Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017"

Transcriptie

1 Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017

2 wat is jullie doel?

3

4

5

6

7

8

9

10 Doel: Wat wil je met je video bereiken? Bijvoorbeeld: informeren of aansporen Doen: Wat wil je dat mensen gaan doen na het zien van je video? Bijvoorbeeld: jouw merk nieuwe verrekijker kopen Publiek: Aan wie ga je de video laten zien? Bijvoorbeeld: Vogelaars met een dikke portemonnee Verhaal: Wat wordt je verhaal? Een goed verhaal neemt de kijker mee door het filmpje heen. De kern van het verhaal kan je in 1 of 2 zinnen opschrijven. Gerrit en Ans gaan vogels kijken in de jungle van Costa Rica. Gerrit ziet niks door zijn oude prutkijker, terwijl Ans aan het genieten is van alle toekans en kolibries Platform: Waar ga je het vertonen? Waar zitten je kijkers? In winkels op een scherm, social media, bij stands, TV commercial?

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Denk na over de stijl van je video: Wordt het een vlog? Ga je het verhaal door een voice-over laten vertellen? Of door een presentator? Of zelf? Wordt het een flitsend filmpje met veel snelheid en korte beelden? Ga je muziek gebruiken onder je video? Besef dat muziek heel veel impact kan hebben op het gevoel dat mensen bij een beeld krijgen. Wat wordt je beeldhoek? Ga je heel close filmen? Of heel wijd? Het onderwerp centraal of juist niet? Wordt het een serieus filmpje of kan er wat humor in?

20

21 Zoek een voorbeeld Zoek op youtube of via andere kanalen naar voorbeeldvideo s. Wat vindt je mooi? Wat spreekt je aan? Wat zou goed passen bij wat jij wilt maken?

22

23 13 Tips om mee aan de slag te gaan. Kijk eerst een basis filmpje over hoe filmen met een fotocamera, videocamera of smartphone werkt. Deze gaat bijvoorbeeld over hoe diafragma, sluitertijd en ISO-waarden werken ( Deze gaat over het hele spectrum van video s maken met een spiegelreflexcamera ( Zorg er daarna voor dat je weet hoe de filmfunctie van je eigen camera werkt. Als je dit niet weet: type dan het merk en model ( Canon 60D ) in op youtube + video tutorial en je krijgt meestal binnen een paar filmpjes een goede uitleg.

24

25 1 -Houd het kort Beter te kort dan te lang. Mensen kijken video s vaak op een smartphone en hebben een korte aandachtsspanne. Ideaal voor op youtube is 1,5 2 minuten. Langer mag wel, maar dan moet het verhaal ook boeiend zijn. Je houdt het kort door interviews to the point te houden, geen lange introducties te gebruiken en misschien wel het belangrijkste: goed te weten wat je wil gaan vertellen. Meer info:

26

27 2 -Humor en 3 -Spanningsboog Humor werkt heel goed om de informatie wat makkelijker over te brengen, maar pas op: niet te flauw en niet te veel. De spanningsboog is een onderdeel van je verhaal: je wekt een verwachting op in je verhaal waar je later op terug komt. Bijvoorbeeld: Grutto Gijs is net terug op zijn landje, zal hij dit jaar een partner kunnen vinden?

28

29 4 -Wees voorbereid -1 Zorg dat al je benodigde filmmateriaal in orde is: Weet je hoe je camera werkt? Heb je de geheugenkaart in je camera? Extra geheugenkaarten bij je? Zijn de batterijen opgeladen? Heb je een extra batterij bij je? Heb je een lensdoekje bij je?

30 4 -Wees voorbereid -2 Zorg dat je klaarstaat om op de Record knop te duwen. Sommige momenten doen zich maar 1x voor en dan moet je snel zijn. Een goede voorbereiding helpt hierbij. Weet waar je moet staan, wees op tijd. Check nog een keer of je al je materiaal op orde hebt. Het zou zonde zijn als je NET die ene quote van de boer mist, of de paring van Gijs de grutto.

31

32 5 Snijshots Draai altijd extra beeldmateriaal wat je later kan gebruiken om te snijden. Dit wordt ook wel B-roll genoemd (zie link naar youtube hieronder). Bijvoorbeeld: boer Johan rijdt op zijn trekker en vertelt over zijn liefde voor weidevogels. Draai dan ook beelden van de trekker die over het weiland rijdt. beeld van bloemen in het weiland, een weipaal met de trekker op de achtergrond. Een shot van zijn handen aan het stuur enz. Hiermee kan je in de montage later zijn verhaal afwisselen en eventueel korter knippen.

33

34 6 kijk uit Denk om je beeldvorming: dus niet zoals op de vorige foto de eieren op de grond leggen zodat het lijkt alsof er elk moment op getrapt kan worden. Voor mensen die er niet bijzijn kunnen bepaalde beelden veel heftiger overkomen dan ze daadwerkelijk zijn. Wees voorzichtig met het in beeld brengen van nesten zoeken, nestmonitoring etc. Dit ligt gevoelig. Doe dit alleen als het echt een meerwaarde heeft voor je video en wees er duidelijk over dat je voor dit soort werk veel ervaring nodig hebt en bepaalde vergunningen. Maar bovenal zorg dat je de vogels niet verstoort.

35

36 7 Audio Goed geluid is MINSTENS zo belangrijk als goed beeld. Hoe kan je dit verbeteren? - Een extra microfoon gebruiken ipv. de ingebouwde microfoon van je camera of smartphone zoals de RODE VideoMic met een goede windkap. - Een dasspeldmicroffoon gebruiken voor interviews zoals de Audio Technica ATR3350. Ideaal voor situaties met veel wind en ander storend omgevingsgeluid - Houd de microfoon dicht bij je subject. Net buiten beeld is prima. - Houd de microfoon uit de wind. Ga niet op een winderige hoek van het erf staan, maar achter de schuur. Voor meer info over microfoons

37

38 8 Film plat Houd je fotocamera of smartphone altijd horizontaal tijdens het filmen.

39

40 9 Lens schoon Check altijd voor je gaat filmen of je lens schoon is. Veeg hem zonodig schoon met een lensdoekje of je shirt (als het niet anders kan).

41

42 10 Licht -2 Let op waar je licht vandaan komt. Meestal is het niet handig om tegen het licht in te filmen omdat je subject dan heel donker afsteekt. Tegen de zon in filmen kan wél heel mooi zijn voor bepaalde sfeeropnames. Zorg dat je subject niet half in het licht, half in de schaduw staat. Zorg eventueel voor extra licht door bijvoorbeeld: - De gordijnen open te doen overdag - De lampen in de ruimte aan te doen - Zelf extra lampen mee te nemen. Dit bijna alles zijn, als het maar veel licht geeft.

43 10 Licht -1 Je hebt onderbelichting, overbelichting en goede belichting. Je kunt de instellingen vaak aan de camera overlaten, maar handmatig instellen kan ook. Bij onderbelichting is je beeld te donker en moet je bij een fotocamera je diafragma ( meer open zetten (f2.0). Is het te licht, maak hem dan kleiner (f 13) Een videocamera heeft vaak een Gain knop ( die je kunt bijstellen. Zet bij een donker beeld je gain hoger en vice versa. Bij smartphones werkt belichting vaak volautomatisch al zijn er ook apps (zoals Camera ZOOM FX voor Android of Camera+ voor iphone) waarmee je dit handmatig kunt bijstellen waardoor je beeld er vaak een stuk beter uit zal zien.

44

45 11 Rustig Houd je camera stabiel zodat het beeld niet te veel schokt. Gebruik een vaste hand, een statief of een rig. Ga niet te snel met je camera omhoog en omlaag, van links naar rechts. Volg niet alle handelingen van je subject 1 op 1. Gebruik de camera niet als een extra stel ogen die het onderwerp volgen.

46

47 12 Rommel Let er op dat er geen overbodige dingen in je beeld aanwezig zijn die afleiden van het onderwerp. Bijvoorbeeld: een blauwe plastic zak die naast een mooie molen ligt. Besteed als je kunt een beetje tijd aan je compositie. Zet iemand die je wilt interviewen voor een mooie achtergrond. Zet een boer in de wei bijvoorbeeld in plaats van voor de mestput.

48

49 13 Close-Wijd Close wil zeggen dichtbij. Een gezicht beeldvullend is bijvoorbeeld close. Superclose is alleen iemand zijn ogen. Wijd is een landschap of een hele ruimte. Er zijn nog veel meer mogelijkheden ( Wissel typen shots af voor een interessanter beeld.

50

51 Bonustip GO pro als 2e camera Go pro s zijn een bepaald type action camera dat vaak gebruikt wordt bij sporten als snowboarden en mountainbiken, maar die ook prima als 2e camera gebruikt kan worden. Ze zijn klein, waterdicht en geven een extreem wijd beeld. Ze hebben ook nog eens een goede slow-motion functie. Voor een voorbeeld:

52

53 Montage of niet Sommige filmpjes hoef je niet te monteren. Denk aan de filmpjes die je even snel met je smartphone maakt. Als je echt een verhaaltje wilt vertellen en meerdere beelden achter elkaar wilt plakken ontkom je aan het monteren van je video. Windows moviemaker is een makkelijk te gebruiken, gratis montageprogramma.

54

55

56 Voor meer informatie over de praktijkworkshop video s maken kijk op:

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview)

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview) Cameraopstelling en beeld 1. Zet de camera neer Om de video een professionele look te geven adviseer ik je te zorgen dat je video stilstaat. Laat hem niet vasthouden door degene die interviewt, maar zorg

Nadere informatie

De juiste apparatuur voor jouw video's

De juiste apparatuur voor jouw video's De juiste apparatuur voor jouw video's Lilian Plas Online Video voor Ondernemers Dankjewel, voor het downloaden van mijn e-book! Ik ga meteen heel eerlijk zijn: ik vind dat er te weinig zelfstandig ondernemers

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE

FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE FILMEN EN MONTEREN MET SMARTPHONE Wie ben ik? I LIKE MEDIA: COLLECTIEF VAN FREELANCE TRAINERS MET PASSIE VOOR DIGITALE MEDIA Voormiddag 1. MOJO 2. KRACHT VAN SMARTPHONE VIDEO 3. BEELDGRAMMATICA 4. WAT

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Een machtige communicatietool

Een machtige communicatietool 16 tips voor een professionele video Een machtige communicatietool The sleeping giant! Veel ondernemers hebben het nog niet door, maar video is een machtige communicatietool. Je bedrijf krijgt hiermee

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken!

50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken! 50 tips die je niet mag missen om je eigen video te maken! Inleiding Wil je graag je eigen video s maken, maar weet je niet helemaal goed hoe? Of misschien ben je zelf al aan het stoeien met camera s en

Nadere informatie

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!!

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!! Smart filmen Filmen met smartphone en tablet Vanavond 1. Introductie 2. Het filmen met een smartphone 3. Internet gebruik bij een smartphone 4. Zelf stoeien met smartphone filmen Werkwijze Houd het interactief

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen?

Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Video-marketing Wie: Wie moet er voor de camera staan en zijn/haar verhaal vertellen? Jij zelf, want er is niemand die zijn bedrijf en producten/diensten zo goed kent dan jij. En die er zo veel passie

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

In den beginne. Het iphone-beginscherm

In den beginne. Het iphone-beginscherm In den beginne Met alleen op de rode knop drukken ben je er nog niet. Voor een goede video zul je toch net wat meer moeite moeten doen. In dit hoofdstuk behandelen we een aantal basisingrediënten voor

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

De wereld om je heen. Project met een green screen

De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen. Project met een green screen De wereld om je heen is een leuk project om kinderen kennis te laten maken met het green screen. Dit is een leuke activiteit voor zowel de jongste kinderen

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Next Step Videochallenge

Next Step Videochallenge Leer Ontspannen Video s Maken met Laura s Next Step Videochallenge Dag 1 Inhoud: 1a. Kies je videoformat 1b. Stel jezelf voor in een video 1a. Kies je videoformat Kies hieronder het format waar jij je

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot

Nadere informatie

HANDLEIDING Virtual Reality therapie

HANDLEIDING Virtual Reality therapie HANDLEIDING Virtual Reality therapie gebruik van de technische middelen versie december 2016 1 Het systeem Het systeem waarmee we werken is opgebouwd rond een Playstation 4 spelcomputer (PS4). We spelen

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

BEROEPSOPDRACHT Gespreksverslag

BEROEPSOPDRACHT Gespreksverslag Stage BEROEPSOPDRACHT Gespreksverslag In het laatste jaar van onze opleiding moeten we een halfjaar stage lopen. Voor deze stage heb ik als stageplek bij Schouwburg Kunstmin in Dordrecht gekozen. Deze

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven

Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Videomarke*ng, moet je daar iets mee? 23 januari 2014 De Social Media Trein Support Groep Eindhoven Je kunt niet alles geloven wat je ziet op internet. Want je hoek niet je ware gezicht te laten zien op

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

Online profileren voor zorgprofessionals

Online profileren voor zorgprofessionals Online profileren voor zorgprofessionals Welkom! Tommie Niessen - Verpleegkundige - Schrijver/blogger - Videomaker Tommie in de zorg Wat gaan we doen? Vragen? Gewoon stellen! Online profileren Hoe ben

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Foto carrousel, kennismakings opdracht:

Foto carrousel, kennismakings opdracht: kennismakings opdracht: Foto carrousel, Maak een korte fotoserie om jezelf voor te stellen. De serie wordt heel snel af gespeeld, zodat je meer een schets van iemand krijgt dan een precies beeld. De serie

Nadere informatie

STOF OP DE SENSOR WAT NU.

STOF OP DE SENSOR WAT NU. STOF OP DE SENSOR WAT NU. SAMENVATTING AANLEIDING - INLEIDING HOE KOMT STOF OP DE SENSOR TIPS HOE KAN IK STOF OP DE SENSOR CONSTATEREN HOE KRIJG IK HET STOF ERAF REINIGINGSMETHODEN CONCLUSIES KINDERDIJK

Nadere informatie

Geluid. Geluid opnemen en monteren

Geluid. Geluid opnemen en monteren Geluid Geluid opnemen en monteren Geluid is belangrijk Goed geluid begint bij de bron Het geluid bepaalt minstens 50% van de film! De kijker accepteert een film met minder goede beelden als het geluid

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek

Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Knettergekke kettingreactie Thema: Wat is techniek Copyright Stichting Vakcollege Groep 2016. Alle rechten voorbehouden. Knettergekke kettingreactie Inleiding Voor de Knettergekke Kettingreactie maken

Nadere informatie

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Peije van Klooster Getrouwd en 2 kinderen Kleine theorie inleiding Opname maken Monteren Delen met anderen

Nadere informatie

Handleiding 360 -opname

Handleiding 360 -opname 1 Handleiding 360 -opname DEEL 1: 360 -OPNAME MET GOPRO S Te lenen materiaal van Pro Media Lab: - GoPro 1 t.e.m. 6 - GoPro 360 -set Stap 1. Gelijkzetten Alle GoPro s moeten qua settings gelijk staan. Een

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST

HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST HÄHNEL MK200 VS. MYMYK SMARTMYK MICROFOONTEST Filmen doen we tegenwoordig steeds minder met een videocamera. Met de ontwikkeling van de filmmogelijkheden van DSLR s en mirrorless camera s hebben zij in

Nadere informatie

VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS

VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS VERDUIDELIJK VERSTERK VERFRAAI JE MARKETINGVIDEO S ZODAT JE MAXIMALE AANDACHT KRIJGT IN PLAATS VAN AFHAKERS INTROCLIPS (WWW.EASYVIDEOMARKETING.NL/INTROCLIPS ) 2015 1 Introductie Met de checklist in dit

Nadere informatie

Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel

Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel Een communicatiebuddy is iemand die je door dik en dun begeleidt en ondersteunt in het gebruik van je communicatiehulpmiddel Laat zien wie je bent Handleiding voor het maken van een filmpje bij de uitnodiging

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Handleiding en naslagwerk. Panasonic AG- HMC81EJ HD-camcorder

Handleiding en naslagwerk. Panasonic AG- HMC81EJ HD-camcorder Handleiding en naslagwerk Panasonic AG- HMC81EJ HD-camcorder 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. onderdelenomschrijving pag. 4 3. plaatsen van de accu pag. 7 3.1 Installatie van de accu 3.2 Verwijderen

Nadere informatie

10 VIDEOMARKETING TIPS VOOR BEGINNERS

10 VIDEOMARKETING TIPS VOOR BEGINNERS 10 VIDEOMARKETING TIPS VOOR BEGINNERS 10 tips om direct met videomarketing aan de slag te gaan Door Theo de Kleijn Videomarketing specialist Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl Inleiding Videomarketing

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Cameratechniek KENNISNET 2006

Cameratechniek KENNISNET 2006 Cameratechniek KENNISNET 2006 INLEIDING Met deze handleiding laten we je zien wat je kunt doen met behulp van een aantal cameratechnieken. Deze cameratechnieken zal je waarschijnlijk al eens hebben toegepast,

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

INSULA NEWS INSULA NEWS

INSULA NEWS INSULA NEWS MEDIAWIJS KLASSENJOURNAAL INSULA NEWS INSULA NEWS INSULA NEWS Maak je eigen journaal! STAPPENPLAN DOCENT INSULA NEWS STAP 1 INDELING [ CA. 10 MINUTEN] Om een filmpje te maken moeten er veel dingen gebeuren.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE)

------TAALREDACTIE MOET NOG Twee lessen voorafgaande aan een workshop Foto-film verzorgd door Roombeek Cultuurpark Educatiecluster (RCE) ------TAALREDACTIE MOET NOG------ LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit

Nadere informatie

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn.

LEERLIJN. Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. LEERLIJN Titel Periode Muziek & Techniek, onderdeel Techniek Zie 'Inleiding Muziek & Techniek' voor de volgorde van alle onderdelen van de leerlijn. ALGEMEEN Titel activiteit Een raadselachtige film VL

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

DYNAMIEK IN JE FOTO S

DYNAMIEK IN JE FOTO S WWW..NL Een moeilijk onderwerp om vast te leggen met je camera is beweging. Als je sluitertijd te snel is, dan bevries je de beweging, en kan het lijken alsof een snel rijdende auto of een hardloper stil

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie?

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie? Week 2 Geld Verdien Machine Hoe maak je een Video Serie? Om te beginnen Dot 2 fijnste manier: Minder actief/ minder concentratie voor nodig dan bijv met lezen Dot 4 uitzondering: bijv. Ontspanningsoefeningen

Nadere informatie

How to - make. mei 2014. Joost de Laat

How to - make. mei 2014. Joost de Laat How to - make Dominicus College mei 2014 Nieuwe Media Joost de Laat VOORBEREIDING (huiswerk) 1. Bekijk 2 van de volgende 3 onderwerpen. Per onderwerp bekijk je de bijbehorende How-tofilmpjes 2. Beantwoord

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 29 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de iphone. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je heen kijken

Nadere informatie

LESBRIEF: Schooljournaal

LESBRIEF: Schooljournaal LESBRIEF: Schooljournaal Versie: 2017-02-20 Wat ga je leren? Je leert hoe een nieuwsuitzending (een journaal ) tot stand komt. En wat er allemaal bij komt kijken voordat de uitzending gereed is. Je gaat

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

FILMEN MET?? CAMCORDER, FOTOCAMERA, MOBIEL, PAD

FILMEN MET?? CAMCORDER, FOTOCAMERA, MOBIEL, PAD FILMEN MET?? CAMCORDER, FOTOCAMERA, MOBIEL, PAD CAMCORDER Voor ons bekend gebied. Uiteraard kennen we de voordelen van ons eigen materiaal. Opslag op tape (DV/HDV) of SD/SDHC card (veel GB s mogelijk)

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: SOCIAL MEDIA YOUTUBE

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: SOCIAL MEDIA YOUTUBE YOUTUBE YouTube, s werelds grootste videoplatform Wanneer je met video aan de slag gaat, is YouTube hét platform waar je die video s deelt met de buitenwereld. Er zijn 1 miljard actieve gebruikers en miljarden

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over:

2. Fotografietips. In dit hoofdstuk lees je tips over: 39 2. Fotografietips Je kent nu de functies van de fotocamera van de Samsung telefoon. Aan de hand van de tips uit dit hoofdstuk maak je van kiekjes professionele foto s. Dit begint bij het rustig om je

Nadere informatie

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 DE BASIS 16 Schrijven met licht 18 Ruis 18 Zoek het licht op 18 Hard zonlicht 20 Schone lens 24 Ban de zoom 24 Horizontaal recht

Nadere informatie

Filmen met een digitaal fototoestel

Filmen met een digitaal fototoestel Filmen met een digitaal fototoestel 1 Op http://makeinternettv.org/ vind je heldere instructies over alle stappen in het filmen met een digitaal fototoestel, van aankoop van materiaal tot het publiceren

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera Close-up Techniek avond Filmen met fotocamera Beelden van toen 35 mm kleinbeeld film 8 mm film Geschiedenis Camcorder 1995 Digitale video band 1983 Analoge Videoband 2000 Flash memory Traditioneel Alternatieve

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Laura s Next Step Videochallenge

Laura s Next Step Videochallenge Laura s Next Step Videochallenge Inhoud 1a. Kies je videoformat 1b. Stel jezelf voor 1c. Handige videotools 1d. Handige video edit apps voor je smartphone 1 e. Handige video edit programma s voor je laptop

Nadere informatie