Reglement Financieel Statuut blad 1 van 11. Treasury-management bij Rondom Wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement Financieel Statuut blad 1 van 11. Treasury-management bij Rondom Wonen"

Transcriptie

1 Reglement Financieel Statuut blad 1 van 11 Treasury-management bij Rondom Wonen Inleiding Treasury is een breed begrip waaraan vaak verschillende invullingen worden gegeven. Onder treasuryactiviteiten verstaat Rondom Wonen de directe uitvoerende werkzaamheden die te maken hebben met het beheren van de geldstromen en van de liquiditeitstekorten en - overschotten die daarbij ontstaan. Deze activiteiten zijn te onderscheiden in twee groepen: de beheersmatige -en de strategische activiteiten. 1. Beheersmatige activiteiten Met de beheersmatige treasury-activiteiten worden de activiteiten aangeduid die hun belangrijkste voordelen halen door het stringent uitvoeren van procedures (betalingsverkeer, debiteuren en crediteurenbeheer). Hierbij speelt het risico van de liquiditeitspositie en met name het renterisico geen wezenlijke rol. Zo gaat het er bij het debiteurenbeheer met name om de huren en de overige vorderingen consequent zo snel mogelijk te factureren en wanbetalers zo snel en indringend mogelijk te benaderen. 2. Strategische activiteiten Bij de strategische treasury-activiteiten (liquiditeiten, financiering en belegging) ligt de nadruk op de renteopbrengsten en het renterisico. Hiertoe dient inzicht te bestaan in de toekomstige ontvangsten en uitgaven. De effecten van de strategische treasury-activiteiten worden meer dan bij de beheersmatige activiteiten beïnvloed door factoren die op de beslissingsmomenten nog onzeker zijn. De doelstelling achter de strategische beslissingen is dus om zo goed mogelijk om te gaan met de kansen en risico's die de liquiditeitspositie en de geld en kapitaalmarkt bieden. Het is van belang te proberen vermijdbare risico's te reduceren (met name door een goede liquiditeitsplanning) en voor de overige risico's een beleid te ontwikkelen, waarbij wordt aangegeven welke risico's Rondom Wonen wil lopen respectievelijk vermijden. 3. Administratieve organisatie Om het treasury-proces zo goed mogelijk te kunnen sturen en beheersen is op bestuurlijk niveau, naast betrokkenheid, een aantal managementinstrumenten beschikbaar. Deze bevinden zich met name op het vlak van de administratieve organisatie. De procedures dienen te worden vastgelegd en er dient voor voldoende functiescheiding te worden gezorgd. Tevens zijn in dit kader de informatievoorziening en prestatiemeting belangrijke instrumenten.

2 Reglement Financieel Statuut blad 2 van 11 Artikel 2 Treasury aandachtsgebieden In het kader van treasury-management kunnen de volgende aandachtsgebieden worden onderscheiden: Betrokkenheid van Raad van Commissarissen, directeur-bestuurder, hierna directie te noemen en organisatie: Organisatiestructuur Betalingsverkeer Debiteurenbeheer Crediteurenbeheer Cashmanagement, onderdeel saldoregulatie Cashmanagement, onderdeel liquiditeitenplanning Cashmanagement, onderdeel liquiditeitenbeheer Lange termijn-financiering/belegging Prestatiemeting en verantwoording Hierna zal per onderdeel kort worden aangegeven wat Rondom Wonen verstaat onder de hiervoor genoemde begrippen. Tevens zal worden aangegeven welke maatregelen zijn getroffen c.q. welk beleid terzake gevoerd zal worden. Artikel 3 Betrokkenheid van Commissarissen, directie d en organisatie Vanuit de opvatting dat treasury een weerspiegeling is van het handelen van de organisatie hebben alle actoren binnen de organisatie van Rondom Wonen inclusief Raad van Commissarissen en de directie, invloed op het treasurymanagement. Een bewuste betrokkenheid van de belangrijkste actoren binnen de organisatie is een noodzakelijke voorwaarde voor een optimaal treasury-management. Rondom Wonen hecht grote waarde aan een goed treasury-management systeem. Zowel de Raad van Commissarissen, de directie als de uitvoerende organisatie houden zich met deze materie bezig, hetgeen allereerst blijkt uit dit, door de Raad van Commissarissen en de directie bekrachtigde, financieel statuut en het hierna vermelde onder organisatiestructuur. Betrokkenheid blijkt ook uit de periodieke informatievoorziening met betrekking tot deze materie aan de Raad van Commissarissen en de directie. De omvang van de organisatie beperkt noodzakelijkerwijze het aantal mensen dat zich nadrukkelijk met treasury-management bezig houdt. Artikel 4 Organisatiestructuur De organisatiestructuur richt zich op de taakverdeling binnen de organisatie. Het is van belang dat alle clusters een duidelijke plaats in de organisatie hebben, opdat ook functionarissen kunnen worden aangesproken op de uitvoering van de bij de cluster behorende activiteiten.

3 Reglement Financieel Statuut blad 3 van Treasurycommissie Rondom Wonen beschikt over een Treasurycommissie, hierna TC te noemen als adviesorgaan voor de statutaire directie en het hoofd afdeling financiën, hierna FIN te noemen. Het doel van de TC is het vergroten van de kwaliteit van de besluitvorming op het terrein van financieren en beleggen. De status van dit TC is die van een klankbordgroep voor directie en hoofd FIN voor treasuryzaken (beleidsvoorbereiding en -advisering). De TC adviseert gevraagd en ongevraagd de directie. Besluitvorming vindt plaats door de directie. In voorkomende situaties, afhankelijk van de statutaire bepalingen terzake, eerst na (voorafgaande) goedkeuring van de Raad van Commissarissen. Deze TC bestaat naast de directeur en het hoofd FIN, tenminste uit één (extern of intern) lid met een bancaire, fiscale en/of financiële achtergrond en een (ingehuurde) onafhankelijke externe treasurydeskundige. De externe leden van de TC mogen geen directe binding hebben met de huisbankier van Rondom Wonen. De Treasurycommissie komt als de regel tenminste tweemaal per jaar bijeen. Daarnaast is met de externe deskundige afgesproken dat actuele ontwikkelingen tijdig en regelmatig, doch in ieder geval maandelijks, die van belang zijn voor de financiële bedrijfsvoering van de corporatie, worden gemeld en waar nodig van een passend advies worden voorzien. Daarnaast dient de externe deskundige op afroep (telefonisch) beschikbaar te zijn voor eventuele incidenten of indien binnen korte tijd expertise is gewenst. 2. Werkorganisatie Ten behoeve van een grote mate van betrouwbaarheid van de informatievoorziening is een adequate administratieve organisatie, inclusief de daarin opgenomen maatregelen van interne controle, van essentieel belang. Dit geldt zeker ten aanzien van het gehele treasurygebied. De omvang van Rondom Wonen is echter zodanig dat controletechnische functiescheidingen slechts in beperkte mate kunnen worden doorgevoerd. Het hoofd van de afdeling FIN is in eerste instantie belast met het treasury-management. Hij geeft uitvoering aan het terzake vastgestelde beleid binnen de randvoorwaarden zoals vastgesteld in dit financieel statuut. Het hoofd FIN, die derhalve als treasurer optreedt, heeft een (weliswaar gedeelde) beschikkingsbevoegdheid. De registrerende functie met betrekking tot deze activiteiten dient, uit controletechnische overwegingen, daarom bij de teamleider financiële administratie te worden gelegd. Hierna wordt in hoofdlijnen de organisatie van het treasury-management weergegeven: De directie geeft het hoofd FIN, binnen de randvoorwaarden van het procuratiereglement opdracht, met het in acht nemen van de in dit financieel statuut genoemde uitgangspunten, om uitvoering te geven aan het beleggings en financieringsbeleid Het hoofd FIN treedt hierbij op als treasurer. Vertegenwoordiging door de directeur en medewerkers van de werkorganisatie is vastgelegd in het procuratiereglement onderdeel tekenbevoegdheidsregeling.

4 Reglement Financieel Statuut blad 4 van 11 Per kwartaal wordt via een interne controle beoordeeld of de saldi van de beleggingen en van de leningen in overeenstemming zijn met de financiële administratie De teamleider financiële administratie draagt er zorg voor dat gecontroleerd wordt of de transacties, de dividenden renteontvangsten enerzijds en de rentebetalingen anderzijds volledig, juist en tijdig zijn verantwoord Ook wanneer transacties nog niet tot financiële afwikkeling hebben geleid, zal de omvang en aard van de ingenomen posities uit de administratie moeten blijken. Aan de transacties zijn de volgende organisatorische randvoorwaarden verbonden: Transacties, die betrekking hebben op een verandering van een beleggingscategorie, dan wel op een nieuwe belegging of een (nieuwe) lening, zoals is vastgelegd in de statuten onder artikel 9 lid 5 sub n, boven de 10 miljoen behoeven de goedkeuring van de Raad van Commissarissen. Alle beleggingen en financieringen worden direct verantwoord in de financiële administratie Transacties die afwijken van het vastgestelde beleid, dan wel een hoge risicograad hebben, worden ter goedkeuring aan de Raad van Commissarissen voorgelegd Statutaire bevoegdheden worden vooraf aan partijen kenbaar gemaakt. Voor zowel aan te trekken middelen als uit te zetten middelen worden in principe meerdere offertes gevraagd. Uit oogpunt van repressieve controle dient getoetst te worden of de afspraken zijn nagekomen. Hierbij wordt gedacht aan: heeft uitvoering binnen beleidskader plaatsgevonden; zijn bevoegdheden niet overschreden; zijn autorisatieprocedures nageleefd; zijn limieten niet overschreden. De directie en de Raad van Commissarissen hebben hierin een controlerende rol. De ingestelde Treasurycommissie kan de directie adviseren over zowel beleggings als financieringsmogelijkheden. Toetsing van genomen beslissingen vindt per kwartaal, aan de hand van de bestuursbesluitenlijst en de kwartaalrapportage, achteraf plaats. Artikel 5 Betalingsverkeer Het onderdeel betalingsverkeer richt zich op de uitvoering van het betalingsverkeer en de maatregelen om de met het betalingsverkeer gemoeide kosten te verminderen. Het betalingsverkeer geschiedt zoveel mogelijk giraal. Kasgelden worden, ter vermijding van rentederving, zoveel mogelijk beperkt Voor het beheer van de kas is een kas-instructie opgesteld, waarin het maximale kassaldo is opgenomen. Betalingen worden zoveel mogelijke geclusterd en geschieden in principe 1 maal per week. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde aanlevering van betalingsvoorstellen en opdrachten. Incidentele betalingen worden zoveel mogelijk vermeden.

5 Reglement Financieel Statuut blad 5 van 11 Artikel 6 Debiteurenbeheer Het debiteurenbeheer richt zich op de beperking van de uitstaande debiteurenpositie en de daarmee samenhangende rentederving. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen het traject tot facturering en de maatregelen om een correcte en tijdige ontvangst te bewerkstelligen (het invorderingstraject). 1. Huurdebiteuren Facturering van de te ontvangen huren geschiedt uiterlijk 7 dagen vóór de maand waarop de huur betrekking heeft. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van automatische incasso. De bodem in het streefpercentage automatische incasso s is 70 %. De volgende invorderingsmaatregelen zijn van kracht: automatische incasso vindt plaats op de 5 e en (bij uitzondering op) de 15 e van de maand gestorneerde automatische betalingen worden direct na berichtgeving van bankgirocentrale gemeld aan huurdebiteuren op de 15 e van de maand worden de huurdebiteuren herinnerd aan het feit dat zij nog niet hebben betaald door middel van een herinneringsacceptgiro; bij achterstand 1 maand 1 e aanmaning (NCCW) bij achterstand van 1½ maand 2 e aanmaning (NCCW), vordering verhogen met 22,50 administratiekosten en dreigen gerechtelijke invordering bij achterstand van 2 maanden 3 e aanmaning (NCCW) en een profitletter van de deurwaarder en 50 extra kosten ( 27,50 profitletter en 22,50 administratiekosten) en melding dat nog drie dagen gelegenheid is zelf betaling bij Rondom Wonen te regelen wordt hierna niet tot betaling overgegaan, volgt gerechtelijke invordering via een Deurwaarderskantoor Vanaf het moment van ontstaan van schuld wordt bij betaling na één maand vanaf deze datum de wettelijke rente in rekening gebracht in de procedure wordt gelegenheid gegeven betalingsafspraken te maken, waarop regelmatig op de vaste ijkpunten controle wordt uitgeoefend. 2. Overige debiteuren Facturering vindt maandelijks plaats aan de hand van de onderhoudsadministratie en overige gegevens. Debiteuren krijgen 14 dagen de gelegenheid te betalen. De volgende invorderingsmaatregelen zijn van kracht: Na een maand wordt een betalingsherinnering verzonden, met het verzoek alsnog over te gaan tot betaling. Is 1½ maand later nog geen betaling ontvangen, dan wordt een tweede herinnering gestuurd met een dreiging van gerechtelijke invordering. Heeft na 2 maanden nog geen betaling plaatsgevonden, dan volgt gerechtelijke invordering. Vanaf het moment van ontstaan van schuld wordt bij betaling na één maand vanaf deze datum de wettelijke rente in rekening gebracht.

6 Reglement Financieel Statuut blad 6 van 11 Artikel 7 Crediteurenbeheer Het crediteurenbeheer richt zich enerzijds op de maatregelen die moeten voorkomen dat Rondom Wonen onnodig eerder betaalt dan noodzakelijk of gewenst is, waardoor er sprake is van rentederving en anderzijds op de maatregelen die moeten voorkomen dat de corporatie wordt geconfronteerd met boetes of extra rentelasten door te late betaling. In het algemeen wordt gestreefd naar een uiterste betalingstermijn van 30 kalenderdagen na ontvangst factuur (datum poststempel), als de prestatie is verricht en de factuur is geverifieerd. Daarnaast wordt uiteraard rekening gehouden met de betalingsvoorwaarden van de betreffende leverancier en in overeenstemming gemaakte afspraken over de betaalwijze en betaaltermijnen. Facturen worden op de dag van binnenkomst administratief verwerkt. Hierbij wordt een vervaldatum in het systeem aangemaakt. rekening houdend met het hiervoor genoemde uitgangspunt. Betaalvoorstellen worden op afroep door het systeem gegenereerd. In de betaalprocedure is voorzien in het herstellen van fouten en het genereren van een definitief betaalvoorstel en een betaaldiskette. Alvorens tot betaling over te gaan worden de facturen op juistheid gecontroleerd. Bij het invoeren van de vervaldata wordt door de boekhouder gelet op de mogelijkheid van eventuele kortingen, rekening houdend met eventuele rentenadelen. Artikel 8 Cashmanagement onderdeel saldoregulatie Het cashmanagement onderdeel saldoregulatie, richt zich op de maatregelen die Rondom Wonen heeft genomen om de saldi van de diverse rekening-courantverhoudingen zoveel mogelijk te beperken. Het rekening-courant is in de regel de meest onvoordelige financierings respectievelijk beleggingsvorm. Dit betekent dat enerzijds voorkomen moet worden dat gelijktijdig debet en creditposities voorkomen en anderzijds dat gestreefd moet worden om het totale saldo in rekening-courant zoveel mogelijk te beperken. Het aantal rekening-courantverhoudingen met diverse banken wordt zoveel mogelijk beperkt. Voor reguliere transacties wordt zaken gedaan met de lokale Rabobank. Met de Rabobank zijn prijsafspraken gemaakt in het kader van de saldoregulatie. Als saldo van het rekening-courant wordt maximaal debet en credit aangehouden. Voor het afsluiten van derivatencontracten (swap, swaptions c.a.) is het noodzakelijk om bij die aanbiedende contractpartij, reguliere handelsbanken, een rekening courant verhouding aan te gaan. Gestreefd wordt naar een rendement gelijk aan minimaal het Euriborpercentage met een korting van maximaal 25 bij een creditsaldo en een opslag van maximaal 40 bij een debetsaldo. Prijsafspraken hierover worden aan het begin van het jaar gemaakt en jaarlijks herzien. Artikel 9 Cashmanagement, onderdeel liquiditeitsplanning Het cashmanagement, onderdeel liquiditeitsplanning, richt zich op de informatie die nodig is om de financierings- en beleggingsinstrumenten te kunnen inzetten. De planning kent een korte termijn-versie en een meerjaren-versie. De korte termijnversie dient als basis voor het liquiditeitenbeheer, terwijl de meerjaren-versie gebruikt wordt bij de financierings- en beleggingsbeslissingen.

7 Reglement Financieel Statuut blad 7 van 11 De liquiditeitsplanning wordt opgezet voor de periode van minimaal 10 jaar. Hierbij worden de kasstromen uit exploitatie-, investerings-, financierings en beleggingsactiviteiten zichtbaar gemaakt, waardoor voor langere periode inzicht ontstaat over de mogelijke toe of afname van liquide middelen. Het is dus van belang inzicht te hebben in de vervaldata (renteconversiedata) van de diverse financieringsvormen. Hierdoor wordt het mogelijk om renterisico's in de toekomst te onderkennen en hierop tijdig op gefundeerde wijze te kunnen inspelen, gebruik makend van het inzicht in de kasstromen. Artikel 10 Cashmanagement, onderdeel liquiditeitenbeheer Het cashmanagement onderdeel liquiditeitenbeheer, richt zich op de gerichte inzet van financierings en beleggingsinstrumenten met een korte looptijd (globaal korter dan een jaar). Een gerichte inzet betekent dat een betrouwbaar beeld bestaat omtrent de verwachte liquiditeitsontwikkeling, dat er een beleid is ten aanzien van het soort risico dat Rondom Wonen wil lopen en de instrumenten die daarbij passen. Jaarlijks wordt aan de hand van de jaarbegroting een liquiditeitsprognose voor het komende jaar opgemaakt. Elk kwartaal wordt deze prognose bijgesteld. Aan de hand van deze prognose wordt getracht zoveel mogelijk rendement te halen uit de overtollige middelen, rekening houdend met de lange termijnplanning, dan wel tijdig te voorzien in een mogelijk liquiditeitstekort. Het maximale bedrag aan direct opeisbare liquide middelen op rekening courant bedraagt Een zogenaamde telespaarrekening of overeenkomstige producten, die het karakter hebben van een depositorekening (gelijkwaardige rente) wordt niet geacht te behoren tot het hier genoemde begrip "opeisbare liquide middelen". Overigens zal. indien een tekort leidt tot financiële voordelen, een negatief liquiditeitssaldo worden geaccepteerd voor een beperkte periode (rekening-courant-krediet). Gestreefd wordt om middels afspraken met de huisbankier te komen tot saldoregulering met verschillende rekeningnummers. Voorts zijn met de huisbankier passende afspraken gemaakt over een rekening-courant-krediet faciliteit van 4,5 miljoen. Overeenkomstig de bepalingen en voorwaarden van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) kan maximaal 7,5% van de totale leningportefeuille als kortgeld worden aangetrokken (kasgeld en debet saldo rekening courant)

8 Reglement Financieel Statuut blad 8 van 11 Artikel 11 Lange termijn financiering / belegging De lange termijn-financiering / belegging richt zich op de gericht inzet van de financierings en beleggingsinstrumenten met een langere looptijd (globaal langer dan een jaar). Uitgangspunten voor beleggings en financieringsbeleid: De bestaande beleggings- en financieringsportefeuille wordt geanalyseerd op renterisico's en rendementsrisico's. De externe treasury-adviseur maakt met het hoofd FIN een analyse voor de TC. De TC adviseert de directie en het hoofd FIN. Het hoofd FIN brengt vervolgens een concreet advies uit aan de directie over de gewenste maatregelen ten behoeve van afdekken van renterisico's en rendementsrisico's. Beslissingen met betrekking tot de omvang van (nieuwe) beleggingen en (nieuwe) financieringen worden gedaan aan de hand van de meerjarenliquiditeitsplanning en een advies van de TC. Het hoofd FIN brengt hieromtrent concreet advies uit aan de directeur. De directeur beslist. Interne financiering wordt als belegging aangemerkt; dit levert een vrij zeker rendement op. In principe gaat interne financiering vóór externe financiering. Op grond van de meerjaren-prognose en het advies van de TC brengt het hoofd FIN advies uit aan de directeur. De directeur beslist over de inzet van interne financiering. Het maximum voor de korte termijn financiering bedraagt ex WSW 7,5% van de totale leningportefeuille (rekening courant + kasgeld) Er mag buiten de reguliere renteproducten (annuïtair, lineair, fixe) gebruik worden gemaakt van de overige door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) te borgen renteproducten, zoals bijvoorbeeld een variabele roll-overlening en van renteinstrumenten, zoals bijvoorbeeld Future Rate Agreement (F.R.A.), Interest Rate Swap en Swapoptions, Caps, Floors en Collars. Uitgangspunt is dat de genomen posities afgedekt zullen zijn, waardoor risico's worden vermeden en maximale flexibiliteit wordt verkregen. 1. Beleggingen Het gewenste minimum ten aanzien van het gemiddeld rendement op externe beleggingen zal jaarlijks in de jaarbegroting worden bepaald. In principe wordt van een nul-optie uitgegaan, waarbij weinig valt te beleggen. Indien nodig zal het percentage in het jaar middels de kwartaalrapportage worden aangepast. Een en ander afgeleid van financiële ratio's als solvabiliteit en omvang eigen vermogen. Hiernavolgend worden de toegestane beleggingscategorieën opgesomd met daarachter het aantal dat de afzonderlijke categorie maximaal mag uitmaken van de totale portefeuille in guldens actuele waarde. Bouwgrond gelegen in Nederland (buiten Pijnacker Nootdorp) 0% Bouwgrond gelegen in Pijnacker-Nootdorp Maximaal 10% van de leningportefeuille 10% Gebouwen gelegen in het werkgebied (oud Haaglanden) 5% Termijndeposito's in Euro's bij ingevolge de Wet Toezicht Kredietwezen 100% geregistreerde kredietinstellingen Nederlandse Staatsleningen 50%

9 Reglement Financieel Statuut blad 9 van 11 Medium Term Notes in Euro's van eerste klas debiteuren 50% Onderhandse leningen in Euro's van eerste klas debiteuren 40% Beleggingsfondsen in op de Amsterdamse Effectenbeurs genoteerde 25% aandelen en obligaties in Euro's Er mag uitsluitend worden deelgenomen aan collectieve beleggingsfondsen waarin het aandeel van de obligaties minimaal 50 % bedraagt van de totale portefeuille van het fonds. De toegestane beleggingsfondsen betreffen uitsluitend nationale fondsen van de grote banken. Obligaties genoteerd op de Amsterdamse Effectenbeurs in Euro's van eerste 40% klas debiteuren Aandelen genoteerd op de Amsterdamse Effectenbeurs in Euro's 5% Hierbij mag in één onderneming niet meer belegd worden dan 1 % van de totale Beleggingsportefeuille Participatie-aandelen in de Stichting Administratiekantoor NCCW 5% Collegiale financiering met een looptijd minder dan 1 jaar 5% Risico mijdende derivaten 65% Inzet van derivaten geldt voor bedragen vanaf 2,5 miljoen. Het gebruik van derivaten heeft als doel het rendement van de beleggingen binnen zekere marges te houden. Het beleggingsbeleid omtrent het inzetten van derivaten zal risicomijdend zijn. Risicovolle beleggingen zijn ingevolge de garantievoorwaarden van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw niet toegestaan. Het gebruik van derivaten als belegging met uitsluitend doel rendement te behalen, wordt in principe uitgesloten. De volgende derivaten komen in aanmerking: o Future Rate Agreement (FRA) (beheersen van renterisico's -minimum 2,5 miljoen) o Interest Rate Swap / swaptions (uitwisselen rente-betalingen -minimum 2,5 miljoen) o Caps, Floors of Collars (begrenzen rente-fluctuaties -minimum 2,5 miljoen) o Zero's De beleggingen worden zodanig verricht dat spreiding van risico's plaatsvindt. De beleggingsportefeuille wordt periodiek (minimaal per kwartaal) beoordeeld. Dan wordt bezien of wijzigingen noodzakelijk zijn uit het oogpunt van de rendementsdoelstelling en het spreiden van (rente) risico's. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de externe deskundigheid en de advisering van en via de TC 2. Financiering Gestreefd wordt naar een minimalisering van de gemiddelde vermogenskosten van externe financiering. Een en ander afgeleid van de omvang van de financiële ratio's als solvabiliteit en omvang eigen vermogen en de marktsituatie. Bij het aantrekken van externe financieringsmiddelen wordt bij het bepalen van de leningvoorwaarden rekening gehouden met de bestaande leningenportefeuille. De externe financiering wordt zodanig verricht dat een spreiding van risico s, alsmede een optimale flexibiliteit in de portefeuille wordt bewerkstelligd.

10 Reglement Financieel Statuut blad 10 van 11 Het moment van aantrekken van externe financieringsmiddelen wordt bepaald door de rentestand op de kapitaalmarkt, de rentevisie van de TC en het hoofd FIN en de directie, alsmede de behoefte aan financiering. In de jaarbegroting zal jaarlijks het maximale financieringsrendement worden voorgesteld. Indien nodig zal het percentage in het jaar middels de kwartaalrapportage worden aangepast. Ter beperking van de risico's is het toegestaan om van risicobeperkende derivaten gebruik te maken, zoals genoemd in deze paragraaf. Het aantrekken van financieringsmiddelen geschiedt onder garantie van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw met een achtervang van de gemeente Pijnacker- Nootdorp, dan wel een garantie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zelf. Het aantrekken van leningen voor beleggingsdoeleinden is toegestaan, indien dit alleen voor renteproductie gebeurt. De te betalen rente moet dan lager zijn dan de te ontvangen rente bij een gelijke looptijd. Artikel 12 Prestatiemeting en verantwoording Prestatiemeting en verantwoording richt zich op de maatregelen die de organisatie heeft genomen om het handelen van de treasurer te beheersen en om de effecten van het treasury-management inzichtelijk te maken. Het beheersen van de treasury-activiteiten, zowel door de directeur als door de Raad van Commissarissen hangt nauw samen met de administratieve organisatie en de informatievoorziening. Betrouwbaarheid van de financiële verantwoording wordt zoveel mogelijk gewaarborgd door de registrerende bevoegdheid neer te leggen bij de teamleider financiële administratie en door de bepalingen in het vigerende procuratie reglement en daarbij vastgelegde randvoorwaarden. Informatie over het totale treasury-management aan de Raad van Commissarissen en de directie vindt minimaal elk kwartaal plaats door middel van kwartaalrapportages. Met betrekking tot het treasury-management wordt hierin in ieder geval de volgende informatie verstrekt (voor de raad van commissarissen op hoofdlijnen): 1. Debiteurenbeheer Omtrent het debiteurenbeheer zal inzicht worden gegeven in de betalingsachterstand, de ontwikkeling hierin in de tijd en het percentage automatische incasso's. Tevens zal aandacht worden geschonken aan de eventuele noodzakelijke invorderingsmaatregelen. 2. Cashmanagement ment Indien noodzakelijk zal informatie worden verstrekt omtrent ontwikkelingen met betrekking tot saldoregulatie. Tevens zal aandacht worden geschonken aan de liquiditeitsprognose. Afwijkingen tussen de oorspronkelijke en de bijgestelde prognose zullen worden toegelicht. Jaarlijks zal een liquiditeitsplanning worden opgenomen bij de begroting voor het komende jaar.

11 Reglement Financieel Statuut blad 11 van Beleggingen Omtrent de beleggingen zal per categorie over de volgende onderwerpen worden gerapporteerd : aankoopwaarde beurswaarde rente en dividendontvangsten het maximale risico koersresultaten behaald rendement analyse behaald rendement ten opzichte van het begrote rendement Omtrent derivaten zal per transactie over de volgende punten worden gerapporteerd: aard transactie omvang transactie doel transactie verwacht en/of gerealiseerd resultaat met analyse van verschillen 4. Financiering Omtrent de financieringen zal in de kwartaalrapportages over de volgende onderwerpen worden gerapporteerd : stand portefeuille, gemiddelde rentevoet van nieuwe of geconverteerde leningen en effect op resultaat samenstelling leningportefeuille naar aard, typologie en andere modaliteiten afgesloten transacties en wijzigingen in risico s portefeuille Totaal aangegane verplichtingen met vervaldata en periode rentefixatie c.a. Vastgesteld door de directie op 3 januari 2008 en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen te Pijnacker op 21 februari 2008 De directie Namens de Raad van Commissarissen w.g w.g. w.g. ing. L.W. Greven W.L. de Groot M.M.M. Spaninks RA

FINANCIEEL STATUUT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND

FINANCIEEL STATUUT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND FINANCIEEL STATUUT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND April 2012 Financieel Statuut NTTB Doel Het Financieel Statuut heeft tot doel een nadere uitwerking te geven aan het financiële beheer van de NTTB. Tevens

Nadere informatie

FINANCIEEL STATUUT SQUASH BOND NEDERLAND

FINANCIEEL STATUUT SQUASH BOND NEDERLAND FINANCIEEL STATUUT SQUASH BOND NEDERLAND Maart 2014 Financieel Statuut SBN Doel Het Financieel Statuut heeft tot doel een nadere uitwerking te geven aan het financiële beheer van SBN. Tevens verschaft

Nadere informatie

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij Versie 2013-08 TREASURYSTATUUT Stichting Woontij 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn belangrijk.

Nadere informatie

ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL

ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL TREASURYSTATUUT ONDERWIJSSTICHTING KEMPENKIND EERSEL 1 INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 3 2. Treasurybeleid 3 2.1. Uitgangspunten 3 2.2. Doelstellingen 4 2.3. Treasury instrumenten. 4 3. Organisatie en bevoegdheden

Nadere informatie

Versie Wijzigingen Status

Versie Wijzigingen Status Treasury Statuut Versie Wijzigingen Status versie 2.0 Goedgekeurd RvT 9 oktober 2015 Vastgesteld RvB 12 oktober 2015 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLINGEN EN KADERS TREASURY 3 3. TREASURY OPBOUW

Nadere informatie

Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht

Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht Versie: AB VRU 21 juni 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 Algemeen 2 Wettelijke voorschriften 2 Opbouw statuut 2 2. Uitgangspunten en doelstellingen 3 Uitgangspunten

Nadere informatie

1. DOEL. 1.1 Doelstellingen en randvoorwaarden van het treasury beleid

1. DOEL. 1.1 Doelstellingen en randvoorwaarden van het treasury beleid TREASURY STATUUT 1. DOEL Het Treasury Statuut (hierna: Statuut) heeft tot doel kaders aan te geven waarbinnen het Natuuren Recreatieschap haar geldstromen, saldi- en renterisico's kan beheren en besturen

Nadere informatie

SKPO: Financiën / blad 1. Treasury Statuut. De algemeen directeur van de Stichting Katholiek en Protestants-Christelijk Onderwijs Eindhoven e.o.

SKPO: Financiën / blad 1. Treasury Statuut. De algemeen directeur van de Stichting Katholiek en Protestants-Christelijk Onderwijs Eindhoven e.o. SKPO: Financiën / blad 1 Treasury Statuut De algemeen directeur van de Stichting Katholiek en Protestants-Christelijk Onderwijs Eindhoven e.o., hierna te noemen Stichting heeft op 01-07-2008 dit Treasury

Nadere informatie

Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS)

Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam vs. 1.2 28 november 2013 pagina 1 van13 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Treasurystatuut Nordwin College

Treasurystatuut Nordwin College Treasurystatuut Nordwin College Vastgesteld bij RvT-besluit 24 november 2016 Treasurystatuut van Nordwin College gevestigd te Leeuwarden Het treasurystatuut kent de volgende opbouw: 1. inleiding 2. uitgangspunten,

Nadere informatie

Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 3 3. INTERNE ORGANISATIE TREASURY FUNCTIE 5 4. TREASURYPARAGRAAF 5

Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 3 3. INTERNE ORGANISATIE TREASURY FUNCTIE 5 4. TREASURYPARAGRAAF 5 Treasury Statuut MT: Besproken: 21 februari 2017 CvB: Vastgesteld: 12 februari 2017 Raad van Toezicht Goedgekeurd: 6 maart 2017 MR: Besproken: 4 april 2017 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE

Nadere informatie

Uitvoeringsbeleid Treasury. Gemeente Emmen 2016

Uitvoeringsbeleid Treasury. Gemeente Emmen 2016 Uitvoeringsbeleid Treasury Gemeente Emmen 2016 Vastgesteld in het college van 5 juli 2016 Geldend vanaf 1 januari 2016 Inhoudsopgave A) Algemene kaders en uitgangspunten... 3 B) Betalingsverkeer... 3 C)

Nadere informatie

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d.

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. Treasurystatuut Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. 1. Inleiding Onder treasury is te verstaan: het sturen en het beheersen

Nadere informatie

Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16)

Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16) Treasurystatuut Samenwerkingsverband Driegang (SWV 28-16) Vastgesteld door het bestuur d.d. 12/12/2016, goedkeuring door ALV d.d. 18/05/2017 Inleiding Dit statuut bevat de algemene grondslagen en beginselen

Nadere informatie

Financieel statuut 2015

Financieel statuut 2015 Financieel statuut 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten financierings- en beleggingsbeleid... 2 2.1 Algemeen kader... 2 2.2 Liquiditeit en vermogensstructuur... 2 2.3 Financieringsbeleid...

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT. Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland (SPOW)

TREASURYSTATUUT. Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland (SPOW) TREASURYSTATUUT Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Westland 28.03 (SPOW) Beoordeeld door Van Ree Accountants d.d. 15-11-2017. Voldoet aan de regeling. Vastgesteld door dagelijks bestuur d.d.

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT 4.1 Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT Financiën nvt 15 december 2010 4.1 Treasurystatuut Financiën/Treasurystatuut Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Verantwoording 3 2. Doelstelling

Nadere informatie

Treasurystatuut. Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard

Treasurystatuut. Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Treasurystatuut Acis, Stichting openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht d.d. 17-2-2017 1 Toelichting Onderwijsbesturen

Nadere informatie

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd.

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd. Treasurystatuut Dynamiek Scholengroep 1. Verantwoording Scholen/schoolbesturen krijgen jaarlijks een bedrag waaruit alle kosten moeten worden gedekt en waarmee waarborgen voor 'bedrijfsvoering' op langere

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen;

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groesbeek. Nr. 62513 10 juli 2015 Treasurystatuut MGR Rijk van Nijmegen 2015 Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen;

Nadere informatie

Treasurystatuut 2016 Gemeenschappelijke Regeling Avri

Treasurystatuut 2016 Gemeenschappelijke Regeling Avri Treasurystatuut 2016 Gemeenschappelijke Regeling Avri Auteur Avri Versie 1 Datum 26 november 2015 TREASURYSTATUUT GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING AVRI Het algemeen bestuur van Avri; gelet op de Financiële

Nadere informatie

FINANCIERINGSSTATUUT OMGEVINGSDIENST GRONINGEN

FINANCIERINGSSTATUUT OMGEVINGSDIENST GRONINGEN FINANCIERINGSSTATUUT OMGEVINGSDIENST GRONINGEN Algemeen Bestuur Veendam 29 oktober 2013 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. VOORBEREIDING EN VASTSTELLING VAN HET TREASURYBELEID... 3 2.1. Beleids- en verantwoordingscyclus...3

Nadere informatie

De inschatting van de kans op eventuele wanbetalingen bij toekomstige rente- en aflossingsbetalingen op schuldpapier; Renterisico

De inschatting van de kans op eventuele wanbetalingen bij toekomstige rente- en aflossingsbetalingen op schuldpapier; Renterisico Agendapunt 05 Bijlage 08 TREASURYSTATUUT I Begripsbepalingen Artikel 1 In dit statuut wordt verstaan onder: Derivaten Financiële instrumenten die hun bestaan ontlenen aan een bepaalde onderliggende waarde.

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Versie 2015-06 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn

Nadere informatie

Treasurystatuut Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Treasurystatuut Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gelet op: de Wet financiering decentrale overheden (Wet FiDO) en de Financiële verordening Veiligheidsregio

Nadere informatie

Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV)

Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV) Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV) Uitgangspunten: - Het Bondsbestuur op grond van de Statuten van het NHV tot de taak en bevoegdheid heeft het beheer van de geldmiddelen van het NHV.

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Treasury Statuut Nvon

Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. Treasury Statuut Nvon Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen Treasury Statuut Nvon Wijdenes, september 2007 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 Verantwoording 1.2 Indeling Treasury Statuut 2. DOELSTELLING

Nadere informatie

RUD UTRECHT. Besluit van het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht

RUD UTRECHT. Besluit van het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht Besluit van het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht Overwegende dat: - De RUD Utrecht een gemeenschappelijke regeling is, waarbij een openbaar lichaam is ingesteld - Dat voor genoemd openbaar lichaam regels

Nadere informatie

Presentatie Treasury FEO. 11 juli 2005

Presentatie Treasury FEO. 11 juli 2005 Presentatie Treasury FEO 11 juli 2005 2 Treasury Het proces van plannen, bewaken en sturen van (toekomstige) geldstromen met als doel: Tijdige beschikbaarheid van middelen Optimaliseren van kosten en opbrengsten

Nadere informatie

Treasurystatuut - januari 2015

Treasurystatuut - januari 2015 Treasurystatuut - januari 2015 Werkveld: Datum: Vastgesteld: Advies GMR: Eerst volgende toetsing: Gewijzigd: Advies GMR: Financiën Januari 2015 14 januari 2015 nvt 2019 2 1. Inleiding 1.1. Verantwoording

Nadere informatie

Treasury statuut. Versiebeheer V2, Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT Vastgesteld CvB

Treasury statuut. Versiebeheer V2, Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT Vastgesteld CvB Versiebeheer V2, 29-3-2018 Gemaakt door W. Kock Besluitvormingscyclus 6 Vaststelling RvT 28-5-2018 Vastgesteld CvB 28-5-2018 Treasury statuut Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door

Nadere informatie

Treasurystatuut. Woonstichting Gendt

Treasurystatuut. Woonstichting Gendt Treasurystatuut Woonstichting Gendt Gendt, maart 2012 Inhoud Inleiding 1. Status van het treasurystatuut 4 1.1 Doel 1.2 Vaststelling 1.3 Distributie 2. Reglement treasurycommissie Woonstichting Gendt 5

Nadere informatie

BEHEERSDEEL. Stuknummer: bl10.00029. Administratieve organisatie en interne beheersing. Uitgangspunten administratieve organisatie en interne controle

BEHEERSDEEL. Stuknummer: bl10.00029. Administratieve organisatie en interne beheersing. Uitgangspunten administratieve organisatie en interne controle Stuknummer: bl10.00029 BEHEERSDEEL Administratieve organisatie en interne beheersing Uitgangspunten administratieve organisatie en interne controle Artikel 1. In het kader van de treasuryfunctie gelden

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Achterhoek,

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Achterhoek, Treasurystatuut Omgevingsdienst Achterhoek. Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Achterhoek, Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 2012, Gelet op de Wet

Nadere informatie

TREASURY-STATUUT GEMEENTE GRAVE

TREASURY-STATUUT GEMEENTE GRAVE TREASURY-STATUUT GEMEENTE GRAVE 1. Inleiding Dit treasurystatuut geeft de bestuurlijke infrastructuur voor de uitvoering van de treasuryfunctie. Het gaat om de beleidsmatige vaststelling van de uitgangspunten,

Nadere informatie

Treasurystatuut. Treasurystatuut

Treasurystatuut. Treasurystatuut Treasurystatuut Treasurystatuut 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Doelstellingen 2 3. Uitzettingen en garanties 3 3.a. Uitzettingen en garanties uit hoofde van de publieke taak 4 3.b. Uitzettingen

Nadere informatie

Nummer 0,2 Versie 1 Datum 12-05-2014 Besluitvormingscyclus 5 Proceseigenaar E. Leenders Evaluatiemoment Mei 2015. Treasury statuut.

Nummer 0,2 Versie 1 Datum 12-05-2014 Besluitvormingscyclus 5 Proceseigenaar E. Leenders Evaluatiemoment Mei 2015. Treasury statuut. Nummer 0,2 Versie 1 Datum 12-05-2014 Besluitvormingscyclus 5 Proceseigenaar E. Leenders Evaluatiemoment Mei 2015 Treasury statuut Pagina 1 van 7 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1 Verantwoording... 3

Nadere informatie

FINANCIEEL STATUUT Vastgesteld door het Centraal Bestuur van het Nivon d.d

FINANCIEEL STATUUT Vastgesteld door het Centraal Bestuur van het Nivon d.d FINANCIEEL STATUUT Vastgesteld door het Centraal Bestuur van het Nivon d.d. 18-10-2016 Inhoudsopgave FINANCIEEL STATUUT NIVON NATUURVRIENDEN NEDERLAND 3 ARTIKEL 1 - ALGEMENE BEPALINGEN EN DEFINITIES 3

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR441922_1. Treasurystatuut 2017

CVDR. Nr. CVDR441922_1. Treasurystatuut 2017 CVDR Officiële uitgave van Krimpen aan den IJssel. Nr. CVDR441922_1 26 september 2017 Treasurystatuut 2017 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelet op de verordening ex artikel 212 van de

Nadere informatie

Treasurystatuut Aqualysis 2014

Treasurystatuut Aqualysis 2014 Treasurystatuut Aqualysis 2014 Het algemeen bestuur van Aqualysis, gezien het voorstel van @@ d.d. @@; gelet op het voorstel van het dagelijks bestuur; artikel 50 e van de Wet gemeenschappelijke regelingen

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen,

Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Treasurystatuut Omgevingsdienst Regio Nijmegen 2012 Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Gelet op de Wet financiering decentrale overheden; Gelet op de

Nadere informatie

Treasury reglement. 4 juni 2014. 1 van 5

Treasury reglement. 4 juni 2014. 1 van 5 Treasury reglement 4 juni 2014 1 van 5 01. Inleiding In het licht van de Code Goed Bestuur Publieke Dienstverleners heeft Spaarnelanden een Treasuryreglement opgesteld. Dit reglement de stelt de aandeelhouder

Nadere informatie

Nota van toelichting bij Treasurystatuut 2017 Gemeente Gennep

Nota van toelichting bij Treasurystatuut 2017 Gemeente Gennep Nota van toelichting bij Treasurystatuut 2017 Gemeente Gennep 1. NOTA VAN TOELICHTING Artikel Artikel 2 Artikel 2 lid 1 Artikel 2 lid 2 Artikel 2 lid 3 Artikel 2 lid 4 Toelichting In artikel 2 worden de

Nadere informatie

Treasurystatuut DCMR Milieudienst Rijnmond 2014

Treasurystatuut DCMR Milieudienst Rijnmond 2014 Treasurystatuut DCMR Milieudienst Rijnmond 2014 DCMR Milieudienst Rijnmond Parallelweg 1 3112 NA Schiedam telefoon: (010) 2468 000 telefax : (010) 2468 283 Web: http://www.dcmr.nl/ 1 van 9 Inhoudsopgave

Nadere informatie

- Besluit van het college van burgemeester en wethouders van 7 december 2010 (agendapuntnummer 3.1).

- Besluit van het college van burgemeester en wethouders van 7 december 2010 (agendapuntnummer 3.1). Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2011 / 031 Naam Besluit Financieringsstatuut gemeente Nijmegen Publicatiedatum 2 maart 2011 Opmerkingen - Besluit van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

BIJLAGE 2 Was-wordt tabel

BIJLAGE 2 Was-wordt tabel BIJLAGE 2 Was-wordt tabel In deze bijlage zijn in de eerste kolom de artikelen 1 t/m 11 uit het Treasurystatuut GGD 2015 opgenomen. In de tweede kolom wordt vermeld wat de wijziging is en indien van toepassing

Nadere informatie

Treasurystatuut VRU Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018

Treasurystatuut VRU Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018 Treasurystatuut VRU Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Kader 1 1.2 Leeswijzer 2 2 Beleid 3 2.1 Doelstellingen treasurybeleid 3 2.2 Uitgangspunten

Nadere informatie

Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV)

Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV) Financieel statuut Nederlands Handbal Verbond (NHV) Het Bondsbestuur van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) overwegende dat: - Het Bondsbestuur op grond van artikel 10 lid 3 van de statuten tot de taak

Nadere informatie

Treasurystatuut Gemeente Borsele 2015

Treasurystatuut Gemeente Borsele 2015 Treasurystatuut Gemeente Borsele 2015 Het college van burgemeester en wethouders gelet op artikel 14 van de financiële verordening 2015 en de Wet financiering decentrale overheden; besluit: vast te stellen

Nadere informatie

Treasury Statuut Aloysius stichting

Treasury Statuut Aloysius stichting Statuut Aloysius stichting Versie 2 / December 2017 1. Inleiding Naar aanleiding van het bestaan van overtollige liquiditeiten alsmede de invoering van de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016

Nadere informatie

Treasurystatuut Gemeente Den Helder. ieheersdeel

Treasurystatuut Gemeente Den Helder. ieheersdeel Treasurystatuut 2014 Gemeente Den Helder ieheersdeel Administratieve organisatie en interne controle. A. Uitgangspunten administratieve organisatie en interne controle. Vanuit de treasuryfunctie zijn de

Nadere informatie

Bekendmaking van het Treasurystatuut, door het dagelijks bestuur vastgesteld bij besluit van 18 december 2012, nr. 09

Bekendmaking van het Treasurystatuut, door het dagelijks bestuur vastgesteld bij besluit van 18 december 2012, nr. 09 Publicatieblad Elektronisch uitgegeven Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Jaargang: 2013 Nummer: 6 Uitgifte: 17 januari 2013 Bekendmaking van het Treasurystatuut, door het dagelijks bestuur

Nadere informatie

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd.

In het statuut worden afspraken over onderwerpen als beheersing van rentekosten en -risico's, financierings- en beleggingsvraagstukken vastgelegd. Vastgesteld in de bestuursvergadering van de Ds. Pierson Stichting voor VO op 20 december 2004 en herzien op 15 december 2008 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 Verantwoording 1.2 Indeling Treasury Statuut

Nadere informatie

BESLUIT: vast te stellen het navolgende: TREASURYSTATUUT VOOR DE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING STROOMOOPWAARTS MVS.

BESLUIT: vast te stellen het navolgende: TREASURYSTATUUT VOOR DE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING STROOMOOPWAARTS MVS. Treasurystatuut Stroomopwaarts MVS 2015 Het algemeen bestuur van Stroomopwaarts MVS gelet op de Wet financiering decentrale overheden (Wet Fido), de Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts MVS en de

Nadere informatie

Treasurystatuut. Stichting Proloog

Treasurystatuut. Stichting Proloog Treasurystatuut Stichting Proloog Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Proloog d.d. 29 september 2009 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 Verantwoording 1.2 Indeling Treasurystatuut 2. DOELSTELLING

Nadere informatie

Treasurystatuut. Gemeente Westvoorne

Treasurystatuut. Gemeente Westvoorne Treasurystatuut Gemeente Westvoorne Begrippenkader en doelstellingen treasurystatuut...3 Onder de Europese Economische Ruimte (EER) vallen naast de lidstaten van de Europese Unie ook Noorwegen, IJsland

Nadere informatie

Te besluiten om het treasurystatuut 2010 vast te stellen

Te besluiten om het treasurystatuut 2010 vast te stellen ADVIESNOTA AAN DE GEMEENTERAAD Voorstel 20 april 2010 Agendanummer : 7 B. Karman Datum Financiën raadsvergadering : 3 juni 2010 Registratienummer : 2010004720 Onderwerp: Treasurystatuut 2010 Gevraagde

Nadere informatie

BEHEERSVERORDENING MOBILITEITSFONDS HAAGLANDEN

BEHEERSVERORDENING MOBILITEITSFONDS HAAGLANDEN BEHEERSVERORDENING MOBILITEITSFONDS HAAGLANDEN Begripsbepalingen Artikel 1 Van de in deze verordening gehanteerde begrippen zijn de volgende omschrijvingen te geven: Algemeen bestuur Beleggen Contractrente/rendement

Nadere informatie

Paragraaf Financiering

Paragraaf Financiering Paragraaf Financiering De Financieringsparagraaf is samen met het treasurystatuut bij de invoering van de wet Fido, per 1 januari 2001 verplicht gesteld. Het doel is om de raad op deze wijze beter te informeren

Nadere informatie

RVC/ZGB2/13/006. Financieel Statuut ZorgGoedBrabant 2

RVC/ZGB2/13/006. Financieel Statuut ZorgGoedBrabant 2 Financieel Statuut ZorgGoedBrabant 2 Oss, februari 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Algemene uitgangspunten... 5 2. Cashmanagement... 6 3. Financieringsmanagement... 7 4. Beleggingsmanagement...

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT GEMEENTE HELMOND 2016

TREASURYSTATUUT GEMEENTE HELMOND 2016 Treasurystatuut TREASURYSTATUUT GEMEENTE HELMOND 2016 Burgemeester en wethouders van Helmond, Gelet op artikel 212 Gemeentewet en artikel 14, vierde lid, van de Verordening op de uitgangspunten voor het

Nadere informatie

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Treasury 2014 Gemeente Lingewaard 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 4 7.

Nadere informatie

Procuratiereglement. Procuratiereglement. Rondom Wonen. D def 1

Procuratiereglement. Procuratiereglement. Rondom Wonen. D def 1 Rondom Wonen D2011-103.def 1 Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2 EXTERN (naar de Kamer van Koophandel)... 3 3 INTERN bevoegdheden en afspraken... 3 4 Tekeningsbevoegdheid... 4 5. Mandaat algemeen directeur

Nadere informatie

Treasury- en beleggingsstatuut

Treasury- en beleggingsstatuut Treasury- en beleggingsstatuut It Fryske Gea It Fryske Gea heeft als doel: bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur en landschap en de bescherming van cultuurhistorische waarden in Fryslân. De vereniging

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Treasurystatuut.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Treasurystatuut. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en de Wet financiering decentrale overheden en de wet gemeenschappelijke regelingen; Besluit: Vast te stellen

Nadere informatie

Treasurystatuut 2011. Auteur F&BI. Inlichtingen E janny.bultena@hu.nl. Datum 29 augustus 2011. Versie F&BI/2011-138/2.0CvB

Treasurystatuut 2011. Auteur F&BI. Inlichtingen E janny.bultena@hu.nl. Datum 29 augustus 2011. Versie F&BI/2011-138/2.0CvB Auteur F&BI Inlichtingen E janny.bultena@hu.nl Datum 29 augustus 2011 Versie F&BI/2011-138/2.0CvB Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2011 Treasurystatuut 2011 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudigen voor

Nadere informatie

Treasurystatuut 2010

Treasurystatuut 2010 Treasurystatuut 2010 Treasurystatuut 2010 gemeente Dalfsen 2 INHOUDSOPGAVE 1 Treasurystatuut...5 2 Doelstellingen treasuryfunctie...5 3 Uitzettingen en garanties...5 3.1 Uitzettingen en garanties uit hoofde

Nadere informatie

Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017

Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017 Treasury Statuut Treasury Statuut Vastgesteld 10 april 2017 Inleiding Treasury is het sturen en het beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële

Nadere informatie

Uitgangspunten Het treasurybeleid van de Stichting maakt deel uit van het financiële beleid van de Stichting.

Uitgangspunten Het treasurybeleid van de Stichting maakt deel uit van het financiële beleid van de Stichting. Treasury Statuut Inleiding Algemeen Treasury is het sturen en beheersen van, het verantwoorden over en het toezicht houden op de financiële vermogenswaarden, de financiële stromen, de financiële posities

Nadere informatie

Voorwoord. De manier waarop deze plaats vindt is in dit treasurystatuut vastgelegd. Wezep, april 2010. VPCPO De Akker Treasurystatuut 2

Voorwoord. De manier waarop deze plaats vindt is in dit treasurystatuut vastgelegd. Wezep, april 2010. VPCPO De Akker Treasurystatuut 2 Treasurystatuut Vereniging voor Protestants Christelijk Primair Onderwijs in de gemeente Oldebroek eo. De Akker Postbus 7 8090 AA Wezep T 038 3763118 E info@vpcpodeakker.nl W www.schoolverenigingdeakker.nl

Nadere informatie

Treasurystatuut Treasurystatuut Veiligheidsregio Kennemerland Pagina 1

Treasurystatuut Treasurystatuut Veiligheidsregio Kennemerland Pagina 1 Treasurystatuut 2015 Treasurystatuut Veiligheidsregio Kennemerland Pagina 1 Besluit: Vaststellen Treasurystatuut 2015 Intrekken van het Treasurystatuut 2010 Wettelijke grondslag(en) waarop de regeling

Nadere informatie

Treaserystatuut Stichting Wonen Vierlingsbeek. Treasurystatuut Wonen Vierlingsbeek 1

Treaserystatuut Stichting Wonen Vierlingsbeek. Treasurystatuut Wonen Vierlingsbeek 1 Treaserystatuut Stichting Wonen Vierlingsbeek Treasurystatuut Wonen Vierlingsbeek 1 TREASURYSTATUUT Treasurystatuut Wonen Vierlingsbeek 2 1. Status van het treasurystatuut Doel Het treasurystatuut van

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. gelet op hoofdstuk 5 van de Gemeenschappelijke Regeling Prolander en artikel 12 van de Financiële Reglement Prolander;

PROVINCIAAL BLAD. gelet op hoofdstuk 5 van de Gemeenschappelijke Regeling Prolander en artikel 12 van de Financiële Reglement Prolander; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Groningen. Nr. 1251 3 maart 2016 Financieringsstatuut Prolander Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen Maken bekend dat het bestuur van Prolander

Nadere informatie

4.4 Financiering. 4.4.3 De financiering van de gemeente Spijkenisse

4.4 Financiering. 4.4.3 De financiering van de gemeente Spijkenisse 4.4 Financiering 4.4.1 Inleiding De kaders voor het beleid van de gemeente Spijkenisse ten aanzien van de treasuryfunctie liggen wettelijk vast in de Wet Financiering Decentrale Overheden (Wet Fido). Deze

Nadere informatie

Postbus 124 8080 AC Elburg De Borchstee De Duif Het Octaaf De Petra De Regenboog - Wildemaetschool. Treasury Statuut

Postbus 124 8080 AC Elburg De Borchstee De Duif Het Octaaf De Petra De Regenboog - Wildemaetschool. Treasury Statuut Postbus 124 8080 AC Elburg De Borchstee De Duif Het Octaaf De Petra De Regenboog - Wildemaetschool Treasury Statuut BELEIDSSTUK 38 Vastgesteld door AB d.d. 21-02-2008 Instemming GMR: 13-02-2008 Treasurystatuut

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland NOTA TREASURYBELEID. Versie: 1.0 Datum: 25 november 2008. Nota Treasurybeleid 1

Hoogheemraadschap van Delfland NOTA TREASURYBELEID. Versie: 1.0 Datum: 25 november 2008. Nota Treasurybeleid 1 NOTA TREASURYBELEID Versie: 1.0 Datum: 25 november 2008 Nota Treasurybeleid 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Rapportages 3 3 Liquiditeitsprognoses 4 4 Uitgangspunten financiering 4 5 Geldleningen 5 6 Kasbeheer

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Doelstelling treasuryfunctie

1. Inleiding. 2. Doelstelling treasuryfunctie TREASURYSTATUUT Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht van Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg en omgeving (hierna: PrO Hardenberg) d.d.

Nadere informatie

Financieel Statuut ZorgGoedBrabant

Financieel Statuut ZorgGoedBrabant Financieel Statuut ZorgGoedBrabant september 2008 081105 financieel statuut ZGB vastgesteld 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Algemene uitgangspunten... 5 2 Cashmanagement... 6 3 Financieringsmanagement...

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Status: Versie 2017-01 Vastgesteld door bestuur d.d.: 30-08-2017 Goedgekeurd door RvC 1 d.d.: 11-09-2017 1 Raad van Commissarissen Versie 2015-06 1. Inleiding

Nadere informatie

Treasurystatuut van het SWV VO 2603

Treasurystatuut van het SWV VO 2603 Treasurystatuut van het SWV VO 2603 Goedgekeurd door de algemene ledenvergadering 23-2-17 Vastgesteld door het bestuur 24-1-17 Treasurystatuut SWV VO 2603 Pagina 2 van 13 Inhoud 1. Inleiding... 5 2. Doelstelling

Nadere informatie

Treasurystatuut Stadsgewest Haaglanden

Treasurystatuut Stadsgewest Haaglanden Treasurystatuut Stadsgewest Haaglanden Versie: 09-02-2006 Administratieve organisatie/treasurystatuut 2 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Algemene doelstellingen 5 3. Begrippenkader 6 3.1 Algemene begrippen 3.2

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs regio IJssel-Vecht

Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs regio IJssel-Vecht samenwerkingsverband vo IJSSISL VEC' IT T reasurystatuut Stichting VO2305 Handelsnaam: Samenwerkingsverband VO 23.05 regio IJssel-Vecht Ossenkamp 8 8024 AE ZWOLLE Inschrijfnummer DUO: 21639 Datum: 30 maart

Nadere informatie

Treasurystatuut. Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant

Treasurystatuut. Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant Treasurystatuut Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant 6 maart 2017 1. Inleiding Dit statuut bevat de algemene grondslagen en beginselen van het treasurybeleid van Stichting Openbaar Onderwijs Jan

Nadere informatie

Treasurystatuut. Gemeente Nuth. Treasurystatuut van de gemeente Nuth Treasurystatuut pagina 1 van 11 Juni 2009 FIN/2009/9432

Treasurystatuut. Gemeente Nuth. Treasurystatuut van de gemeente Nuth Treasurystatuut pagina 1 van 11 Juni 2009 FIN/2009/9432 Treasurystatuut Gemeente Nuth 2009 Vastgesteld door de raad van de gemeente Nuth op 14 juli 2009 Inwerkingtreding 15 juli 2009 Treasurystatuut van de gemeente Nuth Treasurystatuut pagina 1 van 11 FIN/2009/9432

Nadere informatie

Toelichting op het statuut

Toelichting op het statuut Toelichting op het statuut In dit treasurystatuut wordt het treasurybeleid van de gemeente op hoofdlijnen vastgelegd. Dat gebeurt in de eerste plaats door het aangeven van de doelstellingen van de treasuryfunctie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, Gelet op artikel 212, tweede lid, aanhef en onder c van de Gemeentewet, BESLUIT vast te stellen het navolgende treasurystatuut welk statuut in nauwe samenhang met de Wet

Nadere informatie

Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur. Beleggingsbeleid

Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur. Beleggingsbeleid Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur Beleggingsbeleid Het Koninklijk Fries Genootschap voor Geschiedenis en Cultuur (hierna het Genootschap) heeft een deel van haar vermogen ondergebracht

Nadere informatie

vast te stellen het navolgende Treasurystatuut 2016 van de gemeente Amersfoort.

vast te stellen het navolgende Treasurystatuut 2016 van de gemeente Amersfoort. De Raad van de gemeente Amersfoort; Heeft het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders gelezen van 8 november 2016, afdeling Financiën en Advies (nr 5340839), constaterend dat het huidige

Nadere informatie

Statuut middelenbeheer en betalingsverkeer

Statuut middelenbeheer en betalingsverkeer Inleiding In dit document worden de uitgangspunten voor het middelenbeheer en betalingsverkeer van vastgesteld. Het statuut wordt gebruikt om de afspraken tussen Stichting, Cedar B.V. en vermogensbeheerders/banken

Nadere informatie

Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven

Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven Treasurystatuut Stichting voor Bijzonder Voortgezet Onderwijs Bilthoven Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. Verantwoording 3 1.2 Indeling Treasury Statuut 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 4 2.1 Liquiditeit

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: definitief Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 30 augustus 2016 Goedgekeurd door de RvT d.d.: 26 september 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

Inleiding Treasurybeleid... 2 Doelstellingen, Uitgangspunten, limieten, begrippen, indeling

Inleiding Treasurybeleid... 2 Doelstellingen, Uitgangspunten, limieten, begrippen, indeling Treasurystatuut gemeente Eersel Inhoud Inleiding... 2 Treasurybeleid... 2 Doelstellingen, Uitgangspunten, limieten, begrippen, indeling Risicobeheer... 3 Algemeen Renterisicobeheer Koersrisicobeheer Kredietrisicobeheer

Nadere informatie

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen.

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen. Toelichting Beleidsregels verantwoord beleggen door toegelaten instellingen volkshuisvesting Inleiding Met deze beleidsregels wordt nadere invulling gegeven aan de normen inzake beleggingsactiviteiten

Nadere informatie

Treasury Statuut. VPCO De Oorsprong

Treasury Statuut. VPCO De Oorsprong Treasury Statuut VPCO De Oorsprong Doorn, juli 2014 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1 Verantwoording... 3 1.2 Indeling Treasury Statuut... 3 2. DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE... 3 2.1 Liquiditeit... 4

Nadere informatie

Investeringskasstroom: Investeringen maatschappelijk nut -25,5 Investeringen economisch nut -83,4 Investeringen grondexploitaties (netto) -0,6

Investeringskasstroom: Investeringen maatschappelijk nut -25,5 Investeringen economisch nut -83,4 Investeringen grondexploitaties (netto) -0,6 2.7 Financiering Algemeen Deze paragraaf informeert de raad over het treasurybeleid en het risicobeheer van de financieringsportefeuille. De kaders hiervoor zijn vastgelegd in de wet Financiering Decentrale

Nadere informatie

BEGROTING 2014. Paragraaf Financiering

BEGROTING 2014. Paragraaf Financiering BEGROTING 2014 Paragraaf Financiering Ambtelijke programmamanager Afdelingshoofd Bedrijfsvoering Inleiding In de BBV 2004 (Besluit Beheer en Verantwoording Provincies en gemeenten) is een paragraaf financiering

Nadere informatie

TREASURYSTATUUT GEMEENTE RIDDERKERK 2017

TREASURYSTATUUT GEMEENTE RIDDERKERK 2017 TREASURYSTATUUT GEMEENTE RIDDERKERK 2017 Pagina 2 van 9 TREASURYSTATUUT GEMEENTE RIDDERKERK 2017 Burgermeester en wethouders van de gemeente Ridderkerk, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, de Wet

Nadere informatie

http://wetten.overheid.nl/bwbr0011987/geldigheidsdatum_15-01-2015/afdrukken

http://wetten.overheid.nl/bwbr0011987/geldigheidsdatum_15-01-2015/afdrukken http://wetten.overheid.nl/bwbr0011987/geldigheidsdatum_/afdrukken Page 1 of 5 Wet financiering decentrale overheden (Tekst geldend op: ) Wet van 14 december 2000, houdende nieuwe bepalingen inzake het

Nadere informatie

Drs. Ing. G.B.J. Mensink, Drs. A.B.A.M. Damer, Mr. R.S. Cazemier. Treasurystatuut Openbaar Lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen

Drs. Ing. G.B.J. Mensink, Drs. A.B.A.M. Damer, Mr. R.S. Cazemier. Treasurystatuut Openbaar Lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen CVDR Officiële uitgave van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen. Nr. CVDR249636_1 13 februari 2018 Treasurystatuut Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen overwegende:

Nadere informatie

PARAGRAAF 3 FINANCIERING

PARAGRAAF 3 FINANCIERING PARAGRAAF 3 FINANCIERING In deze paragraaf beschrijven we de plannen en acties op het gebied van liquiditeitsbeheer, de financiële posities en de hieraan verbonden risico s voor de jaren 2019 tot en met

Nadere informatie