2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2015"

Transcriptie

1

2 Index 1. Wat is Probiotica en hoe werkt het precies? Wat maakt een Probiotica? Een minimum aan probiotica is nodig Rol van probiotica in onze gezondheid Hoe probiotica werken 2. Probiotica Bacteriën & Zuivelproducten Probiotische bacteriën & geschiedenis Zuivel kan de probiotische bacteriën beschermen Gekoelde opslag van zuivelproducten helpt probiotische stabiliteit te bevorderen Levende culturen in zuivelproducten hebben een positief imago De gezonde eigenschappen van probiotische bacteriën mengen met de gezonde eigenschappen van melkproducten 3. 8 Voedingsmiddelen die probiotica bevatten 4. Ons lichaam bevat 10 keer meer microben dan menselijke cellen Waarom zijn bepaalde bacteriën goed voor je? Antibiotica kan tot bepaalde problemen leiden Is yoghurt echt een goede bron van probiotica?

3 Wat is Probiotica en hoe werkt het precies? De eisen gesteld voor een microbe bedoeld als probioticum zijn eenvoudig. De microbe moet in leven zijn wanneer het wordt toegediend, moet kunnen worden gedocumenteerd als een voordeel voor de gezondheid en er moeten verschillende niveaus kunnen worden aangetoond. Wat maakt een Probiotica? Een verslag over Guidelines for evaluation of probiotics in food gaat hier vollediger op in. De bevindingen waren (samengevat) : Probiotica moeten worden geïdentificeerd op het niveau van het geslacht, de soort en de stam, met behulp van geschikte moleculaire en fysiologische technieken.

4 De stam moet worden gedeponeerd bij een internationaal erkende cultuurcollectie zodat wetenschappers in staat zijn om gepubliceerd onderzoekte repliceren op de stam en om te gebruiken als referentie stam. Geschikte vitro- en dierlijke assessments moeten worden uitgevoerd om beter inzicht te krijgen in de fysiologische kenmerken van de stam. Toch moet de keuze van wat evaluaties betreft worden uitgevoerd gebaseerd op evaluaties die voor de probiotische functie relevant zijn. Zorg moet worden besteed om geen conclusies te trekken op basis van in vitro en dierproeven die niet zijn gevalideerd. Voor het gebruik, moet de veiligheidsreferentie van de microbe volledig worden bekeken. Goed gecontroleerde studies moeten worden uitgevoerd. Het vermogen op het vereiste niveau in het eindproduct om het probioticum levend te houden door het einde van de houdbaarheidstermijn in het oog te houden. Degenen met enige vertrouwdheid met dit gebied kunnen opmerken dat deze lijst van eisen geen attributen bevat zoals de mogelijkheid om zich te houden aan darmcellen, weerstand tegen gal en zuur, de productie van bacteriocines, anti-pathogene activiteit, menselijke oorsprong, overleven door darmtransit, onder andere. Dit komt omdat de keus van de gezondheidsdoelstellingen, hosts en leveringmethoden zo divers zijn dat geen kenmerken dan die welke hierboven werden aangehaald belangrijk zijn voor slechts een deel van de probiotica, of omdat het niet duidelijk is of deze evaluaties echt voorspellend in de vivo functionaliteit kan zijn.

5 Bijvoorbeeld, soms wordt beweerd dat probiotica de darmtransit moet overleven om effectief te zijn. Hoewel er weinig twijfel over kan bestaan dat het vermogen van probiotica om te groeien en te metaboliseren als zij door het darmkanaal kunnen bijdragen aan de voordelen voor de gezondheid, zijn er ook gevallen waarin dit niet nodig is. In een geval, suggereert voorlopige onderzoek dat sommige probiotica de niveaus kan verminderen van Streptococcus mutans, de oorzaak van tandbederf, in de orale microbiële gemeenschap. Een minimum aan probiotica is nodig Probiotische producten moeten veilig en effectief zijn, en ze moeten hun effectiviteit en potentie weten te behouden tot het einde van houdbaarheid van het product. Dit vereist een verantwoorde aanpak door zowel de producent als de consument. De producent moet de werking op effectieve niveaus tot het einde van de houdbaarheidstermijn verzekeren. De consument moet het product bewaren en gebruiken volgens de instructies van de fabrikant.

6 Rol van probiotica in onze gezondheid Eeuwenlang, suggereerde onderzoek en folklore dat gefermenteerde zuivelproducten levende actieve culturen bevatten die gezond zijn. Recente gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze traditionele opvattingen, wat suggereert dat probiotica een waardevol onderdeel van een gezonde voeding kunnen zijn. Probiotica zijn niet essentieel voor een gezonde voeding, maar een aantal dwingende voordelen voor de gezondheid zijn met bepaalde stammen verbonden. Bovendien, de opkomst van een aantal nieuwe openbare gezondheidsrisico s suggereert een belangrijke rol voor probiotica, effectief in het beperken van sommige ziekten. Zo kan het vermogen van probiotische bacteriën het immuunsysteem bij ouderen stimuleren of andere mensen het risico op voorkomende infectieziekten beperken. Praat dus zeker met uw arts over de mogelijkheid of ook u er kunt mee geholpen worden.

7 Sommige infecties, waarvan ooit gedacht dat ze vanzelf zouden verdwijnen of die gemakkelijk te behandelen met antibiotica werden geacht, worden nu erkend als meer ernstige gezondheidsbedreigingen. Bacteriële vaginose is daar een concreet voorbeeld van. Nu weten we dat het wordt geassocieerd met een laag geboortegewicht bij baby s en een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen. Nieuwe pathogenen hebben zich ontpopt als gangbaar en levensbedreigend, waaronder Shig-aachtige Escherichia coli -stammen. Meerdere antibioticaresistenties zijn een voortdurende bedreiging in de strijd tegen de behandelbare infecties. En in niet-geïndustrialiseerde landen, maken infecties zoals rotavirus aanspraak op de levens van honderdduizenden baby s per jaar. Preventie van infecties voordat deze optreden zijn een duidelijk beter alternatief. Bepaalde probiotica kunnen een veilige, kosteneffectieve aanpak bieden als een barrière tegen of weerstand bij een microbiële infectie. Hoe probiotica werken Om te begrijpen hoe probiotica werken, is het belangrijk een beetje van de microbiologie en de fysiologie van het menselijke maagdarmkanaal te begrijpen. De mens, zoals alle dieren, is het toneel van vele soorten en hoge aantallen microben op onze huid, in onze mond, in vaginale traktaten van vrouwen, en helemaal door onze maag-darmkanaal.

8 In feite wordt geschat dat er meer microben verbonden met het lichaam zijn (ongeveer 10 14, 100,000,000,000,000 of bacteriële cellen) dan er menselijke cellen zich daarin bevinden Naast deze zeer groot aantal bacteriën, is er een grote verscheidenheid aan soorten bacteriën. Er wordt geschat dat er meer dan 1000 verschillende soorten, of soorten, van bacteriën in de huizen van de mensen aanwezig zijn. In totaal zijn er van deze microben naar schatting 100 maal meer metabolische genen aanwezig dan hun menselijke gastheer coderen. Belangrijker is echter de aantallen en soorten microben die ons lichaam koloniseren en dat ze dynamisch met elkaar en met onze menselijke cellen interageren. Deze koloniserende bacteriën, zo is aangetoond, spelen een belangrijke rol in spijsvertering, metabolisme, vitamine synthese van de gastheercel ontwikkeling, immuunsysteem, intestinale barrièrefunctie tegen ziektes, en andere activiteiten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. Het belang van deze kolonisatie voor de menselijke gezondheid en de ontwikkeling wordt weerspiegeld in het concept dat de mensen in feite superorganisms zijn, samengesteld uit hun eigen menselijk genoom en de gecombineerde microben die ze koloniseren. Het is niet mogelijk om de volksgezondheid te helpen zonder gelijktijdig het complement van koloniserende bacteriën te zien.

9 Wereldwijd worden inspanningen op het vlak van onderzoek gedaan (zie International Human Microbiome Consortium) om de rol van de menselijke microbiome te bestuderen bij het behoud van de gezondheid en de oorzaak van ziektes.vanuit die kennis bestaat de de mogelijkheid de te behandelen ziekte te voorkomen. Deze samenwerking is ook bedoeld om meer volledig te karakteriseren wat microben kunnen doen bij het koloniseren van de mens en welke functies deze microben uit kunnen voeren. Basis van deze overweging: is het niet verwonderlijk dat probiotica door directe of indirecte beïnvloeding van de bevolking of de activiteiten van onze koloniserende microben de gezondheid kan stimuleren? Probiotica Bacteriën & Zuivelproducten

10 Probiotische bacteriën zijn vaak, maar niet altijd, gekozen uit bacteriën die normaal het maagdarmstelsel van mensen bewonen. Soms wordt de term probiotica gebruikt als een synoniem voor commensale, nuttige bacteriën, maar dit is een onjuist gebruik. Commensale flora kan gunstig zijn, maar totdat ze zijn geïsoleerd, gekarakteriseerd en is aangetoond dat ze in humane studies een gezondheidsvoordeel geven, worden zij niet nauwkeurig probiotisch genoemd. Ook moet probiotica veilig zijn. Zodra bestemd voor commercieel gebruik, zijn deze bacteriën gezuiverd, gekweekt om in grote aantallen, geconcentreerd tot hoge doses bewaard te worden. Ze voorzien in producten in een van drie manieren: als een cultuur concentraat toegevoegd aan een levensmiddel op medium niveau, met weinig of geen kans voor cultuurgroei geënt in op basis van melk (of een voedingssupplement) en met de mogelijkheid te groeien naar een hoog niveau in een gefermenteerde levensmiddel geconcentreerde en gedroogde cellen verpakt als voedingssupplementen zoals poeders, capsules of tabletten, en afgeleverd op een aantal doses Probiotische bacteriën & geschiedenis Probiotische bacteriën hebben een lange geschiedenis van samenwerking met zuivelproducten. Dit is omdat sommige van dezelfde bacteriën die zijn geassocieerd met gefermenteerde zuivelproducten ook huizen in verschillende plaatsen op het lichaam, zoals de mond, het maagdarmkanaal en de vagina.

11 Sommige van deze microben, spelen daarom een dubbele rol bij het omzetten van melk in een uiteenlopende reeks van gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt, kaas, kefir, enz.), en tot de belangrijke rol van het koloniseren van de bacteriën. Zuivelproducten kunnen een wenselijk probiotische transportmiddel bieden om verschillende redenen. Tot op heden is er echter weinig onderzoek naar de effecten van de afgiftedrager en de probiotische werkzaamheid van een van de mogelijke formaten. Dit is een belangrijk gebied voor toekomstig onderzoek. 1. Zuivel kan de probiotische bacteriën beschermen. De reis door het menselijk spijsverteringskanaal kan een uitdaging zijn voor bacteriën. De hoge zuurtegraad in de maag en de blootstelling aan pacreassecretie zoals verteringsenzymen en gal in de dunne darm kan leiden tot schade en dood van een percentage van oraal toegediende probiotica. Hoewel sommige bacteriën meer resistent zijn dan andere kan deze spanning, de consumptie van probiotica met voedsel, zoals melk, yoghurt en andere zuivelproducten, buffers vormen in het maagzuur en zo de kans dat de bacteriën overleven in de darm verhogen. 2. Gekoelde opslag van zuivelproducten helpt probiotische stabiliteit te bevorderen Hoewel het melkzuurgehalte van yoghurt een belemmering kan vormen voor cultuurstabiliteit, bevordert het op korte termijn de koeling en over het algemeen de stabiliteit. 3. Levende culturen in zuivelproducten hebben een positief imago De consument kan een algemeen negatief beeld van bacteriën in

12 voedingsmiddelen hebben, maar live actieve culturen in gefermenteerde zuivelproducten brengen een positieve, gezonde beeld. Probiotische bacteriën in zuivel kan een uitbreiding van de comfortabele vereniging van culturen in zuivelproducten zijn, en het gemakkelijker maken om de boodschap van een betere gezondheid te communiceren aan het publiek. 4. De gezonde eigenschappen van probiotische bacteriën mengen met de gezonde eigenschappen van melkproducten Een zuivelproduct met probiotica met een gezonde, functional food package. Naast de vitaminen, calcium, andere mineralen en eiwitten verkregen uit zuivelproducten, is modern onderzoek verricht naar de gezonde eigenschappen van fermentatie-afgeleide peptiden en boterzuur in sommige voorgestelde zuivelproducten. Zuivelproducten, zo is onlangs aangetoond, bevatten belangrijke componenten voor een gezonde voeding, meer dan de preventie van osteoporose. Consumptie van drie of meer porties zuivel per dag is geassocieerd met lagere niveaus van zwaarlijvigheid onder Amerikanen. Obesitas wordt geassocieerd met diabetes, hypertensie en hartziekte. Het DASH ( Dietary Approaches to Stop Hypertension ) dieet beveelt ook drie porties vetarme zuivelproducten aan.

13 8 Voedingsmiddelen die probiotica bevatten Bacteriën hebben een reputatie bij het veroorzaken van ziekte, dus het idee om er een paar miljard per dag voor uw gezondheid toe te dienen lijkt misschien letterlijk en figuurlijk moeilijk te slikken. Maar een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs suggereert dat je sommige ziekten kunt behandelen en zelfs te voorkomen met voedingsmiddelen en supplementen met bepaalde soorten levende bacteriën. Meer mensen beginnen met deze nuttige micro-organismen te gebruiken, genaamd probiotica (van pro en biota, betekent voor het leven ).

14 Een van de meest populaire probiotische voedingsmiddelen is livegekweekte yoghurt, maar zorg ervoor dat je de ingrediëntenlijst goed leest, omdat niet alle yoghurt gelijkaardig worden gemaakt. Kijk uit naar merken zoals Bruine Koe en Cascade Fresh, die Lactobacillus omvatten, acidophilus en andere probiotische culturen. 1. Kefir Vergelijkbaar met yoghurt, een gefermenteerd zuivelproduct. Dit is een unieke combinatie van melk en gefermenteerde kefir korrels. Het heeft een licht zure en scherpe smaak met een vleugje breadyyeastiness (maar dat wordt meestal meer opgemerkt in de geur dan de smaak).

15 Kefir is vergelijkbaar met yoghurt, maar omdat het gefermenteerd wordt met gist en bacteriën, bevat het eindproduct meer probiotica. 2. Zuurkool Gemaakt van gefermenteerde kool en andere groenten, is zuurkool niet alleen zeer rijk aan gezonde levende culturen, maar ook helpt het bij het verminderen van allergische symptomen. Zuurkool en de soortgelijke, maar pittige Koreaanse gerecht, kimchi is eveneens uitgerust met immuniteitsverhogende vitamines die kunnen helpen bij het afweren van een infectie.

16 3. Geitenmelk en zachte kaas Geitenmelk en zachte kaas zijn bijzonder hoog in probiotica, waaronder thermophillus, bifudus, bulgaricus en acidophilus. 4. Donkere chocolade

17 Probiotica kunnen worden toegevoegd aan hoogwaardige donkere chocolade, zelfs tot vier keer de hoeveelheid probiotica die we in diverse vormen van zuivel terugvinden. Dit is slechts een van de gezondheidsvoordelen van chocolade. 5. Miso Miso is een van de belangrijkste onderdelen van de Japanse traditionele geneeskunde die echt kan bijdragen tot de weldaad van het spijsverteringssysteem. Gemaakt van gefermenteerde rogge, bonen, rijst of gerst, leidt het toevoegen van een eetlepel miso in wat warm water tot een uitstekende, snelle, probiotische-rijke soep, vol van lactobacillen en bifidus bacteriën. Naast zijn belangrijke levende culturen, is miso is extreem voedzaam.

18 6. Groene augurk Geloof het of niet, maar de gemeenschappelijke groene augurk is een uitstekende voedingsbron van probiotica. Bij het zoeken naar augurken voor probiotica, kiezen experts voor natuurlijk gefermenteerde rassen waarbij azijn niet werd gebruikt in het proces van het bewaren van de augurk. Een zeezout- en wateroplossing stimuleert de groei van goede bacteriën en kan zure augurken enkele spijsverteringsvoordelen geven.

19 7. Sojabonen en tempeh Een uitstekend alternatief voor vlees of tofu, is tempeh, een probioticumrijke graan gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Als grote bron van vitamine B12, kan deze vegetarische lekkernij gebruikt worden in gerechten dit zowel gebakken, gebakken of gewoon verkruimeld op salades. Indien correct voorbereid, is tempeh ook zeer laag in zout, waardoor het een ideale keuze kan zijn voor mensen met een zoutarm dieet.

20 8. Kombucha Kombucha is een verworven smaak vanwege de zure smaak en gefermenteerde geur. Het is al meer dan 2000 jaar oud en heeft een rijke anekdotische geschiedenis bij de preventie en bestrijding van kanker, artritis en andere degeneratieve ziekten. In feite, volgens een Los Angeles Times artikel, maakten mensen die lijden aan HIV kombucha populair in de jaren Mensen dronken het om hun immuunsysteem te stimuleren, om verhoging van de energie te bekomen, de huid en nagels te verbeteren en dunner wordend haar te versterken. Deze gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt echter wel duidelijk de antioxiderende eigenschappen van kombucha, als hulp bij een boost van de immuniteit en de energie niveaus. Als een probiotische drank, kan het de spijsvertering eveneens verbeteren

21 Ons lichaam bevat 10 keer meer microben dan menselijke cellen Ik daag je uit: als ik je vraag om te denken aan bacteriën, dan zullen wellicht onheilspellende beelden in je opkomen van zwermen van microorganismen die verzot zijn op vuil, en misschien denk je ook wel aan tuberculose, longaandoeningen, pest en andere dodelijke ziekten. Bacteriën hebben nu eenmaal niet zo een positief imago. Maar als we dieper op dit thema ingaan, zullen we merken dat het heel wat gecompliceerder is dan alleen maar deze schadelijke organismen. Het is uiteraard wijs om jezelf te willen beschermen tegen potentieel dodelijke microben, ofwel door je afweersysteem te gaan opkrikken ofwel door ze zoveel mogelijk proberen te vermijden.

22 Wanneer je bezorgd bent over de aanwezigheid van bacteriën die ons allemaal omringen, dan is het misschien een onthutsende vaststelling om te weten dat je eigen lichaam grosso modo tot zelfs 10 keer zoveel microbische cellen dan gewone menselijke cellen bevat. En dit doet ons de vraag stellen wie we eigenlijk zijn. Het lichaam van een mens bevat 10 keer meer microben dan menselijke cellen We zouden het lichaam van de mens plastisch gezien kunnen vergelijken met een stad die laat ons zeggen of nog meer verschillende levende soorten bevat. De rollen die gespeeld worden door deze levensvormen, en dit zowel goed als slecht, zijn een groeiende bron van interesse voor wetenschappers en onderzoekers naar dit onderwerp. Deze bacteriën, die letterlijk met miljarden in ons lichaam aanwezig zijn, leven samen in relatief vredige omgevingen op de planeet men. Een vakorganisatie zoals The national Institutes of Health Common Fund Human Microbiome Project volgt de genen van deze diverse microorganismen van nabij om er meer over te weten te komen. De missie van dit spraakmakend project is om een analyse te maken van de rol die microben hebben op de gezondheid van de mens en op de ziektes die we allemaal kunnen oplopen. Met als achterliggende gedachte dat we meer begrip kunnen opbouwen om deze ziektes te vermijden of te genezen.

23 Waarom zijn bepaalde bacteriën goed voor je? Het mag intussen duidelijk zijn dat bacteriën een belangrijke rol spelen op de werking van het menselijk lichaam en dit zowel in positieve als negatieve zin. De microben die zich in de maagstreek bevinden dragen hun steentje bij tot een gezonde vertering en ze voorkomen ook ondervoeding. De samenstelling van deze specifieke bacteriën kunnen ook een rol spelen bij obesitas. In een studie die werd uitgevoerd in de riolen van 71 verschillende steden in de Verenigde Staten, werd ontdekt dat uit de bacteriële patronen kon afgeleid worden of de bevolking van een bepaalde stad aanleg had tot obesitas, en dit met een nauwkeurigheidgraad van niet minder dan 89%. Het vrij geven van weldadige bacteriën en hormonen kan helpen om controle uit te oefenen over onze eetlust en om de hoeveelheid ontstekingen in het lichaam mee onder controle te houden. Maar de microben en de bacteriën spelen ook op andere plekken in ons lichaam en hebben bij tal van andere processen een positieve rol. Zo kan ons cardiovasculair systeem ook van de weldadige effecten van probiotica genieten. Een keten van bacteriën zoals bijvoorbeeld Lactobacillus reuteri draagt volgens recent onderzoek zeker een steentje bij om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen. Verder diepgaander onderzoek naar deze specifieke keten van bacteriën toonde overigens aan dat het ook kan helpen om het voor ons lichaam zo noodzakelijke vitamine D bloedpeil te verhogen.

24 Antibiotica kan tot bepaalde problemen leiden Het is een onmiskenbaar en door niemand ontkend feit dat antibiotica op significante wijze hebben bijgedragen tot de verdere ontwikkeling van de moderne medicijnen. Toch is er ook een keerzijde aan de medaille waar te nemen. De prijs die we voor de vooruitgang hebben moeten betalen is de ontwikkeling van zogenaamde superbugs zoals MRSA die er toe hebben geleid dat bacteriën erin geslaagd zijn om een groeiende weerstand op te bouwen tegen een aantal van de sterkste antibiotica therapieën. Er is dus wel degelijk sprake van een bedreiging van de klassieke therapie met antibiotica. De hoeveelheid en de omvang van de schade aan het menselijk lichaam die het gevolg kan zijn van nodeloze voorschriften met antibiotica is nog onvoldoende duidelijk onderzocht en we staan pas aan het begin van een poging tot begrip van dit fenomeen.

25 Intussen weten we al lang dat de kans dat vrouwen die een behandeling met antibiotica hebben ondergaan vaak last krijgen van een schimmelinfectie, en dit kan bijzonder pijnlijk en oncomfortabel zijn. De overdadige aangroei van Candida Albicans, die normaal wordt teruggevonden in de vagina en het verteringsysteem van de vrouw, wordt veroorzaakt door de radicale vernietiging van de beschermende lactobacillen die normaal gezien de aanwezigheid van Candida onder controle houden. Al te vaak antibiotica innemen kan dus bij vrouwen meer schade dan goed aanrichten en dat effect is uiteraard te vermijden. Bepaalde vormen van antibiotica die erop gericht zijn om een brede groep van bacteriën aan te vallen resulteren maar al te vaak ook in de dood van de zogenaamde goede bacteriën die nodig zijn voor een efficiënte werking en het degelijk functioneren van het menselijk lichaam. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen die last hebben van de aandoening candidiasis de raad van de arts meekrijgen om yoghurt te eten of ingekapselde probiotica in te nemen die bacteriën bevatten zoals lactobaillus acidophilus, bifidobacteria en/of andere ketens om de gezonde flora die zich in de vagina van de vrouw bevinden opnieuw te herstellen. Niet iedereen lust yoghurt even graag omdat het nu eenmaal in pure vorm een zuur product is, en al te veel suiker toevoegen is geen goede optie voor je gezondheid. Eventueel voeg je een lepeltje rauwe honing toe, dat is een natuurlijke zoetmaker en nog gezond ook.

26 Is yoghurt echt een goede bron van probiotica? Alhoewel yoghurt vaak levende bacteriën mag bevatten, is dat al lang niet het geval voor alle vormen van yoghurt die bij ons in de gewone handel worden verkocht. Vaak is het steriele yoghurt met weinig levende organismen erin. Er wordt dan ook aangeraden om gezonde verse yoghurt zonder smaakstoffen en zoetstoffen aan te kopen, want uit onderzoek is gebleken dat het net het DNA van de bacteriën uit yoghurt is dat een beschermende werking op ons lichaam kan hebben. De vaak bijzonder gezoete yoghurt die we op de meeste rekken van onze supermarkten en winkels terugvinden is helaas niet bepaald de meest ideale manier om de zo broodnodige bacteriën die onze gezondheid kunnen bevorderen binnen te krijgen. Dit is dan ook een van de meest voor de hand liggende redenen waarom het aan te raden is om een supplement met probiotica in te nemen omdat je op die manier er zeker kunt van zijn dat je op een betrouwbare manier de juiste stoffen binnenkrijgt die een gunstig effect op je lichaam hebben.

27

1

1 www.degezondheidswinkel.be 1 Index Wat is probiotica en hoe werkt het precies?... 3 Wat maakt een probiotica?... 3 Een minimum aan probiotica is nodig... 4 Hoe probiotica werken... 5 Probiotica bacteriën

Nadere informatie

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE Hoewel u gefermenteerde levensmiddelen in de supermarkt kunt kopen, zijn deze meestal gepasteuriseerd op hoge temperatuur waardoor de nodige vriendelijke bacteriën

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

Medicinale dranken - Chlorophyl

Medicinale dranken - Chlorophyl Medicinale dranken - Chlorophyl Chlorophyl (water) Een wonder van de natuur. Chlorophyl en de balans zuren en base Giffen, schadelijke stoffen en andere milieubelastende stoffen, zoals een onevenwichtige

Nadere informatie

Flora & darmtransit: een kwestie van evenwicht! Health in in harmony with Nature* *La Santé en harmonie avec la Nature

Flora & darmtransit: een kwestie van evenwicht! Health in in harmony with Nature* *La Santé en harmonie avec la Nature Flora & darmtransit: een kwestie van evenwicht! Health in in harmony with Nature* *La Santé en harmonie avec la Nature Microbiota of darmflora: wat is dat? De darmflora of microbiota in het maag-darmstelsel

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Chapter 9. Nederlandse samenvatting

Chapter 9. Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Melkzuurbacteriën worden van oudsher gebruikt om de houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen. Zo worden voor de bereiding van wijn, bier, brood, worst, kaas, yoghurt, augurken

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/24600 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Mariman, Rob Title: Probiotic bacteria and the immune system : mechanistic insights

Nadere informatie

EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid

EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid Fermenteren = Voedsel te laten verbeteren door micro-organismen (bacteriën, schimmels). Wilde

Nadere informatie

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Is er een verband

Nadere informatie

Copyright Het Reflux Plan

Copyright Het Reflux Plan Onderstaande supplementen worden aangeraden bij brandend maagzuur. Volg strikt de stappen van het stappenplan, dus eerst het dieet volgen met de 3 reflux regels, en dan pas overgaan op supplementen indien

Nadere informatie

3.1 Inleiding 67 3.2 Suiker en suikers

3.1 Inleiding 67 3.2 Suiker en suikers INHOUD 13 17 1.1 Inleiding 17 1.2 Definitie van vet 18 1.2.1 Structuur van vet 18 1.2.2 Vetzuurgroepen 19 1.2.3 Oorsprong van vet 23 1.3 Aanwezigheid van vet in levensmiddelen 24 1.3.1 Onverzadigde vetzuren

Nadere informatie

Hoe voorzagen onze voorouders eten in de winter? Welke bewaartechnieken kennen jullie?

Hoe voorzagen onze voorouders eten in de winter? Welke bewaartechnieken kennen jullie? Start: maken van melkwei Yogurth (vb van Zuiver zuivel) vochtige neteldoek zeef kom Neteldoek moet fijne gaten hebben zodat er geen yogurth door komt. Maar ook niet te fijn zodat het goed doorlekt. Natmaken

Nadere informatie

Artikel 1.1: Yoghurt maken Bron: http://www.katho.be/hivb/micromaat/pdf/module3yoghurt.pdf

Artikel 1.1: Yoghurt maken Bron: http://www.katho.be/hivb/micromaat/pdf/module3yoghurt.pdf Artikel 1.1: Yoghurt maken Bron: http://www.katho.be/hivb/micromaat/pdf/module3yoghurt.pdf Melkzuur, van spierpijn tot kunstknie De oorspronkelijke tekst is ingekort en aangepast 1.1 Wat is yoghurt? Yoghurt

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de vermoeidheid? Gezond eten, wil niet enkel zeggen voedsel

Nadere informatie

Immuunreactie tegen virussen

Immuunreactie tegen virussen Samenvatting Gedurende de laatste eeuwen hebben wereldwijde uitbraken van virussen zoals pokken, influenza en HIV vele levens gekost. Echter, vooral in de westerse wereld zijn de hoge sterftecijfers en

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

PB ASSIST+ ProBiotic verdedigingsformule Ondersteund een gezonde spijsvertering en immuniteit

PB ASSIST+ ProBiotic verdedigingsformule Ondersteund een gezonde spijsvertering en immuniteit PB ASSIST+ ProBiotic verdedigingsformule Ondersteund een gezonde spijsvertering en immuniteit Product omschrijving De nieuwste toevoeging aan dōterra's DigestZen Digestive Support categorie is PB Assist

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

ARE HEALTH CLAIMS UNDERSTOOD?

ARE HEALTH CLAIMS UNDERSTOOD? ARE HEALTH CLAIMS UNDERSTOOD? door Sheila Francl Zoetermeer 2009 Afstudeeropdracht Faculteit Natuurwetenschappen, Open Universiteit Nederland SAMENVATTING (SUMMARY IN DUTCH) Gezondheidsbewuste consumenten

Nadere informatie

Lesthema 4: Probiotica

Lesthema 4: Probiotica Lesthema 4: Probiotica Wil je wel eens weten: 1 Of je al die reclame over gezonde yoghurtdrankjes mag geloven? 1 Hoe die drankjes dan wel onze darmflora gunstig kunnen beïnvloeden? 1 Wat het verschil is

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over probiotica

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over probiotica Dossier Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over probiotica E-book Probiotica Wat zijn probiotica? Hoe de darmen werken Dikke darm Weerstand Wat doen probiotica? Flinndal

Nadere informatie

We zullen wentelteefjes maken!

We zullen wentelteefjes maken! Bijna dagelijks wordt er in een gezin brood gekocht. Soms is het brood van de vorige dag nog niet helemaal opgegeten maar al wel een beetje uitgedroogd. Wat kun je zoal doen met uitgedroogde broodsneden?...

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

De filosofie van het voeren

De filosofie van het voeren Terug naar Voorwoord Terug naar Inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk De filosofie van het voeren Inhoudsopgave van dit hoofdstuk: Het algehele beeld Hoe voeding in de Natuur er uit zou zien...

Nadere informatie

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN

DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN GRATIS CHEAT SHEET DE 3 GEZONDE VOEDINGSMIDDELEN DIE DARMKLACHTEN VEROORZAKEN Welkom! Wouter hier... ik ga jouw grootste zorg uitklaren indien je hier nieuw bent... WIE BEN IK EN WAAROM ZOU JE NAAR MIJ

Nadere informatie

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen 2011 Schimmelinfectie Weg Stappenplan In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Schimmelinfectie Weg Stappenplan Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach Susanne

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niet-technische samenvatting 2015246 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het ontrafelen van de rol die darmflora speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten 1.2 Looptijd van het project 1.3

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Gezondheid havo 5. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting.

Gezondheid havo 5. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Gezondheid havo 5 In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Microben en je gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sommige soorten kunnen je ziek maken. Toch is het grootste gedeelte

Nadere informatie

INFECTIE VAGINALE SCHIMMEL- APOTHEEK.NL

INFECTIE VAGINALE SCHIMMEL- APOTHEEK.NL VAGINALE SCHIMMEL- INFECTIE WAT IS EEN VAGINALE SCHIMMEL- INFECTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL V A G I N A L E SCHIMMELINFECTIE

Nadere informatie

Zuivel: een werelds product. Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research

Zuivel: een werelds product. Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research Zuivel: een werelds product Prof.dr. Tiny van Boekel Hoogleraar Levensmiddelentechnologie Wageningen University & Research Wat is melk? Afscheidingsproduct van de melkklier van een zoogdier Zuivelproducten

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Voeding bij kanker: fabels en feiten. Dr. Sandra Beijer, diëtist-epidemioloog Afdeling onderzoek Integraal Kankercentrum Nederland

Voeding bij kanker: fabels en feiten. Dr. Sandra Beijer, diëtist-epidemioloog Afdeling onderzoek Integraal Kankercentrum Nederland Voeding bij kanker: fabels en feiten Dr. Sandra Beijer, diëtist-epidemioloog Afdeling onderzoek Integraal Kankercentrum Nederland 11 juni 2015 Website www.voedingenkankerinfo.nl Superfoods Kurkuma is

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus

Nederlandse samenvatting. Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Nederlandse samenvatting Baarmoederhalskanker en het humaan papillomavirus Baarmoederhalskanker is de op een na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar krijgen wereldwijd ongeveer 500.000

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

PROBIOTIC phlora. Voor jouw gezondheid!

PROBIOTIC phlora. Voor jouw gezondheid! PROBIOTIC phlora Voor jouw gezondheid! Wat zijn probiotica? Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat deze je gezondheid kunnen ondersteunen. Door

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Melk goed voor elk, maar niet echt. Melk is ongezond en milieubelastend Melk goed voor elk, dat is wat nog steeds door mijn hoofd gonst door de vele reclame die er voor gemaakt is. Ik ben zelf ook lang

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling Niet-technische samenvatting 2016605 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het identificeren en karakteriseren van nieuwe concepten voor koemelkallergische patienten. 1.2 Looptijd van het project

Nadere informatie

Micro-organismen. organismen

Micro-organismen. organismen Micro-organismen organismen Agenda Wat zijn micro-organismen? Verschil tussen bacteriën en virussen Wat zijn micro-organismen? Een micro-organisme is niet zichtbaar met het blote oog: Bacteriën (gram positief/negatief)

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae

Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae PROBIOTICA Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae PROBIOTICA zijn voedingssupplementen van levende bacteriën die het aantal 'goede' bacteriën (microflora) verhogen, die nodig zijn in het darmkanaal

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

Kruizemunt/ Spearmint

Kruizemunt/ Spearmint De Dentozyme chips zijn gemaakt van hoogwaardig onderhuids bindweefsel van runderhuid. Ze zijn verrijkt met Kruizemunt (Spearmint), Wei-eiwit (Whey-protein) of Spirulina. Tijdens het kauwen door de hond

Nadere informatie

Gezondheid vwo 5-6. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting.

Gezondheid vwo 5-6. In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Gezondheid vwo 5-6 In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Zijn microben nou goed of slecht voor onze gezondheid? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks 17 miljoen mensen aan

Nadere informatie

Mitochondriën en oxidatieve stress

Mitochondriën en oxidatieve stress Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Ons richten op oxidatieve stress bij de ziekte van Huntington Celschade

Nadere informatie

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156

Appendices. Nederlandse samenvatting 148. Dit proefschrift op één pagina 152. Dankwoord 153. About the author 155. List of publications 156 Appendices Nederlandse samenvatting 148 Dit proefschrift op één pagina 152 Dankwoord 153 About the author 155 List of publications 156 148 Nederlandse samenvatting Dendritische cellen en macrofagen in

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

Bee Products. Forever I Bee Products

Bee Products. Forever I Bee Products Bee Products Forever Living Products biedt u 100% natuurlijke bijenproducten. Onze bijenkorven bevinden zich op een ideale locatie, in een zuivere omgeving die vrij is van pesticiden en andere verontreinigende

Nadere informatie

zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent

zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent 2 Zowel voor, tijdens als na je zwangerschap ben je meer dan ooit bezig met je lichaam. Je investeert

Nadere informatie

Boutique Dairy, Good Heavens divine drinking yogurt.

Boutique Dairy, Good Heavens divine drinking yogurt. 5. In dit deel van het verslag beschrijft men de vergelijking tussen het nieuwe product met de vergelijkbare probiotische producten. Ieder projectlid heeft ongeveer twee tot vier producten vergeleken op

Nadere informatie

Anti-misselijkheids medicijn helpt cellen met de ziekte van Huntington (ZvH) mutatie gezond te blijven op een verrassende manier

Anti-misselijkheids medicijn helpt cellen met de ziekte van Huntington (ZvH) mutatie gezond te blijven op een verrassende manier Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Anti-misselijkheids medicijn helpt cellen met de ziekte van Huntington

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het mucosale immuunsysteem Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen infecties met bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. De huid en de mucosale weefsels zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Schimmel Weg Stappenplan

Schimmel Weg Stappenplan Schimmel Weg Stappenplan Stap voor stap, weg met schimmel Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te

Nadere informatie

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die nodig zijn voor de groei en het herstel

Nadere informatie

Encounters with Oxygen. Aerobic Physiology and H2O2 Production of Lactobacillus johnsonii R.Y. Hertzberger

Encounters with Oxygen. Aerobic Physiology and H2O2 Production of Lactobacillus johnsonii R.Y. Hertzberger Encounters with Oxygen. Aerobic Physiology and H2O2 Production of Lactobacillus johnsonii R.Y. Hertzberger Samenvatting (voor breed publiek) Melkzuurbacteriën zijn belangrijke organismen in het leven van

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn - Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten Cacao als medicijn De indianen gebruiken al eeuwenlang cacao als medicijn. De eerste beschreven therapieën dateren

Nadere informatie

Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek?

Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek? Informatie voor patiënten Waarom een ontlastingonderzoek? RP Vitamino Analytic Postbus 38 NL - 4493 ZG Kamperland Copyright 2008 RP Vitamino Analytic BV, NL 4493 ZG Kamperland Item-Nr. 374840-08/08 Waarom

Nadere informatie

Wat als ik gezonder van het leven wil genieten?

Wat als ik gezonder van het leven wil genieten? Wat als ik gezonder van het leven wil genieten? Over goede en minder goede eetgewoonten en waarom een consequente keuze voor de mediterrane voedingsstijl belangrijk is. De Deurwaerder Micheline / september

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Het Bloedgroepdieet bloedgroepen en hun belangrijkste eigenschappen Het bloedgroepdieet is een eenvoudige en overzichtelijke eetwijze die rekening houdt met je bloedgroep. Er wordt uitgegaan van belangrijkste

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/18671 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Albers, Harald Title: Development of ATX and DUSP inhibitors : inhibiting phosphate

Nadere informatie

Microbiële reiniging

Microbiële reiniging Microbiële reiniging Inleiding Ondanks intensieve hygiëneprotocollen en desinfectieprocedures blijven de problemen met ziekte verwekkende bacteriën zich opstapelen. De voornaamste reden is het gebrek aan

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

De voedingsdriehoek. Wat en hoe?

De voedingsdriehoek. Wat en hoe? De voedingsdriehoek Wat en hoe? Wat haal je uit de posters Vind je gezonde voeding belangrijk? Ben je op de hoogte van wat gezonde voeding wel en niet is? Vind je van jezelf dat je gezond eet? Gaat gezond

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Gezondheid havo/vwo 3-4

Gezondheid havo/vwo 3-4 Gezondheid havo/vwo 3-4 In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Microben en je gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sommige microben kunnen je ziek maken. Toch is het grootste

Nadere informatie

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS

VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS VOEDING BIJ CHRONISCHE DARMONTSTEKINGEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Deze informatie is bestemd voor patiënten die bekend zijn met chronische darmontstekingen. De meest bekende zijn: de ziekte van Crohn

Nadere informatie

De ontwikkeling van een innovatief probioticum voor ruwi: van patiëntbehoefte tot realisatie

De ontwikkeling van een innovatief probioticum voor ruwi: van patiëntbehoefte tot realisatie De ontwikkeling van een innovatief probioticum voor ruwi: van patiëntbehoefte tot realisatie Dr. Karen Koning Post EAUN meeting 20 juni 2016 Catherina (Karen) Koning Post EAUN meeting, PAGE 2 Catherina

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl Consumentenonderzoek voedingssupplementen 25 maart 2010 Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl DirectResearch.nl Kracht van DirectResearch.nl: value for money 1e resultaten zijn direct beschikbaar

Nadere informatie

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie.

Daarbij kan er sprake zijn van minder eten door bijvoorbeeld: toenemende vermoeidheid; kortademigheid; minder beweging; angst; depressie. Voeding bij COPD Inleiding Een gezond, afwisselend eetpatroon is voor iedereen goed. Voedsel is immers de brandstof van ons lichaam. Klachten als kortademigheid, vermoeidheid en hoesten kunnen uw lichamelijke

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 7 tips voor een gezonde darmflora Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid dit is zowel op fysiek als op mentaal vlak. Om onze darmflora gezond te houden is gezonde, evenwichtige

Nadere informatie

Vegan super health, mythe of waarheid?

Vegan super health, mythe of waarheid? Vegan super health, mythe of waarheid? Voedingswetenschap en activisme Martine van Haperen Vegetus.nl What The Health? Google trends: vegan in Nederland Wie ben ik? Veganist Vegetus en Gewoon Vegan Gewichtsconsulent

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting 2015245. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet-technische samenvatting 2015245. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niet-technische samenvatting 2015245 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project De rol van Nucleaire Hormoon Receptoren in de regulatie van het glucose- en lipidemetabolisme en de ontwikkeling van type

Nadere informatie

Wat zijn biogene aminen?

Wat zijn biogene aminen? Biogene aminen Wat zijn biogene aminen? Biogene aminen zijn stoffen die van nature voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. Ze komen ook van nature in het menselijk lichaam voor. Het zijn stoffen,

Nadere informatie

Biotechnologie vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Biotechnologie vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 20 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73574 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard NORIT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard Actieve kool Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Elke dag bouwen aan sterke botten

Elke dag bouwen aan sterke botten Elke dag bouwen aan sterke botten Waarom aandacht voor sterke botten? Hoe krijg je sterke botten? Of je sterke botten hebt of niet wordt voor een groot deel bepaald door erfelijke factoren. Een beetje

Nadere informatie

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold Perfect Pond visvoeders is een zeer complete lijn siervis voeders afgestemd op de verschillende soorten vissen die in de vijver leven. Dit visvoeder heeft een unieke samenstelling die speciaal ontwikkelt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie

PATIËNTEN INFORMATIE. Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie PATIËNTEN INFORMATIE Algemene voedingsrichtlijnen voor oncologische patiënten tijdens therapie 2 Hygiënemaatregelen Als gevolg van de chemotherapie, immunotherapie of bestraling neemt het aantal bloedcellen

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor.

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor. Samenvatting Het immuunsysteem Het menselijke lichaam bevat een uniek systeem, het immuunsysteem, wat ons beschermt tegen ongewenste en schadelijk indringers (ook wel lichaamsvreemde substanties of pathogenen

Nadere informatie

Doelstellingen. De leerlingen kennen de gevolgen van een tekort aan calcium.

Doelstellingen. De leerlingen kennen de gevolgen van een tekort aan calcium. Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen zijn vertrouwd met het begrip calcium en weten welk rol calcium speelt in het lichaam. De leerlingen zien in dat melk en melkproducten onze voornaamste bron zijn

Nadere informatie

Koken met bloemen kruiden en wilde planten

Koken met bloemen kruiden en wilde planten Koken met bloemen kruiden en wilde planten Geschiedenis van de koken met wilde planten kruiden- onkruid Het gebruik van kruiden om hun geneeskracht en om er mee te koken bestond waarschijnlijk meer dan

Nadere informatie

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Wat is dat? U kunt last krijgen van reizigersdiarree als u naar exotische landen reist. Typisch is veelvuldige vloeibare stoelgang drie keer per dag

Nadere informatie

Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels

Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels Geheimen van de ACTICOA Chocoladeparels Oorsprong van het onderzoek: The French Paradox Wetenschappers stelden vast dat de gemiddelde Fransman minder last heeft van gezondheidsproblemen met hart- en bloedvaten

Nadere informatie