Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan."

Transcriptie

1 Denken aan 1

2 2 Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan.

3 Coӧp.Ver. De Drukpers op School U.A. Delft 3

4 4 Als ik denk aan Jan gaan mijn gedachten naar het begin van onze vriendschap. Ruim dertig jaar geleden werd je alleen lid van die ene freinetbeweging als je op een openbare school werkte: een kwestie van principes. Jan werkte bij het NUT. Maar als Jan wat wilde en dus werd hij lid. Zijn eerste bijeenkomst, was ook mijn eerste. We waren de enige twee leden die in het speciaal onderwijs werkten en hadden elkaar snel gevonden. We bleken nog veel meer gemeen te hebben. Ik had net de opleiding afgerond voor kinderen met leermoeilijkheden. Jan werkte op een school voor leermogelijkheden hoe eenvoudig kan het zijn en zo veelzeggend.

5 5 Houdoe groet aan je lief.

6 Als ik denk aan Jan kijk ik terug naar onze eerste uitwisselingen van ideeën. Een Brabander en een noorderling (over culturele verschillen gesproken). We vonden elkaar als geen ander in freinet-uitgangspunten, zoals: Kinderen en jij zijn uit hetzelfde hout gesneden. Proefondervindelijk verkennen is de weg tot kennisverwerving. Iedereen heeft er een hekel aan gecommandeerd te worden. De democratie van morgen wordt voorbereid door democratie op school. Freinetwerkers hebben iets met werk, met betekenisvol werk. Ze hebben iets met zelf doorgronden. Ze gaan voor eigen keuzes en nemen verantwoordelijkheid. 6 Het paste Jan als een jas. Maar hoe werkt dat met kinderen op onze scholen? We begaven ons op minder bekend terrein. Het werd een gezamenlijke en blijvende zoektocht. We wilden kennis van zaken hebben en gingen samen uitproberen Samen kun je meer. Het moest wel iedere keer beter. En steeds met humor, veel optimisme en een tikje zelfspot. Iedereen wil slagen, succes stimuleert

7 7 wind wind waarom kan ik niet met je praten misschien ben je te dun als het waait dan hoor ik je

8 8 Als ik denk aan Jan zie ik van kinderen uit onze groepen. We vonden onze eigen vorm van klasse(n)correspondentie. We doorbraken het beperktere kader van onze eigen klas en school. Verkennen, puzzelen en uitproberen. We lazen van alles om te begrijpen. We daagden elkaar uit. Je begint op je gevoel, experimenteren, de opwinding van onverwachte ontdekkingen. Het mocht ook mislukken. Dan doe je het een volgende keer anders. We hadden het over het werkelijke leven in onze groepen.

9 9

10 10 Als ik denk aan Jan merk ik dat allerlei freinetwerk me vanzelf naar Breugel bracht, naar een warm nest met Ardina, Jan, Mark en Jeska. Ik voelde me welkom. We kregen verhalen over de familie. Jan vertelde trots over Mark en Jeska. Het genieten van zijn kinderen spatte er vanaf. Gerda ging mee naar het dal van de Dommel. We gingen naar de film (natuurlijk ook Etre et avoir), naar het van Abbe. We wandelden door het Brabantse land. We genoten van het werk van Werkman Gesprekken gingen over: maatschappelijke keuzes, rode rozen en rode tomaten, ingezonden stukken schrijven, demonstraties, en ons katholieke verleden. Je hebt principes en je staat ergens voor. Vriendschap komt haast vanzelf. We zeggen dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Bij Jan en Ardina kon het allebei: goede buren en verre vrienden.

11 11

12 12 Als ik denk aan Jan proef ik onze ontdekkingstochten. We reden naar een tentoonstelling in Rouen: Ik maakte kennis met de minutieuze manier waarmee Jan door een museum schuift: alle spullen zich opnemend, die Freinet in zijn klas had gebruikt Bij een andere manier van werken horen andere materialen, steeds ontwikkeld en uitgeprobeerd tijdens het dagelijks werk met kinderen in de klas. We keken onze ogen uit. We reden naar het Vlaamse bolwerk van Kritisch Onderwijs de Appeltuin in Leuven. en s avonds een Stella en vispotje voor Jan. Voor mij een steak béarnaise. We werkten op het Schommelbootje in Alken en s avonds een Maes en vegetarische vleeskroketten. Voor mij een steak béarnaise. Ze vormden het begin van een lange reeks bezoeken aan Nederlandse en vooral Vlaamse freinetscholen.

13 13

14 14 Als ik denk aan Jan komt weer de hardnekkige lucht van verbrand materiaal. In een stormavond in Enschede was in een paar uur weinig over van mijn school. Houten letters wilden heel best branden, bokken loden letters smolten weg. Verwrongen resten van een grote drukpers museumdozen van de kinderen met hun eerste schoentjes, eerste tanden, eerste plukken haar.. zelfgedrukte teksten, boekjes en posters verdwenen, mappen vol ideeën veranderd in as Jan wist als geen ander wat je in de loop van jaren allemaal bij elkaar sprokkelt. Hij zamelde met zijn groep geld in. Hij hielp zoeken naar vervangende materialen.

15 15

16 16 Als ik denk aan Jan geniet ik van de taaldrukker. Hij kon wat met taal. Ik heb workshops van hem meegemaakt over taal en vrije teksten, over taal en natuur over taal en houten letters Onze Jelle leerde van Jan dat taal vooral ging sprankelen door te spelen met mooie woorden, grappige woorden, zelfbedachte woorden. En dat deden ze dan ook samen. Want Jan en Ardina reden geregeld van Breugel naar Blokzijl. Ze hebben onze kinderen groot zien worden, zoals wij dat met Mara hebben meegemaakt. Jan zong liedjes met ze, deed ritmespelletjes. Hij vertelde zelfbedachte grappige verhalen... alleen dat ene enge verhaal over een jas die ging zweven en dan keek hij hoe ver hij zou gaan... Jan genoot, wij genoten.

17 17 Hoek van Holland

18 18 Als ik denk aan Jan ervaar ik betrokkenheid bij onze coöperatieve beweging. Jan organiseerde freinet-informatiebijeenkomsten op de Jan Nieuwenhuizenschool. We lieten collega s van allerlei scholen in Zuid-Nederland kennismaken met freinettechnieken: DOEN: teksten schrijven en die illustreren. Jan liet iedereen uitproberen, oplagen maken, Gaf ruimte voor eigenzinnigheid en telkens de verwondering. Laat kinderen in je klas vooral veel afdrukjes maken. Ze zijn het niet gewend en er zit al gauw een mooie versie tussen. Succes stimuleert. Jan begeleidde plezierig rustig, met volle aandacht en onder het werk vertelden we van alles over freinettechnieken. We liepen dan ook door zijn lokaal. Een werkplaats, met werkhoeken die elk een eigen karakter hadden. Jan vertelde gepassioneerd over het hoe en waarom: met de verschillende hoeken bij elkaar riep hij een zo gevarieerd mogelijk ervaren en leren op. Ieder kind kwam met zijn sterke kanten aan zijn trekken. En weer ging het over freinettechnieken. We werkten meerdere dagen in Apeldoorn, Orvelte en Hoek van Holland werk laten zien, zelf werken, verhalen vertellen met een overhead projector drukken met de limograaf, voor een jaar afspraken maken en natuurlijk voetballen. Wat kon Jan voetballen De redactie van ons tijdschrift In Beweging verhuisde van Enschede naar Eindhoven, want in een coöperatieve beweging neem je wisselend een stuk werk op je. En Jan gaf natuurlijk zijn eigen draai aan ons tijdschrift We namen initiatief en verantwoordelijkheid net als we van kinderen in onze groepen vroegen.

19 19 De vier hoofdkleuren moeten van Jan wel bij elkaar in één doos. Dat werkt het beste in de klas. - Een hele zoektocht naar een goede doos - de bodem goed plat maken - resten hard plexiglas zoeken - die bij je zwager laten zagen - alle stukken bijvijlen - in elkaar lijmen - inkt bestellen - poetsmiddel in flesjes doen - tubes vullen met inkt - goede rollertjes in Harlingen bestellen - celrubber op maat snijden

20 20 Als ik denk aan Jan maak ik weer zijn toewijding mee We wilden wat voor collega s betekenen. Naast allerlei werk voor de beweging zocht Jan dat vooral in het verbeteren van drukmaterialen. En hij ging er voor. Doorzetten. Zijn ervaring en kennis van het drukken koppelde hij aan een grenzeloze speurtocht naar slimme oplossingen en naar spullen: een futselplankje, celrubber, een handige onderlegger, piepschuim-plaatjes, veel kleine poetslapjes, een limograaf als zeefdrukraam eenvoudig en doeltreffend. Dé vondst was Japanse glycerine-inkt, die gewoon in een schoenpoetsdoos ging. Maar ja, die dozen verdwenen uit de handel Jan ontwierp zelf een nieuwe drukdoos monnikenwerk, wanneer hij iets wilde... Iedere collega een drukdoos.

21 Bezoek bij de Spoken (hoe verzint zo n docent zo n naam hè) Bij het binnentreden van een lokaal mag ik altijd graag even blijven staan om in één oogopslag de orde en netheid waar te nemen en te genieten van (toch liefst) de vertellende meester voor de klas en de kindertjes met gevouwen armen in gewijde aandacht op hun stoel. Tot mijn verbazing waren de stoeltjes echter onbezet en kwam ik ogen te kort om alles wat zich in dit klaslokaal bevond in enen waar te nemen. Ik heb genoteerd: - geverfde houten vierkante bakjes met onduidelijke bestemming - doos met papier, doos met vogelnestjes - stapels ongeordende kranten, een doos met papiersnippers - een tiental spatramen, een teil, wastobbe dus gevuld met een vloeistof die mij kwa kleur en substantie deed denken aan het resultaat van een gigantische orgastische bijeenkomst (later bleek het de grondstof te zijn om zelf papier te maken, de bezuinigingen zijn wel erg ver doorgeschoten als een school ook al zijn eigen papier moet maken.) - 20 potten in de vensterbank met daarin de diverse stadia van de levende rups (pop, vlinder, larve, ik meen toch dat deze beesten in het bos thuis horen nietwaar) - een bak stempels van onbekende herkomst - drie overmaatse rode koffieblikken met ik mag wel zeggen enigszins besmeurde, (dus zeker geen schone) in stukken gescheurde doeken. - een wirwar van waslijnen op 2 meter hoogte met daaraan papieren hangend - een speeldoosje dat de Internationale speelt als men aan de slinger draait - een bak met honderden krijtstompjes, stapels gebruikte, lege enveloppen - een met de hand te gebruiken ouderwetse wringer, alsof de elektriciteit niet is uitgevonden. - een doos uitgeschoten aardappels - gestapelde sinaasappeldozen - twee bakken met sjablonen - meerdere rollen behang - lijmpotten in diverse vormen - vele verfpotten - een koekenpan - een meccanodoos een stapel oude telefoonboeken vanaf het jaar 1970 tot heden - meerdere zakken aangebroken meel - drie geraamten van vogels van onbekende herkomst - een z.g. kijktafel met daarop enige non-figuratieve legobouwsels - sterk verouderd lesmateriaal waaronder de leeswieltjes uit piepschuimstukken waarvan mij de bedoeling volledig onbekend was - drie bouwsels van papier, hoogte ongeveer 1 meter, samengesteld uit vele tot driehoek gevouwen cirkels - enige zelfgebouwde camera s obscura - een gigantische drukpers, de ruimte van 1 ½ mᵌ leslokaal innemend. 21

22 22

23 Tjelestien Pers 23

24 24 Als ik denk aan Jan ruik ik de boekdrukinkt in zijn drukschuur daar bracht hij heel wat uren door, daar hebben we samen geregeld gezeten: sorteren, opruimen alles leek klaar om te gebruiken Een volgende keer stond het weer stampvol spullen, een andere drukpers en nog weer een andere een karretje van Emté... Je kon je kont niet keren. Weer opruimen, sorteren O ja, die ene pers achter in één van de garages was hij even vergeten. En tussendoor creëerde hij met Ardina toch nieuwjaars- en ander persoonlijk drukwerk. Markant werk, heel mooi werk. Jan had er plezier in, was trots op resultaten en wij genoten mee.

25 25

26 26 Als ik denk aan Jan zie ik een potloodje achter zijn oor. Een gek woord schrijf ik even op en er zijn veel gekke woorden. Een goed idee even onthouden. En Jan bruiste van ideeën. Jan zette kanttekeningen bij mijn teksten en ik schreef veel. Zijn krabbels in de kantlijn sneden hout. Hij maakte een lijstje met drukmaterialen en Jan gebruikte heel wat spullen. Kijk, dat zou je zo kunnen doen en Jan schetste wat af onder het praten. Zou hij al die schrijfsels ook hebben teruggelezen en waar bewaar je zoiets? Handig zo n potloodje steeds bij je oor. en ik bleef maar kijken naar dat gebaar.

27 27

28 28 Als ik denk aan Jan Geniet ik weer van drukweekenden die we voor onszelf organiseerden op school in Eindhoven en Blokzijl. Jan bedacht een techniek of Hanneke en dan gingen we los. Twee dagen vrij creatief werk. Waarom? We vonden het leuk! Lekker knutselen en drukken, lekker samen borrelen en eten. We onderzochten natuurlijk ook of we het in de groep zouden kunnen gebruiken.

29 29

30 30 Als ik denk aan Jan ruik ik weer de Muggenbeet... Wanneer ik het anders wilde in mijn groep, kwam Jan een dagje. Hij werkte mee, praatte met kinderen, keek met een frisse blik luisterde aandachtig en voetbalde mee. Na afloop zaten we op het terras van Geertien: zon, uitzicht, Grolsch, genieten en een goed gesprek. Jan was dan duidelijk over wat hij had gezien en had meegemaakt. Hij nuanceerde en in plaatste een en ander in perspectief. We brainstormden over aanpassingen. Elke dag een beetje beter. Daar kon ik wat mee.

31 31 Enschede Lummen Leuven Turnhout

32 32 Als ik denk aan Jan signaleer ik een blauwe Berlingo vol met bakken, persen, wringers, letters loodzwaar. bananendozen B8 op weg naar een school. Dat deden we al gauw samen: Ik reed, want dat mocht Jan even niet. Ik probeerde te sjouwen, want dat ging met een stok even wat minder. Met Ardina besprak ik telkens even Jans gebruiksaanwijzing. En toch belandde hij in een Leuvens ziekenhuis. Deze keer niets aan het hart, geen epilepsie of hij had zich vertild aan een letterkast. Diezelfde middag zat de rasoptimist weer in de kring, het ziekenhuisbandje nog om z n pols. Het samenwerken ging vanzelfsprekend. We hadden aan een half woord genoeg.

33 33

34 Als ik denk aan Jan Beleef ik weer een drukatelier In vol bedrijf. Ik genoot van Jans manier van werken, zijn onverdeelde aandacht en werkplezier. Eerst een korte uitleg en dan liet hij iedereen proefondervindelijk verkennen, keek en luisterde, ging attent in op vragen, zorgde voor het goede gereedschap op het goede moment. Hij gaf een compliment, een hint en pakte zo nu en dan ook zelf de roller om even te laten zien wat hij bedoelde. Hij straalde plezier uit. 34 Hij vroeg deelnemers wel telkens om goedverzorgde eindversies. Je zet de punten dáár op de i waar ze horen. Wijk bij Duurstede

35 35

36 36 Zaltbommel Noordhorn Malden Utrecht Malden

37 37 Oostkamp Kessel-lo Orvelte

38 38 Blokzijl Breugel Zoutleeuw

39 39

40 40 Als ik denk aan Jan zie ik hem staan bij ons in de tuin in Assen. Gerda is 60 en Jan zingt een lied, een zelfgemaakt lied, een heel persoonlijk lied. De vanzelfsprekendheid waarmee hij daar staat, helemaal Jan. We zijn ontroerd en trots op zo n vriend.

41 41 Als ik denk aan Jan hoor ik motorgeronk. Kilometers samen in het vrachtwagentje heeft iets intiems. Tijd om van alles te bespreken en het bleef onder ons: We hadden het over Ardina en Gerda Het ging over onze kinderen Jan vertelde over zijn kleinkinderen. We waren bezorgd over onze freinetbeweging Het ging over Vlaamse schoolgebouwen, want daar valt heel wat over te praten. We hadden het over de Vlaamse beweging, want daar valt te genieten. Jan vertelde over de bijeenkomsten in het Gentse We deelden onze zorg over het populisme. Freinetscholen zijn harder nodig dan ooit. Het ging over koetjes en kalfjes. We hadden het weinig over hoe het met hem zelf ging. We lachten heel wat af en aten drop en pepermunt. Wat we precies bespraken blijft natuurlijk onder ons. Iets om lang te koesteren.

42 42 Je bent vrij om te denken. Denken aan Jan dat kunnen we allemaal, waar en wanneer we zelf maar willen.

43 43 Assen, november 2016

Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan

Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan Denken aan 1 2 Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan Coӧp.Ver. De Drukpers op School U.A. Delft 3 4 Als ik denk aan Jan gaan

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Elmer de kleurenolifant:

Elmer de kleurenolifant: Elmer de kleurenolifant: Week 1: Maandag: de gele dag: De week van 13 t.e.m 17 maart leerden we in onze eerste week Elmer kennen, de kleurenolifant met al zijn mooie kleuren. Enkel wist hij niet meer welke

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

Thema: Anna eet graag fruit

Thema: Anna eet graag fruit Thema: Anna eet graag fruit Welkom op de markt! We startten de maandag met heel wat lekkers. Juf Sara was naar de winkel geweest en had een zak meegekregen. Daarin zat het materiaal waar we in de hoeken

Nadere informatie

WAT ALS... Junior journalist culinair

WAT ALS... Junior journalist culinair Junior journalist 2012 - culinair WAT ALS... Wat als 's avonds de prei, de selder en de wortelen een eigen leven gaan leiden in je koelkast? Het kan onzin zijn, maar ik denk toch iets helemaal anders.

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen.

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen. FREINET 76 NIEUWS juni 2003 Inhoud:?? Zoekmachine?? Het verhaal achter je lokaal?? De nieuwste agenda?? Hoe verder: ALV 18 juni WATIKZOEK.NL De zoekmachine voor en door kinderen. Watikzoek.nl is de nieuwe

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks...

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... 1 Het huis Zullen we het doen, Noura? zei Dolfje. Ik moet iets zoeken in dat huis, voor het te laat is. Ze stonden voor het huis van mevrouw Krijtjes

Nadere informatie

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg

Opening project Afval. Workshop muziekinstrumenten maken. Interview met wethouder Corien van Starkenburg Opening project Afval Op maandag 18 maart 2019 startte de projectweek over afval. Kikker en Panda openden de week. Juf Joska telde van 3 naar 1. Op 1 moesten alle kinderen tegelijkertijd Afval!!! roepen,

Nadere informatie

1. CONTACT. In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten.

1. CONTACT. In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten. 1. CONTACT In den beginne was er Niets. Niets dat mensen ooit kunnen bevatten. Vervelende spam, dacht ik, heb je dat nu ook al met WhatsApp? Ik sloeg er verder geen acht op en draaide nog twee consulten

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1549 woorden 1 december 2000 3,3 44 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak

Nadere informatie

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek.

Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet. Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Hallo! Ik ben Oek. Welkom 1. - Hallo! - Oek - Museum - Kwartet Op deze kaarten kun je plaatjes vinden van mijn wereld. De wereld van Oek Welkom 1. - Hallo! -

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

De oude kapitein stapte de herberg binnen.

De oude kapitein stapte de herberg binnen. Schateiland 4 1 KAPITEIN BILL De oude kapitein stapte de herberg binnen. Hij duwde een kruiwagen voor zich uit, waar een grote houten kist op stond. Achter de toog stond mijn vader. De kapitein en hij

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training:

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Doelstellingen van de training Weerbaarheid Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Het bereiken van de verborgen vaardigheden en persoonlijke kracht van de persoon om daardoor een ontwikkelingsproces

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

KLASNIEUWS 25 week 18 maart - 22 maart 2019

KLASNIEUWS 25 week 18 maart - 22 maart 2019 KLASNIEUWS 25 week 18 maart - 22 maart 2019 Maandagochtend hadden wij een sublieme babbelkring. Heel wat kinderen hadden spulletjes mee passend bij ons nieuw project. We luisterden heel goed naar de verhalen

Nadere informatie

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke 1 Een geheim Ik heb een geheim. De kinderen van groep 3 4 keken op. Allemaal legden ze hun kleurpotloden neer en keken vol belangstelling naar meester Frans. Is het een groot geheim, meester? vroeg Sita.

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

Hybriden Reinoud van Vught

Hybriden Reinoud van Vught Hybriden Reinoud van Vught Werken op papier 2013 2014 3 4 5 6 7 8 9 18 19 24 25 46 47 60 61 68 Diepere gronden Reinoud van Vught is een kunstenaar die liever schildert dan dat hij praat. Als hij me vraagt

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4 handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Kleuren Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis te downloaden

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

met interactieve stickers!

met interactieve stickers! met interactieve stickers! Om meer te weten te komen over de Bionic Familie of in contact te komen met andere families, ga naar de website www.bionicear.com. Daar vind je ook leuke luisterspelletjes en

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

Golf van Biskaje, zegt Amy. Pieter kijkt op de kaart. Hoe was het ook weer? Biskaje lijkt op biscuitje en die golf heeft een beetje een vierkante

Golf van Biskaje, zegt Amy. Pieter kijkt op de kaart. Hoe was het ook weer? Biskaje lijkt op biscuitje en die golf heeft een beetje een vierkante 1 Golf van Biskaje, zegt Amy. Pieter kijkt op de kaart. Hoe was het ook weer? Biskaje lijkt op biscuitje en die golf heeft een beetje een vierkante vorm, zoals een koekje. Daar! Hij wijst. Goed! Pieter,

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Inhoud Stoelendans 7 De onderbroek van Superman 13 Een zwart schaap 19 Ergens in Amsterdam 25 Wat kost die tosti? 30 Met de kermis mee 34 Moppermoeder 39 Stinkzwam 43 Met de billen bloot 47 Vechten, vocht,

Nadere informatie

Dit boekje is van... Meneertje Kietel_Binnen.indd :20 Meneertje Kietel_Binnen.indd :05

Dit boekje is van... Meneertje Kietel_Binnen.indd :20 Meneertje Kietel_Binnen.indd :05 Dit boekje is van... Mr. Men Little Miss THOIP (a SANRIO company) ISBN 978 90 00 32549 8 NUR 200 2013 Van Holkema & Warendorf Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Postbus 97, 3990 DB Houten Mr. Tickle

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Het mannetje van Plar Anne Cassidy. Met tekeningen van Tony Ross

Het mannetje van Plar Anne Cassidy. Met tekeningen van Tony Ross Het mannetje van Plar Anne Cassidy Met tekeningen van Tony Ross Spannend Het mannetje van Plar Een leesboek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Sammy and the Starman Oorspronkelijke uitgever:

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4. Schoolplein

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4. Schoolplein UNICEF Handleiding lessuggestie Schoolplein groep 3-4 Handleiding Schoolplein Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Artikel

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

René van der Velde. met tekeningen van Georgien Overwater. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

René van der Velde. met tekeningen van Georgien Overwater. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam René van der Velde met tekeningen van Georgien Overwater Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Mijn eerste uitvinding Vandaag is onze vakantie naar Frankrijk begonnen. Mijn vader wilde graag vroeg wegrijden. Dan

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Verhalen die de Here Jezus als kind hoorde: David, Saul en Jonatan Nadat hij Goliat had verslagen en de Filistijnen

Nadere informatie

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat.

Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: INHOUD #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

De Tent Module Dans groep 3-4

De Tent Module Dans groep 3-4 De Tent Module Dans groep 3-4 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De Tent Harlekijn en

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Abe is deze week ons Koorddansertje!

Abe is deze week ons Koorddansertje! Annelies vertelde het verhaal van De hond in de spiegelkamer. Het verhaal liet ons zien dat een vriendelijk woord ook vaak voor een vriendelijk woord bij de ander zorgt. Abe is deze week ons Koorddansertje!

Nadere informatie

Hans is kwijt Hans is kwijt.indd :10:32

Hans is kwijt Hans is kwijt.indd :10:32 Hans is kwijt 2018 Erik Jan Harmens, 2017 Moon, Amsterdam 2017 Illustraties Elise van Iterson, 2017 Ontwerp omslag en binnenwerk: steef liefting ISBN 978 90 488 3684 0 ISBN 978 90 488 3685 7 (e-book) NUR

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen.

Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen. Soms gebeuren er dingen met mensen waarbij ze per ongeluk in een andere dimensie terecht komen. Toen ik aan het rijden was merkte ik dat er opeens geen verkeer of mensen meer op de weg waren. Normaal gesproken

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4

HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 1, LES 1 GROEP 4 HANDLEIDING BLOK, WEEK, LES GROEP achtergrondinformatie Leesstrategie Waarom lees ik de tekst? (Leesdoel bepalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: vertellen wat een tekst is; opnoemen welke teksten ze voor

Nadere informatie

Klasnieuws 2. schoenen om te dansen

Klasnieuws 2. schoenen om te dansen BLAUWE KLAS 14 SEPTEMBER 2018 Klasnieuws 2 schoenen om te dansen Wat zit er in, waar denk je aan? Onze muziekkoffer deed voor het eerst zijn intrede. Musiceren uit volle borst :) (kort filmpje zal nog

Nadere informatie

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h Het verhaal van Victor Visch V i c t o r V i s c h e n h e t g e h e i m v a n M i l l i n g e n H et is al meer dan een kwart eeuw geleden dat de Haarlemse kunstschilder Victor Visch werd uitgenodigd

Nadere informatie

F A B S C H O L K I D S

F A B S C H O L K I D S F A B S C O H O L K I D S Over FabSchool Kids In Fabschool Kids staat zelf dingen maken, creativiteit en samenwerken centraal. In hands-on workshops in het Fablab Amsterdam leren kinderen alles over digitale

Nadere informatie

The Lake - augustus/september 2018

The Lake - augustus/september 2018 The Lake - augustus/september 2018 Lieve mensen, Wat een bijzondere tijd hebben we hier in Zambia. We gaan nog een aantal dagen genieten van het Zambiaanse leven en dan gaan we weer richting Zuid-Afrika.

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Puntmuts en zijn bosvrienden

Puntmuts en zijn bosvrienden Puntmuts en zijn bosvrienden Eerste druk, september 2012 2012 Sabina Sorber Illustraties: Prem Ninada isbn: 978-90-484-2620-1 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel

Nadere informatie

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken

ISBN Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken. De Vier Windstreken ISBN 978 90 5116 293 6 Daniel Nesquens Sergio Mora Tattoo-papa De Vier Windstreken De Vier Windstreken De Vier Windstreken 1 Papa komt en gaat, zoals de dag en de nacht. Vooral wanneer je hem totaal niet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda

Jaargang 34, nummer 8, 10 januari Agenda Jaargang 34, nummer 8, 10 januari 2019 Agenda Vrijdag 18 januari Creamiddag groep 1/2 Woensdag 23 januari Voorleesontbijt peuter/kleuter Vrijdag 25 januari Studiedag kinderen hele dag vrij Woensdag 6 februari

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

Klasnieuws uit de gele klas

Klasnieuws uit de gele klas Klasnieuws uit de gele klas 3 17 september We kunnen er niet om heen, ons project blijft levendig! Thias had vandaag een dokterstasje mee met heel veel leuke spulletjes in. Sommigen hadden we al gezien,

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT?

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Ineke Walravens UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Allereerst 9 Dit boek is voor jou geschreven. Om je te prikkelen, uit te dagen en vooral ook te inspireren. Alles wat aandacht krijgt groeit. Energie

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Een verrassende vriend Toen de Here Jezus hier op aarde was, heeft hij veel verhalen verteld om de mensen iets te

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon

Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon Boekverslag Engels The curious incident of the dog in the night-time door Mark Haddon Boekverslag door M. 1845 woorden 1 februari 2012 6,5 155 keer beoordeeld Auteur Genre Mark Haddon Psychologische roman,

Nadere informatie