Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen"

Transcriptie

1 Tweede uitvoering Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, (Code L13-4) Voor professionals, managers en bestuurders, beleidsontwikkelaars en adviseurs die willen werken aan het verbeteren van de geïntegreerde ouderenzorg in hun eigen omgeving: huisartsen specialisten ouderengeneeskunde extramuraal gevestigde paramedici managers en bestuurders van gezondheidscentra managers en bestuurders van zorggroepen en andere samenwerkingsverbanden beleidsontwikkelaars en eerstelijnsadviseurs/ros-adviseurs Inleiding Als professional, manager, bestuurder, beleidsontwikkelaar of adviseur, staat u voor de opgave om zorg te organiseren voor een groeiend aantal ouderen met multimorbiditeit. In uw huisartsenpraktijk, als fysiotherapeut, in uw gezondheidscentrum, samenwerkingsverband, uw (thuiszorg)organisatie, of uw gemeente treft u ouderen die te maken hebben met meerdere klachten en beperkingen en die meestal zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. U wilt, in samenwerking met andere zorgverleners, gemeente(n), verzekeraar(s) en aan ouderen multidisciplinaire, proactieve zorg bieden. U wilt ouderen ook zoveel mogelijk zelf laten doen. De Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn biedt u kennis, inzicht en vaardigheden om de zorg voor ouderen met multimorbiditeit in uw praktijk toekomstbestendig te organiseren. U leert de kunst van het verbinden en ontzorgen. Een methodische benadering en zelfmanagementondersteuning zijn hierbij de kernbegrippen. Resultaat Wat kunt u verwachten? Na de opleiding: Bent u op de hoogte van de actuele vraagstukken in de complexe eerstelijns ouderenzorg. Heeft u zicht op nieuwe zorgmodellen en instrumenten, actuele wetenschappelijke inzichten en relevante beleidsontwikkelingen. Beschikt u over kennis en kunde om multidisciplinaire samenwerking in uw regio vorm te geven en strategische allianties te sluiten. Heeft u handvatten om de eigen organisatie intern en extern te analyseren en complexe ouderenzorg in uw eigen regio goed te organiseren.

2 Kunt u theoretische concepten toepassen in uw eigen praktijksituatie. Is uw handelingsrepertoire in complexe samenwerkingsvraagstukken uitgebreid. Doelgroep Iedereen die is geïnteresseerd in ouderenzorg en wil toewerken naar (verbetering van) geïntegreerde ouderenzorg, zoals: Huisartsen Specialisten ouderengeneeskunde Extramuraal gevestigde paramedici Managers en bestuurders van gezondheidscentra Managers en bestuurders van zorggroepen en andere samenwerkingsverbanden Beleidsontwikkelaars ROS- en andere eerstelijns adviseurs Tijdsinvestering Basis studiebelasting is 40 uur, incl. voorbereiding van de bijeenkomsten, werken aan uw eigen plan van aanpak en de uitwerking van een individuele eindopdracht. Tijdens de hele leergang staat uw eigen praktijk centraal. In de bijeenkomsten worden presentaties gegeven door wisselende gastsprekers, aangevuld met casuïstiek en verwerkingsopdrachten. Dit biedt een palet aan informatie, instrumenten voor toepassing, analyse en prioriteren voor de eigen praktijksituatie. Werkwijze De opleiding bestaat uit een startdag en een slotdag, met daartussen drie bijeenkomsten van een dagdeel, steeds op donderdagen. De opleiding bestaat uit een combinatie van: Theorie/kennisoverdracht en zelfwerkzaamheid Toepasbaarheid in de eigen omgeving (casuïstiek, theorie met concrete vertaling naar eigen praktijk) Startpresentatie, thuisopdrachten en een eindopdracht, waarbij u werkt aan uw praktijkplan / plan van aanpak voor geïntegreerde ouderenzorg in de eerste lijn in uw eigen omgeving. Studiemateriaal wordt (digitaal) beschikbaar gesteld. Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de start van de leergang een schriftelijke intakevragenlijst en een voorbereidingsopdracht. Tevens wordt literatuur gebruikt tijdens de leergang, die deelnemer geacht wordt door te nemen. Ook worden literatuur aanbevelingen gedaan.

3 Thuisopdrachten/eindopdracht Gedurende de looptijd van de opleiding werken de deelnemers zelfstandig aan een eigen casus. Voorafgaand aan de leergang ontvangen zij een toelichting op de opdracht een presentatie te houden op de startdag. Tijdens de bijeenkomsten zullen steeds presentaties van deelnemers worden ingepland. De deelnemer werkt gaandeweg toe naar een eigen uitgewerkte visie en plan van aanpak voor geïntegreerde ouderenzorg van de eigen organisatie of de eigen regio en werkt deze uit in een concreet Praktijkplan Geïntegreerde Ouderenzorg. Op de slotdag presenteren de deelnemers hun plannen. Data Startbijeenkomst: donderdag 12 september 2013, uur Donderdag 10 oktober, 7 november, 12 december 2013, uur Slotbijeenkomst: donderdag 16 januari 2014, 9.00 uur uur Locatie Almere, Jan van Es Instituut (locatie onder voorbehoud). Kosten Deelnemers betalen 1.545,= per persoon. BTW is niet van toepassing. Inbegrepen zijn (digitaal) studiemateriaal, deelnamecertificaat, maaltijden en catering. Aanmelding Als u geïnteresseerd bent in deelname aan deze verdiepingsleergang dan verzoeken wij u het aanmeldingsformulier ingevuld en ondertekend naar het Jan van Es Instituut te sturen. Deze informatie kunt u vinden op de website van het Jan van Es Instituut: Zodra wij uw inschrijving hebben ontvangen, ontvangt u een bevestiging en nadere informatie. Voorwaarden Bij inschrijving verplicht u zich tot betaling van het cursusbedrag voor de gehele leergang. Tot 16 juli 2013 kunt u kosteloos annuleren, daarna bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd. U kunt zich wel laten vervangen door een collega die aan de deelnamecriteria voldoet en die aan de gehele leergang deelneemt. De verdiepingsleergang gaat door bij ten minste 10 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 16. De organisatoren behouden het recht de cursus bij onvoldoende inschrijving te annuleren. Accreditatie Accreditatie voor huisartsen wordt aangevraagd. Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname. Het Jan van Es Instituut is geaccrediteerd door het CRKBO. Overige informatie Deze leergang wordt georganiseerd door het Jan van Es Instituut en Vilans. Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Loes van Amsterdam, programmamanager scholing en opleiding, via l.vanamsterdam@jvei.nl. Voor praktische vragen kunt u contact opnemen met het cursussecretariaat, bereikbaar via info@jvei.nl of telefonisch

4 Opleidingsprogramma In elke bijeenkomst worden diverse thema s behandeld. Per thema worden gastdocenten uitgenodigd. Ook worden praktijkcases behandeld. Uw eigen casus is uitgangspunt voor uw eigen leerproces. De verbinding tussen de bijeenkomsten worden verzorgd door vaste docent Ruth Pell-Littel, senior programmamedewerker Kwaliteit en Innovatie Ouderenzorg, Vilans. 1. Startdag: donderdag 12 september uur: Ontvangst met koffie/thee uur: Kennismaking en toelichting op de werkwijze en doelstellingen van de leergang Startpresentaties van deelnemers met reflectie van docent en deelnemers Introductie en actuele ontwikkelingen in geïntegreerde eerste lijn en de ouderenzorg: Wat moeten en willen we met ouderenzorg in de eerste lijn Van diseasemanagement naar casemanagement Toepassing van Triple Aim principes Risicostratificatie Tweede ronde presentaties deelnemers met reflectie docenten en deelnemers Docenten: Ruth Pell-Littel (senior programmamedewerker Kwaliteit en Innovatie Ouderenzorg, Vilans) en Marc Bruijnzeels (directeur Jan van Es Instituut) Middagprogramma: uur: Actuele beleidsontwikkelingen in de eerstelijns ouderenzorg (II) Het standpunt van NHG/KNMG Probleemidentificatie: signalering en assessment Docent: Annet Wind (coordinator NHG-kaderopleiding ouderengeneeskunde) Derde ronde presentaties deelnemers met reflectie docenten en deelnemers De rol van de gemeente in de eerstelijnsouderenzorg: Verantwoordelijkheid en mogelijkheden van de gemeente op het gebied van ouderenzorg Samenwerking tussen zorg-welzijn-preventie Organisatie van wijkgerichte zorg voor ouderen o welke wettelijke regelingen zijn daarbij van belang: Wmo, ABWZ o opzetten van samenwerking met gemeente als partner Docent: Nader te bepalen Vierde ronde presentaties deelnemers met reflectie docenten en deelnemers uur: Afronding evaluatie deze dag, voortuitblik op dag 2

5 2. Methodische benaderingen: donderdag 10 oktober uur: Ontvangst uur: Methodische benaderingen uitgelicht binnen de eerstelijnsouderenzorg: Zorgprogramma voor kwetsbare ouderen; een model door en voor de eerste lijn, met richtlijnen voor detectie van kwetsbaarheid, voor analyse en diagnostiek, voor (be)handelen en monitoren, voor zelfmanagement, en voor de organisatie van de eerstelijns zorg. Nationaal Programma Ouderenzorg: opbrengsten voor professionals in de eerste lijn, o.a. m.b.t. stepped care (screening en assessment) en zelfmanagement Docenten Hans Vlek (Programma Chronisch Zieken, Vilans) en Ruth Pell- Littel uur: Actuele beleidsontwikkelingen in de eerstelijns ouderenzorg (III) Visie op eerstelijns ouderenzorg vanuit het perspectief van de specialist ouderengeneeskunde Aanknopingspunten voor samenwerking Discussie: wie heeft wanneer de regie Docent: Nader te bepalen uur Afsluiting 3. Externe omgeving: Hoe ziet jouw speelveld er uit?: donderdag 7 november uur: Ontvangst uur: Populatie gerichte zorg, hoe pak je dat aan?: Belang om doelpopulatie in kaart te brengen Koppeling met de eigen (praktijk)populatie Risicostratificatie Met wie / welke partijen is samenwerking zinvol Docenten: Jolanda van Kesteren (adviseur ouderenzorg bij Lijn1 Haaglanden en projectleider bouwstenen ouderenzorg namens ROS en) en Margje Mahler (senior programmamedewerker, Kwaliteit en Innovatie in de Ouderenzorg, Vilans)

6 18.00 uur: Casus Populatieanalyse en/of stakeholdersanalyse: Welke rol kunnen ROS en vervullen bij het ontwikkelen van beleid voor eerstelijns ouderenzorg in de regio? Docent: Marc Bruijnzeels Terugblik en vooruitblik uur: Afsluiting 4. Financiering van geïntegreerde ouderenzorg; samenwerking in een netwerk: donderdag 12 december uur: Ontvangst uur: Financiering geïntegreerde ouderenzorg in de eerste lijn: De lappendeken: welke financieringsmogelijkheden zijn er in de eerste lijn? Hoe kun je hiervan gebruik maken? Docent: Ad van Gorp (financieel adviseur eerste lijn) Reflectie met deelnemers op eigen casus uur: Vormen van samenwerking: hoe geïntegreerd is jouw project? Welke vormen van integratie kennen we in de eerste lijn? Hoe ziet in jouw project de samenwerking eruit? Docenten: Pim Valentijn (onderzoeker Jan van Es Instituut) en Mirelle Minkman (Programmaleider kwaliteit en innovatie ouderenzorg, Vilans) Reflectie van deelnemers op eigen casus Terugblik en vooruitblik uur: Afsluiting

7 5. Slotdag: Donderdag 16 januari uur: Ontvangst met koffie/thee uur: De oudere centraal: zelfmanagement van ouderen in de eerste lijn Presentatie van opdracht(en), feedback en evaluatie Toepassing van het geleerde in de praktijk. In deze laatste bijeenkomst worden de (individuele) opdrachten gepresenteerd en besproken. Er is gelegenheid voor feedback met experts en onderling. Docenten: Margo Brands (Beleidsadviseur ANBO) en Ruth Pell-Littel 2 rondes presentaties Middagprogramma: uur: 2 rondes presentaties Evaluatie en afronding van de leergang Docenten: Stannie Driessen (programmaleider, Programma Chronisch Zieken, Vilans), Ruth Pell-Littel en Marc Bruijnzeels Afsluiting met een hapje en drankje uur: Einde

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2012, code L1-2 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Tweede uitvoering 2013-2014 Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2012, (Code L13-4) Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra,

Nadere informatie

Verdiepings Leergang Ouderenzorg in de eerste lijn, 2012 code L-5

Verdiepings Leergang Ouderenzorg in de eerste lijn, 2012 code L-5 Verdiepings Leergang Ouderenzorg in de eerste lijn, 2012 code L-5 voor kaderartsen ouderengeneeskunde, specialisten ouderengeneeskunde in de eerste lijn, andere zorgverleners, eerstelijnsbestuurders, ROS-adviseurs

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn

Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn Jan van Es Instituut Bestuurdersdagen Regionalisering van de eerste lijn Wetenschappelijke kennis, praktische handvatten en toekomstige mogelijkheden. Praktijkcases Zoetermeer en Manchester Tweedaagse:

Nadere informatie

Wijkgericht werken: de Eerste Lijn Transformeert

Wijkgericht werken: de Eerste Lijn Transformeert 3e Landelijk Congres Eerste Lijn 2 november 2012 Wijkgericht werken: de Eerste Lijn Transformeert Locatie: Van der Valk Hotel, Almere Thema: Implementatie Wijkgericht werken Organisatie: In samenwerking

Nadere informatie

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014 Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn Vrijdag 31 oktober 2014 Locatie: Van der Valk Hotel, Almere Veluwezoom 45, 1327 AK Almere Organisatie: In samenwerking met: Waarom dit congres? Inleiding De wetgeving

Nadere informatie

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas zelf management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid. Dat is waar zelfmanagementondersteuning

Nadere informatie

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management

Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas. zelf. management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas zelf management Bepaal je koers met het Zelfmanagementkompas Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid. Dat is waar zelfmanagementondersteuning

Nadere informatie

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement

Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Post-hbo Strategisch vrijwilligersmanagement Is uw personeelsbeleid klaar voor het werken met vrijwilligers? Tijden veranderen. Bezuinigingen zorgen er voor dat in veel sectoren steeds meer een beroep

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers De apotheker is de coach! coaching van medewerkers Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in een complexe werkomgeving. Je

Nadere informatie

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF

Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Systeemgericht werken De contextuele benadering SMWF Periode: Trainer: Bijeenkomsten: Locatie: April t/m September 2013 Drs. Jaco de Rapper Acht dagdelen Groep 3: 09/04(2 dagdelen), 21/05(2 dagdelen),

Nadere informatie

Praktijkmanagement 1e lijn

Praktijkmanagement 1e lijn Apozem is een opleidingsinstituut dat zich met name bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van leergangen/trainingen op het gebied van de 1e lijn gezondheidszorg en welzijn. Praktijkmanagement 1e

Nadere informatie

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek

De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek De apotheker is de coach! coaching van medewerkers in de apotheek Inleiding Als apotheker heb je een breed en veeleisend takenpakket in

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursus Zorgvaardigheden Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursusinformatie Inhoud van de scholing Voorbereidingsopdracht Programma van de scholing Thuistoets Praktijkleeropdrachten Certificaat Verrijkingsliteratuur

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR

PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR PRAKTISCHE KENNISBIJEENKOMSTEN (VER)HUUR 3 BASISTHEMA S 26 maart Huurovereenkomsten en Huurrecht 8 april Huurprijs(beleid) en servicekosten 22 april Fiscale aspecten bij scheiden van wonen en zorg 2 SPECIFIEKE

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Substitutie, code L13-5 Substitutie heeft topprioriteit; maar wat betekent het, en hoe doe je het?

Verdiepingsleergang Substitutie, code L13-5 Substitutie heeft topprioriteit; maar wat betekent het, en hoe doe je het? Verdiepingsleergang Substitutie, code L13-5 Substitutie heeft topprioriteit; maar wat betekent het, en hoe doe je het? Inleiding In Nederland leeft inmiddels breed de overtuiging dat grote inspanningen

Nadere informatie

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Uitnodiging Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Voor de burger is het straks van belang dat gemeenten en zorgverzekeraars tot een goede afstemming van

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE THUISZORG

GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG GEÏNTEGREERDE THUISZORG Instituut voor Zorgprofessionals biedt de cursus Geïntegreerde Thuiszorg aan. In de cursus staat het opzetten en onderhouden van een samenwerking tussen

Nadere informatie

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014 Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn Vrijdag 31 oktober 2014 Locatie: Van der Valk Hotel, Almere Veluwezoom 45, 1327 AK Almere Organisatie: In samenwerking met: Waarom dit congres? Inleiding De wetgeving

Nadere informatie

Post-hbo cursus Coachen van zelfregulatie en zelfmanagement van de patiënt

Post-hbo cursus Coachen van zelfregulatie en zelfmanagement van de patiënt Post-hbo cursus Coachen van zelfregulatie en zelfmanagement van de patiënt de bewogen fysiotherapeut Geaccrediteerd door het KNGF Doel De post-hbo nascholingscursus Coachen van zelfregulatie en zelfmanagement

Nadere informatie

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juli 2014. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juli 2014 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie

Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie 2 Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo Over de kwaliteit van het onderwijs bestaan maar weinig misverstanden.

Nadere informatie

3-daagse Masterclass Zorg ICT: EPD en ehealth toepassingen in de zorg

3-daagse Masterclass Zorg ICT: EPD en ehealth toepassingen in de zorg 3-daagse Masterclass Zorg ICT: EPD en ehealth toepassingen in de zorg 12 maart, 9 april en 7 mei 2014 Locatie: Broederplein 39, 3703 CD Zeist Nascholing voor professionals in de gezondheidszorg Georganiseerd

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Loopbaancoaching Module 2

Loopbaancoaching Module 2 Loopbaancoaching Module 2 Tijdens deze tweede module binnen de leergang Loopbaanbegeleiding wordt je klaargestoomd om aan de slag te gaan als loopbaancoach. Actuele ontwikkelingen, zoals de flexibilisering

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

PRAKTISCH INZICHT IN SALES

PRAKTISCH INZICHT IN SALES PRAKTISCH INZICHT IN SALES LEER IN JOUW EIGEN TEMPO, TIJD- EN PLAATS ONAFHANKELIJK NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EFFICIËNTE COMBINATIE TUSSEN LIVE EN ONLINE LEREN! 2 INLEIDING Ben je werkzaam in de sales

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi.

Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken. multi. Werkt Guided Care in jouw huisartsenpraktijk? Resultaten van een pilot bij vijf Nederlandse huisartsenpraktijken multi morbiditeit Nieuwe werkwijze voor mensen met meerdere chronische aandoeningen Werkt

Nadere informatie

Masterclass Controlling FAMO

Masterclass Controlling FAMO Masterclass Controlling FAMO Een programma voor Controlling bij de lokale overheid Het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit heeft in samenwerking met de FAMO een praktijkprogramma voor Controlling

Nadere informatie

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Het probleem Wereldwonder van de zorg Topklinische zorg na verwijzing 3 e lijn Specialistische zorg na verwijzing 2 e lijn Eerste contact

Nadere informatie

Praktijkmanagement eerste lijn

Praktijkmanagement eerste lijn Asodiz is een opleidingsinstituut dat zich met name bezighoudt met het ontwikkelen en uitvoeren van leergangen/trainingen op het gebied van de eerste lijn gezondheidszorg. Praktijkmanagement eerste lijn

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Opleiding Commissaris Publieke Sector

Opleiding Commissaris Publieke Sector ERLY the consulting company Opleiding Commissaris Publieke Sector Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector pag. 1 Deze opleiding biedt u als aankomend commissaris dé voorbereiding

Nadere informatie

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting

Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Populatie gerichte (eerstelijns) zorg: Bouwstenen voor de inrichting Het probleem Wereldwonder van de zorg Topklinische zorg na verwijzing 3 e lijn Specialistische zorg na verwijzing 2 e lijn Eerste contact

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Opleiding bouwcoördinator

Opleiding bouwcoördinator Opleiding bouwcoördinator Werken als bouwcoördinator vraagt veel van een meester of juf. Naast de verantwoordelijk voor een groep ook nog een team aansturen. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede juf

Nadere informatie

BELEIDSBEMIDDELING. Introductietraining

BELEIDSBEMIDDELING. Introductietraining BELEIDSBEMIDDELING Introductietraining Tweedaagse opleiding Beleidsbemiddeling Introductie Wil je het fijne weten van beleidsbemiddeling, bijvoorbeeld omdat je een beleidsbemiddelaar wilt inzetten bij

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma

Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers: het EDOMAH programma De toepassing van de richtlijn Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers Post - HBO cursus 2012

Nadere informatie

Topclass Innovation in Care

Topclass Innovation in Care Topclass Innovation in Care Topclass Innovation in Care Deze leergang biedt de benodigde tools om je als professional verder te ontwikkelen tot medisch leider met een voortrekkersrol op het gebied van

Nadere informatie

OMGAAN MET AGRESSIE. training van kennis- en vaardigheden

OMGAAN MET AGRESSIE. training van kennis- en vaardigheden OMGAAN MET AGRESSIE training van kennis- en vaardigheden Omgaan met agressie Introductie In veel organisaties en beroepen worden medewerkers steeds vaker geconfronteerd met lastige klanten, mensen die

Nadere informatie

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE

FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE MSU CURSUS BROCHURE FONTYS MSU CURSUS VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF.

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

Regionale ketenaanpak Voorkom vallen. Beweeg! Marjolein Kuijt

Regionale ketenaanpak Voorkom vallen. Beweeg! Marjolein Kuijt Regionale ketenaanpak Voorkom vallen. Beweeg! Marjolein Kuijt Startbijeenkomst expertmeeting doel en deelnemers Zorgprofessionals eerste lijn Gooi en Vechtstreek Doel: - thema bespreken vanuit verschillende

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg

Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg Informatiebrochure Deskundigheidsbevordering Wijkverpleegkundige Indiceren en organiseren van zorg AVZN Deskundigheidsbevordering wijkverpleegkundigen 2015 Pagina 1 van 8 AVZN Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Handleiding Academische Leerwerkplaats Thermion

Handleiding Academische Leerwerkplaats Thermion Handleiding Academische Leerwerkplaats Thermion Interprofessioneel onderwijsprogramma Auteurs: Jaar van uitgifte: September 2015 Jeanine Coopmans, Marjolein Thijssen, Melissa Zevenhoven 2 Inhoud 1 Interprofessioneel

Nadere informatie

Passie voor continu verbeteren!

Passie voor continu verbeteren! ID@5 Trainingen Passie voor continu verbeteren! Gecertificeerde Lean Belt trainingen voor individuele professionals én voor organisaties ID@5 is jouw partner op weg naar beter Als Lean specialist verzorgen

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Peilstation Intensief Melden

Peilstation Intensief Melden Peilstation Intensief Melden Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC Presentatie casus beroepsziekte en Capita Selecta 5 e PIM workshop, najaar 2013 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, AMC/Coronel

Nadere informatie

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement

Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Van Diseasemanagement naar Gezondheidsmanagement Drie jaar ervaring in de praktijk van Diseasemanagement 29 juni 2012 Stannie Driessen Opbouw 1. Ontwikkelingen en publicaties in de afgelopen 12 maanden

Nadere informatie

Ouderenzorg en UKON in beweging

Ouderenzorg en UKON in beweging EVALUATIE symposium 204 Ouderenzorg en UKON in beweging Deelnemers Totaal aantal aanmeldingen: 346 32 UKON 4 Radboudumc 2 overig (+8 alleen middag) Totaal aantal deelnemers: 332 Aanmeldingen: Verzorgende

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam INFORMATIEFOLDER BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren Inleiding Het netwerk palliatieve zorg Zeeland is opgericht in 2009, met als doel de toegankelijkheid en de kwaliteit van palliatieve zorgverlening

Nadere informatie

MSU OPLEIDING BROCHURE

MSU OPLEIDING BROCHURE MSU OPLEIDING BROCHURE FONTYS MSU OPLEIDING VOOR DE FYSIOTHERAPIE Deze volwaardige MSU opleiding, onder leiding van Fontys Hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij

Nadere informatie

Cursusinformatie PIAF opleiding nieuwe stijl 2013/2014

Cursusinformatie PIAF opleiding nieuwe stijl 2013/2014 Cursusinformatie PIAF opleiding nieuwe stijl 2013/2014 Medicatiebeoordeling is een systematische beoordeling van het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt door arts, apotheker en patiënt op basis

Nadere informatie

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Bernadette Hessing Coördinator Dementie Zorgketen Amsterdam ZO-Diemen oktober 2012 1 Initiatief ontwerp fase - Via ZiZo is project groep

Nadere informatie

symposium mei 2011 tot 21:00 Delen om te kunnen groeien Scheldetheater Uitnodiging Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden.

symposium mei 2011 tot 21:00 Delen om te kunnen groeien Scheldetheater Uitnodiging Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden. symposium Uitnodiging Delen om te kunnen groeien Waar samenwerking in de zorg toe kan leiden. Y ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen Stichting Curamus Nucleus Zorg 11 mei 16:00 uur 2011 tot 21:00 Scheldetheater

Nadere informatie

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten

L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten L8 Coachend leidinggeven binnen Huisartsenposten Inleiding Steeds meer Huisartsenposten kiezen voor een nieuwe functie Coördinerend Assistente. Deze coördinerend assistente ressorteert hiërarchisch gezien

Nadere informatie

Scholingsaanbod Geïntegreerde Eerste Lijn 2013

Scholingsaanbod Geïntegreerde Eerste Lijn 2013 Scholingsaanbod Geïntegreerde Eerste Lijn 2013 Vergroot uw kennis en vaardigheden met scholing en opleiding van het Jan van Es Instituut Bent u op de hoogte van de recente (wetenschappelijke) inzichten

Nadere informatie

ARBO IN DE OR. (Naar een veilige en gezonde werkomgeving)

ARBO IN DE OR. (Naar een veilige en gezonde werkomgeving) ARBO IN DE OR (Naar een veilige en gezonde werkomgeving) ARBO in de OR (naar een veilige en gezonde werkomgeving) Introductie U zit in de OR of in een VWGM- / Arbo commissie van de OR en u wilt het veilige

Nadere informatie

Een chronische ziekte komt zelden alleen! Hans Vlek, programmamanager

Een chronische ziekte komt zelden alleen! Hans Vlek, programmamanager Een chronische ziekte komt zelden alleen! Hans Vlek, programmamanager Syntein 12 oktober 2010 Zorggroepencongres 2 Kenmerken Syntein Organisatie multidisciplinaire zorggroep (BV) Doelgroep 135.000 Huisartsen

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek

Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleiding GVS Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek De opleidingen van IMOZ onderscheiden zich door Benadering vanuit praktijksituaties naar uitwisseling aangevuld met theorie. Door deze drie stappen

Nadere informatie

Multidisciplinaire ouderenzorg

Multidisciplinaire ouderenzorg Multidisciplinaire ouderenzorg Edith de la Fuente Projectleider Symposium Ouderenzorg - 20 november 2012 Programma Inleiding en kennismaking Opdracht in groepen Terugkoppeling opdracht Presentatie multidisciplinaire

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. Opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen Periode April t/m juni 2017 10 modules verdeeld over 7 lesdagen Locatie Driebergen en Eindhoven www.huisartsvanmorgen.nl

Nadere informatie

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015

Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Opleidingstraject: Didactisch Coachen voor ervaren Beeldcoaches 2014-2015 Inleiding Een beeldcoach filmt een aantal docenten op een leerplein. Toevallig komen twee docenten tijdens dat filmen opeenvolgend

Nadere informatie

Spiegelbijeenkomst Blik in de toekomst

Spiegelbijeenkomst Blik in de toekomst UITNODIGING Spiegelbijeenkomst Blik in de toekomst woensdag 18 april 17.00 21.30 uur Pagina 1 van 5 UITNODIGING Spiegelbijeenkomst Blik in de toekomst woensdag 18 april 17.00 21.30 uur Wij nodigen u van

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Basisscholing Herstel & Balans voor de licentiehouders

Basisscholing Herstel & Balans voor de licentiehouders Basisscholing Herstel & Balans voor de licentiehouders Data 2006-2007 12 en 28 september 2006 11 januari en 25 januari 2007 6 en 22 maart 2007 Informatie telefoon 030 250 3455; fax 030 250 34 99 onderwijs-opleidingen@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Wilt u handen en voeten geven aan een gebiedsgerichte aanpak wonen, welzijn en zorg? Maar blijkt het lastig om de integrale aanpak hoog op de gemeentelijke

Nadere informatie

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen

Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen HUISARTSEN KRING HAAGLANDEN Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen Informatiebijeenkomst 18 april 2016 Programma Welkom; Hedwig Vos en Leonie van Son Inhoud Zorgprogramma Kwestbare Ouderen: Rob Leinders en Shanti

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE

DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE DIAGNOSTIEK LICHAAMSSAMENSTELLING; EEN PRAKTISCHE NASCHOLING OVER BIO-ELEKTRISCHE IMPEDANTIE Beste collega, Het gebruik van de bio-elektrische impedantiemeter in de diëtististische praktijk is in opkomst.

Nadere informatie

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals!

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! - Consulting Skills Training Pagina 1 van 6 De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! Los van de inhoud van je advies is het belangrijk om je advies zo goed mogelijk

Nadere informatie

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders

Leergang januari - juni 2013. HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders Leergang januari - juni 2013 HRM en arbeidsverhoudingen Leergang voor vakbondsbestuurders In de afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen de wereld van de cao en het sociaal beleid binnen ondernemingen.

Nadere informatie

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering

Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Cursus Stresspreventie en interventie volgens de CSR -Methode 4-daagse cursus effectieve stresscoaching vanuit psycho-biologische benadering Accreditaties: NIP A&O/A&G, NOBCO, KNGF psychosomatisch fysiotherapeut

Nadere informatie

MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN. Specialisatietraining in systemisch perspectief

MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN. Specialisatietraining in systemisch perspectief MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN Specialisatietraining in systemisch perspectief Mediation bij nalatenschappen Introductie Bij de afwikkeling van nalatenschappen komt u in de positie van mediator alle emoties

Nadere informatie

Leergang trajectbegeleiders

Leergang trajectbegeleiders Leergang trajectbegeleiders 2019-2020 Trajectbegeleiders; u vervult een belangrijke taak binnen de school. U bent degene die extra ondersteuning biedt aan de jongeren die meer nodig hebben dan in de basis

Nadere informatie

MERLIJN LEERGANG ARBEIDSMEDIATION (20 PE) Specialisatietraining

MERLIJN LEERGANG ARBEIDSMEDIATION (20 PE) Specialisatietraining MERLIJN LEERGANG ARBEIDSMEDIATION (20 PE) Specialisatietraining Merlijn Leergang Arbeidsmediation Introductie Deze leergang is een combinatie van de training mediation in arbeidsconflicten en Achter de

Nadere informatie

COACHTECHNIEKEN IN DE SPREEKKAMER

COACHTECHNIEKEN IN DE SPREEKKAMER BIJSCHOLINGSPROGRAMMA COACHTECHNIEKEN IN DE SPREEKKAMER VOOR ARBEIDS- EN BEDRIJFSGENEESKUNDIGE PROFESSIONALS Coaching Plaza Rotterdam Redactie: Caroline Koolhaas 4 september 2009 cp/ba-9001 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining

HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR. Verdiepingstraining HUMOR IN PROFESSIONELE COMMUNICATIE: FOCUS OP DE MEDIATOR Verdiepingstraining Humor in professionele communicatie: focus op de mediator Introductie Wij definiëren humor in het professioneel communicatieproces

Nadere informatie