Breda Alphen - Chaam Baarle - Nassau JAARVERSLAG Opvoeden en opgroeien, een normale zaak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Breda Alphen - Chaam Baarle - Nassau JAARVERSLAG Opvoeden en opgroeien, een normale zaak"

Transcriptie

1 Breda Alphen - Chaam Baarle - Nassau JAARVERSLAG 2015 Opvoeden en opgroeien, een normale zaak

2 Impressie was een intensief jaar. We kregen de nieuwe opdracht om naast de preventieve taken ook de toegang tot specialistische zorg en de uitvoering van generalistische jeugdhulp te verzorgen. Deze taak hebben we ons eigen gemaakt terwijl we ook met enige kinderziektes te maken kregen. Professionals moesten groeien in hun rol waarin zij het mandaat hebben een beschikking voor specialistische jeugdzorg af te geven en voor samenwerkingspartners en zorgaanbieders was het soms wennen aan de nieuwe werkwijze. Deze situatie deed een appèl op professionals om nog nadrukkelijker het gedachtegoed van CJG Breda uit te dragen. Door steevast het belang van ouders en jeugd voorop te stellen en de leefregels als uitgangspunt te nemen, zijn zij er in 2015 in geslaagd, samen met andere partijen, vorm te geven aan de transformatie Jeugdzorg. NETWERK CJG Breda is een netwerk van acht partijen, te weten: Vanwege de nieuwe opdracht kregen we in 2015 te maken met zware en complexe problematiek. Er ging veel aandacht naar toegangstaken en het bieden van jeugdhulp waardoor preventieve taken ongewild wat in de verdrukking raakten. Onze ambitie voor 2016 is om meer nadruk te leggen op preventie en het voorkomen van zware zorg. Vrijwilligers speelden ook in 2015 een aanzienlijke rol in ons werk. Er is veel aandacht besteed aan zorgvuldige werving, training en begeleiding van hen. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan preventie door als maatje of vrijwilliger een jongere of gezin te ondersteunen of de succesvolle cursus positief opvoeden te verzorgen. Al met al kijken we met veel trots terug op In 2016 gaan we vol enthousiasme verder met ervoor te zorgen dat opvoeden en opgroeien voor onze klanten een normale zaak blijft of wordt.

3 Na een gesprek met de school-cjg-er ga ik altijd lichter weg. Mijn advies aan andere jongeren is: als je iets dwars zit, praat er dan met iemand over en krop het niet op. Want dan wordt het alleen maar erger.

4 We gaan uit van wat goed gaat en van talenten en positief opvoeden Leefwereld van ouders en jongeren staat centraal, hun vraag is ons uitgangspunt LEEFREGELS Passende zorg als dat nodig is, zo snel en dichtbij huis als mogelijk en liefst thuis en in de wijk We luisteren goed en praten mét in plaats van over jeugd en/of ouders. Een jongere en/of gezin heeft één vast, vertrouwd aanspreekpunt. De jongere en/of het gezin is leidend (voor zover mogelijk), o.a. bij opstellen plan. Hulp en ondersteuning vindt in principe thuis (of zo-dicht-bij-huis mogelijk) plaats. Ondersteuning jongere en/of gezin d.m.v. actieve inzet en goede samenwerking met sociaal netwerk van jeugd en ouders. Jeugd en ouders hebben in principe volledig inzicht in hun eigen dossiers. Jeugd en ouders kunnen een andere professional vragen bij geen klik t.b.v. effectieve samenwerking. Wij stimuleren vindplaatsen om vroeg en adequaat te signaleren en advies/inzet van CJG-ers in te vliegen waar nodig. CJG-ers/professionals handelen transparant en gaan respectvol om met alle informatie die ze tot zich krijgen.

5 Aantal geregistreerde casussen van enkel- en meervoudige problematiek 1438 casussen We zijn daar waar ouders en jeugd zijn. In de wijk, op scholen, kinderdagverblijven en wijkcentra geregistreerde telefoontjes WWW bezoekers cjgbreda.nl bezoekers jongatbreda.nl volgers op JEUGD ADVIESTEAM Het JAT is een team van orthopedagogen en kinderpsychologen. Professionals kunnen hier terecht voor inhoudelijk advies. Aantal keren geraadpleegd per kwartaal: week van de opvoeding 5-11 oktober Thema: Geef me de vijf. 16 verschillende activiteiten op verschillende locaties. Waaronder: High five diner met je ouders, workshop Uw kind en de digitale wereld, CJG on tour, Lezing Fluisterkind, theatervoorstelling Buurvrouw voed je kind eens op, Walk en talk. 1e 54x 2e 95x 3e 34x 4e 44x KLACHTENBEHANDELING In 2015 ontvingen we 15 klachten. 13 zijn afgehandeld, 2 lopen nog. INDELING TEAMS FORMATIE (fte) Beschikkingen, verwijzingen naar specialistische jeugdzorg: Team procesondersteuners vrijwilligers 3,89 Wijkteam Noord-Oost 6,94 PGB 195x Wijkteam Noord-West 7,44 Wijkteam Zuid-Oost 6,97 ZIN 1024x Wijkteam Zuid-West 6,83 Team Voortgezet Onderwijs (VO) 12,44

6 VRIJWILLIGERS vrijwilligers actief in de wijk bij (wekelijkse) koffieochtenden en voorlichtingsbijeenkomsten. vrijwilligers verzorgden 15 maal de cursus positief opvoeden op basis- en voortgezet onderwijs. Hieraan deden in totaal 180 ouders mee. vrijwilligers zetten zich in als maatje voor een jongere. jongeren namen deel aan de redactiegroep voor de website Jongatbreda.nl. jongeren waren actief als changemaker voor We Can Young. Waardering en deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers. Procesondersteuners organiseerden: Vrijwilligers waar het kan, professionals waar het moet terugkom- intervisiebijeenkomsten voor vrijwilligers cursussen voor vrijwilligers met in totaal 62 deelnemers (certificaten waarderingsbijeenkomsten met in totaal 110 deelnemers (bedank BBQ en een lezing)

7 AAN HET WOORD Bij CJG Breda zijn verschillende mensen betrokken: vrijwilligers, professionals, samenwerkingspartners en natuurlijk ouders en jeugd. Hier laten we een aantal van hen aan het woord. ALMA School-CJG-er voortgezet onderwijs, VO-team Het VO-team werkt stadsbreed. Wij zien de scholen als wijken en zitten op de plek waar de jeugd is en waar de meeste signalen worden opgepikt. Jongeren maar ook leerkrachten kunnen ons hier direct aanspreken. Leerkrachten ondersteunen we ook om zelf met een jongere aan de slag te gaan. Onze werkwijze is dat we met en niet over ouders en jeugd praten. Hier moeten andere jeugdzorgprofessionals nog wel eens aan wennen. Die bellen me dan omdat ze een gesprek met de klant voor willen bespreken. Als ik dan vraag waarom, zijn ze van hun stuk gebracht. Het maakt je namelijk kwetsbaar als hulpverlener als je met de ouders erbij direct aan tafel zit. In die zin hebben we als CJG nog steeds een pioniersrol. Ik vraag ook altijd aan mensen waar ze willen afspreken, thuis of op school. Vaak kiezen ze dan voor hun eigen omgeving wat je als hulpverlener veel informatie oplevert. In 2015 kregen we met meer zware zaken te maken. Deze nemen snel de overhand omdat ze veel tijd kosten en ook zwaar voelen. Als er specialistische zorg wordt ingeschakeld, hou ik samen met de klant in de gaten of ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Gelukkig heb ik niet alleen maar zware zaken. Ik heb ook regelmatig gesprekken met jongeren en ouders omdat het even niet lekker loopt. In een paar gesprekken help ik ze dan op weg zodat ze weer verder kunnen. Is er meer nodig dan zet ik een collega coach in of een maatje. Als het nodig is verwijs ik door naar specialistische zorg. Wat ik fijn vind aan het nieuwe werken, is dat je echt kunt kijken wat bij mensen, jongeren en ouders, en hun vraag past. Het is niet meer in hokjes denken. Het komt goed, zei ze. Daar was ik heel blij mee. Natascha Moeder Een jaar geleden heb ik hulp gezocht bij CJG Breda omdat ik me geen raad wist met mijn dochtertje van twee. Ze was erg druk en opstandig. Niet wat ik van een dochter had verwacht. Ik las alle boeken en onderzoeken en kreeg adviezen van mensen om me heen. Maar iemand met een rustig kind weet niet hoe het is om een dominant kind te hebben. Ik kon met mijn vragen terecht bij Marleen, CJG-coach. Regelmatig kwam ze bij ons in huis en liet me dan zien hoe ik anders op Valerie kon reageren. Ook kon ik met haar mailen of sms en als het nodig was. Ze heeft me o.a. geleerd me geen zorgen te maken over wat anderen zullen denken als mijn dochter weer een opstandige bui had in de supermarkt. En dat het een keer ophoudt. Het komt goed, zei ze. Daar was ik heel blij mee.

8 Corné Vrijwilliger Corné volgde de train-de-trainer cursusleider positief opvoeden en geeft regelmatig, samen met zijn vrouw Nathalie, de cursus Positief Opvoeden. Deze cursus maakt ouders meer bewust van hoe ze dingen doen. De naam Positief Opvoeden wil niet zeggen dat het nu negatief is. Het uitgangspunt is juist dat ouders het al goed doen. Als ouder, als mens, zijn we vaak geneigd te kijken naar de 10% die nog niet goed gaat, en niet naar de 90% die we wel doen. Ook bij onze kinderen. Als we ouders vragen: Vertel eens iets positiefs over je kind, iets van vandaag, dan is het soms even stil. Ouders worden zich dan bewust dat ze vaak bezig zijn met nee, terwijl er zoveel ja is. Als dit besef er is, ben je in staat het om te buigen. Wij zijn geen docenten die zeggen hoe het moet, maar gewoon ouders met een verhaal. Door ons verhaal te delen en ons kwetsbaar op te stellen, doen andere ouders dit ook makkelijker. Elly Intern begeleider basisschool De Boomgaard De School-CJG- er houdt op onze school twee keer per week spreekuur. Er valt ook een pauze in zodat iedereen de gelegenheid heeft bij haar binnen te lopen. Ik zie ouders met een simpele hulpvraag binnenlopen en later opgelucht weer naar buiten komen. Ze is er ook voor leerkrachten die zorg hebben om een kind en niet weten wat ze ermee aan moeten. De samenwerking tussen school en CJG is belangrijk. De school-cjg-er kan zich richten op de thuissituatie en heeft hierin ook een geheimhoudingsplicht. De samenwerking met het CJG is prettig. Ze bieden goede ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken en te organiseren.

9 COLOFON Tekst: Caroline van Oost Fotografie: Falsum film and photography Ontwerp, DTP & realisatie: Groowup Reclame & Internet Breda Eindredactie: CJG Breda CJG Breda 2016 Alle rechten voorbehouden.

OPVOEDEN & OPGROEIEN

OPVOEDEN & OPGROEIEN Breda Alphen - Chaam Baarle - Nassau BEL GRATIS OPVOEDEN & OPGROEIEN CJG Breda is de vraagbaak voor ouders, opvoeders en kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar in Breda, Alphen Chaam en Baarle Nassau.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

In te stemmen met het visiedocument doorontwikkeling Centrum voor jeugd en gezin Werkendam en Woudrichem

In te stemmen met het visiedocument doorontwikkeling Centrum voor jeugd en gezin Werkendam en Woudrichem voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp Visiedocument doorontwikkeling CJG samenvatting Het huidige Centrum voor jeugd en gezin (CJG) Werkendam en Woudrichem is er om de ouders en jeugdigen

Nadere informatie

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011

Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Jong@Breda Van beleid naar praktijk Congres positief jeugdbeleid 10 oktober 2011 Bredase visie jeugd Succesvol zijn is uiteindelijk op je plek terecht komen. Het gaat om méér dan een plek op de arbeidsmarkt!

Nadere informatie

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Coaching on the Job Over Coaching on the Job Begin 2016 is er in samenwerking met STEK en IJsselkids gestart met de pilot Coaching on the Job.

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem cc gemeenteraad Postbus ZG WOUDRICHEM

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem cc gemeenteraad Postbus ZG WOUDRICHEM Wmo-adviesraad gemeente Woudrichem secretariaat: mevrouw A. Hogenhorst Postbus 6 4285 ZG Woudrichem tel.: 0183 308158 e-mail: ahogenhorst@woudrichem.nl College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische hulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders. Voor

Nadere informatie

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden

Belangrijk nieuws. voor alle inwoners van Leiden Belangrijk nieuws voor alle inwoners van Leiden ONDERSTEUNING - ZORG - JEUGDHULP - WERK IN 2015 Meedoen en zelf aan zet Nieuwe taken voor de gemeente Iedereen doet mee Mensen gaan naar school, zijn aan

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische jeugdhulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders.

Nadere informatie

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA

Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Samen voor zorg in en om de school ERVARINGEN VANUIT BREDA Context is Jong@Breda Uitgangspunten Bredaas jeugd- en onderwijsbeleid 2011-2014 Focus op wat jeugd en ouders (al) wél kunnen! Positief, talentontwikkeling

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

Jaarverslag. Samenwerken, leren en innoveren! Wie zijn wij? Publieksversie

Jaarverslag. Samenwerken, leren en innoveren! Wie zijn wij? Publieksversie Jaarverslag 2016 Publieksversie Samenwerken, leren en innoveren! Wie zijn wij? Wij zijn Jeugdbescherming west. Wij gaan ervan uit dat jeugdigen in hun eigen omgeving het beste af zijn, mits deze omgeving

Nadere informatie

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp?

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? De nieuwe jeugdhulp begint bij het eerder signaleren en het sneller en effectiever aanpakken van problemen. Met de nieuwe Jeugdwet gaat de gemeente

Nadere informatie

CJG 2013 in vogelvlucht. CJG Etten-Leur en CJG Zundert Jaarbeeld 2013

CJG 2013 in vogelvlucht. CJG Etten-Leur en CJG Zundert Jaarbeeld 2013 CJG 2013 in vogelvlucht 195 hulptrajecten op locatie 348 hulptrajecten in het onderwijs 53 hulptrajecten in de kinderopvang 8803 bezoeken aan website 260 Facebook-likes 157 Twitter-followers 95 ouders

Nadere informatie

Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp

Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Met deze nieuwe verantwoordelijkheid ontstaat

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien

Opvoeden en opgroeien Opvoeden en opgroeien Samen met De Jeugd- & Gezinsbeschermers 2 Hulp bij opvoeden Ons uitgangspunt is dat ieder kind het recht heeft om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. In alle

Nadere informatie

Begrippen vullen. Directeur/bestuurder Socius

Begrippen vullen. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius september 2016 Begrippen vullen Jaren geleden was ik bij een bijeenkomst in de

Nadere informatie

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals

STEK. meer dan één plek. Informatie voor professionals STEK meer dan één plek Informatie voor professionals STEK: meer dan één plek Kinderen horen thuis: dat is ons uitgangspunt bij de behandeling van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Daarom behandelen we

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat?

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? U bent met een jeugdprofessional in contact over het opgroeien of het opvoeden van uw kind. Maar hoe werkt een jeugdprofessional? Wat kunt u eigenlijk van

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Enkele feiten en cijfers 100.000 gezinnen 143.000 jeugdigen tot 18 jaar 67.000 jongeren 18 23 jaar Totaal budget

Nadere informatie

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders?

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Inleiding Deze folder gaat over het verbeteren van de kwaliteit in de jeugdhulp en jeugdbescherming. De folder is speciaal voor jeugdigen en ouders. In

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Wijkteams in de startblokken. Aswin van der Linde

Wijkteams in de startblokken. Aswin van der Linde Wijkteams in de startblokken Aswin van der Linde Korte introductie Jeugd & gezinsteam Soesterkwartier Aanleiding opzet Opdracht / doelgroep /samenstelling/ looptijd Positionering in de buurt Werkwijze/aanpak

Nadere informatie

Ieder zijn kracht, samen het resultaat

Ieder zijn kracht, samen het resultaat Ieder zijn kracht, samen het resultaat Jeugdhulp op Maat Soms zijn de problemen thuis zo groot of complex, dat een gezin er zelf of met lokale hulpverlening niet meer uitkomt. Jeugdhulp op Maat is er speciaal

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht.

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht. Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking Hier komt tekst Gemeente Utrecht Marlies Kennis Hier komt ook tekst Floris Fonville Leidende principes 1. Gewoon Opvoeden in plaats van problematiseren.

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk!

Idris TED. Specialistische behandeling in deeltijd. Samen sterk! Idris TED Specialistische behandeling in deeltijd Samen sterk! TED Samen sterk! Met TED biedt Idris specialistische ambulante behandeling voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en ernstige

Nadere informatie

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016 Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk 16 maart 2016 1 Professionals vanuit verschillende moederorganisaties Amaris Lindenhout Stimenz Icare Welzin / Beweging 3.0 MEE Veluwe Sustvarius Philadelphia Ambulante

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+

Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ Cliënten over de transities AWBZ en Jeugd in Dommelvallei+ 1 2 VOORWOORD De komende jaren staan gemeenten voor grote veranderingen in het sociale domein. Verschillende taken worden vanuit de rijksoverheid

Nadere informatie

Aandacht voor Basiskracht.

Aandacht voor Basiskracht. Aandacht voor Basiskracht. Vroegsignalering op basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt

Nadere informatie

Dilemma s in de toegang Jeugd

Dilemma s in de toegang Jeugd Dilemma s in de toegang Jeugd Inrichting Toegang In Zwolle werken we met 5 sociale wijkteams, gekoppeld aan 5 stadsdelen Deze wijkteams geven uitvoering aan de Jeugdwet, WMO en participatiewet. Dit zijn

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Het is voor ouders en professionals vanzelfsprekend dat ouders zelf de regie nemen

Nadere informatie

De CJG-uitgangspunten Voor de dienstverlening van CJG Breda aan ouders/jeugdigen hanteren we in Breda drie uitgangspunten:

De CJG-uitgangspunten Voor de dienstverlening van CJG Breda aan ouders/jeugdigen hanteren we in Breda drie uitgangspunten: Het CJG-werkveld en de functies Dit document duidt het CJG werkveld in Breda. In deze memo beschrijven we de uitgangspunten, functies en de context waarin de CJG-ers werken. Het CJG werkveld is er om Bredase

Nadere informatie

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Jeugdhulp Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren 2 De jeugdhulp verandert Alle kinderen

Nadere informatie

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Jeugdhulp. Veranderingen in in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Jeugdhulp Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De jeugdhulp verandert Alle kinderen

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

School en Wijk verbonden

School en Wijk verbonden School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen c.deen@nji.nl Dick Rasenberg en Edith Warmerdam info@ondersteuningpassendonderwijs.nl Jeannet Buurman Manager Kwaliteit

Nadere informatie

Intervisiebijeenkomst Veiligheid en Zorg. Leonie Aarsen Marike van Deventer Annelijn Remmelink

Intervisiebijeenkomst Veiligheid en Zorg. Leonie Aarsen Marike van Deventer Annelijn Remmelink 23 11 17 Intervisiebijeenkomst Veiligheid en Zorg Leonie Aarsen Marike van Deventer Annelijn Remmelink Programma 13:00 Introductie door Leonie Aarsen, CCV 13:10 Het dilemma tussen het recht op privacy

Nadere informatie

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Inleiding Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen met minimaal één kind

Nadere informatie

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort?

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort? amersfoort Folder voor ouders van 0-8 jarigen Bezoekadres Heiligenbergerweg 36, 3816 AK Amersfoort T 033 47 94 000, E info@cjgamersfoort.nl I www.cjgamersfoort.nl carta U kunt binnenlopen bij CJG Amersfoort.

Nadere informatie

HELDIN STERKER DOOR EEN CURSUS VOOR VROUWEN TROTSE MOEDER WEERBAAR EN ZELFVERZEKERDER DANKZIJ HELDIN SAMEN LEREN EN ERVARINGEN DELEN INTERACTIEF

HELDIN STERKER DOOR EEN CURSUS VOOR VROUWEN TROTSE MOEDER WEERBAAR EN ZELFVERZEKERDER DANKZIJ HELDIN SAMEN LEREN EN ERVARINGEN DELEN INTERACTIEF STERKER DOOR TROTSE MOEDER WEERBAAR EN ZELFVERZEKERDER DANKZIJ HELDIN HELDIN INTERACTIEF SAMEN LEREN EN ERVARINGEN DELEN IK WEET NU WAT IK MOET DOEN EEN CURSUS VOOR VROUWEN Den Haag, maart 2019 Inleiding

Nadere informatie

Weilustwekker. Schooljaar Nr februari 2019

Weilustwekker. Schooljaar Nr februari 2019 Weilustwekker Schooljaar 2018-2019 Nr. 21 7 februari 2019 BIJLAGEN 21-01 Informatie over Peutergym 21-02 Nieuwsbrief Centrum Jeugd en Gezin als je kind verliefd is 21-03 Informatie over Jeugdfonds Sport

Nadere informatie

Hoe stoppen we het geweld in de jeugdzorg? Adviezen van jongeren met ervaring

Hoe stoppen we het geweld in de jeugdzorg? Adviezen van jongeren met ervaring Hoe stoppen we het geweld in de jeugdzorg? Adviezen van jongeren met ervaring Inleiding Vol interesse lazen we de aanbevelingen in het rapport van de commissie De Winter over geweld in de jeugdzorg. Het

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Verslag. Ouderlab Activiteitenpleinen

Verslag. Ouderlab Activiteitenpleinen Verslag Ouderlab Activiteitenpleinen 1. Inleiding In navolging van het klanttevredenheidsonderzoek (KTO) van 2009 en 2012, heeft Tandem Welzijn in 2016 opnieuw aan adviesorganisatie Spectrum gevraagd om

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Even voorstellen: Melissa Cabaret: JGT medewerker Alphen Linda

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort

Schakenbosch in het kort Schakenbosch in het kort 2 Schakenbosch in het kort Schakenbosch is een behandelcentrum JeugdzorgPlus voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast hebben de jongeren psychiatrische

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké,

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Aanpak Utrecht algemeen Ambitieus, daadkrachtig, gedurfd; Gestoeld op een duidelijke

Nadere informatie

Tevens is ter informatie een algemene factsheet van Stichting CJG Rijnmond bijgevoegd.

Tevens is ter informatie een algemene factsheet van Stichting CJG Rijnmond bijgevoegd. Rotterdam, 11 december 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden J.L. Ton (Leefbaar Rotterdam) en J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) over 'beperkte adviesvraag CJG's'.

Nadere informatie

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015

Ondersteuning en hulp. in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Ondersteuning en hulp in de gemeente Bunnik vanaf 1 januari 2015 Voorwoord Dichtbij, bereikbaar en aanspreekbaar Het klinkt zo vanzelfsprekend en simpel: biedt mensen ondersteuning en hulp dichtbij, in

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein

De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams. Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein De keuze van Amersfoort: integraal opererende wijkteams Interview met Monique Peltenburg, tot voor kort programmadirecteur Sociaal Domein 2015 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken.

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken. OBS De Regenboog Burg. Mr. H. Popstraat 2 4671 ES Dinteloord Telefoon: 0167-523326 E-mail: obsderegenboog@stichtingsom.com Beste ouders/ verzorgers, Februari 2017 Met deze nieuwsbrief informeren wij u

Nadere informatie

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland

Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland Radicalisering en polarisatie Noord-Nederland MJD biedt rond dit thema de volgende diensten: 1 Training Signalering radicalisering en polarisatie 2 Workshop Jeugd en extremisme 3 Training Train de Trainer

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

Vrijwillige zorg in het gezin

Vrijwillige zorg in het gezin Vrijwillige zorg in het gezin Netty Jongepier Informatiebijeenkomsten Oranjefonds Februari 2018 Waarom vrijwillige zorg in gezinnen? Toenemende druk op professionele zorg Jaren 90 2015: Meer beroep op

Nadere informatie

Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost

Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost 1. Samen voor de jeugd Als gemeenten zijn we druk aan de slag met het realiseren van een kwalitatief goede infrastructuur van ondersteuning

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus. Welkom. Jeugdzorg@breda.nl

Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus. Welkom. Jeugdzorg@breda.nl Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus Welkom Jeugdzorg@breda.nl Programma - dagvoorzitter Simone Mante 17:00 uur Opening door wethouder van Lunteren 17:15 uur Toegang tot

Nadere informatie

sociale teams In de stad Groningen

sociale teams In de stad Groningen sociale teams In de stad Groningen 11 november 2013 Samenwerken in de buurt Cjg Huisartsen Stip Buurtwerkers Corporaties Politie Wijkbewoners scholen Onze partners Visie Stad Groningen In de kern betreft

Nadere informatie

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Wie is Cosis? Cosis biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische of verstandelijke beperking.

Nadere informatie

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota 2 Samenvatting van de concept kadernota - Heel het Kind Heel het Kind Op 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet aangenomen. Daarmee

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 18 januari 2018

Nieuwsbrief 6 18 januari 2018 Nieuwsbrief 6 18 januari 2018 Beste kinderen, ouders en leerkrachten, Dit is de allereerste nieuwsbrief van 2018. De feestdagen zitten er weer op en we zijn gestart met de tweede helft van dit schooljaar.

Nadere informatie

Jaarverslag kwaliteit 2017

Jaarverslag kwaliteit 2017 è Inleiding Dit is de derde keer sinds haar oprichting dat Stichting Jeugd haar Jaarverslag over kwaliteit presenteert. In 2015 en 2016 stond dit verslag vooral in het teken van de wijze waarop de Stichting

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Praten helpt. Informatie voor hulpverleners

Praten helpt. Informatie voor hulpverleners Praten helpt Informatie voor hulpverleners KOPP/KVO preventie voor ouders en kinderen Jaarlijks krijgen in Nederland 1,6 miljoen kinderen en jongeren onder de 22 jaar te maken met een psychische ziekte

Nadere informatie

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat?

Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? Hulp van een jeugdprofessional: hoe werkt dat? U bent met een jeugdprofessional in contact over het opgroeien of het opvoeden van uw kind. Maar hoe werkt een jeugdprofessional? Wat kunt u eigenlijk van

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD

VOORTGANG TRANSITIE JEUGD VOORTGANG TRANSITIE JEUGD Derde kwartaal 2015 De decentralisatie van de jeugdhulp is sinds 1 januari 2015 een feit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft met het ministerie van VWS afgesproken

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn

Jaarverslag 2014. CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn Jaarverslag 2014 CJG Groesbeek en CJG Millingen aan de Rijn Het CJG is iedereen in Groesbeek en Millingen aan de Rijn die te maken heeft met jeugd en gezinnen. Of je nu ouder, professional, mede-opvoeder

Nadere informatie

Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost. 1. Samen voor de jeugd

Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost. 1. Samen voor de jeugd Plan van Aanpak Samenwerken voor de jeugd in West Brabant Oost 1. Samen voor de jeugd Als gemeenten zijn we druk aan de slag met het realiseren van een kwalitatief goede infrastructuur van ondersteuning

Nadere informatie

Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de begroting 2013

Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de begroting 2013 Vragen en antwoorden van de CDA-fractie naar aanleiding van de 1. Het huisvesten van senioren gaat een nadrukkelijke rol spelen. Wat is de stand van zaken m.b.t. de bouw van dit type woningen bij Foswert?

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdhulp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdgezondheidszorg gemeentelijke opgroei- en opvoedondersteuning. Gesloten jeugdzorg Provinciale jeugdzorg Jeugdbescherming jeugdreclassering Jeugd - ggz

Nadere informatie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn Drs.S. Blom Schakel Orthopedagoog Generalist (NVO) Coördinator Opvoedsteunpunt CJG structuur Interventie Presentatie

Nadere informatie

Luisteren Geen enkele jongere mag er alleen voor staan als het (l)even niet lekker loopt

Luisteren Geen enkele jongere mag er alleen voor staan als het (l)even niet lekker loopt Luisteren is @ease Geen enkele jongere mag er alleen voor staan als het (l)even niet lekker loopt Jaarverslag Stichting @ease 2018 Voor u ligt het jaarverslag over de periode 1 januari-31 december 2018

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Wegwijzer Jeugd. Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien. Bel (0413) en kies 2, Wegwijzer Jeugd

Wegwijzer Jeugd. Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien. Bel (0413) en kies 2, Wegwijzer Jeugd Wegwijzer Jeugd Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien Bel (0) 8 9 en kies, Wegwijzer Jeugd Hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien Meestal redt uw gezin zich prima in het dagelijks

Nadere informatie

Jeugdteam Montfoort. Presentatie Forum gemeente Montfoort. 11 oktober Annegien Helderman Teamleider Jeugdteam Montfoort

Jeugdteam Montfoort. Presentatie Forum gemeente Montfoort. 11 oktober Annegien Helderman Teamleider Jeugdteam Montfoort Jeugdteam Montfoort Presentatie Forum gemeente Montfoort 11 oktober 2016 Annegien Helderman Teamleider Jeugdteam Montfoort Professionele hulp dichtbij Onderwerpen Jaarverslag 2015 Jeugdteam Cijfers Casuistiek

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg

Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg Zit je ergens mee? Het CJG helpt je graag op weg Bergen op Zoom Steenbergen Woensdrecht Bel gratis: 0800 020 04 04 www.cjgbergenopzoom.nl Bel: 0167 541131 www.cjgsteenbergen.nl Bel: 14 0164 www.cjgwoensdrecht.nl

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie