CS-verslag Rien de Ruijter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CS-verslag Rien de Ruijter"

Transcriptie

1 43 CS-verslag Rien de Ruijter Dit tweede CS-verslag kwam tot stand door meldingen van de SWG-groep Waterweg Noord, waarvan de groepen deelnemers, in verschillende samenstelling, aan de nu genoemde excursies bestonden uit Mick Otten, Jurriën van Deijk, Ilse Leemans, Mikkel Suijker, Ruud Versijde, Luna van der Loos, Brendan Oonk, Mart Karremans, Frank Perk, Pascal van Acker, Katie van der Wende, Marianne Lighthart, Marco Faasse, Lilian Schoonderwoerd en Aart van den Berg. Verder meldingen van Elsje de Ruijter, Jan den Ouden, Johan Krol, J. Kienstra, Dick Spijker, Ellen van der Niet, Wil Schipper, Marion Jäger, SWG-groep regio Alkmaar, Linda Keesman, Henk Witte, Jannie Nijman en mijzelf. De meldingen zonder jaartal zijn nog van Wieren De SWG-groep Waterweg Noord was op bij de Preekhilpolder voor een snorkelexcursie. Ze zagen o.a. de volgende wiersoorten: viltwier Codium fragile (soms in velden van honderden planten), zeesla Ulva spec., stijf priemwier Agardhiella subulata, Iers mos Chondrus crispus, stippeltjeswier Nitophyllum punctatum, rose kalkkorstwier Phymatolithon lenormandii, oesterdief Colpomenia peregrina, gaffelwier Dictyota dichotoma en Japans bessenwier Sargassum muticum. Figuur 1: De oesterdief Colpomenia peregria (foto: Dennis Leeuw). Op werden er ook oesterdieven Colpomenia peregrina gevonden door Wil Schipper en Marion Jäger in de vloedlijn bij de Wassenaarse Slag. Op werden door Dennis Leeuw bij Egmond aan Zee circa 50 oesterdieven gevonden (fig. 1). Van Vlieland kwam een melding van wakame Undaria pinnatifida. Elsje de Ruijter en Jan den Ouden zagen het op de pontons in de jachthaven op (fig. 2) Volgens mij de eerste melding van dit eiland.

2 44 Figuur 2: Wakame Undaria pinnatifida op Vlieland (foto: Elsje de Ruijter). Weekdieren Een groep die altijd extra aandacht krijgt van de SWG-groep Waterweg Noord is die van de zeenaaktslakken. Zo zagen ze, op bij Westkapelle, een voor hen nieuwe soort: de hemelsblauwe knotslak Cuthona caerulea (fig. 3). Figuur 3: De hemelsblauwe knotsslak Cuthona caerulea (foto: Mick Otten).

3 45 Ook vonden ze ± 50 exemplaren van de slanke ringsprietslak Facelina auriculata in vier verschillende kleuren: groen, geel, oranje en rood. Op waren ze bij Goes en troffen daar o.a. de volgende soorten aan: ± 25x grote vlokslak Aeolidia papillosa (ook eistrengen), ± 10x gekraagde vlokslak Aeolidiella alderi en 1x kleine vlokslak Aeolidiella glauca. De millenniumwratslak Geitodoris planata werd op vier keer gezien bij Gorishoek. Het vissen met een net, tijdens de excursie bij de uitwatering van de kerncentrale bij Borssele op 30-08, leverde leuke vangsten op. Zo zat er in het net o.a. een halve, maar nog levende, gorgelpijpknotsslak Cuthona gymnota en een brede ringsprietslak Facelina bostoniensis (fig. 4 en 5). Op waren ze ook weer bij Westkapelle voor een avondexcursie en bij het licht van zaklampen zagen ze ± 10x slanke knotsslak Tergipes tergipes met tientallen eistrengen (fig. 6 en 7). Yerseke werd op 3- en 5-10 bezocht en daar werden o.a. de groene wierslak Elysia viridis en de bruine plooislak Goniodoris castanea gezien. Dat de exoten Japanse stekelhoren Ocenebra inornata en de Amerikaanse oesterboorder Urosalpinx cinerea zich in de Oosterschelde prima thuisvoelen, blijkt wel uit de aantallen die de SWG-groep Waterweg Noord op bij Gorishoek vond. Ze zagen van beide soorten ruim 250 exemplaren en grote hoeveelheden eikapsels. Linda Keesman was op bij Petten op het strand en vond daar tussen de vele grijze tapijtschelpen Paphia aurea senescens ook wat gruis met daarin o.a. een scheve kokkel Parvicardium exiguum en 2x de kleine platschelp Tellina pygmaea. De SWG-groep regio Alkmaar was op op verschillende locaties op Texel. Ze waren ondermeer op het strand bij paal 28 en vonden daar o.a. 1x asgrauwe tolhoren Gibbula cineraria, 1x penhoren Turritella communis, 10x bonte mantel Mimachlamys varia en 1x groot tafelmesheft Ensis siliqua. Op verzamelde ik wat gruis bij paal tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee en daar zat een aantal leuke soorten in. Zo vond ik o.a. 13x melkwit traliedrijfhorentje Alvania lactea, 120x vliezig drijfhorentje Rissoa membranacea (daar zaten veel dunschalige exemplaren zonder ribben tussen), 5x slank gordelhorentje Onoba aculeus, 28x dwerg-drijfhorentje Pusillina inconspicua, 39x gekielde cirkelslak Tornus subcarinatus, 1x witte wenteltrap Epitonium clathratulum, 2x trapgevel Oenopota turricula (juveniel), 4x spoel-

4 46 Figuur 4: De brede ringsprietslak Facelina bostoniensis (foto: Mick Otten). Figuur 5: De brede ringsprietslak Facelina bostoniensis, detail (foto: Mick Otten).

5 47 Figuur 6: De slanke knotsslak Tergipes tergipes (foto: Mick Otten). Figuur 7: De slanke knotsslak Tergipes tergipes met eieren (foto: Mick Otten).

6 48 horen Acteon tornatilis (juveniel), 65x gevlochten fuikhoren Nassarius reticulatus (hele juveniele verse exemplaren), 55x stomp traliehorentje Chrysallida sarsi, 1x schepje Philine aperta en een licht beschadigd exemplaar van een wat meer bijzondere soort, n.l. het ketting-schepje Philine catena. Ook zaten er ruim 300 tweetandschelpjes Mysella bidentata in dit gruis. Daarvan waren er 80 doubletjes en deze hadden allemaal een roestbruine aanslag. Een soort die in het gruis uit de buurt van Bergen ook bijna altijd wel gevonden kan worden, is de papierschelp Thracia papyracea. Deze keer waren het 10 juveniele exemplaren en aan aantal grotere fragmenten. Op was ik bij Egmond op het strand en vond daar een prismatische dunschaal Abra prismatica en een soort die ik zelf op het Noord-Hollandse strand nog niet eerder vond, namelijk een scheefhoren Lacuna vincta. Henk Witte liep op de andere kant op, dus van Bergen aan Zee richting Schoorl. Ter hoogte van paal 32 verzamelde hij wat gruis. De lijst met soorten die dat opleverde, is bijna een kopie van de soorten die ik hierboven noemde. Ook Henk vond o.a. een scheefhoren, 211x de vliezige drijfhoren, 3x slank gordelhorentje, 8x melkwit traliedrijfhorentje, 1x witte wenteltrap, 4x trapgevel, 2x spoelhoren en 1x papierschelp. Op het lijstje stonden ook nog zeven fragmenten van de parelmoerneut Nucula spec. Op had Henk ook wat gruis verzameld op deze locatie en ook daar zaten veel van de hiervoor genoemde soorten in, maar ook een fragment van een schepje Philine aperta. Veel eikapsels van de Wulk Buccinum undatum en schelpen van de gewone zeekat Sepia officinalis meldde Jannie Nijman van op het strand bij Egmond. Ook lag er een schelp van de gedoornde zeekat Sepia orbignyana. Ellen van der Niet meldde een verse klep met opperhuid van de Noorse hartschelp Laevicardium crassum bij Noordwijk op (fig. 8). Figuur 8: Noorse hartschelp Laevicardium crassum (foto: Ellen van der Niet).

7 49 Figuur 9: Noorse kreeft op Schiermonnikoog in 1975 (foto: Dick Spijker). Kreeftachtigen Tijdens de al genoemde avondexcursie op bij Westkapelle werden ook ± 100 exemplaren van de fluwelen zwemkrab Necora puber gezien. Op het artikel over Noorse kreeften Nephrops norvegicus in Nederland van Arthur Oosterbaan in Het Zeepaard 75(6) kreeg hij twee reacties. Eén oude uit 1975 van Dick Spijker die er een zag kruipen in het zand op Schiermonnikoog (hij wist helaas geen datum meer; fig. 9) en één van Johan Krol en J. Kienstra die er op zes zagen, in poeltjes, bij paal 12 op Ameland. Het waren drie levende en drie dode exemplaren (fig. 10). Figuur 10: Noorse kreeften op Ameland in 2016 (foto: Johan Krol).

8 50 Mosdiertjes Een wandeling langs de oude vloedlijn, op tussen Bergen en Egmond, leverde niet veel op omdat het meeste aanspoelsel was ondergestoven. Wel raapte ik twee plastic kleppen van baseballpetten op en daarop vond ik de volgende soorten: Escharella immersa, Escharoides coccinea, het wrattig mosdiertje Plagioecia patina, harig mosdiertje Electra pilosa, Callopora dumerilii, Aspidelectra melolontha, zeekantwerk Conopeum reticulum en Membranipora tenuis. Gewervelden Tijdens een snorkelexcursie van de SWG-groep Waterweg Noord, op bij Wemeldinge, zagen de deelnemers vijf diklipharders Chelon labrosus, ± 25x ansjovis Engraulis encrasicolus en 2x een Ruthensparrs grondel Gobiusculus flavescens. Op was deze groep bij Westkapelle waar ze tijdens het stenen keren de volgende soorten zagen: 1x steenslijmvis Lipophrys pholis, 1x gewone zeedonderpad Myoxocephalus scorpius, 1x groene zeedonderpad Taurulus bubalis en een juveniele gehoornde slijmvis Parablennius gattorugine. Figuur 11: Deel van de schedel van een bruinvis (foto s: Katie van der Wende).

9 51 Diezelfde dag waren ze ook bij de uitwatering van de kerncentrale bij Borssele en zagen daar 1x zeebaars Dicentrarchus labrax, 1x spiering Osmerus eperlanus, 1x makreel Scomber scombrus, 1x grote zeenaald Syngnathus acus en ± 25x sprot Sprattus sprattus. Katie van der Wende vond op 28-11,tussen paal 8 en 9, bij Ouddorp een stuk bot. Ze herkende het niet direct en stuurde wat foto s rond. Het meest gedetailleerde antwoord kwam van Mark Bosselaers. Hij schreef: Het is een moeilijk herkenbaar stuk van de schedel van een bruinvis Phocoena phocoena. Het puntige uitsteeksel vooraan is de vormer (huig) en de twee ronde inkepingen net voor de verbreding zijn de twee neusgaten. Het brede bot achteraan is de frontale (fig. 11). Ellen van der Niet meldde drie eikapsels van de stekelrog Raja clavata en een afwijkend roggeneikapsel dat ze vond tijdens de strandwacht bij Katwijk op in een oude vloedlijn. Martin Cadée bekeek dit afwijkende eikapsel en het blijkt een eikapsel van de golfrog Raja undulata te zijn (fig. 12: links). Figuur 12: Eieren van de golfrog Raja undulata. Links = Katwijk, ; midden = Wassenaar, ; rechts = Noordwijk, (foto: Ellen van der Niet).

10 52 Op was Ellen samen met Wil Schipper en Marion Jäger op het strand ten zuiden van Noordwijk en liepen richting Katwijk. Ze zocht opnieuw de oude vloedlijn af naar eikapsels maar vond er geen. Toen ze echter bijna had opgegeven, vond ze op vrijwel dezelfde plek als een paar dagen eerder, nu in de eblijn, opnieuw een eikapsel van de golfrog (fig. 12: rechts). Twee dagen later was deze club op het strand bij de Wassenaarse Slag. Ze verzamelden daar 14 eikapsels van de stekelrog, 11 van de hondshaai Scyliorhinus canicula en een derde eikapsel van de golfrog (fig. 12: midden). Eikapsels van de golfrog Raja undulata worden maar zelden gevonden op onze stranden, dus drie in één week is heel bijzonder. Figuur 13: Paardenoogboon Mucuna sloanei (foto s: Frank Perk). Diversen Vlak voordat ik dit verslag wilde mailen naar Frank, kreeg ik nog een leuke vondst door van de Strandwacht IJmuiden. Op vonden ze een drijfzaad, namelijk een paardeoogboon Mucuna sloanei (fig. 13). Dit exemplaar is gedetermineerd door Gerhard Cadée, waarvoor hartelijke dank, en opgenomen in diens verzameling. Adres CS-man:

(Duik-)CS-verslag Rien de Ruijter

(Duik-)CS-verslag Rien de Ruijter 47 (Duik-)CS-verslag Rien de Ruijter In deze speciale uitgave van het zeepaard kunnen in het CS-verslag natuurlijk geen duikwaarnemingen ontbreken. Veel duikwaarnemingen krijg ik echter normaal niet, maar

Nadere informatie

Knorhaan 54 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 54 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 54 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Huisduinen, 11 december 2016 Verslag excursie Wijk aan Zee, Noordpier, 15 januari 2017 Verslag

Nadere informatie

Knorhaan 52 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 52 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 52 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Hargen aan Zee, 12 augustus 2016 Verslag excursie Gorishoek, 18 september 2016 Strandvondsten Exhibitionistische

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 42 CS-verslag Rien de Ruijter In dit verslag staan niet alleen strandvondsten, maar ook een aantal duikwaarnemingen. En het zou leuk zijn als de duikers onder jullie wat vaker interessante waarnemingen

Nadere informatie

Knorhaan 42 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 42 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 42 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie 10 augustus, Huisduinen Verslag excursie 14 september, Strand Tweede Maasvlakte Verslag excursie

Nadere informatie

Knorhaan 39 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 39 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 39 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie 14 december, Huisduinen Verslag excursie 25 januari, Zandmotor en Hoek van Holland Verslag excursie

Nadere informatie

Knorhaan 46 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 46 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 46 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Goeree / Schouwen, 23 mei 205 Verslag excursie Petten, 4 juni 205 Verslag excursie Hargen aan Zee,

Nadere informatie

Knorhaan 43 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 43 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar december 04 Knorhaan 43 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Zuidpier IJmuiden, 3 december 04 Strandvondsten Eikapsels aan de Hollandse kust Foto's

Nadere informatie

Knorhaan 63 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 63 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 63 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Verslag excursie Bergen aan Zee (Noord), 13 januari 2019 Verslag excursie Petten, 10 februari 2019 Verslag excursie Tweede Maasvlakte,

Nadere informatie

Knorhaan 45 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 45 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 45 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Tweede Maasvlakte, 22 maart 2015 Verslag excursie Huisduinen, 18 april 2015 Strandvondsten Bijzonder

Nadere informatie

Knorhaan 59 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 59 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 59 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Verslag excursie Petten, 18 februari 2018 Verslag excursie Tweede Maasvlakte, 18 maart 2018 Verslag excursie Bergen aan Zee,

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 142 CS-verslag Rien de Ruijter Beste SWG-ers: ook nu weer een goed gevuld CS-verslag met leuke en bijzondere waarnemingen. Ik wacht dan ook geduldig op jullie meldingen om ook het laatste verslag van dit

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 235 CS-verslag Rien de Ruijter Voor jullie ligt al weer het laatste CS verslag van dit jaar met daarin toch weer een paar leuke waarnemingen. Het aantal binnengekomen waarnemingen is wat minder dan vorig

Nadere informatie

Knorhaan 55 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 55 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 55 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Zandmotor, 12 maart 2017 Verslag excursie Texel, 9 april 2017 Verslag excursie Tweede Maasvlakte,

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 3 CS-verslag Rien de Ruijter Beste SWG-ers, op de eerste plaats wil ik jullie vooral nog een gezond, maar ook vondstenrijk 2017 toewensen. Ook wil ik jullie weer bedanken voor de vele waarnemingen die

Nadere informatie

Knorhaan 50 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 50 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 50 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Wijk aan Zee, Noordpier, 14 februari 2016 Verslag excursie Strand Tweede Maasvlakte, 13 maart 2016

Nadere informatie

Knorhaan 38 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 38 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar november 03 Knorhaan 38 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie september, Goeree Verslag excursie 5 oktober, Petten Verslag excursie 6 november, Zuidpier

Nadere informatie

Knorhaan 64 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 64 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 64 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Verslag excursie Zandmotor, 7 april 2019 Verslag excursie Den Helder (Duinoord), 19 mei 2019 Eikapselseizoen 2019 in Noord-Holland

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 86 CS-verslag Rien de Ruijter Als jullie dit verslag lezen is de vakantieperiode al weer voor een groot deel voorbij. De zomermaanden zijn altijd wat magere maanden wat betreft de meldingen, maar als de

Nadere informatie

Knorhaan 36 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 36 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 36 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie 14 april, Kaloot Verslag excursie 11 mei, Petten Verslag excursie 23 juni, Huisduinen Strandvondsten

Nadere informatie

Het Strand KNNV basiscursus 2012

Het Strand KNNV basiscursus 2012 Het Strand KNNV basiscursus 2012 Programma Eén groot natuurgebied - land en water - eb en vloed - zacht en hard substraat Ordening - plankton - wieren - neteldieren - wormen - gewervelden - geleedpotigen

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 23 februari 2019, Strijenham: Hauwwier bij de kleine strekdam? Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker

Verslag wierenexcursie 23 februari 2019, Strijenham: Hauwwier bij de kleine strekdam? Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker In de Flora van de Nederlandse Zeewieren (H. Stegenga, I. Mol) van 1983 staat over Hauwwier: Al vele jaren uitsluitend bekend van een strekdam bij

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 15 augustus 2018, Oostnol, Tholen. Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker. Waar ligt de Oostnol?

Verslag wierenexcursie 15 augustus 2018, Oostnol, Tholen. Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker. Waar ligt de Oostnol? Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Waar ligt de Oostnol? De parkeerplaats bij de Oostnol ligt bij de overgang van de Oudelandse Dijk en de Keetenweg op Tholen. Na het parkeren moet

Nadere informatie

Knorhaan 48 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 48 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 48 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Bergen aan Zee, 25 augustus 2015 Verslag excursie Zandmotor, 20 september 2015 Strandvondsten Zak

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 3 CS-verslag Rien de Ruijter Beste SWG-ers: alweer een nieuw jaar voor ons. Ik hoop dat jullie in goede gezondheid maar weer vaak op het strand mogen komen en mooie waarnemingen kunnen doen. Het afgelopen

Nadere informatie

Knorhaan 60 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 60 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 60 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder In deze Knorhaan wordt een inhaalslag gemaakt voor de excursieverslagen. In het volgende nummer staan weer Strandvondsten en Gejutte

Nadere informatie

Het Strand cursus veldbiologie 2016

Het Strand cursus veldbiologie 2016 Het Strand cursus veldbiologie 2016 Programma Eén groot natuurgebied - land en water - eb en vloed - zacht en hard substraat Ordening - plankton - wieren - neteldieren - wormen - geleedpotigen - manteldieren

Nadere informatie

De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee.

De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee. aanspoelsels inventarisatie Doel Duur Materialen Werkwijze De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee. 30 minuten turflijsten, aanspoelsels, zoekkaarten, strandwaaier (optioneel),

Nadere informatie

Knorhaan 37 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 37 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 37 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie 18 juli, Bergen aan Zee Verslag excursie 17 augustus, Wijk aan Zee, Noordpier Verslag excursie

Nadere informatie

Knorhaan 58 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder

Knorhaan 58 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Knorhaan 58 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV Regio Alkmaar-Den Helder Inhoud Verslag excursie Huisduinen, 9 november 207 Verslag excursie Zandmotor, 0 december 207 Verslag excursie Wijk aan Zee (Noordpier),

Nadere informatie

Waar liggen de oude oesterputten?

Waar liggen de oude oesterputten? Foto's: George Grootens en DirkJan Dekker Tekst: DirkJan Dekker Waar liggen de oude oesterputten? Op Zuid Beveland, langs de Oude Zeedijk tussen Kattendijke en Wemeldinge. Bij het blauwe vlaggetje ligt

Nadere informatie

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde.

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde. Tekst en foto s: DirkJan Dekker Waar ligt de Gorishoek? Het was half bewolkt, met een zacht windje, 10 ºC. Om half 10 was afgesproken, want het was laag water om kwart over 10, en we wilden het laagste

Nadere informatie

Knorhaan 49 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 49 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 49 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Huisduinen, 13 december 2015 Verslag excursie Hargen aan Zee, 10 januari 2016 Strandvondsten Zeeuwse

Nadere informatie

Knorhaan 41 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 41 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar augustus 04 Knorhaan 4 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Ecursieprogramma Verslag ecursie 8 mei, Goeree Verslag ecursie 5 juni, Wijk aan Zee, Noordpier Verslag ecursie juli, Petten

Nadere informatie

nieuwe mariene soorten in Nederland - 2007

nieuwe mariene soorten in Nederland - 2007 nieuwe mariene soorten in Nederland - 2007 door: Godfried van Moorsel, ecosub met bijdragen van: Marco Faasse & Marianne Ligthart Herre Stegenga: wieren Peter van Bragt notulen Marien Biodiversiteitoverleg

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 182 CS-verslag Rien de Ruijter Al weer het laatste verslag van dit jaar. En ook nu is het weer gelukt om in alle Zeepaarden van dit jaar een goed gevuld verslag te krijgen. Daarvoor wil ik alle inzenders

Nadere informatie

DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL

DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL 14 DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL INLEIDING Zeenaaktslakken zijn vaak afhankelijk van een specifieke gastheer.

Nadere informatie

Knorhaan 44 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 44 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 44 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Hargen aan Zee, 24 januari 2015 Verslag excursie Wijk aan Zee / Noordpier, 21 februari 2015 Strandvondsten

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport P.C. Goudswaard & M. van Asch Rapport C165/13

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport P.C. Goudswaard & M. van Asch Rapport C165/13 Kuilen op de Westerschelde Data rapport 2013 P.C. Goudswaard & M. van Asch Rapport C165/13 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

Nadere informatie

informatie: schelpen - slakken

informatie: schelpen - slakken informatie: schelpen - slakken Er leven tientallen soorten slakken op het wad en op de bodem van de Noordzee. Hun huisjes vind je vaak als schelpen op het strand. Er zijn slakjes die vooral grazend door

Nadere informatie

-134- VONDSTEN AAN DE MONDING VAN "HET ZWIN" BIJ CADZAND (ZEEUWS VLAANDEREN - R. H. de Bruyne.

-134- VONDSTEN AAN DE MONDING VAN HET ZWIN BIJ CADZAND (ZEEUWS VLAANDEREN - R. H. de Bruyne. -4- VONDSTEN AAN DE MONDING VAN "HET ZWIN" BIJ CADZAND (ZEEUWS VLAANDEREN - R. H. de Bruyne. Het strand tussen Cadzand-Bad en Knokke (België) staat al heel lang in de belangstelling van allerlei "strandjutters".

Nadere informatie

Evaluatie-onderzoek naar de meerwaarde van de getijdepoelen in de Oosterschelde

Evaluatie-onderzoek naar de meerwaarde van de getijdepoelen in de Oosterschelde Evaluatie-onderzoek naar de meerwaarde van de getijdepoelen in de Oosterschelde December 2013 Erik Speksnijder en Lucien Calle Stichting Het Zeeuwse Landschap Inhoud 1 Onderzoeksvraag... 3 2 Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Schelpdier Afhankelijke Soorten Inventarisatie: SASI s van MZI s in de Oosterschelde en in het Brouwershavense gat, zomer 2018

Schelpdier Afhankelijke Soorten Inventarisatie: SASI s van MZI s in de Oosterschelde en in het Brouwershavense gat, zomer 2018 Schelpdier Afhankelijke Soorten Inventarisatie: SASI s van MZI s in de Oosterschelde en in het Brouwershavense gat, zomer 2018 In opdracht van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur

Nadere informatie

RAVON Vissenweekend 2014 Zeeland

RAVON Vissenweekend 2014 Zeeland Bas de Maat, Pepijn Calle, Arthur de Bruin, Niels Schrieken en Marco Dubbeldam Oktober 2014 Stichting Het Zeeuwse Landschap Postbus 25 4450 AA Heinkenszand www.hetzeeuwselandschap.nl Stichting RAVON Postbus

Nadere informatie

Dr. G.W.N.M. van Moorsel Postbus AC Doorn. Project nummer: Handtekening:

Dr. G.W.N.M. van Moorsel Postbus AC Doorn. Project nummer: Handtekening: Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Postbus 77 97 AB IJmuiden AB Yerseke Tel.: 55 5666 Tel.: 5778 Fax.: 55 566 Fax.: 5777 Internet:postkamer@rivo.dlo.nl RIVO Rapport Nummer:

Nadere informatie

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam Foto's: Kirsten Dekker, DirkJan Dekker, Laatste aanpassing op 16 maart 2017 Koel zonnig weer, af en toe licht mistig weer, 10 ºC. De strekdam bestaat uit grof grind, met hier en daar een klein poeltje.

Nadere informatie

Inventarisatie van de tarrastortplaatsen bij Yerseke, Strijenham en het Zijpe in de Oosterschelde

Inventarisatie van de tarrastortplaatsen bij Yerseke, Strijenham en het Zijpe in de Oosterschelde Inventarisatie van de tarrastortplaatsen bij Yerseke, Strijenham en het Zijpe in de Oosterschelde In opdracht van Ministerie Econimische Zaken; Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO)

Nadere informatie

Haringkade 1 - Postbus AB IJmuiden - Tel.: Milieu Onderzoek. R.H. de Bruyne & L. van der Valk*

Haringkade 1 - Postbus AB IJmuiden - Tel.: Milieu Onderzoek. R.H. de Bruyne & L. van der Valk* RIJKSINSTITUUT VOOR VISSERIJONDERZOEK Haringkade 1 - Postbus 68-1970 AB IJmuiden - Tel.: +31 2550 64646 Afdeling: Milieu Onderzoek Rapport: MO/91-208 Auteur(s): Schelpdieren in het Hollandse kustgebied:

Nadere informatie

en op te De Panne. Op deze laatste datum was ook nog^vingerwier Lafrrina.ï'ia digitata algemeen. Suikerwier Laminaria saqoharina

en op te De Panne. Op deze laatste datum was ook nog^vingerwier Lafrrina.ï'ia digitata algemeen. Suikerwier Laminaria saqoharina F -16- UIT HET NATUURHISTORISCH ARCHIEF (vervolg) F Kerckhof en E Eneman yiêïen_alssê Tijdens de excursie van 151181 vonden we! ex van het Iers Mos Cnondrus orispus in situ op de W golfbreker naast de

Nadere informatie

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde.

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde. Foto's: Kirsten Dekker, DirkJan Dekker Tekst: DirkJan Dekker Het was bewolkt weer, met een stevige wind, 15 ºC. Waar moesten we zijn? Zie op het kaartje bij de groene vlag. Parkeren kon op het terrein

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport Kees Goudswaard & Margriet van Asch. Rapport nummer C145/15

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport Kees Goudswaard & Margriet van Asch. Rapport nummer C145/15 Kuilen op de Westerschelde Data rapport 2015 Kees Goudswaard & Margriet van Asch Rapport nummer C145/15 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) Opdrachtgever:

Nadere informatie

E I KAPSELS VAN HAAIEN EN ROGGEN LANGS DE BELGISCHE

E I KAPSELS VAN HAAIEN EN ROGGEN LANGS DE BELGISCHE -156- E I KAPSELS VAN HAAIEN EN ROGGEN LANGS DE BELGISCHE KUST. III. G. RAPPE Dit verslag maakt melding van de mij bekende vondsten van aangespoelde eikapsels van haaien_en roggen op de Belgische kust

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR

IMARES Wageningen UR Kuilen op de Westerschelde data rapport 2012 P.C. Goudswaard & M. van Asch Rapport C107/12 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) Opdrachtgever: Waterdienst

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 16 april 2018, Strijenham, haventje en restanten oesterput. Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker

Verslag wierenexcursie 16 april 2018, Strijenham, haventje en restanten oesterput. Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker De aanleiding voor deze excursie was een tekst in het Zeeboek: De enige vindplaats van Hauwwier in Nederland is bij Strijenham, Tholen. Echter, de

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 173 CS-verslag Rien de Ruijter Alweer een jaar voorbij. Een jaar met opnieuw veel leuke vondsten. Zo ook in dit laatste verslag van 2018 dat nu voor jullie ligt. Ik wil ook nu weer iedereen die de moeite

Nadere informatie

Verslag Belgica BTS Campagne 2006/17 (22 augustus 1 september 2006)

Verslag Belgica BTS Campagne 2006/17 (22 augustus 1 september 2006) Verslag Belgica BTS Campagne 2006/17 (22 augustus 1 september 2006) Verslag opgemaakt door Bart Maertens, Hoofdwetenschapper (ILVO-Visserij) 1. Deelnemerslijst Naam Hoedanigheid Dhr. B. Maertens Chief

Nadere informatie

EMBARGO TOT DONDERDAG 20 MEI 2010 12.00 UUR.

EMBARGO TOT DONDERDAG 20 MEI 2010 12.00 UUR. EMBARGO TOT DONDERDAG 20 MEI 2010 12.00 UUR. Blauwe vlag locaties 2010 Stranden. = nieuw strand in 2010. Locatie Naam Strand. FRIESLAND 1. Ameland Buren 2. Ameland Nes 3. Ameland Hollum NOORD-HOLLAND 4.

Nadere informatie

LFD: Less Fuel & Discards in Visserij op Noorse kreeft. Josien Steenbergen en Jacob van Urk, 4 mei 2012

LFD: Less Fuel & Discards in Visserij op Noorse kreeft. Josien Steenbergen en Jacob van Urk, 4 mei 2012 LFD: Less Fuel & Discards in Visserij op Noorse kreeft Josien Steenbergen en Jacob van Urk, 4 mei 2012 Achtergrond: visserij in Nederland Advies taskforce duurzame Noordzeevisserij: Reduceren van de kosten

Nadere informatie

Knorhaan 40 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 40 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 40 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie 22 maart, Egmond aan Zee Verslag excursie 13 april, Texel Nieuwvliet Bad en Kaloot 2013 Strandvondsten

Nadere informatie

CS-verslag Rien de Ruijter

CS-verslag Rien de Ruijter 3 CS-verslag Rien de Ruijter Dit verslag kwam tot stand door meldingen van de SWG-groep Waterweg Noord, Trudy Kühne, Giel en Yvonne Geldermans, Arie Twigt, het SWG bestuur, Ingeborg de Boois, Henk Mulder,

Nadere informatie

Veldbiologisch jaarverslag 2017 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder

Veldbiologisch jaarverslag 2017 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder Veldbiologisch jaarverslag 2017 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder. 1 Inhoud Inleiding... 3 H1 Strandwerkgroep... 4 H2 Nachtvlinders in het Noordhollands Duinreservaat... 10 H3 Vlinders, bijen, wespen

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat - Waterdienst T. a. v. Dhr. P. Bot Postbus 17 8200 AA Lelystad

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat - Waterdienst T. a. v. Dhr. P. Bot Postbus 17 8200 AA Lelystad Vismonitoring 29, Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse meer P.C. Goudswaard & I.J. de Boois Rapport C13B/9 IMARES Wageningen UR (IMARES - institute for Marine Resources & Ecosystem Studies)

Nadere informatie

Bruinwieren. Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang

Bruinwieren. Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang 14 Bruinwieren Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang Bruinwieren zijn meercellige, bruingekleurde wieren met een ingewikkelde bouw. Ze zijn vaak vertakt, met

Nadere informatie

Een CS-verslag voor het jubileum-nummer van het Zeepaard Rien de Ruijter

Een CS-verslag voor het jubileum-nummer van het Zeepaard Rien de Ruijter 101 Een CS-verslag voor het jubileum-nummer van het Zeepaard Rien de Ruijter Al een tijdlang heb ik mij afgevraagd wat daarin moet komen te staan. Je kunt dan denken aan een uittreksel met allerlei tabellen

Nadere informatie

Veldbiologisch jaarverslag 2016 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder

Veldbiologisch jaarverslag 2016 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder Veldbiologisch jaarverslag 2016 KNNV afdeling Alkmaar - Den Helder Inhoud H1 Inleiding... 3 H2 Strandwerkgroep... 4 H3 Plantenwerkgroep... 10 H4 Mossenwerkgroep... 16 H5 IJsvogelwerkgroep... 19 H6 Insectenwerkgroep...

Nadere informatie

Schelpen verzamelen in de huiskamer

Schelpen verzamelen in de huiskamer Schelpen verzamelen in de huiskamer Het zoeken in gruis afgkomstig uit Saint Jacut en Trébeurden in Noord-Bretagne J. van der Linden 1-2. Manzonia crassa (Kanmacher), 5 mm. 5-6. Onoba striata (Montagu),

Nadere informatie

EIKAPSELS VAN HAAI&\ EN ROGGEN U\NGS DE BELGISCHE KUST.II. G. RAPPE

EIKAPSELS VAN HAAI&\ EN ROGGEN U\NGS DE BELGISCHE KUST.II. G. RAPPE -61- EIKAPSELS VAN HAAI&\ EN ROGGEN U\NGS DE BELGISCHE KUST.II. G. RAPPE Dit overzicht maakt melding van vondsten van aangespoelde eikapsels van haaien en roggen op de Belgische kust tussen l juli 1981

Nadere informatie

Portfolio/Aquashot. Bruine plooislak. Kopje van de vlokkige naaktslak

Portfolio/Aquashot. Bruine plooislak. Kopje van de vlokkige naaktslak Portfolio/Aquashot Bruine plooislak Kopje van de vlokkige naaktslak 4 ONDERWATERSPORT JUNI 2008 UIT DE ARCHIEVEN VAN MARION HAARSMA Nieuwe oogst met digitale camera Hangcultuur Millennium wratslak Sepiola

Nadere informatie

BIJZONDERE STRANDWAARNEMINGEN TUSSEN DE PANNE E ^

BIJZONDERE STRANDWAARNEMINGEN TUSSEN DE PANNE E ^ 'l De Strandulo, 12(3): 71-82 (1992). -71- BIJZONDERE STRANDWAARNEMINGEN TUSSEN DE PANNE E ^ MIDDELKERKE OP 17 APRIL 1992. ^, N. SEVERIJNS Een wandeling op enkele stranden ten westen van Oostende op 17

Nadere informatie

Fossielen uit Cadzand

Fossielen uit Cadzand Fossielen uit Cadzand In juli / augustus 2009 is op het strand van Cadzand (tussen het Zwin en Cadzand bad) actief naar fossielen gezocht. Figuur 3: Het visueel afzoeken van de kustlijn Figuur 1: De ligging

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Schelpdieren in de Nederlandse kustwateren Bestandsopname 2011

IMARES Wageningen UR. Schelpdieren in de Nederlandse kustwateren Bestandsopname 2011 Schelpdieren in de Nederlandse kustwateren Bestandsopname 2011 P.C. Goudswaard, K.J. Perdon, J. Jol, J.J. Kesteloo, C. van Zweeden & K. Troost Rapport C094/11 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for

Nadere informatie

Vismonitoring 2008, Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse meer.

Vismonitoring 2008, Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse meer. Vismonitoring, Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse meer. P.C. Goudswaard & I.J. de Boois Rapport C3b/ Vestiging Yerseke Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Eenvoudige Gids voor mariene soorten van Nederland. Simple Guide of marine species of Netherland

Eenvoudige Gids voor mariene soorten van Nederland. Simple Guide of marine species of Netherland Eenvoudige Gids voor mariene soorten van Nederland Simple Guide of marine species of Netherland Alain van t Woudt, Hannco P.A.J. Bakker members of the Teams of the International Project for Teaching Malacology

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Opmars van de Helmkrab Corysfes cassivelaunus (PEN- NANT, 1777) aan de Westkust. Waarnemingen tijdens de krokusvakantie 1993 te Koksijde.

Opmars van de Helmkrab Corysfes cassivelaunus (PEN- NANT, 1777) aan de Westkust. Waarnemingen tijdens de krokusvakantie 1993 te Koksijde. 126 De Strandvjo, 13(4): 126-133 (1993) Opmars van de Helmkrab Corysfes cassivelaunus (PEN- NANT, 1777) aan de Westkust. Waarnemingen tijdens de krokusvakantie 1993 te Koksijde. M.-Th. Vanhaelen Il i';

Nadere informatie

Knorhaan 47 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar

Knorhaan 47 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Knorhaan 47 Nieuwsbrief Strandwerkgroep KNNV afd. Regio Alkmaar Inhoud Excursieprogramma Verslag excursie Bergen aan Zee, 25 augustus 2015 Verslag excursie Zandmotor, 20 Strandvondsten Invasie van ikea-lampenkapjes

Nadere informatie

32 AFZETTINGEN WTKG 36 (2), 2015

32 AFZETTINGEN WTKG 36 (2), 2015 32 AFZETTINGEN WTKG 36 (2), 2015 Vondstmelding van de witte wenteltrap Epitonium clathratulum clathratulum (Kanmacher, 1798) van Maasvlakte-2 alsmede een overzicht van verder (fossiel) voorkomen in territoriaal

Nadere informatie

Buiten aan het werk? Ruim 100 vissoorten om rekening mee te houden! Menno Soes & Marc van der Valk Bureau Waardenburg

Buiten aan het werk? Ruim 100 vissoorten om rekening mee te houden! Menno Soes & Marc van der Valk Bureau Waardenburg Buiten aan het werk? Ruim 100 vissoorten om rekening mee te houden! Menno Soes & Marc van der Valk Bureau Waardenburg Lijst van alle soorten beschermd onder de FFwet Tabel 2 Bermpje Kleine modderkruiper

Nadere informatie

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS INORNATUS) OP EEN PROEFLOCATIE (PERCEEL 119) IN DE OOSTERSCHELDE Tussenrapportage Delta Academie 17 augustus

Nadere informatie

Mollusken uit opgedoken visnetten. Duik de Noordzee Schoon juni 2018

Mollusken uit opgedoken visnetten. Duik de Noordzee Schoon juni 2018 44 Mollusken uit opgedoken visnetten. Duik de Noordzee Schoon juni 2018 Han Raven & Sylvia van Leeuwen Molluscs from fishing nets retrieved from the North Sea, June 2018 Summary. Annually a dive team recovers

Nadere informatie

Bewoners van de Noordzee

Bewoners van de Noordzee Bewoners van de Noordzee Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen kunnen: verschillende groepen dieren noemen die in de Noordzee leven (vissen, anemonen, kwallen,kreeftachtigen); uitleggen

Nadere informatie

Vismonitoring Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse Meer en Grevelingen

Vismonitoring Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse Meer en Grevelingen Vismonitoring Overgangswater: Westerschelde en Zoute Meren: Veerse Meer en Grevelingen P.C. Goudswaard & I. J. de Boois Rapport C18/7 Vestiging Yerseke Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Met een kotter op schelpenvangst in de Noordzee

Met een kotter op schelpenvangst in de Noordzee Met een kotter op schelpenvangst in de Noordzee E. Blanken De laatste vier jaar heb ik elk jaar een reisje gemaakt met een kotter uit Stellendam. Met een kotter vist men voornamelijk op tong en schol.

Nadere informatie

HET ZEEPAARD 76(3/4) JUBILEUMNUMMER

HET ZEEPAARD 76(3/4) JUBILEUMNUMMER 1. iss HET ZEEPAARD 76(3/4) JUBILEUMNUMMER 1940-1944 1945-1947 1948-1949 1950-1967 1968-1984 1985-1988 1989-1999 2000-2013 STRANDWERKGEMEENSCHAP ISSN 0926-3497 85 INHOUD JAARGANG 76, NUMMER 3/4: JUBILEUMNUMMER

Nadere informatie

Verslag Belgica BTS Campagne 2005/19 (23 augustus 1 september 2005)

Verslag Belgica BTS Campagne 2005/19 (23 augustus 1 september 2005) Verslag Belgica BTS Campagne 2005/19 (23 augustus 1 september 2005) Verslag opgemaakt door Bart Maertens, Hoordwetenschapper (CLO-DvZ), 1. Deelnemerslijst Naam Hoedanigheid Dhr. B. Maertens Chief Scientist

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 27-30 april 2009 - Wim Giesen, Paul Giesen & Kris Giesen, 4 mei 2009 27-30 april 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord

Nadere informatie

GLORIA "MARIS ANTWERPEN

GLORIA MARIS ANTWERPEN VERENICNG VOOR CONCHYLIOLOGIE EN MALACOLOGIE GLORIA "MARIS ANTWERPEN "^^ri ^r^^ VLIZ (vzw) Rpdactie Antoine Vereycken Inlichtingen A Pellpgroms Tei 52 65 52 VLAAMS INSTiTiJUT VOOR DE ZEE FLANDERS MARINE

Nadere informatie

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee

DE BRUINVIS. Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee DE BRUINVIS Kleinste walvisachtige van ons grootste natuurgebied, de Noordzee Bruinvis paspoort Lengte Gewicht Leeftijd Groepsgrootte 1-10 Voedsel vrouw ± 1,60 m man ± 1,45 m vrouw ± 60 kg man ± 50 kg

Nadere informatie

Bureau Waardenburg bu \\\/

Bureau Waardenburg bu \\\/ Biomonitoring van levensgemeenschappen op sublitorale harde substraten in Crevelingenmeer, Oosterschelde, Veerse Meer en Westerschelde Resultaten t/m 1998 G.W.N.M. van Moorsel H.W. Waardenburg Bureau Waardenburg

Nadere informatie

jaren op mijn verlanglijstje en er waren genoeg redenen om voor Ierland te kiezen. Ik Galway) en een week in Baltimore (County Cork).

jaren op mijn verlanglijstje en er waren genoeg redenen om voor Ierland te kiezen. Ik Galway) en een week in Baltimore (County Cork). 103 Corresp.-bladNed. Malac. Ver., No. 310 (September 1999) 103 Ierland, veel stranden, relatiefweinigsoorten door E. Veldhuis 1998 werd het jaar van de eilanden. Na een bezoek aan Cyprus in het voorjaar

Nadere informatie

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie.

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie. Jaarverslag 2018 Op 31 december telde onze vereniging 104 leden waarvan 4 ereleden en 2 abonnementen. Verder 6 huisgenootleden en 5 donateurs. Er hebben zich 8 leden afgemeld en 6 nieuwe leden aangemeld

Nadere informatie

WERKGROEP GEOLOGIE, DETERMINATIEBIJEENKOMST 25 NOV 2005: KLEINE TWEEKLEPPIGEN VAN DE ZEEUWSE STRANDEN EN ZEEGATEN.

WERKGROEP GEOLOGIE, DETERMINATIEBIJEENKOMST 25 NOV 2005: KLEINE TWEEKLEPPIGEN VAN DE ZEEUWSE STRANDEN EN ZEEGATEN. WERKGROEP GEOLOGIE, DETERMINATIEBIJEENKOMST 25 NOV 2005: KLEINE TWEEKLEPPIGEN VAN DE ZEEUWSE STRANDEN EN ZEEGATEN. Presentatie: George Simons en Harry Raad --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

BELGISCHE ZEEVISSERIJ

BELGISCHE ZEEVISSERIJ NATIONAAL INSTITUUT VOOR DE STATISTIEK Leuvenseweg 44 000 BRUSSEL Tel. : 53.9.50 BELGISCHE ZEEVISSERIJ JAAR 984 Uittreksel "Landbouw/statistieken nr 4, 5, 98". I N H O U D S O P G A V E ZEEVISSERIJ Jaar

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Visstand Haringvliet en Voordelta - heden -

Visstand Haringvliet en Voordelta - heden - Visstand Haringvliet en Voordelta - heden - Johan van Giels Bijeenkomst Vissennetwerk 19 mei 2016, Haringvliet Inhoudsopgave Inleiding/achtergrond Materiaal en Methode Soortensamenstelling Omvang visbestand

Nadere informatie

Verslag van de 2 e selectie boot te Tholen.

Verslag van de 2 e selectie boot te Tholen. Verslag van de 2 e selectie boot te Tholen. Op zon 6 mei werd de 2 e selectie Bootvissen gehouden op de Oosterschelde. De boten (de Hendrik-H, de Vlije en de Eendracht 2) vertrokken vanaf de Bergse Diepsluis,

Nadere informatie

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland

Duinaangroei na 1990 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland Duinaangroei na 199 voor de kust van Noord- en Zuid-Holland november 26 in opdracht van Rijkswaterstaat, RIKZ Het verschil in het volume zand

Nadere informatie

MAANDBLAD UITGEGEVEN DOOR DE. BELGISCHE VERENIGING VOORy CONCHYLIOLOGIE... VLIZ (vzw) Gesticht in 1961

MAANDBLAD UITGEGEVEN DOOR DE. BELGISCHE VERENIGING VOORy CONCHYLIOLOGIE... VLIZ (vzw) Gesticht in 1961 Fernand BOONE Van Steenestraat 15 B - 8320 BRUGGE 4 (Belgium) 67992 GLORIA MARIS MAANDBLAD UITGEGEVEN DOOR DE BELGISCHE VERENIGING VOORy CONCHYLIOLOGIE... ANTWERPEN VLIZ (vzw) asoclatlon balg* de conchyliologie

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport P.C. Goudswaard & M. van Asch. Rapport C129/14

IMARES Wageningen UR. Kuilen op de Westerschelde. Data rapport P.C. Goudswaard & M. van Asch. Rapport C129/14 Kuilen op de Westerschelde Data rapport 2014 P.C. Goudswaard & M. van Asch Rapport C129/14 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

Nadere informatie