Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan"

Transcriptie

1 Denken aan 1

2 2 Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan Jan

3 Coӧp.Ver. De Drukpers op School U.A. Delft 3

4 4 Als ik denk aan Jan gaan mijn gedachten naar hoe onze vriendschap begon. Ruim dertig jaar geleden werd je alleen lid van die ene freinetbeweging als je op een openbare school werkte: een kwestie van principes. Jan werkte bij het NUT. Maar als Jan wat wilde en dus werd hij lid. Zijn eerste bijeenkomst, was ook mijn eerste. We bleken de enige twee leden te zijn, die in het speciaal onderwijs werkten en hadden elkaar snel gevonden. Jan werkte op een school voor leermogelijkheden hoe eenvoudig kan het zijn en zo veelzeggend.

5 5 wind wind waarom kan ik niet met je praten misschien ben je te dun als het waait dan hoor ik je

6 Als ik denk aan Jan kijk ik terug naar onze eerste uitwisselingen van ideeën en mooi kinderwerk, van mooi drukwerk. Een Brabander en een noorderling (over culturele verschillen gesproken). We vonden elkaar als geen ander in freinet-uitgangspunten, zoals: Kinderen en jij zijn uit hetzelfde hout gesneden. Iedereen heeft er een hekel aan gecommandeerd te worden. Proefondervindelijk verkennen met zelfgekozen werk is de weg tot kennisverwerving. De democratie van morgen wordt voorbereid door democratie op school. 6 Dit paste Jan als een jas. Maar hoe werkt dat met kinderen op onze scholen? Het werd een gezamenlijke en blijvende zoektocht. Samen kun je meer. Het moet wel iedere keer beter. En steeds met humor, optimistisch en een tikje zelfspot. Iedereen wil slagen, succes stimuleert

7 Als ik denk aan Jan merk ik dat allerlei freinetwerk me vanzelf naar Breugel bracht, naar een warm nest met Ardina, Jan, Mark en Jeska. Ik voelde me welkom. Jan vertelde trots over Mark en Jeska. We kregen verhalen over de familie. Het genieten van zijn kinderen spatte van de verhalen. Gerda ging mee naar het dal van de Dommel. We gingen naar de film (natuurlijk ook Etre et avoir), naar het van Abbe, we wandelden door het Brabantse land. We genoten van het werk van Werkman 7 Gesprekken gingen over: maatschappelijke keuzes, rode rozen en rode tomaten, ingezonden stukken schrijven, demonstraties, en ons katholieke verleden. Je hebt principes en je staat ergens voor. Vriendschap komt haast vanzelf.

8 8 Als ik denk aan Jan proef ik onze ontdekkingstochten. We reden naar een tentoonstelling in Rouen: Ik maakte kennis met de minutieuze manier waarmee Jan door een museum schuift: alle materialen in zich opnemend, die Freinet in zijn klas had gebruikt We keken onze ogen uit. We reden naar het Vlaamse bolwerk van Kritisch Onderwijs de Appeltuin in Leuven. en s avonds een Stella met vispotje voor Jan. Voor mij een steak béarnaise. We werkten op het Schommelbootje in Alken en s avonds een Maes met vegetarische vleeskroketten. Voor mij een steak béarnaise. Ze vormden het begin van een lange reeks bezoeken aan Vlaamse freinetscholen.

9 9

10 10 Als ik denk aan Jan geniet ik van de taaldrukker. Hij kon wat met taal. Ik heb workshops van hem meegemaakt over taal en vrije teksten, over taal en natuur over taal en houten letters Onze Jelle leerde van Jan dat taal vooral ging sprankelen door te spelen met mooie woorden. En dat deden ze dan ook samen. Want Jan en Ardina reden geregeld van Breugel naar Blokzijl. Ze hebben onze kinderen groot zien worden, zoals wij dat met Mara hebben meegemaakt. Jan zong liedjes met ze, deed ritmespelletjes. Hij vertelde zelfbedachte grappige verhalen... alleen dat ene enge verhaal over een jas die ging zweven en dan keek hij hoe ver hij zou gaan... Jan genoot, wij genoten.

11 11

12 12 Als ik denk aan Jan ruik ik de boekdrukinkt in zijn drukschuur daar bracht hij heel wat uren door, daar hebben we samen geregeld gezeten: sorteren, opruimen alles leek klaar om te gebruiken Een volgende keer stond het weer stampvol spullen, een andere drukpers en nog weer een andere een karretje van Emté... Je kon je kont niet keren. Weer opruimen, sorteren O ja, die ene pers achter in één van de garages was hij even vergeten. En tussendoor creëerde hij met Ardina toch nieuwjaars- en ander persoonlijk drukwerk. Heel mooi werk. Jan had er plezier in, was trots op resultaten en wij genoten mee.

13 13 Als ik denk aan Jan zie ik een potloodje achter zijn oor. Een gek woord schrijf ik even op en er zijn veel gekke woorden. Een goed idee even onthouden. en er kwamen veel ideeën. Jan zette kanttekeningen bij mijn teksten en ik schreef veel. Hij maakte een lijstje met drukmaterialen en Jan gebruikte heel wat spullen. Kijk, dat zou je zo kunnen doen en Jan schetste wat af Handig zo n potloodje steeds bij je oor. en ik bleef maar kijken naar dat gebaar.

14 14 Als ik denk aan Jan ruik ik weer de Muggenbeet... Wanneer ik het anders wilde in mijn groep, kwam Jan een dagje. Hij werkte mee, praatte met kinderen, keek met een frisse blik luisterde en voetbalde mee Wat kon Jan voetballen... Na afloop zaten we op het terras van Geertien: zon, uitzicht, een Grolsch, genieten en een goed gesprek. Jan was dan duidelijk over wat hij had gezien en had meegemaakt. We brainstormden over aanpassingen. Daar kon ik wat mee.

15 15

16 16 Als ik denk aan Jan ervaar ik betrokkenheid bij onze coöperatieve beweging. We wilden wat voor collega s betekenen. Naast allerlei werk voor de beweging zocht Jan dat vooral in het verbeteren van drukmaterialen. En hij ging er voor. Zijn ervaring en kennis van het drukken koppelde hij aan een grenzeloze speurtocht naar spullen: een futselplankje, celrubber, een slimme onderlegger, veel kleine poetslapje eenvoudig en doeltreffend. Dé vondst was Japanse glycerine-inkt, die gewoon in een schoenpoetsdoos ging. Maar ja, die dozen verdwenen uit de handel Jan ontwierp zelf een nieuwe drukdoos monnikenwerk, wanneer als hij iets wilde... Iedere collega een drukdoos.

17 17 Enschede Lummen Leuven Turnhout

18 18 Als ik denk aan Jan signaleer ik een blauwe Berlingo vol met bakken, persen, wringers, letters loodzwaar. B8 op weg naar een school. Dat deden we al gauw samen: Ik reed, want dat mocht Jan even niet. Ik probeerde te sjouwen, want dat ging met een stok even wat minder. Met Ardina besprak ik telkens even Jans gebruiksaanwijzing. En toch belandde hij in een Leuvens ziekenhuis. Deze keer niets aan het hart, hij had zich vertild aan een letterkast. Diezelfde middag zat Jan weer in de kring, het ziekenhuisbandje nog om z n pols. Het samenwerken ging vanzelfsprekend. We hadden aan een half woord genoeg. Ik genoot van Jans intense manier van werken, zijn onverdeelde aandacht en werkplezier. Hij vroeg deelnemers wel telkens om puntjes op de i te zetten.

19 19 Oostkamp Kessel-lo Orvelte

20 20 Breugel Zoutleeuw

21 21 Als ik denk aan Jan zie ik hem staan bij ons in de tuin in Assen. Gerda is 60 en Jan zingt een lied, een zelfgemaakt lied, een heel persoonlijk lied. De vanzelfsprekendheid waarmee hij daar staat, helemaal Jan. We zijn ontroerd en trots op zo n vriend.

22 22 Als ik denk aan Jan hoor ik motorgeronk. Kilometers samen in het vrachtwagentje heeft iets intiems. Tijd om van alles te bespreken en het bleef onder ons: We hadden het over Ardina en Gerda Het ging over onze kinderen Jan vertelde over zijn kleinkinderen. We waren bezorgd over onze freinetbeweging Het ging over Vlaamse schoolgebouwen, want daar valt heel wat over te praten. We hadden het over de Vlaamse beweging, want daar valt te genieten. Jan vertelde over de bijeenkomsten in het Gentse We deelden onze zorg over het populisme. Freinetscholen zijn harder nodig dan ooit. Het ging over koetjes en kalfjes. We hadden het weinig over hoe het met hem zelf ging. We lachten heel wat af en aten drop en pepermunt. Wat we precies bespraken blijft natuurlijk onder ons. Iets om lang te koesteren.

23 23 Denken aan Jan dat kunnen we allemaal Waar en wanneer we zelf maar willen.

Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan.

Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Denken aan 1 2 Jan, Jan hield van vrije expressie, van mooie eindversies van teksten. Daarom een vrije tekst over Jan. Coӧp.Ver. De Drukpers op School U.A. Delft 3 4 Als ik denk aan Jan gaan mijn gedachten

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer Boekverslag door een scholier 1685 woorden 28 december 2015 0 keer beoordeeld Auteur Genre Stasia Cramer Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Maandag werd het verhaal De reus die Boehoe riep verteld. De reus wou niemand bang maken, hij was gewoon eenzaam en dit maakte hem heel verdrietig...

Maandag werd het verhaal De reus die Boehoe riep verteld. De reus wou niemand bang maken, hij was gewoon eenzaam en dit maakte hem heel verdrietig... Maandag werd het verhaal De reus die Boehoe riep verteld. De reus wou niemand bang maken, hij was gewoon eenzaam en dit maakte hem heel verdrietig... Koorddansertje Roan mocht het kaarsje aansteken en

Nadere informatie

verdedigers doel hakjes geven panna s maken

verdedigers doel hakjes geven panna s maken Vroeger Ik heb voetbal niet altijd gehaat. Vroeger was ik er gek op. Net als David, mijn tweelingbroer. Dat is niet zo raar. Onze vader is tenslotte een voetballer. En niet zomaar een voetballer! Onze

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Haarbandjes en wedstrijdkriebels

Haarbandjes en wedstrijdkriebels Barbara Scholten Haarbandjes en wedstrijdkriebels Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Bijna verkering Ik heb zo veel zin in de eerste hockeywedstrijd zaterdag! Dat was de openingszin van Lola en ik geloofde

Nadere informatie

De oude kapitein stapte de herberg binnen.

De oude kapitein stapte de herberg binnen. Schateiland 4 1 KAPITEIN BILL De oude kapitein stapte de herberg binnen. Hij duwde een kruiwagen voor zich uit, waar een grote houten kist op stond. Achter de toog stond mijn vader. De kapitein en hij

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Inhoud Stoelendans 7 De onderbroek van Superman 13 Een zwart schaap 19 Ergens in Amsterdam 25 Wat kost die tosti? 30 Met de kermis mee 34 Moppermoeder 39 Stinkzwam 43 Met de billen bloot 47 Vechten, vocht,

Nadere informatie

Samen zijn wij de Laurentius Stichting!

Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Op weg naar 2023 Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Ik groei en ik bloei Op mijn eigen manier Met oog voor de ander En met veel plezier Ik sta klaar om te delen Wat ik weet, wat ik kan En als ik iets

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Zaterdag 16 maart spelen we weer Bingo! We nodigen iedereen dan ook van harte uit om mee te spelen. Breng familie of vrienden mee voor nòg meer fun!

Zaterdag 16 maart spelen we weer Bingo! We nodigen iedereen dan ook van harte uit om mee te spelen. Breng familie of vrienden mee voor nòg meer fun! Link naar onze website Nieuwsbrief 5 Bingo Zaterdag 16 maart spelen we weer Bingo! We nodigen iedereen dan ook van harte uit om mee te spelen. Breng familie of vrienden mee voor nòg meer fun! De deuren

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

We luisterden naar het verhaal van Max verteld door Tom. Roksana is onze nieuwe Koorddanser deze week!

We luisterden naar het verhaal van Max verteld door Tom. Roksana is onze nieuwe Koorddanser deze week! We luisterden naar het verhaal van Max verteld door Tom. Op een rotseiland midden in de zee woont Max, de rotsmuis met zijn vrienden. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen, die licht en

Nadere informatie

WAT ALS... Junior journalist culinair

WAT ALS... Junior journalist culinair Junior journalist 2012 - culinair WAT ALS... Wat als 's avonds de prei, de selder en de wortelen een eigen leven gaan leiden in je koelkast? Het kan onzin zijn, maar ik denk toch iets helemaal anders.

Nadere informatie

Hans is kwijt Hans is kwijt.indd :10:32

Hans is kwijt Hans is kwijt.indd :10:32 Hans is kwijt 2018 Erik Jan Harmens, 2017 Moon, Amsterdam 2017 Illustraties Elise van Iterson, 2017 Ontwerp omslag en binnenwerk: steef liefting ISBN 978 90 488 3684 0 ISBN 978 90 488 3685 7 (e-book) NUR

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden.

Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden. Week 2 Wat een enthousiasme in klas 1! Alles lijkt nog steeds zo nieuw. Wat leeft er in klas 1: We voelen aan dat het een reuzefijn schooljaar zal worden. Het lezen gaat vooruit! We kennen nu al 4 woorden

Nadere informatie

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h Het verhaal van Victor Visch V i c t o r V i s c h e n h e t g e h e i m v a n M i l l i n g e n H et is al meer dan een kwart eeuw geleden dat de Haarlemse kunstschilder Victor Visch werd uitgenodigd

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Bijeenkomst 1 Zet je eigen Jong ontmoet oud op! Tijdens deze bijeenkomst ontdekken de leerlingen hoe je van de activiteit een succes maakt.

Bijeenkomst 1 Zet je eigen Jong ontmoet oud op! Tijdens deze bijeenkomst ontdekken de leerlingen hoe je van de activiteit een succes maakt. Lesmateriaal: jong ontmoet oud In een lessenreeks van vier bijeenkomsten bereidt u de leerlingen voor op het project Jong Ontmoet Oud: een activiteit dat jong en oud met elkaar in contact brengt. Tijdens

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

ABC Cultuur. verhalen van Stella van Lieshout illustraties door Tjarko van der Pol

ABC Cultuur. verhalen van Stella van Lieshout illustraties door Tjarko van der Pol OP AVONTU U R! met Harlekijn en Columbina ABC Cultuur verhalen van Stella van Lieshout illustraties door Tjarko van der Pol Groep 5-6 Muziek Een lied over verdriet Er is bijna niemand op straat. De huizen

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die

Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die Er zit een schat verborgen in jezelf Dit verhaal gaat over een schat, die je overal kunt vinden : zowel hier als daar, zowel vroeger als nu. Een schat zo rijk als het leven zelf, die toont hoe het zijn

Nadere informatie

Klasnieuws uit de gele klas

Klasnieuws uit de gele klas Klasnieuws uit de gele klas 3 17 september We kunnen er niet om heen, ons project blijft levendig! Thias had vandaag een dokterstasje mee met heel veel leuke spulletjes in. Sommigen hadden we al gezien,

Nadere informatie

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training:

Doelstellingen van de training Weerbaarheid. Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Doelstellingen van de training Weerbaarheid Definitie van de hoofddoelstelling voor de training: Het bereiken van de verborgen vaardigheden en persoonlijke kracht van de persoon om daardoor een ontwikkelingsproces

Nadere informatie

Martine Uitvaart. Martine is geboren op 20 juli Dit is typisch een verhaal dat Wouter van As, de vader van Martine, beter kan vetellen.

Martine Uitvaart. Martine is geboren op 20 juli Dit is typisch een verhaal dat Wouter van As, de vader van Martine, beter kan vetellen. Als we dan toch afscheid nemen van een mooie sterke vrouw, beter dat we dan beginnen met een mooi nummer van een sterke vrouw. Elegie van Patty Smith Welkom allemaal bij de afscheidsbijeenkomst van Martine

Nadere informatie

Dit verhaal is geschreven door Jisse.

Dit verhaal is geschreven door Jisse. Toen we op school kwamen was de klas mooi versierd iedereen had cadeaus en de juffen wachten in de klas en iedereen was er. Toen iedereen er was gingen we de cadeaus doen er was een bloemenstal ontstaan

Nadere informatie

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy

20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy 20 Beeldend - tekst brigit kooijman en brecht van der meulen fotografie robin de puy Waar kankerpatiënten zijn, zijn mantelzorgers. Gezinsleden, familie, vrienden, buren, kennissen, collega s. Jong en

Nadere informatie

[Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken.

[Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. [Trek de aandacht van uw lezer met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. Sleep dit tekstvak als u het ergens anders op de pagina wilt plaatsen.]

Nadere informatie

Handvatten Interventie GEZAMENLIJK HUISBEZOEK bij complexe palliatieve thuiszorg

Handvatten Interventie GEZAMENLIJK HUISBEZOEK bij complexe palliatieve thuiszorg INHOUDSOPGAVE 1. Het initiatief tot een gezamenlijk huisbezoek: wie en wanneer? Pagina 1 2. Voorbereiding van het gezamenlijk huisbezoek Pagina 1 3. Uitvoering van het gezamenlijk huisbezoek / het gesprek

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk!

Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs. Thema: delen maakt je rijk! Liturgie voor de kerkdienst op 6 november 2016 met de bewoners van OlmenEs Thema: delen maakt je rijk! Voorganger : Tina Kerssies Organist : Fokke v d Woude Welkom en mededelingen Aansteken van de liturgiekaars

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

ELKOM IN DUTJEBROEK, EEN SCHILDERACHTIG DORP

ELKOM IN DUTJEBROEK, EEN SCHILDERACHTIG DORP Hoofdstuk 1 W ELKOM IN DUTJEBROEK, EEN SCHILDERACHTIG DORP te midden van glooiende groene heuvels en kabbelende beekjes, en overal koeien, heel veel koeien. Hier heb je er een. Even wat feiten over Dutjebroek.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Droom en.ga je eigen weg!

Droom en.ga je eigen weg! Droom en.ga je eigen weg! Viering einde schooljaar juni 2009 Kruisteken en verwelkoming door de priester. Intredelied : Maak een vrolijk geluid. Welkomstwoord door leerlingen. (LO 5) Ik ben blij dat jij

Nadere informatie

Mag ik bij je binnenkomen

Mag ik bij je binnenkomen Mag ik bij je binnenkomen? Het verhaal van de Dienst Geestelijke Verzorging Mag ik bij je binnenkomen? Zo begint vaak het contact tussen iemand die is ingesloten en een geestelijk verzorger. Het lijkt

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Groepsnieuws groep 5-6 okt./nov./dec. 2014

Groepsnieuws groep 5-6 okt./nov./dec. 2014 Groepsnieuws groep 5-6 okt./nov./dec. 2014 Belangrijke gebeurtenissen Jores zwarte band! Jarigen De jarigen van oktobber, november en december! Maartje, Cedrick, Amy, Nynke-Sophie en Milan v.p. (viert

Nadere informatie

Feestweek 50 jaar Roncalli. Informatieboekje

Feestweek 50 jaar Roncalli. Informatieboekje Feestweek 50 jaar Roncalli Informatieboekje Roncalli mijn school! Refrein Ik zie de zon. Ik ben nog jong. Ik ren naar Ronronronron- Roncalli mijn school Ik zie de zon. Ik zing mijn song. Ik zing van Ronronronroncalli-

Nadere informatie

De minnaar van koningin Martha. Voor Martha Craenenburgh

De minnaar van koningin Martha. Voor Martha Craenenburgh De minnaar van koningin Martha Voor Martha Craenenburgh De minnaar van koningin Martha Er was eens een mooie koningin, haar naam was Martha. Ze was koningin van Craenenburgh. Koningin Martha woonde in

Nadere informatie

Wat een prachtige boom, zei hij opgewekt terwijl hij naar de boom wees, maar echt blij zag hij er niet uit.

Wat een prachtige boom, zei hij opgewekt terwijl hij naar de boom wees, maar echt blij zag hij er niet uit. De scepticus 1 De scepticus Door Stella Terril Mann Op een mooie lentedag stond Thomas opeens voor mijn neus. Ik had hem weleens eerder gezien, maar had nog nooit met hem gesproken. Ik was net bezig met

Nadere informatie

Puntmuts en zijn bosvrienden

Puntmuts en zijn bosvrienden Puntmuts en zijn bosvrienden Eerste druk, september 2012 2012 Sabina Sorber Illustraties: Prem Ninada isbn: 978-90-484-2620-1 nur: 272 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes!

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes! 02 05/05/ 17 Vandaag begon de week opnieuw op dinsdag. Normaal hadden we dan schrijfkriebels, maar de jongens en meisjes van het eerste en tweede leerjaar zijn op piratenklassen en hadden de hulp van Evi

Nadere informatie

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid.

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid. Werkblad Verleidingen: ALS-DAN plan maken Naam: Er zijn nogal wat ongezonde snacks: een Mars of Snickers, een zakje M&M s, een zakje Dorito s, een blikje cola, koekjes, chocolade, winegums, een box popcorn,

Nadere informatie

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen.

FREINET 76 NIEUWS WATIKZOEK.NL. De zoekmachine voor en door kinderen. FREINET 76 NIEUWS juni 2003 Inhoud:?? Zoekmachine?? Het verhaal achter je lokaal?? De nieuwste agenda?? Hoe verder: ALV 18 juni WATIKZOEK.NL De zoekmachine voor en door kinderen. Watikzoek.nl is de nieuwe

Nadere informatie

Abe is deze week ons Koorddansertje!

Abe is deze week ons Koorddansertje! Annelies vertelde het verhaal van De hond in de spiegelkamer. Het verhaal liet ons zien dat een vriendelijk woord ook vaak voor een vriendelijk woord bij de ander zorgt. Abe is deze week ons Koorddansertje!

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

De kleuters komen zingend binnen: Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen kom gauw, kom gauw, we wachten op jou.

De kleuters komen zingend binnen: Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. De kleuters komen zingend binnen: Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. Welkomstwoord door Demi, Aram en juf Lenneke. Kinderen: Hartelijk welkom alle mensen

Nadere informatie

Zomervakantie 5,- VIER DE BIJ WORKSHOPS OF GRATIS

Zomervakantie 5,- VIER DE BIJ WORKSHOPS OF GRATIS VIER DE Zomervakantie BIJ WORKSHOPS 5,- OF GRATIS Van maandag 22 juli tot en met zondag 1 september kun je bij Cultura de zomervakantie vieren! Kinderen kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. Bekijk

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Versie voor 2 typetjes (Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer izzi: Leonie

Nadere informatie

Langetermijn weersvoorspelling

Langetermijn weersvoorspelling Langetermijn weersvoorspelling Heb je ooit geprobeerd een model te maken of een patroon te volgen en de instructies waren niet duidelijk? Hoe voelde dat? Toen God aan Noach vroeg om een ark te bouwen,

Nadere informatie

Selectief mutisme, mijn ervaringen

Selectief mutisme, mijn ervaringen Selectief mutisme, mijn ervaringen In het septembernummer van Beter Begeleiden Magazine van dit jaar beschreef Eustache Sollman het fenomeen selectief mutisme, oftewel angst om in het openbaar te praten.

Nadere informatie

Zus gaat trouwen. Voor Stijn, Anne & Lio

Zus gaat trouwen. Voor Stijn, Anne & Lio Zus gaat trouwen. Voor Stijn, Anne & Lio 1. Zus gaat trouwen, riep aap. Zus gaat trouwen, riep Barbie. Zus gaat smurfen, riep smurf. Wat? riep beer. Zus gaat trouwen, riep aap. Zus gaat trouwen, riep

Nadere informatie

Hybriden Reinoud van Vught

Hybriden Reinoud van Vught Hybriden Reinoud van Vught Werken op papier 2013 2014 3 4 5 6 7 8 9 18 19 24 25 46 47 60 61 68 Diepere gronden Reinoud van Vught is een kunstenaar die liever schildert dan dat hij praat. Als hij me vraagt

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Door Shantella de Visser,.nl Vooraf: Je kunt dit verhaal aan je kind voorlezen wanneer je zelf in staat bent om met de emoties

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

DE VLUCHT & andere spannende verhalen

DE VLUCHT & andere spannende verhalen DE VLUCHT & andere spannende verhalen 2 Bianca Kruger DE VLUCHT & andere spannende verhalen Enschede 2015 3 Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden auteur

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Week van 1 tot 4 september 2015

Week van 1 tot 4 september 2015 Week van 1 tot 4 september 2015 Project: eerste schoolweek Maandag: Genieten van de laatste vakantiedag Dinsdag: Eindelijk was het weer zover! 1 september... Na het invullen van de maaltijden trokken we

Nadere informatie

Musical Rik & Sunny verdwaald in het bos

Musical Rik & Sunny verdwaald in het bos Pagina 1 van 9 Musical Rik & Sunny verdwaald in het bos Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Muziek en Teksten: Martijn Boer in opdracht van Recrateam 2008/2009 Recrateam

Nadere informatie

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas

Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas Thema: Anna en de lente en Anna en de paashaas De laatste week vóór de paasvakantie leerden we over Anna en de lente en als afsluiter lazen we het boek Anna en de paashaas. De week was vlug om, maar we

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren.

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren. Cobra Family Cobra Family gaat over Cobrakunstenaars, hun leven en werk en hun inspiratiebronnen. Die kunstenaars waren VRIJE VOGELS, vrij in hun werk en in hun geest! Deze zomer kun jij je hier in het

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Dit boekje is van... Meneertje Kietel_Binnen.indd :20 Meneertje Kietel_Binnen.indd :05

Dit boekje is van... Meneertje Kietel_Binnen.indd :20 Meneertje Kietel_Binnen.indd :05 Dit boekje is van... Mr. Men Little Miss THOIP (a SANRIO company) ISBN 978 90 00 32549 8 NUR 200 2013 Van Holkema & Warendorf Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Postbus 97, 3990 DB Houten Mr. Tickle

Nadere informatie

Musical Beau en Bloem verdwaald in het bos

Musical Beau en Bloem verdwaald in het bos Pagina 1 van 9 Musical Beau en Bloem verdwaald in het bos Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Beau: Martijn Boer Roos: Leonie van Gent Muziek

Nadere informatie

Tommie, Dik en Esmeralda

Tommie, Dik en Esmeralda Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes.

Het was de laatste dag. Die dag erna zouden we terugvliegen naar Arusha. Die ochtend zei ik: We gaan vandaag de crossing zien van de gnoes. Het oergevoel Er is een natuurwet. Een oergevoel. Iets wat ons allemaal drijft. Sta jij voor een rivier in je leven? Ga erdoorheen. Want jouw best mogelijke leven wacht op je aan de overzijde. Ontmoet

Nadere informatie

KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna. iii5

KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna. iii5 1 KOnInGIn Elsa En PRInsEs anna renden opgewonden rond in hun slaapkamer terwijl ze zich klaarmaakten om te vertrekken en ze deden hun best om niet steeds te kijken hoe laat het was. Hun goede vriend Kristoff

Nadere informatie

Getuigenis en afscheid van Joyce aan haar zusje, mama en papa.

Getuigenis en afscheid van Joyce aan haar zusje, mama en papa. Getuigenis en afscheid van Joyce aan haar zusje, mama en papa. Toen Nic en ik vorige week om half 6 s nachts de politie van Gent aan ons deur kregen, is mijn nachtmerrie begonnen. Een mevrouw van slachtofferhulp

Nadere informatie

Klaskrant 16 en 17. Klas 5 de Koorddanser. Jaargang 8, nr. 16 en 17 Schooljaar 2015-2016 25 januari 2016

Klaskrant 16 en 17. Klas 5 de Koorddanser. Jaargang 8, nr. 16 en 17 Schooljaar 2015-2016 25 januari 2016 Klas 5 de Koorddanser Klaskrant 16 en 17 Jaargang 8, nr. 16 en 17 Schooljaar 2015-2016 25 januari 2016 Tijdens het verwerken van de teksten van de kinderen verdwenen die plotsklaps. Nergens werden ze teruggevonden

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Ben je geboren vóór 1978? Verder lezen

Ben je geboren vóór 1978? Verder lezen Ben je geboren vóór 1978? Verder lezen Ná 1978 geboren: OPHOEPELEN.. DIT BEGRIJP JE TOCH NIET! :o) Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60-er/70-er jaren, nog leven..!? Volgens

Nadere informatie