VERBETER UW BEDRIJFSRESULTAAT IN 6 STAPPEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERBETER UW BEDRIJFSRESULTAAT IN 6 STAPPEN"

Transcriptie

1 TALENT MANAGEMENT VERBETER UW BEDRIJFSRESULTAAT IN 6 STAPPEN

2 Inhoud Wat is Talent Management 3 Wat staat er in een POP 4 Reden voor werkgevers om met een POP te werken 5 Reden voor werknemers om met een POP te werken 5 Invoeren Talent Management 6 Voorbereiding 7 POP Gesprek 8 POP (+ voorbeeld) 9 Evaluatie 11 Kosten 11 Aan de slag met POP 12 Bijlage 1 (Talent Management) 16 Bijlage 2 (Uitdaging) 18 Bijlage 3 (Gedrag) 22 Bijlage 4 (Motivatie) 27 Bijlage 5 (Talent) 30 Bijlage 6 (Training Persoonlijke Ontwikkelingsplan) 35 Bijlage 7 (Verbeter uw bedrijfsresultaat in 6 stappen) 38 Contact 39 Tot slot 40 Coactive 2 (035)

3 Wat is Talent Management Talent Management is het optimaal benutten van talenten van (toekomstige) medewerkers ten behoeve van het realiseren van de organisatiedoelen. 1 op de 3 organisaties werkt met Talent Management in de vorm van Persoonlijke Ontwikkelingsplannen (POP). Een deel van deze organisaties is op zoek naar nieuwe impulsen. Voor deze organisaties en voor organisaties die de talenten van hun medewerkers nog niet op een gestructureerde manier managen biedt dit e-boek een antwoord op de volgende vragen: Wat is Talent Management en waarom ermee gaan werken Moet een bedrijf alles zelf ontwikkelen Wat is precies een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) Moet er worden ingaan op alle wensen van medewerkers of stelt een organisatie ook eisen Wie stelt een POP op Wanneer voer je gesprekken over het POP Wie gaat wat doen Moeten er daarnaast ook functioneringsgesprekken worden gevoerd Hoe zit het met beoordelen Wie krijgt er inzage in de verslagen van de gesprekken Hoe stel je een duidelijke procedure op rondom deze onderwerpen Een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) is een afspraak, een psychologisch contract tussen werkgever en werknemer. Met als doel dat de werknemer de kans krijgt en neemt om zich verder te ontwikkelen. Organisatiedoelen en de ambities van de werknemer kunnen zo op elkaar worden afgestemd. Talenten zijn in dit kader werkgerelateerde vaardigheden en kwaliteiten van individuen en groepen (toekomstige) werknemers. Coactive 3 (035)

4 Het maken en uitvoeren van een Persoonlijk Ontwikkel Plan in het kader van Talent Management verloopt volgens een vast stappenplan. Na een voorbereiding gaan werknemer en werkgever (vertegenwoordigd door de direct leidinggevende) met elkaar in gesprek. In dit gesprek worden afspraken gemaakt over de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Deze afspraken moeten worden uitgevoerd. Voor de uitvoering is de medewerker verantwoordelijk. Persoonlijke ontwikkel Plannen zijn een onderdeel van personeelsbeleid van een organisatie. Het POP is een interactief proces met als startpunt: Het doel van de organisatie Het doel van de werknemer De eisen die aan de uitvoering van de huidige/toekomstige functie worden gesteld Het huidige functioneren van de werknemer Wat staat er in een POP: Een beschrijving van dat punt waar de doelen van de organisatie en werknemer elkaar (kunnen) overlappen Welke stappen er moeten worden gezet om op dit punt te komen en te blijven De verwachtingen van de organisatie Of en wanneer er moet worden vastgesteld of er bij de medewerker voldoende potentieel aanwezig is om invulling te geven aan deze verwachtingen De verwachtingen van de medewerker Een plan van aanpak voor de invulling van het potentieel van de medewerker Afspraken over het bewaken van de voortgang en beoordelen van de resultaten Coactive 4 (035)

5 Reden voor werkgevers om met een POP te werken: Het realiseren van de bedrijfsdoelen vraagt om specifieke talenten bij medewerkers. Met een POP kunnen de aanwezige talenten worden ontwikkeld naar de noodzakelijke competenties. Expertise bij medewerkers langer behouden (binden en boeien). Medewerkers kunnen breder inzetbaar worden, hierdoor ontstaat een flexibelere operatie. Medewerkers worden gemotiveerd door haalbare doelen (ze zijn actief betrokken bij de totstandkoming van hun targets). Daarnaast zijn hun persoonlijke drijfveren vertaald in werkafspraken. Ontdekken potentieel (medewerkers hebben meer kwaliteiten dan ze laten zien) Werving en selectie kosten minder als medewerkers doorgroeien naar hogere functies, er hoeft geen arbeidsmarktpremie te worden betaald. De arbeidssatisfactie wordt groter, mogelijk daalt het verzuim en het verloop. Het eerder herkennen van burn-out verschijnselen. Overbelasting van werknemers. Op tijd preventieve maatregelen kunnen nemen. Reden voor werknemers om met een POP te werken: Werknemer krijgt de kans om zijn gedragskwaliteiten, drijfveren en talenten optimaal te benutten. Werknemer krijgt de kans om door middel van werkervaring en opleiding door te groeien naar meer en grotere uitdagingen en verantwoordelijkheden ten einde zijn toekomst en inkomen (binnen of buiten de organisatie) veilig te stellen en invulling te geven aan zijn zelfverwezenlijking. Werknemer kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de organisatiedoelen. Werknemer is een actieve speler, zelf verantwoordelijk voor het realiseren van zijn doelen, bewust ondersteund door zijn werkgever die profiteert van zijn (ontwikkelde) talenten, kracht en inzet. Werknemer leert zichzelf en zijn kracht kennen. Coactive 5 (035)

6 Invoeren van Talent Management Talent Management houdt onder andere in dat er van elke functie een actuele functieomschrijving is en een lijst met de voor die functie benodigde hard skills en soft skills (talenten/competenties, gedragskwaliteiten en inzicht in welke drijfveren er in de functie worden beloond). Aan de hand van een analyse van functie, gebaseerd op de kernverantwoordelijkheden binnen de functie, kan er worden vastgesteld welke competenties nodig zullen zijn. Dat maakt het mogelijk te bepalen welke ontwikkeling wenselijk is om de functie goed te blijven of gaan vervullen. Het POP is hiermee exact toegesneden op de huidige en toekomstige functie. Het concreet benoemen van competenties biedt ook inzicht in mogelijke loopbaanperspectieven. Het wordt duidelijk waar iemand goed in is en welke ontwikkelingen wenselijk zijn. Informatie over Talent Management vindt u in bijlage 1. Informatie over Functieanalyse vindt u in bijlage 2. Informatie over Gedragskwaliteiten vindt u in bijlage 3. Informatie over Werkgerelateerde Drijfveren vindt u in bijlage 4. Informatie over Werkgerelateerde Talenten vindt u in bijlage 5. Een organisatie die wil gaan werken met Persoonlijke Ontwikkel Plannen moet rekening houden met een invoeringstraject. Daarna wordt het POP een doorlopend proces dat aandacht en inzet vergt van werknemer en werkgever. Doelen worden geformeerd voor perioden van een half jaar (korte termijn), één tot twee jaar (middenlange termijn) of drie jaar en meer (lange termijn). Andere punten om rekening mee te houden: Niet alleen de ontwikkeling binnen de huidige functie moet worden gestimuleerd. De werknemer moet de voordelen zien en liefst zelf initiatief nemen. Anders blijven werkelijke ambities en capaciteiten van de werknemer onderbelicht. De ambities van de werknemer zijn te hoog gegrepen of juist te voorzichtig. Leidinggevende dienen over voldoende coachende vaardigheden te beschikken. Coactive 6 (035)

7 Het POP plan is stappenplan dat bestaat uit: POP - gesprek Voorbereiding POP -maken Evaluatie POP - uitvoeren Voorbereiding De werkgever maakt een analyse van de functie van de medewerker. Eerst vraagt hij zich af wat de kernverantwoordelijkheid is van de functie. Een functie zonder kernverantwoordelijkheid is geen functie. Een functie bevat tussen één tot maximaal 7 kernverantwoordelijkheden. Met de kernverantwoordelijkheden als uitgangspunt moet worden vastgesteld: Welk gedrag noodzakelijk is voor het succesvol uitvoeren van de functie. Welke drijfveren er worden beloond in deze functie. Welke werkgerelateerde talenten nodig zijn. Welke werkervaring, opleiding en vakinhoudelijke vaardigheden/kennis is nodig. Daarbij moet rekening worden gehouden met: De ontwikkeling van de organisatie de komende jaren? Welke competenties heeft de medewerker nu? Hoe gaat die functie zich ontwikkelen? Welke competenties zijn nodig voor de toekomstige functie? Zijn er andere functies waarvoor deze medewerker geschikt is? Coactive 7 (035)

8 De medewerker bereidt zich ook voor op het POP gesprek. En stelt zichzelf voorafgaand aan het POP gesprek de volgende vragen en beantwoord die ook voor zich zelf eventueel na een ontwikkel assessment. Waar ben ik goed in (wat zijn mijn talenten) Wat doe ik graag (wat zijn mijn gedragskwaliteiten) Gebruik ik dat in mijn huidige functie Wat kan ik doen om mijn functie beter te vervullen In welke richting wil ik me verder ontwikkelen, waar wordt ik gelukkig van (wat zijn mijn drijfveren) Wat zijn mijn ambities (wat wil ik over vijf of tien jaar bereikt hebben) Wat wil ik daarvoor doen/leren POP - gesprek Na deze voorbereiding gaan werknemer en leidinggevende met elkaar in gesprek. De medewerker is eigenaar van het Persoonlijk Ontwikkel Plan. De taak van de leidinggevende is de doelstellingen van het bedrijf te verwoorden en de werknemer te coachen. De agenda voor het POP gesprek is: Huidige functioneren van de werknemer Wat zou de werknemer moeten doen/leren om de huidige functie goed te (blijven)vervullen Hoe ontwikkelt de organisatie zich en wat betekent dat voor de functie Wat zou de werknemer moeten doen/leren om de functie in de toekomst te blijven vervullen Wat zou de werknemer willen doen/leren in verband met zijn eigen doelen Werknemer wordt door de leidinggevende gecoacht in de vertaling van deze wensen naar persoonlijke ontwikkelingsdoelen, actiepunten en prioriteiten. De leidinggevende ziet er op toe dat de ontwikkelingsdoelen SMART worden geformuleerd (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). Coactive 8 (035)

9 Omdat het beoordelen van ontwikkelingspotentieel, zicht op eigen drijfveren en het hebben van een reëel beeld van de eigen gedragskwaliteiten een moeilijk en gespecialiseerd onderwerp is, kan bij dit proces een specialist in Talent Management worden ingeschakeld. Na het POP - gesprek schrijft de werknemer een POP. Aan de hand van het POP worden interne afspraken gemaakt en eventuele externe contracten afgesloten, bijvoorbeeld voor het doen van een ontwikkel assessment, opleiding, training, cursus, een aangepaste arbeidsovereenkomst of om eerst meer zelfonderzoek te plegen en zichzelf beter te leren kennen in de vorm van een verdieping op het ontwikkel assessment. Ontwikkeling is geen doel op zich. Ook staat de O in POP niet voor Opleiding. Kleine dingen kunnen ook heel nuttig zijn. Het kopen van een boek etc. POP - maken In het Persoonlijk Ontwikkel Plan staan de afzonderlijke SMART ontwikkel doelen. Per doel is beschreven: welke activiteit wordt ondernomen. wat het gewenste resultaat is: wat zijn de zichtbare, waarneembare of zelfs meetbare kennis en vaardigheden die wordt verworven? wanneer worden de ontwikkelingsactiviteiten uitgevoerd. welke faciliteiten zijn nodig Doelen worden geformeerd voor perioden van een half jaar (korte termijn), één tot twee jaar (middenlange termijn) of drie jaar en meer (lange termijn). Op de volgende pagina treft u een beknopt en schematisch voorbeeld aan van een POP. Het betreft hier een elementair voorbeeld. Medewerkers moeten door hun leidinggevende uitgedaagd worden zo concreet en specifiek mogelijk te zijn. Coactive 9 (035)

10 Voorbeeld van een Persoonlijk ontwikkelingsplan van een Sales Representative: Ontwikkelingsdoel Activiteit Resultaat Tijd Faciliteiten Korte termijn 15% meer omzet bij de beste 3 verkopers horen. Eerste uur van de dag prospecteren. Voordat de bezoeken aan klanten worden afgelegd. 10 telefoontjes voor 10 uur. 2 extra voorstellen per mail. Inzicht: welke benadering levert nieuwe klanten op? Ervaring: hoe doe je dat? Van 1 september tot 31 januari Telefoonaansluiting thuis mag voor 60% worden gedeclareerd tot een maximum van 65,- gedurende 6 maanden. Korte termijn Offertes schrijven die beklijven 1 extra voorstel per dag cc. naar de verkoopleider, tijdens reistijd telefonisch overleg. Beheersing van het zelfstandig offreren aan klanten en verkopen uit deze offertes Van 1 september tot 31 januari Aanschaf boek, lezen in eigen tijd. Te declareren na eerste verkoop uit eigen offerte Middenlange termijn Functie van Senior Accountmanager Onderzoek naar ontwikkelingspotentieel. Zijn de benodigde competenties aanwezig en moeten/kunnen deze worden ontwikkeld. Talentenanalyse Zomer van het volgende jaar Extern Assessment Op kosten van de organisatie Lange termijn Regio Manager Inventarisatie van (Sales) Management Opleidingen die in de avonduren kunnen worden gevolgd. Beeld van benodigde persoonlijke investering Voor mei volgende jaar geen Ondertekening Leidinggevende: Datum: medewerker: POP - uitvoeren Een POP blijft een stuk papier als je niets mee wordt gedaan. De medewerker is daar zelf verantwoordelijk voor. Uiteraard is daar de steun en medewerking van de leidinggevende voor nodig, bijvoorbeeld in de vorm van geld, studietijd, begeleiding of gewoon een boek dat meer inhoudelijke verdieping biedt. Coactive 10 (035)

11 Het is noodzakelijk dat de werknemer en de leidinggevende de voortgang bewaken. Het POP kan bijvoorbeeld een vast agendapunt zijn voor de werkbesprekingen tussen de werknemer en de leidinggevende. Evaluatie Aangezien de ontwikkelingsdoelen SMART zijn geformuleerd, is er een tijdstip waarop de doelen bereikt moeten zijn. Dan is het dus tijd om te evalueren: Zijn de ontwikkelingsdoelen bereikt Welk effect heeft dat op het functioneren van de werknemer En welk effect heeft het op zijn loopbaanperspectieven Na de evaluatie is het logisch om te bekijken welke ontwikkelingsbehoeften er nog meer zijn. Dan begint dus de cyclus opnieuw. Doelen worden geformeerd voor perioden van een half jaar (korte termijn), één tot twee jaar (middenlange termijn) of drie jaar en meer (lange termijn). Kosten Een organisatie met een opleidingsbudget kan tegelijk met het Persoonlijk Ontwikkel Plan ook een Persoonlijk Ontwikkel Budget (POB) invoeren. Iedere medewerker heeft zijn eigen budget en de leidinggevende heeft middelen om het POP van zijn medewerkers te faciliteren. Is er geen opleidingsbudget, dan moet er geld worden gereserveerd voor de uitvoering van de POP's. Is dat niet mogelijk dan is het niet verstandig om het POP in te voeren. De invoering van POP s hoeft geen stijging van de opleidingskosten met zich mee te brengen. De gewenste ontwikkeling is vaak beter te bereiken door coaching, assessments, een korte stage, ervaringsleren of detachering, dan via (organisatie brede) cursussen en opleidingen. Coactive 11 (035)

12 Niet in alle gevallen moeten kosten worden gemaakt. De investeringen bestrijken een periode van meerdere jaren (0 5 jaar). Vaak is het verstandig, om bijvoorbeeld bij een vakinhoudelijke training een deel van de kosten door de medewerker te laten betalen. Het POB is geen snoepjespot. Bij het behalen van het diploma kan dan een beloning volgen (declareren van de studie, hogere salarisschaal etc ) Aan de slag met POP Het invoeren van POP kan niet van vandaag op morgen. Het werken met POP's moet aansluiten bij de bedrijfscultuur en het personeelsbeleid. Voor de invoering zijn er beleidskeuzes nodig. Het werken met POP s moet gedragen worden door management, leidinggevenden en medewerkers. Werken met POP begint met een introductietraject. Als je werkt met Persoonlijke Ontwikkel Plannen, spreek je mensen aan op hun eigen verantwoordelijkheid voor hun functioneren en hun loopbaan. Dat aanspreken moet wel gebeuren wel op een stimulerende, positieve manier. Binnen het management team moet over de onderstaande drie voorwaarden een consensus zijn: een open, stimulerende bedrijfscultuur een coachende stijl van leidinggeven aandacht voor loopbaanbeleid en -advisering Persoonlijke Ontwikkel Plannen maken deel uit van het personeelsbeleid. Belangrijk voor de invoering en het effect van POP's zijn de volgende elementen van dat beleid: Een cyclus van functioneringsgesprekken Een visie op Talent Management Een functionerend opleidingsbeleid Een functionerend loopbaan- of mobiliteitsbeleid Vaardigheid van leidinggevenden in coachend leidinggeven Coactive 12 (035)

13 Zijn deze elementen niet aanwezig of te weinig ontwikkeld, dan kan het nog te vroeg zijn om te gaan werken met POP's. POP s worden ingevoegd in een al bestaande cyclus van functioneringsgesprekken. Het begeleiden van een POP-traject kost op jaarbasis vier à vijf uur extra aan voorbereiding, feedback geven en gesprekken. POP's komen niet tot hun recht in een autoritaire hiërarchische bedrijfsstructuur. De werknemer is immers 'eigenaar' van zijn Ontwikkel Plan. Alleen met een coachende stijl van leidinggeven kunnen POP's gedijen. Daarmee spreekt de organisatie het probleemoplossende en zelfsturende vermogen van de medewerker aan. De leidinggevende moet dus over coachende vaardigheden beschikken. Het is niet altijd haalbaar om het Persoonlijk Ontwikkel Plan in een keer in de hele organisatie te introduceren. Het kan handig zijn klein te beginnen en het POP pas na verloop van tijd breder te gaan toepassen. Door middel van een proefproject met een beperkt aantal deelnemers wordt er ervaring opgedaan met het werken met POP's. De werkwijze kan nog worden bijgesteld voor er wordt overgegaan tot invoering voor de hele organisatie. Die bijstelling vindt plaats op basis van een evaluatie onder de deelnemers: er is invloed van onderaf mogelijk. Een goede communicatie over het proefproject kan zorgen dat er al draagvlak is in de organisatie voordat de eigenlijke invoering begint. Werknemers die daar behoefte aan hebben, kunnen een POP maken. De organisatie heeft wensen geformuleerd op het gebied van kwaliteit en inzetbaarheid van personeel, arbeidstevredenheid en tevredenheid met doorgroeimogelijkheden. Op grond daarvan zullen leidinggevenden sommige medewerkers stimuleren een POP te maken. Zij kunnen daarbij gebruik maken van faciliteiten. Heeft deze toepassing succes, dan zal het POP aan populariteit winnen, zodat meer medewerkers op vrijwillige basis een POP gaan maken. Alle medewerkers een POP laten maken, is niet altijd een zinvolle doelstelling. Coactive 13 (035)

14 Alle medewerkers hebben het recht om een POP te maken, maar het hoeft niet. Als de leidinggevende of de medewerker zelf een probleem ervaart of ziet aankomen, is dat een reden om met een POP te beginnen. Voor sommige werknemers is het belangrijker om een POP te maken dan voor anderen. Dat pleit voor een flexibel model met ruimte voor een 'meersporenbeleid'. Dat zou kunnen inhouden dat sommige medewerkers nooit een POP maakt. Maar sommige medewerkers kunnen - afhankelijk van de functie-eisen en/of hun ambities - vaker een POP maken en dus een intensiever ontwikkelingstraject volgen. De medewerker bereidt zijn POP zelfstandig voor. Mogelijk kan het bedrijf wel zorgen voor een hand-out om het nadenken over de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Na de bespreking formuleert de medewerker de overeengekomen plannen. Hier kan een sjabloon helpen. Na goedkeuring door de leidinggevende gaat de medewerker ermee aan de slag. De voortgang kan aan de orde komen in de reguliere werkbesprekingen. Voordelen kost weinig extra tijd. is ook haalbaar als een leidinggevende veel medewerkers moet begeleiden. Nadelen het zelfstandig voorbereiden van een POP is voor veel mensen moeilijk. door het POP te bespreken als onderdeel van een functioneringsgesprek kan het gesprek te weinig diepgang krijgen. De geringe investering kan dus leiden tot een geringe kwaliteit. Toch is het zinvol om deze beperkte vorm toe te passen, bijvoorbeeld als opstapje naar een uitgebreidere invulling. Zo kunnen alle medewerkers de kans krijgen een POP te maken en gaandeweg kunnen meer faciliteiten worden ontwikkeld om het werken met POP's te ondersteunen. Coactive 14 (035)

15 Ondersteunende faciliteiten voor de medewerker en voor de leidinggevende zijn: voorlichting over het nut van POP's en de werkwijze. een hand-out dat het zelfstandig opstellen van POP s ondersteunt. duidelijkheid over de competenties die vereist zijn voor de huidige functie. systematische feedback op het huidige functioneren. een in- of extern te consulteren specialist op het gebied van Talent Management. De taken van leidinggevenden worden uitgebreid met de taak van een coach als een organisatie besluit om te gaan werken met POP's. Om beter op deze taak voorbereid te zijn, is het logisch als de organisatie de leidinggevende zelf eerst ervaring op laten doen met een intensief POP traject (bijvoorbeeld een Training Persoonlijk Ontwikkel Plan, zie bijlage 6). Coachend leidinggeven of het begeleiden van POP s komen dan aan bod op een manier die past binnen het Talent Management model waar de organisatie mee wil gaan werken. Namelijk in het POP van de leidinggevende. Belangrijk daarbij is om te realiseren dat je iemand niet kunt coachen voorbij je eigen ontwikkeling. Persoonlijke Ontwikkel Plannen zijn een onderdeel van het personeelsbeleid van een organisatie. Zij vormen een verdieping op het bestaande functiewaarderingssysteem, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken en het opleidingsbeleid en zijn dus geen vervanging daarvan. Talent Management en Persoonlijke Ontwikkel Plannen zijn geen Hocus-pocus. Nuchter ondernemerschap wil graag het optimale uit medewerkers halen. Gemotiveerde medewerkers zijn net zo duur als ongeïnteresseerde en ongemotiveerde medewerkers maar dragen een veelvoud bij aan het resultaat van de onderneming. Talent Management verbetert het bedrijfsresultaat direct met slechts een geringe extra investering. Immers alle reguliere personeelskosten zijn of worden al gemaakt. In bijlage 7 staat een 6 stappenplan voor de invoering van Talent Management en Persoonlijke Ontwikkel Plannen. Coactive 15 (035)

16 BIJLAGE 1 Talent Management Specialisten in Talent Management anagement maken gebruik van arbeidsdiagnosti arbeidsdiagnostische instrumenten bij het vaststellen van arbeidsgerelateerde competenties. Het zijn essentiële hulpmiddelen bij processen waarbij de menselijke factor van doorslaggevend belang elang is. Ieder mens beschikt over bijzondere kwaliteiten, een unieke samenstelling van talenten en persoonlijke drijfveren. Deze persoonskenmerken worden vaak als ongrijpbaar gedefinieerd maar zijn dat allerminst. We kunnen ze, door middel van arbeidsdiagnostiek, arbeidsdiagnostiek, zeer gedetailleerd en toegankelijk in beeld brengen. In combinatie met iemand zijn opleiding en werkervaring ontstaat zo een compleet beeld van wat deze persoon kan maar ook wat zijn of haar ontwikkelingspotentieel is. Daar waar persoonlijke gedragskwaliteiten, ragskwaliteiten, drijfveren en talenten elkaar overlappen, zijn mensen in staat topprestaties te leveren. Arbeidsdiagnostiek haalt dit krachtenveld boven water. Persoonlijke Effectiviteit Gedragsanalyse (Hoe) Coactive Drijfverenanalyse Talentenanalyse (Waarom) (Wat) 16 (035)

17 Naast het vaststellen van de competenties van uw medewerkers heeft Coactive zich gespecialiseerd in het analyseren van functies. Coactive brengt voor u in kaart wat er door uw organisatie van een medewerker wordt verwacht in het kader van een bestaande of nieuwe functie. Hierdoor wordt het mogelijk om op een objectieve manier een functie te koppelen aan een persoon die over deze kwaliteiten beschikt. Op deze wijze maakt uw organisatie optimaal gebruik van menselijke competenties en kunt u zich effectief toeleggen op het coachen van uw medewerkers. Coactive 17 (035)

18 BIJLAGE 2 Uitdaging Leiderschap betekent anderen helpen om hun kwaliteiten te vinden en ze te ondersteunen bij de ontwikkeling daarvan. Als keuzevrijheid de essentie is van ons mens-zijn, kunnen we mensen niet managen. In plaats daarvan moeten we behulpzaam zijn bij de ontwikkeling van hun kunnen, het managen van zichzelf en het nemen van verantwoordelijkheid. Wat we wel kunnen managen is het scheppen van een klimaat waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Omdat organisaties slechts netwerken zijn van relaties tussen mensen begint de ontwikkeling en groei van een organisatie altijd bij de groei en ontwikkeling van de mensen die de organisatie vormen. Een organisatie is uiteindelijk net zo effectief als de minst effectieve medewerker. Met de arbeidsdiagnostische instrumenten van Coactive is het mogelijk om objectief vast te stellen welke kernverantwoordelijkheden bij een functie binnen een organisatie horen. Een kernverantwoordelijkheid is de nauwkeurig omschreven definitie van een specifiek voor die functie geldende kernopdracht waaraan de functie haar bestaansrecht ontleent. Elke functie kent ten minste 1 kernverantwoordelijkheid. De meeste functies kennen er 2 of 3, sommige 4 of 5 en in uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een functie 6 of 7 kernverantwoordelijkheden heeft. Een kernverantwoordelijkheid: is altijd meetbaar en altijd te vertalen naar een concreet resultaat. Als het niet meetbaar is, is het geen kernverantwoordelijkheid. De organisatie beschikt dan niet over een objectief criterium waarop de functievervuller kan worden afgerekend. is altijd specifiek voor de gegeven functie. Dat wil zeggen, als de betreffende verantwoordelijkheid beter door een andere functie in de organisatie of binnen de afdeling kan worden uitgevoerd, is het geen kernverantwoordelijkheid. Coactive 18 (035)

19 heeft altijd betrekking op een gebied waarbinnen de functievervuller zelf invloed kan uitoefenen en waarbinnen hij/zij zelfstandig kan acteren. Als de functievervuller geen beslissingsbevoegdheid heeft ten aanzien van een verantwoordelijkheid, is het geen kernverantwoordelijkheid. is altijd ondeelbaar. Dat wil zeggen, als een verantwoordelijkheid, ook al is het ten dele, het gebied bestrijkt van een andere kernverantwoordelijkheid is het geen kernverantwoordelijkheid als zodanig. Met de kernverantwoordelijkheden helder voor ogen kan vervolgens invulling worden gegeven aan de volgende cruciale vragen. Welke individuele talenten zijn nodig voor het succesvol invullen van de functie? Welke drijfveren worden in deze functie beloond? Welke gedragskwaliteiten zijn noodzakelijk in deze functie? Nadat deze vragen vanuit de functie zijn beantwoordt wordt het mogelijk om mensen te vergelijken met deze functieanalyse. Na deze sessie, waar functionarissen maar bijvoorbeeld ook klanten die te maken hebben met deze functie in kunnen worden betrokken, is precies duidelijk waar de organisatie naar zoekt. De organisatie kan dus ook veel gerichter op zoek gaan. Vacatures en functieomschrijvingen worden helder geformuleerd en breed gedragen binnen de organisatie. Coactive biedt een systeem dat subjectiviteit zo veel mogelijk weg filtert. Zonder een dergelijk systeem lopen we het risico dat onze eigen subjectiviteit ten aanzien van een functie een afgewogen oordeel in de weg blijft staan. Ook vandaag nog worden de meeste mensen die via een interviewprocedure worden aangenomen nog altijd meer met het hart geselecteerd dan met het hoofd. En hoewel gevoel wel degelijk een belangrijke factor kan zijn, is het hanteren van objectieve criteria van doorslaggevend belang om kostbare fouten zoveel mogelijk te voorkomen (kosten van het in dienst nemen van het verkeerde talent, de kosten van het verlies van kennis, vaardigheden, contacten en de kosten van het verlies aan productiviteit van de afdeling). Coactive 19 (035)

20 Een dergelijk systeem bewijst overigens niet alleen zijn waarde waar het gaat om het selecteren van talent. Wanneer u de juiste keuze heeft gemaakt wilt u dat talent natuurlijk graag behouden en verder ontwikkelen. Hoe beter de norm, hoe concreter en prikkelender het ontwikkelingsplan dat op basis daarvan kan worden opgesteld. Een vast omschreven, duidelijk geformuleerd ontwikkelingsdoel ondersteunt medewerkers in hun groei en ontwikkeling en helpt hen om optimaal te presteren. Commitment en verantwoordelijkheid zijn daarin twee sleutelbegrippen. Wanneer de functie eisen geïdentificeerd zijn kunnen organisaties mensen vergelijken op basis van objectieve criteria. Deze vergelijkende informatie kan gebruikt worden bij P&O -toepassingen zoals: Onderbouwen van selectiebeslissingen Aansturen van medewerkers in het kader van day-to-day management Voeren van functioneringsgesprekken Uitzetten en uitvoeren van beoordelingstrajecten Implementeren van reorganisaties en veranderingsprocessen Meten van trainingsbehoeften en -resultaten Opstellen van Persoonlijke Ontwikkel Plannen (POP) Oplossen/bespreekbaar maken van (arbeids)conflicten Werken aan teambuilding Maken van een beroepskeuze Burn-out preventie Outplacement Reïntegratie Coactive 20 (035)

21 Voorbeelden van een Functieanalyse Functie A (Verkoper bij bedrijf XYZ) Talenten Drijfveren/Cultuur Gedrag 1. Zelf Management 1. Praktisch 1. Veelvuldige interactie met anderen 2. Resultaatgerichtheid 2. Individualistisch 2. Urgentie 3. Continu Leren 3. Intellectueel 3. Prestatiegerichtheid 4. Doelen Bereiken 5. Zelfstartend vermogen 6. Communicatieve Vaardigheden 7. Mentale Veerkracht Functie B (Klantenservice bij Bedrijf XYZ) Talenten Drijfveren/Cultuur Gedrag 1. Anderen Sturen en 1. Traditionalistisch 1. Klantgerichtheid Leiden 2. Problemen Oplossen 2. Sociaal 2. Een Goed Georganiseerde Werkplek 3. Communicatieve Vaardigheden 3. Intellectueel 3. Veelvuldige Interactie met Anderen 4. Samenwerken (Teamwork) 5. Conflict Management 6. Persoonlijke Verantwoordelijkheid 7. Empathisch Vermogen Functie C (Manager van Bedrijf XYZ) Talenten Drijfveren/Cultuur Gedrag 1. Anderen Sturen en 1. Individualistisch 1. Urgentie Leiden 2. Anderen Beïnvloeden 2. Intellectueel 2. Veelvuldige Interactie met Anderen 3. Planning en Organisatie 3. Traditionalistisch 3. Veelzijdigheid 4. Besluitvaardigheid 5. Problemen Oplossen 6. Diplomatie en Tact 7. Conceptueel Denken Coactive 21 (035)

22 BIJLAGE 3 Gedrag Om mensen te begeleiden en te coachen, of om ze inzicht te geven in hun functioneren, is het belangrijk om eerst een eerlijk en objectief beeld van hun gedrag krijgen. Het is een feit dat mensen die doelbewust omgaan met hun gedrag, effectiever en succesvoller zijn. Dit komt omdat zij hun toegevoegde waarde voor organisaties kennen en de juiste verwachtingen wekken over de prestaties die ze gaan leveren. Omdat ze weten dat ze de afspraken die ze maken, kunnen waarmaken en daarmee een onmisbare partner zijn. In de gedragsanalyse wordt een onderscheid gemaakt tussen een basisstijl (natuurlijk gedrag) en een responsstijl (gedrag dat in de huidige werksituatie wordt getoond). Dit verschil benadrukt het dynamische karakter van gedrag. Wat wij in de regel zien van iemands gedrag is responsgedrag (gedrag waarvan de respondent vindt dat de situatie daar om vraagt) en geen basisgedrag. Vaak zitten in dit basisgedrag wel kwaliteiten verborgen die de respondent moeiteloos kan gebruiken omdat hij of zij er van nature over beschikt. Met de gedragsanalyse wordt dit inzichtelijk gemaakt. We kunnen ons gedrag en onze kwaliteiten nauwkeurig in kaart brengen. Coactive laat deelnemers zien wat hun oorspronkelijke kwaliteiten zijn en welk gedrag deze kwaliteiten tot hun recht laten komen en met welk gedrag wij ons zelf saboteren. Mensen hanteren gedrag met een reden, ook al is deze onbewust. Aan deze reden doen wij niets af. Coactive onderzoekt met de deelnemer de voor en nadelen van zijn of haar gedrag. Door deze kennis worden deelnemers in staat gesteld bewust een keuze te maken. Hierdoor worden zij effectiever in hun handelen. Coactive 22 (035)

23 Gedrag is nooit goed of fout. Het is, afhankelijk van de situatie, effectief of niet. Vaak trachten wij het gedrag van "anderen" te veranderen. Dat kan niet! Je kunt alleen je eigen gedrag veranderen. Iemand anders kan ook alleen zijn eigen gedrag veranderen. Je hebt een reden om je op een bepaalde manier te gedragen, de ander ook. Een groot nadeel van het proberen om het gedrag van een ander te veranderen, is dat die ander feilloos door heeft te worden gemanipuleerd (ga uzelf maar na). In wezen is de boodschap dat u de ander niet accepteert zoals hij is. Dit bevordert de communicatie niet en er ontstaan weerstanden. De vraag is welk gedrag het beste past bij de situatie waar we ons in bevinden. Omdat we niet op elk moment stil kunnen staan bij de gevolgen van ons gedrag, handelen we vaak automatisch in bepaalde situaties (automatisch = onbewust). Blijven we dingen steeds op dezelfde manier doen, dan zal het resultaat ook hetzelfde zijn. Willen we een ander resultaat dan zullen we ons anders moeten gedragen. Aangezien deelnemers zich meer bewust worden van hun gedrag in bepaalde situaties kunnen ze er voor kiezen om met andere vormen van gedrag een beter resultaat uit een situatie te halen. Zaken die naar boven komen bij de gedragsanalyse zijn: De algemene (gedrag) kenmerken van de respondent De waarde van dit gedrag voor de organisatie Communicatiechecklist Communicatievalkuilen & Communicatietips De ideale werkomgeving van de respondent Zoals anderen de respondent zien De gedragskenmerken en persoonlijke stijl De omgang van de respondent met: Problemen en uitdagingen Coactive 23 (035)

24 Mensen en contacten Tempo en flexibiliteit Regels en beperkingen Motivatie De behoefte aan management en ondersteuning Aandachtspunten gedrag Neigingen (productief en contraproductief) Grafisch gedragsprofiel De Gedragsanalyse is gebaseerd op de DISC-methodiek die vier hoofdstijlen in gedrag kent: Dominantie, het niveau waarop de respondent omgaat met problemen en uitdagingen. Invloed, in welke mate is de respondent in staat de omgeving te beïnvloeden via relaties. Stabiliteit, hoe sterk hecht de respondent aan de status quo en stabiliteit in de omgeving. Conformiteit, in hoeverre is de respondent gesteld op structuur, afspraken, normen en nauwkeurigheid. Per hoofdstijl wordt een score gemeten. Zowel in natuurlijk, oorspronkelijke gedrag als in het gedrag dat wordt getoond in de huidige werkomgeving. U zult zien dat de respondent op één van de vier stijlen, soms ook op twee of drie, hoog scoort. Lage scores zeggen net zo veel. Het heeft niets te maken met een onvoldoende! De score geeft een indicatie van de mate waarin iemand een stijl wel of niet toepast in combinatie met andere stijlen. Indien er verschillen zijn tussen de basisstijl en de responsstijl verandert de respondent zijn gedrag op een wijze waarvan hij of zij denkt dat de omgeving daarom vraagt. Deze aanpassing van gedrag kost energie, hoe groter de afwijking, hoe meer energie er in gaat zitten. Coactive 24 (035)

25 Daarnaast wordt duidelijk welke van de natuurlijke gedragskenmerken van de respondent minder tot hun recht komen. De gedragsanalyse geeft een basis voor een actieplan waarin de natuurlijke gedragstijl optimaal bij kan dragen aan de doelen die iemand wilt realiseren. Ook wordt duidelijk hoe de respondent zijn of haar energie het meest effectief kan inzetten. Voorbeeld van gedragskwaliteiten: Coactive 25 (035)

26 Voorbeeld van een Gedragstijl: Coactive 26 (035)

27 BIJLAGE 4 Motivatie De mate waarin mensen gemotiveerd zijn om hun beste prestaties te leveren, verbetert als zij de dingen die zij belangrijk vinden en zaken die hun interesse hebben kunnen gebruiken in hun werk. Maar, de mate waarin mensen gedemotiveerd zijn, neemt toe als zij in hun werk of carrière moeten inleveren op hun normen en waarden. Inzicht in wat mensen werkelijk motiveert en drijft in het leven, is cruciale informatie. Mensen vinden het vaak moeilijk om onder woorden te brengen, als zij er al een helder zicht op hebben, wat hun beweegt in het leven. Toch gelden er voor iedereen motivatoren. De drijfverenanalyse is in staat deze motivatoren in beeld te brengen. Vraagstukken aangaande samenwerking worden vaak benaderd op het gedragsniveau. Terwijl dit vraagstuk/probleem zich afspeelt op het niveau van de drijfveren. De drijfverenanalyse is dus een enorme aanvulling op de gedragsanalyse. Als u iemand kunt laten zien Hoe hij of zij iets doet (gedragsanalyse) heeft u met de motivatieanalyse toegang tot Waarom hij of zij iets doet. Dit stelt u in staat om vast te stellen aan welke motivatoren, binnen de samenwerking, inhoud moet worden gegeven, om het werk optimaal uit te (laten) voeren. De Zwitserse gedragswetenschapper Eduard Spranger heeft 6 basisattituden geformuleerd. Deze zes attituden sluiten uitstekend aan op arbeidsgerelateerde omgevingen. De attituden waarop de deelnemer het meest in het oog springt ten opzicht van het gemiddelde, zijn de sterkste motivatoren voor de deelnemer. De Zes attituden van Spranger: De Intellectueel wordt gedreven door een zucht naar kennis, de passie om te ontdekken, te systematiseren en te analyseren. De Practicus leeft bij het 'voor wat hoort wat-principe'. Heeft de drive om elke investering (geld, tijd, kennis, etc.) terug te willen verdienen. Coactive 27 (035)

28 De Estheet wil de impressies uit de wereld om zich heen ervaren, raakt gepassioneerd door schoonheid, vorm en harmonie en wil zich kunnen ontplooien. De Sociaal voelt een innerlijke drive om haat en conflicten te elimineren en anderen te helpen, zelfs als dat ten koste van de eigen persoon gaat. De Individualist heeft een sterke drang de touwtjes in handen te nemen en zelf richting te geven aan zijn of haar leven. Schroomt daarbij niet voor anderen de koers uit te zetten. De Traditionalist wordt gedreven door zingeving, zoekt naar een systeem om het leven inhoud te geven. Dat kan een religieus, politiek, levensbeschouwelijk systeem zijn. In de visie van Spranger is de som van onze attituden bepalend voor de wijze waarop mensen naar het leven kijken. Attituden ontstaan op basis van onze overtuigingen, opvoeding, opleiding en (werk)ervaring. Onze normen en waarden zijn bepalend voor de wijze waarop mensen beslissingen nemen in hun werk en in hun leven. Drijfveren vormen de sleutel tot en de basis van iemands persoonlijkheid. Als iemand weet waarvan hij of zij gelukkig wordt, dan is het mogelijk om deze voorwaarden in te brengen in de samenwerking en neemt de effectiviteit sterk toe. Werkgever en werknemer hebben dan hun samenwerking gepromoveerd tot win/win situatie. Voorbeeld van een drijfveren tabel: Coactive 28 (035)

29 Voorbeeld van een drijfverengrafiek: Coactive 29 (035)

30 BIJLAGE 5 Talent De talentenanalyse haalt naar boven waar mensen van nature goed in zijn, wat hun oorspronkelijke kwaliteiten zijn. Van nature zijn mensen het meest effectief als zij deze talenten kunnen gebruiken. Op het snijvlak van hun gedragskwaliteiten (Gedragsanalyse), hun drijfveren (Drijfverenanalyse) en hun talenten zijn zij in staat topprestaties te leveren. De Talentenanalyse is gebaseerd op de Axiologie (Attribute Index). Wanneer we nadenken of informatie op ons in laten inwerken, maken we allemaal gebruik van drie dimensies van denken: A. De Intrinsieke dimensie De dimensie van alles wat uniek en bijzonder is. Dit is de dimensie van mensen, liefde, gevoelens etc. Talenten die sterk te maken hebben met deze dimensie zijn; zelfwaardering, empathie, omgaan met stress, inzicht in anderen, emotionele zelfbeheersing, bewust zijn van anderen. B. De Extrinsieke dimensie De dimensie van abstracte eigenschappen, het vergelijken van dingen met elkaar. Dit is de dimensie van vergelijken, van relatief en praktisch denken. Het omvat de elementen van de werkelijkheid, van de materiële wereld, vergelijkingen in termen van goed/beter/best, en het waarnemen van dingen in verhouding tot andere zaken in dezelfde groep. Talenten die sterk te maken hebben met deze dimensie zijn; praktisch denken, concrete organisatie, kwaliteitsgerichtheid, aandacht voor details. C. De Systematische dimensie De dimensie van formele concepten. Ideeën over hoe dingen zouden moeten zijn. Dit is de dimensie van definities of idealen, doelen, gestructureerd denken, beleid, procedures, regels, wetten, van wat hoort of zou moeten. Het is de dimensie van perfectie. Talenten die sterk te maken hebben met deze dimensie zijn; resultaat gerichtheid, problemen oplossen, voldoen aan eisen, project/doel gerichtheid. Coactive 30 (035)

31 Deze drie manieren passen mensen toe in het denken over zich zelf (de interne factoren) en de hun denken over de wereld om zich heen (de externe factoren). Zo ontstaan dus 2 x 3 = 6 dimensies. Namelijk; Externe Factoren Interne Factoren Intrinsiek (Mensen) 1. Empatisch vermogen 4. Zelfwaardering Extrinsiek (Taken) 2. Praktisch denken 5. Rolbewustzijn Systematisch (Systemen) 3. Systematisch denken 6. Zelfsturing Aan de basis van de talentenanalyse staat de Dimensionale Balans. Deze balans geeft een beeld van de manier waarop mensen denken. De patronen of dimensies die zij gebruiken om informatie te verwerken, ervaringen te interpreteren, zaken te beoordelen, keuzes te maken waar het om gaat in de wereld om hen heen en om hun innerlijk. En die dus uiteindelijk iets zeggen over hoe goed zij in principe persoonlijk talenten/competenties beheersen en hoe gemakkelijke zij gebruik kunnen maken van die dimensies bij alles wat zij doen. Aan de Dimensionale Balans wordt ook een Emotionele Bias gekoppeld. De Emotionele Bias is de neiging van de respondent om de diverse dimensies sterker, minder sterk of neutraal/realistisch te zien. De onderlinge verhoudingen van de bias op de diverse scores vormen samen een uniek patroon van respondent. Hiermee kunnen uitspraken worden gedaan over temparement en de emotionele tendensen bij de deelnemer. De toegevoegde waarde van een combinatie van Gedragsanalyse, Drijfverenanalyse en Talentenanalyse wordt geïllustreerd met het volgende voorbeeld van het Talent Objectief Luisteren. Vanuit de gedragsanalyse blijkt dat Luisteren een gedragseigenschap is van de respondent. De gedragskwaliteit luisteren, zegt iets over de mate waarin iemand gedrag vertoont dat nodig is om te luisteren (is geduldig, laat anderen uitpraten, kijkt hem/haar aan, stelt vragen etc...). De score op het talent objectief luisteren zegt iets over de mate waarin de respondent objectief kan waarnemen wat de ander werkelijk bedoelt te zeggen. Coactive 31 (035)

32 Dit voorbeeld illustreert de kracht van arbeidsdiagnostiek. Als iemand gedrag toont dat nodig is om luisteren, dan wekt hij of zij de indruk dat de boodschap ook wordt begrepen. Dit is echter niet automatisch het geval. Indien de boodschapper niet is getraind om te controleren of de boodschap is aangekomen, zal de boodschapper het luisterende gedrag interpreteren als begrip. Dit leidt tot grote misverstanden. Indien de respondent zich realiseert dat hij de indruk wekt alles te begrijpen, zal hij ook beter snappen dat anderen daar verwachtingen aan koppelen. Door nu bewust met deze verwachtingen om te gaan wordt de respondent veel effectiever. Voorbeelden van competenties die worden gemeten: 1. Zelfmanagement 2. Continu Leren 3. Communicatieve Vaardigheden 4. Persoonlijke Verantwoordelijkheid 5. Anderen Sturen en Leiden 6. Planning en Organisatie 7. Anderen Ontwikkelen 8. Flexibiliteit 9. Klantgerichtheid 10. Diplomatie en Tact 11. Anderen Beïnvloeden 12. Doelen Bereiken 13. Verantwoording dragen voor anderen 14. Zelfstartend vermogen 15. Empatisch Vermogen 16. Objectief Luisteren 17. Samenwerken (Teamwork) 18. Problemen Oplossen 19. Resultaatgerichtheid 20. Conceptueel Denken 21. Conflict Management 22. Besluitvaardigheid 23. Mentale Veerkracht Coactive 32 (035)

33 Voorbeeld van een deel van de Talententabel: Coactive 33 (035)

34 Voorbeeld van een Dimensionale Balans: Coactive 34 (035)

35 BIJLAGE 6 Training: Persoonlijk Ontwikkel Plan Inhoud Onderzoek naar uw intenties, talenten en belemmeringen en de effecten daarvan op uzelf en anderen. Inzicht in wat u beweegt en motiveert en de unieke kracht van uw talenten. Ontwikkeling van een perspectief op de mogelijkheden en knelpunten van uw competenties binnen uw organisatie. U hebt behoefte aan verdieping van uw rol en wilt intensief werken aan uw persoonlijke ontwikkeling. Het is uw ambitie om vanuit inspiratie en persoonlijke overtuigingskracht een betekenisvolle bijdrage aan uw organisatie te leveren. U streeft ernaar om uw werk te verbinden met uw persoonlijke doelen, waarden en drijfveren. U wilt werken aan wat er werkelijk toe doet. Voor u zelf én voor uw organisatie. Resultaat Na afloop van deze training hebt u inzicht in uw persoonlijke talenten, drijfveren, gedragskwaliteiten en beperkingen beschikt u over instrumenten en vaardigheden om scherpe en heldere analyses van uw eigen functioneren te maken kunt u knelpunten binnen uw ontwikkeling blootleggen kunt u persoonlijke veranderingen initiëren functioneert u vanuit zelfvertrouwen en kracht en accepteert u uw beperkingen hebt u zicht op (uw positie in) het interne krachtenspel en bent u zelf een actieve speler kunt u verrijkende samenwerkingsrelaties met anderen aangaan om essentiële ontwikkelingen binnen uw organisatie vorm te geven Coactive 35 (035)

36 Werkwijze U werkt intensief aan uw persoonlijke ontwikkeling met behulp van de volgende methodieken: Innerlijk onderzoek: wat beweegt u, waarin schuilt uw bezieling? Wat zijn uw talenten? Interactie, feedback en dialoog: in interactie krijgt uw handelen perspectief. Ervaringsgericht leren: u wordt uitgedaagd om ineffectieve patronen en belemmerende overtuigingen los te laten. Cases uit uw eigen werk Duur Vier dagdelen van 4 uur verdeeld over enkele maanden. Locatie en data in overleg. NB: De dagdelen kunnen worden aangevuld met ondersteunende activiteiten die meer verdieping bieden op de bijeenkomst zelf. Met name zelf ervaren is dan belangrijk. Gedacht kan worden aan een duik-clinic (anders ademhalen, gewichtloosheid, ander perspectief, afhankelijkheid), een golf-clinic (moeiteloosheid, niet snel maar rustig, niet hard maar soepel, beweging afmaken), of theatersport (incasseren, accepteren, waarnemen en in beweging komen). Programma 1 e bijeenkomst (Thema: Zelfonderzoek - Assessment) zicht op talenten, onzekerheden, dilemma s patronen en overtuigingen drijfveren en intenties persoonlijkheid versus professionaliteit macht versus persoonlijke kracht inzicht in de eigen stijl omgaan met blokkades en weerstand Coactive 36 (035)

37 2 e bijeenkomst (Thema: Persoonlijke Gedragskwaliteiten) opereren in een interactief krachtenveld constructieve samenwerkingsrelaties inzicht in de ordening van de bronnen van invloed omgaan met macht en politiek persoonlijke knelpunten en mogelijkheden identificeren gedragsanalyse versus ambities, dilemma s, cultuur NB: U ontvangt een uitgebreide en persoonlijke gedragsanalyse 3 e bijeenkomst (Thema: Persoonlijke Drijfveren/Motivatie) onafhankelijk blijven en toch de verbinding aangaan principes van vernieuwing en verandering commitment ontwikkelen constructieve dialoog op gang brengen presenteren vanuit uw overtuigingskracht creatieve probleemoplossing NB: U ontvangt een uitgebreide en persoonlijke drijfverenanalyse 4 e bijeenkomst (Thema: Persoonlijk Talenten) uw persoonlijke profiel en verhaal als mens tot expressie brengen van uw talenten eindpresentatie: uw persoonlijke ontwikkeling en de effecten daarvan op uw organisatie optie: relevante betrokkenen uit uw werksituatie geven feedback constructief samenwerken NB: U ontvangt een uitgebreide en persoonlijke talenten analyse en een analyse van uw ontwikkelingspotentieel. Coactive 37 (035)

38 BIJLAGE 7 Verbeter uw bedrijfsresultaat in 6 stappen Stap 1 Agenderen Talent Management en POP voor Management Team Overleg Voorstel management team voor topdown invoeren van POP Consensus over proefperiode Stap 2 (maand 1 tot en met maand 6) (deel van) Management Team (+ evt. vertegenwoordiger uit medezeggenschap) volg een intensief POP traject (voorbeeld: zie bijlage 6) Stap 3 Na 6 maanden presentatie deelnemers POP traject aan Management Team evaluatie in het Management Team Overleg Besluit MT over uitbreiding proef Stap 4 Opstellen hand-out POP Opstellen POP formulier Opstellen POP procedure (origineel POP bij medewerker, één kopie in vertrouwelijk personeelsdossier) Elke leidinggevende met een eigen POP, begint met één van zijn medewerkers Functieanalyse van betreffende medewerkers Stap 5 (maand 6 tot en met maand 12) Een deel van de medewerkers werkt met POP Stap 6 Evaluatie MT 1 e jaar POP - proef Besluit over organisatie breed aanbieden van POP op vrijwillige basis Opnemen POP in personeelshandboek Coactive 38 (035)

39 Contact Wij verheugen ons op de kans om met u in gesprek te komen over uw onderneming. Alle informatie die door u wordt verstrekt zal strikt vertrouwelijk worden behandeld. Wij waarderen referenties. Voel u vrij om Coactive aan te bevelen bij vrienden, collega s of andere bedrijven of laat ons weten wie dat zijn en wij zullen (vertrouwelijk) contact met hen opnemen. Het is onze ervaring dat het vaak maar een contactmoment is, één telefoontje op het juiste moment, om op een positieve manier uw onderneming of uw carrière te beïnvloeden. We kijken er naar uit om u binnenkort te ontmoeten. Wij vinden het belangrijk dat onze dienstverlening op een financieel haalbare wijze wordt geïmplementeerd. Coactive zal een resultaatafhankelijke beloning daarom nooit uit de weg gaan. Wilt u weten hoe en bent u toe aan een beter resultaat? Bel ons dan vandaag nog voor een afspraak. Galileistraat GM Hilversum (035) KvK Gooi en Eemland info@coactive.nl "Ervaar vandaag nog het effect dat Coactive Talent Management voor u en uw organisatie kan hebben. Neem contact met ons op voor een GRATIS assessment en een PERSOONLIJK rapport." Coactive 39 (035)

40 Tot Slot Coactive is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van werkgerelateerde talenten. Coactive stelt u in staat om specialisten, managers en verkopers te werven, te ontwikkelen, te binden en te boeien. Talent Management is het essentiële hulpmiddel bij processen waarbij de menselijke factor van doorslaggevend belang is. Iedere medewerker beschikt over bijzondere kwaliteiten, een unieke samenstelling van talenten en persoonlijke drijfveren. Daar waar persoonlijke gedragskwaliteiten, drijfveren en talenten elkaar overlappen, zijn uw specialisten, managers en verkopers in staat topprestaties te leveren. Coactive haalt dit krachtenveld boven water en helpt u bij de ontwikkeling daarvan. Naast het ontdekken, vaststellen en ontwikkelen van de competenties heeft Coactive zich gespecialiseerd in het analyseren van functies ofwel: de uitdaging. Coactive brengt voor u in kaart wat er door uw organisatie van een medewerker wordt verwacht op het niveau van gedrag, drijfveren en talenten, in het kader van een bestaande of nieuwe uitdaging. De juiste verwachtingen en de juiste persoon vormen het begin van een succesvolle onderneming en carrière. Coactive 40 (035)

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Enno Niemus. Persoonlijke Talenten Plus Profiel. Functie Bedrijf 11-4-2013

TSI TriMetrix. Enno Niemus. Persoonlijke Talenten Plus Profiel. Functie Bedrijf 11-4-2013 TSI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel Functie Bedrijf 11-4-2013 Beijumerweg 15 9737 AB Groningen Tel: (+31)6-13912658 Uw eigen, unieke rangorde van persoonlijke talenten vormt de sleutel tot

Nadere informatie

TriMetrix TM Systeem 3.0 Persoonlijke Talenten Plus Profiel

TriMetrix TM Systeem 3.0 Persoonlijke Talenten Plus Profiel TriMetrix TM Systeem 3.0 Persoonlijke Talenten Plus Profiel Rudolf Rendeer Projectleider 31-10-2008 Coaches tot Meesterlijke teams Roggeland 9 7225 NH Olburgen Copyright 2006-2008. Target Training International,

Nadere informatie

Assessment Center voor Teamleiders

Assessment Center voor Teamleiders Assessment Center voor Teamleiders Wilt u weten of uw teamleider(s) werkelijk leidinggevende(n) zijn, of bent u daarvan al overtuigd maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw

Nadere informatie

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid.

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid. Gedragsanalyses Haal meer uit je mensen Waarom functioneert de ene medewerker beter in een bepaalde functie dan de andere? Waarom voelt de ene medewerker zich thuis in zijn werkomgeving en is de ander

Nadere informatie

Meld u aan via Burgerzaken On the move

Meld u aan via   Burgerzaken On the move Meld u aan via www.bestuursacademie.nl Burgerzaken On the move Burgerzaken is volop in beweging. Burgers worden steeds mondiger, digitale dienstverlening neemt toe en steeds meer taken worden door automatisering

Nadere informatie

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt:

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt: Inleiding Wilt u weten of uw Teamleider werkelijk een leidinggevende is, of bent u daar al van overtuigd, maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw organisatie doormaakt? Wellicht

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

MDI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel

MDI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel 9-4-2010 Licentiehouder Benelux: Laan van Vlaanderen 329 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat persoonlijk succes en plezier in het werk

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Antreum RAPPORT TALENTENSPECTRUM. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT TALENTENSPECTRUM. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT TALENTENSPECTRUM Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Dit rapport is bedoeld om u te helpen analyseren op welk vlak uw talenten

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer Integraal coachen Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer DATUM 1 maart 2014 CONTACT Steef de Vries MCC M 06 46 05 55 57 www.copertunity.nl info@copertunity.nl 2 1.

Nadere informatie

Kwaliteitsdocument. Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5

Kwaliteitsdocument. Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5 Kwaliteitsdocument Titel document o Procedure Persoonlijk Ontwikkel Gesprek o HKZ no: 5.1.5 Doel o Afspraken met betrekking tot persoonlijke ontwikkelpunten van de medewerker zijn vastgelegd o Deze dienen

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co

360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 360 feedback rapportage voor de heer J.A. Smit van Jansen & Co 11 februari 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Totaaloverzicht 2 3 Analyse per competentie 3 3.1 Analyseren 3 3.2 Doel- & resultaatgericht

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

MDI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel

MDI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel MDI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel Programmamanager ABC organisatie 19-3-2011 Jonkerpad 8 9753 CG Haren INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat persoonlijk succes en plezier in het werk

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

360 feedback assessment

360 feedback assessment 360 feedback assessment Naam : Jan Voorbeeld Datum rapportage : oktober 2013 Opdrachtgever : Organisatie Contactpersoon : Ellen Roosen Mpact Training & Advies Overwaard 13, 4205 PA Gorinchem Nederland

Nadere informatie

INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART

INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART t Pie rbeeld voo Kwaliteiten Ontwikkelpunten Conceptueel denkvermogen Luistervaardigheid Bouwen aan teams Sensitief vermogen Visie Communicatieve vaardigheden Prioriteiten

Nadere informatie

Rapport Management i360. Test Kandidaat

Rapport Management i360. Test Kandidaat Rapport Management i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Persoonlijk Coaching Traject

Persoonlijk Coaching Traject Persoonlijk Coaching Traject Ten behoeve van : Opgemaakt op Auteur: Twan Hillebrand Versie: 240512001 Inhoud: Doel Methode Hoe ziet een coachingstraject eruit De coach Uw persoonlijke coachvraag Drijfveren

Nadere informatie

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage <Naam onderwijsinstelling> Datum: Opdrachtgever: Auteur:

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage <Naam onderwijsinstelling> Datum: Opdrachtgever: Auteur: HPC-O 1 HPC-O Human Performance Contextscan Organisatierapportage Datum: Opdrachtgever: Auteur: 24 april 2008 drs M.G. Wildschut HPC-O

Nadere informatie

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º Robuus Robuust 360º Werkboek e Haal het maximale uit Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

Ten tweede geven we uitleg over het talenten en competentiepaspoort. Deze compacte rapportage is een goede aanvulling op de standaar TMA rapportages

Ten tweede geven we uitleg over het talenten en competentiepaspoort. Deze compacte rapportage is een goede aanvulling op de standaar TMA rapportages UITLEG RAPPORTAGE PERFORMANCE MATRIX EN TALENTEN- & COMPETENTIEPASPOORT In dit document willen we een korte uitleg geven over twee nieuwe TMA rapportages. Ten eerste geven we informatie over de rapportage

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

VIPD VIPD ANALYSES. Competenties / Talent / Gedrag / Drijfveren / Feedback

VIPD VIPD ANALYSES. Competenties / Talent / Gedrag / Drijfveren / Feedback VIPD VIPD ANALYSES Competenties / Talent / Gedrag / Drijfveren / Feedback 1 Ons profiel VIPD is een internationale organisatie die andere bedrijven en organisaties ondersteunt bij performanceverbetering

Nadere informatie

De dimensies van het coachen

De dimensies van het coachen A-H04-def 13-05-2003 16:22 Pagina 25 4 De dimensies van het coachen Lilian Soerel 4.1 Inleiding Het is ondertussen heel geaccepteerd dat managers bij een derde advies inwinnen. Maar is dit coachen? Het

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

Kiezen voor coaching als managementstijl

Kiezen voor coaching als managementstijl Kiezen voor coaching als managementstijl Druk, druk druk! Bijna iedere manager kent wel dit gevoel. Beter leren delegeren dus! Om te kunnen delegeren heb je echter verantwoordelijke en zelfsturende medewerkers

Nadere informatie

Manual: handleiding opstarten Skills Lab

Manual: handleiding opstarten Skills Lab Manual: handleiding opstarten Skills Lab Dit is een handleiding voor professionals die zelf een Skills Lab willen starten. Skills Lab wil de werkmogelijkheden voor mensen met ASS vergroten door hen te

Nadere informatie

Rapport Kwaliteit- & Projectmanagement 360. Test Kandidaat

Rapport Kwaliteit- & Projectmanagement 360. Test Kandidaat Rapport Kwaliteit- & Projectmanagement 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

Rapport Voorbeeld adviseur. Voorbeeld adviseur2. voorbeeld Rapportage

Rapport Voorbeeld adviseur. Voorbeeld adviseur2. voorbeeld Rapportage Rapport Voorbeeld adviseur Naam Adviseur Voorbeeld adviseur2 voorbeeld Rapportage Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Detail overzicht

Nadere informatie

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat Rapport Team Competenties i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling

KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling KOERSEN OP SUCCES Workshops strategische teamontwikkeling Koersen op Succes Of het nu gaat om het verwezenlijken van plannen, het behalen van gestelde doelen, het leuker maken van een organisatie of het

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1. Dijk training & coaching

Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1. Dijk training & coaching Benodigde soft skills voor een succesvolle interactie met klanten en collega s deel 1 Dijk training & coaching Margot Dijker trainer & coach Leiderschap Beïnvloeden Trainingsonderwerpen Sales Teamontwikkeling

Nadere informatie

Rapport Sales 360. Test Kandidaat

Rapport Sales 360. Test Kandidaat Rapport Sales 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het rapport

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Leidinggeven Leidinggeven: Kwaliteit: Uit veel onderzoeken blijkt dat de invloed van een leidinggevende op zijn omgeving enorm is. Een goede leidinggevende haalt meer uit zijn afdeling, weet zijn medewerkers

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable?

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Niet alle competenties zijn even gemakkelijk te trainen. Ook zijn ze niet allemaal op dezelfde wijze

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Basis Individuele Coaching (BIC)

Basis Individuele Coaching (BIC) Basis Individuele Coaching (BIC) 5 stappen tot het Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) Voorbereiding, uitgangspunten en stappenplan POP, competentielijst en checklist www.liannevandriel.nl Lianne van Driel

Nadere informatie

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Voor het vergroten van menselijk kapitaal Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Uw praktijk en personeel op een hoger niveau Spaarne Coaching Donkere spaarne 14 rd 2011 JG Haarlem Tel. 06-53123185

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360. Test Kandidaat

Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360. Test Kandidaat Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. Persoonlijke Talenten Plus Profiel 17-2-2014

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. Persoonlijke Talenten Plus Profiel 17-2-2014 TSI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel 17-2-2014 Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Persoonlijk succes en plezier in het werk hebben vaak te maken met het feit

Nadere informatie

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

De Amersfoortse Loopbaan Academie

De Amersfoortse Loopbaan Academie De Amersfoortse Loopbaan Academie Amersfoort verdient talent Daarom investeren we de komende jaren nog meer in de loopbaan- en talentontwikkeling van onze medewerkers. We willen talent ontdekken, benutten

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

TMA performancematrix

TMA performancematrix TMA performancematrix Demo accountmanager Demo Medewerker 18 december 2013 Stadionweg 37A 3077 AR Rotterdam T 010-3409955 I www.priman.nl E info@priman.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 TMA performancematrix

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Training met persolog profielen

Training met persolog profielen Training met persolog profielen Verkrijg de beste resultaten op het werk en in uw dagelijks leven Ontdek een praktische manier om uw persoonlijkheid te ontwikkelen: U leert verschillende gedragstendensen

Nadere informatie

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 17 maart 2010

TMA Talentenanalyse. Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids. Sara Berger 17 maart 2010 TMA Talentenanalyse Expert competentie-rapportage en ontwikkelgids Sara Berger 17 maart 2010 T +31 (0)30 2670444 I www.tma-assessment.com E info@tma-assessment.com Inhoudsopgave Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative Best Peter Sales Representative TH-SCI Sales Capability Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 03-09-2013 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 24-07-2013. OVER DE SALES

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek!

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek! George Washington Inhoud Introductie... 2 Bridge Theorie... 3 Bridge Antwoordgedrag...4 Bridge Quickscan...5 Bridge Dimensie Overzicht - Besturen... 6 Bridge Dimensie Overzicht - Uitvoer...7 Bridge Dimensie

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Kenneth Smit Consulting 1

Kenneth Smit Consulting 1 Competences Assessment is een effectieve manier om kwaliteiten en ontwikkelbaar potentieel van (nieuwe) medewerkers zeer betrouwbaar en objectief in kaart te brengen middels de inzet van professionele

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

Rapportage Werksoorten. BIJ Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 02.04.2015. Email:

Rapportage Werksoorten. BIJ Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 02.04.2015. Email: Rapportage Werksoorten Naam: BIJ Voorbeeld Datum: 02.04.2015 Email: support@meurshrm.nl BIJ Voorbeeld / 02.04.2015 / Werksoorten (QWSN) 2 Inleiding Wat voor type werkzaamheden spreken jou aan? Wat voor

Nadere informatie

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS INTRODUCTIE Elk bedrijf krijgt wel eens te maken met een medewerker die niet functioneert zoals gehoopt. Dat is vervelend voor zowel de medewerker als

Nadere informatie

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting

BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven. Coachend Leidinggeven. Sales Force Consulting BROCHURE Workshop Coachend Leidinggeven Coachend Leidinggeven Sales Force Consulting inleiding Leidinggeven aan de alledaagse uitvoering van het werk, is één van de belangrijkste kerntaken van elke manager.

Nadere informatie