Notitie. (Ministerie VWS) 1 Inleiding en vraagstelling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie. (Ministerie VWS) 1 Inleiding en vraagstelling"

Transcriptie

1 Notitie voor Helga Zeinstra, Sophie Klein Breteler, Esther Duurkoop en Joni van der Velde-Proost (Ministerie VWS) van Berend Jan Drijber en Pauline Huurnink (Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) datum 30 maart 2013 betreft Eventuele rijksbijdrage aan Nieuw Thialf - staatssteun zaaknr Inleiding en vraagstelling 1.1 Door de Provincie Fryslân (hierna: provincie) en de Gemeente Heerenveen (hierna: gemeente) is het voornemen uitgesproken om tot verbouw van het huidige ijsstadion Thialf over te gaan. Na (ver)bouw zal Nieuw Thialf bestaan uit: a) een vernieuwd wedstrijd-/evenementenstadion en b) een nieuwe, aparte trainingsfaciliteit voor topsport. Met dit plan is Nieuw Thialf naast Icedôme in Almere en TranSportium in Zoetermeer in de race voor een exclusieve voordracht door KNSB en NOC*NSF voor toewijzing van internationale schaatswedstrijden. Daarover wordt naar verwachting eind mei een beslissing genomen. 1.2 De totale investeringskosten worden door de Stuurgroep Nieuw Thialf (hierna: stuurgroep) begroot op 106 miljoen. Voor 96 miljoen is Nieuw Thialf volgens de begroting afhankelijk van overheidsfinanciering. Voor de overheidsfinanciering geldt dat een bedrag van 50 miljoen zal worden gefourneerd door de provincie. Aan de Staat wordt een rijksbijdrage van 20 miljoen gevraagd. Thans is niet bekend op welke wijze het resterende bedrag aan overheidsmiddelen zal worden gefinancierd. 1.3 Het Ministerie van VWS wil zekerheid dat een eventuele rijksbijdrage niet in strijd komt met de Europese staatssteunregels. Aan ons zijn voorgelegd het Projectvoorstel Nieuw Thialf van 22 oktober 2012 en daarnaast drie memo s van Nysingh advocaten, 1 waarin in opdracht van de provincie onder meer een staatssteunanalyse is gemaakt. Op 15 januari 2013 heeft met de betrokken partijen een verkennende bespreking plaatsgevonden over de mogelijkheden en de vorm van een eventuele rijksbijdrage. 1.4 Hieronder onderzoeken wij of in de voorgestelde constructie wordt voorkomen dat een rijksbijdrage staatssteun vormt als bedoeld in artikel 107, lid 1 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie ( VWEU ). 1 Zie het memo van 27 april 2012 en de twee aanvullende memo's van van 24 oktober 2012 en 29 november 2012.

2 2/8 2 Thans voorliggende optie 2.1 Feitelijke aannames Bij de huidige stand van kennis gaan wij uit van de volgende aannames: Het (te bouwen of te renoveren) onroerend goed en de exploitatie daarvan worden ondergebracht in twee afzonderlijke rechtspersonen: Thialf OG B.V. (hierna: OG B.V.) en een Exploitatie B.V.; OG B.V. is/wordt juridisch eigenaar van het onroerend goed; OG B.V. is volledig (100%) in overheidshanden (marktpartijen Essent en Aegon worden uitgekocht door de overheid 2 ); Er is een nauwkeurige doelomschrijving van de activiteiten van OG B.V. Die omvatten uitsluitend het aanbesteden van: a. de (ver)bouw, b. het onderhoud en c. de verhuur van het onroerend goed aan een exploitant. Door OG B.V. worden geen andere commerciële activiteiten verricht; De (ver)bouwwerkzaamheden en het onderhoud worden door OG B.V. aanbesteed aan een marktpartij; Ook de exploitatie wordt door OG B.V. aanbesteed aan een marktpartij (Exploitatie B.V.); De door Exploitatie B.V. aan OG B.V. verschuldigde huurprijs wordt gebruikt om de onderhoudskosten van het onroerend goed te betalen; Eventuele winsten van OG B.V. gaan terug naar de publieke aandeelhouder(s) in de vorm van dividend; Alle kosten en inkomsten die zijn gerelateerd aan de exploitatie komen voor rekening van Exploitatie B.V.; en Een eventuele rijksbijdrage is in beginsel uitsluitend bestemd voor de bouw van de trainingsfaciliteit voor topsport. 2.2 Vorm van de rijksbijdrage Tijdens de verkennende bespreking met vertegenwoordigers van de provincie is geconcludeerd dat een eventuele rijksbijdrage het beste in de vorm van een subsidie kan worden verleend; andere mogelijke vormen van financiering blijven in de hier uitgevoerde analyse daarom achterwege. Meer concreet, gaat het dan om een subsidie aan óf OG B.V. óf aan de provincie dan wel de gemeente onder de voorwaarde dat zij deze middelen integraal in het project Nieuw Thialf investeren. 2 Met de overname van de aandelen van marktpartijen Aegon en Essent door overheden is volgens de begroting van de stuurgroep een bedrag van (2 x ) gemoeid; dit bedrag maakt onderdeel uit van de in totaal begrote investeringskosten van 106 miljoen.

3 3/ Voor de staatssteunanalyse maakt het geen verschil of de subsidie rechtstreeks aan OG B.V. of aan een decentrale overheid wordt toegekend. In het tweede geval kan het om een onrechtstreekse bevoordeling van OG B.V. gaan en wordt een staatssteunrisico enkel verplaatst van het rijksniveau naar het decentrale niveau. 3 Is er een staatssteunrisico? 3.1 Analyse Van een steunmaatregel in de zin van artikel 107, lid 1, VWEU is sprake als (i) met staatsmiddelen (ii) een financiële begunstiging wordt toegekend aan (iii) een of meer bepaalde (iv) ondernemingen, waardoor (v) de concurrentie wordt vervalst en (vi) de handel tussen lidstaten kan worden beïnvloed. Deze voorwaarden zijn cumulatief Allereerst gaat het bij een rijksbijdrage evident om staatsmiddelen. Dat geldt overigens ook voor financiering door de provincie De (directe) potentiële begunstigde, OG B.V., is een onderneming, aangezien zij met de organisatie van de aanbesteding(en) voor de (ver)bouw, het onderhoud en de exploitatie van sportinfrastructuur een economische activiteit uitoefent. Dat OG B.V. volledig in overheidshanden is, kan zoals Nysingh heeft toegelicht relevant zijn voor de BTW en het aanbestedingsrecht, maar houdt de staatssteunregels niet buiten de deur. Artikel 107, lid 1, VWEU is ook van toepassing op steun van de overheid aan een overheidsonderneming Vervolgens is de vraag of overheidsfinanciering voor de (ver)bouw van Nieuw Thialf leidt tot concurrentievervalsing en of de handel tussen lidstaten kan worden beïnvloed. Van belang is daarbij op welke markt OG B.V. zich bevindt. Als dat een onroerend goed markt is, dan is er al snel een concurrentieverhouding tot projectontwikkelaars. Ook zal vermoedelijk snel de koppeling met de in de hal verrichte activiteiten worden gemaakt. Doel is immers een toplocatie neer te zetten die internationale wedstrijden trekt. Uit de beschikking van de Europese Commissie over het Ahoy-complex in Rotterdam volgt dat er geen reden bestaat de markt voor het gebruik van dit soort faciliteiten te beperken tot het grondgebied van de betreffende lidstaat. 4 Niet kan daarom worden uitgesloten dat sprake zal zijn van concurrentievervalsing en beïnvloeding van de handel. 3 Zie Mededeling van de Commissie betreffende de toepassing van de staatssteunregels van de Europese Unie op voor het verrichten van diensten van algemeen economisch belang verleende compensatie (Pb 2012, C 8/4, punt 13). 4 Beschikking van de Europese Commissie van 21 oktober 2008 betreffende de investering van de gemeente Rotterdam in het Ahoy -complex (Steunmaatregel C 4/2008). Beschikking van 21 oktober 2008, zaak C- 4/2008. Zie ook de beschikking van het Gerecht van 26 januari 2012, zaak T-90/09, Mojo Concerts en Amsterdam Music Dome, nog niet gepubliceerd, punt 45.

4 4/ Er is daarom een staatssteunrisico, tenzij op goede gronden kan worden betoogd dat een rijksbijdrage aan OG B.V. niet tot gevolg heeft dat een financiële begunstiging wordt toegekend. Daartoe onderzoeken wij enkele gezichtspunten die door Nysingh in dat verband naar voren zijn gebracht. 3.2 Aangevoerde redenen waarom OG B.V. niet zou worden bevoordeeld 1. OG B.V. is een verlengstuk van de overheid Uit de stukken en gesprekken begrijpen wij dat de omstandigheid dat de beoogde OG B.V. volledig in handen van (decentrale) overheden is, volgens de provincie om twee redenen relevant zou zijn: (a) Als de overheid zelf de bouw zou verrichten, zou er ook geen bevoordeling zijn De OG B.V. verricht naar ons oordeel een economische activiteit, waartoe zij met publiek geld in staat wordt gesteld. Beslissend is steeds de aard van de activiteit, niet de hoedanigheid van de aanbieder van de activiteit (zie 2.3.3). Het gevolg is dat, ook als de provincie zelf de bouw en verhuur ter hand neemt zonder daar een vennootschap voor op te richten, zij zelf een economische activiteit verricht. 5 Of er een financiële begunstiging plaatsvindt, moet apart worden onderzocht. Het punt waar het hier om gaat is dat het overheidskarakter van de OG B.V. niet meebrengt dat die B.V. geen staatssteun kan ontvangen. (b) De OG B.V. is een single purpose vehicle omdat het statutair geen andere activiteiten mag verrichten Ook dit argument gaat naar ons oordeel niet op, althans niet zonder meer. Een single purpose vehicle is voor de toepassing van de staatssteunregels niet een heel vastomlijnd begrip. Bedoeld is doorgaans een door de overheid opgerichte rechtspersoon die is uitgerust met de nodige middelen voor het beheer in algemeen belang. In de praktijk gaat het veelal om een tussenconstructie om geld door te sluizen naar derden. 6 Het begrip single purpose vehicle wordt vooral gebruikt in de financiële sector. Onzeker is dus of we in dit kader met dit begrip iets kunnen Voor beide gezichtspunten geldt dat zij door Nysingh vooral naar voren zijn gebracht met het oog op de investering door de provincie. Een rijksbijdrage vormt echter een aparte financieringsbron. 5 Dat is precies de reden waarom wij in Nederland sinds 1 juli 2012 de Wet Markt en Overheid hebben. 6 Gerecht 24 maart 2011, zaken T-443/08 en T-455/08, Leipzig-Halle, Jurispr. 2011, blz. II-1311, punten en

5 5/8 2. OG B.V. behaalt geen voordeel Ook dit gezichtspunt kent twee facetten: (i) de OG B.V. besteedt zowel de bouw als de exploitatie aan Een aanbesteding mag inderdaad worden geacht een marktconforme prijs op te leveren, mits er meer dan één bieder is en de geboden prijs reëel is. Daarmee wordt in dit geval voorkomen dat de bouwer of de exploitant worden bevoordeeld. De geopperde gedachte dat een aanbesteding ertoe zal leiden dat OG B.V. zelf geen voordeel geniet, omdat zij de ontvangen publieke middelen uitgeeft en zelf niets overhoudt, spreekt ons niet aan. Immers, intussen staat er dan wel een onroerend goed op de balans van OG B.V. Dat onroerend goed is haar eigendom, het levert rendement op (in de vorm van een gebruiksvergoeding) en het kan in waarde stijgen Nysingh heeft de vergelijking gemaakt met een gemeente die een parkeergarage laat bouwen en exploiteren, maar wel eigenaar blijft van de garage, in welk geval er geen steun is. Dat lijkt ons op zich juist. Als de bouw en de exploitatie worden aanbesteed wordt steun aan de bouwer respectievelijk de exploitant voorkomen. Het verwerven van de eigendom van een op haar kosten gebouwde parkeergarage vormt uiteraard geen steun. Mogelijk kan op die manier inderdaad worden betoogd dat de inbreng van de provincie van 50 miljoen geen steun is; de provincie betaalt en krijgt daar een (hernieuwd en uitgebreid) stadion voor terug. De vergelijking met een parkeergarage gaat ons inziens echter niet op voor een rijksbijdrage van het Ministerie van VWS, waarover dit advies gaat. Die zou worden toegekend los van enige eigendomsrelatie. (ii) Statutair wordt bepaald winsten af te romen Voor de vraag of een bevoordeling plaatsvindt is niet beslissend of winst wordt gemaakt. 7 Daar komt bij dat ook als de investering in het onroerend goed volledig door OG B.V. zou worden terugbetaald aan de overheden, de OG B.V. toch een voordeel heeft genoten omdat die overheden het volledige financieringsrisico dragen Ook hier moet worden bedacht dat de positie van de provincie een andere is dan die van de Staat. Als (enig beoogd) aandeelhouder van OG B.V. zou de provincie bij de investering in de verbouw van het huidige ijsstadion Thialf kunnen handelen volgens het beginsel van een particuliere investeerder. OG B.V. ontvangt geen financiële begunstiging voordeel indien de financiering van 50 miljoen overeenkomt met de waarde van de aandelen als de bouw is gerealiseerd én vervolgens op de aandelen een marktconform rendement wordt behaald (in de vorm van dividend). Voor de 7 Dit nog los van de vraag hoe aannemelijk het is dat winst wordt gemaakt met een stadion waar particuliere investeerders slechts in beperkte mate in willen stappen. 8 Vgl. de Beschikking van de Europese Commissie inzake Ahoy, punt 62.

6 6/8 rijksbijdrage gaat deze redenering niet op, omdat de Staat geen belang zal nemen in OG B.V. Indien de afroming geschiedt in de vorm van dividend aan de aandeelhouder van die B.V. kan dat de Staat dus niet baten. 3.3 Conclusie De onderzochte benadering biedt ons inziens onvoldoende zekerheid dat een rijksbijdrage aan het Nieuwe Thialf in de vorm van een subsidie aan OG B.V. (en met de bepaling dat OG B.V. geen andere activiteiten mag verrichten) voor deze B.V. geen financiële begunstiging uit staatsmiddelen oplevert. Dat wordt niet anders als de subsidie aan de provincie wordt uitgekeerd. Wij kunnen het Ministerie van VWS dus niet de zekerheid geven dat, in de onderzochte constructie, een rijksbijdrage geen staatssteunrisico s meebrengt Overigens dient ook steeds aandachtspunt te zijn of een rijksbijdrage op andere niveaus tot bevoordeling van een onderneming kan leiden. Wij denken dan vooral aan potentiële indirecte begunstiging van de exploitant (Exploitatie B.V.), van de marktpartijen die de bouw en het onderhoud uitvoeren en van de ondernemingen die van het complex gebruik maken (zoals sportploegen en organisatoren van concerten, festivals, sport- en maatschappelijke evenementen). 9 Zonder hier uitvoerig op in te gaan, menen wij dat van een indirecte begunstiging geen sprake hoeft te zijn als de exploitatie via een openbare aanbesteding aan een marktpartij wordt gegund. 4 Eerste alternatief: lening of garantie 4.1 Er is een vrij simpel alternatief om de staatssteunregels op afstand te houden en dat is het verstrekken van een lening tegen een marktconforme rente in plaats van een subsidie. De Staat ontvangt dan een rendement. Dit scenario wijkt echter af van het uitgangspunt (een subsidie). 4.2 Een variant hierop is een overheidsgarantie van een lening die OG B.V. afsluit bij een bank of andere externe financier. Daardoor kan een lagere rente worden verkregen. Een garantie is echter alleen op voorhand geen steun als een marktconforme premie wordt betaald aan de overheid (die overigens significant lager kan zijn dan het rentevoordeel), de garantie niet meer dan 80% van onderliggende lening bedraagt en de kredietnemer niet in moeilijkheden verkeert Vgl. de Beschikking van de Europese Commissie van 21 oktober 2008 betreffende de investering van de gemeente Rotterdam in het Ahoy -complex (Steunmaatregel C 4/2008), punten 46-65; Openingsbeschikking van de Europese Commissie van 31 maart 2012, SA.33728, over een nieuwe multi-arena in Kopenhagen, punten en de openingsbeschikking van de Europese Commissie van 21 maart 2012, SA.33618, over een nieuwe multi-arena in Uppsala, punten Zie de Mededeling van de Commissie betreffende de toepassing van artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag op staatssteun in de vorm van garanties (Pb 2008, C 155/10), 3.2.

7 7/8 5 Tweede alternatief: bouw en exploitatie in één hand, gecombineerd met een DAEB-constructie 5.1 Vanwege het grote algemeen belang van sport en gelet op artikel 165 VWEU (onderwijs en sport) kan de overheid in beginsel wel inspringen om een onrendabele top te dekken of marktfalen op te vangen. Deze aan publieke belangen ontleende argumenten komen in beginsel pas aan de orde in een betoog dat een steunmaatregel op grond van artikel 107, lid 3, sub c, VWEU kan worden gerechtvaardigd; dan is er dus wel steun die moet worden aangemeld bij de Europese Commissie. Dit scenario kan een terugvaloptie zijn, maar is nu niet aan de orde omdat partijen snel vooruit willen en, naar wij hebben begrepen, niet in een meldingstraject bij de Europese Commissie terecht willen komen. 5.2 De enige manier om met het algemeen belang iets te doen zonder te hoeven melden is het creëren van een DAEB. Om geen aanmelding te hoeven doen is het echter noodzakelijk dat: (i) bouw en exploitatie in één hand komen, zodat de exploitant het stadion ook (ver)bouwt en onderhoudt én (ii) voldaan wordt aan de vier voorwaarden van het Altmark-arrest, tenzij de exploitant in het totaal jaarlijks niet meer dan 15 miljoen compensatie ontvangt Ad (i): deze opzet ligt dichter bij wat Nysingh als Model II heeft aangeduid: bouw, onderhoud en exploitatie van het gehele complex worden als één pakket aanbesteed. Nysingh heeft daarover opgemerkt dat dit een aantrekkelijk model is, mits er voldoende gegadigden zijn. Het arrest Halle Leipzig (zie voetnoot 6) heeft duidelijk gemaakt dat aanleg van infrastructuur en beheer ervan op dezelfde manier moeten worden beoordeeld. Die verwevenheid zou kunnen worden gebruikt om te betogen dat niet alleen de exploitatie maar ook de bouw en het onderhoud onderdeel zijn van een DAEB. 5.4 In dit scenario verdwijnt de OG B.V. als overheidsonderneming. De exploitant wordt verantwoordelijk voor de bouw van het onroerend goed. 12 De begunstiging zit in het gedrag aan overheidsgeld dat er bij moet wil de exploitant bouw en exploitatie rendabel kunnen realiseren; ook een soort onrendabele top. De bieder die de minste compensatie nodig heeft, wint de aanbesteding. 11 Dan is er namelijk grote kans dat de compensatie valt binnen het nieuwe DAEB-Besluit 2012/21/EU (Pb 2012, L 7/3) en automatisch van aanmelding is vrijgesteld als aan de in dat Besluit genoemde voorwaarden is voldaan. 12 De exploitant kan tevens eigenaar worden. Wij realiseren ons dat dit laatste voor de provincie risico s meebrengt, bijvoorbeeld bij faillissement van de exploitant.

8 8/8 5.5 Ad (ii): de eerste Altmark voorwaarde houdt in dat de te verrichten activiteit als een DAEB is aan te merken. Beleidsmatig zit daar ruimte. Met voetbalstadions bestaat een verschil: schaatsen is een kleine sport, er is niet een locale club die indirect profiteert, etc.. Toch is het niet zeker of de Europese Commissie daarin mee zal gaan. 5.6 De tweede voorwaarde houdt in dat op basis van transparante en objectieve parameters van te voren wordt geschat hoeveel compensatie nodig is. Dat zou op basis van gedetailleerde en onderbouwde begrotingen mogelijk moeten zijn. 5.7 De derde voorwaarde houdt in dat geen overcompensatie plaats mag vinden. Aan die voorwaarde kan door middel van de aanbesteding worden voldaan. Een belangrijk aspect is wel dat, als Nieuw Thialf voor een deel geen DAEB-activiteiten verricht, zij een gescheiden boekhouding zal moeten voeren zodat kosten en opbrengsten die verband houden met DAEB-activiteiten kunnen worden onderscheiden van kosten en opbrengsten die bij normale economische activiteiten behoren. 5.8 Aan de vierde voorwaarde kan dankzij het organiseren van een openbare aanbesteding worden voldaan. 5.9 De vraag is ook hier wat deze route betekent voor een eventuele rijksbijdrage. Die zou, in dit scenario, het beste aan de provincie kunnen worden betaald. De provincie besteedt bouw en exploitatie aan en betaalt een jaarlijks bedrag aan compensatie aan de exploitant uit publieke middelen. Het Rijk heeft dan daaraan een bepaald bedrag bijgedragen. De provincie handelt daarbij in een bestuurlijke hoedanigheid en niet zelf als onderneming en krijgt dus zelf geen staatssteun. De exploitant ontvangt compensatie die, als aan de Altmark-voorwaarden is voldaan, geen steun vormt. 6 Conclusie 6.1 De conclusie luidt dat wij bij de in eerste instantie voorgestelde constructie geen zekerheid kunnen geven dat Thialf OG B.V. geen staatssteun zal ontvangen indien aan haar een rijksbijdrage wordt toegekend. 6.2 Er zijn mogelijk alternatieve routes om staatssteun te voorkomen (zie par. 4 en 5). Met name de optie dat bouw en exploitatie worden gecombineerd en gezamenlijk worden aanbesteed biedt perspectieven. 6.3 De omstandigheid dat er twee ijsstadions in ontwikkeling zijn (Almere en Zoetermeer) die geen publiek geld nodig zouden hebben vergroot de kans op een klacht bij de Europese Commissie en weegt mee bij de inschatting van staatssteunrisico s.

Onderwerp : notitie landsadvocaat rijksbijdrage Thialf inclusief reactie

Onderwerp : notitie landsadvocaat rijksbijdrage Thialf inclusief reactie provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 www.fryslan.nl Aan de leden van Provinciale Staten van de provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK EUROPESE COMMISSIE Directoraat-generaal Concurrentie Beleid en coördinatie inzake staatssteun Brussel, DG D(2004) COMMUNAUTAIRE KADERREGELING INZAKE STAATSSTEUN IN DE VORM VAN COMPENSATIES VOOR DE OPENBARE

Nadere informatie

Handreiking diensten van algemeen economisch belang

Handreiking diensten van algemeen economisch belang Handreiking diensten van algemeen economisch belang Europa-proof project Deelproject staatssteun 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Waarvoor is deze handreiking bedoeld? 3 Deel 1: Theorie 4 3 Staatssteun

Nadere informatie

De Gemeente en de sport(organisatie) Prof. mr. Marjan Olfers Vrije Universiteit

De Gemeente en de sport(organisatie) Prof. mr. Marjan Olfers Vrije Universiteit De Gemeente en de sport(organisatie) Prof. mr. Marjan Olfers Vrije Universiteit DAAR IS DE OVERHEID Subsidies Vergunningen Betrokkenheid van de gemeente bij de organisatie Faciliteiten Betrokkenheid bij

Nadere informatie

Diensten van algemeen economisch belang: Commissie stelt nieuwe regels voor met het oog op meer rechtszekerheid

Diensten van algemeen economisch belang: Commissie stelt nieuwe regels voor met het oog op meer rechtszekerheid IP/04/235 Brussel, 18 februari 2004 Diensten van algemeen economisch belang: Commissie stelt nieuwe regels voor met het oog op meer rechtszekerheid Na het Altmark-arrest van het Hof van Justitie is de

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding en vraagstelling

Notitie. 1 Inleiding en vraagstelling Notitie voor Chantal Storms (gemeente Leudal) van Ronald van den Tweel en Pauline Huurnink (Pels Rijcken) datum 17 maart 2015 betreft Staatssteun project Samen Zorgen Huis Leudal zaaknr 10044757 1 Inleiding

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Aan : de raad Van : het college van burgemeester en wethouders Adviseurs: : Piet Bruinsma, Gerard Elenga Datum : 15 december 2016 Onderwerp : uitwerking punten 3 en 4 van amendement inzake t Olde Maat

Nadere informatie

Brussel, C(2012) 7541 final

Brussel, C(2012) 7541 final EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.11.2012 C(2012) 7541 final Betreft: Staatssteun SA.34404 (2012/NN) (ex 2012/CP) Nederland Beweerde aankoop van grond boven de marktprijs en daaropvolgende verkoop van grond

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6636 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Excellentie, Steunmaatregel

Nadere informatie

Quick scan concessieverlenging Veerdienst Gorinchem

Quick scan concessieverlenging Veerdienst Gorinchem Notitie Quick scan concessieverlenging Veerdienst Gorinchem datum 20 maart 2017 aan van auteurs Gemeente Gorinchem SEO Economisch Onderzoek Koert van Buiren en Menno van Benthem Inleiding De gemeente Gorinchem

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2013 C(2013) 7725 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.37017 (2013/N)

Nadere informatie

(Jeugd)zorg en staatssteun

(Jeugd)zorg en staatssteun (Jeugd)zorg en staatssteun Rotterdam, 17 november 2014 Loubna Boufrach (ActiZ) Yvonne Maasdam (MBF advocaten) Programma 1. Wie zijn wij? 2. Wanneer is sprake van inkoop of subsidie? 3. Staatssteun/ Wet

Nadere informatie

Zonnepanelen op huurwoningen

Zonnepanelen op huurwoningen Zonnepanelen op huurwoningen De financiële en juridische aspecten Henk Deuling & Peter Klaver Presentatie Seminar Duurzaamheid 19 november 2014 Presentatie Rollen en structuur(henk) Juridische aspecten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34747 27 december 2013 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 18 december 2013, nr. 2013-0000747797, houdende

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL)

EUROPESE COMMISSIE. Staatssteun / Nederland SA (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.09.2016 C(2016) 5506 final Betreft: Staatssteun / Nederland SA.45811 (2016/N) Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer (SVNL) Excellentie, De Europese Commissie (hierna

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3).

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3). EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.11.2018 C(2018) 7484 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46727 (2016/N)

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging

Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8-XII-2005 C(2005) 5300 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten/Nederland Steunmaatregel nr. N 301/2005 Programma Beheer, functiewijziging Excellentie, Ik heb de eer u mee te

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (2017/N) Nederland Wijziging van de SDE+-regeling voor steun voor biogas EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.5.2017 C(2017) 3217 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46960 (2017/N)

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.XII.2005 C (2005) 5280 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 491/2005 - Nederland Subsidieregeling sanering glastuinbouwbedrijven in vanuit milieu opzicht kwetsbare

Nadere informatie

Invloed herbestemming landbouwgrond naar natuur

Invloed herbestemming landbouwgrond naar natuur Invloed herbestemming landbouwgrond naar natuur Mr. Jaap-Jan van der Gouw Van der Feltz advocaten Den Haag Waar gaat het over? In een notendop: eigenaar (of erfpachter of gerechtigde tot een beklemrecht)

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 13 mei 2019 - Aanpassing na de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord VII. Ten geleide. Lijst van afkortingen. I INLEIDING D. van Tilborg en S. Bakhtari

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord VII. Ten geleide. Lijst van afkortingen. I INLEIDING D. van Tilborg en S. Bakhtari INHOUDSOPGAVE Voorwoord Ten geleide Lijst van afkortingen V VII XV I INLEIDING D. van Tilborg en S. Bakhtari 1. De overheid en de markt vanuit Europees perspectief 3 2. De overheid en de markt vanuit nationaal

Nadere informatie

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines De voorwaarden waaraan voldaan moet worden in het kader van de steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines,

Nadere informatie

Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant

Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.V.2006 C (2006) 1834 def. Subject: Staatssteunmaatregel nr. NN 76/2005 Nederland NV Monumenten Fonds Brabant Excellentie, I. PROCEDURE 1. Bij schrijven geregistreerd op 5

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel

Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27-02-2001 SG(2001) D/ 286469 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 699/00 - België (Vlaanderen) Regeling afbouw varkensstapel Excellentie, Ik heb de eer U ervan in

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 1563/7 Betreft

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 116034. Beleidsregels Verstrekken Lening of Garantie

GEMEENTEBLAD. Nr. 116034. Beleidsregels Verstrekken Lening of Garantie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 116034 4 december 2015 Beleidsregels Verstrekken Lening of Garantie Hoofdstuk 1 Inleiding De gemeente Nijmegen kan een lening verstrekken aan een

Nadere informatie

Notitie. Postbus 75505, 1070 AM Amsterdam Gustav Mahlerplein 50, Amsterdam

Notitie. Postbus 75505, 1070 AM Amsterdam Gustav Mahlerplein 50, Amsterdam Postbus 75505, 1070 AM Amsterdam Gustav Mahlerplein 50, Amsterdam Notitie uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden Aan Gemeente Oegstgeest T.a.v. de heer A. de Vries Datum 1 juli 2012 Betreft Oegstgeest/

Nadere informatie

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen!

Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Pagina 1 van 5 VERKLARING DE-MINIMISSTEUN Aanbevolen wordt om alvorens deze verklaring in te vullen eerst de toelichting in de bijlage van dit formulier te lezen! Verklaring Hierbij verklaart ondergetekende,

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 20.12.2001. Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun. Excellentie, PROCEDURE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2001 C (2001)4509fin Betreft: Staatssteun N 544/2001 België Ford Genk Opleidingssteun Excellentie, PROCEDURE 1. Bij schrijven van 24 juli 2001 heeft België, overeenkomstig

Nadere informatie

Overheidsinvesteringen in schaatsbanen

Overheidsinvesteringen in schaatsbanen Titel/onderwerp : Bijlage IV bij statenvoorstel Realisatie Nieuw Thialf Aanvullende analyse van de juridische structuur voor het nieuwe Thialf Auteur : W.J. van Elsacker Datum : 29 april 2013 Versie :

Nadere informatie

Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de EU.

Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de EU. Europese Commissie Brussel, 30.06.2004 C (2004)2042 fin Betreft: Steunmaatregel N 118/2004 -België (Vlaanderen) Subsidies voor haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten buiten de

Nadere informatie

: staatssteunrechtelijke aspecten overdracht sociale huurwoningen

: staatssteunrechtelijke aspecten overdracht sociale huurwoningen Pagina 1 van 5 MEMO Aan Van : mevrouw S. Bos - gemeente Bunnik : Edwin Schotanus Datum : 4 mei 2016 Inzake : staatssteunrechtelijke aspecten overdracht sociale huurwoningen 1. INLEIDING U hebt mij verzocht

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1150644 Datum: 16 december 2014 Behandeld door: P.A.M. Meijland/C. Mens/ CM. de Lange Afdeling / Team: RO/MO/Beleidsontwikkeling BEDV/ BJVZ Onderwerp:

Nadere informatie

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij

Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/ Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 01-03-2004 C(2004) 706 Betreft : Steunmaatregelen van de staten / Nederland - Steunmaatregel nr. N 8/2004 - Verlenging sociaal-economisch plan veehouderij Excellentie, De Commissie

Nadere informatie

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre

Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Aanvraagformulier Innovatiefonds Oost Gelre Naam project Aanvrager Looptijd project Inleiding welke gebeurtenissen zijn van invloed op het project? hoe ziet de huidige situatie eruit? wordt het project

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259. Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 "Eneco duurzame energie " Excellentie,

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259. Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 Eneco duurzame energie  Excellentie, EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11-VII-2006 C(2006) 3259 Betreft: Steunmaatregel nr. N 96/06 "Eneco duurzame energie " Excellentie, De Commissie wenst Nederland ervan in kennis te stellen dat zij, na onderzoek

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/02/2014

Datum van inontvangstneming : 06/02/2014 Datum van inontvangstneming : 06/02/2014 Vertaling C-672/13-1 Zaak C-672/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 17 december 2013 Verwijzende rechter: Fővárosi Törvényszék (Hongarije)

Nadere informatie

PERSOONLIJK EN VERTROUWELIJK

PERSOONLIJK EN VERTROUWELIJK Memorandum PERSOONLIJK EN VERTROUWELIJK Van : Cees Dekker - advocaat Aan : Provincie Fryslân Willem Jan van Elsacker en Ytsje van der Wal Datum : 3 juli 2013 Betreft : Fryslân, Provincie / advies Thialf

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE NL NL NL MEDEDELING VAN DE COMMISSIE TOT WIJZIGING VAN DE TIJDELIJKE COMMUNAUTAIRE KADERREGELING INZAKE STAATSSTEUN TER STIMULERING VAN DE TOEGANG TOT FINANCIERING IN DE HUIDIGE FINANCIËLE EN ECONOMISCHE

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36315 (2013/N) Nederland Botlek Zuid - stoompijpleiding

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA. 36315 (2013/N) Nederland Botlek Zuid - stoompijpleiding EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6627 final In de openbare versie van dit besluit zijn, overeenkomstig de artikelen 24 en 25 van Verordening (EG) nr. 659/1999 van de Raad van 22 maart 1999

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 13 mei 2019 - update n.a.v. de wijzigingen door de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/12 - Erkenning van de opbrengsten en kosten die overeenstemmen met interesten en royalty's, evenals de toewijzing van de resultaten in de vorm van

Nadere informatie

Staatssteun & Staatssteun en de crisis

Staatssteun & Staatssteun en de crisis Staatssteun & Staatssteun en de crisis Lieneke de Jong-Goris Coördinatiepunt Staatssteun Decentrale Overheden Overhedendag 13 oktober 2009 Inhoud Staatssteun in Nederland Toelichting staatssteun Staatssteun

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Bij besluit d.d. 28 januari 2003, met kenmerk 3279/3 (hierna ook: het bestreden besluit), heeft de d-g NMa genoemde klacht afgewezen.

BESLUIT. 2. Bij besluit d.d. 28 januari 2003, met kenmerk 3279/3 (hierna ook: het bestreden besluit), heeft de d-g NMa genoemde klacht afgewezen. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 3279/22 Betreft zaak: Jachthavens Zuidelijke Randmeren vs Gemeente Hoorn Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit op

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 28.11.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0824/2008, ingediend door Kroum Kroumov (Bulgaarse nationaliteit), gesteund door zestien

Nadere informatie

Het Verdrag tot oprichting van de Europese

Het Verdrag tot oprichting van de Europese MR.DRS. M.G.A.M. CUSTERS / MR. D.R.A. GORIS De Europese staatssteunregels De overheid geeft... maar kan ook gedwongen worden weer (terug) te nemen Nr. 55 / april 2003 O & F 20 Het Verdrag tot oprichting

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Visie WSW op aflossingsplicht leningen Daeb aan niet-daeb

Visie WSW op aflossingsplicht leningen Daeb aan niet-daeb Visie WSW op aflossingsplicht leningen Daeb aan niet-daeb September 2014 Bij administratieve scheiding gaat het om interne boekhoudkundige leningen. Bij juridische scheiding betreft het leningen van de

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 26 april 2018 - Toelichting bij de wet van 26 maart 2018 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op

Nadere informatie

Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw

Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.VII.2005 C (2005) 2704 def. Betreft: Steunmaatregel N 253/2005 - Nederland Garantieregeling voor financiering scheepsbouw Excellentie, I. Procedure (1) Bij schrijven van

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX COM(2018) 398 Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) 2015/1588 van de Raad van 13 juli 2015 betreffende de toepassing van de artikelen

Nadere informatie

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken.

Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. 9. Begrippenlijst Deze definities dienen ter interpretatie van begrippen in het Informatie Memorandum alsmede de aanvullende stukken. Aanbieder De entiteit die de Obligaties in Landgoed Keihoef B.V. aanbiedt

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijzigingsregeling Kaderregeling subsidiering evenementen cultuur en sport Noord-Brabant Bijlage(n) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet

Nadere informatie

Staatssteun SA (2013/N) Nederland Bijdrage aan de renovatie van ijsstadion Thialf in Heerenveen

Staatssteun SA (2013/N) Nederland Bijdrage aan de renovatie van ijsstadion Thialf in Heerenveen EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.12.2013 C(2013) 9344 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Staatssteun SA.37373 (2013/N)

Nadere informatie

Zijne Excellentie de Heer J.N.G. DE HOOP SCHEFFER Minister van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 NL - 2500 - EB 's-gravenhage

Zijne Excellentie de Heer J.N.G. DE HOOP SCHEFFER Minister van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 NL - 2500 - EB 's-gravenhage EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.10.2003 C(2003)3886fin Betreft: Steunmaatregel N 68/2003 Nederland Cultuurbeleggingsfondsen Excellentie, 1 PROCEDURE Bij schrijven van 7 februari 2003, dat op 10 februari

Nadere informatie

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw

Staatssteun / België - Steunnummer N 621/ Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13-XII-2006 C(2006) 6784 Betreft : Staatssteun / België - Steunnummer N 621/2006 - Steun aan investeringen in de omkaderingssector van land- en tuinbouw Excellentie, Ik heb

Nadere informatie

Rapport aan CBL Vennootschap B.V. inzake de jaarrekening 2016

Rapport aan CBL Vennootschap B.V. inzake de jaarrekening 2016 Rapport aan CBL Vennootschap B.V. inzake de jaarrekening Inhoudsopgave Jaarstukken Jaarrekening Aanvullende speci caties Totaal aantal pagina's van de jaarstukken: 14 Jaarstukken Jaarrekening van CBL Vennootschap

Nadere informatie

: Schriftelijke vragen ex artikel 40 Reglement van Orde

: Schriftelijke vragen ex artikel 40 Reglement van Orde VVD fractie Postbus 175 1860 AD BERGEN ALG 51 Voorleggen over anterieure exploitatieovereemkomst met Schrama B.V. aan de Europese Commissie uitgaand Domein : Ruimtelijke Ontwikkeling Ons kenmerk : 17uit04420

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad. ui ui min ii mi mi ii (code voor postverwerking)

Gemeente Hellendoorn. Aan de raad. ui ui min ii mi mi ii (code voor postverwerking) Punt 8. Wet markt en overheid; aanwijzen uitzonderingen van algemeen belang Gemeente Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: Per 1 juli 2012 is de Wet markt en overheid in werking getreden. Aanleiding voor

Nadere informatie

Courage. Datum. project Gezonde Partners. Geachte heer XX

Courage. Datum. project Gezonde Partners. Geachte heer XX > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Courage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Factuuradres Postbus 16180 2500

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2018) 1674 final

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, C(2018) 1674 final EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.03.2018 C(2018) 1674 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Staatssteun SA.48350 (2017/N)

Nadere informatie

1 Hoe liggen de verhoudingen tussen funder/financier en de overheid?

1 Hoe liggen de verhoudingen tussen funder/financier en de overheid? 18 december 2014 FAQ s informatiebijeenkomst nieuwe aanbieders van mkb-financiering Op 10 november heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor ongeveer 70 geïnteresseerden in de oproep tot het

Nadere informatie

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV

Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Belangrijkste Informatie over de belegging Certificaat van aandelen in ISG Groeifonds BV Van ISG Groeiffonds BV Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te bedrijpen.

Nadere informatie

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht.

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Stichting Holland Circular Hotspot Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag Contactpersoon XXXXX IENW/BSK- Uw kenmerk Betreft Subsidieverlening

Nadere informatie

Workshop: Staatssteun in de decentrale praktijk

Workshop: Staatssteun in de decentrale praktijk Workshop: Staatssteun in de decentrale praktijk Groningen, donderdag 30 november 2017 Paul Zondag, Kenniscentrum Europa decentraal Greetje Veninga, Provincie Groningen Korte inleiding/quiz Staatssteun

Nadere informatie

De Rechtbank te Haarlem (nr. AWB 05/6797) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard.

De Rechtbank te Haarlem (nr. AWB 05/6797) heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep ongegrond verklaard. LJN: BO3637, Hoge Raad, 09/00760 Print uitspraak Datum uitspraak: 22-04-2011 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Cassatie Inhoudsindicatie: Omzetbelasting; art. 5, lid 3, en art. 13, B, aanhef en

Nadere informatie

Met mijn brief van oktober 2013 (kenmerk IenM/BSK-2013/242823) heb ik u bericht over de goedkeuring door de Europese Commissie van de verlenging van

Met mijn brief van oktober 2013 (kenmerk IenM/BSK-2013/242823) heb ik u bericht over de goedkeuring door de Europese Commissie van de verlenging van Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Waterschappen Dagelijks Bestuur Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX

Nadere informatie

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I.

In bijlage 1 is de uitwerking van de analyse opgenomen aan de hand van de vragen uit het stappenplan van het Ministerie van EL&I. Aan Betreft Van CMT/B&W Toepassing Wet Markt en Overheid Mieke Lammers(GF&C)/Nanda Laagland (GMJZ) Datum 3 maart 2014 Op basis van het plan van aanpak (CMT 28 augustus 2013) is een analyse uitgevoerd op

Nadere informatie

Glasvezel Hollands Kroon. Niek Geelhoed

Glasvezel Hollands Kroon. Niek Geelhoed Glasvezel Hollands Kroon Niek Geelhoed Agenda 1. Kabelnoord 2. Glasvezel in buitengebied 3. Lessen van elders Profiel Netbeheer en diensten 25.000 klanten Radio, tv, internet, bellen 17.000 internet- (68%),

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00823 Onderwerp: Subsidieverzoek SESO renovatie tennisbanen - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Besluit van 21 maart 1997 betreffende toegang van het publiek tot documenten van het Europees Milieuagentschap (97/C 282/04)

Besluit van 21 maart 1997 betreffende toegang van het publiek tot documenten van het Europees Milieuagentschap (97/C 282/04) bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C282 van 18/09/97 Besluit van 21 maart 1997 betreffende toegang van het publiek tot documenten van het Europees Milieuagentschap Memorie van toelichting

Nadere informatie

Samenvatting herziene Woningwet

Samenvatting herziene Woningwet Samenvatting herziene Woningwet 1. Algemeen De Tweede Kamer stemde op 5 juli unaniem in met de herziening van de Woningwet. In het najaar van 2012 wordt het wetsvoorstel door de Eerste Kamer besproken.

Nadere informatie

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4.

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Onderwerp Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Samenvatting De aankoop en restauratie van de langgevelboerderij is een belangrijk onderdeel van het deelproject "Versterking

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 354 Wijziging van de Mededingingswet ter invoering van regels inzake ondernemingen die deel uitmaken van een publiekrechtelijke rechtspersoon

Nadere informatie

Het project dient te worden uitgevoerd in de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017.

Het project dient te worden uitgevoerd in de periode van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Stichting Zeldzame Huisdierrassen Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Factuuradres

Nadere informatie

CONCEPT. Notitie. 1 Inleiding

CONCEPT. Notitie. 1 Inleiding Notitie voor Stuurgroep Spaarnelanden cc Robert Oosting, Spaarnelanden N.V. en Else Kingma, gemeente Haarlem van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. datum 29 maart 2017 betreft Vormgeving juridische

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedoeld in de de-minimis verordening (PbEU 2006, L 379). Aanbevolen wordt om voor het invullen van deze verklaring eerst de toelichting

Nadere informatie

2knowit prof dr mr J.M. Smits ir F.J. van der Kroon MBA

2knowit prof dr mr J.M. Smits ir F.J. van der Kroon MBA Notitie Scenario's voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Helmond 2knowit prof dr mr J.M. Smits ir F.J. van der Kroon MBA Utrecht, september 2017 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Scenario 0 - De markt realiseert

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de navolgende overwegingen:. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 06-12-2002 C (2002) 4854 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten / Nederland Steunmaatregel nr. N 210/02 Subsidieverordening sloop agrarische en overige bebouwing buitengebied

Nadere informatie

Pagina 1/5. Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH. Den Haag,

Pagina 1/5. Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH. Den Haag, Gemeente s-hertogenbosch t.a.v. het College van B en W Postbus 12345 2500 GZ S-HERTOGENBOSCH Den Haag, Aantal bijlage(n): Uw kenmerk: Ons kenmerk: 7592_ Contactpersoon: R.M. Timmerman / ronald.timmerman@acm.nl

Nadere informatie

Brussel, SG-Greffe (2009) DI 1160 BRUSSEL

Brussel, SG-Greffe (2009) DI 1160 BRUSSEL EUROPESE COMMISSIE ONTVANGEN 1 6 DEC Z009 SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe (2009) DI 16. 12. 2009 11551 PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN NEDERLAND BIJ DE EUROPESE UNIE Herrmann-Debrouxlaan, 48

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 7 september 2015 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap.

Nadere informatie

21 JAN. 2014. provinsje fryslân provincie fryslân b. Provinciale Staten. Leeuwarden, 14januari 2014 Verzonden,

21 JAN. 2014. provinsje fryslân provincie fryslân b. Provinciale Staten. Leeuwarden, 14januari 2014 Verzonden, provinsje fryslân provincie fryslân b 1 t postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 Provinciale Staten www.fryslan.nl provincie @fryslann1 www.twitter.com/provfryslan

Nadere informatie

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden

DISCLAIMER. A. Algemene toepassingsvoorwaarden Algemene groepsvrijstellingsverordening (Verordening (EU) nr. 651/2014) - Werkdocument Sociale vervoerssteun t.b.v. bewoners afgelegen gebieden Eerst moet u op de algemene toepassingsvoorwaarden voor de

Nadere informatie

*ZE9D3DB4DBC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9D3DB4DBC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9D3DB4DBC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-31029/DV.14-419, afdeling Middelen en Advies, Staf. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Aanwijzen economische activiteiten

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 26 april 2018 - update n.a.v. de wijzigingen door de wet van 26 maart 2018 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE betreffende een vereenvoudigde procedure voor de behandeling van bepaalde concentraties krachtens Verordening (EEG) nr. 4064/89 van de Raad (Voor de EER relevante tekst) 1.

Nadere informatie

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht.

De subsidie is gebaseerd op artikel 4:23, derde lid, onder d, van de Algemene wet bestuursrecht. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Stichting Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag Uw kenmerk Betreft Subsidieverlening inzake de realisatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. De conclusie van de BNG inzake staatssteun heeft tot gevolg dat er drie mogelijkheden resteren voor financiering van de ROB CV :

Raadsvoorstel. De conclusie van de BNG inzake staatssteun heeft tot gevolg dat er drie mogelijkheden resteren voor financiering van de ROB CV : Raadsvoorstel Op.06 Vergadering: : 5 maart 2013 Agendanummer : Opiniërende vergadering : 19 februari 2013 Portefeuillehouder : A.M.T. Naterop Onderwerp : het verhogen van het eigenvermogen van het Regionaal

Nadere informatie

MEMORANDUM INZAKE STAATSSTEUN MUZYQ

MEMORANDUM INZAKE STAATSSTEUN MUZYQ MEMORANDUM INZAKE STAATSSTEUN MUZYQ 26 mei 2011 1 1 Naar aanleiding van het advies van Boekel de Nerée van 24 mei 2011 aan de deelraad van het Stadsdeel Oost, is verzocht om een nadere advisering van het

Nadere informatie

RET t.a.v. de heer Drs. R.J.A. Clayden. Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) /200001/55.B603

RET t.a.v. de heer Drs. R.J.A. Clayden. Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) /200001/55.B603 Gr osse Nederlandse Mededingingsautoriteit per post Auteur Datum Aan R.Leijenaar 18-03-2004 RET t.a.v. de heer Drs. R.J.A. Clayden Medeafdoening van ons kenmerk Postbus 112 Informatiekopie aan Medeparaaf

Nadere informatie

IceWorld Drenthe. Bevindingen review businesscase. 28 maart 2017

IceWorld Drenthe. Bevindingen review businesscase. 28 maart 2017 IceWorld Drenthe Bevindingen review businesscase Onze opdracht en aanpak Onze opdracht van provincie Drenthe 2 plannen ontvangen van 2 initiatiefnemers (uit Assen en Hoogeveen) Het plan voor Assen is vertrouwelijk

Nadere informatie

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun Grond voor windenergie: eigendomsrecht, Presentatie Winddag d.d. 15 juni 2016 mr. D.C. Orobio de Castro mr. A.A. al Khatib Casus: publieke en private grond Een windpark dient gerealiseerd te worden. Het

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregelen der Staten N 780/ Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregelen der Staten N 780/ Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9-07-2003 C(2002)2019fin Betreft: Steunmaatregelen der Staten N 780/2002 - Pays-Bas Tijdelijke defensieve maatregelen voor de scheepsbouw Excellentie, (1) De Commissie wenst

Nadere informatie

DE-MINIMISVERKLARING

DE-MINIMISVERKLARING DE-MINIMISVERKLARING De Vlaamse overheid en het betrokken havenbestuur kunnen, mits de goedkeuring van uw projectvoorstel, in het kader van nieuwe en innovatie impulsen aan het Vlaamse hinterland aan uw

Nadere informatie

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag

Programmaspecifieke vragen bij de digitale subsidieaanvraag E 2. Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen Voor dit programma gelden de regels: Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen. (titel 5.5) Voor alle aanvragen geldt: Voeg als bijlage een verklaring van

Nadere informatie