NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA,"

Transcriptie

1 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.20 (3 april 2011) Onze eerste nieuwsbrief van dit jaar betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. Zie ook nieuwe foto s op de website Vanaf 24 februari zijn we weer in het land en zoals gebruikelijk logeren we dan eerst een paar dagen bij Michael en Triza Shirima om weer bij te praten en ook om weer te wennen aan de 100% andere wereld. Dit keer kwamen we vanuit een zeer koud Nederland met een temperatuur van onder de 0 graden naar een zeer warm Tanzania met temperaturen van graden. Het was de warmte die vaak de regentijd aankondigt en gelukkig is die regentijd ook begonnen rond half maart. De mensen hier zijn zo enorm afhankelijk voor hun dagelijks bestaan van een goede oogst en je hoopt, met hen, elke keer weer als er gezaaid is, dat het gaat lukken. Tot nu toe ziet het er goed uit. Een nadeel van een goede regentijd is dat het centrum geïsoleerd kan raken, doordat de twee rivierovergangen niet meer passeerbaar zijn. De mensen van het district moeten ervoor zorgen dat de overgangen goed begaanbaar blijven, ook als er veel water naar beneden komt. Michael heeft dus maar weer eens een brief geschreven en nu maar hopen dat het helpt. We zijn nu ons 7 e jaar ingegaan en het is dit jaar voor het eerst de bedoeling dat we maar 1 keer per jaar een maand of 2 à 3 hier in het centrum aanwezig zullen zijn. Het is altijd de bedoeling geweest om onze aanwezigheid af te gaan bouwen op het moment dat de organisatie van het centrum goed gerund kan worden door de mensen van hier. En dat moment lijkt nu wel aangebroken. We blijven betrokken en zullen blijven meedenken over de toekomst van onze CNCC kinderen, voornamelijk met de familie Shirima die de touwtjes in handen heeft en die de nonnen en werkers in het centrum blijft aansturen. Via de is er een goed contact mogelijk vanuit Nederland. Ook de zorg voor medefinanciering van de speciale projecten die wij op ons hebben genomen blijft natuurlijk een belangrijke zaak (denk b.v. aan de veestallen) Tevens gaan wij ons vooral richten op de langlopende educatie van de kinderen. Onze stichting heeft een educatiefonds opgericht met de steun van tot nu toe een 20-tal donors. Ook vanuit de algemene middelen van de stichting wordt hieraan bijgedragen, zodat we alle CNCC kinderen naar een goede school kunnen sturen.

2 2 De kinderen. Een overzicht vanaf het begin in september 2006 laat het volgende zien: Er zijn sindsdien 67 kinderen opgenomen: Eén jongetje is gestorven. 1 meisje van 3 jaar is geadopteerd in een Tanzaniaans gezin. 4 kinderen zijn opgevangen in Tanzaniaanse pleeggezinnen (zij vallen nog wel onder de financiële verantwoordelijkheid van het CNCC). Van hen gaan er twee naar de lagere school en twee naar de kleuterschool. 4 kinderen zijn teruggekeerd naar familieleden. Onder de financiële verantwoordelijkheid van het CNCC gaan er dit jaar 18 kinderen naar een lagere school, waarvan er 16 kinderen intern zijn en 2 kinderen heen -en weer gaan naar hun pleeggezin. Twee kinderen gaan naar een kleuterschool in de buurt van hun pleeggezin. De schoolkinderen komen in de vakanties gedeeltelijk terug naar het centrum, gedeeltelijk gaan ze terug naar familieleden. Dit laatste is iets wat veel meer uitgewerkt moet worden, maar daarover later meer. In dit nieuwe jaar zijn er weer 5 kinderen bijgekomen. Een jongetje van 2½, Daniel een meisje van 2 maanden, Christabella een zusje en broertje van resp. 2 jaar en 10 maanden, Maria en Baraka een jongetje van 2 maanden, Emanuel Daniel Allen zijn binnengekomen met een verslag over hun gezinssituatie van de maatschappelijk werker van het district. Bij allen is het verhaal dat er nog een vader is en het wordt steeds duidelijker dat vaders niet in staat zijn om jonge kinderen op te vangen zonder hulp van een vrouwelijk familielid, zoal een grootmoeder of een tante. Alle vaders geven wel aan het kind weer thuis te willen hebben, als het naar school gaat. De moeders van deze kinderen zijn gestorven of weggelopen of ze zijn psychisch zo labiel dat ze niet in staat zijn hun kind bij zich te houden. Waar werken we aan: In de vorige nieuwsbrief schreef ik al dat er vooral gewerkt moet worden aan een goed en zorgvuldig uitgevoerd opname- en terugkeer beleid. Daarnaast moet er veel meer aandacht gegeven worden aan de invulling van de vakanties, hetgeen betekent dat de kinderen zo mogelijk in de vakanties naar hun familie moeten kunnen gaan. Het derde punt is dat eventuele familieleden vanaf het begin van de opname er op gewezen moeten worden, dat bezoek aan het centrum van familie zeer belangrijk is voor het onderhouden van een relatie met het kind. Misschien klinkt dit in Nederlandse oren als iets wat allemaal heel vanzelfsprekend is, maar dat is hier niet zo.

3 3 Familieleden van de kinderen hebben meestal weinig of zelfs geen geld te besteden en het centrum is voor velen moeilijk bereikbaar. Daarnaast gaat men hier anders om met de (tere) zieltjes van de kinderen dan wij dat doen. Het betekent niet dat de mensen niet heel veel houden van hun kinderen, maar het is nog steeds een maatschappij waarin voor het merendeel van de mensen overleven het belangrijkste is. De familie heeft hun kind goed ondergebracht in het centrum en komt het weer halen als dat voor hen mogelijk is. Ik heb niet de illusie dat ik een hele maatschappij kan veranderen, ik probeer het te begrijpen en zo mogelijk hier en daar, samen met de coördinator en Michael, het voor de kinderen iets gemakkelijker te maken. Ik heb enorme bewondering voor de veerkracht en de dapperheid van al die kleine mensjes hier, maar ik zie ook hun kwetsbaarheid en hun behoefte aan begrip en veiligheid, zoals elk kind in de wereld daar toch eigenlijk recht op heeft. Sr Hilda & Baraka Samwel Michael & Gifty De kinderen worden goed verzorgd in het CNCC en ze hebben zelfs vaak meer dan menig ander kind daarbuiten, zoals een bed, 3x per dag te eten, goede hygiëne, aandacht voor scholing en gezondheidszorg. Maar..ook voor hen geldt dat FAMILIE toch wel heel belangrijk is, vandaar dat we proberen die zoveel mogelijk erbij te betrekken. En dat moet georganiseerd worden vanuit de leiding, want vanzelf gaat het niet en de nonnen hebben er geen tijd en aandacht voor. Dus een belangrijke taak voor de coördinator en mijzelf en gelukkig zitten we op één lijn. Wordt vervolgd!! Diverse activiteiten: We hebben op dit moment een vrijwilligster uit Australië Hannah, een meisje van 22 jaar, die nu voor het eerst in Afrika is. Ze is onder de indruk van de voor haar totaal andere wereld, maar begint zich nu na een week of 3 hier steeds meer thuis te voelen in het centrum. Vooral het taalprobleem maakt het niet gemakkelijk om te wennen. Bijna niemand van de volwassenen hier spreekt Engels. Leuk is wel om te zien dat de lagere school kinderen die nu op dit moment in het centrum zijn vanwege de Paasvakantie, al een aardig mondje Engels gaan spreken. Het is het algemene beleid tegenwoordig van. Tanzania om meer aandacht te besteden aan het Engels op de scholen.

4 4 We hebben een paar nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers en we hopen dat die zullen resulteren in het daadwerkelijk hier komen. De aanwezigheid van vrijwilligers is tot nu toe heel waardevol gebleken voor de kinderen. Hannah en ik hebben een spel/activiteiten programma opgesteld, waarbij elke middag een groepje 8 a 10 kinderen in de school gaan spelen met lego, verf, kleuren, kralen etc. Hannah wordt bijgestaan door een Tanzaniaanse jongen die net zijn form 6 heeft afgerond en nu een maand hier in het centrum komt helpen. De vrouwengroep die een lening heeft gekregen om een handeltje te beginnen in kleding etc. is nog niet bij elkaar geweest, dat gaat a.s. week gebeuren. Ik heb al wel gehoord dat het nog niet erg loopt, maar ik zal het wel horen. Voorlopig zit het er nog niet in dat er een winkeltje gebouwd kan gaan worden. Maar ik zal wel proberen hen te blijven stimuleren. Op zaterdag 19 maart kregen we in het centrum bezoek van 200 kinderen, een aantal moeders en een paar paters. Zij kwamen van een parochie uit de buurt, ze worden watoto wa Mungu = kinderen van God genoemd en ze kwamen de kinderen van het centrum begroeten en namen van allerlei cadeaus mee, zoals zakken maïs, meel, schoenen en kleren. Er komen vaak mensen uit de buurt iets brengen en dat is erg leuk. Ik ben op kraambezoek geweest bij de buren. De moeder werkt hier als schoonmaakster en zij kreeg haar 8 e kind, een meisje dat slechts 1500 gram woog. Moeder is in het ziekenhuis bevallen en na 3 weken met het kleine popje teruggekomen naar huis. Het kindje heet Matrone en ik hoop van harte dat ze een matrone gaat worden. De beurt is nu aan Piet die verder zal vertellen over alles wat ons verder nog hier bezighoudt.

5 5 Langzaam maar zeker raakt het centrum in de greep van de door ons 6 jaar geleden geplante bomen en bosjes. Er groeien ook volop avocado s, citroenen, papaja s, bananen en stafeli of sour sop fruit (een soort grote lychee). De loofbomen geven schaduw, maar groeien ook naar elkaar en verstoppen de regengoten, dus die moesten worden gesnoeid. De bougainville hagen zijn op menshoogte en moeten ook geregeld worden gesnoeid. Net als bij de mensen hier: enorme vruchtbaarheid! De gebouwen vertonen achterstallig onderhoud: er zijn verstopte goten, schilderwerk moet worden bijgehouden, kozijnen opnieuw gevernist, kapotte ramen vervangen etc. Kleine witte mieren dreigen het houtwerk op te eten als je het niet op tijd ziet. Samen met de zusters in charge, de coördinator en Michael is er een onderhoudsplan opgesteld. Dit moet worden uitgevoerd door onze onderhoudsman Fulgence, één van de beste werknemers hier. Zijn vrouw Cornelia en hij werken beiden voor het centrum. Cornelia is de watercontroleur voor de buitenkiosk en werkt daarnaast ook bij de kinderen als er in de regentijd geen mensen zijn die water komen halen. Ze hebben samen een krediet van ons gekregen om een nieuw huis te bouwen. Tot nu toe lossen ze hun schuld (4600 euro) trouw elke maand met 50 euro af. Er blijft voor hen 50 euro per maand over om van te leven met hun 3 kinderen, dat is krap, maar ze redden het door hun eigen land te verbouwen en ook wat varkens en kippen te hebben. Huis van Fulgence en Cornelia De dispensary (polikliniek): Samen met de dokter, verpleegkundige en de District Medical Officer (DMO) met zijn team hebben we een plan gemaakt om de polikliniek meer toegankelijk te maken voor jonge kinderen die gevaccineerd moeten worden en tevens voor controles van zwangere vrouwen. De polikliniek wordt dan ook een MCH clinic ( MCH = Mother and Child Health). Ook willen we het particuliere betaling systeem gaan veranderen in een laagdrempelig ziekenfonds systeem. Bijna alle mensen hebben daar een kaart van en kunnen voor een laag bedrag per jaar met het hele gezin goedkoop en/of gratis behandeling en medicijnen krijgen. De gezondheid van onze CNCC kinderen wordt ook gecontroleerd door de mensen van deze polikliniek en over het algemeen zijn de kinderen prima gezond.

6 6 Ongeveer 15% is HIV positief en krijgt medicatie tegen het virus. Deze kinderen zijn vaak erg vatbaar voor gewone infecties. Ik werk goed samen met de dokter en de verpleegkundige, die samen veel zelfstandig aankunnen en ook terecht kunnen voor advies in het ziekenhuis in Mkuu, een goed district ziekenhuis. De veestallen: Het jaar 2010 is voor 6 koeien rampzalig verlopen. Ze zijn onder volstrekt onduidelijke omstandigheden overleden. Het heeft hoogst waarschijnlijk te maken met het feit dat Michael ze gekocht heeft in Arusha en niet hier in de buurt. De andere omgeving heeft hen geen goed gedaan. Tevens hebben we helaas niet de nodige deskundige hulp gekregen van voedselexperts, veearts en andere deskundigen. Er resteren nu 3 koeien en 1 kalfje. Dankzij 2 gulle donors hebben we ruimte op de begroting om een nieuwe start te maken. Reeds 1 koe uit de buurt is aangeschaft, vandaag is een zware delegatie, bestaande uit Hillary, Sr. Catharina, onze nieuwe dierenverzorger, 2 locale experts en ondergetekende als expert van buiten op stap geweest in Rombo, Kenya. Een gezette, gepensioneerde Kikuyu had daar een werkelijk schitterend stel koeien: 2 zwangere koeien, 1 jonge koe en een stier. We gaan hen alle 4 kopen! Met onze nieuwe chef des animaux gaat het lukken. Enige aanpassingen van de stallen, wat veranderingen in het verzorgen en dan maar hopen op een goede nieuwe start. De 3 resterende koeien en het kalfje doen het goed! De kippen, ezels en eenden doen het prima, evenals de 10 net aangeschafte varkens. Het biogas project: De tanks ondergronds zitten vol! Er is een leiding aangelegd van de tanks naar de keuken waar 2 grote branders zullen worden geplaatst. Er stroomt volop gas, dus binnenkort gaat dit project van start met dank aan de sponsor. De moestuin:hier is een drip-pipe irrigatie systeem dat volop groenten, aardappelen en maïs geeft aan de kinderen en voor de verkoop aan de buurtbewoners. Een groot succes!

7 7 Het waterproject: Dit voorziet vele honderden mensen uit de buurt tegen een redelijke betaling in de droge tijd van schoon drinkwater. Eveneens een groot succes! Het fietsenplan: Dankzij de medewerking van de Small Enterprise Developement Agency (SEDA) en World Vision en één van onze sponsors hebben we voor de medewerkers in ons centrum een, natuurlijk Chinese, fiets gekocht. Hoe werkt het: Iedere medewerker tekent een contract voor Tsh (=35 euro). De sponsor betaalt de resterende Tsh (=10 euro) plus een goed slot en snelbinders, gemaakt van lokale, versleten autobanden, Tsh (=5 euro). Klaar is het plan en alle medewerkers hebben ingetekend en zijn er heel blij mee. Het langdurige lopen van en naar het werk is voorbij! Nieuwe plannen: Dankzij de toegezegde steun van de Vastenactie 2012 Zeeland zal een uitbreiding van de veestallen mogelijk worden. Ook zal een grote fruitboomgaard worden ingeplant met ananas, papaja, mango, avocado en meer. De kinderen zullen meer vers fruit krijgen. De aankoop van melk, vlees en vruchten op de markt zal tot het verleden gaan behoren. Een mooi plan! Tot slot: We verwijzen graag naar de nieuwe website van het Tanzaniaanse team Ook onze website wordt vernieuwd, maar is nog onder constructie. Heel veel dank aan onze trouwe sponsors, die steun aan het Cornel Ngaleku Children Centre geven. Jullie zijn allen van harte welkom, karibuni sana, om zelf te komen kijken. Vanuit Leto, Tanzania, een warme groet van ons beiden, Piet en Olga P.O. Box 175 Moshi, Tanzania Stichting Cornel Ngaleku Children Centre p/a Hooglandsedijk NC Driewegen Rabo bank nummer

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN (nr.30) (21-10-2016) Zoals inmiddels bekend zal zijn bij onze trouwe lezers schrijven wij twee maal per jaar een nieuwsbrief betreffende het Cornel Ngaleku Children Center

Nadere informatie

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje 1 NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN ( NR. 32) (06-10-2017) www.ngalekucentre.com Om onze trouwe volgers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen door het jaar heen in het Cornel Ngaleku Children Centre

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) (maart 2018) www.ngalekucentre.com Aan het eind van ons jaarlijkse verblijf in het Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Leto, Tanzania schrijven we weer een nieuwsbrief

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland ( JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) (17-03-2017) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we eind vorig jaar vanuit Driewegen en nu dan weer het nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children

Nadere informatie

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland ( Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (  Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2 JAARVERSLAG 2013 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Korte inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Medewerkers

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * September 2017 *

Nieuwsbrief. * September 2017 * Nieuwsbrief * September 2017 * Voorwoord Lieve allemaal, Ik ben alweer een half jaar in Tanzania. Wat gaat de tijd snel en wat is er veel gebeurd. In deze nieuwsbrief informeer ik jullie over alle ontwikkelingen.

Nadere informatie

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.27) (24-03-2015) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we in oktober vanuit Driewegen en nu dan weer eentje vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre waar

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29) (22-03-2016) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we eind oktober vanuit Driewegen en nu dan weer nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) Vorig jaar in april schreven we onze laatste nieuwsbrief betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. We

Nadere informatie

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Via Nairobi vliegen we zoals altijd naar Mwanza. We hebben weer een perfecte aansluiting en zijn daarom al op 23 Maart om 10.00 uur op het vliegveldje

Nadere informatie

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.25) (20 maart 2014) De vorige nieuwsbrief schreven we eind september van het vorige jaar vanuit Driewegen. We zijn nu vanaf 14 januari van dit jaar in Tanzania en staan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna -

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Nieuwsbrief * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Voorwoord Lieve allemaal, Ik val gelijk met de deur in huis. We hebben geld nodig. Geld om onze kinderen naar school te kunnen blijven sturen. Later in deze

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania

Leto, Rombo district, Tanzania Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2012 JAARVERSLAG 2012 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Beschrijving

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 JAARVERSLAG 2017 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk.

Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk. 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (nr.23) (23 maart 2013) Hopelijk kunnen jullie de tijd vinden om er voor te gaan zitten. We proberen het altijd wel beperkt te houden, maar er gebeurt altijd zoveel dat dát

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Piloting. Malindi, 8 mei Jambo nieuwsbrieflezers, Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed )

Piloting. Malindi, 8 mei Jambo nieuwsbrieflezers, Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) Malindi, 8 mei 2018 Piloting Jambo nieuwsbrieflezers, Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In Nederland schijnt de zon en de meesten zullen daar blij om zijn. In Kenia regent het op veel

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN,

Wells of Joy, Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Wells of Joy, 2015 nieuwsbrief Nr. 2 Malawi Blantyre BESTE MENSEN, Een half jaar geleden schreef ik mijn eerste nieuwsbrief. De tijd is gevlogen en het is dus tijd om weer iets van ons te laten horen.

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

Infopunt november 2013

Infopunt november 2013 Infopunt 06 14 november 2013 Storm, wind en regen. Ja hoor, herfstweer. Het is een stormachtige opmaat naar de feestelijke decembermaand. Gelukkig was het maandag met Sint Maarten prachtig weer om te lopen,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Louise bezoekt samen met zus Marjet projecten in Dzoole village maart 2018

Louise bezoekt samen met zus Marjet projecten in Dzoole village maart 2018 Louise bezoekt samen met zus Marjet projecten in Dzoole village maart 2018 Samen met haar zus Marjet is Louise weer voor een aantal weken in Dzoole village. Op 9 maart kwamen ze aan en zijn ze door Lemani

Nadere informatie

De auto met bedden komt aan.

De auto met bedden komt aan. ONE Op dit moment vangen wij 80 mensen op. We hebben tientallen bedden bijgekocht. We koken de hele dag door, liters soep, aardappelpuree, vlees, pannekoeken en ga zo maar door. De situatie is zeer ernstig.

Nadere informatie

Beste lezers, hier is de vierde nieuwsbrief van stichting Sharing Worlds met daarin een ooggetuigenverslag van Linda Buit.

Beste lezers, hier is de vierde nieuwsbrief van stichting Sharing Worlds met daarin een ooggetuigenverslag van Linda Buit. Nummer 4 oktober 2006 Bezoek aan Tanzania Beste lezers, hier is de vierde nieuwsbrief van stichting Sharing Worlds met daarin een ooggetuigenverslag van Linda Buit. Linda Buit heeft in 2005 stage gelopen

Nadere informatie

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012

Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Oost-Europa Commissie Maasdijk Украина 2012 Bezoek projecten ds. Sandor Kovacs wie: wat: waar: wanneer: hoe: Niels en Theo Bezoek van onze vrienden aldaar, hand & spandiensten en inspiratie opdoen Subkarpaten,

Nadere informatie

Wegwijzertje. Website: Mail: 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10

Wegwijzertje. Website:  Mail: 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10 Website: www.wegwijzer.pcboapeldoorn.nl Mail: wegwijzer@pcboapeldoorn.nl 29 januari 2016 Nieuwsbrief nummer 10 Wegwijzertje Geachte ouders, Aanstaande woensdag hebben we als team een cursus-/vergaderdag.

Nadere informatie

zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 stichting mensen uit de nood 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht.

zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 stichting mensen uit de nood 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht. stichting mensen uit de nood zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht. Hoe blij de overige bestuursleden en ik daarmee zijn, liet

Nadere informatie

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig

Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig Nieuwe krukken maken Joseph gelukkig geamputeerd. Na de operatie kreeg hij krukken om hem te helpen met lopen. Joseph ging toen niet naar school, omdat hij zo vaak naar het ziekenhuis moest. Toen in het

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen...

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen... Keizersgracht 62-64 1015 CS Amsterdam Klein beginnen... De vijf aandachtsgebieden waar Wereld Nood Hulp zich op richt: VOEDSEL WATER GEZONDHEIDSZORG SCHOLING VEILIGHEID Het is mogelijk dat de adressering

Nadere informatie

Fietsen voor Orange Babies in Afrika: een onvergetelijke ervaring! Dankzij het landschap, je reisgenoten, de

Fietsen voor Orange Babies in Afrika: een onvergetelijke ervaring! Dankzij het landschap, je reisgenoten, de 2017 Fietsen voor Orange Babies in Afrika: een onvergetelijke ervaring! Dankzij het landschap, je reisgenoten, de inwoners, de sportieve uitdaging, de bezochte projecten, de bijdrage die je aan die projecten

Nadere informatie

ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond

ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond STICHTING ZOM Klein project, groot verschil ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond De 280 leerlingen van de St. George s Lower Basic School in Basse Santa Su hebben eindelijk na 2 jaar een eigen

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2016 www.stichtingmzeekambee.nl Inhoud Voorwoord 3 Studenten 4 Activiteiten 6 Jaarcijfers 8 Financieel overzicht 8 2 VOORWOORD Vijf jaar geleden is Stichting Mzee Kambee opgericht, een mooi

Nadere informatie

RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION

RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION a RUIRU EXTRA EDITIE BLESSED GENERATION 14 December 2012 Jambo rafiki wa Blessed Generation ( Hallo vrienden van Blessed Generation in Kiswahili) Habari gani? ( Hoe gaat het met jullie?.. Ja, ik breid

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

UGANDA. Nieuwsbrief: februari In de vakantie zijn de jongens op timmer les geweest bij Eustace Kitimbo van Hodassu.

UGANDA. Nieuwsbrief: februari In de vakantie zijn de jongens op timmer les geweest bij Eustace Kitimbo van Hodassu. UGANDA Nieuwsbrief: februari 2015 Blessings4you-Uganda Reginadonk 1 4707 TN Roosendaal Mobiel: 06-29164598 P.O. Box 326, Jinja Uganda/Afrika info@blessings4you-uganda.org KvK: 54113997 Bankrek.: NL33INGB0004514388

Nadere informatie

help een kind, verander een leven!

help een kind, verander een leven! 1. Stichting Africare is in 2011 opgericht, als Christelijke non-profit stichting met als hoofddoel kindersterfte te verminderen in Afrika. Door middel van verschillende projecten richt de Africare Foundation

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie

Miujiza! Lunga Lunga, Kenia, mei 2012

Miujiza! Lunga Lunga, Kenia, mei 2012 Lunga Lunga, Kenia, mei 2012 Miujiza! Reisverslag van Lisette en Gerard Geenen. Om privacyredenen zijn foto s, namen en gebeurtenissen niet altijd aan elkaar gekoppeld. Na een kleine twee jaar is het zes

Nadere informatie

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol

Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april 1934 in arnhem, ze maakte daar de hongerwinter van 1944/1945 mee. Een zak vol Boekverslag door Robbin 736 woorden 6 november 2017 0 keer beoordeeld Auteur Els Pelgrom Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1977 Vak Nederlands De schrijver: Els pelgrom (Else Koch) werd geboren op 2 april

Nadere informatie

Take a look at my life week 18

Take a look at my life week 18 Take a look at my life week 18 Ik heb weer een weekoverzichtje voor jullie. De week begon erg druk, al die bezoekjes aan het ziekenhuis. Helaas eindigde het daar ook, en weet dus niet wanneer ik thuis

Nadere informatie

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep

Doopsgezind WereldWerk Tanzania MARA werkgroep Mara District Mara rivier 1 Doelstelling. De Werkgroep beoogt het vredes- en hulpwerk, dat doopsgezind WereldWerk onderneemt in het Mara District, te coördineren. Aandachtsgebied. Het gebied waar de aandacht

Nadere informatie

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Achtergrondinformatie en probleemanalyse

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. S t i c h t i n g P r o j e c t g r o e p K e n y a. December

Nieuwsbrief. S t i c h t i n g P r o j e c t g r o e p K e n y a. December Nieuwsbrief S t i c h t i n g P r o j e c t g r o e p K e n y a December 2013 Onderwijs is het meest krachtige wapen dat je kunt gebruiken om de wereld te veranderen Nelson Mandela www.facebook.com/projectgroepkenya

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Wat doet een haar met een glas water?

Wat doet een haar met een glas water? Simavi werkt in kwetsbare gemeenschappen aan schoon drinkwater, wc s en hygiëne en aan geplande, gezonde zwangerschappen. Gezondheid is namelijk een voorwaarde om uit armoede te komen. Dit doen wij niet

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB)

Een land in Oost-Afrika. Hoofdstad: Addis Abeba. 90.873.739 inwoners (2011) Taal: Amhaars. Munteenheid: birr (ETB) Ethiopië Een land in Oost-Afrika Bijna 27x zo groot als Nederland Hoofdstad: Addis Abeba 90.873.739 inwoners (2011) Straatarm land, afhankelijk van landbouw Taal: Amhaars Munteenheid: birr (ETB) Bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp

Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp Correspondentieadres: Achter de Bergen 14, 2675 AS Honselersdijk Tel.: 0174-623554 / 06 12 11 88 91 Stichtingsnummer: JW 39 50 313 Rabo-bank NL90 RABO

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen?

Ik ben zwanger. Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? . Wat kan ik doen om geen infecties te krijgen? U bent zwanger. Het is daarom belangrijk dat u goed voor uzelf en uw ongeboren kind zorgt. U moet infecties voorkomen. Sommige infecties zijn slecht voor

Nadere informatie

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN

STICHTING De MORGENSTER ONTVANGSTEN ONTVANGSTEN Wat we mochten ontvangen in 2013 1. Giften en donaties Deelname aan evenementen, het organiseren van acties en uitdelen van onze folders hebben wederom geleid tot het verder uitdragen van onze

Nadere informatie

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi

Moshi gaat met het vliegtuig naar Malawi Malawi Auditieve analyse: 1.2 Eén en twee lettergrepen 1.3 Drie of meer lettergrepen Auditieve synthese 4.1 Lettergrepen samenvoegen tot een woord 4.2 Letters samenvoegen tot een woord Zon varken Malawi

Nadere informatie

Veel gedaan in november in kisumu.

Veel gedaan in november in kisumu. DEC. 2011! NIEUWSBRIEF! STICHTING UHUSIANO WA!!! WATOTO FOUNDATION UWWF WENST U EEN HEEL GEZOND EN GELUKKIG NIEUWJAAR!! Veel gedaan in november in kisumu. Leontine is samen met haar man in Kisumu geweest

Nadere informatie

Ineke in Uganda Het gaat door!

Ineke in Uganda Het gaat door! Ineke in Uganda 2011-2016 Het gaat door! Uganda - land op de evenaar in Oost-Afrika - voormalig kolonie van het Verenigd Koninkrijk - sinds 9 okt. 1962 onafhankelijk -1971-1979 Idi Amin - begin 21e eeuw:

Nadere informatie

Dagboek september 2016

Dagboek september 2016 Dagboek 20 21-22 september 2016 De komende dagen gaan we met de vrijwilligers de trainingen oefenen, die we de afgelopen dagen hebben gemaakt. We bezoeken elk district apart. Alle vrijwilligers uit dit

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7. Is het echt gebeurd? 10. Klinkt het niet te mooi? 18. Waarom al die lichtjes?

Inhoud. Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7. Is het echt gebeurd? 10. Klinkt het niet te mooi? 18. Waarom al die lichtjes? Inhoud Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7 Is het echt gebeurd? 10 Klinkt het niet te mooi? 18 Waarom al die lichtjes? 25 Wat betekent Kerst voor mij? 31 Intermezzo. Hoe kan zoiets kleins gevaarlijk

Nadere informatie

woensdag, 09 maart :52 Save our Sumba

woensdag, 09 maart :52 Save our Sumba woensdag, 09 maart 2016 07:52 Save our Sumba Momenteel bevindt Clara Rullman zich in Sumba, Indonesië voor de stichting Save our Sumba. Clara is via via met de stichting in aanraking gekomen en is sinds

Nadere informatie

Eind november uitgezet en nu begin April

Eind november uitgezet en nu begin April Garanhuns april 2017 Beste Mensen, Hoe gaat het met jullie? Hier gaat het naar omstandigheden goed, wel is er een groot gebrek aan water, al meer dan 6 maanden hebben we geen regen gehad, alles is heel

Nadere informatie

Destiny School and Orphanage Home Centre

Destiny School and Orphanage Home Centre Destiny School and Orphanage Home Centre DESTINY School and Orphanage Home Centre is een school- en woonproject gesitueerd in een klein dorpje net buiten de stad Arusha, Tanzania. Het dorpje heet Maji

Nadere informatie

Nieuwsflash 2014-4. Beste allemaal,

Nieuwsflash 2014-4. Beste allemaal, Beste allemaal, Een nieuw schooljaar is alweer in september begonnen. Dit schooljaar hebben we maar liefst 172 kinderen (wederom) verwelkomd voor een nieuw schooljaar op de Bolera Palms School. En met

Nadere informatie

Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze

Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze Nieuwsbrief 'WY DAAR' 27 september 2016 View this email in your browser Van de familie Boone Wij zijn nu 9 maanden in Papoea-Nieuw-Guinea. En wat zijn we door God gezegend in deze tijd! U/jij begrijpt

Nadere informatie

Wij hebben hulp gevonden voor de mensen in Nkhata Bay!

Wij hebben hulp gevonden voor de mensen in Nkhata Bay! Zoals we in de vorige nieuwsbrief al schreven, zijn we van start gegaan met een aantal nieuwe projecten om hulp te bieden aan de dove en slechthorende mensen in de regio van Nkhata Bay. Van de enorme lijst

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Elk mens is het waard Palliatieve zorg in India

Elk mens is het waard Palliatieve zorg in India MIVA Collecte 27 en 28 augustus 2016 Broeder Jotish Elk mens is het waard Palliatieve zorg in India www.miva.nl Broeder Jotish zet zich in voor terminaal zieken Palliatieve zorg is in India niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen!

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! In deze Nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over belangrijke zaken die spelen op het Kindcentrum. Welkom! Een warm welkom aan alle ouders en kinderen op het

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

Nieuwsbrief van

Nieuwsbrief van Nieuwsbrief van 30-08-2019 SEPTEMBER Weer begonnen! De kop is eraf. Wij hebben een hartstikke leuke eerste week gehad en dit zagen wij ook bij de kinderen. Fijn om iedereen weer in goede gezondheid terug

Nadere informatie

Over grenzen voor Ghana

Over grenzen voor Ghana Over grenzen voor Ghana Zo hebben kinderen van een school pennen, potloden, ballonnen en speelgoed ingezameld. Nieuwsbrief maart 2012 Sinds 2001 voer ik in Banko, een dorp in Ghana, samen met de lokale

Nadere informatie

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling

Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Jaarverslag 2013 2014 Stichting Jyambere Aanmoediging tot ontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Doelstelling... 5 3. Visie... 6 4. Werkwijze... 7 5. Partners van Jyambere in Rwanda... 8 5.1.

Nadere informatie

Stichting CHILD jaarverslag 2014

Stichting CHILD jaarverslag 2014 Stichting CHILD jaarverslag 2014 Stichting CHILD Adres: Benedendorpsweg 26, 6862 WJ Oosterbeek. Tel.: 0263336448 Bank: NL 43 RABO 0308423003 Website: www.stichtingchild.nl Email:jc.mulder@freeler.nl De

Nadere informatie

Emma brengt een bezoek aan de IC

Emma brengt een bezoek aan de IC Emma brengt een bezoek aan de IC Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Emma brengt een bezoek aan de Intensive Care Een bezoek aan de Intensive Care kan best spannend zijn voor een kind. Toch willen wij

Nadere informatie

Umaru Kigozi Babinga. Aisha

Umaru Kigozi Babinga. Aisha Umaru Kigozi Babinga Umaru is 18 jaar. Zijn beide ouders zijn 5 jaar geleden overleden en hij zwierf alleen rond op straat. Hij is door Jane opgenomen omdat zijn familie hem afwees. Hij gaat niet meer

Nadere informatie

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek

Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Wegwijs in de Beter Leven Kliniek Informatie voor patiënten Binnenkort wordt u opgenomen in de Beter Leven Kliniek in Veenhuizen. Hierbij informeren wij u over zaken waarmee u tijdens uw opname te maken

Nadere informatie

Een virus in je lijf Hiv-virus

Een virus in je lijf Hiv-virus Een virus in je lijf Hiv-virus Wat is hiv? Van de dokter heb je gehoord dat je een virus in je lijf hebt. Een virus is een piepklein deeltje, dat een ontsteking kan veroorzaken als het in je lichaam komt.

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Saomy. Oktober 2013. Villa Ticca

Saomy. Oktober 2013. Villa Ticca Saomy Oktober 2013 Saomy is 2 oktober jl. weer begonnen met school. Ze gaat nu naar school in Otavalo, een stadje in de buurt van Peguche. Haar lerares heet Janeth Oña. Ik heb een bezoek gebracht bij haar

Nadere informatie

Lieve familie en vrienden,

Lieve familie en vrienden, Lieve familie en vrienden, Nog ruim 3 weken en dan ben ik bij leven en welzijn weer thuis na 3 maanden in de Filipijnen! Ik ben erg benieuwd hoe jullie het allemaal maken! Er is zoveel gebeurd in de tussen

Nadere informatie

Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten.

Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten. NIEUWSBRIEF NUMMER 3 JUNI 2015 Bij de prille start van de zomer berichten we jullie graag over de laatste ontwikkelingen in Nepal sinds de aardbevingen en onze activiteiten. Hoe gaat het nu met de kinderen

Nadere informatie

Emma wil een broertje

Emma wil een broertje Emma wil een broertje Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Aleksandra Krawczycka GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 255 5 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Kolet Janssen & Shanti Van Genechten

Nadere informatie

Een virus in je lijf Hiv-virus

Een virus in je lijf Hiv-virus Een virus in je lijf Hiv-virus Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Lieve vrienden, Terug in Senegal. Keyser Nieuws 32 (Online version)

Lieve vrienden, Terug in Senegal. Keyser Nieuws 32 (Online version) En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt. Johannes 17:3 Keyser Nieuws 32 (Online version) Lieve vrienden, Toen we wakker werden midden

Nadere informatie