Bruinwieren. Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bruinwieren. Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang"

Transcriptie

1 14 Bruinwieren Lat: Phaeophyceae Eng: Brown seaweeds, brown algae Dui: Braunalgen Dan: Brun tang Bruinwieren zijn meercellige, bruingekleurde wieren met een ingewikkelde bouw. Ze zijn vaak vertakt, met blad- en stengelvormige structuren. Bruinwieren komen vrijwel uitsluitend voor in zee. Tot deze groep behoren de grootste zeewieren op aarde: het reusachtige kelp (Laminaria) kan tot 70 meter lang worden! Verschillende soorten bruinwieren vormen aan de Europese kust een opvallende zonering in de getijdenzone. Bij bruinwieren is de overheersende stof voor de fotosynthese bruin van kleur. In Nederland komen zo'n 80 soorten voor. Als voorbeeld worden de volgende soorten behandeld: 1- blaaswier 2- knotswier 3- Japans bessenwier 4- riemwier 5- vingerwier 6- suikerwier 7- dunsteeltje 8- bruin darmwier 9- veterwier 10- gaffelwier 11- gezaagde zee-eik 12- kleine zee-eik 13- groefwier 14- valse oesterdief 15-Wakame

2 15 1. Blaaswier Lat: fucus vesicolosus Blaaswier is een bruinwier. Het is vaak te herkennen aan de drijfblazen, maar sommige blaaswieren hebben deze luchtkussentjes niet. Met behulp van deze drijfblazen kan het horizontaal groeien in het water. Het kan gevonden worden langs de dijken, op houten palen en op het wad. Daar hecht het zich vast op wortelstokken van andere planten, zoals zeegras. Vroeger werd blaaswier gebruikt als veevoer en ook wel als medicijn.

3 16 2. Knotswier Lat: Ascophyllum nodosum Spijts zijn groenachtige kleur, is het een bruinwier. Op onze stranden vinden we het meestal als een zwartgeblakerde plant in de vloedlijn. Na aanspoeling op het strand is de plant blootgesteld aan de zonnestralen die er door uitdroging voor zorgen dat de volledige plant zwart gekleurd wordt. Kenmerkend aan dit wier zijn de grote luchtblazen die op een onderlinge afstand van enkel centimeter voorkomen. Voor de kinderen zijn deze luchtblazen steeds aantrekkelijk. Door zo een luchtblaas op een hard voorwerp te leggen, kan men ze met behulp van zijn hiel of een ander voorwerp verpletteren. Als de luchtblaas voldoende gedroogd is, kan dat een harde knal geven.aan de takjes knotsvormige lichaampjes (0,5cm). Dit zijn de voortplantingsorganen. (zie foto boven) Als je ze openmaakt, zie je het verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke knotsjes. Groen = vr., oranje = man. De plant kan 12 tot 13 jaar oud worden. Ieder voorjaar groeit het loof opnieuw uit. De plant kan dan gemakkelijk tot 150 centimeter lang worden. Het knotswier wordt gevonden op rotsige kusten, in het bovenste gedeelte van het eulittoraal. Dit is het gedeelte dat juist onder de gemiddelde hoogwaterlijn ligt. Dit gedeelte bevindt zich juist boven de groeizone van de Fucus Vesiculosus. Tengevolge van voor- en najaarsstormen, worden stukken van de plant losgerukt en door de stroming op het strand geworpen. In de vloedlijn verteert de plant en vormt alzo een groeibodem voor de duingrassen.

4 17 3. Japans bessenwier Lat: Sargassum muticum Eng: Japanese sargassum, japweed Dui: Japanischer Beerentang Dan: Sargassotang Het Japans bessenwier is een bruinwier dat, zoals de naam al zegt, afkomstig is uit Japan. Sinds 1973 is het in het Noordzeegebied aanwezig en sinds 1980 ook in Nederland. Het wier komt vooral veel voor langs rotskusten. Het Japans bessenwier groeit snel en kan enkele meters lang worden. Doordat de soort drijfblazen bezit, komt het voor dat sterk uitgegroeide planten de stenen waar ze aan vastgehecht zijn optillen en naar elders verplaatsen. In havens (vastlopen van schroeven), aangespoeld op stranden (stankoverlast bij afsterven) en voor gebruikers van zeewater (koelwaterinlaten, zeewateraquaria) kan het Japans bessenwier voor enige overlast zorgen.

5 18 4. Riemwier Lat: Himanthalia elongata Zeewier slaat bij storm soms los van rotsen aan de Franse of Engelse kust en spoelt dan aan op het strand. Riemwier is zo'n soort. Het bestaat uit meterslange platte stengels, die meestal als verwarde kluwens aanspoelen. Als je Riemwier vindt, loont het de moeite om te zoeken naar het "voetje" waarmee het op de zeebodem zat vastgehecht. Het voetje lijkt op een schoteltje. Vaak zit er nog een stukje Frans of Engels graniet onder. Soms, wanneer het wier is vastgegroeid op een schelp, zit die nog onder het voetje. Meestal is dit een Schaalhoren, een slak met een kapvormig huis. Grootte: tot 4m lange 'riemen'. Naamverklaring is hier wel overbodig. De eigenlijke plant is erg klein. Het lijkt wel een paddestoeltje of een bekertje van maximum 5cm groot (zie foto). De lange smalle en platte slierten of riemen zijn tot 1cm breed en dragen de geslachtsorganen: de kleine bobbeltjes op de riemen.

6 19 5. Vingerwier Lat: Laminaria digitata Eng: Tangle, oarweed Dui: Fingertang Vingerwier is een bruinwier. Het komt in Nederland voor bij Texel en Den Helder en bij Westkapelle en Neeltje Jans. Vingerwier bestaat uit een breed 'blad', dat is onderverdeeld in vingervormige bladeren. De steel van deze plant is dik en buigzaam. Het vingerwier heeft hechtwortels waarmee het zich vastzet op stenen onder water. Het is een soort die kenmerkend is voor het sublitoraal van rotskusten. Op sommige plaatsen vormt het ware 'kelpwouden', die ook vele andere soorten wieren en zeedieren herbergen. Vingerwier is eetbaar. Als 'kelp' kun je het aantreffen in winkels.

7 20 6. Suikerwier Lat: Laminaria saccharina Eng: Sea belt (poor man's weather glass, sugar kelp) Dui: Zuckertang Suikerwier is een bruinwier. Het blad van suikerwier voelt leerachtig aan. Het is lancetvormig en golvend. Een suikerwier kan ruim twee meter lang worden. Het behoort tot de grootste in Nederland levende wieren. Het komt voor in de Oosterschelde, in de Waddenzee (langs het Marsdiep en bij de haven van Terschelling) en soms spoelt het aan op het strand. Hechtwortels zorgen ervoor dat het wier zich stevig vast kan zetten aan stenen onder water. Wanneer suikerwier droogvalt scheidt het een zoetige, klevende stof af.

8 21 7. Dunsteeltje Lat: Petalonia fascia Eng: zie Latijnse naam Dunsteeltje is een bruinwier, dat lijkt op een kleine uitvoering van suikerwier. Het groeit vastgehecht op stenen of schelpen, in getijdenpoelen. Zowel in de Waddenzee als in het deltagebied komt het vrij algemeen voor. Men vindt dit wier vooral in het vroege voorjaar.

9 22 8. Bruin darmwier Lat: Scytosiphon lomentaria Eng: Beanweed Dui: Darmtang Bruin darmwier is een bruine versie van het groene darmwier. Het vormt lange slierten, kenmerkend ingesnoerd als saucijsjes, vandaar de bijnaam. Het groeit vastgehecht op stenen of schelpen, in poelen en komt zowel in de Waddenzee als in het deltagebied algemeen voor. Men vindt dit wier vooral in het voorjaar.

10 23 9. Veterwier Lat: Chorda filum Eng: Mermaid's tresses Dui: Meersaite Veterwier heeft de vorm van zeer lange, rolronde, gladde bruine veters. Aan de basis heeft het een klein hechtschijfje, waarmee het op stenen of schelpen vast zit. Het kan ook lange tijd los doorgroeien. In de Waddenzee komt veterwier vrij algemeen voor, in het deltagebied is deze soort zeldzamer.

11 Gaffelwier Lat: Dictyota dichotoma Eng: zie Latijnse naam Gaffelwier is een kenmerkend lintvormig, gaffelvormig vertakt bruinwier. Het groeit onder de laagwaterlijn, vastgehecht op stenen of schelpen. In het deltagebied komt gaffelwier algemeen voor, vooral in de oesterputten. In de Waddenzee komt het niet voor.

12 Gezaagde zee-eik Lat: Fucus serratus Dui: Meersaite Grootte: tot 0,5m De bladeren lijken op eikebladeren. De plant draagt geen luchtblazen. Het blad is tot 2cm breed met een duidelijke middennerf. De bladrand is gezaagd (zie foto). De kleur is olijfbruin/groen (zonder verkleuring). De voortplantingsorganen liggen in kleine knobbeltjes aan de toppen van de bladeren.

13 Kleine zee-eik Lat: Fucus spiralis Eng: Spiral wrack (flat wrack) Dui:Spiraltang (Gabeltang) Grootte: 0,25m De bladeren lijken op eikebladeren. Dit wier is kleiner dan de grote zeeëik (of blaaswier). De vruchtlichamen zijn langwerpig, ovaal en opgezwollen. De kleine zeeëik heeft geen luchtblazen in tegenstelling met de gewone zeeëik (blaaswier). De bladeren worden zowat 25 cm lang en het geheel tot 0,5 meter. Komt vaak voor op stenen. De foto hierboven is genomen op een golfbreker (Halve Maan Oostende). De kleine zeeëik behoort tot de bruinwieren. Kleine zee-eik is een kleine versie van blaaswier, zonder drijfblazen, maar wel met voortplantingsblazen, met geleiachtige inhoud. Bij deze soort hebben de voortplantingsblazen een dun opstaand randje, dat bij blaaswier ontbreekt. Dit bruinwier groeit op de hoogste getijdenzone, vlak onder klein darmwier. Het komt vrij algemeen voor in het deltagebied en de Waddenzee.

14 Groefwier Lat: Pelvetia canaliculata Eng: Channeled wrack Dui: Rinnentang Groefwier is een klein, stevig bruinwier met gootvormig gegroefde stelen zonder middennerf. Het komt hoog in de getijdenzone voor op dijken, nog boven kleine zee-eik. In Nederland komt het alleen in de Oosterschelde voor. Door verminderd getij ten gevolge van de Oosterscheldekering is het zeldzamer geworden.

15 Valse oesterdief Lat: Leathesia difformis Eng: Sea potato, rat brains De valse oesterdief is een glad, bolvormig, onregelmatig gelobd bruinwier. De bol voelt aan als een geleimassa. In deze bol zit gas, waarmee het wier in principe de steen of schelp, waaraan het vastgehecht is, omhoog kan trekken, waarna het geheel door de stroming en de wind getransporteerd kan worden. De valse oesterdief wordt echter zelden zo groot, dat dat gebeurt. Meer dan 5 cm doorsnee haalt het wier niet. De echte oesterdief (Colpomenia peregrina), die in Zuidwest-Europa voorkomt, bereikt een formaat van 25 cm, en deze wieren gaan er inderdaad regelmatig met oesters vandoor. Deze soort is ook veel steviger en ruwer van structuur. Valse oesterdieven komen voor in de Oosterschelde en vooral in de Grevelingen.

16 Wakame Lat: Undaria pinnatifida Undaria is een bruinwier dat direct familie is van Suikerwier. De soort hoort oorspronkelijk thuis in het Noord-West Pacifisch gebied (China, Japan, Korea) waar het, als voedsel, één van de economisch belangrijkste zeewieren is. In Japan 'wakame' genaamd. De plant is één jarig en kan tot 2 meter hoog worden. Qua vorm is hij onmiskenbaar. Vanaf het vasthechtingsorgaan (haptera) heeft het stengelachtige deel (stipes) een sterk gegolfde rand (als een harmonica) die overgaat in een duidelijke centrale nerf in het blad (lamina). Bij jonge exemplaren is deze gegolfde rand nog afwezig. De lamina is in jonge toestand langgerekt, later driehoekig en sterk dwars gelobd. Het 'blad' is bijzonder zacht en soepel en groenachtig bruin van kleur.net als Suikerwier houdt de soort zich het liefst op net onder de laagwaterlijn in relatief rustige baaien. Exemplaren die dicht bij de branding staan zijn deels weggeërodeerd.

17 30 In 1971 is undaria voor het eerst gesignaleerd in een lagune aan de Franse Middellandse Zeekust. Waarna het in 1983 is uitgezet in Bretagne en sindsdien sterk is uitgebreid langs de West-Europese kust. 24 maart 1999 zijn de eerste exemplaren in Nederland gevonden op oude Oesterbanken van Yerseke en zette de soort in 2000 zijn opmars in de Oosterschelde voort. Momenteel is Undaria rijkelijk vertegenwoordigd in alle niet sterk stromende gedeelten achter in het Oosterschelde bekken. Omdat de soort nieuw voor Nederland is heeft het nog geen officiële Nederlandse naam. Gezien de opmars van Undaria de afgelopen 2 jaar kan de ecologische 'impact' mogelijk de zelfde kan op gaan als Japans bessenwier (Sargassum muticum) of ontwikkelt er zich naast de Mossel- en Oestercultuur een heuse zeewierindustrie in Nederland? Wakame wordt nog het minst gegeten, maar jaarlijks wordt daarvan maar liefst driekwart miljoen ton geproduceerd. De Japanse keuken kent veel varieteiten: hoshi wakame (droog), kizami-wakame (in reepjes), itowakame (reepjes met suiker), yaki-wakame (geroosterd) en mehibi (de voet van het wier in plakjes geschaafd en met saus gegeten). Dit wier dat oorspronkelijk uit het verre oosten afkomstig is, wordt tegenwoordig langs de kust van Frankrijk gekweekt. Vandaaruit is het waarschijnlijk in onze richting opgerukt.

Waar liggen de oude oesterputten?

Waar liggen de oude oesterputten? Foto's: George Grootens en DirkJan Dekker Tekst: DirkJan Dekker Waar liggen de oude oesterputten? Op Zuid Beveland, langs de Oude Zeedijk tussen Kattendijke en Wemeldinge. Bij het blauwe vlaggetje ligt

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 16 april 2018, Strijenham, haventje en restanten oesterput. Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker

Verslag wierenexcursie 16 april 2018, Strijenham, haventje en restanten oesterput. Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker De aanleiding voor deze excursie was een tekst in het Zeeboek: De enige vindplaats van Hauwwier in Nederland is bij Strijenham, Tholen. Echter, de

Nadere informatie

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde.

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde. Foto's: Kirsten Dekker, DirkJan Dekker Tekst: DirkJan Dekker Het was bewolkt weer, met een stevige wind, 15 ºC. Waar moesten we zijn? Zie op het kaartje bij de groene vlag. Parkeren kon op het terrein

Nadere informatie

Determineren van wieren en aanleggen van een wierenherbarium

Determineren van wieren en aanleggen van een wierenherbarium Determineren van wieren en aanleggen van een wierenherbarium Wierendag - Strandwerkgroep Oostende, 13 november 2010 Nathal Severijns 11/12/2010 1 Aanleggen van een wierenherbarium 1. De wieren op papier

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 23 februari 2019, Strijenham: Hauwwier bij de kleine strekdam? Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker

Verslag wierenexcursie 23 februari 2019, Strijenham: Hauwwier bij de kleine strekdam? Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Tekst: DirkJan Dekker In de Flora van de Nederlandse Zeewieren (H. Stegenga, I. Mol) van 1983 staat over Hauwwier: Al vele jaren uitsluitend bekend van een strekdam bij

Nadere informatie

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde.

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde. Tekst en foto s: DirkJan Dekker Waar ligt de Gorishoek? Het was half bewolkt, met een zacht windje, 10 ºC. Om half 10 was afgesproken, want het was laag water om kwart over 10, en we wilden het laagste

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 10 oktober 2018, De Schelphoek. Tekst en foto s: DirkJan Dekker. Waar ligt De Schelphoek?

Verslag wierenexcursie 10 oktober 2018, De Schelphoek. Tekst en foto s: DirkJan Dekker. Waar ligt De Schelphoek? Tekst en foto s: DirkJan Dekker Waar ligt De Schelphoek? Volg vanuit Bruinisse de N59 richting Zierikzee. Verder richting Oosterscheldedam. Na de stoplichten met afslag Brouwersdam, direct na het bos van

Nadere informatie

Inleiding Z ng eewi Z eren 1 DirkJan Dekker 8 maart 2017

Inleiding Z ng eewi Z eren 1 DirkJan Dekker 8 maart 2017 Inleiding Zeewieren 1 DirkJan Dekker 8 maart 2017 1: Zeewieren, wat zijn dat? Het zijn macroalgen, levend in zee: roodalgen, bruinalgen en groenalgen. Zij leven langs kusten, en in ondiepe zeeën over de

Nadere informatie

informatie: schelpen - slakken

informatie: schelpen - slakken informatie: schelpen - slakken Er leven tientallen soorten slakken op het wad en op de bodem van de Noordzee. Hun huisjes vind je vaak als schelpen op het strand. Er zijn slakjes die vooral grazend door

Nadere informatie

Zeewier als duurzame grondstof voor food, feed en groene chemie. Middelburg, 12 juni 2013 Willem A. Brandenburg

Zeewier als duurzame grondstof voor food, feed en groene chemie. Middelburg, 12 juni 2013 Willem A. Brandenburg Zeewier als duurzame grondstof voor food, feed en groene chemie Middelburg, 12 juni 2013 Willem A. Brandenburg 2000 spp. 1200 spp. 6000 spp. Zeewier in de Noordzee Vingerwier Laminaria digitata (brown

Nadere informatie

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam Foto's: Kirsten Dekker, DirkJan Dekker, Laatste aanpassing op 16 maart 2017 Koel zonnig weer, af en toe licht mistig weer, 10 ºC. De strekdam bestaat uit grof grind, met hier en daar een klein poeltje.

Nadere informatie

Zeewieren. Zeegroenten: mineralen, vitaminen en veel meer - uit zee

Zeewieren. Zeegroenten: mineralen, vitaminen en veel meer - uit zee Zeewieren Zeegroenten: mineralen, vitaminen en veel meer - uit zee Onderwerpen Zeegroenten: mineralen, vitaminen en veel meer - uit zee...1 Zeewier...2 Opmerkelijk...3 Analogie menselijk lichaam...3 Arame...4

Nadere informatie

College 2. Fytoplankton, zeewier en zeegras

College 2. Fytoplankton, zeewier en zeegras College 2 Fytoplankton, zeewier en zeegras Programma 8 oktober 2015 Introductie Wadbiologie, het wad geomorfologie 15 oktober 2015 Fytoplankton en zeegras 29 oktober 2015 Schelpdieren en borstelwormen,

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Robert Jentink juli

Robert Jentink juli Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Zeeland Aan Projectbureau Zeeweringen t.a.v. Postbus 1000 4330 ZW Middelburg Contactpersoon Telefoon Robert Jentink 0118-622290 Datum Bijlage(n)

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 15 augustus 2018, Oostnol, Tholen. Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker. Waar ligt de Oostnol?

Verslag wierenexcursie 15 augustus 2018, Oostnol, Tholen. Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker. Waar ligt de Oostnol? Tekst: DirkJan Dekker Foto s: DirkJan en Kirsten Dekker Waar ligt de Oostnol? De parkeerplaats bij de Oostnol ligt bij de overgang van de Oudelandse Dijk en de Keetenweg op Tholen. Na het parkeren moet

Nadere informatie

Het strand, kwallen en krabben

Het strand, kwallen en krabben Het strand, kwallen en krabben Eb en vloed Door de getijden en de invloed van wind en zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht

Nadere informatie

JAPANS BESSENWIER AAN ONZE KUST - W.F. Prud'homme van Reine

JAPANS BESSENWIER AAN ONZE KUST - W.F. Prud'homme van Reine JAPANS BESSENWIER AAN ONZE KUST - W.F. Prud'homme van Reine In april 1977 werden voor het eerst planten van het Japans Bessenwier aan onze kust opgemerkt. De heer Viergever vond op 16 april van dat jaar

Nadere informatie

Verslag wierenexcursie 16 mei 2018, Noordbout. Tekst en foto s: DirkJan Dekker. Waar ligt de Noordbout?

Verslag wierenexcursie 16 mei 2018, Noordbout. Tekst en foto s: DirkJan Dekker. Waar ligt de Noordbout? Tekst en foto s: DirkJan Dekker Waar ligt de Noordbout? Richting Zierikzee (N59), bij de stoplichten van Nieuwerkerk linksaf, tot aan de Oosterscheldedijk bij Viane. Hier zijn we even gestopt, in september

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2013

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2013 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 15-19 april 2013 - Wim Giesen 1 & Kris Giesen 2, 30 april 2013 Halverwege april 2013 zijn korte monitoringsbezoeken geweest naar alle 10 mitigatielocaties Viane

Nadere informatie

(Stichting Europese Algologen, Amsterdam)

(Stichting Europese Algologen, Amsterdam) Notities over Nederlandse zeewieren I I. Mol (Stichting Europese Algologen, Amsterdam) Inleiding Sinds het afsluiten van de kopij van de Flora van de Nederlandse Zeewieren(Stegenga & Mol, 1983a)zijn langs

Nadere informatie

Notitie begroeiing proefvakken kanaaldijk bij Hansweert (getijdenzone) situatie oktober 2012

Notitie begroeiing proefvakken kanaaldijk bij Hansweert (getijdenzone) situatie oktober 2012 u. Notitie begroeiing proefvakken kanaaldijk bij Hansweert (getijdenzone) situatie oktober 2012 Inleiding Op verzoek van PL Meininger van Projectbureau Zeeweringen is door A.J.M. Meijer van Bureau Waardenburg

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Boombladeren. Tijdstip: herfst

Boombladeren. Tijdstip: herfst BO 4 Tijdsinvestering: 1/2 3/4 5/6 7/8 lente zomer herfst winter Boombladeren Tijdstip: herfst 1. Inleiding Iedere soort boom heeft zijn eigen blad. Aan het blad kun je de boom herkennen. Maar dan moet

Nadere informatie

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder

Wat zie jij op het plaatje? Schrijf het vehaal af. De golf was zo hoog als een. Er staan heel veel huizen onder Lees het verhaal van de aardbeving. Stel je voor: de aarde beweegt. De lampen schudden heen en weer. Je hele huis schudt heen en weer. Het huis stort in! Alles is kapot. Dat kan gebeuren bij een aardbeving.

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 27-30 april 2009 - Wim Giesen, Paul Giesen & Kris Giesen, 4 mei 2009 27-30 april 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord

Nadere informatie

het strand, kwallen en krabben

het strand, kwallen en krabben het strand, kwallen en krabben eb en vloed Door de getijden en de invloed van de zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht bij

Nadere informatie

Rapportage Overlagingsconstructie met schone koppen in de Oosterschelde. Notitie over de effecten van Schone koppen op wierbegroeiingen.

Rapportage Overlagingsconstructie met schone koppen in de Oosterschelde. Notitie over de effecten van Schone koppen op wierbegroeiingen. Rapportage Overlagingsconstructie met schone koppen in de Oosterschelde Notitie over de effecten van Schone koppen op wierbegroeiingen. R. Jentink, Rijkswaterstaat Meetinformatiedienst Zeeland, 2005 1

Nadere informatie

OESTERS. Smit Vis. Smit Vis, verspartner van Sligro

OESTERS. Smit Vis. Smit Vis, verspartner van Sligro OESTERS Smit Vis Smit Vis heeft een keur aan oesters in het assortiment. Ze zijn alle van het zuiverste water en hebben een eigen unieke smaak. Deze folder gaat in op ons aanbod en helpt je een keuze te

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Notitie begroeiing zeedijk Westkapelle (getijdenzone) situatie oktober 2012

Notitie begroeiing zeedijk Westkapelle (getijdenzone) situatie oktober 2012 Notitie begroeiing zeedijk Westkapelle (getijdenzone) situatie oktober 2012 Inleiding Op verzoek van P.L. Meininger van Projectbureau Zeeweringen is door A.J.M. Meijer van Bureau Waardenburg een veld bezoek

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

Land van wind en water

Land van wind en water Land van wind en water Groep 5 en 6 Leerkrachtenhandleiding Bezoekerscentrum De Kennemerduinen: Zeeweg 12 2051 EC Overveen Tel: 023-54 11 123 Mail: info@np-zuidkennemerland.nl Website: www.np-zuidkennemerland.nl

Nadere informatie

Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014

Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014 Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014 Marieke van Katwijk, Ecoscience Nijmegen Brigitta van Tussenbroek 29 augustus 1 september 2014 Tussen 29 augustus en 1 september 2014 is

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 26-28 augustus 2008 - Wim Giesen, 30 augustus 2008 25-28 augustus 2008 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 104 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1998 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 1 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

MODULE I. ZAND en ROTSEN. tekst en lay-out: Frank Nolf

MODULE I. ZAND en ROTSEN. tekst en lay-out: Frank Nolf MODULE I ZAND en ROTSEN tekst en lay-out: Frank Nolf 1. Zeekusten: zand en rotsen 1.1. Eb en vloed Zeventig procent van het aardoppervlak wordt bedekt door oceanen. Dit is een onvoorstelbare hoeveelheid

Nadere informatie

Synthese en vergelijking van de wierzone met voorgaande perioden A.J.M. Meijer K. Didderen

Synthese en vergelijking van de wierzone met voorgaande perioden A.J.M. Meijer K. Didderen Inventarisatie getijdenzone zeedijken Oosterschelde 2012 Synthese en vergelijking van de wierzone met voorgaande perioden A.J.M. Meijer K. Didderen Inventarisatie getijdenzone zeedijken Oosterschelde

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

(Rijksherbarium, Leiden)

(Rijksherbarium, Leiden) De reis van een bruinwier rond de wereld door W.F. Prud Homme+van+Reine (Rijksherbarium, Leiden) Sargassum muticum (Yendo) Fensholt, het Japans bessenwier, is een bruinwier dat van nature langs de kust

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Basiscursus planten: Bladvormen. Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:..

Basiscursus planten: Bladvormen. Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:.. 2012 Basiscursus planten: Bladvormen Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:.. 2:. Basiscursus planten: Bomen verliezen hun bladeren en sparen zo hun energie om straks na de winter weer helemaal

Nadere informatie

Ontdekkingstocht duin, bos en strand

Ontdekkingstocht duin, bos en strand Ontdekkingstocht duin, bos en strand Opdracht 1 Het noorden van de kaart Start deze ontdekkingstocht op de parkeerplaats van Ecomare. Om te weten of je goed loopt, is het belangrijk dat je de kaart goed

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen & Wouter Suykerbuyk, 7 juli 2009 29 juni-3 juli 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 23-25 maart 2010 - Wim Giesen, Kris Giesen, Paul Giesen & Wouter Suykerbuyk, 29 maart 2010 23-25 maart 2010 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 5

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 5 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 5 6,8 Samenvatting door Syb 669 woorden 3 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Biologie Biologie H3 Samenvatting PARAGRAAF 1 - Wortel Functies van de wortel: Het opnemen van

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Theoriebundel. Natuur Natuurgebieden IV Zee en kust. M4.3 Milieu en Ruimte. auteur: P. de Jongh, versie: 25-01-2015

Theoriebundel. Natuur Natuurgebieden IV Zee en kust. M4.3 Milieu en Ruimte. auteur: P. de Jongh, versie: 25-01-2015 Theoriebundel Natuur Natuurgebieden IV Zee en kust oriëntatiefase beroepsfase afstudeerfase M4.3 Milieu en Ruimte auteur: P. de Jongh, versie: 25-01-2015 MBO Boxtel 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 4 Zee en Kust

Nadere informatie

Woordenschat groep 4 les 1. 1. Remco gaf een optreden. Hij zong het lied: Hier is mijn huis Hij is een. a. Zeeman b. Artiest c. Meester d.

Woordenschat groep 4 les 1. 1. Remco gaf een optreden. Hij zong het lied: Hier is mijn huis Hij is een. a. Zeeman b. Artiest c. Meester d. Woordenschat groep 4 les 1 1. Remco gaf een optreden. Hij zong het lied: Hier is mijn huis Hij is een. a. Zeeman b. Artiest c. Meester d. Schilder Remco zingt over Vroeger was hier de zee Bij Lelystad

Nadere informatie

Lespakket Strandvondsten

Lespakket Strandvondsten Lespakket Strandvondsten Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op www.rotterdam.nl/lesmateriaalnatuuronderwijs - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket:

Nadere informatie

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m 1 Handboek Tuinplanten Bomen & Struiken > 4,5 m 2 Titel: Handboek Tuinplanten, Bomen & Struiken > 4,5 m Nederlandse uitgever: BoekvoorPlant Copyright 2016 Cm van de Wouw Ontwerp: Cm van de Wouw Productieleiding:

Nadere informatie

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord In het gebied tussen de strekdammen bij Strand Horst Noord en de bebouwing van Harderwijk ligt een klein natuurgebied

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009 Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Op 3 t/m 6 augustus 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatie- en een aantal natuurlijke zeegraslocaties.

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 31 augustus - 2 september 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen, Wouter Suykerbuyk, 19 september 2009 31 augustus 2 september 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties

Nadere informatie

Bamboe en siergrassen

Bamboe en siergrassen Bamboe en siergrassen Vakdag Tuin, Park en Landschap Periode 3 en 4, schooljaar 2014-2015 Bamboe en siergras is familie van elkaar Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013 - Wim Giesen 1 & Paul Giesen 2, 18 juni 2013 In de tweede week van juni 2013 zijn korte monitoringsbezoeken uitgevoerd naar alle 10 mitigatielocaties

Nadere informatie

Cva?Lesvoorbereiding. Student leraar secundair onderwijs groep 1

Cva?Lesvoorbereiding. Student leraar secundair onderwijs groep 1 Cva?Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Eeckhout Andreas Cluster Bi-Fy-Aa-Ch Groep 2 OSO 2 Academiejaar 2005-2006 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. (09) 269

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

PLANTEN. Basis maakt de vragen 1 t/m 35. Voor iedere vraag kan 1 punt behaald worden

PLANTEN. Basis maakt de vragen 1 t/m 35. Voor iedere vraag kan 1 punt behaald worden BK402: PLANTEN Basis maakt de vragen 1 t/m 35. Voor iedere vraag kan 1 punt behaald worden Kader maakt de vragen 1 t/m 45. Voor iedere vraag kan 1 punt behaald worden Beantwoord de volgende vragen. 1 Een

Nadere informatie

PLANTEN. basiskennis

PLANTEN. basiskennis PLANTEN basiskennis Colofon Auteurs Jan van Driel, Ontwikkelcentrum Redactie Marieke van Nimwegen, Tekst & Communicatie Beeld Jan van Driel, Ontwikkelcentrum Ontwerp omslag & opmaak binnenwerk Jeroen Reith,

Nadere informatie

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06 Biotoop: het bos BOSPLANTEN INHOUD 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam 04 2. Beuk 05 3. Eik 06 Wereldoriëntatie: natuur: bosplanten VCS-M: L-6 JP: 2003-11-25-1

Nadere informatie

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6

blaadjes THEMA 9 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 Docentenhandleiding Groep 1/2/3/4/5/6 THEMA 9 blaadjes Dit materiaal is ontwikkeld in opdracht van IVN, in het kader van Gezonde Schoolpleinen. Tekst: Dieuwertje Smolenaars, NME Amsterdam-Noord. Vormgeving

Nadere informatie

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 SOORTEN OMHEININGEN Inhoud: Omheiningen van levend materiaal 1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 Andere soorten omheining 4. Dood hout blz.

Nadere informatie

De Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop 26 Ons Buiten juli 2015 TEKST ERIK HOOIJBERG De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een frisgroene plant met een prachtige aarvormige bloeiwijze. Van oorsprong komt de plant uit Taiwan, Korea,

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk door S. 1142 woorden 21 mei 2016 7,6 2 keer beoordeeld Vak Biologie Tamme Kastanjeboom (Castanea sativa) Gevonden op 20 mei 2015, in gemeente Hoogezand-Sappemeer,

Nadere informatie

Voortplanting bij planten

Voortplanting bij planten Voortplanting bij planten Opdracht 1 1. Wanneer spreken we van ongeslachtelijke voortplanting? 2. Een uitloper en een wortelstok zijn beide stengels waaraan jonge planten ontstaan. Wat is het verschil

Nadere informatie

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed.

Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Nieuwsbrief 10 10 juli 2011 Africa Wood Grow Ltd. Dream about a tree and start with a seed. Beste Lezers, AWG doet het goed, over één maand bestaat we al weer een jaar. Een jaar waarin we acht hectare

Nadere informatie

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN

Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN Indeling zure kersen ALS WE OVER ZURE KERSEN SPREKEN DAN DENKEN WE MEEST AAN DE MOREL OF WE ZEGGEN MORELLEN, DOCH DE MOREL IS EEN RAS TERWIJL ZURE KERSEN DE VERZAMELNAAM IS VOOR ALLE ZURE KERSERASSEN.

Nadere informatie

Aftekenlijst. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Aftekenlijst. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Schematisch

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6

GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 Juncus - Russen GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 zonder bladeren met bladeren met bladeren met bladeren onderaan met bladeren ook hogerop met bladeren schijnbare zijdelings (schutblad voortzetting

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat

Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat Opgesteld door Martijn Westdorp van Sportvisserij Zuidwest Nederland Versie 2, 6 juni 2011 Woensdag 15 juni 2011 is Martijn Westdorp van Sportvisserij

Nadere informatie

informatie: schelpen - tweekleppigen

informatie: schelpen - tweekleppigen informatie: schelpen - tweekleppigen Tweekleppigen zijn schelpdieren die zich beschermen tussen twee ongeveer even grote schelpkleppen. Bekende soorten zijn de mossel, de kokkel en de oester. Amerikaanse

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS

RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS RESTANT PRESENTATIES LEERLINGEN SOORTENKENNIS Milieu MO41B 2017-2018 KLEINE ZONNEDAUW (DROSERA INTERMEDIA) KENMERKEN SOORTNAAM Soortgroep/familie Hoofd-biotoop Uiterlijke kenmerken Extra foto s Zonnedauwfamilie

Nadere informatie

Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten

Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten Aquaplantsonline.nl Het behandelen en plaatsen van aquariumplanten Dit e-book wordt u aangeboden door Aquaplantsonline 2016 Aquaplantsonline Aquaplantsonline.nl 2 / 14 Dit is de 1.0 versie van dit e-book.

Nadere informatie

25.000 orchideesoorten

25.000 orchideesoorten DE ORCHIDEE Art of Life De campagne voor de potorchidee komt tot stand in samenwerking met meer dan 40 potorchideeën telers in Nederland. Onder de noemer Art of Life hebben zij hun krachten gebundeld om

Nadere informatie

Het prille begin en het belang van Cyanobacteria

Het prille begin en het belang van Cyanobacteria 80 % N2 en 20% O2 Blauwwieren Het prille begin en het belang van Cyanobacteria Blauwwieren Het prille begin en het belang van Cyanobacteria Microbiële matten - ca. 3.5 Gyr? Apex Basalt (Western Australia)

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur Examen HAVO 014 tijdvak 1 woensdag 14 mei 1.0-1.0 uur wiskunde B Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een

Nadere informatie

leeftijd kwelder (in jaren)

leeftijd kwelder (in jaren) Kwelders De vorm van eilanden, bijvoorbeeld in de Waddenzee, verandert voortdurend. De zee spoelt stukken strand weg en op andere plekken ontstaat juist nieuw land. Deze nieuwe stukken land worden kwelders

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Waterlepeltje (Ludwigia)

Waterlepeltje (Ludwigia) Waterlepeltje (Ludwigia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen Ludwigia Kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) kroonbladen 7-17 mm (12-)15-25 mm

Nadere informatie

Inventarisatie begroeiing schone koppen 2005

Inventarisatie begroeiing schone koppen 2005 Inventarisatie begroeiing schone koppen 2005 dijkbekledingsmaterialen met gietasfalt in de getijdenzone van de Oosterschelde A.J.M. Meijer P. Schouten Inventarisatie begroeiing schone koppen 2005 dijkbekledingsmaterialen

Nadere informatie

Planten. en hun namen

Planten. en hun namen Planten en hun namen Colofon Auteurs De werkgroep van de VHG Brancheopleiding: Arie Snoeien Kees Voogd Nicole Slagmolen Johan van Geffen (voorzitter) Jan van Driel, Ontwikkelcentrum Redactie Marieke van

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula)

LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten. Klokje (Campanula) Klokje (Campanula) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten ALGEMENE SLEUTEL Bloemen zittend, gegroepeerd bovenaan Kluwenklokje Bloemen met lange of korte bloemsteeltjes Blad minstens 5 x zo lang

Nadere informatie

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6

Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6 INHOUD Bollen en knollen Les 1: bollen en knollen... 2 Werkblad bol en knol... 4 Bol en knol stripverhaal... 5 Achtergrondinformatie... 6-1 - Les 1: Bollen en knollen Nodig: Van Milieueducatie: - Aardappel(en)

Nadere informatie

Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken

Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken Lesbrief 4 Maken van boeketten en bloemstukken LESBRIEF 4 MAKEN VAN BOEKETTEN EN BLOEMSTUKKEN Niveau II 1 Maken van boeketten en bloemstukken. Het maken van boeketten en bloemstukken is een dagelijks terugkerende

Nadere informatie