De onontkoombaarheid van de hoop. Eerste Vlaamse Hersteldag De Vooruit - Gent 3 december 2013 Stephan De Bruyne

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De onontkoombaarheid van de hoop. Eerste Vlaamse Hersteldag De Vooruit - Gent 3 december 2013 Stephan De Bruyne"

Transcriptie

1 De onontkoombaarheid van de hoop Eerste Vlaamse Hersteldag De Vooruit - Gent 3 december 2013 Stephan De Bruyne

2 Is de psychiatrie ten dode opgeschreven?

3 W T

4 W T

5 W 03/12/2013 T

6 Grote redders in nood

7 Grote redders in nood Wij weten en kunnen alles

8 Hoe kan je het onderscheid maken tussen hulpverleners en patiënten in een psychiatrische kliniek?

9 Hoe kan je het onderscheid maken tussen hulpverleners en patiënten in een psychiatrische kliniek? Niet iedereen van de patiënten denkt dat hij God is

10 Redders in nood Wij weten en kunnen alles U vraagt, wij draaien

11 Herstellen doe je zelf

12 Redders in nood Wij weten en kunnen alles U vraagt, wij draaien U vraagt, wij draaien door!

13

14 De mondige cliënt Ik heb me jarenlang gedeinsd gehouden. Mijn medicatie geslikt, stress vermeden. Een strak dag- en nachtritme aangehouden. Me als een brave patiënt en een brave burger gedragen. Maar nu wil ik aan het werk en nu helpt dat brave mij niet meer. Ik wil risico s durven nemen, ik wil een psychiater die dat samen met mij aandurft, de medicatie verminderen waardoor ik s ochtends uit mijn bed kan komen. En die me stimuleert om dingen op te pakken, in plaats van voorschrijft dat ik als kasplantje dit leven moet uitzitten. (Ervaringsdeskundige)

15 De mondige organisatie Zorgverleners hebben echt iets met mensen. Ze worden bezield door een eigen beleving en bewogenheid. Maar hoe blijft die bezieling levend wanneer de werkdruk steeds toeneemt en managementprincipes toenemend druk uitoefenen op de sector? (Myriam De Keyser, Wat bezielt de dokter?)

16 De mondige maatschappij De druk wordt steeds groter om de geestelijke gezondheidszorg te zien als een soort garage, waarin mensen zo snel mogelijk worden opgelapt om weer terug te kunnen naar hun baan en misschien hun gezin. (Darian Leader, Wat is waanzin?)

17 Is de psychiatrie ten dode opgeschreven?

18 Het verlangen naar juiste woorden

19 Paternalisme Een paternalistische houding van hulpverleners, waarbij de de cliënt als een onmondige patiënt wordt bejegend die niet zelf kan bepalen wat goed voor hem is, wakkert vaak gevoelens van minderwaardigheid en incompetentie aan. De cliënt wordt hierdoor vaak onnodig klein gemaakt. (Korevaar en Droës)

20 Paternalisme Het gebruik van externe machts- en dwangmiddelen werd teruggebracht, maar het geweld is nog steeds aanwezig in het opleggen van een levensvisie. MORELE STURING (Darian Leader, Wat is waanzin?)

21 Paternalisme De clinicus die zijn eigen normen en waarden op de patiënt probeert te enten wordt als de kolonisator die de inboorlingen probeert te onderrichten uiteraard voor hun eigen bestwil PSYCHISCH KOLONIALISME (Darian Leader, Wat is waanzin?)

22 Is de psychiatrie ten dode opgeschreven?

23 Gewone mensen

24 Gewon(d)e mensen

25 De kracht van kwetsbaarheid Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Als we voelen zijn we kwetsbaar. Als we geloven dat kwetsbaarheid hetzelfde is als zwakte, geloven we in feite dat voelen hetzelfde is als zwakte. Als we ons gevoelsleven afsluiten uit angst dat de prijs te hoog is, lopen we weg voor datgene wat ons leven juist richting en zin geeft. (Brené Brown)

26 De kracht van kwetsbaarheid In die zin hebben mensen met een psychiatrische achtergrond de samenleving veel te leren, want ze zijn daar al geweest, ze zijn dikwijls alles al kwijtgeraakt, ze hebben niks meer te verliezen. Onze maatschappij, waarin de norm voor wat normaal is steeds strenger en veeleisender wordt, heeft nood aan die kwetsbaarheid. (Madeleine Prinsen)

27 De kracht van kwetsbaarheid We zijn allemaal kwetsbaar. Die kwetsbaarheid kan je afdekken of de rug toekeren. Je kunt haar ook omarmen: als ik me in mijn kwetsbaarheid kan laten zien, ben ik onkwetsbaar geworden. Ik hoef immers niets meer te verbergen. (Madeleine Prinsen)

28 Empowerment en kwetsbaarheid zijn geen tegengestelden: ze horen bij elkaar.

29 Bepaalde beperkingen zijn ook echte beperkingen. Je moet die op één of andere manier in je leven integreren. Het idee dat die beperkingen zouden moeten wegvallen om gelukkig te zijn is een vals idee. (Toon Vandevelde)

30 De schoonheid van imperfectie

31 Imperfectie is een doel. Perfectie is louter een streven (Ivon Cutler)

32 We moeten niet enkel streven naar betere mensen, maar vooral naar het behoeden van de mogelijkheid om anders te zijn. (John Stuart Mill)

33 Psychische diversiteit Als er één ding duidelijk is geworden tijdens mijn opname, dan is het dit: genezing is een illusie, maar wij kunnen van onze eigen afwijkingen leren genieten. (Arnon Grunberg)

34 Psychische diversiteit Het streven hier is zeker normaliteit?, vraag ik. Om te beginnen is het verschil tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun, zegt de dokter, en verder moeten patiënten juist niet naar normaliteit streven. Ik wil zeggen dat niemand naar normaliteit moet streven, maar dat slik ik in. (Arnon Grunberg)

35 Cave psychiatrisering De DSMbilisering en decontextualisering van het lijden brengt een vervaging met zich mee van de grens tussen normale en pathologische vormen van psychisch lijden (Paul Verhaeghe)

36 Is de psychiatrie ten dode opgeschreven?

37 De kunst van het falen

38 Success is going from failure to failure without losing enthusiasm. (Winston Churchill)

39 Gelukkiger leven Blij zijn omdat het leven ons goede kaarten heeft gegeven, vergt niet veel levenskunst. Klagen omdat het leven ons geen goede kaarten heeft gegeven, getuigt evenmin van veel levenskunst.

40 Gelukkiger leven Een echt groot speler kan met alle kaarten spelen en vindt plezier in het spel zelf. Hij heeft het niet nodig om te winnen. Wie het nodig heeft om te winnen, is geen echte winnaar. Een echt winnaar wint altijd. (Gerbert Bakx)

41

42 Try again. Fail again. Fail better (Samuel Beckett)

43 Bereidheid om te falen is een voorbode van groei!

44 If you re not failing every now and again, it s a sign you re not very innovative. (Woody Allen)

45 Recovery is discovery!

46 Marge Simpson I don t hate you for failing, I love you for trying

47 De onontkoombaarheid van de hoop

48 Jullie zijn de ontdekkingsreizigers van het gebrek. (Luc Henau)

49 Ze willen je geen valse hoop geven. Maar een zieke die denkt dat er geen enkele kans op verbetering is, gaat heel anders om met zijn ziekte dan iemand die ergens een sprankeltje hoop ziet.

50 De mens is een dwerg als hij nadenkt en een reus als hij droomt.. (Hölderlin)

51 Hoop Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans van slagen heeft. Hoop is niet hetzelfde als optimisme, evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen. Het is wel de zekerheid dat iets zinvol is, ongeacht de afloop, ongeacht het resultaat. (Vaclav Havel)

52 Er bestaat geen grote daad zonder de droom die hem draagt. (Pierre Mertens)

53 Hoop Hoop is niet een loterijbriefje waarmee je op de sofa gaat zitten om je gelukkig te voelen. Hoop is een bijl waarmee je deuren kunt openen. Hoop roept op tot actie (Rebecca Solnit)

54 Moeten wij alle hoop laten varen?

55 Waarheen moet de hoop dan varen?

56 Herstelondersteuning biedt hoop en ondersteunt het zoeken naar nieuwe perspectieven.

57 Hoop en herstel Herstel van patiënten moet altijd als een optie openstaan. Het perspectief van uitbehandeling, van niets meer kunnen doen, wordt overal verlaten. België zal niets anders kunnen dan dit traject volgen. (Philippe Delespaul)

58 Hoop en herstel Het doel van psychiatrische behandeling moet verschuiven van symptoomverbetering naar persoonlijk herstel en sociale participatie. De vraag is dus: hebben cliënten straks een leven? In plaats van: hebben cliënten straks weinig symptomen? (Jim van Os)

59 De Kleine Prins Als je een schip wil bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen. Je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze zee. (Antoine de Saint-Exuperie)

60 Een kleine mooie ritselende revolutie

61 Lucebert Ik draai een kleine mooie ritselende revolutie af en ik val en ik ruis en ik zing

62 Caminante, no hay camino, se hace camino al andar. Reiziger, er is geen pad, je moet het pad al gaande banen (Antonio Machado)

63 De man in de arena Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

64 De man in de arena Die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; Die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond. (Theodore Roosevelt)

65 Het probleem is dat, als je geen enkel risico neemt, je nog meer riskeert.. (Erica Jong)

66 Als hulpverleners en cliënten veranderen zullen leiders volgen. (Mike Slade)

67 Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall

68 Kenmerkend voor een groot mens is de minachting voor grootse dingen en een voorkeur voor het gewone. (Seneca)

69 The sex was so good that even the neighbours had a cigarette.

70 Op weg naar herstel

71 Ofwel vinden we een weg, ofwel maken we er één. (Hannibal)

72 Noodzakelijk veranderingen om zorg herstelondersteunend te maken 1. Draagvlak 2. Kennis 3. Omslag in bejegening 4. Aandacht voor maatschappelijke rollen 5. Geduld (Brouwers,e.a.)

73 Gras groeit niet sneller door er aan te trekken.

74 De cliënt moet veranderen van een lijdend object in een leidend subject!

75 De wakkere hulpverlener

76 De wakkere hulpverlener Het meest bepalend voor de uitkomst van een behandeling is de kwaliteit van de relatie tussen cliënt en hulpverlener en niet de geleverde interventie zelf. (Alain Topor)

77 De wakkere hulpverlener Werkzame factoren: Warmte Vriendelijkheid Eerlijkheid Respect Oprechte belangstelling Plezierige omgang Hoopvol zijn (Alain Topor)

78 Don t walk in front of me, I may not follow. Don t walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend.

79 Misschien moeten we wat meer gek doen om niet gek te worden?

80 De wakkere hulpverlener De hulpverlener deprofessionaliseert en de patiënt dechronificeert: hulpverlener en patiënt worden beiden gewone mensen. (Detlev Petry)

81 De grootste uitdaging voor elk van ons is niet om te leren, maar om te ontleren. (Gloria Steinem)

82 De wakkere hulpverlener Het gaat er om de traditionele verhouding tussen behandelaar en cliënt los te laten, waarbij de behandelaar zich kwetsbaar op moet stellen door af te stappen van de rol van degene die weet wat best is voor de cliënt.

83 De wakkere hulpverlener Het subjectieve persoonlijke herstelproces slaat nogal eens paden in waartegenover de hulpverlener vanuit zijn professionele achtergronden onwennig staat of waarbij hij zelfs bedenkingen heeft. Niettemin dient dit proces op een aandachtige, niet beoordelende of veroordelende manier de ruimte te krijgen. (W. Boevink)

84 Don t be your client next obstacle!

85 De wakkere hulpverlener Ik apprecieer een joviale, professionele relatie met het juiste evenwicht tussen afstand en nabijheid. Niet verkeerd begrijpen: er is afstand nodig, anders is de veiligheid weg. Maar te veel afstand is niet OK. Een hulpverlener die zich als passieve rots opstelt, herleidt je tot een echte psychiatrische patiënt.

86 Doe niet mee aan de cultuur van de afstand. Doe niet mee aan een steriele psychiatrie.

87 De wakkere hulpverlener Wat is dat toch, die stiel van ons, altijd weer een nieuw wankel evenwicht zoeken tussen afstand en nabijheid, tussen betrokkenheid en laten zijn, tussen verantwoordelijkheid geven en nemen, tussen begrenzen en ruimte geven?goede zorg is evenwichtskunst tussen betutteling en onverschilligheid, tussen paternalisme en laissez-faire. (Joris Vandenberghe)

88 Van mens tot mens Het is soms vastzitten in angst, onvermogen om het oude los te laten. Het nieuwe dat nog te nieuw is. Vallen, veel vallen en proberen weer verder te gaan, waarheen het ook gaat. De juiste afstand zoeken. Maar ik ben niet alleen. Er is die hand. Op de juiste afstand. Niet te ver, niet te dichtbij. ELKE

89 De wakkere hulpverlener We zouden dat supporteren kunnen noemen: zo helpen en ondersteunen dat mensen ook in de hele kleine stappen die ze zetten, steeds uitgedaagd worden om er zelf voor te gaan vanuit de eigen drive. Dat vraagt van ons hulpverleners subtiliteit en discipline, want de verleiding om het over te nemen kan groot zijn. (Walter Krikilion)

90

91

92 De wakkere hulpverlener balanceert tussen enerzijds een grote nederigheid en anderzijds het besef van zijn cruciale rol in het individuele herstelproces.

93

94 De wakkere psychiater

95 De wakkere psychiater Ik denk dat het gevaar schuilt in de routine. Dat men je gaat zien als het zoveelste geval van een acute psychiatrische patiënt. Een soort van objectivering van het unieke individu waardoor de mens op zich en zijn waardigheid in het gedrang komen. Terwijl het verhaal van de patiënt, hoe bizar ook, vergeten wordt.

96 Een goede psychiater heeft een spreekkamer en geen preekkamer.

97 De wakkere psychiater in de zorg is het precies alles of niets. Dus ofwel wordt je geholpen, 100% volgens de regels van de zorginstituten. Ofwel val je uit de boot. Er is geen middenweg.

98 Willen wij een psychiatrie die werend is of een psychiatrie die wervend is?

99 De wakkere psychiater Nu heeft de familie in veel geestelijke gezondheidsvoorzieningen in Vlaanderen echter nog steeds geen volwaardige structurele plaats en opdracht als verzorger gekregen, en missen ze zelf de nodige ondersteuning. Voor mij is dat echt zonde van de gemiste kansen en van de verloren energie. (Moeder en familievertegenwoordiger Similes)

100

101 De wakkere psychiater Het allerergste bijverschijnsel van medicatie is de verleiding voor de arts om het bij medicijnen te laten. (Darian Leader, Wat is waanzin?)

102

103 Geketend en getekend Laten we streven naar een humane psychiatrie die geen letsels nalaat, zodat er na een psychiatrische opname niet geldt wat voor soldaten opgaat na een oorlog: de soldaten zijn uit de oorlog, maar de oorlog is nog lang niet uit de soldaten. Dus hopelijk niet: de patiënten zijn uit de psychiatrie, maar de psychiatrie is niet uit de patiënten! (Wie is van goud?)

104 De wakkere psychiater Het gevaar bestaat dat we de psychiatrische hulpverlening reduceren tot het behandelen van breinen. Psychiatrische hulp enkel als techniek vergroot de vervreemding die ze verondersteld wordt te verhelpen. (Marc Eneman)

105 De wakkere psychiater Zingeving heeft altijd iets van hoop. Het heeft te maken met de wil om voort te leven ondanks de breuklijnen en de scherven die we op onze weg vinden. Zingeving is het telkens opnieuw op zoek gaan naar betekenis en hier kracht in vinden. (Walter Krikilion)

106 Man is not destroyed by suffering, he is destroyed by suffering without meaning. (Viktor Frankl)

107

108 Happy end

109 Een kleine ritselende revolutie Van medisch model naar herstelgericht model Van alwetende naar dienstbare hulpverlener Van beheersing naar bezieling Van aanvarings- naar ervaringsdeskundigheid

110 Een kleine ritselende revolutie Van klachten naar krachten Van behandelen naar onderhandelen Van gehoorzaamheid naar gelijkwaardigheid Van pessimisme naar hoop

111 Quatre-mains Hulpverleners zijn deskundig in psychopathologie, behandel- en herstelmogelijkheden, patiënten in hun specifieke ervaringen. Leggen we die kennis naast elkaar ontstaat de mogelijkheid om de diagnose te overstijgen en in te zetten op een verhaal van kracht en herstel. (Ann Callebert)

112 Quatre-mains Laat ons partners in crime zijn. (Ann Callebert)

113 De patiënt en de hulpverlener De timmerman schaaft het hout en het hout schaaft de timmerman. De timmerman en het hout beschaven elkaar. (Leonard Nolens, Dagboek van een dichter)

114 Constructeurs des portes, laissez à l homme, au dessus de sa tête, trois fois sa hauteur de vide: nous sommes plus grands que nous sommes. (Jacques Dupin)

115 Is de psychiatrie ten dode opgeschreven?

116 De psychiatrie is ten dade opgeschreven!

117 Laten we de arena betreden!

118 Vrijheid is wat je doet met wat jou is aangedaan. (Jean-Paul Sartre)

119 Stabilisatie

120 Heroriëntatie

121 Reïntegratie

122 BE THE CHANGE!

HET EINDE VAN DE ZORGFABRIEK. Stephan De Bruyne Gent 19 maart 2015

HET EINDE VAN DE ZORGFABRIEK. Stephan De Bruyne Gent 19 maart 2015 HET EINDE VAN DE ZORGFABRIEK Stephan De Bruyne Gent 19 maart 2015 Is de psychiatrische zorgfabriek ten dode opgeschreven? Pleidooi voor het einde van de psychiatrische zorgfabriek Pleidooi voor professionele

Nadere informatie

DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID. Hester Heyning

DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID. Hester Heyning DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID Hester Heyning De man in de arena Het is niet de criticus die telt. Niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen

Nadere informatie

So you think you can recover?

So you think you can recover? So you think you can recover? Stephan De Bruyne Gent 10 oktober 2015 Ups & downs Forum Enthousiasme is één van de weinige stoornissen die de psychiatrie bijna altijd weet te genezen. Myrthe van der Meer

Nadere informatie

DE MOED VAN IMPERFECTIE BRENÉ BROWN. Hadewijch Elsen Afdeling Eetherstel Alexianen Zorggroep Tienen

DE MOED VAN IMPERFECTIE BRENÉ BROWN. Hadewijch Elsen Afdeling Eetherstel Alexianen Zorggroep Tienen DE MOED VAN IMPERFECTIE BRENÉ BROWN Hadewijch Elsen Afdeling Eetherstel Alexianen Zorggroep Tienen INHOUDSTAFEL 1. Visie 2. Wie is Brené Brown 3. Voorwaarden voor imperfectie * Verbondenheid - Schaamte

Nadere informatie

De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid De kracht van kwetsbaarheid Herstelondersteunende zorg in de praktijk Stephan De Bruyne Psychiater - Sint-Hiëronymus Beernem 27 maart 2013 Dag vol mooie woorden.. Hoop Dromen Geestdrift Worstelen Tasten

Nadere informatie

Herstel bij ouderen. Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert

Herstel bij ouderen. Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert Herstel bij ouderen Tienen 19 oktober 2018 Ann Callebert overzicht herstelvisie presentiebenadering wat is herstel? Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding,

Nadere informatie

HART voor HERSTEL. Werken aan een menswaardige ggz. Remke van Staveren

HART voor HERSTEL. Werken aan een menswaardige ggz. Remke van Staveren HART voor HERSTEL Werken aan een menswaardige ggz Remke van Staveren Voor Wilma Boevink, die zich al tientallen jaren met hart en ziel inzet voor herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid. Wilma heeft

Nadere informatie

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat hgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht benaderen visie op de cliënt inleiding1.5 1 > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht

Nadere informatie

RIBW Zaanstreek Waterland en West-Friesland Herstel en herstelondersteunende zorg

RIBW Zaanstreek Waterland en West-Friesland Herstel en herstelondersteunende zorg Dit boekje is bestemd voor mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid en iedereen die met hen te maken heeft of krijgt, zoals onze medewerkers, familieleden, vrienden, kennissen, bestuurders, managers

Nadere informatie

HULPVERLENERS IN NOOD: PATIËNTEN HERSTELLEN ZELF JEROEN KLEINEN

HULPVERLENERS IN NOOD: PATIËNTEN HERSTELLEN ZELF JEROEN KLEINEN HULPVERLENERS IN NOOD: PATIËNTEN HERSTELLEN ZELF JEROEN KLEINEN AANGEBOREN KWETSBAARHEID RISICO OP HERVAL WELKOM BALZAAL DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID Wij zijn allemaal kwetsbaar. Die kwetsbaarheid kun je

Nadere informatie

Herstel en de psychiater

Herstel en de psychiater Herstel en de psychiater Onbegonnen werk? Jeroen Kleinen Patiënten herstellen zelf Kan de psychiater in een herstelgerichte GGZ meer doen dan niet in de weg lopen? Bin ich ein psychiater? Is de psychiater

Nadere informatie

Herstelondersteunend behandelen. Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht

Herstelondersteunend behandelen. Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht Herstelondersteunend behandelen Door Jos Dröes, psychiater np Stichting Rehabilitatie 92 Utrecht Wat is herstel? Herstel is opkrabbelen na of bij ziekte Herstel is een proces van de cliënt Herstel is niet

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

werken aan herstel startdag rond herstelondersteunende zorg PZ Onze-Lieve-Vrouw Brugge PC Sint-Amandus Beernem 27 maart 2013 OC De Kleine Beer

werken aan herstel startdag rond herstelondersteunende zorg PZ Onze-Lieve-Vrouw Brugge PC Sint-Amandus Beernem 27 maart 2013 OC De Kleine Beer werken aan herstel startdag rond herstelondersteunende zorg PZ Onze-Lieve-Vrouw Brugge PC Sint-Amandus Beernem 27 maart 2013 OC De Kleine Beer werken aan herstel inleiding 27 maart 2013, OC De Kleine Beer

Nadere informatie

Belangrijke woorden Herstel Centraal

Belangrijke woorden Herstel Centraal Belangrijke woorden Herstel Centraal Herstel Gezondheid Hoop Spreken we dezelfde taal? Talenten Dromen Zingeving Empowerment Herstelondersteuning Samen keuzes maken Eigen regie Ontwikkeling Netwerk Vrije

Nadere informatie

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet

Herstel. De cliënt als bondgenoot. CvdM - GGNet Herstel De cliënt als bondgenoot Visie van de Cliëntenraad Door verbinden kracht hervinden Cliëntenraad en Herstel Cliëntenraden vinden (programma's) herstel waardevol voor kwaliteit van leven voor de

Nadere informatie

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts

Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening. Birgit Bongaerts Verkennen van de vele kanten van een mens met een psychiatrische aandoening Birgit Bongaerts 15/6/2012 Congres Vlaams ondersteuningscentrum oudermis(be)handeling 2012, 10 Jaar Vlaams meldpunt Bijzondere

Nadere informatie

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg 1 Uit de missie van Brijder: De wensen en mogelijkheden van onze patiënten, hun omgeving en onze expertise vormen de bouwstenen van

Nadere informatie

Marie-Rose Morel 26 augustus februari Christian Morel jr 5 januari juni 2013

Marie-Rose Morel 26 augustus februari Christian Morel jr 5 januari juni 2013 Marie-Rose Morel 26 augustus 1972 8 februari 2011 Christian Morel jr 5 januari 1978 15 juni 2013 LOK pneumo 16 december 2014 Wat er is gebeurd, is wat het was. Wat je ermee doet, is wat het is. Olaf Hoenson

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Netwerk. Je Weg. Naar Succes

Netwerk. Je Weg. Naar Succes Netwerk Je Weg Naar Succes NETWERKDOELEN EEN GOEDE WERKRELATIE ONDERHOUDEN MET BESTAANDE NETWERKEN DIENSTVERLENING EN VERKOOP BIJ BESTAANDE NETWERKEN UITBREIDEN VERGROTEN DOOR NIEUWE NETWERKEN EN MARKTEN

Nadere informatie

Ziek zijn en (niet) genezen. Leuven 1-12-2011

Ziek zijn en (niet) genezen. Leuven 1-12-2011 Ziek zijn en (niet) genezen Leuven 1-12-2011 Johan Menten Walter Rombouts UZ Leuven - Goed ouder worden is een levenskunst. - Oudere mensen hebben vele zaken misschien minder in de hand, maar.zo lang mogelijk

Nadere informatie

Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap. Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN

Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap. Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN Herstelondersteunende zorg in een veranderend zorglandschap Michiel Bähler Adviseur/ psycholoog GGZ NHN Geen belangen Disclosure Persbericht 15 oktober 2014 Veranderend zorglandschap vraagt om vernieuwde

Nadere informatie

-WAT DOE IK? -HOE VOEL IK ME IN DE VERGADERINGEN? diep gelukkig: mijn beperkte ervaringskennis kan werkelijk iets betekenen voor anderen

-WAT DOE IK? -HOE VOEL IK ME IN DE VERGADERINGEN? diep gelukkig: mijn beperkte ervaringskennis kan werkelijk iets betekenen voor anderen M I J N D E E L N A M E A L S G R O E N T J E A A N H E T V E R N I E U W D E Z O R G C O N CEPT R O N D A R IKEL 107 IN D E P R O J E C T R E G I O ' A R R O N D I S S E M E N T L E U V E N E N Z O R

Nadere informatie

Voltooid leven: het leven in eigen hand? Drachten, 13 november 2018

Voltooid leven: het leven in eigen hand? Drachten, 13 november 2018 Voltooid leven: het leven in eigen hand? Drachten, 13 november 2018 Welke gedachten en associaties roept voltooid leven bij u op? 1. Wanneer denkt u dat u over uw eigen leven zou zeggen het is voltooid?

Nadere informatie

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Flores D Arcais, 1994 Myriam Bergmans, 2019 Eerst een opwarmertje https://www.youtube.com/watch?v=xq8vafz 2DQU De start in 1992..toen

Nadere informatie

Is het een Silver Bullet? of is het zelf een Weerwolf?

Is het een Silver Bullet? of is het zelf een Weerwolf? Is het een Silver Bullet? of is het zelf een Weerwolf? de Silver Bullet Wikipedia: De metafoor van de Silver Bullet is van toepassing op elke eenvoudige oplossing met zeer hoge effectiviteit; De zinsnede

Nadere informatie

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen.

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als alles tegenzit, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met

Nadere informatie

We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders.

We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. Creatie 2011 (musicpiece) Uitgesproken tekst: We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders. We zijn vandaag hier en morgen zijn we ergens anders.

Nadere informatie

POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL

POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL POLPAROL HOE ONT-MOETEN KAN BIJDRAGEN TOT HERSTEL VZW De Hulster Leuven UZ Leuven campus Sint- Jozef Kortenberg 1 Inleiding Ontstaan Polparol Succesfactoren Polparol Polparol en herstel Rol van hulpverlener

Nadere informatie

Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION

Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION Platform epilepsieverpleegkundigen i.s.m. SEPION Leven met epilepsie: Zelfmanagement Loes Leenen, MANP PhD trainee zelfmanagement Inleiding Achtergrond Zelfmanagement Zelfmanagement & Kwaliteit van leven

Nadere informatie

Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit

Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit Zinzorg en aandacht voor spiritualiteit Een meerwaarde in de GGZ Walter Krikilion 1 Contact en literatuur Contactadres: walter.krikilion@opzgeel.be Boek: Walter Krikilion Geestelijke gezondheidszorg in

Nadere informatie

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid

HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid HERSTELLEN KAN JE ZELF Hoopvol leven met een psychische kwetsbaarheid Prof. dr. Chantal Van Audenhove Dr. Joke Vanderhaegen KU Leuven, LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en consultancy Gent, 18 november

Nadere informatie

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden.

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden. Bij Maria met verdriet terecht kunnen. We kunnen met onze pijn, met ons verdriet bij Maria terecht. We kunnen in gebed verwoorden wat het ons moeilijk maakt. We staan er op die manier niet meer alleen

Nadere informatie

voorkomen? VPP-UIZP studiedag 20 juni 2013

voorkomen? VPP-UIZP studiedag 20 juni 2013 Kan euthanasie suïcide voorkomen? Ann Callebert Ann Callebert VPP-UIZP studiedag 20 juni 2013 Overzicht Ja Ja, maar Ja, mits Inleidend Gebruikte begrippen Euthanasie Art. 2. Voor de toepassing van deze

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen I Make you feel my love, een tekst van Bob Dylan, extra geliefd geworden door Adele,

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Tanja Gouverneur 21 maart 2012

Tanja Gouverneur 21 maart 2012 Tanja Gouverneur 21 maart 2012 1. What s in a name? 2. Meerwaarde hersteldeskundigheid 3. Hersteldeskundigen in een zorgteam 4. Deskundigheid in de GGZ 5. Rol van de zorgkundige in de GGZ 6. Valkuilen

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

#dailyinspiration #top25

#dailyinspiration #top25 #dailyinspiration #top25 Petrine van Olst Inleiding In dit boek vind je inspirerende citaten van succesvolle mensen. Deze in totaal 100 citaten heb ik vanaf 9 juli 2018 gedeeld op LinkedIn onder #dailyinspiration.

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014 Korte introductie Drs. J. (Jeroen) Kwak Manager zorgconsumenten Zorgbelang Brabant (o.a. NAH-Cafés en hersenletselnetwerken) Manager

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie

Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Eigen plan van aanpak betrokkene, 0.8 oefenversie Voor een behandeling is je toestemming nodig. Maar soms mag een behandelaar je ook onder dwang behandelen. Bijvoorbeeld als er door je psychiatrische ziekte

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Succesvol leven met Afasie Afasie conferentie Doriene van der Kaaden GZ-psycholoog (in opleiding)

Succesvol leven met Afasie Afasie conferentie Doriene van der Kaaden GZ-psycholoog (in opleiding) Succesvol leven met Afasie Afasie conferentie 2017 Doriene van der Kaaden GZ-psycholoog (in opleiding) Inhoud van de sessie u Wat is succesvol leven met afasie? u Interventies die bijdragen aan een succesvol

Nadere informatie

Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey.

Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey. Het hebben van een dagboek kan je leven veranderen. Het bijhouden van een dagboek zal je leven absoluut veranderen op een manier zoals je nooit hebt gedacht. - Oprah Winfrey. Je hebt verschillende soorten

Nadere informatie

Naastenbeleid. Who cares about the carers? Fontys Hogeschool Sociale Studies

Naastenbeleid. Who cares about the carers? Fontys Hogeschool Sociale Studies Naastenbeleid Who cares about the carers? Drs. Hanneke Claassens Fontys Hogeschool Sociale Studies WMO werkplaats/promotie onderzoek Bert Ernest Familieraadslid berternest1@gmail.com Promotor: Prof. Dr.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

De sociowoningen : een module van onze resocialisatieafdeling

De sociowoningen : een module van onze resocialisatieafdeling De sociowoningen : een module van onze resocialisatieafdeling Sociowoningen: 4 huizen (21 bedden) Huidige populatie sociowoningen: 21 patiënten: 12 vrouwen + 19 mannen. Gemiddelde leeftijd: 30 jaar Spreiding

Nadere informatie

Onafhankelijkheid in toezicht en evaluaties

Onafhankelijkheid in toezicht en evaluaties Opening Vide Jaarcongres 2019 Onafhankelijkheid in toezicht en evaluaties Door Peter van der Knaap, Voorzitter van Vide de beroepsvereniging voor toezichthouders, inspecteurs, handhavers en evaluatoren

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Over innerlijke veranderingen bij parkinson. Het is vaak niet wat het lijkt A. Nouws Hulp Bij Parkinson Druten

Over innerlijke veranderingen bij parkinson. Het is vaak niet wat het lijkt A. Nouws Hulp Bij Parkinson Druten Over innerlijke veranderingen bij parkinson Het is vaak niet wat het lijkt A. Nouws Hulp Bij Parkinson Druten 1990 Geheugentraining Enquête Gegevens(1990) Moeilijk om met meerderen in gesprek te zijn Plotseling

Nadere informatie

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin

Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN. Onderdeel van Arkin Mentrum SAMEN WERKEN AAN HERSTEL EN EEN WAARDEVOL LEVEN Onderdeel van Arkin Ieder mens is waardevol. Mentrum behandelt mensen met langerdurende ernstige problemen op het gebied van psychiatrie en/of verslaving.

Nadere informatie

Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg

Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg Rehabilitatie & herstel in de langdurende zorg Charlotte de Heer, Hanzehogeschool Loes Winkel, GGZ Friesland Innovatiewerkplaats Maatschappelijke participatie van mensen met een psychische beperking Inhoud

Nadere informatie

Disclosure belofte. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Doel van de patient staat centraal

Disclosure belofte. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Doel van de patient staat centraal Disclosure: belofte Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen Ik zal aan de patiënt geen schade doen Ik luister en zal hem goed inlichten Disclosure: belofte Ik stel het belang

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

ERVARINGSDESKUNDIGEN & HERSTELONDERSTEUNING

ERVARINGSDESKUNDIGEN & HERSTELONDERSTEUNING ERVARINGSDESKUNDIGEN & HERSTELONDERSTEUNING Samenstelling & Presentatie Menno van Veen I LL BE YOUR MIRROR I'll be your mirror Reflect what you are, in case you don't know I'll be the wind, the rain and

Nadere informatie

Psychosociale ondersteuning. kleine en grote bezorgdheden in het jonge gezin

Psychosociale ondersteuning. kleine en grote bezorgdheden in het jonge gezin Psychosociale ondersteuning kleine en grote bezorgdheden in het jonge gezin CRISIS? CRISIS? Normaal proces Niveau van individu Niveau van het koppel Verloop proces (Bell ea., 2007) 0-6 weken Ongedifferentieerde

Nadere informatie

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk

Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk 1 Vergeving, De Sleutel Tot Innerlijk Geluk IT ONLY TAKES ONE PERSON TO CHANGE YOUR LIFE YOU. First published on September 21, 2017 in Tilburg, Netherlands. INHOUD Introdu ctie Oefening Hoofdstuk 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg "

Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg Drijfveren van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg Implicaties voor opleiding, onderzoek & praktijk Joeri Vandewalle Gent, 17 & 18 november 2015 Inhoud: 1. Situering 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 Korte introductie Drs. C.G.M. (Riny) Pepels NAH Ervaringsdeskundige en vrijwilliger ZBB Lid Stuurgroep Ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Wat is psychisch lijden? Eindhoven, 7 Oktober 2016

Wat is psychisch lijden? Eindhoven, 7 Oktober 2016 Wat is psychisch lijden? Eindhoven, 7 Oktober 2016 Kijken vanuit verwondering Verwondering van epidemioloog: Kwetsbaarheid normaal Angst Depressie Verslaving Psychose 40% lifetime experience Wederkerigheid

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

COPYRIGHT LINDA SMIT

COPYRIGHT LINDA SMIT Linda is happiness motivator en docente Zhineng Qigong. Zij leert mensen hun energie te richten op het positieve, op dat wat zij willen. Zij helpt ze hun doelen te bepalen en hoe ze deze kunnen behalen.

Nadere informatie

Zorgcontinuïteit Veerkracht in psychosezorg. Stephan De Bruyne Sint-Hiëronymus Gent - 13 oktober 2017

Zorgcontinuïteit Veerkracht in psychosezorg. Stephan De Bruyne Sint-Hiëronymus Gent - 13 oktober 2017 Zorgcontinuïteit Veerkracht in psychosezorg Stephan De Bruyne Sint-Hiëronymus Gent - 13 oktober 2017 Discontent is the first step in the progress of a man or a nation. Oscar Wilde Gedachteloosheid Het

Nadere informatie

en de rol van palliatieve zorg

en de rol van palliatieve zorg en de rol van palliatieve zorg 16 februari 2017 Marleen Hout-Korevaar Specialist Ouderengeneeskunde Kaderarts palliatieve zorg Enkele casus vooraf Ontwikkeling euthanasie debat Euthanasiewet in 2002 In

Nadere informatie

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg

3/12/2014 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG. Fundamentele component van kwaliteitsvolle therapie en zorg 1 DE THERAPEUTISCHE RELATIE Procesbevorderend Herstelgericht Zingevend Walter Krikilion Studiedag Geel 04/12/14 DE THERAPEUTISCHE RELATIE UITGANGSPUNTEN IN 2005 EN VANDAAG Fundamentele component van kwaliteitsvolle

Nadere informatie

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

Herstelgericht werken. Crisisunit Cura

Herstelgericht werken. Crisisunit Cura Herstelgericht werken Crisisunit Cura Inhoud 1. Voorstelling afdeling 2. Herstelgerichte werking 3. Stellingen 4. Vragen 1. Voorstelling van de afdeling Geschiedenis Vroeger opnameafdeling: 30 bedden Afdeling:

Nadere informatie

Zingeving in de palliatieve fase

Zingeving in de palliatieve fase Zingeving in de palliatieve fase Mirjam Broes Huisarts Kaderarts palliatieve zorg Scenarts zingeving Wat geeft ons bestaan zin? Wat maakt dat we ons leven als voltooid beschouwen? Wanneer vragen we om

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

DE LANTAARN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN

DE LANTAARN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN KRIJG ZICHT OP JOUW WAARDEN Een lantaarn helpt je om in het donker je weg te vinden. Zo is het ook met je waarden. Je persoonlijke waarden belichten het pad dat voor jou is weggelegd, ze geven richting

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Maandliederen bovenbouw September Een Vriend,?

Maandliederen bovenbouw September Een Vriend,? Maandliederen bovenbouw 18-19 September Een Vriend,? Soms als het even moeilijk gaat, dan weet ik mij geen raad. Dan droom ik over een vriend die mij steunt en waar ik op leunen kan. Een vriend die bij

Nadere informatie

Het culturele interview Nederlandse versie Hans Rohlof, Noa Loevy, Lineke Sassen & Stephanie Helmich

Het culturele interview Nederlandse versie Hans Rohlof, Noa Loevy, Lineke Sassen & Stephanie Helmich Het culturele interview Nederlandse versie Hans Rohlof, Noa Loevy, Lineke Sassen & Stephanie Helmich Samenvatting anamnese en ziekte geschiedenis Wordt uit het dossier ingevuld voorafgaand aan het gesprek.

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten. Special Edition N Achter de schermen

Wijs & Eigen. Magazine. Wijs en eigen. Koffer vol geluk. Eigenwijze feiten.  Special Edition N Achter de schermen Wijs & Eigen Magazine Wijs en eigen Achter de schermen Koffer vol geluk In 6 stappen een relatie met jezelf beginnen! Eigenwijze feiten Dingen die jij niet wilt horen, maar wel écht wilt weten! Special

Nadere informatie

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer?

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? In deze bijdrage neemt Gea Peper, eigenaar van het HappinessBureau, ons mee in het belang van geluk op het werk in de vorm van een interview met Onno Hamburger.

Nadere informatie

Antwoord zonder vragen

Antwoord zonder vragen Antwoord zonder vragen Zr. Eefje Hendriksen Zr. Eefje Hendriksen Inhoud: 1 Vader in de Hemel 2 Antwoord zonder vragen 3 Telefoon 4 Mijn genade is voor jou genoeg 5 Ons eindexamen 6 De Heer is daar 7 De

Nadere informatie

Psychiatrische ziekenhuizen zijn verzamelplaatsen van menselijk leed

Psychiatrische ziekenhuizen zijn verzamelplaatsen van menselijk leed Psychiatrische ziekenhuizen zijn verzamelplaatsen van menselijk leed Ik vind dat één van de grootste tegenstijdigheden van de psychiatrie, dat mensen die enorm lijden bij elkaar worden gezet en dat we

Nadere informatie

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God Zomerkamp 2010 Het Vaderhart van God Romeinen 8:1 Zo is er dan nu geen veroordeling meer voor hen die in Christus Jezus zijn. Johannes 1:12 Maar allen die Hem aangenomen hebben en die in Zijn naam geloven,

Nadere informatie

Die Taal van my Hart Stef Bos

Die Taal van my Hart Stef Bos Die Taal van my Hart Stef Bos Werken aan herstel Beernem 27 maart 2013 Martijn Kole Begin veertig Cliënt langdurige ggz Inzet ervaringsdeskundigheid bij de SBWU en HEE Charcot s live case study of hysteria.

Nadere informatie

Gedachten krijgen pas macht als jij die toekent door erin te geloven. Het gaat er niet om dat je bevrijd wordt van je gedachten,

Gedachten krijgen pas macht als jij die toekent door erin te geloven. Het gaat er niet om dat je bevrijd wordt van je gedachten, Wijsheid Je creëert precies wat je niet wilt. De dingen waarvan wij ons bewust zijn, beheersen wij, de dingen waarvan wij ons niet bewust zijn, beheersen ons. Gedachten hebben op zich geen enkele macht.

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R

M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R M A R C E L K I K V & V N - S P V S T U D I E M I D D A G N O V E M B E R 2 0 1 6 H T T P S : / / W W W. Y O U T U B E. C O M / W A T C H? V = 3 J N V W O 9 K 9 9 C M A R C E L K I K V & V N - S P V S

Nadere informatie

Receiving the Day. Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen

Receiving the Day. Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen Receiving the Day Dag 1 -Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen Dag 1 Inzicht in je wensen, angsten en overtuigingen We gaan helder krijgen wat voor jou belangrijk is. Dit is de eerste stap in

Nadere informatie

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid

Welkom. Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid Welkom Over werken met vrijwilligers met een kwetsbaarheid 1 Wie zijn wij: Jurrien van de Coterlet: naast vele andere rollen een zeer ervaren vrijwilliger bij o.a. ENIK Feikje Hakkert: vrijwilligers- coördinator

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Overweging n.a.v. Mattheüs 9: 1-8 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Een mens kan gebukt gaan onder zorgen en verdriet. Over ziekte, een overlijden, werkloosheid, denk aan de ontslagen

Nadere informatie

Het regent cadeautjes

Het regent cadeautjes Het regent cadeautjes Eerlijk ervaringsverhaal over schildklieraandoening de ziekte van Graves Uitgegeven door: Anne Kralt hetregentcadeautjes@outlook.com Tekst: Léonie de Boer Geschreven Leven Omslag

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN

PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN Bijzondere procesdoelen: 5.1 Erkenning van de mens als zingever 5.2 Erkennen dat de mens niet de enige zindrager is 5.3 Exploratie, verkenning en integratie van de betekening

Nadere informatie

een buddy bij de wieg Perinatale coaching van maatschappelijk kwetsbare zwangeren An De Craecker Arteveldehogeschool Gent

een buddy bij de wieg Perinatale coaching van maatschappelijk kwetsbare zwangeren An De Craecker Arteveldehogeschool Gent een buddy bij de wieg Perinatale coaching van maatschappelijk kwetsbare zwangeren An De Craecker Arteveldehogeschool Gent een buddy bij de wieg 1. Research 2. Project: het buddy-model 1. Wetenschappelijk

Nadere informatie

Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid

Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid de toelichting werd gehouden door Maria Polfliet. Lezing uit het boek van Brené Brown : De kracht van kwetsbaarheid Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Als we voelen, zijn we kwetsbaar.

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie