50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken!"

Transcriptie

1 50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken!

2 Inleiding Wil je graag je eigen video s maken, maar weet je niet helemaal goed hoe? Of misschien ben je zelf al aan het stoeien met camera s en lampen, maar ziet het er niet uit zoals jij graag had gewild? Dan kunnen deze 50 tips jou op weg helpen. Als je nog vragen hierover hebt, schroom je dan niet om mij te mailen op: info@videoessentie.nl Laerke Nissen

3 Tip 1 Verhaal in korte stukken Schrijf uit wat je wilt gaan vertellen en deel het vrehaal in korte stukken. Hierdoor wordt het voor jezelf makkelijker om je verhaal op te nemen op video. Tip 2 Rustige achtergrond Zorg ervoor dat de achtergrond rustig en netjes is, waardoor de kijker niet word afgeleid door, bijvoorbeeld, een boekenkast met leesbare titels. Zo kan de kijker zijn aandacht bij jou houden. Tip 3 Witte of zwarte achtergrond Gebruik een witte of zwarte achtergrond voor een mooi en rustig resultaat. Het zorgt ervoor dat jij centraal staat en niet je achtergrond. Tip 4 Kleed je zoals jij bent Met een video kun je laten zien wie je bent. Draag dus kleding die je normaal ook aan hebt. Zorg er wel voor dat je kleding een andere kleur is dan je achtergrond. En doe geen kleding aan met opvallende logo s, dunne strepen of stippen. Op e video zal het bewegen en dat is storend voor de kijker. Tip 5 Filmen met een smartphone of handycam Om te filmen kun je een handycam of smartphone gebruiken. Let dan wel op dat er voldoende licht is waar je gaat opnemen. Ga bijvoorbeeld naast het raam staan of kijk richting het raam waardoor er voldoende licht op je gezicht schijnt. Als je met je rug naar het raam staat, word je snel te donker en het raam te licht. Gebruik geen webcam. Dat komt onprofessioneel over.

4 Tip 6 Let op verbale en non-verbale communicatie Let op je verbale en non-verbale taal. Gebruik je handen en voeten om je presentatie te versterken. Ook is het fijner voor de kijker om iemand te zien bewegen op beeld dan iemand te zien die er stijfjes bij staat. Tip 7 Spreken voor de camera Spreek en praat rustig. Als je normaal vrij snel praat, doe het dan voor de camera rustiger. Wat voor jou te langzaam duurt, is prettiger voor de kijker om naar te luisteren. En je maakt minder snel fouten. Tip 8 Maak je verhaal boeiend met intonaties Gebruik verschillende toonhoogtes in je stem. Om je verhaal leuker en boeiender te maken om naar te luisteren, leg je intonaties waar dat mogelijk is. Oefen daar van tevoren mee zodat het natuurlijk overkomt. Tip 9 Zorg voor een goede voorbereiding Een goede voorbereiding is het halve werk. Wie een keer voor de camera heeft gestaan, weet dat je ineens heel bewust wordt van alles wat je zegt en doet. Daardoor kun je onzeker worden. Als je weet wat je gaat vertellen en geoefend hebt, dan wordt het al een stuk makkelijker en wordt je verhaal vloeiender.

5 Tip 10 Zet de camera op ooghoogte Zorg ervoor dat de camera op ooghoogte staat. Hiermee komt je aanwezigheid indrukwekkender over. Als de camera lager dan ooghoogte staat, kom je arrogant over en als de camera hoger staat, lijk je op een kikker. Tip 11 Neem een openhouding aan Sta voor de camera met een open houding. Je gewicht is op twee voeten, je hebt een rechte rug en de borst naar voren. Haal een keer adem, en ga daarna nog uitademen voor je gaat praten. Zo zorg je ervoor dat je ontspannen bent en dat je rustiger overkomt op de kijker. Tip 12 Adem vanuit je buik Let op je ademhaling. Adem vanuit je buik. Haal een keer diep adem voor je je tekst gaat opzeggen. Een buikademhaling is diep en het zorgt ervoor dat je ontspannen bent. En dat je rustiger overkomt op de kijker. Tip 13 Hoe omgaan met camera? Kijk recht in de camera. Als je recht in de camera kijkt, geef je de kijker het gevoel dat je hem recht aankijkt, en dat je echt contact met hem maakt. Wanneer je, je tekst op papier hebt opgeschreven en naast de camera hebt gehangen ga je de tekst oplezen. Hierdoor heb je geen contact meer met de kijker en zal hij/zij snel de interesse verliezen.

6 Tip 14 Wat te doen als je een bril hebt? Als je een bril draagt zorg er dan voor dat die goed schoon is. Je ziet namelijk elk vlekje op de camera. Wanneer je lampen gebruikt bij het filmen zal er snel een weerspiegeling te zien zijn. Wanneer dat gebeurd kan de kijker je ogen niet meer zien. En verlies je al snel de kracht van je verhaal. Zorg er dus voor dat de lampen hoog en naar beneden gericht staan. Richt je kin een beetje naar beneden. Zo voorkom je dat de lampen in je bril te zien zijn. Tip 15 Hoe kom ik het beste over op video? Neem de tijd. Vertel niet te veel achter elkaar. Neem rust momenten. Rustige momenten geef de kijker de kans om even te laten bezinken wat je net hebt verteld. Daarom is het goed om rust momenten in je tekst in te brengen. Voor jezelf voelt de rust momenten misschien wel heeeeeeeel lang, maar voor de kijker is het juist prettig. Tip 16 Wat voor foundation gebruik je? Door de warmte van de lampen kan het zijn dat je gezicht gaat glanzen. Gebruik hiervoor altijd voordat je opneemt een matte foundation of poeder. Je kan bijvoorbeeld naar Etos gaan en vragen voor een matterende poeder voor jou huidskleur. De lieve dames bij de Etos zoeken dan vast wel de goede voor je uit :) Dit geldt vooral ook voor mannen, omdat mannen in het algemeen meer transpireren dan vrouwen.

7 Tip 17 Hoe kan je je voorbereiden? Maak een storyboard van wat je wil vertellen. Bedenk welk beeldmateriaal je daarvoor nodig hebt en zorg dat je dat ook opneemt. Als je op een locatie bent waarvan je verwacht dat je er niet zo snel terug komt, neem dan extra materiaal op. Je weet maar nooit waar je het voor nodig hebt. Tip 18 Wat voor make-up gebruik je? Make-up is vaak wel nodig als je op gaat nemen, omdat je door de lampen er doffer uit gaat zien dan in het echt. Let er ook op dat het nog natuurlijker over komt. Wanneer mensen jou kennen zonder make-up, herkennen ze je anders misschien niet meer terug. Hoe weet je of het voldoende is? Neem gewoon een stuk video op. Kijk het terug en laat eventueel ook iemand anders erna kijken. Je kan die gene dan om advies vragen of je meer of minder make-up op moet doen als je er zelf niet uitkomt. Tip 19 Wat te doen met tekst? Moeite met tekst uit je hoofd leren? Gebruik dan een autocue. De tekst zal recht voor de camera verschijnen. Zo kijk je dus altijd recht in de camera en heb je de tekst bij de hand. Je maakt op deze manier minder snel fouten.

8 Tip 20 Waarop kan je het beste je videocamera neerzetten? Film ALTIJD vanaf een statief. Je denkt snel dat iemand anders wel even de camera kan vasthouden en jou kan filmen. Het toch niet een hele moeilijke taak? Of je denkt misschien maar een statief is vast heeeeeel duur maar dat is niet waar. Als je naar een fotozaak of bij de Mediamarkt langs gaat kan je makkelijk een statief vinden rond de 50 euro. Geloof me, het is het ECHT wel waard! Tip 21 Voorbereiding Stel een doel vast voor dat je gaat presenteren. Bedenk wat je met je video wil bereiken. Tip 22 Hoe ga je met je zenuwen om? Wordt je snel zenuwachtig, beschouw de camera dan als een goede vriend of vriendin. Het is vaak moeilijk om tegen een camera te praten, omdat je normaal tegen mensen praat. Je krijgt dan ook een reactie terug. Maar met een camera moet je zelf bedenken wat de kijker denkt en wat zijn/haar reactie en gezichtsuitdrukking is. Stel je dus voor dat het iemand is die je kent en die je heel graag mag, dan wordt het makkelijker. Je kan zelfs een gezicht op papier tekenen, deze uitknippen met een gat erin en deze om de cameralens plakken, waardoor je WEL naar een gezicht kijkt. :)

9 Tip 23 Wat na de opnames? Als je zelf aan de slag gaat met de montage van je opnames, kan je beginnen met de gratis programma s Movie Maker (voor de PC) of Imovie (voor de MAC). Als je naar Youtube gaat en je zoekt naar tutorial MovieMaker of tutorial Imovie zijn er genoeg gratis online tutorials te vinden die je helemaal van A-Z begeleiden. :) Tip 24 Hoe blijf je jezelf? Wees altijd jezelf! Neem geen rol aan die jij zelf niet bent. Spreek voor de camera zoals je ook zou spreken tegen een bekenden. Tip 25 Wat kan je het beste doen met je handen? Gebruik je handen, wees natuurlijk. Laat je handen gewoon doen wat ze graag willen. Praat je normaal met je handen erbij dan moet je dat nu vooral ook doen. Doe je dat normaal niet, laat ze dan gewoon rustig naast je zij hangen. Misschien ga je ze automatisch toch bewegen. Steek vooral niet je handen in je zak, omdat je niet weet wat je er anders mee moet doen, dit komt heel onenthousiast over op de kijker. :)

10 Tip 26 Wat voor licht kan je gebruiken? Let op overbelichting. Als je binnen filmt bij een raam kan je beeld over belicht worden. Let er ook op als je bouwlampen gebruikt hoe je ze neer zet. Het kan namelijk ook een schaduw op je gezicht geven. Tip 27 Wat moet je vergeten tijdens een opname? Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt als je gaat filmen. Door het vele praten krijg je een droge mond en keel. Dit is te horen in de opnames. Zorg er dus voor dat er een glas water in de buurt staat. Neem vaker dan normaal even een pauze om een slok water te nemen. Tip 28 Wat te doen met het geluid? Zorg ervoor dat je in een ruimte staat waar niet veel omgevingsgeluid is. Als mens horen we zogenaamd selectief. Onze brein laat ons meestal niet alle geluiden horen, die er echt zijn. Daardoor vallen sommige geluiden ons niet snel op. Maar een camera vangt alle geluiden op. Zorg er dus voor dat je in een rustige ruimte opneemt. Dat er geen buren zijn die muziek spelen, geen kinderen zijn die ineens binnen komen stormen en geen telefoons of een deurbel die afgaat. Het zou jammer zijn als je in het midden van je verhaal zit, de telefoon af gaat en je helemaal over nieuw moet beginnen.

11 Tip 29 Wat voor microfoon kan je gebruiken? Gebruik een losse microfoon, niet de microfoon van de camera. De meeste microfoons die ingebouwd zitten in de camera s zijn van hele slechte kwaliteit. Je stem komt niet goed over. Je wilt er juist voor zorgen dat je stem goed hoorbaar is en dicht bij klinkt. Dit kan je het beste bereiken door een externe microfoon aan te sluiten op de camera en de microfoon zelf vast te zetten op je kleding. Deze microfoons worden Lavalier of Dasspeld microfoons genoemd Tip 30 Hoe kan je het persoonlijk houden? Houd het persoonlijk. We zijn vaak geneigd om het tegen jullie te hebben, wanneer we video s op gaan nemen. Dat komt doordat we weten dat meerdere personen de video gaan bekijken. We zeggen bijv. Ik ga vandaag met jullie delen hoe jullie het beste video s kunt opnemen. Maar de kijker ziet al die andere mensen niet en je verhaal komt veel persoonlijker over wanneer je de kijker met je of u aanspreekt. Pas daarom je verhaal aan aan de kijker: Ik ga vandaag met jou delen hoe je het beste jouw eigen video s kan opnemen... Dit is veel persoonlijker voor de kijker. Tip 31 Hoe kan je het beste je video afsluiten? Gebruik aan het einde van je video een Call To Action. Je wilt natuurlijk dat de kijker aan het eind van je video jouw gaat benaderen. De persoon heeft net goede informatie van je mogen ontvangen en met een Call To Action, roep je de kijker op om bijvoorbeeld je website te gaan bezoeken, contact met je op te nemen of misschien een commentaar achter te laten onder de video. Het kan ook zijn dat hij-zij een vraag achterlaat. Dat is gunstig want daar kan jij dan weer op antwoorden en op die manier creëer je interactie tussen jouw en de kijker.

12 Tip 32 Kan je tijden en datums in een video noemen? Zorg ervoor dat de kijker niet door heeft op welke datum de video gemaakt of gepost is. Het kan zijn dat de video een jaar na dat het gepost is nog wordt bekeken. Wanneer er geen datum staat hebben de kijkers niet door dat het een oude video is en zal de video blijven worden bekeken. Tip 33 Kan je inzoomen tijden het filmen? Zoom niet in om het kader te veranderen. De meeste camera s hebben namelijk een digitale zoom instelling. Die zorgt ervoor dat de kwaliteit van het beeld slechter wordt bij het inzoomen, alleen zie je dit pas in de montage en niet op het scherm van de camera zelf. Als je een shot wilt die dichter bij is kan je het beste de camera verplaatsen dan dat je in gaat zoomen. Tip 34 Hoe kan je het beste de camera instellen? Zorg voor niet te veel hoofdruimte. Om een goede band met de kijker te krijgen moet je amper hoofdruimte hebben. Dit heeft te maken met dat jij natuurlijk het belangrijkste in je shot bent en niet de ruimte om je heen.

13 Tip 35 Kan ik ook zitten tijdens een opnamen? Neem je video staand op. Je denkt misschien ik ga nu een aantal video s opnemen, het zal even duren, dus laat me maar zitten bij een tafel... Maar vaak hebben we de neiging om een beetje in te zakken als we gaan zitten. Het is op de meeste stoelen moeilijk om goed recht op te zitten. Daarom is het beter om te staan voor de camera. Het maakt je houding actief en open. En dat zie je ook terug op beeld. Tip 36 Wat als je muziek wil gebruiken? Als je achtergrond muziek gebruikt voor commerciële doeleinden kijk dan goed of deze muziek wel rechte vrij is. Je kan op MusicDirector een account aanmaken en daar kan je rechte vrije muziek op downloaden. Tip 37 Wat is er nog meer belangrijk in een video? Houd je doelgroep goed voor ogen. Wanneer je een video opneemt is het belangrijk dat je een doelgroep in je hoofd hebt die belang heeft bij het kijken van jouw video. Je moet je video dan ook richten op de doelgroep. Op deze manier voelt de kijker zich meer aangesproken

14 Tip 38 Wat is het doel van een about me/inroductie video? Het doel van een about me/introductie video is vooral naamsbekendheid creëren. Ook creëer je gun factor en enthousiasmeer je (potentiële) klanten om met jouw in zee te gaan. Het is dus een pre om een about me/introductie video op de homepage van jouw website hebben. Tip 39 Wat te doen met meerdere boodschappen? Je moet een duidelijk en helder idee of boodschap hebben wat je wil vertellen. Heb je meerdere boodschappen die je wilt vertellen in een video dat kan. Bepaal dan wel de prioriteit, welke boodschap is het belangrijkst en ga daar vooral op in. Gebruik de andere boodschappen om je verhaal te versterken. Tip 40 Wat maakt jou uniek? Zorg ervoor dat jouw video onderscheid van je concurrentie. Wat maakt jouw en/of je video uniek. Je kan bijvoorbeeld een pakkende slogan gebruiken. Of iets verwerken in je video wat jouw video nog persoonlijker maakt. Tip 41 Hoe lang moet een video zijn? Hou het kort. Maak je video s niet langer dan 5 minuten en liefst tussen de 1-3 minuten. Heb je bijv. opgenomen, en je ziet achteraf dat de video 10 min. duurt, deel hem dan op in 3 delen onder elkaar, dan denkt de bezoeker ook nog wauw - ik krijg 3 video s in plaats van maar 1 :)

15 Tip 42 Waar moet je opletten voordat je begint? Zorg dat je camera opgeladen is voor dat je begint met filmen en evt. extra batterijen ook opgeladen zijn. Er is niks ergers dan je opnames te moeten onderbreken, terwijl je midden in je opnames bent, omdat de batterijen ineens leeg zijn. Tip 43 Hoe laat je de beste indruk achter? Glimlach! Dat is een van de beste manieren om een goede indruk achter te laten bij de kijker. Ze zien dat je jezelf niet al te serieus neemt, en dat je glimlacht op je video. Tip 44 Is het een goed idee om je eigen video s terug te kijken? Als je de video terug kijkt, ga dan niet alleen maar letten op wat je niet goed vindt bij jezelf. Dit houd je tegen om je volgende video s op te nemen. Geloof me, anderen zien de erge dingen helemaal niet. Tip 45 Hoe kan je het beste filmen? Film altijd liggende shots. Op YouTube zijn alle video s horizontale video s. Ga bijv. met je smartphone filmen hou dan in gedachten dat je altijd filmt met de smartphone op zijn zij.

16 Tip 46 Hoe kan je omgaan met versprekingen? Als je, je verspreekt probeer dan gewoon door te gaan met je tekst, in plaats van te stoppen en alles overnieuw te doen. Het is helemaal niet erg dat er fouten in je video s zitten. Dit maakt het juist menselijker en authentieker Tip 47 Wat wil je bereiken? Ga na wat je wilt bereiken met je video en ga dan pas aan de slag. Je kan het beste van voren naar achter werken. Wil je dat mensen je geld geven, over je onderwerp praten of wil je dat ze een bepaalde actie gaan ondernemen. Wanneer je dat goed voor ogen hebt kan je aan je verhaald beginnen met jouw einddoel in je achterhoofd. Tip 48 Kan het op internet? Wees wel zeker van je zaak dat je het op internet post. Alles wat op internet staat blijft op internet staan zelfs als je het er van af haalt. Als de video positief is voor jou en je bedrijf dan kan je het zeker op internet plaatsen. Wanneer dit misschien niet helemaal het geval is kijk er dan nog even goed naar en ga zelf nog eens na of je wel zeker wilt dat de hele wereld dit kan zien.

17 Tip 49 Thuis of toch ergens ander op laten nemen? Als je het budget ervoor hebt, laat dan een professioneel video maken voor je Homepage - de rest kan je allemaal zelf maken, voor je blogs etc. Tip 50 Blijf positief en heb plezier! Ik hoop dat deze tips jou hebben kunnen helpen om een mooie video te maken. Heb je nog aanvullende tips of vragen over deze lijst, hoor ik graag van je, je kan me mailen op: info@videoessentie.nl Als je een keer deel wil nemen aan een van mijn GRTAIS video expert sessies, kijk dan hier voor meer info en om je aan te melden: Wees jezelf, en help anderen Laerke Nissen

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview)

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview) Cameraopstelling en beeld 1. Zet de camera neer Om de video een professionele look te geven adviseer ik je te zorgen dat je video stilstaat. Laat hem niet vasthouden door degene die interviewt, maar zorg

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

Online profileren voor zorgprofessionals

Online profileren voor zorgprofessionals Online profileren voor zorgprofessionals Welkom! Tommie Niessen - Verpleegkundige - Schrijver/blogger - Videomaker Tommie in de zorg Wat gaan we doen? Vragen? Gewoon stellen! Online profileren Hoe ben

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

E-book Presenteren met

E-book Presenteren met E-book Presenteren met PowerPoint Inleiding In dit E-Book staan diverse waardevolle tips die heel goed pas kunnen komen tijdens het maken en de uitvoering van een PowerPoint presentatie. Als je deze tips

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

The Spirit of Lifeplus. 21 mei 2016. video Richtlijnen

The Spirit of Lifeplus. 21 mei 2016. video Richtlijnen The Spirit of Lifeplus 21 mei 2016 video Richtlijnen Over het project 2016 Stel u zich een voor wat we allemaal zouden kunnen doen! Zegt het maar! Uw energie inspireert ons, onze evenementen en nog heel

Nadere informatie

7 Gouden tips voor fantastische bedrijfsvideo

7 Gouden tips voor fantastische bedrijfsvideo 7 Gouden tips voor fantastische bedrijfsvideo 'Laat zien wat jij waard bent' Online video specialist 1 Gefeliciteerd! Wat goed dat je een video wilt opnemen! Je hebt nu je eerste stap naar meer zichtbaarheid

Nadere informatie

NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone

NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone NN Vacaturevlogs Handleiding voor het creëren van video content met je smartphone NN vacaturevlogs De vacaturevlogs zijn een ideale manier om kandidaten te laten kennismaken met de afdeling en collega

Nadere informatie

Basistraining Voorlichting geven Hand-out

Basistraining Voorlichting geven Hand-out Basistraining Voorlichting geven Hand-out Welkom bij de basistraining Voorlichting geven. Leuk dat je je hebt opgegeven om meer te weten te komen over voorlichting geven, voorlichtingen voorbereiden en

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Zichtbaarheid/ Be a changemaker

Zichtbaarheid/ Be a changemaker Zichtbaarheid/ Be a changemaker WE CAN Young is actief op Twitter en FaceBook. @WECAN_Y tweet nieuws, feiten en acties van changemakers in de WE CAN Young campagne. Wat kun je als changemaker doen met

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen?

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Video-marketing Wie: Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Jij zelf, want er is niemand die zijn bedrijf en producten/diensten zo goed kent dan jij. En die er zo veel passie

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN

11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN 11 SLIMME TACTIEKEN OM NIEUWE KLANTEN TE KRIJGEN Je hebt een bedrijfspagina op Facebook nodig om te kunnen adverteren. Ruim 90% van de Nederlanders tussen de 14 en 80 jaar zit op Facebook. Een Facebookpagina

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Je kunt niet alles geloven wat je ziet op internet. Want je hoek niet je ware gezicht te laten zien op

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Next Step Videochallenge

Next Step Videochallenge Leer Ontspannen Video s Maken met Laura s Next Step Videochallenge Dag 1 Inhoud: 1a. Kies je videoformat 1b. Stel jezelf voor in een video 1a. Kies je videoformat Kies hieronder het format waar jij je

Nadere informatie

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 INHOUD 1. Wat is podiumpresentatie 2. De voorbereiding 3. Het podium op 4. Tijdens het spelen 5. Als het stuk uit is 6. Je optreden zit erop 7. Het interview

Nadere informatie

Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding!

Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding! Tips & Tricks voor een pakkende crowdfunding video en afbeelding! Laatst aangepast: Mei 2016 De video (verplicht bij aandelencrowdfunding) Een essentieel onderdeel van je Symbid pitch is een video van

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten?

Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten? Introductie Heb jij al nagedacht over jouw personal brand? Wat maakt jou uniek ten opzichte van anderen en wat zijn jouw sterke kanten? In een wereld waarin allerlei informatie over mensen beschikbaar

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

LESBRIEF: Schooljournaal

LESBRIEF: Schooljournaal LESBRIEF: Schooljournaal Versie: 2017-02-20 Wat ga je leren? Je leert hoe een nieuwsuitzending (een journaal ) tot stand komt. En wat er allemaal bij komt kijken voordat de uitzending gereed is. Je gaat

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

De juiste apparatuur voor jouw video's

De juiste apparatuur voor jouw video's De juiste apparatuur voor jouw video's Lilian Plas Online Video voor Ondernemers Dankjewel, voor het downloaden van mijn e-book! Ik ga meteen heel eerlijk zijn: ik vind dat er te weinig zelfstandig ondernemers

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Themales beroepen taalvrijwilliger/docent Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Opwarming: Cursisten zitten

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 wat is jullie doel? Doel: Wat wil je met je video bereiken? Bijvoorbeeld: informeren of aansporen Doen: Wat wil je dat mensen

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van Filmopnames

Handleiding voor het maken van Filmopnames Handleiding voor het maken van Filmopnames 1 1.Benodigdheden bezoek kinderdagverblijf Camera + tas Accu s (opgeladen!) en oplader Bezoek kinderdagverblijf Start van de observatie Als je de introductie

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs

Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Spreekbeurtpakket over KAISZ-ziekten Basisonderwijs Een spreekbeurt over een KAISZ ziekte wat een goed idee! Wij helpen je graag met informatie, handige tips en ideeën. Heel veel succes!! De voorbereiding.

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander Werkboek Creëer je leukste leven Met Laura & Alexander Copyright 2017 - www.humanconnectionacademy.nl Week 1 - Week van het begin van de rest van jouw leven Hoi, je hebt onze kick-off video gezien. Je

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie?

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie? Week 2 Geld Verdien Machine Hoe maak je een Video Serie? Om te beginnen Dot 2 fijnste manier: Minder actief/ minder concentratie voor nodig dan bijv met lezen Dot 4 uitzondering: bijv. Ontspanningsoefeningen

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M W W W. D M O N T H E R O A D. N L 2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M D I R E C T T O E P A S B A A R O P J O U W A C C O U N T Vooraf Ik heb deze tips geschreven uit eigen ervaring.

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Zo wordt jouw website een online hit Inleiding. Veel succes! Groet, Jeroen Kuiper

Zo wordt jouw website een online hit  Inleiding. Veel succes! Groet, Jeroen Kuiper Inleiding Fijn dat je deze checklist hebt gedownload. Ik hou het simpel in deze korte pdf, zodat je in een paar minuten door hebt hoe jij je website kunt omtoveren tot een online hit. Dat is (waarschijnlijk)

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek.

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek. Voorwoord Veel mensen hebben tegenwoordig een camera om foto s en video s te maken. Misschien heb je er zelf ook een of mag je die van je ouders gebruiken. Het is heel leuk om foto s en video s te maken.

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

5 Tips Hoe Jij. Door Kevin Souwen

5 Tips Hoe Jij. Door Kevin Souwen 5 Tips Hoe Jij Zonder Geld Aan Video Kan Beginnen Door Kevin Souwen De meeste ondernemers werken onnodig te hard Als eerst, heel erg bedankt voor het downloaden van mijn PDF! Het is mijn missie om een

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie