NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29)"

Transcriptie

1 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.29) ( ) De vorige nieuwsbrief schreven we eind oktober vanuit Driewegen en nu dan weer nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre waar we vanaf half januari verblijven. Dit jaar al voor het 12 e jaar! Ook dit jaar weer eerst even acclimatiseren in Arusha, de vrienden daar begroeten en vooral ook met Michael Shirima weer van alles bespreken. Zijn vrouw Triza is in Dar es Salaam, waar ze bij haar kinderen woont. Hier kan ze ook de noodzakelijke behandeling krijgen. We hebben via de kinderen en Michael geregeld contact met haar, maar zullen haar niet ontmoeten deze keer. Het is moeilijk om er precies achter te komen hoe het echt met haar gaat. Zoals elk jaar is het weerzien in het kindercentrum roerend en hartverwarmend. De kinderen, de zusters en de werkers verwelkomen ons met gezang, bloemen en cake. Het huis waar we tijdens ons verblijf in wonen, is vertrouwd en altijd goed onderhouden. We delen het huis met de familie Shirima, die er gebruik van maakt als wij er niet zijn. Duidelijk is dat Michael het fijn vindt om de verantwoordelijkheid te kunnen delen voor de dagelijkse gang van zaken tijdens onze aanwezigheid. Zeker nu er veel tijd en aandacht van hem uitgaat naar het welzijn van zijn vrouw. Daarnaast heeft hij nog veel zakelijke belangen in allerlei besturen en niet te vergeten de vliegmaatschappij Precision Air. De eerste zondag in het CNCC eten we met alle werkers, zusters en kinderen in de community hall. Het is altijd een wat stijf gebeuren, waarbij de zusters aan de ene kant zitten, de werkers aan de andere kant en de kinderen in het midden. Wij worden geacht aan een eigen tafel te zitten, maar voegen ons, op z n Hollands, tussen iedereen in. De grote jongens die naar de lokale school gaan, komen de eerste maandag na school bij ons cake eten. Het zijn leuke jongens die samen een hecht team vormen.

2 2 De kinderen In de vorige nieuwsbrief schreef ik over Remeha, een jongetje van een jaar dat maar 5 kilo woog. De naam blijkt Rehema te zijn en het jongetje is een meisje. Ze is nu 2 jaar en een enorm leuk pittig grietje met een normaal gewicht voor haar leeftijd. De afgelopen drie maanden zijn er vier kinderen in het CNCC bijgekomen. Een tweeling, twee meisjes van drie maanden, Grace en Angela. De moeder van deze kinderen is overleden, vader kan niet voor hen zorgen als ze zo klein zijn en komt hen over een paar jaar weer halen. Ze komen uit een zeer arme omgeving in het midden van Tanzania. De kinderen komen uit een arm, zwak gezin met nog vijf oudere broertjes en zusjes. Een meisje van 5 maanden Winnie, moeder is overleden, vader onbekend. Zij werd gebracht door buren. Een jongetje van vier dagen oud!. Zijn moeder is verstandelijk gehandicapt en het maatschappelijk werk vindt haar ongeschikt voor de verzorging van een kind. Zij heeft al eerder een kind gekregen dat is overleden. Met de dokter en het maatschappelijk werk wordt er bekeken hoe zij het beste geholpen kan worden. Rehema, nu een gezonde, twee jarige peuter Vader met Grace en Angela Een buurvrouw met Winnie Moeder met haar zoontje nog zonder naam Alle kinderen worden aangemeld met een rapport van het maatschappelijk werk. Als er een ouder is, dan wordt er getekend voor terugkeer zo mogelijk als de kinderen drie jaar oud zijn. Ook eventuele andere familieleden kunnen hiervoor tekenen. Het maatschappelijk werk is verantwoordelijk voor naleving van deze beloften, natuurlijk samen en in overleg met het hoofd van de zusters en het team van het CNCC. Voor bijna alle kinderen die worden aangemeld geldt dat de moeder is overleden of verstandelijk of fysiek niet in staat om voor het kind te zorgen. De gezinnen zijn arm en familieleden zijn vaak niet in staat om er een baby bij te nemen.

3 3 In het CNCC zijn er op dit moment 14 kinderen onder de 4 jaar en eentje van 5 jaar. Daarnaast zijn er acht jongens die naar de lokale school gaan en in het centrum wonen. En dan zijner nog 27 kinderen die naar de verschillende kostscholen gaan. Van deze kinderen komen er 14 in de vakanties in het CNCC, de overige 13 kinderen gaat naar familie. Het afgelopen jaar 2015 zijn er 13 kinderen weer herenigd met familie. In Januari kregen we het droeve bericht dat Karoli, op 12 jaar jarige leeftijd is overleden. Hij zat op de kostschool in Mweka in de voorlaatste klas van de lagere school. Hij had sinds een jaar suikerziekte en dat is hier voor kinderen bijna een doodvonnis, zeker als je uit een arm gezin komt. Karoli is na de decembervakantie thuis gehouden, waar hij is overleden. Vrolijker nieuws is dat Zulfa, een meisje van bijna 4 jaar deze maand geadopteerd is door een familie uit Moshi. In het groene jurkje is Zulfa. De adoptie ouders komen op bezoek. De overige kinderen zijn Evans, Winnie en Riziki. De periode voor Pasen komen veel vrouwengroepen, schoolkinderen, leden van parochies en particulieren het centrum bezoeken en zij nemen van alles mee, zoals kleren, rijst, meel, juices, koekjes etc. Er wordt dan in de community hall gezongen en gebeden en met de kinderen wat gespeeld. Het is een welkome aanvulling op het budget van Michael en vooral de grotere kinderen vinden het erg leuk. De kleintjes hoeven niet zo nodig van hand tot hand te gaan, hetgeen ook wel aangeeft dat ze zich hechten aan hun dagelijkse verzorgers. Op 9 februari zijn er tien Ngaleku kinderen gedoopt in de eigen kapel van het centrum. En op 21 februari hebben vijf Ngaleku kinderen van de lagere kostschool in Tarakea communie gedaan. Het geloof speelt een grote rol in de Tanzaniaanse gemeenschap. Het doet er niet toe wat je bent, Rooms-Katholiek, Luthers, Pinkerstergemeente of Islamitisch, als je maar wel gelooft in God. Rehema, Riziki, Godwin, Anna, Zulfa tijdens de doop-mis De comunicantjes, Godfrey, Ivo, Peter, Beatrice, Lucy

4 4 We hebben de scholen bezocht van de kinderen die onder de financiële verantwoordelijkheid van onze stichting vallen. Ontzettend leuk is om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen, de meesten gaan ook behoorlijk Engels spreken. Het zijn ook de kinderen die wij het beste kennen en zij ons. Komend schooljaar zullen er naar verwachting weer twee kinderen naar het vervolgonderwijs gaan, Beatrice en Kasmiri. De kinderen van de Mawenzi school in Tarakea De kinderen van de st. Anna school in Moshi. De vier jongens van de school in Mweka, die verdrietig genoeg hun vriendje Karoli verloren.

5 5 We hadden een heerlijk bezoek van Merijn en Bas en hun kinderen Phiene en Boele. Leuk om hen te laten zien waar we al zovele jaren mee bezig zijn. Phiene was een volleerde kinderverzorgster en deed mee in het ritme van de dag. Verder ook nog meer bezoekers, zowel uit Nederland als uit Tanzania. Altijd gezellig en ook weer inspirerend om hun indrukken te horen. Dit jaar zijn er nog geen definitieve aanmeldingen van vrijwilligers. Wij vinden het gezien het aantal kinderen op dit moment en de hoeveelheid zusters ook wel best. Wel bieden vrijwilligers wat extra s aan de kinderen. Wie weet trekt het weer meer aan. Mijn vrouwengroep, de Wakinamama wa Leto, heeft ook dit jaar weer keurig hun lening afbetaald. Het is een leuk groepje vrouwen, die van die lening wat handel in doeken en huisraad bedrijft. Van de kleine winst die ze maken, kunnen ze hun kinderen van schoolboeken voorzien en wat extra huisraad kopen. Het probleem blijft toch altijd dat er te weinig overblijft om echt te investeren. We vinden het eigenlijk zo goed wat ze doen en het helpt hen toch net het leven iets gemakkelijker te maken, dat we ook dit jaar hen weer een lening hebben gegeven.

6 6 In en rond het centrum Het eerste dat ons opviel toen we de oprit naar het CNCC opreden was rechts de fraaie kleine Maktau Lodge. Schitterende locatie, uniek uitzicht op de Mount Kilimanjaro. Hoewel er flinke vorderingen zijn gemaakt met de bouw en de aanleg van de tuin, blijft er nog veel te doen en de afwerking vergt veel tijd. De optimistische deadline van Michael, januari 2016 de opening, is bij lange na niet gehaald. De eerste gasten, 15 Amerikanen, hebben voor Juli geboekt, dus dat wordt aanpoten. Olga en de zus van Michael hebben veel ingekocht voor de inrichting en samen met Evodia, de hulp van Michael en een paar dagen per week onze hulp in huis, zijn nu alle gordijnen gemaakt. Het wordt vast een prachtige accommodatie op een unieke plek, naast het centrum en hopelijk zal het, net als de overige projecten naast het centrum, kunnen bijdragen aan de kosten van het CNCC, Projecten van de Nederlandse Stichting CNCC De varkens doen het goed, er zijn nu 30 biggetjes en 20 varkens. Onze stichting steunt dit project met voer en medische controle. Het kan veel winst gaan opleveren. We zijn begonnen met het fokken van kalkoenen. Er zijn nu 8 volwassen kalkoenen en 8 kuikentjes. We willen dit uitbreiden tot 50 en daar worden nu hokken voor gebouwd. Uiteindelijk, uiteraard rond de Kerst, worden de groten verkocht en de netto opbrengst gaat naar het CNCC. Ook zijn er plannen om parelhoenders te gaan fokken (zie de zwarte kuikens op de rechter foto)

7 7 Er zijn drie volwassen koeien, twee kalfjes en één stier, een echte grote Bull van rond de 300 kilo. Er wordt per dag rond de 15 liter melk geleverd voor de kinderen. De kippen: geen probleem. Verversing van de oude ploeg is nu weer aan de orde, er zijn 400 kuikens gekocht. Dit project levert winst op. De moestuin en de boomgaard zien er goed uit. Er heeft een personele wisseling plaats gevonden. Janet is na drie jaar naar Dar es Salaam vertrokken en David heeft het overgenomen. Hij lijkt het goed te doen. De boomgaard levert volop bananen, mango s, papaya s. Ook worden er aardnoten verbouwd. De maismolen en de oliepers draaien volop, want het oogstseizoen is van start gegaan. Er wordt hier voornamelijk mais geplant, maar ook de zonnebloemen zijn in opmars. Dus veel werk voor de werker Mohammed. Helaas zijn er overdag zoveel stroomonderbrekingen, dat er op zeer onregelmatige tijden gewerkt moet worden, ook s nachts. Er is nog geen overzicht over de kosten en baten, maar winst zal er zeker gemaakt gaan worden. Philibert beheert het winkeltje waar van allerhande verkocht wordt. Later komt er ook een kokkin in het daarnaast gelegen cafeetje (met televisie) om kleine hapjes te maken. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van deze ontspanningsruimte door de buurtgenoten. Mohammed in zijn werkruimte Philibert in het winkeltje en daarnaast de kantine

8 8 Het personeel van het centrum werkt hard en de meesten zijn er ook al lang. Natuurlijk is er soms een wisseling, maar over het algemeen blijven ze wel enkele jaren. De zusters zijn eigenlijk altijd met twaalf personen en er is daar geregeld een wisseling. Sr. Ritha is er echter al voor het vijfde jaar, zij is het hoofd van de dames en regelt ook alles rond de kinderen. Sinds september is er speciaal voor alle buitenprojecten en voor de financiën een manager. Hij is een 27 jarige goed opgeleide zeer energieke jonge man, Dennis genaamd. Hij is een neef van Michael, maar zou wat zijn karakter, initiatieven en snelheid een zoon kunnen zijn. Hij heeft al heel wat goed op de rails gezet en hij is van plan zeker nog tot volgend jaar juli te blijven. Wat verder: De dispensary (polikliniek). Door de aanwezige verpleegkundige wordt goed werk geleverd. De door het district benoemde dokter (medical assistent) is er bijna nooit, waardoor ik nogal eens heb moeten inspringen, geen probleem voor deze pensionado-arts. Er komen veel Maasai patiënten, zoals dit kindje met een forse brandwond. De speeltuin wordt geheel opgeknapt, alles wordt opnieuw geschuurd en geverfd en hersteld. Ook de zandbak wordt gerestaureerd, we brengen er geen zand meer in, maar er komt een vloer in en een nieuw dak, zodat het een klein speelhuisje wordt. Onze trouwe Massey Ferguson tractor bleek toch te vaak problemen te hebben en gebruikte teveel olie en diesel. De tractor is compleet gerenoveerd, gespoten en verkocht. Samen met Michael is er een nieuwe tractor gekocht, een New Holland 55T, kosten USD met ploeg. De helft is betaald door Michael, de andere helft door onze stichting.

9 9 De vrachtwagen zal worden verbouwd om geschikt gemaakt te worden voor grote transporten van zonnebloempitten. We willen volgend jaar onze eigen Ngaleku zonnebloem olie gaan produceren. De ambulance, pick-up en onze trouwe Toyota Prado doen het prima. Het is weer een erg lange nieuwsbrief geworden en dan is nog niet eens alles verteld. We hebben het weer naar ons zin gehad en hebben het gevoel ook weer nuttig te zijn geweest, al was het alleen maar omdat je de verantwoordelijkheid deelt voor dit mooie, grote centrum, waarin zoveel omgaat. Het belangrijkste blijven de kinderen, die met de opvang in het CNCC en het daarbij behorende onderwijs toch een kans maken om een toekomst op te bouwen. Heel veel dank aan alle sponsors die het ons mogelijk maken om de kinderen te blijven steunen. Vanuit Leto, Tanzania een warme groet van ons beiden, Piet en Olga de Haas.

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN

NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN (nr.30) (21-10-2016) Zoals inmiddels bekend zal zijn bij onze trouwe lezers schrijven wij twee maal per jaar een nieuwsbrief betreffende het Cornel Ngaleku Children Center

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.31) (17-03-2017) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we eind vorig jaar vanuit Driewegen en nu dan weer het nieuws vanuit het Cornel Ngaleku Children

Nadere informatie

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar

Careen, Zulfa, Richardi, Oscar NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.27) (24-03-2015) www.ngalekucentre.com De vorige nieuwsbrief schreven we in oktober vanuit Driewegen en nu dan weer eentje vanuit het Cornel Ngaleku Children Centre waar

Nadere informatie

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje

Michael speecht bij de opening van het Afrikaanse winkeltje 1 NIEUWSBRIEF VANUIT DRIEWEGEN ( NR. 32) (06-10-2017) www.ngalekucentre.com Om onze trouwe volgers op de hoogte te houden van het reilen en zeilen door het jaar heen in het Cornel Ngaleku Children Centre

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.33) (maart 2018) www.ngalekucentre.com Aan het eind van ons jaarlijkse verblijf in het Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Leto, Tanzania schrijven we weer een nieuwsbrief

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland

JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland JAARVERSLAG 2015 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (

JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland ( JAARVERSLAG 2014 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Onderwijs van

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * September 2017 *

Nieuwsbrief. * September 2017 * Nieuwsbrief * September 2017 * Voorwoord Lieve allemaal, Ik ben alweer een half jaar in Tanzania. Wat gaat de tijd snel en wat is er veel gebeurd. In deze nieuwsbrief informeer ik jullie over alle ontwikkelingen.

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017

Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2017 JAARVERSLAG 2017 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) Driewegen, Zeeland www.ngalekucentre.com Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Doelgroep

Nadere informatie

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland ( Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2

Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (  Inhoudsopgave. 1. Korte inleiding 2 JAARVERSLAG 2013 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Korte inleiding 2 2. Doelgroep en selectie 3 3. De kinderen 4 4. Medewerkers

Nadere informatie

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond

. Riziki, geb.17-10-2013. In CNCC 17-01-2014 Riziki, zoals hij nu is, nog steeds klein, maar wel gezond 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (NR.25) (20 maart 2014) De vorige nieuwsbrief schreven we eind september van het vorige jaar vanuit Driewegen. We zijn nu vanaf 14 januari van dit jaar in Tanzania en staan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012)

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.21 (20 februari 2012) Vorig jaar in april schreven we onze laatste nieuwsbrief betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. We

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna -

Nieuwsbrief. * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Nieuwsbrief * Juli 2018 * - ik en baby Janna - Voorwoord Lieve allemaal, Ik val gelijk met de deur in huis. We hebben geld nodig. Geld om onze kinderen naar school te kunnen blijven sturen. Later in deze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA,

NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA, nr.20 (3 april 2011) Onze eerste nieuwsbrief van dit jaar betreffende het wel en wee van het Cornel Ngaleku Children Centre in Leto, Tanzania. Zie ook nieuwe foto s op de

Nadere informatie

Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk.

Een gigantisch varken, meer dan 8 uur boven een vuurtje geroosterd, smaakte heerlijk. 1 NIEUWSBRIEF VANUIT TANZANIA (nr.23) (23 maart 2013) Hopelijk kunnen jullie de tijd vinden om er voor te gaan zitten. We proberen het altijd wel beperkt te houden, maar er gebeurt altijd zoveel dat dát

Nadere informatie

Leto, Rombo district, Tanzania

Leto, Rombo district, Tanzania Leto, Rombo district, Tanzania JAARVERSLAG 2012 JAARVERSLAG 2012 Stichting Cornel Ngaleku Children Centre (CNCC) te Driewegen, Zeeland (www.ngalekucentre.com) Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Beschrijving

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie

Tweelingen. Wat zijn nou eigenlijk tweelingen? Een groot mysterie Tweelingen Hier zie je ons met zijn allen, de tweeling was net geboren en mijn moeder en ik waren verkouden dus moesten we van die kapjes op zodat de tweeling niet ziek zou worden. Ik was hier 4 jaar oud.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015

Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015 Nieuwsbrief Joanne s kinderen in Oeganda- Januari 2015 Toen jullie de vorige nieuwsbrief ontvingen (eind november), was de grote vakantie net begonnen in Oeganda. De kinderen zijn dan twee maanden vrij.

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview Jaargang 3 -Uitgave 1 Inhoud: November 2012 Voorstelling nieuwe leerlingenraad IDEH. Project FAIRTRADE Spelletjes/Raadseltjes Moppentrommel Rijmpjes en nog Rijmpjes Interview De nieuwe leden van de Leerlingenraad

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl

Leekerweide. Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking. www.leekerweide.nl Leekerweide Even lekker weg! Logeren en opvang van Leekerweide voor kinderen/jongeren met een beperking www.leekerweide.nl Logeren en opvang voor kinderen/jongeren met een beperking Inhoud Doordeweekse

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde

SHEPHERD. Foto s gemaakt door: Cordaid- Karin Mol Tekst: Frank van Lierde SHEPHERD Op deze factsheet ontmoet je een paar van de vrouwen en hun kinderen die door SHEPHERD worden gesteund. Cordaid Microkrediet is erg blij dat jullie je inzetten voor microkrediet en tegen armoede.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen...

Keizersgracht CS Amsterdam. Klein beginnen... Keizersgracht 62-64 1015 CS Amsterdam Klein beginnen... De vijf aandachtsgebieden waar Wereld Nood Hulp zich op richt: VOEDSEL WATER GEZONDHEIDSZORG SCHOLING VEILIGHEID Het is mogelijk dat de adressering

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro

NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro NIEUW Project Pillavandathai, Tamil Nadu India Afwerking renovatie kindertehuis Budget 9.000 euro Van: Stichting Thomas Bouwprojecten www.thomasbouwprojecten.nl secretariaat@thomasbouwprojecten.nl IBAN:

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Bent u op zoek naar een gastouder? Wij hebben onder andere onderstaande gastouders voor u beschikbaar!

Bent u op zoek naar een gastouder? Wij hebben onder andere onderstaande gastouders voor u beschikbaar! Bent u op zoek naar een gastouder? Wij hebben onder andere onderstaande gastouders voor u beschikbaar! Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met het gastouderbureau telefoonnummer 0223-615447

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen.

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Nieuwsbrief 4, 14 oktober 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Voorwoord De afgelopen

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 NIEUWSBRIEF Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 In deze nieuwsbrief: Van de directeur Van de teamleider onderbouw

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven 5 juni 2015 Nieuwsbrief De Regenboog kleurt je leven Voor in uw agenda 11 juni studiemiddag, groep 1 t/m 8 vrij 15 juni MR vergadering 17 juni OR vergadering 18 juni prakitisch verkeersexamen groep 8 22

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Schooljaar 2011-2012 Vrijdag 16 december 2011 nr. 7 AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Woensdag 21 december Woensdag 21 december Vrijdag 23 december Zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse 8 e zondag van de herfst Oogstdankdienst 9 november 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane-Fioreze ouderling: J.A. van der Horst koster: M. Slomp

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Welkom op school. Nieuws vanuit de directie. Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186

Welkom op school. Nieuws vanuit de directie. Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186 e-mail: beatrixschool@vpcoermelo.nl Website: www.beatrixschoolermelo.nl Smidsweg 49, 3852 XA Ermelo 0341-554186 Nieuwsbrief 13 17 april schooljaar 2013-2014 AGENDA Dinsdag 6 mei 1 e lesdag na de meivakantie

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Dit verhaal is geschreven door Jisse.

Dit verhaal is geschreven door Jisse. Toen we op school kwamen was de klas mooi versierd iedereen had cadeaus en de juffen wachten in de klas en iedereen was er. Toen iedereen er was gingen we de cadeaus doen er was een bloemenstal ontstaan

Nadere informatie

Even voorstellen: Ik hoop op een fijne en constructieve samenwerking met het team, medezeggenschapsraad, ouderraad en met u als ouders.

Even voorstellen: Ik hoop op een fijne en constructieve samenwerking met het team, medezeggenschapsraad, ouderraad en met u als ouders. Over De Veenbrug Jaargang 16, nummer 5 12 oktober 2015 Kinderboekenweek Kind op maandag Week 42 12/10-16/10 Thema: Ga maar We lezen: Genesis 11:27-32; 12:1-9; 12:10-20 Terach, de vader van Abram, vertrekt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie