang je ze op? Hanneke Pot: ronde 2 Programma Vanuit het perspectief van het kind: Eigen ervaring a) gewoon (?) b) TPR Onderzoek: Lectoraat OGO TPR in groep 1??!! a) opzet b) resultaten

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

Woordenkennis In Huis. Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00

Woordenkennis In Huis. Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00 Woordenkennis In Huis Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00 K2-Publisher B.V. Prins Hendrikstraat 37 NL-2411 CS Bodegraven

Nadere informatie

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Schrijf op een velletje met zelfklevende stickers een aantal keren de volgende woorden: oog - neus - buik - teen. Zet alle knuffels van uw kind bij elkaar. Laat

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Handleiding KLIK KLAK KLAAR reken maar!

Handleiding KLIK KLAK KLAAR reken maar! Handleiding KLIK KLAK KLAAR reken maar! De uitgave KLIK KLAK KLAAR reken maar! dient ter voorbereiding op het succesvol leren van rekenen en wiskunde op de basisschool. Onderzoeken bij leerlingen tijdens

Nadere informatie

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden

door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat Doewoorden door Sanne Pittomvils Werkbundel Thema School Basiswoordenschat & Doewoorden Werkbundel thema school; basiswoordenschat en doewoorden door Sanne Pittomvils, 2016 Illustraties: Pixabay, Open Clip Art &

Nadere informatie

De volgende oefeningen veronderstellen dat de leerlingen bij ten minste één eerdere gelegenheid reeds kennis met elkaar hebben gemaakt.

De volgende oefeningen veronderstellen dat de leerlingen bij ten minste één eerdere gelegenheid reeds kennis met elkaar hebben gemaakt. Thema: een sportdag De volgende activiteiten zijn bedoeld om leraren te helpen bij het opzetten van een uitwisselingsproject in een vreemde taal met een partnerschool. Na de klassikaal verrichte activiteiten

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Spelenderwijs leren in de herfst

Spelenderwijs leren in de herfst Spelenderwijs leren in de herfst Linda Willemsen klasvanjuflinda.nl Lieve lezer, Een aantal maanden geleden heb ik een E-book geschreven over spelenderwijs leren in groep 3. Steeds meer leerkrachten zoeken

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning.

Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning. Handleiding Vingerspelling en Letterherkenning. Inleiding. De module Vingerspelling en Letterherkenning is onderdeel van de methode AAD. Het is de eerste module, speciaal voor degenen die het Nederlands

Nadere informatie

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden.

Problemen herformuleren Leerlingen drukken de probleemstelling uit in eigen woorden. ACTIVITEITEN NAAM activiteit Leeftijdsgroep Markeer de optie. Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. Programmeren met Scratch 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) > project

Nadere informatie

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs in het basisonderwijs met ELENA Ellen Rusman & Stefaan Ternier Welten instituut, Open Universiteit 7 november 2014 Evoluon, Eindhoven http://www.elena learning.eu/ Programma

Nadere informatie

Go 100. Leer 100 Chinese karakters. Handleiding Go 100

Go 100. Leer 100 Chinese karakters. Handleiding Go 100 Go 100 Leer 100 Chinese karakters Handleiding Go 100 Go 100 is samen met de website www.go-malmberg.nl een volledig geïntegreerde Chinese taalmethode die een eenvoudige, aanstekelijke en effectieve leerervaring

Nadere informatie

Freight Train White Wind, 1993 MOON Alan R spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten

Freight Train White Wind, 1993 MOON Alan R spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Freight Train White Wind, 1993 MOON Alan R. 02-05 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Inleiding De locomotieven staan klaar. In het centrale goederenstation maar ook in de stations van de spelers wachten

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), Beste ouder(s)/verzorger(s), U vraagt zich soms af wat uw kind in groep 1 en 2 leert m.b.t. het vak rekenen. Rekenen is één van de basisvaardigheden die jonge kinderen goed onder de knie moeten krijgen.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Handleiding LOGO-digitaal.nl

Handleiding LOGO-digitaal.nl Handleiding LOGO-digitaal.nl Voor u aan de slag gaat met LOGO 3000 Digitaal, adviseren wij u de laatste versie van de browser Chrome te installeren. Deze browser kan gratis gedownload worden, vaak wordt

Nadere informatie

Handleiding. kinderrechten n. Samen voor SPEL KAART. Ver. Uitgever: UNICEF België, Olivier Marquet, Keizerinlaan 66, 1000 Brussel

Handleiding. kinderrechten n. Samen voor SPEL KAART. Ver. Uitgever: UNICEF België, Olivier Marquet, Keizerinlaan 66, 1000 Brussel KAART SPEL Handleiding Samen voor kinderrechten n Ver. Uitgever: UNICEF België, Olivier Marquet, Keizerinlaan 66, 1000 Brussel 15 RECHT OP VEILIGHEID EN BESCHERMING Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien

Nadere informatie

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen

Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen Lesprogramma voor activerende didactiek Vervolglessen TIJD ACTIE DOCENTGEDRAG WERKVORM OPMERKINGEN 05 min De ontvangst Lokaal op orde lesmateriaal present PPP scherm op zwart muziekje aan Schrijf je eigen

Nadere informatie

Inleiding instrumenten Leerdoelen, leerlijn en aanpak,

Inleiding instrumenten Leerdoelen, leerlijn en aanpak, Inleiding Veel Europese landen hebben de afgelopen jaren werk gemaakt van de invoering van vreemdetalenonderwijs op de basisschool. Dat gebeurde in drie varianten: als verplicht vak in het curriculum (formeel);

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel 0. Het verhaal achter het spel Ik heb de inspiratie voor dit spel gevonden bij een bestaand "vloerspel" waarbij de kinderen in de huid van Aladin kruipen en samen met Yasmine op zoek gaan naar de grot

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN

LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN LESKAART MOESTUIN LES 1: VOORZAAIEN Tijdens deze les gaat de leerkracht samen met de kinderen de groenten voorzaaien. DOELSTELLINGEN: 1. De kinderen leren hoe de volgende groenten eruit zien: wortels,

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Titel van deze les: Leren kun je leren

Titel van deze les: Leren kun je leren Titel van deze les: Leren kun je leren Uitdaging: Leren leren Denkwolk onderwerp: Leren leren Vakgebied(en): Leren leren, psycho-educatie Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Margot Hofacker Doel: Welke

Nadere informatie

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken.

K i n d e r b o e r d e r i j. Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. K i n d e r b o e r d e r i j Thema / onderwerp Voorbereiding bezoek kinderboerderij. Thema s : voeding, huisvesting, uiterlijke kenmerken. Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen?

Nadere informatie

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal

Corso Cannelloni. Spel voor kinderen vanaf 3 jaar: Het verhaal Corso Cannelloni Hier gaat het in het rond! Twee pijlsnelle dobbelspelen voor kleine koeriers vanaf 3 en vanaf 4 jaar. Soort spel: Gezinsspel Een verzameling van 2 spellen voor kinderen vanaf 3 en 4 jaar.

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

HANDBOEK POWER OF PLAY DOELGERICHTE SPEELACTIVITEITEN VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S

HANDBOEK POWER OF PLAY DOELGERICHTE SPEELACTIVITEITEN VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S HANDBOEK POWER OF PLAY DOELGERICHTE SPEELACTIVITEITEN VOOR MIDDEN- EN BOVENBOUW VOORBEELD PAGINA S VOORBEELD Copyright 2018 Right To Play & Jantje Beton ( de uitgever ) Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas

Hartelijk dank, de werkgroep Verteltas Beste ouder, Dit is een verteltas, een tas vol materialen om samen met uw kind te lezen, te spelen, te leren en plezier te maken. Kinderen vinden het heerlijk om samen een boek te bekijken en erover te

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

op weg naar groep 3 Inhoud - 4 lottokaarten - 48 lotto fiches - 4 kruiswoordplaten - 90 letterkaartjes - 10 cijferkaarten - 1 plaat met de heks

op weg naar groep 3 Inhoud - 4 lottokaarten - 48 lotto fiches - 4 kruiswoordplaten - 90 letterkaartjes - 10 cijferkaarten - 1 plaat met de heks op weg naar groep 3 Met ik leer op weg naar groep 3 leren kinderen spelenderwijs tellen van 1 tot en met 10, rekenen, letters herkennen en eerste woordjes spellen. Als een kind 5 jaar oud is, begint het

Nadere informatie

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels z SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! Spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 4! inhoud: - 30 getallen memokaarten - grote zachte dobbelsteen - 4 Bobolino-puzzels

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit in de klas leerlingparticipatie als start van een veilig leerklimaat

Omgaan met diversiteit in de klas leerlingparticipatie als start van een veilig leerklimaat Omgaan met diversiteit in de klas leerlingparticipatie als start van een veilig leerklimaat enspired leerweek, 19 april 2018 Rachel Wittenberg, Anton Douglas en Maggie Schmeitz Wat maakt ons zo verschillend:

Nadere informatie

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

- Laat de leerlingen afbeeldingen zien van gebouwen door de jaren heen met verschillende architectuur.

- Laat de leerlingen afbeeldingen zien van gebouwen door de jaren heen met verschillende architectuur. Een groot gebouw - 120 minuten (2 x 60) Lesuur 1 Benodigdhede n Tijdsduur Doen Vertellen/ vragen Doel Voorbereiding - Afbeeldingen van gebouwen in architectuur stijlen; Voor de les Materialen verzamelen

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Rol van de leerkracht

Rol van de leerkracht Rol van de leerkracht Beweging Doormiddel van interessante vragen oriënteer je samen met de leerlingen op het onderwerp van de les. Samen met de leerlingen bekijk je wat er zou gebeuren tijdens de les.

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders Pagina 1 van 10 Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor Strategieën ter bevordering van interactie communicatiestijl van het kind Rol van de ouder 1: Laat je kind

Nadere informatie

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 Datum: 12-05- 2014 Tijd: 11.40-12.40 Klas: 3hvD Aantal aanwezigen: 24 Lesonderwerp Talen in Spaanstalige landen; reizen in Latijns-Amerika Beginsituatie (De lln voelt, vindt,

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

1.Taalzee. 2. De zee Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een stukje zee er uit kan zien.

1.Taalzee. 2. De zee Hieronder zie je een voorbeeld van hoe een stukje zee er uit kan zien. 1.Taalzee Bij Taalzee krijgen leerlingen een eigen stukje zee met dieren. Deze dieren moeten ze in leven/gezond houden door taaloefeningen te doen. Er zijn ruim 20.000 verschillende opgaven, verdeeld over

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Belgische voet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 5! inhoud: - 24 grote letterkwartet-kaarten - alfabetpuzzel met 24 stukken - verjaardagsspel-speelbord - 4 Bobo-poppen - grote

Nadere informatie

- Materialen verzamelen en klaarzetten voor de les;

- Materialen verzamelen en klaarzetten voor de les; Een Familie foto - 120 minuten (2x 60) Les 1 Benodigdhede n Tijdsduur Doen Vertellen/ vragen Doel Voorbereiding - Fotolijstje met foto familie; - Wit - Kartonnen doos(grootte schoenendoo s) - Foto op papier(van

Nadere informatie

Logeer boeken. Groep 1-2

Logeer boeken. Groep 1-2 Logeer boeken Groep 1-2 INHOUD 1 Inleiding... 1 1.1 Doelstelling... 1 2 Logeerboeken... 2 2.1 Organisatie... 2 2.2 Voorbereiding... 4 2.3 Algemene Lessuggesties... 5 3 Bijlagen... 8 3.1 Informatiebrief

Nadere informatie

Patrizier Amigo, 2007 Michael SCHACHT 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten

Patrizier Amigo, 2007 Michael SCHACHT 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Patrizier Amigo, 2007 Michael SCHACHT 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 90 minuten Speelbord Voorzijde voor 2-4 spelers (zonder Pistoia). Achterzijde voor 5 spelers (met Pistoia). 149 etages in 5 kleuren - 39

Nadere informatie

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2

KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 KRUIP IN DE HUID VAN Deel 2 WAT HEB JE NODIG? UITLEG PDF In de Uitleg pdf staat de uitleg bij de opdrachten die je in je werkboek moet maken. Bekijk dus altijd eerst de Uitleg pdf en werk dan de opdracht

Nadere informatie

REKENEN Hoe rekenen jouw hersenen? Proeven en spelletjes om te trainen

REKENEN Hoe rekenen jouw hersenen? Proeven en spelletjes om te trainen Voor de leerkracht, les 2 REKENEN Moeilijkheidsgraad Korte inhoud van de les Simpele proeven om vast te stellen hoe je eigen brein informatie verwerkt. Bron: Dr. Mike Goldsmith: Train your Brain to be

Nadere informatie

Die Gärten der Alhambra Queen Games, 2004 HENN Dirk 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten

Die Gärten der Alhambra Queen Games, 2004 HENN Dirk 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Die Gärten der Alhambra Queen Games, 2004 HENN Dirk 2-4 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Inleiding De opdracht bestaat erin om de tuin van het Alhambra aan te planten met sinaasappelbomen, citroenbomen,

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 27 tijd: uur groep:1/2

datum: aantal leerlingen: 27 tijd: uur groep:1/2 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Mariska Grievink stageschool: Kath. Basisschool Christoffel, te Gendringen Iselinge klas: Vr4a mentor/mentrix: Irene Soeter datum: 17-05- 13 aantal leerlingen:

Nadere informatie

Fiche voorbereiden van activiteiten

Fiche voorbereiden van activiteiten Fiche voor voorbereiden van activiteiten Omschrijving van de activiteit: Wiskundig spel: fruit sorteren. Ervaringssituatie: O zelfstandig spelen O ontmoeten O explorerend beleven X ontwikkelingondersteunend

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

10 Stappen voor het maken van een Mindmap

10 Stappen voor het maken van een Mindmap 10 Stappen voor het maken van een Mindmap Benodigdheden Om een mindmap te maken heeft u de volgende materialen nodig: papier stiften Gebruik bij voorkeur A3-formaat blanco papier, lijntjes of ruitjes leiden

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 4

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 4 Voorbereiding post 1 Mens en eik Groep 4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Mens en eik, voor groep 4. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkblad Opruimen Algemeen

Nadere informatie

Speel met spel ROOD!

Speel met spel ROOD! Speel met spel ROOD! Nabouwen Pak een kaart met een rode rand en bouw het voorbeeld op de kaart na. Patronen klikken Bedenk een patroon en maak dit met de klikkubussen. twee rode twee blauwe of: één rode

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

6.3 GEURENLOTTO. basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP. intro. intro

6.3 GEURENLOTTO. basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP. intro. intro 6.3 GEURENLOTTO basistaak MATERIAAL ORGANISATIE - luisteren: begrijpen van vragen, opmerkingen en reacties over een handelingsopdracht - instructies begrijpen over de uitvoering van een handelingsopdracht

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6

datum: aantal leerlingen: 22 tijd: groep: 6 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Bente Veenstra stageschool: OBS Mozaïek Iselinge klas: VR1A mentor/mentrix: Tika Hilferink datum: 15-04-2014 aantal leerlingen: 22 tijd: 11.00-11.46 groep:

Nadere informatie

Liggen of leggen / kennen of kunnen

Liggen of leggen / kennen of kunnen maart 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Liggen of leggen / kennen of kunnen Liggen of leggen / kennen of kunnen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof 1 Weet je wat mijn kip

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat Frans Ottenhof De rol van de mentor * Wat is motiverend voor leerlingen? * Aan welke studievaardigheden kun je werken? Welke niet? * Wat heb je nodig

Nadere informatie

(WERELD) BURGERSCHAP VRIENDJES WORDEN MET AFLATOUN (OPDRACHT OM THUIS UIT TE VOEREN) AFLATOUN IN ANDERE LANDEN (20 MINUTEN)

(WERELD) BURGERSCHAP VRIENDJES WORDEN MET AFLATOUN (OPDRACHT OM THUIS UIT TE VOEREN) AFLATOUN IN ANDERE LANDEN (20 MINUTEN) (WERELD) BURGERSCHAP Bij dit onderdeel leren de leerlingen over hun leefomgeving. Ze leren hoe ze zo goed mogelijk voor hun eigen, directe leefomgeving kunnen zorgen. Ook leren ze over regels en taken

Nadere informatie

Programma Nederlands Praten

Programma Nederlands Praten Nederlands Praten 1 / Basisvaardigheden, hoofdstuk 3 Oefeningen werkwoorden hebben en zijn Oefening 1: Wat is het juiste werkwoord? (zijn) Jij ben/bent een leerling (zijn) Hij is/bent een man (zijn) Zij

Nadere informatie

Maak een luister of een spreektaak

Maak een luister of een spreektaak 1 Maak een luister of een spreektaak Tekendictee - luisterdoel voor ogen houden - manier bepalen om de taak aan te pakken en die manier eventueel in de loop van de taak bijstellen - informatie verwerken

Nadere informatie

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Handige Harry s Handleiding en leerdoelen - 2de graad Van een aantal dieren kunnen aantonen dat ze aangepast zijn aan hun omgeving. De vaardigheden van dieren in verband brengen met hun levenswijze Voorbeelden

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Grafix. Arschoot Elien. Herhaling grafieken. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding. Instructieboekje Grafix.

Grafix. Arschoot Elien. Herhaling grafieken. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding. Instructieboekje Grafix. Grafix Arschoot Elien Herhaling grafieken 4 de jaar ASO D hauwers Fien Lerarenhandleiding 1 Lootens Jolien Bijlage 2 Beste leerkracht, Heb je het soms moeilijk om de leerlingen hun aandacht bij de les

Nadere informatie

Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6

Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6 Titel Tijd Winnen (een kaartspel voor vier spelers) Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Breuken(taal), breuknotatie

Nadere informatie

1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar)

1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) ACTIVITEITEN NAAM activiteit To be Wall-E Leeftijdsgroep 1 graad secundair onderwijs (12 14 jaar) Tijdsduur: Vaardigheden computationeel denken Markeer de opties. 50 minuten Problemen herformuleren Leerlingen

Nadere informatie

THEMA KERN SUBKERN INHOUDEN DIT DOEN WIJ AL DIT WILLEN WIJ DOEN SEO

THEMA KERN SUBKERN INHOUDEN DIT DOEN WIJ AL DIT WILLEN WIJ DOEN SEO SEO Zelf Gevoelens Beschrijven welke gevoelens ik ervaar. Beschrijven welke gevoelens ik wel en niet begrijp. Omgaan met gevoelens en beschrijven hoe mijn reactie op gevoelens afhangt van het soort gevoel

Nadere informatie

Fossielen uit de Noordzee.

Fossielen uit de Noordzee. Lesbrief websessie Fossielen uit de Noordzee. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Beschrijving websessie 3. Afsluiting Tijdbesteding

Nadere informatie

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1

Benodigdheden: Filmpje brein uitleg: overtuigingen en het effect op leren Kaartjes helpende en remmende gedachten, zie bijlage 1 Titel van deze les: Helpende en remmende gedachten 2 Uitdaging: overtuigingen Denkwolk onderwerp: overtuigingen Vakgebied(en): psycho educatie Doelgroep: MB/BB Maker: Marianne van Zetten Doel: Welke vaardigheid

Nadere informatie

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les 1 Lesschemaformulier (LSF) Handleiding versie 2009-2010 / Pedagogogische Hogeschool De Kempel Helmond Kop Op ieder lesschemaformulier noteer je jouw voor- en achternaam en de jaargroep op de Kempel. Je

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Een voorbeeldopgave: Ik geef de hond te eten. Wat is de? Een werkwoord, een lidwoord, een zelfstandig

Een voorbeeldopgave: Ik geef de hond te eten. Wat is de? Een werkwoord, een lidwoord, een zelfstandig Bij alle spellen in Taalzee moeten de opgaven binnen een bepaalde tijd opgelost worden. Bij de meeste spellen is dat 20 seconden. Alle spellen bevatten opgaven die variëren van heel makkelijk tot heel

Nadere informatie

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Wanneer je werkt vanuit leerlijnen, is de methode slechts een van de bronnen waarmee leerlingen zich de leerstof eigen maken. Ilse Gmelig 8 februari 2018 Leerdoelen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport

Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport Informatiekaart 07 leren vernieuwen Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport Kunstzinnige oriëntatie en bewegingsonderwijs bieden veel meer mogelijkheden voor het gebruik van ict dan

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel. kijk met je hart en verwonder wat je ziet

SPELHANDLEIDING. complimenten. spel.  kijk met je hart en verwonder wat je ziet SPELHANDLEIDING complimenten spel www..nl kijk met je hart en verwonder wat je ziet Inleiding Het Complimentenspel is ontworpen door Daphne Hoogendoorn en Manon Ende. Daphne en Manon zijn beide bevlogen

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie