Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering"

Transcriptie

1 Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering Veelgestelde vragen en antwoorden Waar kan ik een klacht indienen over annulering, vertraging en instapweigering bijvoorbeeld bij overboeking? Een klacht over annulering, vertraging en instapweigering moet u altijd eerst indienen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Wanneer de luchtvaartmaatschappij niet of niet naar tevredenheid reageert, kunt u de klacht doorsturen naar de Geschillencommissie Luchtvaart of de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De luchtvaartmaatschappij komt mij niet tegemoet. Wat nu? U kunt een klacht indienen bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat of bij de Geschillencommissie Luchtvaart. Wanneer de Geschillencommissie Luchtvaart uw klacht accepteert, doet zij een bindende uitspraak. Die kan onder meer bestaan uit het toekennen van een financiële compensatie of het laten terugbetalen van uw ticket. De Inspectie Verkeer en Waterstaat doet geen bindende uitspraken maar kan een luchtvaartmaatschappij wel verplichten zich aan de regels te houden. De inspectie kan er niet voor zorgen dat de luchtvaartmaatschappij een compensatie aan passagiers betaalt. Dat kan alleen de kantonrechter waar u, eventueel met behulp van het besluit van de inspectie en/of een uitspraak van de Geschillencommissie Luchtvaart een civiele procedure kunt aanspannen tegen de luchtvaartmaatschappij. Hoe dien ik een klacht in bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat? U kunt uw klacht alleen schriftelijk indienen per post. Hiervoor kunt u het klachtenformulier gebruiken. Dit vindt u op de website van de inspectie, Let op dat u bij het formulier alle vereiste bijlagen meezendt. Onvolledige formulieren worden geretourneerd. Wat doet de inspectie met mijn klacht? De inspectie registreert alleen volledig ingevulde klachtenformulieren die van alle vereiste bijlagen zijn voorzien en stuurt u een ontvangstbevestiging. De inspectie toetst elke individuele klacht aan de verordening. De inspectie beschouwt uw klacht als een verzoek om handhaving. Een klacht wordt daarom altijd voorgelegd aan de luchtvaartmaatschappij. De inspectie probeert zo de luchtvaartmaatschappij te stimuleren alsnog tot een juiste afhandeling van de klacht te komen. De inspectie onderzoekt uw klacht en beoordeelt of de luchtvaartmaatschappij de bepalingen uit de verordening heeft overtreden. De inspectie checkt daarbij of de maatschappij de verordening vaker heeft overtreden. Na het onderzoek neemt de inspectie een beslissing op de klacht. De inspectie doet geen bindende uitspraken, maar treedt handhavend op als de luchtvaartmaatschappij in strijd met de verordening handelt.

2 Over het besluit van de inspectie wordt u schriftelijk geïnformeerd. De inspectie int niet de financiële compensatie voor u. Dat kan alleen via de bevoegde rechterlijke instantie met gebruik van het besluit van de inspectie. Hoe lang duurt het voordat mijn klacht is afgehandeld? Meestal duurt de klachtenprocedure zes maanden. Deze tijd is nodig om de klacht grondig te onderzoeken en de juiste afwegingen te maken. Wanneer een juridische procedure gevoerd moet worden, kan de afhandeling langer dan zes maanden duren. Wat doet de Inspectie Verkeer en Waterstaat met een klacht over een luchtvaartmaatschappij? De inspectie ziet er op toe dat de luchtvaartmaatschappijen bij hun vluchtuitvoering de verordening over passagiersrechten naleven. De inspectie onderzoekt uw klacht en spreekt bij overtreding van de bepalingen uit de verordening de luchtvaartmaatschappij daarop aan. Dit kan door een gesprek, een waarschuwing of een boete of straf. De inspectie int echter niet de financiële compensatie bij de luchtvaartmaatschappij. Dat kan alleen via de bevoegde rechterlijke instantie. Wanneer is de EU-verordening 261/2004 voor de rechten van luchtvaartpassagiers bij annulering, vertraging en instapweigering van toepassing? De verordening geldt voor luchtvaartpassagiers en luchtvaartmaatschappijen. Passagiers kunnen zich beroepen op de verordening op het moment dat zij te maken hebben gekregen met een instapweigering, een annulering of een vertraging van minimaal 2, 3 of 4 uur (dit is afhankelijk van de afstand van de vlucht). Dit geldt voor alle vluchten met een Europese luchtvaartmaatschappij. Voor vluchten met niet- Europese luchtvaartmaatschappijen geldt de verordening alleen bij vertrek vanaf een Europese luchthaven. Hoe word ik geïnformeerd over mijn rechten bij instapweigering, annulering of vertraging? Volgens de EU-verordening 261/2004 is de luchtvaartmaatschappij verplicht de passagiers schriftelijk te informeren over zijn/haar rechten bij instapweigering, annulering en vertraging. Verder zorgt de luchtvaartmaatschappij ervoor dat bij de incheckbalie een goed leesbaar bericht hangt met de tekst Indien u niet tot uw vlucht wordt toegelaten, of indien deze is geannuleerd of voor minstens twee uur vertraagd, vraagt u dan bij de incheckbalie of bij de boarding gate om de tekst waarin uw rechten staan, met name tot compensatie en bijstand. Geldt de EU-verordening 261/2004 voor luchtvaartpassagiers bij annulering, vertraging en instapweigering ook voor chartervluchten en pakketreizen? Ja. De EU-verordening 261/2004 voor luchtvaartpassagiers bij annulering, vertraging en instapweigering, geldt ook voor chartervluchten en pakketreizen.

3 Wie kan ik aansprakelijk stellen wanneer een luchtvaartmaatschappij de vastgestelde verplichtingen uit de verordening niet nakomt? U moet de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen omdat die verantwoordelijk is voor het nakomen van de verplichtingen in de verordening. Komt u er met de luchtvaartmaatschappij niet uit, of handelt de luchtvaartmaatschappij uw klacht niet naar tevredenheid af, dan kunt u een klacht indienen bij de Geschillencommissie Luchtvaart of de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Wie kan ik aansprakelijk stellen voor het zoekraken van mijn bagage? Voor het zoekraken en/of beschadigen van bagage moet u de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Klachten hierover vallen buiten de werking van de Verordening passagiersrechten. Meer informatie over de procedure vindt u op de websites van de Europese Consumenten Centra of ConsuWijzer. Kunnen de verplichtingen van luchtvaartmaatschappijen tegenover passagiers worden beperkt of afgewezen door een beperkings- of ontheffingsclausule in de vervoersovereenkomst? Nee, dit is niet mogelijk. Is de verordening ook geldig op vluchten buiten de EU? Ja. De verordening is ook van toepassing op vluchten vanuit een land buiten de EU (derde landen) naar een EU-lidstaat en indien de luchtvaartmaatschappij een vergunning heeft die is afgegeven door een EU-lidstaat. Is de verordening ook van toepassing in de Nederlandse Antillen? De voormalige Nederlandse Antillen zijn geen EU-lidstaat en vallen daarom volgens de EUverordening 261/2004 onder de categorie derde landen. Ditzelfde geldt nu voor de afzonderlijke staten Aruba, Curaçao en St. Maarten. De BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) zijn weliswaar per 1 oktober 2010 bijzondere Nederlandse gemeenten maar vallen voorlopig nog buiten de EU-wetgeving. Derde landen zijn niet Europese landen van waaruit vluchten vertrekken naar EU-lidstaten. Wat is volgens de EU-verordening 261/2004 het verschil tussen vertraging en annulering? De EU-verordening 261/2004 definieert "annulering" als het niet uitvoeren van een geplande vlucht waarop ten minste één plaats is geboekt. Een vertraagde vlucht is een vlucht die later vertrekt dan gepland. Heb ik recht op compensatie bij instapweigering omdat mijn identiteitsdocumenten niet in orde zijn?

4 Nee. Er is geen sprake van instapweigering in de zin van de EU-verordening 261/2004 wanneer er redelijke gronden zijn om passagiers niet te laten instappen, zoals bij redenen die te maken hebben met gezondheid, veiligheid of beveiliging of ontoereikende reisdocumenten. De luchtvaartmaatschappij heeft op het laatste moment een kleiner toestel ingezet met instapweigering tot gevolg, kan dit als een buitengewone omstandigheid worden beschouwd? Nee. De verordening is in dit geval gewoon van toepassing. Wat zijn buitengewone omstandigheden of overmacht volgens de verordening bij annulering van mijn vlucht? Buitengewone omstandigheden zijn die situaties die zelfs door het treffen van alle redelijke maatregelen niet voorkomen hadden kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn gevallen van politieke instabiliteit, weersomstandigheden die de uitvoering van de vlucht in kwestie verhinderen, beveiligingsproblemen, onverwachte vliegveiligheidsproblemen en stakingen die gevolgen hebben voor de vluchtuitvoering van de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert. De bijzondere omstandigheden moeten door de luchtvaartmaatschappij worden aangetoond. Mijn vlucht is geannuleerd en ik loop m'n afspraak mis. Kan ik volgens de EUverordening 261/2004 afzien van de reis? Ja, dat kan. Kom ik in aanmerking voor een vergoeding als ik afzie van de geannuleerde reis? Ja, wanneer u bij een annulering van uw vlucht besluit niet meer (verder) te reizen, dan heeft u recht op volledige terugbetaling, binnen zeven dagen, van het door u aangeschafte ticket, van de delen van de reis die u niet meer aflegt en van de delen van de reis die wel al zijn afgelegd. Als de annulering zich op een tussenstopplaats voordoet, heeft u ook recht op een gratis vlucht naar het oorspronkelijke punt van vertrek. Mijn vlucht is 24 uur vertraagd, hoe zie ik dat het geen annulering is? Bij een vertraging van 24 uur kan het voorkomen dat er de volgende dag weer een vlucht vertrekt met hetzelfde vluchtnummer. In dat geval wordt bij de vertraagde vlucht vaak een letter achter het oorspronkelijke vluchtnummer geplaatst. Wat zijn mijn rechten als ik volgens de EU-verordening 261/2004 besluit de reis niet voort te zetten wegens een vertraging van ten minste vijf uur? Wanneer u besluit uw reis niet voort te zetten wegens een vertraging van ten minste 5 uur, heeft u recht op een terugbetaling, binnen 7 dagen, van de kosten van de delen van de reis die u niet heeft afgelegd en van de delen van de reis die al zijn afgelegd. Als de vertraging zich op een

5 tussenstopplaats voordoet, heeft u ook recht op een gratis vlucht naar het oorspronkelijke punt van vertrek. Heb ik bij een langdurige vertraging recht op compensatie? Ja, als een vlucht meer dan drie uur vertraagd is, heeft u recht op compensatie en bijstand (eten, drinken en - indien nodig - een hotelkamer). Bij een vertraging van meer dan vijf uur heeft u recht op terugbetaling van het ticket indien u besluit niet meer verder te reizen. Volgens artikel 8 van de EU-verordening 261/2004 heb ik recht op een andere vlucht. Moet deze worden uitgevoerd door de maatschappij die de oorspronkelijke vlucht uitvoerde? Nee. Wanneer u recht hebt op een andere vlucht hoeft die vlucht niet noodzakelijk te worden uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij waarbij u had geboekt. Mag er volgens de EU-verordening 261/2004 uitsluitend een andere vlucht worden aangeboden of mag ook gebruik worden gemaakt van andere vervoersmogelijkheden? Ja, er mag ook gebruik worden gemaakt van andere vervoerswijzen, zoals taxi, bus of boot, voor zover deze vervoerswijzen geschikt zijn voor de af te leggen afstand. Wat gebeurt er als de luchtvaartmaatschappij mij een vervangende vlucht aanbiedt naar een andere luchthaven dan die waarvoor ik geboekt heb? De luchtvaartmaatschappij draagt de kosten van de reis van die andere luchthaven naar de luchthaven waarvoor geboekt was of naar een andere met u overeengekomen nabijgelegen bestemming. Ik miste mijn aansluiting door een vertraging van de eerste vlucht, valt dit onder de EUverordening? Nee. Wanneer u uw aansluiting heeft gemist door vertraging van de eerste vlucht valt dit niet onder de verordening, de gemiste vlucht vertrok op tijd. De verordening is alleen op de eerste vlucht van toepassing. Wat valt er onder verzorging? Onder verzorging vallen: maaltijden en verfrissingen (in redelijke verhouding tot de wachttijd) en twee telefoongesprekken. Indien de vlucht de volgende dag vertrekt is de luchtvaartmaatschappij verplicht hotelaccommodatie met transfer tussen de luchthaven en hotel aan te bieden. Zijn er situaties waarbij het is toegestaan dat de luchtvaartmaatschappij haar zorgplicht bij instapweigering, annulering, vertraging niet kan nakomen?

6 Ja, in de volgende situaties is het niet nakomen van de zorgplicht door de luchtvaartmaatschappij toegestaan: er is geen cateringvoorziening op de luchthaven. In dat geval dient de luchtvaartmaatschappij de minimumdienstverlening te organiseren; de zorg brengt extra oponthoud met zich mee; de afstand naar dichtbijgelegen hotels in combinatie met vertrek van de vertraagde of vervangende vlucht is praktisch niet haalbaar. In de EU-verordening 261/2004 wordt er gesproken over bijstand. Wat wordt daarmee bedoeld? Met bijstand door de luchtvaartmaatschappij wordt bedoeld het zorgen voor een alternatieve vlucht, een alternatieve reismogelijkheid en/of terugbetaling van het ticket als u besluit niet te verder te reizen. Ook verzorging zoals maaltijden, verfrissingen, twee telefoongesprekken en indien noodzakelijk hotelaccommodatie met een transfer tussen de luchthaven en hotel vallen hier onder. Ik heb te maken gehad met een instapweigering/vertraging/annulering en de luchtvaartmaatschappij heeft me niet gegeven waar ik recht op heb volgens de EUverordening 261/2004. Wat kan ik doen? Wanneer u te maken hebt gehad met instapweigering/annulering/vertraging en de luchtvaartmaatschappij heeft niet geboden waar u recht op hebt, moet u in eerste instantie een klacht indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Ook als uw reis geboekt is via een reisbureau of touroperator. Komt u er met de luchtvaartmaatschppij niet uit, dan kunt u uw klacht melden bij de Geschillencommissie Luchtvaart indien de maatschappij is aangesloten bij de BARIN. U kunt uw klacht ook melden bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat via het klachtenformulier op Ik heb te maken gehad met een instapweigering/vertraging/annulering en een klacht ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. Tot nu toe heb ik nog niets gehoord. Wat nu? Als er een termijn van 4 tot 6 weken verstreken is, kunt u uw klacht melden bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Het klachtenformulier (download op stuurt u volledig ingevuld met kopieën van alle gevoerde correspondentie met de luchtvaartmaatschappij en overige gevraagde bescheiden naar de inspectie. Het adres van de Inspectie vindt u op het formulier. De inspectie neemt alleen klachten in behandeling die in eerste instantie zijn voorgelegd aan de luchtvaartmaatschappij waarmee is gereisd. Ik heb een klacht gemeld over een instapweigering, annulering of vertraging. Wat kan ik verwachten van de Inspectie Verkeer en Waterstaat? De inspectie toetst elke individuele klacht aan de verordening. De inspectie ziet er op toe dat de luchtvaartmaatschappijen bij hun vluchtuitvoering de verordening naleven. Een klacht wordt daarom altijd eerst voorgelegd aan de luchtvaartmaatschappij voor wederhoor. De inspectie probeert zo de luchtvaartmaatschappij te stimuleren alsnog tot een juiste afhandeling van de klacht te komen.

7 De inspectie onderzoekt uw klacht en spreekt bij overtreding van de bepalingen uit de verordening de luchtvaartmaatschappij daarop aan. Dit kan door een gesprek, een waarschuwing of een boete of straf. De inspectie kan echter niet de financiële compensatie voor u innen. Dat kan alleen via de bevoegde rechterlijke instantie. Daarvoor gelden wettelijke termijnen. Welke meldingen van luchtvaartpassagiers onderzoekt de Inspectie Verkeer en Waterstaat? De inspectie onderzoekt alle meldingen van instapweigering/annulering/ vertraging die betrekking hebben op: vluchten vertrekkend uit Nederland, vluchten van een Nederlandse luchtvaartmaatschappij vanuit een derde land en vluchten van een Nederlandse maatschappij naar een Nederlandse luchthaven. Overige meldingen worden doorgezonden naar de verantwoordelijke autoriteit in het land waar de instapweigering/annulering/vertraging plaatsvond. Hoe lang duurt de klachtenafhandelingsprocedure? De klachtenafhandelingsprocedure duurt: 3 tot 4 maanden voor eenvoudige zaken; 6 maanden voor complexe zaken; langer dan 6 maanden voor zaken waarmee juridische procedures (administratief- of civielrechtelijk) zijn gemoeid.

RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER

RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER DIT FORMULIER KAN WORDEN GEBRUIKT OM EEN KLACHT IN TE DIENEN BIJ EEN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ EN/OF EEN NATIONALE HANDHAVINGSINSTANTIE. Rechten die passagiers

Nadere informatie

Assistentie en compensatie. Bij annulering, vertraging en instapweigering

Assistentie en compensatie. Bij annulering, vertraging en instapweigering Assistentie en compensatie Bij annulering, vertraging en instapweigering Assistentie en Compensatie Bij annulering, vertraging en instapweigering Editie 5 Deze kennisgeving wordt vereist door Verordening

Nadere informatie

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225 30.4.2002 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225 Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 17.2.2004 L 46/1 I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) VERORDENING (EG) Nr. 261/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke

Nadere informatie

Assistentie en compensatie

Assistentie en compensatie Assistentie en compensatie ij annulering, vertraging, downgraden en instapweigering Deze kennisgeving wordt vereist door Verordening (EG) Nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van Europa.

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 80, lid 2,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 80, lid 2, Verordening (EG) 261/2004 van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 232 Wijziging van de Wet luchtvaart en de Luchtvaartwet ter implementatie van verordening (EG) nr. 2111/2005 inzake de vaststelling van een

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT AVIATION 213 CODEC 1463

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT AVIATION 213 CODEC 1463 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 11 februari 2004 (OR. en) 2001/0305 (COD) LEX 486 PE-CONS 3676/1/03 REV 1 AVIATION 213 CODEC 1463 VERORDENING (EG) Nr. /2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

2. kennelijk ook van mening is dat verzoeker geen recht had op schadevergoeding.

2. kennelijk ook van mening is dat verzoeker geen recht had op schadevergoeding. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de reactie op zijn klacht over Martinair heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van een vermeende overtreding van

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280 ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280 Instantie Datum uitspraak 24-04-2013 Datum publicatie 16-05-2013 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 574910/EJ VERZ 12-232 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16773 16 september 2011 Beleidsregel van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende bepalingen in verband

Nadere informatie

Infobrochure UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER

Infobrochure UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER Infobrochure S UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER S Bij vertraging Help! Wat mag ik verwachten? Mijn vlucht staat als delayed aangekondigd (al dan niet met een nieuwe vertrektijd opgegeven)... Bij een (verwachte)

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 23 september 2013, nr. ILT-2013/26537, tot wijziging van de Beleidsregel handhaving (EG) nr. 261/2004 inzake passagiersrechten luchtvaart

Nadere informatie

PUBLIC 15595/02. Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) LIMITE

PUBLIC 15595/02. Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) PUBLIC 15595/02 LIMITE AVIATION 205 CODEC 1651 RESULTAAT BESPREKINGEN van: de

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het bericht dat luchtvaartmaatschappijen massaal de compensatieregeling ontwijken?

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het bericht dat luchtvaartmaatschappijen massaal de compensatieregeling ontwijken? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1

Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1 Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1 Verordening (EU) nr. 181/2011 (hierna "de verordening" genoemd) is van toepassing vanaf 1 maart 2013. Ze voorziet in een reeks minimumrechten

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:5999 Rechtbank Noord-Holland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer CV EXPL

ECLI:NL:RBNHO:2013:5999 Rechtbank Noord-Holland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer CV EXPL ECLI:NL:RBNHO:2013:5999 Instantie Rechtbank Noord-Holland Datum uitspraak 16-07-2013 Datum publicatie 23-07-2013 Zaaknummer 553044 CV EXPL 12-4640 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

31936 Luchtvaartbeleid. 21501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

31936 Luchtvaartbeleid. 21501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie. Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu 31936 Luchtvaartbeleid 21501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 132 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS

HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS CVRIA HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS curia.europa.eu INLEIDING Sinds 1952 zorgt het Hof van Justitie van de Europese Unie ervoor dat het

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de Inspectie Verkeer en Waterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu, uit Den Haag.

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de Inspectie Verkeer en Waterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu, uit Den Haag. Rapport Rapport over een klacht betreffende de Inspectie Verkeer en Waterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu, uit Den Haag. Datum: 18 januari 2012 Rapportnummer: 2012/003 2 Klacht

Nadere informatie

Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland

Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland Regelingen en voorzieningen CODE 5.1.3.731 Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland bronnen ECC Nieuwsbrief, 28.5.2010 www.eccnl.eu Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na Ijslandse aswolk

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V.

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd: Green Claim: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Green Claim

Nadere informatie

Reizen met een vliegtuig

Reizen met een vliegtuig Reizen met een vliegtuig Rechten van vliegtuigpassagiers in geval van: instapweigering annulering vertraging plaatsing in een hogere of lagere klasse Alle passagiers Vluchten met vertrek vanop een luchthaven

Nadere informatie

Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden

Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden 1 Voor wie is deze dienst? Om gebruik te kunnen maken van de Schiphol Garantie Service (SGS) dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen. 1.1. Uw

Nadere informatie

Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp

Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp M r. A. E. G o o s s e n s * Instapweigeringen, annuleringen of langdurige vertragingen van vluchten brengen voor passagiers

Nadere informatie

(2003/C 71 E/10) (Voor de EER relevante tekst) COM(2002) 717 def. 2001/0305(COD) (Wijzigingen zijn aangegeven met onderstreepte/doorgestreepte tekst)

(2003/C 71 E/10) (Voor de EER relevante tekst) COM(2002) 717 def. 2001/0305(COD) (Wijzigingen zijn aangegeven met onderstreepte/doorgestreepte tekst) C 71 E/188 Publicatieblad van de Europese Unie 25.3.2003 Gewijzigd voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor compensatie en

Nadere informatie

Hier volgen enkele situaties die zich zouden kunnen voordoen.

Hier volgen enkele situaties die zich zouden kunnen voordoen. De reiziger heeft rechten en plichten. De nationale wetgever en de Europese wetgever hebben bepalingen ter bescherming van de consument ingesteld, of u nu een beroep heeft gedaan op de diensten van een

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/02/2015

Datum van inontvangstneming : 09/02/2015 Datum van inontvangstneming : 09/02/2015 Vertaling C-3/15 1 Zaak C-3/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 8 januari 2015 Verwijzende rechter: Amtsgericht Hannover (Duitsland)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 03/10/2013

Datum van inontvangstneming : 03/10/2013 Datum van inontvangstneming : 03/10/2013 Vertaling C-471/13-1 Zaak C-471/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 2 september 2013 Verwijzende rechter: Amtsgericht Rüsselsheim (Duitsland)

Nadere informatie

uw klacht en de ombudsman

uw klacht en de ombudsman uw klacht en de ombudsman over de ombudsman De Financial Ombudsman Service kan het overnemen als u een klacht heeft ingediend bij een financieel bedrijf en u niet tevreden bent met de uitkomst. Het kost

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet handhaving consumentenbescherming ter uitvoering van Verordening (EU) 2017/2394 van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2017 betreffende samenwerking tussen de nationale

Nadere informatie

Reisvoorwaarden AIE C O N C E P T

Reisvoorwaarden AIE C O N C E P T Reisvoorwaarden AIE Op de reizen van de Asociación Iberoamericana (in het vervolg kortweg AIE genoemd) zijn onderstaande boekings- en reisvoorwaarden van toepassing. Deze hebben betrekking op het boekingsproces,

Nadere informatie

De luchtrecht praktijk na Nelson en TUI Travel

De luchtrecht praktijk na Nelson en TUI Travel De luchtrecht praktijk na Nelson en TUI Travel Ingrid Koning Molengraaff Instituut voor Privaatrecht ingrid.koning@uu.nl Utrecht Centre for Liability and Accountability (UCALL) Regulation and enforcement

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 27 februari 2018 Rev1 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/07/2014

Datum van inontvangstneming : 11/07/2014 Datum van inontvangstneming : 11/07/2014 Vertaling C-279/14-1 Zaak C-279/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 juni 2014 Verwijzende rechter: Landgericht Hannover (Duitsland)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0254

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0254 ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0254 Instantie Datum uitspraak 21-05-2013 Datum publicatie 04-06-2013 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 558189 CV EXPL 12-6680 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3002

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3002 ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3002 Instantie Datum uitspraak 07-05-2013 Datum publicatie 12-06-2013 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer zaak/rolnr.: 518176 CV EXPL 11-8724 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid 19 juni 2002 PE 231.734/25-33 AMENDEMENTEN 25-33 Ontwerpadvies (PE 231.734) Phillip Whitehead gemeenschappelijke

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden VOF van Hesteren Pagina 1 van 6 1. Definities: Algemene Voorwaarden In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Opdrachtnemer: VOF van Hesteren, opererend onder de handelsna(a)m(en); "Crystal Angels

Nadere informatie

voorletters : telefoonnr. overdag : naam : telefoonnr. s avonds : Naam : telefoonnr : adres : faxnummer :

voorletters : telefoonnr. overdag : naam : telefoonnr. s avonds : Naam : telefoonnr : adres : faxnummer : VRAGENFORMULIER GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN DOSSIERNUMMER: (wordt door De Geschillencommissie ingevuld) Wij verzoeken u dit formulier volledig en duidelijk leesbaar in te vullen. 1. Klager mmevrouw m heer

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure

Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Arbeidsongeschikt. En dan? Klantbrochure Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is voor u van belang als u een aanvraag tot uitkering wilt indienen op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als u

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/04/2017

Datum van inontvangstneming : 06/04/2017 Datum van inontvangstneming : 06/04/2017 VERZOEK OM EEN PREJUDICIËLE BESLISSING VAN 13. 12. 2016 ZAAK C-112/17 [OMISSIS] [OMISSIS] tegen I. 2 - verzoekster - Societé AIR FRANCE S.A., [OMISSIS] Roissy

Nadere informatie

Klachtenregeling ZOOV 2017 Klachtenprocedure ZOOV Conceptversie december 2016

Klachtenregeling ZOOV 2017 Klachtenprocedure ZOOV Conceptversie december 2016 Klachtenregeling ZOOV 2017 Klachtenprocedure ZOOV 2017 Conceptversie december 2016 1 Inhoud 2 Klachtenregeling ZOOV 2017... 2 3 Klachtenprocedure ZOOV 2017... 4 Artikel 1 Doelstelling klachtenprocedure...

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Vertaling C-32/16-1 Zaak C-32/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 19 januari 2016 Verwijzende rechter: Amtsgericht Dresden (Duitsland)

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V.

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd: Green Claim: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Green Claim

Nadere informatie

Uw rechten als treinpassagier in Europa

Uw rechten als treinpassagier in Europa Uw rechten als treinpassagier in Europa De europese Unie wil al haar inwoners dezelfde bescherming en rechten bieden als treinpassagier. De verordening 1371/2007 biedt treinpassagiers een betere informatie,

Nadere informatie

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068 2009D10068 VERSLAG Binnen de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat hebben de fracties van het CDA, de PvdA, de SP en de VVD de behoefte om enkele vragen en opmerkingen voor te leggen over diverse

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/07/2017

Datum van inontvangstneming : 06/07/2017 Datum van inontvangstneming : 06/07/2017 Vertaling C-292/17-1 Zaak C-292/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 22 mei 2017 Verwijzende rechter: Amtsgericht Düsseldorf (Duitsland)

Nadere informatie

GAAT UW LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ FAILLIET?

GAAT UW LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ FAILLIET? Beste klant, Hierbij ontvangt u de voorwaarden voor onze Ticketgarantieverzekering. Het is belangrijk dat u weet waar u wel en waar u niet voor verzekerd bent, en wat u verder van ons kunt verwachten.

Nadere informatie

Artikel 1: Definities

Artikel 1: Definities Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder Touroperators: HolidayLaunch werkt samen met verschillende touroperators uit Duitsland. Touroperators zijn bedrijven, die voor losse

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3057

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3057 ECLI:NL:RBNHO:2013:CA3057 Instantie Datum uitspraak 21-05-2013 Datum publicatie 13-06-2013 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer zaak/rolnr.: 518450 CV EXPL 11-8792 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT C5-0136/2003. Gemeenschappelijk standpunt. Zittingsdocument 2001/0305(COD) 27/03/2003

EUROPEES PARLEMENT C5-0136/2003. Gemeenschappelijk standpunt. Zittingsdocument 2001/0305(COD) 27/03/2003 EUROPEES PARLEMENT 1999 Zittingsdocument 2004 C5-0136/2003 2001/0305(COD) NL 27/03/2003 Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van verordening van het Europees Parlement en de Raad tot

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen.

Een klacht of bezwaar indienen. Een klacht of bezwaar indienen. Hoe doet u dat? Een klacht is geen bezwaar, een bezwaar is geen klacht Klacht Een klacht maakt u telefonisch aan het CIZ kenbaar of schriftelijk (per post). U richt uw klacht

Nadere informatie

ENERGIE voor de zakelijke markt

ENERGIE voor de zakelijke markt VRAGENFORMULIER GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIE voor de zakelijke markt DOSSIERNUMMER: (wordt door De Geschillencommissie ingevuld) Wij verzoeken u dit formulier volledig en duidelijk leesbaar in te vullen.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE LUCHTVAART

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE LUCHTVAART REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE LUCHTVAART Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie: de Geschillencommissie

Nadere informatie

Afhandeling klachten over de dienst

Afhandeling klachten over de dienst Staatstoezicht op de Mijnen: Afhandeling klachten over de dienst Afhandeling klachten over de dienst -02-2005 1 Werkwijze afhandelen klachten over Staatstoezicht op de Mijnen 1. Inleiding Staatstoezicht

Nadere informatie

voorletters : telefoonnummer overdag : naam : telefoonnummer s avonds :

voorletters : telefoonnummer overdag : naam : telefoonnummer s avonds : VRAGENFORMULIER GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIE DOSSIERNUMMER: (wordt door De Geschillencommissie ingevuld) Wij verzoeken u dit formulier volledig en duidelijk leesbaar in te vullen. *Aanvinken wat van toepassing

Nadere informatie

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 *

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 * Jurisprudentie ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 * Prejudiciële verwijzing Vervoer Verordening (EG) nr. 261/2004 Artikel 7, lid 1 Gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand

Nadere informatie

5. Moet je een melding bij de commissie Samson hebben gedaan om voor een compensatieregeling in aanmerking te komen? Dat is niet noodzakelijk.

5. Moet je een melding bij de commissie Samson hebben gedaan om voor een compensatieregeling in aanmerking te komen? Dat is niet noodzakelijk. Vragen en Antwoorden compensatieregelingen slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugd/pleegzorg In dit document vindt u vragen en antwoorden bij de mededelingen van het Ministerie van Veiligheid en

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V.

Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Algemene Voorwaarden Green Claim B.V. Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd: Green Claim: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Green Claim

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 20/09/2016

Datum van inontvangstneming : 20/09/2016 Datum van inontvangstneming : 20/09/2016 Vertaling C-448/16-1 Zaak C-448/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 11 augustus 2016 Verwijzende rechter: Bundesgerichtshof (Duitsland)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Vertaling C-305/15-1 Zaak C-305/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 24 juni 2015 Verwijzende rechter: Østre Landsret (Denemarken) Datum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 415 (R1915) Bepalingen omtrent de verlening van visa voor de toegang tot de landen van het Koninkrijk (Rijksvisumwet) Nr. 2 VOORSTEL VAN RIJKSWET

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R. de Kruif, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R. de Kruif, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-581 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. R. de Kruif, secretaris) Klacht ontvangen op : 28 maart 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/11/2015

Datum van inontvangstneming : 13/11/2015 Datum van inontvangstneming : 13/11/2015 Vertaling C-533/15-1 Zaak C-533/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 13 oktober 2015 Verwijzende rechter: Bundesgerichtshof (Duitsland)

Nadere informatie

Wat doet BKR voor mij?

Wat doet BKR voor mij? Wat doet BKR voor mij? Vrijwel iedereen die een krediet heeft, is bekend bij BKR. Grote kans dat dit ook voor u geldt. Wat weet BKR eigenlijk, wat doet BKR met die informatie en wie kan de informatie inzien?

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/05/2017

Datum van inontvangstneming : 22/05/2017 Datum van inontvangstneming : 22/05/2017 Vertaling C-186/17-1 Zaak C-186/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 12 april 2017 Verwijzende rechter: Landgericht Berlin (Duitsland)

Nadere informatie

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag U heeft een klacht: wij helpen u graag U wilt weten wat u kunt doen als u een klacht heeft. Daarom vertellen wij u graag hoe en waar

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-277 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. dr. drs. H.M.B. Brouwer, secretaris) Klacht ontvangen op : 19 april 2017 Ingediend door

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Ontevreden? Vertel het ons

Huurdersinformatie. Ontevreden? Vertel het ons 1 Huurdersinformatie Ontevreden? Vertel het ons Klacht of compliment? Bent u ontevreden over onze dienstverlening? Of heeft u een suggestie ter verbetering van onze dienstverlening? Wij horen het graag

Nadere informatie

Protocol Klachtenprocedure

Protocol Klachtenprocedure Protocol Klachtenprocedure FUNIQ BV Weteringdijk 27 8161 SE Epe Tel: 0578-641080 info@funiq.nl www.funiq.nl KvK: 61574546 IBAN: NL 33 TRIO 0197 9810 03 FUNIQ BV 2015 Klachtenprocedure funiq Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Is het voorstel tot herziening van verordening 261/2004 van de Europese Commissie een verbetering ten opzichte van de huidige regeling?

Is het voorstel tot herziening van verordening 261/2004 van de Europese Commissie een verbetering ten opzichte van de huidige regeling? Is het voorstel tot herziening van verordening 261/2004 van de Europese Commissie een verbetering ten opzichte van de huidige regeling? Een onderzoek naar verbetering van verordening (EG) nr. 261/2004

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 03/07/2015

Datum van inontvangstneming : 03/07/2015 Datum van inontvangstneming : 03/07/2015 Vertaling C-257/15-1 Zaak C-257/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 1 juni 2015 Verwijzende rechter: Amtsgericht Hannover (Duitsland)

Nadere informatie

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat?

Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht of bezwaar indienen, hoe doet u dat? Een klacht is iets anders dan een bezwaar We leggen in deze folder eerst uit hoe u een klacht kunt indienen en daarna hoe u een bezwaarschrift kunt indienen.

Nadere informatie

Bent u tevreden? Of juist niet?

Bent u tevreden? Of juist niet? Bent u tevreden? Of juist niet? Trivire zet zich in voor goede dienstverlening aan iedere klant. Wij horen graag wat u van ons vindt. Als we een compliment verdienen, maar óók als er iets misgaat. Want

Nadere informatie

voorletters : telefoonnummer overdag : naam : telefoonnummer s avonds :

voorletters : telefoonnummer overdag : naam : telefoonnummer s avonds : VRAGENFORMULIER GESCHILLENCOMMISSIE VERHUIZEN DOSSIERNUMMER: (wordt door De Geschillencommissie ingevuld) Wij verzoeken u dit formulier volledig en duidelijk leesbaar in te vullen. *Aanvinken wat van toepassing

Nadere informatie

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Verordening (EU) nr. 1177/2010 betreffende de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen

Nadere informatie

Schadeformulier Doorlopende Reisverzekering

Schadeformulier Doorlopende Reisverzekering Schadeformulier Doorlopende Reisverzekering Polisnummer(s): 1. Verzekerde die schade heeft geleden Naam en voornaam/voornamen: man vrouw Postcode en woonplaats: Telefoonnummer: Mobiel: Beroep: Geboortedatum:

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Een klacht? Daar komen we samen wel uit

Een klacht? Daar komen we samen wel uit Een klacht? Daar komen we samen wel uit December 2013 2 De medewerkers van Groninger Huis doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig ervaren de meeste huurders dat ook zo

Nadere informatie

Rechten van treinreizigers

Rechten van treinreizigers Rechten van treinreizigers Waarom zijn rechten voor treinreizigers ingevoerd? Het derde spoorwegpakket wetgeving van 2007 heeft de markt voor internationaal spoorwegvervoer opengesteld vanaf 1 januari

Nadere informatie

Klachten. Uw klacht kan ons advies zijn!

Klachten. Uw klacht kan ons advies zijn! Klachten Uw klacht kan ons advies zijn! ZCN-Totaalvervoer is er voor u! In deze folder staat in het kort aangegeven wat u kunt doen indien u niet tevreden bent over ZCN of de vervoerder. Over ZCN ZCN is

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/04/2017

Datum van inontvangstneming : 07/04/2017 Datum van inontvangstneming : 07/04/2017 Vertaling C-116/17-1 Zaak C-116/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 7 maart 2017 Verwijzende rechter: Amtsgericht Hamburg (Duitsland)

Nadere informatie

Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014)

Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014) 1 Klachtenregeling Sunny Training (per juli 2014) Inleiding Sunny Training vindt tevreden cursisten en opdrachtgevers erg belangrijk en we werken daarom steeds aan de kwaliteit van onze diensten. Opleiden

Nadere informatie

De juiste route voor uw financiële klacht

De juiste route voor uw financiële klacht De juiste route voor uw financiële klacht Eerst de interne klachtenprocedure bij de financiële dienstverlener, dan pas naar het Kifid voor de Ombudsman, de Geschillencommissie of de Commissie van Beroep

Nadere informatie

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen

Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet. Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de Klachtencommissie GGNet Wat houdt dat in? Informatie voor patiënten van GGNet en hun familie/naastbetrokkenen Uw klacht in behandeling bij de klachtencommissie Wat houdt

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-009 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Klacht ontvangen op : 27 juni 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/11/2018

Datum van inontvangstneming : 13/11/2018 Datum van inontvangstneming : 13/11/2018 Vertaling C-629/18-1 Zaak C-629/18 Prejudiciële verwijzing Datum van ontvangst: 8 oktober 2018 Verwijzende rechter: Sofiyski gradski sad (Bulgarije) Datum van de

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017 Inzake: Tegen: De heer A en mevrouw B, woonachtig te XXX. Eiser, Ter zitting vertegenwoordigd door de heer A. De RB, met maatschappelijke

Nadere informatie

Ontevreden? Laat het ons weten!

Ontevreden? Laat het ons weten! Ontevreden? Laat het ons weten! 2 Inhoud Wat kan ik doen als ik een klacht heb? Stel, u vindt dat een medewerker van CZ u niet goed heeft geholpen. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? Welke soorten

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 26/04/2016

Datum van inontvangstneming : 26/04/2016 Datum van inontvangstneming : 26/04/2016 Vertaling C-161/16-1 Datum van indiening: Zaak C-161/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing 21 maart 2016 Verwijzende rechter: Attunda tingsrätt / Zweden Datum

Nadere informatie

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is 'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is De vakantietijd is weer voorbij en dat is standaard de tijd dat we veel klachten horen van mensen die in vertraagde of

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad.

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. 1. Wanneer gaat de Nederlandse ambassade te Guatemala dicht? De ambassade gaat dicht in juli 2013. 2. Tot wanneer is

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 20/06/2017

Datum van inontvangstneming : 20/06/2017 Datum van inontvangstneming : 20/06/2017 VERZOEK OM EEN PREJUDICIËLE BESLISSING VAN 28. 4. 2017 ZAAK C-255/17 Société AIR FRANCE S.A. [OMISSIS] Roissy Charles de Gaulle, Frankrijk [OMISSIS] verweerster,

Nadere informatie

Je rechten bij problemen op het vliegveld

Je rechten bij problemen op het vliegveld ALGEMEEN Je rechten bij problemen op het vliegveld Cees van Dam PassagiersGids 1 ALGEMEEN Omslag en binnenwerk: Line-Art, Dordrecht Druk: De Hoop Grafisch Centrum, Dordrecht ISBN 978-90-815692-1-7 2010,

Nadere informatie

Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming

Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming MEMO/07/251 Brussel, 25 juni 2007 Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming De verordening van de Europese Unie (EU) inzake

Nadere informatie