categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 04/833

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 04/833"

Transcriptie

1 Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 04/833 Onderwerp: Stand van zaken en opvolging aanbevelingen rekenkamer jaarrekening 2000 t/m 2002 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst: BSTF Afdeling: CCL Steller: J. Hendriks ((0591) ) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit De rapportage over de stand van zaken en opvolging aanbevelingen rekenkamer jaarrekeningen 2000 t/m 2002 ter kennisgeving aan te nemen. Samenvatting Uw raad heeft ons college bij de behandeling van het jaarverslag en rekening 2002 verzocht de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie rekenkamer over de jaarrekening 2000, 2001 en 2002 uit te werken in een actieplan. In de raadsvergadering van 29 januari 2004 is dit actieplan, waarin de toen actuele situatie is weergegeven, aan de orde geweest. Bij de behandeling van de jaarrekening 2003 heeft de commissie rekenkamer aan Deloitte Accountants gevraagd om aan te geven wat er gedaan is met de aanbevelingen en wat de effecten daarvan zijn geweest voor de jaarrekening Aan de hand van het voornoemde actieplan heeft Deloitte Accountants hun opmerkingen en conclusies puntsgewijs toegevoegd. Dit rapport treft u hierbij aan. Overigens merken wij wel op dat er op onderdelen sprake is van nieuwe ontwikkelingen dan wel gewijzigde omstandigheden In het kader van de aan u toegezegde rapportage van ons college over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de aanbevelingen van de Rekenkamer over de periode lijkt het ons het meest praktisch en doelmatig dit te doen door in te gaan op de bevindingen waarmee de accountant het oneens dan wel deels eens is. Waar nodig zullen we nog aanvullende opmerkingen maken. Overigens zijn veel onderwerpen ook al aan de orde geweest in het u reeds toegezonden accountantsrapport inzake verslag van bevindingen controle jaarrekening 2003 en de reactie hierop van ons college. Dit wordt alsdan aangegeven. Bijlagen: Rapport Deloitte d.d. 17 juni 2004 Stukken ter inzage: De op het onderwerp betrekking hebbende stukken

2 -2- jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 04/ Aanleiding voor het voorstel Het raadsbesluit van 29 januari 2004 inzake stand van zaken en opvolging aanbevelingen rekenkamer jaarrekening 2000 t/m Argumentatie/beoogd effect Inzicht verkrijgen in de stand van zaken met betrekking tot de opvolging van de aanbevelingen van de rekenkamer 2000 t/m Per onderdeel wordt dit aangegeven. Punt 1 Het volgen van een consistente gedragslijn voor wat betreft resultaatbepaling, met inachtneming van de comptabiliteitsvoorschriften. De gedragslijn van waardering en resultaatbepaling zal in het kader van de BBV worden herzien in de rekeningsrichtlijnen De organisatie is thans nog niet ingesteld op een echte centrale toetsing van dit soort zaken in detail. Dit is een integrale managementverantwoordelijkheid. In de nieuwe organisatiestructuur wordt overigens een centrale controllingunit ingesteld, waardoor op centraal niveau meer aandacht aan dit soort zaken kan worden besteed. Al aan de orde geweest in het accountantsrapport. Wij merken op dat de door de accountant vermelde 4,2 miljoen aan doorgeschoven budgetten een schatting is op basis van een steekproef. De naar mening van de accountant werkelijk doorgeschoven budgetten bedragen 2,4 miljoen, waarvan 2,0 miljoen is onderbouwd met raads- en of / collegestukken. Overigens zal de richtlijn inzake het opnemen van verplichtingen in de jaarrekening worden aangescherpt. Alleen juridische verplichtingen waar harde afspraken/ overeenkomsten (incl. raads- en of / collegestukken) onderliggen mogen in de jaarrekening worden opgenomen. Punt 2 Het komen tot heldere definities voor het rubriceren van ontvangen bedragen waar een verplichting tegenover staat. Al aan de orde geweest in het accountantsrapport. Onder de kortlopende schulden is een saldo Fonds Werk en Inkomen opgenomen van Hier ligt geen directe terugbetalingsverplichting aan het Rijk ten grondslag. In het verslagjaar 2004 wordt voor het FWI-saldo een bestemmingsreserve gevormd en als zodanig in de jaarrekening 2004 verantwoord. Overigens betreft het nieuwe ontwikkelingen die in de jaarrekening 2004 zullen worden gecorrigeerd. Ieder jaar zal er kritisch gekeken worden of dit onder de reserves dan wel voorzieningen gerubriceerd moet worden.

3 -3- Punt 3 Bij de interne resultatenanalyse aandacht besteden of afwijkingen ten opzichte van de begroting een structureel danwel incidenteel karakter vertonen. Al aan de orde geweest in het accountantsrapport. Met name uit efficiency overwegingen zijn de verschillen niet in detail geanalyseerd naar incidenteel en structureel. Op hoofdlijnen zijn bij de interne resultaatanalyse de afwijkingen ten opzichte van de begroting met een structureel danwel incidenteel karakter naar aard en oorzaak vermeld in het jaarverslag Op blz. 39 van het jaarverslag is namelijk een reëler beeld geschetst van de exploitatie 2003 door de voornamelijk verstorende factoren uit te zuiveren. In de begroting 2004 en de Kadernota is cq. wordt aan de voornaamste structurele oorzaken van de (geprognosticeerde) tekorten de nodige aandacht besteed. Dit zal waar nodig op basis van de meest actuele gegevens zijn vervolg krijgen. De richtlijnen voor de jaarrekening 2004 worden aangescherpt en in de instructies zal duidelijk worden aangegeven dat een analyse van de structurele en incidentele afwijkingen tussen rekening en begroting onontbeerlijk is voor de kwaliteit van de programmarekening en de productverantwoording. Punt 6 Op korte termijn dient een intern controleprogramma en een structuur voor een adequate managementrapportage te worden opgesteld voor de afdeling belastingen. De stand van zaken op dit moment is in principe nog onveranderd, hetgeen concreet betekent dat: De ontwikkelingen van de tools ten behoeve van het interne controleprogramma en de managementrapportages in overleg met de vorige accountant zijn afgerond. Er is een inventarisatie gemaakt van de risico s en er is adequaat voorzien in interne controlemaatregelen. De overige nog openstaande te nemen maatregelen worden betrokken bij de beschrijving van de werkprocessen. Deze activiteit wordt uitgevoerd in Voor de goede orde willen we nog melden dat de nog openstaande risico s een laag afbreukrisico kennen. Met ingang van 1 mei 2004 is inmiddels een bedrijfskundig medewerker aangesteld bij de afdeling belastingen die onder andere belast is met het beschrijven van de werkprocessen inclusief interne controle aspecten. Conform planning implementatie organisatieontwikkelingstraject afdeling belastingen, zal dit eind 2004 gereed zijn. Vervolgens zal eind 2005 de situatie bereikt zijn dat de afdeling belastingen volledig werkt conform de beschreven werkprocessen inclusief interne controle maatregelen. Punt 6 Op zo kort mogelijke termijn dient de afdeling belastingen tot invordering te komen op de waterschappen van de aan de gemeente te betalen bedragen incl. rente over de verstreken jaren. Onze reactie Met betrekking tot de openstaande vordering ad ,-- kan worden medegedeeld dat op dit moment (24/6/04) nog ,-- open staat.

4 -4- Punt 8 Het realiseren van een procesmatig model teneinde doelmatigheid en outcome van het grotestedenbeleid te beheersen. Onze reactie Met betrekking tot de periode tot en met 2004 zijn er afspraken gemaakt en richtlijnen opgesteld met betrekking tot: het besluitvormingsproces, het projectplan, de inrichting van een projectadministratie en de projectverantwoording. Voor de nieuwe planperiode wordt, zoals ook is opmerkt door de accountant, momenteel nagedacht over een nieuwe opzet en inrichting van de administratie om een adequate verantwoording in het kader van het GSB te kunnen realiseren. Punt 9 Het sociaal jaarverslag is teveel een opsomming van constateringen. Zoals de accountant opmerkt, wordt in het sociaal jaarverslag 2003 de stand van zaken weergegeven van diverse onderwerpen en van in gang gezette processen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van cijfermateriaal. Volgens de accountant is op het vlak van analyses (bijv. ziekteverzuim) nog verbetering mogelijk. Daar waar mogelijk binnen de gegeven tijdsperiode zullen de analyses in overleg met de accountant dan ook verder worden uitgebreid. Punt 11 In het sociaal jaarverslag ontbreekt een adequate analyse van de knelpunten. Ook hier geldt dat waar mogelijk binnen de gegeven tijdsperiode en in overleg met de accountant de in het sociaal jaarverslag behandelde knelpunten worden voorzien van een analyse. Punt 12 Uitvoering te geven aan het opstellen van een subsidieverordening. In aanvulling op de gegeven reactie in het actieplan behorende bij het raadsbesluit van 29 januari 2004 delen wij u mede dat het streven erop is gericht de bijzondere subsidieverordeningen in de maand september af te ronden. Vervolgens kunnen deze verordeningen naar verwachting in oktober a.s. ter besluitvorming aan uw raad worden voorgelegd. Punt 14 Bij interne resultatenanalyse aandacht besteden of afwijkingen ten opzichte van de begroting een structureel danwel een incidenteel karakter vertonen. Zie ad 3 van deze rapportage. Punt 15 Op korte termijn dient een intern controleprogramma en een structuur voor een adequate managementsrapportage te worden opgesteld voor de afdeling belastingen. Zie ad 6 van deze rapportage. Punt 15 Er dient een zichtbare analyse tussen de begroting en rekening per belastingsoort te worden gemaakt. Een zichtbare analyse tussen begroting en rekening per belastingsoort wordt binnen de dienst PCFO zichtbaar gemaakt. Een analyse in hoofdlijnen is ook bij hoofdfunctie 9 in de jaarrekening opgenomen alsmede in het jaarverslag (blz. 41). Als uitvloeisel van de nieuwe BBV zal bij de jaarrekening 2004 meer aandacht aan deze analyse moeten worden besteed.

5 -5- Punt 17 Het sociaal jaarverslag is teveel een opsomming van constateringen. Zie ad 9 van deze rapportage. Punt 17 Een omvang van het aantal functionerings- en beoordelingsgesprekken van 100% dient te worden nagestreefd. In het sociaal jaarverslag 2000 is opgenomen dat de doelstelling minimaal het halen van een percentage 70% was. Dit percentage wordt nog steeds als norm gehanteerd met dien verstande dat wel een percentage van 100% wordt nagestreefd. Punt 19 Bij interne resultaatanalyse aandacht besteden of afwijkingen ten opzichte van de begroting een structureel danwel een incidenteel karakter vertonen. Zie ad 3 van deze rapportage. Punt 20 De problematiek in de ICT-omgeving dient adequaat opgepakt te worden. Tevens dient hoge prioriteit te worden gegeven aan een eenduidig ICT-beleid en dient dit centraal te worden aangestuurd door de gemeentesecretaris. Tevens dient het beveiligingsplan te worden aangepast en moet hier een snelle uitvoering aan worden gegeven. In aanvulling op onze gegeven reactie in het actieplan behorende bij het raadsbesluit van 29 januari 2004 delen wij u mede dat de problematiek in de ICT omgeving adequaat is opgepakt. De migratie naar een totaal nieuwe ICT-omgeving is bijna afgerond. Alleen de raadsleden dienen nog gemigreerd te worden. In het DO is besloten het informatiebeleidsplan onderdeel uit te laten maken van de strategienota. Hiervoor is een platform digitaal gevormd waar medewerkers, afdelingschefs en directeuren in plaats nemen. Deze strategienota zal in het 3e kwartaal 2004 worden opgeleverd. Punt 20 Er is een onvoldoende functionerende logische toegangsbeveiliging van de primaire applicatie voor de financiële administratie (Fis4all). Op het moment van schrijven in de rekening 2002 was een en ander opgeschoond. Er zijn afspraken gemaakt dat de controllers verantwoordelijk zijn voor het actueel en up to date zijn van competentietabellen en autorisaties tot Fis4all. Dit is een continu proces. Voor het muteren van rechten in de financiële applicatie en de interne controle op mutaties in bevoegdheden is een adequate procedure aanwezig. De procedure zal in het vervolg strenger worden bewaakt en nageleefd. Punt 21 De raad kan de goedkeurings-en rapporteringstoleranties lager vaststellen. Bezien moet worden in hoeverre de maximale tolerantiegrens nader kan worden kan worden aangescherpt. In aanvulling op onze gegeven reactie in het actieplan behorende bij het raadsbesluit van 29 januari 2004 delen wij u mede, dat het eventueel lager vaststellen door de raad van goedkeurings- en rapporteringstoleranties in uw raadsvergadering van 27 mei 2004 aan de orde is geweest. Door uw raad is besloten de controle- en tolerantiegrens voor de jaren 2004 en 2005 te handhaven op de wettelijke minimumnorm van 1%. Daarna dient op basis van de opgedane ervaringen een eventuele aanpassing van de controle- en tolerantiegrens te worden bezien.

6 -6- Punt 22 Er dient een onderzoek plaats te vinden naar de noodzakelijke aard en omvang van de gronden. Hier dient ook het aankoopbeleid en de relatie tussen de omvang van de grondvoorraden en de beleidsnota GSB en de strategienota 2020 bij betrokken te worden. In het vierde kwartaal 2003 heeft een werkgroep bestaande uit medewerkers van de afdelingen Grondzaken, Economische zaken, Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen en Dienstondersteuning zich gebogen over de strategische grondvoorraad. Op basis van strategienota, beleidsnota GSB en woonplan is gekeken naar het strategisch belang en verwacht moment van in ontwikkeling nemen. Ook is getoetst of er op middellange termijn behoefte was aan strategische aankopen. Op basis van de bevindingen zijn de gronden financieel gewaardeerd, waarbij kostendekkende ontwikkeling in de toekomst als uitgangspunt gold. Hierbij bleek dat de huidige boekwaarde aan strategische gronden realistisch is en dat er geen aanleiding is voor herwaardering. Binnen de werkgroep is afgesproken dat jaarlijks in dezelfde samenstelling een dergelijke beoordeling zal plaatsvinden waarbij de gehanteerde uitgangspunten ten aanzien van strategisch belang en ontwikkelmoment op geldigheid worden getoetst. Tevens wordt dan gekeken naar benodigde grotere strategische aankopen op middellange termijn. Overigens is de waarde per ultimo 2003 van de strategische (maar ook overige) grondvoorraad onderwerp van controle van de accountant geweest. Dit heeft niet geleid tot opmerkingen. Punt 23 Met voortvarendheid dienen de samenwerkingsplannen met de waterschappen te worden uitgewerkt. In aanvulling op onze gegeven reactie in het actieplan behorende bij het raadsbesluit van 29 januari 2004 delen wij u mede, dat een plan van aanpak voor het vormgeven van samenwerking met de waterschappen gereed is. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om aan deze samenwerking uit voering te geven. Punt 25 De achterstanden inzake vaststelling van subsidies ten behoeve van gelieerde instellingen dienen dit jaar te worden ingelopen. Tevens dienen de bepalingen van de subsidieverordening strikt te worden nageleefd. Wij hebben toen geschreven dat er sprake was van een inhaalslag zonder te stellen dat alles al bij was. Overigens zijn de procedures om de tijdige en volledige ontvangst van verantwoordingsinformatie te waarborgen vastgelegd in de algemene subsidieverordening. In deze verordening is gesteld dat verantwoordingsinformatie binnen 13 weken na afloop van het boekjaar moet zijn toegestuurd aan de gemeente Emmen. In een beschikking die bij een subsidie wordt afgegeven wordt duidelijk vermeldt wanneer de verantwoordingsinformatie van de betreffende instelling aan de gemeente Emmen toegestuurd dient te zijn. De subsidievaststellingen 2002 en volgende jaren worden als inhaalslag verder ter hand genomen, waarbij de nodige zorgvuldigheid en overleg met betrokken instelling in acht dient te worden genomen. De subsidietoerekeningen 2003 zijn inmiddels afgewikkeld.

7 -7-3. Relatie met bestaand beleid/eerder genomen besluiten Genoemd raadsbesluit van 29 januari 2004 en het rapport van 17 januari 2004 van Deloitteaccountants BV inzake reactie op bevindingen en aanbevelingen rekenkamer jaarrekeningen 2000 t/m Afstemming met externe partijen/communicatie n.v.t. 5. n.v.t. 6. Financiële consequenties/voorgestelde dekking n.v.t. Een concept-besluit is bijgevoegd. Emmen, 24 augustus Burgemeester en wethouders van Emmen, de secretaris, de burgemeester, A.J. Mewe C. Bijl

8 -8- jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 04/833 Raadsbesluit De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 augustus 2004, nummer 04/833; b e s l u i t : de rapportage inzake de stand van zaken en opvolging van de aanbevelingen van de rekenkamer over de jaarrekeningen 2000 t/m 2002 voor kennisgeving aan te nemen. Vastgesteld in de openbare vergadering van 30 september de griffier, de voorzitter, J.A. Hekman C. Bijl

Voorgesteld besluit - in te stemmen met het indienen van een aanvraag MAU bij de Toetsingscommissie WWB.

Voorgesteld besluit - in te stemmen met het indienen van een aanvraag MAU bij de Toetsingscommissie WWB. Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0029 B 5 12/279 Onderwerp: Aanvraag Meerjarige aanvullende Uitkering Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Participatie Kwaliteit

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 11 06/617 låçéêïéêéw Stand van zaken actiepunten Rapport van Bevindingen Jaarrekening 2005

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 11 06/617 låçéêïéêéw Stand van zaken actiepunten Rapport van Bevindingen Jaarrekening 2005 o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Stand van zaken actiepunten Rapport van Bevindingen Jaarrekening 2005 Portefeuillehouder: J. Kuper Concernstaf Concerncontrol J.R. Sloots, telefoon ((0591)68 53 81) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012 svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Herstructurering bedrijventerrein De Tweeling Portefeuillehouder: B.R. Arends Beleid en Regie D. van Heteren, telefoon ((0591)68 93 13) Team Ruimtelijk Beleid Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

GEWIJZIGD EXEMPLAAR. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 05/109

GEWIJZIGD EXEMPLAAR. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 3 05/109 GEWIJZIGD EXEMPLAAR o~~çëîççêëíéä jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2005 RA05.0002 B 3 05/109 låçéêïéêéw Vaststelling tarieven OZB Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst: PCFO Afdeling:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar bijlagenr. categorie/agendanr. corsanr A 6 RA Onderwerp: Formalisering Jongerenraad Emmen

Raadsvoorstel. jaar bijlagenr. categorie/agendanr. corsanr A 6 RA Onderwerp: Formalisering Jongerenraad Emmen Raadsvoorstel jaar bijlagenr. categorie/agendanr. corsanr. 2004 16 A 6 RA04.003 Onderwerp: Formalisering Jongerenraad Emmen Portefeuillehouder: J. Holman Dienst: OCSW Afdeling: WEL Steller: H.W. Tack ((0591)68

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 1b 12/303. jaar stuknr. Raad. Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0036 B 1b 12/303 Onderwerp: Aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Programma Wet werken

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad svoorstel 2009 RA09.0147 A 7 09/1087 Onderwerp: Aanpassen van diverse verordeningen vanwege de Europese Dienstenrichtlijn/-wet en de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis

Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis svoorstel Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Personeel, Juridische Zaken en Communicatie

Nadere informatie

Voorgesteld besluit De Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Emmen vast te stellen.

Voorgesteld besluit De Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Emmen vast te stellen. Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2014 RA14.0027 A 4 14/411 Onderwerp: Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Emmen Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma KlantContactCentrum

Nadere informatie

categorie/agendanr. B. en W.

categorie/agendanr. B. en W. svoorstel Onderwerp: Bekendmakingen digitaal publiceren Portefeuillehouder: C. Bijl Afdeling Personeel, Juridische Zaken en Communicatie Team Communicatie Stefanie Schipper, telefoon ((0591) 68 59 59)

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening inrichting gemeentelijke antidiscriminatievoorziening gemeente Emmen

Onderwerp: Verordening inrichting gemeentelijke antidiscriminatievoorziening gemeente Emmen Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2009 RA09.0141 A 12 09/1151 Onderwerp: Verordening inrichting gemeentelijke antidiscriminatievoorziening gemeente Emmen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlagen: - CQ Centrum voor de Kunsten. Visie en vraagformulering

Bijlagen: - CQ Centrum voor de Kunsten. Visie en vraagformulering Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2011 RA11.0136 A 16 11/1036 Onderwerp: Subsidiering CQ Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Dienst Beleid Sociaal Economische Ontwikkeling

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t.

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t. Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t. gebied Zijtak Portefeuillehouder: J.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 4 16/125. Raad. Onderwerp: Bijlage(n): Publicatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 4 16/125. Raad. Onderwerp: Bijlage(n): Publicatie Raadsvoorstel Jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2016 RA16.0007 A 4 16/125 Onderwerp: Algemeen belang verklaring Mededingingswet Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 15/458. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 15/458. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0043 A 9 15/458 Onderwerp: Verordening bestuurlijke boete bij recidive Portefeuillehouder: J. Bos Inkomen Kwaliteit Reitze Wellen, telefoon

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 13/262. Raad. Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. B. en W RA A 9 13/262. Raad. Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand Raadsvoorstel Jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0025 A 9 13/262 Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie

Nadere informatie

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 Toelichting Bij de interne controles in het kader

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 8 10/1188

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 8 10/1188 Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2010 RA10.0140 A 8 10/1188 Onderwerp: Eindafrekening Investering Bedrijfsverzamelgebouw Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 10 12/858

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 10 12/858 Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2012 RA12.0093 A 10 12/858 Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Emmen, Emmerhout Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Voorgenomen wijziging deelname gemeente Emmen in Stadionbedrijf Emmen BV.

Voorgenomen wijziging deelname gemeente Emmen in Stadionbedrijf Emmen BV. Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2012 RA12.0042 B 5b 12/400 Onderwerp: Voorgenomen wijziging deelname gemeente Emmen in Stadionbedrijf Emmen BV. Portefeuillehouder: B. R. Arends Directiestaf

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 1 14/134. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 1 14/134. Raad svoorstel Onderwerp: Consequenties uitspraak rechtbank Noord-Nederland 23 december 2013 Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Dienst Publiek Maatschappelijke zaken en zorg Elizabeth Ellison, telefoon ((0591)68

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 svoorstel Onderwerp: Starters op de woningmarkt in Emmen Portefeuillehouder: H. Brummel Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit De notitie

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 6 09/131 låçéêïéêéw= Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens 2009

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 6 09/131 låçéêïéêéw= Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens 2009 o~~çëîççêëíéä= jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. låçéêïéêéw= Verordening gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens 2009 Portefeuillehouder: C. Bijl Dienst Publiek B&B-Burgerzaken H.H. Webers,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad: 1195908 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Zienswijze

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 4 10/142. Onderwerp: Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 4 10/142. Onderwerp: Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht svoorstel 2010 RA10.0010 B 4 10/142 Onderwerp: Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht Portefeuillehouder: Ondersteuning CJZ R. Oosterhof, telefoon (( 0591) 68 95 62) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk *Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk Aan de raad, Inleiding Er zijn drie aanleidingen voor dit voorstel:

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017 Gemeente Doetinchem Presentatie jaarrekeningcontrole 2016 15 juni 2017 Samenvatting Reikwijdte van de controle Met de gunning van 25 mei 2015 welke door middel van onze vaktechnische opdrachtbevestiging

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk

Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr Corsa kenmerk Onderwerp Jaarrekening 2013 Stichting Openbaar Onderwijs Land van Heusden en Altena Volgnr. 2014-037 Corsa kenmerk 14.0009805 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma de raad Ambtenaar G. Vonk Afdeling

Nadere informatie

Bijlagen: Aanvalsplan Bouwen, Duurzaamheid en Jeugdwerkloosheid; Communicatieparagraaf "Aanvalsplan Bouwen, Duurzaamheid en Jeugdwerkloosheid"

Bijlagen: Aanvalsplan Bouwen, Duurzaamheid en Jeugdwerkloosheid; Communicatieparagraaf Aanvalsplan Bouwen, Duurzaamheid en Jeugdwerkloosheid svoorstel Onderwerp: Aanvalsplan Bouwen, Duurzaamheid en Jeugdwerkloosheid Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Beleid en Regie Team Ruimtelijk Beleid N.Mulder, telefoon (0591 685877) Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Gemeente Ei,en. Raadsvoorstel. Onderwerp: I Herstelbesluit Bestemmingsplan "Buitengebied Emmen" Portefeuillehouder: R. v.d. Weide. Aan de gemeenteraad

Gemeente Ei,en. Raadsvoorstel. Onderwerp: I Herstelbesluit Bestemmingsplan Buitengebied Emmen Portefeuillehouder: R. v.d. Weide. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Gemeente Ei,en jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. Raad B.enW. 2014 RA14.0069 A 6 14/823 Onderwerp: I Herstelbesluit Bestemmingsplan "Buitengebied Emmen" Portefeuillehouder: R. v.d.

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: -Concept Onderwerp: Programmabegroting 2007 BWS Uitvoeringsorgaan NW Overijssel. Conceptbesluit: Het college neemt kennis van: - De

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004 RAADSVERGADERING Gemeente eente ^ ij n Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer Vaststellen jaarrekening 2004 SM/05/07 Sector 27 juni 2005 Afdeling Middelen Middelen

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad,

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 31 mei Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen Geachte raad, No.: Portefeuillehouder: Wethouder Hoek Afdeling: Middelen Behandelaar: A. Moerland De raad van de gemeente Tholen Tholen, 31 mei 2015 Onderwerp: Jaarstukken gemeente Tholen 2015 Geachte raad, Algemeen

Nadere informatie

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1

Accountantsrapport. 1 Inleiding 1. 2 Beheersinstrumentarium 1 Gemeente Den Haag RIS115659s_17-MEI-2004 ACCOUNTANTSRAPPORT EN ACCOUNTANTSVERKLARING BIJ DE JAARREKENING 2003 VAN DE GRIFFIE VAN DE GEMEENTE DEN HAAG INHOUDSOPGAVE Accountantsrapport blz. 1 Inleiding 1

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2005 RA05.0017 A 9 05/164 låçéêïéêéw Vaststelling kosten openbaar speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2005 RA05.0017 A 9 05/164 låçéêïéêéw Vaststelling kosten openbaar speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs o~~çëîççêëíéä categorie/agendanr. stuknr. 2005 RA05.0017 A 9 05/164 låçéêïéêéw Vaststelling kosten openbaar speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs Portefeuillehouder: T. Eerenstein Dienst: OCSW Afdeling:

Nadere informatie

Raadsvoorstel(voorheen RA )

Raadsvoorstel(voorheen RA ) svoorstel(voorheen RA15.0076) Onderwerp: Verordening Winkeltijden gemeente Emmen Portefeuillehouder: B.R. Arends Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Tonia Arts-van Oosten, telefoon ((0591)68 55 24) Aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 9 10/509. jaar stuknr. Raad

Raadsvoorstel. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 9 10/509. jaar stuknr. Raad svoorstel Onderwerp: realisatie inloopvoorziening voor dak- en thuislozen Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Dienst Beleid Projectmanagement R.Koops, telefoon ((0591)68 9450) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus

Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 discussiememo p&c cyclus Postregistratienummer: 2009i01003 Bijlage: 3 Bij welk oorspronkelijk stuk hoort de bijlage: 2009i00970 Onderwerp: discussiememo p&c cyclus Naam auteur: Yvonne van Halem Memo Postregistratienummer: 2009i00628

Nadere informatie

Onderwerp: Rekenkamercommissie Emmen: Onderzoek Re-integratiebeleid Emmen.

Onderwerp: Rekenkamercommissie Emmen: Onderzoek Re-integratiebeleid Emmen. svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Rekenkamercommissie Emmen: Onderzoek Re-integratiebeleid Emmen. Portefeuillehouder: C. Bijl Griffie Griffie A.S.Heine, telefoon (0591-68 95 04) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 8 n.v.t.

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 8 n.v.t. svoorstel categorie/agendanr. stuknr. 2010 RA10.0091 B 8 n.v.t. Onderwerp: Initiatiefvoorstel bezuinigingsbijeenkomsten Portefeuillehouder: n.v.t. Dienst Ondersteuning Communicatie en juridische zaken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond...

erfpacht ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond... Stelselherziening lh i erfpacht Voorafgaand aan extra Commissie ROB 2 november 2010 Plaats over deze achtergrondfoto uw eigen [kleuren]foto op de voorgrond......gebruik vervolgens onderstaande tool om

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voor raadsvergadering d.d.: 26-10-2010 Agendapunt: 10

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/984

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 15 07/984 o~~çëîççêëíéä= låçéêïéêéw= Begrotingswijziging Wet Sociale Werkvoorziening en voortgang modernisering Wet Sociale Werkvoorziening Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Beleid Beleidsvoorbereiding Marieke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voor raadsvergadering d.d.: 26-10-2010 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij:

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-14-01790 / jaarrekening 2013 gemeente Oegstgeest portefeuillehouder M. den Boer afdeling Bedrijfsondersteuning opgesteld door F. Boland datum/voorstel nr 20 mei 2014 / CB-14-345

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 28 januari 2016 Agendanummer : 08 Datum collegebesluit : 8 december 2015 Onderwerp : Beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen 0.

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp :

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : Portefeuillehouder(s) : P. H. Roos, Afdelingshoofd/hoofd BMO: R. Schaatsbergen Paraaf : Paraaf: Afdeling : Samenleving

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

Zaaknr.: Agendanummer: 8.4 Datum raadsvergadering: 1 juli 2010 de Gemeenteraad Verzenddatum: 4 juni 2010

Zaaknr.: Agendanummer: 8.4 Datum raadsvergadering: 1 juli 2010 de Gemeenteraad Verzenddatum: 4 juni 2010 Zaaknr.: 350057 Agendanummer: 8.4 Datum raadsvergadering: 1 juli 2010 Aan: de Gemeenteraad Verzenddatum: 4 juni 2010 Betreft: Drechtwerk - Ontwerp Jaarverslag 2009 en Accountantsverslag,, Ontwerp Begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften

Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften Voorloper Onderwerp Vergoeding presentiegelden leden commissie voor de behandeling van bezwaarschriften Vergadering Datum Agendapunt Rondetafelgesprek -- -- Meningsvormende raad 23 april 2009 -- Besluitvormende

Nadere informatie

oescand archief datum

oescand archief datum Raadsvoorstel oescand archief datum 1 6-07- 11 Aan de gemeenteraad Van : College van B&W Datum : 23 april 13 Pfh. : L.P. Vokurka Steller : L. van Ledden - Vredenbregt tei.nr. : 0652739308 e-mail : CoordinatorJaarrekeningproces@Delft.nl

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 16-08-2005 Onderwerp: Vaststellen protocol voor de accountantscontrole 2005. Conceptbesluit: De raad in zijn vergadering van 20 september

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Raadsvoorstel Registratienummer: BI Portefeuillehouder: B. Fritzsche

Raadsvoorstel Registratienummer: BI Portefeuillehouder: B. Fritzsche gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: BI08.00945 Portefeuillehouder: B. Fritzsche Van afdeling: BCF Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Behandelend ambtenaar: WMoliink o Program ma rekening

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 22 december 2011 OPSTELLER VOORSTEL: J. Wiffers AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 15 november 2011 ONDERWERP:

Nadere informatie

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht PUBLICATIEVERSLAG 2014-2015 van te Hendrik-Ido-Ambacht Kamer van Koophandel Rotterdam Dossiernummer 41118682 1 INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 juli 2015 (na resultaatbestemming) 3 Staat van baten en

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20

Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20063 Datum: 17 september 2013 Agendapunt: 20 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevrouw I. de Graaf/ De heer W. de Jong Onderwerp:

Nadere informatie

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 gemeente Winterswijk zaaknummer: 105527 blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 programma: 13. Financiën werkdoel: 1317 Realiseren jaarlijkse beleids- en budgetcyclus onderwerp: Jaarstukken 2015 advies: 1.

Nadere informatie

Voorgesteld besluit De Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Emmen 2013 vast te stellen.

Voorgesteld besluit De Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive gemeente Emmen 2013 vast te stellen. svoorstel Onderwerp: Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie mevr. P. Bethlehem, telefoon ((0591)68 50 57) Aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001783* 17.I Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001783* 17.I Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Kredietaanvraag Verbeterplan Voorste Heistraat/Heikant Aanleiding

Nadere informatie

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 10-06-2015 Nummer gemeenteblad: 0554 Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden 1 Het Bestuur van de Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden gelet op artikel

Nadere informatie

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren.

de Jaarrekening 2016 van Onderwijsgroep Fier goedkeuren. 12 Stiens, 24 oktober 2017 Raadsvergadering: 16 november 2017 Voorstelnummer: 2017/39 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: b.kroes E-mail: b.kroes@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576664.

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/21892 Datum : 16 augustus 2011 Programma : Bestuur en Organisatie Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20055 Datum: 19 april 2011 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: De heer A.B.J. Hartsuiker Behandelend ambtenaar: De heer H. Laanstra Onderwerp: Wijziging statuten

Nadere informatie

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH)

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0020415 Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) Porrefeuillehouder J.C.W. Nederstigt steiler M. Hoogeland Collegevergadering

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 314540 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Oplegnotitie Foutenlijst voortkomend uit interne controles 2014 Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 2015/27

Oplegnotitie Foutenlijst voortkomend uit interne controles 2014 Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. 2015/27 gemèénte 9 9 Oplegnotitie Foutenlijst voortkomend uit interne controles 2014 Registratiekenmerk 570698 Gemeenteblad nr. 2015/27 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd omdat de raad

Nadere informatie