Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken"

Transcriptie

1 1 Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Opzet 1. Een overzicht van de veranderingen in vogelvlucht. Er is meer aan de hand dan alleen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waarover wordt gesproken. We hebben te maken met drie en eigenlijk met vier veranderingen die zich tegelijkertijd voltrekken. Ik ga niet tot in detail. 2. De reacties van belangenorganisaties op de plannen. 3. Wat hebben kerken in huis in relatie tot de Wmo? 4. De relatie van Kerken en Wmo. 5. Wat is er nodig? Daarna neemt Ernst Meyknecht het over om ons iets te vertellen over de veranderingen van de parochies en PCI s en de manier waarop zij omgaan met de nieuwe Wmo. We zullen ernaar streven dat de helft van de ons gegeven tijd overblijft om met elkaar van gedachten te wisselen. Ik zou het dan graag met jullie willen hebben over wat jullie in jullie pastorale en diaconale praktijk reeds merken van de veranderingen en hoe jullie je eigen rol en de rol van de kerk zien. Wet Behandeling Invoering Waarom Tweede Kamer: 1 januari 24 april Eerste Kamer: 8 juli 2014 Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Wet Langdurige Zorg Jeugdwet Participatiewet Wet Passend Onderwijs Ingediend 7 maart 2014 Tweede Kamer: 17 oktober 2013 Eerste Kamer: 18 februari 2014 Tweede Kamer: 20 februari 2014 Eerste Kamer: 24 juni 2014 Tweede Kamer: 15 maart 2012 Eerste Kamer: 2 oktober januari januari januari augustus 2014 Veranderingen in het sociaal domein in vogelvlucht: de vijf wetten. Zorg dichtbij Zorgkosten beperken Eigen Kracht en Eigen Netwerk Beperken bestaande AWBZ Vereenvoudigen van de zorg voor jongeren Meer mensen met een beperking aan een gewone baan helpen Meer leerlingen naar een gewone school in de buurt. Waardoor ze meer kans krijgen op een vervolgopleiding en meedoen in de samenleving.

2 2 1. Een overzicht van de veranderingen in vogelvlucht. Veel van wat ik hier vertel is ontleend aan informatie zoals die door Movisie wordt gepresenteerd. Ik probeer mij in dit deel van de presentatie- even te onthouden van mogelijke kritiek die je zou kunnen hebben op alle veranderingen. Ik gebruik hierbij de infographics, waarmee gepoogd is de geschetste ontwikkelingen in één oogopslag in beeld te brengen. 1a. Van AWBZ naar Wmo. De Nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 zie infographic Ondersteuning Wmo 2015 Waarom: - Zorg dichtbij en georganiseerd rondom de cliënt, minder fragmentatie - Beperken zorgkosten - Meer nadruk op wat je zelf nog kunt doen of de mensen uit je omgeving. De transitie van AWBZ begeleiding vindt plaats per Tweede Kamer: 24 april 2014 Eerste Kamer: 8 juli 2014 In tegenstelling tot wat er in het regeerakkoord staat, zal ook de dagbesteding pas per 2015 volledig onder verantwoordelijkheid van gemeenten vallen. Er komt een overgangsregeling voor nieuwe aanvragen voor dagbesteding vanaf Uiteindelijk wordt alle extramurale zorg en ondersteuning uit de AWBZ geschrapt en naar gemeenten overgeheveld. Extramurale verpleging gaat naar de ZVW. Huishoudelijke verzorging wordt alleen toegankelijk voor mensen die dit zelf niet kunnen bekostigen en verdwijnt dus als basisvoorziening in de Wmo. In plaats van compensatieplicht nu maatwerkvoorziening. Maatwerkvoorziening is aanvullend op wat iemand zelf kan bijdragen. De transitie gaat gepaard met een korting van 25% op het oorspronkelijke budget. De gemeente gaat vanaf 2015 nieuwe doelgroepen bedienen, die niet gewend zijn bij de gemeente aan te kloppen. Het gaat in totaal om meer dan mensen, jongeren onder de 18 niet meegerekend.

3 3

4 4 1b. De Wet Langdurige Zorg zie infographic Hervorming langdurige zorg. De Nieuwe Wmo en de Wet Langdurige Zorg c.q. het beperken van de AWBZ zijn twee communicerende vaten. Waarom: - Beperken van de bestaande AWBZ tot een voorziening voor intramurale ouderen- en gehandicaptenzorg. Tweede Kamer: de Wet is op 7 maart naar de Tweede Kamer gestuurd. 1. De extramurale AWBZ vervalt in Gemeenten worden helemaal verantwoordelijk voor ondersteuning en begeleiding. Dit wordt wettelijk onderbouwd door een uitbreiding van het compensatiebeginsel in de Wmo. Circa 75% van het budget wordt naar gemeenten overgeheveld. 2. Voor extramurale dagbesteding is er afgesproken dat ook deze in 2015 volledig naar gemeenten overgaat. 3. Hulp bij het huishouden verandert per Nieuwe cliënten kunnen niet meer rekenen op het bestaande aanbod, omdat de aanspraak op huishoudelijke verzorging in de Wmo vervalt. Voor bestaande cliënten gaat de maatregel een jaar later in. Via de Wmo zal een maatwerkvoorziening worden aangeboden voor mensen die het echt nodig hebben en het niet uit eigen middelen kunnen betalen. De gemeenten krijgen dan 60% van het huidige budget om deze maatwerkoplossingen te bieden. 4. Extramurale verpleging gaat van AWBZ naar Zorgverzekeringswet. 5. De langdurige GGZ (met behandeling) in de AWBZ wordt overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. De zorgverzekeraars worden in 2017 financieel verantwoordelijk voor de GGZ. 6. De zorgzwaartepakketten 1 tot en met 4 komen deels onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te vallen. Dit verloopt gefaseerd, zie punt De intramurale AWBZ-klassen ZZP (ZorgZwaartePakket) 1 en 2 vervallen per voor nieuwe cliënten vanaf 23 jaar in de sectoren Verpleging & Verzorging, GGZ en Gehandicaptenzorg en worden omgezet in corresponderende extramurale functies (hulp bij het huishouden, verpleging, verzorging en begeleiding). 8. Vervolgens vervalt voor nieuwe cliënten ook klasse ZZP 3; per 2014 voor de verpleging/verzorging van met name ouderen en per 2015 voor mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrisch probleem. 9. Per 2016 vervalt klasse ZZP 4 voor nieuwe cliënten en herindicaties voor ouderen (V&V) en mensen met een verstandelijke functiebeperking (scheiden wonen en zorg). 10. De kern-awbz die overblijft na de transitie in 2015 zal de Wet Langdurige Zorg genoemd worden.

5 5

6 6 1. Jeugdwet zie infographic Jeugdwet Met ingang van 2015 worden gemeenten door middel van de Jeugdwet verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. Waarom: - Vereenvoudiging van de zorg voor jongeren beneden de 18 jaar. Tweede Kamer: 17 oktober 2013 Eerste Kamer: 18 februari 2014 Het gaat hier om de jeugdbescherming, jeugdreclassering, jeugd-ggz en zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Nadruk op preventie en uitgaan van eigen verantwoordelijkheden en eigen mogelijkheden van jeugdigen en hun ouders, met inzet van het sociale netwerk. Uitgangspunt is één gezin, één plan, één regisseur. (Ook raakvlakken bijvoorbeeld met werk en inkomen). De overheveling gaat gepaard met een korting van ongeveer 15% op het totale budget.

7 7

8 8 3. Participatiewet In 2015 wordt de Participatiewet van kracht voor nieuwe aanvragers. Waarom: - Meer mensen ook die met een arbeidsbeperking- aan een baan te helpen. ( de gemeente heeft hiervoor twee instrumenten: loonkosten subsidie en beschut werk. De mensen die alleen maar kunnen werken in een beschutte omgeving komen in dienst van de gemeente.) Tweede Kamer: 20 februari 2014 Eerste Kamer: 24 juni 2014 In de wet worden de Wsw, Wajong en Wwb gebundeld. In 2015 geldt de wet voor alle cliënten op het terrein van werk en inkomen. Door de nieuwe wet wordt de toegang tot de Wsw gesloten m.i.v Bedrijven worden gestimuleerd minimaal 5% arbeidsgehandicapten in hun personeelsbestand te hebben. Er vindt een efficiencykorting over zes jaar op de SW plaats. De totale korting bedraagt door invoering van de Participatiewet 200 miljoen. Het leveren van een tegenprestatie naar vermogen.

9 9 4. Wet Passend Onderwijs zie infographic Passend Onderwijs. De wijzigingen hebben betrekking op de organisatie van de voorzieningen voor extra ondersteuning van leerlingen en de financiering daarvan. Doel van deze wetswijzigingen is dat voor alle leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte zo passend mogelijk onderwijs wordt gerealiseerd. Waarom: Het idee is dat als leerling zoveel mogelijk naar een gewone school in de buurt gaan ze de beste kansen hebben op een vervolgopleiding en meedoen in de samenleving. Tweede Kamer: 15 maart 2012 Eerste Kamer: 2 oktober 2012 Invoering van de wet: 1 augustus 2014 Kern: - zorgplicht (= juridisch begrip) voor scholen om passende ondersteuning te realiseren. De rugzakjes voor leerlingen worden afgeschaft. ============================================================ Conclusie: Op 1 januari 2015 komen veel dingen samen en vooral voor mensen die al kwetsbaar zijn. Gezamenlijke richting van de vier veranderingen in het sociale domein: - Een omslag in de zorg naar zorg dichtbij. Dat wil zeggen meer zorg in de buurt, meer samenwerking tussen aanbieders en houdbaar gefinancierde zorg, zodat ook latere generaties er nog gebruik van kunnen maken. - Gemeenten kunnen, aldus het regeerakkoord, meer maatwerk bieden en inspelen op lokale omstandigheden en de zorgbehoeften van cliënten. - De omvang van de zorgkosten beperken. - Meer nadruk op wat mensen zelf kunnen en wat mensen in de omgeving kunnen.

10 10

11 11 2. De reacties van belangenorganisaties op de plannen. Eigenlijk keert niemand (gemeenten, zorgaanbieders en cliëntorganisaties) zich tegen de ingeslagen richting om het sociaal domein te organiseren. De kritiek die er is richt is zich op de korte tijd die er nog is tot de invoering en de kortingen op de budgetten. Ook patiëntenen cliëntenorganisatie onderschrijven het idee dat het anders moet. Reacties op de verschuiving van Wmo naar AWBZ: - De aansluiting tussen langdurige zorg en de Wmo. Nu dreigen er mensen tussen wal en schip te vallen. Bijvoorbeeld mensen die zelfstandig zouden kunnen wonen, maar waarvoor niet de een passende woning of de passende zorg beschikbaar is in een gemeente? (NPCF) - Rechtsongelijkheid (ANBO) - Beter regelen van de medezeggenschap en klachtenregeling. Nu te versnipperd (LOC) Reacties op de Jeugdwet: Zorgbelang Noord-Holland kan zich vinden in de Jeugdwet. Er leven wel vragen bij de cliëntenorganisaties zoals; Kunnen gemeenten het wel? Vooral waar het gaat om de gespecialiseerde jeugd- GGZ. Zullen er geen verschillen tussen gemeenten gaan ontstaan. Wordt medezeggenschap/inspraak/klachtenopvang wel goed geregeld? Er wordt bezuinigd, kan dat wel? Komt er geen breuk in de hulpverlening in de overgang van oude naar de nieuwe situatie. Dus garandeer de benodigde zorg (Jeugdzorg Nederland). Wat betreft de Participatiewet richt de kritiek zich op het beschikbare geld en de het risico dat Wajongers en mensen uit de Sociale werkvoorziening de gewone mensen met een uitkering gaan verdringen. Tot zover de officiële reactie van diverse partijen. Conclusie: Er zijn veel goede voornemens. De vraag is of deze in de praktijk ook gerealiseerd kunnen worden en of uiteindelijk degenen die de zorg of ondersteuning echt nodig hebben deze nog zullen krijgen. Mijn zorg treft de verwachtingen waaraan ieder mens moet voldoen. Er wordt uitgegaan van eigen kracht van mensen en het hebben van een sociaal netwerk. Belangrijke en mooie zaken en ook belangrijk om ernaar te streven. Maar voor sommigen is het niet hebben daarvan juist een gevolg van hun beperking. Daarin ligt hun grootste kwetsbaarheid. Daarop worden ze nu juist aangesproken. Ik maak mij ook zorgen over de mogelijke rechteloosheid en willekeur die kan ontstaan. Zal de kwetsbare burger in staat zijn om in het gesprek aan de keukentafel dat te krijgen wat hij/zij nodig heeft? En is er een duidelijke plek waar hij met zijn klachten terecht kan?

12 12 Collectieve belangenbehartiging wordt een stuk moeilijker omdat er niet één ministerie of zorgverzekeraar aangesproken kan worden maar de zorg verdeeld is over 403 gemeenten. Wie ziet toe op de kwaliteit van zorg? Al deze gemeente kopen individueel of in schimmige samenwerkingsverbanden zorg in bij zorgaanbieders. Wat betekenen de veranderingen van de zorg voor de hulp aan jongeren en volwassenen met een psychische beperking? De hele psychische zorg is overgeheveld naar de gemeente, ge-demedicaliseerd. Echter we weten ook steeds beter dat bepaalde psychische beperkingen een gevolg zijn van fysische/lichamelijke afwijkingen. Wie zorgt voor de man, vrouw, kind, jongen en meisje voor wie geen genezing is, die alleen met hulp en soms met veel hulp van anderen, het leven aankunnen? Aanbevelingen voor lokaal beleid (Bron: Digitale raadpleging Zorg naar gemeenten ) Waar moet lokaal op ingespeeld worden om te komen tot een inclusieve samenleving? Welke doelgroepen verdienen extra aandacht? De aanbevelingen op een rij. Overschat de mogelijkheden voor oplossingen in eigen kring niet Wees erop alert dat: deel van de mensen niet om hulp durft te vragen als dat nodig is; problematiek het meest kwetsbaar zijn op bovenstaande punten; Stimuleer sociale contacten Het hebben van sociale contacten voorkomt eenzaamheid en biedt mensen een netwerk. Zorg dat dagbesteding afgestemd is op de persoon De tevredenheid van mensen over passende dagbesteding wordt in belangrijke mate bepaald door de vraag of de invulling hiervan aansluit bij de wensen en beperkingen van de persoon zelf. aansluit bij de wensen, mogelijkheden en beperking van mensen. (betaald) werk. lligerswerk en Zet vrijwilligers in die mensen ondersteunen bij het regelen van financiële administratie Vanwege toenemende regelgeving en schuldenproblematiek neemt het aantal personen dat te maken krijgt met ondersteuning bij het regelen van geldzaken verder toe. bij de financiële administratie om hiermee professionele bewindvoering voor een aantal mensen te voorkomen.

13 13 Versterk mantelzorgondersteuning wordt wat de mantelzorger kan doen, maar ook wat hij daar zelf aan ondersteuning voor nodig heeft (desnoods in een apart gesprek). eb aandacht voor de verschillende soort respijtzorg, zoals logeren en opvang. Dagbesteding kan ook een vorm van respijt zijn voor de mantelzorger en maakt het vaak mogelijk dat mantelzorgers hun zorgtaken met werk kunnen blijven combineren. de kwaliteit van de ondersteuning van zorgvrijwilligers (goede matching en scholing van vrijwilligers). verblijfszorg voor als een situatie escaleert. personeelsbeleid. (werkgever) het goede voorbeeld met mantelzorgvriendelijk Geef mensen de keuze tussen een volwaardig PGB en zorg in natura ondersteuning. Dus zorg ervoor dat kiezen voor een volwaardig PGB mogelijk blijft. Let bij inkoop van zorg en ondersteuning op de kwaliteiten van de professional1 1 Zie voor een bredere uitwerking van het thema inkoop de AVI handleiding Inkoop en kwaliteit. Het moet gaan om: doelgroepen is hierbij vereist. Professionals die mantelzorgers als partner in de zorg zien. versnippering van zorg over verschillende medewerkers te voorkomen. Verbeter de bejegening en keuzevrijheid bij het Wmo-loket serieus. (vraaggericht in plaats van aanbodgericht). Let hierbij op verschillende doelgroepen. van voorlichting tot realisatie van de ondersteuningsvraag.

14 14 3. Wat hebben kerken in huis in relatie tot de Wmo? - Kerken beschikken over een wijdvertakt netwerk. Kerken beschikken over gebouwen ook in dorpen en kernen waar bijna geen gemeentelijke voorzieningen meer zijn. - In deze lokale kerken vinden nog steeds een veelheid van sociale activiteiten plaats. Als een eerste stap om binnen de Wmo actief te worden is het de moeite waard om deze activiteiten een keer in beeld te brengen. Dan gaat het om het in beeld brengen van allerlei informele contacten binnen de gemeente; activiteiten van allerlei mensen binnen de gemeente die daartoe aangesteld zijn als de pastor, diaconaal werker, diakenen, ouderlingen, contactdames, jeugdclubleiders etc; projecten waar we als kerken in participeren zoals de voedselbank, het inloophuis of schuldhulpverlening en besturen waaraan deelgenomen wordt. - Binnen de kerk zijn een groot aantal vrijwilligers actief. Ze zijn daartoe sterk gemotiveerd en doen dat met een grote plichtgevoel. - Daarnaast beschikken kerken ook over professionals om vrijwilligers aan te sturen en projecten op te zetten. - De methode van werken van kerken is aanvullend op het werk van de Wmo. De aanpak binnen de Wmo is taakgericht, projectmatig en op cure c.q. behandelingsgericht. Het werk van de kerk is sterker mensgericht, procesmatig en gericht op care, zorg, presentie. - Kerken kunnen een bijdrage leveren aan het probleem van vraagverlegenheid. Veel mensen die hulp nodig hebben, individuen, gezinnen, mantelzorgers durven zelf niet met hun probleem naar voren te komen. De problemen stapelen zich daardoor op. Vrijwilligers en functionarissen van de kerk komen op allerlei momenten bij mensen over de vloer en dan gaat het erom oren en ogen open te houden. En om mensen aan te sporen hulp te zoeken. - Ook blijken mensen die actief zijn binnen de kerk ook actief buiten de kerk. Het iets doen voor een ander, zich verantwoordelijk weten voor wat er in de samenleving gebeurt zit in de genen van deze mensen en wordt gevoed door de christelijke boodschap. - Kerken hebben ook een groot communicatienetwerk. Het is mogelijk via het netwerk van de Raad van Kerken en de deelnemende kerken een bericht op duizenden plaatsen te laten landen. - Kerken beschikken hier en daar ook over fondsen om eigen activiteiten mee te financieren. - Kerken en kerkmensen weten doordat hun vrijwilligers goed contact hebben met mensen uit kwetsbare groepen wat eraan de hand is in de samenleving. - Kerken hebben een lange traditie waar het gaat over het omgaan met levensvragen. Oproep aan alle kerken en kerkmensen die bij mensen over de vloer komen of groepen mensen helpen om de komende tijd allert te zijn of er geen mensen tussen wal en schip raken!

15 15 4. Relatie Kerken en Wmo In 2009 dat is inmiddels vijf jaar geleden- heeft Hub Crijns in een inleiding over De Wmo en de rol van kerken de volgende cijfers gegeven over de deelname van kerken aan de Wmo. a. Op te merken valt dat 20% van de parochies, kerkelijke gemeenten positief is over de WMO, actief is en zich inzet om betrokken te zijn, zelf een speler te worden. Deze kerken zien het als een herwaardering van de diaconale taak van de kerk in de samenleving, als een grote kans. b. Ongeveer 60% van de parochies en gemeenten is zich aan het oriënteren. Wat is de WMO? Heeft dat iets te maken met kerk en wat dan? Hoe kan kerk zich inzetten rond de WMO? Wat kunnen we met de WMO? Hoe zit het met relatie tussen overheid en kerk? Wie is waar voor verantwoordelijk? c. Ongeveer 20% van de parochies en gemeenten is negatief, zet zich af, wil er niets mee van doen hebben. Deze kerken verdenken er de overheid van om de eigen onmacht om te zetten naar partners in de samenleving en goedkoop gebruik te willen maken van de kerkelijke vrijwilligers. (Bron: Wmo en de rol van kerken, Hub Crijns, 20 februari 2009) In haar dissertatie Nederland Participatieland heeft mevrouw Vreugdenhil documenten bestudeerd van diverse Protestantse Kerken, de Rooms-Katholieke Kerk en Evangelische Kerken en komt tot de conclusie dat kerken de zorg, zowel voor de eigen leden als voor de mensen daarbuiten, in elk geval als één van hun doelen zien. (Bron: Nederland Participatieland? M. Vreugdenhil, 2012). Twee studentes van de Christelijke Hogeschool Ede hebben in 2009 onderzoek gedaan naar de rol van de kerken binnen de Wmo in de gemeente Utrecht. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is: De Utrechtse Kerken en de gemeente Utrecht zien beide dat kerken een grote maatschappelijke betrokkenheid hebben, zowel binnen als buiten de kerk. In de praktijk is nog weinig contact tussen de kerken. (Bron: Kansen van de kerken binnen de Wmo in Utrecht, Movisie, 2009) Op een raadsinformatieavond in juni 2009 wordt de uitkomst van het rapport alsvolgt samengevat: De uitkomst van het onderzoek is dubbel: aan de ene kant zijn veel kerken en organisaties enorm betrokken bij de stad: 90 (!) activiteiten werden in kaart gebracht. Anderzijds staan veel kerken helemaal naast wat er in de stad omgaat en weten niet hoe ze zich bij de noden van de stad kunnen laten betrekken. (Bron: 19 juni 2009). Dit is volgens mij een mooie samenvatting van de relatie tussen Wmo en kerken.

16 16 5. Wat is er nodig? - Voortrekkers nodig. - Durf jezelf als kerk neer te zetten. Werk vanuit een eigen visie op de maatschappij en de zorg voor de kwetsbaren: doe als kerken de dingen die je moeten doen vanuit de eigen maatschappelijke betrokkenheid en niet omdat de overheid het nuttig vindt. - Geef bekendheid, maak zichtbaar aan overheid en organisaties, wat je doet. - Wees trots op wie je bent en waar je voor staat. Iedereen heeft wat te bieden. - Zoek als kerken elkaar op. Zoek de samenwerking. Hier ligt ook een rol voor de lokale Raad van Kerken. - Er is niet zozeer behoefte aan allerlei nieuwe diaconale initiatieven. Wel zie ik dat bestaande initiatieven beter benut kunnen worden. Tot slot op 25 april 2014 heeft OSMA uitgebreid over dit onderwerp gesproken. Ik citeer hier een aantal flarden uit het gesprek hierover: Het meedoen van de kerken aan de Wmo is een kans voor de kerken om zich te profileren in de samenleving. Als je maatschappelijk als kerk iets wil betekenen moeten we dit oecumenisch doen. We kunnen dit niet alleen. Er zijn enorme noden. Met het aannemen van de Nieuwe Wmo is er een belangrijk momentum. We staan nu midden in een maatschappelijke ontwikkeling. Wat doen we als kerk? Willen we hierop inspelen? Willen wij eraan bijdragen dat het beter landt door noden te lenigen. Hoe krijgen we kerken, de kerkmensen, in beweging?. Ook is meerdere malen gewezen dat het ook een taak van de kerken is om aandacht te vragen voor zingeving binnen de hulpverlening. Daarnaast wil ik voor de volledigheid nog verwijzen naar het dit voorjaar gestarte project Zorgzame Kerk van Kerk in Actie. Het project Zorgzame Kerk voedt, ondersteunt en begeleidt de herbezinning op de rol van de kerken in de samenleving en vertaling ervan naar hun pastorale en diaconale activiteiten. Zorg en zorgzaamheid behoren immers van oudsher tot het eigene van kerk zijn. Geraadpleegde Bronnen Website Movisie Kerk en Wmo: de eerste vijf jaren ( ). Een onderzoek naar de (kritische) particiaptie van kerken in de Wmo, Stichting Rotterdam, Nederland Particiaptieland? De ambitie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de praktijk in buurten, mantelzorgrelaties en kerken, M. Vreugdenhil, Universiteit van Amsterdam, Kansen van de kerken binnen de Wmo in Utrecht, Movisie, mei 2009 De Wmo en de rol van Kerken. Inleiding van drs. Hub crijns tijdesn de Luce leergang Diaconaal Werk , februari Kor Berghuis Adviseur OSMA KTB-advies en projectmanagent mei 2014.

17 17 Bijdrage Ernst Meyknecht over de veranderingen die de PCI s op dit moment doormaken en hun rol met betrekking tot de Wmo. Discussie: - Wat komen jullie als pastores, diaken, oudsten of anderszins tegen aan noden? Wees zo concreet mogelijk. - Wat zie je als rol van de kerken binnen de Wmo? En wat heb je daarvoor nodig?

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting We bevinden ons midden in een grote verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Waar voorheen de overheid op het

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg

Veranderingen in de zorg Veranderingen in de zorg Moet ik mij zorgen maken? Else Nobel Waarom het stelsel veranderen? Mensen vullen kwaliteit van leven bij het ouder worden in als: zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen met

Nadere informatie

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen Kompassie met elkaar Wmo 2015 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen In deze presentatie 1. Hoe is het nu geregeld? 2. Hoe is het straks geregeld? De nieuwe Wmo 2015 Participatiewet Jeugdwet

Nadere informatie

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding De wereld van het sociaal domein Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding Presentatie: Bestaat uit twee onderdelen : Inhoudelijk Financieel Wat komt er op ons

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente?

Bijlagen. Ga na wanneer de indicatie van de cliënt afloopt. Heeft hij recht op het overgangsrecht? Kan er een aanbod gedaan worden vanuit de gemeente? Informatie voor mantelzorgers (en begeleiders) Mantelzorgers zijn alle mensen uit de omgeving van de cliënt die aan de cliënt hulp en zorg verlenen. Dat kan op verschillende gebieden en in verschillende

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014

Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Veranderingen in de langdurige ondersteuning en zorg. Februari 2014 Van een klassieke verzorgingsstaat naar een participerende samenleving klonk het vanaf de troon op Prinsjesdag. Dat klinkt best mooi,

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W. nr. 12.1154 d.d. 27-11-2012 Onderwerp Gewijzigd proces beleidsplan MO als gevolg van regeerakkoord Rutte II Besluiten:Behouden s advies van de commissie 1. Bijgaande

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

Philadelphia 2.0 op expeditie in een participatiesamenleving

Philadelphia 2.0 op expeditie in een participatiesamenleving Philadelphia 2.0 op expeditie in een participatiesamenleving Greet Prins Voorzitter Raad van Bestuur Philadelphia 2.0 op expeditie in een participatiesamenleving 1 Philadelphia 2.0 op expeditie in een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen

Nieuwsflits 16 - Aandacht voor iedereen Aartjan ter Haar Van: vcp@nieuwsbrief.programmavcp.nl namens Aandacht voor iedereen Verzonden: woensdag 8 mei 2013 14:17 Aan: Aartjan ter Haar Onderwerp: Aandacht voor

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten?

Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten? Van AWBZ naar Wmo..en wat betekent dit voor de cliënten? Terugkomdag vrijwillige ouderenadviseurs Bergschenhoek, 6 oktober 2011 René Korse, beleidsmedewerker Wat is de AWBZ? Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ De 12 gemeenten in Brabant Noordoost-oost (BNO-o) hebben samen met een groot aantal instellingen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de transitie AWBZ.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013 Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Utrecht, 29 mei 2013 Kenmerk: 13-0079/mh/rs Voor informatie: Petra Schout (NPCF) 06 55772249 Marijke Hempenius (CG-Raad)

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties

Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Presentatie inforaad 23 mei 2013 Decentralisaties Programma van vanavond Opening door de voorzitter. Presentatie decentralisaties door wethouder Conny Miermans Mogelijkheid voor stellen van vragen. Kennismaking

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Presentatie op zaterdag 2 november Gabie Conradi, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inleiding Maatschappelijke en politieke trends:

Nadere informatie

Wat weet u na vanavond?

Wat weet u na vanavond? ROADSHOW Wijkzorg Wat weet u na vanavond?.wat er nu eigenlijk verandert en waarom Hoe bestaande samenwerking goed kan worden benut als basis voor Wijkzorg.Wat kansen zijn om welzijn en informele zorg aan

Nadere informatie

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel

Aantal cliënten per stelsel nu en. Straks 18.400. Figuur 1 - Aantal cliënten (18-) naar huidig en toekomstig stelsel Gehandicaptenzorg van AWBZ naar Jeugdwet Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de volledige jeugdzorg. Vanuit verschillende domeinen wordt dan de zorg voor kinderen en jongeren onder de 18

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen?

Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Ondersteuning & Zorg door de gemeente Wat gaat er veranderen? Algemeen November 2011 Siska de Rijke Beleidsmedewerker Zorg CG-Raad Onze 180 leden in beeld 2 Ons Doel: De Inclusieve Samenleving Op voet

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget

Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Kabinetsbeleid en persoonsgebonden budget Hans van der Knijff november 2013 Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek Regeerakkoord/zorgakkoord/beleidsbrief 25 april/begroting 2014/herfstakkoord

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink

Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Gevolgen van het regeerakkoord voor de zorg Herman Klein Tiessink Stand van zaken regeerakkoord op dit moment Kern is versterking van zorg thuis ( extramuraliseren ) via Wmo en Zorgverzekeringswet Uit

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update Inleiding In juni 2013 heeft de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

De gevolgen van het regeerakkoord VVD-PvdA 2012 voor het thema zorg.

De gevolgen van het regeerakkoord VVD-PvdA 2012 voor het thema zorg. Februari 2013 Bruggen slaan De gevolgen van het regeerakkoord VVD-PvdA 2012 voor het thema zorg. Door: E. E. IJszenga, MSc. Programmamedewerker Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen. e.ijszenga@hotmail.nl

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 26 november 2014 Inhoud van de presentatie 1. Wat zijn de belangrijkste trends 2. Hoe is het nu geregeld? 3. Hooflijnen nieuwe stelsel 4. PGB in de Wmo 5. Eigen

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012 Nieuwe taken naar gemeenten de mens centraal 21 mei 2012 1 Visie gemeente Den Helder Strategische Visie Sociale Structuurvisie Woon / Leefklimaat Integrale Participatie Onderwijs Ontwikkeling Beeld van

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014

Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014 Financieel overzicht behorend bij Beleidsplan 4D s DAL 18 september 2014 De basis voor de met de decentralisaties gemoeide financiën voor 2015 zijn de cijfers zoals deze in de Meicirculaire 2014 door het

Nadere informatie

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper

Landelijke Contactdag Tourette 2016. Ed Carper Landelijke Contactdag Tourette 2016 Ed Carper d Voorstellen Laura d Programma 10:15 Peter van der Zwan / Marjan Maarschalkerweerd 10:45 Pauze met Ed Citroen 11:30 Daniëlle Cath 12:15 Jolande van de Griendt

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Uitnodiging themasessies sociaal domein op dinsdag 25 juni as

Uitnodiging themasessies sociaal domein op dinsdag 25 juni as Uitnodiging themasessies sociaal domein op dinsdag 25 juni as Het kabinet heeft in het Regeerakkoord een visie gepresenteerd waarin duidelijk wordt dat gemeenten voor een forse (financiële) opgave komen

Nadere informatie

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek 2013 regeerakkoord Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg en pgb Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor AVI-cliëntenmonitor November 2014 COLOFON AVI cliëntenmonitor De AVI-cliëntenmonitor maakt

Nadere informatie

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid.

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. HET WETTELIJK LANDSCHAP ANNO 2016 WET PASSEND ONDERWIJS Regelt dat zoveel mogelijk kinderen binnen regulier onderwijs een startkwalificatie halen. Legt zorgplicht bij scholen om voor iedere leerling een

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Ledenvergadering afd. Rijssen 23 april 2014. Dorien Kloosterman beleidsmedewerker

Ledenvergadering afd. Rijssen 23 april 2014. Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Ledenvergadering afd. Rijssen 23 april 2014 Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Ieder(in) Dorien Kloosterman Sinds 1988 werkzaam bij Ouderverenigingen Sinds 2008 werkzaam

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Veranderende zorg. Participeren op z n Urkers. Samen leven, samen doen. samen de schouders eronder

Veranderende zorg. Participeren op z n Urkers. Samen leven, samen doen. samen de schouders eronder Veranderende zorg Samen leven, samen doen Participeren op z n Urkers samen de schouders eronder 1 0464_Caritas_GemeenteUrk_VeranderendeZorg_Symposium_148x210mm_MaS_v6.indd 1 05/06/2014 17:30 Veranderende

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2

Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2 Impactanalyse kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptensector update 2 Inleiding In juni 2013 heeft de VGN de eerste impactanalyse van het kabinetsbeleid langdurige zorg voor de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015?

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Hoe krijg ik zorg en ondersteuning op Urk? U woont op Urk en u heeft een vraag over zorg, jeugd of werk. De eerste vraag is dan: Wat kunt u

Nadere informatie

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013 Workshop decentralisaties sociaal domein 30 september 2013 Inhoud Stimulansz Even voorstellen De 3 decentralisaties Wat kan de meerwaarde van sport zijn? Aan de slag met het kaartspel Stimulansz We zijn

Nadere informatie

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014

Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Wet langdurige zorg Informatieblad Ieder(in) Juni 2014 Inhoud Inleiding 3 1. Wat gaat er veranderen? 4 Over de Wlz 4 Van ondersteuningsvraag tot passende zorg 6 Overgangsrecht 9 2. Standpunten van Ieder(in)

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Provinciale Raad van Kerken in Noord-Holland

Provinciale Raad van Kerken in Noord-Holland Provinciale Raad van Kerken in Noord-Holland Secretariaat: mw L.H.Treffers-van Oosterom Ruysdaelstraat 14 1506 LV Zaandam telefoon: 075-6166092 email: leni.treffers@planet.nl Giro: NL86 INGB ooo7 3198

Nadere informatie

Financiën Sociaal Domein

Financiën Sociaal Domein Financiën Sociaal Domein VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Hans Giesing september 2013 Decentralisatie Sociaal Domein (1) Bouwen op de eigen kracht van burgers Motto: één gezin, één plan, één regisseur

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 25 april 2013 Betreft Verdeling middelen zorgafspraken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 25 april 2013 Betreft Verdeling middelen zorgafspraken > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

Effect veranderingen zorg in 2015

Effect veranderingen zorg in 2015 Effect veranderingen zorg in 2015 Dorien Kloosterman beleidsmedewerker Langdurige zorg Donderdag 4 juni 2015 Stichting Overlegorganisatie voor Ouderen in Eindhoven Maatregelen Weet u het nog? Invoering

Nadere informatie

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen

Transformaties in rijks- en lokaal beleid. 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Transformaties in rijks- en lokaal beleid 19 september 2013 Jolanda Verbiesen Waar geven gemeenten geld aan uit? 1. Salarissen ambtenaren 2. Overdrachtsuitgaven (oa. Bijstand) 3. Inkoop tot 2007 ca. 1000,-

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar

Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar Overzicht klanten en samenhang AWBZ, Wmo, Wwb en WsW voor de gemeenten uit regio Alkmaar Een onderzoek naar huidige en nieuwe klanten, de samenloop en de te verwachten budgetten i.r.t. de transitiemaatregelen

Nadere informatie

Jeugdzorg. Wat is de rol van CJG binnen deze decentralisatie?

Jeugdzorg. Wat is de rol van CJG binnen deze decentralisatie? Jeugdzorg Er gebeurd veel in het onderwijs, klassen worden steeds voller, meer kinderen met meer rugzakjes in de klas! Passend onderwijs gemixt. Hoe worden de leraren ondersteund? Willen de leraren het

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen. De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013

Aandacht voor iedereen. De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013 Aandacht voor iedereen De Kanteling en ambulantisering: wat heeft u eraan? Mei 2013 Welkom Programma: Korte kennismaking Informatie over: Veranderingen ZVW, AWBZ, WMO, generalistische basisggz Het idee

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie