Hoe neemt de Raad van Bestuur van de ECB zijn beslissingen? Generation uro Students' Award

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe neemt de Raad van Bestuur van de ECB zijn beslissingen? Generation uro Students' Award"

Transcriptie

1 1 Hoe neemt de Raad van Bestuur van de ECB zijn beslissingen? Generation uro Students' Award

2 2 Overzicht van de uiteenzetting OPDRACHTEN VAN HET EUROSYSTEEM EN DOELSTELLINGEN VAN HET MONETAIR BELEID HOE WORDT HET MONETAIR BELEID BEPAALD? (Strategie en instrumenten van het monetair beleid) DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD I: daling van de basisrentetarieven in december 2008 DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD II: langerlopende herfinancieringstransacties met een looptijd van 36 maanden DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD III: uitgebreid programma voor de aankoop van activa WAAR STAAN WE VANDAAG? Overzicht van de belangrijkste lopende monetairbeleidsmaatregelen

3 3 OPDRACHTEN VAN HET EUROSYSTEEM EN DOELSTELLINGEN VAN HET MONETAIR BELEID

4 4 Het Eurosysteem, monetaire autoriteit van het eurogebied Monetaire Unie sinds 1999: eenheidsmunt in landen sinds januari 2015 (toetreding van Litouwen) Voert het monetair beleid van het eurogebied Eurosysteem Europese Centrale Bank (zes directieleden) Nationale centrale banken van het eurogebied (19 gouverneurs) Raad van Bestuur van de ECB Meer informatie:

5 5 Belangrijkste opdrachten van het Eurosysteem Monetair beleid Hoofddoelstelling: prijsstabiliteit Valutatransacties en beheer van de deviezenreserves van de lidstaten Betalingssystemen Financiële stabiliteit Bankbiljetten Meer informatie:

6 In het Verdrag vastgelegde doelstelling(en) Het hoofddoel van het Eurosysteem is het handhaven van de prijsstabiliteit Onverminderd die doelstelling, ondersteunt het Eurosysteem het algemeen economisch beleid in de EU Waarom prijsstabiliteit? Geen verstoring van de informatie uit de verandering van de relatieve prijzen Geen blinde herverdeling van inkomens en vermogen Verminderen van de onzekerheid en de in de rentetarieven vervatte risicopremies Gevolgen van prijsstabiliteit voor de reële economie Efficiënte allocatie van middelen en vertrouwen, ter bevordering van investeringen, duurzame groei en werkgelegenheid Negatieve ervaringen inzake prijsstabiliteit in de XX ste eeuw Hyperinflatie in Duitsland in , deflatie in de jaren 30, stagflatie in de jaren 70 6 Meer informatie:

7 Kwantitatieve definitie van prijsstabiliteit Het Verdrag bevat geen welomlijnde definitie van prijsstabiliteit De Raad van Bestuur van de ECB heeft prijsstabiliteit als volgt omschreven: Geharmoniseerde consumptieprijsindex Het eurogebied als geheel, omdat verschillen tussen landen onvermijdelijk zijn Een jaar-op-jaar stijging van de HICP van het eurogebied met minder dan maar dicht bij 2 % op middellange termijn' Bescherming tegen het deflatierisico Berekeningsfouten in de HICP Inflatieverschillen tussen eurolanden Maakt een geleidelijke aanpak mogelijk: vermijdt een buitensporige volatiliteit van de economische bedrijvigheid en de rentetarieven (bv. na een olieschok) Nominale verankering van de inflatieverwachtingen 7 Meer informatie:

8 HOE WORDT HET MONETAIR BELEID BEPAALD? (Strategie en instrumenten van het monetair beleid) 8 Meer informatie:

9 Monetairbeleidsstrategie van het Eurosysteem: pragmatische synthese van twee benaderingen Kwantitatieve definitie van prijsstabiliteit: verankering van de inflatieverwachtingen Analytisch kader op basis van de economische en monetaire analyse Economische analyse (EA) Conjunctuur-, prijs- en kostenindicatoren, macro-economische projecties, enz. Informatie over prijsstabiliteit op korte en middellange termijn Monetaire analyse (MA) Geldhoeveelheid, kredietverstrekking en financieringsvoorwaarden Gevolgen op langere termijn voor de prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit Toetsing van de resultaten van de 2 analyses (EA+MA) => beoordeling van de risico's voor de prijsstabiliteit => monetairbeleidsbeslissing 9 Meer informatie:

10 Conventionele monetairbeleidsinstrumenten: de basisrentetarieven Door de beleidsrente aan te passen, controleert de centrale bank de geldmarktrentes op zeer korte termijn (Eonia) Aangezien de langetermijnrente gebaseerd is op de in de toekomst verwachte korte rentes, is de centrale bank in staat de (reële) rente op lange(re) termijn te beïnvloeden De veranderingen in die rentes beïnvloeden op hun beurt de economische bedrijvigheid (de consumptie- en investeringsbeslissingen) De schommelingen in de geaggregeerde vraag geven aanleiding tot veranderingen in inflatie om zo de prijsstabiliteit te waarborgen 10 Meer informatie:

11 Niet-conventionele monetairbeleidsinstrumenten: leningen aan banken met aantrekkelijke voorwaarden, forward guidance en aankopen van activa Wanneer de banken er niet meer in slagen zich te (her)financieren op de markten, moet de centrale bank een intermediatierol spelen om een goede transmissie van haar monetair beleid te verzekeren (qualitative easing) : Uitbreiding van de liquiditeitsverstrekkende transacties (hoeveelheid, looptijd) Uitbreiding van de als onderpand aanvaarde activa voor de liquiditeitsverstrekkende transacties Aankopen van specifieke activa die belangrijk zijn voor de financiering van banken (gedekte obligaties, overheidspapier, enz.) Als de basisrentetarieven hun ondergrens benaderen, moet de centrale bank andere instrumenten gebruiken om de inflatieverwachtingen te blijven verankeren en de reële lange rente alsnog te kunnen blijven sturen: Forward guidance (beleidsindicaties) Grootschalige aankopen van (overheids)effecten (quantitative easing) 11 Meer informatie:

12 DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD I: DALING VAN DE BASISRENTETARIEVEN IN DECEMBER 2008 (ZIE PERSCONFERENTIE VAN DECEMBER 2008) 12 De tekst van de persconferentie is beschikbaar op

13 13 Economische analyse: verloop van de economische bedrijvigheid het bbp naar volume is in het derde kwartaal van 2008 met 0,2 % 1 teruggelopen De beschikbare enquêtegegevens en de maandindicatoren voor oktober en november wijzen erop dat de economische bedrijvigheid in het vierde kwartaal van 2008 verder is verzwakt De mondiale economische zwakte en de zeer matige binnenlandse vraag zullen in de eerstvolgende paar kwartalen aanhouden. Daarna zou een geleidelijk herstel moeten plaatsvinden, ondersteund door de daling van de grondstoffenprijzen en aannemende dat de externe omgeving verbetert en de spanningen in de financiële markten afnemen. De economische vooruitzichten worden nog steeds omgeven door een uitzonderlijk hoge mate van onzekerheid. De risico's voor de economische groei zijn van neerwaartse aard. 1 Inkrimping later bijgesteld tot 0,6 %

14 14 Het reële bbp is met 0,2% 1 gekrompen in het 3 e kwartaal van Bron: ECB 1 Later herzien naar -0.6% Croissance Bbp du PIB en volume Taux Centrale directeur beleidsrente central Taux Werkloosheidsgraad de chômage Verdere info:

15 15 De enquête-gegevens suggereren een forse terugval in de economische bedrijvigheid Conjunctuurindicatoren (gemiddelde= 0, standaardafwijking= 1 ; PMI < 50 = daling; PMI > 50 = expansie van de activiteit) Bron: Thomson Reuters Datastream Sentiment Economic économique Sentiment Indicator (CE) (Europese Commissie ) Confiance Ondernemersvertouwen des entreprises (NBB) (BNB) Environnement Ondernemersvertrouwen des entreprises (IFO, DE) (IFO) Indice Aankoopdirecteuren des directeurs (PMI, d'achats rechterschaal) (PMI) (échelle de droite)

16 Projecties van het Eurosysteem: bbp-groei PIB 3, ,5 2 1,5 1 maart juni sept.. dec. 1,2 maart juni sept. 0,5 0 0,8 dec. 0,0-0,5 Bron: ECB -1-1,5-1,0 16 Bijkomende info: 2nl.pdf?5ee56df b404921bc30220

17 17 Economische analyse: prijsbeloop De HICP-inflatie op jaarbasis is sinds juli substantieel gedaald. Volgens de flashraming van Eurostat bedroeg de HICP 2,1 % in november, tegen 3,2 % in oktober en 4,0 % in juli. De significante daling van de totale inflatie sinds de zomer is voornamelijk de weerspiegeling van de aanzienlijke daling van de mondiale grondstoffenprijzen in de afgelopen paar maanden. Vooruitblikkend hebben de lagere grondstoffenprijzen en afzwakkende vraag ons tot de conclusie gebracht dat de inflatoire druk verder aan het afnemen is. De risico s voor de prijsstabiliteit op de voor het beleid relevante termijn zijn meer in evenwicht dan in het verleden. Onverwachte verdere dalingen in de grondstoffenprijzen zouden neerwaartse druk op de inflatie kunnen uitoefenen [...] opwaartse risico s voor de prijsstabiliteit zouden zich kunnen concretiseren als de recente daling van de grondstoffenprijzen zou omslaan of als de binnenlandse prijsdruk krachtiger blijkt te zijn dan aangenomen.

18 18 Aanzienlijke daling van de inflatie Taux Centrale directeur beleidsrente central IPCH HICP IPCH HICP à ongerekend l'excl. des produits voeding alimentaires energie et de l'énergie Taux Centrale directeur beleidsrente central Prix Producentenprijsinflatie à production industrielle de industrie (à l'excl. (excl. de la bouw) construction) Prix Olie du in Brent EUR (rechterschaal, en EUR (éch. de jaarlijkse droite) verandering) Bron: ECB, Thomson Reuters Datastream Bijkomende info:

19 Projecties van het Eurosysteem: inflatie (HICP) HICP ,5 3 2,5 maart juni sept. dec. 3,4 3,2 maart juni sept. 2 1,5 dec. 1,7 1 1,1 0,5 Bron: ECB 0 19 Bijkomende info: 2nl.pdf?5ee56df b404921bc30220

20 20 Monetaire analyse... verschillende ramingen van de onderliggende ruime monetaire groei [M3] wijzen op een aanhoudende, maar matigende monetaire expansie in het eurogebied. De monetaire trends ondersteunen [...] het standpunt dat de inflatoire druk verder aan het afnemen is De laatste gegevens, tot en met eind oktober, tonen een aanhoudende matiging van het groeitempo van de kredietverlening aan de niet-financiële particuliere sector. Tegelijkertijd waren er voor het eurogebied als geheel geen significante aanwijzingen dat de beschikbaarheid van leningen aan het teruglopen was.

21 21 Een aanhoudende, maar vertragende, monetaire expansie Bron: ECB Taux Centrale directeur beleidsrente central Taux Groei de van croissance M3 de M3 Taux Groei de van croissance de leningen des aan prêts de au particuliere secteur privé sector Bijkomende info:

22 22 Toetsing van de twee pijlers en beslissing Kortom, de aanwijzingen nemen toe dat de inflatoire druk verder aan het afnemen is [ ]. De daling van de inflatie is voornamelijk toe te schrijven aan de daling van de grondstoffenprijzen en de significante afname van de economische bedrijvigheid, die grotendeels verband houden met de mondiale effecten van de onrust in de financiële markten. Een toetsing van de uitkomsten van de economische analyse aan die van de monetaire analyse ondersteunt dit standpunt. In het licht van alle beschikbare informatie en analyses heeft de Raad van Bestuur derhalve besloten de basisrentetarieven van de ECB verder te verlagen met 75 basispunten. Deze stap volgt op de twee verlagingen van de basisrentetarieven van de ECB met 50 basispunten elk, die op 8 oktober en 6 november 2008 werden bekendgemaakt. Al met al blijft het niveau van onzekerheid uitzonderlijk hoog. De Raad van Bestuur zal ervoor blijven zorgen dat de inflatieverwachtingen stevig verankerd blijven in overeenstemming met zijn doelstelling voor de middellange termijn. Daarmee ondersteunt de Raad duurzame groei en werkgelegenheid en draagt hij bij tot financiële stabiliteit.

23 DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD II: LANGERLOPENDE HERFINANCIERINGSTRANSACTIES MET EEN LOOPTIJD VAN 36 MAANDEN (ZIE PERSCONFERENTIE VAN DECEMBER 2011) 23 De beelden van de persconferenties die volgen op de Raad van Bestuur zijn te bekijken via (EN) en de volledige teksten zijn te vinden op (EN)

24 24 Analyse De oplopende financiële spanningen blijven de economische bedrijvigheid in het eurogebied drukken en de vooruitzichten zijn omgeven door grote onzekerheid, alsook door aanzienlijke neerwaartse risico's. In een dergelijk klimaat zou de prijs-, kosten- en loondruk [...] op de voor het [monetair] beleid relevante termijn gematigd moeten blijven. Tegelijkertijd blijft het onderliggende tempo van de monetaire expansie over het geheel genomen gematigd. De neerwaartse risico's houden met name verband met een mogelijke verdere intensivering van de spanningen in de financiële markten van het eurogebied en met de mogelijke doorwerking van deze spanningen op de reële economie van het eurogebied. Ze hangen eveneens samen met de mondiale economie, die zwakker kan uitvallen dan verwacht [ ].

25 25 Spanningen op de geldmarkt in het eurogebied 6 Driemaands rentetarieven (dagggevens) Beroep op de depositofaciliteit (miljarden euros) Écart Verschil entre tussen l'euribor Euribor et le en taux driemaands de l'ois (1) OISà 1 trois mois Taux Driemaands de l'ois OIS (1) 1 à trois mois Euribor Driemaands à trois Euribor mois (1) Rente die men ontvangt in een contract met als tegenprestatie het betalen van de Eonia over die looptijd. Het reflecteert dus de verwachte risicovrije korte rente. Bron: Thomson Reuters Datastream

26 Bank lending survey in het eurogebied 70 Bedrijven Gezinnen (hypotheek) Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q Q1-70 Contraintes Balansbeperkingen bilancielles Critères Kredietvoorwaarden d'octroi de crédits Perception Risicoperceptie des risques Demande Vraag naar de leningen prêts (1) Netto percentages die aangeven in welke mate de voorwaarden verstrakt (+) of versoepeld werden (-) en in welke mate de vraag naar leningen toenam (+) of afnam (-). Bron: ECB 26 Bijkomende info:

27 27 Overheidsschuldencrisis in het eurogebied 14 Rendementen op tienjaars overheidspapier (in %) PT IT FR ES DE BE Bron: Thomson Reuters Datastream

28 28 Verschillen tussen landen qua bancaire kredietverlening Rentetarieven op nieuwe leningen (bedrijven, LT) Bron: ECB DE BE IE IT ES PT Groei van leningen (%) (bedrijven) Bijkomende info:

29 29 Monetairbeleidsbeslissingen In zijn aanhoudende inspanningen ter ondersteuning van de liquiditeitspositie van de banken van het eurogebied [ ], heeft de Raad van Bestuur [ ] besloten verdere nietconventionele maatregelen te nemen. Deze maatregelen dienen het bankwezen te verzekeren van betere toegang tot liquiditeiten en zouden de werking van de geldmarkt in het eurogebied moeten verbeteren. De verwachting is dat deze maatregelen de kredietverstrekking aan huishoudens en niet-financiële vennootschappen zullen ondersteunen. De Raad van Bestuur heeft besloten de volgende maatregelen te nemen 1 : Er zullen twee langerlopende herfinancieringstransacties (LTRO) met een looptijd van 36 maanden worden uitgevoerd, in december 2011 en in februari 2012, volgens de procedure van volledige toewijzing, tegen een rente die overeenstemt met de gemiddelde rente op de basisherfinancieringstransacties die worden uitgevoerd gedurende de respectieve looptijd van deze transacties. Teneinde de banken meer flexibiliteit te bieden, geldt voor deze transacties een optie tot vervroegde terugbetaling na een jaar. 1 Eveneens met het oog op de verbetering van de toegang tot liquiditeit, heeft de Raad van Bestuur in december 2011 tevens beslist de lijst van beleenbaar onderpand uit te breiden, de reservecoëfficiënt te verlagen van 2 naar 1% en de liquiditeitsverkrappende transacties stop te zetten.

30 DE MONETAIRBELEIDSBESLISSINGEN GEÏLLUSTREERD III: UITGEBREID PROGRAMMA VOOR DE AANKOOP VAN ACTIVA (ZIE PERSCONFERENTIE VAN JANUARI 2015) 30 De beelden van de persconferenties die volgen op de Raad van Bestuur zijn te bekijken via (EN) en de volledige teksten zijn te vinden op (EN & NL)

31 31 Analyse De inflatiedynamiek is zwakker gebleven dan verwacht. Hoewel de sterke daling van de olieprijs gedurende de afgelopen maanden de meest bepalende factor blijft voor de totale inflatie, is het potentieel voor tweede-ronde-effecten op de loon- en prijsvorming toegenomen en zou dit de prijsontwikkeling op de middellange termijn negatief kunnen beïnvloeden. Deze beoordeling wordt ondersteund door een verdere daling van de marktgebaseerde maatstaven van de inflatieverwachtingen voor alle looptijden en door het feit dat de meeste indicatoren van de werkelijke en de verwachte inflatie op of dicht bij hun historisch laagste punt liggen. Tegelijkertijd blijft de economische slapte in het eurogebied aanzienlijk en blijven de geld- en kredietontwikkelingen bedrukt.

32 Risico van een te lange periode van lage inflatie en een ontsporing van de inflatieverwachtingen Inflatie en inflatieverwachtingen 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0-0, ,5 2 1,5 Lange-termijn inflatieverwachtingen IPCH HICP janv-13 Januari 2013 juil-14 Juli 2014 Bronnen: ECB, Bloomberg IPCH sous-jacent HICPx Januari 2014 Dec 2014 janv-14 déc-14 Inflatieswap: vijfjaarinflatie voor de periode die aanvangt binnen vijf jaar Swaps d'inflation à cinq ans dans cinq ans Prévisions d'inflation dans cinq ans, enquête trimestrielle menée par la BCE auprès de prévisionnistes inflatie binnen pofessionnels vijf jaar Enquête bij professionele voorspellers: 32 Bijkomende informatie:

33 Aanzienlijke onderbenutting van de productiecapaciteit Écart de production Output gap gap Utilisation des capacités de production Capaciteitsbezetting in de industrie Bron: Thomson Reuters Datastream 33 Bijkomende infoecb Economic Bulletin, nummer 6 / 2015 Kader 6:

34 34 Matige groei van de geld-en krediethoeveelheid 250 M3 en tegenposten (driemaands gecumuleerde stromen) Bron: ECB Autres Andere contreparties tegenposten Crédits Krediet au aan secteur de overheid public Krediet Crédits aan au secteur de private privé sector M3 Bijkomende info:

35 35 Monetairbeleidsbeslissingen De bestaande mate van monetaire accommodatie was onvoldoende om [...] de verhoogde risico's van een te lange periode van lage inflatie tegen te gaan. Daarom is de goedkeuring van verdere balansmaatregelen van vandaag op zijn plaats om onze doelstelling voor de prijsstabiliteit te verwezenlijken, gezien het feit dat de basisrentetarieven van de ECB hun ondergrens hebben bereikt. De Raad van Bestuur heeft besloten: van start te gaan met een uitgebreid programma voor de aankoop van activa, dat tevens de bestaande aankoopprogramma's voor effecten op onderpand van activa en gedekte obligaties omvat. In het kader van dit uitgebreide programma zullen de gecombineerde maandelijkse aankopen van activa van de publieke en particuliere sector 60 miljard bedragen. Het voornemen is deze aankopen uit te voeren tot eind september 2016 en in ieder geval totdat wij bewijs zien van een aanhoudende verandering in het beloop van de inflatie die in overeenstemming is met onze doelstelling om op middellange termijn een inflatiecijfer onder maar dicht bij 2 % te verwezenlijken. In maart 2015 zal het Eurosysteem beginnen met de aankoop, op de secundaire markt, van in euro luidende kredietwaardige ("investment-grade") effecten die zijn uitgegeven door overheden en agencies en Europese instellingen in het eurogebied.

36 WAAR STAAN WE VANDAAG? OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE LOPENDE MONETAIRBELEIDSMAATREGELEN 36 De beelden van de persconferenties die volgen op de Raad van Bestuur zijn te bekijken via (EN) en de volledige teksten zijn te vinden op (EN & NL).

37 37 Beleidsrentes: sinds juli 2011 zijn ze 9 maal verlaagd om zo, in maart 2016, uit te komen op 0% voor de centrale beleidsrente, -0,4% voor de rente op de depositofaciliteit en 0,15% voor de rente op de marginale beleningsfaciliteit. (Uitgebreid) programma voor de aankoop van activa: in januari 2015 besloot de Raad van Bestuur van start te gaan met het aankoopprogramma dat zou lopen tot september 2016; in december 2015 werd het vervolgens verlengd tot maart In maart 2016 werden de aankopen opgetrokken van 60 miljard naar 80 miljard per maand en uitgebreid met obligaties van niet-financiële bedrijven. De aankopen vinden in ieder geval plaats tot wanneer de Raad van Bestuur een duurzame verandering ziet in het inflatieverloop in overeenstemming met de doelstelling inzake prijsstabiliteit. Forward guidance: sinds maart 2016 wordt meegedeeld dat de beleidsrentes nog geruime tijd na het einde van het APP op hun huidige of lager peil zullen blijven. Langerlopende herfinancieringstransacties (TLTRO s): in maart 2016 werd besloten tot 4 financieringstransacties met een looptijd van 4 jaar ter stimulering van de bancaire kredietverlening aan de reële economie.

38 38 Practice makes perfect! Aan de slag dus... Doe de quiz op Op kan je testen hoe goed jij het zou doen als lid van de Raad van Bestuur

39 39 Bedankt en veel succes!

Monetair beleid in het eurogebied. Generation uro Students' Award

Monetair beleid in het eurogebied. Generation uro Students' Award 1 Monetair beleid in het eurogebied Generation uro Students' Award 2 Overzicht van de uiteenzetting INTRO: WAAROM GRIJPT DE OVERHEID IN DE ECONOMIE IN? HET EUROSYSTEEM: WIE & WAT? WELKE INSTRUMENTEN ZIJN

Nadere informatie

Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht. Generation uro Students' Award September 2014

Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht. Generation uro Students' Award September 2014 Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht Generation uro Students' Award September 14 Overzicht van de uiteenzetting Wie doet wat in het Eurosysteem? (institutionele aspecten) Hoe wordt de

Nadere informatie

Het monetair beleid. Seminarie voor leerkrachten economie van het secundair onderwijs. 21 oktober 2015. Jef Boeckx 1

Het monetair beleid. Seminarie voor leerkrachten economie van het secundair onderwijs. 21 oktober 2015. Jef Boeckx 1 Het monetair beleid Seminarie voor leerkrachten economie van het secundair onderwijs 21 oktober 2015 Jef Boeckx 1 1 Met dank aan Naim Cordemans voor zijn bijdrage aan deze presentatie. Structuur van de

Nadere informatie

Nieuwe. formule. De centrale bank en het monetair beleid in het eurogebied

Nieuwe. formule. De centrale bank en het monetair beleid in het eurogebied Nieuwe formule 2017-2018 De centrale bank en het monetair beleid in het eurogebied Generation uro Students Award 2017-2018 De centrale bank en het monetair beleid in het eurogebied Dit hoofdstuk (1) bevat

Nadere informatie

Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht. Generation uro Students' Award September 2014

Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht. Generation uro Students' Award September 2014 Het monetair beleid van het Eurosysteem: een overzicht Generation uro Students' Award September 14 Overzicht van de uiteenzetting Wie doet wat in het Eurosysteem? (institutionele aspecten) Hoe wordt de

Nadere informatie

Mario Draghi, President van de ECB, Vítor Constâncio, Vice-President van de ECB, Frankfurt am Main, 3 september 2015

Mario Draghi, President van de ECB, Vítor Constâncio, Vice-President van de ECB, Frankfurt am Main, 3 september 2015 Inleidende Verklaring Mario Draghi, President van de ECB, Vítor Constâncio, Vice-President van de ECB, Frankfurt am Main, 3 september 2015 Dames en heren, de Vice-President en ik heten u van harte welkom

Nadere informatie

BEKNOPTE INLEIDING OP CENTRAAL BANKIEREN EN MONETAIR BELEID IN HET EUROGEBIED

BEKNOPTE INLEIDING OP CENTRAAL BANKIEREN EN MONETAIR BELEID IN HET EUROGEBIED BEKNOPTE INLEIDING OP CENTRAAL BANKIEREN EN MONETAIR BELEID IN HET EUROGEBIED Deze bijlage bevat een kort overzicht van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB), het Eurosysteem en een inleiding

Nadere informatie

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Financieel Forum West-Vlaanderen Kortrijk - 24 februari 2015 Jan Smets A. De stand van

Nadere informatie

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België

Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Recepten voor duurzame groei Beschouwingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2014 van de Nationale Bank van België Financieel Forum Gent - 26 februari 2015 Jan Smets A. De stand van zaken 1. De (lange)

Nadere informatie

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug

Kredietverlening aan Nederlandse bedrijven loopt terug Het Nederlandse bedrijfsleven is in sterke mate afhankelijk van bancaire kredietverlening. De groei van de zakelijke kredietverlening is in de tweede helft van 28 vertraagd. Dit hangt grotendeels samen

Nadere informatie

Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur

Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur Suivi mensuel de la conjoncture - Maandelijkse opvolging van de conjunctuur mai 3 mei 2013 Wat moet men onthouden? 1. Belgische economie sinds begin 2011 amper nog gegroeid 2. Uitvoer en investeringen

Nadere informatie

Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis

Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis Uitdagingen voor het Europees monetair beleid en het Belgisch economisch beleid na de crisis Jan Smets 29ste Vlaams Wetenschappelijk Economisch Congres, Gent, 19 november 2010 DS.10.09.340 Het Europees

Nadere informatie

RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN RESULTATEN

RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN RESULTATEN EUROPEES MONETAIR BELEID Het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) bestaat uit de ECB en de nationale centrale banken van alle EU-lidstaten. De hoofddoelstelling van het ESCB is het handhaven van

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rentes, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rentes, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 19 februari 2010 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 20 mei 2008 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 19 mei 2006 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Monetaire beleidsinstrumenten van de ECB

Monetaire beleidsinstrumenten van de ECB Monetaire beleidsinstrumenten van de ECB Bronnen: www.nbb.be en www.ecb.int A. Definitie van prijsstabiliteit Prijsstabiliteit is gedefinieerd als inflatie beneden, maar dicht bij de 2%. Besluiten over

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 24 mei 2011 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Sociaaleconomische uitdagingen voor 2019 en impact van het monetair beleid van de ECB VBO Strategisch comité van 15 januari 2019

Sociaaleconomische uitdagingen voor 2019 en impact van het monetair beleid van de ECB VBO Strategisch comité van 15 januari 2019 Sociaaleconomische uitdagingen voor 9 en impact van het monetair beleid van de ECB VBO Strategisch comité van 5 januari 9 Pierre Wunsch Gouverneur 5 6 7 8 9 3 Monetair beleid blijft accommoderend 35 Activa-aankopen

Nadere informatie

Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied

Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied Op basis van de tot 20 november 2004 beschikbare informatie hebben stafleden van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 20 augustus 2010 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO- ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO- ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO- ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 20 mei 2005 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot en met 25 augustus 2011 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM OPGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 24 mei 2007 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken

Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken Recente ontwikkelingen in de kredietvoorwaarden van banken Een van de informatiebronnen voor de ecb bij het voeren van het monetaire beleid is de Bank Lending Survey, een kwalitatieve kwartaalenquête naar

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot en met 18 februari 2011 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 27 mei 2010 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

2. reacties van de autoriteiten : maatregelen en instellingen

2. reacties van de autoriteiten : maatregelen en instellingen 2. reacties van de autoriteiten : maatregelen en instellingen De Europese autoriteiten hebben hun inspanningen voortgezet om het hoofd te bieden aan de financiële spanningen in het eurogebied en om een

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België November 211 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 21 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 19 november 2010 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's IP/11/565 Brussel, 13 mei 2011 Voorjaarsprognoses 2011-2012: Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's Het geleidelijke herstel van de EU-economie zet door, zo blijkt uit de vooruitzichten voor

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 127, lid 2, eerste streepje,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 127, lid 2, eerste streepje, L 157/28 BESLUIT (EU) 2016/948 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 1 juni 2016 betreffende de tenuitvoerlegging van het aankoopprogramma bedrijfssector (ECB/2016/16) DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENTRALE

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot en met 24 mei 2012 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 %

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische bufferpercentage (1 januari 2016): 0 % Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank

Nadere informatie

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Europese Commissie - Persbericht Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Brussel, 05 mei 2015 De economie in de Europese Unie profiteert dit jaar van een

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name het eerste streepje van artikel 127, lid 2,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name het eerste streepje van artikel 127, lid 2, L 121/20 BESLUIT (EU) 2015/774 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 4 maart 2015 inzake een overheidsprogramma voor aankoop van activa op secundaire markten (ECB/2015/10) DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE

Nadere informatie

FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. TWEEKERKENSTRAAT 2 B-9000 GENT Tel. : 32 - (0) Fax. : 32 - (0)

FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. TWEEKERKENSTRAAT 2 B-9000 GENT Tel. : 32 - (0) Fax. : 32 - (0) FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE TWEEKERKENSTRAAT 2 B-9 GENT Tel. : 32 - ()9 264.34.61 Fax. : 32 - ()9 264.35.92 WORKING PAPER Aankoopprogramma ECB effectief in verhogen economische groei en inflatie

Nadere informatie

STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT

STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT AUGUSTUS 2003 De statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben als belangrijkste doel de ondersteuning van het monetaire beleid van de ECB en andere

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 17 februari 2010)

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 17 februari 2010) Observatorium voor krediet aan vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 00 00 Fax +32 2 221 00 01 BTW BE 0203.201.340 RPR Brussel -02-17 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

De Europese soevereine crisis en de impact op de economie 24 november 2011, VKW Limburg

De Europese soevereine crisis en de impact op de economie 24 november 2011, VKW Limburg De Europese soevereine crisis en de impact op de economie 24 november 2011, VKW Limburg Luc Coene Gouverneur Schema 1. De Europese overheidsschuldencrisis in perspectief 2. Crisisbestrijding op Europees

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 22 mei 2009 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus

Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus 5-8-25 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - augustus 5 Lichte verslechtering van het ondernemersvertrouwen in augustus De conjunctuurbarometer van de Nationale

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Verslag Antwerpen, februari Guy Quaden Gouverneur

Verslag Antwerpen, februari Guy Quaden Gouverneur Verslag 200 Antwerpen, februari 20 Guy Quaden Gouverneur Bbp-groei in de voornaamste economieën (veranderingspercentages naar volume t.o.v. het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld) 2008 2009 200 p.m.

Nadere informatie

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten

Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Laag, lager, negatief: de onstuitbare val van de rentevoeten Thema-analyse Belfius Research Februari 2016 Inleiding De rente staat op een historisch laag niveau. Voor een 10-jarig krediet betaalt de Belgische

Nadere informatie

Commissie economische en monetaire zaken ONTWERPVERSLAG. over het jaarverslag 2016 van de Europese Centrale Bank (2017/2124(INI))

Commissie economische en monetaire zaken ONTWERPVERSLAG. over het jaarverslag 2016 van de Europese Centrale Bank (2017/2124(INI)) Europees Parlement 2014-2019 Commissie economische en monetaire zaken 2017/2124(INI) 18.7.2017 ONTWERPVERSLAG over het jaarverslag 2016 van de Europese Centrale Bank (2017/2124(INI)) Commissie economische

Nadere informatie

Inleiding. J. Boeckx,

Inleiding. J. Boeckx, Wat het beroep op de depositofaciliteit ons kan vertellen en wat niet J. Boeckx, S. Ide (*) Inleiding De twee omvangrijke liquiditeitsoperaties die het Eurosysteem op 22 december 211 en op 1 maart 212

Nadere informatie

PERSBERICHT. Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1

PERSBERICHT. Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1 10 december 2003 PERSBERICHT Eerste publicatie van MFI-rentestatistieken voor het eurogebied 1 Vandaag introduceert de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe reeks geharmoniseerde statistieken betreffende

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied

Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied Door staf van het Eurosysteem samengestelde macro-economische projecties voor het eurogebied Op basis van de tot 17 mei 2004 beschikbare informatie hebben stafleden van het Eurosysteem projecties opgesteld

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009 9 De Nederlandsche Bank Statistisch Bulletin maart 29 Financiering via kapitaalmarkt moeilijker en duurder geworden Nederlandse ingezetenen hadden eind 28 voor het eerst meer dan eur 1. miljard aan schuldpapier

Nadere informatie

Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november

Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november 25--24 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - november 25 Het ondernemersvertrouwen stabiliseert in november Na de aanmerkelijke stijging in oktober, is

Nadere informatie

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Johan Van Gompel 9 mei 216 Economische groei Herstel Belgische economisch activiteit in lijn met die in Duitsland Reëel

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot en met 22 februari 2013 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei

De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei De Wereldeconomie van Morgen: Op Zoek naar Groei Jan Van Hove Chief Economist, KBC Group NV Bolero Tips & Trends 2016 10 september 2016 Globalization presumes sustained economic growth. Otherwise, the

Nadere informatie

September 2014 Het hoe en het waarom van een negatieve rente op de depositofaciliteit

September 2014 Het hoe en het waarom van een negatieve rente op de depositofaciliteit Het hoe en het waarom van een negatieve rente op de depositofaciliteit M. Kasongo Kashama (*) Inleiding Tijdens de zomer van 2014 heeft het Eurosysteem zijn inflatieprojecties voor het eurogebied tot en

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 20 november 2008 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 18 november 2009)

VOORNAAMSTE RECENTE ONTWIKKELINGEN. (bijwerking van 18 november 2009) Observatorium voor krediet aan vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 00 00 Fax +32 2 221 00 01 BTW BE 0203.201.340 RPR Brussel 2009-11-18 Links: kredietobservatorium VOORNAAMSTE

Nadere informatie

Inleiding. 1. Traditioneel versus nietconventioneel. N. Cordemans M. Deroose M. Kasongo Kashama A. Stevens (*)

Inleiding. 1. Traditioneel versus nietconventioneel. N. Cordemans M. Deroose M. Kasongo Kashama A. Stevens (*) Het abc van de kwantitatieve versoepeling of een inleiding over de aankopen van activa door centrale banken N. Cordemans M. Deroose M. Kasongo Kashama A. Stevens (*) Inleiding Op januari kondigde de Raad

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2009

EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2009 NL EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG In 2010 verschijnt in alle publicaties van de ECB een motief van het bankbiljet van 500. JAARVERSLAG Europese Centrale Bank, 2010 Adres Kaiserstrasse 29

Nadere informatie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de Belgische economie Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Perscommuniqué Brussel, 15 september 2000 Het Federaal Planbureau evalueert de gevolgen van de duurdere dollar en de hogere olieprijzen voor de

Nadere informatie

Voorjaarsprognose : naar een licht herstel

Voorjaarsprognose : naar een licht herstel EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Voorjaarsprognose 2012-13: naar een licht herstel Brussel, 11 mei 2012 Na de productiekrimp eind 2011 wordt de EU-economie nu geacht in een milde recessie te verkeren.

Nadere informatie

Generation uro. Brochure voor leraren

Generation uro. Brochure voor leraren Generation uro Students Award Brochure voor leraren Inhoud Generation uro Students Award 4 Het doel 4 Een kort overzicht 4 De deelnemers 4 De ronden 4 1. Leraren 5 Uw rol 5 Hulpmiddelen 5 2. De ronden

Nadere informatie

Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem.

Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem. Financiële crisis 11 1. Financiële crisis Gedurende de financiële crisis speelde het Eurosysteem een cruciale rol in het op peil houden van de liquiditeit van het banksysteem. 1.1 Beheer van de liquiditeit

Nadere informatie

Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie

Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie Economische vooruitzichten en uitdagingen voor de Belgische economie Algemene vergadering Voka - 6 mei 213 Jan Smets Directeur, Nationale Bank van België DS.13.4.176 Plan van de presentatie I. Internationale

Nadere informatie

kortlopende kredieten langlopende kredieten buitenlandse banken1

kortlopende kredieten langlopende kredieten buitenlandse banken1 Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2010-05-20 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Projecties betreffende het internationale klimaat. Projecties voor de reële bbp-groei

Projecties betreffende het internationale klimaat. Projecties voor de reële bbp-groei Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 23 augustus 2013 beschikbare informatie, hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

Technische aannames betreffende rentes, wisselkoersen, grondstoffenprijzen en begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende rentes, wisselkoersen, grondstoffenprijzen en begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot en met 23 februari 2012 beschikbare informatie hebben medewerkers van de projecties samengesteld

Nadere informatie

Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei. Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017

Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei. Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017 Het cyclische herstel ombuigen in duurzame en inclusieve groei Gouverneur Jan Smets NBB jaarverslag 2017 DE WERELD EN EUROPA IN 2017: De economische groei versnelde Het monetaire beleid bleef ondersteunend...

Nadere informatie

GENERATION URO STUDENTS AWARD BROCHURE VOOR LERAREN

GENERATION URO STUDENTS AWARD BROCHURE VOOR LERAREN GENERATION URO STUDENTS AWARD 2014 2015 BROCHURE VOOR LERAREN INHOUD Avant-propos 1. Inleiding 4 Over de wedstrijdhet doel 4 De deelnemers 4 De prijzen 4 Voordelen voor de deelnemers 4 Reglement 5 2. Leraren

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op basis van de tot 25 november 2011 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari

Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari 28-2-22 Links: NBB.Stat Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven februari 28 Ondernemersvertrouwen stabiliseert in februari De stabilisering van de conjunctuurbarometer volgt

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK MAANDBERICHT

EUROPESE CENTRALE BANK MAANDBERICHT EUROPESE CENTRALE BANK MAANDBERICHT J uli 00 Europese Centrale Bank, 00 Adres Kaiserstrasse 9 D-0 Frankfurt am Main Duitsland Postadres Postfach 0 9 D-00 Frankfurt am Main Duitsland Telefoon +9 9 0 Internet

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Oktober 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Maart 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 Macro & Markten 1. Macro-economische vooruitzichten De volgende twee weken zullen de centrale bankiers in belangrijke mate het nieuws en de

Nadere informatie

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED

DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED DOOR MEDEWERKERS VAN HET EUROSYSTEEM SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED Op grond van de op 23 november 2012 beschikbare informatie hebben medewerkers van het Eurosysteem projecties

Nadere informatie

December 2014 Normalisering van het monetair beleid : vooruitzichten en verschillen

December 2014 Normalisering van het monetair beleid : vooruitzichten en verschillen Normalisering van het monetair beleid : vooruitzichten en verschillen N. Cordemans S. Ide (*) Inleiding Hoewel s werelds belangrijkste centrale banken op dit ogenblik nog steeds een sterk expansief monetair

Nadere informatie

Verslag Luc Coene Gouverneur

Verslag Luc Coene Gouverneur Verslag 2011 Luc Coene Gouverneur I. Internationale omgeving II. Economische en financiële ontwikkelingen in België III. Financiële stabiliteit en prudentieel toezicht IV. Nieuwe economische projecties

Nadere informatie

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België Februari 212 1 1 - -1-1 -2-2 -3-3 22 23 24 2 26 27 28 29 21 211 212 Seizoengezuiverde en afgevlakte reeks Seizoengezuiverde brutoreeks De conjunctuurbarometer

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014

De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2014-04-30 Links Publicatie BelgoStat On-line Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,4 % in het eerste kwartaal van 2014 Bij een stijging van 0,3 % in

Nadere informatie

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK

ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK ECONOMIE IN TIJDEN VAN MONETAIR EXPANSIEVE POLITIEK Geert Gielens, Ph.D. hoofdeconoom 19 mei 2015 Agenda Het verschil met vorig jaar De euro zone De VS De ECB & haar beleid Besluit 2 Het verschil met vorig

Nadere informatie

STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT AUGUSTUS 2005

STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT AUGUSTUS 2005 STATISTIEKEN VAN DE ECB EEN KORT OVERZICHT AUGUSTUS 5 NL De statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben als belangrijkste doel de ondersteuning van het monetaire beleid van de ECB en van andere

Nadere informatie

Nederlandse economie in zicht

Nederlandse economie in zicht Nederlandse economie in zicht Groei boven 2% Economisch Bureau Nederland 2 juni 2015 Groei versnelt tot meer dan 2% in 2015 en 2016 De Nederlandse economie heeft de laatste twee kwartalen een behoorlijke

Nadere informatie

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014

De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015. De economische activiteit stijgt met 1,1 % over het hele jaar 2014 Instituut voor de nationale rekeningen 2015-04-29 Links: Publicatie NBB.stat Algemene informatie De economische groei bedraagt 0,3 % in het eerste kwartaal van 2015 De economische activiteit stijgt met

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2011

EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2011 NL EUROPESE CENTRALE BANK JAARVERSLAG JAARVERSLAG In 2012 verschijnt in alle publicaties van de ECB een motief van het bankbiljet van 50. JAARVERSLAG Europese Centrale Bank, 2012 Adres Kaiserstrasse 29

Nadere informatie

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen

Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Overheidsontvangsten en -uitgaven: analyse en aanbevelingen Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Ruben Schoonackers Bruno Eugène INTERN Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën Structuur van

Nadere informatie

Kentering op de Europese woningmarkten

Kentering op de Europese woningmarkten Na een hausse die twaalf jaar duurde, is nu in de meeste Europese landen waaronder Nederland een afvlakking van de huizenprijsstijging te zien. In enkele landen dalen de prijzen zelfs. Een belangrijke

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe

Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe 4--24 Links: BelgoStat On-line Algemene informatie Maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven - november 4 Ondernemersvertrouwen neemt in november zeer licht toe De conjunctuurbarometer van de Nationale

Nadere informatie

Commissie economische en monetaire zaken ONTWERPVERSLAG. over het jaarverslag 2015 van de Europese Centrale Bank (2016/2063(INI))

Commissie economische en monetaire zaken ONTWERPVERSLAG. over het jaarverslag 2015 van de Europese Centrale Bank (2016/2063(INI)) Europees Parlement 2014-2019 Commissie economische en monetaire zaken 2016/2063(INI) 9.6.2016 ONTWERPVERSLAG over het jaarverslag 2015 van de Europese Centrale Bank (2016/2063(INI)) Commissie economische

Nadere informatie

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links:

Executive summary. Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen kredietobservatorium. Links: Observatorium voor krediet aan niet-financiële vennootschappen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 26 99 Fax +32 2 221 31 97 BTW BE 0203.201.340 RPM Brussel 2017-06-02 Links: kredietobservatorium

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 3 mei 2013 Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie Na in 2012 in een recessie te hebben verkeerd, zal de EU-economie

Nadere informatie

Economisch Bulletin. Nummer 2 / ,5E 7,5E

Economisch Bulletin. Nummer 2 / ,5E 7,5E Economisch Bulletin 30 Nummer 2 / 2016 6E E 3,5E 6E E E 80 100% 53% E 6E 7,5E Inhoud Economische en monetaire ontwikkelingen Overzicht 3 1 Externe omgeving 7 2 Financiële ontwikkelingen 13 3 Economische

Nadere informatie

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid

Technische aannames betreffende de rente, de wisselkoersen, de grondstoffenprijzen en het begrotingsbeleid Kader DOOR MEDEWERKERS VAN DE SAMENGESTELDE MACRO-ECONOMISCHE PROJECTIES VOOR HET EUROGEBIED De huidige economische vooruitzichten zijn zeer onzeker, omdat deze ten zeerste afhangen van zowel komende beleidsbeslissingen

Nadere informatie

Economische vooruitgang

Economische vooruitgang #EURoad2Sibiu Economische vooruitgang Mei 219 NAAR EEN MEER VERENIGDE, STERKERE EN DEMOCRATISCHERE UNIE De ambitieuze EU-agenda voor banen, groei en investeringen en de versterking van de eengemaakte markt

Nadere informatie

Economisch Bulletin. Nummer 6 / ,5E 7,5E

Economisch Bulletin. Nummer 6 / ,5E 7,5E Economisch Bulletin 30 Nummer 6 / 2015 6E E 3,5E 6E E E 80 100% 53% E 6E 7,5E Inhoud Economische en monetaire ontwikkelingen Overzicht 3 1 Externe omgeving 7 2 Financiële ontwikkelingen 12 3 Economische

Nadere informatie

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0%

Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Driemaandelijkse beslissing van de Nationale Bank van België inzake het contracyclische Bufferpercentage voor 2019K2: 0% Krachtens artikel 5, 2 van Bijlage IV van de Bankwet heeft de Nationale Bank van

Nadere informatie

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Economie en onderneming De macro-economische vooruitzichten 2006-2012 voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Meyermans, E. & Van Brusselen, P. (2006).

Nadere informatie