HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,"

Transcriptie

1 RIS134738_30-JAN-2006 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BFA/ RIS RISICOFINANCIERING HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gezien bijgaande toelichting. Besluit: 1. de externe fraude- en berovingverzekering met ingang van 1 januari 2006 te beëindigen. De verzekering wordt in eigen beheer genomen, de premiebetaling van de diensten gehandhaafd op het niveau van 2005 en de risico s worden af gedekt uit de bestemmingsreserve Assurantiën; 2. in te stemmen met de uitkomsten en conclusies van de uitgevoerde scenario analyse en de (uitgebreide) brand-, aansprakelijkheids-, kunst en motorrijtuigenverzekering te handhaven. De eigen risicodekking in de bestemmingsreserve Assurantiën wordt aangepast aan de situatie waarbij de fraude verzekering in eigen beheer uitgevoerd wordt; 3. de (uitgebreide) brandverzekering van schoolgebouwen te continueren onder de bestaande randvoorwaarden; 4. in te stemmen met het afsluiten van een verzekering van de constructie en de installaties van het Souterrain; 5. bij nieuwe infrastructurele objecten een risico analyse uit te voeren en afhankelijk van de uitkomsten over te gaan tot het geheel of gedeeltelijk verzekeren. Den Haag, 17 januari 2005 Het college van burgemeester en wethouders de secretaris de burgemeester N. van Mourik, lo. B.J. Bruins, lo. Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 BFA/ Toelichting op collegebesluit verzekeringen 1. Inleiding Op 25 oktober 2005 heeft het college naar aanleiding van de nota van wethouder SISS over de verzekering van het Souterrain, besloten voor nu akkoord te gaan met het niet verzekeren van het Souterrain. Aanvullend is besloten: De Facilitaire Dienst en de Directie Financiën van de Bestuursdienst zullen in overleg met de Dienst Stadsbeheer een nader voorstel maken in relatie tot een eerder door het college genomen besluit met betrekking tot het verzekeren van (school)gebouwen. Dit overleg heeft inmiddels plaatsgevonden. Alle aspecten rond het verzekeren van de contructie en de installaties van het souterrain zijn nogmaals tegen het licht gehouden. De partijen zijn tot de onderstaande conclusies gekomen. De directeur van de Facilitaire Dienst is namens het college gemandateerd om de verzekeringen voor de gemeente Den Haag af te sluiten. Binnen de dienst is deze taak ondergebracht bij het Bureau Gemeentelijk Risicomanagement (BGR). Het beheer van de verzekeringsportefeuille vindt plaats op basis van kennis van de verzekeringsmarkt en de resultaten van risico-analyses. In deze notitie wordt inzicht gegeven in de omvang van de verzekeringsportefeuille van de gemeente en de gehanteerde beleidsuitgangspunten ten aanzien van het beheersen van de risico s. In het bijzonder wordt ingegaan op een aantal mogelijke verzekeringsscenario s met bijbehorende risicotoleranties en de consequenties voor een aantal specifieke portefeuilles zoals de verzekering van schoolgebouwen, grote kunstwerken zoals het souterrainproject en de fraudeverzekering. 2. Verzekeringsportefeuille gemeente Den Haag. Huidige situatie De gemeente Den Haag heeft momenteel 2.3 mld aan eigendommen verzekerd, de gemeentelijke aansprakelijkheid is tot een bedrag van 45 mln verzekerd. Daarnaast zijn de voertuigen voor 2.5 mln. verzekerd en geldt voor de fraudeverzekering een dekking van 10 mln. daarmee zijn echter niet de financiële gevolgen van alle risico s afgedekt. Voor terrorisme schade bijvoorbeeld neemt de gemeente met haar verzekerde objecten deel aan nationale dekking van 1 mld. van de Nederlandse Herverzekerings-maatschappij voor Terrorisme schade NV (NHT) en worden er in de huidige verzekeringsportefeuille substantiële eigen risico s geaccepteerd. De gemeentelijke verzekeringsportefeuille is als volgt: Tabel 1 Risicoprofiel Dekking (Uitgebreide) brandverzekering 2,3 mld. 2.3 mld. Aansprakelijkheidsverzekering Volledige aansprakelijkheid 45 mln. Motorrijtuigen Volledige aansprakelijkheid 2.5 mln. Fraude Volledige aansprakelijkheid 10 mln. Overige Volledige aansprakelijkheid 1.8 mln.

3 BFA/ De gemeente draagt eigen risico omdat er een goed inzicht is in het schadeverloop en omdat zij in staat is om de gemiddelde schadelast (over de afgelopen 10 jaar gemiddeld 2 mln. per jaar) zelf te dragen. Het huidige eigen risico vertaalt zich in een gunstiger premie ten opzichte van helemaal geen eigen risico omdat een verzekeraar immers naast de bedragen benodigd voor eventuele schade-uitkering ook winst-, reserverings- en kostenopslagen in de premie doorberekent. De volgende tabel geeft inzicht in de te betalen externe premie, de mogelijke schade en het geaccepteerde eigen risico in de huidige portefeuille. Tabel 2 Situatie 2005 Externe premie Mogelijke schade Eigen risico (Uitgebreide) brandverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Fraude Overige De fraude en berovingsverzekering De fraude en berovingsverzekering van de gemeente Den Haag is ondergebracht bij de Onderlinge Verzekeringen Overheid u.a. (OVO). Omdat de polisvoorwaarden en de gestelde regels rond de administratieve organisatie bij schaden door de OVO zo strikt geïnterpreteerd worden dat fraude praktisch van dekking is uitgesloten, heeft een nadere afweging van het voortzetten van deze verzekering plaatsgevonden. Daarbij is ook in aanmerking genomen dat de OVO voor 2006 aangegeven heeft dat door een aantal relatief forse fraude schaden van andere gemeenten in de afgelopen jaren de premiebetaling aan deze verzekering in 2006 met 25% zal toenemen en uitkomen op een bedrag van Uit de analyse komt naar voren dat de te betalen premie niet zal opwegen tegen het financiële risico dat de gemeente loopt indien de verzekering beëindigd wordt. Onderzocht is in hoeverre de mogelijke fraude schade die momenteel nog 10 mln. bedraagt (zie tabel 1) bijgesteld moet worden. Uit de analyse komt naar voren dat bij de diensten momenteel afdoende maatregelen getroffen zijn en dat de te verwachten schade gemaximaliseerd kan worden op 2.5 mln. Voorgesteld wordt daarom de externe verzekering met ingang van 1 januari 2006 te beëindigen, de verzekering in eigen beheer te nemen, de premiebetaling van de diensten te handhaven op het niveau van 2005 en de risico s tot een bedrag van 2.5 mln. af te dekken uit de bestemmingsreserve Assurantiën. Verdeling dekking eigen risico s Ook de verdeling van de dekking van de eigen risico s zoals die momenteel zijn opgenomen in de Bestemmingsreserve Assurantiën is aan een schouw onderworpen.

4 BFA/ Gelet op de opzegging van de fraudeverzekering en een schouw van het mogelijke schadeverloop wordt voorgesteld het eigen risico als volgt te herverdelen. (Uitgebreide) brandverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Fraude Overige Totaal (Uitgebreide) brandverzekering Recent heeft er voor de gemeentelijke verzekeringen (waaronder de brandverzekering en de verzekering tegen uitgebreide gevaren) een Europese aanbesteding plaatsgevonden. De onderhandelingen in deze aanbesteding hebben er toe geleid dat de gemeente een bedrag van bespaart op de verschillende verzekeringspremies voor de nieuwe polis, die is afgesloten voor de periode van 1 oktober 2005 tot 30 september Met deze premieverlaging is de bodem in de markt bereikt. Een verdere verlaging met daaraan gekoppeld een hoger eigen risico is niet meer haalbaar. 3. Mogelijke risicoscenario s De gemeentelijke verzekeringsportefeuille is de afgelopen periode nader onderzocht. FAD/BGR heeft daartoe voor de grootste risico s (brand, aansprakelijkheid, kunst en motorrijtuigen) combinaties van eigen risico en premieverwachting in scenario s vergeleken. Het is een gegeven dat de korting niet lineair toeneemt naar verhouding tot de verhoging van het eigen risico. Het is dus niet zo, dat een verdubbeling van het eigen risico een halvering van de premie betekent. Verzekeraars zullen namelijk bij hogere eigen risico s toch een minimaal premievolume eisen om hun risico te kunnen afdekken, hun schadereserveringen voor calamiteiten te kunnen doen en om hun herverzekerings-programma te kunnen inkopen. Er is dus altijd sprake van een optimum, dat wordt bepaald door de omstandigheden in de verzekeringsmarkt op het moment van plaatsing van het risico, alsmede het specifieke schadepatroon en het risicoprofiel van de gemeente Den Haag. De volgende mogelijkheden zijn onderzocht: Scenario 1: Voortzetting huidige verzekeringsprogramma Scenario 2: Verhoging van het eigen risico met 25% Scenario 3: Verhoging van het eigen risico met 50% Scenario 4: Risicotolerantie van 100%, ofwel het rijksmodel (niet verzekeren) Scenario 5: Risicotolerantie van 100%, exclusief de brandverzekering (alleen brand verzekeren)

5 BFA/ Scenario 1: Voortzetting van het huidige verzekeringsprogramma De verwachte situatie per 1 januari 2006 is in tabel 3 weergegeven. Daarbij is rekening gehouden met de verlaagde premie voor de (uitgebreide) brandverzekering en het voornemen de fraudeverzekering in eigen beheer uit te voeren. Tabel 3 Situatie 2006 Externe premie Mogelijke schade Eigen risico (Uitgebreide) brandverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Fraude Overige De gemeente Den Haag plukt momenteel de vruchten van een gunstig premie- en schadeverloop over de afgelopen 4 jaar. Het gunstige schadeverloop waarbij de bijdragen van de diensten aan BGR de gedecla-reerde schaden overtroffen, resulteerde in een groei van de Bestemmingsreserve Assurantiën van de gemeente naar het door de gemeenteraad vastgestelde maximum van 5.4 mln. Bij voortzetting van de huidige situatie en een ongewijzigd schadeverloop zouden in de komende jaren de bijdragen van de diensten kunnen dalen tot het niveau van de werkelijke kosten. Scenario 2: Eigen risico verhogen met 25 % Scenario 2 houdt in dat de gemeente het huidige eigen risico's met 25% gaat verhogen. Naar verwachting zal dit voor de aansprakelijkheids-, motorrijtuigen- en de overige verzekeringen leiden tot een premie reductie van 15%. Voor de eigendommen verzekeringen is een verdere verlaging naar verwachting niet meer haalbaar. Op korte termijn kan ca aan externe premie bespaard worden. Hier staat wel tegenover dat het totale eigen risico met ca toeneemt. Aangezien er meer schades intern door de gemeente dienen te worden afgehandeld, moet er rekening gehouden worden met een personeelsuitbreiding met 2 fte s (ca ). Per saldo een voordeel van , een voordeel dat echter noodzakelijk is om de bestemmingsreserve op het gewenste niveau te brengen. In tabel 4 is deze situatie uitgewerkt. Tabel 4 Situatie 2006 Externe premie Mogelijke schade Eigen risico Premiebesparing Toename eigen risico (Uitgebreide) brandverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Fraude Overige Scenario 3: Eigen risico verhogen met 50 % Scenario 3 houdt in dat de gemeente het huidige eigen risico's met 50% gaat verhogen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit leiden tot een premiereductie van 20%. Op korte termijn wordt dan ca aan externe premie bespaard.

6 BFA/ Hier staat wel tegenover dat het totale eigen risico met ca toeneemt. Hierdoor dient de bestemmingsreserve verhoogd te worden naar Aangezien er meer schades intern door de gemeente dienen te worden afgehandeld, moet ook hier rekening gehouden worden met een personeelsuitbreiding met 2 fte s (ca ). Per saldo een voordeel van , een voordeel dat echter noodzakelijk is om de bestemmingsreserve op het gewenste niveau te brengen. In tabel 5 is deze situatie uitgewerkt. Tabel 5 Externe premie Mogelijke schade Eigen risico Premiebesparing Toename eigen risico (Uitgebreide) brandverzekering Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen Fraude Overige Scenario 4: Risicotolerantie 100% niet verzekeren/ Scenario 5: Alleen de brandverzekering De scenario s die uitgaan van helemaal niet verzekeren of op grote onderdelen niet verzekeren (scenario 4 en 5) vragen om een vergelijking tussen de gemeente en het rijk. Ook het rijk sluit voor grote infra-structurele projecten, b.v. de Betuwelijn en voor de bouw van schepen en bepaalde kunst verzekeringen af. Maar ook dan neemt het rijk grote risico s door de meeste gebouwen, het wagenpark, fraude, enz. niet te verzekeren. Het rijk kan dit doen omdat haar risico's veel meer gespreid zijn, en omdat zij het zich veroorloven naar verhouding meer beklemd vermogen beschikbaar te houden voor risicodekkingen. Uiteraard is er ook bij de gemeente sprake van risicospreiding. Dit zowel naar soorten risico s (brand, aansprakelijkheid, fraude etc.), als naar spreiding van verzekerde objecten over de hele stad. Echter met een calamiteit, zoals een grote brand in het stadhuis - met een verzekerde waarde van 307 mln. het grootste risico - dient in de omvang van het weerstandsvermogen rekening gehouden te worden. Zeker bij scenario s 4 en 5 speelt de omvang van dit beklemd vermogen een doorslaggevende rol, terwijl de relatief beperkte premiebesparing ook hie r wegvalt vanwege de noodzaak om de bestemmingsreserve uit te breiden. Conclusies De conclusie van de scenariovergelijking is dat de voortzetting van het huidige verzekeringsprogramma voor brand, aansprakelijkheid, kunst en motorrijtuigen de voorkeur verdient. De huidige verzekeringsportefeuille is, zeker door de nieuwe (sterk verlaagde) premie voor de eigendommen verzekeringen optimaal. De andere scenario s leiden tot een verdere verhoging van de bestemmingsreserve Assurantiën. Voordelige verschillen tussen premie en kosten zijn nodig om de bestemmingsreserve op het gewenste niveau te brengen.

7 BFA/ Specifieke onderwerpen 4.1 Schoolgebouwen Bij de begrotingsretraite 2004 heeft het college aan de FAD en de Directie Financiën van de Bestuursdienst nadere informatie gevraagd over het al dan niet voortzetten van de opstalverzekering voor scholen. Deze vraag is meegenomen in de hierboven uitgewerkte scenario-analyse van de brandverzekeringen. Daarbij zijn, zoals reeds bij punt 3 is aangegeven, varianten onderzocht die naar het voorbeeld van het Rijk uitgaan van niet verzekeren of op grote onderdelen niet verzekeren. Onderzocht is of het niet verzekeren van schoolgebouwen naar rijksmodel voordelen heeft. Uit dit onderzoek is gebleken, dat de gemeente een fors weerstandsvermogen dient aan te houden om schaden uit eigen middelen te kunnen dekken. Ook bij alle andere gemeenten in Nederland zijn de schoolgebouwen om die reden verzekerd. Bij het al dan niet verzekeren dient er altijd rekening gehouden te worden met een calamiteit. Het stadhuis, met een verzekerde waarde van 307 mln., is in de gemeentelijke portefeuille het grootste risico. Maar ook een grote brand in een school kan tot een aanzienlijke schade leiden (hoogste waarde schoolgebouw 25.0 mln. = minimale verhoging van het weerstandsvermogen). In het recente verleden veroorzaakte de brand in een schoolgebouw aan het Colijnplein meer dan 3 mln. schade. Ook de verzekerbaarheid is aan de orde. Er is reden om aan te nemen dat een specifiek pakket van alleen scholen (of grotendeels bestaand uit scholen), onverzekerbaar zou zijn. Juist de schaalgrootte van de gemeentelijke gebouwenportefeuille maakt het risico beheersbaar en verzekerbaar. Bovendien is een cumulatie van schaden in enig jaar niet ondenkbaar. Gelet op de aanwezige waarden in het scholenbezit van 266 objecten is de kans, dat in enig jaar de schadelast de betaalde premie vele malen zal overstijgen, latent aanwezig. Het voorzetten van de verzekering van schoolgebouwen is daarom aanbevelenswaardig. Voorgesteld wordt daarom de verzekering van schoolgebouwen te continueren onder de bestaande randvoorwaarden. 4.2 De verzekering van grote kunstwerken Op 25 oktober jl heeft het college naar aanleiding van de nota van wethouder SISS over de verzekering van het Souterrain, besloten voor dat moment akkoord te gaan met de zienswijze voor dit project geen verzekering van de constructie en de installaties af te sluiten. De Facilitaire Dienst is samen met de Directie Financiën van de Bestuursdienst en de Dienst Stadsbeheer gevraagd een nader voorstel te doen. Uitgangspunt in de notitie van de Dienst Stadsbeheer van 25 oktober aan het college is dat in het souterrain, door de preventie-eisen die voortvloeien uit het verkrijgen van de benodigde vergunningen, de risico s aanzienlijk zijn beperkt waardoor de afweging is gemaakt te kiezen voor het niet verzekeren van het souterrain.

8 BFA/ Om tot een nadere afweging te komen is onderzocht op welke wijze andere gemeenten omgaan met het verzekeren van tunnels. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag handelen op hoofdlijnen gelijk bij het verzekeren van grote infrastructurele objecten. Wegtunnels worden in alle drie de gemeenten niet verzekerd. Sommige specifieke objecten vergelijkbaar met het Souterrain worden in Amsterdam en Rotterdam nagenoeg gelijk behandeld. Ten aanzien van de metrotunnels gaan beide grotendeels gelijk om met dit fenomeen. In Amsterdam zijn de installaties tegen brand verzekerd, de constructieve delen zijn als gevolg van de ramp in Londen voorlopig in dekking gegeven. Een definitief besluit hierover moet nog genomen worden. In Rotterdam zijn de metrostations geheel tegen brand verzekerd, de constructie van de tunnels is tot een bedrag van 22 mln. verzekerd. Om een gefundeerde keuze voor de gemeente Den Haag te maken is een drietal scenario s onderzocht: Scenario 1: het souterrain niet verzekeren Scenario 2: de constructie en de installaties verzekeren met een beperkt eigen risico Scenario 3 de constructie en de installaties verzekeren met een hoger eigen risico Scenario 1: het souterrain niet verzekeren Dit scenario is in de nota aan het college van 25 oktober jl. beschreven. Kernpunt van het betoog is dat door de preventie-eisen die voortvloeien uit het verkrijgen van de benodigde vergunningen, de risico s aanzienlijk zijn beperkt en kleiner zijn dan het geen door de gemeente kan worden gedragen. Scenario 2: de constructie en de installaties verzekeren tegen een beperkt eigen risico De constructie en installaties van het souterrain verzekeren tegen een jaarpremie van , waarbij een eigen risico van geldt. De uitkering per gebeurtenis is maximaal 100 mln. Als gevolg van de vele preventieve maatregelen zijn de kosten van de verzekering van de constructie en de installaties van het souterrain relatief laag, dit omdat het souterrain deel uitmaakt van de totale verzekeringsportefeuille van de gemeente en de spreiding van het risico voor de verzekeraar groot is. Scenario 3: de constructie en de installaties verzekeren tegen een hoger eigen risico De constructie en installaties van het souterrain verzekeren tegen een jaarpremie van , waarbij een eigen risico van geldt. De uitkering per gebeurtenis is eveneens maximaal 100 mln. Bij dit scenario is de bodem in de markt bereikt. Een verdere verlaging van de premie, waarbij een nog groter eigen risico door de gemeente genomen wordt, is niet haalbaar.

9 BFA/ Afweging Het afsluiten van een verzekering voor het souterrain (maar ook voor andere installaties die bij de gemeente in beheer zijn) is alleen zinvol als het risico dat wordt gelopen groter is dan de draagkracht van de organisatie die het risico loopt. De draagkracht van de gemeente Den Haag kan in dit geval gelijk gesteld worden aan het weerstandsvermogen van de gemeente dat ca. 30 mln. bedraagt. Naar schatting zal een ramp van beperkte omvang in het Souterrain dit weerstandsvermogen reeds te boven gaan. Maar ook een naar omvang beperkte brand zal al snel een schade hebben van vele miljoenen, het geen met de concentratie van auto s, elektriciteit en mensen zeker niet mag worden uitgesloten. Een klein ongeluk kan in dit geval grote gevolgen hebben. In het souterrain komen vele risico s samen: Er rijden trams met alle daarvoor benodigde elektrische voorzieningen, er komt veel publiek samen, er is een ondergrondse parkeergarage en bij brand zal de tunnelconstructie als schoorsteen functioneren. Voldoende elementen die tot risico s kunnen leiden, waarbij de kosten van de verzekering meer dan opwegen tegen de omvang van de schade indien een calamiteit plaats vindt. Conclusie Voorgesteld wordt de constructie en de installatie van het souterrain te verzekeren en daarbij voor scenario 2 te kiezen. Dit scenario verdient de voorkeur boven scenario 3 omdat door een marginaal hogere premie het eigen risico aanzienlijk beperkt wordt. In lijn hiermee wordt voorgesteld om bij nieuwe infrastructurele objecten een risico analyse uit te voeren en afhankelijk van de uitkomsten over te gaan tot het geheel of gedeeltelijk verzekeren. Voor de bij de gemeente in beheer zijnde andere infrastructurele projecten en installaties zoals de rioolgemalen en verkeerslichteninstallaties blijft de huidige gedragslijn van niet verzekeren gehandhaafd. 4.3 Terrorisme De gemeente neemt met haar verzekerde objecten deel aan nationale dekking van 1 mld. van de Nederlandse Herverzekeringsmaatschappij voor Terrorisme schade NV (NHT). De vraag is of deze dekking indien zich verschillende calamiteiten voordoen, voldoende dekking geeft voor de risico s die de gemeente loopt. Dit omdat ook gemeentelijke objecten uit oogpunt van terrorisme dreiging risico gevoelig zijn en terrorisme in de reguliere verzekeringen is uitgesloten. Op basis van een door FAD/BGR nader te verrichten onderzoek naar o.a. hoe terrorismeverzekering bij het rijk, de provincie en andere grote steden geregeld is, zal het college hierover nader worden geïnformeerd.

Verzekeringenbeleid. December 2011 Verseon: 98125

Verzekeringenbeleid. December 2011 Verseon: 98125 Verzekeringenbeleid December 2011 Verseon: 98125 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Kader blz.3 3. Doel blz. 5 4. Schaderisico s goed in beeld blz.5 5. Preventieve maatregelen blz.6 6. Geen onnodige

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden VPPSVI1401 - SAA Assuradeuren Inhoudsopgave Begripsomschrijvingen 3 Omschrijving van de dekking 3 Uitsluitingen 3 Schade 4 Premie 4 Herziening van tarieven

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden

Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden Polisvoorwaarden Schadeverzekering Inzittenden PP 3358-02 WG Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden ZekerheidsPakket Particulieren

Nadere informatie

Nota. : Commissie FBO : Molestverzekering. : JZ / Kwaliteitszorg. Datum : 21 november Onderwerp

Nota. : Commissie FBO : Molestverzekering. : JZ / Kwaliteitszorg. Datum : 21 november Onderwerp Nota Datum : 21 november 2005 Aan Onderwerp : Commissie FBO : Molestverzekering Opsteller / Telefoon : mr. R.A. Bakker / (023) 5144396 Afdeling / Bureau Bijlage(n) : Afschrift : : JZ / Kwaliteitszorg 1.

Nadere informatie

DUPLICAATPOLIS. Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER

DUPLICAATPOLIS. Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER MEEÙS Assurantiën BV Verzekeringnemer Gemeente Deventer Postbus 5000 7400 GC DEVENTER Laan van N.O.I. 123 Postbus 93424 2509 AK Den Haag T +31(0)70 302 89 10 F +31(0)70 361 50 81 I www.meeus.com ABN-AMRO

Nadere informatie

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Raadsvoorstel *Z02CFE5B97C* Aan de raad Documentnummer : INT-16-27003 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Inleiding Op 17 april 2009 heeft de gemeente met de VoF Meerplein,

Nadere informatie

Voorwaarden Schadeverzekering

Voorwaarden Schadeverzekering Polisvoorwaarden PP 8000-01 Voorwaarden Schadeverzekering Algemene voorwaarden Wie behandelt mijn zaken? In principe behandelt Nationale-Nederlanden al uw schades. Maar heeft u bij ons een Rechtsbijstandverzekering

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2012-2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Aanleiding en kader b. Proces 2. Risicomanagement a. Risico's en risicomanagement b. Invoering van risicomanagement

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Even voorstellen. Speciaal voor leden van de VMO

Even voorstellen. Speciaal voor leden van de VMO Even voorstellen. Speciaal voor leden van de VMO 1 Inhoud Even voorstellen. 3 Even voorstellen. Speciaal voor leden van de VMO. 4 Even de extra voordelen op een rij. 5 Brand- en Bedrijfsschadeverzekering.

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd

2. Motivering In deze beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen wordt de beleidsnota van 2009 geactualiseerd Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 28 januari 2016 Agendanummer : 08 Datum collegebesluit : 8 december 2015 Onderwerp : Beleidsnota risicomanagement en weerstandsvermogen 0.

Nadere informatie

Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren

Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren Versie 2014 Informatie voor de klant Belangrijk Dit zijn de van uw Pakketverzekering voor Vereniging van Eigenaren. Voor elke verzekering in uw pakket hebben

Nadere informatie

PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI)

PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) Polisvoorwaarden PP 3358-03 Schadeverzekering Inzittenden (SVI) Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden Zekerheidspakket Particulieren

Nadere informatie

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond

TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota I advies van: Erwin Stolp Behandelende afdeling: Financiën Datum: 30-04-2015 NR. TITEL: Jaarrekening en jaarverslag 2014, begroting 2016 Omgevingsdienst IJmond KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Versie Informatie voor de klant

Algemene Voorwaarden. Versie Informatie voor de klant Algemene Voorwaarden Versie 2014 Informatie voor de klant Belangrijk Dit zijn de Algemene Voorwaarden van uw verzekering. Daarnaast hebben wij aparte Aanvullende Voorwaarden. Soms gelden er Bijzondere

Nadere informatie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie

Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie Reactie college op onderzoek Jaarstukken 2017 Rekenkamercommissie 30 mei 2018 Concerncontrol Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aanbevelingen RKC 3 2 1. Inleiding De Rekenkamercommissie (RKC) heeft naar aanleiding

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. 2003/26 Rbs i n d e k l a c h t nr. 2002.3889 (114.02) ingediend door: hierna te noemen klager, tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van

Nadere informatie

Verzekeringsvoorwaarden ToplandPolis. Clausuleblad terrorismedekking

Verzekeringsvoorwaarden ToplandPolis. Clausuleblad terrorismedekking Verzekeringsvoorwaarden ToplandPolis Clausuleblad terrorismedekking Versie 1.1: januari 2016 Avéro Achmea Postbus 109 2300 AC Leiden www.averoachmea.nl/agro 2 Clausuleblad terrorismedekking Avéro Achmea

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

Rfv 04.11/ (070) Inleiding en samenvatting

Rfv 04.11/ (070) Inleiding en samenvatting de Minister van Verkeer en Waterstaat de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort de Staatssecretaris van Financiën te D E N H A A G DEN HAAG Bijlagen -- Inlichtingen

Nadere informatie

Driekleur Privé Compleet Plan

Driekleur Privé Compleet Plan Driekleur Privé Compleet Plan Ik kies voor een praktische én voordelige totaaloplossing Driekleur Privé Compleet Plan 2 U wilt uw risico s op een betaalbare én gemakkelijke manier afdekken? Dan is het

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN ingediend door: U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2002.1004 (026.02) tegen: hierna te noemen 'klager', hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING. Financiële zekerheid op maat bij overlijden

ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING. Financiële zekerheid op maat bij overlijden ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING Financiële zekerheid op maat bij overlijden ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING Financiële zekerheid op maat bij overlijden Zorgeloos leven en wonen, met een goed

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

De Allianz Overlijdensrisico verzekering

De Allianz Overlijdensrisico verzekering Allianz Nederland Levensverzekering N.V. De Allianz Overlijdensrisico verzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden De Allianz Overlijdensrisicoverzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

DOMINASS ASSURANTIEN BV

DOMINASS ASSURANTIEN BV DOMINASS ASSURANTIEN BV Assurantie adviesbureau voor theologen Hier kunt u ons aan houden Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair Dominass GIDI-Advieswijzer 2 Voorwoord Als relatie

Nadere informatie

BIJZONDERE RUIMTEN STADHUIS/BIBLIOTHEEKCOMPLEX

BIJZONDERE RUIMTEN STADHUIS/BIBLIOTHEEKCOMPLEX Gemeente Den Haag Ons kenmerk BFA/2005.74 RIS133507_08-DEC-2005 BIJZONDERE RUIMTEN STADHUIS/BIBLIOTHEEKCOMPLEX HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: het beleidskader voor de verhuur van

Nadere informatie

Algemene polisvoorwaarden iqlifezzpav-2014/01

Algemene polisvoorwaarden iqlifezzpav-2014/01 Algemene polisvoorwaarden iqlifezzpav-2014/01 U heeft bij iq Life een overlijdensrisicoverzekering, eventueel aangevuld met een risicodekking Ernstig Ziek Worden en/of Ongeval afgesloten. Bij deze verzekering

Nadere informatie

Openbaar. Notulen nummer van de vergadering van burgemeester en wethouders

Openbaar. Notulen nummer van de vergadering van burgemeester en wethouders 11-10-2016 nummer 1141259 Openbaar Notulen van de vergadering van burgemeester en wethouders Aanwezig: de burgemeester de secretaris de notulist drs. J. van Belzen mr. D. Vermaat drs. I.C. Monhemius-van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

POLIS Delta Lloyd Schadeverzekering N.V. DATUM 15 juli 2015. Stammerhove 3 1112 VA DIEMEN. Eigenaar/exploitant van een asbestverwijderingsbedrijf.

POLIS Delta Lloyd Schadeverzekering N.V. DATUM 15 juli 2015. Stammerhove 3 1112 VA DIEMEN. Eigenaar/exploitant van een asbestverwijderingsbedrijf. POLIS AANSPRAKELIJKHEID VOOR BEDRIJVEN Polisnummer Ingangsdatum wijziging 6 juli 2015 Verzekeringsadviseur Mauritz Financieel Adviesbureau te BUSSUM Verzekeringnemer Asbestverwijdering Amstelland B.V.

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Standaard Doorlopende Bouw- en Montageverzekering

Allianz Nederland Schadeverzekering. Standaard Doorlopende Bouw- en Montageverzekering Allianz Nederland Schadeverzekering Standaard Doorlopende Bouw- en Montageverzekering Uw project verzekerd van succes met de Standaard Doorlopende Bouw- en Montageverzekering Tijdens bouwprojecten of installatiewerkzaamheden

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.964 RIS 173262 ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - uit de evaluatie van

Nadere informatie

Toelichting. c. Wijziging van het Besluit zorgverzekering met het oog op de dekking van terrorismeschade

Toelichting. c. Wijziging van het Besluit zorgverzekering met het oog op de dekking van terrorismeschade Artikel 1.11 (van het concept Aanpassingsbesluit Zorgverzekeringswet) Het Besluit zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd: A Artikel 2.3 van het Besluit zorgverzekering komt te luiden: Artikel 2.3 1.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden oldtimer motorrijtuigverzekering OZ MOT ALG1601

Algemene voorwaarden oldtimer motorrijtuigverzekering OZ MOT ALG1601 Algemene voorwaarden oldtimer motorrijtuigverzekering OZ MOT ALG1601 Belangrijk Dit zijn de Algemene Voorwaarden Oldtimer motorrijtuigverzekering. Deze voorwaarden vormen één geheel met de aanvullende

Nadere informatie

Nota risicomanagement 2014

Nota risicomanagement 2014 Nota risicomanagement 2014 Opgesteld door: Afdeling concerncontrol D.d.: Februari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Wettelijk kader en doelstellingen... 6 2.1 BBV... 6 2.2 Doelstellingen... 6 3 Risicomanagement...

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Woonhuisverzekering Algemene Voorwaarden nr Hollands Kroon Assuradeuren Hollands Kroon Privé-Pakket

Woonhuisverzekering Algemene Voorwaarden nr Hollands Kroon Assuradeuren Hollands Kroon Privé-Pakket Woonhuisverzekering Algemene Voorwaarden nr. 2200 Hollands Kroon Assuradeuren Hollands Kroon Privé-Pakket 1 Inhoudsopgave pagina 1. Algemeen 3 2. Welke schades vergoeden wij? 3 3. Welke schade vergoeden

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering)

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Productwijzer Motorrijtuigenverzekering (WAM-verzekering) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering. Welke risico s dekt deze

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Inhoud. Voor alle verzekeringen van het Compleet bij Elkaar Pakket. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Algemene voorwaarden. Inhoud. Voor alle verzekeringen van het Compleet bij Elkaar Pakket. Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Voor alle verzekeringen van het Compleet bij Elkaar Pakket Algemene voorwaarden Klik op de vraag om het antwoord te lezen. Inhoud Algemeen 1. Wie is de verzekeringnemer?...3 2. Bij wie heeft u de verzekering

Nadere informatie

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005

REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 RIS122936_23-DEC-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk GBD/2004.25916 RIS 122936 REGELING GECOMBINEERDE AANSLAG EN AUTOMATISCHE INCASSO 2005 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - de artikelen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

MANTELOVEREENKOMST. De ondergetekenden:

MANTELOVEREENKOMST. De ondergetekenden: MANTELOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. IFA bedrijfsadvies, onderdeel van IFA verzekeringen B.V., gevestigd aan Lübeck 2, Postbus 504 2990 AM Barendrecht, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Polisvoorwaarden Aevitae ZZP Schadeverzekeringen Algemeen

Polisvoorwaarden Aevitae ZZP Schadeverzekeringen Algemeen Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 44 44 www.aevitae.com klantenservice@aevitae.com Polisvoorwaarden Aevitae ZZP Schadeverzekeringen Algemeen Formuliernummer AEVZZP ALG 2018 Inhoudsopgave pag. Algemene

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 16-12-2008 Onderwerp: Administratieve organisatie zwembaden de Waterwijck en Vollenhove Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen: 1.De

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota 2016/229772 B&W-voorstel en besluitnota Domein Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratiedatum 12-10-2016 Opsteller A. Meijer van Putten d.d. B&W 25-10-2016 Agendapunt A8 Portefeuille Minimabeleid

Nadere informatie

De Noordhollandsche. de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering

De Noordhollandsche. de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering De Noordhollandsche de zekerheid van prettig zakendoen! Productleeswijzer Motorrijtuigen verzekering januari 2009 Productleeswijzer Motorrijtuigenverzekering 1 van 2 Algemene informatie de motorrijtuigenverzekering

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Motorrijtuigverzekering WA personenauto HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN HOOFDSTUK 2 OMSCHRIJVING VAN DEKKING. Artikel 1.8 WAM

Motorrijtuigverzekering WA personenauto HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN HOOFDSTUK 2 OMSCHRIJVING VAN DEKKING. Artikel 1.8 WAM EAG Polis Polisvoorwaarden EAG-WA_BP15 Deze polisvoorwaarden vormen één geheel met de polisvoorwaarden EAG Pakket. Bij verschil tussen deze polisvoorwaarden en de polisvoorwaarden EAG Pakket gelden deze

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG

NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG NOTA WEERSTANDSVERMOGEN RECREATIESCHAP VOORNE-PUTTEN-ROZENBURG Opgesteld door: G.Z-H In opdracht van: Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg Postbus 341 3100 AH Schiedam Tel.: 010-2981010 Fax: 010-2981020

Nadere informatie

6. Wat biedt de Ongevallenverzekering? 7. Kan Proteq mijn lopende verzekering opzeggen? 8. Hoe sluit ik de verzekering af?

6. Wat biedt de Ongevallenverzekering? 7. Kan Proteq mijn lopende verzekering opzeggen? 8. Hoe sluit ik de verzekering af? 1. Wat biedt het Proteq Protectieplan? 2. Welke dekking moet ik kiezen? 3. Wat biedt de Rechtsbijstandverzekering? 4. Waar moet ik op letten als ik kies voor de Rechtsbijstandverzekering? 5. Wat biedt

Nadere informatie

De Allianz Overlijdensrisico verzekering

De Allianz Overlijdensrisico verzekering Allianz Nederland Levensverzekering N.V. De Allianz Overlijdensrisico verzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden De Allianz Overlijdensrisicoverzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden

Nadere informatie

VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN

VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1577 RIS 182099 VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Nadere informatie

Assurantiebelasting/fscale gevolgen voorgestelde tariefswijziging per 1 maart 2011 Vragen en antwoorden behorende bij memorandum 29 november 2010

Assurantiebelasting/fscale gevolgen voorgestelde tariefswijziging per 1 maart 2011 Vragen en antwoorden behorende bij memorandum 29 november 2010 Belastingadviseurs Assurantiebelasting/fscale gevolgen voorgestelde tariefswijziging per 1 maart 2011 Vragen en antwoorden behorende bij memorandum 29 november 2010 (referen tien ummer 47 52/0vG/Dv L/0060

Nadere informatie

Gescand arc^i- rt 2 5JULI2011

Gescand arc^i- rt 2 5JULI2011 Gescand arc^i- rt 2 5JULI2011 Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad eindparaaf wathcürk:. 1 i, v-»? bou der ^Vüv^.. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Doelstelling Registratie nr. Stuk Onderwerp College

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 6 mei 2015

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 6 mei 2015 No.: Portefeuillehouder: G.J. Harmsen Afdeling: Openbaare Werken Behandelaar: M.L.F. de Bruijn De raad van de gemeente Tholen Tholen, 6 mei 2015 Onderwerp: Consultatie over ontwerpbesluit AB OLAZ met betrekking

Nadere informatie

Gemeente Den Haag, verkeersbesluit: Haagse Markt/Herman Costerstraat e.o.

Gemeente Den Haag, verkeersbesluit: Haagse Markt/Herman Costerstraat e.o. STAATSCOURANT Nr. 27826 30 september Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gemeente Den Haag, verkeersbesluit: Haagse Markt/Herman Costerstraat e.o. (aanpassing tijdelijke verkeersmaatregelen

Nadere informatie

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering

Productwijzer Motorrijtuigenverzekering Productwijzer Motorrijtuigenverzekering Productwijzer Motorrijtuigenverzekering Algemene informatie de motorrijtuigenverzekering In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de motorrijtuigenverzekering.

Nadere informatie

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering Een helder verhaal over uitvaartverzekeringen AXENT Uitvaartverzekering Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Nabestaandenzorg: de uitvaartverzekeraar

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Verzekering Wagenpark ten behoeve van het Kadaster

Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Verzekering Wagenpark ten behoeve van het Kadaster Nota van Inlichtingen Europese aanbesteding Verzekering Wagenpark ten behoeve van het Kadaster Directie Control en Financiën, Inkoop Services Kenmerk 15.043126 Opdrachtgever Het Kadaster Auteur Gea Hamhuis

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Geactualiseerde investerings- en exploitatiebegroting HNK, geactualiseerde strategienota en procedure van wensen en bedenkingen

Gemeente Delft. : Geactualiseerde investerings- en exploitatiebegroting HNK, geactualiseerde strategienota en procedure van wensen en bedenkingen Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : College van B&W Datum : lojuni 2011 Pfh. : Milène Junius Steller : Simone Groeneweg tel.nr. ; 7842 e-mail ; sgroeneweg@delft.nl Doelstelling Registratienr.

Nadere informatie

Voorwaarden Schadeverzekering

Voorwaarden Schadeverzekering Polisvoorwaarden PP 8000-01 Voorwaarden Schadeverzekering Algemene voorwaarden (PP 8000-01) Wie behandelt mijn zaken? In principe behandelt Nationale-Nederlanden al uw schades. Maar heeft u bij ons een

Nadere informatie

Allianz Overlijdensrisicoverzekering

Allianz Overlijdensrisicoverzekering Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Allianz Overlijdensrisicoverzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden De Allianz Overlijdensrisicoverzekering Financiële zekerheid op maat bij overlijden

Nadere informatie

AV-9 Algemene Voorwaarden

AV-9 Algemene Voorwaarden Deze vormen één geheel met de Bijzondere Voorwaarden die van toepassing zijn. Inhoudsopgave Algemeen... 2 1. Wie is de verzekeringnemer?... 2 2. Bij wie heeft u de verzekering afgesloten?... 2 Begin en

Nadere informatie

Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren

Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren De wijzigingen t.o.v. uw huidige ZekerheidsPakket Particulieren 1 t.o.v. uw huidige Opstalverzekering Basis 1 t.o.v. uw huidige Opstalverzekering

Nadere informatie

Aanvullende Voorwaarden Algemene voorwaarden Keurmerk Private Lease. Versie HKAL PL-AV.03-1 mei 2018

Aanvullende Voorwaarden Algemene voorwaarden Keurmerk Private Lease. Versie HKAL PL-AV.03-1 mei 2018 Aanvullende Voorwaarden Algemene voorwaarden Keurmerk Private Lease Versie HKAL PL-AV.03-1 mei 2018 A. Definities Leasecontract Aanvullende voorwaarden Algemene voorwaarden Leasemaatschappij Maximaal aantal

Nadere informatie

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 22 januari Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 22 januari Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 22 januari 2015 Agendapunt : Onderwerp : Huisvesting Dr. Nassau College Portefeuillehouder : Wethouder Dijkstra Datum : 16 december 2014 Onderwerp Huisvesting Dr.

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 051113/A05 afdeling: Welzijn Onderwerp: huisvestingsprogramma

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 24 mei 2011 Corr. nr.: 2011.06434 Onderwerp : Voorstel tot instemming met de begroting 2012 van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

AV-8 Algemene Voorwaarden

AV-8 Algemene Voorwaarden Deze vormen één geheel met de Bijzondere Voorwaarden die van toepassing zijn. Inhoudsopgave Algemeen... 2 1. Wie is de verzekeringnemer?... 2 2. Bij wie heeft u de verzekering afgesloten?... 2 Begin en

Nadere informatie

Gemeente Den Haag INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING

Gemeente Den Haag INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING RIS142017_06-DEC-2006 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2006.618 RIS 142017 INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: - in te stemmen met het invoeren

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

NATIONALE VAN 1903. Nationale van 1903: benut de voordelen van het collectief

NATIONALE VAN 1903. Nationale van 1903: benut de voordelen van het collectief NATIONALE VAN 1903 Nationale van 1903: benut de voordelen van het collectief Nationale van 1903: benut de voordelen van het collectief Nationale van 1903 Coöperatieve U.A., en haar rechtsvoorgangers, biedt

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0094 Rv. nr.: 09.0094 B&W-besluit d.d.: 8 september 2009 B&W-besluit nr.: 09.0979 Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Voorbereidingskrediet verbouwing Stadsbouwhuis

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

MOTORRIJTUIGEN CLAUSULES OVZ Verzekeringen

MOTORRIJTUIGEN CLAUSULES OVZ Verzekeringen MOTORRIJTUIGEN CLAUSULES OVZ Verzekeringen 1 Cessie Alle vorderingen tot vergoedingen van schade (met uitzondering van verzekerdes verplichtingen die voortvloeien uit de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen)

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0305, d.d. 31 maart 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Oprichting N.V. Beheer Openbare Ruimte BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Behoudens advies van de Ondernemingsraad als

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren

Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren Uw verzekering ondergebracht in het ZekerheidsPakket Particulieren De wijzigingen t.o.v. uw huidige ZekerheidsPakket Particulieren t.o.v. uw huidige Opstalverzekering Basis t.o.v. uw huidige Opstalverzekering

Nadere informatie

MEVAS Risicomanagement Programma.

MEVAS Risicomanagement Programma. nederlandse organisatie van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal MEVAS Risicomanagement Programma. Inhoud MEVAS Risicomanagement Programma. 3 Stappen die passen bij uw organisatie. 4

Nadere informatie

B en W d.d

B en W d.d B en W 14.0354 d.d. 8-4-2014 Onderwerp Reactie aan VNG op de onderzoeksrapportage Groot-onderhoud gemeentefonds Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Vast te stellen de brief aan de gemeenteraad

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 ZEKER IS ZEKER

BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 ZEKER IS ZEKER BIJZONDERE VOORWAARDEN MOTORRIJTUIGENVERZEKERING WETTELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VERSIE FEBRUARI 2012 INHOUDSOPGAVE Deze bijzondere voorwaarden vormen één geheel met de algemene voorwaarden en de woordenlijst.

Nadere informatie

Uit de verstrekte gegevens blijkt dat de compensatieregelingen leiden tot de volgende tegemoetkomingen:

Uit de verstrekte gegevens blijkt dat de compensatieregelingen leiden tot de volgende tegemoetkomingen: Directoraat-Generaal Belastingdienst/ Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 22 januari 2010, nr. DGB 2010/415 M, Staatscourant 2010, 1372 De staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

Gemeente Noord Beveland

Gemeente Noord Beveland Gemeente Noord Beveland Aan inwoners 65- en 65+ Gemeente Noord-Beveland M.A. de Ruijterlaan 2 Postbus 2118 4460 MC GOES Tel. (0113) 249 Fax. 0113-230876 Bankrelatie: BNG 's-gravenhage Banknr. 28 50 66

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Definitieve versie, 03-09-2010 Noordstad Hypotheken BV Den Helder Inleiding Dit Dienstverleningsdocument wordt u aangeboden door het team van Noordstad Hypotheken BV te Den Helder.

Nadere informatie

ToekomstPlan/StudiePlan

ToekomstPlan/StudiePlan ToekomstPlan/StudiePlan 1311 Toelichting op de belangrijkste voorwaarden Het doel van dit document is om u in hoofdlijnen uit te leggen hoe uw product werkt. In uw geval kunnen sommige voorwaarden niet

Nadere informatie