GEBRUIKERSHANDLEIDING BIJ HET REKENBLAD VOOR DE ENERGETISCHE KEURING VAN AIRCONDITIONINGSYSTEMEN MET EEN NOMINAAL KOELVERMOGEN VAN MEER DAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEBRUIKERSHANDLEIDING BIJ HET REKENBLAD VOOR DE ENERGETISCHE KEURING VAN AIRCONDITIONINGSYSTEMEN MET EEN NOMINAAL KOELVERMOGEN VAN MEER DAN"

Transcriptie

1 Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieuvergunningen Dienst BBT en Erkenningen Koning Albert II-laan 20 bus BRUSSEL Telefoon: Fax: erkenningen@lne.vlaanderen.be Website: GEBRUIKERSHANDLEIDING BIJ HET REKENBLAD VOOR DE ENERGETISCHE KEURING VAN AIRCONDITIONINGSYSTEMEN MET EEN NOMINAAL KOELVERMOGEN VAN MEER DAN 12 kw, REKENING HOUDEND MET DE KOELINGSBEHOEFTE VAN HET GEBOUW Deze handleiding is door de bevoegde deskundige te raadplegen bij het gebruik van het rekenblad dat door de Vlaamse overheid ter beschikking wordt gesteld voor de energetische keuring van airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kw, rekening houdend met de koelingsbehoefte van het gebouw. Het rekenblad en meer informatie over de energetische keuringsverplichting van de airconditioningsystemen en over de bevoegde deskundige is beschikbaar op de website Inhoudstafel gebruikershandleiding: 1. Installatie van het rekenblad op uw PC 2. Geldigheidsduur rekenblad en versiebeheer 3. Opstartmenu 4. Algemene opmerkingen bij het gebruik van het rekenblad 5. Hoofdmenu

2 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 2 van Installatie van het rekenblad op uw PC STAP 1: Download het rekenblad (.xls bestand) van de website STAP 2: Sla het rekenblad op op uw persoonlijke schijf (bv. in een map op de C- of D-schijf). Dit voorkomt een onstabiele werking van het rekenblad. Belangrijk: Bij het opslaan mag de bestandsnaam van het rekenblad, namelijk LNE_keuring_airco, niet gewijzigd worden. Anders werkt het rekenblad niet naar behoren. In de map waar het rekenblad wordt opgeslagen, mag slechts één variant van het bestand opgeslagen worden. Er moet vermeden worden dat hetzelfde bestand verscheidene keren in eenzelfde map aanwezig is. Anders werkt het rekenblad niet naar behoren. Aangezien het programma met macro s werkt, moet de macrobeveiliging op laag worden geplaatst. Bij het openen van het rekenblad verschijnt tevens een beveiligingswaarschuwing dat de macro s zijn uitgeschakeld (zie figuur hieronder). Hier dient u Inhoud inschakelen aan te klikken. Anders werkt het rekenblad niet naar behoren. STAP 3: Dubbelklik op het rekenblad (.xls bestand) en u kunt aan de slag. 2. Geldigheidsduur rekenblad en versiebeheer Bij het opstarten van het rekenblad krijgt u het onderstaande menu te zien: Indien u dit niet te zien krijgt, overloop dan de opmerkingen onder STAP 2 van punt 1 over de Installatie van het rekenblad op uw PC.

3 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 3 van 13 In het opstartmenu is het versienummer van het door u geïnstalleerde rekenblad en de geldigheidsdatum ervan terug te vinden. Het rekenblad kan na deze datum niet meer geopend worden. Hierdoor wordt vermeden dat verouderde versies van het rekenblad worden gebruikt. Op de website kunt u steeds de meest recente versie van het rekenblad downloaden en vervolgens op uw PC installeren. 3. Opstartmenu De verschillende keuzemogelijkheden van dit menu worden verder toegelicht Submenu Configuratie programma In het submenu Configuratie programma kunnen een aantal vaste instellingen en gegevens bewaard worden zodat deze niet telkens opnieuw ingevoerd moeten worden bij het gebruik van het rekenblad (zie onderstaande figuur). Dit gaat dan over de administratieve gegevens van de verslaggever en de keurder en op welke locatie van de PC de data en documenten opgeslagen worden. Onder verslaggever wordt de bevoegde deskundige verstaan die de keuring mag uitvoeren. Een aantal gegevens die in het rekenblad moet ingevoerd worden, kan enkel bekomen worden uit metingen die enkel uitgevoerd mogen worden door een koeltechnicus die over het vereiste certificaat beschikt: metingen van airconditioningsystemen met ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen waarbij er risico op emissies van deze koelmiddelen bestaat (voor meer info: zie de website of het besluit van de Vlaamse Regering van 4 september 2009 inzake de certificering van koeltechnische bedrijven en hun koeltechnici). Onder keurder wordt deze gecertificeerde koeltechnicus verstaan. De verslaggever kan zich laten bijstaan door deze keurder. De verslaggever en de keurder kunnen vanzelfsprekend dezelfde persoon zijn. Gevraagde gegevens kunnen ook verkregen worden via het installatiegebonden logboek of andere documenten of via de eigenaar van het airconditioningsysteem op voorwaarde dat deze gegevens actueel zijn (meetgegevens met betrekking tot temperatuur en druk mogen niet ouder dan twaalf maanden zijn).

4 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 4 van 13 Er kan aan de bestandsnaam van het keuringsverslag een prefix gegeven worden. De volledige bestandsnaam waaronder het verslag zal worden opgeslagen wordt door het rekenblad zelf samengesteld uit: - de prefix (optioneel), ingegeven in het submenu Configuratie programma - gevolgd door het nieuwe verslagnummer, ingegeven in het submenu Aanmaken nieuw verslag Voorbeeld: - als prefix werd LNE ingegeven - als nieuw verslagnummer werd Gebouw_1 ingegeven Dan worden de data en het keuringsverslag onder de gekozen map/locatie opgeslagen onder de bestandsnaam LNE_Gebouw_1 onder.xls formaat. Er wordt aangeraden om in de naam van het verslag geen spaties maar underscores (laagliggend streepje) te gebruiken Submenu Aanmaken nieuw verslag Na het klikken op de knop Aanmaken nieuw verslag verschijnt het onderstaande submenu:

5 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 5 van 13 Als geheugensteun wordt de naam of het nummer van het laatst opgeslagen verslag getoond. Om een nieuw verslag aan te maken, geeft u een nieuw verslagnummer in en klikt u op Aanmaken nieuw verslag om verder te gaan naar het hoofdmenu van het rekenblad. Het is aanbevolen in de naam van het verslag geen spaties maar underscores te gebruiken Submenu Einde Met de knop Einde kunt u het rekenblad verlaten. 4. Algemene opmerkingen bij het gebruik van het rekenblad Binnen een submenu kan men eenvoudig naar een volgend in te vullen veld gaan door het gebruik van de tabtoets. Grijze vakjes die niet aangevinkt kunnen worden (bv. enkele opties in het submenu Classificatie subsysteem volgens NBN EN ) worden mogelijk bij een toekomstige herziening van het rekenblad uitgewerkt. Doorheen het rekenblad worden verschillende gegevens over het gebouw en de aanwezige koelinstallatie(s) gevraagd. Er werd een selectie gemaakt van verplichte velden die gemarkeerd zijn met een sterretje in het rekenblad. Indien niet alle verplichte velden worden ingevuld, verschijnt er bij het terugkeren naar het hoofdmenu (om bv. verder te gaan met een ander deel van het rekenblad) een melding:

6 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 6 van 13 In bovenstaande figuur is een voorbeeld weergegeven van een melding die verschijnt indien niet alle verplichte velden ingevuld zijn bij het terugkeren naar het hoofdmenu. Door op Nee te klikken, keert u terug naar het ingaveblad. Door op Ja te klikken gaat u verder naar het hoofdmenu en kunt u andere onderdelen van het rekenblad invullen. Het is in elk geval aanbevolen alle gevraagde parameters en gegevens in te vullen. In de toekomst is het mogelijk dat meer velden verplicht worden. Het invullen van alle informatie kan dan wel als tijdrovend worden beschouwd maar voor installaties waarvan geen volledig dossier voorhanden is, kan dit op langere termijn nuttig blijken. Een zorgvuldige eerste keuring van een airconditioningsysteem zal misschien wat meer tijd vragen, maar volgende keuringen kunnen dan veel sneller gebeuren. Hoe meer gegevens de keurder tot zijn beschikking heeft, hoe beter het advies kan worden opgesteld, afgestemd op de specifieke installatie en bijgevolg hoe meer energiebesparingsmogelijkheden er kunnen worden geformuleerd. Bij sommige in te vullen velden staat er een rood driehoekje in de rechterbovenhoek (zie onderstaande figuur). Door met de muis hierover te beweging verschijnt er informatie over de in te vullen gegevens.

7 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 7 van 13 Bij bepaalde velden verschijnt bijkomende informatie over de in te vullen waarde na het aanklikken van de cel (zie onderstaande figuur). Sommige in te vullen velden moeten worden ingevuld door een optie uit een keuzelijst aan te klikken. Deze keuzelijst verschijnt door op het in te vullen veld te klikken. Het rekenblad kan soms wat problemen ondervinden, voornamelijk indien het aantal systemen gewijzigd wordt (submenu Classificatie subsysteem volgens NBN EN ). Daarom wordt aangeraden eerst goed na te gaan hoeveel systemen er zijn alvorens deze gegevens in te vullen. Ook het regelmatig tussentijds opslaan van de gegeven via de knop Opslaan in het hoofdmenu wordt aanbevolen. Als er problemen zijn met de weergave van het venster kan dit verholpen worden door te klikken op Keuzelijst toestellen in het submenu Controle check. Het afsluiten van het rekenblad door middel van de afsluitfunctie van Excel in plaats van de knop Einde van het rekenblad zelf, kan bij het later opnieuw

8 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 8 van 13 openen van het bewaarde rekenblad een onjuiste vensterweergave veroorzaken. Dit is te verhelpen door onmiddellijk na het openen op de knop Opslaan te klikken, waarna de vensterweergave hersteld wordt. 5. Hoofdmenu Onderstaande figuur geeft het hoofdmenu weer: De verschillende submenu s moeten aangeklikt en ingevuld worden. Om vanuit een submenu terug te keren naar het hoofdmenu, klikt u op de knop Hoofdmenu. Wanneer een submenu volledig ingevuld is, verschijnt er in het hoofdmenu een vinkje op de knop van dit submenu (bv. in de bovenstaande figuur wordt aangegeven dat het submenu Comfort en het submenu Gebruikers volledig is ingevuld). Met de knop Einde kunt u het rekenblad verlaten Submenu Verslaggever/keurder In dit submenu zijn grotendeels de gegevens terug te vinden die in het submenu Configuratie programma van het opstartmenu ingegeven werden. Eventueel kunnen deze gegevens hier worden aangepast. Daarnaast kunnen de gegevens van een eventuele tweede verslaggever en/of keurder worden ingegeven. Gegevens over de datum en de duur van de huidige keuring en data van vorige keuringen kunnen hier eveneens ingegeven worden Submenu Plaats en eigenaar Hier kan men administratieve gegevens over het gebouw, de eigenaar van het gebouw, de onderhoudsfirma van de airconditioningsystemen etc. invullen.

9 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 9 van Submenu Kenmerken In dit submenu worden de bouwkundige gegevens ingevoerd zoals het bouwjaar, info over mogelijke renovaties, het aanwezig zijn van een EPC-certificaat etc Submenu Energieverbruik Het energieverbruik, geleverd per type energiemiddel (elektriciteit, aardgas, stookolie, biomassa of andere), kan per jaar ingegeven worden, alsook het thermisch en elektrisch verbruik voor verwarming en koeling van het gebouw en het elektrisch verbruik voor ventilatie van het gebouw Submenu Energiebehoefte In dit submenu kunnen een aantal gegevens over de energiebehoefte van het gebouw ingevuld worden per zone die in het gebouw onderscheiden wordt, zoals de temperatuur die men wenst te behalen door verwarming en koeling, het gemiddeld aantal aanwezige personen in een bepaalde zone, de oppervlakte van de zone, de hoogte van de ruimte, het type en elektrisch vermogen van de verlichting, het ventilatiedebiet, het totaal geïnstalleerd verwarmings- en koelvermogen etc Submenu Comfort In dit submenu wordt aangegeven of het gebouw of sommige lokalen in de winter of zomer te koud of te warm aanvoelen en of deze voldoen aan de behoeften qua comfort. Indien er nog andere klachten zijn in verband met het comfort kunnen deze in een apart venster ingegeven worden Submenu Gebruikers Bij de bepaling van het rendement van airconditioningsystemen en de energiebehoefte van een gebouw, moet de functie van het gebouw (residentieel, ziekenhuis, café, warenhuis, kleuterschool, etc.) en de tijdstippen waarop het gebouw een hoge of lage bezettingsgraad heeft in rekening genomen worden. In dit submenu kunnen deze gegevens ingevuld worden Submenu Classificatie subsysteem volgens NBN EN In dit submenu moeten het type en aantal onderdelen waaruit het airconditioningsysteem bestaat worden aangevinkt. Om de onderdelen verder te specificeren, klikt u rechtsboven op de knop Controle check. Vervolgens kunnen in dit submenu alle geel opgelichte vakjes aangeklikt worden. Ieder geel vakje leidt naar een specifiek werkblad waarbij een aantal waarnemingen en metingen per installatie moeten gebeuren en in het rekenblad moeten worden ingevoerd zoals de hoeveelheid en type koelmiddel, het koelvermogen, het elektrisch vermogen, een aantal gegevens over de metingen bij nominale belasting etc. Vaak is dit informatie die door een (gecertificeerd) koeltechnicus ter plekke moet worden verzameld. Het is niet altijd mogelijk om de metingen direct op een PC in te vullen. Daarom kunnen de werkbladen met metingen en waarnemingen afgeprint worden (via de knop Print werkblad rechtsboven) zodat de meetgegevens nadien door de verslaggever in het elektronisch rekenblad kunnen worden ingevuld. Dit kan ook handig zijn om het verloop van de keuring te bespoedigen. Gegevens kunnen

10 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 10 van 13 zoveel mogelijk op voorhand worden verzameld, zodat de duur van de keuring zo kort mogelijk kan worden gehouden Submenu Controle check Reeds beschreven onder punt 5.8. Hieronder worden ter verduidelijking enkele schema s van de koudwatermachines weergegeven Luchtgekoelde koudwatermachine (monobloc)

11 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 11 van Luchtgekoelde koudwatermachine met condensor op afstand Watergekoelde koudwatermachine met droge koeler

12 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 12 van Watergekoelde koudwatermachine met open koeltoren Watergekoelde koudwatermachine met gesloten koeltoren Submenu Adviesblad In het adviesblad wordt een overzicht gegeven van de ingegeven data van de aanwezige airconditioningsystemen. Onderaan worden geformuleerde adviezen op

13 Gebruikershandleiding rekenblad keuring airco s > 12 kw pagina 13 van 13 basis van de ingevoerde metingen weergegeven. Bovenaan wordt eveneens procentueel aangeduid hoe volledig het rekenblad is ingevuld. Het percentage van volledigheid wordt bepaald op basis van het aantal ingevulde verplichte velden. blijken Submenu Opmerkingen Er is in het rekenblad ook de mogelijkheid voorzien om onder opmerkingen aanvullende adviezen op het adviesblad toe te voegen. Afdrukken is mogelijk via de knop Print werkblad rechtsboven Submenu Print adviesblad Een afdrukvoorbeeld van het keuringsverslag zal aangemaakt worden. Indien gewenst, kan dit afgedrukt worden Submenu Print werkbladen De werkbladen met metingen en waarnemingen per onderdeel van het airconditioningsysteem kunnen apart afgedrukt worden (zie punt 5.8) Submenu Einde Door op de knop Einde te drukken, kunt u het rekenblad verlaten Submenu Info Met de knop Info kunt u informatie i.v.m. het rekenblad zelf opvragen (revisienummer, versienummer, beheerder etc.) Submenu Website Via deze knop wordt u, als er verbinding met het internet is, doorverwezen naar de website van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Hierop is nuttige informatie over o.a. de keuring van airconditioningsystemen terug te vinden Submenu Opslaan Via de knop Opslaan worden de reeds ingevulde gegevens opgeslaan op de locatie die is ingegeven in het submenu Configuratie programma. Er wordt aangeraden regelmatig op te slaan.

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 1.1 Registratie en inloggen energieprestatiedatabank... 1 1.1.1 Registratie als student type C... 1 1.1.2 Registratie

Nadere informatie

Werken met de Excelmappen

Werken met de Excelmappen Werken met de Excelmappen Het nieuwe leerplan wijst op het gebruik van een Excelrekenmap naast andere ICT-toepassingen. Het handboek voorziet in de mogelijkheid om sommige opdrachten en oefeningen met

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint

WERKEN MET EXCEL. 1 Vooraleer je met de lessen begint WERKEN MET EXCEL 1 Vooraleer je met de lessen begint Aangezien je voor je lessen regelmatig gebruik zal moeten maken van het informaticalokaal, zijn afspraken met de collega s nodig. Voorzie op iedere

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010)

Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel2007 en 2010) 1 Voor het melden van een transactie anders dan een girale overboeking of een money transfer, kunt u deze

Nadere informatie

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003)

Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) Handleiding Meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Overige transacties 1 (Excel 2002 en 2003) 1 Transactiesoort is noch een Money Transfer, noch een girale overboeking Inleiding Vanaf mei 2011 werkt

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

ESMINA WEBTOEPASSING

ESMINA WEBTOEPASSING ESMINA WEBTOEPASSING Gebruikershandleiding /versie 16.01.2019 www.omgevingvlaanderen.be 1 INHOUD 1 Inhoud... 2 2 Introductie... 3 3 De webtoepassing ESMINA gebruiken... 3 3.1 Inloggen 3 3.2 Overzichtspagina

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Psychorom Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 8 3.1 Afdrukken

Nadere informatie

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding de8 vzw Van Daelstraat 35-2140 Borgerhout T 03 270 33 33 F 03 235 89 78 info@de8.be Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw Breughelstraat 31-33 - 2018

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder

Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Stappenplan QuickScan NOV - Beheerder Voorbereiding Excel versies eerder dan versie 2007: 2. Ga naar de menu-optie Extra - Macro s - Beveiliging. 3. Kies voor Beveiligingsniveau Gemiddeld. 4. Sluit Excel

Nadere informatie

Gebruikerstoelichting Kleos Outlook plugin

Gebruikerstoelichting Kleos Outlook plugin Gebruikerstoelichting INHOUDSTAFEL 1 Doelstelling -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 2 Welke Outlook versie? -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Installatie PlanCare Dossier educatief

Installatie PlanCare Dossier educatief Installatie PlanCare Dossier educatief Verwijder eerst de voorgaande versie(s) van PlanCare educatief met behulp van het Windows Configuratiescherm. De nieuwe software wordt aan licentiehouders ter beschikking

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow

Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow Handleiding werkwijze nieuwe wespenflow Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Support... 3 3. Tablet... 4 4. Inloggen... 5 4.1. Inloggen voor beroeps... 5 4.2. Inloggen voor vrijwilligers... 6 5. Wespenmeldingen-app...

Nadere informatie

EXTRANET. Gebruikershandleiding

EXTRANET. Gebruikershandleiding EXTRANET Gebruikershandleiding Procedure genezing zonder restletsels van een slachtoffer van een arbeidsongeval tewerkgesteld in de openbare sector (wet 03/07/1967) Genezing van het slachtoffer Conform

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Girale Overboeking (Excel2007 en 2010)

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Girale Overboeking (Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Girale Overboeking (Excel2007 en 2010) Inleiding Vanaf mei 2011 werkt de FIU-Nederland met een nieuw systeem voor het verzamelen, verwerken en analyseren

Nadere informatie

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17 Veroval Medi.connect Beknopte handleiding SH 7/6/17 Inhoudstafel 1. Veroval -medi.connect installeren 2. Uw bloeddrukmeter installeren 3. Uw ECG installeren 4. Uw personenweegschaal installeren 5. Uw gegevens

Nadere informatie

Leidraad bij de webapplicatie airco

Leidraad bij de webapplicatie airco Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL T 02 553 80 11 F 02 553 80 05 info@lne.be Leidraad bij de webapplicatie airco ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010)

Handleiding meldprogramma. Ongebruikelijke Transactie. Money Transfer(Excel2007 en 2010) Handleiding meldprogramma Ongebruikelijke Transactie Money Transfer(Excel2007 en 2010) Inleiding Vanaf april 2011 werkt de FIU-Nederland met een nieuw systeem voor het verzamelen, verwerken en analyseren

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN

HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN HANDLEIDING SPORTLINK CLUB DEELNEMERSLIJSTEN Sportlink Services 28-3-2013 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 1.1 De handleiding... 2 1.2 Onvolkomenheden... 2 2. AAN DE SLAG MET DE FUNCTIONALITEIT DEELNEMERSLIJSTEN...

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie

Sectorplannen. Handleiding voor werkgevers

Sectorplannen. Handleiding voor werkgevers Sectorplannen Handleiding voor werkgevers Versie 1.0 10 februari 2015 Inhoud Een activiteit aanmaken... 2 Marktconformiteit... 3 Eigen offerte procedure... 3 Offerteprocedure via webportal... 7 Een activiteit

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding PictogendaPrinter Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werken met het programma 5 3. Menu Bestand 6 4. Menu Bibliotheken 8 5. Menu Opties

Nadere informatie

Tool Calculeren. Handleiding

Tool Calculeren. Handleiding Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten Hanzestraat 1,

Nadere informatie

Handleiding Handhygiënemodule

Handleiding Handhygiënemodule Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Afdeling Epidemiologie NSIHwin V4.07 Voor de registratie van nosocomiale infecties in de Belgische ziekenhuizen Handleiding Handhygiënemodule Augustus 2006 1

Nadere informatie

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding voor GWWkosten.nl Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Instellen Labelprinter

Instellen Labelprinter Instellen Labelprinter Sjabloon voor de labelprinter aanpassen 1. Het bestand Dymo Labelprinter Turbo.dot in de map RADAR\SJABLONEN\ Indien dit bestand niet aanwezig is kunt u het standaard etiketsjabloon

Nadere informatie

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl 1 / 7 Captain Reader De e-captain reader is een applicatie om een automatische koppeling tussen Microsoft Word en e-captain tot stand te brengen. Zo kunt u op een eenvoudige manier uw gegevens uit e-captain

Nadere informatie

Instructie. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. BICS Installatie. BICS Installatie

Instructie. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. BICS Installatie. BICS Installatie Instructie Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. 1 Instructie Voor BICS dient u te beschikken over een werkende internetverbinding en dient het TCP/IP Netwerkprotocol is geïnstalleerd te zijn. U dient

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT)

RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT) M V G I V RICHTLIJNEN BIJ HET GEBRUIK VAN HET PROGRAMMA VOOR GEGEVENSINZAMELING (VERENIGINGEN MET 1 ACTIVITEIT) 1 Inleiding Dit document bevat de handleiding bij MVGIV, het programma dat u jaarlijks gebruikt

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Administratiekantoor Kuipers BV

Administratiekantoor Kuipers BV Administratiekantoor Kuipers BV Handleiding exporteren bankinformatie ABN-AMRO... 2 Deutsche Bank... 3 ING Bank (internetbankieren)... 5 ING Bank (Electronic Banking voor Windows)... 6 Rabobank... 7 SNS

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014

Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Handleiding Back-up Online Windows Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Installatie procedure vanuit de installatie-email 4 2.2 Installatie procedure

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

Administratiekantoor Kuipers BV

Administratiekantoor Kuipers BV Administratiekantoor Kuipers BV Handleiding exporteren bankinformatie ABN-AMRO... 2 Deutsche Bank... 3 ING Bank (internetbankieren)... 5 ING Bank (Electronic Banking voor Windows)... 6 Rabobank... 7 SNS

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie juli 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetsysteem.nl 1 Inhoud Korte introductie... 3 Over de handleiding... 3 Let op (info over browser)...

Nadere informatie

De software kan óf van CD (of USB stick) geïnstalleerd worden op de PC, of van de Concor website.

De software kan óf van CD (of USB stick) geïnstalleerd worden op de PC, of van de Concor website. ConcorZoek programma Korte gebruikershandleiding Versie handleiding: 18 april 2006 Software ontwikkeld door: Wybo Hoekstra Handleiding: Enno van der Velde Beschrijving Met het ConcorZoek programma kan

Nadere informatie

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding www.flamingo.be

Gebruikershandleiding www.flamingo.be Gebruikershandleiding www.flamingo.be Auteur : Web~IT Support and Consulting Datum : 19 december 2005 Opdrachtgever : Flamingo nv Pag. 2/27 Inhoudstafel Inhoudstafel 2 1. Starten 3 2. Pagina structuur

Nadere informatie

Create Your Locksystem

Create Your Locksystem Create Your Locksystem Gebruikershandleiding Wendy Caers CVO Antwerpen Inhoudstafel Inhoudstafel 2 Het programma starten 3 Profielen Profiel aanmaken Profiel wijzigen Profiel verwijderen Sluitplannen Sluitplan

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING

TT-organiser GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoud Inleiding... 2 Een trainingsschema maken... 2 De programma indeling... 2 De trainingsgegevens invullen... 3 Een groep toevoegen... 3 Opwarming... 4 Cooling down... 4 Oefeningen

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Gebruikershandleiding Back-up Online Pagina 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie... 4 2.1 Installatie

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Plaats de koppeling op de juiste locatie (zie 3.2) Activeer de outlook koppeling (zie 3.3)

Nadere informatie

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren.

Als eerste moet u eenmalig per gebruiker van Intramed de Fastguide plug-in installeren. Hoofdstuk 1 Om gebruik te maken van de Fastguide koppeling in Intramed moet u een aantal instellingen doen: de Fastguide Plugin installeren; uw Fastguide account toevoegen in Intramed. Vervolgens kunt

Nadere informatie

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers

Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Handleiding Elektronische uitwisseling patiëntendossiers Auteurs en Redactie PharmaPartners Huisartsenzorg 8 april 2015 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1

Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma. Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Handleiding Duco - ventilatieberekeningsprogramma Pagina 1 Voer de algemene projectgegevens in, maak uw keuze uit het gewenste ventilatiesysteem en voeg

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Kaart

Handleiding Site to Edit Module Kaart THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Kaart Aanvulling

Nadere informatie

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv

ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv ZEKER WETEN-tool MJO-begroting Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

1. DOEL 2. VOORBEREIDING. Werkvoorschrift WV01-1/6. Raad van Bestuur Handleiding Debetnota Datum: 15/05/2005

1. DOEL 2. VOORBEREIDING. Werkvoorschrift WV01-1/6. Raad van Bestuur Handleiding Debetnota Datum: 15/05/2005 Werkvoorschrift WV01-1/6 1. DOEL Dit werkvoorschrift beschrijft hoe het basisdocument voor het opmaken van een factuur, hierna genoemd Debetnota moet ingevuld worden. Het document kan van het internet

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 02) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software

Doc-it-Easy UBL-import topaccount. www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy UBL-import topaccount www.wolterskluwer.be/business-software Doc-it-Easy 1 Nuttige informatie Handleiding Service Center, professionals @ your service 1-2-3 Support U kan 24/24, uw vraag of

Nadere informatie

HANDLEIDING. Aanvraag Energieprestatiediagnose op Maat. Via het Terra-platform

HANDLEIDING. Aanvraag Energieprestatiediagnose op Maat. Via het Terra-platform HANDLEIDING Aanvraag Energieprestatiediagnose op Maat Via het Terra-platform Inhoud 1. Aanmelden op het Terra-platform...2 2. Gebouwen toevoegen...2 a) Gebouw aanmaken...3 b) Technische installaties toevoegen...6

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3

Gebruikershandleiding NAPinfo 3.4.0. Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Datum 11 april 2013 Status Definitief versie 1.3 Inhoud 1 1.1 Introductie NAPinfo 3 Website 3 1.2 Inloggen 3 2 2.1 NAPinfo starten en basisfuncties 4 NAPinfo algemeen 4 2.2 NAPinfo kaartlaag toevoegen

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s Installatie in Microsoft Word en het gebruik van de Microsoft Word macro voor schalen van foto s en toevoegen van een index in de RTF uitvoer van GensDataPro Leest u eerst de hierna volgende richtlijnen

Nadere informatie

Handleiding : Regletten in Pharmawin

Handleiding : Regletten in Pharmawin Handleiding : Regletten in Pharmawin Februari 2007 Corilus Hogenakkerhoek 5 9150 Kruibeke Tel. 03/253.20.20 Fax 03/253.20.40 pharma@corilus.be www.corilus.be 1. ALGEMEEN De module regletten of etiketten

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

BELTRACE VOOR DE GEMEENTEN

BELTRACE VOOR DE GEMEENTEN S A N I T R A C E BELTRACE VOOR DE GEMEENTEN Versie 7 21/09/2012 Pagina 1 van 18 BELTRACE VOOR DE GEMEENTEN Herinnering van de algemene gebruiksrichtlijnen De informaticatoepassing Beltrace moet door de

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Mailing/Selecties maken

Mailing/Selecties maken Mailing/Selecties maken In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u een Brief mailing, een e-mail mailing of adresetiketten kunt maken voor een groep relaties die aan bepaalde criteria voldoen. Selectie van

Nadere informatie

Handleiding Enquêtemodule. Contents

Handleiding Enquêtemodule. Contents Handleiding Enquêtemodule Dit document dient als uitleg over de enquêtemodule. De enquêtemodule is een optionele module welke te bestellen is via Support Modules. Met de enquêtemodule krijgt de club de

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG

CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG CONFIGURATIE VAN OPENOFFICE.ORG Stapsgewijze procedure voor de configuratie van de OpenOffice.org programma's zoals in gebruik binnen de administratieve diensten van de Senaat Ing E. FLEMENT 19 november

Nadere informatie

Gebruikershandleiding SediSoil 2.0.1

Gebruikershandleiding SediSoil 2.0.1 Gebruikershandleiding SediSoil 2.0.1 Versie 2.0.1 Datum: 25 november 2010 Door: L. Osté (Deltares), V. Harezlak (Deltares) en De Blank Office Specialisten INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMEEN...4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Installeren Adobe Flash Player

Installeren Adobe Flash Player Om uw afzetkeuze en celindeling online in te vullen, moet het programma Flash geïnstalleerd zijn op uw computer. Mocht dit nog niet op uw computer staan, dan krijgt u automatisch een foutmelding zodra

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

Vlaamse Karate Federatie vzw - unistijl e-mail: vkf@karate.be

Vlaamse Karate Federatie vzw - unistijl e-mail: vkf@karate.be Applicatie: Webapplicatie VKF-Unistijl Module: Raadplegen gegevens Auteur: VKF secretariaat Aangemaakt op: 11/11/2009 Gewijzigd op: 01/04/2010 Laatst afgedrukt: 2/04/2010 Opmerking: Gebruikershandleiding

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Kempische steenweg 293, bus 2 3500 Hasselt Belgium. Euro-Twice N.V. Handleiding: Registratie. van defecte toestellen. www.eurotwice.be ... Versie 1.

Kempische steenweg 293, bus 2 3500 Hasselt Belgium. Euro-Twice N.V. Handleiding: Registratie. van defecte toestellen. www.eurotwice.be ... Versie 1. . Euro-Twice N.V. Kempische steenweg 293, bus 2 3500 Hasselt Belgium Handleiding: Registratie van defecte toestellen op www.eurotwice.be Versie 1.03............................ 0. Inhoud: 1. Inleiding

Nadere informatie

IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID

IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID IMPULSFONDS VOOR HET MIGRANTENBELEID HANDLEIDING VOOR DE WEBAPPLICATIE Op deze pagina s vindt u de nodige informatie om te werken met de webapplicatie van het Impulsfonds. Wij raden u aan om deze pagina

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Versie 5.0 25/09/2015 INHOUDSTAFEL 1 Context... 3 2 Installatie... 4 3 Gebruik van de toepassing... 10 3.1 Opstarten van de Patient HealthViewer toepassing (na installatie)... 10

Nadere informatie