Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk."

Transcriptie

1 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (nr.23) (23 maart 2013) Hopelijk kunnen jullie de tijd vinden om er voor te gaan zitten. We proberen het altijd wel beperkt te houden, maar er gebeurt altijd zoveel dat dát bijna niet mogelijk is. Na 9 maanden in Nederland landden we 17 januari weer op Tanzaniaanse bodem. Het was even wennen na de kou en de sneeuw in Nederland, van -10 gr. naar ruim 30 gr. We hebben ook iets langer nodig tegenwoordig om te acclimatiseren dan in het verleden. Maar het weerzien met alle goede vrienden en bekenden in Arusha met daarbij opgeteld de zon en de warmte doen onze oude, koude botten al snel verwarmen. De aankomst in het centrum blijft elke keer heel bijzonder. De kinderen, de zusters en de werkers stonden allemaal bij de poort met bloemetjes in de hand. Vrolijke, blije gezichtjes van de grote kinderen, die ons nog kennen en verlegen gezichtjes van de kleintjes. Dit keer was ook Michael Shirima speciaal eerder naar Leto gegaan om daar samen met de zusters en werkers een welkomstmaaltijd voor ons te bereiden, een enorm geroosterd varken van eigen bodem. Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk. We hebben ons weer geïnstalleerd in ons huis in het centrum, een fijn huis waar alles aanwezig is wat we nodig hebben. De internet verbinding via een provider en satellietschotel was per januari dit jaar opgezegd, aangezien deze per maand veel te duur is (160 USD). We hebben nu een modem gebruikt die je, net als je telefoon, kunt opladen. Dit was af en toe behelpen voor verwende Nederlanders, vaak geen stroom en vaak ook een uiterst langzame internet verbinding. Maar alles went (hoewel.) Het grappige is dat het ook wel rustig is om niet continu in verbinding te staan met de grote wereld, althans dat vind ik. Zowel je tempo als ook je bezigheden worden aangepast aan de omstandigheden. Leuk om te merken dat het ons nog lukt. Zo lezen we veel, waarbij onze hoofdlampjes een uitkomst zijn en doen we s avonds zelfs samen spelletjes (!) als er weer eens geen elektriciteit is.

2 2 De Ngaleku kinderen Het is altijd een feest om de kinderen weer te zien. Met de groteren die ons nog kennen, heb je een band en de kleintjes leer je snel genoeg kennen. Er zijn nu 34 kinderen in het centrum, 18 jongens en 16 meisjes. Inmiddels zijn er 21 kinderen teruggekeerd naar familie. Het vorige jaar zijn er 10 kinderen opgenomen en dit jaar al weer 2 in deze eerste maanden. Altijd schrijnende verhalen en heel vaak zijn de moeders overleden of geestelijk niet in orde. Een kind zonder moeder wordt hier een weeskind genoemd, hetgeen ook iets zegt over de rol van de vader. Emanuel, geb , in CNCC Sarah, geb , in CNCC Een belangrijk onderdeel van ons werk is het bezoeken van de primary schools waar inmiddels 26 CNCC kinderen nu naar toe gaan. Vijf jongens zitten vlakbij Moshi op school en we willen hen eigenlijk laten verhuizen naar de school in Tarakea (op een half uur rijden van het centrum), waar de 19 andere CNCC kinderen op zitten. Dit proces is in gang gezet en zal worden uitgewerkt door sr. Ritha en Michael. Vier meisjes die in een pleeggezin zitten vallen ook nog onder de financiële verantwoordelijkheid van onze stichting. Ik heb geprobeerd om de kinderen en hun eventuele familieleden zo goed als mogelijk is in kaart te brengen door alle dossiers goed te bestuderen. Soms blijkt dat er slecht gedocumenteerd is en men weinig of niets over een kind heeft opgeschreven. Vooral in de beginperiode is dit het geval geweest. De zuster die veel wist te vertellen over de kinderen en hun eventuele familie is vertrokken en heeft haar kennis in haar hoofd meegenomen. Voor een aanvulling van de gegevens heb ik de hulp ingeroepen van de verantwoordelijke district maatschappelijk werker. Die heeft beloofd aanvullende gegevens te verstrekken, zodat onze dossiers goed kunnen worden ingevuld, hetgeen belangrijk is voor de toekomst en een eventuele terugkeer naar familie van de kinderen. Ik ben benieuwd of hij zijn belofte houdt.

3 3 Men is bezig met het aanstellen van een eigen maatschappelijk werker voor het centrum, maar dat is niet gemakkelijk. Weinig goed opgeleide mensen willen hier (ver van de stad) werken voor een laag salaris. Het is ook belangrijk dat het een persoon is die uit deze regio komt. Michael en zijn team zoeken verder, het lijkt mij heel belangrijk voor met name het contact met familieleden van de kinderen. Daar moet je echt achter heen zitten, omdat het veelal niet vanzelfsprekend is. De kinderen zien er goed uit, zijn over het algemeen vrolijk en blij en ze hebben heel veel aan elkaar. Het is roerend om te zien hoe de groteren lief zijn voor de jongeren, ze beschouwen elkaar echt wel als broertjes en zusjes. Op de primary school worden ze ook de Ngaleku children genoemd. De 5 Ngaleku jongens die in Mweka, vlakbij Moshi, op de primary school zitten, Joseph, John, Karoli, Kenedy en Regan De Ngaleku kinderen op de primary school in Tarakea. Op de voorste rij 6 meisjes, op de achterste rij 13 jongens. De haren van de kinderen worden, zowel op school als ook in het CNCC, altijd afgeschoren i.v.m. de hygiëne. Dus soms is het moeilijk te zien wie een jongen en wie een meisje is. Hier boven zijn de kinderen in hun vrijetijdskleding te zien. Op school dragen alle kinderen een uniform, zelfs de kinderen die bij ons in het centrum naar de pre-school gaan. Morning ceremony door een deel van de schoolkinderen van de CNCC school.

4 4 De zusters Vanaf januari dit jaar is er een verandering ingesteld in de structuur van de organisatie van het centrum. Dit is door Michael Shirima besproken met de moeder Overste van de orde van Ursuline nonnen. Het betekent dat sr. Ritha nu het hoofd is van het centrum en eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Voorheen waren er twee zusters die de gezamenlijke leiding hadden, hetgeen niet werkbaar is gebleken. De hele vorige groep zusters is vervangen en in de plaats daarvan zijn er tien verse zusters en twee leerling-zusters gekomen. Tot nog toe een grote verbetering. Deze groep is jonger, meer open en meer geneigd tot communiceren met vrijwilligers en bezoekers. Maar het grootste verschil is dat de kinderen zich vrijer kunnen gedragen, vies mogen worden en veel meer zijn gaan praten en spelen. Ze lopen nu lekker rond in het centrum, scharrelen zoals gewone kinderen doen en hebben daardoor ook meer contact met de andere werkers. Eindelijk wordt nu ook de zandbak gebruikt en klimmen de kinderen met veel plezier in alle speeltoestellen. We hopen dat het zo blijft en dat deze groep het volhoudt en ook voor langere tijd mag blijven. Noch Michael noch wij hebben echter invloed op de ondoorgrondelijke beweegredenen van de nonnen. Michael heeft wel regelmatig contact met de moeder Overste die in het midden van het land zetelt De grote meisjes tijdens het eten. Sr.Praxeda met de kleine Georgi.

5 5 In en rond het centrum. Algemeen: Het CNCC opende in 2006 haar poorten voor ontheemde kinderen voor wie bij familie geen plaats is. Aanvankelijk kwamen er veel kinderen van wie de moeder tijdens de bevalling of kort daarna overleed aan AIDS, ook onze eerste kinderen waren daardoor vaak geïnfecteerd met het HIV. Door betere voorlichting, preventie en medicatie is het aantal nieuwe gevallen van AIDS sterk gedaald en daarmee ook het aantal geïnfecteerde kinderen in het CNCC. Het CNCC heeft inmiddels in de omgeving een vaste en sterk geaccepteerde plaats verworven. Het biedt direct en indirect werk aan honderden mensen; er is medische zorg en kleuteronderwijs; water, groenten, melk en vlees worden verkocht. Het aantal winkeltjes, fietsenmakers en cluba s in de buurt groeit gestaag. In de cluba s wordt bananen bier verkocht, ver boven Heineken de plaatselijke marktleider! Een nieuw dorp in wording! Het onderhoud: Het onderhoud van het CNCC gaat meer tijd en meer geld vragen. Er moet geschilderd worden, kapotte ramen moeten worden vervangen, evenals door termieten aangevreten kozijnen en deur posten. Dit onstuitbaar leger veelvraten is een grote plaag die niet stopt tenzij je speciaal hout gebruikt wat ze niet opvreten. Helaas er is geen geld voor.. Bij aankomst zagen we dat het dak van de door onze stichting gebouwde Community Hall volkomen versleten was. De dakbedekking van palmbladeren ging het begeven. We hebben die vervangen door lokaal verkrijgbare bananen bladeren, makkelijker te vervangen later en goedkoper. Onderhoud rollend materieel: Het CNCC beschikt over een tractor ( de vliegende Hollander genoemd!), een oud busje voor kerkbezoek van de kinderen, een pick-up, een vrachtauto en sinds kort een ambulance. Deze door de Kiwanis geschonken Landcruiser is door Floris de Vos ( hier naartoe

6 6 gereden en inmiddels omgebouwd tot ambulance voor de regio. Zwangere vrouwen,overledenen, zieken, iedereen die het nodig heeft, kan nu binnen een half uur in het dichtstbijzijnde ziekenhuis zijn. Maar.dan moet de auto wel starten en met twee kompleet versleten accu s is dat lastig, maar goed de patiënt kan altijd wel even meeduwen! Inmiddels met nieuwe accu s loopt alles prima, inclusief sirene en zwaailicht! Het kerkbusje loopt op de laatste benen maar wordt door sterkere machten in leven gehouden, de pick-up heeft wel wat problemen opgelopen bij een reddingsactie voor ons en Michael. We waren s avonds waren vastgeraakt in een van de Kilimanjaro stromende modderlawine. We moesten 10 km bergopwaarts in Useri een vrijwilligster uit Australië ophalen (welkom Juliet!) maar helaas, het begon te stortregenen. Onze onvolprezen CNCC chauffeur Juve heeft ons met de pick-up gered maar de pick-up moet naar de garage voor een grondige uitdeuk beurt Liever dat dan een nachtje in de auto slapen toch! Ook de vrachtwagen heeft behoefte aan wat verbeteringen van het hekwerk, een dekzeil en meer Kortom, wie voelt zich geroepen hier wat aan mee te helpen?? De vliegende Hollander tractor heeft een complete revisie moeten ondergaan. Toen we aankwamen hief de chauffeur een klaagzang aan die alles overtrof! Lekke oliepomp, compressie verlies en zo kan ik even doorgaan. We hebben in Moshi een monteur gevonden, die ter plaatste de tractor gedemonteerd heeft (ik dacht: krijgt hij die onderdelen allemaal weer terug? ). Met de bus naar Arusha alwaar nieuwe onderdelen gekocht werden (500 Euro). Met de bus weer naar Leto en 2 dagen later was alles geregeld, rijden en ploegen maar weer! Fantastisch toch? De Buitenprojecten: Hier kunnen we kort over zijn, nog steeds een groot succes. De vorig jaar aangeplante boomgaard gaat vruchten opleveren, vooralsnog alleen papaja s, later mango s,sinaasappels en bananen en beter dan hier smaken ze niet! Water wordt er volop aan de buurtbewoners verkocht, evenals groenten, melk, vlees en eieren! Er zijn nu 65 varkens, de vaderbeer heeft het druk maar zorgt voor heerlijke nakomelingen die gretig aftrek vinden, behalve natuurlijk bij de plaatselijke moslims, een grote minderheid!

7 7 De stallen zijn nog niet afgebouwd maar het eind is in zicht. Ook hebben we door de uitbreiding meer dierenverzorgers nodig. Het is best moeilijk om goede en betrouwbare mensen te vinden. De kippen leggen o.l.v. sister Ritha als razenden, ongeveer 500 eieren per week die gretig aftrek vinden, 10 eurocent per ei! Uitbreiding is gewenst. Zelfs onze vriendinnen de koeien hebben het erg goed, dankzij beter voer en medisch toezicht! Binnenkort worden er drie kalfjes verwacht en zal de melkproductie oplopen tot 40 liter per dag. Hiervan gaat er dertig liter naar de markt. Zelf startten we een klein kalkoenen projectje met één haan en vijf hennen tegen en na de kerst zullen we verder zien! Nieuwe projecten in 2013: * Na een inbraak in het office waarbij ruim 600 euro is buitgemaakt willen de sisters honden. En daar hoort ook een hondenhok bij met goed getrainde politiehonden (1900 Euro). * Voor het maken van meel en olie wordt een plan gemaakt en sponsors aangezocht. Van maïs en zonnebloempitten wordt meel gemalen respectievelijk olie geperst. Een huisje + de benodigde machines: kosten euro. * Groot onderhoud aan het CNCC en de auto s, schatting kosten 6000 euro. Uitzicht vanuit het centrum op de Kilimanjaro. Tot slot: We gaan met een goed gevoel weer terug naar Nederland. De kinderen worden hier prima opgevangen en ze kunnen onderwijs krijgen. De buitenprojecten beloven veel en zullen kunnen bijdragen om de lopende kosten van het centrum te minimaliseren. De nieuwe groep zusters is de beste die er tot nu toe geweest is en maakt er meer van dan de vorige groep. Nu terug naar eigen (klein)kinderen, vrienden en familie in Nederland.

8 8 We zullen het CNCC weer missen, de zon, de lach van de mensen en hun humor, de kleuren en geuren, maar er staat in Nederland weer heel veel tegenover! Dank aan een ieder die helpt bij het steunen van het CNCC en het bieden van een toekomst aan onze kinderen hier! Onze stichting blijft zich inzetten voor met name de scholing van de kinderen en we blijven jullie hulp daarbij hard nodig hebben. Met warme groeten uit Leto, Rombo district, Kilimanjaro regio, Tanzania Olga en Piet de Haas De slaapzaal van de kleintjes Voor meer foto s, info en bankgegevens zie de website:

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN (nr.30) (21-10-2016) Zoals inmiddels bekend zal zijn bij onze trouwe lezers schrijven wij twee maal per jaar een nieuwsbrief betreffende het Cornel Ngaleku Children Center

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) (17-03-2017) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we eind vorig jaar vanuit Driewegen en nu dan weer het nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) Vorig jaar in april schreven we onze laatste nieuwsbrief betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. We

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29) (22-03-2016) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we eind oktober vanuit Driewegen en nu dan weer nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre

Nadere informatie

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland ( Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (  Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2 JAARVERSLAG 2013 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Korte inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Medewerkers

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * September 2017 *

Nieuwsbrief. * September 2017 * Nieuwsbrief * September 2017 * Voorwoord Lieve allemaal, Ik ben alweer een half jaar in Tanzania. Wat gaat de tijd snel en wat is er veel gebeurd. In deze nieuwsbrief informeer ik jullie over alle ontwikkelingen.

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.27) (24-03-2015) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we in oktober vanuit Driewegen en nu dan weer eentje vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre waar

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland ( JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) (maart 2018) www.ngalekucentre.com Aan het eind van ons jaarlijkse verblijf in het Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Leto, Tanzania schrijven we weer een nieuwsbrief

Nadere informatie

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje 1 NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN ( NR. 32) (06-10-2017) www.ngalekucentre.com Om onze trouwe volgers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen door het jaar heen in het Cornel Ngaleku Children Centre

Nadere informatie

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.25) (20 maart 2014) De vorige nieuwsbrief schreven we eind september van het vorige jaar vanuit Driewegen. We zijn nu vanaf 14 januari van dit jaar in Tanzania en staan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna -

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Nieuwsbrief * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Voorwoord Lieve allemaal, Ik val gelijk met de deur in huis. We hebben geld nodig. Geld om onze kinderen naar school te kunnen blijven sturen. Later in deze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA,

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.20 (3 april 2011) Onze eerste nieuwsbrief van dit jaar betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. Zie ook nieuwe foto s op de

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania

Leto, Rombo district, Tanzania Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2012 JAARVERSLAG 2012 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Beschrijving

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 JAARVERSLAG 2017 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Chiang mai, maart 2012

Chiang mai, maart 2012 Chiang mai, maart 2012 Deze nieuwsbrief moet ik helaas beginnen met een zeer vervelend bericht voor een van onze jongeren. Begin december 2011 is de moeder van Asa, enigszins onverwacht, overleden. De

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

waarom ontwikkelingssamenwerking?

waarom ontwikkelingssamenwerking? ontwikkeling EN waarom ontwikkelingssamenwerking? EUROPESE COMMISSIE DE 116 MEI 2003 EN waarom ontwikkelingssamenwerking? Dit boekje vertelt een verhaal zoals ik vroeger zelf graag aan mijn drie kinderen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen...

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen... Keizersgracht 62-64 1015 CS Amsterdam Klein beginnen... De vijf aandachtsgebieden waar Wereld Nood Hulp zich op richt: VOEDSEL WATER GEZONDHEIDSZORG SCHOLING VEILIGHEID Het is mogelijk dat de adressering

Nadere informatie

DE VLUCHT & andere spannende verhalen

DE VLUCHT & andere spannende verhalen DE VLUCHT & andere spannende verhalen 2 Bianca Kruger DE VLUCHT & andere spannende verhalen Enschede 2015 3 Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden auteur

Nadere informatie

Interview met de heer J.W. Wesselius

Interview met de heer J.W. Wesselius Interview met de heer J.W. Wesselius Op 4 mei jl. is de heer J.W. Wesselius in de Hofkamer komen wonen. Samen met zijn dochter heb ik hem uitgenodigd voor een interview, want twee weten altijd meer dan

Nadere informatie

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012

Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Verslag bezoek Shaloom Carehouse in Mwanza Maart 2012 Via Nairobi vliegen we zoals altijd naar Mwanza. We hebben weer een perfecte aansluiting en zijn daarom al op 23 Maart om 10.00 uur op het vliegveldje

Nadere informatie

nieuwsbrief 1. Lies- Foto van mij

nieuwsbrief 1. Lies- Foto van mij 12-2011 nieuwsbrief 1 Foto van mij Lies- Hallo allemaal, Hier is dan mijn allereerste nieuwsbrief van mijn tweede verblijf in Indonesië. Ik ga proberen één keer in de maand zo n briefje te sturen maar

Nadere informatie

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca Saomy Februari 2015 Met Saomi gaat het goed! Ik bezoek haar thuis waar haar vader aan het werk is en ondertussen ook op de kinderen past, moeder is aan het werk in Otavalo. Saomi doet het goed op school,

Nadere informatie

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015

RSDR NIEUWSBRIEF. December 2015 NIEUWSBRIEF December 2015 Nieuw in de opvang Hond van de maand: Pauline December adoptie rit HIER DONEREN Ontvangt u graag elke maand de Nederlandse nieuwsbrief met updates over de opvang in Rudozem maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014 SUNRISE DUTCH EDUCATION FUND

Nieuwsbrief 2014 SUNRISE DUTCH EDUCATION FUND NIEUWSBRIEF SUNRISE DUTCH EDUCATION FUND Al weer een jaar voorbij! Graag brengen wij u op de hoogte van de voortgang van de leerlingen en de activiteiten van het afgelopen jaar middels deze nieuwsbrief.

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

estafette estafette Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Mireille Geus Mireille Geus Tijd voor vrije tijd!

estafette estafette Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Mireille Geus Mireille Geus Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Slapen moet, naar school gaan moet. En vrij zijn, doen wat je wilt, dat moet ook. Dat staat zelfs in een afspraak tussen heel veel landen. Kinderen hebben recht op vrije tijd. Mireille

Nadere informatie

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis)

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis) Na een lange fijne zomer in (hotel) Den Helder, waarin we veel sponsors hebben ontmoet was het weer goed om naar huis te gaan. Direct hebben we een dagtrip met onze tieners gemaakt om bij te praten. Natuurlijk

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Jarigen. Agenda. Week 21 22t/m 26 mei

Beste ouders/verzorgers, Jarigen. Agenda. Week 21 22t/m 26 mei Beste ouders/verzorgers, In het kader van Gezonde school wordt u gevraagd om een enquête in te vullen. Wij zouden natuurlijk graag zien dat u zo veel mogelijk deel neemt aan deze enquête. Als projectgroep

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n

Hiervoor is jaarlijks een minimaal bedrag nodig van 1.200,- en dit willen wij met z n De kinderen die in het kinderdorp van Malaika Kids wonen, zijn weeskinderen: zonder ouders en familie, of ze hebben wel familie, maar die kan niet voor hun zorgen. Ook hebben ze stuk voor stuk een verleden

Nadere informatie

EEN RITJE MET DE TREIN. en andere verhalen. Katrien Harmsen

EEN RITJE MET DE TREIN. en andere verhalen. Katrien Harmsen EEN RITJE MET DE TREIN en andere verhalen Katrien Harmsen 1 Schrijver: Coverontwerp: Katrien Harmsen Katrien Harmsen ISBN: 9789402129199 Katrien Harmsen 2 Inhoudsopgave Een ritje met de trein 7 De afstandsbediening

Nadere informatie

Lieve familie, vrienden en bekenden,

Lieve familie, vrienden en bekenden, Lieve familie, vrienden en bekenden, Hoogste tijd voor wat nieuws uit Oneşti. De tijd gaat zo vlug voorbij, de feestdagen en de jaarwisseling lijken nog maar net achter ons te liggen, maar toch is het

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Pootje van WOOF4all DECEMBER Wat is er te doen in hondenland? 8, 9 en 10 december. Hond Nieuws

Pootje van WOOF4all DECEMBER Wat is er te doen in hondenland? 8, 9 en 10 december. Hond Nieuws Pootje van WOOF4all DECEMBER 2017 Wat is er te doen in hondenland? 8, 9 en 10 december Hond 2017 Hond2017 is leerzaam en vooral heel erg leuk voor zowel jong als oud. In de demonstraties en workshops,

Nadere informatie

De auto met bedden komt aan.

De auto met bedden komt aan. ONE Op dit moment vangen wij 80 mensen op. We hebben tientallen bedden bijgekocht. We koken de hele dag door, liters soep, aardappelpuree, vlees, pannekoeken en ga zo maar door. De situatie is zeer ernstig.

Nadere informatie

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG & DEEL EEN HONGER 1 Midden in de nacht Net toen ik dacht: ik heb het me verbeeld, hoorde ik het weer, een langgerekte dierlijke schreeuw,

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

INDIA. Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke

INDIA. Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke INDIA Bezoek aan Balanand & Umang & Mumbai. Kort reisverslag. Oktober 2014. David en Joke Het was bijzonder indrukwekkend, van de eerste tot de laatste minuut, voor ons alle vier; Karin, voorzitter van

Nadere informatie

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten.

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten. Boekverslag door B. 1451 woorden 11 maart 2014 5,6 6 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Samenvatting De vader van Paco heeft een garage met allemaal oldtimers.

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2017 AFSCHEID. Personeel

Nieuwsbrief juli 2017 AFSCHEID. Personeel Nieuwsbrief juli 2017 AFSCHEID SmdB De Ark Deze nieuwsbrief staat in het teken van afscheid nemen. We nemen afscheid van de leerlingen groep 8, die naar het Voortgezet onderwijs gaan! We nemen afscheid

Nadere informatie

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

interview met alice hoffman

interview met alice hoffman interview met alice hoffman Wat heeft je geïnspireerd tot het schrijven van De drie zusjes? Het feit dat kinderen die in dezelfde familie worden geboren toch zo uiteenlopend kunnen zijn, fascineert me.

Nadere informatie

van carnaval tot kerst

van carnaval tot kerst vier kant reeks van carnaval tot kerst 20 feesten & dagen om te onthouden Driekoningen Driekoningen is elk jaar op 6 januari. Op deze dag wordt het bezoek van drie wijze mannen aan het pasgeboren kindje

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Voor het eerst weer terug

Voor het eerst weer terug Nieuwsbrief augustus 2010 Verslag reis Malawi, deel I Beste allemaal, Eindelijk was het in juni zover: we gingen terug naar Malawi en de school. Bepakt en bezakt met veel spullen, waaronder 200 kinderonderbroeken,

Nadere informatie

Home home Brochure A5_2.indd :13

Home home Brochure A5_2.indd :13 Home sw t home 18004 Brochure A5_2.indd 1 02-10-18 10:13 18004 Brochure A5_2.indd 2 02-10-18 10:13 Kom leven in Huis Assendorp Ook als je ouder wordt, wil je midden in het leven staan. Volop genieten,

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 2

Nieuwsbrief Hart voor Hongarije e jaargang nummer 2 Bij deze weer een nieuwe nieuwsbrief. Eens per kwartaal willen wij u met een nieuwsbrief op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. We wensen u veel leesplezier. Zádor, juli 2015 Wim en Liesbet Verschoor.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

BIJLAGEN. Onbedoelde zwangerschap

BIJLAGEN. Onbedoelde zwangerschap BIJLAGEN Onbedoelde zwangerschap 1 LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo - WERKBLAD - 79 Vragen over zwangerschap ZWANGERSCHAP, WAT WEET JIJ HIEROVER? 1 Hoe kan een meisje merken dat ze zwanger

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla

De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla De eerste hapjes van baby Adam Dit is Layla met haar kindje Adam. Adam is 4 maanden oud. Layla mag hem nu oefenhapjes geven. In dit verhaal lees je hoe Layla het aanpakt. 1 Dit zijn Layla en haar baby

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

ontdek de kracht van het geven

ontdek de kracht van het geven ontdek de kracht van het geven Berghummerstraat 15 7591 GX Denekamp T 053 53 75 777 F 053-53 75 760 E gerardusmajella@zorggroepsintmaarten.nl ontdek de kracht van het geven 02 Welkom. Ontdek de kracht

Nadere informatie

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders Moeders voor Moeders Nu jullie weten dat ik zwanger ben, wil ik hier zeker vaker op terug gaan komen. Jullie hebben mijn verhaal kunnen lezen over de moeite die ik heb moeten doen om zwanger te worden.

Nadere informatie

HORIZONTAAL.

HORIZONTAAL. KERSTMIS DECEMBER 2018 HORIZONTAAL www.vbsdehorizon.be Voorwoord juf Esther Dag allemaal Het eerste trimester is alweer voorbij. Iedereen heeft hard gewerkt, fijn gespeeld, veel bijgeleerd, We kunnen nu

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond

ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond STICHTING ZOM Klein project, groot verschil ZOM Renovatieproject in Basse (Gambia) afgerond De 280 leerlingen van de St. George s Lower Basic School in Basse Santa Su hebben eindelijk na 2 jaar een eigen

Nadere informatie

Grammatica - Beknopte bijzin v3. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Grammatica - Beknopte bijzin v3. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 26 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/80894 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Slekske V A N U I T DE D I R E C T I E S I N T E R K L A A S OP S C H O O L 4 D E C E M B E R

Slekske V A N U I T DE D I R E C T I E S I N T E R K L A A S OP S C H O O L 4 D E C E M B E R B A S I S S C H O O L O P DE S L E K J A A R G A N G 2 0 1 8-2019 N U M M E R 3 Slekske V A N U I T DE D I R E C T I E Digitaal leerlingportfolio Op donderdag 22 november krijgt het team een scholing m.b.t.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Beleidsplan en focus. Stichting LUGA Care

Beleidsplan en focus. Stichting LUGA Care Beleidsplan en focus Stichting LUGA Care Opgesteld door: Bestuur LUGA Care Datum laatste wijziging: 25-11-2014 Inleiding Dit beleidsplan is geschreven voor een ieder die kennis wil nemen c.q. geïnteresseerd

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Anne Frank, haar leven EC_biwerk_Anne.indd 3 01-04-2008 16:11:45 Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden.

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert?

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert? La Tirelire We hebben uitbreiding van ons bedrijfje. We hebben er nl een huisje bij gekocht. Dat vanaf dit moment La Tirelire gaat heten ofwel de spaarpot. We knappen het op en gaan het in eerste instantie

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Het was mijn idee om een straatje om mijn bloementuin te maken en ik heb er aardig lang over gedaan. Maar nu is hij eindelijk klaar.

Het was mijn idee om een straatje om mijn bloementuin te maken en ik heb er aardig lang over gedaan. Maar nu is hij eindelijk klaar. Het was mijn idee om een straatje om mijn bloementuin te maken en ik heb er aardig lang over gedaan. Maar nu is hij eindelijk klaar. Er staat nu ook een nieuw tuinplan 2013 bij. Ik ben ook met houtsnippers

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht door Dagmar 2015 woorden 5 april 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Perceptie Opdracht A Bob deed mee aan de marathon. Hij was zich al weken aan

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

KAMPKRANT. Extra editie 28 juli 2019

KAMPKRANT. Extra editie 28 juli 2019 Zo n nachtje in eigen bed (eindelijk rustig slapen) en een heerlijke douche om al het vuil weer af te spoelen doet een hoop goed. Maar ook wat stilletjes misschien, waar is iedereen? En waar zijn de drie

Nadere informatie

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011

CHICA. Lunga Lunga, Kenia, December 2011 Lunga Lunga, Kenia, December 2011 CHICA Een verhaal over Chica en de thuiszorg voor weeskinderen in Kenia. Om redenen van privacy zijn foto s, namen en werkelijke gebeurtenissen niet aan elkaar gekoppeld.

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Het Parool van de school

Het Parool van de school Het Parool van de school Schoolkamp 2016 en Schoolreisje 2016 Schoolkamp naar Lage Vuursche Wat een voorpret hadden we al van te voren. Speurtocht uitzoeken en een paar keer lopen. Eerst met collega s

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken.

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken. (Je hoeft niet alle woorden te gebruiken.) zitten, lopen, liggen, staan + luisteren, mensen, lezen, krant, oude mensen, praatje maken, bellen, een vriendin, winkelen, buitenwijk, het is heel slecht. tenzij,

Nadere informatie

Lions exchange 2013 Brazilie

Lions exchange 2013 Brazilie Lions exchange 2013 Brazilie Amsterdam- Parijs Rio de Janeiro Porto Alegre, via deze weg zou ik naar het verre Brazilie vertrekken voor de uitwisseling van de Lions. Na een reis van 35 uur kwam ik dan

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie