Communicatieplan St. Anna en ouders.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communicatieplan St. Anna en ouders."

Transcriptie

1 Communicatieplan St. Anna en ouders. School en ouders horen bij elkaar, met als gezamenlijk belang zich in te zetten voor het optimaal leren en ontwikkelen van kinderen. Het samenwerken dient een pedagogisch doel: zorgen voor afstemming in het denken en handelen voor wat betreft de opvoeding van kinderen, thuis en op school. Binnen deze samenwerking is communicatie van groot belang. Zo lang er scholen zijn, is er sprake van behoefte aan ouderbetrokkenheid. Onder ouderbetrokkenheid verstaan we de interesse voor en betrokkenheid bij de ontwikkeling van het kind en de school waar het kind zit. Onder invloed van de veranderende maatschappij, waarbij vaak beide ouders werken en de manier waarop ouders bij school betrokken willen en kunnen zijn, verandert ook de communicatie met betrokken ouders. Bovendien zijn ouders tegenwoordig vaak kritischer over de invloed van de school op de ontwikkeling van hun kind. Het is dan ook niet vreemd dat de communicatie tussen ouders en school in belangrijkheid aan het toenemen is. Aanleiding voor een communicatieplan: Binnen het onderwijs op onze school is er sprake van een behoorlijk veranderingsproces. Als school willen we ouders hierbij betrekken en op de hoogte houden. Daarvoor zijn er verschillende kanalen, groeperingen en communicatiemiddelen die gebruikt kunnen worden. Op dit moment is er behoefte aan het kanaliseren en verduidelijken van die verschillende vormen van betrokkenheid en communicatie. Tevens willen we taken en verantwoordelijkheden van verschillende overlegstructuren goed vastleggen. Op deze wijze willen we komen tot een effectieve manier van communiceren met ouders. Wij vinden de mening van ouders van belang, maar deze kan niet altijd richtinggevend zijn! Bovendien willen we toegroeien naar meer interactie met ouders. We zien een omslag van eenrichtingsverkeer van school naar ouders, naar meer dialoog. Maar dat is gebonden aan goede afspraken over de manier van communiceren en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van betrokken overlegorganen. We willen met dit plan duidelijkheid scheppen voor alle ouders, zodat zij weten bij wie ze terecht kunnen voor informatie of vragen. Algemene uitgangspunten mbt oudercommunicatie: 1. Ouders worden gezien als klant (willen het beste voor hun kind) en specialist (weten zelf veel over hun kind).

2 2. Het contact tussen ouders en school is belangrijk vanuit pedagogische, onderwijskundige, organisatorische en maatschappelijke motieven. 3. Het contact tussen ouders en school is transparant. 4. De school respecteert het feit dat ouders rechten en verwachtingen hebben, maar wijst ouders ook op hun plichten en de verwachtingen van school. 5. De medewerkers van de school zijn zich bewust van de preventieve werking van positieve communicatie met ouders. Zij zien hun eigen rol in de communicatie met ouders. 6. De school gebruikt de gesprekken met ouders en hun feedback om de kwaliteit van de school en het onderwijs te verbeteren. Hoe willen we met elkaar omgaan? Het succes van goede communicatie zit in kleine dingen! Een samenwerking is gedoemd te mislukken in een afrekencultuur. Hierbij is niemand gebaat. We vinden het daarom heel belangrijk dat we in een open dialoog met elkaar kunnen omgaan. GRONDHOUDING 1) Zowel ouders als leerkracht nemen elkaar serieus. We luisteren naar elkaar, tonen inlevingsvermogen, gaan respectvol en vriendelijk met elkaar om. 2) Kritiek van ouders wordt niet gezien als een bedreiging maar als een kans voor een verbeterslag. Het is gratis feedback. Ouders geven op een respectvolle manier feedback op het proces, de inhoud of het gedrag van de leerkracht en NIET op de persoon. 3) Ouders en leerkrachten gaan met elkaar om op basis van gelijkwaardigheid. Beiden hebben een rol in de opvoeding van hun kind / de leerling. Samenwerking vindt dan ook plaats op basis van acceptatie van ieders rol / expertise. Informatiebronnen basisschool St. Anna Onze school heeft een aantal informatiebronnen voor ouders en andere geïnteresseerden beschikbaar, te weten: A. Website school ( Onze website bevat informatie over onze school. De site wordt regelmatig bijgewerkt. Actuele zaken en foto's van activiteiten worden op de site geplaatst, evenals de nieuwsbrief. B: Schoolplan Dit beleidsplan van de school geeft de voorgestelde schoolontwikkeling voor de periode weer. Dit plan is goedgekeurd door de MR en het bestuur. U kunt het plan op school opvragen. C. Schoolgids In deze gids staat met name de algemene informatie. Hierbij valt te denken aan missie, visie, organisatiestructuur, protocol doubleren, enz. De schoolgids wordt eens in de twee jaar gemaakt en is te vinden op de website.

3 D. Schoolkalender Aan het begin van het schooljaar ontvangen alle ouders van basisschool St. Anna een kalender. Hierin staat, naast de data van de activiteiten, praktische informatie voor het betreffende schooljaar. In deze kalender staan ook de adressen en telefoonnummers van o.a. vertrouwenspersonen, jeugdgezondheidszorg en voor- en naschoolse opvang. E. Nieuwsbrief Zes keer per jaar sturen wij digitaal een nieuwsbrief die ook op de website te vinden is. Belangrijke gebeurtenissen worden hierin aangekondigd of beschreven. De nieuwsbrief gaat over de school en haar directe omgeving. Ook staan hierin specifieke zaken, zoals informatie over speciale activiteiten of informatie bijvoorbeeld vanuit Centrum voor Jeugd en Gezin. De nieuwsbrief is ook bedoeld om informatie vanuit MR, de ouderverenging of andere betrokkenen aan ouders te verstrekken. Wij zullen geen artikelen opnemen die niet direct aan de school en de opvoeding van de leerlingen zijn gerelateerd. F. Berichten via de mail De school wil heel graag dat ouders goed op de hoogte zijn van alle zaken die met school te maken hebben. Daarom wordt aan alle ouders gevraagd om een adres te verstrekken aan de school. De school zal dit gebruiken voor de communicatie met de ouders en zal het meegeven van brieven met kinderen tot een minimum beperken. Ouders die wel graag geïnformeerd worden met een brief kunnen dit aan het begin van het schooljaar kenbaar maken. Leerkrachten hebben een adres dat hoort bij de school. Ouders kunnen leerkrachten op die manier bereiken, maar ook leerkrachten kunnen ouders zo op de hoogte brengen van informatie. We willen wel duidelijk stellen dat de mail een medium is om zakelijke informatie, kort, aan elkaar door te spelen. Als er werkelijk iets aan de hand is, blijven we gewoon met elkaar in gesprek. Bepaalde informatie willen we niet per mail versturen of verstuurd hebben: - afmelding bij ziekte - aanmelding van leerlingen ( wel om een afspraak te maken voor aanmelding) - informatie over vorderingen of welzijn van kinderen - meningen over wat er in de groep gebeurt G. Inspectie op onderwijs De onderwijsinspectie test de kwaliteit van de school en geeft tips/adviezen om punten te verbeteren. De rapportages van de onderwijsinspecteurs zijn openbaar. Ze zijn te vinden op H. Website Nuwelijn Onze school is aangesloten bij de stichting Nuwelijn. Op deze website is informatie over o.a. het strategisch beleidsplan, de diverse scholen en de organisatie te lezen.

4 Informatiecontacten basisschool St. Anna Een goed contact is voor ouders en de school van groot belang. We hebben een aantal contacten structureel in onze organisatie opgenomen. Het gaat hierbij om voortgangsgesprekken, algemene ouderavonden, enz. De volgende contactmomenten zijn op onze school structureel: A Intakegesprek Wanneer u uw kind op onze school aanmeldt maakt de directie met u een afspraak voor het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek ontvangt u informatie over de school en wordt u rondgeleid door de school. U kunt de sfeer op school proeven en heeft de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het intakegesprek is ook bedoeld om informatie van u te krijgen. Hierbij kunt u denken aan: Is uw kind ergens allergisch voor? Hoe verloopt de ontwikkeling van uw kind? Is er iets in het medische dossier van uw kind waar wij rekening mee dienen te houden? Wat verwacht u van een school? Aan het eind van het intakegesprek kunt u uw kind aanmelden. Op dat moment vragen we of we informatie over uw kind mogen opvragen bij de peuterspeelzaal, de school van afkomst of het kinderdagverblijf. Binnen 6 weken na aanmelding is er een tweede gesprek, waarbij uw kind ingeschreven kan worden als er geen verdere bijzonderheden zijn. Zijn er wel zaken die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van uw kind, dan gaan we in gesprek over de mogelijkheden en wederzijdse verwachtingen. Het opvragen van informatie is bedoeld om samen een goede start te kunnen maken met een helder beeld over de mogelijkheden en onmogelijkheden, zowel van het kind als van de school. B. Informatieve ouderavonden Naast de gesprekken die ouders voeren met de leerkrachten over het welbevinden en de prestaties van hun kinderen, geeft de school ook algemene informatie over bepaalde onderwerpen in de vorm van algemene ouderavonden. Deze avonden hebben meestal één thema dat besproken wordt. Soms wordt er iemand van buitenaf gevraagd om informatie te verstrekken. De avonden zijn niet alleen bedoeld om informatie te geven, maar vooral ook om met ouders van gedachten te wisselen over onderwerpen. Het team en de ouders zullen zoveel mogelijk samen in gesprek gaan. De afgelopen jaren is er aandacht geweest voor: pestprotocol, alcohol gebruik bij kinderen, lentekriebels, uitleg over het innovatieproject SLIM FIT, informatie over de nieuwe manier van werken, informatie over de overgang naar het voortgezet onderwijs, informatie over het schoolklimaat. Alle ouders worden op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor deze avonden. Soms is er sprake van het uitnodigen van de doelgroep. Aan het begin van het schooljaar wordt voor elke groep een klassikale ouderavond gehouden. Deze avond is bedoeld als kennismakingsavond. Er wordt door de leerkracht verteld, wat er zoal aan de orde zal komen in het betreffende leerjaar. Ook de afspraken van de

5 groep en de specifieke leeftijdactiviteiten worden algemeen besproken. Eventuele vragen van ouders worden dan door ons beantwoord. C. Unitoverleg met ouders Driemaal per jaar is er een unitoverleg met ouders. De ouders van de unit worden uitgenodigd voor het uitwisselen van informatie over zaken die aan de orde zijn in de unit. Dit kan ingebracht zijn door de leerkracht, maar ook door ouders. U kunt dan denken aan: meehelpen bij het huiswerk, de sfeer in de groep, specifieke vakgebieden zoals het cijferen. D. De voortgangsgesprekken (rapportgesprekken) Drie maal per jaar ontvangen de leerlingen een rapport. Bij het eerste en het tweede rapport ontvangen ouders een uitnodiging voor een voortgangsgesprek. Bij het derde rapport worden alleen gesprekken gevoerd op verzoek van ouders of leerkracht. Wij stellen het op prijs wanneer beide ouders bij deze gesprekken aanwezig zijn. Tijdens de voortgangsgesprekken zal er gesproken worden over de ontwikkeling en vorderingen van uw kind. Het gesprek vindt plaats met de mentor van de groep. Dit is de leerkracht die het meest met de groep verbonden is. Alle activiteiten met de basisgroep worden door hem of haar uitgevoerd en hij of zij is verantwoordelijk voor de communicatie met ouders. Mocht het zijn, dat er vakspecifieke vragen zijn, dan kan er altijd een gesprek gepland worden tussen de ouders en de vakleerkracht. Ouders worden nadrukkelijk bij elk voortgangsgesprek gevraagd of zij ook een gesprek willen met een vakleerkracht. Dat kan ook op basis van het voortgangsgesprek met de mentor aangevraagd worden. Het kan zijn, dat het van belang is om tussen de rapportgesprekken door de voortgang van een leerling met ouders te bespreken, of samen het handelingsplan te bekijken. De leerkracht nodigt de ouders dan uit voor zo n gesprek. Indien nodig zal de Ib-er bij dit gesprek aansluiten. Uiteraard kan een ouder zelf ook een dergelijk gesprek aanvragen. D. Ouderavond voor schoolverlaters Bij de eerste rapportbespreking voor groep 8 wordt gekeken naar de mogelijkheden van leerlingen en de wens van ouders richting het voortgezet onderwijs. De informatie en uitleg over het schoolverlaten en de verschillende vormen van voortgezet onderwijs, over de CITOeindtoets, procedure aanmelding en onderwijskundige rapporten wordt begin januari gegeven. Ouders ontvangen alle informatie die de school heeft over het voortgezet onderwijs en kunnen de open dagen bezoeken. In januari is het adviesgesprek. E. Adviesgesprekken Het geven van een advies bestaat niet uit een enkele stap. Er zijn een aantal stappen die gezet worden om een advies tot stand te brengen. Ouders krijgen tijdens de eerste rapportgesprekken, in het najaar, uitleg over de opbouw van het advies. Ouders krijgen in het najaar de verwachte CITO eindscore. CITO baseert zich hierbij op de score van de entreetoets. Let wel; het is een verwachte score. In januari volgt nog een verwachte score op basis van de drempeltoets. Eind januari volgt het adviesgesprek. Dit gesprek voeren de ouders en de leerlingen met de leerkracht. Er wordt door de leerkracht een onderwijskundig rapport vervaardigd dat bestemd is voor het voortgezet onderwijs. Hierin wordt ook vermeld of ouders het eens zijn met het advies. Het onderwijskundig rapport wordt getekend door de directeur. Ouders tekenen dit rapport ook. Een week na het gesprek

6 ontvangen de ouders een envelop met alle documenten die nodig zijn voor de aanmelding. F. Incidentele gesprekken Ouders kunnen altijd een afspraak maken met alle leerkrachten van onze basisschool. Wel vragen wij ouders om flexibiliteit in de planning. De gesprekken vinden plaats na schooltijd tot max uur. In zeer incidentele gevallen maken wij hierop een uitzondering. G. Algemene ledenvergadering Oudervereniging Eenmaal per jaar organiseert de oudervereniging de algemene ledenvergadering. Deze vergadering is voor alle ouders bestemd. Op deze vergadering wordt o.a. gepraat over de werkgroepen, de kas wordt opgemaakt en het jaarverslag. Verschillende overlegorganen tussen school en ouders, hun taken en bevoegdheden en de manier van communiceren: MR: De MR bestaat uit ouders en personeelsleden. De ouders worden voor 3 jaar gekozen door alle ouders van de school. Personeelsleden, worden voor 3 jaar gekozen door alle teamleden van de school. Bevoegdheden: De medezeggenschapsraad (MR) heeft twee soorten rechten: het instemmingsrecht en het adviesrecht. Deze rechten zijn beschreven in het reglement van de medezeggenschapsraad. Naast gezamenlijke bevoegdheden, hebben ouders een eigen instemmingsrecht bij beslissingen die voor ouders belangrijk zijn, zoals de ouderbijdrage, de vaststelling van de schooltijden of de regeling van het overblijven. De totale MR heeft instemming bij beslissingen over onder meer het schoolplan,de onderwijskundige doelstellingen of plannen om samen te gaan met een andere school of schoolbestuur (fusieplannen). Soms moeten de directie en het bestuur advies vragen aan de medezeggenschapsraad. Bijvoorbeeld over het voorgenomen beleid op het gebied van financiën, aanmelding en toelating van nieuwe leerlingen, of het ontslaan of aannemen van de schoolleiding. Over deze zaken heeft de medezeggenschapsraad adviesrecht. Dit betekent dat de MR-leden advies geven aan het bestuur en de directie. De oudergeleding van de MR kan ouders of het ouderforum vragen om advies over relevante zaken. Manier van communiceren: - De MR beschikt over een eigen adres: mrstannamolenschot@gmail.com - Iedereen kan onderwerpen aandragen, die binnen de MR besproken zouden moeten worden. - Alle ouders zijn welkom bij de MR-vergaderingen, nadat ze hebben aangegeven aanwezig te willen zijn. - Bij de ingang van de school hangt een publicatiebord met de agenda en de notulen van de vergaderingen. Zolang de school in de tijdelijke huisvesting zit zal er in de nieuwsbrief een stuk van de MR opgenomen worden en kunnen ouders de MR verzoeken om notulen van een

7 vergadering. - Eenmaal per jaar komt er een jaarverslag voor alle gezinnen. Oudervereniging: Ouders kunnen aangeven dat zij deel willen uitmaken van de oudervereniging. Er vindt elk jaar een verkiezing plaats en leden worden gekozen door alle aanwezige ouders op de jaarvergadering van de oudervereniging. De oudervereniging bestaat uitsluitend uit ouders en zorgt vaak voor de organisatie van activiteiten, zoals sinterklaas of kerst. Op deze manier verrichten zijn hand- en spandiensten voor de school. Zij kunnen ook advies geven aan de medezeggenschapsraad. Onderwijsinhoudelijk zijn er geen taken of verantwoordelijkheden bij de oudervereniging. Zij zullen altijd werken onder de verantwoordelijkheid van een medewerker van de school. Alle ouders worden uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering, elk najaar. Voor elke activiteit is er een lid van de oudervereniging die communiceert met de teamleden die deze taak in het taakbeleid heeft staan. Voor de algemene communicatie met school is er een contactpersoon binnen het team. De oudervereniging kan via de mail of een brief communiceren met alle ouders indien dit nodig mocht zijn. Hiervan wordt de locatiedirecteur altijd vooraf op de hoogte gesteld. De oudervereniging publiceert niet namens de school naar externen, zonder toestemming van de directie. Ouderforum: Binnen onze school is er behoefte aan een klankbordgroep van ouders. Daarom heeft het team gevraagd of enkele ouders deel willen nemen aan een ouderforum. Ouders konden zich, met motivatie opgeven. De selectie is gemaakt door het team, waarbij gekeken is naar een goede verdeling van ouders (onderbouwleerlingen / bovenbouwleerlingen, enthousiast / kritisch, vader / moeder, wel / geen andere rol binnen ouderbetrokkenheid). Het ouderforum komt minimaal drie keer per jaar bijeen, samen met een lid van het team en de directie. Alle ouders worden op de hoogte gehouden van de onderwerpen en acties die besproken worden. Ouders kunnen ook zelf in gesprek gaan met forumleden en onderwerpen aandragen. De taak van deze ouders is vooral het meekijken en meedenken over de ouderbetrokkenheid en het adviseren op het gebied van de communicatie tussen school en de ouders. Klassenouders: Aan het begin van elk schooljaar wordt aan alle ouders gevraagd of zij klassenouder willen worden. Ouders kunnen zich opgeven en de betreffende leerkracht kiest uit daarna de klassenouder. De directie zorgt dat alle ouders weten wie de klassenouder is en door wie ouders dus eventueel benaderd kunnen worden met een hulpvraag. Taken van de klassenouder: - Het beheren van een telefoonlijst en lijst van alle ouders van de groep, waarvan men klassenouder is. - Bij organisatorische zaken assisteren of deze uit handen nemen van de leerkracht. Hierbij denken we aan: het regelen van vervoer voor excursies, BISK-uitvoeringen, bezoekjes buiten de school, enz. - Indien gewenst, andere ouders betrekken bij activiteiten (knutselen, versieren van de klas, materialen rondom een klassenthema verzamelen, enz,)

8 Afspraken: - de hulp wordt gegeven op basis van vrijwilligheid en enthousiasme. - indien een klassenouder een schrijven rond wil laten gaan naar de ouders van de groep, dan wordt de klassenleerkracht of de directie hiervan vooraf in kennis gesteld. - indien een klassenouder aangesproken wordt door ouders rond een probleem op school, dan zal de klassenouder deze ouders doorverwijzen naar de leerkracht of directie. Regels voor ouderhulp De leerkrachten maken in de meeste gevallen met ouders die hulp aanbieden enkele afspraken. Het is gebleken dat alle ouders graag van deze afspraken op de hoogte zijn. Zo weten alle betrokkenen wat van hen verwacht wordt. Daarbij geldt in alle gevallen dat de leerkracht de verantwoordelijke persoon is en blijft over wat er gebeurt in de les, ook als een hulpouder hierbij de helpende hand toesteekt. Verder spreken we van werkgroepen op het moment dat een aantal ouders met een leerkracht een activiteit voorbereid of uitvoert. Vaak zijn dit jaarlijkse activiteiten, zoals sinterklaas, kerst, musical, enz. Bij ouderhulp denken we ook aan een TSO medewerker. Om de samenwerking in de voorwaardelijke sfeer goed te laten verlopen, maken we de volgende afspraken: de leerkracht draagt altijd de verantwoording over de groep; de hulpouder werkt altijd onder leiding, bescherming, toezicht en in opdracht van de leerkracht; de leerkracht bewaakt het proces. De leerkracht draagt zorg over de organisatie, vorm, inhoud en evaluatie van het onderwijsleerproces; de hulpouder kan een leerling niet (be)straffen, vermanen, enz. Als pedagoog en didacticus is en blijft de leerkracht, die beroepsmatig is verbonden aan de school, altijd verantwoordelijk voor het klassenklimaat. De hulpouder kan wel wenselijk gedrag stimuleren en waarschuwen. De hulpouder koppelt niet-acceptabel gedrag van leerlingen altijd terug aan de desbetreffende leerkrachten; de hulpouder heeft een zeker beroepsgeheim en mag schoolinterne zaken of zaken die een leerling betreffen nooit openbaar maken of hierover informatie verstrekken aan anderen dan de leerkracht. De hulpouder werkt immers vanuit schoolbelang en niet vanuit persoonlijk belang; de leerkracht informeert de hulpouder(s) en de leerlingen vooraf zo precies mogelijk over de uit te voeren taak, de organisatie hiervan en de te hanteren gedragsregels; als een hulpouder zich heeft opgegeven voor een schoolorganisatorische activiteit en hij/zij kan aan de uitvoering niet deelnemen, dan dient de hulpouder dit het liefst zodra hij/zij dit weet aan te geven bij de desbetreffende leerkracht; de leerkracht zal altijd bij activiteiten van zijn/haar hulpouders op school aanwezig zijn. Wanneer de leerkracht is verhinderd, regelt hij/zij zelf een vervangende leerkracht. Dit wordt doorgegeven aan de directeur. De werkgroep / leerkracht zorgt voor verslaglegging van de bijeenkomsten. De leerkracht zorgt voor tijdige verspreiding. Notulen e.d. zijn voorzien van het schoollogo. De leerkracht stuurt tevens een exemplaar via de mail aan alle teamleden. Daarnaast brengt de leerkracht verslag van de (geplande) activiteiten uit aan het team. Bij onoverkomelijke verschillen zal de leerkracht namens het team wijzigingen in de organisatie aanbrengen. Dit gebeurt in overleg met de werkgroep. De leerkracht is hiervoor verantwoordelijk. Een werkgroep wordt altijd, na afloop van de activiteit, ontbonden. Dit gebeurt nadat de activiteit is geëvalueerd. De evaluatie is expliciet bedoeld om op een constructieve

9 wijze feedback op het proces en het product te geven. Iedere werkgroep raadpleegt bij aanvang, de evaluaties van de vorige werkgroep.

In het kader van: Educatief partnerschap in ontwikkeling. april 2011. Visie en kwaliteit: De goede dingen doen en de dingen goed doen

In het kader van: Educatief partnerschap in ontwikkeling. april 2011. Visie en kwaliteit: De goede dingen doen en de dingen goed doen Communicatieprotocol In het kader van: Educatief partnerschap in ontwikkeling april 2011 Visie en kwaliteit: De goede dingen doen en de dingen goed doen Een groeidocument 1 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie

Nadere informatie

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud

Jaarplan MR OBS Gieten Inhoud Jaarplan MR OBS Gieten 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Visie... 2 3. Missie... 2 4. Verkiezingen... 4 5. Overleg... 4 6. Taakverdeling... 5 7. Communicatie... 5 8. Activiteitenplanning 2014-2015...

Nadere informatie

Team Bedoeld wordt: alle leerkrachten, de directie en onderwijsondersteunend

Team Bedoeld wordt: alle leerkrachten, de directie en onderwijsondersteunend Communicatieprotocol voor ouders CBS De Regenboog, Nieuwaal Versie december 2016 Toelichting van gebruikte termen Communicatie In dit protocol wordt gesproken over communicatie via de e-mail, het Internet,

Nadere informatie

juni 2014 Communicatieprotocol

juni 2014 Communicatieprotocol juni 2014 Communicatieprotocol Voorwoord Het Geuzencollege vindt goede communicatie belangrijk! Niet voor niets hebben wij gekozen voor de vier woorden Persoonlijk, Betrokken, Ambitieus en Ondernemend.

Nadere informatie

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje

KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID. Uitgewerkt. in een protocol voor basisschool Merijntje KWALITEITSKAART OUDERBETROKKENHEID Uitgewerkt in een protocol voor basisschool Merijntje Mei 2011 Files\Low\Content.IE5\QO1XG778\kwaliteitskaart%20ouderbetrokkenheid%20versie%202011[1].doc 1 / 5 Lowys

Nadere informatie

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1

Communicatieplan Albertine Agnesschool schooljaar 2013-2014 1 1. Voorwoord... 2 2. Bewaking communicatie processen... 2 3. Communicatie... 2 4. Het doel van communicatie... 3 5. Betrokkenen... 3 6. Middelen... 3 6.1. Mondelinge communicatie... 3 6.2. Schriftelijke

Nadere informatie

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool

OUDERBETROKKENHEID : Inleiding. Openbare basisschool OUDERBETROKKENHEID : Inleiding Een beleidsplan ouderbetrokkenheid vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit. Het is niet alleen een agenda met te ontplooien activiteiten,

Nadere informatie

MR De Vuurvogel. Waar staat de MR voor? Waar gaat de MR voor?

MR De Vuurvogel. Waar staat de MR voor? Waar gaat de MR voor? MR De Vuurvogel Waar staat de MR voor? Onze missie is om een transparante en betrokken MR te zijn, die vanuit gelijkwaardigheid en respect voor verschillen op een positief kritische wijze de onderwijskwaliteit

Nadere informatie

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar

Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar Handboek MR (MedezeggenschapsRaad) Schooljaar 2018 2019 RK Basisschool De Wilgenhoek Pastoor Velthuijsestraat 4 2651 GR Berkel en Rodenrijs Telefoon: 010-5112696 Mail: mr@wilgenhoek.nl Leden MR schooljaar

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2014-2015 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar

Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar Jaarplan MR Verburchhof Schooljaar 2015-2016 1. Inleiding In dit jaarplan wil de medezeggenschapsraad (MR) van rk basisschool Verburchhof haar uitgangspunten, werkwijze, planning en taakverdeling voor

Nadere informatie

Openbare Basisschool De Flint

Openbare Basisschool De Flint Jaarplan Medezeggenschapsraad O.b.s De Flint schooljaar 2018-2019 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Missie en Visie... 4 3. Bezetting en verkiesbaarheid MR leden. 5 4. Structurele onderwerpen

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Protocol contact ouders - school

Protocol contact ouders - school Het Mozaïek Houten. Protocol contact ouders - school Wederzijds vertrouwen en openheid naar elkaar toe Dit is uitgangspunt in het contact tussen ouders en leerkrachten/directie. Bij vragen en/of opmerkingen:

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Communicatieplan Medezeggenschapsraad Menko toren & Bonifatiusschool Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel van de MR... 3 Communicatiemiddelen... 4 Nieuwsbrief Menko toren & Bonifatiusschool... 4

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad

Communicatieplan Medezeggenschapsraad Communicatieplan Medezeggenschapsraad 1. Inleiding De medezeggenschapsraad (MR) van basisschool De Mient wordt gevormd door een deel van personeel en een gedeelte door ouders. De teamleden en ouders zijn

Nadere informatie

Uitwerking externe communicatiemiddelen

Uitwerking externe communicatiemiddelen Uitwerking externe communicatiemiddelen Middel Doelgroep Frequentie Betrokkenen a. Schoolplan In het Schoolplan beschrijven en verantwoorden we de werkwijze van de Paulusschool en hoe we ons in de komende

Nadere informatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie

KBS St. Jozef Rijen. Bijlagen Communicatieplan. F. Communicatiemiddelen extern. Communictiemiddel. Doel Doelgroep Boodschap Frequentie Coördinatie Bijlagen Communicatieplan KBS St. Jozef Rijen F. en extern Communictiemiddel Website ouders verzorgers beleidszaken activiteiten school ziekmelding aanmelding nieuwe leerling terugkoppeling gebeurtenissen

Nadere informatie

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan

Het Spectrum Nesselande. MR Jaarplan Het Spectrum Nesselande MR Jaarplan 2015-2016 N. Lagerwerf 9/14/2015 Contents 1. Algemeen... 2 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze... 2 3. Activiteiten ten behoeve regelingen en beleidsplannen... 3 4.

Nadere informatie

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school

7.2 Informatievoorziening aan ouders over het onderwijs en de school 7. DE OUDERS 7.1 Het belang van betrokkenheid van ouders Zoals al eerder beschreven vinden wij de betrokkenheid van ouders bij onze school van groot belang. Met name naar de pedagogische kant (sociaal-emotioneel,

Nadere informatie

Communicatieplan Medezeggenschapsraad. Basisschool de cocon.

Communicatieplan Medezeggenschapsraad. Basisschool de cocon. Communicatieplan Medezeggenschapsraad Basisschool de cocon. September 2018 1 De missie van de medezeggenschapsraad van basisschool de Cocon is het behartigen van de belangen van ouders, personeel en leerlingen

Nadere informatie

Basisschool Het Talent Queenstraat 37B 6663 HA Lent Tel Werkplan MR Het Talent

Basisschool Het Talent Queenstraat 37B 6663 HA Lent Tel Werkplan MR Het Talent Basisschool Het Talent Queenstraat 37B 6663 HA Lent Tel 024 3604332 Inhoud 1. Inleiding 2. Samenstelling 3. Functies en taken 4. Instemming en advies 5. Werkwijze vergaderingen 6. Vergaderdata 7. Concept

Nadere informatie

Activiteitenplan 2014-2015

Activiteitenplan 2014-2015 Activiteitenplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Samenstelling MR 2014-2015 Oudergeleding: Ankie Eleveld, voorzitter Machteld de Wit / Angelina Sinnige Personeelsgeleding: Annemarie Roemer Hilma Groot Pauline

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Versie september 2015 - JvD 1 Voorwoord Voor u ligt het reglement van de Oudervereniging van o.b.s. de Meander voor het schooljaar 2015-2016. Dit

Nadere informatie

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool Gerardus Majella 1/8 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 2 Regelingen en beleidsplannen 4 3 Bezetting en verkiesbaarheid

Nadere informatie

5. Contacten met ouders

5. Contacten met ouders 5. Contacten met ouders 5.1 Hoe wordt u geïnformeerd over ons onderwijs Wij vinden het erg belangrijk om de ouders/verzorgers van de kinderen van onze school goed op de hoogte te houden over ons onderwijs.

Nadere informatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie

2. Samen met ouders. 2.1 Partnerschap. 2.2 Informatie en communicatie 2. Samen met ouders 2.1 Partnerschap Kind, ouders en leerkracht(en) zijn partners van elkaar in het ondersteunen van de ontwikkeling van het kind. Ieder heeft waardevolle informatie over wat belangrijk

Nadere informatie

Informatie. bestuur. oudervereniging

Informatie. bestuur. oudervereniging Informatie van het bestuur van de oudervereniging GERARDUS MAJELLA Versie 1 d.d. Reglement van het bestuur van de oudervereniging BEGRIPSBEPALINGEN artikel 1. Dit reglement verstaat onder: a. Oudervereniging

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015

Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen, augustus 2015 Protocol gescheiden ouders PCB De Stromen,augustus 2015 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Stromen hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. OBS de Koet

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. OBS de Koet JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS de Koet 2017-2018 Jaarplan MR - OBS de Koet 2017-2018 Inhoud 1. Inleiding...3 2. Taakstelling...3 3. Samenstelling en taken....4 4. Onderwerpen......4 4.1 Cyclische onderwerpen...4

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid. Camminghaschool

Ouderbetrokkenheid. Camminghaschool Ouderbetrokkenheid Camminghaschool April 2017 1 Ouderbetrokkenheid Inleiding Met het betrekken van ons nieuwe gebouw in MFA Kersentuin in 2013 was het meteen duidelijk dat ouders letterlijk buiten het

Nadere informatie

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers.

*Daar waar ouders staat geschreven, wordt bedoeld de ouder/ouders en/of de verzorger/verzorgers. Partnerschap met ouders op basisschool de Hien november 2016 Inleiding In deze tekst wordt beschreven wat de visie van basisschool De Hien is op de samenwerking met ouders van onze school. Wij willen graag

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS DE VIJVERSTEE. De Fledders GA Vries

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS DE VIJVERSTEE. De Fledders GA Vries JAARPLAN 2017-2018 MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS DE VIJVERSTEE De Fledders 14 9481 GA Vries 1 1. Inhoud 1. Inhoud 2 2. Algemeen 3 3. Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 4. Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats

Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging De Overplaats Basisschool De Overplaats Willibrorduslaan 71 2171 VB Sassenheim Tel: 0252-223090 Begripsbepaling 1. Dit reglement verstaat onder: a. Oudervereniging:

Nadere informatie

Beleid TussenSchoolseOpvang.

Beleid TussenSchoolseOpvang. Beleid TussenSchoolseOpvang. In dit beleidsplan beschrijft Novem de visie en de keuzes die op basis van deze visie gemaakt zijn t.a.v. de tussenschoolse opvang. VISIE NOVEM Novem is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen

Huidige stand van zaken op de J.P.Coen Ouderbetrokkenheid op de J.P.Coenschool Ouderbetrokkenheid is van groot belang voor de ontwikkeling van de kinderen op school. Een goede schoolloopbaan is niet alleen een zaak van de school, maar wordt

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Trivium

Reglement Oudercommissie Trivium Reglement Oudercommissie Trivium versie 8 d.d. 18 november 2010 Concept reglement oudercommissie Trivium Pagina 0 van 5 Begripsbepalingen Ouders Oudercommissie Bevoegd gezag MR School Teamleden Adviseur

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag BASISSCHOOL VILT Leeuwerikstraat 5 6325 BD Vilt - Valkenburg a/d Geul Medezeggenschapsraad bs Heilig Hart Sibbe bs Vilt Jaarverslag 2015 2016 Sibbe, september 2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Oudervereniging Basisschool Op Weg te Ooij

Huishoudelijk Reglement Oudervereniging Basisschool Op Weg te Ooij Huishoudelijk Reglement Oudervereniging Basisschool Op Weg te Ooij Zoals goedgekeurd op de algemene ledenvergadering d.d. 25 september 2017. Het huishoudelijk reglement is een nadere uitwerking van de

Nadere informatie

Communicatiebeleidsplan

Communicatiebeleidsplan Communicatiebeleidsplan Inleiding Goede communicatie is de basis voor elke goed draaiende organisatie. Om deze reden is communicatie voor de Beatrixschool één van de belangrijkste speerpunten. In dit communicatiebeleidsplan

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad Basisschool Ten Darperschoele

Jaarplan Medezeggenschapsraad Basisschool Ten Darperschoele Jaarplan Medezeggenschapsraad Basisschool Ten Darperschoele schooljaar 2017-2018 + Jaarverslag MR 2016-2017 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Missie en Visie... 4 3. Bezetting en verkiesbaarheid

Nadere informatie

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken.

Dit jaar aan mij de eer om op het afgelopen schooljaar terug te blikken. Voorwoord In het kader van de WMS (wet op medezeggenschapsraden) artikel 7 is de MR verplicht om aan het begin van een nieuw schooljaar een jaarverslag te schrijven over het afgelopen schooljaar. Hierin

Nadere informatie

Communicatieplan OBS De Kosmos

Communicatieplan OBS De Kosmos Communicatieplan OBS De Kosmos juni 2015 Communicatieplan De Kosmos Pagina 1 Inleiding Achtergrond Iedere school heeft te maken met verschillende groepen betrokkenen, zoals kinderen, directie en medewerkers,

Nadere informatie

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen

Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Protocol gescheiden ouders KBS de Brakken, Rijen Versie maart 2013 1 Protocol Gescheiden ouders Dit protocol beschrijft de afspraken die De Brakken hanteert in de situatie van gescheiden ouders. De verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid

Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid Beleidsplan voor ouderbetrokkenheid op Montessorischool Zuid INLEIDING Wat is ouderbetrokkenheid? Ouderbetrokkenheid betekent in essentie niets anders dan dat ouders meeleven met het wel en wee van hun

Nadere informatie

Jaarplan 2016/2017 MR De Vijf-er versie 1.0 definitief Jaarplan 2016/2017. Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er.

Jaarplan 2016/2017 MR De Vijf-er versie 1.0 definitief Jaarplan 2016/2017. Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er. Jaarplan 2016/2017 Medezeggenschapsraad K.B.S. De Vijf-er Datum: 27-10-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding en doelstellingen... 2 2. Organisatie... 2 3. Vergaderingen... 2 3.1. Agenda... 2 3.2. Data... 3 4.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046)

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Onderdeel van: OBS Corantijnschool Corantijnstraat 4 1058 DD Amsterdam

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag

Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag Medezeggenschapsraad basisschool De Sporckt Jaarverslag 2017-2018 Tilburg, juni 2018 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van basisschool de Sporckt voor het schooljaar

Nadere informatie

OBS t Schöppert. Daltonschool

OBS t Schöppert. Daltonschool OBS t Schöppert Daltonschool MR 2016-2017 Inhoud 1. Wie zijn we? 2. Missie & Visie 3. Werkwijze 4. Wettelijk kader 5. Vaste vergaderonderwerpen 6. Jaarlijks terugkerende onderwerpen 7. Wisselende onderwerpen,

Nadere informatie

Activiteitenplan en Communicatieplan

Activiteitenplan en Communicatieplan Activiteitenplan en Communicatieplan Medezeggenschapsraad R.K. Basisschool De Akker Overzicht van de samenstelling, uitgangspunten en beleidszaken in het schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR

JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. Basisschool STERREBOS & Openbare school SCHOOLJAAR JAARPLAN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Basisschool STERREBOS & Openbare school de TELESCOOP SCHOOLJAAR 2017-2018 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Visie en doel... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Waarom is medezeggenschap

Nadere informatie

Activiteitenplan school Bleyburgh

Activiteitenplan school Bleyburgh Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 3. Regelingen en beleidsplannen 4. Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden 5. Vergaderdata en structurele onderwerpen mr 6. Taakverdeling en

Nadere informatie

Organisatie Contactgegevens: De missie van onze MR:

Organisatie Contactgegevens:    De missie van onze MR: 1 Organisatie: De medezeggenschap is geregeld conform de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO) en de van kracht zijnde medezeggenschapsreglementen. Op schoolniveau is er een medezeggenschapsraad (MR), op

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Brede school de Kersenboom. Jaarplan Een levendige MR met concrete resultaten. Correspondentie adres:

Medezeggenschapsraad Brede school de Kersenboom. Jaarplan Een levendige MR met concrete resultaten. Correspondentie adres: Medezeggenschapsraad Brede school de Kersenboom Jaarplan 2018 2019 Een levendige MR met concrete resultaten Correspondentie adres: Brede school de Kersenboom T.a.v. De MR Sportlaan 2 1111 PX Diemen 020-7531123

Nadere informatie

Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015. Datum: 11 september 2015. Schrijver: Caroline van Erp. Inleiding. Algemeen:

Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015. Datum: 11 september 2015. Schrijver: Caroline van Erp. Inleiding. Algemeen: Jaarverslag MR Basisschool St. Jan 2014 2015 Datum: 11 september 2015 Schrijver: Caroline van Erp Inleiding Algemeen: Op de school worden belangrijke beslissingen genomen. Beslissingen die direct te maken

Nadere informatie

Willem de Zwijger College Bussum. Communicatieprotocol voor ouders en school

Willem de Zwijger College Bussum. Communicatieprotocol voor ouders en school Willem de Zwijger College Bussum Communicatieprotocol voor ouders en school februari 2018 Voorwoord In een omgeving waarin jonge mensen en volwassenen dagelijks intensief met elkaar samenwerken, gebeurt

Nadere informatie

Jaarplan MR

Jaarplan MR Jaarplan MR 2016-2017 Inleiding Namens de ouders en het personeel is de medezeggenschapsraad (MR) het orgaan met als voornaamste taak het toetsen van het schoolbeleid. In de MR zitten ouders, gekozen door

Nadere informatie

De MR is ook een klankbord namens de ouders. Zo wordt zij door de directie en het team gehoord bij onderwerpen die ouders direct aangaan.

De MR is ook een klankbord namens de ouders. Zo wordt zij door de directie en het team gehoord bij onderwerpen die ouders direct aangaan. Jaarverslag PCBS t Noorderlicht Goes 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van protestants-christelijke basisschool t Noorderlicht te Goes voor het schooljaar

Nadere informatie

Jaarplan medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool

Jaarplan medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool 2015 2016 Jaarplan medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool Erik Emmelkamp versie 1.3 2015 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 3. Regelingen en beleidsplannen 5 4. Bezetting

Nadere informatie

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen

Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen Jaarplan 2014-2015 Medezeggenschapsraad Daltonbasisschool de Edelsteen Inhoud Inleiding... 3 1. Taken MR... 4 1.1. MR... 4 1.2. Gemeenschappelijke MR (GMR)... 4 2. Samenstelling en taakverdeling... 5 3.

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3. 4.1 Cyclische onderwerpen... 3

1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3. 4.1 Cyclische onderwerpen... 3 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Taakstelling... 2 3 Samenstelling en taken... 3 4 Onderwerpen... 3 4.1 Cyclische onderwerpen... 3 4.2 Specifieke onderwerpen en activiteiten 2015-2016... 4 4.3 Ingebrachte onderwerpen...

Nadere informatie

WERKPLAN. Medezeggenschapsraad. CBS t Loo 2014-2015

WERKPLAN. Medezeggenschapsraad. CBS t Loo 2014-2015 WERKPLAN Medezeggenschapsraad CBS t Loo 2014-2015 Zelhem, september 2014. Pagina 1 van 7 1 Inleiding Doelstelling Dit document legt de plannen van de MR vast voor het schooljaar 2014 2015. Citaat uit de

Nadere informatie

PROTOCOL KLASSENOUDERS

PROTOCOL KLASSENOUDERS PROTOCOL KLASSENOUDERS Inleiding Op De Bron vinden we het heel belangrijk dat ouders bij de school van hun kind(eren) betrokken zijn. Het is fijn elkaar beter te leren kennen! Door een grotere betrokkenheid

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent

Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent Jaarplan Medezeggenschapsraad IKC de Vincent Schooljaar 2018-2019 Finale versie 2.0 Oktober 2018 Jaarplan MR IKC de Vincent Schooljaar 2018-2019 1 van 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Missie en Visie...

Nadere informatie

Handboek MedezeggenschapsRaad

Handboek MedezeggenschapsRaad Handboek MedezeggenschapsRaad o.b.s. t Ambyld Smidte 47 8407 EP Terwispel telefoon: 0513-463500 e-mail: info@ambyld.nl website: www.ambyld.nl Stichting Primo Opsterland Inhoudsopgave: Leden van de MR...

Nadere informatie

Beleidsplan Medezeggenschapsraad (MR) O.B.S. De Bongerd Terwolde. Schooljaar 2014-2015

Beleidsplan Medezeggenschapsraad (MR) O.B.S. De Bongerd Terwolde. Schooljaar 2014-2015 Beleidsplan Medezeggenschapsraad (MR) O.B.S. De Bongerd Terwolde Schooljaar 2014-2015 Openbare basisschool de Bongerd Schoolstraat 2 7396AT Terwolde Tel: 0571-291614 E-mail: mr.obsdebongerd@archipelprimair.nl

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan

Ouderbeleidsplan Ouderbeleidsplan 2015-2016 auteurs Jacqueline de Kimpe Karin Minneman (Welzijn Scheveningen) Bart Brouwer 1/6 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verwachtingen 3 Vertegenwoordiging in de school 4 Initiatieven 4

Nadere informatie

Jaarverslag. C.B.S. De Wegwijzer C.B.S. De Wegwijzer. De Wegwijzer: Persoonlijk, Betrokken, Positief

Jaarverslag. C.B.S. De Wegwijzer C.B.S. De Wegwijzer. De Wegwijzer: Persoonlijk, Betrokken, Positief Jaarverslag C.B.S. De Wegwijzer 2015-2016 De Wegwijzer: Persoonlijk, Betrokken, Positief C.B.S. De Wegwijzer Tel 0341-416780 Kennedylaan 1-3 3844 BA Harderwijk info@cbsdewegwijzerhw.nl www.cbsdewegwijzerhw.nl

Nadere informatie

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo

Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Schoolgids 2016/2017 deel A VSO Het Mozaïek Almelo Datum vaststelling Attendiz: juni 2016 Datum instemming MR: juni 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Foto s 5 Gymnastiek 5 Informatie aan gescheiden ouders

Nadere informatie

WERKPLAN 2014-2015. Van de Medezeggenschapsraad van. De Lindenlommer

WERKPLAN 2014-2015. Van de Medezeggenschapsraad van. De Lindenlommer WERKPLAN 2014-2015 Van de Medezeggenschapsraad van De Lindenlommer Versie 2014 definitief Werkplan MR Lindenlommer Inhoudsopgave: 1. Missie... 2 1.1. Visie... 2 1.2. Doelen... 2 2. Taak... 2 3. Werkwijze...

Nadere informatie

Beleid tav gescheiden ouders

Beleid tav gescheiden ouders Beleid tav gescheiden ouders School en informatie Scholen kunnen in een lastige situatie terecht komen als ouders van kinderen verwikkeld zijn in een scheiding. Denk daarbij aan ruzies op het schoolplein.

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad kbs de Boomgaard. Jaarverslag 2013-2014

Medezeggenschapsraad kbs de Boomgaard. Jaarverslag 2013-2014 Medezeggenschapsraad kbs de Boomgaard Jaarverslag 2013-2014 Breda, september 2014 0 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van kbs de Boomgaard voor het schooljaar 2013-2014.

Nadere informatie

Werkplan. Medezeggenschapsraad

Werkplan. Medezeggenschapsraad Werkplan Medezeggenschapsraad 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding 1. 1. Missie en visie 2. 2. Doelstellingen 3. 3. Samenstelling en werkwijze 4. 4. Communicatie 6. 5. Jaarplanning 7. 6. Aandachtspunten voor

Nadere informatie

Reglement ouderraad. Dit reglement is opgesteld in het schooljaar 2009/2010 Goedgekeurd op 7 december 2010

Reglement ouderraad. Dit reglement is opgesteld in het schooljaar 2009/2010 Goedgekeurd op 7 december 2010 Reglement ouderraad Dit reglement is opgesteld in het schooljaar 2009/2010 Goedgekeurd op 7 december 2010 Basisschool Sint Jozef Grotestraat 142 5931 CZ Tegelen Inhoudsopgave: Blz. 1. Begripsbepaling 3

Nadere informatie

Schoolraad de Ark. Doel van dit document is: - het documenteren van de samenwerking van de activiteiten die de Ark en

Schoolraad de Ark. Doel van dit document is: - het documenteren van de samenwerking van de activiteiten die de Ark en Schoolraad de Ark Tijdens de algemene ledenvergadering van de oudervereniging van Basisschool De Ark in januari 2016 is het besluit genomen om de oudervereniging op te heffen. Om de activiteiten op De

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad Katholieke Basisschool Het Veldhuis

Jaarplan Medezeggenschapsraad Katholieke Basisschool Het Veldhuis Medezeggenschapsraad Katholieke Basisschool Het Veldhuis Inhoudsopgave 1. Algemeen 3 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 4 3. Regelingen en beleidsplannen 5 4. Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden 6

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 13 oktober 2015 ALLE LOCATIES Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

JAARVERSLAG MR 2014-2015. Basisschool De Bareel

JAARVERSLAG MR 2014-2015. Basisschool De Bareel JAARVERSLAG MR 2014-2015 Basisschool De Bareel Inleiding In dit jaarverslag beschrijft de Medezeggenschapraad (MR) haar werkzaamheden en de onderwerpen die in het afgelopen jaar tijdens de vergaderingen

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 1. Voorwoord Als medezeggenschapsraad van basisschool Al-Iman willen we de belangen van onze kinderen en school zo goed mogelijk behartigen. Samen werken

Nadere informatie

Jaarverslag MR 2014-2015

Jaarverslag MR 2014-2015 Jaarverslag MR 2014-2015 Maaslaan 197, 5704 LD Helmond Tel.nr.: 0492 513452 e-mail: info@devlier.nl website : www.devlier.nl Jaarverslag MR Hiermee willen we de ouders/verzorgers en medewerkers informeren

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 3. Bezetting en verkiesbaarheid MR leden 4. Structurele onderwerpen 5. Vergaderdata

Nadere informatie

Jaarplan. Medezeggenschapsraad. KBS Het Bovenland 2015-2016

Jaarplan. Medezeggenschapsraad. KBS Het Bovenland 2015-2016 Jaarplan Medezeggenschapsraad KBS Het Bovenland 2015-2016 Akersluis 1A 1066 ER Amsterdam 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Algemeen 3. Visie, uitgangspunten en werkwijze 4. Regelingen en beleidsplannen

Nadere informatie

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012

Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 Protocol Ouderhulp Versie sept. 2012 1. Wat verstaan we onder ouderpariciptatie en welke vormen onderscheiden we? Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie zijn begrippen die nogal eens door elkaar heen

Nadere informatie

Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs.

Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs. Statuten Oudervereniging R.K. Basisschool De Gouden Griffel, Berkel en Rodenrijs. Artikel 1. Begrippen. 1. Deze statuten verstaan onder: a. School: R.K. Basisschool De Gouden Griffel, te Berkel en Rodenrijs,

Nadere informatie

Actielijst. 3. Vaststellen notulen De Notulen zijn doorgenomen en aangepast. Nu goedgekeurd. Olga mag de notulen op de website plaatsen.

Actielijst. 3. Vaststellen notulen De Notulen zijn doorgenomen en aangepast. Nu goedgekeurd. Olga mag de notulen op de website plaatsen. KBS Crescendo MR Luitstraat 9 1312 LHAlmere Telefoon (036) 536 09 82 mr.crescendo@outlook.com www.kbscrescendo.nl Datum/tijd: Locatie de Luit, 19.30 21.30 uur Onderwerp: Notulen MR 29 september 2018 _

Nadere informatie

Jaarverslag medezeggenschapsraad interconfessionele basisschool de Ark

Jaarverslag medezeggenschapsraad interconfessionele basisschool de Ark Jaarverslag medezeggenschapsraad interconfessionele basisschool de Ark 2015-2016 Basisschool De Ark De Dintel 2 5463 NR Veghel tel. 0413-319680 e-mail: ark@skipov.nl e-mail mr: mrar@skipov.nl www.arkskipov.nl

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN

Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN Beleidsnotitie Ouderbetrokkenheid OBS DE BOUWSTEEN ouderbetrokkenheid Pagina 1 De identiteit van de school Obs de Bouwsteen is een openbare basisschool. Een school met ruimte en respect voor alle levensbeschouwingen.

Nadere informatie

Jaarverslag MR Guido de Brès Status september 2016: definitief

Jaarverslag MR Guido de Brès Status september 2016: definitief Jaarverslag MR Guido de Brès 2015-2016 Status september 2016: definitief Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord... 3 1. Algemeen... 4 1.1. Samenstelling MR en datum van indiensttreding... 4 1.2. Taakverdeling...

Nadere informatie

Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar

Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar mr.gieten@primah.org Jaarverslag MR Obs Gieten Schooljaar 2014-2015 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Medezeggenschapsraad (MR) van de openbare basisschool Gieten voor het schooljaar 2014-2015.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Medezeggenschapsraad KBS De Vijf-er Datum: 27-10-2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Samenstelling MR... 2 3. Activiteiten MR... 3 4. Besluitenlijst MR... 4 4. Aandachtpunten

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip

Medezeggenschapsraad t Ruimteschip 1. Visie Medezeggenschapsraad t Ruimteschip Wij bewaken de ruimte die de kinderen krijgen Motto t Ruimteschip is de school waar het kind de ruimte krijgt De MR bewaakt de ruimte die het kind op t Ruimteschip

Nadere informatie

Jaarplan MR De Tjalk

Jaarplan MR De Tjalk Jaarplan MR De Tjalk 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 2 Bezetting en verkiesbaarheid MR-leden 4 3 Taakverdeling MR 4 4 Vergaderdata MR 2015-2016 5 5 Vergaderdata GMR 2015-2016 5 6 Jaarplanning 6

Nadere informatie

Uiteraard wordt met de informatie zorgvuldig en discreet omgegaan

Uiteraard wordt met de informatie zorgvuldig en discreet omgegaan P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad Woensdag 19 augustus 2015 nummer 1 Opening schooljaar Vorige week hebben de meesters en juffen hard gewerkt om de klassen in te richten.

Nadere informatie

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 1 Algemeen In 2010 is er een Grote Ouder- en Leerlingenenquete geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende bureau Beekveld en Terpstra. Alle ouders en de

Nadere informatie

Beleid gescheiden ouders

Beleid gescheiden ouders Titel Beleid gescheiden ouders Vastgesteld op 7 april 2016 Versie 1.0 Status vastgesteld Auteur E. de Weers Proceseigenaar Toepassingsgebied CvB SPON Beleid gescheiden ouders Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf is een aanvulling op de

Nadere informatie