Infobrochure UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infobrochure UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER"

Transcriptie

1 Infobrochure S UW RECHTEN ALS LUCHTREIZIGER S

2 Bij vertraging Help! Wat mag ik verwachten? Mijn vlucht staat als delayed aangekondigd (al dan niet met een nieuwe vertrektijd opgegeven)... Bij een (verwachte) vertraging van ten minste 2 uur moet de luchtvaartmaatschappij die de vlucht zal uitvoeren, u een informatiefolder bezorgen waarin duidelijk uitgelegd staat welke uw rechten zijn en waar u eventueel verder terechtkunt met vragen. Als u die niet spontaan kreeg, moet men u de folder bij uw eerste verzoek meteen geven. Zodra wordt verwacht dat de vlucht ten minste 2 uur later dan normaal zal vertrekken, is de luchtvaartmaatschappij ook verplicht om u bijstand te verlenen in de vorm van gratis maaltijden en verfrissingen (het aantal hangt af van de wachttijd) plus twee communicaties (telefoongesprekken, fax- of berichten). Als pas een dag later wordt gevlogen, moet men u ook in een hotel laten overnachten, en zorgen voor de nodige verplaatsing van en naar de luchthaven. Personen met een beperkte mobiliteit en alleenreizende kinderen krijgen bij dat alles voorrang. Let wel: voor vluchten binnen de EU van meer dan km en voor andere vluchten van tot km geldt dat pas vanaf een vertraging van 3 uur in plaats van 2 uur, en voor niet-eu-vluchten van meer dan km vanaf 4 uur vertraging. Als de vertraging meer dan 5 uur bedraagt en u geen latere vlucht wilt nemen, moet de luchtvaartmaatschappij u binnen een week uw ticket volledig terugbetalen. Overmacht is geen geldige reden om dat niet te doen. Indien nodig moet ze u gratis naar uw oorspronkelijk vertrekpunt brengen. Indien u kunt aantonen dat u schade hebt geleden door de vertraging (u hebt bijvoorbeeld een belangrijke afspraak gemist) en dat met de nodige bewijzen kunt staven, kunt u een schadeclaim tegen de luchtvaartmaatschappij overwegen. De vertraging moet hiervoor ten minste 15 minuten bedragen en ze mag niet het gevolg zijn van overmacht. Het maximumbedrag dat u kunt krijgen, wordt in een speciale munteenheid uitgedrukt, waarvan de waarde dagelijks schommelt: speciale trekkingsrechten (eind april 2007: 4 648). Als het toch misloopt Neem contact met: 1. de luchtmaatschappij die de vlucht heeft uitgevoerd of moest uitvoeren; 2. de luchtmaatschappij bij wie u het ticket had geboekt. Als er geen oplossing uit de bus komt waarmee u kunt leven, kunt u voor een betwisting met een luchtvaartmaatschappij die vertrekt vanuit België, terecht bij de FOD Mobiliteit en Vervoer, Directoraat- Generaal voor de Luchtvaart. Hebt u problemen met een buitenlandse maatschappij, dan kunt u ook aankloppen bij het ECC (Europees Centrum voor de Consument).

3 Bij overboeking Help! Wat mag ik verwachten? Als het toch misloopt Op de luchthaven weigert men mij de toegang tot het vliegtuig. Ik ben nochtans in het bezit van een geldig geboekt ticket en heb mij tijdig aan de incheckbalie gemeld. Er is helemaal geen objectieve reden om mij de toegang te ontzeggen (ik vorm bijvoorbeeld geen probleem voor de veiligheid of gezondheid van de andere reizigers, ik beschik over de vereiste reisdocumenten...). Er is gewoon geen plaats meer vrij op het vliegtuig! Als u een beperkte mobiliteit hebt, moet de luchtvaartmaatschappij u hoe dan ook voorrang geven. Idem als het een alleenreizend kind betreft. De luchtvaartmaatschappij moet de overige reizigers vragen of iemand van hen zijn boeking vrijwillig wil opgeven. Als u dat ziet zitten, moet men u de keuze bieden: ofwel krijgt u uw ticket volledig terugbetaald als u de vlucht wenst te annuleren (plus eventueel een gratis vlucht naar uw oorspronkelijk vertrekpunt); ofwel biedt men u een andere vlucht aan, bij de eerste gelegenheid of op een latere datum die u vrij mag kiezen. Aarzel vooral niet om bijkomend te onderhandelen over bepaalde voordelen, bijvoorbeeld een latere gratis extra vlucht. Als u ondanks die oproep voor vrijwilligers toch niet mee kunt, hebt u dezelfde keuze als de vrijwilliger, en hebt u daarnaast recht op een vaste schadevergoeding, gaande van 125 tot 600. Het precieze bedrag hangt af van de afstand van de vlucht en de afwijking ten opzichte van het oorspronkelijke aankomstuur (zie bijgaande tabel). Een vertraging door overmacht ontneemt u dat recht niet. Zie Bij vertraging. Ten slotte kunt u een bijkomende schadeclaim overwegen voor het geval u kunt bewijzen dat u extra schade hebt geleden door de overboeking (u hebt bijvoorbeeld een belangrijke afspraak gemist). Het maximumbedrag dat u kunt krijgen, wordt in een speciale munteenheid uitgedrukt, waarvan de waarde dagelijks schommelt: speciale trekkingsrechten (op 10/4/2007: 4 690). Wanneer u op een andere vlucht wordt geboekt, omdat u daar vrijwillig voor hebt gekozen of omdat u niet mee kon met de oorspronkelijk geplande vlucht, moet de maatschappij u tijdens de wachttijd bijstand verlenen (maaltijden, verfrissingen, mogelijkheid om een naaste te bereiken, en desnoods een overnachting in een hotel). VASTE VERGOEDING BIJ OVERBOEKING EN EVENTUEEL BIJ ANNULERING vlucht van minder dan km 250* vlucht binnen de EU van meer dan km en andere vlucht van tot km 400* niet-eu-vlucht van meer km 600* * Bij een vertraging van respectievelijk maximaal 2, 3 of 4 uur wordt die vergoeding gehalveerd.

4 Bij annulering Help! Wat mag ik verwachten? Ik kan niet vertrekken want een paar dagen vóór mijn vertrekdatum kreeg ik te horen dat de vlucht was geannuleerd... Of: Bij mijn aankomst op de luchthaven stond mijn vlucht eerst als delayed aangekondigd maar uiteindelijk viel het nieuwe vertrekuur samen met de gewone dienstregeling van de volgende dag... Werd de annulering u ten minste twee weken vóór de afreisdatum meegedeeld? Dan moet de luchtvaartmaatschappij u informatie bezorgen over mogelijk alternatief vervoer (bijvoorbeeld een latere vlucht). Als dat alternatief u niet zint, hebt u recht op de volledige terugbetaling van uw ticket. Werd u tussen twee weken en zeven dagen vóór de afreisdatum van de annulering op de hoogte gebracht? Dan moet de luchtvaartmaatschappij u informatie bezorgen over mogelijk alternatief vervoer (bijvoorbeeld een latere vlucht). Mocht u niet akkoord gaan met het alternatief vervoer, dan hebt u recht op de volledige terugbetaling van uw ticket. In de volgende gevallen kunt u bovendien aanspraak maken op een vaste vergoeding, tenzij de maatschappij zich op overmacht kan beroepen: Als u op een andere vlucht werd geboekt die maximaal twee uur vóór de geplande vertrektijd vertrok en maximaal vier uur later dan de geplande aankomsttijd op de eindbestemming is aangekomen, is de luchtvaartmaatschappij alleen verplicht u bijstand te verlenen in de vorm van gratis maaltijden en verfrissingen (het aantal hangt af van de wachttijd) plus twee communicaties (telefoongesprekken, fax- of berichten). Als pas een dag later wordt gevlogen, moet men u ook in een hotel laten overnachten, en zorgen voor de nodige verplaatsing van en naar de luchthaven. Personen met een beperkte mobiliteit en alleenreizende kinderen krijgen bij dat alles voorrang. In de andere gevallen, dus bijvoorbeeld als u meer dan vier uur later dan de geplande aankomsttijd op de eindbestemming aankwam, is de maatschappij verplicht u bijstand te verlenen zoals net uitgelegd. Daarnaast hebt u, mits de luchtvaartmaatschappij zich niet op overmacht kan beroepen, recht op een Als het toch misloopt Zie Bij vertraging.

5 vaste schadevergoeding, gaande van 125 tot 600. Het precieze bedrag hangt af van de afstand van de vlucht en de afwijking ten opzichte van het oorspronkelijke aankomstuur (zie de tabel op de bladzijde hiervoor Bij overboeking ). Werd u pas minder dan een week vóór de afreisdatum verwittigd van de annulering? Of werd u in het ergste geval pas op de luchthaven zelf met de annulering geconfronteerd, bijvoorbeeld omdat de aanvankelijk vertraagde vlucht na een paar uur als cancelled stond aangegeven? Dan geldt dezelfde regeling als die welke hiervoor werd uitgelegd, alleen hebt u sneller het recht om iets van de luchtvaartmaatschappij te eisen: Als u op een andere vlucht werd geboekt die maximaal één uur vóór de geplande vertrektijd vertrok en maximaal twee uur later dan de geplande aankomsttijd op de eindbestemming aankwam, is de luchtvaartmaatschappij verplicht u bijstand te verlenen zoals net uitgelegd. Vertrok u uiteindelijk meer dan één uur vóór de geplande vertrektijd en werd u meer dan twee uur later dan de geplande aankomsttijd op de eindbestemming gebracht, dan hebt u, mits de luchtvaartmaatschappij zich niet op overmacht kan beroepen, recht op de vaste schadevergoeding zoals net uitgelegd. In alle gevallen kunt u een (bijkomende) schadeclaim overwegen als u kunt aantonen dat u extra schade hebt geleden door de annulering (u hebt bijvoorbeeld een belangrijke afspraak gemist), gestaafd met de nodige bewijzen. Het maximumbedrag dat u kunt krijgen, wordt in een speciale munteenheid uitgedrukt, waarvan de waarde dagelijks schommelt: speciale trekkingsrechten (eind april 2007: 4 648).

6 Bij bagageproblemen Help! Wat wordt van u verwacht? Wat mag ik verwachten? Ik sta al een hele poos aan de bagageband te wachten, maar mijn koffer is in geen velden te bespeuren. Doe zo snel mogelijk schriftelijk aangifte van het vastgestelde verlies of de beschadiging van uw bagage bij de bevoegde dienst op de luchthaven. Men is verplicht u een kopie te bezorgen van het formulier dat wordt opgesteld. Bevestig daarna uw klacht in een (eventueel aangetekende) brief Het maakt in principe niets uit of het gaat om uw gewone ingecheckte ( geregistreerde ) bagage, uw handbagage of de extra bagage die u apart hebt laten inchecken (bijvoorbeeld een fiets). Zowel wanneer uw bagage niet mee blijkt te zijn met de vlucht die u hebt genomen als wanneer uw bagage werd beschadigd of uiteindelijk echt verloren blijkt te zijn gegaan, is de luchtvaartmaatschappij verplicht u een schadevergoeding toe te kennen, tenzij ze zich op overmacht kan beroepen. Voor handbagage moet u evenwel kunnen bewijzen dat de maatschappij een fout heeft begaan. Maar maak u geen illusies: het is aan u om de waarde van uw bagage te bewijzen, en dat valt niet altijd mee. Bovendien is de vergoeding beperkt: ze wordt in een speciale munteenheid uitgedrukt, waarvan aan de luchtvaartmaatschappij die de vlucht heeft uitgevoerd en aan de luchtvaartmaatschappij bij wie u de vlucht had geboekt. Doe dat binnen 7 dagen in geval van beschadiging, en binnen 21 dagen in de overige gevallen. Let wel: die termijnen zijn heel strikt van toepassing indien u niet onmiddellijk aangifte hebt gedaan in de luchthaven. de waarde dagelijks schommelt, en bedraagt maximaal speciale trekkingsrechten (eind april 2007: 1 120). De vergoeding kan alleen hoger liggen als u bij het inchecken een bijzondere waardeverklaring had gedaan omdat u over waardevolle bagage beschikte waarmee u geen risico s wou nemen (in dat geval hebt u meestal een verzekeringspremie moeten betalen). Als uw bagage bij uw aankomst op de heenreis niet mee is met de vlucht, bezorgen de meeste luchtvaartmaatschappijen u een zogenaamde comfortkit zodat u zich wat kunt beredderen. Andere schieten voor de noodzakelijke aankoop van toiletartikelen en kledij een redelijk bedrag voor of betalen dat later terug.

7 Persoon met beperkte mobiliteit Help! Wat mag ik verwachten? Als het toch misloopt Mijn situatie vereist bijzondere aandacht want mijn mobiliteit is beperkt ten gevolge van een lichamelijke (permanente of tijdelijke) handicap, een intellectuele handicap of stoornis, ten gevolge van leeftijd... Indien u over een geldig ticket beschikt en tijdig had verwittigd dat u een mobiliteitsprobleem hebt, mag een luchtvaartmaatschappij u vanaf 26/7/2007 noch bij het boeken van uw vlucht noch bij het instappen op een Europese luchthaven weigeren omwille van uw handicap of beperkte mobiliteit. De maatschappij mag slechts deze twee uitzonderingen inroepen: als het niet veilig is om u mee te Aangezien het hier een heel recente regelgeving betreft, is het nog niet duidelijk hoe snel werk zal worden gemaakt van een verbeterde dienstverlening aan de reizigers met een beperkte mobiliteit. Als u klachten hebt, kunt u contact nemen met: 1. de luchtvaartmaatschappij in kwestie; 2. het bevoegde beheersorgaan van de luchthaven. Op Brussels Airport is dat Intergom Airport Caddy. Als er geen oplossing uit de bus komt waarmee u kunt leven, kunt nemen of als het fysiek niet mogelijk is om u te vervoeren. In dat laatste geval is de maatschappij verplicht om u een aanvaardbaar alternatief aan te bieden. Hoewel de reglementering pas in juli 2008 volledig in werking zal treden, lopen sommige luchthavens (bijvoorbeeld Brussels Airport) en luchtvaartmaatschappijen hierop reeds vooruit. u zich wenden tot de FOD Mobiliteit en Vervoer, Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart. Die dienst zal dan eventueel contact nemen met het beheersorgaan van de luchthaven, met de betrokken luchtvaartmaatschappij of met de luchtvaartautoriteit die in een andere betrokken Europese lidstaat bevoegd is. Hebt u een probleem met een buitenlandse luchtvaartmaatschappij of luchthaven, dan kunt u aankloppen bij het ECC (Europees Centrum voor de Consument).

8 Bij overmacht Help! Een moeilijk geval... De luchtvaartmaatschappij weigert mij een vergoeding uit te keren. Ze beroept zich op overmacht. Het probleem is dat wat in de volksmond overmacht wordt genoemd, een andere definitie heeft al naargelang de wetgeving die van toepassing is. Zo kan een luchtvaartmaatschappij zich makkelijker op buitengewone omstandigheden beroepen die het etiket overmacht verdienen dan een reisorganisator die een pakketreis verkoopt of een reispakket op maat heeft samengesteld voor een reiziger. Hoe dan ook is overmacht een complexe materie die voor interpretatie vatbaar is. Daardoor hebben de rechtbanken of de Geschillencommissie Reizen altijd het laatste woord. Ter illustratie enkele voorbeelden van situaties die in de praktijk geregeld voorkomen: Overboeking geldt nooit als overmacht. Een niet aangekondigde en dus wilde staking op de luchthaven wordt meestal als overmacht beschouwd, zeker ten opzichte van de luchtvaartmaatschappijen die op de luchthaven actief zijn. Een plotse oorlogssituatie in het land van bestemming geldt meestal als overmacht (bijvoorbeeld indien bevestigd via een negatief reisadvies van de overheid). Een zogenaamde birdstrike tijdens een vlucht (vogels die in de motor zijn terechtgekomen) geldt meestal als overmacht. Een technisch defect van een vliegtuig wordt nu eens als overmacht beschouwd, en dan weer niet. Extreme en buitengewone weersomstandigheden worden doorgaans als overmacht beschouwd. Onverwachte vliegveiligheidsproblemen (bijvoorbeeld bomalarm) worden doorgaans als overmacht beschouwd. Wat mag ik verwachten? Als de luchtvaartmaatschappij zich terecht op overmacht beroept, hebt u geen recht op een schadevergoeding. Maar in principe mag u wel eisen dat men u het ticket terugbetaalt. Indien u akkoord gaat om met dezelfde maatschappij een nieuwe overeenkomst te sluiten, moet zowel u als de maatschappij de schade wel zo veel mogelijk beperken en moet u proberen overeen te komen over wie welke redelijke kosten zal dragen die het gevolg zijn van de overmachtsituatie. Als de luchtvaartmaatschappij geen overmacht kan inroepen, moeten de regels worden toegepast die voor elk van de probleemgevallen werden besproken.

9 Vlucht plus verblijf in één pakket Als u een reispakket hebt geboekt, dus een combinatie van ten minste een vlucht en een verblijf, kan de verkoper worden beschouwd als een reisorganisator. Dat is meestal een touroperator, maar het kan ook een reisbureau of zelfs een luchtvaartmaatschappij zijn. In dat geval is het te verkiezen om u rechtstreeks tot de luchtvaartmaatschappij te wenden zolang u als luchtreiziger slechts met kleine problemen wordt geconfronteerd. Maar zodra de problemen groter zijn, is het in uw belang om ook uw tussenpersoon, de reisorganisator dus, in te schakelen. Die heeft niet alleen de plicht om aanvullend raad te geven en u te helpen, bovendien moet hij ervoor zorgen dat uw totale reisproject zo goed mogelijk verloopt, zelfs bij overmacht. Ook moet hij daarvoor de nodige alternatieve voorzieningen kunnen aanbieden. Dat gaat dus verder dan alleen de vlucht! Mocht u door alle perikelen niet ten volle van de reis hebben kunnen genieten, bijvoorbeeld omdat uw reis met een dag werd ingekort, dan kunt u bij de reisorganisator aankloppen voor een gedeeltelijke terugbetaling. Of mocht uw bagage zijn verloren geraakt of beschadigd tijdens het vervoer van de luchthaven naar het hotel of omgekeerd, dan kan de reisorganisator aansprakelijk worden gesteld, tenzij hij kan bewijzen dat een fout werd begaan door een buitenstaander of de reiziger zelf, of dat er sprake is van overmacht. Let wel: voor alles wat met de vlucht te maken heeft, zal de reisorganisator u nooit méér moeten betalen dan de vergoedingen vermeld voor de luchtvaartmaatschappijen. Als de reisorganisator niet ingaat op uw grieven, kunt u overwegen om uw geschil voor te leggen aan een gewone rechtbank of aan de Geschillencommissie Reizen (als de reisorganisator die commissie als bevoegde instantie heeft erkend).

10 Vertragingen, ongevallen en bagageproblemen (aansprakelijkheid): - Verdrag van Montreal van 28/5/ Europese verordening 889/2002 van 13/5/ Europese verordening 2027/97 van 9/10/ Belgische wet van 13/5/2003 (B.S. 18/5/2004) Bijstand bij vertragingen, en financiële compensatie en bijstand bij annuleringen en overboeking: Europese verordening 261/2004 van 11/2/2004 Mogelijke sancties in België bij het niet naleven van o.a. de luchtvaartreglementeringen: Belgische wet van 15/5/2006 (B.S. 8/6/2006) Rechten van personen met beperkte mobiliteit: Europese verordening 1107/2006 van 5/7/2006 Veiligheidsinformatie aan de luchtreiziger: - Europese verordening 2111/2005 van 14/12/ Europese verordening 474/2006 van 22/3/2006 (i.v.m. de zogenoemde zwarte lijst) Zogenoemde pakketreizen (georganiseerde reizen waar eventueel een vlucht in begrepen is): - Europese richtlijn 90/314/EG van 13/6/ Belgische reiscontractenwet van 16/2/1994 (B.S. 1/4/1994) U kunt al die reglementeringen raadplegen op deze websites: - Belgische reglementeringen: - Europese reglementeringen: Reglementeringen

11 Nuttige adressen Directoraat-Generaal Energie en Vervoer van de EU, tel : voor algemene info over Europese reglementeringen; voor de lijst van bevoegde overheden in andere landen van de EU. ECC (Europees Centrum voor de Consument), Hollandstraat 13, 1060 Brussel; tel ; info@eccbelgie.be; voor info en bemiddeling over een grensoverschrijdend geschil binnen de EU. FOD Economie, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel; tel of ; info.eco@economie.fgov.be ; (klik op bescherming consument, vervolgens op reizen en dan op rechten van luchtreizigers ): voor info over de reiswetgeving. FOD Mobiliteit en Vervoer, Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart, Vooruitgangstraat 80 bus 5, 1030 Brussel; tel of ; passenger.rights@mobilit.fgov.be; (klikken op lucht en Informatie voor passagiers ): voor algemene info en om een klacht in te dienen in geval van een betwisting over vertraging, overboeking, annulering of over de behandeling van een persoon met beperkte mobiliteit. Geschillencommissie Reizen vzw, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel; tel ; clv.gr@skynet.be; (klik op bescherming consument en vervolgens op Geschillencommissie Reizen ): voor een geschil over een reis geboekt via een touroperator of een reisbureau. Luchthaven Brussels Airport: uitbater Brussels Airport: voor info over de vluchten; beheersorgaan Intergom Airport Caddy: tel ; info@airportcaddy.be; voor problemen in verband met personen met een beperkte mobiliteit. Test-Aankoop, Hollandstraat 13, 1060 Brussel; tel : voor info en bijstand aan abonnees.

12 Nuttige adressen en voor nuttige vergelijkende informatie en statistieken over vertragingen, annuleringen, overboekingen e.d. voor de wisselkoers van de speciale trekkingsrechten in het kader van de mogelijke schadevergoedingen wanneer de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk is. voor de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen, maatschappijen dus die u beter kunt vermijden. V.U.: Armand De Wasch, directeur van de vzw OOBC (Hollandstraat 13, 1060 Brussel). Deze infobrochure werd gerealiseerd door de vzw OOBC (Onafhankelijke Organisatie ter Bescherming van de Consument), met de steun van de FOD Mobiliteit en Vervoer en in samenwerking met Test-Aankoop. Niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of vermenigvuldigd door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.s

RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER

RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS EU-KLACHTENFORMULIER DIT FORMULIER KAN WORDEN GEBRUIKT OM EEN KLACHT IN TE DIENEN BIJ EEN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ EN/OF EEN NATIONALE HANDHAVINGSINSTANTIE. Rechten die passagiers

Nadere informatie

Uw rechten als treinpassagier in Europa

Uw rechten als treinpassagier in Europa Uw rechten als treinpassagier in Europa De europese Unie wil al haar inwoners dezelfde bescherming en rechten bieden als treinpassagier. De verordening 1371/2007 biedt treinpassagiers een betere informatie,

Nadere informatie

Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering

Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering Passagiersrechten luchtvaart bijstand en compensatie bij vertraging, annulering en instapweigering Veelgestelde vragen en antwoorden Waar kan ik een klacht indienen over annulering, vertraging en instapweigering

Nadere informatie

UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA

UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA UW RECHTEN ALS TREINPASSAGIER IN EUROPA De Europese Unie wil al haar inwoners dezelfde bescherming en rechten bieden als treinpassagier. De Verordening 1371/2007 biedt treinpassagiers een betere informatie,

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 17.2.2004 L 46/1 I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) VERORDENING (EG) Nr. 261/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke

Nadere informatie

Assistentie en compensatie. Bij annulering, vertraging en instapweigering

Assistentie en compensatie. Bij annulering, vertraging en instapweigering Assistentie en compensatie Bij annulering, vertraging en instapweigering Assistentie en Compensatie Bij annulering, vertraging en instapweigering Editie 5 Deze kennisgeving wordt vereist door Verordening

Nadere informatie

BAGAGES. op het vliegtuig

BAGAGES. op het vliegtuig BAGAGES op het vliegtuig VOS BAGAGES Wanneer na een vlucht je bagage niet of beschadigd van de bagageband rolt, heb je recht op een vergoeding. Dit staat in het Verdrag van Montreal, dat de Europese luchtvaartmaatschappijen

Nadere informatie

Assistentie en compensatie

Assistentie en compensatie Assistentie en compensatie ij annulering, vertraging, downgraden en instapweigering Deze kennisgeving wordt vereist door Verordening (EG) Nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van Europa.

Nadere informatie

Reizen met een vliegtuig

Reizen met een vliegtuig Reizen met een vliegtuig Rechten van vliegtuigpassagiers in geval van: instapweigering annulering vertraging plaatsing in een hogere of lagere klasse Alle passagiers Vluchten met vertrek vanop een luchthaven

Nadere informatie

Hier volgen enkele situaties die zich zouden kunnen voordoen.

Hier volgen enkele situaties die zich zouden kunnen voordoen. De reiziger heeft rechten en plichten. De nationale wetgever en de Europese wetgever hebben bepalingen ter bescherming van de consument ingesteld, of u nu een beroep heeft gedaan op de diensten van een

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 80, lid 2,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 80, lid 2, Verordening (EG) 261/2004 van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225 30.4.2002 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 103 E/225 Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie

Nadere informatie

Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland

Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland Regelingen en voorzieningen CODE 5.1.3.731 Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na aswolk uit IJsland bronnen ECC Nieuwsbrief, 28.5.2010 www.eccnl.eu Pakketreizen: Gedupeerde passagiers na Ijslandse aswolk

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS

HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS CVRIA HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE EN DE RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS curia.europa.eu INLEIDING Sinds 1952 zorgt het Hof van Justitie van de Europese Unie ervoor dat het

Nadere informatie

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT AVIATION 213 CODEC 1463

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT AVIATION 213 CODEC 1463 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 11 februari 2004 (OR. en) 2001/0305 (COD) LEX 486 PE-CONS 3676/1/03 REV 1 AVIATION 213 CODEC 1463 VERORDENING (EG) Nr. /2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

PUBLIC 15595/02. Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) LIMITE

PUBLIC 15595/02. Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 16 december 2002 (14.01) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2001/0305 (COD) PUBLIC 15595/02 LIMITE AVIATION 205 CODEC 1651 RESULTAAT BESPREKINGEN van: de

Nadere informatie

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Verordening (EU) nr. 1177/2010 betreffende de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen

Nadere informatie

Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1

Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1 Samenvatting van de rechten van autobus- en touringcarpassagiers 1 Verordening (EU) nr. 181/2011 (hierna "de verordening" genoemd) is van toepassing vanaf 1 maart 2013. Ze voorziet in een reeks minimumrechten

Nadere informatie

Artikel 1: Definities

Artikel 1: Definities Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder Touroperators: HolidayLaunch werkt samen met verschillende touroperators uit Duitsland. Touroperators zijn bedrijven, die voor losse

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 03/10/2013

Datum van inontvangstneming : 03/10/2013 Datum van inontvangstneming : 03/10/2013 Vertaling C-471/13-1 Zaak C-471/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 2 september 2013 Verwijzende rechter: Amtsgericht Rüsselsheim (Duitsland)

Nadere informatie

Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden

Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden Pilot Schiphol Garantie Service Algemene voorwaarden 1 Voor wie is deze dienst? Om gebruik te kunnen maken van de Schiphol Garantie Service (SGS) dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen. 1.1. Uw

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 26/04/2016

Datum van inontvangstneming : 26/04/2016 Datum van inontvangstneming : 26/04/2016 Vertaling C-161/16-1 Datum van indiening: Zaak C-161/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing 21 maart 2016 Verwijzende rechter: Attunda tingsrätt / Zweden Datum

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL. zitting van 24 november 2015

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL. zitting van 24 november 2015 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL zitting van 24 november 2015 Inzake: Dhr. A en zijn echtgenote Mvr. B, samenwonende te XXX; Eisers, ter zitting niet aanwezig, noch vertegenwoordigd.

Nadere informatie

Je rechten bij problemen op het vliegveld

Je rechten bij problemen op het vliegveld ALGEMEEN Je rechten bij problemen op het vliegveld Cees van Dam PassagiersGids 1 ALGEMEEN Omslag en binnenwerk: Line-Art, Dordrecht Druk: De Hoop Grafisch Centrum, Dordrecht ISBN 978-90-815692-1-7 2010,

Nadere informatie

Algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen voor reisdienstovereenkomsten

Algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen voor reisdienstovereenkomsten Algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen voor reisdienstovereenkomsten Artikel 1: Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de verkoop van reisdiensten die vanaf

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 07 SEPTEMBER 2010 Inzake De heer A, Supervisor en zijn echtgenote, Mevrouw B, samenwonende te xxx, en C (minderjarig), zelfde

Nadere informatie

1 De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator die de brochure heeft uitgegeven, tenzij:

1 De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisator die de brochure heeft uitgegeven, tenzij: Algemene voorwaarden Geschillencommissie Reizen art. 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de wet

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid 19 juni 2002 PE 231.734/25-33 AMENDEMENTEN 25-33 Ontwerpadvies (PE 231.734) Phillip Whitehead gemeenschappelijke

Nadere informatie

(2003/C 71 E/10) (Voor de EER relevante tekst) COM(2002) 717 def. 2001/0305(COD) (Wijzigingen zijn aangegeven met onderstreepte/doorgestreepte tekst)

(2003/C 71 E/10) (Voor de EER relevante tekst) COM(2002) 717 def. 2001/0305(COD) (Wijzigingen zijn aangegeven met onderstreepte/doorgestreepte tekst) C 71 E/188 Publicatieblad van de Europese Unie 25.3.2003 Gewijzigd voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor compensatie en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16773 16 september 2011 Beleidsregel van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende bepalingen in verband

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Zitting van 16 mei 2017 Inzake: Tegen: De heer A en mevrouw B, woonachtig te XXX. Eiser, Ter zitting vertegenwoordigd door de heer A. De RB, met maatschappelijke

Nadere informatie

VERZOENINGSPROCEDURE OVEREENKOMST TOT VERZOENING 1. GEGEVENS 2. MEDEREIZIGERS DOSSIER NR

VERZOENINGSPROCEDURE OVEREENKOMST TOT VERZOENING 1. GEGEVENS 2. MEDEREIZIGERS DOSSIER NR VERZOENINGSPROCEDURE DOSSIER NR OVEREENKOMST TOT VERZOENING 1. GEGEVENS (Hier komen de gegevens van de persoon die de reis heeft geboekt en bijgevolg de bestelbon ondertekende of, bij telefonische bestelling,

Nadere informatie

Rechten van treinreizigers

Rechten van treinreizigers Rechten van treinreizigers Waarom zijn rechten voor treinreizigers ingevoerd? Het derde spoorwegpakket wetgeving van 2007 heeft de markt voor internationaal spoorwegvervoer opengesteld vanaf 1 januari

Nadere informatie

Vind je geen duidelijk antwoord op je vraag? Gelieve dan volgende contactgegevens te raadplegen:

Vind je geen duidelijk antwoord op je vraag? Gelieve dan volgende contactgegevens te raadplegen: Veelgestelde vragen Vind je geen duidelijk antwoord op je vraag? Gelieve dan volgende contactgegevens te raadplegen: Geboekt met/via : Contacteer: Neckermann Neckermann Vakantiewinkel of 070/233 906 Thomas

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 24 JUNI 2008

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 24 JUNI 2008 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 24 JUNI 2008 Inzake De heer A en zijn echtgenote mevrouw B, beide wonende te xxx Eisers, Ter zitting vertegenwoordigd door

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2011 Inzake De heer A, en zijn echtgenote, Mevrouw B, samenwonende te xxx; en Mevrouw C, zelfde adres; Eisers,

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING INFORMATIEBROCHURE

GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING INFORMATIEBROCHURE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING INFORMATIEBROCHURE Geschillencommissie Reizen vzw Maatschappelijke zetel bij de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie NORTH GATE III

Nadere informatie

Voorwaarden luchthavenvervoer.

Voorwaarden luchthavenvervoer. Voorwaarden luchthavenvervoer. VDB-MULTISERVICES 1 Voorwaarden 2 Goede afspraken maken goede vrienden Onze algemene voorwaarden bevatten alle wederzijdse afspraken zodat u zeker bent van een comfortabele,

Nadere informatie

Reisvoorwaarden Orion Reizen

Reisvoorwaarden Orion Reizen Reisvoorwaarden Orion Reizen Hieronder vindt u de reisvoorwaarden van Orion Reizen. Deze reisvoorwaarden zijn gebaseerd op wettelijke bepalingen. De voorwaarden gelden voor alle reizen geboekt bij Orion

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280

ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280 ECLI:NL:RBNHO:2013:CA0280 Instantie Datum uitspraak 24-04-2013 Datum publicatie 16-05-2013 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 574910/EJ VERZ 12-232 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 19/03/2019

Datum van inontvangstneming : 19/03/2019 Datum van inontvangstneming : 19/03/2019 Vertaling C-86/19-1 Zaak C-86/19 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 februari 2019 Verwijzende rechter: Juzgado de lo Mercantil n.º 9

Nadere informatie

ARTIKEL 1: TOT STANDKOMEN VAN DE OVEREENKOMST

ARTIKEL 1: TOT STANDKOMEN VAN DE OVEREENKOMST REISVOORWAARDEN Een boeking is een overeenkomst tussen de reiziger en Trans Costa Rica Tours S.A., een legale reisagent geregistreerd in Costa Rica bij het Registro Nacional (Costa Ricaans Nationaal Register)

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 23 september 2013, nr. ILT-2013/26537, tot wijziging van de Beleidsregel handhaving (EG) nr. 261/2004 inzake passagiersrechten luchtvaart

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 15 SEPTEMBER 2011 Inzake De heer A, en de heer B, samenwonende te xxx, xxx; Eisers, Ter zitting niet aanwezig, noch vertegenwoordigd;

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT C5-0136/2003. Gemeenschappelijk standpunt. Zittingsdocument 2001/0305(COD) 27/03/2003

EUROPEES PARLEMENT C5-0136/2003. Gemeenschappelijk standpunt. Zittingsdocument 2001/0305(COD) 27/03/2003 EUROPEES PARLEMENT 1999 Zittingsdocument 2004 C5-0136/2003 2001/0305(COD) NL 27/03/2003 Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van verordening van het Europees Parlement en de Raad tot

Nadere informatie

lic A5477 BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013)

lic A5477 BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013) BIJZONDERE REISVOORWAARDEN CLIPPER (versie juni 2013) ARTIKEL 1. ALGEMEEN Het aanvaarden van onze offerten, orderbevestigingen, leveringsnota's, en facturen omvat eveneens de goedkeuring van onderhavige

Nadere informatie

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 *

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 * Jurisprudentie ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer) 7 september 2017 * Prejudiciële verwijzing Vervoer Verordening (EG) nr. 261/2004 Artikel 7, lid 1 Gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand

Nadere informatie

Voorwaarden luchthavenvervoer.

Voorwaarden luchthavenvervoer. Voorwaarden luchthavenvervoer. VDB-L&N SERVICES EN VDB-MULTISERVICES BVBA 1 Voorwaarden 2 Goede afspraken maken goede vrienden Onze algemene voorwaarden bevatten alle wederzijdse afspraken zodat u zeker

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 15 DECEMBER 2011 Inzake Mevrouw A en haar echtgenoot de heer B, beide wonende te xxx. Eisers, Ter zitting vertegenwoordigd

Nadere informatie

Airpor GIDS. De 11 meest gestelde PassagiersVragen. De gids die een paar honderd euro waard kan zijn! PassagiersGids VERTRAGING ANNULERING

Airpor GIDS. De 11 meest gestelde PassagiersVragen. De gids die een paar honderd euro waard kan zijn! PassagiersGids VERTRAGING ANNULERING De 11 meest gestelde PassagiersVragen Mijn vlucht is geannuleerd. Wat moet de luchtvaartmaatschappij voor me doen? @Pagina 28 2 Mijn vlucht is vertraagd. Waar heb ik recht op? @Pagina 46 3 Ik hoor dat

Nadere informatie

1. De gegevens in de reisbrochure binden Patsy Travel die de brochure hebben uitgegeven, tenzij:

1. De gegevens in de reisbrochure binden Patsy Travel die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: ARTIKEL 1 TOEPASSINGSGEBIED Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder de Belgische wet van 16 februari 1994 tot regeling

Nadere informatie

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw

Klantnummer Geboortedatum / / Achternaam Voorletter(s) man vrouw IAK Doorlopende reis/annulering Schadeformulier verzekering Voordat wij uw aangifte in behandeling kunnen nemen, hebben wij nog enkele gegevens nodig. Wij verzoeken u vriendelijk het schadeformulier in

Nadere informatie

1. Algemene informatie over Pegase Airport Service

1. Algemene informatie over Pegase Airport Service 1. Algemene informatie over Pegase Airport Service 1.1 Wat is Pegase Airport Service? Pegase Airport Service is een dienst die exclusief wordt aangeboden bij geselecteerde pakketreizen (vlucht + hotel/cruise)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/02/2015

Datum van inontvangstneming : 09/02/2015 Datum van inontvangstneming : 09/02/2015 Vertaling C-3/15 1 Zaak C-3/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 8 januari 2015 Verwijzende rechter: Amtsgericht Hannover (Duitsland)

Nadere informatie

AlgemeneVoorwaarden. Toepassing

AlgemeneVoorwaarden. Toepassing AlgemeneVoorwaarden Toepassing Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen van Janne Travel en alle (reis)diensten en (reis)overeenkomsten verleend of gesloten door Janne Travel. Met Reiziger

Nadere informatie

1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisatorof de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij:

1. De gegevens in de reisbrochure binden de reisorganisatorof de reisbemiddelaar die de brochure hebben uitgegeven, tenzij: Algemene reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen 1. Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan onder

Nadere informatie

Europees Centrum voor de Consument België (ECC) Jaarverslag 2014

Europees Centrum voor de Consument België (ECC) Jaarverslag 2014 Europees Centrum voor de Consument België (ECC) Jaarverslag 2014 Wat is ECC? Bevoegdheid ECC België: Grensoverschrijdende consumentgeschillen: Belgische consument >< EU-handelaar of EU-consument >< Belgisch

Nadere informatie

Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL DE ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Algemene Reis- en Verkoopvoorwaarden Reisvoorwaarden B-ACTIVE TRAVEL Verzakingsrecht Bij verkoop op afstand is het verzakingsrecht van toepassing: "De consument heeft het recht aan de verkoper mee te delen

Nadere informatie

OP REIS IN EUROPA ALLES OVER JE RECHTEN VOOR, TIJDENS EN NA JE REIS

OP REIS IN EUROPA ALLES OVER JE RECHTEN VOOR, TIJDENS EN NA JE REIS OP REIS IN EUROPA ALLES OVER JE RECHTEN VOOR, TIJDENS EN NA JE REIS 1 2 3 4 DE REIS RESERVEREN 3 1. Zelf organiseren of een pakketreis kopen? 3 2. Met een pakketreis ben je beter beschermd 4 3. Koop je

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL JUSTITIE EN CONSUMENTENZAKEN DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 27 februari 2018 Rev1 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD

Nadere informatie

Turkse Riviera, Alanya All-in

Turkse Riviera, Alanya All-in Turkse Riviera, Alanya All-in seizoen 2008/2009 Werking- Bedrijven www.das-tours.com HET WEEKPROGRAMMA seizoen 2008-2009 Dag 1 : Vlucht van Brussel naar Antalya U wordt opgewacht door de reisleiders die

Nadere informatie

Charter van de reiziger. Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS

Charter van de reiziger. Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS Charter van de reiziger Uw rechten. Onze verbintenissen. NMBS ONZE VERBINTENISSEN conform de Europese regels NMBS stelt alles in het werk om u een kwaliteitsdienst te bieden. Dit is onze dagelijkse bekommernis,

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsnormen moeten in toegankelijke vorm worden bekendgemaakt, fysiek en/of op internet.

Kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsnormen moeten in toegankelijke vorm worden bekendgemaakt, fysiek en/of op internet. Kwaliteitsnormen Voor bijstand van de vervoerder aan passagiers met een handicap of met beperkte mobiliteit in havens en aan boord van schepen conform EUverordening nr. 1177/2010 over de rechten van passagiers

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 21.12.2001 COM(2001) 784 definitief 2001/0305 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van gemeenschappelijke

Nadere informatie

Proef met mobiel inchecken en elektronische instapkaarten

Proef met mobiel inchecken en elektronische instapkaarten Proef met mobiel inchecken en elektronische instapkaarten Bij easyjet kunt u binnenkort ook gebruikmaken van mobiel inchecken en elektronische instapkaarten. Er worden momenteel op enkele luchthavens testen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden MoorMotor Oktober 2014

Algemene voorwaarden MoorMotor Oktober 2014 Algemene voorwaarden MoorMotor Oktober 2014 Artikel 1 Algemeen 1.1. MoorMotor organiseert motorreizen op basis van eigen vervoer. MoorMotor bemiddelt bij het selecteren en reserveren van accommodatie ten

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Oktoberfestreizen.nl, Amsterdam, November 2014

Algemene voorwaarden Oktoberfestreizen.nl, Amsterdam, November 2014 Algemene voorwaarden Oktoberfestreizen.nl, Amsterdam, November 2014 1) Boeking en betaling 2) Vervoer 2a) Vervoer per Oktoberfestreizen.nl Oktoberfestbus 2b) Vervoer per Oktoberfesttrein 2c) Vervoer per

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015

Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Datum van inontvangstneming : 28/07/2015 Vertaling C-305/15-1 Zaak C-305/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 24 juni 2015 Verwijzende rechter: Østre Landsret (Denemarken) Datum

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 17 JUNI 2010 Inzake Mevrouw A, en haar echtgenoot, de heer B, bediende, samenwonende te xxx; Eisers, Ter zitting vertegenwoordigd

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1 - Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie en reisbemiddeling zoals verstaan

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/11/2015

Datum van inontvangstneming : 13/11/2015 Datum van inontvangstneming : 13/11/2015 Vertaling C-533/15-1 Zaak C-533/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 13 oktober 2015 Verwijzende rechter: Bundesgerichtshof (Duitsland)

Nadere informatie

Wanneer je een reservering maakt, dan ga je akkoord met onze Algemene voorwaarden.

Wanneer je een reservering maakt, dan ga je akkoord met onze Algemene voorwaarden. ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN VAN FLYPALOPES Wanneer je een reservering maakt, dan ga je akkoord met onze Algemene voorwaarden. 1. Reserveringsopdracht Flypalopes kan een reservering voor je

Nadere informatie

(TARIEFS)VOORWAARDEN transavia.com (van toepassing op alle vluchten van Transavia France S.A.S.)

(TARIEFS)VOORWAARDEN transavia.com (van toepassing op alle vluchten van Transavia France S.A.S.) Op deze pagina treft u de (tariefs)voorwaarden en de Algemene Vervoersvoorwaarden van Transavia France S.A.S. (TARIEFS)VOORWAARDEN transavia.com (van toepassing op alle vluchten van Transavia France S.A.S.)

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 15 SEPTEMBER 2005

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 15 SEPTEMBER 2005 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 15 SEPTEMBER 2005 Inzake De heer A, en zijn echtgenote, Mevrouw B, beiden met adres te xxx Eisers, Ter zitting vertegenwoordigd

Nadere informatie

NEXT Motorreizen is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 56253885

NEXT Motorreizen is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 56253885 Algemene Voorwaarden Datum opmaak: Oktober 2012 Laatste wijziging: Juli 2013, toevoeging STO-reisgarantie Maart 2015 Intellectueel eigendom digitale motorroute. Augustus 2015 Wijziging STO naar GGTO reisgarantie,

Nadere informatie

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068 2009D10068 VERSLAG Binnen de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat hebben de fracties van het CDA, de PvdA, de SP en de VVD de behoefte om enkele vragen en opmerkingen voor te leggen over diverse

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Vertaling C-32/16-1 Zaak C-32/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 19 januari 2016 Verwijzende rechter: Amtsgericht Dresden (Duitsland)

Nadere informatie

DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE

DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE DE A L G EME N E R E IS VOORWA A RD E N V AN DE G E S CH ILLE N CO M M I S S I E R EI Z E N A r t i k e l 1 Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de contracten tot reisorganisatie

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.6.2019 COM(2019) 270 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de op onlineboekingen bij verschillende verkooppunten toepasselijke bepalingen

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/01/2019

Datum van inontvangstneming : 11/01/2019 Datum van inontvangstneming : 11/01/2019 Vertaling C-735/18-1 Zaak C-735/18 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 26 november 2018 Verwijzende rechter: Justice de paix de Charleroi

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het bericht dat luchtvaartmaatschappijen massaal de compensatieregeling ontwijken?

Vraag 1 Bent u op de hoogte van het bericht dat luchtvaartmaatschappijen massaal de compensatieregeling ontwijken? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN

ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN ALGEMENE REISVOORWAARDEN VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN Artikel 1 : Toepassingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op het contract tot reisorganisatie zoals verstaan onder de wet van

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL. zitting van 09 augustus 2018

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL. zitting van 09 augustus 2018 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL zitting van 09 augustus 2018 Inzake: Dhr. en Mvr. A-B Dhr. en Mvr. C-D Dhr. en Mvr. E-F Eisers, Dhr. A ter zitting persoonlijk aanwezig;

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 13 oktober 2011 *

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 13 oktober 2011 * ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 13 oktober 2011 * In zaak C-83/10, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 267 VWEU, ingediend door de Juzgado de lo Mercantil nr. 1 de

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Etnia Maya

Algemene Voorwaarden Etnia Maya Algemene Voorwaarden Etnia Maya Nadat een deelnemer zich heeft aangemeld bij Etnia Maya is er sprake van een overeenkomst tussen twee partijen, namelijk Etnia Maya en de deelnemer en gelden vanaf dat moment

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 232 Wijziging van de Wet luchtvaart en de Luchtvaartwet ter implementatie van verordening (EG) nr. 2111/2005 inzake de vaststelling van een

Nadere informatie

Swingline. Prijsberekening beschikbaarheid - Reservatie.

Swingline. Prijsberekening beschikbaarheid - Reservatie. 1. Keuze van de reis Prijsberekening beschikbaarheid - Reservatie. Indien de code van de reis gekend is, dan kan deze direct ingegeven worden in het veld product (in geval van een verblijf) of package.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 28 946 Vaststelling van invoering van titel 16 (exploitatie) van boek 8 van het Burgerlijk Wetboek Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen

Nadere informatie

Bijzondere Reisvoorwaarden

Bijzondere Reisvoorwaarden Bijzondere Reisvoorwaarden 1. Bijzondere voorwaarden van de organisator Artikel 1: Prijzen 1. De overeengekomen prijs in de pakketreisovereenkomst is behoudens kennelijke materiële vergissing - vast en

Nadere informatie

Aanbod: het aanbod door Aanbieder aangaande het vervoer van Consument door Vervoerder tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Aanbod: het aanbod door Aanbieder aangaande het vervoer van Consument door Vervoerder tegen een vooraf vastgestelde prijs. Algemene voorwaarden Artikel 1 Definities 1.1 In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Aanbieder: Taxi Airport Boeken, handelende onder naam Airport Service. Aanbod: het aanbod door Aanbieder

Nadere informatie

IZY, de nieuwe low-cost trein Brussel-Parijs. Het aanbod in enkele woorden

IZY, de nieuwe low-cost trein Brussel-Parijs. Het aanbod in enkele woorden IZY, de nieuwe low-cost trein Brussel-Parijs IZY zal de nieuwe trein low cost zijn, uitgevoerd door Thalys, vanaf 3 april 2016 tussen Brussel en Parijs met 2 tot 3 vertrekken per dag. De verkoop zal geopend

Nadere informatie

Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp

Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp Bescherming van passagiersrechten in de luchtvaart; een turbulent onderwerp M r. A. E. G o o s s e n s * Instapweigeringen, annuleringen of langdurige vertragingen van vluchten brengen voor passagiers

Nadere informatie

P7_TA-PROV(2010)0256 Rechten van autobus- en touringcarpassagiers ***II

P7_TA-PROV(2010)0256 Rechten van autobus- en touringcarpassagiers ***II P7_TA-PROV(2010)0256 Rechten van autobus- en touringcarpassagiers ***II Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 6 juli 2010 betreffende het standpunt van de Raad in eerste lezing met het oog

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/09/2013

Datum van inontvangstneming : 23/09/2013 Datum van inontvangstneming : 23/09/2013 Vertaling C-452/13-1 Zaak C-452/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 12 augustus 2013 Verwijzende rechter: Landesgericht Salzburg (Oostenrijk)

Nadere informatie

Een wereld van privileges

Een wereld van privileges Een wereld van privileges Conciërgediensten op maat, exclusieve aanbiedingen en privileges voor leden, een complete verzekering en volledige bijstand. Bovendien zijn de opname- en betalingslimieten aangepast

Nadere informatie

! Wanneer Waar moet ik op letten Opmerkingen / wat er mis kan gaan

! Wanneer Waar moet ik op letten Opmerkingen / wat er mis kan gaan ! Wanneer Waar moet ik op letten Opmerkingen / wat er mis kan gaan 1 of 2 dagen voor vertrek Het is aan te bevelen om voor vertrek online in te checken Op de E-tickets, staat in de meeste gevallen het

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL

ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL Dossier A 150410 ARBITRALE BESLISSING VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN TE BRUSSEL ZITTING VAN 20 OKTOBER 2015 Inzake Mevrouw A en Mevrouw B, samenwonende te XXX Eisers, Ter zitting vertegenwoordigd door

Nadere informatie