k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang"

Transcriptie

1 k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang

2 Deze menukaart bevat zo n vijftien goed onderbouwde, door BKK aanbevolen instrumenten. Kinderopvangorganisaties kunnen ze inzetten voor de evaluatie en de verbetering van hun pedagogisch aanbod, hun pedagogische belofte. In de Wet Kinderopvang (die per 2018 herijkt zal worden) legt de overheid eisen op aan houders van kinderopvangvoorzieningen. Een belangrijk deel van deze eisen heeft betrekking op de kwaliteit van het pedagogische proces: de wettelijke pedagogische opdracht. De inspectie doet de toetsing hiervan. Tegenover deze pedagogische opdracht staat de pedagogische belofte. Dat is de belofte die houders aan hun klanten, de ouders dus, doen. De pedagogische belofte zal vaak aanvullend zijn op de pedagogische opdracht en bedoeld zijn om een voor ouders onderscheidend aanbod te doen. De herziene Wet Kinderopvang zal meer ruimte voor eigen keuzes laten en evaluatie op initiatief van de houder wordt dan belangrijker. Instrumenten kunnen helpen bij evaluatie van de keuzes en soms bij het transparant maken van de resultaten. Toelichting op het onderwerp zelfevaluatie is te vinden op BKK, april 2017

3 Instrumenten die zich richten op de ontwikkeling van kinderen HET KIND

4 HET KIND De instrumenten zijn bed op onderstaande. Wetenschappelijke aspecten. Dat zijn onder meer theoretische onderbouwing, of een instrument getest is en bevindingen omtrent betrouwbaarheid en validiteit. Handvatten kwaliteitsverbetering. Daarbij is onder meer gekeken of bij de uitslag helder is in welke mate scores goed of slecht zijn. Ook is bed of de toelichting aanwijzingen geeft om aan kwaliteitsverbetering te werken. Inzetbaarheid kinderopvang. Hierbij is onder andere gekeken naar de verkrijgbaarheid, de meetpretentie, beheer en onderhoud. Gebruiksgemak/drempel. Hier gaat het onder meer om de hoeveelheid tijd die de kinderopvang dient te investeren voor gebruik van het instrument, de vraag of er extra training nodig is en of er ondersteuning geleverd kan worden. Totale kosten. Daarbij gaat het onder meer om aanschafkosten en kosten van licenties, scholing, plus de tijd voor meten en uitwerking. Mogelijkheid benchmarking. Punten zijn hier toegekend indien er resultaten beschikbaar zijn voor vergelijking en als de uitslag eenvoudig te interpreteren is door bijvoorbeeld ouders.

5 LOOQIN KO kinderdagverblijven en peuterspeelzalen observatie met vragenlijst pedagogisch medewerker Looqin KO bestaat uit twee korte screeningslijsten waarmee je het welbevinden, de betrokkenheid en de ontwikkelingsdomeinen voor elk kind in beeld brengt. De pedagogisch medewerker vult in ongeveer 15 minuten de lijsten digitaal in. Dat levert een samenvatting op van de screenings en direct zicht op de gehele groep. Er zijn gratis informatiebijeenkomsten over Looqin KO. De uitgebreide handleiding geeft aanwijzingen voor concrete acties om het welbevinden en de betrokkenheid van het kind te verhogen. De aanschaf van het instrument kost eenmalig 125 en daarnaast 3,50 per kind per jaar. De geadviseerde training kost voor 12 deelnemers.

6 PRAVOO KINDVOLGSYSTEEM 0-4-JARIGEN kinderdagverblijven en peuterspeelzalen observatie met checklist pedagogisch medewerker, gastouder Met het digitale PRAVOO kindvolgsysteem kan de ontwikkeling van 0- tot 4-jarige kinderen gevolgd worden. Een kind wordt bij binnenkomst gescoord, in januari en juni van elk jaar en bij de overdracht naar de basisschool. In de handleiding staat gedetailleerd uitgelegd hoe er gescoord moet worden, extra scholing is mogelijk maar niet noodzakelijk. Als kinderen zich vertraagd ontwikkelen, biedt het systeem hulpmiddelen voor extra of speciale begeleiding en stimulering van de ontwikkeling. In het eerste jaar kost het systeem 181 per 50 kinderen en vanaf het tweede jaar 60 per 50 kinderen. Het systeem is ontwikkeld door PRAVOO.

7 DOEN, PRATEN & BEWEGEN kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders observatie met checklist pedagogisch medewerker, gastouder Doen, Praten & Bewegen is een kindvolgsysteem dat zich richt op de ontwikkeling van 0- tot 4-jarigen. De motorische, spraak-/ taal-, en sociaal-emotionele ontwikkeling worden gemonitord door pedagogisch medewerkers of gastouder door middel van observatielijsten Zo doe ik, Zo praat ik en Zo beweeg ik, die ook los verkrijgbaar en inzetbaar zijn. Voor gebruik is training nodig. De handleidingen geven handelingssuggesties voor stimulering van de ontwikkeling. De training is op offertebasis en de kosten voor de handleidingen en observatielijsten zijn 243. Er is ook een digitale versie, op staffel basis vanaf 105 per jaar. Doen, Praten & Bewegen is ontwikkeld door de CED-Groep.

8 TAAL VOOR PEUTERS EN REKENEN VOOR PEUTERS kinderdagverblijven en peuterspeelzalen gestandaardiseerde test pedagogisch medewerker De toets Taal voor peuters bestaat uit opgaven voor de passieve en de actieve woordenschat, definitievaardigheid en kritisch luisteren waarmee de taalontwikkeling van een kind gevolgd kan worden. De toets Rekenen voor peuters bestaat uit opgaven over getalbegrip, meten en meetkunde, waarmee de rekenontwikkeling gevolgd kan worden. Met behulp van de uitslag kan het aanbod bijgesteld worden zodat het aansluit op het niveau van het kind. De toetsen zijn onderdeel van het Cito volgsysteem voor het jonge kind. Beide toetsen zijn in 15 minuten af te nemen door een pedagogisch medewerker. De aanschaf kost per toets eenmalig

9 Instrumenten die zich richten op de omgeving en ervaringen van kinderen DE OMGEVING

10 De instrumenten zijn bed op onderstaande. DE OMGEVING Wetenschappelijke aspecten. Dat zijn onder meer theoretische onderbouwing, of een instrument getest is en bevindingen omtrent betrouwbaarheid en validiteit. Handvatten kwaliteitsverbetering. Daarbij is onder meer gekeken of bij de uitslag helder is in welke mate scores goed of slecht zijn. Ook is bed of de toelichting aanwijzingen geeft om aan kwaliteitsverbetering te werken. Inzetbaarheid kinderopvang. Hierbij is onder andere gekeken naar de verkrijgbaarheid, de meetpretentie, beheer en onderhoud. Gebruiksgemak/drempel. Hier gaat het onder meer om de hoeveelheid tijd die de kinderopvang dient te investeren voor gebruik van het instrument, de vraag of er extra training nodig is en of er ondersteuning geleverd kan worden. Totale kosten. Daarbij gaat het onder meer om aanschafkosten en kosten van licenties, scholing, plus de tijd voor meten en uitwerking. Mogelijkheid benchmarking. Punten zijn hier toegekend indien er resultaten beschikbaar zijn voor vergelijking en als de uitslag eenvoudig te interpreteren is door bijvoorbeeld ouders.

11 SCAN BETEKENISVOL WERKEN IN BUITENSCHOOLSE TIJD buitenschoolse opvang checklist pedagogisch medewerker, leidinggevende De scan Betekenisvol werken in buitenschoolse tijd is onderdeel van een methode die professionals in staat stelt om samen met de kinderen een betekenisvol activiteitenaanbod vorm te geven. Het is gebaseerd op de visie dat de vrije tijd van kinderen de tijd is waarin individuele talenten en interesses de ruimte krijgen. De pedagogisch medewerker en liefst ook de leidinggevende kunnen in 1 tot 1,5 uur de scan invullen, doelen formuleren en een plan van aanpak schrijven. Het boek waarin de scan en de bijbehorende theorie staat is voldoende om het instrument goed te gebruiken en is verkrijgbaar voor 29,95.

12 AKTA-METER kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang checklist en vragenlijst pedagogisch medewerker, locatiemanager De AKTA-meter is een checklist waarmee de kwaliteit van de inrichting van verschillende ruimtes vastgesteld kan worden. In deel 1 gaat het om het beoordelen van activiteitenplekken, de plekken waar kinderen spelen. Deel 2 besteedt aandacht aan de inrichting en aankleding van een ruimte in zijn geheel. Per groep kost het invullen, online of op papier, ongeveer een kwartier. Het is voor locatiemanagers en pedagogisch staffunctionarissen mogelijk een training te volgen. Tips en suggesties over het inrichten van ruimtes zijn te vinden op onderstaande website en in de handboeken. Het instrument is gratis en is ontwikkeld door AKTA.

13 NCKO-KWALITEITSMONITOR kinderdagverblijven video observatie en observatie checklist pedagogisch medewerker, leidinggevende Met de NCKO-Kwaliteitsmonitor kunnen kinderdagverblijven zelf de pedagogische kwaliteit in kaart brengen. Met checklists en (video) observaties worden de kwaliteit van interactievaardigheden, de kwaliteit van de leefomgeving en structurele kwaliteitskenmerken zoals groepsgrootte bed. Het instrument kost 24,50 voor de handleiding die uitlegt hoe er geobserveerd moet worden, wat de scores betekenen en hoe met de resultaten aan kwaliteit gewerkt kan worden. Er is een basistraining voor de implementatie, en een training die zich richt op interactievaardigheden. De kosten bedragen 440 voor één module en 770 voor twee modules. Het instrument is ontwikkeld door het NCKO.

14 KWALITEITSMONITOR BSO buitenschoolse opvang video observatie en observatie checklist pedagogisch medewerker, leidinggevende Met de Kwaliteitsmonitor bso kan een buitenschoolse opvang zelf de pedagogische kwaliteit in kaart brengen. Met checklists en (video) observaties worden pedagogische interactievaardigheden, de kwaliteit van de leefomgeving en de mogelijkheden van kinderen om sociale relaties op te bouwen bed. Het instrument kost 22,50 voor de handleiding die uitlegt hoe te observeren, wat de scores betekenen en hoe met de resultaten aan kwaliteit gewerkt kan worden. Op aanvraag verkrijgbaar: een basistraining voor implementatie en een training gericht op interactievaardigheden; kosten per persoon 440 voor één module en 770 voor beide modules. Het instrument is ontwikkeld door het Kohnstamm Instituut. swpbook.com

15 BEOORDELINGSSCHAAL PEDAGOGISCHE KWALITEIT (0-2,5) kinderdagverblijven observatie met vragenlijst pedagogisch medewerker, leidinggevende De Beoordelingsschaal Pedagogische Kwaliteit. Leer- en leefomgeving voor baby s en dreumesen is een observatie instrument dat zicht geeft op de kwaliteit van ervaringen van kinderen in de groep. Het instrument kan gebruikt worden voor zelfevaluatie door pedagogisch medewerkers en voor monitoring door leidinggevenden. Invullen van de beoordelingsschaal kost 3 uur per groep. De pedagogisch medewerker of leidinggevende doet dit bij voorkeur na het volgen van een training, bijvoorbeeld de basistraining die 585 per persoon kost. Op basis van de resultaten kan een verbetertraject ingezet worden. De losse handleiding is verkrijgbaar voor 24,90. De beoordelingsschaal is een vertaling van de ITERS-R.

16 BEOORDELINGSSCHAAL PEDAGOGISCHE KWALITEIT (2,5-4) kinderdagverblijven en peuterspeelzalen observatie met vragenlijst pedagogisch medewerker, leidinggevende De Beoordelingsschaal Pedagogische Kwaliteit. Leer- en leefomgeving voor peuters en kleuters is een observatie instrument dat zicht geeft op de kwaliteit van ervaringen van kinderen in de groep. Het instrument kan gebruikt worden voor zelfevaluatie door pedagogisch medewerkers en voor monitoring door leidinggevenden. Invullen van de beoordelingsschaal kost 3 uur per groep. De pedagogisch medewerker of leidinggevende doet dit bij voorkeur na het volgen van een training, bijvoorbeeld de basistraining die 585 per persoon kost. Op basis van de resultaten kan een verbetertraject ingezet worden. De losse handleiding is verkrijgbaar voor 24,90. De beoordelingsschaal is een vertaling van de ECERS-R.

17 ZELFEVALUATIE, COACHING EN BEOORDELING kinderdagverblijven en peuterspeelzalen vragenlijsten pedagogisch medewerker Zelfevaluatie, Coaching en Beoordeling meet diverse aspecten van kwaliteit, waaronder de volwassene-kind interactie en de speelleeromgeving. Het instrument geeft geen handvatten voor verbetering; wel zijn de vragen voldoende concreet om op basis van de scores te zien wat er beter kan. Er zijn aparte versies voor kinderdagopvang en peuterspeelzalen/ basisonderwijs. Scholing is beschikbaar maar niet noodzakelijk. Bestellen kan voor 10; downloaden is gratis. Het is mogelijk om een coach de beoordeling te laten doen en een verbetertraject te starten. Het instrument is ontwikkeld door de Highscope Educational Research Foundation en door het Nederlands Jeugdinstituut aangepast voor Nederland.

18 PEDAGOGISCH ACTIEF! CHECKLIST KDV kinderdagverblijven die gebruik maken van Pedagogisch Actief! observatie met vragenlijst senior pedagogisch medewerker, leidinggevende Pedagogisch Actief! is een kwaliteitsbevorderende methode die zich op het pedagogisch beleid richt met als doel dat alle pedagogisch medewerkers de kinderen en hun ouders op dezelfde manier benaderen. De Pedagogisch Actief! Checklist per pedagogisch medewerker KDV is er een onlosmakelijk onderdeel van en maakt de uitgevoerde pedagogische acties van de verschillende medewerkers meetbaar. Invullen van de observatiechecklist kost de senior pedagogisch medewerker of leidinggevende ongeveer 1 uur. De inzet van de hele methode vraagt verder onder meer het volgen van een cursus van 7 uur met 20 uur studiebelasting, de kosten hiervan zijn 285 inclusief de benodigde boeken.

19 PEDAGOGISCH ACTIEF! CHECKLIST BSO buitenschoolse opvang locaties die gebruik maken van Pedagogisch Actief! observatie met vragenlijst senior pedagogisch medewerker, leidinggevende Pedagogisch Actief! is een kwaliteitsbevorderende methode die zich op het pedagogisch beleid richt met als doel dat alle pedagogisch medewerkers de kinderen en hun ouders op dezelfde manier benaderen. De Pedagogisch Actief! Checklist per pedagogisch medewerker BSO is er een onlosmakelijk onderdeel van en maakt de uitgevoerde pedagogische acties van de verschillende medewerkers meetbaar. Invullen van de observatiechecklist kost de senior pedagogisch medewerker of leidinggevende ongeveer 1 uur. De inzet van de hele methode vraagt verder onder meer het volgen van een cursus van 7 uur met 20 uur studiebelasting, de kosten hiervan zijn 285 inclusief de benodigde boeken.

20 VERGELIJK DE KINDEROPVANG kinderdagverblijven vragenlijst ouders Vergelijk de Kinderopvang is opgezet om ouders de mogelijkheid te geven om kinderdagverblijven online op te zoeken, te vergelijken en aan de hand van een checklist en open vragen zelf te beoordelen. Invullen kost ouders ongeveer 10 minuten en daarmee plaatsen ze een beoordeling op de website Vergelijk de Kinderopvang. Kinderdagverblijven krijgen hiermee geen handvatten voor kwaliteitsverbetering, maar mogelijk kunnen zij uit de scores en teksten van de ouders ideeën voor verbetering halen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze checklist. De checklist is ontwikkeld door Vergelijk de Kinderopvang en bestaat sinds

21 PIRAMIDE IMPLEMENTATIE ASSESSMENT kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouders en basisscholen die gebruik maken van Piramide checklist pedagogisch medewerker, Piramide trainer De Piramide Implementatie Assessment (PIA) kan alleen ingezet worden op locaties waar het VVE programma Piramide gebruikt wordt. PIA is een observatie- en zelfevaluatie-instrument dat zich richt op het meten van pedagogisch-didactische vaardigheden van Piramide gebruikers. Omdat de vaardigheden gedetailleerd omschreven zijn, kunnen gebruikers zelfstandig aan verbetering werken. De PIA kost 24 en is alleen te bestellen door Piramide trainers. Inzet van het hele Piramide programma vraagt veel meer investeringen in tijd en materialen.

22 Instrumenten die zich richten op de randvoorwaarden DE RANDVOORWAARDEN

23 De instrumenten zijn bed op onderstaande. DE RANDVOORWAARDEN Wetenschappelijke aspecten. Dat zijn onder meer theoretische onderbouwing, of een instrument getest is en bevindingen omtrent betrouwbaarheid en validiteit. Handvatten kwaliteitsverbetering. Daarbij is onder meer gekeken of bij de uitslag helder is in welke mate scores goed of slecht zijn. Ook is bed of de toelichting aanwijzingen geeft om aan kwaliteitsverbetering te werken. Inzetbaarheid kinderopvang. Hierbij is onder andere gekeken naar de verkrijgbaarheid, de meetpretentie, beheer en onderhoud. Gebruiksgemak/drempel. Hier gaat het onder meer om de hoeveelheid tijd die de kinderopvang dient te investeren voor gebruik van het instrument, de vraag of er extra training nodig is en of er ondersteuning geleverd kan worden. Totale kosten. Daarbij gaat het onder meer om aanschafkosten en kosten van licenties, scholing, plus de tijd voor meten en uitwerking. Mogelijkheid benchmarking. Punten zijn hier toegekend indien er resultaten beschikbaar zijn voor vergelijking en als de uitslag eenvoudig te interpreteren is door bijvoorbeeld ouders.

24 KWIVIVVE kinderdagverblijven en peuterspeelzalen met VVE checklist pedagogisch medewerker, leidinggevende KWIVIVVE is een kwaliteitszorgsysteem waarmee kinderdagverblijven en peuterspeelzalen met VVE zelf de kwaliteit van hun organisatie kunnen meten. Dit wordt gedaan in een (meerjarig) begeleidingstraject waar er gebruik gemaakt wordt van kwaliteitskaarten die aansluiten bij de indicatoren die de inspectie hanteert, bijvoorbeeld op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Er is geen training nodig, maar het begeleidingstraject is verplicht. Vanuit de kwaliteitskaarten en ondersteuning komen concrete handvatten naar voren voor kwaliteitsverbetering. Er zijn in totaal 6 kwaliteitskaarten en de kosten per kwaliteitskaart, inclusief begeleidingstraject, zijn ongeveer 500. KWIVIVVE is ontwikkeld door Cedin in samenwerking met het project SpraakMakend.

25 HIGH FIVE QUALITY SCAN kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en integrale kindcentra vragenlijst pedagogisch medewerker, leidinggevende, ouderraad High Five Quality Scan is gebaseerd op het wetenschappelijk gefundeerde Europees raamwerk voor kwaliteit (EQF, opgesteld door de EU commissie onderwijs). De scan ondersteunt de implementatie van de vijf kernthema s hieruit: toegankelijkheid, personeel en werkomstandigheden, curriculum, monitoring en evaluatie, beleid en financiering. Elk thema wordt op een 3-puntsschaal bed. De scan wordt bij voorkeur uitgevoerd door meerdere betrokkenen, om daarna het gesprek aan te gaan, om draagvlak en een lerende organisatie te creëren. Ondersteuning bij kwaliteitsverbetering is mogelijk, in de vorm van een adviesgesprek, startworkshop of coaching. De High Five Quality Scan is gratis verkrijgbaar, invullen kost ongeveer 1,5 dag.

26

27 Bureau Kwaliteit Kinderopvang BKK ook op

k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang

k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang k w a l i t e i t MENUKAART instrumenten evaluatie kinderopvang Deze menukaart bevat zo n twintig goed onderbouwde, door BKK aanbevolen instrumenten. Kinderopvangorganisaties kunnen ze inzetten voor de

Nadere informatie

Pedagogische Kwaliteit & De NCKO-Kwaliteitsmonitor

Pedagogische Kwaliteit & De NCKO-Kwaliteitsmonitor Pedagogische Kwaliteit & De NCKO-Kwaliteitsmonitor Regionale bijeenkomsten voor pedagogisch medewerkers 2010 NCKO Prof. dr. Louis Tavecchio Dr. Ruben Fukkink Dr. Mirjam Gevers Deynoot-Schaub Drs. Katrien

Nadere informatie

Cito Volgsysteem jonge kind en Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs

Cito Volgsysteem jonge kind en Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs Instrument Cito Volgsysteem jonge kind en Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs Met het Cito Volgsysteem Jonge kind en het Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs kan door middel van observatie

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit?

Preview. Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang. Pedagogische doelen. Wat is kwaliteit? Kwaliteit van VVE in de Kinderopvang Preview Wat is kwaliteit? Stand van zaken anno 2009 Waarom VVE in de kinderopvang? Doelgroepen Professionalisering Kwaliteit van VVE: wat werkt? Wat voegt VVE toe?

Nadere informatie

kindercentra NCKO-kwaliteitsmonitor

kindercentra NCKO-kwaliteitsmonitor kindercentra Inleiding Bij staat kwaliteit voorop. biedt op alle centra kwalitatief goede opvang waardoor kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. GGD-inspecties en HKZcontroles maken deze

Nadere informatie

Cito Volgsysteem jonge kind

Cito Volgsysteem jonge kind Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Cito Volgsysteem Cito Volgsysteem jonge kind Voor baby s, dreumesen en peuters Voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar Gebruiksvriendelijk Genormeerde toetsen en

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE

Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Basiskwaliteit Voorschool VVE Zaanstad CRITERIA PROFESSIONELE COMPETENTIES VOOR MEDEWERKERS, TEAM EN ORGANISATIE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 13 september 2016 1 INLEIDING Aanleiding Voorschoolse

Nadere informatie

Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat 20 2135MC HOOFDDORP

Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat 20 2135MC HOOFDDORP Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat 20 2135MC HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 20-05-2015 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Toetsen voor peuters

Toetsen voor peuters Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Cito Volgsysteem Toetsen voor peuters Taal en Rekenen opvolgers van de toetsen Taal, Ordenen en Ruimte uit het peutervolgsysteem (2000) nieuwe opgaven met duidelijke

Nadere informatie

Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos DD HOOFDDORP

Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos DD HOOFDDORP Inspectierapport De Zandloper (PSZ) Zandbos 161 2134DD HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 11-07-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport 't Roefje (PSZ) Schouwstraat KL RIJSENHOUT

Inspectierapport 't Roefje (PSZ) Schouwstraat KL RIJSENHOUT Inspectierapport 't Roefje (PSZ) Schouwstraat 17 1435KL RIJSENHOUT Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 19-05-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport Peuterspeelzaal Bornholm (PSZ) Skagerrak DX HOOFDDORP

Inspectierapport Peuterspeelzaal Bornholm (PSZ) Skagerrak DX HOOFDDORP Inspectierapport Peuterspeelzaal Bornholm (PSZ) Skagerrak 324 2133DX HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 23-03-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Calimero. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

Calimero. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie Calimero Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 2 april 2019 Samenvatting Samenvatting De inspectie heeft op 29 januari 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de voorschoolse

Nadere informatie

Inspectierapport De Peuterpub (PSZ) Leeghwaterstraat SR HOOFDDORP

Inspectierapport De Peuterpub (PSZ) Leeghwaterstraat SR HOOFDDORP Inspectierapport De Peuterpub (PSZ) Leeghwaterstraat 99 2132SR HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 15-02-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Inspectierapport Woelwater (PSZ) d'yserinckweg 24a 2141AB VIJFHUIZEN

Inspectierapport Woelwater (PSZ) d'yserinckweg 24a 2141AB VIJFHUIZEN Inspectierapport Woelwater (PSZ) d'yserinckweg 24a 2141AB VIJFHUIZEN Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 27-09-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang

Baby s in de kinderopvang Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Muurmeesterstraat (KDV) Muurmeesterstraat EA Zwolle Registratienummer

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Muurmeesterstraat (KDV) Muurmeesterstraat EA Zwolle Registratienummer Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Muurmeesterstraat (KDV) Muurmeesterstraat 27 8043EA Zwolle Registratienummer 153449901 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Zwolle Datum inspectie:

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

De Compositie. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

De Compositie. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie De Compositie Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 21 september 2018 Samenvatting De inspectie heeft op 18 juni 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de voorschoolse educatie op kinderdagverblijf

Nadere informatie

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen.

Een vroege aanpak van achterstand in de (taal) ontwikkeling kan een slechte start op de basisschool voorkomen. VVE, Voor- en Vroegschoolse Educatie Bij Kindcentrum Supertof wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Om er voor te zorgen dat ieder kind een goede start kan maken op de basisschool wordt gewerkt met de VVE-methode.

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Opleidingsplan

Opleidingsplan Opleidingsplan 2017-2018 1 Opleidingsplan 2017-2018 1 Inleiding 3 Aanleiding 3 Doel 3 Visie 3 Scholing 4 Kinder EHBO 4 Taalniveau 3F 4 Scholing voor pedagogisch medewerkers die werken met 0-jarigen 4 TINK

Nadere informatie

Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat MC HOOFDDORP

Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat MC HOOFDDORP Inspectierapport Pinokkio (PSZ) Mathilde Wibautstraat 20 2135MC HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 06-07-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Baby s in de kinderopvang. Een compleet aanbod

Baby s in de kinderopvang. Een compleet aanbod Baby s in de kinderopvang Een compleet aanbod Wat² bieden wij? Online module Baby s in de kinderopvang IKK goedgekeurd Plus aanbod - niet verplicht wel aanvullend en verdiepend Aanvullende mogelijkheden

Nadere informatie

Inspectierapport Wereldwijs (PSZ) Graan voor Visch VH HOOFDDORP

Inspectierapport Wereldwijs (PSZ) Graan voor Visch VH HOOFDDORP Inspectierapport Wereldwijs (PSZ) Graan voor Visch 14402 2132VH HOOFDDORP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 19-04-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Visie De pedagogische kwaliteiten van medewerkers bepalen voor een zeer groot deel de kwaliteit van de kinderopvang, passend bij

Nadere informatie

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide De educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

Observatielijst VISEON voor kleuters

Observatielijst VISEON voor kleuters Primair onderwijs Cito Volgsysteem (LOVS) Observatielijst VISEON voor kleuters Sociaal-emotioneel functioneren duidelijk in beeld Tijdwinst en meer gemak dankzij digitale observatielijsten Doorgaande lijn

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER

PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER PROCEDURE + ZWOLS OVERDRACHTSFORMULIER Overdracht kindgegevens van voorschoolse instellingen naar het basisonderwijs Inleiding Een goede, eenduidige overdracht van gegevens over kinderen van de voorschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie

Inspectierapport De Broekjes (PSZ) Krabbescheerstraat XG LISSERBROEK

Inspectierapport De Broekjes (PSZ) Krabbescheerstraat XG LISSERBROEK Inspectierapport De Broekjes (PSZ) Krabbescheerstraat 1 2165XG LISSERBROEK Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 02-02-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY ***

*** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Titel: VVE beleid *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 2.42 Soort document: Werkwijze Aantal pagina s: Aantal bijlagen: - Status: Vastgesteld Actie: Invoegen in kwaliteitsmap Datum:

Nadere informatie

Ontwikkeling van kinderen en relatie met kwaliteit van voorschoolse instellingen

Ontwikkeling van kinderen en relatie met kwaliteit van voorschoolse instellingen Ontwikkeling van kinderen en relatie met kwaliteit van voorschoolse instellingen Presentatie pre-cool cohortonderzoek Bijeenkomst G37 30 juni 2016 Annemiek Veen Pre-COOL cohortonderzoek Kohnstamm Instituut

Nadere informatie

Inspectierapport De Heksenketel (PSZ) Kalslagerring TA NIEUW-VENNEP

Inspectierapport De Heksenketel (PSZ) Kalslagerring TA NIEUW-VENNEP Inspectierapport De Heksenketel (PSZ) Kalslagerring 13 2151TA NIEUW-VENNEP Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 18-01-2016 Type onderzoek: Jaarlijks

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Child Care Quality in The Netherlands: From Quality Assessment to Intervention K.O.W. Helmerhorst

Child Care Quality in The Netherlands: From Quality Assessment to Intervention K.O.W. Helmerhorst Child Care Quality in The Netherlands: From Quality Assessment to Intervention K.O.W. Helmerhorst Samenvatting en Conclusies Samenvatting van het onderzoeksproject De studies die in dit proefschrift worden

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes. Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo

Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes. Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo Inspectierapport Aanvullende eisen Hengelose Voorschool KOV Hebbes Peuteropvang 't Heem (KDV) Gerststraat 2 te Hengelo Toezichthouder: GGD Twente, M. Bos In opdracht van gemeente: Hengelo Datum inspectiebezoek:

Nadere informatie

3. Protocollen en reglementen VE Beleid Datum 9 januari 2014 Versie 1 Blad 1 van 7

3. Protocollen en reglementen VE Beleid Datum 9 januari 2014 Versie 1 Blad 1 van 7 Blad 1 van 7 CONCEPT VE BELEID Versie januari 2014 Blad 2 van 7 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. DE DOELGROEP 3 3. DE VE-PEUTERSPEELZAAL 3 4. TAALNIVEAU VAN DE PEUTERLEIDSTERS 4 5. COACHING ON THE JOB: DE HBO-COACH

Nadere informatie

Peuterspeelzaal Christoffeltje

Peuterspeelzaal Christoffeltje Peuterspeelzaal Christoffeltje Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 24 september 2018 Samenvatting De inspectie heeft op 19 juni 2018 een onderzoek uitgevoerd op de vrije peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Saenparel, januari 2018 Locatiemanager: Karin van den Hoek Het peuterspelen is voor 2-4 jarige kinderen van werkende en niet werkende ouders. Kinderen komen 6 uur per week, verdeeld over 2 dagdelen. Kinderen met een VVE indicatie komen 12 uur per week, verdeel

Nadere informatie

Terugkoppelingsrapport

Terugkoppelingsrapport Terugkoppelingsrapport LKK januari 2018 Inleiding De kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is overwegend positief, zo blijkt uit de eerste meting van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK).

Nadere informatie

Evaluatie trainingen Vversterk. Deelnemers eerste tranche

Evaluatie trainingen Vversterk. Deelnemers eerste tranche Evaluatie trainingen Vversterk Deelnemers eerste tranche Evaluatie trainingen Vversterk Deelnemers eerste tranche Opdrachtgever: Sardes Utrecht, februari 2008 Oberon Postbus 1423 3500 BK Utrecht tel. 030-2306090

Nadere informatie

Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan BE ZWIJNDRECHT Registratienummer

Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan BE ZWIJNDRECHT Registratienummer Inspectierapport Yes! Kinderopvang Beethovenlaan (KDV) Beethovenlaan 97 3335BE ZWIJNDRECHT Registratienummer 230304795 Toezichthouder: Dienst Gezondheid en Jeugd In opdracht van gemeente: ZWIJNDRECHT Datum

Nadere informatie

Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin

Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin Pedagogisch kwaliteitssysteem TintelTuin Aanleiding voor verandering Hoe was het? - Pedagogisch beleid op papier (basis: pedagogisch kader) - Videowerkbegeleiding - Training pm ers Resultaat? - niet optimaal

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Ermelo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE. Ermelo RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2014 IN DE GEMEENTE Ermelo Plaats : Ermelo Gemeentenummer : 0233 Onderzoeksnummer : 278180 Datum onderzoek : 23 september 2014 Datum

Nadere informatie

Inspectierapport De Wingerd (KDV) Kersenberg KC ROOSENDAAL Registratienummer

Inspectierapport De Wingerd (KDV) Kersenberg KC ROOSENDAAL Registratienummer Inspectierapport De Wingerd (KDV) Kersenberg 52 4708KC ROOSENDAAL Registratienummer 165898239 Toezichthouder: GGD West-Brabant In opdracht van gemeente: Roosendaal Datum inspectie: 04-07-2016 Type onderzoek

Nadere informatie

Kind in beeld? Een overzicht van kindvolgsystemen voor de voorschoolse periode

Kind in beeld? Een overzicht van kindvolgsystemen voor de voorschoolse periode Kind in beeld? Een overzicht van kindvolgsystemen voor de voorschoolse periode Colofon Tekst en samenstelling Lonneke van Dijk (CED-Groep) en Inge Visser (Oberon) Opdrachtgever Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Leren & Leven in het Kindcentrum

Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven Leren & Leven heeft een aanpak en een programma waarmee alle kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. De aanpak

Nadere informatie

Inspectierapport De Kleiduifjes (PSZ) Lutulistraat TG HOOFDDORP

Inspectierapport De Kleiduifjes (PSZ) Lutulistraat TG HOOFDDORP Inspectierapport De Kleiduifjes (PSZ) Lutulistraat 139 2131TG HOOFDDORP \ Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 11-05-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG

BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG BABYWIJS : PROFESSIONELE BABYOPVANG Met korting via Gastouderland De IKK-erkende online scholing van KinderWijs TV voor beroepskrachten in de kinderopvang die werken met 0-jarigen. De ontwikkeling van

Nadere informatie

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen

Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Inspectierapport VVE - arrangement Stg. Pr. Chr. Peuterspeelzaal t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Toezichthouder: GGD Twente, M. Dijkgraaf In opdracht van gemeente: Rijssen-Holten

Nadere informatie

Kinderen profiteren van trainingen. Kinderen profiteren van training pm ers

Kinderen profiteren van trainingen. Kinderen profiteren van training pm ers Bron: website Kinderopvang totaal d.d. 28 mei 2015 Kinderen profiteren van trainingen Zoals u misschien wel weet, zijn pedagogisch medewerkers nooit uitgeleerd. Maar hebben die trainingen zin? En hebben

Nadere informatie

Professionalisering VVE Informatiebrief VVE mei 2012

Professionalisering VVE Informatiebrief VVE mei 2012 Professionalisering VVE 2012 2013 Informatiebrief VVE mei 2012 Inleiding Thema Kaleidoscoop Thema Ontwikkelingsvolgmodel Thema Met woorden in de Weer / Logo 3000 Thema Doorgaande lijn van voor- naar vroegschools

Nadere informatie

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module

Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Inhoudelijke beschrijving Vversterk Basistraining per module Module 1 De Nederlandse VVE-programma s en de Taallijn VVE Hoe ontwikkelen kinderen zich. ontwikkelingsgebieden. kerndoelen, tussendoelen, leerlijnen.

Nadere informatie

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar

Uw kind in vertrouwde handen. Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar Uw kind in vertrouwde handen Kinderopvang van 0 t/m 12 jaar SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang op kindercentra en bij gastouders. Voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar. Onze

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Peutergroep De Rode Bank

Peutergroep De Rode Bank Peutergroep De Rode Bank Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 12 februari 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 5 november 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de voorschoolse

Nadere informatie

Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen

Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Inspectierapport VVE - arrangement t Kruimeltje Veeneslagen KDV, Brandlicht 1 te Rijssen Toezichthouder: GGD Twente In opdracht van gemeente: Rijssen-Holten Datum inspectiebezoek: 11-06-2018 Type onderzoek:

Nadere informatie

Inspectierapport. Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145

Inspectierapport. Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145 Inspectierapport Kinderopvang Maikids Amsterdam B.V (KDV) Laan van Vlaanderen 143 1066 JM AMSTERDAM Registratienummer: 166363145 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Stadsdeel Nieuw-West Datum

Nadere informatie

Trainingen en workshops

Trainingen en workshops Trainingen en workshops 2014-2015 Voor professionals in de Kindcentra 0-13 in s-hertogenbosch (kinderopvang, peuterarrangement en basisonderwijs) Inhoud Algemene informatie Algemene informatie 2 Aanbod

Nadere informatie

Inspectierapport Pippeloentje (KDV) Hortensialaan 8D 7101 XA Winterswijk Registratienummer

Inspectierapport Pippeloentje (KDV) Hortensialaan 8D 7101 XA Winterswijk Registratienummer Inspectierapport Pippeloentje (KDV) Hortensialaan 8D 7101 XA Winterswijk Registratienummer 389030594 Toezichthouder: GGD Noord- en Oost-Gelderland In opdracht van gemeente: Winterswijk Datum inspectie:

Nadere informatie

Inspectierapport Mirakels (PSZ) Dussenstraat DL Hoofddorp

Inspectierapport Mirakels (PSZ) Dussenstraat DL Hoofddorp Inspectierapport Mirakels (PSZ) Dussenstraat 40 2134DL Hoofddorp Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 29-09-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Bijlage hoofdstuk 2. Trend: Stijging van de kwaliteit tov eerdere jaren. Veel variaties in kwaliteit, binnen en tussen instellingen

Bijlage hoofdstuk 2. Trend: Stijging van de kwaliteit tov eerdere jaren. Veel variaties in kwaliteit, binnen en tussen instellingen Bijlage hoofdstuk 2 8 januari 2016 Bijlage behorende bij hoofdstuk 2 van het SER advies Kindvoorzieningen: Evaluaties van (de kwaliteit van) Nederlandse kindvoorzieningen Fukkink et al. (2013); Veen et

Nadere informatie

Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen RP VOORSCHOTEN

Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen RP VOORSCHOTEN Inspectierapport De Hooiberg (PSZ) Aletta Jacobsplantsoen 99 2253RP VOORSCHOTEN Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: VOORSCHOTEN Datum inspectie: 12-09-2014 Type onderzoek: Regulier

Nadere informatie

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Beukenstraat 1 (KDV) Beukenstraat XA Zwolle Registratienummer

Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Beukenstraat 1 (KDV) Beukenstraat XA Zwolle Registratienummer Inspectierapport Doomijn peuterspeelzaal Beukenstraat 1 (KDV) Beukenstraat 83 8021XA Zwolle Registratienummer 105477576 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Zwolle Datum inspectie:

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

De Bieënkorf. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

De Bieënkorf. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie De Bieënkorf Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 7 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 12 november 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de voorschoolse educatie op kinderdagverblijf

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

Inspectierapport De Regenboog (KDV) Spoorstraat TR Bathmen Registratienummer

Inspectierapport De Regenboog (KDV) Spoorstraat TR Bathmen Registratienummer Inspectierapport De Regenboog (KDV) Spoorstraat 9 7437TR Bathmen Registratienummer 557398472 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: Deventer Datum inspectie: 19-07-2017 Type onderzoek:

Nadere informatie

Plan van aanpak Hoek van Holland n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE.

Plan van aanpak Hoek van Holland n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE. Algemeen beeld: Op 9 januari 2014 heeft de inspectie in het kader van VVE peuterspeelzaal Het Kompas en basisschool Van Rijckevorsel bezocht. Het onderstaande plan van aanpak bestaat uit twee delen: De

Nadere informatie

Kinderdagverblijf "Plons"

Kinderdagverblijf Plons Kinderdagverblijf "Plons" Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 11 april 2019 Samenvatting Samenvatting De inspectie heeft op 14 februari 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

Peutersaen. Kennisaanbod Kenniscentrum 2019 (Bij)scholing voor uw pedagogisch professional

Peutersaen. Kennisaanbod Kenniscentrum 2019 (Bij)scholing voor uw pedagogisch professional Peutersaen Kennisaanbod Kenniscentrum 2019 (Bij)scholing voor uw pedagogisch professional Inhoud 07 Cursussen & trainingen 09 Basis VVE 11 Aanvulling VVE Versterk 12 Peuterplein koptraining 13 Startblokken

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 322 Kinderopvang Nr. 334 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Kleine Markies

Kinderdagverblijf De Kleine Markies Kinderdagverblijf De Kleine Markies Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 18 april 2019 Samenvatting Samenvatting De inspectie heeft op 14 maart 2019 een onderzoek uitgevoerd naar

Nadere informatie

Inspectierapport BSO SamSam (BSO) Mr. Rinkstraat VH Tiel Registratienummer

Inspectierapport BSO SamSam (BSO) Mr. Rinkstraat VH Tiel Registratienummer Inspectierapport BSO SamSam (BSO) Mr. Rinkstraat 17 4005VH Tiel Registratienummer 193485801 Toezichthouder: GGD Gelderland-Zuid In opdracht van gemeente: Tiel Datum inspectie: 06-11-2017 Type onderzoek

Nadere informatie

Inspectierapport 't Vogelnest (PSZ) Henk Lensenlaan ER VOGELENZANG

Inspectierapport 't Vogelnest (PSZ) Henk Lensenlaan ER VOGELENZANG Inspectierapport 't Vogelnest (PSZ) Henk Lensenlaan 1 2114ER VOGELENZANG Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Bloemendaal Datum inspectie: 25-05-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Pareltje de Schatkaart Plaats : Delft LRKP nummer : 198321922 BRIN nummer : 13QZ C2 Onderzoeksnummer : 288192

Nadere informatie

Samenwijs St. Jozef. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

Samenwijs St. Jozef. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie Samenwijs St. Jozef Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 18 maart 2019 Samenvatting Samenvatting De Inspectie van het Onderwijs heeft op 21 januari 2019 een onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren

Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren Concept-Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Someren De ondergetekenden: 1. Gemeente Someren, voor deze overeenkomst vertegenwoordigd door dhr. T. Maas, 2. Stichting PlatOO, voor deze overeenkomst

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Yes! Kinderopvang Grevelingenhof

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Yes! Kinderopvang Grevelingenhof RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Yes! Kinderopvang Grevelingenhof Plaats : Ridderkerk LRKP nummer : 520546684 Onderzoeksnummer : 292730 Datum onderzoek

Nadere informatie

De e-learning van Gastouderland

De e-learning van Gastouderland De e-learning van Gastouderland Ook voor gastouders is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij diverse modules aan die speciaal ontwikkeld zijn voor de kinderopvang. Gastouderland werkt

Nadere informatie

Inspectierapport Olleke Bolleke (PSZ) Hoofdweg MC BUITENKAAG

Inspectierapport Olleke Bolleke (PSZ) Hoofdweg MC BUITENKAAG Inspectierapport Olleke Bolleke (PSZ) Hoofdweg 2036 2158MC BUITENKAAG Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: Haarlemmermeer Datum inspectie: 04-07-2016 Type onderzoek : Jaarlijks onderzoek

Nadere informatie

Beschrijving modules KINDwijzeracademie

Beschrijving modules KINDwijzeracademie Beschrijving modules KINDwijzeracademie 1. Pedagogische Doelen Deze module bestaat uit vier onderdelen; de vier pedagogische doelen uit de wet Kinderopvang. Bieden van emotionele veiligheid Deze module

Nadere informatie

Inspectierapport De Schaepskooi B.V., BSO Piekenhoef 2 (BSO) Lijnzaadweg LN Berghem Registratienummer

Inspectierapport De Schaepskooi B.V., BSO Piekenhoef 2 (BSO) Lijnzaadweg LN Berghem Registratienummer Inspectierapport De Schaepskooi B.V., BSO Piekenhoef 2 (BSO) Lijnzaadweg 2 5351LN Berghem Registratienummer 543034045 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Oss Datum inspectie:

Nadere informatie

De doorgaande (leer)lijn

De doorgaande (leer)lijn Welkom De doorgaande (leer)lijn Versie Beginners Presentatie door: Anja de Rooij en Suze van de Pol 22-04-2014 Kennismaking Programma Hand-out Uw ervaringen vragen en uw motto Programma Wettelijk kader

Nadere informatie

Inspectierapport Kindercentrum Wollewaps (KDV) Burgemeester Falkenaweg LD Heerenveen Registratienummer

Inspectierapport Kindercentrum Wollewaps (KDV) Burgemeester Falkenaweg LD Heerenveen Registratienummer Inspectierapport Kindercentrum Wollewaps (KDV) Burgemeester Falkenaweg 14 8442 LD Heerenveen Registratienummer 228309700 Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: Heerenveen Datum inspectie:

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Leaf (KDV) Foareker AC URETERP Registratienummer

Inspectierapport Kinderdagverblijf Leaf (KDV) Foareker AC URETERP Registratienummer Inspectierapport Kinderdagverblijf Leaf (KDV) Foareker 54 9247 AC URETERP Registratienummer 953321253 Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: Opsterland Datum inspectie: 18-06-2015 Type onderzoek

Nadere informatie

Rapport Nulmeting pedagogische kwaliteit bij Altijd Lente NCKO-Kwaliteitsmonitor

Rapport Nulmeting pedagogische kwaliteit bij Altijd Lente NCKO-Kwaliteitsmonitor Rapport Nulmeting pedagogische kwaliteit bij Altijd Lente NCKO-Kwaliteitsmonitor Iris Bollen o.l.v. Mirjam Gevers Deynoot-Schaub Maart 2012 1. Inleiding In januari en februari 2012 is de Kwaliteitsmonitor

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Het Veldboeket Doomijn peuterspeelopvang Geraniumstraat

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE. Het Veldboeket Doomijn peuterspeelopvang Geraniumstraat RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Het Veldboeket Doomijn peuterspeelopvang Geraniumstraat Plaats : Zwolle BRIN nummer : 15EG C1 LRKP nummer : 218098297

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang De Kleine Markies (KDV) Zuiderdreef AJ BERGEN OP ZOOM Registratienummer

Inspectierapport Kinderopvang De Kleine Markies (KDV) Zuiderdreef AJ BERGEN OP ZOOM Registratienummer Inspectierapport Kinderopvang De Kleine Markies (KDV) Zuiderdreef 314 4616AJ BERGEN OP ZOOM Registratienummer 136679110 Toezichthouder: GGD West-Brabant In opdracht van gemeente: Bergen op Zoom Datum inspectie:

Nadere informatie