AMBITIE FME Vaart maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AMBITIE FME Vaart maken"

Transcriptie

1 AMBITIE FME 2017 Vaart maken

2 Verregaande digitalisering, een steeds kortere time-to-market, felle internationale concurrentie en razendsnelle marktontwikkelingen. Het zijn niet de minste uitdagingen die op ons pad liggen. Nederland behoort tot de top van technologische landen in de wereld. Daar zijn we trots op, maar die positie betekent niet dat we achterover kunnen leunen. We moeten wendbaar blijven en onze koers vasthouden. Maar net als de wereld om ons heen, moeten we vaart blijven maken. Onze ambitie is om dit samen met jullie te doen. Kan ik op je rekenen? Tot snel, Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink Voorzitter FME 2 Vaart maken Let op: Dit is een concept versie die op 14 november ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering.

3 De technologische industrie maakt Nederland beter Ons leven staat bol van innovaties die er zonder de technologische industrie niet waren geweest - innovaties die niet alleen ons dagelijks leven makkelijker maken, maar ook oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Of het nou om energie en klimaat gaat, om zorg, veiligheid, voedselzekerheid of mobiliteit werknemers bedrijven 48% van de Nederlandse R&D-banen miljard euro omzet 57 miljard euro export 3 De technologische industrie heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het herstel van onze economie. En de technologische industrie biedt economische groei en banen op alle niveaus. Met een toegevoegde waarde van 39,6 miljard staat de technologische industrie voor verdienkracht en vooruitgang. Een positie die we moeten koesteren en behouden. Geen vanzelfsprekendheid Een sterke technologische industrie in Nederland is geen vanzelfsprekendheid. De omgeving waarin de industrie opereert, verandert razendsnel. In 2020 zullen bijna alle elektronische apparaten met het internet verbonden zijn. Het internet of things zal daarmee bestaan uit tientallen miljarden apparaten. Verregaande digitalisering zet de wereld op z n kop. Doorbraakinnovaties kennen steeds langere aanlooptijden en een steeds kortere terugverdientijd. De internationale concurrentie is fel en vraagt van bedrijven om snel op marktontwikkelingen in te spelen. Opereren aan de voorhoede kan alleen kan alleen met een goed opgeleide beroepsbevolking met up to date kennis en 21st century skills. Vaart maken voor digitale toekomst van Nederland Ons land behoort in internationale ranglijsten tot de top. Om die voorsprong te behouden en uit te bouwen, moeten we vaart maken. Op digitaal gebied is stilstand desastreus. Smart Industry is actueler dan ooit. FME roept de politiek daarom op om werk te maken van de digitale toekomst van Nederland.

4 Sociale innovatie noodzakelijk Technologische ontwikkelingen gaan banen kosten maar leveren ook hoogwaardige banen op. De dynamiek in de technologische industrie vraagt om vernieuwing van arbeidsvoorwaarden en van de wijze waarop die tot stand komen. Het gezamenlijk met werknemers ontwikkelen van een visie op de toekomst van de sector en de rol van werknemers daarin blijft een belangrijk streven. Doel daarvan is bedrijven in de sector ook over vijf jaar nog gezond, concurrerend en vernieuwend te laten opereren in de internationale markt. En mensen die werkzaam zijn in de sector voorop te laten lopen in nieuwe ontwikkelingen. Belang van sterke MKI Door de razendsnelle ontwikkelingen kan geen bedrijf het meer alleen af. Productinnovatie alleen is niet meer genoeg. Samenwerking is de sleutel voor succes. Daarom gaat FME haar lidbedrijven in 2017 nog meer met elkaar verbinden. Niet alleen de grote spelers, maar juist ook de kleine en middelgrote industrie (MKI) die onmisbaar is voor een krachtige samenwerking in de keten. We gaan de kleine en middelgrote bedrijven in onze sector helpen innoveren en internationaliseren. Verkiezingen 2017: Waar gaan we voor? 1. Ministerieel Topteam Digitalisering: aanjager van digitale toekomst 2. Proeftuin Nederland: experimenteerruimte voor innovatieve oplossingen 3. Actieagenda Smart Industry: investeren en koers houden 4. Cybersecurity: samen veilig ondernemen 5. Wetenschappelijk technisch onderwijs: speciale positionering en financiële impuls 4 Cybersecurity: minder bedreigingen, meer kansen Smart Industry moet draaien op IT die we kunnen vertrouwen, want veiligheid en zakendoen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen enkel bedrijf kan de digitale bedreigingen alleen verminderen - samen kunnen we dat wel. Als we voorop willen blijven lopen en de business opportunities willen verzilveren die de digitalisering voor Nederlandse bedrijven biedt, moeten we dus krachten bundelen. Veiligheid en zakendoen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden Krachtenbundeling met branches Om de verdienkracht van de technologische industrie te versterken, zijn krachtenbundeling en kennisdeling een absolute must. Brancheorganisaties spelen daarbij in elke sector een belangrijke rol. FME gelooft in een sterke samenwerking met branches: in groter verband kunnen we meer bereiken. Wij staan klaar voor onze leden The only thing that is constant is change - dat geldt zeker voor de technologische industrie en voor organisaties als FME en haar branches. Om optimaal te kunnen inspelen op de veranderende vraag van bedrijven moeten we zorgen dat FME wendbaar is en haar waarde continu vernieuwt. Dat is de ambitie die wij vanuit de vijf pijlers van het FME-Lidmaatschap - belangenbehartiging, bedrijfsvoering, business intelligence, innovatie en internationaal ondernemen - invullen. Voor elke vraag, uitdaging of probleem staan wij voor je klaar!

5 FME wil een verbindende,vernieuwende en ondernemende organisatie zijn. Vanuit de vijf pijlers van het FME-Lidmaatschap bieden we waarde voor leden: Belangenbehartiging, Bedrijfsvoering, Business Intelligence, Innovatie en Internationaal ondernemen. 5

6 We zijn pas tevreden als onze leden enthousiast zijn FME is een vereniging. Wat we doen, doen we in het belang van onze leden. Daarom vinden we het essentieel om regelmatig van onze leden te horen wat we kunnen verbeteren. Onderzoek in 2016 heeft het volgende laten zien: TOP 3 STERKE PUNTEN ZICHTBAARHEID Duidelijke profilering als vertegenwoordiger van Nederlandse technologiebedrijven KENNIS Sectorspecifieke kennis en individueel advies NETWERK Verbindingen leggen en het krachtige FME-netwerk TOP 3 VERBETER PUNTEN 6 MEER CONTACT Zorgen voor een vast aanspreekpunt en meer persoonlijk contact CONCREET AANBOD Helderheid over wat FME voor mijn bedrijf kan doen STAAN VOOR ALLE BEDRIJVEN in de technologische industrie: Technostarters, handelsbedrijven, MKI en grote bedrijven ONZE DOELEN VOOR 2017 Thought leadership rond de thema s: - Sociale innovatie - Smart industry: digitalisering/cyber security - Onze clusterthema s: Energie, Zorg, Agri & Food en Gebouwde omgeving Nog meer enthousiaste leden Meerjarig behoud van de strategische branches Zichtbaarheid bij leden, branches, potentiële partners en stakeholders Meer persoonlijk contact en meer ledenparticipatie Om inhoud te geven aan onze overkoepelende doelen hebben we voor 2017 concrete ambities geformuleerd langs de vijf pijlers van ons lidmaatschap: belangenbehartiging, bedrijfsvoering, business intelligence, innovatie en internationaal ondernemen.

7 BELANGENBEHARTIGING Industrie winnaar van de verkiezingen BELANGENBEHARTIGING Op 15 maart 2017 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Verkiezingen zijn hét moment waarop grotere beleids veranderingen in een nieuw regeerakkoord kunnen worden gerealiseerd. Om de verdienkracht van de techno lo gische industrie voor Nederland optimaal te benutten en vol voor Smart Industry te gaan, zijn veranderingen nood zakelijk. Het is onze ambitie om politiek en ambtenaren te overtuigen van het belang van een nieuw en krachtig industriebeleid. Zodat de industrie in maart 2017 de winnaar van de verkiezingen wordt. 7 Speerpunten Uitdagende en gedragen verkiezingsinzet: We gaan zorgen dat onze inzet richting de verkiezingen (zie de industrieagenda ) wordt vertaald naar concrete punten in het Regeerakkoord waardoor er een goede basis wordt gelegd voor het faciliteren van de technologische industrie, vanuit politiek Den Haag en Brussel. 2. Modernisering arbeidsverhoudingen en arbeidsmarkt: De dynamiek in de technologische industrie vraagt om vernieuwing van arbeidsvoorwaarden en de wijze waarop die tot stand komen. Concreet gaan we o.a. het Fieldlab Sociale Innovatie operationaliseren. 3. Financiering voor vernieuwing en verdienkracht van de technologische industrie: Ons land behoort in internationale ranglijsten tot de top. Om die voorsprong te behouden en uit te bouwen, zijn investeringen nodig. Investeringen in het onderzoek- en innovatiesysteem, zowel op het verder versterken van publiek private samenwerking als voor toegepast onderzoek en proeftuinen, waaronder centres of expertise, pilot plants en fieldlabs. Dit moet leiden tot meer participatie van het MKI en verdere groei in onderzoek en innovatie.

8 BEDRIJFSVOERING BEDRIJFSVOERING Praktische adviesdiensten voor lidbedrijven De adviseurs, advocaten en de servicedesk van FME ondersteunen lidbedrijven in het hele land. FME zal het aanbod van dienstverlening op het gebied van HR Management, strategie- en organisatieontwikkeling, innovatieversnelling, fusies en reorganisaties, funding & finance en juridisch advies aanscherpen en aanpassen aan de behoefte van lidbedrijven zodat nog meer gebruik gemaakt zal worden van de sectorspecifieke expertise van FME. 8 Speerpunten Adviesdiensten die onze leden vooruithelpen: We blijven zorgen voor een bij leden bekend, relevant en veel gevraagd aanbod van individuele adviesdiensten, zoals de implementatie van performance- en competentiemanagement, Lean Management, reorganisatiebegeleiding, subsidiedienstverlening of ISF implementatie. 2. Ondersteunen van lidbedrijven bij het praktisch toepasbaar maken van Smart Industry: We zullen nieuwe en praktische adviesdiensten op het gebied van innovatie en Smart Industry aanbieden om individuele lidbedrijven te helpen om de volgende stap te zetten om smarter te worden. De innovatiescan en de FME Vaartmakers helpen ondernemers hierbij. 3. Aansluiten met adviesdiensten op nieuwe FME thema s: Cybersecurity, energietransitie, doorbraaktechnologieën - onze leden hebben te maken met een continu veranderend speelveld waarin we ook maatwerk ondersteuning willen bieden.

9 BUSINESS INTELLIGENCE BUSINESS INTELLIGENCE Relevante informatie voor betere bedrijfsbeslissingen 9 Speerpunten 2017 FME biedt steeds meer slimme Business Intelligence aan voor leden. Door het verzamelen, analyseren, beschikbaar stellen en vervolgens vergelijken van relevante bedrijfsexterne en interne informatie stellen we lidbedrijven in staat om beter onderbouwde bedrijfsbeslissingen te nemen. 1. Verzamelen, analyseren en beschikbaar stellen van relevante marktinformatie: Doel is zo goed mogelijk te voorzien in de behoefte van lidbedrijven aan informatie over de industriële markt en segmenten, zoals de FME Marktmonitor en het kwartaalonderzoek conjunctuur. 2. Opstellen van actuele benchmarks voor de industrie: Doel is om lidbedrijven inzicht te geven over hun eigen resultaten en prestaties vergeleken met die van andere bedrijven uit de industrie, zoals de beloningsbenchmark en nieuw te ontwikkelen benchmarkonderzoek (internationaal) ondernemen.

10 In onze clusters Gebouwde Omgeving, Agri & Food, Zorg en Energie, en in onze geassocieerde clusters Maritime en Aerospace verbinden we bedrijven, branches, eindklanten en ketenpartners rond maatschappelijke uitdagingen met elkaar en zorgen voor versnelde innovatie: van gezamenlijke roadmaps en beleidsagenda s tot vraaggestuurde innovatiesessies - de Innovation Tuesdays - en innovatieprojecten. In lijn met de strategische inzet van FME op Smart Industry zullen we in 2017 inspelen op nieuwe strategische thema s, zoals cybersecurity. Vanuit de regio gaan we innovatieprojecten ontwikkelen die aansluiten bij deze thema s. INNOVATIE INNOVATIE Ketenbrede samenwerking en concrete innovatieprojecten 10 Speerpunten Beleidsagenda voor elk cluster: FME Energieagenda, FME Zorgagenda, en krachtige inzet op de roadmap Agri & Food en digitalisering in de bouw: Doel is om in elk cluster de specifieke uitdagingen aan te pakken en hiervoor minimaal te zorgen voor een beleidsagenda die de ketenbrede samenwerking stimuleert. 2. Introductie nieuwe innovatiethema s: We gaan met onze leden nieuwe thema s verkennen, zoals cybersecurity - een bedreiging en kans voor bedrijven in de technologische industrie. 3. Innovatiesessies voor leden Innovation Tuesdays : Voor de Innovation Tuesdays halen we een innovatievraag op bij lidbedrijven en zetten ondernemers bij elkaar die antwoorden kunnen vinden. Vraagstellers én deelnemers doen met elkaar nieuwe inzichten en connecties op. In 2017 zullen we 10 Innovation Tuesdays organiseren. 4. Innovatieprojecten in de regio: In elke regio minimaal 1 à 2 actieve projecten die concrete resultaten opleveren voor leden. 5. Actieve netwerken in de regio: Doel is verbindingen te leggen tussen leden en stakeholders om kennisuitwisseling te bevorderen en elkaar te versterken.

11 INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Ondersteuning in een dynamische omgeving INTERNATIONAAL ONDERNEMEN De Nederlandse industrie is voor een groot deel afhankelijk van internationale klanten en marktontwikkelingen. Toenemende behoefte in de wereld aan technologische kennis en technologische systemen voor energie, agri & food en gebouwde omgeving biedt kansen voor de Nederlandse industrie. De industrie heeft echter ook te maken met handelsbelemmeringen of het wegvallen van grote afzetmarkten. Wij helpen leden de grens over via collectieve internationale programma s en activiteiten. Daarnaast kunnen leden bij ons terecht voor internationale contacten, meer informatie over internationaal zakendoen en mogelijke handelsbelemmeringen. 11 Speerpunten Verdergaande internationale samenwerking met brancheverenigingen en clusters: In 2017 zullen wij stappen zetten om samen met brancheverenigingen en clusters initiatieven op het gebied van internationaal ondernemen verder te versterken. Voor FME-leden zal dit per sector resulteren in een duidelijk loket en internationaliseringsprogramma. 2. Versnippering in internationale handelsbevordering tegengaan: Als founding father van NL Trade & Invest zetten wij ons in voor een betere publiek-private samenwerking. Een duidelijke handelsagenda zal onze leden in staat stellen om beter gebruik te maken van publieke middelen zoals het grote internationale postnetwerk en economische diplomatie. 3. Raamcontract RVO: FME heeft tot en met 2020 een raamcontract met RVO. Binnen deze overeenkomst zal FME de komende jaren in samenwerking met brancheverenigingen en partners nog meer internationale activiteiten voor de Nederlandse industrie organiseren. 4. Portfolio en dienstverlening: Om meer leden en branches gebruik te laten maken van onze diensten zullen we onze internationale activiteiten voor toeleveranciers in de gebouwde omgeving uitbreiden en een aanbod op het gebied van water verkennen.

12 BRANCHES Sterke branches binnen een krachtig FME Belangenbehartiging vraagt anno nu om een sterke, representatieve vertegenwoordiging. Om de technologische industrie optimaal te ondersteunen moeten belangenverenigingen zich continu aanpassen aan de behoeftes van de markt en aan de uitdagingen van de toekomst. Krachtenbundeling zorgt daarbij voor voorsprong. FME gelooft in een sterke vertegenwoordiging van leden rond specifieke behoeften en thema s in branches. In groter verband zijn we in staat om meer kwaliteit, inhoud en expertise te bieden, diensten te organiseren en meer effect te bereiken in de lobby. Zo werken we met elkaar aan de verdienkracht van de technologische industrie. Met 2200 lidbedrijven én 2700 via branches aangesloten bedrijven is FME dé specialist als het gaat om verenigingsmanagement in de technologische industrie. 12 Speerpunten Krachtige lobby voor de industrie door gezamenlijke lobbyagenda Branches en FME: Wij zetten in op een hechtere relatie tussen de bij FME aangesloten branches en FME. Doel is om in 2017 tussen branches, en specifiek hun besturen, en FME een goede afstemming over de beleidsagenda te hebben. 2. Toegang tot de netwerken van de clusters: Het maatschappelijk veld ontwikkelt zich voortdurend. FME Verenigingsmanagement biedt branches en haar leden toegang tot veelzijdige netwerken in de clusters Energy, Gebouwde omgeving, Agri&Food, Life Sciences & Health, Aerospace en Maritime. 3. Inspelen op de veranderende vraag van brancheorganisaties: Brancheorganisaties veranderen mee met het bedrijfsleven. FME Verenigingsmanagement zal branches helpen bij het maken van strategische en tactische keuzes op de weg van verdere professionalisering. 4. Effectieve en efficiënte organisatie: FME Verenigingsmanagement zal in 2017 ondersteunen bij het kiezen van de juiste organisatie-inrichting, het borgen van goed bestuur en het leveren van toegevoegde waarde voor de leden van de branche. Met haar flexibele organisatie is FME in staat iedere branche ondersteuning op maat te bieden - ook voor projecten.

13 Onze missie We mobiliseren en verbinden de technologische industrie voor elke vraag of uitdaging die de wereld van vandaag en morgen heeft. Om zo de verdienkracht van onze individuele leden en de technologische industriële sector als collectief te vergroten. FME Zilverstraat 69 Postbus RP Zoetermeer T E info@fme.nl I

AMBITIE FME Smart society. Verandering van de samenleving vraagt om onze creativiteit

AMBITIE FME Smart society. Verandering van de samenleving vraagt om onze creativiteit AMBITIE FME 2018 Smart society Verandering van de samenleving vraagt om onze creativiteit We staan voor een gigantische opgave. Digitalisering en disruptieve technologieën zorgen voor een radicale verandering

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

Waarde voor lidbedrijven

Waarde voor lidbedrijven Ambitie FME 2016 Waar ondernemers wakker van liggen Internationalisering, robotisering, een veranderende marktvraag; het is geen nieuws dat de technologische industrie in beweging is. Met de snelheid

Nadere informatie

Kom naar de Week van de mki

Kom naar de Week van de mki Kom naar de Week van de mki Maandag 25 tot en met vrijdag 29 september De Nederlandse middelgrote en kleine industrie (mki) is een belangrijke motor voor de economie. Speciaal voor deze bedrijven organiseert

Nadere informatie

MELD JE AAN VOOR DE WEEK VAN DE MKI. FME Zilverstraat 69 Postbus AD Zoetermeer T E

MELD JE AAN VOOR DE WEEK VAN DE MKI. FME Zilverstraat 69 Postbus AD Zoetermeer T E MELD JE AAN VOOR DE WEEK VAN DE MKI FME Zilverstraat 69 Postbus 190 2700 AD Zoetermeer T 079 353 11 00 E info@fme.nl I www.fme.nl KOM NAAR DE WEEK VAN DE MKI Maandag 24 tot en met vrijdag 28 september

Nadere informatie

FME JAARPLAN Ambitie

FME JAARPLAN Ambitie FME JAARPLAN 2019 Ambitie 2 Inhoudsopgave Ambitie FME 2019 4 3 Tech-wijs naar de toekomst De samenleving verduurzamen, steden leefbaar houden, voedsel voor iedereen en de beste zorg tegen betaalbare kosten.

Nadere informatie

Opschaling van Innovatie

Opschaling van Innovatie 15 SEPTEMBER 2016 Opschaling van Innovatie NRC Live Zorgtechnologie Felix Meritis - Amsterdam Edwin Dekker, Joris van den Hurk 14-9-2016 I 1 Overzicht: Voorstellen FME, Edwin, Joris De uitdaging: obstakels

Nadere informatie

Geachte leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat,

Geachte leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE DATUM 27 NOVEMBER 2017 ONDERWERP Begroting Economische Zaken

Nadere informatie

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen NL.IN.BUSINESS 2020 Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen MONDIALE UITDAGINGEN Verstedelijking, economische groei en verduurzaming brengen uitdagingen met zich mee op bijvoorbeeld het gebied van

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger.

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger. Voorwoord De Nederlandse advies- en ingenieursbranche levert innovatieve en duurzame oplossingen voor de Nederlandse en internationale samenleving. De branche is bepalend geweest voor het ontstaan van

Nadere informatie

FME Ondernemersonderzoek 2017 Terugkoppeling aan respondenten. December 2017

FME Ondernemersonderzoek 2017 Terugkoppeling aan respondenten. December 2017 Terugkoppeling aan respondenten December 2017 Voorwoord Voorwoord Bedankt voor je deelname aan het! Voor je liggen de uitkomsten van het onderzoek. Het onderzoek is in de periode juni tot en met augustus

Nadere informatie

The AgriFoodTech Accelerator

The AgriFoodTech Accelerator The AgriFoodTech Accelerator Marcel van Haren Manager Cluster Agri & Food Dromen over Agri & Food De komende 40 jaar is wereldwijd evenveel voedsel nodig dan het totaal wat er de afgelopen 8.000 jaar geproduceerd

Nadere informatie

Drie focuspunten zijn vastgesteld waar de vereniging zich op moet richten. HISWA is een Netwerk van Ondernemers,

Drie focuspunten zijn vastgesteld waar de vereniging zich op moet richten. HISWA is een Netwerk van Ondernemers, HISWA koers 2025 De wereld verandert snel en daarmee de markt ook. U moet mee veranderen en heeft dus ook andere vraagstukken. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dienst of product nog voldoet? Hoe bereik ik de

Nadere informatie

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Na het lezen van deze white paper weet u: Wat een strategische personeelsplanning (SPP) is Hoe organisaties veranderen door automatisering

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

Kansen voor groei. Nederland aan kop in luchten ruimtevaart

Kansen voor groei. Nederland aan kop in luchten ruimtevaart Kansen voor groei Nederland aan kop in luchten ruimtevaart Partners in groei Internationaal liggen er grote kansen voor groei van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart; met positieve effecten voor werkgelegenheid,

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

FME JAAROVERZICHT 2016 Wat heeft FME in 2016 voor haar leden bereikt?

FME JAAROVERZICHT 2016 Wat heeft FME in 2016 voor haar leden bereikt? FME JAAROVERZICHT 2016 Wat heeft FME in 2016 voor haar leden bereikt? 1 VOORWOORD Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink Voorzitter FME Nederland blijft innoveren. Zodanig zelfs dat we dit jaar, samen met Zweden,

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Transport en Logistiek Nederland Voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek.

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST. Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie

DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST. Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie 1 2 De technologische industrie maakt de toekomst ook in de zorg Technologische ontwikkelingen creëren op

Nadere informatie

Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart

Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart Ik ben BLN, omdat ik het belangrijk vind dat we onze eigen identiteit kunnen behouden, maar wel als overkoepelende organisatie met één stem in

Nadere informatie

De impact van techniek op weg naar Voor een Nederland dat mee voorop loopt

De impact van techniek op weg naar Voor een Nederland dat mee voorop loopt De impact van techniek op weg naar 2025 Voor een Nederland dat mee voorop loopt Zes toekomstthema s Zes grotere thema s Mensenwerk oud naast nieuw De stad Nederland op zoek naar de balans Branche zonder

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar Nationaal Export Event Ruben Dubelaar I 1 Wat doet FME met voetbal? I 2 Clusters FME Agro & Food Betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen met technologie uit NL door slimmere samenwerking in de keten.

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015

Dairy India. NAFTC-India. Zoetermeer, 18 February 2015 Dairy India NAFTC-India Zoetermeer, 18 February 2015 Netherlands Agro Food Technology Centre Publiek private samenwerking Sector vertegenwoordigend Expertise cluster focus Lokaal gevestigd Ervaring Introductie

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

SMITZH. Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland. Midden-Holland SAM XL

SMITZH. Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland. Midden-Holland SAM XL SMITZH Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland Midden-Holland SAM XL Maak- en hightechindustrie topsector levert de meeste banen in ZH Sector zoekt 120.000 werknemers tot 2030 in NL

Nadere informatie

FME Jaarcongres 14 november 2011 Speech Ineke Dezentjé Hamming Bluemink

FME Jaarcongres 14 november 2011 Speech Ineke Dezentjé Hamming Bluemink FME Jaarcongres 14 november 2011 Speech Ineke Dezentjé Hamming Bluemink Inleiding Al weken kijk ik uit naar dit eerste samenzijn. Ik was zeer verheugd met de voordracht van het bestuur en ik ben zeer blij

Nadere informatie

FME: de bindende kracht. 31 mei 2010 - Geert Huizinga

FME: de bindende kracht. 31 mei 2010 - Geert Huizinga FME: de bindende kracht 31 mei 2010 - Geert Huizinga Vereniging FME-CWM Opgericht door en voor ondernemers in de technologische-industriële sector Nederlands grootste werkgeversorganisatie in de technologisch-industriële

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM

Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM NVM Algemeen Voorzitter Organisatie De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en taxateurs in onroerende goederen. Ze bestaat sinds 1898 en heeft

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

ECONOMISCHE STRATEGIE

ECONOMISCHE STRATEGIE ECONOMISCHE STRATEGIE S m a r t W a t e r Smart technologie: connected, interactief en intelligente systemen die door betere communicatie, toezicht en controle, gebruikers een significant verhoogde gebruikswaarde

Nadere informatie

Heden Actuele highlights in de verf branche

Heden Actuele highlights in de verf branche Heden Actuele highlights in de verf branche 17 september 2013 NVVT 80 jaar Lustrum Bijeenkomst Ben Berkel voorzitter VVVF directeur Drywood Coatings BV Inhoud 1. De VVVF 2. Verf vandaag 3. Rol van de technologie

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014 Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie 22 september 2014 Inhoud 1. Inleiding en aanleiding 2. Strategische outline 3. De markt en de vereniging 4. Strategische domeinen 5. Beweging 1. Inleiding en

Nadere informatie

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking

Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Mineral Valley Twente: Toonaangevend voor bodem en mestverwerking Aanleiding In Twente is het mestoverschot aanzienlijk. De agrarische bedrijven moeten een bestemming voor het mestoverschot vinden buiten

Nadere informatie

Denk mee over standaardisatie in Smart Industry

Denk mee over standaardisatie in Smart Industry Denk mee over standaardisatie in Smart Industry D U T C H I N D U S T RY F I T F O R T H E F U T U R E www.smartindustry.nl PROFITEER VAN DE KANSEN DIE SMART INDUSTRY UW BEDRIJF BIEDT DENKT U MEE OVER

Nadere informatie

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid

Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid Het TKI SOLAR ENERGY in het Nederlandse Energie- / Topsectorenbeleid SundayNL 2014-19 november 2014 - Arnhem Wijnand van Hooff Programmadirecteur TKI Solar Energy Inhoud Het Nederlandse Energiebeleid en

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song

EEN VAN ONZE EXPERTS. For every situation, there is a suitable line from a song EEN VAN ONZE EXPERTS For every situation, there is a suitable line from a song Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Partners for International Business Als het gaat om internationaal ondernemen en samenwerken Partners for International Business (PIB) is een

Nadere informatie

Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken

Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken Onze ambitie Welvaart voor toekomstige generaties mogelijk maken 2 Nieuwe technologie zorgt voor fundamentele veranderingen In tijden waarin technologie en de economie ons meer welvaart geven, streven

Nadere informatie

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Presentatie 8 februari 2017 Provincie Gelderland Provinciale Staten Commissie Economie, Energie en Milieu Linze Rijswijk,

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

De nul ongevallen visie: een commitment strategie voor veiligheid

De nul ongevallen visie: een commitment strategie voor veiligheid 0 De nul ongevallen visie: een commitment strategie voor veiligheid Prof. dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot 1 Opzet workshop De nul ongevallen visie een commitment strategie voor veiligheid Het zero accident

Nadere informatie

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout

Doorontwikkeling. Dienstverlening. Yvonne van Stiphout Doorontwikkeling Dienstverlening Yvonne van Stiphout Van organisaties naar organiseren Overheid Domein Kennisinstellingen innoverend vermogen Bedrijfsleven Domein: lokaal, regionaal, (inter)nationaal en

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.evo.nl/site/start-met-export 29% van het bruto binnenlands

Nadere informatie

Starten met export. Starters International Business

Starten met export. Starters International Business Starten met export Starters International Business Wilt u ook starten met export? Doe dan mee aan het traject Starters International Business. www.startmetexport.nl 29% van het bruto binnenlands product

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN TLN Manager Corporate Communicatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek. TLN verbindt

Nadere informatie

Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie

Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie Vraag & Aanbod Dag van de Maakindustrie Workshop Internationaal Ondernemen Micha van Lin, Hoofd Internationaal Ondernemen Patrick Walison, Adviseur Internationaal Ondernemen 6-12-2011 1 FME-CWM Werkgeversorganisatie

Nadere informatie

Hoe AMBITIEUS. Werken bij Witlox Van den Boomen. Zo zien wij het.

Hoe AMBITIEUS. Werken bij Witlox Van den Boomen. Zo zien wij het. Hoe AMBITIEUS kun jij zijn? Werken bij Witlox Van den Boomen. Zo zien wij het. Hoe confronterend kun jij zijn? Witlox Van den Boomen. Zo zien wij het. Adviseren is soms ook confronteren. De kunst is om

Nadere informatie

TNO IS ER VOOR U WIJ HELPEN U INNOVEREN

TNO IS ER VOOR U WIJ HELPEN U INNOVEREN TNO IS ER VOOR U Innoveren is dé manier om uw rendement en marktpositie te verbeteren. Het op de markt brengen van nieuwe producten en diensten of het vernieuwen van productieprocessen zijn belangrijke

Nadere informatie

KvK dienstverlening topsectoren

KvK dienstverlening topsectoren MIT regeling 2014 KvK dienstverlening topsectoren Bon Uijting senior adviseur KvK 15 mei 2014 KvK verzorgt vele MKB loketten topsectoren Telnr MKB Loket MKB loketten topsectoren MKB loket Agro Food 088-585

Nadere informatie

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot:

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: Jac. Gofers 16 april 2015 1 Smart Industry Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: de productvraag (specificaties,

Nadere informatie

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter.

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. building better// De filosofie die bepalend is voor het denken en doen van dutch. Met een prikkelende kijk op

Nadere informatie

Werkbeleving Verder door vragen

Werkbeleving Verder door vragen Werkbeleving Verder door vragen Werkbeleving Verder door vragen INK / Flycatcher, 2014-2015 Wat we eigenlijk zouden moeten doen Wordt in uw organisatie wel eens verzucht: Weet je wat we eigenlijk zouden

Nadere informatie

FME JAAROVERZICHT Wat heeft FME in 2017 voor haar leden bereikt?

FME JAAROVERZICHT Wat heeft FME in 2017 voor haar leden bereikt? FME JAAROVERZICHT 2017 Wat heeft FME in 2017 voor haar leden bereikt? Fast Forward Inhoud Onze technologiebedrijven zijn koplopers op Een jaaroverzicht is een goed moment om stil te staan bij dat wat we

Nadere informatie

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden.

Accountmanagement zijn de ogen en oren van het veld: zichtbaarder zijn. EZ: stop met maken van beleid. Geen woorden maar daden. Resultaten Pionierlab 16 maart 2015 14 ondernemers uit de wereld van vastgoed, bedrijventerreinen, mobiliteit, zakelijke en financiële dienstverlening. Thema accountmanagement en dienstverlening Ontzorg

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 29 826 Industriebeleid Nr. 94 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26

Inhoud. Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26 De route naar... Inhoud Voorwoord 04 Terugblik en toekomst 06 Ons Heembouw huis 08 Onze visie 10 Onze missie 12 Strategische keuzes 16 Cultuur 22 Structuur 26 Wij creëren plekken waar mensen willen zijn

Nadere informatie

POM Schijndel, 30 mei 2018

POM Schijndel, 30 mei 2018 Flowfirm b.v. POM Schijndel, 30 mei 2018 Find your optimum 1 Introductie Flowfirm is sinds 1 januari 2015 zelfstandig na een MBO uit het Vinci s Energie netwerk, opererend onder de merknaam Actemium 2

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Change. Making Change Happen!

Change. Making Change Happen! Change MANaGEMENT Making Change Happen! 2 Uw organisatie verandert. Vaak onder druk van de markt, aandeelhouders of belanghebbenden. Maar soms gewoon omdat u zelf gelooft dat het beter kan. Het merendeel

Nadere informatie

Op deze pagina vind je meer informatie over de FME International Business Award.

Op deze pagina vind je meer informatie over de FME International Business Award. Introductie Tijdens de Hannover Messe 2017 wordt de FME International Business Award uitgereikt aan een ondernemer uit de technologische industrie, die internationaal succesvol zakendoet. Stertil heeft

Nadere informatie

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering Opleidingsfonds Opleidingsfonds Louis Spaninks, directeur Werk maken van de toekomst 1 2 Problematiek: Continue verandering Toenemende onvoorspelbaarheid Toekomst Voorspelling in 2005: 2005: 80 % gebruikte

Nadere informatie

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten 6-12-2016 Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Alles moet blijven zoals het is - YouTube Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Missie

Nadere informatie

Duurzaam en slagvaardig ondernemen in de zorg

Duurzaam en slagvaardig ondernemen in de zorg Duurzaam en slagvaardig ondernemen in de zorg Baker Tilly Berk An independent member of Baker Tilly International VOORWOORD Met de veranderingen in de zorg is ook uw positie in de zorgmarkt veranderd.

Nadere informatie

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving

Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Bent u bewust van & gereed voor de veranderingen en ontwikkelingen in uw omgeving Omgevingsanalyse cruciaal voor duurzaam leveren van kwaliteit in een snel veranderende omgeving RK-Intelligence - Ruud

Nadere informatie

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs

Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs Duurzaamheid: speerpunt voor industrie en onderwijs Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie Nelo Emerencia, Speerpuntmanager Onderwijs & Innovatie Utrecht, 9 februari 2012 DAS Docentenconferentie

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

FME-VISIE OP SMART WORKING. Samen kansen pakken: innovatie in het werk

FME-VISIE OP SMART WORKING. Samen kansen pakken: innovatie in het werk FME-VISIE OP SMART WORKING Samen kansen pakken: innovatie in het werk FME in cijfers 21 MILJ ARD EURO TOEGEVOEGDE WAARDE LIDBEDRIJVEN 2 BRANCHEVERENIGINGEN ZIJN AANGESL OTEN BIJ FME 220.000 WERKNEMERS

Nadere informatie

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen

Netherlands Maritime Technology. 10 september 2015 Groningen Netherlands Maritime Technology 10 september 2015 Groningen De roots van NMT liggen in Hoogezand 1900 Scheepsbouwvereniging Hoogezand opgericht 1917 CEBOSINE opgericht (CBSN Centrale Bond van Scheepsbouwmeesters

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Starten met Internationaal Ondernemen StartupDelta Summit. 19 april 2018

Starten met Internationaal Ondernemen StartupDelta Summit. 19 april 2018 Starten met Internationaal Ondernemen StartupDelta Summit 19 april 2018 introductie en planning deze sessie wordt u aangeboden door FME de presentaties wordt verzorgd door: Patrick Blommerde en Joost Kunst

Nadere informatie

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen lnhoud 1 INTRODUCTIE econocom groep; een grote speler voor financiële & digitale services +40 jaar ervaring 19 landen +9.000

Nadere informatie