De Cruydthof. Historische groenten, kruiden en nog veel meer.. In het Betuwse dorp Tricht heeft Petra Kaak haar kleinschalige. kwekerij De Cruydthof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Cruydthof. Historische groenten, kruiden en nog veel meer.. In het Betuwse dorp Tricht heeft Petra Kaak haar kleinschalige. kwekerij De Cruydthof"

Transcriptie

1 2 3 Historische groenten, kruiden en nog veel meer.. In het Betuwse dorp Tricht heeft Petra Kaak haar kleinschalige kwekerij De Cruydthof Hier kweekt en teelt zij naar hartenlust historische groenten en bijzondere kruiden, rassen die al gebruikt werden sinds de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De kwekerij van Petra is een klassieke pottager : een moestuin die ook een siertuin is (siermoestuin). De grote tuin (1000 m2) achter de woning van Petra was van oorsprong een siertuin. Enkele jaren geleden ging de tuin van Petra op de schop, en zo is langzaam maar zeker de historische groente- en kruidentuin ontstaan. Het resultaat mag er zijn: een overzichtelijke kwekerij met groenten en kruiden in vakken, waar het op een zomerse dag gonst van de insecten! De Cruydthof

2 4 5 Opvallend is de mooie Victoriaanse kas, waar Petra nu volop ruimte heeft voor haar zaaigoed. Eerst stond hier een oud en bouwvallig schuurtje, vertelt Petra enthousiast, nu is er met deze kas ook een fijne ruimte ontstaan om bij slecht weer workshops te houden. Achter in de tuin is een flinke kippenren gebouwd en de nieuwe schuttingen zijn bedenkt door historisch leifruit en zachtfruit. In dit deel van de tuin een kleine boomgaard met verschillende oude fruitbomen. Deze bomen gaat Petra vervangen door andere fruitbomen. Ze worden zodanig geplaatst dat er een pleintje ontstaat, wat de nieuwe verkoopplek gaat worden. Vanuit haar interesse naar de geneeskrachtige mogelijkheden van kruiden is Petra zich hier steeds meer gaan specialiseren. Het zijn gewassen die in de supermarkt of in het tuincentrum niet meer te krijgen zijn, geef Petra nadrukkelijk aan. Wie kent er nog Eeuwig moes, suikerwortel of oerprei? Ook de hobby van haar man: het koken van authentieke Romeinse en middeleeuwse gerechten, heeft een aanzet gegeven tot het uitbreiden van het sortiment. Veel gevraagde groenten van De Cruydthof zijn oerprei, eeuwig moes en aardperen. Populaire kruiden luisteren naar frisse namen als ananassalie, chocolademunt en citroengras. De collectie groenten en kruiden breidt zich nog steeds uit. Petra is steeds op zoek naar nieuwe historisch soorten. De teelt van De Cruydthof is kleinschalig, en de afnemers zijn liefhebbers maar ook restaurants in de omgeving. Zo is het plaatselijke restaurant inmiddels vaste afnemer van de aardperenoogst en adviseert Petra een aantal restaurants en musea bij het inrichten van hun eigen groenten/kruidentuin. Petra geeft ook interessante workshops en cursussen, zoals de workshop Eten uit de vrije natuur. Hierbij wordt een wandeling gemaakt in de directe omgeving van de kwekerij en worden er onderweg eetbare planten gezocht. Deze workshop wordt afgesloten met een proeverij van gerechten uit de vrije natuur en zo kan men o.a. heerlijk genieten van brandnetelsoep of kastanje-kersentaart! Info:

3 6 7 Tropische vruchten in oer-hollandse polder Kwekerij Bloeiers Kwekerij Bloeiers is gelegen midden in de uitgestrekte Wieringermeerpolder. In het voorjaar en in de zomer staat de, inmiddels 1 ha glas, vol met ruim driehonderd soorten eenjarigen. In het najaar is het assortiment gericht op de herfsttuin en neemt de teelt en verkoop van (tropische) siervruchten de meeste ruimte in. Tot 1998 woonde Aafke met haar man en drie kinderen in Noord-Brabant. Afke ging daar, op bescheiden schaal, experimenteren met wat zakjes zaad van tropische siervruchten. Via de veiling bracht Aafke haar oogst aan de man. De bloemisten waren direct enthousiast en voor mij was dat een impuls om verder op zoek te gaan naar nog meer bijzondere soorten, geeft Aafke nadrukkelijk aan.

4 8 9 Twaalf jaar geleden kon haar man het akkerbouwbedrijf van zijn vader in de Wieringermeerpolder overnemen en zo verhuisden zijn van het zuiden naar het noorden. De nieuwe start in het noorden gaf Aafke de mogelijkheid om 2000 vierkante meter kas in gebruik te nemen voor perkgoed in combinatie met wisselteelt van (tropische) siervruchten. De 2000 m 2 waar ik in 2002 begon, is in de loop van de jaren vervijfvoudigd tot 1 ha glas!, vertelt Aafke met enige trots. In de eerste jaren lag de nadruk vooral op grote maten hangpotten met verschillende eenjarigen. Deze werden vooral aan de veiling geleverd. De verkoop aan huis werd steeds groter en het assortiment steeds uitgebreider. Inmiddels is de kwekerij op verschillende tijdstippen ogengesteld voor particulieren. Er staan arrangementen, bakken en schalen met (tropisch) sierfruit voor de verkoop en je kunt rondkijken tussen de planten op de kwekerij Vanaf eind juni worden de zaailingen van het tropisch sierfruit uitgeplant. Samen met een vijftal parttime medewerkers, verzorgt Aafke de planten en wordt er tot half november volop geoogst. Aafke houdt zich vooral bezig met de verdeling van de siervruchten Siervruchten zijn makkelijk kruisbaar, zo ontstaan er vaak leuke variëteiten geeft Aafke nadrukkelijk aan. Ik wil graag superkwaliteit leveren, uit de grote genetische variatie wil ik de positieve eigenschappen versterken. Inmiddels bestaat het sortiment siervruchten uit meer dan dertig soorten in allerlei maten, kleuren en vormen. Aafke teelt o.a. verschillende kleuren aubergines, pepers, decoratieve komkommersoorten, Diplocyclos (kerstklimmers), Lagenaria s en kalebassen. De tropische siervruchten hebben vooral gelijkmatige warmte nodig. Bij een warm zomer en najaar kan bijvoorbeeld de kersklimmer buiten worden geteeld. Dan wel bij voorkeur op een zonnige en beschutte plaats. Binnen in een kastje of serre geeft uiteindelijk toch de beste garanties voor vruchtvorming. Naast warmte is veel water en regelmatig voeding geven noodzakelijk. Tropisch sierfruit kun je alleen vermeerderen door het te zaaien. Zaad is verkrijgbaar bij een goed gesorteerd kweker/tuincentrum. Voor het ontkiemen van het zaad is bodemwarmte noodzakelijk. Met het grote assortiment zijn op allerlei manieren mooie combinaties en arrangementen te maken die het huis gedurende de lange (grijze) wintermaanden kunnen opfleuren.

5 10 11 Met veel passie en beleid Oude tuin krijgt een nieuwe jas Nico en Esther Oostdam zijn nog niet zo lang de gelukkige bezitters van een grote, oude tuin. Als echte tuinliefhebbers weten zij de sfeer van de oude tuin te behouden. Met veel passie en beleid, zien zij toch mogelijkheden om hun eigen stijl en smaak aan te brengen. Op nog geen halve kilometer van de zee, met zicht op de duinen, ligt de 3500 m 2 grote en kleurrijke tuin van Nico en Esther Oostdam. De weelderige, Engels aandoende tuin, is gelegen rondom de witgestucte cottage woning. Het huis is eind jaren zeventig gebouwd, maar wekt, door de toepassing van oude bouwmaterialen, de indruk al veel ouder te zijn We vonden het belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan, al het goede van deze tuin willen we behouden, geeft Nico nadrukkelijk aan. Maar we willen wel onze eigen smaak en stijl toepassen!

6 12 13 Een stappenplan werd opgesteld, onderverdeeld in vijf fasen. In de eerste fasen, inmiddels uitgevoerd, werd volop gesnoeid en geruimd. Het doel van dit uitdunnen is om meer licht in de tuin te brengen. Aan de oostkant werden hoge coniferen weggehaald, waardoor de omgeving weer zichtbaar werd. Uit de verwilderde tuin werden maar liefst drie vrachtwagens vol met struiken en bomen afgevoerd. Nico en Esther hebben als eerste stap, zelf een Magnolia en een aantal Vijgen geplant. Aan de straatkant kwam een stuk grond vrij voor de huisdieren: een geit (De Don), het hangbuikzwijntje Tinus en vijf konijnen. De voormalige kruidentuin werd verplaatst naar de andere kant en voor hun dochtertje Zeta werd een kindertuin/speelhoek ingericht, waar zij net als haar ouders volop met het groen bezig is In het najaar van 2009 kwamen fase 3 en 4 van het stappenplan in beeld. De grond werk bemest met organische meststoffen en voor zien van compost. Nico vertelt dat er afgelopen herfst er maar liefst 6000 nieuwe bollen gepoot. Hij heeft zich laten adviseren door kwekers op de bollenbeurs van de keukenhof. Voor de tuin gebruikt hij verwilderingbollen. Deze passen goed in de informele, natuurlijke tuin en hoeven in het najaar niet de grond uit, wat natuurlijk heel praktisch is in een dergelijk grote tuin. Er zijn opvallend veel verschillende soorten botanische tulpen geplant. In de catalogus zie ik namen aangekruist als: Tulipa turkestanica, T. polychroma, T. clusiana, T. fosteriana. Naast de bollen zijn er ook veel nieuwe vaste planten en grassen bij gekomen, waaronder een aantal minder bekende soorten. Door de klimatogisch zware omstandigheden (harde wind, zilte lucht), komen volgens het stappen plan o.a. Vlinderstruik, Olijfwilg, Hibiscus, Boerenjasmijn, Pluimhortensia en alle siergrassen in aanmerking. Inmiddels is het volledige stappenplan uitgevoerd en is de tuin een genot voor het oog! Contact via Hans Clauzing hclauzing@gmail.com

7

Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s.

Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s. Digitale lezingen door Geert Borgonje te Raalte. Informatie over diverse lezingen wat betreft planten hobby en reizen met digitale foto s. Voor meer informatie; gwmborgonje@ziggo.nl of 0572-354045 Benodigde

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Achter Glas Groenten telen in serre of kas.

Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 1 Achter Glas Groenten telen in serre of kas. 2 Achter Glas De nieuwste Velt-publicatie Velt publiceerde al meer dan 20 boeken Er was nog geen goed serreboek voor de Lage Landen Gebaseerd op de ervaring

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

CRANBERRYFARM DE HOEVE

CRANBERRYFARM DE HOEVE CRANBERRYFARM DE HOEVE In het zuidoosten van Friesland stroomt de rivier de Linde (Lende). Voor mensen die van rust en ruimte, en een afwisselende omgeving houden is dit gebied een ware verrassing. Ook

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

HISTORISCHE GROENTEN HOREN BIJ DEZE TUIN. Traditionele moestuin keert terug bij Kasteel Renswoude

HISTORISCHE GROENTEN HOREN BIJ DEZE TUIN. Traditionele moestuin keert terug bij Kasteel Renswoude Traditionele moestuin keert terug bij Kasteel Renswoude HISTORISCHE GROENTEN HOREN BIJ DEZE TUIN De voormalige moestuin van kasteel Renswoude ligt pal naast het huis van Patrica en Paul, die een gedeelte

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

Amma's TUIN nieuws nr. 6 Maart - april 2015

Amma's TUIN nieuws nr. 6 Maart - april 2015 Amma's TUIN nieuws nr. 6 Maart - april 2015 Het is bijna niet bij te houden wat er allemaal gebeurd is in de Amma-tuin, de afgelopen 6 weken. We zijn vergeten dat er ooit geen kruidencirkel was: Of dat

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Tuinders Harde kern Tuin 141 - Albert Uppelschoten (75 jaar) Tuin 154 - Harry de Groot (67 jaar)

Tuinders Harde kern Tuin 141 - Albert Uppelschoten (75 jaar) Tuin 154 - Harry de Groot (67 jaar) Tuinders Ontmoet de tuinders die in De Volkstuin voorbijkomen. Iedereen zorgt op zijn eigen manier goed voor zijn tuintje en draagt iets bij aan de vereniging. Elke week komt de harde kern van Ons Genot

Nadere informatie

11 Juli Organiseert: Open tuin-dag Borgerswold. Met leuke activiteiten. Nieuw. Kindertuinen. Speurtocht Voor kinderen

11 Juli Organiseert: Open tuin-dag Borgerswold. Met leuke activiteiten. Nieuw. Kindertuinen. Speurtocht Voor kinderen Met leuke activiteiten V E R E N I G I N G T U I N R E C R E A T I E V E E N D A M Organiseert: Open tuin-dag Borgerswold Geniet mee van tuin en natuur op Zaterdag 11 Juli 2015 van 10.00 tot 15.00 uur

Nadere informatie

Helmi en Freek genieten volop van hun volkstuin in de stad.

Helmi en Freek genieten volop van hun volkstuin in de stad. Helmi en Freek genieten volop van hun volkstuin in de stad. Volkstuin in de stad OASE VAN RUST IN AMSTERDAM In Amsterdam zul je weinig plekjes tegenkomen, die zo vredig en stil zijn als de volkstuin van

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie.

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie. l Veel kinderen eten slecht, weten niet waar hun eten vandaan komt en hebben zo verhoogde kans op Obesitas. Met dit project gaan we met de kinderen naar de plek waar het eten vandaan komt. Groenten- en

Nadere informatie

TUINEN VAN SALLANDROUTE

TUINEN VAN SALLANDROUTE Buitenleven En Route TUINEN VAN SALLANDROUTE In de het Overijsselse Salland zijn op 24 april en 1 mei twee bollentuinen en een kwekerij geopend. Onder de noemer Tuinen van Salland kun je een route maken

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle

Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Convocaat Groei & Bloei Afdeling Zwolle Van de voorzitter, Met droefenis delen wij u mee dat ons oud-bestuurslid Gerrit Banck is overleden. Als penningmeester heeft hij veel betekend voor onze afdeling.

Nadere informatie

Het mysterie van ons bord

Het mysterie van ons bord Voeding graad 1 Het mysterie van ons bord Lesvoorbereiding Print Simon de kleine detective uit. Verzend de mail naar je eigen mailadres en laat deze dan op het smartboard zien (zonder de afzender te laten

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

P l a N t P o r t r e t

P l a N t P o r t r e t zaterdag 7maart Snoeien prikkelt de groei van rozen en verlengt de levensduur van de struiken. Herbloeiende heester- en stamrozen kunnen het best in maart gesnoeid worden. Bij zacht weer in de tweede week,

Nadere informatie

Onderhoud van sierheesters

Onderhoud van sierheesters AFDELING HERENTALS Onderhoud van sierheesters Lesgever: Bert Peers 16-11 - 14 Tekst: Bert Peers Verslag: Michel Peeters 1 Sierheesters zijn dankbare planten om in de tuin te hebben. Ze brengen structuur,

Nadere informatie

Bowisse. Voor levensgenieters met smaak

Bowisse. Voor levensgenieters met smaak Bowisse Voor levensgenieters met smaak LOODS We zijn er trots op. Wis en waarachtig, vast en zeker; Bowisse! Eerlijke materialen, ambachtelijk vakwerk en vriendelijk design. Robuuste terrasoverkappingen,

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel De fruitsalade-wedstrijd In groepjes, liefst in de kantine of kooklokaal Opdracht: koken Duur: 30-45 minuten Introductie In de quiz stond de watermeloen

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

rage [spreek uit: raa zju] su per markt super markt supermarkt Die ne ke Dieneke ra dijs radijs

rage [spreek uit: raa zju] su per markt super markt supermarkt Die ne ke Dieneke ra dijs radijs Tekst lezen en een schema invullen 1. Luister en lees mee. kwe ken kweken rage raa zju] moes tuin moestuin bakje moestuinbakjes actie aksie] tv teevee] tv pro gram ma tv-programma su per markt super markt

Nadere informatie

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012

Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Tuinplan Buurtmoestuin de BuurtKlaver 18 september 2012 Vooraf Uitlaatklep medewerkers hoeveelheid Organisa=e gekregen stekjes, verbeteren die snel de grond in moesten. Het plan Verloop en verzuim tegengaan

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42

lente zomer herfst winter inhoud Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 inhoud 10 48 92 140 lente zomer herfst winter Inleiding 9 Tuinboon 18 Spinazie 24 Raapjes 32 Sla 36 Bernagie 42 Courgette 54 Aubergine 62 Eitjes van je eigen kippen 68 Snijbiet 70 Kruiden 78 Oost-Indische

Nadere informatie

Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015

Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015 Amma's TUIN nieuws nr. 10 Augustus - september 2015 De zomer is duidelijk voorbij, het wordt al herfstig in de tuin. En wat kunnen we terugkijken op een prachtig, ontroerend goed en vruchtbaar eerste seizoen!

Nadere informatie

verrassende groenten

verrassende groenten 9 verrassende groenten uit de doos, in de grond, op je bord 3 Boek vol goesting DRUKKER.indd 3 6/02/14 12:40 Voorwoord 7 Citroenkomkommer Chioggiabiet Palmkool 21 15 Striped Togo-Aubergine 9 27 Tatsoi

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN

INTERVIEW. Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE LIBELLE TUINPLANNEN Nicolette Fox: INTERVIEW ROLF TIMMER. FOTOGRAFIE: BART BRUSSEE 77 Elke dag speelde Libelle s redactiemanager Nicolette Fox (45) als kind in de grote achtertuin naast de moestuin van haar vader. Daar begon

Nadere informatie

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl Wokken & Zo De meest populaire wokgerechten die je zelf thuis kunt maken, plus veel inspirerende nieuwe wokgerechten. Met de authentieke Aziatische smaak. Snel en simpel, veelzijdig en verrassend. Kijk

Nadere informatie

Ecologisch moestuinieren

Ecologisch moestuinieren Ecologisch moestuinieren Handleiding 2008 Deze handleiding beschrijft kort de basisprincipes van ecologisch moestuinieren en illustreert deze met voorbeelden uit het moestuincomplex op het CNME-terrein.

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteurs... xvii Dankwoord... xix Inleiding... 1 Deel I: De moestuin: basisinformatie... 5 Hoofdstuk 1: De grondbeginselen van de moestuin... 7 Hoofdstuk 2: De populariteit

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016

Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Tuinontwerp De Weieven---Mieke Hurkmans Nieuwsbrief 33----zomer 2016 Met hierin: Dankbaar zaad uit Ierland. In goede Aarde kwekerij en siertuin op de klei. Foto s Prairietuin Veldhoven, aangelegd najaar

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

Tuinieren is kinderspel

Tuinieren is kinderspel Hans Clauzing & Francisca Laureijs Tuinieren is kinderspel A E R I A L M E D I A CO M PA NY 2 ISBN 978-94-026-0101-5 NUR 424 2016 Tekst en fotografie: Francisca Laureijs en Hans Clauzing 2016 Nederlandstalige

Nadere informatie

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij Het onderhouden van uw tuin De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij beleid: juni 2007, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel

Nadere informatie

Telefoon: /

Telefoon: / Email: info@vergetengroenten.nl Telefoon: 077-476.29.13 / 06-531.46.945 Als u interesse heeft in een kookworkshop of een proeverij, dan vernemen we dat graag. Mailt u ons uw gegevens en een eventuele datum.

Nadere informatie

Module Medewerker kwekerij. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Medewerker kwekerij. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Medewerker kwekerij vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Bent

Nadere informatie

Geheel verzorgde week met excursies en koken

Geheel verzorgde week met excursies en koken Toe aan vakantie? Bijtanken in Salzburgerland! Herfstweek: zaterdag 18-25 oktober (in overleg kunnen we voor een groep de data verschuiven) Geheel verzorgde week met excursies en koken Excursies en koken:

Nadere informatie

MIJN MOESTUIN OP 1M²

MIJN MOESTUIN OP 1M² Zelfs op een klein oppervlakte van 1m² kan tuinieren vele voordelen bieden voor de stadsbewoners die zich er aan wijden: fysieke activiteit in de buitenlucht, geestelijk welzijn, verbinding met de natuur

Nadere informatie

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! 9 1.1 Processen rondom de oogst 9 1.2 Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.3 Afsluiting 22 2 Met de hand of met de machine? 23

Nadere informatie

OP ONTDEKKING: DE BIOBOER OP

OP ONTDEKKING: DE BIOBOER OP OP ONTDEKKING: DE BIOBOER OP WERKBLADEN 1 e GRAAD 2 OP ONTDEKKING: DE BIOBOER OP - WERKBLADEN HET LEVEN ZOALS HET IS ONTDEK DE BOERDERIJ EN DE BOER - Wat zijn je eerste indrukken van deze boerderij? -

Nadere informatie

Natuuronderwijs op de Hovenschool

Natuuronderwijs op de Hovenschool Natuuronderwijs op de Hovenschool De lente is begonnen. Bij uitstek het seizoen waarin goed te zien is hoe we op de Hovenschool werken aan ons profiel natuur in de groepen. In de kleutergroepen hebben

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

1 Teeltgebieden in Nederland

1 Teeltgebieden in Nederland 1 Teeltgebieden in Nederland Oriëntatie Als beginnend vakgenoot heb je je misschien wel eens afgevraagd waar je je planten vandaan moet halen. Uiteraard niet bij de bloemist op de hoek, maar ook niet bij

Nadere informatie

Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts

Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts Buxaceae Buxus Pachysandra Sarcococca Styloceras meer dan honderd wilde soorten over heel de wereld, behalve in US en Australië meeste soorten

Nadere informatie

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer:

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Inhoudsopgave: Hoofdstuk pagina Inleiding 4 Welkom 6 Historie van bloembollen 8 Herfst 10 - Uitleg herfst 12 - Opdracht 14 + 15 - Het planten van bloembollen

Nadere informatie

Inhoudstafel van deze serie

Inhoudstafel van deze serie Inhoudstafel van deze serie 1. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht) 2. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina s- 22 foto s) In dit artikel

Nadere informatie

Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 220 minuten landbouw-breed CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten.

Nadere informatie

groep 4/5 en de moestuin

groep 4/5 en de moestuin groep 4/5 en de moestuin 7 mei 2014 we gaan voor de derde keer naar onze moestuin We hebben er zin in! De lucht is wat donker, maar soms ook stralend blauwtuinweer! het weer Het weer staat voorlopig in

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik

Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik Mijn stadsmoestuin 30 min. per week voor heerlijke groenten binnen ieders bereik 1 Getty images op naar de moestuin! 2 Uw eigen groenten en fruit kweken, ze zien groeien op het ritme van de seizoenen,

Nadere informatie

Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd.

Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd. Willem van den Brink (links) en Jan van Maanen (rechts) zijn samen met Willems vrouw Roelie de drijvende krachten achter de Briellaerd. 68 SEASONSTUINEN Hovenierscentrum De Briellaerd in Barneveld Groenmarkt

Nadere informatie

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt

S les zaterdag 17/11/2012 Velt. S les, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt Semailles zaterdag 17/11/2012 Velt Semailles, een Belgisch zaadbedrijf met de focus op oude variëteiten en biologische teelt De tuinen van Semailles De tuinen van Semailles te Faulx-les-Tombes De tuinen

Nadere informatie

Inspiratie uit Engeland

Inspiratie uit Engeland Bijzondere tuinen: De Kooihof in Ankeveen Eindeloze tuinpaden, formele Buxus-patronen, bijzondere plantencollecties, perfecte gazons en borders op kleur. In privétuin De Kooihof in Ankeveen vind je het

Nadere informatie

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur

Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur Welkom! PERSOONLIJK Ontspan op een historisch landgoed midden in de natuur BEST WESTERN PREMIER Kasteel De Vanenburg biedt u in een sfeervolle landelijke omgeving volop gelegenheid om te ontspannen. Deze

Nadere informatie

Resultaten schooltuinen 2015

Resultaten schooltuinen 2015 Resultaten schooltuinen 2015 Het afgelopen jaar hebben 215 leerlingen van groep 6/7 in het basisonderwijs in Enkhuizen deelgenomen aan het schooltuinprogramma. Het doel was niet zozeer de oogst op zich,

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld

Herfstige. ontdekkingstocht. 102 tuin in beeld 102 tuin in beeld 103 Herfstige ontdekkingstocht BENT U OP ZOEK NAAR INSPIRATIE VOOR UW TUIN? OF WILT U GEWOON EVEN GENIETEN VAN EEN MOOIE WANDELING OF EEN RUSTIG MOMENT OP EEN MOOIE PLEK? DAN ZOU U ZEKER

Nadere informatie

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen GROEN DOET GOED *weet je dat.. Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien! Met krasse ouderen, ouderen met dementie en/of een visuele beperking gaan we de natuur in en doen binnen aan de hand van de opgedane

Nadere informatie

Plezier in je moestuin. www.dcm-info.nl

Plezier in je moestuin. www.dcm-info.nl 1 Plezier in je moestuin www.dcm-info.nl Al meer dan 30 jaar werkt DCM samen met professionele telers en nu brengt DCM haar know-how graag naar je moestuin. Zo kun jij ook met het beste resultaat in je

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Mag ik u een paar vragen stellen? 6

Inhoud. Voorwoord 5. Mag ik u een paar vragen stellen? 6 Inhoud Voorwoord 5 Mag ik u een paar vragen stellen? 6 9 Steeds meer planten! 13 9.1 Geslachtelijke variaties 13 9.2 Van eicel tot zaad 16 9.3 Allemaal gelijk 20 9.4 De juiste behandeling 27 9.5 Verschillende

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

Projectplan Ons Park, Blauwestad. Deelproject: Onze Bongerd

Projectplan Ons Park, Blauwestad. Deelproject: Onze Bongerd Projectplan Ons Park, Blauwestad Deelproject: Onze Bongerd Onze Bongerd VERLEDEN In 2007 kwamen de eerste bewoners naar Het Park in Blauwestad. Vanaf het begin toonden zij zich zeer betrokken bij de inrichting

Nadere informatie

Plantensoorten kiezen

Plantensoorten kiezen Plantensoorten kiezen De keuze lijkt ontzettend groot Een ieder heeft zijn eigen voorkeur Een kort overzicht van de vele mogelijkheden Klein kan effectief zijn Mantel en zoom meidoorn en voorjaarszonnebloem

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

rabarber Stoere jongenspasta

rabarber Stoere jongenspasta Stoere jongenspasta 300 gram palmkool, nerven verwijderd (is circa 500 gram met nerf) olijfolie blikje ansjovisfilets, fijngesneden 3 tenen knoflook, gesnipperd 500 gram penne of andere pasta rabarber

Nadere informatie

Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin!

Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin! Groei & Bloei organiseert de Nationale Tuinweek 2018 in Zeeuws-Vlaanderen en noord België. Thema: Moestuinieren - Eten uit eigen tuin! De landelijke vereniging Groei & Bloei organiseert van 9 tot en met

Nadere informatie

POTMAAT 6 CM CM POTMAAT 7 CM CM. Verzorgingstips. Potmaat 6 cm 3-4. Potmaat 7 cm. Nature collectie 3-5

POTMAAT 6 CM CM POTMAAT 7 CM CM. Verzorgingstips. Potmaat 6 cm 3-4. Potmaat 7 cm. Nature collectie 3-5 Anthurium catalogus OVER HOUWENPLANT Houwenplant is een familiebedrijf dat is opgericht in 1974. Het bedrijf heeft zich sinds 2008 toegelegd op de teelt van anthuriums en is inmiddels marktleider. Onze

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

Kweek zelf je groenten en kruiden in potten. Weinig ruimte? Veel smaak! Handige tips en heerlijke recepten

Kweek zelf je groenten en kruiden in potten. Weinig ruimte? Veel smaak! Handige tips en heerlijke recepten Kweek zelf je groenten en kruiden in potten Weinig ruimte? Veel smaak! Handige tips en heerlijke recepten met foto's van Jan Crab en Angelo Dorny Van Angelo Dorny verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij:

Nadere informatie

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen?

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Stappenplan, valkuilen en succesfactoren Eetbare Stad-lezing door Janneke Tops, Gezonde Moestuin Gratis lezing dankzij Eetbare Stad, een project van Gemeente

Nadere informatie

Zorgkwekerij de Moestuin Boerderijnummer: 2117

Zorgkwekerij de Moestuin Boerderijnummer: 2117 Jaarverslag Januari 2015 - december 2015 Zorgkwekerij de Moestuin Boerderijnummer: 2117 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, maart 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Productiereglement Wichter inzake certificering en gebruik van het keurmerk erkend streekproduct.

Productiereglement Wichter inzake certificering en gebruik van het keurmerk erkend streekproduct. Productiereglement Wichter inzake certificering en gebruik van het keurmerk erkend streekproduct. Stichting Wrâldfrucht Voorstraat 1 9285 NM Buitenpost Tel. 0511-54 24 76 Naam van product(groep): Wichter

Nadere informatie

Moestuin in pot. peter bauwens FORTE GROEN

Moestuin in pot. peter bauwens FORTE GROEN Moestuin in pot peter bauwens FORTE GROEN Inhoud Moestuin in pot Intro in pot Eetbaar in pot 5 Waarom in pot? Geen tuin, geen grond, geen tijd 7 Voorwaarden Wat kan en wat niet kan 9 Een tuin van potten

Nadere informatie

Starten met een moestuin

Starten met een moestuin Starten met een moestuin Grootte Inrichting Percelen Beschutting Keuze v/d groenten Biologisch zaad Plantgoed of zaad? Teeltplan Teeltplan Een teeltplan geeft aan wat je waar en wanneer gaat zaaien/planten.

Nadere informatie