Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat"

Transcriptie

1 Aanwezigheid wadpieren op het project zandsuppletie Galgeplaat Opgesteld door Martijn Westdorp van Sportvisserij Zuidwest Nederland Versie 2, 6 juni 2011 Woensdag 15 juni 2011 is Martijn Westdorp van Sportvisserij Zuidwest Nederland mee gegaan met Rijkswaterstaat om het Zandsuppletieproject op de Galgeplaat te gaan bekijken. Edwin Parree en Mariska Bijleveld van de meetadviesdienst Rijkswaterstaat waren hierbij aanwezig. Het doel van Martijn zijn aanwezigheid is om het project te bekijken vanuit het oogpunt van de sportvisserij en met het oog op de Schelphoek en de Oesterdam, waarbij er in de toekomst ook een zandsuppletie gaat plaatsvinden op een pierenspitgebied. De belangrijkste vraag is hoeveel pieren er (nog) aanwezig zijn nadat men zandsuppletie heeft toegepast en of de zandplaat nog aantrekkelijk voor de sportvisser is om zijn pieren te spitten. Het project in het kort Na wat gesteggel met een aantal mosselvissers heeft Rijkswaterstaat vergunning gekregen om zand te suppleren in de Oosterschelde. De Galgeplaat is hiervoor aangewezen. In augustus 2008 is Rijkswaterstaat gestart met de proef. Dit is de eerste zandsuppletie proef die in de Oosterschelde is uitgevoerd. Rijkswaterstaat voert ook nog andere proeven uit om de zandhonger tegen te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld op sommige plaatsen kunstmatige oesterriffen aangebracht die het zand tegen moeten houden. De grootte van de suppletie is ongeveer 250m2. Het zand is met bulldozers aangebracht. Het zand is van een andere plaat iets verderop weggehaald. De dikte van de aangebrachte zandlaag varieert van 20cm op het laagste deel tot iets meer dan 100cm op het hoogste deel. Monitorring Het project wordt in de gaten gehouden door camera s die op een grote paal zijn gemonteerd (fig 1). Elk uur wordt er een foto genomen van de zandplaat. Met diverse programma s en berekeningen wordt er o.a. bijgehouden hoeveel zand er verdwijnt en welke richting het op gaat.

2 Fig. 1, Met camera s wordt de zandsuppletie op de Galgeplaat in de gaten gehouden. Verder voert de meetadviesdienst van Rijkswaterstaat iedere maand handmatig metingen uit. Zo wordt er op bepaalde vaste punten met een meetlat de hoogte bepaald (fig 2). Ook worden er tellingen gedaan van het aantal wadpieren per vierkante meter. Dit wordt gedaan door het aantal pierenhoopjes te tellen.

3 Fig. 2, Rijkswaterstaat voert maandelijks handmatige metingen uit op de Galgeplaat. Resultaten Er wordt daadwerkelijk een afname van de hoogte van de zandplaat gemeten. Maar dit is miniem en varieert in de tijd. De proef duurt 3 jaar vanwege de vergunning en dat is eigenlijk te kort om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen. Vandaar dat Rijkswaterstaat ook meerdere zandsuppletie proeven in de Oosterschelde wil gaan doen.

4 Voor wat betreft de tellingen van pieren variëren de uitkomsten. Soms worden er maar 4 hoopjes geteld op één vierkante meter maar in het gunstigste geval wel honderden. Hierbij is niet gekeken naar de grootte van het pierenhoopje en er worden dan ook geen grondbemonsteringen van de pieren gedaan. Het is daardoor dus niet duidelijk of deze pieren groot genoeg zijn om te gebruiken door sportvissers! Men heeft overigens alleen maar naar pieren gekeken en niet naar de aanwezigheid van andere aassoorten die voor de sportvisserij ook interessant zijn zoals zagers, slikzagers en witjes. Wel zijn er een aantal steekproeven gedaan waarbij men een gedeelte van de plaat heeft bemonsterd. Er is gekeken naar alles wat er in het monster aanwezig was en dit is geclassificeerd. Bevindingen Bij aankomst op de plaat lagen er rondom de zandsuppletie diverse oesterbanken. Wat meteen opviel was dat er ontzettend veel mosselzaad tussen de oesters lag (fig 3). Waarschijnlijk zijn deze mosselen afgeslagen van de mosselzaad invanginstallatie (MZI) ten noorden van de Galgeplaat. Een combinatie van mosselen, oesters en een juiste ondergrond kan positief zijn voor de aanwezigheid van zagers (fig 4). Op de aangebrachte zandplaat zijn geen mosselen en oesters gevonden. Op de zandplaat waren dan ook absoluut geen zagers te vinden. Fig 3, Mosselzaad tussen de oesters op de Galgenplaat.

5 Fig 4, Schelpen zoals (lege) oesters en mosselen zijn aantrekkelijk om zagers op te spitten zoals hier bij Bruinisse. Er is overigens wel een zager aangetroffen bij een oesterbank. Maar er zijn maar enkele spitten naar zagers gedaan bij deze oesterbanken. Rondom de zandsuppletie zijn (grote) pieren te vinden die de sportvisser graag gebruikt. Ook de hoeveelheid hiervan is prima. Dit was ook de oorspronkelijke situatie voordat er zand op de proeflocatie is gelegd (fig 5).

6 Fig. 5, Mooie grote pieren aanwezig rondom de zandsuppletie. Dit was ook de oorspronkelijke situatie. Op de lage gedeeltes waarbij er ongeveer 1 30 cm zand is opgebracht zijn ook pieren te vinden waarmee een visser uit de voeten kan. De grootte van deze pieren is weliswaar kleiner dan de grootte van de oorspronkelijke pieren die er eerst zaten. Een spitter zal hier geen mooie portie zeepieren kunnen spitten, zoals rondom - en dus voorheen wel op deze locatie kon (fig 6 en 7).

7 Fig. 6, Op de suppletie van ong. 1 30cm zijn er pieren voor de sportvisserij aanwezig. Fig. 7, Deze pieren zijn net groot genoeg voor de sportvisser.

8 Zodra er meer dan 30cm zand is aangebracht, komen er geen pieren meer voor die sportvissers überhaupt nog kunnen gebruiken. Op deze gedeeltes zijn wel kleine hoopjes te vinden van hele jonge piertjes. De vraag is alleen of deze kleintjes daadwerkelijk groot genoeg worden om er mee te kunnen vissen en hoe lang dit gaat duren (fig. 8 en 9). Fig. 8, Kleine pierenhoopjes aanwezig op de hogere delen. Fig. 9, Te kleine piertjes om te gebruiken voor de sportvisserij.

9 Op de zandsuppletie zijn tijdens een aantal opgravingen diverse witjes aangetroffen. Wel kleintjes, maar deze worden ook soms gebruikt door enkele sportvissers. Samenvatting conclusie Alleen effecten op wadpieren worden onderzocht. Effecten op zagers, slikzagers en witjes zijn niet inzichtelijk geworden. Zandsuppletie tussen 1 30 cm: Na drie jaar nauwelijks aaswinning (pieren)mogelijk Zandsuppletie > 30 centimeter: Na drie jaar nog geen aaswinning (pieren) mogelijk Advies Schelphoek Bij de Schelphoek worden zowel pieren als zagers gespit. In de zomermaanden worden er zelfs meer zagers dan pieren gespit. De zagers worden met name aan de laagwaterlijn gespit en de pieren tussen de laagwaterlijn tot onder aan de dijk. Uit de bevindingen van de zandsuppletie op de Galgeplaat is gebleken dat er niets gezegd kan worden over de gevolgen op de aanwezigheid van zagers. Wel is te zeggen dat zagers normaal gesproken niet van een zandige grond houden om in te leven. Misschien is het dus mogelijk om bij de zandsuppletie bij de Schelphoek een andere grondsoort dan zand op een gedeelte waar zagers zich bevinden te gebruiken. Een idee is om dit maar bij (een gedeelte van) de laagwaterlijn te doen. Hierdoor kan bekeken worden hoe snel, wanneer en bij welke grondsoort de zager zich hersteld bij een zandsuppletie. Graag ziet Sportvisserij Zuidwest Nederland dat Rijkswaterstaat sowieso onderzoek doet naar de aanwezigheid van de zagers bij de schelphoek net als bij de wad pieren op de Galgeplaat. Bij de schelphoek worden pieren gespit van kort onder de kant tot aan de waterlijn. Vanaf de dijk wordt een dikke laag zand van ongeveer 1 meter aangebracht. Hier zal men de eerste 3 jaar dus vrijwel zeker geen pieren kunnen spitten voor de sportvisserij gezien de bevindingen op de Galgeplaat. Het zou goed zijn om bij de Schelphoek in de gaten te houden bij bepaalde diktes zandlagen te kijken hoe snel de wad pieren weer terug komen in hoeveelheid, maar ook in grootte.

30 jaar aan veranderingen in het Oosterschelde ecosysteem TOM YSEBAERT. Bouwen aan een Veerkrachtige Delta 1-2 juni 2017, Vlissingen

30 jaar aan veranderingen in het Oosterschelde ecosysteem TOM YSEBAERT. Bouwen aan een Veerkrachtige Delta 1-2 juni 2017, Vlissingen 30 jaar aan veranderingen in het Oosterschelde ecosysteem TOM YSEBAERT Bouwen aan een Veerkrachtige Delta 1-2 juni 2017, Vlissingen De Oosterschelde: een uniek gebied Zoute getijdennatuur (buiten- en binnendijks)

Nadere informatie

paspoort Oosterschelde

paspoort Oosterschelde paspoort Oosterschelde 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd en

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7

Veiligheidsbuffer Oesterdam [Periode 2013] Datum Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 Projectvoortgangsrapport CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 7 CO 2 -Prestatieladder Veiligheidsbuffer Oesterdam 2013 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. - 5.C.3. Van Oord

Nadere informatie

RWS BEDRIJFSINFORMATIE. Kwalitatieve benthos opname Rug van Baarland

RWS BEDRIJFSINFORMATIE. Kwalitatieve benthos opname Rug van Baarland RWS BEDRIJFSINFORMATIE Kwalitatieve benthos opname Rug van Baarland Datum 28 november 2017 Status Definitief RWS Kwalitatieve benthos opname Rug van BEDRIJFSINFORMATIE Baarland 28 november 2017 Colofon

Nadere informatie

Klimaatbestendige Oosterschelde

Klimaatbestendige Oosterschelde Oosterschelde (NL) De Nederlandse zeearm Oosterschelde is uitzonderlijk rijk aan vogels, maar de vraag is voor hoe lang nog. De platen, slikken en schorren, die nu nog in uitgestrekte foerageer- en rustplaatsen

Nadere informatie

1. Korte beschrijving

1. Korte beschrijving Kennisinventarisatie natuurlijke klimaatbuffer Oesterdam November 2013 Contacten Björn van den Boom (omgevingsmanager), Natuurmonumenten, B.vandenBoom@Natuurmonumenten.nl, T. 06 5115 4386 Ben de Winder,

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Zeeland Klant Eis Specificaties (KES) veiligheidsbuffer Oesterdam

Rijkswaterstaat Zeeland Klant Eis Specificaties (KES) veiligheidsbuffer Oesterdam Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Rijkswaterstaat Zeeland Klant Eis Specificaties (KES) veiligheidsbuffer Oesterdam Rijkswaterstaat Zeeland Klant Eis Specificaties (KES) veiligheidsbuffer Oesterdam referentie

Nadere informatie

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS INORNATUS) OP EEN PROEFLOCATIE (PERCEEL 119) IN DE OOSTERSCHELDE Tussenrapportage Delta Academie 17 augustus

Nadere informatie

Les met werkblad - biologie

Les met werkblad - biologie Les met werkblad - biologie Doel: Leerlingen hebben na de deze les een idee hoe het is om te wadlopen. Ze weten wat ze onderweg tegen kunnen komen. Materialen: - Werkblad 5: Wadlopen - Platte bak (minimaal

Nadere informatie

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009 Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Op 3 t/m 6 augustus 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatie- en een aantal natuurlijke zeegraslocaties.

Nadere informatie

5 Fase III: Granulaire analyses

5 Fase III: Granulaire analyses 5 Fase III: Granulaire analyses Op een selectie van de boringen zijn granulaire analyses uitgevoerd, meestal meerdere monsters per boring. Bij het bepalen van de korrelgrootteverdelingen is gebruik gemaakt

Nadere informatie

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde.

Het excursiegebied ligt aan de oostkant van De Zeester, de ondiepe poel heeft een uitgang naar de Oosterschelde. Tekst en foto s: DirkJan Dekker Waar ligt de Gorishoek? Het was half bewolkt, met een zacht windje, 10 ºC. Om half 10 was afgesproken, want het was laag water om kwart over 10, en we wilden het laagste

Nadere informatie

't Vletgoor te Holten

't Vletgoor te Holten Sportvisserij Oost Nederland 't Vletgoor te Holten Inrichtingswensen voor de stadsvijver in Holten Mark Kouwenhoven 23-2-2015 Inhoud 1 't Vletgoor Algemeen... 1 2 't Vletgoor en de HSV... 2 2.1 Vissen

Nadere informatie

Watervogeltellingen bij afgaand tij op en nabij de proefsuppleties Galgeplaat en Schelphoek in de Oosterschelde, september-november 2017

Watervogeltellingen bij afgaand tij op en nabij de proefsuppleties Galgeplaat en Schelphoek in de Oosterschelde, september-november 2017 Watervogeltellingen bij afgaand tij op en nabij de proefsuppleties Galgeplaat en Schelphoek in de Oosterschelde, september-november 2017 Mark S. J. Hoekstein Delta Project Management Habitat-Advies Onderzoek

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam

Veiligheidsbuffer Oesterdam Veiligheidsbuffer Oesterdam 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 017425 2012 PZDT-R-12298ontw Brochure Veiligheidsbuffer Oesterdam sam Magisch landschap De Oostersehelde is een

Nadere informatie

Levende Waterbouw. De natuur als ingenieur

Levende Waterbouw. De natuur als ingenieur Levende Waterbouw De natuur als ingenieur Bouwen met en voor de natuur Moderne techniek en natuur gaan heel goed samen. Dat toont winn met de proefprojecten van Biobouwers en Rijke Dijk. Onder de noemer

Nadere informatie

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 25 oktober 2011 Kenmerk N001-4817394TER-mfv-V01-NL Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 1 Inleiding Autobedrijf Van den

Nadere informatie

Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer Oesterdam.

Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer Oesterdam. Belanghebbenden Rijkswaterstaat Zeeland Meetadviesdienst Zeelandll Poelendaelesingel JA Middelburg Postadres: Postbus KA Middelburg T () F () Doorlaatmiddel. Inleiding. Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer

Nadere informatie

Herbouw loods Berekening nieuwe fundering

Herbouw loods Berekening nieuwe fundering Opdrachtgever: Arnold de Visser Herbouw loods Berekening nieuwe fundering d.d. 24 november 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding en uitgangspunten 2 Berekening fundering 3 Bijlage I - Schets fundering

Nadere informatie

BEOORDELING MAATREGELEN ZANDHONGER ZEEF 1 (RW / HITM/217)

BEOORDELING MAATREGELEN ZANDHONGER ZEEF 1 (RW / HITM/217) BIJLAGE IV BEOORDELING MAATREGELEN ZANDHONGER ZEEF 1 (RW1809-28/ HITM/217) Witteveen+Bos, bijlage IV behorende bij rapport RW1809-28/holj2/208 d.d. 13 september 2013 INHOUDSOPGAVE blz. 1. BEOORDELING MAATREGELEN

Nadere informatie

VARIANTENSTUDIE ROGGENPLAAT SUPPLETIE FASE II

VARIANTENSTUDIE ROGGENPLAAT SUPPLETIE FASE II VARIANTENSTUDIE ROGGENPLAAT SUPPLETIE FASE II P R E S E N T A T I E S T A K E H O L D E R S B I J E E N K O M S T R O G G E N P L A A T, 8 N O V. 2 0 1 6, K R A B B E N D I J K E Joost Stronkhorst (HZ/Deltares),

Nadere informatie

Wat opvalt is dat de resultaten na verloop van tijd in stand blijven en zelfs verbeteren.

Wat opvalt is dat de resultaten na verloop van tijd in stand blijven en zelfs verbeteren. Rapportage SPO-T onderzoek 1-10-2012 In het SPO-T onderzoek worden verschillende parameters gemeten op verschillende tijdstippen door de SPO-T geïnstrueerde sportvastencoach. In deze tussenrapportage wordt

Nadere informatie

Suppletie Roggenplaat. Onderzoek Integrale veiligheid Oosterschelde

Suppletie Roggenplaat. Onderzoek Integrale veiligheid Oosterschelde Suppletie Roggenplaat Onderzoek Integrale veiligheid Oosterschelde Deltaprogramma 2015 De Oosterschelde uitdaging: Klimaatverandering, zeespiegelstijging en morfologische effecten van de Deltawerken leiden

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam Ecologische onderbouwing

Veiligheidsbuffer Oesterdam Ecologische onderbouwing Veiligheidsbuffer Oesterdam Ecologische onderbouwing 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Insteek Veiligheidsbuffer Oesterdam...4 2.1 Analyse van het probleem...4 2.2 De gekozen oplossing...5 2.3 De randvoorwaarden...6

Nadere informatie

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Veer. Het bepalen van de veerconstante,

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Veer. Het bepalen van de veerconstante, Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni 2004 4,4 127 keer beoordeeld Vak Natuurkunde De Veer Het bepalen van de veerconstante, Het bepalen van de trillingstijd van een veer, Het bepalen

Nadere informatie

Monitoringsplan Zandhongerproeven 2013-2018. Datum 20 december 2012

Monitoringsplan Zandhongerproeven 2013-2018. Datum 20 december 2012 Monitoringsplan Zandhongerproeven 2013-2018 Datum 20 december 2012 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Dienst Zeeland Informatie Eric van Zanten Telefoon (0118) 62 28 68 E-mail eric.van.zanten@rws.nl

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: januari 2015 Ringslang bij het Wasmeer Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Erosie 5. Internationaal 6. Colofon Wat dragen de ecoducten

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam Oosterschelde

Veiligheidsbuffer Oesterdam Oosterschelde Veiligheidsbuffer Oesterdam Oosterschelde Overzicht T0-metingen Datum 28 okt 2013 Veiligheidsbuffer Oesterdam Oosterschelde Overzicht T0-metingen 28 okt 2013 Colofon Uitgegeven door RWS / afdeling CIV

Nadere informatie

Presentatie Delta Tij. Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta

Presentatie Delta Tij. Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta Presentatie Delta Tij Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta Door Wim de Vries Directeur Sportvisserij Zuidwest Nederland Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta

Nadere informatie

Probleemstelling: Wat zijn de bedreigende factoren voor de vissen in de Waddenzee? En welke is de meest bedreigende?

Probleemstelling: Wat zijn de bedreigende factoren voor de vissen in de Waddenzee? En welke is de meest bedreigende? Klas: V5B/V5C Bio cluster 7/2 Datum: 21 05 2010 Namen v/d groep: Chris Klaver, Loes Klaver, Isabel Schilder en Lisanne van Dijk. Titel v/d opdracht: Visserij Omschrijving v/h onderwerp: Visserij in de

Nadere informatie

ZAND EN WATER. De zandplaten van de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland, dreigen weg te spoelen. Hoe kan het tij worden gekeerd?

ZAND EN WATER. De zandplaten van de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland, dreigen weg te spoelen. Hoe kan het tij worden gekeerd? ZAND EN WATER De zandplaten van de Oosterschelde, het grootste nationale park van Nederland, dreigen weg te spoelen. Hoe kan het tij worden gekeerd? De Roggenplaat, een grote zandbank in de westelijke

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, oktober 2013

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, oktober 2013 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 21-25 oktober 2013 - Wim Giesen 1, Paul Giesen 2 & Kris Giesen 3, 29 oktober 2013 In de vierde week van oktober 2013 zijn korte monitoringsbezoeken uitgevoerd

Nadere informatie

Climate Proof Areas. 2 november 2011

Climate Proof Areas. 2 november 2011 Slotconferentie ti Climate Proof Areas Pilot Schouwen-Duiveland 2 november 2011 Pilot Schouwen-Duiveland Ruben Akkermans 2 november 2011 EU Interreg project North Sea Programme 5 landen: België, Duitsland,

Nadere informatie

Delta tij. Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta

Delta tij. Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta Delta tij Sportvisserij in de Zuidwestelijke Delta Inhoud Sportvissen in de Zuidwestelijke Delta 3 Deltavisserij in cijfers 5 Een dynamische visstand 9 Toegang tot de vis 13 Samen sterk 16 Vissen op dezelfde

Nadere informatie

Lessenserie Oppervlakte

Lessenserie Oppervlakte Groep 6, 7 Achtergrond Het TAL-boek Meten en meetkunde in de bovenbouw (Wolters-Noordhoff, 2006) beschrijft de grote lijn van de leergang rond meten. Deze lessenserie heeft betrekking op het meten van

Nadere informatie

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden Noordzee binnen Legenda grevelingen hoge en / diepe geulen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden stagnant zorgcomplexen Goeree versterken toerisme

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust biologie van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen kunnen

Nadere informatie

Wouter Suykerbuyk, geassisteerd door Laura Govers (RU)

Wouter Suykerbuyk, geassisteerd door Laura Govers (RU) Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: monitoring begin december 2008 Wouter Suykerbuyk, geassisteerd door Laura Govers (RU) Krabbenkreek Noord 2008 Tijdens de monitoring van begin november werd een sterke

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

Ecobeach. Natuurlijke aanwas van het strand

Ecobeach. Natuurlijke aanwas van het strand Ecobeach Natuurlijke aanwas van het strand De natuur doet haar werk De drainagebuizen zorgen voor de aanwas van zand. Ze hebben een doorsnee van tien centimeter en zijn twee of drie meter lang. De buizen

Nadere informatie

Polder Halsteren Schade en herstel 1953

Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Waterschap De Polders van Halsteren Schade aan de dijken De buitendijken van dit waterschap hebben een hoogte van N.A.P. -\- 5,00 a 5,50 m, terwijl de stormvloedstand

Nadere informatie

Sanitair Schelpdier Onderzoek 2015

Sanitair Schelpdier Onderzoek 2015 Sanitair Schelpdier Onderzoek 2015 Resultaten De Nederlandse productiegebieden voor levende tweekleppige weekdieren worden onderzocht op de aanwezigheid van E.coli (microbiologie), potentieel toxineproducerende

Nadere informatie

Schelpenproef Viane West, Oosterschelde, 11 oktober 2010

Schelpenproef Viane West, Oosterschelde, 11 oktober 2010 Schelpenproef Viane West, Oosterschelde, 11 oktober 2010 - Wim Giesen, Kris Giesen & Wouter Suykerbuyk, 17 oktober 2010 Een schelpenproef is uitgevoerd op Viane West om te toetsen of het aanbrengen van

Nadere informatie

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn:

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn: FACTSHEET Tellingen Coffeeshopbezoekers Roermond Resultaten metingen 2018: april en augustus In opdracht van de gemeente Roermond voert Breuer&Intraval jaarlijks (van 2018 tot en met 2021) tellingen uit

Nadere informatie

De ontwikkeling van de Japanse oester in de Nederlandse Waddenzee: Situatie 2006

De ontwikkeling van de Japanse oester in de Nederlandse Waddenzee: Situatie 2006 De ontwikkeling van de Japanse oester in de Nederlandse Waddenzee: Situatie 26 Frouke Fey, Norbert Dankers, Andre Meijboom, Martin de Jong, Piet-Wim van Leeuwen, Elze Dijkman, Jenny Cremer pagina 2 van

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2018

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2018 Prijslijst Sportvissen 2018 Wrakvissen Lange tocht van 6.00u tot 17.00u aa11 zzzz zzz Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u 1000 euro max. 12 personen 100 euro per persoon 1200 euro max. 12 personen 120

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen & Wouter Suykerbuyk, 7 juli 2009 29 juni-3 juli 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen

Nadere informatie

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Oosterschelde en Voordelta in het najaar van 2005

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Oosterschelde en Voordelta in het najaar van 2005 onderzoek en advies - mariene ecologie, visserij en schelpdierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 mobiel: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl notitie nr. 2005.48.1 Inventarisatie

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 22 juni uur

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 22 juni uur Examen HAVO 011 tijdvak woensdag juni 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten

Nadere informatie

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2009

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2009 Onderzoek en advies - mariene ecologie, visserij en schelpdierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 mobiel: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl rapport nr. 2009.87 Inventarisatie

Nadere informatie

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG LET OP: DIT IS EEN VOORBEELDVERSLAG EN IS DUS ERG BEKNOPT! NAAM: VOORNAAM & ACHTERNAAM KLAS: 1M1 - SCHOOL VAK: BIOLOGIE DOCENT: MEVROUW SMIT INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding..

Nadere informatie

Veiligheidsbuffer Oesterdam: morfologische ontwikkeling van. de suppletie (voorkeursvariant) en implementatie van

Veiligheidsbuffer Oesterdam: morfologische ontwikkeling van. de suppletie (voorkeursvariant) en implementatie van Veiligheidsbuffer Oesterdam: morfologische ontwikkeling van de suppletie (voorkeursvariant) en implementatie van oesterriffen als erosieremmende maatregel in het ontwerp Date 27-06-2012 Memo Direct T 0317-487419

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Bijlage met informatie. 913-0191-a-GT-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met

Nadere informatie

FEET4FEET. Ontstaan van voetklachten tijdens de. Nijmeegse Vierdaagse

FEET4FEET. Ontstaan van voetklachten tijdens de. Nijmeegse Vierdaagse FEET4FEET Ontstaan van voetklachten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Preventie van voetklachten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse Waarom dit onderzoek? De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Zeeland. Monitoringplan Veiligheidsbuffer Oesterdam

Rijkswaterstaat Zeeland. Monitoringplan Veiligheidsbuffer Oesterdam Rijkswaterstaat Zeeland Monitoringplan Veiligheidsbuffer Oesterdam INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 1.1. Aanleiding 1 1.2. Probleemstelling 1 1.3. Doelstellingen project Veiligheidsbuffer Oesterdam

Nadere informatie

Vogeltellingen in de Westerschelde. Meetverslag

Vogeltellingen in de Westerschelde. Meetverslag Vogeltellingen in de Westerschelde Meetverslag Vogeltellingen in de Westershelde Meetverslag in opdracht van RIKZ-Middelburg Uitvoering door Drs. Rienk Geene & Dr Stephan Groenewold namens opdrachtgever

Nadere informatie

Vitale aanpak Cylindrocladium mulchproeven onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Vitale aanpak Cylindrocladium mulchproeven onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Vitale aanpak Cylindrocladium mulchproeven onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project: Effect bekijken van verschillende afdekmaterialen

Nadere informatie

De impact van legalisering van online. kansspelen op klassieke loterijen. April 2011. In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV

De impact van legalisering van online. kansspelen op klassieke loterijen. April 2011. In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV De impact van legalisering van online kansspelen op klassieke loterijen April 2011 In opdracht van Goede Doelen Loterijen NV Uitgevoerd door: MWM2 Bureau voor Online Onderzoek Auteurs Matthijs Wolters

Nadere informatie

De Waddenzee - Informatie

De Waddenzee - Informatie De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 De Waddenzee R

Nadere informatie

Verkennend onderzoek naar bodemverdichting

Verkennend onderzoek naar bodemverdichting Verkennend onderzoek naar bodemverdichting December 2017 E. van Essen en W. Harder Aequator Groen & Ruimte 1 Inleiding Deskstudies (o.a. Akker et al., 2014) wijzen naar grote problemen met verdichting

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2018

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2018 Prijslijst Sportvissen 2018 Wrakvissen Lange tocht van 6.00u tot 17.00u Opstappers* aa11 zzzz zzz Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u Opstappers* 1000 euro max. 12 personen 100 euro per persoon 1200

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. De Waddenzee Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 40 In de informatie worden biotische en

Nadere informatie

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2017

North Sea Charters Prijslijst Sportvissen 2017 Prijslijst Sportvissen 2017 Wrakvissen Afhuur Boot Lange tocht van 6.00u tot 17.00u Opstappers* aa11 zzzz zzz Afhuur Boot Extra lange tocht van 6.00u tot 22.00u Opstappers* 1000 euro max. 12 personen 100

Nadere informatie

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout.

Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Schriftelijke toelichting op Aanvraag bouwvergunning haven WSV t Wrijfhout. Algemene toelichting: De vereniging, WSV t Wrijfhout is een kleine vereniging met momenteel 11 leden. Dit gaat van jong tot oud.

Nadere informatie

Oosterschelde. Doeboekje

Oosterschelde. Doeboekje Oosterschelde Doeboekje Van: Doen Zwemmend Blaaswier Nodig: emmertje Op de blaadjes van het blaaswier zie je allemaal bolletjes. Deze zijn gevuld met lucht. Daardoor kan het blaaswier goed blijven drijven

Nadere informatie

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research)

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Memo Aan Saskia Huijs (Rijkswaterstaat Zee en Delta) Datum Kenmerk Doorkiesnummer Van +31(0)88335 7945 Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Aantal pagina's 9 E-mail kees.denheijer

Nadere informatie

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat Sterkte van veen J.B.A. Weijers De dijk en omgeving. Jachthaven Uitdam uitdam March 19, 2013 2 Globale geometrie. Uitdam 3 Opbouw van de veenlaag 4 Karakterisering van veen. De variabiliteit in veen wordt

Nadere informatie

Eindexamen biologie pilot vwo I

Eindexamen biologie pilot vwo I Nonnetjes Op het strand langs de Noordzee en de Waddenzee kun je veel schelpen vinden van nonnetjes. Voor schelpenverzamelaars zijn ze interessant omdat ze in zoveel kleuren voorkomen: van rood, oranje

Nadere informatie

Schelpenproef: Verlagen van het aantal wadpieren m.b.v. een aangebrachte schelpenlaag

Schelpenproef: Verlagen van het aantal wadpieren m.b.v. een aangebrachte schelpenlaag Schelpenproef: Verlagen van het aantal wadpieren m.b.v. een aangebrachte schelpenlaag Wim Giesen & Paul Giesen, 18 juni 007 (herziene versie) 1. Achtergrond Wadpier, Arenicola marina (Philippart, 1994)

Nadere informatie

Rapport Hengelvangst registratie 2013 SNOEKBAARS. met registratie van bijvangsten. SNOEK en BAARS

Rapport Hengelvangst registratie 2013 SNOEKBAARS. met registratie van bijvangsten. SNOEK en BAARS Rapport Hengelvangst registratie 213 SNOEKBAARS Vollkerak Zoommeer Batthse Spuiikanaall Schellde-Riijjnkanaall met registratie van bijvangsten SNOEK en BAARS Rapport hengelvangstregistratie 213 snoekbaars,

Nadere informatie

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord In het gebied tussen de strekdammen bij Strand Horst Noord en de bebouwing van Harderwijk ligt een klein natuurgebied

Nadere informatie

4. Buitengebied is economie en beleving

4. Buitengebied is economie en beleving 34 4. Buitengebied is economie en beleving Kenmerkend voor het buitengebied is het tweeledige karakter. Enerzijds is het buitengebied het bedrijventerrein van de agrarische sector. Anderzijds is het buitengebied

Nadere informatie

De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee.

De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee. aanspoelsels inventarisatie Doel Duur Materialen Werkwijze De leerlingen lopen langs het strand en zoeken naar organismen uit zee. 30 minuten turflijsten, aanspoelsels, zoekkaarten, strandwaaier (optioneel),

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie. Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 1 biologie CSE KB Bijlage met informatie. 913-0191-a-KB-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 37 tot en met 46. Bij het

Nadere informatie

Rapport Hengelvangst registratie 2011 SNOEKBAARS. Volkerak Zoommeer Bathse Spuikanaal Schelde-Rijnkanaal

Rapport Hengelvangst registratie 2011 SNOEKBAARS. Volkerak Zoommeer Bathse Spuikanaal Schelde-Rijnkanaal Rapport Hengelvangst registratie 211 SNOEKBAARS Volkerak Zoommeer Bathse Spuikanaal Schelde-Rijnkanaal Rapport hengelvangstregistratie 211 snoekbaars, juni 212 blad 1 van 11 Inhouds opgave Onderwerp blz

Nadere informatie

Verslag van een geologische excursie naar Simonszand (oostelijke Waddenzee) op 21 september 2013.

Verslag van een geologische excursie naar Simonszand (oostelijke Waddenzee) op 21 september 2013. Verslag van een geologische excursie naar Simonszand (oostelijke Waddenzee) op 21 september 2013. Bert van der Valk 1 en Albert Oost 2 Met de Stichting Verdronken Geschiedenis is per ms Boschwad een bezoek

Nadere informatie

Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014

Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014 Natuurlijke Klein zeegraspopulaties in de Oosterschelde in 2014 Marieke van Katwijk, Ecoscience Nijmegen Brigitta van Tussenbroek 29 augustus 1 september 2014 Tussen 29 augustus en 1 september 2014 is

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam

Wat impressies van de Plaat van Oude Tonge en de bezochte strekdam Foto's: Kirsten Dekker, DirkJan Dekker, Laatste aanpassing op 16 maart 2017 Koel zonnig weer, af en toe licht mistig weer, 10 ºC. De strekdam bestaat uit grof grind, met hier en daar een klein poeltje.

Nadere informatie

EFFECTBESCHRIJVING RECREATIE (RW / HITM/223)

EFFECTBESCHRIJVING RECREATIE (RW / HITM/223) BIJLAGE X EFFECTBESCHRIJVING RECREATIE (RW1809-28/ HITM/223) Witteveen+Bos, bijlage X behorende bij rapport RW1809-28/holj2/208 d.d. 13 september 2013 INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 1.1. Rol thema bij

Nadere informatie

SCHATTEN VAN DE OOSTERSCHELDE. Pilot Oesterdam

SCHATTEN VAN DE OOSTERSCHELDE. Pilot Oesterdam SCHATTEN VAN DE OOSTERSCHELDE Pilot Oesterdam Werkgroep: Gijs van Zonneveld, ZMF Johan Gideonse, Gemeente Reimerswaal Dick de Jong, Rijswaterstaat Roel Mooij, Provincie Zeeland Cees van Rooijen, Rijksdienst

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL

GEMEENTE REIMERSWAAL GEMEENTE REIMERSWAAL OMGEVINGSVERGUNNING 2013.0205 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE REIMERSWAAL hebben op 26 juni 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het uitvoeren van

Nadere informatie

Inventarisatie van het aantal roepende boomkikker mannen tijdens de paartijd voorjaar door. J.J.Heuvelmans

Inventarisatie van het aantal roepende boomkikker mannen tijdens de paartijd voorjaar door. J.J.Heuvelmans IVN Maasduinen Inventarisatie van het aantal roepende boomkikker mannen tijdens de paartijd voorjaar 2011. door J.J.Heuvelmans Met medewerking van de amfibie groep van IVN Maasduinen. Inhoud 1: Inleiding

Nadere informatie

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties mei 2009: Veldbezoek ivm monitoring. Wouter Suykerbuyk, Laura Govers, Laura Glasbergen, 10 juni 2009

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties mei 2009: Veldbezoek ivm monitoring. Wouter Suykerbuyk, Laura Govers, Laura Glasbergen, 10 juni 2009 Veldverslag zeegrasmitigatielocaties mei 2009: Veldbezoek ivm monitoring Wouter Suykerbuyk, Laura Govers, Laura Glasbergen, 10 juni 2009 Op 25, 27 t/m 29 mei 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatie-

Nadere informatie

Voorstel bijvangstenregeling

Voorstel bijvangstenregeling Voorstel bijvangstenregeling 2017-2018 Opgesteld voor: Algemene Ledenvergadering Sportvisserij Fryslân Opgesteld namens: Algemeen Bestuur Opgesteld door: Kantoor Onderwerp: Bijvangstenregeling 2017-2018

Nadere informatie

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Ingenieursbureau Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Geotechnische parameters Projectcode HT1694 Datum 4 oktober 2012 Rapportstatus Definitef Opdrachtgever Prorail Paraaf Opdrachtgever:

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

Producentenorganisatie Kokkelvisserij p/a Ir. J. D. Holstein Coxstraat DC Kapelle. Project nummer:

Producentenorganisatie Kokkelvisserij p/a Ir. J. D. Holstein Coxstraat DC Kapelle. Project nummer: Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Postbus 77 1970 AB IJmuiden 4400 AB Yerseke Tel.: 0255 564646 Tel.: 0113 672300 Fax.: 0255 564644 Fax.: 0113 573477 Internet:postkamer@rivo.dlo.nl

Nadere informatie

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen

Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark. Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen. Projectnr.: Datum rapport: 17 december 2012. Postbus 1 6400 AA Heerlen Geohydrologisch onderzoek Aldenhofpark Te Hoensbroek In de gemeente Heerlen Opdrachtnummer: Versie: Uw referentie: Projectnr.: GA-120338-2 V01 Definitief HL091704901 79A Datum rapport: 17 december 2012

Nadere informatie

Proefsuppletie Galgenplaat Oosterschelde Monitoring effect op productiviteit van mosselpercelen

Proefsuppletie Galgenplaat Oosterschelde Monitoring effect op productiviteit van mosselpercelen Proefsuppletie Galgenplaat Oosterschelde Monitoring effect op productiviteit van mosselpercelen Ilse De Mesel, Johan Craeymeersch, Jeroen Wijsman, Ad van Gool Rapport C143/09 IMARES Wageningen UR (IMARES

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober

Nadere informatie

EFFECTBESCHRIJVING VISSERIJ EN SCHELPDIERKWEKERIJ (RW / HITM/222)

EFFECTBESCHRIJVING VISSERIJ EN SCHELPDIERKWEKERIJ (RW / HITM/222) BIJLAGE IX EFFECTBESCHRIJVING VISSERIJ EN SCHELPDIERKWEKERIJ (RW1809-28/ HITM/222) Witteveen+Bos, bijlage IX behorende bij rapport RW1809-28/holj2/208 d.d. 13 september 2013 INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING

Nadere informatie

OP GROND VAN ISOLATIE

OP GROND VAN ISOLATIE OP GROND VAN ISOLATIE natuurkunde onderzoek: Naam:... 1 inleiding Inleiding: Je kent het verschijnsel vast wel: je loopt met blote voeten op een tegelvloer en het voelt koud aan, loop je op een houten

Nadere informatie

Rapport enquête Deltavisie. Enquête Deltavisie. Resultaten hengelsportwinkels

Rapport enquête Deltavisie. Enquête Deltavisie. Resultaten hengelsportwinkels Rapport enquête Deltavisie Enquête Deltavisie Resultaten hengelsportwinkels Rapport Enquête Deltavisie; Resultaten hengelsportwinkels Door: J. Nijhof Met medewerking van stagiaires: J. van der Pol M.

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 20 tijdvak 2 woensdag 22 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 9 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Mark Hoekstein Delta ProjectManagement (DPM) Postbus 315 4100AH

Nadere informatie

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule:

Een kogel die van een helling afrolt, ondervindt een constante versnelling. Deze versnelling kan berekend worden met de formule: Voorbeeldmeetrapport (eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat) Eenparig versnelde beweging stopwatch en meetlat. Doel van de proef Een kogel die van een helling afrolt, voert een eenparig versnelde

Nadere informatie

EFFECTIVITEIT WATERSTOFPEROXIDE, PERAZUR, DEGACLEAN EN DEGACLEAN PLUS TEGEN FUSARIUM OXYSPORIUM IN DRAINWATER

EFFECTIVITEIT WATERSTOFPEROXIDE, PERAZUR, DEGACLEAN EN DEGACLEAN PLUS TEGEN FUSARIUM OXYSPORIUM IN DRAINWATER Proefstation voor Bloemisterij en Glasgroente Vestiging Naaldwijk Kruisbroekweg 5, Postbus 8, 267 AA Naaldwijk Tel 1746367, fax 174636835 EFFECTIVITEIT WATERSTOFPEROXIDE, PERAZUR, DEGACLEAN EN DEGACLEAN

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004 Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kustgenese 2.0

Nieuwsbrief Kustgenese 2.0 April 2017 Een kleine zandmotor in de buitendelta? Planning en producten Kustgenese 2.0 2016 2017 2018 2019 2020 Opstellen Onderzoeksprogramma Uitvoeren Onderzoeks- en monitoringsprogramma Doelen pilot

Nadere informatie