Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film"

Transcriptie

1 Hoe maak ik een korte film over zwerfvuil in zee? Enkele basisregels voor het maken van een film Onderwerp keuze Ten eerste zal je moeten nadenken over je onderwerp. Waar moet je film over gaan? Om tot een geschikt onderwerp te komen, kun je op verschillende manieren laten inspireren. Zoek op internet naar artikelen over zwerfvuil in zee Benader een organisatie als bijv. Greenpeace of vereniging Kust en Zee voor informatie Bekijk andere filmpjes op vimeo of youtube. Praat er met anderen over Belangrijk: kies een onderwerp dat je interessant vindt!! Als je iets interessant vindt, kost het je veel minder moeite om er tijd aan te besteden. Plan van aanpak Doel: Denk na over het doel van je film. Wat wil je met de film bereiken? Boodschap: Welke boodschap moet de film uitdragen? Wat wil je dat de kijker na het bekijken van de film heeft onthouden? Doelgroep: Wat is je doelgroep? Wie wil je met je film aanspreken? Jongeren of ouderen, badgasten of schippers? Iedereen? Als je doelgroep weet dan kan je je stijl en verhaal hierop aanpassen. Verhaallijn: Wat is je verhaal? Zorg dat je bij het schrijven van een verhaal een kop, een midden en een staart. Schrijf het uit en bedenk hoe je het in beeld gaat brengen. Interviews: In het geval je mensen voor je film wilt interviewen is het verstandig om ruim van te voren afspraken met mensen te maken. Denk voor het interview na over wat je van de persoon die je gaat interviewen voor je film wilt weten. Stel op basis daarvan je interviewvragen op. Zorg ervoor dat je tijdens het interview naast het stellen van de vragen geen geluid maakt, maar knik en schud met je hoofd om te laten zien dat je het verhaal volgt. Shotlist: In je shotlist maak je een lijst op welke manier je het verhaal in beeld brengt. Waar staat de camera? Gebruik je een wijd of een close beeld etc. Lokatie: Welke lokaties heb je voor ogen? Om hierachter te komen kan je ook eerst gaan scouten. Dat betekent dat je op zoek gaat naar een geschikte locatie.

2 Apparatuur Zorg ervoor dat je apparatuur werkt. Dat betekent opgeladen accu s en genoeg geheugenkaarten. Genre Wat voor genre past het best bij het overbrengen van je boodschap en je doelgroep? Je kunt bijv. kiezen uit een korte documentaire, campagne filmpje of een animatie. Voorbeelden: Midway A Drop In the Ocean (animatie) Doe mee verlos de zee (stop- motion) Plastic Seduction (commercial) The majestic Plastic Bag (mockmentary) Licht Er zijn verschillende soorten licht. Je hebt natuurlijk en kunstlicht. Deze verschillende soorten licht hebben allemaal een eigen kleur. Deze kleur van het licht geeft een eigen sfeer. - als je bijvoorbeeld een verdrietige sfeer wilt overbrengen dan kan je dat beter op een bewolkte of regenachtige dag filmen. - Een vrolijke sfeer juist zonnig. - Romantisch het rode licht van een zonsondergang. Daarnaast moet je kijken waar het licht vandaan komt. Staat dat wat je wilt filmen (je onderwerp) bijv. voor de zon dan zie je alleen de omtrek van je onderwerp (het silhouet). Dat kan heel sfeervol zijn, maar ook onbedoeld slecht beeld. Het is maar net wat je met je beeld wilt zeggen. Denk daar dus over na.

3 Tegenlicht

4 Het shot (het beeld) Het kader De eerste vraag is: wat breng je in beeld? Bij mensen bijv.: het hele figuur (totaal), vanaf de middel (medium) of een close- up? Bij het maken van een film stuur je als het ware de ogen van de kijker. Als je een huilend iemand filmt met een totaalshot dan is dat voor de kijker veel minder heftig dan een close- up. Bij een totaalshot heb je veel meer afstand tot je onderwerp. Houd rekening bij de montage dat wijde shots met veel detail vaak wat langer in beeld moeten dan de close- ups. Wijde shots bevatten meestal veel meer informatie. De kijker heeft even de tijd nodig om die informatie te verwerken.

5 Perspectief De camera is het oog van de kijker. Waar je de camera neerzet, daar zet je de toeschouwer neer. Als je je afvraagt waar de camera moet staan, bedenk dan waar je de kijker neer zou willen zetten. De plek van de camera bepaalt het perspectief. Het meest gangbare is om de camera op ooghoogte te plaatsen. Als je kinderen filmt plaats je de camera lager. Je kan er ook voor kiezen om een ander standpunt in te nemen. Als je van onder naar boven filmt, heet dat het kikvorsperspectief. Op deze manier laat je de kijker letterlijk tegen iemand opkijken. Op die manier kan je iemand belangrijk doen lijken. kikvorsperspectief Bij het vogelperspectief film je van boven naar beneden. Hiervoor moet je vaak op een hoogpunt of verhoging gaan staan. Bijv. een keukentrap. Op die manier maak je een overzicht. Als je een persoon op deze manier filmt laat je de kijker letterlijk op iemand neerkijken.

6 vogelperspectief Als je mensen filmt, zorg er dan voor dat niemand in de camera kijkt, tenzij je het publiek direct wilt aanspreken. Zoals bijv. een nieuwslezer doet. Compositie Bij het bepalen van de compositie van je beeld, bepaal je de wijze waarop je je beeld indeelt. Een belangrijke term bij het bepalen van je beeldcompositie is de gulden snede. Zie: Camerabewegingen Handheld Als je de camera in de hand houdt, kan je alle bewegingen maken die je maar wilt. Op deze manier ben je flexibel en kan je snel reageren in het geval er wat onverwachts gebeurd. Deze manier is dan ook erg in trek bij reportages of documentaires. Daarnaast kan je het ook inzetten om een realistisch, gehaaste of onrustige sfeer te creëren.

7 (Zip)Pan Beweging van de camera van links naar rechts of andersom. Een zippan is een hele snelle pan. Bij een snelle pan zie je niet wat voor beeld er eigenlijk aan je voorbij schiet. Hierdoor is het mogelijk om in de montage twee verschillende shot aan elkaar te plakken en toch het gevoel geven dat de beelden vloeien in elkaar overlopen. Tilt Van beneden naar boven of andersom Lift Recht omhoog of laag van de camera. Maak behalve dan de zippan rustige camerabewegingen. Vaak is een heel klein beetje beweging al genoeg om het bedoelde effect te krijgen. Decoupage Het ontwerpen van het geheel aan shots en hun samenhang heet de decoupage. Bij het filmen moet je rekening houden met een aantal zaken die van belang zijn voor je uiteindelijke film. Establishing shot Zo is het van belang dat je voor elke lokatie waar je filmt een zogenaamd establishing shot maakt. Zo n shot maakt duidelijk waar we zijn en waar iedereen zich in de ruimte bevindt. Een establishing shot is bijna altijd een totaal. Van belang is natuurlijk wat je aan de kijker wilt vertellen. Als je alleen aan de kijker wilt laten weten dat je aan het strand bent. Dan is wat zand met een paar schelpen al voldoende. Dit zou je dus ook gewoon in de huiskamer kunnen filmen. Zet er het geluid van de zee onder en het lijkt net of je op het strand zit. Over de as Je mag bij het filmen niet over de as gaan. Als je twee shots aan elkaar wilt plakken, moet de camera in beide shots aan de zelfde kant van de as staan. Als je over de as gaat dan draaien links en rechts om. Voorbeeld: Bij voetbal staan de camera s altijd aan 1 kant van het veld. Als je dat niet zou doen, dan zou de kijker in verwarring raken en denken dat een elftal de verkeerde kant op voetbalt. Springers Behalve op asfouten moet je bij shotwissels ook letten op voldoende verandering van het kader. Als je twee shots maakt zonder de camera te verplaatsen dus zonder het perspectief te veranderen krijg je een springer. Dit zie je wel eens bij interviews. Een deskundige zit dan bijv. peinzend met zijn hand over zijn kin te wrijven en dan ineens zit hij met zijn armen over elkaar. Dit kan je dus voorkomen door de camera tussen twee shots voldoende te verplaatsen. Of bij voorbeeld van een medium shot naar een close- up te gaan. Een andere oplossing is het maken van plakshot of in het engels cutaways. Stel je voor dat je een

8 interview op het strand doet. Maak dan wat beeld van de zee, de duinen, meeuwen, een close- up van de handen van de geïnterviewde die met het zand spelen. Deze shots kan je later in de montage gebruiken om zogenaamde springers te voorkomen. Geluid We kunnen 5 soorten geluid onderscheiden. Direct geluid: dit is geluid dat direct met het beeld wordt opgenomen Sfeer en locatiegeluid. Op het strand bijv. het breken van de golven. Effectgeluid. Dit is van belang bij film, maar sterker nog bij animatie. Bijv. het geluid van een rijdende auto, een varende boot, lachende mensen. Als je geluid nodig hebt dan kan je dat zelf opnemen. Of downloaden. Zie Muziek: Je kan muziek toevoegen aan je filmpje om een bepaalde sfeer te creëren. Let erop dat de muziek die je gebruikt rechtenvrij is. Muzikanten hebben recht op betaling als hun muziek wordt gebruik, behalve als ze ermee instemmen dat hun muziek zonder betaling gebruikt mag worden. Vermeld dan wel altijd in de aftiteling van de film de naam van de artiest(en). Een website waar je rechtenvrije muziek kan vinden is Let op dat je bij de zoekfunctie aangeeft dat je alleen creative commons wilt vinden. Dit betekent dat de artiest toestemming geeft voor het gebruik van zijn of haar muziek. Dan hebben we nog de voice- over. Dit is een vertel- of gedachtestem die achteraf is opgenomen en wordt toegevoegd. Let op als je gaat filmen dat je een plek uitzoekt waar weinig ruis is. Dus ga voor een interview niet naast bijv. een snelweg staan. Let ook op dat je bij een interview niet in de wind gaat staan. Veel succes!

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan:

Welk verhaal wil je vertellen met je film? Wat wil je bereiken bij de mensen die je film gaan zien? Denk bijvoorbeeld aan: SKVR TIPS & TRICKS WFFR VOORBEREIDING Een goede voorbereiding is heel belangrijk omdat een natuurfilm natuurlijk altijd live is. Wanneer je gaat filmen ga je op jacht naar de juiste shots. Je wilt weten

Nadere informatie

Cameratechniek KENNISNET 2006

Cameratechniek KENNISNET 2006 Cameratechniek KENNISNET 2006 INLEIDING Met deze handleiding laten we je zien wat je kunt doen met behulp van een aantal cameratechnieken. Deze cameratechnieken zal je waarschijnlijk al eens hebben toegepast,

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Analyse Commercial Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee

Nadere informatie

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE

III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE III: 1e tussenbeoordeling en COMPOSITIE a. Uitleg opdracht 2 b. Hoorcollege Compositie en Storyboarding c. Werkcollege Storyboarding voor opdracht 2 d. Tussenbeoordeling opdracht 1 OPDRACHT 2 (duo s) Korte

Nadere informatie

Totaalshot Medium shot Close-up Establishing shot

Totaalshot Medium shot Close-up  Establishing shot Shots Totaalshot Bij een totaalshot zien we het onderwerp helemaal in beeld, van verder weg gefilmd. Dit shot werkt goed als introductie van een scène, omdat de kijker op deze manier een idee krijgt van

Nadere informatie

Multi-culti. documentaire

Multi-culti. documentaire Multi-culti documentaire Inhoudsopgave Documentaire 3 Stappenplan documentaire 4 Regisseur 5 Producer 6 Cameraman/vrouw 7 Scenario 8 Script schrijven 10 Storyboard maken cameratechnieken 14 Kaders 15 Camerastandpunt

Nadere informatie

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film.

Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Ons stappenplan om te komen tot jouw perfecte film. Leuk! We gaan samen een film maken, maar wat houdt dat precies in? Hieronder staan de verschillende stappen van het maken van een film beschreven. Zo

Nadere informatie

AV THEORIE CAMERAREGIE

AV THEORIE CAMERAREGIE AV THEORIE CAMERAREGIE HET LOS OPNEMEN VAN SHOTS, HOE MOOI OOK, LEVERT NOG GEEN FILM OP!!! Film maken is een verhaal vertellen in beelden en dat verhaal wil je met mensen delen, je wilt je film aan een

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen?

Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Hoe kan je een verhaal op een multimediale manier vertellen? Over digital storytelling Digital storytelling is een heel eenvoudige manier om een verhaal op een multimediale manier te vertellen. Je kan

Nadere informatie

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag

Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag Instructie voor De training Het maken van een Video-verslag >>>>> Een Videoverslag maken, en wat komt er allemaal bij kijken?

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Mediavoorzieningen/WorkshopReader

Mediavoorzieningen/WorkshopReader Mediavoorzieningen/WorkshopReader 2.0 Uitleg camera...3 2.1 Camera aanzetten...3 2.3 In- en uitzoomen...4 2.4 Accu opladen...5 2.5 Film bekijken...6 3.0 Voor je begint...7 1. Check de accu. Zit er een

Nadere informatie

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker

Zie ook: Werken met de flip Een film omzetten in een ander formaat Je film op schijf of in elo zetten Monteren van films met Windows live Moviemaker Filmtechnieken Een film maken is leuk om te doen, of je nu een speelfilm maakt, een videoverslag of een instructiefilm. Deze studiekaart laat zien hoe je de camera zó kunt gebruiken dat je van je film

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis

CKV Filmproject. Korte Film. Week 1 film-idee en synopsis CKV Filmproject We hebben ons de afgelopen periode beziggehouden met de kunstdiscipline FILM. Je hebt een professionele film bekeken en je hebt geleerd om niet alleen op het verhaal te letten maar ook

Nadere informatie

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera?

Check de accu. Zit er een volle accu in de camera? LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen.

Wat wil ik vertellen? m.a.w. zoek de essentie op van het verhaal dat je wil vertellen. Handleiding filmen 1 Voor we starten? Voor je start met opnemen is het belangrijk dat je het geheel goed voorbereidt. Hier zijn enkele tips die zeker van pas kunnen komen bij de voorbereiding. Stel jezelf

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie.

Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Voorpagina Dit is versie 2.0 van dit rapport Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://mediamagie.nl/videotips Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire

Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire Mini-docu - Les 1 Het begin van je documentaire [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Tijdens dit filmproject ga je de geschiedenis

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek

De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek De kunst van het inkorten en weglaten Door: Henk Verbeek Filmen is meer dan knopje drukken. Soms wil je mooie beelden, duidelijk maken wat je bedoeld, sfeer weergeven of technisch goed werk leveren....of

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo

;k;lk. Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo. drie leerlingen. Checklist Nieuwsvideo Werkblad Les 3 De Nieuwsvideo drie leerlingen De nieuwsvideo is een verslag dat de journalist zelf heeft gefilmd. Videojournalisten gaan met hun camera weleens naar een bijzonder evenement, zoals de première

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Elmar Janse Branding, design en film

Elmar Janse Branding, design en film www.encrite.nl Elmar Janse Branding, design en film WAAROM VIDEO? Na persoonlijk contact is video een van de krachtigste communicatie methodes. De mens is visueel ingesteld en onthoud video dus langer

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie Hannes Haisma Met dank aan AV etc CGC, april 2013 Hannes Haisma 2 1. Je hebt een idee 2. Je hebt een aantal beelden 3. Je hebt een stuk muziek

Nadere informatie

Stop Motion- THE MOVIE

Stop Motion- THE MOVIE Stop Motion- THE MOVIE Script / storyboard / productie. Nu we weten welke technieken er binnen Stop Motion animatie zijn en hoe deze worden uitgevoerd, kunnen we aan de slag met een langere film. Wanneer

Nadere informatie

Nota s bij de les découpage

Nota s bij de les découpage Nota s bij de les découpage De découpage of breakdown is het opsplitsen in shots (camerastandpunten) van datgene wat in het scenario beschreven staat. Dat kan gaan van onbestaande (bijvoorbeeld in documentaire

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten

Workshop NML Video. Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten Workshop NML Video Les 3 beeldtaal & cameratechniek over opdracht 2 exporteren keyframes bij effecten BEELDTAAL & CAMERATECHNIEK SHOTS / KADREREN SHOTS / KADREREN Wat breng je in beeld (en wat niet!) en

Nadere informatie

Stop-motion Animatie

Stop-motion Animatie Stop-motion Animatie inhoudsopgave * stop-motion animatie stappenplan * script * storyboard * stop-motion variaties * camera-opstelling * decor * monteren stop-motion animatie Bij het maken van een stop-motion

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Mini-docu familie Docentenhandleiding

Mini-docu familie Docentenhandleiding Mini-docu familie Docentenhandleiding Mini-docu familiegeschiedenis Havo 4 en vwo 4 lesbrief 1 Het begin van je documentaire lesbrief 2 Herinneringen verbeeld lesbrief 3 In gesprek met familie Draaien

Nadere informatie

Premisse,Synopsis,Scenario Item 3: Oplaatpunt elektrische auto Breukelen. Lars Groot

Premisse,Synopsis,Scenario Item 3: Oplaatpunt elektrische auto Breukelen. Lars Groot Premisse,Synopsis,Scenario Item 3: Oplaatpunt elektrische auto Breukelen By Lars Groot Lars Groot Lars.groot@student.hu.nl Studentnummer: 1555467 Version 2.0 Premisse: In het jaar 2010 is er door de gemeente

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Piet Huijgens AV AFIAP

Piet Huijgens AV AFIAP Piet Huijgens AV AFIAP Deze geeft u wat handvaten die u kunt toepassen in uw AV Het is geen vervanging van de Workshop AV die dieper op de materie ingaat met veel visuele voorbeelden die het geheel een

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen

Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen CAMERA-VOERING Met camera-voering bedoelen we de opnametechniek voor wat betreft: - de Beeldcompositie - Camera-standpunten - Camera-bewegingen Beeldcompositie Onder beeldcompositie verstaan we het zodanig

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

THEORIE. Kijken naar Film

THEORIE. Kijken naar Film THEORIE Kijken naar Film Introductie Sommige mensen bekijken een film zoals ze junkfood eten. Ze denken er niet bij na, ze praten er niet over. Ze realiseren zich niet dat kunst en cultuur onze kijk op

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

Glasvanger. Opdracht van poppodium 013 Glasvanger

Glasvanger. Opdracht van poppodium 013 Glasvanger Glasvanger Live concerten, dance- en clubavonden, non-pop programmering en activiteiten gericht op beginnende muzikanten: het unieke 013 in het hart van Tilburg is hét podium voor pop- en dancecultuur.

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! April: Zelf een film maken Filmpjes maken, hoe begin je eraan? Wel, je kan best starten met het zoeken naar een goed idee en onderwerp. Waar wil je

Nadere informatie

Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie. Auteur: Edward Snijders

Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie. Auteur: Edward Snijders Hand-out Aquashot Kampioenschap Onderwatervideografie Auteur: Edward Snijders Onderwater filmen en Aquashot Kampioenschap Onderwaterfilmer Edward Snijders is internationaal geen onbekende filmmaker. Met

Nadere informatie

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!!

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!! Smart filmen Filmen met smartphone en tablet Vanavond 1. Introductie 2. Het filmen met een smartphone 3. Internet gebruik bij een smartphone 4. Zelf stoeien met smartphone filmen Werkwijze Houd het interactief

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Planning voor een filmdag

Planning voor een filmdag Planning voor een filmdag Waar gaan we het over hebben? Waarom een planning? Soorten planningen Voorbeeldplanning en het resultaat Een voorbeeldplanning uitwerken Zwillbrocker Venn Vragen 2 april 2014

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

Bekijkjetoekomstnu.nl

Bekijkjetoekomstnu.nl Bekijkjetoekomstnu.nl Vandaag gaan we aan de slag met Lesbrief 1: Beroepen Naam: Klas: School: VMBO: BL KL TL (omcirkel) Heb jij een droomberoep? En wil je weten welke beroepen er nog meer zijn? Op www.bekijkjetoekomstnu.nl

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview)

Cameraopstelling, beeld, licht en geluid (interview) Cameraopstelling en beeld 1. Zet de camera neer Om de video een professionele look te geven adviseer ik je te zorgen dat je video stilstaat. Laat hem niet vasthouden door degene die interviewt, maar zorg

Nadere informatie

Online profileren voor zorgprofessionals

Online profileren voor zorgprofessionals Online profileren voor zorgprofessionals Welkom! Tommie Niessen - Verpleegkundige - Schrijver/blogger - Videomaker Tommie in de zorg Wat gaan we doen? Vragen? Gewoon stellen! Online profileren Hoe ben

Nadere informatie

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl

Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière. www.broet.nl 3728 TUE Eureka covers 09:Opmaak 1 12-01-2009 12:24 Pagina 7 Maak je eigen film! Van idee tot filmpremière www.broet.nl 2 Maak je eigen film! Een korte stap voor stap handleiding. Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017

Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 Presentatie door Stefan Sand tijdens de Weidevogeldag Zuid-Holland 2017 wat is jullie doel? Doel: Wat wil je met je video bereiken? Bijvoorbeeld: informeren of aansporen Doen: Wat wil je dat mensen

Nadere informatie

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag REACH TOUCH MOVE Interactief Jaarverslag Online Storytelling met uw interactief jaarverslag Maximale Reach, Touch en Move in de financiële verantwoording van een jaar Waarom uw jaarverslag interactief?

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP IN DE STUDIO NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN In de studio TAAL CAMERAMAN, REGISSEUR ACTEUR OF FIGURANT? Een cameraman is iemand die de camera

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun MASCOTTE ACTEER TIPS Have fun 1 Wilt men met je op de foto? Dan is het goed om je te realiseren dat de mascotte in de camera moet kijken, niet jij vanuit het kostuum. Veelal is het zicht vanuit de mascotte

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Interessen: Wat vind ik leuk?

Interessen: Wat vind ik leuk? Interessen: Wat vind ik leuk? Opdracht 1: Zet een kruisje bij de punten die je leuk vindt om te doen. Omcirkel vervolgens drie punten die je het allerleukst vindt om te doen. Ik vind het leuk om iets van

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie