CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (donor)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (donor)"

Transcriptie

1 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 1 / 6 CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (donor) TUSSEN: HET Centrum voor Reproductieve Geneeskunde CHC-CLINIQUE SAINT VINCENT, rue François Lefèbvre 207 te 4000 ROCOURT, hier vertegenwoordigd door dokter (stempel) hieronder het centrum genoemd EN: Mevrouw (naam, voornaam, geboortedatum, woonplaats) Hieronder de donor genoemd WORDT HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN: De donor is kandidaat voor een procedure van eiceldonatie. Het verloop van de procedure wordt beschreven in de folder die de donor gekregen heeft. We raden de donor ook stellig aan om deel te nemen aan de informatiesessies die plaatsvinden elke eerste maandag van de maand om uur in het ziekenhuis. Deze conventie strookt met de wet van 6 juli 2007 over medisch begeleide voortplanting en de bestemming van overtollige embryo s en gameten. INFORMATIE GEGEVEN MET HET OOG OP EEN GEÏNFORMEERDE TOESTEMMING

2 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 2 / 6 Definities Definities in het kader van deze conventie: Wet : de wet van over medisch begeleide voortplanting en de bestemming van overtollige embryo s en gameten. Medisch begeleide voortplanting : geheel van behandelingen en condities voor toepassing van nieuwe technieken van medisch begeleide voortplanting waarbij in het kader van deze procedure één van de technieken van in-vitrofertilisatie worden toegepast, d.w.z. technieken waarbij op een gegeven ogenblik in het proces toegang wordt gecreëerd tot een eicel en/of embryo. Ovocyt : eicel, vrouwelijke voortplantingscel. Embryo : cel of organisch geheel van cellen die/dat zich kan/kunnen ontwikkelen tot een menselijk wezen (een eicel in aanwezigheid van een spermatozoön levert niet per se een embryo op). Overtollige embryo s : embryo s die werden gecreëerd in het kader van medisch begeleide voortplanting, maar niet werden ingeplant bij de ontvangster. Cryobewaring of cryopreservatie : invriezen van gameten (eicellen en spermatozoa) en overtollige embryo s. Mogelijke bestemmingen De donor werd ingelicht over de verschillende mogelijke bestemmingen van haar eicellen. Ze verklaart dat ze vrijelijk, zonder dwang en op eigen initiatief heeft beslist om eicellen te geven. Algemene informatie De donor verklaart dat ze een folder met uitleg over in-vitrofertilisatie heeft gekregen. Dokter heeft haar de verschillende stappen van de procedure om eicellen te oogsten en de daarmee samenhangende risico s en verplichtingen uitgelegd. Er treden zelden complicaties op, maar die kunnen wel ernstig zijn. Mogelijke complicaties zijn infectie, bloeding bij het oogsten van eicellen en complicaties als gevolg van stimulering van de ovulatie (ovariële-hyperstimulatiesyndroom). Ze heeft tijdens de opeenvolgende consultaties alle nodige aanvullende informatie gekregen van het team van het centrum voor Reproductieve Geneeskunde en ze heeft die informatie begrepen. Ze verklaart dat ze de contactgegevens heeft gekregen van mensen die kunnen zorgen voor een psychologische begeleiding voor en tijdens het proces van eiceldonatie (zie verder art. 3) en dat ze weet dat 2-maal op consultatie moet gaan bij de psychologe voor de procedure van donatie wordt gestart.

3 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 3 / 6 Verbodsbepalingen De donor werd ervan op de hoogte gebracht dat: Commercieel gebruik van eicellen verboden is. Wel kunnen de verplaatsingskosten, de kosten voor de ziekenhuisopname die nodig is om de eicellen te oogsten, en het loonverlies worden vergoed (zie verder); Het geven van eicellen voor eugenetische doeleinden, d.w.z. gericht op selectie of versterking van niet-pathologische genetische kenmerken van de mens, verboden is; Het geven van eicellen voor selectie van het geslacht verboden is tenzij de selectie tot doel heeft de vorming van embryo s met een geslachtsgebonden aandoening te vermijden; Gelijktijdige inplanting van embryo s van verschillende donoren van eicellen bij een gegeven ontvangster tijdens een gegeven transfer verboden is. Wat gebeurt er met de eicellen na behandeling? De donor werd ingelicht dat: De donatie onherroepelijk is zodra de donatieprocedure wordt gestart; Eicellen van een gegeven donor niet mogen leiden tot de geboorte van kinderen bij meer dan 6 verschillende vrouwen; Vanaf de inplanting van embryo s die de vrucht zijn van inseminatie van de donoreicellen, de filiatieregels zoals voorzien in het burgerlijk wetboek in het voordeel spelen van de partners die het ouderschapsproject aangaan die de eicellen hebben gekregen. De ontvangers en het kind dat werd geboren na inplanting van embryo s afkomstig van inseminatie van donoreicellen, mogen geen actie met betrekking tot filiatie of patrimoniale effecten ondernemen ten opzichte van de donor van de ovocyten. WORDT HET VOLGENDE OVEREENGEKOMEN: Artikel 1. De donor verklaart het centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het CHC- Clinique Saint Vincent te hebben gevraagd de donatie van haar eicellen te organiseren en uit te voeren conform de reglementering die wordt opgelegd door de wet van 6 juli 2007 over medisch begeleide voortplanting (Belgisch Staatsblad van 17/7/2007).

4 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 4 / 6 Artikel 2: beslissing betreffende anonimiteit De partijen, namelijk de donor en de ontvangers, hebben gekozen voor: 1. een strikt anonieme procedure. In dat geval kent de donor de identiteit van de ontvangers niet en kennen de ontvangers de identiteit van de donor niet. 2. een niet-anonieme procedure. In dat geval kent de donor de identiteit van de ontvangers en kennen de ontvangers de identiteit van de donor. In het kader van deze conventie hebben de partijen beslist In geval van anonieme donatie en in de veronderstelling dat de behandeling van de donor parallel verloopt met die van de ontvangster, zal die laatste pas een eicel kunnen krijgen na afloop van de behandeling van de donor. De donor verbindt er zich toe om niet te proberen informatie te verkrijgen over de bestemming van haar donatie. Ze verbindt er zich toe om geen informatie daaromtrent te eisen van het ziekenhuis. De anonimiteit van de donor zal te allen tijde worden gewaarborgd, zeker ten aanzien van de vrouw die haar eicellen zal krijgen. Ze zal niet worden ingelicht over de resultaten van de procedure waarbij de eicellen worden gebruikt (al dan niet zwangerschap). Als de ontvangster of anderen vragen zouden stellen, waarborgt het centrum het medisch geheim. In geval van een rechtszaak zal het centrum eveneens het beroepsgeheim inroepen, maar in sommige gevallen kan dat door het gerecht worden opgeheven. Artikel 3: onderzoeken en communicatie van medische informatie De donor verbindt er zich toe om tweemaal op raadpleging te gaan bij de psychologe van het centrum. De donor verbindt er zich toe om de nodige onderzoeken waaronder een bloedonderzoek te ondergaan en alle medische informatie te verstrekken die het centrum voor medisch geassisteerde voortplanting nodig heeft om na te gaan of de gegeven eicellen gezond en veilig zijn. De donor aanvaardt dat de medische informatie die belangrijk kan zijn voor de gezonde ontwikkeling van het kind dat nog moet worden geboren, wordt meegedeeld - aan het ontvangende stel op het ogenblik dat het een keuze moet maken - aan de behandelende arts van het verwekte kind of het ontvangende stel als de gezondheid van het kind dat vereist en dat zonder afbreuk te doen aan de wet van over de bescherming van het privéleven.

5 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 5 / 6 Artikel 4: voorzorgen tijdens de behandeling De donor verbindt er zich toe om kennis te nemen van het document dat informatie bevat over de voorzorgen die moeten worden genomen tijdens de behandeling, en de lijst van illegale middelen of geneesmiddelen die invloed kunnen hebben op het toekomstige embryo. Ze verbindt er zich toe om dergelijke middelen niet in te nemen en om het centrum in te lichten als ze een of andere behandeling moet ondergaan. Ook moet ze blootstelling aan eventuele toxische stoffen (met name tabak) tijdens de behandeling melden. De donor verbindt er zich toe om zich bij geslachtsgemeenschap tijdens de behandeling te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze verbindt er zich ook toe om een mechanisch voorbehoedmiddel (condoom of niet-hormonaal spiraaltje) te gebruiken om een zwangerschap te vermijden tijdens de behandeling. Artikel 5: informatie voor de partner van de donor We nodigen de donor uit om alle nuttige informatie te geven aan haar partner (echtgenoot, persoon met wie ze al dan niet wettelijk samenwoont). Ze is volledig verantwoordelijk voor die informatie. Artikel 6: bestemming van niet-gebruikte eicellen Als de geoogste eicellen niet zouden worden gebruikt (omdat de resultaten van de onderzoeken die werden uitgevoerd om na te gaan of de gegeven eicellen gezond zijn, incompatibel blijken te zijn met donatie of als de donor weigert of ervan afziet om de onderzoeken te laten uitvoeren), kunnen haar eicellen op twee manieren worden gebruikt: 1. ze kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek conform de wet van 11 mei 2003 over in-vitro-onderzoek op embryo s. Daarna worden ze vernietigd. 2. ze kunnen onmiddellijk worden vernietigd. De donor kiest voor de volgende optie:.

6 Convention relative au don d ovocytes (donneuse) Page 6 / 6 Artikel 7: vergoeding van de donor De donor handelt niet met lucratieve doeleinden. De donor zal echter wel worden vergoed voor haar verplaatsingskosten, loonverlies en kosten voor ziekenhuisopname. Die kosten worden forfaitair geraamd op 500 (vijfhonderd euro). Mochten de kosten hoger liggen, kan een hoger bedrag worden uitgekeerd. De som van 500 zal worden gestort na het oogsten van de eicellen. De financiële kosten voor stimulering en punctie van de ovaria vallen ten laste van het centrum. De verantwoordelijke gynaecoloog kan de behandeling op elk ogenblik onderbreken zonder dat hij daar een reden voor hoeft op te geven. In dat geval kan geen hogere vergoeding dan de voorziene som van het centrum worden geëist. Ik heb deze informatie en de folder met uitleg gekregen, ik heb alles begrepen en ik heb de nodige vragen kunnen stellen. Ik stem erin toe dat de medische en administratieve gegevens ter beschikking worden gesteld van de gynaecologen van het CRG van Rocourt. Ik stem er ook in toe dat die gegevens worden meegedeeld aan externe instanties voor nationale en internationale registratie en voor follow-up van de kwaliteit van de activiteit van medisch begeleide voortplanting. De communicatie gebeurt in gecodeerde vorm zodat het organisme dat de gegevens ontvangt en analyseert, de identiteit van de betrokkene niet kan achterhalen. Opgesteld te Luik op. Handtekening voorafgegaan door de vermelding Gelezen en goedgekeurd De donor De arts

CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (ONTVANGERS)

CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (ONTVANGERS) Convention relative au don d ovocytes (receveurs) Page 1 / 10 CONVENTIE EN HOMOLOGATIE VAN INFORMATIE IN-VITROFERTILISATIE VIA EICELDONATIE (ONTVANGERS) TUSSEN: 1. HET Centrum voor Reproductieve Geneeskunde

Nadere informatie

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten 6 JULI 2007. - Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten BS 17/07/2007 gdp 1 / 30 TITEL I. - Algemene bepaling Artikel 1. Deze wet regelt

Nadere informatie

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten 6 JULI 2007. - Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN

ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN ANONIEME DONATIE VAN SPERMA EN EICELLEN Waarom is donatie nodig? Misschien kent u een paar met onvervulde kinderwens in uw vriendenkring of familie. Ongeveer 1 op 8 paren heeft immers problemen om vlot

Nadere informatie

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten. (B.S.

6 JULI Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten. (B.S. 6 JULI 2007. - Wet betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten. (B.S. 17/07/2007) TITEL I. - Algemene bepaling. Artikel 1. Deze wet regelt

Nadere informatie

TOESTEMMING VOOR INVRIEZEN VAN EMBRYO'S

TOESTEMMING VOOR INVRIEZEN VAN EMBRYO'S TOESTEMMING VOOR INVRIEZEN VAN EMBRYO'S Tussen: Universitair Ziekenhuis Gent met zetel te 9000 Gent aan de De Pintelaan 185, hierna genoemd UZ Gent enerzijds, en Mevrouw/ Dhr. geboren te op wonende te

Nadere informatie

Toestemming om embryo s in te vriezen

Toestemming om embryo s in te vriezen Toestemming om embryo s in te vriezen Universitair Ziekenhuis Gent, dat een onderdeel is van de Universiteit Gent, openbare instelling met rechtspersoonlijkheid, overeenkomstig het bijzonder decreet van

Nadere informatie

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003)

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003) 11 MEI 2003. - Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro. (B.S. 28/05/2003) Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet Art. 2. Voor de toepassing van

Nadere informatie

INFORMATIE BETREFFENDE BEWARING VAN OVERTALLIGE EMBRYO S

INFORMATIE BETREFFENDE BEWARING VAN OVERTALLIGE EMBRYO S INFORMATIE BETREFFENDE BEWARING VAN OVERTALLIGE EMBRYO S www.uzleuven.be/lufc tel. +32 16 34 36 24 Mevrouw, partner Tijdens een in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Nadere informatie

Embryodonatie: Informatie voor wensouders

Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 1 /5 Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 2 /5 Inleiding U heeft contact opgenomen met Medisch Centrum Kinderwens omdat u in aanmerking wilt komen voor een behandeling waarbij u een embryo

Nadere informatie

Bij het einde van de bewaring, zoals hierboven weergegeven, kunt u kiezen tussen volgende bestemmingen voor de overtallige embryo s:

Bij het einde van de bewaring, zoals hierboven weergegeven, kunt u kiezen tussen volgende bestemmingen voor de overtallige embryo s: INFORMATIE BETREFFENDE OVERTALLIGE EMBRYO S Mevrouw, partner Tijdens een in-vitrofertilisatie behandeling worden de eierstokken hormonaal gestimuleerd waardoor meerdere eicellen beschikbaar zijn voor bevruchting.

Nadere informatie

Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Inleiding Geachte heer/mevrouw, Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek De werking van het afweersysteem bij eiceldonatie zwangerschappen DONatie van Oocyten in Reproductie (DONOR); klinische en immunologische

Nadere informatie

Patiënteninformatie: vitrificeren (invriezen) van eicellen

Patiënteninformatie: vitrificeren (invriezen) van eicellen Patiënteninformatie: vitrificeren (invriezen) van eicellen Hierbij ontvangt u informatie over het vitrificeren van eicellen. Vitrificatie van eicellen vindt plaats in het kader van een fertiliteitsbehandeling

Nadere informatie

Overeenkomst betreffende medisch begeleide voortplanting door middel van In Vitro Fertilisatie (IVF)

Overeenkomst betreffende medisch begeleide voortplanting door middel van In Vitro Fertilisatie (IVF) Zorgprogramma Reproductieve Geneeskunde B T (032)89 32 77 25 F (032)89 32 78 46 ivf.labo@zol.be www.fertility.be Overeenkomst betreffende medisch begeleide voortplanting door middel van In Vitro Fertilisatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie folder

Patiënteninformatie folder Patiënteninformatie folder Moleculair onderzoek naar verminderde ovariële reserve en embryo kwaliteit bij BRCA1 of BRCA2 mutatie draagsters Engelse titel: Molecular studies on reduced ovarian reserve and

Nadere informatie

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro

11 MEI Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro 11 MEI 2003. - Wet betreffende het onderzoek op embryo's in vitro BS 28/05/2003 gdp 1 / 8 Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet Art. 2. Voor de toepassing

Nadere informatie

NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk

NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk NoNieme donoren BoUWeN mee aan GelUk GeeF (om) leven, Word sperma- of eiceldonor. vraag info aan de Balie (1P4) of Bel +32 9 332 04 1 38 Niks mooiers dan het leven schenken Voor de meesten onder ons is

Nadere informatie

FERTILITEITSOPTIES BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN EICELLEN EN OVARIEEL WEEFSEL

FERTILITEITSOPTIES BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN EICELLEN EN OVARIEEL WEEFSEL FERTILITEITSOPTIES BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN EICELLEN EN OVARIEEL WEEFSEL INHOUD 1. Inleiding... 2 2. Het invriezen van eicellen... 3 2.1 Praktisch verloop van het invriezen van

Nadere informatie

Eiceldonatie Radboud universitair medisch centrum

Eiceldonatie Radboud universitair medisch centrum Eiceldonatie Eiceldonatie is het afstaan van eicellen door een vrouw (donor) met als doel bij een andere vrouw, de wensmoeder (acceptor), een zwangerschap mogelijk te maken. De wensmoeder beschikt over

Nadere informatie

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie:

Dossier Draagmoeder. Beleidsinformatie: Dossier Draagmoeder Een draagmoeder is een vrouw die zwanger is voor een ander: de wensouder(s). De draagmoeder staat het kind na de geboorte af aan de wensouders. Niet-commercieel draagmoederschap is

Nadere informatie

Informatie voor een eigen eiceldonor

Informatie voor een eigen eiceldonor Informatie voor een eigen eiceldonor Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde Inhoud Inleiding Inleiding 1 Onderwerpen die we van tevoren bespreken 2 Afspraken 2 Juridische aspecten 4 De IVF-behandeling

Nadere informatie

Patiёnteninformatie. Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial)

Patiёnteninformatie. Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial) Patiёnteninformatie Cost-effectiveness of IUI, IVF and ICSI for male subfertility. The MAle Subfertility Therapy Effectiveness Rcts (MASTER trial) Kosteneffectiviteit van IUI, IVF en ICSI bij mannelijke

Nadere informatie

vruchtbaarheidssparende behandeling

vruchtbaarheidssparende behandeling Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie vruchtbaarheidssparende behandeling Invriezen Invriezen van van embryo s eicellena IVF informatie voor vrouwelijke patiënten vruchtbaarheidssparende behandeling

Nadere informatie

embryo kwaliteit bij BRCA1 of BRCA2 mutatie draagsters

embryo kwaliteit bij BRCA1 of BRCA2 mutatie draagsters Toelichting bij informatie folder Informatie voor IVF/PGD patiënten Deze informatie folder is bedoeld voor alle IVF/PGD patiënten die geschikt zijn voor deelname aan dit onderzoek. Dit zijn de patiënten

Nadere informatie

tel

tel PREIMPLANTATIE GENETISCHE DIAGNOSE VOOR MONOGENETISCHE AANDOENINGEN INFORMATIE BIJ GEÏNFORMEERDE TOESTEMMING - INFORMED CONSENT VOOR PATIENTEN VAN HET LEUVENS UNIVERSITAIR FERTILITEITSCENTRUM IN HET KADER

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER artificiële urinaire sfincter De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun praktijk. Het

Nadere informatie

Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Valerie Van Peel. Volksvertegenwoordiger. Pagina 2

Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Valerie Van Peel. Volksvertegenwoordiger. Pagina 2 4 november 2015 Schriftelijke vraag van Valerie Van Peel, volksvertegenwoordiger, aan Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, betreffende de (anonieme) donatie van embryo s en gameten.

Nadere informatie

VRAGEN ROND STAMCELONDERZOEK EN EICELDONATIE

VRAGEN ROND STAMCELONDERZOEK EN EICELDONATIE BIO ETHISCHE VRAGEN VRAGEN ROND STAMCELONDERZOEK EN EICELDONATIE Juridisch / ethisch debat 1. Rond het gebruik van embryo s: Kan men overtollige IVF embryo s gebruiken? Geldt de volledige rechtsbescherming

Nadere informatie

Pleidooi voor een tweesporensysteem bij eicel- of spermadonatie.

Pleidooi voor een tweesporensysteem bij eicel- of spermadonatie. Pleidooi voor een tweesporensysteem bij eicel- of spermadonatie. 1. Eicel- en zaadceldonorschap Wanneer iemand zelf geen kinderen kan krijgen, kan er beroep gedaan worden op een donor. Zowel spermadonatie

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. erectieprothese

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. erectieprothese INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER erectieprothese De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

BIO ETHISCHE VRAGEN. Ethisch / Juridisch debat. Welke zijn voorbeelden van knelpunten?

BIO ETHISCHE VRAGEN. Ethisch / Juridisch debat. Welke zijn voorbeelden van knelpunten? BIO ETHISCHE VRAGEN Ethisch / Juridisch debat Welke zijn voorbeelden van knelpunten? Mag men aan vrouwen eiceldonatie vragen? Welk statuut en waarde kent men toe aan de eicel? Welk statuut en waarde kent

Nadere informatie

Invriezen en bewaren van gameten in zorgprogramma s A

Invriezen en bewaren van gameten in zorgprogramma s A Overleg A- en B-centra Nazareth, 21/09/2012 Invriezen en bewaren van gameten in zorgprogramma s A Dr. Tom Coetsier Medisch Coördinator zorgprogramma reproductieve geneeskunde Beheerder weefselbank voor

Nadere informatie

EFFECT VAN ONCOLOGISCHE THERAPIE OP DE VROUWELIJKE VRUCHTBAARHEID

EFFECT VAN ONCOLOGISCHE THERAPIE OP DE VROUWELIJKE VRUCHTBAARHEID EFFECT VAN ONCOLOGISCHE THERAPIE OP DE VROUWELIJKE VRUCHTBAARHEID KANKERCENTRUM Onco_alg_045 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Invriezen van ovarieel weefsel 3 03 Invriezen van eicellen

Nadere informatie

HET EFFECT VAN IVF KWEEKMEDIA OP DE GEN-ACTIVITEIT IN DE PLACENTA EN DE INVLOED HIERVAN OP HET GEBOORTEGEWICHT

HET EFFECT VAN IVF KWEEKMEDIA OP DE GEN-ACTIVITEIT IN DE PLACENTA EN DE INVLOED HIERVAN OP HET GEBOORTEGEWICHT HET EFFECT VAN IVF KWEEKMEDIA OP DE GEN-ACTIVITEIT IN DE PLACENTA EN DE INVLOED HIERVAN OP HET GEBOORTEGEWICHT Door middel van deze folder willen wij u informatie geven over een onderzoek getiteld Het

Nadere informatie

Obstetrie & Gynaecologie. Het bewaren van embryo s

Obstetrie & Gynaecologie. Het bewaren van embryo s Obstetrie & Gynaecologie Het bewaren van embryo s Obstetrie & Gynaecologie Inleiding U kreeg te horen dat het waarschijnlijk mogelijk is om embryo s in te vriezen en te bewaren. Een aantal belangrijke

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2 25 JUNI 2017. - Wet tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan

Nadere informatie

Eicelbank. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Eicelbank. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Eicelbank T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Informatie eicelbank ontvangster

Informatie eicelbank ontvangster Informatie eicelbank ontvangster Inleiding U heeft contact opgenomen met het Medisch Centrum Kinderwens omdat u in aanmerking wilt komen voor een behandeling waarbij u eicellen ontvangt van een voor u

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER vasectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet toegelaten

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER retropubische prostatectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun praktijk. Het

Nadere informatie

Tussen de trofoblast en de kiemschijf wordt de navelstreng gevormd.

Tussen de trofoblast en de kiemschijf wordt de navelstreng gevormd. Biologie SE4 Hoofdstuk 6 Paragraaf 1 Tijdens de ovulatie komt een eicel vrij uit een van de beide ovaria. Deze eicel komt terecht in een eileider. Een van de zaadcellen die de tocht van de vagina naar

Nadere informatie

Spermabank. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Spermabank. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Spermabank T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER partiële nefrectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal

Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Nader gebruik afgenomen lichaamsmateriaal Patiëntenvoorlichting afdelingen KCL, MML en pathologie. Nader gebruik Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal voor onderzoek af. Soms

Nadere informatie

IN-VITROFERTILISATIE EN WERK: ALLEEN VOOR DOORZETTERS?

IN-VITROFERTILISATIE EN WERK: ALLEEN VOOR DOORZETTERS? IN-VITROFERTILISATIE EN WERK: ALLEEN VOOR DOORZETTERS? hoe Beschermt het recht je? INSTITUUT VOOR DE GELIJKHEID VAN VROUWEN EN MANNEN voorwoord Zwanger worden is niet voor alle vrouwen een evidentie. In

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming

Nadere informatie

Zaaddonatie Radboud universitair medisch centrum

Zaaddonatie Radboud universitair medisch centrum Zaaddonatie Zaaddonatie is het afstaan van zaadcellen door een man (donor) met als doel bij een vrouw, de wensmoeder (acceptor), een zwangerschap mogelijk te maken. Deze zaadcellen kunnen via verschillende

Nadere informatie

Met verdere vragen of voor meer concrete informatie over eicel- en spermadonatie kan u steeds terecht op onze website: www.demaakbaremens.

Met verdere vragen of voor meer concrete informatie over eicel- en spermadonatie kan u steeds terecht op onze website: www.demaakbaremens. Met verdere vragen of voor meer concrete informatie over eicel- en spermadonatie kan u steeds terecht op onze website: www.demaakbaremens.org ALGEMENE INFORMATIE Wat is eicel- of spermadonatie? Bij eicel-

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER circumcisie (besnijdenis) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. sacrale neuromodulatie (SNM)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. sacrale neuromodulatie (SNM) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER sacrale neuromodulatie (SNM) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14290 2 augustus 2011 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

J.C.M. Dumoulin Hoofd Laboratorium voor Voortplantingsgeneeskunde Maastricht Universitair Medisch Centrum

J.C.M. Dumoulin Hoofd Laboratorium voor Voortplantingsgeneeskunde Maastricht Universitair Medisch Centrum Het melden van ernstige voorvallen, bijwerkingen en calamiteiten bij de toepassing van gameten en/of embryo s tijdens de laboratoriumfase van geassisteerde voortplanting J.C.M. Dumoulin Hoofd Laboratorium

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd door Acerta (een farmaceutisch bedrijf).

Dit onderzoek wordt uitgevoerd en gefinancierd door Acerta (een farmaceutisch bedrijf). Titel: Een gerandomiseerd, multicenter, open-label, fase 3-onderzoek naar de nietinferioriteit van ACP-196 versus Ibrutinib bij eerder behandelde proefpersonen met hoog-risico chronische lymfatische leukemie

Nadere informatie

reageerbuisbevruchting (ivf)

reageerbuisbevruchting (ivf) reageerbuisbevruchting (ivf) Inhoud 1 In het kort 3 2 Wat is ivf? 3 3 Waar wordt ivf uitgevoerd? 4 4 Voor wie is ivf 4 4.1 Wachttijd 5 4.2 Leeftijd 5 5 Kans op zwangerschap 5 6 Behandeling 5 6.1 De stimulatie

Nadere informatie

6 OKTOBER Koninklijk besluit houdende. invoering van een forfaitaire tegemoetkoming. voor de behandeling

6 OKTOBER Koninklijk besluit houdende. invoering van een forfaitaire tegemoetkoming. voor de behandeling 6 OKTOBER 2008. - Koninklijk besluit houdende invoering van een forfaitaire tegemoetkoming voor de behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen bij vrouwen i BS 14/10/2008 1 Artikel 1. Voor de toepassing

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Menselijk lichaamsmateriaal Laatst bijgewerkt op 28 februari 2010

Veel gestelde vragen Menselijk lichaamsmateriaal Laatst bijgewerkt op 28 februari 2010 Veel gestelde vragen Menselijk lichaamsmateriaal Laatst bijgewerkt op 28 februari 2010 1 De wegneming van menselijk lichaamsmateriaal wordt bijgehouden in een register van het operatiekwartier. Mogen de

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. resectie epididymiscyste of spermatocele

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. resectie epididymiscyste of spermatocele INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER resectie epididymiscyste of spermatocele De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. liesbreuk (hydrocoele communicans)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. liesbreuk (hydrocoele communicans) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER liesbreuk (hydrocoele communicans) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk.

Nadere informatie

6 OKTOBER ( B.S.

6 OKTOBER ( B.S. 6 OKTOBER 2008. - Koninklijk besluit houdende invoering van een forfaitaire tegemoetkoming voor de behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen bij vrouwen. (B.S. 14/10/2008) ALBERT II, Koning der Belgen,

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de donor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde

man, vrouw en kind info voor de donor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde man, vrouw en kind info voor de donor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde Eiceldonatie U denkt eraan om eicellen te schenken? U hebt erover gelezen,

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor

Nadere informatie

2.1 Gameten, embryo s en gonadaal weefsel

2.1 Gameten, embryo s en gonadaal weefsel 2. Gameten, embryo s en gonadaal weefsel 2.. Achtergrond Om een kinderwens te vervullen kan het soms noodzakelijk zijn gebruik te moeten maken van geassisteerde voortplantingstechnieken. De drie meest

Nadere informatie

Persoonsgegevens van cliënten worden door Verloskundigenpraktijk Elke Steinhilber verwerkt ten behoeve van de volgende doelstellingen:

Persoonsgegevens van cliënten worden door Verloskundigenpraktijk Elke Steinhilber verwerkt ten behoeve van de volgende doelstellingen: Privacybeleid Inleiding Dit privacybeleid ziet op de door Verloskundigenpraktijk Elke Steinhilber aangeboden zorgverlening binnen de verloskundigenpraktijk en via de website www.elkesteinhilber.nl. In

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder.

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder. Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. 16 jaar en ouder. Allo-antistofvorming bij sikkelcelziekte na transfusie: Wat is de rol van ontsteking en erfelijke aanleg?

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER nefrectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet toegelaten

Nadere informatie

Meer informatie over het Parelsnoerproject kunt u vinden op de website van het Parelsnoer Initiatief (www.parelsnoer.org).

Meer informatie over het Parelsnoerproject kunt u vinden op de website van het Parelsnoer Initiatief (www.parelsnoer.org). Patiënteninformatie CerebroVasculaire Aandoeningen (CVA) Parel Onderzoek naar erfelijke en omgevingsfactoren bij ontstaan van beroerte en bij de behandeling daarvan Geachte heer/mevrouw, U bent mondeling

Nadere informatie

Obstetrie en Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde. Informatie voor een anonieme eiceldonor

Obstetrie en Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde. Informatie voor een anonieme eiceldonor Obstetrie en Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde Informatie voor een anonieme eiceldonor Inhoudsopgave Inleiding 0 Wettelijke voorwaarden voor een anonieme eiceldonor 0 Voor wie zijn uw eicellen bestemd

Nadere informatie

Fertiliteitspreservatie bij de vrouw. Informatiebrochure patiënten

Fertiliteitspreservatie bij de vrouw. Informatiebrochure patiënten Fertiliteitspreservatie bij de vrouw Informatiebrochure patiënten Gevolgen van uw behandeling op de vruchtbaarheid... 4 1.1 Mogelijk effect chemotherapie... 4 1.2 Mogelijk effect radiotherapie... 4 1.2

Nadere informatie

Preïmplantatie Genetische Diagnostiek

Preïmplantatie Genetische Diagnostiek Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (bijlage bij de brochure IVF) in samenwerking met 1 Inhoud Voor wie is PGD? 3 Hoe verloopt een PGD-behandeling? 3 Wat zijn de kansen? 5 Wat kan er onderzocht worden?

Nadere informatie

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial

Patiënten Informatie formulier. SPLINT-trial Patiënten Informatie formulier SPLINT-trial Preventie van urologische complicaties bij niertransplantaties van levende donoren: splint of geen splint? Versie 2 09-10-2013 pagina 1 van 8 Titel van het onderzoek

Nadere informatie

ZORGTRAJECT VOOR WENSOUDERS MET EEN INFECTIEZIEKTE

ZORGTRAJECT VOOR WENSOUDERS MET EEN INFECTIEZIEKTE ZORGTRAJECT VOOR WENSOUDERS MET EEN INFECTIEZIEKTE CONTACTGEGEVENS Centrum voor Reproductieve Geneeskunde Universitair Ziekenhuis Brussel Laarbeeklaan 101, B-1090 Brussel (Jette) Coördinator zorgtraject

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE BRIEF PROSPECTIEVE DATA REGISTRATIE VAN PATIËNTEN MET EEN AANGEBOREN ZELDZAME STOLLINGSAFWIJKING (PRO-RBDD)

PATIËNTEN INFORMATIE BRIEF PROSPECTIEVE DATA REGISTRATIE VAN PATIËNTEN MET EEN AANGEBOREN ZELDZAME STOLLINGSAFWIJKING (PRO-RBDD) PATIËNTEN INFORMATIE BRIEF PROSPECTIEVE DATA REGISTRATIE VAN PATIËNTEN MET EEN AANGEBOREN ZELDZAME STOLLINGSAFWIJKING (PRO-RBDD) Geachte mevrouw / mijnheer, Uw behandelend arts heeft u geïnformeerd over

Nadere informatie

Patiënteninformatie en informed consent: invriezen van semen

Patiënteninformatie en informed consent: invriezen van semen Patiënteninformatie en informed consent: invriezen van semen Hierbij ontvangt u informatie over het invriezen van semen. Het invriezen van semen gebeurt in het kader van een vruchtbaarheidsbehandeling

Nadere informatie

Vruchtbaarheid bij patiënten met kanker: bewaren van eicellen, embryo s of ovarieel weefsel

Vruchtbaarheid bij patiënten met kanker: bewaren van eicellen, embryo s of ovarieel weefsel Vruchtbaarheid bij patiënten met kanker: bewaren van eicellen, embryo s of ovarieel weefsel 1. Inleiding... 3 Het effect van chemotherapie Het effect van radiotherapie (bestraling) Het effect van een heelkundige

Nadere informatie

VRUCHTBAARHEID BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN ZAADSTALEN

VRUCHTBAARHEID BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN ZAADSTALEN VRUCHTBAARHEID BIJ TRANSPERSONEN INFORMATIE OVER HET BEWAREN VAN ZAADSTALEN INHOUD 1. Inleiding... 2 1.1 Het effect van hormoontherapie op de spermatogenese... 2 1.2 Mogelijkheid tot invriezen van zaadcellen...

Nadere informatie

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) patiënteninformatie intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) ICSI is een afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI is een vorm van reageerbuisbevruchting. Bij een ICSI-behandeling brengt

Nadere informatie

Praktische informatie fertiliteitsbehandeling INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Praktische informatie fertiliteitsbehandeling INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Praktische informatie fertiliteitsbehandeling INFORMATIE VOOR PATIËNTEN LOCATIE FERTILITEITSCENTRUM Het fertiliteitscentrum bevindt zich in straat 381. Volg eerst ROUTE 3 (groen) en ga daarna met de lift

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER suburethrale sling De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor de acceptor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde

man, vrouw en kind info voor de acceptor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde man, vrouw en kind info voor de acceptor Eiceldonatie Een bouwsteen voor een nieuw leven UZ Gent, Afdeling Reproductieve Geneeskunde Eiceldonatie Wat is eiceldonatie? Eiceldonatie is het afstaan van onbevruchte

Nadere informatie

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST Overeenkomst tussen het Verzekeringscomité van de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV en de verzorgingsinstellingen met het oog op de tenlasteneming van het behoud van de vruchtbaarheid.

Nadere informatie

Inleiding tot (in)fertiliteit

Inleiding tot (in)fertiliteit Inleiding tot (in)fertiliteit Frauke Vanden Meerschaut, MD PhD Afdeling Reproductieve Geneeskunde, UZ Gent PUO Medisch begeleide voortplanting 4 september 2018 2010 Universitair Ziekenhuis Gent Definitie

Nadere informatie

Wat is IVF en wat is ICSI?

Wat is IVF en wat is ICSI? IVF en ICSI Wat is IVF en wat is ICSI? IVF IVF is de afkorting van in vitro fertilisatie. Letterlijk betekent dit bevruchting in glas. Sinds 1982 wordt deze behandeling in Nederland aangeboden. Na de

Nadere informatie

Prof. Dr. Diane De Neubourg Centrum voor Reproductieve Geneeskunde - UZA - Universiteit Antwerpen

Prof. Dr. Diane De Neubourg Centrum voor Reproductieve Geneeskunde - UZA - Universiteit Antwerpen Wat is er nieuw in de reproductieve geneeskunde? Prof. Dr. Diane De Neubourg Centrum voor Reproductieve Geneeskunde - UZA - Universiteit Antwerpen Overzicht 1. Fertiliteitspreservatie 2. Preïmplantatie

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PROEFPERSONEN VOOR TOESTEMMING VOOR GEGEVENSVERZAMELING OVER DE ZWANGERSCHAP EN OVER HET KIND

INFORMATIE VOOR PROEFPERSONEN VOOR TOESTEMMING VOOR GEGEVENSVERZAMELING OVER DE ZWANGERSCHAP EN OVER HET KIND INFORMATIE VOOR PROEFPERSONEN VOOR TOESTEMMING VOOR GEGEVENSVERZAMELING OVER DE ZWANGERSCHAP EN OVER HET KIND Titel van het onderzoek: Officiële titel van het protocol: Sponsor: Onderzoek naar een nieuw

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. plaatsen dubbel-j-stent

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. plaatsen dubbel-j-stent INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER plaatsen dubbel-j-stent De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

BROCHURE ONDERZOEK RESTEICELLEN, RESTZAADCELLEN EN RESTEMBRYO S

BROCHURE ONDERZOEK RESTEICELLEN, RESTZAADCELLEN EN RESTEMBRYO S BROCHURE ONDERZOEK RESTEICELLEN, RESTZAADCELLEN EN RESTEMBRYO S Pagina 1 van 7 INHOUDSOPGAVE Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Inleiding 1PN-studie 3PN-studie Studie naar eicelkwaliteit en leeftijd

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. prostaatbiopsie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. prostaatbiopsie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER prostaatbiopsie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

Het effect van fysiotherapie op het herstel na een partiële mediale meniscectomie

Het effect van fysiotherapie op het herstel na een partiële mediale meniscectomie PATIËNTENINFORMATIE Het effect van fysiotherapie op het herstel na een partiële mediale meniscectomie Geachte mevrouw / heer, Bij u is een meniscusscheur gediagnostiseerd van de binnenmeniscus. Hiervoor

Nadere informatie

GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID. Versie 1.0

GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID. Versie 1.0 GAMEETDONATIE IN EEN SYSTEEM VAN FAIRE WEDERKERIGHEID Versie 1.0 Datum Goedkeuring 14-10-2011 Methodiek Consensus based Discipline Verantwoording Monodisciplinair NVOG Achtergrond In Nederland overtreft

Nadere informatie

VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL

VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL KANKERCENTRUM Onco_alg_003 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Gevoelens 4 03 Vormen

Nadere informatie

Informatiebrief D-dimer and AP-FXIII in CVT studie, versie 1.2 3 november 2011. D-dimer en AP-FXIII in de diagnostiek van sinustrombose

Informatiebrief D-dimer and AP-FXIII in CVT studie, versie 1.2 3 november 2011. D-dimer en AP-FXIII in de diagnostiek van sinustrombose Informatiebrief voor de patiënt in tweede instantie Informatiebrief over de studie naar Geachte mevrouw / mijnheer, Op het moment dat u deze brief leest bent u herstellende van klachten waarvoor u werd

Nadere informatie

Invriezen van embryo's na IVF/ICSI

Invriezen van embryo's na IVF/ICSI Invriezen van embryo's na IVF/ICSI Deze tekst is gedeeltelijk overgenomen van Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) De behandeling van kanker kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid. Er zijn

Nadere informatie

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers

LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers LEVODOPA BIJ PATIËNTEN MET VROEGE ZIEKTE VAN PARKINSON informatie voor deelnemers Geachte heer/ mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. U beslist zelf

Nadere informatie

VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER - BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL

VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER - BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL VRUCHTBAARHEID BIJ VROUWELIJKE PATIËNTEN MET KANKER - BEWAREN VAN EICELLEN, EMBRYO S OF OVARIEEL WEEFSEL KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_003 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Gevoelens 4 03 Vormen van bewaring

Nadere informatie

Additional file 3. 1.Dutch version of the Informed Consent form 2.Dutch version of the Information Statement for participants

Additional file 3. 1.Dutch version of the Informed Consent form 2.Dutch version of the Information Statement for participants Additional file 3 1.Dutch version of the Informed Consent form 2.Dutch version of the Information Statement for participants Dutch version of the Informed Consent form TOESTEMMINGSVERKLARING voor deelname

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZ/09/105 BERAADSLAGING NR 09/058 VAN 15 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Turner en kinderwens

Turner en kinderwens Turner en kinderwens 1 Informatie over verschillende manieren waarop jij ook moeder kan worden Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden

Nadere informatie

Informatiebrief voor de patiënt

Informatiebrief voor de patiënt Informatiebrief voor de patiënt Informatiebrief over de studie naar Geachte mevrouw / mijnheer, Uw arts vermoedt dat u de ziekte sinustrombose heeft. Op dit moment wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan

Nadere informatie

Weten van wie je afstamt

Weten van wie je afstamt Weten van wie je afstamt Nieuwe afspraken rond het beheer van donorgegevens bij kunstmatige bevruchting Informatie voor (toekomstige) donoren Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Directie Innovatie,

Nadere informatie

15 FEBRUARI Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan de zorgprogramma's. reproductieve geneeskunde

15 FEBRUARI Koninklijk besluit houdende. vaststelling van de normen. waaraan de zorgprogramma's. reproductieve geneeskunde 15 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan de zorgprogramma's reproductieve geneeskunde moeten voldoen om erkend te worden. BS 25/03/1999 in voege 01/06/1999 Gewijzigd

Nadere informatie